A kiló nem százat jelent.

Amit az Index-sztoriból nem értek

2020. július 24.

giphy.gifTudom, másoknak kész válaszaik vannak olyasmire, amiről keveset vagy semmit se tudnak, vagy amiről tudhatnának, de arra sem emlékeznek. Nekem nincs.

Akart a fene erről írni, de az emlékezetkieséses magyar közéletben muszáj.

Felőlem mindenki azt gondol a történetről, amit akar, de pusztán a hosszútávú memóriánk felfrissítésére vegyünk néhány dolgot sorra, amiről általában a többség megfeledkezik vagy sosem tudott.

Index.hu: 1999-2020?

110324482_10224068832886713_5584924907568225465_o.jpg

Hivatalosan nincs vége. De miután a szerkesztőség többsége felmondott a főszerkesztő kirúgása után valaki élelmes már át is írta az Index Facebook-oldalán, hogy "bezárt a bolt véglegesen". Én jósolni nem tudok, de nyilván ugyanaz már (megint) nem lesz a világ és az Index.hu, a magyar online média (és ma az online szót már zárójelbe is lehet tenni) kulcsszereplőjének és piacvezetőjének szerkesztőségében történtek után.

1. Különös dejavu. Az Index.hu hasonló módon fogant: az egész szerkesztőség felállt, amikor az IDG üzletpolitikájával ellentétes utat kívántak követni. Mint kiderült: helyesen. Az akkori olvasottsági adatok ma viccesen kicsinek hatnak. Szóval: miből lesz a cserebogár. 

INteRNeTTo-ból Index

Wikipedia: "1998-ra kétségtelenül az iNteRNeTTo volt a legnépszerűbb és egyben egyetlen hírportál Magyarországon. Tavasz végén megindult a befektetői érdeklődés, ekkor már nyolcezer volt a napi olvasottság. Az IDG kezdetben elzárkózott a befektetői megkeresésektől, és gyorsan megemelte a fejlesztési támogatásokat. (2,5 millió volt a bevétel és ugyanennyi a kiadás is, bár többen nem vettek fel fizetést.) A csapat a lapot komoly hírportállá akarta fejleszteni, a befektetői ajánlatok már több százmillió forintról szóltak. Az iNteRNeTTo vezetői a koncepcionális ellentétek miatt megkezdték a kivásárlási tárgyalásokat az IDG-vel. Nyírő András, Gerényi Gábor és Uj Péter új céget alapított (URL Consulting), amivel 1999 áprilisában 15 millió forintos kivásárlási ajánlatot tettek az IDG-nek. A következő szerkesztőségi ülésen Bíró István elbocsátotta az ajánlattevőket, aminek következtében az egész szerkesztőség felmondott, majd alig egy hónap múlva megalapították az index.hu-t. A lap élete ekkor még nem ért véget, csak jóval később (2002 után) vásárolta meg az index.hu Zrt."

És hogyan lesz lehet vége?

2. Kapásból két névre hívnám fel a figyelmet a felsorolásból: Gerényi Gáboréra és Uj Péterére. Mindkettő a  magyar online média azóta is meghatározó szereplője. Mint látható Gerényi Gábor, akinek új üzleti terve elméletileg kiváltotta Dull Szabolcsék dühét és különös akciósorozatát saját lapjuk hasábjain régebb óta bábáskodott az Index.hu körül, mint a legtöbb kolléga. Egyébként a Mandiner.hu majd az Azonnali.hu létrehozásában is szerepe volt Gerényinek. Márcsak ezért is nehezen hihető, hogy őt kell tekintsük az Index sírásójának, ahogy az a hírekbe bekerült. Éppenséggel az ellenkezője lehet igaz a történetnek.Tényleg megmenteni akarták az Indexet.

3. 2013-ban már egyszer ugyanúgy "megszűnt" az Index.hu (kormányhoz köthető gazdasági köröktől való) függetlensége. "A 444.hu portált 2013. április 29.-én alapította Uj Péter, az Index.hu egyik volt főszerkesztője több volt munkatársával együtt. 2015-ben Rényi Pál Dániel és Szily László is csatlakozott a hírportálhoz. Az induló szerkesztőség tagjainak többsége korábban az Index.hu és az Origo.hu lapoknál dolgozott." Az Origo a tulajdonosváltással jócskán irányvonalat is váltott annak idején. Az Index esetén ez nem történt meg. Bár Uj Péter panaszkodott arra, hogy nyomást gyakoroltak rá, érdekes módon pont olyan kollega miatt is, aki még ma is a szerkesztőség tagja. Milyen furcsa tud lenni a sors?

4. "2014-ben a kiadó tulajdonosa, Spéder Zoltán titokban opciós jogot adott el Simicska Lajosnak,[16] aki akkor még a Fidesz vagyonának nemhivatalos kezelője volt. [tényleg így fogalmaz a Wikipedia.] A titokban lezajlott tranzakció a „sok éves médialegenda” valóságalapja volt, ahol mindenki találgatta, hogy vajon tényleg Simicska (és ezen keresztül az Orbán-kormány) a valódi tulajdonos. (Ez a jog lesz később az alapja a 2017-es Simicska-vásárlásnak.) 2017. április 20-tól az Index.hu Zrt. részvényeinek egyedüli, új tulajdonosa a Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA) lett, ezzel egy időben az Index.hu Zrt. korábbi igazgatósági tagjai lemondtak tisztségükről, és az új tulajdonos új igazgatósági tagokat nevezett ki." Az igazgatótanácsot dr. Bodolai László ügyvéd vezette innentől kezdve, aki korábban is oroszlánrészt vállalt a lap jogi ügyeinek, sajtópereinek kezelésében, mint szakmájának egyik legjobbja.

Azt látjuk, hogy miközben különböző fideszes oligarchák, bocsánat: volt, leendő volt vagy még mindig Fideszhez köthető üzletemberek, fociztak az Index.hu egyre fontosabb és nagyobb médiaportfóliójával, kitalálják ezt a bonyolult cégstruktúrát, ami megmondom őszintén, mint olvasót kevésbé érdekelt volna, és nem is nagyon lehet józan ésszel lekövetni. A lényeg, hogy az Index.hu tulajdonosi háttere régóta Fidesz-közeli. Nem Vaszily Miklós megjelenésével lett az. Illetve ebben változás nem történt most.

(UPDATE: Vaszilyt Origós vezérként ismertük meg, de az Index-cégcsoporthoz régóta köze van és épp annyira tekinthető szakmai befektetőnek is, mint politikai "helytartónak": "2001-től a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. vezérigazgatója volt, 2005-től az Index.hu Zrt. vezérigazgatója lett. 2007-től a társaságok vezetése mellett a tulajdonos Közép-Európa Média Zrt. vezérigazgató-helyettesi tisztjét és igazgatósági tagságát is betöltötte." Ez alapján nem csak lefejezni tud szerkesztőséget, de sikeres és színvonalas lapot is tud kiadni, ami a róla kialakított képet is árnyalja. És akár azt a képet is, hogy mit keres az Index környékén. Ettől még aggódhatunk persze.)

Bodolai pedig elvállalta a hálátlan middleman szerepet, mondván majd egyensúlyoz a különböző érdekek között. Amit egyébként jól csinált és az Index.hu javára...

5. A függetlenség megőrzésének záloga pedig egy olyan konstrukció volt, ami az Alapítvány kezébe adta a lap kiadását, míg a "haszonélvezet" az akkor éppen Orbán Viktor pixiséből kipottyanó Spéder Zoltán utáni tulajdonosok, Ziegler Gábor (az Index korábbi Sales igazgatója) és Oltyán József (KDNP kötődésű médiavállalkozó) kezébe került. (2018 őszén vásárolták meg az Indamedia Zrt.-t.) Mégpedig a következő módon: 

"Dudás Gergely főszerkesztő szerint igaz, hogy Simicska emberei jelen vannak a tulajdonosi háttérben, de:

Bodolai László személyét garanciának látja arra, hogy se Simicska, se más embere ne szólhasson bele a szerkesztőség működésébe."

(Később Dudás úgy döntött, hogy saját fizetős lapot indít, amiből nem lett semmi, de ez már egy másik és nem túl jelentős médiasztori. Inkább lábjegyzet és tanulság, hogy mi nem működik. És mi igen.) 

6. Tehát Bodolai személye volt a garancia az Index.hu politikai függetlenségére. Az elmúlt három évben a lap láthatóan valóban független módon működött. Talán túl függetlenül is, mert a gazdasági teljesítménye vagy a lap színvonala azért nem ekkor, mostanában volt a csúcson. Dull Szabolcs vezette a lapot 2019. decembere óta. Őt váltotta le Bodolai, amikor a lap megreformálásának az ős-Indexes Gerényi által felvetett és el nem fogadott, akár jó, akár rossz terveit kivitte a konkurrenciának, ami bármely más munkahelyen azonnali elbocsátással járt volna. Tegyük hozzá: büdös gyorsan. Még hisztérikus kirohanások nélkül is. Itt egy hónap türelmi idő következett, először csupán az igazgatótanácsból váltották le Dullt, ami érthető, hiszen olyan információkat szivárogtatott ki, ami ott hangzott el és csak az a pár ember tudott róla. Ezután Dull folyamatosan a "Veszélyben az Index" címen folytatott kampányt saját laptulajdonosai ellen a lap hasábjain, akik amúgy bele se szóltak a lapszerkesztésbe, és Ujjal ellentétben Dull nem is panaszkodott ilyesmire. Semmi konkrétumot nem mondott mégis mitől lenne veszélyben az az Index...

7. Ezzel nyilván nemcsak a munkáltató-munkavállaló viszonya romlott meg, pontosabban az Index.hu függetlenségét garantáló kuratórium, annak vezetője, Bodolai és a főszerkesztőből szabadságharcossá váló Dull Szabolcs viszonya, aminek csak egy vége lehetett minden józan számítás szerint az előbbiek után. Bodolai még ekkor is jelentős végkielégítéssel szeretett volna pontot tenni az ügy végére. Ami azért szokásos eljárás vezetők elbocsátásakor bármely cégnél. Ezt interpretálta úgy Dull Szabolcs, hogy "meg akarták vásárolni a hallgatását" illetve, hogy megzsarolták, ami mondjuk ki: hangulatkeltő nonszensz: semmi konkrétumot nem mondott azóta. Tehát vagy "megvásárolták a hallgatását" vagy semmi mondanivalója nem volt, amit meg lehetett volna vásárolni.

Óriási kavarodás, nem? Azt persze tudjuk, hogy bár az Index a piacon talán az egyetlen rentábilis lap, kissé el is kényelmesedett emiatt, és Dullal szembeni abszolút jogos tulajdonosi elvárás volt a szerkesztőség rendbetétele is. Ezek belsős dolgok, nem rám tartoznak.  

Amíg a lap nyereséges nagyobb biztonságban is tudhatták volna magukat. Amennyiben gazdaságilag rosszul teljesít és a színvonala is romlk egyre több érv kerül elő esetleg mélyrehatóbb tartalmi változtatások végrehajtására, úgymond az el-Origósításra vagy akár az el-Népszabadságosításra...

A fenti kettőt igazából nem szerettem, ellenben az Indexet igen...

8. Orbán Viktor háttérben valóban létező helytartói eközben szerintem csak egy kávét kértek, de ez, kb. annyira érdekes most, mint az, hogy mit ebédelt elbocsátása előtt Dull oly jóízűen, amikor még utolsó nap még mit sem sejtő főszerkesztő volt. Valójában az embernek olyan érzése van, hogy itt a lap főszerkesztője és munkatársai szisztematikusan elkezdték lerombolni a lapba vetett hirdetői bizalmat, magyarán aláásni a cég gazdasági alapjait. Jelentős visszamondások történtek. Ez nem kamu vagy fideszes ármány. Lehet azt gondolni, hogy ők a sajtószabadság harcosai, csak a szereplők ismeretében ez annyira nem látszik. Bodolai semmiképpen nem tűnik a történetben a fideszes patás ördögnek, különösen, hogy egy ellenzéki párt tagja. A két kívülről jött új igazgatósági tag személye végképp nem igazodik a fideszes tulajdonosi körhöz. Amennyiben a még balliberális Magyar Hírlapot egykor főszerkesztő Szombathy Pál és a kormánypárti irányvonallal szakító Válasz Online-tól érkező Sztankóczy András nagyon nem Fidesz-barát fejlemények szintén.

Eközben mégis Dull miatt felmondott a szerkesztőség zöme, több mint hatvan ember a százból, köztük sok jeles újságíró, akiket nagyon szeretek. (UPDATE: lényegében végül szinte mindenki még a recepciósok is távoztak.)

9. Bodolai rutintalan és túl óvatlan volt, Dull akciója viszont nagy bajt okozott szerintem. Elméletileg azonosak voltak a céljaik és egy sikeres lapon kellett volna közösen dolgozzanak, de Dull valamiért palotaforradalomba kezdett az ellen, akinek addigi függetlenségét és pozícióját köszönhette. Minderről a közvélemény persze semmit sem tud. Csak vakon követi azokat az rossz beidegződéseket, amikre ráidomították. Többek közt Bodolait okolva nyomdafestéket nem tűrő módon. A sajtószabadság nem az, hogy bármit hazudhatsz, szerintem.  

Jó ideje nincsen illúzióm a közvélemény memóriáját és felfogóképességét illetően sem.

Tudom, hogy itt most sokan elmennek majd tüntetgetni és mindig jól jön egy kis fideszezés, de a fenti tények vastagon számítanak azért, ha túl akarunk látni a politika felszínén. És nem akarjuk, hogy dróton rángassanak. Én nem akarok megfejtést adni. Azt meg végképp nem tagadnám, hogy nem teljesen tiszta üzletkötések zajlanak meghatározó magyar médiumok környékén. És ez baromi rossz. A független média fontossága mindenki számára evidencia, kövessen bármilyen irányvonalat, mert lehet független és jobboldali is egy lap... Az is talán, hogy az olvasók zöme inkább szokásai rabja és nem feltétlenül a hőskorra jellemző módon tart a szerkesztőkkel mondjuk az Internettóról az Index-re ma már, hiszen az Origónál sem így zajlott le már a váltás.

Az is érdekes fejlemény, hogy az Index.hu, ami most már ki lehet jelenteni, ahogy mi ismertük, lényegében  megszűnt, sorsa nem a tulajdonosváltással pecsételődött meg, mert jó ideje nagyon hasonló hátterű tulajdonosai voltak eddig is, hanem maguk a kollegák "döntöttek" úgy, hogy most szétverik: hiszen láthatjuk ez történt. Nem teljesen világos, hogy van-e B-tervük, ahogy 1999-ben volt részben azoknak, akiket most, mint kvázi fideszes megszálló hadsereget mutatnak be nekünk médiaszerte, csekély teret adva a válaszra és elhallgatva számos fontos tényt, amiket felsoroltunk. Kinek jó ez? A konkurens lapoknak? A politikai átvételt tervezőknek? Biztos nem a kollégáknak és nekünk olvasóknak.

Azzal szeretném zárni, hogy persze aggódom az újságírók jövőjét illetően is, akik egy beszűkült munkaerőpiacra lépnek ki, ahol most nem jó újságírónak lenni, ahogy egyébként ebben az országban nem volt jó sosem. Talán kivéve (eddig) pont az Index-et...

Szorítok a független magyar újságírásnak. Igény volna rá.

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr5116054446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kárárámaispj 2020.07.24. 21:13:40

Bakró Nagy Ferenc eljöhet hozzám vécét pucolni.

Wildhunt 2020.07.25. 10:06:45

Én ezt nem tudtam volna ilyen szépen összeszedni. Remek írás mint mindig.

kárárámaispj 2020.07.25. 11:41:51

"My Name is Nobody
"1999-ben volt részben azoknak, akiket most, mint kvázi fideszes megszálló hadsereget mutatnak be nekünk médiaszerte, csekély teret adva a válaszra és elhallgatva számos fontos tényt, amiket felsoroltunk."

Pardon?

https://4cdn.hu/.../s--Umdw.../w_1160/7ObVhTfs2SmhvkZAs.jpeg""

Nyilván nem fogod elolvasni, de nincs FB-m. Ezzel a hülyeséggel amivel már többször teleszórtátok a netet mégis mit akartok mondani?
Van 20 megyei lap. Nem fog mind a 20 (15? nem tudom) külön azért fenntartani embereket, hogy az országos meg nemzetközi híreket megírják. A lapok felét egy helyen szerkesztik, azt osztják meg, a másik felét pedig helyben. Ebben szerepelnek a Csesztmegtomorjai általános iskola hírei, meg egyéb hasonló megyei hírek.
Ha van egy terrorcselekmény, háború, országos jelentőségű hír, akkor arról esetleg kell tudjon a nógrádi is, meg a vasi is, nem gondolod? Ha mondjuk készítenek egy interjút a miniszterelnökkel, akkor az is pont ugyanannyira érdekelheti az összes embert.
Vagy akkor lenne boldog és független a sajtó, ha 20 lap 20 ujságírója 20 interjút csinálna, és azt nyomná le a megyéknek?

Lorrh 2020.07.25. 12:12:06

@kárárámaispj: ügyesen maszatolsz. Ez a posztmodern. Egy tényt kiragadni a környezetéből és addig maszatolni és csúsztatni, amíg pont az ellenkezőjét tudjuk felmutatni.

Lásd "szabadságharc brüsszel ellen" ami ugye egy önkéntes együttműködésre alapuló únió, amibe önként csatlakoztunk és önként ki is léphetünk. De nekünk a harci retorika kell érvek és viták helyett. Mert ez annyira trendyyyy

kárárámaispj 2020.07.25. 13:05:55

@Lorrh: Hát, ahogy látom, maszatolásért te sem mész a szomszédba. Hogy a jó istenbe jött ide Brüsszel?
Egy nagyon egyszerű kérdést tettem fel. Van 20 megyei újság. Csak helyi híreket nyilvánvalóan nem érdemes közölni, mert nincs annyi, ami kitölti a lapot. Az országos és külföldi híreket pedig egyszerűbb, olcsóbb és minőségibb megvenni egy központtól, mint mindenkinek saját brigádot fenntartani erre.

De maszatoljunk.
"egy önkéntes együttműködésre alapuló únió, amibe önként csatlakoztunk és önként ki is léphetünk. De nekünk a harci retorika kell érvek és viták helyett."
Oké. Gyere el hozzám dolgozni. Ez ugye önkéntes a te döntésed, ki is léphetsz. Aztán 2 hónap múlva megkérlek, hogy öltözz máshogy. Aztán ahhoz szabom a fizetésedet, hogy milyen hosszú a hajad, illetve megkérdezem a szomszédaidat, hogy nem vagy-e hangos hétvégenként. Aztán, ha a valakinek valami nem tetszik, akkor nem kapsz fizut. De ki is léphetsz...

Péter 2 2020.07.25. 13:27:11

Gyakorlatilag egy az egyben Bodolai narratíváját adod vissza, még hozzávehetnéd a legutóbbit is, amit a Vadhajtások próbál szellőztetni, hogy Dull direkt és szándékosan. Közben figyelmen kívül hagyod pont a lényeget: ez itt nem egy klasszikus tulajdonosi viszony volt. Bodolai nem egy tőkés, aki hozza a saját milliárdjait, csinál egy lapot és közben természetesen diktálhat, mert ő a tulajdonos. Ez az alapítvány egy jogi konstrukció volt, hogy az Indexet fenntarthassák. Ebben Bodolai nem tőkés, igazi tulajdonos, hanem egy vezető képviselő, és bár a jogi helyzet nyilvánvalóan az, hogy munkáltatói jogokat gyakorol, a valóságban ez nem lehetett volna egy ilyen függőségi viszony közte és a főszerkesztő között, hanem csakis egyfajta partneri kapcsolat, ahol a pozíciók igazából inkább papír, mint valóság. Ebbe rondított bele Bodolai.

ilyr 2020.07.25. 13:27:14

@kárárámaispj: Maszatolásnak ez tényleg jó, mert míg ha hozzád megy dolgozni, ott egy személyben te döntesz a feltételekről, addig az Unióban ez nem így van, hanem a tagországok többsége dönt. Hasonlóan a magyar parlamenthez...

ilyr 2020.07.25. 13:40:04

@Péter 2: Ugyanilyen alapon simán elő lehetne adni egy olyan konteót is, hogy a Gerényi féle intemezzo szándékos provokáció volt, mert tudták, hogy Dull hogy fog reagálni rá és így megszabadulhattak az Index szerkesztőségétől úgy, hogy az egészet közben Dullra kenik... :)

kárárámaispj 2020.07.25. 14:46:34

@ilyr: Ó, hát lehet az, hogy az igazgatóság, aminek a tagja vagy az hozza meg a döntéseket. Mi a különbség? Ha 51% megszavazza, hogy verjük partiba a feleséged, akkor te örömmel megteszed?

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.07.25. 15:32:46

https://www.facebook.com/notes/fábián-tamás/miért-álltunk-fel/672345706683790/

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.07.25. 15:33:14

https://www.facebook.com/notes/fábián-tamás/miért-álltunk-fel/672345706683790/

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.07.25. 15:48:56

Dunsztom nincs, hogy ez a link miért ment el kétszer is rosszul, de mindegy is.

Az a link, ami Gerényi elképzeléseit mutatja be, a poszt egyik hasznos és érdekes része volt, köszönöm.

A többihez nem szólok hozzá.

Lorrh 2020.07.25. 16:10:33

@kárárámaispj: a brüsszeles dolog egy példa volt a maszatolásra.
A megyei lapok egy központi pártutasításos rendszerből kapják a kötelezően megjelenítendő híreket, cikkeket. Ezt hívják szocialista pártsajtónak, ez ellen jött létre a rendszerváltás.
Hogy hogy te nem érzed ezt a fals dolgot, hogy ez esetben hatékonyságra hivatkozni az csak egy lényeget elfedő hazugság. Beveheted, mert ha ez neked jólesik, ebben a hazugságban hinni, akkor teljes lehet a lelkibékéd.
Zengje minden újság a főméltóságú úr dicsőségét, mert az a hatékony.
Köpedelem.

ilyr 2020.07.25. 16:39:38

@kárárámaispj: Látom a maszatolás továbbra is jól megy, mert a magyar parlament pont így működik... :) Ha itthon nem zavarja hogy szar a 49%-nak (csak mert ő az 51-ben van), akkor kint se zavarja, ha a rossz oldalra kerül... :) Az élet már csak ilyen.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.07.25. 17:00:18

@zord íjász: Olvastam. Sajnos ez is minden konkrétumtól mentes. A rejtély rejtély marad.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.07.25. 17:02:24

@Péter 2: ez egy klasszikus munkahely, klasszikus munkáltató és klasszikus munkavállaló viszony és bánatodra mondom, hogy ezek szerint a tények Bodolai történetét erősítik. A belső forrásaim is egybevágnak az általa mondottakkal. Ezek a tények. Semmit sem tettem hozzá. Ezért írom: NEM ÉRTEM. Csodálom, hogy mások értik, pedig ennyit sem tudnak.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.07.25. 17:03:13

@Wildhunt: Ez tényleg jól esett most. Nem számíottam a témában túl sok egyetértésre. Köszönöm szépen!

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.07.25. 17:13:21

@A kiló nem százat jelent.: Pedig még olyanok is megpendítik az történet árnyalásának húrjait, akiket aztán soha senki nem vádolt és nem vádolhatott meg azzal, hogy harminc ezüstpénzért az anyjukat is eladnák a Viktornak. Téged azért rendesen osztottak ezen a vonalon, nem egyszer azzal vádolva, hogy ravaszul/alattomosan támogatod a NER-t. Most teljesen mindegy, hogy ez igaz-e vagy sem. Messzi Tündérrel ez soha nem fordult elő, és ha van a narancstáliboknak halállistája, akkor ő biztosan rajta van. De még ő is nagyon óvatosan navigál a témában:

orulunkvincent.blog.hu/2020/07/25/bodolai_meg_akarta_menteni_az_indexet_hipotezisposzt

WLaci 2020.07.25. 18:08:21

Abszolút korrekt írás. A Bodolai nem igazi tulajdos duma meg marhaság, de, a tulajdonos képviselője volt. Az, hogy az önmagát újságírói elitnek képzelő hülyegyerekek ezek szerint egy négy éves szintjén ismerik az életet, az volt itt az igazi probléma.

Haloperidol 2020.07.25. 18:46:25

A fentiek mind egy lehetséges magyarázat, abban az esetben, hogyha feltételezzük, hogy a Fidesz valóban nem akarta ténylegesen irányítása alá vonni az indexet.

Ez a szcenário, tekintettel az origo és a Népszabi sorsára, meglehetősen valószínűtlennek látszik.

Egyébként, valóban, az biztos, hogy az indexet a saját munkatársai verték szét.

Ez nekem nagyjából olyan cselekedetnek látszik, mint amikor a franciák elsűlyesztették Toulonnál a saját flottájukat, hogy ne kerüljön a nácik kezére.

arckönyv 2020.07.25. 19:11:25

arra mi a magyarázat, hogy évek óta adománygyűjtésben vannak a túlélés miatt? a legolvasottabb lap nem tud megélni hirdetésekből? kicsit sántít ez nekem... nem illik a fenti narratívába és erről nagyon kussol az író.

2020.07.25. 19:24:06

@arckönyv:

"a legolvasottabb lap nem tud megélni hirdetésekből?"

Döbbenetes, nem?
Tán csinálni kellene egy médiás TAO-t, ráparancsolni a cégekre, hogy fizessenek és aztán adomány nélkül is úgy dübörögne a szabad sajtó, mint a foci.
Vagy esetleg elgondolkozhatsz azon is, hogy az enyhén szólva is kevesebbek által olvasott origo ugyan miből él meg, ha közben az indexnek ilyen problémái vannak/voltak?

Horváth András zöld dossziéja a Nagyi receptjeivel 2020.07.25. 19:31:31

@Péter 2: mi a Dull narratíva? mert arról semmi infó nincsen. az az igazság, h aki eddig korrektül előállt, az a Bodolai. (ne a lózugnokkal teli Fábián írást hozd mert abban semmi de semmi nincsen hangulatkeltő semmitmondásokon kívül)

2020.07.25. 19:35:43

"A független média fontossága mindenki számára evidencia, kövessen bármilyen irányvonalat, "
:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Meghallgatni az egészet 1 perc!
Ez a büntetés ezért a kijelentésért. :)

streamable.com/g0il0

önorm42 2020.07.25. 19:41:09

hajdanán, szerettem és olvastam az Origót is .....azután valakik valamiért olvashatatlanná tették. most, kísértetiesen valami hasonló történik a másik olvasható lapommal is...
senki ne csodálkozzon, hogy a dolog nem érthető! egy (az ilyesmiben)nagy gyakorlattal és korlátlan hatalommal rendelkező rezsim áll a szándék mögött - a siker garantált ! elvégre az erő velük van. ..hogy (akár rájuk is foghatják!) ők tették tönkre a saját lapjukat (egzisztenciájukat) ?! nos a cél elérve, a módszer maga a tökély!! szebb és jobb nem is lehetne.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.07.25. 20:04:16

"Hát megkapja a címlapját, Mr. Ismay!"

arckönyv 2020.07.25. 20:17:48

@Amenadiel: az állam elég nagy hirdető az origónál és a többi kormánypropagandát szolgáltató lapnál... ezt nevezhetjük sajtós tao-nak.

Reding Roli 2020.07.25. 20:18:54

Leírom akkor èn is , hogyan látom az Index- ügyet....
Tavaly lezajlott egy választás Magyarországon , ahol az ellenèk megnyerte Budapestet , ès számos jelentős vidèki központot..
A Fidesz legfelsőbb vezetèse ezèrt arról döntött, hogy át kell szervezni az egèsz kommunikációs gèpezetet, hiszen sem a KESMA mèdia konglomeratum-, sem 888, sem a kormányközeli közvèlemènykutatók nem tudtak megfelelni az elvárásoknak , a belèjük öntött 100 milliárdok ellenère sem...A vègletekig lebutított kormányzati kommunikáció önmaga paródiája lett...
Otbánnak nyilvánvalóvá vált , hogy az eddigi kormányzati kommunikáció elbukott ...Visszahívták Szalai Bobrovniczkyt ès Habonyt Londonból..

Vaszily aki szintèn nagy tapasztalatú NER- szakember, pedig az èv elejèn megbízást kapott , hogy gründoljon egy TV- t, "Pesti TV " nèven ' amely a budapestieket nèpnevelnè..
Illetve , vásárolja be magát az Indexbe , ès alakítsa át a kvázi közmèdiat , ( az Indexet ) ami meg is törtènt ...
Az Index többè - kevèsbe eddig nyeresèges volt , főleg úgy , ha azt 240 milliós tulajdonosi " kölcsönt" nem kellene fizetni , ami most 180 millió már , mint eredmèny- csökkentő tètel..
Vaszily , kormány megbízottja , nem akarta kinyírni az Indexet , csak szèpen lassan- origósítani ès racionalizálni a működèsèt , èrtsd: kirúgni az újságírók többsègèt..
A szerkesztőség hamar átlátta a helyzetet, hogy úgymond külsősök írnák helyettük a tartalmakat ès rezisztenciába kezdek saját èrdekeik megvèdèse èrdekèben ...Így alakult ki a patthelyzet...
A másik fontos dimenzió az anyagi ...A Covid válság előtt az egèsz magyar reklámpiac olyan 250 milliárdos lehetett , ebből kb 40% az elektronikus mèdia ...Most az egèsz összesen nem lehet több, mint nèhany tízmilliárd ...A reklámpiac bajban van , így az Index bevètelei is...

A konklúzióm az , hogy nem akarták kinyírni az Indexet , hiszen egy ilyen mèdia brand nem is volt , és nem is lesz soha többet Magyarorszagon ..Sokkal több politikai hasznot hozott volna egy új origókènt a kormánynak ...De, a nem várt körülmènyek ( válság ) - ès a szerkesztősèg makacs ellenállása miatt elbuktak az eredeti tervek .....Ennek a Brandnak annyi ...hiba akarják innen fideszes mèdiakènt újraindítani , soha nem lesz olyan , mint a règi...Egy megoldás lenne még: alakítani egy gazdasági társaságot a szerkesztősègnek , majd közössègi finanszírozásból megvenni a cèget ès a régi szerkesztősèggel újrakezdeni ...A jövő még így is bizonytalan , hiszen a válság van , alig van piaci reklám - igèny ...Az államnak van csak pènze ,amit tőlünk szerez , vagy az EU- tól...Remènytelen világ...

ulpius66 2020.07.25. 20:21:58

Nem száz kilós!

Nem akarlak nagyon megbántani, de a Fluor Tomi mindent is ért!

Sőt!

Tüncizni is volt......

ttps://24.hu/szorakozas/2020/07/25/fluor-index-sajtoszabadsag-velemeny-felmondas-tuntetes/

Ad Dio 2020.07.25. 20:26:27

@zord íjász:

Én ezt végigolvastam, de mamondom őszintén, eyetlen szavát sem értettem. Vagyis a szavakat ien, de onrétumok híján nem tudtam hozzájuk iazság értéet rendelni. Ez egy zavaros, polidili, semmi több. A posztban 100x több onkrétum van.

morph on deer 2020.07.25. 20:27:13

Szép kis történet, köszi.

Két kérdésre azért nem találtam választ:

“ Őt váltotta le Bodolai, amikor a lap megreformálásának az ős-Indexes Gerényi által felvetett és el nem fogadott, akár jó, akár rossz terveit kivitte a konkurrenciának,”

Milyen konkurenciának és mit vitt ki?
Ugyanis mindeddig csak ezt hallottam, ráadásul szó szerint ezt, de semmi többet!
Konkrétum nélkül pedig ez elég gyenge indok. Különösen annak fényében, hogy ezek után egy egész hónapot vártak az állítólag indokolt lépésre.
Miért?
Vagy kivitte azokat a fránya terveket, akkor mire vártak, vagy nem vitte ki, akkor meg miről is van szó?
Ki tudja a választ?

“ Bodolai még ekkor is jelentős végkielégítéssel szeretett volna pontot tenni az ügy végére. Ami azért szokásos eljárás vezetők elbocsátásakor bármely cégnél.”

Egyrészt nem fegyelmi vétség esetén, másrészt a végkielégítést a kollektív-, de legalább a munkáltatói szerződés kell, hogy tartalmazza, azaz NEM úgy történik, hogy valaki úgy gondolja, hogy szeretne adni végkielégítést!

Még egyszer: az üzleti titok kiadása ellenérdekelt félnek igen súlyos fegyelmi vétség, általában súlyos, nem ritkán büntetőjogi következményekkel, ilyen esetben nem adnak végkielégítést.

Bodolai mégis “szeretett volna adni”.
Miért?

“Ezt interpretálta úgy Dull Szabolcs, hogy "meg akarták vásárolni a hallgatását" illetve, hogy megzsarolták, ami mondjuk ki: hangulatkeltő nonszensz: semmi konkrétumot nem mondott azóta.”

A fentiek alapján ezt bajosan lehetett egy szabályos végkielégítésként interpretálni, nem így van?

Szóval itt van ez a pár kérdés, amire nem találtam választ a posztban, - vagy új szemüveg kell... Szokásomtól eltérően eszem ágában sincs kekeckedni, de ez a történet eléggé biceg, és én tényleg nem tudom a helyes választ!
Csak azt, hogy ez így nem kerek.
Miért?

2020.07.25. 20:29:28

@arckönyv:

Akkor minden kérdésedre tudod a választ.

ulpius66 2020.07.25. 20:31:14

Azért az nagyon sokatmondó, hogy a mai Bodolai-féle bejegyzést a Dull-ról minden ballibsi hírportál lehozta, kivéve az index.hu..........

arckönyv 2020.07.25. 20:35:50

@Amenadiel: nem pont ez volt a kérdésem. az index megélt korábban az állam pénze nélkül is, az utóbbi pár évben kellett gyűjteniük. elfogytak a piaci alapon működő cégek mint hirdetők? ezt nem hinném.

Ad Dio 2020.07.25. 20:40:31

@arckönyv:

"a legolvasottabb lap nem tud megélni hirdetésekből?"

Pedig nem olyan bonyolut. Ez is az Index: a nagyarcu (párdon: öntudatos) szerkesztőség, ami nem enged beleszólás a semmibe sem, baromira nem ért a gazdasághoz. De ebbe se pofázzon bele senki, mert az azonnal a sajtószabadság blablabla...

arckönyv 2020.07.25. 20:41:05

@morph on deer: milyen üzleti titka lehet egy piacvezető online lapnak? itt újságírásról van szó nem pedig egy szabadalommal védett műszaki megoldás a termék. nem hinném, hogy alapjaiban akarták megreformálni az újságírást és
meg azért az is gyanús, hogy a távozó vezető beizzította a dolgozók 80%-át (esetleg még többet), mert ha elvisz 20 embert még azt mondom ok, de ez így nagyon sántít.

arckönyv 2020.07.25. 20:43:25

@Ad Dio: előtte értettek hozzá most meg nem... meg gyűjtések alkalmával mindig jelezték, hogy ok most jól állunk. hagyjál már ilyenekkel...

Ekrü 2020.07.25. 20:49:55

Nem pont a tárgyhoz,de árulja már el nekem vmelyik nagyokos,hogy hogy lehet az ,hogy a koronavírus járvány kellős közepén,miközben Karácsony Gergely és társai itt követelték ,hogy ne tartsák meg az augusztus 20-i ünnepségeket,mikor a fiatalok nem tudnak szórakozni mert sorra maradnak el a járvány miatt a fesztiválok a Momentum és a többi baloldali párt tüntetni hívja az embereket?Vállalják majd a felelősséget azért ,ha emiatt Budapesten berobban a járvány?

ulpius66 2020.07.25. 20:52:06

A független index.hu.
(Na jó, ez vicc volt....)

Én pl. sohasem értettem, hogy mért "független" az a médium, amelyik az ellenzéki pártok szekerét tolja, állandójan fikázza a kormányt, és betegesen gyűlöli Orbánt????

Én TÉNYLEGESEN függetlennek azt a médiumot tartanám, amelyik leírja, hogy mit hibázott a kormány, mit tett jól a kormány és miben hibázott az ellenzék.......na ilyenről az index esetében szó sincs... és úgy általában a "független" ballibsi portálok esetében....
(természetesen a ballibsi firkászok (az egész ballibsi siserehad) a ténylegesen független médiumokra azonnal rásütik, hogy "kormánypárti" csak azért mert leírja az ellenzék hibáit....)

morph on deer 2020.07.25. 20:52:50

@Reding Roli:
“ A reklámpiac bajban van , így az Index bevètelei is...”

Az Index bevételei persze, hogy megérzik.
Meg a reklámpiac, úgy globálisan, hát hogyne.

De nem azok a cégek, akik Rogántól kapják a milliárdos szerződéseket, ahogy ez a napokban is történt!

Járvány ide, recesszió oda, a rusnya plakátokon közölt blőd mondókákkal kőkemény pénzeket lehet keresni, ha apró nemzetiségiek potyognak is az égből!

Mivel az Index betagozása nem megy, - fene a gerinces fajtájukat, - az Indexet el kell tüntetni a Föld színéről, mielőtt a gazdaság padlót fog, és orbán kénytelen lesz megszorításokhoz nyúlni. Természetesen csak olyasmi jöhet szóba, ami a védtelenebb réteget érinti, de azok is sokan vannak, és egyre többen lesznek.
Ez pedig választások előtti időkben nem igazán jelent jót, mint tudjuk.
De ha ehhez az elégedetlenkedők még inspirációt is kapnak, mondjuk egy orbánmentes hírportál révén, akkor netán még szerveződéshez is fognának, ad abszurdum a rezsim ellen is fordulhatnának, olyat meg melyik kis önjelölt mindenható néz jó szemmel, ugye...

Így aztán az Indexnek mennie kell, tiszta sor.

2020.07.25. 20:55:02

"Óriási kavarodás, nem? "

Nem igazán.
csak a lényeget kiemelve:
Az indexesek jelezték, hogy veszélyben a függetlenségük.
Később a főszerkesztőt kirágták.
Erre gyakorlatilag felállt mindenki a szerkesztőségben (állást otthagyva, egzisztenciát kockáztatva) mintegy egyértelmű üzenetként.
Aztán most te itt gyanúsnak nevezed az egészet és kérdéseket fogalmazol meg.

Hát vagy jogosak a kérdéseid és akkor az a kb. 70 indexes azt sem tudta, mit cselekszik vagy nincs itt semmiféle kavarodás.

morph on deer 2020.07.25. 20:57:13

@arckönyv:
“ milyen üzleti titka lehet egy piacvezető online lapnak?”

Hát ezt kérdem én is.
De tegyük fel, hogy van: azt kinek adta ki Dull Szabolcs, és mi célból?
Ez a történet olyan lyukacsos, mint egy Ementáli...

arckönyv 2020.07.25. 20:57:44

@ulpius66: nem írt le ilyeneket? na ne ámíts már! beszámolt arról melyik mit csinált. itt nem volt vélemény újságírás mint a komránypropagandában, ha baromságot csinált valamelyik arról beszámoltak tök mindegy milyen oldali volt. a fidesszel kapcsolatban sem csak a hibáiról számoltak be, szóval nem kéne hazudni.

Ekrü 2020.07.25. 21:01:16

@Horváth András zöld dossziéja a Nagyi receptjeivel: Nagyszerű,akkor ezt meg is beszéltük.Ez esetben úgy gondolom,ha tüntetgetni szabad,akkor az augusztus 20-i ünnepségeket is szabad megtartani és a fiatalok is nyugodtan fesztiválozhatnak,szórakozhatnak,a tanárok pedig normális oktatásban kezdjék a szeptembert.Elvégre ha a Momentumnak és társainak lehet akkor nekik is.

morph on deer 2020.07.25. 21:01:51

@ulpius66:
“ Én pl. sohasem értettem, hogy mért "független" az a médium, amelyik az ellenzéki pártok szekerét tolja”

Vedd úgy, hogy ez azt jelenti, hogy a kormánytól független.
Ez ugyanis manapság már egy minőségi jelző, tekintve, hogy lassacskán egy ujjamon (!) meg tudom számolni a hasonló(ka)t...

ulpius66 2020.07.25. 21:06:59

@morph on deer:

Morfondírozó!

Akkor hogyan tudom megkülönböztetni a TÉNYLEGESEN FÜGGETLEN nédiumokat (a kormánytól, és az ellenzéktől is) a "független" ellenzéki médiumoktól?
(azt meg mán csak halkan kérdem: ezek szégyellik, hogy az ellenzék szekerét tolják???? és ezért nem hívják magukat "ellenzéki" médiának?)

Horváth András zöld dossziéja a Nagyi receptjeivel 2020.07.25. 21:09:28

@Ekrü: felőlem. én maradok a seggemen itthon, de mindenki csináljon saját belátása szerint. kivéve míg meg nem fertőzi valaki a családomat.

Ad Dio 2020.07.25. 21:10:59

@arckönyv:

Előtte sem értettek hozzá. Sajnos viszont a nay arcuk (aka öntudatosságuk) megakadályozta őket abban, hogy alázattal álljanak a dolgokhoz.

Gerényi fülre kattintottál? Érdemes elolvasni hogy mire mondtak arcoskodva nemet...

A bukásukat elsősorban maguknak köszönhetik.

ulpius66 2020.07.25. 21:11:04

@Ekrü:

Egyebekben teljesen jogos a felvetésetek!!!!!

Ha egy több ezer fős tüncikét engedélyeznek a hatóságok, akkor egy ugyanekkora létszámú zenei rendezvényt mért tiltanak be!!!!!
(vagy mért nem engedélyezték egy nappal korábban a felvételi ponthatáros bulikákat?)

chrisred 2020.07.25. 21:11:10

@Ekrü: Szerintem valamit félreértettél, a a 6,5 milliárdos tűzijáték rongyrázás mellőzéséről volt szó, egy olyan időszakban, amikor a kormány nyakra-főre sarcolja az önkormányzatokat, mivel nincs pénze. Karácsony csak annyit mondott, hogy a Lánchídra nem fogja felengedni a tömeget.

2020.07.25. 21:12:00

@arckönyv:

Ha adhatok egy tanácsot, ezt az ulpiust fölösleges erőltetned.

chrisred 2020.07.25. 21:15:59

@ulpius66: A tüntetések (jelenleg még) nem engedély-. hanem bejelentéskötelesek. Azt meg mindenki tudja, hogy a zenei rendezvények azért veszélyesebbek a focimeccseknél, mert a stadionokban mindenki színjózan. :)

Ekrü 2020.07.25. 21:19:03

@Horváth András zöld dossziéja a Nagyi receptjeivel: Szerinted egy kb 1000 fős tüntetésen (ami egy 2 milliós városban amúgy nulla) ha csak egy is vírusos az hány embert fertőzhet meg?Mi a garancia arra ,hogy nem futsz össze egy ilyen emberrel másnap a buszon vagy üzletben?Mert gondolom a tüntetők közül egyik sem vállalja ,hogy önként karanténba megy két hétre.

2020.07.25. 21:21:42

Kár a sajtószabadságért, de nem nagy kár a selejtes kis "újságírókért". Az index sokszor sok helyről megkapta a kritikát, hogy színvonaltalanok, sok idiótaságot írtak, a mindeközben rovatuk tiszta szennymédia volt. Nagyon sokszor tiszta zsigeri utálatból mentek neki ellenzéki pártoknak és politikusoknak. A legtöbbet elismételt kritika meg az volt, hogy még helyesen írni se tudtak. Annyira selejtes idióták voltak, hogy még egy helyesírás-ellenőrzőre se futotta tőlük. Beképzeltek voltak, soha nem hallgattak a kritikára. Az utóbbi időben büdös volt tőlük az önreklámozás is. Hogy nincs belőlük másik. A többi újság, az meg mi?! Az se rosszabb. Nem akkora kár értük, nem ők a demokrácia védőbástyái, csak pár ingyenélő barommal kevesebb, majd el kell menni szőlőt kapálniuk. Ennyi.

2020.07.25. 21:22:03

@arckönyv:

Passz!
Írj egy levelet egy indexesnek, kérdezd meg.
Van most ideje, meg fogja válaszolni.

ulpius66 2020.07.25. 21:22:15

@Amenadiel:

Húúúúúú....

Most nagyot mondtál!

Én még nagyobbat mondok: bárkinek fölösleges engemet erőltetnie.....

Sőt!

El sem kell olvasni, nemhogy válaszolni rá!

Meglátod, hogy "ulpius" és átugrod....

Végső megoldás!

ttps://matyiszuro.blog.hu/2020/05/04/miert_es_hogyan_426
(ezzel kb. 1 perc alatt végleg el tudsz tüntetni, és meg sem jelenek a monitorodon....)

gigabursch 2020.07.25. 21:22:47

Engem olvasóként jobban zavarnak az alábbi problémák:
- nincs korrektor
- van felesleges polkorrektor (vö. "fiatal" => bűnöző cigány
- 20 éve trágya a blogmotor
- s ugyanennyi idő alatt a csak negatív jelzőkkel illethető sixx álnevű vargát nem zavarták el a búsba
- az olvasók által beküldött javításokat hébe-hóba veszik csak figyelembe.

Valóban: csak egyféle újságírás van.
De ettől a szinttől át index még q messze van.

Ha meglesz a színvonal, utána lehet arcoskodni.

kárárámaispj 2020.07.25. 21:22:55

@Lorrh: Te olyan hülye vagy mint a seggem...
"A megyei lapok egy központi pártutasításos rendszerből kapják a kötelezően megjelenítendő híreket, cikkeket. Ezt hívják szocialista pártsajtónak, ez ellen jött létre a rendszerváltás."
Ez így baromság. Az újság fele helyi, a másik fele pedig országos/nemzetközi. Ha szerinted egy 70 ezer családot számláló Zala megyének fent lehet tartani különálló újságot kül/bel/politikai rovatokkal, akkor hajrá alapíts, te segg.

"Zengje minden újság a főméltóságú úr dicsőségét, mert az a hatékony."
Jaja. A vas megyeiek biztos elolvassák a Békési hírlapot is.

Ekrü 2020.07.25. 21:23:57

@ulpius66:
"DE CSAK MASZKBAN! "-Nézz rá a fenti cikkben lévő képre,szép számmal akadnak közöttük akik maszk nélkül vannak.
"Ha egy több ezer fős tüncikét engedélyeznek a hatóságok, akkor egy ugyanekkora létszámú zenei rendezvényt mért tiltanak be!!!!!"-Én pld. kíváncsi lennék melyik hatóság engedélyezte.Gyanítom a budapesti főpolgármesteri hivatal alá tartozó...

ulpius66 2020.07.25. 21:24:22

@Matthias_Corvinus:

Matyika ez te vagy?

Eccerűen nem ismerek rád!
(mondjuk amit leírtál, azzal száz százalékosan egyetértek!)

chrisred 2020.07.25. 21:25:14

@Ekrü: Ha abból indulunk ki, hogy nálunk a fertőzés kizárólag zárt terekben összezárt emberek között terjedt, a szabadtéri rendezvények esetén nem sok esély van a továbbterjesztésre.

kárárámaispj 2020.07.25. 21:26:44

@ilyr:
"Ha itthon nem zavarja hogy szar a 49%-nak (csak mert ő az 51-ben van), akkor kint se zavarja, ha a rossz oldalra kerül... :) Az élet már csak ilyen."
Oké, akkor ugye te is szépen befogod a szád, és némán kussolsz, mert a 49%ban vagy. Ja, nem? Szervezel tüntetéseket meg o1g mozgalmat, meg plasztikfejeket rugdosol, meg tv- székházban ajtóknak rohansz? Ugye? Te is próbálsz tenni valamit.
Az egy más kérdés, hogy neked nem megy, Orbánnak meg sikerül elérnie egy-két dolgot.

ulpius66 2020.07.25. 21:28:25

Ja!

Én is hirdetek egy tüncikét a magyar sajtó megmentéséért..... aztán eccercsak fellép ottan a Majka!

Ekrü 2020.07.25. 21:28:39

@chrisred: Nem hinném...Karácsony ott örömködött ,hogy nem lesz augusztus 20-i ünnepség.Ráadásul a Momentum ezzel a tüntetéssel arcul köpte azokat a fiatalokat akik hónapok óta nem tudnak szórakozni vagy akár egy koncertre menni mert tekintettel vannak az
idősebbekre.Az akkor jön kb 1000 ember aki mondvacsinált ürüggyel a balhé kedvéért fütyül a szabályokra.

Ekrü 2020.07.25. 21:32:05

@chrisred: "a szabadtéri rendezvények esetén nem sok esély van a továbbterjesztésre. "-Nagyszerű.Akkor talán lehet augusztus 20-i ünnepség is meg a fiatalok is bulizhatnak.Ha meg mégis berobban a járvány,akkor te meg a Momentum meg a többi tüntetést szervező párt vállalja érte a felelősséget.Hisz ti kezdtétek....

ulpius66 2020.07.25. 21:33:10

@Matthias_Corvinus:

Köszi!

Tényleg te vagy a Matyika!
(egyebekben amit itten írtál, azzal továbbra is egyetértek....)

2020.07.25. 21:34:04

@Ekrü:

"Én pld. kíváncsi lennék melyik hatóság engedélyezte.Gyanítom a budapesti főpolgármesteri hivatal alá tartozó... "

Valamiről lövésed sincs, de legalább gyanakodsz? :D
De azért hagy segítsek neked.
Senki nem engedélyezte a tüntetést.

ulpius66 2020.07.25. 21:37:09

@Amenadiel:

KIK SZOKTÁK BETILTANI (NEM ENGEDÉLYEZNI) A TÜNCIKÉKET?

2020.07.25. 21:38:26

@Ekrü:

"-Nagyszerű.Akkor talán lehet augusztus 20-i ünnepség is meg a fiatalok is bulizhatnak."

Fogd már fel végre, hogy az aug 20-i ünnepség körüli vitának nincs köze a járvány terjedéséhez. Egyszerűen bakot lőttél.

chrisred 2020.07.25. 21:39:31

@Ekrü: Lesz augusztus 20-i ünnepség, tűzijáték és kormányrendezvények nem lesznek. A fiatalok rendezvényeiről meg az operatív törzset győzd meg.

arckönyv 2020.07.25. 21:39:59

@Ad Dio: még egyszer: nem értettek hozzá de megvoltak az állam pénze nélkül, aztán gyűjtésből is tudtak annyi pénzt előteremteni amennyi elég volt a működéshez. most akkor miről beszélsz? eddig a gazdasági ellehetetlenítés volt a fideszes tulajdonosok részéről a taktika de amikor kiderült, hogy az nem működik jött a következő lépés. azt hiszem még egy buta fideszesbe szorulhat ennyi logika, hogy ezt átlássa.

ulpius66 2020.07.25. 21:42:26

BEINDULT A TARHÁLÁS!

"Egyelőre nem tudnak pénzt elfogadni a távozó indexesek"

"Pillanatnyilag nem tudnának elszámolni a kapott felajánlásokkal, így az olvasóik türelmét kérik."

kárárámaispj 2020.07.25. 21:43:52

@morph on deer:
Még jó, hogy a te történetedben nincsenek lyukak...
"Mivel az Index betagozása nem megy, - fene a gerinces fajtájukat, - az Indexet el kell tüntetni a Föld színéről, mielőtt a gazdaság padlót fog, és orbán kénytelen lesz megszorításokhoz nyúlni"

Ejha, hát az a hülye nép csak akkor veszi észre, hogy megszorítások vannak, ha megírja az index? Úgy magától nem jön rá? Igen kemény megszorítások az ilyenek.

ulpius66 2020.07.25. 21:44:08

A távozó indexesek megalapították a "kolduló rendet"......

ilyr 2020.07.25. 21:47:47

@ulpius66: Hogy segítsek eligazodni a médiák útvesztőjében... Nincs olyan, hogy ellenzéki vagy kormánypárti média. Olyan van, hogy média, aminek a dolga a mindenkori kormány felügyelete, az emberek tájékoztatása annak piszkos ügyeiről (lévén a kormány erről magától nem fog beszámolni). Ezen kívül vannak még olyan "médiák", amik nem kritizálják a kormányt, annak piszkos dolgairól egyáltalán nem, csak a sikereiről írnak/hazudnak. Na ezt nem médiának, hanem propagandának hívják. Ahhoz, hogy tudd melyik média független, csak meg kell nézni, hogy a mostani és az előző kormány idején melyik hozott le kormánykritikus anyagokat (segítek, az Index ilyen volt). De ha nekem nem hiszel, nyugodtan böngészd át az Index 2010 elötti cikkeit...

Ekrü 2020.07.25. 21:48:12

@Amenadiel:
"Senki nem engedélyezte a tüntetést. "-Tüntetést úgy lehet megtartani,hogy előtte 72 órával a szervezőknek be kell jelenteni az illetékes hatóságokhoz.A tüntetést a hatóságok ,indokolt esetben meg is tilthatják.Egy budapesti tüntetést a főváros alá tartozó hatóság engedélyezhet vagy tilthat meg.
"Fogd már fel végre, hogy az aug 20-i ünnepség körüli vitának nincs köze a járvány terjedéséhez."-Ehhez képest itt az indexen az egyik indok a sok közül ellene pont a járványveszély volt.

gigabursch 2020.07.25. 21:48:43

Ami azt illeti: Fegyenc testvér egyszer már kimondta:
- Tüntessenek nyugodtan. Majd megunják és hazamennek.

ilyr 2020.07.25. 21:49:33

@ulpius66: "Továbbra is köszönünk mindent, de hadd kérjük egyelőre azt, hogy senki ne kezdjen pénzgyűjtésbe és egyéb mikroközösségi szervezésbe. Jogilag, pénzügyileg és más szempontokból sem tudjuk egyelőre ezeket fogadni, és ha egyszer eljutunk odáig, akkor szeretnénk oly módon elindítani a munkát, hogy az garanciát adjon nektek és nekünk is arra, hogy minden felajánlással el tudjunk számolni."

Nem tudom milyen kolduló rendről beszélsz...

ilyr 2020.07.25. 21:50:48

@Ekrü: Annyiban kiegészítenélek, hogy a tüntetés alkotmányos alapjog, így azt nem kell engedélyeznie senkinek se... :)

kárárámaispj 2020.07.25. 21:52:17

@chrisred: "Ha abból indulunk ki, hogy nálunk a fertőzés kizárólag zárt terekben összezárt emberek között terjedt, a szabadtéri rendezvények esetén nem sok esély van a továbbterjesztésre."
Ezt melyik szaklapban olvastad, hogy kizárólag zárt tereken terjed a vírus? Meglátja a kék eget, és marad a seggén a torkodban, nem ugrál át másra?

A focistadion vs koncert témában. Focistadionban félház esetén ( annyi jegyet adnak el) minden második szék üres, mindenki mellett van egy méter hely. Távolság tartható. Koncerten akármennyien vannak összezsúfolódnak a színpad előtt. Nincs távolság.

chrisred 2020.07.25. 21:53:43

@Ekrü: "Egy budapesti tüntetést a főváros alá tartozó hatóság engedélyezhet vagy tilthat meg."

A BRFK.

ulpius66 2020.07.25. 21:54:07

@ilyr: "Olyan van, hogy média, aminek a dolga a mindenkori kormány felügyelete"

Megnyugodtam!

Bár eddig azt hittem, hogy ez a Parlament, a köztársasági elnök, a bíróság és az ügyészség feladata....
(egyebekben ez hol van leírva, hogy erről szól a média..... avagy "jószokás" szerint a ballibsik ruházták fel magukat e nemes "feladattal"?)

Ad Dio 2020.07.25. 21:55:42

@arckönyv:

:)

Oké. Maradjunk ennyiben. Nem tűnsz sajnos vitaképesnek...

arckönyv 2020.07.25. 21:55:42

@gigabursch: érdekes hogy változik egyesek véleménye, amikor az nem tetszett most meg így érvelsz... szar emberek csinálnak ilyet.

Ekrü 2020.07.25. 21:56:37

@ilyr: Nagyszerű.Akkor tehát kizárólag a Momentum felelős azért,hogy járvány idején kb 1000 ember a képek szerint összetömörülve,sokan maszk nélkül grasszáltak Budapest utcáin,veszélyeztetve az épp arra haladókat és egymást.Tehát ha megnő a fertőzések száma akkor az emberek a Momentum vezetőit vehetik elő érte.Nekem ennyi elég is.

arckönyv 2020.07.25. 21:57:22

@Ad Dio: úgy érted, hogy az egyetlen érved az volt, hogy szerinted nem értenek a pénz szerzéshez aztán többféleképpen is megcáfoltam? ja persze, kiderült, hogy kevés vagy.

2020.07.25. 21:58:24

@Ekrü:

Az hogy valamit meg lehet tiltani, az nem jelenti azt, hogy engedélyezni kell.

"Egy budapesti tüntetést a főváros alá tartozó hatóság engedélyezhet vagy tilthat meg."
Ember! Nem tudod a rendőrséget a nevén nevezni vagy nem tudod, hogy a rendőrségről van szó? Azért írogatsz fővárost, hogy Karácsonyra lehessen asszociálni. Ne légy már ilyen szánalmas.
És fogd már fel a hülye agyaddal, hogy nincs vagy! Csak megtilthatja, engedélyezni nem kell!

"-Ehhez képest itt az indexen az egyik indok a sok közül ellene pont a járványveszély volt. "

Ez meg mi a bánatot jelent? Nem tudsz veszteni rendesen?
Ezt írtad:
",hogy a koronavírus járvány kellős közepén,miközben Karácsony Gergely és társai itt követelték ,hogy ne tartsák meg az augusztus 20-i ünnepségeket,mikor a fiatalok nem tudnak szórakozni mert sorra maradnak el a járvány miatt a fesztiválok "

Ennek van köze az indexhez? Nincs!
Igaz egyáltalán amit írtál? Nem!

ulpius66 2020.07.25. 21:58:27

Fiúk!

Viszont az van, hogy én lassan lépek!
(letelt a munkaidőm......)

Szép álmokat mindenkinek!
(álmodjátok azt, hogy megbukott a Patás!!!!!!)

Csóközön: Ödönke

Ekrü 2020.07.25. 21:59:41

@chrisred: Most már eldönthetnétek,hogy kell engedély vagy nem kell engedély. :)))))

ilyr 2020.07.25. 22:00:21

@Ekrü: A kérdés az, hogy a jogszabályok mit írnak elő. Be van tiltva a tömeges rendezvények megtartása? Elő van írva a maszk közterületen való használata? Ha igan, akkor a rendőrség a felelős, mert ha ez veszélyt jelent a közbiztonságra, akkor be kellett volna tiltaniuk.
Ha nincs betiltva, akkor a kormány a felelős, mivel ők rendelkeztek arról, hogy már meg lehet az ilyet tartani...

chrisred 2020.07.25. 22:00:46

@Ekrü: A felelősséghez valamilyen jogsértés is kellene, jelenleg szabadtéren a maszk viselése nem kötelező.

2020.07.25. 22:01:55

@Ad Dio:

"Maradjunk ennyiben. Nem tűnsz sajnos vitaképesnek... "

Mert te aztán az vagy,. aki úgy gondolja, hogy a gazdasági kérdések egy újságnál a szerkesztőkön múlnak.

"Ez is az Index: a nagyarcu (párdon: öntudatos) szerkesztőség, ami nem enged beleszólás a semmibe sem, baromira nem ért a gazdasághoz."

Ad Dio 2020.07.25. 22:02:56

@arckönyv:

Figyi nagyokos.Rákattintottál arra a kiba Gerényi linkre? Háha kicsit okosodnál.

Az Index évek óta csak döcök. Közösséi adakozásból meg a brand lendületéből él. Az ujságírók meg ülnek a saját üntudatukkal körülvéve és "irogatnak". Ez már ma is kevés, de pár év és végépp elégtelen lesz mint teljesítmény. A megoldás a hatéonyság növelése és egy piacibb szemlélet lehetett volna. Épp amit a tulaj elő is vezetett. De a kis arcoskodóknak ez nem kellett. Mert hát nehogymár valaki beleszóljon a dolgaikba (például hogy dolgoznak~e és mennyit).

Vitaképtelennek azért tartalak, mert anélkül hogy bármit tudnál rólam, felcimkézel, besorolsz és az előítéleteid mentén kezelsz... érvek helyett.

chrisred 2020.07.25. 22:04:08

@Ekrü: Én már régen eldöntöttem, csak te nem, ezért szerepel a tőled idézett szövegben a kifejezés. :)

Ad Dio 2020.07.25. 22:06:10

@Amenadiel:

"Mert te aztán az vagy,. aki úgy gondolja, hogy a gazdasági kérdések egy újságnál a szerkesztőkön múlnak."

Na. Neked is csak azt tudom mondani, hogy katins rá arra a Gerényi blogra. Hátha bejut valami. És igen: a szerkesztőn sok mulik: meg kell értenie a management stratégiáját és együtt kell működnie velük. Itt az önállóság nem azt jelenti, hogy ejtek mindenkire magasról...

Ekrü 2020.07.25. 22:07:00

@Amenadiel:
"Nem tudod a rendőrséget a nevén nevezni "-Ember!Nem tudod a Budapesti Rendőr főkapitányságot a nevén nevezni?Ne légy már ilyen szánalmas.
"És fogd már fel a hülye agyaddal, hogy nincs vagy! Csak megtilthatja, engedélyezni nem kell!"- Nagyszerű.Akkor tehát kizárólag a Momentum felelős azért,hogy járvány idején kb 1000 ember a képek szerint összetömörülve,sokan maszk nélkül grasszáltak Budapest utcáin,veszélyeztetve az épp arra haladókat és egymást.Tehát ha megnő a fertőzések száma akkor az emberek a Momentum vezetőit vehetik elő érte.Nekem ennyi elég is.
"Ennek van köze az indexhez? Nincs!
Igaz egyáltalán amit írtál? Nem!"-Miért talán nem igaz,hogy a koronavírus járvány kellős közepén az ellenzéki pártok összecsődítettek 1000 embert az index miatt ,akik közül a képek tanúsága szerint sokan maszk nélkül összetömörülve vonulgattak?

2020.07.25. 22:07:02

@chrisred: @Ekrü:

Óvatosabbnak kellene lenned.
Ha ez a zseni hatszor írja le, de te csak ötször javítod ki, máris azt hiszi, egyetértesz vele. :)

arckönyv 2020.07.25. 22:08:19

@Ad Dio: az előbb írtam le miért kellett gyűjteniük. meg azért gondolkozz már, szerinted 80 ember feláll b terv nélkül? vagy azt hiszed ennyi embert felszív a nem kormány sajtó? vagy oldalt váltanak? vagy szakmát?
a teljesítményedet értékeltem, ennyit sikerült kiizzadnod... bírom ezt a fene nagy önérzetet amikor nincs is mire.

chrisred 2020.07.25. 22:09:30

@Ekrü: Egyébként két hónappal ezelőtt, a Mi Hazánk által a Deák téri késelés után tartott romaellenes tüntetésnél is ilyen izgalomba jöttél? Akkoriban még bőven tartott a veszélyhelyzet.

Ekrü 2020.07.25. 22:09:52

@chrisred:
"A felelősséghez valamilyen jogsértés is kellene, jelenleg szabadtéren a maszk viselése nem kötelező. "-Jelenleg tömegrendezvényt szervezni és tartani 500 fő fölött bizony jogsértő....Vagy úgy gondolod ez alól az ellenzéki pártok kivételek?

Ekrü 2020.07.25. 22:11:30

@chrisred:
"Egyébként két hónappal ezelőtt, a Mi Hazánk által a Deák téri késelés után tartott romaellenes tüntetésnél is ilyen izgalomba jöttél? "-500 főnél többen voltak?

arckönyv 2020.07.25. 22:13:20

@Ad Dio: külső tartalomszolgáltató lenne az indexből ez lenne amit el kellene olvasnom és megcáfolja azt amit leírtam? de azért meg vagy sértődve...

2020.07.25. 22:14:22

@Ekrü:

Te tényleg ekkora fasz vagy, hogy a saját hazugságodról próbálsz terelni!?
Mikor mindenki látja, hogy mit írsz itt?

"Nem!"-Miért talán nem igaz,hogy a koronavírus járvány kellős közepén az ellenzéki pártok összecsődítettek 1000 embert az index miatt "
1. Nem vagyunk a járvány kellős közepén, mert akkor vészhelyzet lenne Magyarországon, de nincs. Ezt nem tűnt fel neked?
2. Nem az nem igaz, hanem ez nem igaz:
",hogy a koronavírus járvány kellős közepén,miközben Karácsony Gergely és társai itt követelték ,hogy ne tartsák meg az augusztus 20-i ünnepségeket,mikor a fiatalok nem tudnak szórakozni mert sorra maradnak el a járvány miatt a fesztiválok "

NEM A JÁRVÁNY VESZÉLY MIATT TÁMADTÁK A TŰZIJÁTÉKOT!

chrisred 2020.07.25. 22:15:16

@Ekrü: Nem tudom, de mivel akkoriban az 500 fő alatti rendezényeket sem engedélyezték (figyelem, nem a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó megmozdulásról, hanem rendezvényről van szó), ennek nincs jelentősége.

2020.07.25. 22:17:30

@Ad Dio:

"És igen: a szerkesztőn sok mulik: meg kell értenie a management stratégiáját és együtt kell működnie velük. Itt az önállóság nem azt jelenti, hogy ejtek mindenkire magasról... "

Mesélj már nekem erről és szemléltesd konkrét példával, mert egyébként most még ritka egy nagy bullshitnek kezelem, de te biztosan meg tudsz majd győzni.

Ekrü 2020.07.25. 22:25:18

@Amenadiel:
1.Az elmúlt egy hétben mást sem olvastam itt az Indexen,csak azt,hogy a környező országokban folyamatosan nő a korona vírusos esetek száma,és nálunk is egyre több új megbetegedés van.Arról nem is beszélve,hogy ugye az USA-ba is először tüntetgettek a Black Matter Live miatt,azt nézd meg mi lett a következménye.
2.Az egyik ok a sok közül az volt ,hogy járvány van és nagy tömeg gyűlik ott össze.
De nem vitatkozom.A szabály jelenleg az,hogy csak az 500 fő alatti rendezvényeket lehet megtartani,itt viszont többen voltak.A képen látni,hogy kik,mely pártok vezetésével vonulgattak.Ha itt Budapesten ezek után berobban a járvány akkor ők lesznek a felelősek.

Ad Dio 2020.07.25. 22:26:13

@Amenadiel:

Fogd fel ugy a szerksztőséget, mint egy gyárat, ami média tartalamat állít elő. A "média tartalom" önmagában nem érték, azáltal lesz azzá, ha sokakat érdekel és így sokan kattintanak rá,mert az onnantól lesz hirdetési felületkén profit behozó. Egyfelől tehát a jól működő szerkesztőség jól érékesíthető tartalmat állít elő. Ez a dolog egyik oldala. A másik az, hogy mindezt HATÉKONYAN kell megtennie, mert ez egy kiélezett piac. A főszerkesztő nem feltétlen gazdasági szakember. Nem érthet mindenhez. Ezért van a management, akinek meg az a dolga. És a kettő együtt kell működjön. Beleszól a management a szerkesztőségi munkába? Hát igen is meg nem is. Nem írja elő, hogy mit kell csinálni, de azt elmondja, hogy mi hoz pénzt és mi nem. Érted, vagy magyarázzam tovább?...

Etniez 2020.07.25. 22:26:23

Nem találtam olyan pontot, amivel egyet tudnék érteni.

Ad Dio 2020.07.25. 22:27:02

@arckönyv:

Ha ezt olvastad, akor énkérekelnézést a nevedben...

:D

Ekrü 2020.07.25. 22:27:39

@chrisred: Ha jól emlékszem,pont itt az Indexen voltak legjobban felháborodva miatta.Az ellenzéki pártokról nem is beszélve....

birkamenet 2020.07.25. 22:28:57

Jaj de hülye ez e Dull. Na meg a másik 80 indexes. Illetve az összes indexes. Nem értették meg, hogy a fidesznek felszopó Bodolaik, gerényik csak az ő javukat akarják. Ők a jóságos egyensúlyozó kormány ellenállók. Pont mint a hitgyüli vezére.

Gyanítom, hogy aki a saját hátán vitte az indexet az elmúlt években, az ezerszer jobban tudja bármely önjelölt blog nagyokosnál, hogy az orbáni mindent lenyúló diktatatúra milyen trükkökkel próbálkozoztt eddig is az ellehetetlenítéssel.

gigabursch 2020.07.25. 22:29:30

@arckönyv:
Csak rámutattam a tüntikézés céltalanságára.
Gyűlölöm Fletót, de néha neki is igaza van. El kell ismerni.

Egyébiránt a nernek éppúgy kell az index léte, mint Fletó.
Ez nettó politika és propaganda alaptétel.
Ugyanis a létük legalizálja őket. De ezt a vak is látja.

Ettől viszont még szégyen az olyan főszerkesztő, akinek a keze alatt a fentebbi hozzászólásom szerinti problémák tömegesek.
Ugyanis ez rámutat a minőségbiztosítás hiányára.
Vajon a TC-s újságírónak miért megy az a helyesírás, ami az anyalapnál nem megy?
Két évtizede...
Na ez a problémám veleje.

arckönyv 2020.07.25. 22:30:33

@Ekrü: hadd segítsek neked. 500 fő körül van a fertőzöttek száma itthon már nagyon régen. aztán nem véletlenül mostanra lett időzítve az index beszántásának következő lépcsőfoka. szerintem nem vállaltak túl nagy kockázatot akik elmentek tüntetni. gondolom külföldről nem nagyon mentek oda.

gigabursch 2020.07.25. 22:31:20

Csak szólok:
Holnap is van nap!
Jó éjt mindenkinek!

szdan 2020.07.25. 22:32:55

Nah, egy újabb noname lipsrinya blog siratja a ratyi-féknyúz indexet, kezd egyre viccesebb lenni a történet. És még mindig van aki szerint az index "független" - na ez a szomorú. Ez a dilettantizmus, a totális szellemi beszűkülés magasiskolája!
Ha valamitől független volt az index az a valóság. Nagyon itt volt már az ideje, hogy bedarálják a pitlibe, utoljára annak örültem ennyire, mikor az origót szántották be, utolsó hazug, magyargyűlölő libernyákagymosást tolt az is amig tehette. Hasonló "jó sorsot" kívánok a 444-nek és az ilyen aljaszar magukat "blog"-nak hívó rémisztő képződményeknek is.

Ad Dio 2020.07.25. 22:32:59

@ulpius66:

"Én TÉNYLEGESEN függetlennek azt a médiumot tartanám, amelyik leírja, hogy mit hibázott a kormány, mit tett jól a kormány és miben hibázott az ellenzék.......na ilyenről az index esetében szó sincs... és úgy általában a "független" ballibsi portálok esetében...."

Tö érdekes, hogy még senki nem látta me ebben a gazdasági lehetőséget: egy felület, ami nem csupán egyik vagy másik oldal érdelődésére számíthatna, hanem mindettőjére egyszerre...

:D

Ok. Kezem a biliben.

Ad Dio 2020.07.25. 22:33:58

@szdan:

Olvasd már el a cikket amihez komentelsz...

:P

2020.07.25. 22:34:16

@Ekrü:

"Az elmúlt egy hétben mást sem olvastam itt az Indexen,csak azt,hogy a környező országokban folyamatosan nő a korona vírusos esetek száma,és nálunk is egyre több új megbetegedés van"

Hát miért nem szólsz a fideszednek, hogy rendelje újra el a vészhelyzetet!? :D

"2.Az egyik ok a sok közül az volt ,hogy járvány van és nagy tömeg gyűlik ott össze."

Hagyni kellene már a hazudozást...

arckönyv 2020.07.25. 22:37:35

@Ad Dio: nem fogtad fel, hogy a külső tartalomszolgáltatás miről szól? vagy elhitted, hogy csökkentek a reklámbevételek amikor a kormánytól független portáloknak is nőtt miközben az index simán a legolvasottabb? vagy azt nem tudod kinek a tulajdonában van az index alapítványa, milyen cégen keresztül kapták a lóvét? a korábbi megjegyzésemet elolvastad?
ennél egyszerűbben már nem fogom tudni leírni...

arckönyv 2020.07.25. 22:39:25

@gigabursch: azt remélem vágod, hogy a helyesírási hibák egy teljesen másik témakör.

Etniez 2020.07.25. 22:40:15

@Amenadiel: lassan esik le neki. Fidesztálib, úgysem ismer be soha, semmit.

Ekrü 2020.07.25. 22:40:34

@Amenadiel:
"Hát miért nem szólsz a fideszednek, hogy rendelje újra el a vészhelyzetet!? :D"-Vészhelyzetet kizárólag a kormány tud elrendelni ,gondolom ha szükségét látják majd elrendelik,bár jobb lenne ha erre nem kerülne sor.De ezek szerint az ellenzéki pártok veled együtt pont azt szeretnék,hogy minél több ember betegedjen meg és újra vészhelyzetet kelljen elrendelni, mert úgy próbáltok majd a zavarosban halászni.Az emberéletetek ezek szerint nektek nem számítanak.
2.Nem én hazudok.

birkamenet 2020.07.25. 22:43:41

@szdan

Amikor az indexet beszántják és origót csinálnak belőle, az lesz ám a nagy ünnep neked, hogy a magadfajta kétosztályos fidióta illibbant suttyógyereket a hőn imádott orbán gazdi újabb olvasnivalótól szabadította meg. Így több időd marad majd a harmadik osztály elvégzésének a kísérletére.

Etniez 2020.07.25. 22:43:43

@Ad Dio: trolloknál nem kell. Write only.

Ekrü 2020.07.25. 22:44:22

@arckönyv:
"szerintem nem vállaltak túl nagy kockázatot akik elmentek tüntetni. "-Legyen neked igazad.De azért felelős politikustól nem azt várja az ember,hogy a szerencsére bízza az emberek életét.Ha emberekről van szó,akkor egy felelős politikus semmilyen kockázatot nem vállal.

Etniez 2020.07.25. 22:44:53

@Amenadiel: ekrü is, ismert fidesztálib. Ne erőlködj vele.

birkamenet 2020.07.25. 22:46:14

@Amenadiel:

Csak szólok, hogy ez a szerencsétlen ekrü az egyik legaktívabb illiberált funkcionális analfabéta. Én csak röhögni járok be rá.

Ad Dio 2020.07.25. 22:47:06

@arckönyv:

"nem fogtad fel, hogy a külső tartalomszolgáltatás miről szól?"

Kettőnk közül egyik tényleg nem fogta fel, de kétlem hogy én lennék az.

Az Index legjava már most is kiszervezetten működik. És köszöni szépen, egész jól... legalábbis eddig, mert most a k. kollégák meglehetősen nagyot vágnak alájuk is.

A kiszervezés lényege a hatásfok javítása. Szerződések, teljesítés, szorosabb kapcsolat a piaci értékesíthetőséggel... nem tudom mit vezetsz (az áramon kívül), de én céget. 20+ éve. Ha a környezet romlik és/vagy élesedik a helyzet, nincs más ut, mint a hatékonysá növelése. Így vagy ugy. Erre lett volna kísérlet a kiszervezés.

"az index simán a legolvasottabb?"

Ez kevés. Ebből önmagában nem lesz haszon. Ugyanis a bevétel csak ey dolog. Az egyenleg másik oldala a kiadás... ugyebár. Utánaszámoltál mit jelent 70~80 ember bértömege?

"vagy azt nem tudod kinek a tulajdonában van az index alapítványa, milyen cégen keresztül kapták a lóvét? a korábbi megjegyzésemet elolvastad?"

Eredeti posztot sikerült elolvasnod?

:D

2020.07.25. 22:48:52

@Ekrü:

"Vészhelyzetet kizárólag a kormány tud elrendelni ,gondolom ha szükségét látják majd elrendelik"

Ha nincs rá szükség, mit pofázol arról, hogy probléma egy tűntetést.

"2.Nem én hazudok. "

De igen, ott van Karácsony nyilatkozata a neten.
Elég a hazudozásodból!

birkamenet 2020.07.25. 22:49:28

@Ekrü

A 36 ezer üres ágy megteremtésekor már láttuk a te felelős fideSS politikusaidat, ahogy ezrével paterolták ki az utcára a krónikus betegeteket.
Kicsi troll, ennyit a mai orbán felszopási kísérleteidről.

arckönyv 2020.07.25. 22:49:34

@Ekrü: teljesen egyetértek. de ahogy mondtam, nem véletlenül időzítették a következő lépést a beszántás felé mostanra. de a vakcina valamikor meglesz, ez a politikai lépés viszont elég súlyos és velünk marad. sokan úgy gondolták emiatt megéri kockáztatni.

Ekrü 2020.07.25. 22:52:27

@Amenadiel:
"Ha nincs rá szükség, mit pofázol arról, hogy probléma egy tűntetést."-Az USA-ban sem volt szükség rá a Black Matter Live tüntetések előtt.Azt nézd meg most....
2.Nem én hazudok.

Ekrü 2020.07.25. 22:54:21

@arckönyv:
"sokan úgy gondolták emiatt megéri kockáztatni. "-Pont ilyenkor a kötelessége egy felelős politikusnak józanul gondolkodni.A Momentum és társai ezek szerint nem ilyenek....

arckönyv 2020.07.25. 23:00:24

@Ad Dio: nem működik kiszervezetten a legjava ezt a hazugságot nem fogod nekem beadni. a közéleti, politikai tartalmak jelentős részét maga gyártja az index. és itt lenne a lényeg. ha tényleg céget vezetsz, bár ez nem látszik a bugyuta érveléseden, mert persz biztosan média céget vezetsz, vagy a mindenhez értés cégét, akkor nyilván látod ez milyen irányba mutat.de ha csak egy mezei hülye vagy ami inkább igaz akkor is látnod kell. és visszatérve a pénzhez, ha még igaz is lenne, hogy a reklámbevételek nem tartják el a szerkesztőséget, az utóbbi pár év gyűjtései akkor is sikeresnek bizonyultak. és akkor hadd másoljam ide azt amit vagy nem olvastál el vagy csak megint kerülöd a nyilvánvalót:
"az előbb írtam le miért kellett gyűjteniük. meg azért gondolkozz már, szerinted 80 ember feláll b terv nélkül? vagy azt hiszed ennyi embert felszív a nem kormány sajtó? vagy oldalt váltanak? vagy szakmát?"
nem túl szerény véleményem, hogy egy nyomi vagy.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.07.25. 23:00:25

en is azt mondom, ez jo poszt. nem tudtam rola hogy bodolai is megszolalt nyilvanosan, lehet hogy azert mert csak az indexet gorgettem at az elmult napokban. ezek szerint a blogketrecet nem ok szerkesztik? :)

Ad Dio 2020.07.25. 23:00:59

Vesszőparipám az, hogy a jövő demokráciája vagy közvelen(ebb) vagy semmilyen nem lesz. Ezzel kapcsolatosan ey másik vágyálmom is van: a valóban független média. Ami nem jobb és nem baloldali. Pláne nem párt~bekötésű. Egyszerűen tudósító, elemző, tényfeltáró. Olyan, ami szerint a csoki csoki, a szar meg szar. És nevén nevezi a dolgokat. Nem arról ír, ami szerinte kellene hogy legyen, hanem (legalábbis legtöbbször) arról, ami van. Korrupt a kormány? Meírja. Működik egy intézkedése? Megírja. Fellázad az ellenzék a korrupció ellen? Megírja. Törvényt sért? Azt is. Oldalatól függetlenül.

Illuzió? Nem is olyan biztos. Ha a jövő tényle a közvetlenebb demokráciáé, akkor annak bizony az lesz a következménye, hogy az emberek leszakadnak a pártokról... ergo megnőhet az érdeklődés az olyan tartalmak irányában, amik tényleg fügetlenek és ahol tényle tényfeltárás zajlik szekértologatás helyett.

arckönyv 2020.07.25. 23:04:27

@Ekrü: ezzel is teljesen egyetértek. de sajna józanul gondolkodó politikusról nem tudok... az nem az a műfaj. a fentebb leírtak fényében felnőtt emberek vállalták a kockázatot és szerintem anélkül is megvalósult volna ha bármelyik párt beleüti az orrát.

2020.07.25. 23:04:50

@Ad Dio:

Húú bakker!

"Utánaszámoltál mit jelent 70~80 ember bértömege?"

Ez aztán a bekérdezés te 20+ éve főnök! :D
Segítek:
1. Kiszervezni azt a tevékenységet szokták, amivel a cég nem foglalkozik tehát nem is ért hozzá.
2. Ha egy újságból, aminek ugye 70 fős szerkesztősége van kiszervezik az újságírást vagy egy részét, akkor mi is történik?
2/1 El kell bocsájtani azokat az újságírókat, akiknek munkája ki lett szervezve.
2/2 Az ő bérük már nem lesz kiadás, de cserébe azon újságírók bérét kell fizetni, akikhez kiszervezted a tevékenységet. Tehát nullszaldós? Nem, veszteséges lesz, mert ott is fizetned kell minimum a vezetőket, nyereségesét minden egyéb költséget, amit rátesznek egy ilyen outsorce szolgáltatásra. Magyarul a fő tevékenységet kiszervezni rohadt nagy öngól.

"Az Index legjava már most is kiszervezetten működik"
Éééés ismét egy bullshit!

2020.07.25. 23:08:34

@Ekrü:

Hülye vagy, mint a segg! :D

BiG74 Bodri 2020.07.25. 23:12:48

@Amenadiel:
Bocs, de akkor is kiszerveznek egy tevékenységet, ha a cég amúgy ért hozzá. Ha ez tisztán gazdasági okokból történik meg, akkor csak az számít, hogy megkapják-e azt a teljesítményt amit elvárnak x Ft-tal kevesebbért. Hogy lehet? Pl. az alapcégnél olyan kollektív szerződés van,amit a kiszervezésnél nem visznek tovább.

Ad Dio 2020.07.25. 23:12:50

@arckönyv:

"nem működik kiszervezetten a legjava ezt a hazugságot nem fogod nekem beadni."

Sorolom a beszállított Indexes rovatokat (a teljesség igénye nélkül):

Port.hu (Port.hu Kft)
Otthontérkép (Mapsolutions Zrt)
Femina (Femina Media Kft)
Portfolio (Netmedia Zrt)
Napi.hu (www.napi.hu Online Kft)
Totalcar (Totalcar.hu Informatikai Kft)
Dívány (Dívány.hu Kft)

A hazugozást meg okos ember akkor kezdi el, ha meggyőződött... stb...stb...

A hsz többi része sajnos belefulladt az indulatba. Ha ott is van tartalom, és közölni is szeretnéd velem, fuss neki még egyszer. Egy szin alá nem megyek be.

Énkérekelnézést.

arckönyv 2020.07.25. 23:17:08

@Ad Dio: abból látszik milyen hülye vagy, hogy ideológiától mentes újságírást vizionálsz... ki olvasná? vannak ideológiáktól mentes emberek? még ha lenne is, azt mit érdekelné a közélet?
az index nem tolta egyik pártnak sem a szekerét, ezt lehetett értékelni benne. a többi bullshittel csak még jobban lejáratod magad.

arckönyv 2020.07.25. 23:17:57

@Ad Dio: tényleg ezeket olvassa a többség? te tényleg ilyen hülye vagy?

Ad Dio 2020.07.25. 23:19:20

@Amenadiel:

"1. Kiszervezni azt a tevékenységet szokták, amivel a cég nem foglalkozik tehát nem is ért hozzá."

Ja. Meg még egy tucat egyéb okból. Látszik értesz hozzá :D.

"2/1 El kell bocsájtani azokat az újságírókat, akiknek munkája ki lett szervezve."

Francokat. Annyi történik velük, hogy átkerülnek egy másik cégbe. A munkaviszonyuk folytatódik, senki nem kerül az utcára.

"2/2 Az ő bérük már nem lesz kiadás, de cserébe azon újságírók bérét kell fizetni, akikhez kiszervezted a tevékenységet. Tehát nullszaldós? Nem, veszteséges lesz, mert ott is fizetned kell minimum a vezetőket, nyereségesét minden egyéb költséget, amit rátesznek egy ilyen outsorce szolgáltatásra. Magyarul a fő tevékenységet kiszervezni rohadt nagy öngól."

Már mondtam... értesz Te hozzá.. ja, nem... a világon mindenki hülye, csak Te nem. És a Mercedes is mindent egy hylen gyártat... merugye...

""Az Index legjava már most is kiszervezetten működik"
Éééés ismét egy bullshit!"

Tudod mi a bullshit? Hogy PONTOSAN 5 PERC lett volna uánanézni...

Sorolom a beszállított Indexes rovatokat (a teljesség igénye nélkül):

Port.hu (Port.hu Kft)
Otthontérkép (Mapsolutions Zrt)
Femina (Femina Media Kft)
Portfolio (Netmedia Zrt)
Napi.hu (www.napi.hu Online Kft)
Totalcar (Totalcar.hu Informatikai Kft)
Dívány (Dívány.hu Kft)

arckönyv 2020.07.25. 23:20:37

@Ad Dio: ez pont hazugság amit előadsz, megnyitod az indexet és vesd össze mennyi helyet foglal el az a tartalom amit felsoroltál, meg hol. ostoba nyomi vagy továbbra is ha azt hiszed, hogy bármilyen tiszteletet kikövetelhetsz magadnak ezek után...

2020.07.25. 23:22:27

@BiG74 Bodri:

Ez az ért hozzá meglehetősen képlékeny fogalom. Értsd rosszul fogalmaztam.
Maradjunk annyiban, hogy a fő tevékenységet nem szokás kiszervezni.
Ez esetben meg biztosan öngól lenne.

Ad Dio 2020.07.25. 23:23:28

@arckönyv:

Na várjál csak. Akkor most Te harcolsz a sajtószabadságért, jól értem? Ugy, hogy elfoadod, hogy minden ujsáíró a maga szája íze szerint hazudik? Jól értem. Akkor Te tulajdonképpen a szabad hazudozás joáért szállsz síkra ilyen hevesen?

Mennnnnnnnnyivel bénább is az én álláspontom... amikor vágyakozok... ismétlem... vágyakozok egy olyan média után, ami tényfeltáró, egyenes, oldalfüggetlen...

Biztosan én vagyok a hülye...

:P

BiG74 Bodri 2020.07.25. 23:24:40

@Amenadiel:
Sajnos olyat is láttam már. Valakinek öröm, valakiknek nem.

arckönyv 2020.07.25. 23:27:10

@Ad Dio: igen, te tényleg ennyire ostoba vagy... te sem vagy eleve ideológiailag független. mi után is vágyakozol akkor?

Ad Dio 2020.07.25. 23:27:48

@arckönyv:

60~70% körülre saccolom. De meg lehet mérni eléé ponosan. Lehívod az összes cikket, karakterszám, cikkszám stb...

Nem haragszol, én beérem a saccolással.

;)

arckönyv 2020.07.25. 23:28:26

@Ad Dio: az ideológia nem összetévesztendő a pártokkal, csak szólok...

arckönyv 2020.07.25. 23:29:31

@Ad Dio: tudod mit akkor nem hazudsz csak rosszul saccolsz.

kárárámaispj 2020.07.25. 23:29:59

@chrisred: Ez most mire válasz?
Baszki, én nem tudom, hogy ez mégis mikori cikk újrafeltöltése, vagy hogy ki volt bebaszva, de baszki, úgy december óta tudja mindenki, hogy a vírus a levegőben fertőz. Ez új neked? Szerinted miért kell maszkot viselni, meg távolságot tartani?

2020.07.25. 23:33:14

@Ad Dio:

"Ja. Meg még egy tucat egyéb okból. Látszik értesz hozzá :D."

Nem az okot írtam le, legalább tanulj meg magyarul.

"Francokat. Annyi történik velük, hogy átkerülnek egy másik cégbe. "

Ebből a cégből tehát kikerülnek és ez a lényeg.

"Már mondtam... értesz Te hozzá.. ja, nem... a világon mindenki hülye, csak Te nem. És a Mercedes is mindent egy hylen gyártat... merugye..."

Félve kérdezem meg!
Ez itt most egy érv?

Horváth András zöld dossziéja a Nagyi receptjeivel 2020.07.25. 23:35:57

@birkamenet: ne hazudozz te aljas szemétláda. százezrével paterolták ki és 10-ből 9 meg is halt, benne volt a videóba!!

Ad Dio 2020.07.25. 23:36:27

@arckönyv:

Figyi. Egyfelől kb. foalmad sincs én miben vagy miben sem hiszek. De itt nem is ez a kérdés. Hanem a média tartalma. Nekem az igazság fontos. Az iazság tényeken, adatokon nyuszik. Ehhez szeretnék hozzáférni. Jó lenne ha a sajntó ebben engem segítene. Egyedi eset lennék? Aligha hiszem. Egészen bizonyos vagyo benne, hogy a világnak a mai szekértábor harc nem természetes állapota. A vilában nem liberális meg illiberális, konzervatív meg progresszív bal és jobboldali emberek vannak, hanem zömében olyanok, mint én: bizonyos kérdésekben proresszívak, másokban konzervatívak. Egyes dolgokat bal, másokat jobboldali eszközökkel kezelnének. Ehhez képest ma a többség be van kényszerítve a barrikádba és ha kell ha nem, nyomja a háborus retoriát. És bizonygatja a szarrol hogy csoki, a csokiról hogy szar, csak mert a pártjának az érdekei ezt kívánják. Baromság. Életidegen, élhetetlen marhaság.

Épp ezért hiszek a közvetlen(ebb) demokráciában és abban, hogy ez elhozza azt az állapotot, amikor az emberek leválnak a pártokról, távolságot veszne fel az ideológiáktól és tényleg a saját önálló személyiségüknek megfelelően alkotnak véleményt.

kárárámaispj 2020.07.25. 23:37:46

@birkamenet: Sőt, még a mentős is nyilatkozott, hogy meghalt mind.
A tesójának meg volt gépje, ami kivonta a vírust a levegőből, aztán a zorbán meg nem vette meg.

Ad Dio 2020.07.25. 23:39:49

@Amenadiel:

"Félve kérdezem meg!
Ez itt most egy érv?"

Igen, az. És a mechanika is ugyan az: a Mercedes nem véletlen nem mindent Stuttgartban csinál. De még csak nem is Szegeden. A munkát a hatékonyság elvei alapján kiszervezi. Mert így jobb, hatékonyabb, termelékenyebb, rugalmasabb. A média tartalamakat gyártók is ugyan így tesznek, ha olyan feltételek adódnak, hoy az a hatékonyabb megoldás.

kárárámaispj 2020.07.25. 23:40:14

@Horváth András zöld dossziéja a Nagyi receptjeivel:
Nem, te hazug fidesztálib. 10ből 9 két napon belül halt meg, a maradék a világhírű orvosprofesszor az 4 napig húzta. De letette a kanalat ő is. Szóval 10-ből 10 halt meg.

arckönyv 2020.07.25. 23:41:30

@Ad Dio: még azért a tartalommal kapcsolatban csak annyit már, hogy kiderült nem hazudsz, a politika és közélet amivel indul az index, saját gyártásban amire hivatkozol meg az alsó fertályban van, de amiről persze nem hazudsz ugye az nem az a része az indexnek ami miatt be akarják szántani, meg amiről szólna a gergényi terv. szóval rosszul saccolsz.

Közbiztonság Szilárd 2020.07.25. 23:48:08

Nagyon korrekt írás, az általam vártnál sokkal korrektebb.

(Ja, a kiló egyébként százat jelent. A kilo- előtag az, amely valóban nem százat jelent.)

kárárámaispj 2020.07.25. 23:48:16

@Ad Dio: Egyébként, én tényleg nem értek hozzá, az miért jó, hogy az ilyen cikket, mint
"A nagyon rövid haj is lehet ultradögös: 8 szuper fazont mutatunk" a femina media kft ír meg, mintha az index zrt saját maga számláz ki kurucz barbara ev-nek?

2020.07.25. 23:48:33

@Ad Dio:

"És a mechanika is ugyan az: "

Aha. Tudod, hány alkatrészből áll egy autó?
Hány olyan alkatrészből, aminek a legyártása totál külön szakma?
Jóságos ég, ha ezt akarod összevetni az újságírással. Ég és föld.
Nyilván ki lehet szervezni egy cégből sok mindent, de itt amiről beszélünk, ha van egy 70 fős szerkesztőséged és te fizeted a munkájukat, akkor nincs az a modell, hogy a kiszervezésen egy centet is nyerj, ha ezután is te fogod fizetni őket, kivéve, ha már eleve valami rosszul muzsikált. És ott fent nagyon egyszerűen levezettem ezt neked.

2020.07.25. 23:56:57

@kárárámaispj:

Mert az index nagyságrendekkel kevesebbet fizet ezekért, mint amennyiért elkészítik.
Ezek itt nem igazán kiszervezett dolgok valójában, mert pl. ez a femina magától is megcsinálná ezt a tartalmat de az indexen való megjelenés is hoz neki valamit a konyhára.
Magyarul csak az lehetett volna a nagy terv, hogy az index mindent összeollóz innen onnan ezentúl (azokat is amiket eddig maga készített), és semmi önálló tartalom.
Hogy ennek mi értelme van? Azt ne kérdezd.

Ad Dio 2020.07.25. 23:57:07

@arckönyv:

Nos, azért javaslom néha görgesd le az Indexet a végéig és kattints rá pár Napi.hu~s vagy épp Portfolios cikkre. Ha nem vársz közéletet, meg fogsz lepődni...

Ráadásul az Index mint média, nem csak a közéleti cikkeiről szólt. A hasznot sem csak az hozta. A Totalcar épp ugy betette a maga részét, mint a Velvet vagy épp a Port.hu.

Ezek a tartalmak többsége valaha az indexben volt. Kiszervezték őket és most köszönik jól elvannak. Vagyis hogy voltak, mert ha a k. kollégák akciója megszünteti az Indexet, akkor mindez multidővé válik. :/

Semmi de semmi az égvilágon nem indokolja, hogy a belpolitika/külpolitika/onyomozás/tudjafene mentén ne lehetne további cégeket csinálni és tőlük rendelni a tartalmakat. Ez semmi másról nem szól, mint a minőségről és a hatékonyságról. Ha bemész ey 80+ fős szerkesztősébe és ott fix gázsiért dolgozgatsz, lehet kevésbé leszel hatékony, mint ha ugyan ezt egy 6~8 fős kftben csinálod, ahol a teljesítményed már nem egy nagy kalapba mey be, hanem konkrétan látszik. A jövedelmi viszonyaid is azonnal követik az általad hozott bevételt. Magyarán: piacközelivé válsz.

Közbiztonság Szilárd 2020.07.25. 23:59:28

Az Index szerkesztőségének tagjai egyébként, főleg a sixx becenevű faszfej, elég sokat tettek azért, hogy az ember ne sajnálja őket egy cseppet sem.

Teljesen ostoba cikkek, nagyképű majmok írásai, írástudatlan, botcsinálta firkások újságírói szerepkörben, semmi hozzáértés semmilyen témához, a szakkifejezések totális nem ismerete (Tóth Balázs, pláne Juhász Edina, mint műszaki újságíró? A világ röheje. Hogy a repülés és egyéb témakörökről már ne is szóljunk, de a Stenk is egyértelműen totál zenei analfabéták cikkeit tartalmazta, ahogy a Ma is tanultam valamit is csupa ostobasághalmaz, olyan szintű fordításokkal az innen-onnan összelopott cikkeknél, hogy a Google Translate is szégyellné magát miatta.),

Szóval valahogy nem tudom sajnálni az Indexet.
Azt kapták, amit megérdemeltek. Évekkel túlélték saját magukat.

Ami meg a szólásszabadsgot illeti, a 444.hu összes indexes cikke alatt tiltják az Indexet bírló vagy akár a jelen cikkel azonos szellemiségű hozzászólókat, pl. aki leírja, hogy Dullt bárhol kirúgták volna ezért.

Nyilván a sajtó- és szólásszabadság jegyében.
Ahogyan a "liberálisok" a sajt véleményterrorjukat nevezik.

(Bocs, de liberális az, aki hagyja a sajátjától eltérő véleményt is megjelenni, szóval ezek mindenek, csak nem liberálisok. Véleményterroristák vagy véleménynácik.)

Ad Dio 2020.07.26. 00:01:56

@Amenadiel:

"Hány olyan alkatrészből, aminek a legyártása totál külön szakma?"

Kapaszkodj meg: az autógyárak nagyrészt házon belül termeltek ÉVTIZEDEKEN ÁT :). Vagy ha nem, akkor szerettek volna. Nem véletlen hozok onnan példát... van némi rálátásom... Csak aztán rájöttek, hogy ez nem feltétlen a leghatékonyabb, így átálltak a kiszervezésre. Ahogy az ujságírók is. Erről szól a Gerényi bejegyzés. Ez egy tendencia. Nem én találom ki. Mé csak nem is a Gerényi. Ő rámutat, én megértem, elfogadom... öööö.. lehet Te is megteheted ugyan ezt :P.

2020.07.26. 00:04:23

@Közbiztonság Szilárd:

Nem sok szót érdemelsz, de a 444-en gyakorlatilag nem kommentelhetsz egy ideje már sehol.
Tehát blöfföltél vagy hazudtál.

Ad Dio 2020.07.26. 00:09:50

@kárárámaispj:

Lehet téged nem érdekel a Velvet vagy épp a Femina, esetleg a Totalcar... de ezek mögött egytől egyig komoly munka van. Igen, még a műkörmös szösszenet mögött is. Ahogy szerkesztői tevényekség, management, marketing. Mindezt sokkal jobb, hatékonyabb szétbontva kezelni, mint egyben. Ráadásul a blokkok gazdasági teljesítménye is sokkal követhetőbb. Vajon ki hozza a lóvét? Habzsidözsi idején mindegy, de éles helyzetben már nagyon nem az...

leponex 2020.07.26. 00:10:13

@Ad Dio: :)
változatlanul csodálom évek óta türelmedet ...
PS: de, illúzió ... sajnos
üdv!

DezInf 2020.07.26. 00:11:29

@Közbiztonság Szilárd:
olvasod te a négyet?
csak ugatsz hülyeségeket :)
kommentek tiltása
anyám borogass!!!
ne igyál több kannást

morph on deer 2020.07.26. 00:12:27

@ulpius66:
“ Akkor hogyan tudom megkülönböztetni a TÉNYLEGESEN FÜGGETLEN nédiumokat (a kormánytól, és az ellenzéktől is) a "független" ellenzéki médiumoktól?”

Hát, hogy te hogyan tudod ezt megtenni, arra nem könnyű válaszolni, az igaz..!:)
Talán ha megszámolod a kormánypárti és a kormányellenes cikkek karaktereit, és összehasonlítod az eredményt, az segíthet
Ha ugyanannyi mindkét oldalon, akkor független, ha nem, akkor amelyik oldalon több a betű, azt támogatja az újság.(!!!)
Ez annyira tudományos megközelítés, hogy a fal adja a másikat! :)

“(azt meg mán csak halkan kérdem: ezek szégyellik, hogy az ellenzék szekerét tolják???? és ezért nem hívják magukat "ellenzéki" médiának?)“

Én is halkan válaszolok: az, hogy valaki utálja a mostani kurzust, az nem szükségképpen azonos a mostani ellenzék támogatásával, csak valószínűsíti.
Jobb híján.
Egyébként ahelyzet az, hogy az ellenzéki pártokhoz úgy egyesével nem hiszem, hogy bárki is tartozni akarna, nem hiszem, hogy egy párt mellett bárki aki nem teljesen hülye, el akarna köteleződni, annak ellenére sem, hogy ellenzéki újságírást folytat.
Talán erről van szó.

Ad Dio 2020.07.26. 00:27:22

@Amenadiel:

Hát tudod, az emberek többsége ~ a netes komentelő kivételével ~ nem születik töéletes tudással. Amikor cégvezetőként döntést hozunk, tudatában vagyunk annak, hogy akár tévedhetünk is. Ez sajna benne van a pakliban. Ettől még megpróbálhatjuk, ha alapos reményünk van arra, hogy javulni fog a bármi.

Mozogni csak ugy lehet, ha kidugja a teknős a páncélból a lábát.

Közbiztonság Szilárd 2020.07.26. 01:05:39

@morph on deer:
Mondjuk mert Bodolai ősindexes, sokkal régebb óta, mint Dull meg a tegnap felmondott szerkesztőségből kb. bárki?

Az Index mint gerinces?
Ezt az évezred viccének szántad?
Mellesleg ők maguk tették tönkre az Indexet, senki más.
Gondolod, hogy ha egy gépműhelyben váltják le a művezetőt, akkor az egész gépműhely beszól, hogy nekünk aztán senki ne szóljon bele, hogy mit és hogyan esztergáljunk? És hogy nem küldik el ezek után a picsába az egész gépműhelyt?
Bocs, de itt alkalmazottak dolgoztak egy tulajdonosnak, nem önálló egzisztenciák saját maguknak.
Milyen alapon is ne szóljon bele a tulaj, hogy mit művelnek?

"Vedd úgy, hogy ez azt jelenti, hogy a kormánytól független."
A független szó nem ezt jelenti, hanem azt, hogy minden párttól független.

@ulpius66:
Megosztanád?

@Ad Dio:
+1

@Amenadiel:
Ami az egzisztenciát illeti, részben igazad van.
Nem hiszem, hogy egy Thüringer Barbara, Világi Máté vagy Marczisovszky Márton kaliberű analfabétát (hogy a teljes sportrovatot ne is említsük) bárhová felvesznek újságíróként, szerkesztőségben max. takarítóként van esélyük. De a sor hosszan folytatható, írni tulajdonképpen egy ember sem tudott az egész szerkesztőségben, a korrektorokat is beleértve. Nem is tudom, hogy tudtak összeválogatni egy ilyen analfabéta bagázst. Mert ilyen véletlenszerűen nehezen jön össze.

Az Indexnél sajnos önnön vélt nagyságuktól elszállt öntelt, írástudatlan faszkalapok dolgoztak. Egyet sem tudok sajnálni közülük.
Kb. mint a Fradi. Aki bekerül a csapatba, akkor is egy nagyképű majom lesz, ha egyébként nulla a tudása.

@arckönyv:
Hát én nem így emlékszem.
Lásd Karácsony ámokfutásának dicsőítését.

@Ekrü:
Ez azért volt kb. 8-10 ezer fő.
Annka egyébként én is örülök, hogy nem puffogtatnak el 10 milliárdokat gusztus20-ra, annak kevésbé, hogy úgyis ellopják más módon.

@Matthias_Corvinus:
Baszd meg, az a példátlan eset állt elő, hogy teljesen egyetértek a hozzászólásoddal.

@gigabursch:
Meg veled is. Baszd meg, fideszes lettem álmomban?
Vagy az Indexnél basztak el valamit, de iszonyatosan?

@chrisred:
Vajon a vírus tud arról, hogy zárt vagy szabad térben van éppen?

@kárárámaispj:
Mégis mi a faszt sikerült Orbánnak elérnie?
Hogy a világ első cigány miniszterelnöke lett, te meg a seggét nyalod?

@ilyr:
Nagy puszi, hogy médiát írsz, és nem médiumot.
Ha férfi vagy, akkor maradjunk inkább egy sörnél. :-)
Valahogy a nagy buzira még nem értem meg.

Te meg azt nézd át, hogy hányszor kritizálták a zsidókat vagy a cigányokat. Vagy esetleg az SZDSZ-t.

Egyébként már eddig is koldultak, szóval a kolduló rend megvan, csak nem most alapították. 444 dettó, Soros-pénz mellett.

"a tüntetés alkotmányos alapjog, így azt nem kell engedélyeznie senkinek se"
De a helyszínt igen.

A sajtónak egyébként nem dolga a kormány felügyelete. Az az országgyűlés dolga.

HaCS 2020.07.26. 01:34:53

Az INDEX nem volt veszteséges. Tavaly 1,2 Mrd bevétel mellett 62 milliós adózott eredménnyel zárt. Hogy mégis mi történt? Az, hogy egyszerre volt az INDEX alapítványának év elején 220 millió tartozása az indamedia felé, és az INDEX-nek 350 millió vevőkkel szembeni követelése. Mindeközben a számlán csak 40 millió. Ebből pont 40 milliót fizettek ki osztalékként, ami ment is a tartozás törlesztésére. Egyik oldalról követelték a tartozást, míg a másik oldalon nem fizettek.

Ezekről a cash-flow gondokról beszélt Bodolai László alapítványi kuratórium elnöke.

Persze a felfogóképesség valóban hasznos dolog.

Közbiztonság Szilárd 2020.07.26. 01:42:03

@chrisred:
Viszont szabadtéren sem szabad 500 fősnél nagyobb tömegrendezvény tartani. Maszkban sem.

@arckönyv:
Szakmát?
De hát egy újságíró sem volt köztük, csupa ki tudja, honnan szalajtott botcsinálta firkász.
És ez sajnos látszott is az írásaikon. Semmihez sem értett egyik sem, az írást is beleértve.

Mondjuk ha valaki újságírónak mondja magát, nem ártana az sem, ha tudna írni. Helyesen. És ismerné a magyar nyelvtan szabályait. Ez az Indexnél senkinek nem jött össze. Úgy értem, külön-külön sem.
Ahogyan az értelmes fordítás sem az angolból lopott cikkeknél (a cikkek 90%-a).
Szerintem ezek azért egy újságnál nem a valóságtól elrugaszkodott elvárások.
Aki ezeket nem képes teljesíteni, azokat nem kell felvenni, mert alkalmatlanok a szakmára. Illetve aki sokadik esetben nem képes rá, azt ki kell rúgni. Kb. ahogy egy autószerelőt kirúgnak, ha sokadjára sem húzza meg a kerékcsavarokat. Merthogy ezért kapja a fizetését. És az Index esetében nem keveset (egy autószerelőhöz képest a többszörösét).

@Etniez:
Az már a te bajod.

@gigabursch:
"Vajon a TC-s újságírónak miért megy az a helyesírás, ami az anyalapnál nem megy?"
Ki kell, hogy ábrándítsalak, ott sem megy egyiknek sem.
Még a magát nyelvtannácinak bélyegző Csikósnak sem.
Szar ügy, de ez van.

@birkamenet:
Dull tényleg hülye volt.
Ahogy az összes indexes is.

@szdan:
Talán nem lett volna hülyeség, ha elolvasod a cikket, mielőtt hozzászólsz.

@Ad Dio:
"a tartalmak többsége valaha az indexben volt"
Nemhogy a tartalmaké, de a magukat újságírónak tituláló firkászoké is. Oda-vissza mozognak az Index és ezek közt a szatelitcégek között.

@Amenadiel:
Hazudik a tetves kurva édesanyád, faszkalap.
Nézz be a 444-re, faszfej, több Index-megszűnéses cikk is kommentelhető.
Persze csak ha megfelelően szánakozó a hozzászólásod, különben kivágnak.

@DezInf:
Faszfejkém, nem a kommenteket tiltják, hanem a kommentelőket, ha nem a szájuk íze szerintit írsz.
A kommenteket meg vagy meg sem engedik jelenni, vagy törlik.
Ugatni meg a tetves kurva anyád szokott, aki a világra szart.

kárárámaispj 2020.07.26. 01:42:12

@Közbiztonság Szilárd:
"Mégis mi a faszt sikerült Orbánnak elérnie?
Hogy a világ első cigány miniszterelnöke lett, te meg a seggét nyalod?"

Tyű, pont most, amikor Donáth Anna megindította a roma lives mattert? Plusz az ellenzéktől tudjuk, hogy a fidesz a romákban találta meg az új ellenségképet a gyűlöletkampányhoz? Most jössz elő azzal, hogy cigány lenne? Tökéletes időzítés.

Egyébként a beszélgetés amiből kivettél egy fél mondatot arról szólt, hogy az ellenzék pont ugyanúgy nem fogadja el a többségi akaratot, mint ahogy Mo - nak nem tetszik az uniós felállás. Az ellenzék meg szarrá égette magát, Mo meg úgy néz ki, hogy köszöni elvan, semmi baja, unióban van, pénzt is kap, sőt, már a migráncsokat sem erőltetik annyira. Szóval ja, elért valamit.

Közbiztonság Szilárd 2020.07.26. 01:45:34

@Amenadiel:
Ezt a tetves kurva édesanyádnak címezted, faszkalap?

Ouvrez-vous à moi2 2020.07.26. 03:09:55

@Közbiztonság Szilárd: Látom a kultúra nem a te világod. Sebaj komám, a kommentelők jelentős része egy szinten van veled, sőt még akadnak alattad is.

@All
Nem vagyok cégvezető. Nem is leszek.
Sztem a fő tartalmakkal kapcsolatban a kiszervezés nem lett volna megoldás, de a sportot például ki lehetett volna közvetíteni egy olyan céghez ahol esetleg valaki nem az nso, az origo és a megyei újságok cikkeit lopja, hanem megnézi az adott sporteseményt és úgy ír cikket.

@All
Független-e az index.hu? Egyértelműen nem.
Pártatlan-e az index.hu? Nem.
Elfogult-e az index.hu? Igen.

Nevezhető-e függetlennek az index.hu a mai magyar médiaviszonyok között? Igen.
Miért? Azért, drága feleim, mert az újságírókat nem központilag irányítják, és ugyanúgy beszámolnak az uralkodó pártok akcióiról/nyilatkozatairól, mint az ellenzéki/civil megnyilvánulásokról.

birkamenet 2020.07.26. 03:56:14

@Közbiztonság Szilárd:

kedves Takonyárpiból és origóból vörösdiplomázott illiberált eftárs, köszönjük a pártmunkáját, de sajna elég nagy öngólt lőttél a fidióta nagycsaládodnak azzal, hogy az egész fideSS által olvasott és kezdőoldalnak beállított indexet a tehetségtelen újságírásnak nyilvánítottad. Majd ezt hétfőn magyarázd el az indexen csüngő illiberált párttársaid százezres tömegének.

birkamenet 2020.07.26. 04:10:43

@Ad Dio:

Lövésed sincs, hogy az indexet se nem a feminával, se nem a totalcarral, se nem napi.huval stb azonosítják, hanem azzal a bel-, külpolitikai és közéleti vonallal, amit csak egy csapat csinálhat egy irányzat alatt (pl. tényalapú újságírási vonal), amit kívülről nem lehet összevásárolni. Majd mutass nekem egy olyan céget, amelyik kiszervezi a termékfejlesztést, a marketing politikát, a termék árszabást, az eladói láncolatot, mert ezt majd mind mások jobban meg olcsóbban fogják gebinben megoldani, mint a fix munkatárs a csapattal és a vezetőik aktív jelenlétével.

birkamenet 2020.07.26. 04:14:45

@Ouvrez-vous à moi2:

Ezen a pártatlanságon már rég túl vagyunk, az elmúlt nyolcévben a ballibek hánytak attól, hogy az index fideszes, az elmúlttízévben meg a fidióták hánynak attól, hogy az index ballib.

Megfejtés: ennyi rakás hülye még egy másik országban sincs, mint Magyarországon.

chrisred 2020.07.26. 06:42:50

@kárárámaispj: Én azt tudom, hogy zárt térben kell viselni, meg sokaat szellőztetni, hogy az emberek által kilégzett aeroszol nem maradjon meg a levegőben. December óta sok olyasmit tudunk, amit akkor még nem.

mta.hu/tudomany_hirei/uj-koronavirus-uj-tudomanyos-eredmenyek-modosulo-ajanlasok-110668

"Az aeroszollal való terjedésnek több fontos következménye is van a védekezésre. A fizikai távolságtartás másfél-két méteres mértékét a nagyobb cseppecskék ülepedési távolsága alapján állapították meg, az aeroszollal való terjedés megakadályozására azonban ez a távolság kevés. Az aeroszol több méter távolságra is eljut, és zárt térben nagyon lassan tűnik el, a lebegő, láthatatlan részecskék órákon át jelen lehetnek. Ha több ember zárt térben tartózkodik, akkor idővel az általuk létrehozott aeroszol összeadódik, és felhalmozódik a légtérben. Az aeroszolban lévő vírus a belélegzés során olyan mélyre is bejuthat a tüdőbe, ahová a nagyobb cseppecskék nem. Egy japán kutatás szerint zárt térben a fertőzés átvitelének esélye 18,7-szer nagyobb, mint nyílt térben. Ha a zárt térben légáramlással járó légtechnika (ventilátor, légkondicionáló, légszűrő) is működik, akkor fokozottan kell ügyelni arra, hogy a technikai berendezések eltávolítsák, ne pedig szétterítsék a potenciálisan vírust is tartalmazó aeroszolt. A jelenség jobb megértésében segít, ha elképzeljük, mi történik zárt térben, ha minden ott tartózkodó dohányzik."

Ha ezek az arányok valósak, akkor a Magyarországon becsült megfertőződött 60 ezer körüli ember közül 57 ezer zárt térben kapta el a vírust, 3 ezer meg szabad térben.

chrisred 2020.07.26. 06:44:54

@Ouvrez-vous à moi2: Akkor a 2000-es évek második felében sem volt elfogulatlannak tekinthető az Index, amikor Fletóékat ekézte?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.07.26. 07:09:53

@arckönyv: Annyi eszed van mint egy marék lepkének. A gazdaság nagy része fideszes befolyás alatt áll, így azok nem is hirdetnek az Indexen.

röf 2020.07.26. 07:30:30

Igazán kár az Indexért.
Jó volt idelátogatni.
Független és objektív ugyan eddig sem volt, hiszen valaki finanszírozta a brutál veszteségét, és felejthetetlen a hazudozás és hangulatkeltés, ami a vírus magyarországi megjelenése és kezelése kapcsán napvilágot látott itt. De ezt pontosan tudja az összes jajveszékelő....
Egy baloldali szennylappal kevesebb.... majd olvassuk a 444-et, vagy a többit.
Maradt még elég.
(Ti meg majd olvassátok a jobboldali szennylapokat, és újra beáll az egyensúly...)

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2020.07.26. 08:03:12

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Biztos Orbán gyíkká változtatta :(
Miután felmondatta az egész index szerkesztőséget.
Megint vannak a bölcs baloldali demokraták, meg a hülyék, igaz?

De nem gond, mert tegnap Orbán megint megbukott, és holnap gyáván lemond. Holnap IS!
Igaz?

n3spr3ss0 2020.07.26. 08:21:09

@Ekrü: Ez az 1000 ember annyira hiteles szám, mint a ti 2 milliótok a Kossuth téren.

n3spr3ss0 2020.07.26. 08:23:20

@röf: Röfögjél csak, agyilag megfelelsz a mai kormány igényeinek.

gigabursch 2020.07.26. 08:32:38

@arckönyv:
Csillagom!
Akkor áruld már el, hogy az index hol független?
Ja, sehol.

Akinél a bűnöző cigány = fiatal, az még nyomokban sem tudja leírni a valóságot helyesen, mert hazudik.
Ez van...
S ezért a valóság elárulásért főszerkesztő(k sora) felel. S egytől-egyig alkalmatlanok.

studkell 2020.07.26. 08:35:14

"Amíg a lap nyereséges[VESSZŐ], nagyobb biztonságban is tudhatták volna magukat. Amennyiben gazdaságilag rosszul teljesít és a színvonala is romlk[VESSZŐ], egyre több érv kerül elő esetleg mélyrehatóbb tartalmi változtatások végrehajtására," - posztoló

Ahova "bmeg"-et tudnál tenni, tegyél vesszőt, mert így összefolynak a tagmondatok. Az esetek 95%-ában bejön.

gigabursch 2020.07.26. 08:42:24

@Közbiztonság Szilárd:
N+1-szer leírtam: a narancs és a vörös között árnyalatnyi a különbség.
Ebből vondd le a logikus következtetést.

arckönyv 2020.07.26. 08:43:59

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: az index fideszes kézben van már jó pár éve, meg aztán vannak piaci alapon működő cégek és a többi nem kormánypárti portálnál is hirdetnek és megélnek.

@Közbiztonság Szilárd: ez egy magánvélemény, hadd ne kelljen a nyelvtannáciságodat érvként kezelni.

@Ad Dio: az indexet nem az alsó fertály tette azzá ami és nem is amiatt olvassa a többség. persze senki sem 100%-osan ez vagy az, de amiből több van benne abból az irányból közelít a közélet felé is. olyan nincs, hogy mondjuk nézzünk meg egy adott dolgot konzervatív értékrend szerint meg egyszerre liberális világlátás szerint is. ugyanis sok esetben a két látásmód üti egymást. szóval akkor minimum skizofrénnek kell lenned ami nem túl egészséges. de persze hagyjuk a bullshitedet és mutass akkor jobbat az indexnél.

gigabursch 2020.07.26. 08:46:18

@Amenadiel:
:-)
Internácik utolsó évét olvastuk.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2020.07.26. 08:49:11

Gratulálok a poszthoz, hogy ennyire tényszerűen vetted végig az eseményeket, amivel adtál egy nagy taslit a most síró-rívó hívőknek, meg bátor kiállás helyett éppen azzal ellentétesen viselkedő progresszív médiamunkásoknak!

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.07.26. 08:52:58

Az a baj, hogy ezekből a "tényekből" nem tudod megmondani, hogy mik azok, amik tényleg tények.
Ez, amit itt olvastam az Bodolay álláspontja. Máshol jelentek meg nyilatkozatok más indexes újságíróktól és más állítanak. Valójában egyikünk se tudja pontosan, hogy mi is történt, beleértve a poszt szerzőjét is.
Dull reakciója -bár lehet, hogy hűtlen dolognak tűnik-, de szinte biztos, hogy nem a semmiből jött. Whistleblowing olyankor szokott történni, amikor egy dolgozó nem lát megoldást a vállalaton belül arra, hogy egy törvénytelen, vagy etikátlan dolgot megakadályozzon. Nagyon ritka, hogy egy dolgozó egyből kitálaljon. Ezt hónapokon, vagy éveken át tartó őrlődés szokta megelőzni.
Az is emellett szól, hogy ha egy tényleg Dull magánakciója lett volna, akkor nem tudta volna maga mellé állítani az újságírók majd mindegyikét. Életszerűtlen, hogy ha nem lett volna eleve egy elégedetlenség a szerkesztőségben, akkor elég lett volna egy szikra a robbanáshoz.

arckönyv 2020.07.26. 08:55:00

@gigabursch: neked is szívesen elmagyarázom: alapvetően kétféle embertípus létezik, konzervatív ami ragaszkodik a stabilitáshoz, meg a liberális aki a változás híve. természetesen ennek a két dolognak az egészséges keverékei különböző mértékben de amiből több van benne oda húz, így a világot egy ilyen szűrőn keresztül szemléli. ilyen értelemben nincs független ember a világon, szóval ezen mentén függetlenséget elvárni baromság. viszont a politikai függetlenség elvárható, jogosan, ez az indexnél megvalósult, nem tolták egyik pártnak sem a szekerét, bármelyikről lerántották a keresztvizet amelyik ezen szűrőm keresztül baromságot csinált, szem előtt tartva azt is, hogy konzervatív értékrendnek és a liberális világképnek vannak közös elemei. ehhez képest mondjuk a jobboldalon egy párt narratíváját képviselik, nem pedig a konzervatív értékrendet.

Ad Dio 2020.07.26. 09:13:50

@arckönyv:

"nézzünk meg egy adott dolgot konzervatív értékrend szerint meg egyszerre liberális világlátás szerint is. ugyanis sok esetben a két látásmód üti egymást."

Üti a francoat üti. Nézz már uána a fogalmaknak. A konzervatív a proresszív ellentéte. A liberális me a nem liberálisnak (esetleg illiberálisnak).

Ráadásul egy szerkesztőségben simán lehetne ilyen és olyan értékrendű ember is. Hovatovább akár ugyan arról a kérdésről is lehetne többféle megközelítésből írni. Az akolosodás nagyon primitív szintje a szerveződésnek.

És igen: az elmult évek Indexéért nem fogom vizesre sírni a párnámat. Nem adott többet, mint az Origo vagy épp a 444, és azokat sem szeretem. Én ennél többre vágyok.

Emmett Brown 2020.07.26. 09:14:33

@studkell: , magyar, ember, bárhová, bazmeget, tenni,,,,

Ad Dio 2020.07.26. 09:16:06

@arckönyv:

"neked is szívesen elmagyarázom: alapvetően kétféle embertípus létezik, konzervatív ami ragaszkodik a stabilitáshoz, meg a liberális aki a változás híve."

És mi van azzal a liberálissal, aki ragaszkodik a liberális értékekhez és azokat szeretné konzerválni? :D

Francokat. Ombre rosszul használod a fogalmakat. A konzervatív ellentéte a progresszív. A liberálisnak meg az illiberális (nem liberális). Jó lenne ha hülyeségre nem oktatnál másokat :P.

Horváth András zöld dossziéja a Nagyi receptjeivel 2020.07.26. 09:16:18

@Lord_Valdez: nem. azok a más indexes újságírok semmit nem állítanak, csak lózugnokat. konkrétum nincs benne. nem elég árulkodó, h Dull nem reagál?

Emmett Brown 2020.07.26. 09:18:56

@Matthias_Corvinus: lehet, hogy tényleg Gyurcsány körei szerezték meg az indexet, most végre bosszút tud állni :)

arckönyv 2020.07.26. 09:23:41

@Ad Dio: persze nevezhetjük maradinak is a konzervatívot, ilyeneken lovagolni hülyeség, az illiberálist meg ki is találta ki? azon kívül, hogy belekötsz egyes dolgokba amikről mindig lepattansz hol vannak az ellenérvek? tegnap sem sem sikerült és úgy látom ma sem hozod össze őket. ezért is nevezlek nyominak.
megfogalmazol szent célokat de nem tartod magad azokhoz, végletekben beszélsz. ilyen egy igazi hülye.

arckönyv 2020.07.26. 09:25:26

@Ad Dio: és mégegyszer, hol van az a sajtóorgánum ami csak megközelítené azt amire annyira vágysz?

Emmett Brown 2020.07.26. 09:25:32

@Ad Dio: azért amilyen nyelvezetet az origo megenged magának a politikai cikkek alatt,

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.07.26. 09:29:48

@Horváth András zöld dossziéja a Nagyi receptjeivel:
Sok konkrétum nincs bennük az igaz, de egyáltalán nem meglepő, hiszen bármennyire is elégedetlen egy munkavállaló attól még van titoktartási szerződése.
Ezért Dull, akár igaza van, akár nem, csak nagyon visszafogottan szellőztetheti meg a volt munkaadója üzleti ügyeit. (Jogilag ezt csak akkor teheti meg, hogy ha bűncselekmény történt.)
De ez egyébként rád is igaz. Ha eljössz a cégedtől, nem kürtölhetsz mindent világgá.
Tehát ebből nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni.

Ad Dio 2020.07.26. 09:35:38

@arckönyv:

"persze nevezhetjük maradinak is a konzervatívot, ilyeneken lovagolni hülyeség, az illiberálist meg ki is találta ki? azon kívül, hogy belekötsz egyes dolgokba amikről mindig lepattansz hol vannak az ellenérvek? "

Nem a macskát sem hívjuk kicsi ebnek, így a konzervatívot sem maradinak. A konzervatív konzervatív, a proresszív meg progresszív. A liberális liberális, ellentéte a nem liberális, amit ma elkezdtek illiberálisnak nevezetni, jeletsen ez bármit is.

Figyelj osztod az eszet két kézzel, meg érveket vársz (aztán kapsz de nem törődsz vele)... én nem vágyom sokra Veled kapcsolatban... beérem azzal is, ha a fogalmakat jól használod... és azt gondolsz amit akarsz, merthát én ilyen liberális konzi vagyok ;)

gigabursch 2020.07.26. 09:40:15

@arckönyv:
Alapvetően???
Akkor inkább ne magyarázd el kérlek, mert ezek szerint elég kevés az ismereted.

arckönyv 2020.07.26. 09:45:12

@Ad Dio: haver, te egy két dologban kinyilatkozol, az nem érvelés. pártatlanságot vársz, több nézőpontot de csak szembe tudsz helyezkedni. pénz kérdésében elbuktál, tartalom kérdésében úgyszint, most meg kiderült, hogy még magaddal sem vagy tisztában nemhogy a világgal és olyan dolgokra vágysz ami te magad sem tudsz elérni csak valami zavaros szenteskedésből tűzöl ki szent és érinthetetlen célokat.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.07.26. 09:45:31

@morph on deer: a 24.hu-nak vitte ki Dull első felindulásában a GG-tervet. Hogy mi értelme volt, nem tudjuk. Nyilván nem tetszett neki. Ez oké. De Bodolai szerint a tervet elvetették. Dull viszont beleragadt a sztoriba. Úgy döntött fullba tolja a kretént. Ezen a terven kívül, ami a politikai hírszerkesztést 100%-ban meghagyta volna az Indexnél, semmi casus belli-ről nem tudunk. Dullék szisztematikusan hazudnak és dezinformálnak érzésem szerint és ez nem éppen szép dolog, amikor itt az újságírás becsülete a tét éppen.

arckönyv 2020.07.26. 09:46:09

@gigabursch: neked is megvan adva a lehetőség, hogy ne csak tagadj.

Horváth András zöld dossziéja a Nagyi receptjeivel 2020.07.26. 09:48:50

@Lord_Valdez: ok, ebben van valami. én azért kiváncsi lennék egy reakcióra.

arckönyv 2020.07.26. 09:56:35

@A kiló nem százat jelent.: a gg terv nem egy új dolog, már rég megbukott, az idegen tartalmak mint fő irányvonal meg ugye nem nehéz kitalálni hova vezet.

VHB 2020.07.26. 10:16:23

Most először adott interjút az Index szerkesztőségéből interjút valaki, amióta felforrósodott a helyzet az Index körül az elmúlt hetekben. Vendégünk volt Munk Veronika, az Index főszerkesztő-helyettese, valamint előtte meghallgattuk Gerényi Gábort is, akinek a koncepciójából, az úgynevezett Gerényi-tervből is alakult ki a feszült helyzet.

Munk Veronika elmesélte, hogyan élik meg ezt a mostani időszakot, miért tartják úgy, hogy továbbra is a vészjelző állásban kell hagyni az Index függetlenségét szimbolizáló barométert, mit gondol arról, hogy a barométer vészjelző állását valójában már előbb be kellett volna kapcsolni, de szólt arról is, hogy kiállnak a főszerkesztő, Dull Szabolcs mellett.

vipcast.hu/2020/07/08/media1-2020-07-06-munk-veronika-az-index-foszerkeszto-helyettese-gerenyi-gabor-a-gerenyi-terv-gazdaja-es-ruszin-zsolt-a-magyar-konyvelok-orszagos-egyesulete-alelnoke-volt-a-vendegunk/4745

arthurthedent 2020.07.26. 10:17:40

Az index iszonyatosan nagyra értékeli a saját függetlenségét. Ezzel csak két baj van:

1) Nem az indexnek kellene megmondania, hogy ők függetlenek, hanem az olvasókban kellene ennek a képnek kialakulnia. Bennem nem ez a kép alakult ki, de mondjuk lehet, hogy egyedül vagyok ezzel.

2) A függetlenség csak egy eszköz ahhoz, hogy a sajtó *pártatlan* lehessen. Az, hogy egy csomó egyforma véleményen lévő ember írkál az azonos véleményen levő olvasóknak egy nézőpontból, az nem pártatlanság, az pont az ellentéte.

Az index egyáltalán nem pártatlan. Nagyon nem az. Minden betűt, amit leírnak át kell értelmezni és fejben gyököt kell vonnia az embernek, mondván, hogy "ja, nyilván így írnak róla, ezt emelik ki, de persze ott van a másik szempont is, ami szerint".

3) És az index nem csak, hogy nem pártatlan, de nem is objektív. Nagyon nem az. Nem hírszolgáltatás, hanem hírmagyarázás egy bizonyos erősen szubjektív nézőpontból.

Amikor az index nem *nagyon* pártos és nem *nagyon* szubjektív, akkor az azért van, mert erőt vesznek magukon, hogy a pártos és szubjektív véleményüket jobban, hihetőbben el tudják adni.

A saját politikai véleményüket hirdetik, nem híreket és mások politikai véleményét mutatják be. Ezt hívjuk önkéntes cenzúrának, önkéntes politikai aktivitásnak, a sajtó az más, a hírszolgáltatás az más.

röf 2020.07.26. 10:18:37

@n3spr3ss0:
Talán kevesebbet kellett volna hazudni....
Süllyesztő kinyit.
Kaki potty.

arthurthedent 2020.07.26. 10:23:56

A másik meg az, hogy hogy a fenébe akar már egy alkalmazott független lenni a munkáltatói jogokat birtokló alkalmazójától? Ezt mégis hogy a fenébe képzelték? Hogyan gondolták azt, hogy majd a munkáltató nem mondhat fel a munkavállalónak, amikor igazából ez az egyik legfontosabb joga, ez valójában az egyetlen valamire való joga.

A szabad sajtó nem azt jelenti, hogy az újságírót nem rúghatja ki a tulajdonos, a szabad sajtó azt jelenti, hogy bárki, bármilyen sajtóterméket csinálhat. Szerintem azért ezt az index szerkesztőség is érti, szerintem csak trollkodnak és hülyítik az olvasóikat.

Abból is látszik ez, hogy ötven cikket írtak és egy szóval sem említették meg, hogy tulajdonképpen miért is rúgták ki a kollégájukat. Az emberekben felmerül a kérdés, hogy "ja, kirúgták, szokott ilyen lenni... mit is mondott a főni, miért rúgta ki?"

midnightcoder2 2020.07.26. 10:27:38

@Ad Dio: Progresszívnek ma a szélsőbalt nevezzük. Amit pedig ma liberálisnak hívunk az valójában balliberális ami valójában szintén szélsőbalt jelent, és mint ilyen alapvetően tagadja a valódi liberális értékrendet. A mai "liberálisok" kb. úgy viszonyulnak a szólásszabadsághoz ami alapvető liberális érték, mint az ördög a tömjénfüsthöz. Csak nézd meg az index blogketrecét: a liberrált blogokat arról lehet megismerni, hogy vagy nem lehet rajtuk kommentelni, vagy csak faszbúkon, vagy úgy cenzúráznak hogy Goebbels a fasortban sincs hozzájuk. És minél "progresszívabb" a blog annál kevésbé - mivel pontosan tudja ő is magáról hogy mekkora hülyeségeket beszél, ergo nem igazán vitaképes. De neki nem is a kommunikáció a célja, hanem a birkák idomítása.

arckönyv 2020.07.26. 10:29:20

@arthurthedent: "A saját politikai véleményüket hirdetik, nem híreket és mások politikai véleményét mutatják be." Te tisztában vagy vele, hogy ez jelenti a függetlenségüket? Nem az mszp vagy akármilyen párt véleményét. Mert mondjuk a new wave media meg a közmédia mint a fidesz narratíváját előadók azok amik a hatalomgyakorlókat képviselik, azokat minek neveznéd? mert a sajtó létjogosultsága, demokráciában betöltött szerepe nagyon nem ez...

arckönyv 2020.07.26. 10:32:35

@arthurthedent: azt meg mivel magyarázod, hogy felmondott szinte mindenki?

Emmett Brown 2020.07.26. 10:35:52

@midnightcoder2: eleinte az origón is lehetett kommentelni a cikkek alatt, aztán beszántották a picsába...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.07.26. 10:38:56

A lényeg: a tisztulási folyamat beindult. SImicska ballibbantjai kezdenek maguktól menekülni a szerkesztőségből.

Az Index mélypontja ugyanis NEM az volt, amikor még szimpla ballib média volt, hanem amikor 2015-ben Simicska fegyvert csinált belőle Orbán ellen.

Exploiter 2020.07.26. 10:40:56

@Ad Dio:

Ez a progresszivizmus legnagyobb baja, de facto mindig valami újat kell kitalálni, hogy haladjon a világ, még akkor is, ha az új valami tökéletes faszság.
Az értelmes ötletek meg elfogytak a múlt század végén, azóta csak nyekergés megy.
De aki nem akar szart enni, az maradi konzervatív.

midnightcoder2 2020.07.26. 10:41:57

@Ad Dio: "Vesszőparipám az, hogy a jövő demokráciája vagy közvelen(ebb) vagy semmilyen nem lesz."

Nekem pedig az a vesszőparipám, hogy közvetlen(ebb) demokrácia soha nem lesz, és hogy igazából már a mai demokrácia sem demokrácia, mert hogy az átlagpolgár gyakorlatilag nem dönt semmiről, max. a nagyon béna politikusokat tudja elküldeni a *csába.

A polgárnak soha nem lesz meg sem a képzettsége, sem az intelligenciája, sem az információi ahhoz hogy döntéseket hozhasson. Ha Pl. ma kiírnának egy népszavazást Paks2-ről, szerinted hányan tudnának az országban valóban megalapozott döntést hozni ? Tizen ? Egy ilyen döntéshez tisztában kellene lenni egy rakás dologgal: az energia igények, árak várható alakulásával itt Európában, az erőmű telepítésének és működésének várható kockázataival és költségeivel, az alternatív megoldások árával költségeivel, előnyeivel és hátrányaival, az energetikában várható trendekkel, a környezetvédelemben várható trendekkel, és még egy rakás más dologgal. Szerinted mennyi az esélye annak, hogy a 60 éves és 8 elemis Jucika néni a takarítóasszony ezekkel legalább alapvető szinten tisztában legyen ? A magyar - és megkockáztatom az európai - átlagpolgár ma agyhalott. És ezek szavaznak. Látszik is Európa alakulásán az elmúlt 50 évben.

kárárámaispj 2020.07.26. 10:43:21

@chrisred: Jó. Akkor már csak azt áruld el, hogy ez mégis hogy jön ide és mire írod.

Semper Fidelis 2020.07.26. 10:43:31

Jó írás, tényleg. Tükrözi a véleményemet, én mondjuk így nem tudnám összeszedni. Tetszett.

Exploiter 2020.07.26. 10:45:55

@midnightcoder2:

Ebben teljesen igazad van, de az a szomorú, hogy a magyar neten az index volt még így is a leginkább kiegyensúlyozott portál.

Persze örülnék én is neki, ha újságírónak csak olyat vennének fel, akinek a kognitív képességei elérik egy döglött oposszumét, meg legalább hallomásból ismeri az objektivitás kifejezést, de erről már letettem régen.

Ennek fényében az index sajnos egy fontos oldal, az elvesztése probléma.

midnightcoder2 2020.07.26. 10:52:28

@Emmett Brown: Az indexen viszont soha nem lehetett a cikkeket kommentelni. De a blogketrec egy más műfaj. Ezek írói bevallottan nem újságírók, hanem laikusok, magánemberek, akárkik. Itt a fair play alapja lenne, hogy az olvasói reagálhassanak ha faszságot ír. Különösen, ha kikerülnek vele egy országos média címlapjára.

midnightcoder2 2020.07.26. 10:57:37

@Exploiter: Valóban az, kérdés hogy mit kezd a tulaj az index-szel. Nem hiszem hogy értelme lenne origo2-t csinálni belőle, mert origo már van, egy ugyanolyan hosszabb távon csak azt a közönséget éri el amit az. Ráadásul akkor simán meg lehet csinálni az index2-t a most távozott csapattal, korszerűbb műszaki háttérrel, a kényelmetlenné vált tulajdonosi háttér nélkül. Amúgy kétszer sem mondom, hogy valójában épp ez zajlik.

midnightcoder2 2020.07.26. 11:00:40

@Emmett Brown: Amúgy egyébként újságként az egy elég kényelmes dolog, ha mondjuk álnéven csinálok egy blogot amin olyan faszságokat mondok, amit újságként soha nem vállalnék be, és kommentelési lehetőség nélkül bevágom a blogketrecben. A hülyeség kinn van, a nép hülyítése megtörtént, én pedig mosom kezeimet.

arthurthedent 2020.07.26. 11:11:59

@midnightcoder2: "Ezek írói bevallottan nem újságírók, hanem laikusok, magánemberek, akárkik. "

Nem szoktál te ilyen naív lenni... elloptad a nicket tán?

arthurthedent 2020.07.26. 11:15:33

@arckönyv: "azt meg mivel magyarázod, hogy felmondott szinte mindenki?"

több lehetséges magyarázat is van
1) bőcsészek
2) blöffölnek
3) saját céget akarnak csinálni
megmég kit tudja mi

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.07.26. 11:15:45

@arthurthedent:
Pedig igaza van. Én is szoktam néha címlapra kerülni, és észrevettem volna, ha újságíró lennék.

arthurthedent 2020.07.26. 11:18:54

@arckönyv: "Te tisztában vagy vele, hogy ez jelenti a függetlenségüket? Nem az mszp vagy akármilyen párt véleményét."

Nem. A riporternek pl. az a feladata, hogy hagyja a riportalanyt beszélni, attól független, hogy nem hagyja a riportalanyt beszélni, hanem attól, hogy azt kérdez, amit akar.

kárárámaispj 2020.07.26. 11:20:27

@midnightcoder2:
"Szerinted mennyi az esélye annak, hogy a 60 éves és 8 elemis Jucika néni a takarítóasszony ezekkel legalább alapvető szinten tisztában legyen ?"
Mondjuk pont ugyanannyi, mint amennyire egy 21 éves romkocsmatöltelék marketingszakos ifjú zöldforradalmár tisztában van vele.

És ha már indexről van szó. Thüringer Barbara leírta, hogy milyen csudajó, hogy megjelentek a hattyúk, meg egyéb madarak a Velencei tavon. Aztán pár hónap múlva felháborodott cikket írt arról, hogy a szemét kutyatartók (biztos fideszesek) a velencei tóparton szaratják a kutyáikat, balkán, stb. Aztán olvasói beírások miatt 2 nap múlva helyesbített, hogy hát az mégis hattyúszar.
Tehát, az index progresszív, és borzasztó tájékozott és nagyon okos újságírója nem bírta összekötni egyedül a hattyú-szar a parton logikai láncot. Te meg jössz paks-sal...

arthurthedent 2020.07.26. 11:21:26

független hírlap: Tegnap orbán viki azt mondta, hogy "....".
független hímagyarázó: Tegnap orbán azt mondta, hogy "..." ami szerintem azt jelelnti, hogy "..."
index: büdöspatás orbánördög mindig csak hazudozik...

Ja, függetlenek, az.

kárárámaispj 2020.07.26. 11:24:27

@midnightcoder2: " bevallottan nem újságírók, hanem laikusok, magánemberek, akárkik."
Na ne bassz már fel. Konkrétan nem HaFr seggéből fúj a szél?
Méghogy akárkik! Baszod, itt van ez a brendelmatyi, a világ multifokális bölcse. Még hogy laikus....

Péter 2 2020.07.26. 11:29:31

@kárárámaispj: Linket, jó? index.hu/24ora/?profil=thuringer_barbara nem mutat ilyet, a kereső használata sem. Megnéznénk, különös tekintettel arra, hogy "biztos fideszesek", és akkor majd eldöntjük, hogy miről van szó; esetleg arról, hogy létezhet a világon olyasmi, amiben egy újságíró téved, és később kijavítja. Tudom, hogy ez egészen furcsa lenne bizonyos körökben, de hátha mégis létezik ilyesmi.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2020.07.26. 11:31:29

@midnightcoder2: jaj hagy el, az egesz index akkor kezdett zuhanorepulni amikor megjelentek a politikusosk, partok blogjai, meg a tasz, amnesty a sok fosedli mint.
aztan egy par poszt utan mar vagy csak fb kommentek mehetnek, vagy mar az sem. ez nem blog hanem propaganda. nevetseges szanalmas fergek.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2020.07.26. 11:33:26

@kárárámaispj: ja, szel bernitől az osszes, galamustól a szemlélek blogig, a tasztól az amnesty.ig.

Exploiter 2020.07.26. 11:34:05

@kárárámaispj:

Az idei év konkrétan megmutatta, a nyílt valójában, hogy vannak emberek, akik
- tájékozatlanok és ostobák mint a föld
- tájékozódnak és ostobák mint a föld
- papírjuk van arról, hogy kurva okosak és ostobák mint a föld
-mindenki szerint kurva okosak és ostobák mint a föld

Biztos vannak valóban értelmes emberek is, egy párat talán ismerek, de az arányuk nem kimutatható, lényegében statisztikai hiba.

Ha bárki annak hiszi magát, szinte 100% hogy téved. Magamat is beleértve. Mindenki kibaszott hülye.

Péter 2 2020.07.26. 11:37:57

@Ekrü: Kétségtelenül erősen mondvacsinált ürügy, hogy egy ország messze legnagyobb olvasottságú újságja gyakorlatilag egyik napról a másikra megszűnik létezni.

Péter 2 2020.07.26. 11:44:41

@arckönyv: A liberális nem a változás, hanem a szabadság híve. A változáshoz semmiféle szerves meggyőződés nem köti úgy, ahogy te feltételezed, hanem nyilvánvalóan: ha valami nem jó a szabadság szempontjából, azt megváltoztatná (de nem a változás, hanem a szabadság érdekében), ami meg jó, azt nem.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2020.07.26. 11:58:19

mutassatok mar egyetlen olyan munkaltatot, aki ha meghozott egy dontest (kirugas) azt a dolgozok kedveert visszavonja. csak egy ilyen ceget mutassatok már.
egy olyan ceget ahol nem az igazgato vagy az ig.tanacs donti el ki lesz alkalmazptt, vagy kirugott. Ezek a sracok vagy beneztek valamit vagy tenyleg ennyire öntudatos, velemenybuborekba bevonult idiotak?

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2020.07.26. 12:00:48

@midnightcoder2: hat ez igaz, amikor ellenem ment az indexes sajtobasztatas, ugyanezt csináltak.
az indexben maszatoltak csak mert nem volt semmilyen valodi teny ellenem. a blogban mar tenykent kezeltek a hamis allotasokat.

Péter 2 2020.07.26. 12:04:09

@arthurthedent: Nem, nem ezt hívjuk önkéntes cenzúrának, de ez mellékszál.

A kérdés elsősorban nem az, hogy egy ideális sajtókörnyezetben mi lenne az Index. Sőt, akár egy messze nem ideális, de a miénkhez képest összehasonlíthatatlnul egészségesebb környezetben, mondjuk, valahol Európában. Magyarországon nem létezik közszolgálati média. Az a közmédia, aminek ezt a szerepet el kellene látnia, ezerszer hamisabb, hazugabb, egyoldalúbb képet közvetít, mint amikor az Index számodra, mint kormánypárti számára legrosszabb képét mutatja. A számok világosan mutatják, hogy Magyarországon mindenki, aki közéleti hírek iránt érdeklődik, ezt az Indexen kapja meg. Az is, aki tagadja, hogy bármikor megnézné, és most látványosan örömködik, hogy meg fog szűnni. A 888, a Nemzet meg a hasonlók blogszerepet töltenek be, kiragadott eseményeket és narratívákat tárgyalnak úgy, hogy a híveknek az kellemes akolmeleget jelentsen, de az azonnali reagálású hírszolgáltatásért ők is az Indexhez fordultak, mert tudhatták, hogy ha esetleg más is lesz a megítélés, a tényt ott szűretlenül megtalálják.

Nem, ez nem egy egészséges médiahelyzet, ebben teljesen igazad van. De kicsit savanyú, kicsit sárga, de most ez a miénk, és ennek a helyzetnek az egyetlen minden politikai oldal sázmára megbízható (még ha nem is kedvelt) sarokpontját lőtték most ki. És ez nem mindegy.

Péter 2 2020.07.26. 12:11:53

@FILTOL: Hagyjuk már ezt. Igen, ez igaz mindenféle cégekre általában. Egy ilyen szerkesztőség viszont másképp működik, és amikor egy mögé tesznek egy védelmező alapítványt és odatesznek gyakorlatilag maguk közül valakit megbízottnak, az is másként működik. Az Indexben éveken keresztül működött ez a konstrukció, és most borult, ezt látjuk. De teljesen felesleges hamis analógiákat hozni elő, mert semmire nem vezet.

Történelemtanár_ 2020.07.26. 12:12:06

"Az Index.hu, ami most már ki lehet jelenteni, ahogy mi ismertük, lényegében megszűnt." ---

Kérdések:

valóban nem fog működni?
működni fog, de Origo stílusban?
lesz blog ketrec?

És a legfontosabb kérdés: a kilépett újságírók alapítanak e másik on-line felületet, afféle független Index2 jelleggel?

Netuddki. 2020.07.26. 12:14:26

Az egész elemzésből csak a lényeg maradt ki, a "kiszervezés". Így sajnos a végkövetkeztetés is téves.

A kiszervezés ötletével gyakorlatilag az Index újságíróinak a létbiztonsága került veszélybe. Szóval, ilyen nézőpontból bizony ha Dull szembement a Bodolaival a kollégái érdekének a védelme érdekében, teljesen érthető. Ahogy érthető a kollégák felmondása is. Ezek után nincs jövőjük az Indexnél, és ezt nagyon helyesen fel is ismerték.

Ebből következően, a Bodolai és a kiszervezést erőltetők felelőssége az Index szétbarmolása. Az egész fidesz vonatkozása meg az, hogy lassan 1 kézen meg lehet számolni a fidesztől független médiumokat. Amit meg az orbánék a közpénzből fizetett szennymédiájával művelnek, nettó bűncselekmény. Még a saját alaptörvényüket sem tartják be. Aki nem hiszi, hallgasson egy kis MR1 híreket reggel és délben! :/

Wildhunt 2020.07.26. 12:14:55

@arckönyv: Ja hát akkor az origo is független, meg a kurucinfo is. Ma már hülyébb te sem leszel.

Netuddki. 2020.07.26. 12:19:56

@Aëtius_: 1. Biztos működni fog tovább. Kellene a bevétel.
2. Franc tudja. Valahonnan ki kell tölteni a felületet. Itt az újabb KESMA lehetőség amíg még van forgalom az oldalon.
3. SZVSZ a blogketrec a magyar internet szemétdombja. Ahol vannak ugyan gyöngyszemek, de a sok szemét közt elvesznek, én már nem is olvasom régóta.
4. Remélem igen, és ugyanúgy felfuttatják mint az Indexet. Bár, az Index újságírók is ki voltak tiltva a parlamentből és a fideszes sajttájokról, ami = bűncselekmény, a jogállamiság sárba tiprása.

Történelemtanár_ 2020.07.26. 12:23:03

@Netuddki.: Az Index blogketrece volt az EGYETLEN valóban bárki által írható, független és nagy olvasottságú országos felület az interneten. Aki ebben nem lát jelentőséget, az egyáltalán nem lát semmit. :)

Netuddki. 2020.07.26. 12:26:29

@Aëtius_: Nézd, én se minősítettelek, csak a véleményemet írtam le. A blog.hu fórumot meg teljesen szétcseszték a fizetett és nem fizetett fideszes trollok. Évek óta nem kommenteltem már szinte, pedig 2007 óta 26 ezres kommentem van.

ben2 2020.07.26. 12:32:55

@arckönyv:

" azt meg mivel magyarázod, hogy felmondott szinte mindenki? "

Szimpla piaci átrendeződés zajlik a ballib médiában.
A függetlenségért rettegés, látványos felmondási akció, tüntizés pedig az ezt promótáló marketing kampány nyitánya.

Ha belegondolsz teljesen logikus üzleti húzás:
Az indexes szerkesztőség kapott egy jobb ajánlatot, de ha az újságírók csak maguktól lelépnek, akkor az index megtarthatta volna az olvasói jelentős részét.
Most, hogy a váltást valamiféle rendíthetetlen erkölcsi tanutételként sikerült beadniuk a balos közvéleménynek, húzhatják magukkal az olvasótáborukat, akárhova mennek.
Az új munkaadójuk meg így elő tudja adni, hogy ő csak menedéket nyújt a függetlenségükért meghurcolt újságíróknak, miközben lenyúlt egy komplett szerkesztőséget a konkurenciától

Történelemtanár_ 2020.07.26. 12:35:42

@Netuddki.: A posztok a lényegesek, nem a kommentek. A komment szekciót 80% -ban profi vagy félprofi kommentelők uralják. DE a posztok mégiscsak önálló véleményeket artikuláltak. EDDIG.

Horváth András zöld dossziéja a Nagyi receptjeivel 2020.07.26. 12:42:02

@Netuddki.: jaj kovi, azzal mindenki csak nyert, h eltakarodtál innen

ben2 2020.07.26. 12:42:22

@Aëtius_:

"Az Index blogketrece volt az EGYETLEN valóban bárki által írható, független és nagy olvasottságú országos felület az interneten. Aki ebben nem lát jelentőséget, az egyáltalán nem lát semmit. :) "

A blog.hu politikailag releváns része valójában a saját információs buborékjukban kajabáló senkik és a közvetlen pártirányítás alatt lévő agitprop uszítóblogok elegye.
Közös jellemzőjük a gátlástalan cenzúra: a rasszista, homofób, antiszemita, alpári stílusban személyeskedő hozzászólásokat a szólásszabadság nevében nem moderálják, miközben a cikkek tartalmával civilizált módon vitatkozó hozzászólásokat törlik és a hozzászólókat kitiltják.
Ha a blog.hu-ról eltűnnek a politikai uszító blogok, legfeljebb ugyanazok ugyanazt majd a privát facebook szektájukban acsarogják és kevésbé szennyezik az agyhalott hülyeségeikkel a nyilvánosságot.

is 2020.07.26. 12:58:45

Mikozben ez a cikk van a legkozelebb az en allaspontomhoz, amit szigoruan 3 galaxis tavolsagbol fogalmazok meg, szoval en se latok semmit belulrol; mindezzel egyutt azert ideirom azokat a pontokat, amikben en maskepp latom:
- Nagyon ugy jon le ebbol a posztbol, hogy a FIDESZes hatalomatvetel 2018-tol, meg a 2020-as Vaszily lepes, meg a Gerenyi nyomulas, az maximum 10% a tortenetben, es azt is hogy felreertik. Szerintem meg szerzo nagyon-nagyon lebecsuli ezeket a torteneseket. Orban Viktor a Nepszabadasgot is evek alatt csinalta ki, turelmes ember o, lepesrol-lepesre fozi meg a bekat. Az index szerzoi nalunk joval belulebbrol lattak Orban Viktor nem egy, nem ket ilyen tobbeves akciojat, es nem ok nelkul lattak indigoval lekepzettnek a sajat tortenetuk.
- Ebbol kovetkezoen bar Dull szerepenek tenybeli leirasa fedi az en velemenyem is, azt en nem birom olyan hatarozottsaggal megitelni, ahogy a poszt teszi. A poszt egyreszrol ugyanis megemliti vagy ketszer is, hogy a belsos infokrol nem tudunk semmit, de aztan ugy atgazol ezen a bizonytalansagon, mint kerti traktor a csigahazon. De, bizony, hogy a belsos infok itt joval tobbet nyomnak a latban, mint azt a poszt sugallja.

Viszont Bodolai szerintem is Pilatus a Kredoban.

Ad Dio 2020.07.26. 13:01:19

@Aëtius_:

Ez ugye vicc volt? A blogketrec közéleti részét csak és kizárólag ideológiailag "korrekt" szerzők írhatták. Sajátos infóbuborékot alkottak. Valójában jobboldali, neadjIsten konzervatív vélemény oda nem kerülhetett. Ráadásképpen ha valamilyen blognál a vita az indexvizíció szerint "rossz" irányba ment el, azt hamar eltüntették.

Nem. Az a bloketrec minden volt, csak nem független felület. Ettől még értékelhető volt, mert az ember képes értékelni a sajátjától eltérő véleményt is, de nem hazudja rá azt, hogy "független".

Netuddki. 2020.07.26. 13:04:19

@Horváth András zöld dossziéja a Nagyi receptjeivel: Hát kisfácán, a hozzászólásod inkább téged minősít nem engem. :P

Ad Dio 2020.07.26. 13:05:25

@Netuddki.:

Végigolvastad a posztot? Esetleg beleolvastál a komentekbe? Csak mert akkor nem kérdeznél hülyeséget :P...

is 2020.07.26. 13:06:19

@ben2: Ez a tortenetvarians olyan szep, olyan meghato, az ember eloveszi a zsepijet, es beletorol par konnycseppet.

Ja, nem. Ezen napokig agyalt Toni es csapata, hogy pontosan mely reszleteket kell kihagyni, melyik tenyt hogyan elferditeni, mit kinagyitani, mit hozaatenni, hogy ez a tortenet kijojjon. Ertjuk, sok embert felre lehet ilyenekkel vezetni, es sokan akarjak is, hogy felrevezessek oket, legyen nekik sztorijuk, amiket meselhetnek, es Orban Viktor abban mindig gral-lovag, Gyurcsany meg a patas ordog.

De ez a tortenetvarians nem ad valaszt se a quo vadisra, se arra, hogy Vaszily mit keres az indamediaban, es hogy ez a tortenet miert hajaz sok ugyanilyenre, amibol aztan kesobb mind napanal vilagosabban kiderult, hogy de, megiscsak a FIDESZ rendezte. Persze, mindent le lehet tagadni, Orban sose foglalkozik uzlettel, meg minden piaci szegmensben ellenzeki mediatulsuly van, meg hasonlo baromsagok. Jogaszok ugye ugy mondjak egymas kozott, ha nem lehet valamit bizonyithatoan cafolni, akkor nyugodtan lehet allitani a legnagyobb hazugsagot is. Mar csak arrol kell gondoskodni, hogy ne lehessen bizonyithatoan cafolni. Arra pedig populistaknak mindig van modszer: erzelmi hiszterizalas, hogy az emberek bele se gondoljanak, elveszitsek az eszuket, es a legegyszerubb, legvilagosabb tenyeknek se higgyenek. Akkor aztan johet barki barmilyen bizonyitassal, a politikaban az se nem oszt, se nem szoroz.

Ennyi, ezt jatszod te is.

is 2020.07.26. 13:09:55

@Ad Dio: Meg csak annyit tegyunk hozza, hogy a blog.hu-ra NEM az index szerkesztett, mert a blog.hu az egy masik ceg, konkretan Gerenyi Gabor keze alatt. Eklatans pelda a 2018-as valasztasok elotti allapot, amikor is Gerenyi kapatta le az ossze kozeletet, es az index maga rakosgatott ki.

Szoval ezt tudvan maris teli szajjal rohoghetunk az egesz sztorin, amit erre felepitettel. Ugy ertem rohoghetnek, ha nem tudnank, hogy szant szandekkal szart keversz, hogy az emberek ne lassanak tisztan. Az indexre probalsz kenni valamit, ami ugy egyebkent sem igaz, de raadasul nem is az o saruk.

ben2 2020.07.26. 13:13:13

@Péter 2:

"Magyarországon nem létezik közszolgálati média."

Sohasem létezett. A közmédia mindig annak a seggét nyalta, aki fizette: az aktuális kormányét.
És persze hogy ez a másikra mutogatás, csakhogy ha a "nemjobboldali" közvélemény valóban komolyan venné a közmédia függetlenségét, akkor azokban az időkben is harcolt volna érte, amikor a sajátjai voltak hatalmon, mert egy közösség önmoderációs alapon tud eredményeket elérni, nem pedig az ellenfélnek acsarogva.
Hogy a magyar közvélemény fásultan tudomásul veszi, hogy a pénzén nívótlan kormánypárti agitpropot kap, az azért fordulhat elő, mert mindig is azt kapott.
A jobbosok meg 20 évnyi kökemény balliberális médiauralom után örültek, hogy "most végre rajtuk a sor" és a hiteltelen balliberális ajvékolás csak zene a füleiknek, így tőlük ne várd, hogy ők fogják kiharcolni a közmédia függetlenségét.
És - feltéve de nem megengedve - ha fordul a kocka, akkor majd a közmédia szépen vissza avanzsál ballib agitprop intézménnyé és a jobbosok fognak hiteltelenül ajvékolni. Így megy ez.

"A számok világosan mutatják, hogy Magyarországon mindenki, aki közéleti hírek iránt érdeklődik, ezt az Indexen kapja meg."

Abból a szempontból egyetértek, hogy az Index volt talán a ballib elfogultságú sajtóorgánumok közül az egyetlen, ami legalább a hírértékét nem vitatta el egyes eseményeknek, bár az utóbbi időben több olyan sztorit is igyekeztek elhallgatni, ami az ellenzék számára kellemetlennek bizonyult. És itt most nem a béna kormánypárti tematizációs erőlködésekről beszélek, hanem a nettó tények közléséről.
Ami viszont maguknak az eseményeknek a tálalását illeti, az az Indexen ugyanolyan nívótlan és szakmaiatlan módon történt, mint bármelyik másik jobb- vagy baloldali propaganda médiában.
A hírek közlésébe a szerketsztők minden erkölcsi aggály nélkül keverték a saját véleményüket ténykét tálalva, a sajtótájékoztatókon elhangzottak a tudósításban minősítették, vitatkoztak a megszólalókkal úgy, hogy a viszontválasz lehetőségét nem adták meg nekik, stb.
Tehát valóban, politikai irányultságtól függetlenül még az indexen kapta az ember a legnagyobb merítést az eseményekből, de lényegét tekintve csak annyi volt a különbség az index és a szélsőliberális uszítómédia (444.hu, magyarnarancs, stb.) között, hogy míg a 444 szimplán elhallgatta az ellenzék számára kellemetlen híreket, addig az index a saját szája íze szerint ferdítve számolt be róluk.
Ezt függetlenségnek nevezni lássuk be, barokkos túlzás.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2020.07.26. 13:20:15

az írás vége (7., 8., 9. pont) már elvesztette (látszólagos) tárgyilagosságát, egyértelműen egy egyfajta fidesz narratívát vázol. Mindezt teszi pár lényeges elhallgatással/csúsztatással/félremagyarázással. Konkrétan a leglényegesebb ilyen lépés: 7. pont:

idézem: "Bodolai még ekkor is jelentős végkielégítéssel szeretett volna pontot tenni az ügy végére. Ami azért szokásos eljárás vezetők elbocsátásakor bármely cégnél. Ezt interpretálta úgy Dull Szabolcs, hogy "meg akarták vásárolni a hallgatását" illetve, hogy megzsarolták, ami mondjuk ki: hangulatkeltő nonszensz: semmi konkrétumot nem mondott azóta."

Nos teljesen tisztán kiderült, hogy itt Dull hallgatásáról volt szó.
"Az állománygyűlésen Dull beszámolt a találkozó részleteiről, és elmondta: Bodolai felajánlott neki egy rendkívül méltányos összeget a hallgatásáért cserébe, azaz ha közös megegyezéssel távozik a vállalattól."
444.hu/2020/07/22/azt-igertek-az-index-foszerkesztojenek-kap-egy-nagyobb-osszeget-ha-hallgat

Ad Dio 2020.07.26. 13:21:05

Egyébként a blogketrec az egyik legértékesebb része volt az indexnek. Ez még nem vérzett el (teljesen). Bár a k. szerkesztőség felmondásával a bloggerek is létbizonytalanságba kerültek, azért ott még lehetne menteni.

Bár azt hiszem az egészet alapvetően liberálisabbá kellene tenni.

Egyfelől lehetőséhet kellene adni a "másik" oldalnak is, így legalább néhány jobber blogot be lehetne vezetni. Nem kormány szócsöveket, hanem jobber blogokat. A másik, hogy csak olyan blogot szabadna lehozni, aki engedi a komentelést, és a cenzurájában az indexszel egyeztetett formát alkalmaz (minimális). Ez így egy igazán termékeny (valószínűleg erősen/hangosan anyázós :D) teret eredményezhetne, amiben forrhatna a demokrácia sava~borsa: a vélemények ütköztetése és zajlana a DISKURZUS. Lehetőleg több társadalmi, kevesebb aktuálpolitikai témával. Ez utóbbi inkább a rovatokba való ui.

Ad Dio 2020.07.26. 13:27:47

@is:

Az Inda Labs Zrt tulajdonosi köre szinte 100%ban megegyezik az Index Zrtével. Ezért nem tekintem a ét céget különbözőnek. Hibát vétek? Aligha hiszem. Ugyan nincs erről bennfentes infóm, de azt hiszem joggal gondolom, hogy ugyan azok moderálták a blogketrecet is, mint az indexet (főleg hogy az Index2.hu épp a blogokról szólt...

Ja és szart kettőnk közül egyik kétség kívül kavar, de kétlem hogy én lennék az :D.

Szerinted hány jobber blog kapott lehetőséget az index blogketrecben?

ben2 2020.07.26. 13:28:58

@is:

"Jogaszok ugye ugy mondjak egymas kozott, ha nem lehet valamit bizonyithatoan cafolni, akkor nyugodtan lehet allitani a legnagyobb hazugsagot is. Mar csak arrol kell gondoskodni, hogy ne lehessen bizonyithatoan cafolni. Arra pedig populistaknak mindig van modszer: erzelmi hiszterizalas, hogy az emberek bele se gondoljanak, elveszitsek az eszuket, es a legegyszerubb, legvilagosabb tenyeknek se higgyenek"

Ez pontosan azt támasztja alá, amit mondtam.
Adott egy médiapiaci manőver: egy kevésbé sikeres ballib online sajtóorgánum ledealel az index szerkesztőséggel, hogy jobb feltételek mellett, több pénzért csábítsák át hozzájuk az index olvasótáborának minél nagyobb szeletét.
Innentől már semmi más dolga nem volt az index szerkesztőinek, mint beindítani az "érzelmi hiszterizalást, hogy az emberek bele se gondoljanak, elveszitsék az eszüket, és a legegyszerűbb, legvilágosabb tényeknek se higgyenek".
És jól láthatóan működött is a dolog: a teljes magyar és nyugati ballib média vezető hírként, címlapon hozta le a szerkesztőség felmondását, a ballib pártok meg sebtiben tüntit is szerveztek. Az érzelmi hiszterizálás iskolapéldája.

Hogy melyikünk narratívája a valós, az hamarosan ki fog derülni.

Ha pár héten belül feltűnik az a bizonyos sajtóorgánum, mint az indexes újságírók megmentője és a ballib közbeszédben elterjed, hogy kedves indexes nézőink tessenek kérem átfáradni az xyz.hu-ra és kéretik mostantól azt tekinteni a független újságírás egyetlen igaz letéteményesének, akkor egyértelmű lesz majd, hogy az egész műsor ezt a piaci manővert készítette elő.

ben2 2020.07.26. 13:34:42

@szorokin:

"Nos teljesen tisztán kiderült, hogy itt Dull hallgatásáról volt szó."

Majd idézed azt, amit a cikk is összefoglalt, hogy Bodolai és Dull másként számolt be ugyanarról a gesztusról.
Miután Dull provokációi egyetlen tulajdonos számára sem hagytak volna a felmondáson kívül más lehetőséget, Bodolai próbálta civilizált módon intézni és felajánlotta a közös megegyezés lehetőségét, de Dull ezt is sikeresen ellene fordította.

Péter 2 2020.07.26. 13:38:37

@ben2: Nem, nem lesz egyértelmű. Az lesz egyértelmű, hogy nem hagyták magukat, és találtak valami más megoldást. A legkevésbé sem fogja azt bizonyítani, hogy a te konteódnak bármi alapja volt.

És egyébként, amellett, hogy ez a Spéder (Index) és Pecina (Népszabadság) vonalba tökéletesen beleillik, hogy nagyjából így csinálták ki azt is, csak az Indexhez kellett plusz egy lépés, mert mire a kegyvesztett Spédertől átvette volna Simicska, már ő is kegyvesztett lett, tehát az Indán keresztül el kellett indítani a B-tervet is, és azt, hogy még az időzítésen is szabad szemmel látszik a szándék, ebből azért egészen jól kisejlik, hogy a konteód meglehetősen gyenge lábakon áll, és nagyon nem passzol mindahhoz, amit az egészről tényként tudunk.

Kedves házigazdánk pedig hosszú elaborátumából valahogy pont a leglényegesebb elemet találta kifelejteni: Gerényit az Inda kérte fel, hogy találja ki, mi legyen az Indexszel. Nem az Index, nem az alapítvány, nem Bodolai, hanem az Inda. Kedves KilóSzáz, ez valahogy nem tűnt fel kicsit furcsának? Olyannak, amit akár meg is lehetett volna említeni?

Halibuli 2020.07.26. 13:39:40

Egy média akkor független , ha üzeni jobbra is balra is, hogy középen lehet bekapni!

Ad Dio 2020.07.26. 13:42:16

@midnightcoder2:

Nem is így képzelem el a közvetlenebb demokráciát. Ennek nincs is értelme.

Viszont gondolj csak bele egy olyan formátumba, ahol van parlament, de van lehetőséged az ott zajló szavazásba közvetlenül is beleszólni. Hogyan? Hát online természetesen. Adott időkeretben leadott szavazatokkal. Mennyit ér a szavazatod? hát annyit amennyit 4 évente: kb. 200/8.000.000~nyit. Egy pici töredéket. Sok? Nem. Kevés? Több mint a semmi. Él vele mindenki? Nem, de ha sokakat b@sz fel valami, épp elegen lehetnek ahhoz, hogy még egy 2/3os kormány is kapjon kihívást. Nem tudom Te hogy vagy vele, de engem frusztrál, hogy 4 évre adok felhatalmazást, ráadásul fogalamam sincs mire...

Szerintem minden további nélkül működhetne egy ilyen "gyenge" kontroll. Erősebb formára is lehet(ne) hozni, akkor kétkamarássá kell tenni a döntéshozatalat.

Simán működőképes. Már holnap. Várom a pártot aki végre zászlóra tűzi. Tolni fogom akkor is, ha maga Lucifer lesz a pártelnök :D.

Péter 2 2020.07.26. 13:42:45

@Ad Dio: Abszolúte hibát vétesz. Sőt, azt mondanám, hogy egyáltalán nem vagy tisztában az Index tulajdonosi viszonyaival. :-))

Az Inda Ziegler és a NER (korábban Oltyán, most Vaszily) kezében van. Az Index a saját alapítványa kezében van, amelynek Bodolai a frontembere, de természetesen Bodolai nem egy milliárdos tőkepénzes, aki fogta magát, és befektetett ennyit meg annyit, hanem a G-nap utáni Simicskás mentőmanőver keretében ő került oda, mint frontember. Simicska egy cégen keresztül megalapította az alapítványt, és odaadta nekik, fogalmazzunk valahogy így.

Ad Dio 2020.07.26. 13:54:21

@Péter 2:

Aham... és a NER cenzorai válogatnak következetesen baloldali liberális blookat a ketrecbe... értem... és én vagyok tévedésben... ezt is értem...

:D

Péter 2 2020.07.26. 13:55:04

@ben2: "Sohasem létezett. A közmédia mindig annak a seggét nyalta, aki fizette: az aktuális kormányét."

És ez, bár van benne egészen apró szelet az igazságból, valójában, összességében nem igaz. Az, hogy természetesen 30 év alatt nem volt tökéletes, hibátlan, valóban jól működő közszolgálatunk, a legkevésbé sem jelenti azt, hogy egybe lehetne mosni korszakokat. 2010 előtt, bár valóban nem volt sose hibátlan, nem fordult elő, hogy évek, évtized alatt nem látsz egyetlen ellenzéki politikust sem a köztévében, hogy ellenzéki képviselő nem mehet be, rendőrt hívnak rá, biztonsági őrrel vonszoltatják ki, és satöbbi. Még a Napkelte idejében, ami egy Gyárfáshoz méltóan ocsmány szar volt, akkor is ott volt mindenféle politikus, és folyt a vita. A hátunk közepére sem kell még egy Napkelte, de 2010 óta még ILYEN SEM VOLT a köztévében. A nem kormánypárti vélemény ott maximum vágókép, ha sikerül belőle elég lejárat kinézetűt találni. Ha nem, nem. Ha egyáltalán szóbakerül az ország másik felének bármiféle véleménye, akkor maximum úgy, hogy három kormánypárti vitatkozik, hogy szerintük mit mond az ellenzék és az miért helytelen.

Ezt ne próbáld meg nekem a korábbi, ahogy mondom, kétségtelenül bicebóca és tökéletlen közmédiás viszonyokhoz hasonlítani, mert még véletlenül hangosan elkacagom magamat.

Péter 2 2020.07.26. 13:56:05

@Ad Dio: A blogketrecről egy szót sem szóltam, viszont a két cég tulajdonosi viszonyairól igen, amelyek tekintetében nagyobbat nem is tévedhettél volna, minthogy 100%-ig azonos tulajdonosokat tételezel fel.

Kánikula 2020.07.26. 13:56:28

@Horváth András zöld dossziéja a Nagyi receptjeivel: Mondta ki? Bármi bizonyíték erre?
Egyelőre ez a valaki mondta aki hallotta valahol kategória...

ogli dzsí 2020.07.26. 14:00:17

Legalabb konnyebb lesz fenntartani az Orban rendszert 2030ig

Koszi Indexes szektas barmok

is 2020.07.26. 14:01:37

@Ad Dio: De most tenyleg. Ebben a posztban is le van irva, hogy az index az Alapitvany tulajdonaban van. Az Inda Labs-ban meg kb. 0%-ban az alapitvany tulajdona (pestpilis.hu/fokuszban/2018/09/az-index-nem-lett-a-tulajdonunk-megszolaltak-a-cemp-x-online-uj-tulajdonosai). Ez egy teny, te erre leirod, hogy ugyanazok a tulajdonosok.

Tovabba: az elso bejegyzesed persze nem a tulajdonsokrol, hanem a szerkesztokrol szol. Akkor maradj is annal, az a tema, az szarkavaras, hogy behozod a tulajdonosi kort (egyebkent hamisan).

Aztan felulsz hatarafele a lora, hogy aszondja, hogyha az index nem lenne kirekeszto, akkor lenne jobbos blog a ketrecben. Erre semmilyen indoklast nem adsz, marpedig kellene, mert abbol, hogy HA kirekeszto => AKKOR nincs jobbos blog (ezt elfogadjuk), ennek semmi koze ahhoz, hogy HA nem kirekeszto => AKKOR van jobbos blog, de mivel nincs, ezert kirekeszto. Nevezetesen meg 23 masik oka lehet annak, hogy valaki bekerul, vagy nem kerul be a ketrecbe. Pl. 5 eve meg probalkoztak vele, de nem volt kattintas, marpedig a szar felpantlikazva (dehat ez egy JOBBOS blog!!!!!) is szar. De ez se biztos, meg mindig van 22 masik lehetseges indok is.

is 2020.07.26. 14:06:17

@ben2: "Sohasem létezett. A közmédia mindig annak a seggét nyalta, aki fizette: az aktuális kormányét."

Nem igaz. Nevezetesen MERTEKET tekintve akkora elteres van akozott, amit az Orban-kormanyokon kivuli kozmedia, meg az Orban-kormanyok alatti kozmedia csinal, hogy ez szintiszta, direkt, szandekos, aljas hazugsag. Orban Viktor minden kozmediaban szerepelt, amikor nem o volt kormanyon, interjuban, a sajat hangjan, parlamenti kozvetitesben, az MTI-ben, sokat, tragyilagos kontextusban. Ma az ellenzek egyetlen vezetoje se adhat hosszabb nyilatkozatot, nem kozvetitenek az esemenyeikrol, nincs parlamenti kozvetites, es nincs targyilagos kontextus, viszont van elfogult kontextus.

Megvannak az archiv felvetelek, lathatnad a sajat szemeddel, de meg a sajat szemedbe is hazudsz, hogy fenntartsd a torz vilagkeped.

Kánikula 2020.07.26. 14:07:38

@gigabursch: a független nem ezt jelenti.

A független azt jelenti, hogy lehet kormányt kritizáló, éltető vagy semleges cikket írni. Lehet írni arról, hogy bizonyos miniszter milliókat költ hosszúhétvégére Párizsban vagy k*rvákkal gruppenezik egy hajón. Ahogyan arról is lehet írni, hogy az ellenzéki bedrogozva zagyvál hülyeséget.

A nem független pedig csak a másik félről írhat rosszat (jót soha) fel sem merülhet, hogy lehozzon olyan infót ami a mögöttük álló politikai oldalnak ártalmas.

Ad Dio 2020.07.26. 14:07:53

@is:

Ez az alapítványos játék ey jogi csűrcsavar. A valódi döntést ugyan azok a tulajdonosok hozzák, aki mellesleg a hasznot is elteszik :D (kölcsön törlesztés címén).

Mond már meg nekem ~ és nem beszélj kérlek mellé ~ ha valóban ugy állna, ahogy mondjátok és a "NER embereinek alapítványáé" lenne a kóceráj: akkor ők válogatnák ki szisztematikusan a baloldali liberális blogokat és blokkolnák a jobbereket? Tényleg? Ezek ilyenek lennének? Ilyen önzetlen jófejek? Eszemfaszommegáll a kognitív disszonancián :D...

Kánikula 2020.07.26. 14:10:40

@is: egy Fideszes beszélőfej értékeli, hogy mit gondol/mondott XY ellenzéki. még véletlenül sem kérdezik meg.
Mikor Karácsonyt kellett volna megfingatni, akkor is csak a kerékpározásig jutottak.

is 2020.07.26. 14:10:47

@Ad Dio: Pontosan, es meg is lehet mondani, hogy miert es meddig. Pl. 2018-ban a valasztasok elott a NER cenzorai ugy dontottek, hogy akkor most par honapig NEM lesz kozelet. Ezt ugye ellenzeki az ellenzeki bolgokkal nem csinalta volna meg. Es megis megtortent. Itt a teny, az adat, amibol vilagosan rajohetnel, hogy igen, hulye voltal, hogy ezt nem tudtad. De nem, inkabb probalkozol tovabb. Egyre szanalmasabb.

is 2020.07.26. 14:14:39

@Ad Dio: Igen, ezt ugy hivjak, hogy Hofi Geza, azaz politikai szelep effektus. Az index volt az a majomketrec, ahova bezartak a fuggetlen gondoolkodat, hogy mutogathassak orszag-vilagnak, hogy ilyen is van, Petike ezzel is turnezott a nagyvilagban. De a masik 23 lehetoseget mar megint probalod elhallgatni, es nem valaszolni ra. Szoval kevered tovabb a szart. Mondok egy masikat is a 23-bol: a jobbosokat konkretan a jobbos kifizetohelyuk tiltotta le az indexrol, hogy inkabb az o portaljaikon jelenjenek meg, ott legyen kattintas, ott tartsa ossze a birkakat. Ez se biztos, de ez is van olyan jo, mint amivel te probalkozol (mindenfele tenyalap nelkul).

Ad Dio 2020.07.26. 14:17:01

@is:

"Erre semmilyen indoklast nem adsz, marpedig kellene, mert abbol, hogy HA kirekeszto => AKKOR nincs jobbos blog (ezt elfogadjuk), ennek semmi koze ahhoz, hogy HA nem kirekeszto => AKKOR van jobbos blog, de mivel nincs, ezert kirekeszto. Nevezetesen meg 23 masik oka lehet annak, hogy valaki bekerul, vagy nem kerul be a ketrecbe. Pl. 5 eve meg probalkoztak vele, de nem volt kattintas, marpedig a szar felpantlikazva (dehat ez egy JOBBOS blog!!!!!) is szar."

Csak én tudok vagy 3 jobber alkotóról, akinek esélye sem volt bejutni a blogketrecbe. De ha nevemre kattintasz, ott is találsz mögötte egy blogot. Az is megpróbált bejutni. Leszarást sem kapott. Ismerve az átlagos index blog színvonalát, nem maradt el mögötte. Csak jobber volt. Ennyi volt a bűne. Félre ne értsd: leszarom. De ez TÉNY.

Utálom amikor valaki azt szajkózza a szarra hogy csoki... meg persze fordítva is... A jobber blogok semmivel sem maradnak el a jó kis baller blogoktól. Ráadásul a blog publikációs szinvonala nem is igazán mérvadó. A lényeg legtöbbször a téma és a diskurzus. Ahhoz meg nem az kell, hogy agysebészbe oltott Ghandhi írja a szöveget, hanem hogy bártan vegye elő a témákat és hagyja kibontakozni a diskurzust. Aztán net népe majd megbeszéli...

is 2020.07.26. 14:20:24

@A kiló nem százat jelent.: Itt a hezag, amit ket nyilatkozat tolt ki reszben:
Erdelyi Supernem: valtson az index foszerkesztot - ez Dull allaspontjat erositi, de Supernem nem kormanyzati szocso, allitolag.
Szombathy Pal: Egy szettarto, szerencsetlen, balfek kommunikacios spiral alakult ki Dull es Bodolai kozott - ez Bodolai allaspontjat erositi
Meg mindig nem vagyunk elorebb.

Ad Dio 2020.07.26. 14:22:00

@is:

Nagyon másképp emlészünk arra az időre... Már hogy lett volna özélet a blogokon! Amire emlékezhesz, az a konkrét választási csend időszaka. Ott óvatosabb volt a szeresztősé. Egyrész már nem számított, másrészt elég sok blog áll özvetlen párt irányítás alatt. Nem volt vele érdemes kockáztatni.

De még eyszer kérdezem: a NER emberei olyan jó feje, hogy csak ellenzéki (baloldali) blookat engednek szóhoz jutni és kiszelektálják a jobboldaliakat? Ez miért jó nekik? Miért akor cenzuráznak, amikor már amuy sem számít semmit? Ez szimpla polidili amit tolsz. Semmi loika nincs benne. nettó önellentmondás.

is 2020.07.26. 14:24:08

@Ad Dio: na, megvagyunk. szoval LESZARAST SEM kapott. nem utasitottak el, nem mondtak, hogy ilyet nem lehet. de valami oka van. ... oka van ... oka van ... en biztosan jol csinalom ... bennem nincs hiba ... oka pedig van ... na, akkor biztos az az oka, hogy a masik geci. igen, ez az ... mas nem is lehet.

Javaslom az Otodik pecset gyors ujraolvasasat, es magadat a fenykepesz helyebe kepzeleset.

Tehetetlen Dodó 2020.07.26. 14:25:56

@birkamenet: Milliókat, édeske, milliókat. Prof.dr. Athina mentőtábornok asszony is megmondta.

Ad Dio 2020.07.26. 14:25:57

@is:

"Ez se biztos, de ez is van olyan jo, mint amivel te probalkozol (mindenfele tenyalap nelkul)."

Figyi. KEttőnk körül Te vagy az, aki szerint az egész Index egy Neres terelés. De azért itt rinyálsz a sajtószabadsáért, me hogy jöjjenek vissza. A baloldali cikkek azok okésak, mert az indexesek írták. Ellenben az arra rímelő (legtöbbször azon is tullövő) blook csak figyelem elterelés. Véül a NER elfogalalmindent és beszánt mindent, mert... ööööö... miért is?... ha eyszer eddi is a kezében tartott mindent?...

Nem érzed magad néha kissé nevetségesnek? Értem én, hogy attól mert üldözési mániád van, még nem izárt hogy üldözzenek.... de... esetleg... nem lehet hogy a bajt fejben hordod és nem kívülről les rád?...

:D

is 2020.07.26. 14:27:29

@Ad Dio: Meg egyszer. 2018-ban a szerkesztoseg KONKRETAN tett ki a ketrecen kivul kozeleti blogokat, valaszul arra, hogy a blog.hu (Gerenyi) meg bekussolt. Volt rola cikk is, kommunikacio is. Olyan nehez a tenyekkel szembenezni? Keressuk ki egyutt: media1.hu/2019/08/09/az-index-hu-szembemegy-az-indamediaval-a-velemenyszabadsagert/ . Na, annyiban korrigalni kell az emlekezetet, hogy e az onkormi valasztas elott volt 2019-ben, es nem a 2018-as elott.

Ad Dio 2020.07.26. 14:27:43

@is:

Ja, mert azt ugy szokták: "kevdes xy... mivel ön nem felel meg az általunk képviselt ideolóiai vonalnak, írását nem közüljük. Maradunk tisztelettel: Cenzor Bácsi és Cenzor Néni.

:)))))

midnightcoder2 2020.07.26. 14:36:16

@arthurthedent: Én a műfajról beszélek, nem az itt megjelent blogokról. Ezek egy része amúgy valóban blog, más részük viszont keményen propagandaanyag amit amúgy pár hsz-szel feljebb említettem is. Én általában a blogok kommentelhetőségével kapcsolatban írtam, hogy mivel az elkövető nem a profi ligában versenyez, így a fair play arról szól, hogy nyitva hagyja a komment lehetőségét.

ben2 2020.07.26. 14:39:02

@Péter 2:

A 2010 előtti köztévé úgyanúgy rendszeresen eljátszotta ugyanazt, amit most, csak akkoriban nem volt ellenzéki média, ami ezen hörghetett volna (érts: nem volt valódi sajtószabadság).
Pl. az MTV híradó kiment a Fideszes sajtótájékoztatóra forgatni, majd semmit nem adtak le belőle az aznapi híradóban, hanem másnap az MSZP-s reagáláshoz használták vágóképnek a felvett anyagot.
Ismerős a módszer? Nos talán azért, mert 30 év alatt semmit sem változott.

Vagy pl. amikor a Horn kormány megalakulásakor az SZDSZ küldöttgyűlésén Tölgyessy Péter szavazásra bocsátotta a kérdést, hogy az SZDSZ egyáltalán belépjen-e a Horn kormányba, akkor a média teljes egésze egész egyszerűen kihagyta ezt a mozzanatot a beszámolóikból. Érted? Egy párt kormányralépésről szavaz és ez nem számított hírértékűnek.

A lényeg, hogy nem kell a köztévé korszakokait egybemosni, mert nincs mit: megszakítás nélkül pontosan ugyanaz történik ott, amióta MTV egyáltalán létezik: tehetségtelen, nívótlan újságírók megrendelésre agitálnak és futószalagon gyártják az alibi műsorokat.

Ami a rendőri intézkedést illet: ha anno a Fideszesek berontottak volna a köztévébe és követelték volna, hogy olvassák fel a politikai nyilatkozatukat, majd a földön fetrengve szelfiztek volna, hogy "készüljön néhány erős kép", akkor nyilván őket is rendőri segítséggel rakták volna ki. Való igaz, hogy ilyen nem történt 2010 előtt, mert az akkori ellenzéki képviselők nem mentek le ilyen szintre.

A ballib és a jobbos elfogultságú média között egyedül annyi a különbség, hogy a ballib függetlennek hazduja magát, a jobbos meg idióta módon még büszkélkedik is az elfogultságával.
Ettől még a valóság ugyanaz: ellentétes pólusból acsarognak egymásra a fizetett hazudozók, és a legjobb, amit várhatunk, hogy mindegyik pólus képviselve legyen, ha már a közép üres.

Ez pedig a fideszes médianyomulástól és a közmédia kormányzati benyalásától függetlenül még mindig sokkal kiegyensúlyozottabban működik ma, mint 2010 előtt, amikor nem 70%-30% volt a kormány-ellenzéki médiaaránya, hanem 95%-5% és míg ma az ellenzéki sajtóorgánumok tartják a piacvezető pozícióikat, addig 2010 előtt ellenzéki média csak a "futottak még" kategóriában indulhatott.

Az egész sajtószabadság vita legviccesebb momentuma amúgy, hogy minél nagyobb nálunk a sajtószabadság, annál hangosabban hazudoznak a sajtószabadság haláláról, mert amikor _tényleg_ nem volt sajtószabadság, akkor ugye nem volt a médiának olyan része, ami a sajtószabadságért felszólalhatott volna.

Exploiter 2020.07.26. 14:40:47

@Ad Dio:

Ne viccelj már.
Az életem nagy részét úgy éltem le, hogy veled értenék egyet ebben a kérdésben.

De komolyan, nézz már körbe most és mondd el, őszintén, hogy szerinted az átlag Józsi kezébe érdemes-e bármilyen döntést adni azon kívül, hogy melyik reality trash szereplő kapjon címlapot, vagy hogyan bassza el a saját életét.

Átlag Józsi arra született, hogy megtűrt szolga legyen egy kizsákmányoló rendszerben, mert akkor megmondják neki hova kell szarni, hogy kell fogni a villát, nem kell gondolkoznia, döntenie, kockázatot, vagy felelősséget vállalnia.
Átlag Józsi egy szellemi hulladék és megérdemli a sorsát, bármi is legyen az.

Átlag Józsi még azt se veszi észre, hogy hónapokkal ezelőtt összeomlott a világrend körülötte és komolyan hiszi, hogy ha az országok elég ingyen pénzt nyomtatnak, akkor örökké ülhet otthon a falat bámulva, hülyeségeket öntve a netre.

Nem lesz itt soha közvetlen demokrácia, de ha lesz, isten irgalmazzon mindannyiunknak.

midnightcoder2 2020.07.26. 14:42:21

@Ad Dio: A te megoldásodnál még mindig az a probléma, hogy átlag Gipsz Jakabka szól bele olyasmibe, amihez nem feltétlenül ért bármit is.

"Nem tudom Te hogy vagy vele, de engem frusztrál, hogy 4 évre adok felhatalmazást, ráadásul fogalamam sincs mire..."

Dehogynem. Ez a képviseleti demokrácia másik két alapvető problémája. Az egyik, hogy nem tudod mire adtál felhatalmazást, bármelyik kormány nyíltan szembeköpheti a saját programját, már ha van neki ilyenje. A másik, hogy a pártokkal mikuláscsomagokat vásárolsz, és könnyed adódhat olyan helyzet, ahol minden párt csomagjában van egy-egy jó nagy darab fekália is.

Ad Dio 2020.07.26. 14:46:04

@Exploiter:

Hosszu távon "átlajózsi" nem fog beleszólni semmibe. Mert nem érdekli, mert nem akar, mert nem veszi a fáradtságot. Az fog a dolgokba aktívan beleszólni, aki elég értelmes ahhoz, hogy felfogja, hogy érdekében áll.

Pártok, média mozgósítana akkor is? Kétség kívül. Hazudna, félrebeszélne, befolyásolna? Minden bizonnyal. De ez még így is szabadabb volna, mint a mai rendszer, ahol 4 évre aláírsz és onnantól neked kuss a neved...

Ad Dio 2020.07.26. 14:49:12

@midnightcoder2:

"A te megoldásodnál még mindig az a probléma, hogy átlag Gipsz Jakabka szól bele olyasmibe, amihez nem feltétlenül ért bármit is."

Tedd a szívedre a kezed: BIZTOS, hogy az átlag politikus többet ért hozzá? Ráadásul az átla politikusnak is Gipsz Jakab ad felhatalmazást... véső soron így is ő dönt, csak épp kontrollja nincs a folyamatokon.

Nem. Én ezt száz irányból átondoltam már. A demokrácia minden bizonnyal valóban nem tökéletes, de mégis a legjobb amit kiagyaltunk. Én ugy vélem megérett a helyzet ahhoz, hogy közvetlenebbé váljon. Ha nem így lesz, az egész műsor elveszti az érdeklődését...

Fikalnyik Eugén 2020.07.26. 14:53:53

@ben2: "Ami a rendőri intézkedést illet: ha anno a Fideszesek berontottak volna a köztévébe és követelték volna, hogy olvassák fel a politikai nyilatkozatukat, majd a földön fetrengve szelfiztek volna, hogy "készüljön néhány erős kép", akkor nyilván őket is rendőri segítséggel rakták volna ki. Való igaz, hogy ilyen nem történt 2010 előtt, mert az akkori ellenzéki képviselők nem mentek le ilyen szintre."

Nem is tudom, pl. a tévéostrom estéjén is a Navracsics volt a meghívott vendég. Tudnád sorolni, hogy akár az elmúlt hónapban hány ellenzékit hívtak meg főműsoridőbe?

midnightcoder2 2020.07.26. 14:56:04

@Exploiter: Ez pontosan így van. De ami igazán szomorú az, hogy Átlag Józsi a balliberális világrend ideális polgára, és az amit most így felfestettél, az általuk elérendő cél.

Az egész történet kb. erről szól. Átlag Józsinak ne legyen neme, kora, vallása, bőrszíne, identitása, általában ne legyen semmilyen. Ő nem felelős semmiért, ha netán mégis akkor a társadalom áldozata, ha elromlik megbüntetjük, ha nem sikerül akkor legfeljebb megöl pár másik Átlag Józsit, de ez sem gond, mert az amúgy is fogyóeszköz, mint vidéken a macska. Az ideális Átlag Józsi roppant szociális, bármilyen csapatba beilleszkedik, ugyanakkor könnyen cserélhető mert egyéni teljesítménye nincs, csak soft skilljei vannak.
Az európai a legtöbb országban alattvaló. Ez semmit nem változott a királyságok óta, csak az uralkodó személye változott. Az sem igazán előnyére: ha egy uralkodó elkúrta, nem kicsit de nagyon, akkor a nép fellázadt és felkötötték. Ma pedig hasonló esetben vígan tevékenykedik tovább ellenzékben.

midnightcoder2 2020.07.26. 14:58:58

@Ad Dio: Elvileg nem neki kell értenie, hanem a szakértőknek, akiknek az anyagai alapján tud dönteni. Neki szintén elvileg ez a dolga. De az átlagpolgárok nagy része a lábujjait nem tudja összeszámolni, ráadásul nincs is erre ideje.

Péter 2 2020.07.26. 15:00:16

@ben2: Ami a rendőri intézkedést illet: ha anno a Fideszesek berontottak volna a köztévébe és követelték volna, hogy olvassák fel a politikai nyilatkozatukat, majd a földön fetrengve szelfiztek volna, hogy "készüljön néhány erős kép", akkor nyilván őket is rendőri segítséggel rakták volna ki. Való igaz, hogy ilyen nem történt 2010 előtt, mert az akkori ellenzéki képviselők nem mentek le ilyen szintre.

Ne csináld már, de tényleg. Ez AZUTÁN történt, hogy az ellenzéki képviselők éveken át nem jutottak el a tévébe, hogy elmondhassák a véleményüket. Következmény volt, nem kiváltó ok. Nem így kezdődött, hanem így végződött. Persze, hogy a fideszesek nem jutottak el idáig, nem soha nem is volt rá szükségük, mert őket annak idején beengedték nyilatkozni.

Még egyszer, mert hiába mondtam többször, nem akarod megérteni: nem volt tökéletesen kiegyensúlyozott korábban sem. Tudjuk. A hatalomnak mindig több szava van, és nemcsak azért, mert csal a média, hanem mert szükségszerűen elsősorban inkább ők alakítják az eseményeket és a híreket. De ami 2010 óta van, az egészen alapvetően más, mint ami előtte volt. Egyszerűen nem lehet a kettőt összerelativizálni azzal, hogy hát, régen sem volt tökéletes. Előtte kisebb-nagyobb bajokkal, de működött a közmédia. Most NEM LÉTEZIK közmédia.

midnightcoder2 2020.07.26. 15:00:37

@Fikalnyik Eugén: Ebben kétségkívül igazad van, ezzel együtt a köztévé és a közrádiók nagy része Antallék kivételével mindig is az aktuális hatalom szócsöve volt. És Fletóék indították el azt a haladó hagyományt is, hogy ellenzéki médiának elvből nem nyilatkozunk.

Ad Dio 2020.07.26. 15:03:19

@midnightcoder2:

És Neked az az érzésed, hogy szakértők kormányoznak? Hogy a "háttérhatalom" szorgos, okos, szakmailag makulátlan tudósokból áll? Nem pedig szerencselovagokból, rövidtávu politikai célokat kergető zavarosban halászókból, népszerűség maximálókból, oligarchákból?...

:D

Mert ha ugy van, akkor nem ugyan azt a viláot éljük :P.

ben2 2020.07.26. 15:05:58

@Fikalnyik Eugén:

Hívnának ők ellenzékit, csak azok nem mennek be, mert általában bojkottálják a kormánypártinak tartott sajtót. A fairplay kedvéért tegyük hozzá, hogy érhető okokból, mint ahogy a Fideszesek is jogosan bojkottálták anno a Napkeltét.

Világít a torony 2020.07.26. 15:06:47

Ebben a purpárléban benne van a teljes népnemzethy egymáshoz való (v)iszony. Akik lelkesen ócsárolják, becsmérlik az Index újságíróit, vajon miért teszik? Hiszen nem is olvassák az írásaikat. Akkor mi alapján minősítik őket? Mások mindent tudni vélnek a dolog hátteréről, pedig nem is rendelkezhetnek azokkal az információkkal, melyek azt a tudást alá támasztanák. Megint másokból a gyűlölet fröcsög és nem is érdekli őket más, mint a mérgük hintése. A bloq szerzője igyekszik objektívnek mutatni magát, de vagy fogalma sincs arról, hogy manapság milyen háttér technikákat használ a kormány és köre a kiszemelt objektum megszerzésére, vagy tönkre tételére, vagy pedig egészen egyszerűen maga is ennek a technikának a része. Esetleg ostobán naiv, bár ennek adom a legkisebb oddsot. Azt az apróságot még véletlenül sem próbálta a szerző górcső alá tenni, hogy miért állt fel egy teljes szerkesztőség és láthatóan a publikum jó részét sem érintette meg a gondolat. Pedig, ha valakiknek birtokában vannak a döntéshez való információk, azok biztosan a szerkesztőség tagjai és ők ennek megfelelően döntöttek. Akiknek pedig nem áll rendelkezésre az információ azok csak jártatják a szájukat, mert beszélni muszáj ha kell, ha nem. Ugye?

Nylul 2020.07.26. 15:08:56

@Ad Dio: Elolvastam a blogodat. Egész jó írások, de átlagosak, és nem túl érdekesek átlagusernek. Egyszerűen nincs meg bennük az a kattintási potenciál, hogy megérje címlapra tenni.
Azt azért érdemes tudni, hogy itt elsősorban a kattintásszám játszik. Itt van pl. a Szeka blog. Minőségileg igénytelen, de kellőképp provokatív ahhoz, hogy sokszáz hozzászólást generáljon.

Szóval ez nem bal-jobb alapon dől el, azért kilónemszáznak is több olyan posztja került már ki, ahol nem épp finomkodik az ellenzékkel. Annyi a szempont hogy a mezei index olvasó kattintson, és igen, a legtöbb jobbos írásra nem kattint annyi mezei index olvasó.

midnightcoder2 2020.07.26. 15:12:18

@Világít a torony: "Pedig, ha valakiknek birtokában vannak a döntéshez való információk, azok biztosan a szerkesztőség tagjai és ők ennek megfelelően döntöttek."

Persze. Csak nem tudhatod hogy mik ezek az infók ami alapján döntöttek, és milyen érdekek mentén. Én azon sem lepődnék meg nagyon, ha mondjuk két hónap múlva hirtelen megjelenne egy új index a régi gárdával, modernebb technológiával, mondjuk Fletóék által finanszírozva. Ilyet láttunk már az Index történetében...

Péter 2 2020.07.26. 15:13:23

@Ad Dio: Egészen biztos, hogy az az oka, hogy jobbosnak vallod magadat. Egészen biztosan. Az véletlenül sem fordulhat elő, hogy egy szerkesztő nem gondolta, hogy a 22 hozzászólásos véleményed esetleg, talán, véletlenül nem fog akkora forgalmat generálni, ami miatt érdemes lenne címlapra tenni. Ki van zárva, mint lehetőség... :-))

ben2 2020.07.26. 15:14:34

@Péter 2:

Félreértesz, én nem azt állítom, hogy régebben is ilyen szar volt, hanem hogy 2010 előtt _sokkal_ szarabb volt általában véve a sajtószabadság, mint most.

Azt kétséggel elismerem, hogy a ballib által 95%-ban uralt média nívósabban és kevésbé leplezetlenül tolta a kormányzati agitpropot, mint a mostani, viszont az akkori ballib médiatúlsúly _sokkal_ nyomasztóbb volt, mint a mostani jobboldali.

Ami a földön fetrengő képviselőket illeti: azon ment ugye a hiszti, hogy nem tudják eljuttatni a választókhoz a véleményüket, miközben Magyarországon a piacvezető tévé nem az M1, hanem az RTL, ami készséggel leadta volna a nyilatkozatukat, ha kérik, sőt még azon is lamentálhattak volna, hogy az M1 visszautasította őket. Csakhogy ők nyilvánvaló provokatív céllal rontottak be a köztévé székházába, eleve a balhé volt a céljuk, ezt buktatta le az agyhalott Bangóné a telefonos videójával.

Ad Dio 2020.07.26. 15:15:44

@Nylul:

A saját teljesítményemet nem tudom minősíteni. Akkoriban mindenesetre az ilyen vélemény a blogszférában ritka volt. Hagytam teret a vitára, igyekeztem olyan nézőpontot képviselni, ami a sajátom és tényle teljes személyiséggel állo mögötte. Egyik pártnak sem volt épp sa sjaátja. Hogy mennyire lett volna aklamas kattintást generálni, azt sem Te sem én nem tudjuk eldönteni. Arra csak a pudding próbája lett volna alkalmas. Tény: erre nem kaptam lehetőséget. Minden amit ma lehet mondani, csak spekuláció.

Nb. a prognózisaim jelentős része bejött. A világ abba az irányba fordult amit előre jeleztem. Ez mindenképpen több mint a semmi.

De tényle. Ez ma már csak spekuláció.

Akkor sem vágytam írói hírnévre, ma sem vágyok. Azért írtam ,mert kikívánkozott belőlem. A hajó meg elment már.

Azért köszönöm a jó szót.

Nylul 2020.07.26. 15:17:45

@Ad Dio: Ezek nem indexes rovatok, hanem önálló, független szerkesztőségek, akik az index címlapján vásároltak megjelenítési felületet. Ezek közül asszem talán a Totalcar az egyetlen, aminek tényleg köze volt az indexhez a szerkesztőséget tekintve, de a port.hunak és a portfóliónak sosem volt köze az indexhez.

Ad Dio 2020.07.26. 15:20:49

@Péter 2:

Petykó. Ezeket a blogokat a magam kedvére írtam és az Index számára ajánlottam fel közlésre. Méis honnan lett volna kattintás, ha egyszer nem adtak lehetőséget megjelenni?

:)

Az akkori uralkodó Indexes ideológiával szembe mentem. Ez a tény. Me az, hogy minden bejegyzésemet felajánlottam közlésre, de valahogy egy sem jött le. Véletlen sem. Próbaként sem. Ahoy más olyan vélemény sem, ami eltért az Indexen uralkodó egyen~ideológiától.

De tényleg: ez a mult. Elment az a hajó. Elfogadtam akor is, mai is, hogy nem illeszkedtem az aktuális ideolóiába. De a mese nem kell. Köszi. Minden bizonnyal nem vagyok óriási publicista, de az átlag lehozott blogok nívóját simán elértem ;).

Ad Dio 2020.07.26. 15:22:06

@Nylul:

Meg a velvet, a sport géza, a dívány, a...

nemár...

Péter 2 2020.07.26. 15:25:50

@ben2: A 95% legenda. Mindig is az volt. Önfelmentő, önbecsapó, önmagyarázó legenda. A mai kormányzati médiatúlsúly valós és kézzelfogható. Az RTL kereskedelmi tévé, eltekintve az adóval fenyegetett szakaszától, amikor valóban nekiállt ellenzéki jellegű híradókat csinálni, régóta nem teszi már. Nyilván azért akartak az M1-be menni, mert az a köztévé. És megint mondom: azért mentek oda, mert előtte ÉVEKIG az történt az M1-ben, ami történt. Nem lehet egy folyamatot a teljes folyamat figyelmen kívül hagyásával, csak egy utolsó eleme alapján megítélni.

A mai kormányzati médiatúlsúly lassan teljessé válik, egy komoly erő volt még, ami nem volt a kormányé. Ennek a bedarálása kapcsán beszélgetünk éppen.

ben2 2020.07.26. 15:27:24

@Ad Dio:

Az minden esetre érdekes, hogy az Egyenlítő szinte minden írása azonnal címlapra került a megjelenést követő első perctől kezdve, aztán kiderült, hogy nemcsak hogy az MSZP pénzeli őket, de direktben szerkesztik is. Ebből számomra elég nyilvánvaló, hogy címlapra kerüléshez vagy fizetni kellett, vagy politikai deal a szerkesztőkkel.

Ad Dio 2020.07.26. 15:29:48

@Nylul:

"Annyi a szempont hogy a mezei index olvasó kattintson, és igen, a legtöbb jobbos írásra nem kattint annyi mezei index olvasó."

Mert így van ez mesterségesen beállítva. Az indexen nem jó jobbernek lenni. Leugatást, lesajnálást, cenzurát kapunk, azon felül hogy a témák egytől egyig baloldali tálalásban futnak.

Vajon üzletile nem volna jobb egy VALÓBAN független felület? Ahol jobber és baller egyaránt jól megvan? Ahol kattint mindkettő? Ahol a vita forr, nem pedig csak egymás vállának veregetése és nayüzemi lesajnálás zajlik?

Az igazán izalmas terek azok,a mik élnek. Az élet pedig energiák egymásnak feszülése. Amikor egy jobber site lehoz egy baller blogot, vagy épp fordítva, azzal egy lépést tesz az élet felé.

Ja, lehet épp ugy, hogy lehozza egy minden bizonnyal közepes épességű, de legalább nem szélsőséges, némiképp olvasott másképp gondolkodó blogger véleményét...

:)

ben2 2020.07.26. 15:30:07

@Péter 2:

"A 95% legenda. Mindig is az volt."

Sorold fel légyszi a 2004 előtti jobboldali sajtóorgánumokat.
Volt ugye a Magyar Nemzet, meg a ... na erről van szó.

2004 után lett HírTV majd később Echo TV és 2010-ig kb. ennyi.

Péter 2 2020.07.26. 15:33:32

@Ad Dio: Rendjén. Sokszorosan megállapítottuk, és soha, senki nem állította az ellenkezőjét, hogy az Index az ellenzék szellemi vonalához tartozik, nem a kormánypártokéhoz. A vita azért folyik, mert *ennek ellenére* messze az ország vezető portálja volt, és ezt nem azzal érte el, amivel a Fidesz manapság operál, hogy egyszerűen felszámolta és tönkretette a nem vele egy platformon álló médiát, hanem azzal, hogy -- a fentebb már említett módon -- olyan megkerülhetetlen közszolgálati hírforrást nyújtott, amire azok is jelentős mértékben támaszkodtak, akik egyébként a véleményével nem értettek egyet.

És ez a függetlenség lényege. Nem az, hogy nincs véleménye egyik vagy másik irányba.

ogli dzsí 2020.07.26. 15:36:23

Egesz troll generaciok nottek fel az Index szarzabalo mocskos liberalis kamublogjain

MaxVal Bircaman a legismertebb, koszonjuk Max hatalmas arc vagy

seol 2020.07.26. 15:42:59

Ezek mind jogos szempontok, és ha nem is "oldják meg" az ügyet (azért több elem is "he said, he said"), annyit biztos érnek, hogy az ember elbizonytalanodjon, kinek van igaza és mennyire.

Ettől még a zemberek nagy része magasról tesz mindenre, ami "egy bitnél többet" igényelne, le vannak a fejecskékben osztva a szerepek, a fideszesek tudják, hogy az indexet a Soros mögött álló Gyurcsány mögött álló Soros irányítja, és végre megszűnik, a legtöbb ún. ellenzéki meg tudja, hogy vannak a Szent Indexesek, akik akkor is áldozati szabadságharcosok, ha szövegeik és megnyilvánulásaik tele vannak műhisztivel, csúsztatásokkal és logikai hibákkal, aki pedig nekik ellentmond, az az Ellenség. Ha körülnézünk a fórumokon, a (mű- és valódi )felháborodók 50+%-a kitalált, még az indexesek által sem állított dolgok mentén balhézik. Tények vagy alapszintű logikai levezetések megemlítése meg minimum fideszes, de inkább náci dolognak számít -- szokás szerint.

A fideszes galandok meg tényleg csak egy kis abált szalonnás pattogatott kukoricát kérnek.

Nylul 2020.07.26. 15:43:40

@Ad Dio: 'Hogy mennyire lett volna aklamas kattintást generálni, azt sem Te sem én nem tudjuk eldönteni. Arra csak a pudding próbája lett volna alkalmas. ' - így van, csak a világ (blog.hu) nem így működik.
Egyszer egy buliban összeismerkedtem egy emberkével, akinek - elmondása szerint - van köze a blogketrec szerkesztéséhez.

Hozzá kell tennem, hogy már nem voltunk szomjasak, tehát eleve az ő interpretációja, valamint az én aktuális felfogóképességem is megérdemli a fenntartásokat.

Ő mesélte, hogy nagyjából telibeszarják a kontentet, és az automata ajánlásokat is. Van egy elég alacsony számosságú blogból álló watchlist, ahol vannak 'zöldek', amiket kb a cím elolvasása alapján el is döntik, hogy menjen-e a ketrecbe vagy nem, a 'sárgáknál' a teasert is megnézik, a 'pirosaknál' már a tartalmat is elolvassák. Ez a watchlist elég ritkán változik, pl mondott olyat, hogy egy ismerőse osztott meg blogbejegyzést a facebook-on, úgy került fel a blog a listába.

Szóval van egy fix lista, amiből jön a kattintásszám, akkor most minek próbálkozzanak új pudinggal?

Péter 2 2020.07.26. 15:44:14

@ben2: Lyukas az a memória, gondoltam... Új Magyarország, Napi Magyarország. És azonnali tönkretevésre jó kis példa a Kurír. És most nem mentem bele a nem napilapokba.

Ad Dio 2020.07.26. 15:50:41

@Péter 2:

Francokat. A függetlenség az függetlenség. Az azt jelenti, hogy egy lap tényeket, adatokat ír meg. Ami a szart szarnak mondja, a csokit csokinak. Ahol lealább ilyen és olyan vélemény is elfér.

Az Indexen nem így ment.

És? Vajon jól volt ez így? Nem lett volna/nem lenne jobb egy TÉNYLEG független felület? Ami nem diszkriminálja a másképp gondolkodókat? Ahol az is elfér, akinek más a véleménye? Ami tényleg egy nyitott nagy kanapé, ahová leülhet bárki?

Csak mondom, talán nem leplek meg: nem támogattam anyagilag az Indexet. Nem sótsából. Egy csomó üyet támogatok. Azért nem, mert értem nem tett sokat. Nekem nem beszélt, engem nem hagyott szóhoz jutni.

Egy valóban független felületet simán pénzeltem volna.

Nos? Egyedi eset vagyok? Szerinted?...

Történelemtanár_ 2020.07.26. 15:51:46

@ben2: Nem sok értékes posztot és értékes blogot láthattál az elmúlt 10 évben ezek szerint. Sajnállak, ha csak a szart látod meg és csak a szart figyeled.

Ad Dio 2020.07.26. 15:54:20

@Nylul:

Szóval előre le volt minden zsírozva. Szép. Ha ezt a Birca mondja, elküldöm a fenébe. ENNÉL ugyanis még az Index szerkesztőiről is többet tartottam... remélem ugy is volt...

De ha igazad van akkor csak szimplán rosszabb a helyzet mint gondoltam :/...

Péter 2 2020.07.26. 15:54:38

@Ad Dio: Én a magam részéről látok még különbséget a "magam részéről nem támogatom a nekem nem kedves orgánumokat" és a "támogatom, hogy a kormányzat felszámolja a nekem (neki) nem kedves orgánumokat" között.

seol 2020.07.26. 15:55:55

@Világít a torony:

A szerkesztőség tagjai elég világosan elmondták, hogy azért mondanak fel, mert Dullt (akit minden normális cég nagyjából egyből menesztett volna a produkciója miatt; de gondolom, az, hogy nem menesztették azonnal, szintén annak jele, hogy ki akarták rúgni a szemetek) nem helyezték vissza a helyére (mint ahogy jól tudták, hogy nem fogják, mégis csak egy hosszú megbeszélés végén kezdtek ezzel zsarolni).
Persze ezt próbálták valami zagyva logikával alátámasztani, hogy nélküle nem lehet független az index (konkrét példa befolyásolásra semmi nem volt persze, meg hát fél éve volt főszerkesztő) és társai, de jobb lett volna, ha nem erőltetik, mert bele is zavarodtak.

Nylul 2020.07.26. 15:58:04

@Ad Dio: Sport Gézát nem vágom, de a sport rovat megmaradt az indexen belül, tehát nem lett outsourceolva. Nem lehet, hogy ez amolyan 'laza' beszállítói kapcsolat inkább? Vannak még ilyenek többen is, ezek az indexen belüli (tehát nem blog.hu-s) blogok. A Sport Géza nem inkább ehhez áll közel?
A dívány és a velvet stábja sosem volt indexes, tehát ez sem kiszervezés, ezek önálló brandek, az index leányai.

Péter 2 2020.07.26. 16:00:00

@Nylul: A Sport Géza ugyanolyannak indult, mint a Totalcar, de míg az utóbbi megragadt önállóan, az előbbi nem, és visszakerült sima rovatnak.

alöksz róz 2020.07.26. 16:02:43

@zord íjász: hát ez elég nagy kamu dumának hangzik...

ogli dzsí 2020.07.26. 16:03:40

@Péter 2: Ha a Totalcar megmarad, az eleg is lesz. A tobbi indexes anyabaszo mehet vissza a balettbe ugralni

Nylul 2020.07.26. 16:10:45

@Ad Dio: Miért, mit gondoltál? :D Azt, hogy 40-50 ember teljes munkakörben a blog.hu-s új posztokat olvassa, értékeli, majd szigorú minőségellenőrzés és írásbeli javaslat után egy független bizottság eldönti, hogy mi menjen ki és mi nem? A francokat.. A rutinos arcok 15 év alatt nagyon jól megtanulták, hogy mi generálja a kattintást és mi nem.

És mivel a jónépet jobban érdekli a mindenkori kormány fikázása, így ezek lesznek a nyerők.

Érdemes lenne a 2010 előtti blogketreceket visszanézni. Bizony, akkoriban a gyurcsány fikázda ment ezerrel, akkoriban ezek a blogok voltak a watchlistben.

Nylul 2020.07.26. 16:13:42

@Ad Dio: Jahh, és blog.hu szerkesztő != index szerkesztő. Ez már régen két külön mutatvány.

midnightcoder2 2020.07.26. 16:19:10

@Péter 2: Napi Magyarországot nem láttam, de az Új Magyarország sima bulvárlapnak rémlik azokból az időkből.

Nylul 2020.07.26. 16:21:55

@Péter 2: Tehát tekinthetjük a Sport Gézát egy sikertelen kiszervezési kísérletnek?

Péter 2 2020.07.26. 16:32:22

@midnightcoder2: Polgári napilap, az Antall-kormány lapja. Elég könnyedén utána tudsz nézni a neten, ugyebár, ma már. Arcanumban ott van. Napi Maó az utódja volt, pár évig, és utána beolvasztották a Magyar Nemzetbe. Kábé ez volt az igazi Nemzet végnapjainak kezdete.

Péter 2 2020.07.26. 16:34:04

@Nylul: Most már meg nem mondom, melyik interjúban olvastam, de olyan rémlik, hogy a hirdetési piac nem tudott igazán mit kezdeni ezzel a Géza dologgal, nem vették annyira jól a lapot. De lehet, hogy egyszerűen nem csinálták annyira jól, akik csinálták, mint amennyire a Totalcart az övéik.

11 Favágó 2020.07.26. 16:40:52

@Nylul: blog.hu szerkesztő != index szerkesztő. Ez már régen két külön mutatvány.

ezta indexül kb így mondják:

a Momentum szakértője szerint téves Orbánnak és gazdaági holdudvarának és a Habony féle kommunikációnak az a felvetése, miszerint az index és a blog.hu szerkesztői egyeztetnék álláspontjukat. Ezt támasztja alá Donáth Anna és Dobrev Klára több évtizedes EU-s tapasztalata és az általuk ismert mindkét brüsszeli szakértő azon álláspontja, hogy kizárt az említettek személyének egyezése, sőt a mögöttük álló független támogató azonossága is.

Horváth András zöld dossziéja a Nagyi receptjeivel 2020.07.26. 16:56:41

@Fikalnyik Eugén: gondolom nem mondok újat, h megváltozott a köztévé műsoridejének szerkezete (nekem nem tetszik), másrészt pedig a parlamenti helyek számának arányában hívnak meg vendégeket

ben2 2020.07.26. 17:05:46

@Péter 2:

"Lyukas az a memória, gondoltam... Új Magyarország, Napi Magyarország. És azonnali tönkretevésre jó kis példa a Kurír."

Gondoltam, hogy ezekkel jössz. Mi is történt az Új Magyarországgal és a Napi Magyarországgal?
Hát bezony pontosan az, ami a Kurírral, a Népszabival és most az Indexel.

De ott van pl. a rendszerváltozás után újraindított majd az 1994-es kormányváltás után azonnal megszűntetett Pesti Hírlap is.

És mi volt a jobboldali sajtótermékek megszűnésekor a sajtószabadság ballib harcosainak reakciója?
Talán tüntettek a sajtószabadságért? Talán az EU liberálisai aggódásukat fejezték ki a magyar demokrátia iránt, hogy a médiaegyensúly a 90%-os kormánytöbbségről 95%-ra romlott?
Hírt adott akár egyetlen nyugati hírportál a magyar médiahelyzetről?

Egy fenét.
Vagy újongtak vagy kioktatták a sajtószabadságot követelőket, hogy a piac márpedig ilyen, nem várható el az államtól, hogy piacképtelen sajtótermékeket tartson fenn adófizetői pénzen csakis a médiaegyensúly fenntartása miatt.

Ezek után miért olyan meglepő, ha a kormányzati pénzcsap elzárása és/vagy a médiapiaci manőverek miatt megszűnő ballib sajtótermékek kapcsán most csak káröröm és a korábbi kioktatások betűpontos felidézése hallható csak jobboldalról?

ben2 2020.07.26. 17:15:04

@Aëtius_:

Külön kiemeltem, hogy közéleti blogokról beszélek, főleg azokról, amik eljutottak a főoldalra.

És ezekkel szemben pedig továbbra is tartom az álláspontom, hogy döntő többségük vagy elmeroggyant szekta-monológok vagy pártok által pénzelt és irányított agitprop termékek voltak, az értelmes (és még véletlenül sem az ordenáré acsarkodó) hozzászólásokat pedig pofátlanul cenzúrázták.

Nylul 2020.07.26. 17:15:22

@Péter 2: Haat ezt simán el tudom képzelni. Eleve a névadás is kérdőjeles, nekem a Sport Géza név üzenete kb hasonlít az Átlag Józskához: Nesze te kopasz, bunkóparasztfasz focidrukker, itt kapod meg a mindennapi betevődet. Ez persze szubjektív, mint ahogy az is, hogy a totalcar az az én szememben egy ötletes, ráadásul releváns magyar-angol szójáték.

Engem az autó-motor rovat nagyjából annyira indít be, mint a sportrovat, vagyis 10-ből 1 cikk érdekel. De amíg azért az egy cikkért szívesen rákattintok egy Totalcarra, a Sport Gézára már biztos nem.
Ismét, ez teljesen szubjektív vélemény, de nem lennék meglepődve, ha a hirdetők is hasonlóképp éreznék.

Világít a torony 2020.07.26. 17:28:00

@midnightcoder2: Pont arról firkáztam, nem ismertek az azok az infók, melyek alapján a szerkesztőség tagjai döntöttek. Erre te megírod nekem, hogy nem ismertek az igazi okok. Ám ezt is csak azért, hogy gyurcsányozhass egy jót. Nagyon átlátszó és egyszerű vagy....

pet77 2020.07.26. 17:28:48

Kíváncsi vagyok, hogy Gyurcsány milyen manőverrel kínál majd "független médiafelületet " ezeknek a szegény szabadságharcosoknak, akik még helyesen írni sem tudnak.
Öröm volt nézni ezt a harakirit.....
Egy kávét kaphatnék???

Világít a torony 2020.07.26. 17:31:40

@seol: Természetesen a véleményed közléséhez alapvető, a libernyákoknak köszönhetően jogod van, és ezt én is tiszteletben tartom. Ám emlékszem még egy bűntettei ellenére sem elítélt fideszes szavaira, aki elmondta, hogy mindenkinek jogában áll hülyének lenni.

Péter 2 2020.07.26. 17:36:32

@ben2: Az történt velük, hogy az egyikből a másik lett, és a másikat meg bevitték a Magyar Nemzetbe. Ők döntöttek úgy, nem a kormány, és elég nagy hullámokat vert az ügy (úgy kábé mindenki, akinek fontos volt a klasszikus Nemzet, annak kiment tőle a gálája, és ha véletlenül nem emlékeznél rá, hogy miért, akkor keress fel pár ÚjMaót a neten, frissítésül).

És akkor még a régi időkből a Magyar Hírlapot nem is említettük, ami szintén nem bayerista volt azokban az időkben, csak hát jött egy Széles...

Szépen előrebocsátom (bár tudom, hogy valószínűleg felesleges lesz :-) ), hogy semmi közöm a szocikhoz, sosem szavaztam rájuk, satöbbi, de mivel konkrétan ide kötődik, muszáj ezt a nevet említenem: volt egy Horn, aki, amikor a Magyar Nemzet a megszűnés határára került, azt mondta, hogy az nem lehet, hogy az a lap megszűnjön, és a Postabankon keresztül mentőövet nyújtott neki. Úgy, hogy az illetékes főszerk később sokhelyütt elmondta, hogy bár a legelején természetesen nagyon tartottak tőle, hogy a formálisan föléjük ültetett tulajdonosi képviselő majd beleszól az egészbe és a gyakorlatban megfojtja őket, semmi ilyesmi nem következett be.

Akkor kérlek, vesd össze ezt azzal, hogy Orbán Spédert küldött az Index, és Pecinát a Népszabadság megfojtására. Előre eltervezve, szándékosan, az átvételre és arra, hogy amikor eljön az ideje, le lehessen számolni velük. És akkor vesd ezt össze azzal, hogy itt egyesek most azon keseregnek, hogy a blogok között megjelent-e jobbos, és ha igen, akkor miért nem.

midnightcoder2 2020.07.26. 17:53:19

@Világít a torony: Én csak arra céloztam, hogy ez az infó nem csak azt jelenthette, hogy a szerkesztők biztos forrásból megtudták, hogy a Patás ezentúl személyesen fog naponta egy-egy újságírót feláldozni gránit oltáron kőkéssel vágva ki a szívüket, de azt is hogy lehetett egy roppant titkos megbeszélés ahol beígérték a csapatnak a puha landolást, céges kávéval, piával, kábszerrel és heti csapatépítő tréninggel ahol rituálisan Orbán szobrot égetnek a buli végén, de csakis addig, amíg meg nem tehetik ezt az igazival is.

midnightcoder2 2020.07.26. 17:57:28

@Péter 2: "volt egy Horn, aki, amikor a Magyar Nemzet a megszűnés határára került, azt mondta, hogy az nem lehet, hogy az a lap megszűnjön, és a Postabankon keresztül mentőövet nyújtott neki"

Azért azt is tegyük hozzá, hogy addigra kb. ez volt az egyetlen ellenzéki újság, és kb. minden más a Horgászújságig bezárólag a szocik oldalán volt. És az akkor még kínos lett volna Hornéknak ha egyáltalán semmilyen ellenzéki média nincs. Ja, és akkor még nem volt internet az átlagpolgárnál, faszbúknak nyoma sem volt, ergo az ellenzéki oldalon tényleg semmi média nem lett volna.

midnightcoder2 2020.07.26. 18:01:32

@Péter 2: Amúgy szerintem hasonló helyzetben Orbán is meglépné ugyanezt. De most azért messze nem erről van szó. Amúgy pedig a Népszabót pont a szocik adták, aztán amikor felajánlották nekik hogy vegyék meg, nem igazán kellett nekik. Persze hogy nem: egy papír alapú pártlap mostanság már csak veszteséget termel ha nincs állami csöcs amin lóghat. Az Index viszont más kérdés, az ha nem arról van szó, hogy valamilyen balfék alakulat akar csinálni egy ellen-indexet amiben Orbánéknak semmi befolyásuk nincs, akkor az komoly érvágás a baloldalnak.

Péter 2 2020.07.26. 18:03:23

@midnightcoder2: Kivéve persze, hogy nem. A szocik oldalán akkor kábé a Népszabadság volt meg a Népszava, liberálisnak nevezzük a Magyar Hírlapot, konzervatív meg volt a Napi Magyarország és a Magyar Nemzet. Úgyhogy, kábé minden oldalnak megvolt a maga orgánuma.

ben2 2020.07.26. 18:05:58

@Péter 2:

"Úgy, hogy az illetékes főszerk később sokhelyütt elmondta, hogy bár a legelején természetesen nagyon tartottak tőle, hogy a formálisan föléjük ültetett tulajdonosi képviselő majd beleszól az egészbe és a gyakorlatban megfojtja őket, semmi ilyesmi nem következett be."

Kivéve, amikor Szekeres Imre üzleti balhéit feltáró cikket személyesen Printz Gábor tiltotta le a Magyar Nemzetben.
Tehát az a mentőöv mégsem volt annyira önzetlen: meghagyták a Nemzetet valamennyire kritikusnak, hogy a fajsúlyos ügyekben befoghassák a száját.

Az Új Magyarország pedig nem hobbiból, hanem anyagi okokból olvad be a Magyar Nemzetbe, gyakorlatilag el kellett dönteni, hogy melyik maradjon.

Egyébként - hasonlóan az Új Magyarországhoz - minden egyes ballib sajtótermék megszűnésekor a tulajdonosok döntöttek úgy és nem a kormány, csak ezt jobbos média esetén ugye illik zokszó nélkül tudomásul venni, balosnál meg tüntiznek a sajtószabadságért.

El kellene végre dönteni tehát, hogy egy sajtóorgánum megszűnése vagy egy főszerkesztő lecserélése üzleti kérdés-e vagy közéleti és eszerint megítélni _minden_ ilyen eseményt.
Amúgy még azzal sincs különösebben baj, ha az ellenzék a balos sajtótermékek körül zajló piaci folyamatokat a politikai sárdobálás egyik szimpadaként kezeli.
Csak akkor ne csodálkozzanak, ha néhány acsarkodó értelmiségin kívül a kutyát nem érdekel, ha ilyen hajánál fogva előrángatott apropóból tüntetnek pár ezren a sajtószabadságért.
És nem azért, mert az átlagpolgárt ne érdekelné a sajtószabadság, csak ha minden héten temetik, akkor egy idő után úgy tekint rá, mint anno a harmincadik Omega búcsúkoncertre, hogy talán majd elmegyek a következőre a jövő héten, ha nem esik az eső.

Péter 2 2020.07.26. 18:07:01

@midnightcoder2: Szociknak rendszerváltás óta nem volt a Népszabadság fölött rendelkezési lehetőségük, egy harmadnál is kisebb tulajdonrészük volt a kiadóban, amíg el nem passzolták azt is. Igen, a hülyék nem jöttek rá időben, gyakorlatilag az utolsó pillanat utánig nem jöttek rá, hogy Pecina megbízást teljesít és átverte őket (pedig ha utánanéznek, miből él Pecina évtizedek óta, akár rá is jöhettek volna).

Péter 2 2020.07.26. 18:09:22

@ben2: "Egyébként - hasonlóan az Új Magyarországhoz - minden egyes ballib sajtótermék megszűnésekor a tulajdonosok döntöttek úgy és nem a kormány"

Nyilván Pecina mögé nem tettek kormányhatározatot a Magyar Közlönybe, de azért a Népszabadság ügyében ezt a mondatot leírni, hát, khmmm, na, hogy is fogalmazzak, a tények rendkívül nagyfokú nemismeretére utal :-)

Világít a torony 2020.07.26. 18:11:18

@midnightcoder2: Nem szükséges bizonygatni, hogy gondolkodásmentes Orbán hívő vagy.

ben2 2020.07.26. 18:20:43

@Péter 2:

"Kivéve persze, hogy nem. A szocik oldalán akkor kábé a Népszabadság volt meg a Népszava"

És akkor vedd még hozzá az SZDSZ-eseket is.
Meg az összes vidéki lapot.

Csak egy példa, közvetlen sztori 1998-ból egy megyei közgyűlés elnökétől:

Interjút készített vele egy megyei lap és rákérdeztek, hogy az SZDSZ miért nem kapott bizottsági helyet. A közgyűlési elnök elmagyarázta, hogy két pártnak és egy egyesületnek volt mindössze egy képviselője a megyei közgyűlésben és köztük kellett kiosztani két helyet. Ezért az alapján döntöttek, hogy melyik párt hány szavazattal jutott be a közgyűlésbe és mivel az SZDSZ-re szavaztak a legkevesebben, ezért neki nem jutott bizottsági hely.

Később megkapta az újságírótól az interjú leiratát és hogy-hogynem, az indoklásnak az a része, hogy az SZDSZ kapta a legkevesebb szavazatot kimaradt a szövegből. Mondta az újságírónak, hogy így nem járul hozzá a közléshez, ezért beleírták, átküldték az új verziót, amit ő alá is írt.
Csakhogy nyomdába küldés előtt a lap nyíltan SZDSZ-es főszerkesztője átnézte az anyagot és önhatalmúlag kitörölte a vonatkozott részt és úgy küldte nyomdába.

És ezek az esetek mind a mai napig teljesen szokványosnak számítanak a magyar médiában, politikai oldaltól függetlenül. Ezért nincs értelme médiapiaci kavarások miatt a sajtószabadságért riányálni.

Péter 2 2020.07.26. 18:30:11

@ben2: Írtam, hogy MH.

Ja. Sztorim nekem is van, ezer (és egyébként nem akartam már még egyet írni, később vettem észre, hogy a Magyar Nemzetbe beolvadó Maóról lehetett volna írni, a régi nemzetesek NAGYON másképpen emlékeznek és interpretálnák a dolgot még ma is).

Sztori és precedens mindenre van. És mégsem változtat az igazságon: a 95% legenda, mindig is az volt, önfelmentésnek és önbecsapásnak jó, semmi másnak. És a 2010 előtt időszakot, összes hibájával, egyszerűen nem lehet összevetni az utánival. Az a szisztematikus háború, ami a közmédia, a Népszabadság és most az Index esetében folyik, egyszerűen nagyságrendileg, sőt, minőségileg más, mint ami előtte volt, bármelyik korábbi oldalról. Minden politikus, minden politikai oldal mindig szerette, ha a véleménye eljut az emberekhez, ez magától értetődik. De olyan, hogy a másikat egyszerűen megfosztani a közmédia használatától, és olyan, hogy orgánumait előre eltervezve, ellenséges felvásárlásokkal megsemmisíteni, olyan nem volt 2010 előtt nálunk.

ben2 2020.07.26. 19:04:32

@Péter 2:

Most szép hosszan elmondtad, hogy _véleményed_ szerint a 2010 utáni helyzet rosszabb, mint előtte.
És én őszintén el is hiszem, hogy így éled meg, de attól még sem minőségileg, sem nagyságrendileg nem más a helyzet mint ami volt.

A magyar balliberális politikai- és médiaértelmiség nagyjából 2006-ban az öszödi beszéd körüli szerecsenmosdatással elvesztette a társadalmi befolyása jelentős részét és ez részben _pólusváltást_ eredményezett a médiában.
Ez az, amit sokan a szólásszabadság halálaként élnek meg, holott semmi másról nincs szó, mint hogy a ballib értelmiség véleményformáló ereje Fletóék tündöklésével és bukásával egyidőben szertefoszlott.

Független média 2010-ig sem volt, utána sem lett, a politikai manőverek szintjén pedig semmi olyasmi nem történt 2010 után, amire ne lett volna precedens 2010 előtt, csak most nagyobb a visszhangja, mert létezik ellenzéki média, ami hirigeljen rajta, előtte meg nem volt.

Attól pedig, hogy megismétled egy állításodat még nem válik valóra. Legalább 2004-ig a magyar média (1998-2002 között némi köztévés jobbra nyalástól eltekintve) 95%-a bőven ballib befolyás alatt volt. Lehet ezt tagadni, mint ahogy lehet azt is mondogatni, hogy lapos a Föld, de a valóságon ez nem sokat változtat.

Péter 2 2020.07.26. 19:07:32

@ben2: Elég sok konkrét érvet hoztam fel az állításaim alátámasztására: eseményeket, konkrétumokat, neveket, törtéséneket.

Ez vagy elég neked (nem ahhoz, hogy meggyőzzelek, mert ez nem is volt szándékom) ahhoz, hogy képes legyél egy gondolatmenetet végiggondolni és érdemben, tartalmilag érvelni, esetleg konkrétan vitatani azt, amit írtam, vagy nem. Ez utóbbi esetben akár hagyhatjuk is, mert semmi értelme nincs, hogy erre most én azt válaszoljam, hogy a 95%-os befolyás meg a te véleményed, és természetesen nem tény.

ben2 2020.07.26. 19:35:34

@Péter 2:

"Elég sok konkrét érvet hoztam fel az állításaim alátámasztására: eseményeket, konkrétumokat, neveket, törtéséneket."

Mivel arányokról vitatkozunk nem az a kérdés, hogy mit soroltál fel, hanem hogy mit nem.

2004-ig kb. annyival összefoglalhatjuk a magyar médiaállapotokat, hogy ami nem volt jobbos, az ballib volt. A jobbos sajtóorgánumok számát pedig egy kézen meg lehetett számlálni, innen a 95%.

A sajtó 95%-a pedig nem valamiféle jobbos politikai elfogultságból nevezhető ballibnek, hanem pl azon okból, hogy ezek a sajtótermékek és az újságíróik 1989 előtt még büszkén szocialistának vallották magukat, akik meg nem, azok javarészt az SZDSZ-ben kötöttek ki.

A szociknak tehát még csak nem is kellett alattomos kormányzati vagy üzleti manőverekkel megszállniuk a médiát, mert az eleve meg volt szálva, elég volt a rendszerváltáskor örökölt állapotokat nagyjából fenntartaniuk és leosztani a terepet az SZDSZ-el.

Tehát pl. az az állításod, hogy a Horn időszakban az MSZP-nek volt a Népszabi meg a Népszava, az enyhén szólva is megmosolyogtató, ha nem teszed hozzá, hogy "meg minden más, ami a sajtópiacon egyáltalán létezett mínusz esetleg Magyar Nemzet".

Péter 2 2020.07.26. 19:54:54

@ben2: " ezek a sajtótermékek és az újságíróik 1989 előtt még büszkén szocialistának vallották magukat"

Mint Kövér László?

Szokásos lózungok, tehát. Kezdjük ott, hogy mi is az a ballib egyáltalán? Hol volt akkor még ballib? Jóval későbbi fogalom visszavetítése. Fidesz és SZDSZ akkor még egy oldalon állt, szocik karanténban. Abból, hogy az újságírókat (sem) lógattuk fel a rendszerváltáskor, és korábban is dolgoztak, még nem következik, hogy hithű szocialisták voltak és maradtak (bár kétségtelenül volt köztük Bencsik meg Stefka meg hasonló is szép számmal).

A választás utáni beindulás nyilván bizonyos értelemben tabula rasa volt, bizonyosból meg nem. De ez a beállítás, hogy mindenki magát átmentve a régi hatalom képviselője volt, és főleg az, hogy egyedüli szándéka a "jobboldal" elnyomása volt, semmi más, mint a szokásos, harmincéves identitásképző hamis legenda, hogy minket az ellen (a ballib, a mainstream, a globalista, meg a tudjukkik) elnyom. Ráadásul -- egyáltalán nem történelmi előzmény nélkül, persze -- sikerült ezt országszintre emelni: a világ is ellenünk van, pusztulásunkra tör. És ha ezt az ember kirántaná a talajt az ilyesmi identitásképzés alól, nem nagyon maradna semmi, hát nem csoda, hogy nagyon kapaszkodnak bele...

Tudom, persze, Antallt nagyon meglepte, hogy a sajtó nem állt neki minden tévedést, meg főleg hazugságot (ami azért elég mellbevágó volt a választás után, nem volt véletlen az a taxisblokád, amikor először, de elég gyorsan szembesült az ország akkor még elég politizáló közvéleménye azzal, hogy EZEK IS ugyanúgy hazudnak) simán lenyelni és elhallgatni, hanem a zöme úgy gondolta, hogy tényleg más világ jött el.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2020.07.26. 19:59:15

@Péter 2: azert Neto G. sorozata utan ez a legenda a 90es evek sajtójáról, kisse kifakult mar. nemhogy szocik voltak, hanem maga a titkosszolgalati halozat.

Péter 2 2020.07.26. 20:08:22

@FILTOL: Meg akár az is, hogy pártunk és kormányunk milyen engesztelhetetlen ellenefele volt bármiféle lusztrációnak.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.07.26. 20:43:17

@Ad Dio:
"A blogketrec közéleti részét csak és kizárólag ideológiailag "korrekt" szerzők írhatták. Sajátos infóbuborékot alkottak. Valójában jobboldali, neadjIsten konzervatív vélemény oda nem kerülhetett."
Régen volt egy csomó: konzervatórium, mandiner, jobbegyenes, nívó.
Tudod, hogy mi lett? A mandiner önállósította magát. A többi elhalt.
Még, ha akar is kirakni ilyet, ma már csak vállalhatatlanul színvonaltalanok maradtak, mint a napi dzsihád és társai. Az intelligensebb jobboldali bloggerek már gyakorlatilag mind megcsömörlöttek és abbahagyták. A többi meg nem képes értékelhető szellemi teljesítményre.

ben2 2020.07.26. 21:41:08

@Péter 2:

Jah hogy már eljutottunk a "fideszesek komcsibbak voltak, mint az MSZMP hivatalos jogutódja" panelig?
Hát jó.
Ennyit a lózungokról.

"Abból, hogy az újságírókat (sem) lógattuk fel a rendszerváltáskor, és korábban is dolgoztak, még nem következik, hogy hithű szocialisták voltak és maradtak"

Ahogy az sem, hogy a kommunista agitpropon szocializálódótt, alapvetően politikai hazugsággyártásra képzett médiamunkásokból egyik pillanatról a másikra független és tárgyilagos újságírók váltak volna és hogy önként felszámolták volna a pártállami kapcsolatrendszerüket.

"s főleg az, hogy egyedüli szándéka a "jobboldal" elnyomása volt, semmi más, mint a szokásos, harmincéves identitásképző hamis legenda, hogy minket az ellen (a ballib, a mainstream, a globalista, meg a tudjukkik) elnyom."

Szó sincs a jobboldal elnyomásáról. Ez szimpla üzlet. Annak nyaltak, aki etette őket. 1990 előtt a pártállamnak, majd - némi szünet után - a balliberális politikai elitnek. Egy polarizálódott politikai erőtérben (aminek létrejöttét a Demokratikus Charta megalakulása egyértelműsítette szimbolikusan) a függetlenség egyszerűen nem kifizetődő.
A médiaháború után pedig még az utolsó szerkesztőségi gyakornok számára is nyilvánvalóvá vált, hogy mi lesz azokkal, akik rossz pólusra váltanak.

Ami Antallt illeti, nem azon lepődött meg, hogy a sajtósok nem nyelik le önként a hazugságaikat, hanem hogy a média milyen szintű szereptévesztésbe került a rendszerváltozás után.
Az akkori (még nem bal-, csak liberális) vezető véleményformálók a 90-es kampányban elhitették magukkal, hogy márpedig ők döntik el, hogy ki nyeri a választásokat és ők jól meg is mondták a népnek, hogy az SZDSZ-re kell szavazni. Utána meg egyszerűen képtelenek voltak megbocsátani az MDF-nek, hogy megnyerte a választást.
Onnantól kezdődött az ordenáré acsarkodás _mindennel_ szemben, amit az MDF kormány tett.
(Nem mellesleg ugyenez lejátszódott 1998-2000 között, majd 2010 után is, csak 2006 óta a ballib acsarkodók módszeresen beszorították magukat az információs buborékjukba és társadalmi szinten jelentéktelenné váltak.)
Persze ez sem a jobboldal elnyomásáról szólt, hanem a szimpla hatalomgyakorlásról. A véleményformáló értelmiségnek bizonyítania kellett a politikai elit felé, hogy ha nélkülük, közvetlenül a választókra hagyatkozva mernek választást nyerni, annak meg lesz a böjtje. Horn Gyula pedig megtanulta a leckét és gyorsan be is vette az SZDSZ-t ötödik keréknek a kormányába.

A világ ellenünk van:

Nem, nem a világ, hanem egyes ideológiai irányzatok egymást keresztbe referenciázó agitátorai. És nem csak ellenünk, hanem következetesen minden ellen, ami akár a legminimálisabb mértékben is eltér a politikai agendájuktól.

A helyzet abszurditására egy remek példa:

Március végén a magyar felhatalmazási törvény ellen tiltakozó nyilatkozatot adott ki Bernie Sanders amerikai demokrata párti elnökjelölt.
Nem újságírói kérdésre válaszolt, hanem twitter bejegyzést tett közzé.

Nem kell ahhoz jobboldali identitásképzés, hogy felmerüljön az emberben, hogy mégis milyen indíttatásból foglalkozik egy amerikai szenátor az elnöválasztás és egy világjárvány kellős közepén egy keleteurópai kis ország különleges jogrendjét szabályzó törvénnyel?
Mert hogy Bernie egész biztosan nem a Magyar Közlöny olvasgatása közben szúrta ki a törvénymódosítást, hanem valaki az orra alá dugta - jó eséllyel az előre megírt nyilatkozattal együtt - az erősen valószínűsíthető.
Innentől viszont felmerül a kérdés, hogy ki volt az miért.
Mert hogy Bernie kampányába se pro se kontra nem számított az a twitter bejegyzés, az egészen biztos. Valaki kért egy szívességet Sanderstől (vagy a sajtósától), ő teljesítette, a Népszava meg valahogy "kiszúrta" a twitter bejegyzését és küldetés teljesítve.
Ha ehhez hozzávesszük, hogy milyen kapcsolati rendszernek kell ahhoz működésbe lépnie, hogy egy amerikai elnökjelöltig eljusson az igény (még egyszer: elnökválasztás és világjárvány közepette), majd onnan vissza az eredmény a Népszaváig, akkor messze nem tűnik annyira légbőlkapottnak az elképzelés, hogy létezik valamiféle szisztematikus ideológiai összefonódás a háttérben.

Le lehet tehát hülyézni azokat, akik külföldről jövő összehangolt balliberális támadássorozatról beszélnek, de pont az ilyen történetek bizonyítják, hogy ezek a feltételezések messze nem alaptalanok.

Péter 2 2020.07.26. 21:55:35

@FILTOL: Nem. Ez a Parlamentben történt, újra és újra és újra és újra és újra...

seol 2020.07.26. 22:07:14

@Világít a torony:

A kötelező közhelyes mellébeszélés is megvolt. Egy bitbe ennyi fér bele.

Péter 2 2020.07.26. 22:11:00

@ben2: Konkrétan Kövérre hegyeztem ki, mert biza ott voltam én is, amikor ezzel verte az asztalt, hogy ő mélyen szocialista érzelmű ember. Nem lehetett kihagyni. :-))

Sanders -- meg még vagy féltucat másik képviselő és szenátor is, ráadásul republikánus is. Így működik a washingtoni lobbitevékenység. Ha a kormány végzi, akkor minden rendben, külpolitika a javából, így kell azt, ha az ellenzék, akkor hazaárulás?

Összehozod egy ilyenből a komplett világösszeesküvést, holott ez úgy kábé a világ legegyszerűbb dolga, ilyen feladatokra emberek-cégek vállalkoznak, a Fidesznek is volt egy ilyen állandó lobbistája, kapott is szép pénzeket, most nem jut az eszembe a neve, volt belőle botrány is. Nyilván az ellenzéknek is vannak kapcsolatai. Onnantól kezdve pedig pár e-mail kell hozzá, ennyi az egész.

gigabursch 2020.07.26. 22:34:48

Találós kérdés:

- Hogy fogalmazád meg tömören azt, hogy milyen az a viselkedés, amikor egy föszerkesztői viselkedésre egy sajtó teljes szerkesztőgárdája feláll?
- ???
- Dullifulli

Világít a torony 2020.07.27. 09:41:51

@ben2: " Le lehet tehát hülyézni azokat, akik külföldről jövő összehangolt balliberális támadássorozatról beszélnek, de pont az ilyen történetek bizonyítják, hogy ezek a feltételezések messze nem alaptalanok." Jelen esetben, az EP a balliberális támadó. Ugye?

Világít a torony 2020.07.27. 09:53:21

@seol: " A kötelező közhelyes mellébeszélés is megvolt. Egy bitbe ennyi fér bele."
Ez egy elég egyszerű megállapítás. Olyan egyszerű népi közhelyből táplálkozó, melynek pont nulla az értelme.

seol 2020.07.27. 13:09:21

És akkor mutassuk meg, hogy Nerniában az ellenzék se más, jöhetnek a kisstílű bosszúk, melyekre orbán is elismerően biccent.

hvg.hu/kkv/20200727_index_bodolai_sztankoczy

Gerardus A. Lodewijk 2020.07.27. 17:58:40

Szerintem az a tanulság, hogy egy sajtótermék nem lehet egyszerre független, minőségi és ingyenes, hanem e háromból egyet - jó esetben kettőt - lehet választani.

seol 2020.07.27. 18:23:36

@Lord_Valdez:

"Ez, amit itt olvastam az Bodolay álláspontja. Máshol jelentek meg nyilatkozatok más indexes újságíróktól és más állítanak. Valójában egyikünk se tudja pontosan, hogy mi is történt, beleértve a poszt szerzőjét is."
Valóban viszonylag közel áll Bodolai álláspontjához, de ebben közrejátszhat az is azért, hogy ő az, aki -- kifakadásokkal és csúsztatásokkal tarkítva, de -- leírt valami viszonylag koherenst; az indexesek nyilatkozatai ide-oda csaponganak az időnként egymásnak is ellentmondó, de mindenképpen semmitmondó, mozgalmi-szabadságharcos narratívák között.

"Dull reakciója -bár lehet, hogy hűtlen dolognak tűnik-, de szinte biztos, hogy nem a semmiből jött. Whistleblowing olyankor szokott történni, amikor egy dolgozó nem lát megoldást a vállalaton belül arra, hogy egy törvénytelen, vagy etikátlan dolgot megakadályozzon. Nagyon ritka, hogy egy dolgozó egyből kitálaljon. Ezt hónapokon, vagy éveken át tartó őrlődés szokta megelőzni."
Ez gyakran igaz, a konkrét esetben viszont olyasmiről volt szó, amiről még ő (vagy bárki más) sem állította, hogy bármilyen értelemben túllépte volna az ötletelés szintjét, sőt, nagyon úgy tűnik, hogy le is mondtak a napirendre-vételéről, és ezt ő is jól tudta. Tehát valaki feldobott egy javaslatot, amely, ha terv lett volna belőle, majd megvalósul, akkor LEHET, hogy veszélyeztette volna az index függetlenségét. És ez indokolta a "VESZÉLYBEN AZ INDEX!!!"-haknit, úgy, hogy befolyásolásból még kísérletre se tud senki példát mondani. Ugyan már. ;-\

"Az is emellett szól, hogy ha egy tényleg Dull magánakciója lett volna, akkor nem tudta volna maga mellé állítani az újságírók majd mindegyikét. Életszerűtlen, hogy ha nem lett volna eleve egy elégedetlenség a szerkesztőségben, akkor elég lett volna egy szikra a robbanáshoz."
Egyrészt mindegyikük feszültségben élt évek óta, hogy mikor csinálják ki őket (és szomorú az irónia, hogy megtették ők a fidesznek e szívességet s.k.), másrészt nem kellett maga mellé állítania az összes újságírót, elég volt, hogy maga mellé állított 1-2 tucatnyit, szerintem az utolsó gyűlés leírásaiból látszik, hogy sokan nem úgy mentek oda, hogy ők fel fognak mondani, nem tudták sokan, hogy páran a másfél óra (vagy mennyi) VÉGÉN fogják feltételként bedobni, hogy csak Dull visszavétele esetén maradnak (amiről tudták, hogy nem fog teljesülni). Azt hinné az ember, ha van egy ilyen kizárólagos, minden mást lenullázó khm, feltételed, azzal kezdesz. Na igen, ha kell a cirkusz... És ha 20-30 ember, köztük vezetői pozícióban lévők nekiállnak bedobni a törülközőt, akkor a legtöbb ember félreértelmezett lojalitásból (indexhez: 0, a fél éves főszerkesztőhöz: végtelen), vagy azért, hogy a haverjai ne közösítsék ki, csatlakozik. Olvastam valami olyat bennfentesnek tűnő nagyon-nem-fideszestől, hogy több embert is ismer, aki nem értett egyet sem Dull produkciójával, sem a hajó elhagyásával, de nem akarta, hogy gyalázzák, szóval. (Ellenőrizni persze nem tudom, de reálisnak érzem.)

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.07.27. 18:31:18

@is: Gerényinek semmi köze a blog.hu-hoz és nincs kapcsolata most az Index-cégcsoport semelyik részével. Mint régi alapító és a szakmában fontos név külsős tanácsadóként adott ötleteket, amiket Bodolai sem támogatott. Ennyit jegyzőkönyv kedvéért.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.07.27. 18:33:27

@seol: talán ennyire nem durva a dolog. Ez bosszú. Júniusban Bodolai kérte meg Gerényit, hogy ne vegyen részt a közös Tilosos műsorukban. Hogy ne legyen feszkó. Most ő teszi ugyanezt.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.07.27. 19:06:45

@seol:
Igen, de mivel mindenki mást köt a titoktartás, ezért nem várható el nagy kitálalás. Talán évek múlva tudni fogjuk, hogy mi is történt valójában.

Nem igazán hiszem, hogy egyetlen csepptől telt volna be a pohár. Akkor eleve nem jött volna létre ez a mutató sem.
Az a baj, hogy csak pletykaértékű információk vannak, arra, hogy többször is bele akartak szólni a szerkesztőség munkájába.

Az, hogy ha sokan nem azzal az elhatározással mentek oda, hogy fel fognak mondani, az még inkább azt erősíti, hogy ez már a levegőben lógott. Ilyen döntést az ember nem hoz meg hirtelen ötlettől vezérelve. Ehhez hosszú ideje halmozódó frusztráció kell.
(Én is mondtam már fel így. Hónapokon át jártam a táskámban egy aláírt, de dátum nélküli felmondással, aztán jött egy balhé, ráírtam a dátumot és beadtam.)

Felnőtt ember ilyen horderejű döntést nem hoz meg pillanatnyi csoportnyomásból.
Az egy dolog, hogy valaki nem ért egyet Dull módszerével, de ettől még lehet, hogy nem ért egyet még sok minden mással se.

seol 2020.07.27. 19:23:30

@A kiló nem százat jelent.:

Reménykedjünk, hogy csak ennyi -- mondjuk előfordult már, hogy túlreagált a sajtó ügyeket. :)

Péter 2 2020.07.27. 19:29:56

@A kiló nem százat jelent.: A jegyzőkönyv kedvéért akkor még egyet, amit valamiért nem tartottál fontosnak kidomborítani: Gerényit az Inda kérte fel, hogy találja ki, mi legyen az Indexszel. Ismétlem, az Inda. Nem az Index, nem az alapítvány, nem Bodolai. Az az Inda, ami a propaganda szerint egy teljesen másik, független cég, tehát egy cégnek csak úgy eszébe jut, hogy kidolgoztasson egy tervert egy *másik* cég jövőjéről.

seol 2020.07.27. 19:46:46

@Lord_Valdez:

Persze. Mondjuk a titoktartási izé eddig sem akadályozott senkit abban, hogy szivárogtatva, sugallgatva részben jogos, részben nevetséges dolgokkal Bodolaira uszítsa a vérre vágyókat -- szóval én meghagynám neki a lehetőséget, hogy reagáljon erre-arra.

Senki nem mondta, hogy egyetlen csepp lett volna, évek óta ólálkodik a fidesz a környéken. És -- gondolom -- az is benne volt mindenkiben, hogy bármikor eljöhet az idő, amikor fel kell mondania.

"Az a baj, hogy csak pletykaértékű információk vannak, arra, hogy többször is bele akartak szólni a szerkesztőség munkájába."
Az a fura, hogy az (ex?)indexesek gyakorlatilag mindennel és mindennek az ellentétével megpróbálták már kimagyarázni a produkciót, mégsem említettek ilyen konkrét, érdemi próbálkozásokat, pedig ez nagyon beleillett volna a narratívába -- bármelyikbe.

"Felnőtt ember ilyen horderejű döntést nem hoz meg pillanatnyi csoportnyomásból."
Egyrészt 'meglepődnél', másrészt úgy, hogy tényleg évek óta ott lógott a levegőben, úgy, hogy egy túlfűtött és -- mindkét részről -- manipulatív megbeszélésen voltak épp túl... Összeadódnak. És "hát minden barátom felmondott, de engem nem zavar ha azt mondják rám, hogy ittmaradok kiszolgálni orbánt".

"ettől még lehet, hogy nem ért egyet még sok minden mással se"
Pontosan. De akkor mondjanak valamit arról, mivel volt AKKORA probléma, hogy azt csak az index kvázi azonnali kinyírása* oldhatta meg**. Mert mondogatják, hogy "feloldhatatlan gondjaik voltak ún. dolgokkal", viszont azzal próbáltak zsarolni, hogy csak Dull visszaengedése esetén folytatják -- tehát mégsem voltak feloldhatatlan gondok egyéb ún. dolgokkal.

* mármint a próbálkozás, hogy sikerült-e, meglátjuk
** még a leglelkesebb önigazolás se tudott mást kitalálni, mint hogy ők tudják, hogy egyszer majd betenné orbán keze a lábát -- én mindig úgy gondoltam, hogy igazi újságíró még akkor is ír, amikor már a monitoron tükröződnek a fideszes rohamosztagosok, nem pedig "jönni fognak egyszer, jönni fognak egyszer!" felkiáltásokkal elmenekül, ha elsétál Rogán az épület előtt; lojalitás, a pacinak a bögyörője, az

Péter 2 2020.07.27. 19:57:51

@seol: És mondjuk neked az összes többi, hogy Vaszily megjelent a járvány leple alatt, hogy felkérték Gerényit arra, hogy csináljon egy tervet egy MÁSIK cég ügyében (ahogy fentebb írtam), hogy természetesen Bodolai (normális esetben, amikor nem revolverezni kell a másikat) nem főnöke Dullnak, hanem együtt kell(ett) vinniük az Index két vetületét, hogy már hallani Indás körökből, hogy megjött az ukáz, hgy Mészáros visszatérte előtt rendeződjön az ügy, meg az összes többi, az neked smafu?

Annak ellenére, hogy nyilvánvalóan egyikük sem ezzel a menetrenddel állt neki, ami végig megvalósult. Csak hát ha az Index ki akarta ragadni magát a NER karmaiból, akkor még kiderülhet, hogy ez volt az egyetlen meghúzható lépés.

Péter 2 2020.07.27. 19:59:39

@seol: Egy: odaírtam, hogy "propaganda szerint". Kettő: mintha nem lennél kellőképpen tájékozott az ügyben, ugye? Mert valójában SOKKAL komolyabb kapcsolat van a kettő között, mint egy stratégiai partnerség. Megvárom a válaszodat, hogy tudod-e magadtól, mielőtt lelőném. :-)

seol 2020.07.27. 20:07:19

@Péter 2:

Felkérték Gerényit, és? Stratégiai partnerségbe belefér. Gerényi kedvenc nünükéje meg alighanem hülyeség és segítette volna a fideszes befolyásolást, de még tervszintig sem jutott el, szóval úgy vergődni, mintha másnaptól be akarták volna vezetni, finoman szólva is komolytalan volt.
Azt sem mondtam, hogy smafu (mondjuk ha jól emlékszem, indás körökben az hangzott el, hogy rendeződjön így-vagy-úgy az ügy, értsd csituljanak el a feszültségek), igen, aggasztó jelek voltak. De csak a "ha még egy darabig így folytatódik, akkor veszélyben lesz az index"-szinten, nem pedig a "meghalunk ma"-én.

seol 2020.07.27. 20:10:44

@Péter 2:

Indexes cikk aljáról.

"Disclaimer! Az Indamedia Csoport az Index.hu Zrt. stratégiai partnere, a csoport nem tulajdonosa az Indexnek."

És még egy stratégiai partnerségbe is teljesen belefér az, amiről szó van, szóval teljesen irreleváns e kérdés szempontjából, mi van még.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.07.27. 20:14:27

@seol:
Persze, mondja el az álláspontját (el is mondta), de vegyük észre, hogy ő, mint főnök sokkal több mindent nyilatkozhat, mint az egyszeri beosztott.
Mellesleg nekem Bodolai álláspontjában az bűzlik, hogy arról beszél, hogy Dull magasrangú baloldali politikusokkal egyeztet. Ilyenek jelenleg nincsenek... Csupa futottak még párt. Mégis kivel érdemes egyáltalán bármiféle módon lepaktálni? Az LMP-vel, ami valószínűleg be se fog jutni? A DK-val, ami ugyan be fog, de a legtöbb, amire futni fogja, hogy tud frakciót alakítani.

Nem ígérem, hogy visszakeresem, de nem friss hír volt. Még jóval ez a balhé előtt volt róla szó.

Akkor fognak tömegesen felmondani, ha ezek az emberek tényleg hisznek abban, hogy az origo sorsára fognak jutni.

Nem tudjuk, hogy mik voltak a problémák és remélem, hogy idővel fognak mondani többet. Nem hiszem, hogy az index kinyírása lett volna a céljuk, inkább a saját integritás megőrzése.

Ez interpretálható úgy is, hogy ezek az emberek tényleg bíztak Dullban.

Ez nagyon szép idealizmus, de ideákért nem adnak csirkemellet a teszkóban. Az újságírónak nem csak becsületre van szüksége, hanem fizetésre is. Ha valaki megpróbálna egy origo szintű "újságnál" gerincesen viselkedni, pillanatok alatt az utcára kerülne.
Szerintem nem tűnik számukra távoli fenyegetésnek.

Péter 2 2020.07.27. 20:21:08

@seol: Nem irreleváns. Kérlek, azért ne csináljunk úgy, hogy egy cikk aljára biggyesztett mondat lenne a mindent eldöntő dolog, jó?

Az Inda tulajdonosainak közvetlen befolyása van az Indexre. Övék a Nanga Parbat, ami annak idején létrehozta az Index alapítványát, és módjukban áll Bodolait eltávolítani és bárkit nevezni ki a helyére (vagy akár otthagyni és mellé, akár többet is). Kurz und gut: az Inda tulajdonosainak, és mivel egyedül is intézkedhet bármelyikük, Vaszilynak teljes és megakadályozhatatlan lehetősége van a teljes Index azonnal átvételére.

seol 2020.07.27. 20:23:36

@Lord_Valdez:

Az tényleg problémás Bodolai szövegében, viszont -- nem, nem kimagyarázni akarom -- bőven el tudom képzelni, hogy Dull tényleg találkozott ún. baloldali politikusokkal, Bodolai pedig belemagyarázott ebbe valami hülyeséget és rágörcsölt. És pár dologgal ellentétben erről kvázi feltételezésként ír, nem konkrét tényként, mint egyebekről.

Az origo úgy jutott az origo sorsára, hogy elkezdték megszabni, hogy mit írhatnak, illetve feltölteni a sorokat rezsimkomisszárokkal. Ebből egyik sem merült fel az indexnél, sőt.

"Ha valaki megpróbálna egy origo szintű "újságnál" gerincesen viselkedni, pillanatok alatt az utcára kerülne."
Vagyis ugyanott lennének, ahol most vannak, viszont lenne konkrét bizonyítékuk és hivatkozási alapjuk? Hát izé... ;-|

Péter 2 2020.07.27. 20:29:10

@seol: Azóta kábé kiderült, hogy Dull hogyan "egyeztetett". Hogy boldog és boldogtalan, köztük mindenféle politikus is felhívta, hogy most akkor mi a frász van?

seol 2020.07.27. 20:33:18

@Péter 2:

Persze, itt elég részletesen meg is van:

444.hu/2018/09/18/az-index-meg-szabad-de-nagyon-kiszolgaltatott-helyzetbe-hoztak

Igen, komoly gond.

Viszont nem erről volt szó korábban. És ahhoz, amiről szó volt, bőven elég egy stratégiai partnerség is, én csak ennyit írtam.

seol 2020.07.27. 20:34:10

@Péter 2:

Ez teljes mértékben reális, igen.

Péter 2 2020.07.27. 20:48:02

@seol: Csak éppen fordítva ülsz a lovon. Ez az infó az NP-ről ugyan nem szokott megjelenni a cikkek alatt megjegyzésként, de ettől még életbe vágóan fontos. És mérget lehet venni rá, hogy az Indexben minden egyes ember tisztában van vele.

És ha innen indulsz ki, és ennek a fényében nézed a Gerényi-terv történetét, akkor rögtön egészen más az optika. Te meg a túloldalról állsz neki, hogy ha lenne két normális, közönséges cég, közöttük normális stratégiai kapcsolat, akkor mennyire lenne magyarázható, hogy az egyik kéri fel a szakértőt a másik megreformálására (szerintem egyébként akkor sem, kivéve ha olyasmiről van szó, hogy a két konkrét cég *együtt* eldönti, bármi okból, hogy valamiért a másik bízza meg, mittomén, így jobban el lehet könyvelni, vagy akármi normális gazdasági ok). De így, hát mögött, még akkor sem, sőt, szerintem még azt sem lehet mondani, hogy ne lenne két cég között alapesetben válóok egy ilyen, alapvetően elég ellenséges lépés.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.07.27. 20:53:43

@seol:
Én erre nem vennék mérget, mivel az Indamédiát épp most szerezte meg a Fidesz. Mivel a pénz rajtuk és csak rajtuk keresztül jön, elég sok adu van a kezükben.
Volt egyébként egy olyan elemzés, ami szerint ez azért történik, mert Amerikába várhatóan Trump bukik és az elnökválasztásig jó lenne, ha lecsengene a balhé. Ha ugyanis demokrata elnök lesz, akkor az nem fogja szó nélkül hagyni a dolgot. Ha viszont most túl esnek rajta, akkor januárig kifut a hírekből és már a kutyát se fogja érdekelni.

Na, nem. Én ugyan csak egy indexes újságírót ismerek személyesen, de láthatóan elég hosszú pórázon voltak.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.07.27. 22:58:57

@Lord_Valdez: Az Indamédia vagyis a cégcsoport rég jobboldali kézben van. Spéder is oda volt sorolható inkább. Vagy Ziegler és Vaszily sem jobban.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.07.27. 23:06:38

@A kiló nem százat jelent.:
Igen, de Spéder üzletember volt. Zieglerről nem sokat tudok. Vaszily viszont hardcore. Nézd meg, hogy mivé lett alatta a TV2. Tőle nagyon is van oka az indexeseknek félni.

Péter 2 2020.07.28. 00:06:28

@A kiló nem százat jelent.: "Inkább". Hát ez aztán igazán találó arról a Spéderről, aki már a székházügyben is benne volt annó, és aki a takarékbanki integrációt Orbánnak levezényelte. Vaszilyról nem beszélve, aki az Origó hóhéra volt, utána MTVA, és azóta Mészáros médiaügyi erős embere az Echó és a TV2 élén.

Nancsibacsi 2020.07.28. 09:19:02

@Péter 2: "Te meg a túloldalról állsz neki, hogy ha lenne két normális, közönséges cég, közöttük normális stratégiai kapcsolat, akkor mennyire lenne magyarázható, hogy az egyik kéri fel a szakértőt a másik megreformálására"
Ez a két normális, közönséges cég azért elég erősen összeforrt, mert az indamediának se volt egy fillér bevétele se az indexen kívül, és az indexnek se az indamédián kívül. Ez gyakorlatilag csak annyi, hogy egyik cégben nem volt pénzügy meg értékesítés, a másikban meg nem volt termelés - csak technikailag 2 cég. Így nézve már tök jogos hogy elgondolkodsz azon, hogy a technikailag másik, de valójában ugyanannál a cégnél mit kellene jobban csinálni. És valljuk be: az ötlet tök ugyanaz volt, mint ami a totalcarnál már régen megtörtént, és ami miatt pl. a totalcaros újságírók nem mondtak fel a Totalcar Kft-nél, mivel ők ha nem tetszik nekik az index, akkor kis túlzással holnaptól lehetnek a 444 autós oldala. Vagy az origóé. Vagy a New York Times-é.
Amúgy eladva is gondolom azért volt az indamédia, mert el kellett adni. Egy jól működő cégnél nem igazán szokás a politikai konkurenciának eladni, opciós jogot adni, stb. De az index sose volt igazán jól működő: az első években a költségek 10 százalékát fedezte a bevétel, ez rövid időre átfordult pozitívra, de sose tudta kifizetni a beleöntött lóvét a befektetők felé.

Nézd meg az ebeszámolót - 2019 már fent van. Csak pár szám:
60 millió nyereség, ebből 40 millió kifizetve osztalékként. De! 60 miliós bevétel csökkenés 2018-hoz képest, 50 milliós bér növekedés 2018-hoz képest (és így se keresnek sokat, mert 80 főre 500 millió éves bérköltség jut - az nem túl vastag.
Szóval ezek nem egészséges számok. Nyereséges, igen - de ezzel elmondtál MINDEN pozitív dolgot az index eredmény kimutatásáról. Megkockáztatom hogy koronavírus nélkül is 2020-as beszámolóban már jobban kijöttek volna a bajok: minimális nyereség, osztalék nyista. És természetesen bércsökkentés - ami meg is volt. Így meg tök egyértelmű hogy ez az év masszív veszteség lesz - amit a tulajdonosoknak kéne finanszírozniuk, vagy szépen piaci alapon csődbe mennének, mert nem tudnák fizetni a számlákat, béreket.

Az az indexszel a legnagyobb baj, hogy sose volt igazán jó cég, gazdaságilag. Jó újság, de nem volt jó cég. Amikor pörgött a gazdaság, akkor kevés nyereséget termelt, amikor meg válság volt, akkor brutális mínuszt. Nem csoda hogy ezzel tele lett a töke mindenkinek - volt itt tulajdonos a Wallis is, aminek a vezérigazgatója akkoriban Bajnai Gordon volt - ők is kiszálltak belőle. Én úgy gondolom hogy nem az index bukott meg, hanem a minőségi, reklám alapú tartalom szolgáltatás. Ehhez a magyar nyelvűek száma mindig is kevés volt - de most hogy a google meg a facebook elvitte a hirdetők jelentős részét, már nagyon kevés. Indexre hogy tudok én kisvállalkozóként felrakni hirdetést? Mert facebookra pár kattintás - csak úgy mondom...
Ha belegondoltok itt nevetséges összegeken folyik az agonizálás - már komolyan elgondolkodtam hogy szólok pár havernak, és megvesszük az egész kócerájt. Pedig sima alkalmazott vagyok, ők is, de 400 millió forintból újra lehetne indítani az indexet - az 4 családi ház, vagy 8 újépítésű lakás - lófasz. Van ismerős, akinek van 3 kiadó lakása. Eladja, bedobja a cégbe, és ha többet hoz mint a kiadás, akkor neki ez megéri. A baj az, hogy nem hoz többet, és ilyen Dull féle hisztizsákokkal soha nem is fog többet hozni, mert elkezd állítgatni egy barométert, és egy élet munkáját lenullázza ezzel. Így marad az, hogy a rajongóknak kell a zsebükbe nyúlni: van 200 ezer likeoló a facebookon: fejenként 2000-et fizessen be mindenki az újraindulásra, és utána még havi 500-at a reklámmentességre és hogy anyagilag független legyen az index. Ennyi, egy fél doboz cigi ára se havonta - ennyi áldozatot kell hoznotok. Vagy szóljatok Ungár Péternek, aki politikailag úgyis közeláll (LMP meg Momentum majdnem ugyanaz), hogy kéne pár garas, mondjuk a tavalyi profitja 20 százaléka, és tegye már bele az indexbe. Nincs itt miért agonizálni, mert NINCS NAGY BAJ. Csak a szokásos figura a liberális oldalon: csinálni nem csináltok semmit, csak hisztiztek. Ezért van a fidesz ott, ahol van, mert ők ellenzékben összeszorították a fogukat, és dolgoztak, és áldozatokat hoztak. Most meg nyilván aratnak - ők is meglepetten nézik azt, hogy milyen sokáig.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.07.28. 11:12:50

@Nancsibacsi: Az Index gazdaságilag régóta nyereséges portál önmagában is és a cégcsoporton belül is. Ebben talán egyedülálló is. Egyébként ez a független működésének záloga. Vagy ez volt. Ezt elsősorban üzleti szempontból nézték a befektetők, azé lehetett, aki azért megbízható, mert kézben tartani egy befolyásos médiumot mindig politikai játszma, nem tiszta üzlet. Maga az Index szrkesztőség pazarló módon működött, mert nagy volt a függetlenség és cincogtak az egerek, lett volna ok rendet tenni. De most takarítás helyett lehet az egészet újra építeni.
Az Index félmilliárdot éget el évente legalább működésre. Ungár Péter jövedelme erre már nem volna elég szerintem. Senkié sem. Hobbiból tarthatsz gekkót, akár elefántot is, ha van rá pénzed, de egész állatkertet azért kevesen engedhetik meg maguknak tartani. A magyar milliárdosok sem. Nem sokáig maradnának azok. A szokásos hiszti részét aláírom. A tényleg alap magyar sajátosság.

Nancsibacsi 2020.07.28. 11:52:59

@A kiló nem százat jelent.: Igen, ez a hivatalos kommunikáció. Viszont azt nem annyira kommunikálják, hogy a kezdeti, növekedési időkben évente akkori forintból annyit kellett belerakni, mint ami a legjobb években 2 évnyi profit. A 2000-es évek elején az éves veszteség volt 100 millió körül, 10 milliós bevétel mellett. Ezt is finanszírozta valaki akkoriban, ugyebár. Nyilván ezt a pénzt is viszont akarták látni, és az egyes értékesítésekkor úgy szabták meg az árat, hogy ne járjanak rosszul. 2019-ben 60 millió volt a profit, 2018-ban 40. Ez 2005-ben még okés is lett volna, de ma már egy több milliárdos vételárú cégtől többet vár el az ember. A politikai újságírás nem egy biztos piac - ha ezen a piacon nem hoz vételár arányosan 10% profitot egy cég, akkor arra üzleti befektetőt nem fogsz találni. Vagyis az index nyereségének ma minimum 500 millió körül kellene lennie, hogy érdemben lehessen beszélni - akár külföldi - üzleti alapú befektetőről. Így meg marad a "szakmai" befektető, ami politikában tudjuk mit jelent. Ungár Péter pont megtehetné. A vagyona 15 milliárd, 3 éve 10 volt - szóval növekszik. Neki volna 5 milliárdja, hogy megvegye tisztességesen (vagy 400 milliója, hogy újraindítsa "internettósan"), és ha nem is hozná ez a vállalkozás az elvárható évi 500 milliót, de veszteséget (egyelőre) nem termelne. Ha meg mégis, és azt mondaná, hogy "gyerekek, kicsit ésszel költsük már a pénzt", akkor őt is kineveznék fidesz végrehajtónak? Már csak azért megérné, hogy ezen röhöghessek:-D

Péter 2 2020.07.28. 11:54:48

@Nancsibacsi: A két cég nem egyszerűen összeforrt, hanem az egyik kezében van a másik mindenestül. Erről volt szó. Pont azért álltam neki, hogy ugyan *a felületes propaganda szerint* ez csak két egymásra utalt cég, de *valójában* ez természetesen porhintés. Persze, hogy nem természetes, hogy a működés két felét két cégbe kivegyék (illetve, ez így nem igaz, természetesen számos példát látunk ilyesmire egy cégcsoporton *belül*, de itt nem egy közös tulajdonlás és irányítás alatt levő cégcsoportról beszélünk, hanem *éppen ellenkezőleg*).

Csak a realitásokat hagyod figyelmen kívül. Írod, hogy összedobsz pár baráttal. Formálisan igaz, jó, bár azért megnézném, amikor Vaszily eladja neked. Itthon élsz vagy valahol külföldön? Tudod, mennyi idő fog eltelni, amíg a NAV kopogtat az ajtódon, hogy csókolom, itt vagyunk? Tudod, hogy mennyi ideig fogod te pár összeállt magánember összedobott pénzén működtetni az ország legnagyobb, és többé-kevésbé leginkább kormánykritikus portálját?

Beszéljünk már nyíltan egymással. Vagy a Fidesz tartja el rövid vagy hosszú pórázon, vagy valaki olyan, akit a Fidesz -- átmenetileg -- megtűr. Nincs olyan magyar tőkés, egyetlen darab sem, aki Orbán döntésétől függetlenül megteheti. Nyugati nyilvánvalóan azonnal futballpálya méretű céltábla lenne a kormánynak. Korábban felmerült, hogy határon túli magyar tőkések beszállnának dolgokba, ez tulajdonképpen egész jó ötlet lenne, és nehezen is támadható, mert ugye ők magyarok, a kormány nem állhat neki annak, hogy idegenek, de a korábbi próbálkozások, úgy néz ki, nem jöttek be. Akkor meg nem marad más, mint az olvasók, mert azok sokan vannak, azokra tényleg nem tud NAV-ot és egyebet küldeni Orbán.

Nézd már meg Varga Zoltánt. Mi még nem is tudtuk, hogy az Index ellen rövidesen be fog indulni a hadjárat, de a rezsimsajtóban már szépen elkezdtek megjelenni a beetető támadások ellene.

seol 2020.07.28. 12:46:46

@Péter 2:

Csak valamiért mégsem ezt kommunikálták, hanem nekiálltak úgy tenni, mintha az ún. Gerényi-tervet, amely valójában inkább csak Gerényi-ötletelés volt, már másnap rájuk próbálták volna erőltetni -- mert ezt eljátszani könnyebb volt, mint vállalni a "bocs, elsiettük"-kel járó arcvesztést.

Péter 2 2020.07.28. 12:53:24

@seol: Ez az egyik olvasat. A másik pedig az, hogy sokkal több információjuk van, mint neked és nekem olvasóként, és pontosan tudták, hogy milyen is az a közelítő fenyegetés, ami elől ki kell menekíteni az Indexet. Mondjuk, tisztában voltak vele, hogy Bodolai három évig valóban vissza tudta tartani a Fidesz csápjait, de tudják azt is, hogy most már miért nem fogja tudni.

seol 2020.07.28. 13:00:57

@Lord_Valdez:

Abban, hogy az indexszel anyagilag gyakorlatilag azt csinál a fidesz, amit akar/mer, nincs vita. Abban se, hogy ha akarnák, akkor kis túlzással(?) egy nap alatt ki tudnák csinálni. Viszont sikerült úgy megoldani a dolgot a nagy szabaccságharcolásban, hogy a fidesz nyugodtan -- és joggal -- mondhatja, hogy nekik közük ehhez nem volt.
Az ámérikánusok és Európa meg egy darabig elszörnyedgetnek az ellenzéki szövegek alapján, viszont egy idő után azért elkezdenek szöszölni a bizonyítékokkal is, és akkor bezony gond lesz.

Nem igazán véletlen és nagyon árulkodó, hogy míg eredetileg azt játszották el, hogy Dull (amúgy meglehetősen jogos, de semmiképp nem indokolatlan) menesztése miatt távoznak, azóta sugallmazásokkal és célozgatásokkal folyamatosan próbálják azt a látszatot kelteni -- és az ún. ellenzék propagandája mindenben segít --, hogy szakmai nyomás miatt távoztak. Brutális szakmai támadások miatt. Orbán távolíttatta el őket, mert nem voltak hajlandók őt dicsőíteni. De akad még, asszem.

Tiszta ügyekben (a Népszabadság kicsinálása pl.) egy stabil narratívát szoktak emlegetni. Ha egy ügyben még az érintettek részéről is 3+ (időnként egymásnak is ellentmondó) narratíva kering, akkor ott valami gond van.

seol 2020.07.28. 13:02:55

@Péter 2:

Már említettem e szempontot: eddig mindent és mindennek az ellentétét felhozták távozásuk alátámasztására. Gondolod, hogy ha tudtak volna ilyesmiről, akkor azt meg sem említik?

Péter 2 2020.07.28. 13:09:25

@seol: Vagy te nem tudtál olvasni a sorok között. Sőt, nem közöttük, belőlük.

Ha valahol ma Vaszily megjelenik, akkor ő Orbán médiaügyi végrehajtója. Nem egy futottak még tőkés, aki távolról már látott fideszest, és most szeretne egy kis aprópénzt keresni az Index reklámaiból, amíg még lehet, hanem ott Orbán Viktor kinyújtott keze, életnagyságban. És ezt az Indexben még a szerkesztőségi kutya is tudja (ha van nekik, gondolom, nincs). Lehet, hogy te nem, de nekem például azért ez elég jól kiderült mindama ugyanazon információkból, amit te is, én is olvastam az elmúlt hetekben erről.

alöksz róz 2020.07.28. 13:09:57

@Nancsibacsi: "akkor őt is kineveznék fidesz végrehajtónak" - végül is nem sokkal vagy lemaradva, csak pár évvel

Nancsibacsi 2020.07.28. 13:55:57

@Péter 2: "A két cég nem egyszerűen összeforrt, hanem az egyik kezében van a másik mindenestül."
Meg a másik kezében az egyik. Mert jelenleg úgy néz ki, hogy azokat a milliárdokat, amiért megvették az indamediát már fújhatják, mert Dull a nagyhalál eljátszásával elégette a közös cég értékének kb 90 százalékát. Szóval akkor most ki is van kinek a kezében?

"Csak a realitásokat hagyod figyelmen kívül. Írod, hogy összedobsz pár baráttal. Formálisan igaz, jó, bár azért megnézném, amikor Vaszily eladja neked."
Most már miért kellene eladnia? Uj Péternek ki adta el a 444-et? Megcsinálta 0-ról és kész - valószínűleg nem százmilliókból, maximum pár 10-ből. Az okosok - nem én - mondják azt, hogy egy új indexet indítani a jelenleg munkát kereső gárdával 400 millióba kerül. Nyilván lehet küldözgetni a NAVot, de 400 millió tényleg nem az a kurva nagy összeg, amiért akár az ellenzéki pártoknak nem érné meg egy újabb 5-10 ezres tüntetést generálni, plusz elvenni pár fidesz szavazót. Így is sikerült, hogy ehhez kb csak annyi köze volt a fidesznek, hogy kiültek a kertbe és kértek egy sört.

"Tudod, hogy mennyi ideig fogod te pár összeállt magánember összedobott pénzén működtetni az ország legnagyobb, és többé-kevésbé leginkább kormánykritikus portálját?"
Amíg van rá pénzem - bármeddig. Pontosan azért, mert hiába zárják be, teszik tönkre a céget - abban csak olyan aprópénz van, hogy azt másnap újra bele tudja tenni újra az ellenzék. Mondok még jobbat: 400 millió sok pénz? És 100? Ami 1 havi költség az indexnél. Mivel ha azt mondják, hogy open source szerkesztőségi rendszert csinálnak, és open source cikkeket, akkor ha bezárják az új céget, akkor holnap egy forkkal kezdhetik is onnan, ahol abbahagyták, egy másik cégben. Így elég 1 havi működési költségnyi pénz minden egyes újraindításra - nem kell új szerkesztőségi szoftvert írni, meglesznek a régi cikkek, fórumok, adatbázisok - amiket szintén valószínűleg kiloptak most is, csak így legálisan.

Tudod nekem az egészben az a büdös, hogy itt valójában nincs nagy dráma. Még akkor se, ha tényleg befolyásolni akarták az index szerkesztőségének működését, és jogos a tömeghiszti. Én inkább Dull számlakivonatát nézném meg, mert most ezzel a manőverrel kivett pár milliárdot pár ember zsebéből, és abból csak kapott valamit vissza - annyira nem lehet balfasz, hogy ezt ingyen csinálta.

Nancsibacsi 2020.07.28. 13:59:00

@Péter 2: Alapvetően veled is az a baj, ami az indexszel volt: fideszfóbia. Te mindenben, definíció szerint a fideszt látod, a tények, az önálló gondolatok meg megijesztenek.

Péter 2 2020.07.28. 14:25:49

@Nancsibacsi: Hogyne. A Mandineren is azért szeretnek, mint malac a kést, mert állandóan szűkölve vissza szoktam riadni a tényektől, amiket előszeretettel a fejükre olvasok minden egyes fordulónál. Mint hogy, például, mi történt lépésről lépésre a Népszabadsággal. Kábé azt szajkózza mindegyik, hogy de veszteséges volt, a tulaj bezárta, semmi látnivaló, és ha az ember felfekteti nekik azt a kábé *tucatnyi* lépést, amelyek ez elejétől a végkifejlethez vezettek, pontosan egymásra épülve, egyikből következett a másik, ráadásul annak idején a sajtóban mindenki tudta és diktálta *előre*, hogy mi fog történni, és lőn, pont az történt, tehát még azt sem lehet mondani, hogy utólag találta ki valaki, akkor ennyi a reakció, hogy ááá, nem igaz.

Nem lehet, kérdem halkan, az ilyen ostoba, ad hominem "érvelést" meghagyni azoknak, akiknek nincs jobb?

Vaszily megjárta a hadak útját, az Origót, az MTVA-t, az Echót és a TV2-t, és mindenhol pontosan, precízen, kíméletlenül elvégezte a rá kirótt feladatot. Ha ezután megjelenik az ötödik helyen, és minden normális ember tisztában van vele, hogy ez a következő feladat, akkor mi ezen a tagadnivaló? Ha elvégzi, akkor is fideszfóbia lesz? Ha utána még elvégzi öt másik helyen, és már a tizediknél fogunk tartani, az is majd fideszfóbia lesz? Minden, ami ebben az országban nyíltan, nem különösebben palástoltan, hanem egyenesen a pofánkba röhögve megtörténik, az fideszfóbia? Mikor jön el az az idő, amikor az ordítóan nyilvánvaló tényeket annak lehet tekinteni, ami, és nem fideszfóbiának?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.07.28. 18:30:19

@seol:
Nem tudom, hogy ezt hogy lehetett volna elegánsan csinálni. Az biztos, hogy így mártírként tudnak távozni. Ha hagyják, hogy Vaszily szép apránként elorigósítsa őket, akkor még ennyi se maradt volna nekik. Így legalább emelt fővel tudtak távozni. Én is ezt tettem volna a helyükben.

Nem a bizonyítékok fogják az ügyet elásni, hanem az újabb ügyek. Senki se gyászol a végtelenségig.

Nem tudni mi történt.
Biztosan csak két dolgot tudunk:
1. utalgatnak arra, hogy többször is próbáltak beleszólni (vagy igaz, vagy nem, vagy részben)
2. Vaszily eddigi karrierje (origo, TV2, Echo TV) nagyon is fenyegető.
Szerintem nem akarták megvárni, amíg kézzel foghatóbb fenyegetéssel szembesülnek...

Erős a gyanúm, hogy ők sincsenek minden tény birtokában.

Nancsibacsi 2020.07.28. 19:16:48

@Péter 2: Vaszily 2007-ben 1x már volt az index vezérigazgatója, és akkor egyenesbe hozta - azt a válságot túlélték.
A népszabi azért ment csődbe, mert bár 2015-ben tudott egy 130 milliós nyereséget felmutatni, de a megelőző 5 évben több mint 4 milliárd veszteséget halmozott fel. 2010 után az MSZP pártkassza elkezdett apadni, és eddig tartott - erről szólt az a történet.

Mégegyszer: az indexnél SEMMI sem történt. Elhangzott pár BELSŐS beszélgetést, semmi se került papírra (mert akkor már azt is a 444-en olvashatnánk, amilyen diszkrét ez a Dull fiú). Kirúgni az a Bodolai rúgta ki, akit elég nehezen lehetne fidesz szimpátiával vádolni. Ez a fideszfóbia, hogy ha nincs tény - mert nincs tény -, ti akkor is kitaláltok magatoknak.

Nancsibacsi 2020.07.28. 19:35:54

@Péter 2: Na, maga Dull Szabolcs mondja: gondolom ezek után őt is fidesznácizni fogod:
444.hu/2020/07/27/dull-szabolcs-sosem-adtam-ki-uzleti-titkokat
"A főszerkesztő azt mondta, nem tapasztalt az Index cikkeinek tartalmára vonatkozó politikai nyomást (, viszont a nyomásgyakorlásnak egy formája az is, hogy a szerkesztőség szervezetére érkezik a nyomás.)"
Tehát azt írtak amit akartak, csak kevesebb pénzből kellett volna ezt megoldani - ezért tört ki a parasztlázadás.

Péter 2 2020.07.28. 19:54:50

@Nancsibacsi: A Népszabi egyáltalán nem ment csődbe. A Népszabit becsukta Pecina, mert az volt a feladata, hogy úgy adja át a megyei lapos portfoliót (plusz a Nemzeti Sport, ami lényegtelen, de Orbánnak fontos), hogy előtte megszünteti a Népszabit. A Népszabi megszüntetése pillanatában is messze a legnagyobb magyar politikai napilap volt, és már nyereséges volt.

Ne add elő a hivatalos kormányzati propagandát, hogy magántulajdonos, üzleti döntés, papperlapapp, mert árkot röhögünk köréd, de tényleg. :-)

Péter 2 2020.07.28. 20:34:58

@Nancsibacsi: És természetesen: egy, a NSZ nem halmozott fel adósságot. Ha veszteséges volt, a tulajdonosa (Ringier) keresztfinanszírozta, lenyelte a veszteséget.

Kettő: nem tudjuk, veszteséges volt-e és mennyire. A veszteséget a Ringier mutatta ki azzal, hogy mivel övé volt a nyomda is, olyan transzferáron állította be magának, amilyenen csak akarta. Mivel elemi érdeke volt -- a fennálló szerződések miatt -- veszteséget mutatni ki legalább három éven keresztül, hogy megszerezhesse a teljes irányítást, a legkevésbé sem lehetünk abban biztosak, hogy a kimutatott veszteség valóságos szám volt-e. Erős a gyanú, hogy nem.

Három: Pecina valóban elmúlt tíz év ötmilliárdos veszteségére hivatkozott némely interjúkban, csakhogy ehhez neki természetesen semmi köze nem volt. Két éve volt a NSZ tulajdonosa, tehát a számára tökmindegy volt, hogy 5-10 évvel korábban az újság veszteséges volt-e, és ha igen, akkor miért nem. Nem adósság volt, amit átvett, és ki kellett volna fizetnie, tehát a dolognak semmi relevanciája nem volt számára.

Négy: *ha* Pecinának vesztesége lett volna (ahogyan nem volt), *akkor* nyilvánvaló elemi érdeke lett volna csökkenteni a veszteségét, nem bezárni a lapot, hanem értékesíteni egészben vagy legalább jogokban. Ez utóbbira a szerkesztőségtől kapott ajánlatokat, amelyeket válaszra sem méltatott.

Szóval, összességében, ahogy az előbb már utaltam rá, csak nem értetted el a figyelmeztetést: velem rossz lóra tettél. :-) Én emlékszem a tényekre, sorban, mindegyikre, mert annak idején elég sokat vitáztam róla hozzád hasonlókkal, akik végig kötötték az ebet a karóhoz, hogy méghogy Mészáros veszi meg, micsoda ötlet, hát hogy is képzel ilyet bárki ostoba fideszfóbiás ballib. És előre, lépésről lépésre diktáltuk (nemcsak én, jó páran mások), hogy mi fog történni, az állandó ellentmondás közepette, hogy micsoda fóbia, micsoda hülye ötlet. És lépésről lépésre bekövetkezett, és pont úgy következett be.

Nancsibacsi 2020.07.29. 08:18:28

@Péter 2: A népszabi 2010-2015 között kb 3.8 Mrd VESZTESÉGET termelt. Igaz a trendből ki lehetett azt olvasni, hogy nyereségbe fordul, de 2015-ben ennek ellenére nem vette meg az MSZP alapítványa - pedig fel volt nekik ajánlva. Még egyszer: az MSZP is úgy látta, hogy a népszabi menthetetlen. És jól látta, mert a népszabi példányszáma folyamatosan zuhant: 2015-ben 40 ezer volt, a Blikk példányszáma meg 150ezer. Azért lehet ezt a kettőt összehasonlítani,és azért ne hasonlítható mondjuk egy autós magazinhoz,mert míg az autós magazin targetált, addig egy politikai/bulvár lap nem targetált. Szóval míg a Blikk kevés alja újságíróval meg tudott élni 150ezer példányból, addig a népszabi sok, minőségi, drága újságíróval nem tudott megélni negyed ennyi példányból. Csoda, mi? Erről szól a történet, és nem másról. Ezen nem befolyásol semmit sem, hogy MINDEN politikai lap párt/kormány támogatásból él meg. Erre csak a nagyon naívak csodálkoznak rá, mert ez TERMÉSZETES. A politikai újságíró a legdrágább, a politikai példányszám alacsony, és versenyez az olcsón előállítható bulvárral. Nem csak itt - az USA-ban is. A fidesz közeli pártlapoknál nem fogyott el a lóvé, az MSZPnél meg igen. Nincs az a hülye tulajdonos - pláne külföldi multi - aki hosszú távon "keresztfinanszíroz" évi átlag 1 milliárd veszteséget úgy, hogy biztosan, soha nem fogja viszontlátni a pénzét. A más pénzéből tudtok nagyvonalúak lenni ti liberálisok, de a saját zsebetekbe most se tudtok belenyúlni, hogy megmentsétek pl. az indexet.

"nem tudjuk, veszteséges volt-e és mennyire"
De, tudjuk, mert a politikai és bulvár lapok reklámbevétele kb ugyanannyi példányszám arányosan, az elkészítése meg drágább, ezért nyugodtan össze lehet vetni a számokat a bulvármédiával.

"Két éve volt a NSZ tulajdonosa, tehát a számára tökmindegy volt, hogy 5-10 évvel korábban az újság veszteséges volt-e"
És nyilván ingyen kapta meg 2 éve, persze. A realitás az, hogy a piacvezetőséget meg kell fizetni akkor is, ha veszteséges. Ha ezután 2 évvel azt látja az ember, hogy a vásárolt cég vagy veszteséget hoz, vagy befektetés arányosan kevesebbet mint egy állampapír, akkor menekülni próbál belőle. Nyilván nem tudjuk hogy a háttérben mit kapott és mit nem a népszabi bezárásáért, de ha mondjuk 5 milliárd volt a vételár, és stabilan hozta volna beláthatóan hosszú távon az 500 milliós éves profitot, akkor 7szentség hogy szembe röhögte volna akár magát Orbánt is, ha a bezárásról regél neki. Lehet hogy 2 éve eleve azért vette meg, hogy tönkretegye - de ez tök lényegtelen, mert senki se volt, aki azért megvegye, hogy tovább üzemeltesse. Az MSZP se, Gyurcsány se, senki se.

Veled valószínűleg tényleg rossz lóra tettem, mert nem hogy befektetni való pénzed nem volt soha, de valószínűleg elképzelésed sincs arról, hogy egy befektető hogyan gondolkozik. Ha van az embernek 10-100-1000-10000 milliója, és azt befekteti, akkor onnan kezdve szarik a politikába, és csak azt nézi, hogy a pénze ne vesszen el, vagy - akár legálisan, akár nem - de profittal viszontlássa. Egy alkalmazott - ami te is vagy valószínűleg - meg párt-fanként viselkedik, és elvei vannak, meg hasonló fasságok. A pénz ezeket kiöli.

Szabo Pali 2020.07.29. 12:42:18

1/2

ez a poszt tipikusan az a fajta iras, ami objektivnek akar tunni, de nagyon nem az:D

pl. vicces, hogy Gerenyit hozza fel ervkent az iras elejen az Index narrativajaval szemben, aki egyebkent ket olyan online hirportal alapitasaban vagy vezeteseben is reszt vett, ami netto fideszes oligarcha tulajdonban van. a Mandiner a Fidelitas hirlevelebol alakult, 2019-tol pedig a KESMA (NER-media) reszet kepezi. az Azonnali.hu pedig Ungar Peter es anyjanak, Schmidt Maria NER-tortenesznek a lapja. szoval ennyit Gerenyirol.

egyebkent ezzel a logikaval kapcsolatban van egy nagyon tipikus teveszme. az, hogy valaki korabban baloldali volt (bar en kotve hiszem, hogy Magyarorszagon a rendszervaltas ota barki is oszinten, elvi szinten lett volna baloldali), vagy baloldali erdekkorbe tartozott, nagyon nem jelenti azt, hogy ne lehetne ma a NER egyik helytartoja. pl. szamos olyan NER-lovag van ma is (tipikusan idosebbek), akik a szocik idejen is mar a gazdasagi elit tagjai voltak. szoval azzal ervelni, hogy egy adott esetnek azert nincs koze a NER-hez, mert olyan szemelyek vannak benne, akik anno balos erdekkorokben mozogtak, alapvetoen fals.

aztan az is mokas, hogy Vaszily Miklost epp hogy erintolegesen erintette a cikk, holott velemenyem szerint kulcsfigura. ezt irja a poszt: "A lényeg, hogy az Index.hu tulajdonosi háttere régóta Fidesz-közeli. Nem Vaszily Miklós megjelenésével lett az. Illetve ebben változás nem történt most." -- senki nem mondta, hogy Vaszily megjelenesevel kerult gazdasagilag NER birtokba az Index. a valosag valoszinuleg az, hogy mar jo par eve NER kezben volt gazdasagilag, de egy orszag vezeto fuggetlen mediumat szetverni vagy atvenni az iranyitast nem lehet balhe nelkul. nyilvanvalo, hogy nem azonnal akartak ezt veghezvinni (Origo esetebol is tanulhattak, mert abbol nemzetkozi balhe lett, az Origo pedig egy rakas fos lett). Vaszily eletpalyaja is azt mutatja, hogy nem tulajdonoskent, hanem vegrehajtokent funkcional. erdekes modon a poszt nem igazan szamol be a munkassagarol.

hu.wikipedia.org/wiki/Vaszily_Mikl%C3%B3s
~
"2010 februárjától 2014 novemberéig az Origo Zrt. vezérigazgatója volt. Vaszilytől egyik napról a másikra vált meg az Origo tulajdonosa, a Magyar Telekom. Vaszily nevéhez fűződik Sáling Gergő főszerkesztő nagy figyelmet keltett elbocsátása.
Vaszily 2015 augusztusa óta dolgozott az MTVA vezérigazgatójaként, előbb megbízottként, majd 2016 októberében véglegesítették. E pozíciójáról 2018-ban lemondott. Ezután 2018 októberétől az Echo TV vezérigazgatója volt. Andy Vajna halála után helyette az igazgatóság egy másik tagja, Vaszily Miklós lett a TV2 elnöke.
Vaszily 2019. március 31-ig, a tévécsatornának a Hír TV-be való beolvadásáig volt az Echo TV vezérigazgatója.
2020 március végén megvásárolta Oltyán József 50%-os részesedését az Indamedia csoportban, melyhez tartozik az Index.hu hirdetési felületeit kizárólag hirdető Indamedia Sales Kft. (az egykori CEMP Sales House Kft.) is."

nekem az eletpalyajarol az jon le, hogy 2015-16-ban valt a NER egyik kulcsfigurajava a media teren (de lehet mar elotte az volt). MTVA, Echo TV, TV2, Hir TV, Origo es Index. szerintem eleg egyertelmu a minta. Vaszily Miklosnak egyetlen egy feladata volt minden alkalommal: NER-esiteni az aktualis mediumot. Vaszily nem stroman meg oligarcha, hanem vegrehajto. ezt az egyszeru felismerest sem teszi meg a poszt.

Szabo Pali 2020.07.29. 12:42:35

2/2

"Tehát Bodolai személye volt a garancia az Index.hu politikai függetlenségére. Az elmúlt három évben a lap láthatóan valóban független módon működött. Talán túl függetlenül is, mert a gazdasági teljesítménye vagy a lap színvonala azért nem ekkor, mostanában volt a csúcson." -- ez is erdekes gondolatmenet. minden felmeres szerint az Index volt a leglatogatottabb medium Magyarorszagon, es azt hiszem a masodik leggyakrabban latogatott magyar weboldal. eleg egyertelmu tehat, hogy nem a szerkesztosegen mult a gazdasagi sikeresseg vagy sikertelenseg. micsoda veletlen, hogy eppen a hirdeteseket is magaba foglalo cegcsoportot vasarolta fel a NER. szoval ebben a helyzetben ignorancia vagy cinizmus azt mondani, hogy az ujsagirok teljesitmenyenek kovetkezmenye lett a lap penzugyi problemaja. a legvaloszinubb, de nem bizonyitott forgatokonyv, hogy szandekosan kezdtek el szorongatni az Index-et gazdasagilag. ez azert ugy nem nehez, hogy te birtoklod azt a ceget, ami a hirdeteseket is kezeli.

"Semmi konkrétumot nem mondott mégis mitől lenne veszélyben az az Index... (marmint Dull Szabolcs)” -- szerintem konkretumnak ott van a teny, hogy a foszerkesztot levaltottak. persze lehet azt mondani, hogy a "tulajdonosnak joga van", hiszen az Index egy ceg. de egy medium, meghozza egy vezeto fuggetlen medium nem "csak egy ceg". teljesen mas jogszabalyok es torvenyek vonatkoznak a szimpla cegekre es a mediumokra. ez nyugaton sincs igy. plane egy olyan illiberalis rendszerben, ahol a gazdasagi elit erosen osszefonodik a politikai elittel. egy fuggetlen media attol (is) fuggetlen, hogy a szerkesztoseg munkajaba nem pofazik bele senki, meg a tulajdonosok sem. a foszerkesztot a szerkesztoseg szavazza es hatarozza meg. az Index szerkesztosege X eve megfogalmazta, hogy ket dolgot nem fognak toleralni: ha a tartalomba, vagy ha a szerkesztosegbe pofaznak bele. nyilvan az elobbi az erosebb, kozvetlenebb, mig az utobbi a gyengebb, kozvetettebb formaja a kulso beavatkozasnak. az utobbi tortent most meg. lehet itt uzleti titkok kiszivarogtatasara hivatkozni, de ez azert ironikus (es cinikus), mert a kiszivarogtatas targya az Index gazdasagi alapon valo feldarabolasara vonatkozott. ha ez nem kulso beavatkozas, akkor nem tudom mi. persze lehet piaci folyamatok es gazdasagi racionalizaciok moge bujni, de ez annak tukreben atlatszo es nevetseges, hogy az Index vezeto portal volt ezidaig. szoval a narrativa erosen utkozik a valosaggal.

"...főszerkesztőből szabadságharcossá váló Dull Szabolcs..." -- az ilyen ironizalasok pedig vegkepp lebuktatjak az irot, hogy nem objektiv az iras. az ilyen szubjektiv kiszolasok szamomra csak rontjak a hitelet egy ilyen posztnak.

"Dullal szembeni abszolút jogos tulajdonosi elvárás volt a szerkesztőség rendbetétele is. Ezek belsős dolgok, nem rám tartoznak." -- milyen rendbetetele? egy sikeres, magasan legolvasottabb lap szerkesztoseget miert kene rendbetenni? azert, mert fuggetlen? azert, mert az Index altal orszagossa valo Borkai botrany sokat rontott a 2019-es onkormanyzati valasztasi eredmenyeken? azert, mert az Index robbantotta a Kaleta-ugyet? az Origo-t anno az utan szantottak be, hogy Lazar kulfoldi utazasanak reszleteit megbolygatta a lap, es akkor Lazar eleg egyertelmuen hadat uzent az Origo-nak. az olyan rendszereknek, mint a NER, az egyik legnagyobb ellensege a kozvelemeny es a nyilvanossag, ezt pedig a lakajmedia mellett csak a fuggetlen media tudja alakitani, meghozza sokszor a hatalom szamara kellemetlen modon. semmi meglepo nincs tehat abban, hogy baszta a csoruket az Index. lofaszt volt itt gazdasagi indok. az meg kulon szomoru, hogy valaki ugy all hozza, mint a poszt iroja, hogy "nem ram tartozik, belsos dolog", mert ezzel a logikaval akkor barmi beszanthato illiberalis modszerekkel (NER ado forintok milliardjaibol es unios forrasok euro millioibol felvasarolnak barmit, aztan kenyuk-kedvuk szerint likvidaljak azokat, akik nem fogadnak szot). ebbol is latszik, hogy a politikai es a gazdasagi dimenziok nem kulonvalaszthatok, mert a politikai hatalom es a gazdasagi toke egymasba atvalthato egy ilyen rendszerben. es ha a politika kepes a gazdasagot bekebelezni, akkor a demokracia is megszunik, mert akar a mediapiacot is szetverhetik gazdasagi alapokra hivatkozva. demokracia fuggetlen sajto nelkul pedig nem letezik. egyebkent az USA-ban ugyanezert nincs demokracia, csak ott forditva zajlott le: ott a gazdasagi elit kebelezte be a politikai elitet a neoliberalizmus ternyereset kovetoen, aminek kovetkezteben mar a valasztasra eselyes potens jeloltek meghatarozasa is a gazdasagi elit dontese. az meg hol szabad valasztas, ahol eled raknak nehany idiotat, hogy valassz kozuluk, mikozben azt a nehany idiotat pedig a gazdasagi elit rakja eled?”

Nancsibacsi 2020.07.29. 13:40:12

@Szabo Pali: "egy sikeres, magasan legolvasottabb lap szerkesztoseget miert kene rendbetenni?"
Azért mert tavaly forgalom arányosan 5% volt profitja, idén meg a válság miatt -30% lett volna, és a tulajdonosok ezt nem akarták beletenni, mert van már benne elég tulajdonosi betét. Ez a cég igazán sose működött jól. Az hogy volt néha valami kis nyeresége nem jelenti azt, hogy hosszabb időtávot figyelembe véve, pláne a jövőbe nézve ez egy jó vállalkozás lett volna. Teljesen jogos volt az átalakítási igény, mivel ma már egy közepes magyar youtuber több pénzt hoz a konyhára, mint egy aranypennadíjas index újságíró. Egyszerűen ami 2010-ben működött, ma már nem működik. Jó példa mondjuk erre a speedzone vs totalcar, ahol - indexes háttér ide vagy oda -, lassan már a speedzone szolgáltat minőségibb tartalmat. Egyszerűen nem haladt a korral, mindenbe politikát - sőt valójában masszív fideszgyűlöletet - kevert, aminek mondjuk a totalcar cikkjeiben abszolúte semmi keresni valója nem lett volna, de ott volt. Teljesen rossz úton járt. Ha gazdaságilag erős lett volna, nem történhetett volna vele ez, ami történt.

Péter 2 2020.07.29. 14:10:59

@Nancsibacsi: Egyszer már mondtam, hogy hagyd az ad hominemet. Harmincvalahány éve a versenyszférában vagyok, egyetem körüli egy-két évet leszámítva soha nem voltam munkavállalója senkinek, csak munkaadó.

Pecina nem egy szokásos tőkés, aki befektet, működtet, Pecina szinte egész életében abból élt, hogy mások megbízásából frontolt; nézz már utána egy kicsit, mielőtt tényleg olyasmiket hagoztatsz, amiről messziről látszik, hogy a valósághoz semmi köze. Pecina azért vette meg, mert megbízták vele, és azért adta tovább úgy, ahogy, mert megbízták vele. Pecina pénze nem attól függött, hogy a NSZ veszteséges volt-e vagy sem.

Szabo Pali 2020.07.29. 14:33:59

@Nancsibacsi: elemi tevedesben vagy, vagy szimplan nem akarod latni a NER-fele beavatkozast az aktualis esemenyekben. leirom ujra: A LEGOLVASOTTABB MEDIUM VOLT ORSZAGOSAN. ezen mit nem lehet erteni? ha egy jogallamban elnenk, ahol a piaci verseny mukodik, akkor az Index-nek kene utoljara csodbe mennie. persze a profitot nem csak a bevetel hatarozza meg, de ne akard mar azt a hazugsagot elovenni, hogy gazdasagi okok vezettek az Index halalahoz. az Index gazdasagi hatteret evek ota az a NER birtokolta, aminek legfobb celja a kritikus es fuggetlen sajto megtorese. ne jatsszuk mar a hulyet. annyira ciki.

szoval szerinted jogos az igeny az atalkitasra. akkor mi a szitu az allami (ertsd: a te es az en adombol kitarott) gusztustalan, uszito, gyulolkodo es hazudozo propagandistakkal? a 888, a Pestisracok vagy barmely szennylap mennyi ideig lenne versenykepes es jogallamban? ugyan mar, ne nevettesd ki magad. ehhez tenyleg nagyon agymosottnak kell lenni, hogy ne ertsd. nagyon egyszeru, hogy mi tortent. a Fidesz a maga alattomos fereg stilusaban, szofisztikaltan, kozvetetten kezdte el megroppantani a szerkesztoseget.

azzal a mondatoddal pedig vegkepp hulyet csinalsz magadbol, hogy "ha gazdasagilag eros lett volna, nem tortenhetett volna". tok mindegy, hogy milyen sikeresek gazdasagilag, az Indesz szerkesztosegenek SEMMI KOZE a bevetelekhez. mit nem ertesz azon, hogy Fidesz/NER kezben van az Index gazdasagi hattere? gyakorold a szovegertest...

gigabursch 2020.07.29. 17:24:55

@Szabo Pali:
Ööö - szerintem a kuruc a legolvasottabb...

Nancsibacsi 2020.07.30. 08:43:39

@Péter 2: Ha valami nyereséges, azt nem lehet olyan simán megvenni, ahogy az a népszabival történt - ennyi. Te olyan könnyen beszélsz milliárdos veszteségekről, hogy én simán nem hiszem el, amit írsz a versenyszférabeli működésedről. Maximum számlára dolgozhatsz, hogy elkerüld az adót, te tuti hogy fingod sincs arról, hogy egy cégnél mit jelent az, ha 5 éven keresztül mínuszt termel.

Nancsibacsi 2020.07.30. 08:58:26

@Szabo Pali: Magyarországon a "legolvasottab" médium a facebook meg a youtube. Pamkutyáék vagy éppen egy menő beauty/minecraft vlogger több pénzt hoz a "kiadójának" mint Uj Péter, Tóta W, vagy éppen Dull Szabolcs. Ez az amit az index ignorált az elmúlt 10 évben, hogy hiába ők a legolvasottabb magyar médium, a hirdetési piac 75-80 százalékát már nem magyar médiumok kapják, hanem nemzetköziek. És nem cikkek fölötti bannerek hozzák a pénzt, hanem influenszer videók. Az hogy más "hagyományos" internetes lapok is veszteségesek, és pártfinanszírozásból élnek az nem befolyásolja azt, hogy az index se volt igazán nyereséges - annyira legalábbis nem volt az, hogy ne kelljen 2-3-5 évente eladni valakinek, így újabb tőkét behúzni, 2000 óta folyamatosan. Nem volt elég pénz, sosem. Ahogy 2010 után elapadtak a pénzcsapok, Uj Péter, Tóta W, és a kemény mag le is lépett - mert egyik se gondolta volna hogy pártfinanszírozás nélkül az index ilyen sokáig húzza. Eddig tudták kimozogni - most véget ért a történet.

És hogy mi a helyzet a többiekkel? Az ég kék, a fű zöld - ez a helyzet. Ahogy a Népszabiba belerakták 2010 előtt azt az évi 500-1000 milliót stabilan, úgy belerakják most az origoba meg a többi kormányközeli lapba. Nem értem mit kell ezen meglepődni, és miért kell hőbörögni, sőt azt se hogy ezzel MOST mi a baj, ha AKKOR ez nem volt baj? Ez MINDIG is így volt - akkor nem vetted észre? Ami nem volt így az az, hogy 8 évnél tovább a fidesz előtt senki se kormányzott, vagyis az ellenzék pénzügyi tartalékai kifogytak. Így nem tudják beletenni már a pénzt sem a népszabiba, sem az indexbe, nem tudták saját tulajdonban tartani, és pártpénzből finanszírozni. Ja, és persze életképes piaci modelre se tudták átalakítani az indexet, Ez van barátom - akár hisztiztek, akár nem.

Szabo Pali 2020.07.30. 10:19:12

@Nancsibacsi: a Facebook es a Youtube nem medium. ne keverd ossze a mediumot a mediaval. a kozossegi media vagy a videomegoszto platform egy generikus kozeg, a medium pedig egy konkret sajto. az ervelesed pont annyira ertelmetlen, mint a papiralapu ujsag ellen a TV-vel ervelni.

az egesz ervelesed egy alapveto tevedesre epul, ami a tultolt kapitalista szemleletbol (neoliberalizmus) fakad. tehat a logikad szerint mindennek ki kell hullania, ami nem eleg eros piaci szempontbol? igy azert eleg gyorsan erkeznenk meg egy elhetetlen szar vilagba. arrol nem beszelve, hogy akkor ennyi erovel az a politika, ami kepes korrupcioval es a jogallam szetveresevel oligarcha-rendszert kiepiteni es az adofizetok penzebol a szamara kenyes temakat erinto mediumokat bekebelezni, teljesen legitim lenne a logikad szerint. ha tenyleg igy gondolod, akkor az azert eleg szomoru.

egyebkent mire alapozod azt az allitasodat, hogy Uj Peter es csapata a forrashiany miatt lepett le? tudtommal akkor leptek le, amikor tulajdonosvaltas tortent, es eloszor bukkant fel a tulajdonosok kozott a NER.

"És hogy mi a helyzet a többiekkel? Az ég kék, a fű zöld - ez a helyzet. Ahogy a Népszabiba belerakták 2010 előtt azt az évi 500-1000 milliót stabilan, úgy belerakják most az origoba meg a többi kormányközeli lapba." -- ertem, szoval mivel a szocik megcsinaltak, akkor a Fidesznek is lehet. meg jo, hogy Orban nem azzal kampanyolt, hogy levaljtak a Gyurcsany-fele rendszert. ehhez kepest egy annal sokkal mocskosabb, inkompetensebb es korruptabb rendszert hoztak letre, ahol a szorgalom es kompetencia helyett lojalitas es szervilizmus, a teljesitmeny helyett korrupcio, jogallam helyett pedig olyan NER logika van, amin belul vannak torveny felett allok. imadom az ilyen ervelest. de legalabb a hozzad hasonlok nyiltan kinyilvanitjak, hogy Orban-rendszere mar a demokracia latszatara sem ad.

"Nem értem mit kell ezen meglepődni, és miért kell hőbörögni, sőt azt se hogy ezzel MOST mi a baj, ha AKKOR ez nem volt baj?" -- egyreszt miert gondolod, hogy akkor ez nem volt baj? masreszt miert gondolod, hogy most nincs nagyobb baj? sokkal nagyobb baj van, mint az ugyancsak inkompetens balfasz szocik idejen. csak az idearamlo unios tizezer milliardok elfedik a gyengeelmejuek szamara. kicsit nezz a szamok moge, es rajossz, hogy az unios forrasok nelkul negativ GDP valtozas lenne 10 eve. ennyit az unortodox gazdasagpolitikarol.

egy ertelmes tarsadalomban es egy valodi demokraciaban nem a piacnak kell eltartania fuggetlen es minimalisan is objektiv mediumokat. egy valodi demokrata attol demokrata, hogy nem tuzzel-vassal irtja a fuggetlen es kritikus mediat, hanem tamogatja. igen, egy demokrata nem propagandat epit, hanem fuggetlen mediat, mert az mindenki erdeke. de lehet a te XX. szazadi mentalitasodnak ez idegen. ahogy a Fidesznek is, ami mar se nem fiatal, se nem demokrata, se nem szovetseg. egy komcsikbol atvedlett ven szar autokratak tekintelyuralmi kepzodmenye, ahol egy ember szava deklaralja az iranyt es fingja a passzat szelet.

Szabo Pali 2020.07.30. 10:25:40

@gigabursch: hat hogyne. nem tudom, hogy komolyan irtad, vagy viccbol. ha komolyan, akkor szomoru, viccnek pedig gyenge.

thepitch.hu/legolvasottabb-hirportalok-hazai-weboldalak-listaja

2020-as adatok:
- Index: 1. helyezes / napi latogatottsag: 1721290
- Kuruc info: 79. helyezes / napi latogatossag: 102838

Nancsibacsi 2020.07.30. 11:24:02

@Szabo Pali: Ne akadj fenn a szóhasználaton: ha egy cég reklámot akar költeni ONLINE, akkor neki aztán kurvára mindegy hogy médiumon, médián, vagy apjafaszán költi el, csak az online legyen. A youtube és a facebook elvitte a magyar online reklámköltés 75-80 százalékát. Ennyivel kisebb lett a torta, amiből hiába részesül piacvezetőként az index: ez akkor is KEVÉS. Erre az Index az elmúlt 10 évben nem reagált SEMMIT.
2018-ról 2019-re CSÖKKENT az értékesítésük árbevétele. Holott ebben az időszakban is NÖVEKEDETT a teljes piac, ráadásul más szektorokban nőttek a bérek, drágábban dolgoztak a külsős szállítók, stb. Ezért írtam azt, hogy az index SZÁMAIT nézve abban csak a 60 milliós profit az egyetlen pozitív adat - minden más szám ROSSZ.

"tehat a logikad szerint mindennek ki kell hullania, ami nem eleg eros piaci szempontbol?"
Nyilván nem, mert vannak közszolgáltatások, amiknek nem kell profitosnak lennie. De ahogy egy rendőrtől elvárja a mindenkori kormány hogy ne lázadjon ellene, úgy egy kormány által támogatott médiától is elvárhatja a mindenkori kormány, hogy az se lázadjon ellene. Az index erre a címre nem pályázhatott, csak 2010 előtt. Az indexnek igénybe kellett volna venni a pártja - régen szdsz, mostanában momentum - pénzcsatornáit, és akkor fennmaradhatott volna, amíg ezek a csapok fennmaradnak. A politikai újságírás már csak ilyen üzlet.
B lehetőség lett volna az, hogy az index átalakul, és megpróbál piaci alapon megélni. Ehhez pl. jól jött volna pl. GG egy-egy ötlete, amivel mondjuk a totalcar is túlél jelenleg.

"szoval mivel a szocik megcsinaltak, akkor a Fidesznek is lehet"
Igen, a politika pontosan így működik: keresik a határokat, és ha valaki már elment egy határig, és nem történt semmi érdemleges, akkor ebből tanul az ellenfél is, hogy eddig el lehet menni mindenféle kockázat nélkül. Orbán az első kormányzása idején kvázi grállovag volt a jelenlegi kormányzásához képest. Meg is bukott. Egy dadogós ex-ügynök buktatta meg azzal, hogy mindenre, amit Orbán - megalapozottan - megígért, ő - megalapozatlanul - ráígért. Orbán azt mondta hogy 2-3 év múlva be lehet vezetni az eurot. Medgyessy azt mondta hogy már jövőre! Nézd csak meg az Orbán-Medgyessy vitát. A következő választásokat Gyurcsány megnyerte az adócsökkentési törvénnyel, amit a választások után első parlamenti ülésen kb vissza is vont, mivel valójában már akkor tudta, hogy mi újság a gazdasággal (és ez az öszödi beszédben ki is szivárgot). Ezekből - és ezek nem létező következményeiből - Orbán tanult. Ha akkor Medgyessyt vagy Gyurcsányt felakasztották volna a lámpavasra - ahogy azt egy normális demokráciában megtennék -, ma Orbán nem merné azt csinálni, amit csinálna. Erre mondta Antal József, hogy "tetszettek volna forradalmat csinálni". Mi nem csináltunk - fizetünk. És ne legyenek illúzióid: a Momentumban ugyanúgy politikusok vannak, akik ugyanúgy felírták, hogy ennél a választó népnél meddig lehet elmenni. Vagyis ők is ugyanezt folytatnák - maximum csak hozzáraknák a saját innovációjukat, ahogy a fidesz is hozzárakta az mszp módszeréhez a sajátjait.

Péter 2 2020.07.30. 12:34:32

@Nancsibacsi: Akkor normális, értelmes, tényekről folytatott vita helyett marad ez a hülyéskedés? Szólj előre, mert akkor kilépek belőle. (Egyetlen mondat még magamról, ezt a szálat utána befejezem, mert nem tartozik ide, és teljesen felesleges, hogy mindenáron ad hominem dolgokra próbálod átterelni; pontosan leírtam. Vállalkozó vagyok, gyakorlatilag egész felnőtt életemben az voltam, az első cégem még a rendszerváltás előtt alakult).

Leírtam neked a tényeket többször, alaposan. Pecina nem befektető tőkés, aki abból él, hogy nyereséges-e a cége vagy sem. Pecina frontember, stróman, aki mások megbízásából végez el jellemzően politikailag elég piszkos megbízású műveleteket. Ez nem valami hétpecsétes titok, nem a Fidesznek kezdte ezt a tevékenységét, mindig is ezt csinálta, a magyar piacon is végzett ilyet korábban (például ő vitte ki a BorsodChemet a kínaiaknak, és üzletelt az oroszok számára is). Amikor nálunk a NSZ ügyét intézte, éppen ítélet született ellene Ausztriában hasonló ügyekben. Teljesen értelmetlen dolog az ő tevékenységét azon az alapon ítélni meg, hogy mit csinálna egy befektető általában, mert ő egészen egyszerűen nem az.

A veszteségről leírtam neked, hogy hogyan alakult ki. Nem én dobálózom milliárdos veszteségekkel, te dobálózol. Én pont azt mondom, hogy NEM TUDJUK PONTOSAN, hogy mennyi volt a veszteség, de szinte egészen biztosra vehetjük, hogy NEM VOLT ENNYI, akár jelentősen kevesebb is lehetett. Megismétlem, hátha többszöri olvasásra hajlandó leszel kicsit elgondolkodni tartalmi kérdésekről is. A Ringiernek olyan megállapodása volt az akkori szerkesztőségi vezetéssel, hogy három év veszteség után megkapják a teljes irányítást a lap felett. Ezért a Ringiernek minden alapos érdeke megvolt arra, hogy veszteséget mutasson ki. Mivel házon belül számláztak a saját nyomdájukért a lapnak, a korabeli nyomdai piacot ismerő vélemények szerint JÓVAL MAGASABB ÁRON számolták el a nyomdaköltséget, és ezzel természetesen jócskán megnövelték a kimutatott veszteséget.

Értem én, hogy az egyetlen menekülőút számodra, mivel politikai meggyőződésed folytán nem vagy hajlandó a nyilvánvaló tényeket elfogadni, az az, hogy mindenáron üzleti döntésekkel akarod megindokolni a NSZ vagy most az Index környékén történteket. Megállás nélkül olyan (befektetői és gazdasági) viselkedést tételezel fel, amelyik egy nem átpolitizált, nem közvetlen hatalmi politikai szándékoknak kitett, teljesen egészében eltorzított piacon még akár reális is lehetne. Máshol, máskor.

A NSZ eladására a médiahatóság (Szalai egyszemélyi döntésével) hatalmi eszközökkel kényszerített rá a Ringiert, az nem üzleti döntés eredménye volt. Pecina odaküldése (Spéder üzlettársaként, régről közismert frontolóként) nem üzleti döntés eredménye volt. A PLT átvétele a Fidesz kezébe nem üzleti döntés eredménye volt.

Spéder megjelenése az Index tulajdonosaként (eredetileg rejtve, Nobilis háta mögött, akkor még mindannyian azt hittük, hogy Nobilisé) nem üzleti döntés eredménye volt (ezt a Simicskának -- aki akkor még Fidesz volt -- adott opcióból nyilvánvalóan tudjuk). A G-nap után Simicska segítő keze az Index kimentésére szintén nem üzleti döntés eredménye volt (bár politikailag akkor már természetesen pont ellenérdekű). Az Indába bevásárló Oltyán nem üzleti döntés eredménye volt. Vaszily megjelenése aztán a legkevésbé sem (de ennek az igazi mozgatórugóit pont most szálazgatjuk szét, erről még nyilván nem tudunk mindent). Vaszily sem befektető, aki fogja, és fialtatni akarja a pénzét, tehát a hasonlataid itt is kisiklanak. Vaszily a médiaügyi végrehajtó ember.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.07.30. 13:31:47

@Nancsibacsi: Csak a jegyzőkönyv kedvéért: nem vásárolta fel senki most hirtelen az Indexet. A jelenlegi tulajdonosoknak sokkal több köze van az Indexhez, mint a legtöbb kollegának. Akiket sajnálok, hogy bebolondíthatóak voltak ebbe a buliba. Az Index tulajdonosi köre 2003 óta jobboldalinak mondható, szakmai befektetőké. A most 50%-ot szerző Vitaly Miklós vezérigazgatója volt a lapnak annak fénykorában. A lap talán pont azért volt jó, mert viszonylag különböző világnézetű emberek hozták létre, akik akartak egy lapot csinálni a netre, mert nem volt. Szenvedély, az újságírás és az online szeretete és üzleti érzék. Ez teremtette meg az Indexet. És szerintem ez ezzel a társasággl nem tűnt el. Hiszen ez már sokadik garnitúra. Ugyanazok az emberek meg tudják csinálni ezután is az Indexet, akik eddig összerakták. És amit Dullon keresztül valakik szétvertek.

Péter 2 2020.07.30. 14:01:20

@A kiló nem százat jelent.: Mindenesetre rendkívül szimpatikus megoldás, hogy Bodolai már interjúzgat is a saját megközelítéséről, de a szerkesztőség nem mondhatja el az álláspontját, mert aláíratták velük, hogy nem.

Valakik szétverték, igen. Te szemmel láthatólag beálltál abba a vonalba, hogy Vaszily (akinek esetében sokkal fontosabb számodra, hogy köze volt az Indexhez tizenöt éve, mint az, hogy most az elmúlt években egymás után négy pozícióban pontosan mit is csinált) az eredeti indexes éthosz megmentője lesz. Tevannal, noch dazu, aki az Origónál is, a VS-nél is éppen akkor jelent meg, amikor megkezdődött a politikai tisztogatás.

Lelked rajta. Csak megkérhetünk, hogy akkor ne próbáld meg úgy felvezetni, mintha valami fene középről, fene objektíve előadott sztori lenne a tiéd?

seol 2020.07.30. 14:31:35

@A kiló nem százat jelent.:

Ugyan már, tudhatnád, hogy a fél éve főszerkesztő Dull és az átlagosan saccpekb. 4-5 éve ott dolgozó szerzők teremtették meg ezt a szakmai műhelyt.

seol 2020.07.30. 14:42:27

@Péter 2:

" szerkesztőség nem mondhatja el az álláspontját"
Szóval az a tucatnyi zavaros, időnként egymásnak is ellentmondó narratívákat tartalmazó szösszenet, melyet vagy indexesek írtak, vagy olyanok, akiknek indexesek szivárogtattak, a "nem mondhatta el álláspontját?". Ühüm. De gondolom, az igazat, amely azonnal bizonyítaná, milyen szép és okos szabadságharcosok, csak a titoktartási szerződések miatt nem tudják elmondani.

"Vaszily [...] az eredeti indexes éthosz megmentője lesz"
Érdekes, sehol nem lelem, hogy ilyesmit írt volna, elég árulkodó, amikor valaki elkezd másra vetíteni kitalált dolgokat.

Tevanról meg elmondtál kb. minden kötelezőt, nemde? Fontos, hogy szóról-szóra ugyanazt sulykoljuk, nehogy összezvarodjon a célközönség.

Péter 2 2020.07.30. 14:50:26

"Érdekes, sehol nem lelem, hogy ilyesmit írt volna, elég árulkodó, amikor valaki elkezd másra vetíteni kitalált dolgokat."

Fordíts egy csepp figyelmet a hozzászólásaira is, nem csak az eredeti cikkre.

Tevan mai hír. Írtam róla egy sort, ami egyébként szikár tény. Mivel is van bajod?

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.07.30. 15:05:08

@Péter 2: ez ugye egy ótvar nagy hazugság, ami mögé most Dull elbújik. azzal kezdte a történetet, hogy pénzzel akarták megvásárolni a hallgatását, de ő karakán volt és nem kért belőle. "NE HALLGASSUNK!". Aha. Majd kussolt. Nem tudott semmit mondani. Most meg azt mondja, hogy sajnos nem beszélhet, mert titoktartás. El kéne döntened neked is, hogy beveszed ezt a maszlagot vagy kijózanodsz. Egyszerű, könnyen leleplezhető füllentésről van szó. Ő ígyis-úgyis ki lett rúgva. Jópár dolgot megoszthatna, ha akarna. Uj Péter sokkal többet elmondott. A titoktartás, ami persze minden munkahelyen van, nem vonatkozik mindenre. Jogos érdekeit ő is képviselheti a nyilvánosság előtt. Simán előadhatná, hogy szerinte, mi volt az a csúnyaság, amit el kellett szenvednie. Nem volt ilyen. tudjuk. "Vesélyben az Index." Apátok faszát! Semmi sem volt veszélyben.

Nancsibacsi 2020.07.30. 15:17:36

@Péter 2: Nyilván lucskosra fogom sírni a párnámat ha nem vitatkozol velem :-D Amit nem értek, hogy ha van egy olyan szereplő, akiről KÖZTUDOTT - hiszen te is tudod - hogy nem befektető, hanem céggyilkos, akkor vajon miért adják el neki a céget? Mert annyira jól ment, vagy mert egy csődkupac volt?

A számokat aki akarja, megismerheti, mert van ebeszámoló - több mint 10 éve -, vagyis megnézheted, megnézhették,és sajnos a számok igazak. De ne nézegesd őket, mert megzavarnak a tények, elvtárs :-D

Péter 2 2020.07.30. 15:24:38

@A kiló nem százat jelent.: Megjelenik a Fidesz médiaügyi végrehajtója, aki már négy orgánumban megmutatta, mire szerződtetik, megjelenik úgy, hogy teljes egészében a kezében van az Index sorsa. Nem a hirdetések, meg távolról és ilyen-olyan ráhatás, hanem teljesen közvetlenül, teljesen egyértelműen, kezében van a teljes Index, akár úgy, hogy holnap megszüntetheti, eladhatja, bezúzhatja, bármit csinálhat vele.

És akkor te, az "objektíven ismeretem a történteket" felütéssel erre annyit mondasz, hogy "Apátok faszát, semmi sem volt veszélyben". Ez is egy narratíva. Kicsit savanyú, kicsit sárga, és nem hagyon hiszem, hogy a miénk, de valakié biztosan.

Péter 2 2020.07.30. 15:28:00

@Nancsibacsi: Banyek, legalább elolvasnád, amit írok, ha már magadtól nem tudod vagy nem emlékszel rá... :-)

Azért adták el neki, mert a fideszes médiahatóság vezetője, Szalai Annamária a saját döntési jogkörébe vonta, és csak azzal a feltétellel engedélyezte a Ringier és a Springer számára a fúziót, ha leválasztják és eladják ezeket a lapokat. Ez egyébként ugyanaz a médiahatóság (bár kétségtelenül Szalai Annamária nélkül, akinek személyes sorsa tragikus és szomorú, de ehhez végül is nincsen köze), amelyik pár évvel később a KESMA-ra a legkisebb ellenállás nélkül pecsétet ütött.

Péter 2 2020.07.30. 15:45:17

@Nancsibacsi: És, most már akkor meg ne haragudj, de tényleg te vagy az alkalmazott, ahogy egyébként te magad írtad is. Megírtam, egymás után kétszer is, hogy egy cégcsoporton belül a világ leggyakoribb dolga, hogy a belső elszámolások áraival (transzferárak a neve ebben az esetben) trükközik egy cég. Hol ez az oka, hol az, multik esetében általában a különféle országok közötti adózási eltérések kihasználása (ott mutatnak ki nagy veszteséget, ahol nagy az adó, és nagy nyereséget, ahol kicsi).

És ezek után azt írod, hogy de nézzem meg a beszámolókat, hiszen benne vannak a számok. Ja, azok benne vannak. Pff...

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.07.30. 16:01:29

@Péter 2: Tevanról azon túl nem tudunk semmi rosszat, hogy szerinted csupa rosszat kéne gondolnunk róla, mert olyan lapoknál volt, ami alkalmat ad arra, hogy sarazd. Egy kollega. A sok közül. Mit mond Tevan?

„nyilván sokan azt fogják gondolni, hogy mocskos áruló vagyok.”

Tevan alapvetően vasúti témákkal foglalkozik, és 2011-ben bocsátották el az Indexből, majd 2014-ben került az Origo gazdasági rovatába azután, hogy politikai nyomásra felmondtak Sáling Gergő egykori főszerkesztőnek, és a szerkesztőség nagy része is felmondott.

Itt nem sokkal később Tevan felelős szerkesztő is lett, de posztjában most úgy fogalmazott, 2014 után csak szűk két évig lehetett ott normális és vállalható újságot csinálni, utalva a kormány befolyására.

Idézet vége.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.07.30. 16:04:17

Magyarán Tevan EXPLICITE neki megy az Origo nem is annyira irányvonal-, de színvonal váltásának. Kvázi a NER-nek. Ezek után basztatni, hogy valakinek nem tetszik az ipse... Na menjetek ti a picsába!

Bárki menne az Indexhez, nektek öt perc múlva kiadnák a fatvát, hogy utálni kell, pedig csak 1. neki is kell egy munkahely. 2. az Indexnél írni privilágium. Nagylapnak írni privilégium. És mitől lenne rosszabb Zieglernek vagy másnak dolgozni, mint Puch Lászónak. Ugyanmár..

Péter 2 2020.07.30. 16:48:33

@A kiló nem százat jelent.: Hagyjál már a hülyeséggel, olvasd vissza a hozzászólásaimat mind, ha akarod. Nekem senki nem ad ki fatvát, én (ahogy a szavaidból kiveszem, veled ellentétben) még csak szakmabeli sem vagyok. Tevanról egy sort írtam, és nem nagyon tetszik nekem, hogy ez már a harmadik ilyen gyanús lépése, de ő mellékszál. Az összes, amit az eredeti szövegedben és a hozzászólásaidban vitattam, az a könnyedén észrevehető egyoldalúság, amit nem lehet ellensúlyozni üres állításokkal.

Újra és újra felhoztam tényeket, amelyek sem az eredetiben, sem a hozzászólásaidban nem szerepelnek. Vaszilyról egyetlen idézőjeles kitételen túl eszedbe nem jutott megemlíteni, hogy mi van mögötte az Origótól kezdve, de az kiemelkedően fontos volt számodra, hogy annak idején indexes volt, ezzen nyilván azt sugallva, hogy ez utóbbi sokkal nagyobb garancia, mint az előbbi. Egy árva szót nem óhajtottál a Nanga Parbatra fecsérelni, és arra, hogy két éve Vaszily diktálhat. Nem kérhet, nem befolyásolhat, nem szorongathatja a pénzcsapokat, hanem övé a teljhatalom, ha ő (vagy inkább megbízói) úgy döntenek.

Péter 2 2020.07.30. 17:34:25

@Péter 2: Bocs, ezt elgépeltem. Vaszily természetesen nem két éve diktálhat, hanem csak máricus óta. Két éve az Inda diktálhat, akárki is a tulajdonosa. Tehát amióta a Nanga Parbat is az övék, azóta az Inda már nemcsak stratégiai partner, aki a salest és a teljes infrastruktúrát adja (azaz, az sem volt kevés), hanem a teljes Index közvetlen sorsát a kezében tartja.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.07.30. 21:59:02

Kurvára elegem van a hazudozókból és ki fogom rakni őket innen, ha teljesen ártatlanok savazását itt folytatják. Elég az internet maradék ezer oldala, hogy terjeszthessék a baromságaikat. Ettől függetlenül elvetettem a sulykot én is. Eszméletlen, ami ebben az országban megy. És ez nem vélemény, nem vélemény kérdése. Egyszerűen baromságok, tudatlanág és hazugságok özönlenek mindenfelől. Jó éjt.

Szabo Pali 2020.07.31. 00:16:45

@Nancsibacsi: "Ne akadj fenn a szóhasználaton: ha egy cég reklámot akar költeni ONLINE, akkor neki aztán kurvára mindegy hogy médiumon, médián, vagy apjafaszán költi el, csak az online legyen. A youtube és a facebook elvitte a magyar online reklámköltés 75-80 százalékát. Ennyivel kisebb lett a torta, amiből hiába részesül piacvezetőként az index: ez akkor is KEVÉS. Erre az Index az elmúlt 10 évben nem reagált SEMMIT." -- de fennakadok, mert amit allitottal, semmi ertelme. es meg ha ki is cserelem a "media" es a "medium" szavakat, akkor sincs ertelme, mert te az almat hasonlitod a kortehez. ha az Index letjogosultsagarol vitazunk akar tarsadalmi (demokratikus), akar gazdasagi (piaci) dimenzioban, akkor bizony az Indexet ne globalis platformokhoz hasonlitsd (pl. Youtube-hoz), mivel nem is egy kategoria (olyan, mint jarokat hasonlitani forma-1 autokhoz), hanem a piaci vetelytarsakhoz, mint pl. az Origo. csak ugye akkor be kene latnod, hogy mennyire torz es hazug ez az egesz rendszer, es az allaspontod is vedhetetlenne valik. ertem en, hogy a legegyszerubb piaci folyamatok moge rejteni a NER beavatkozasat, de meg mindig atlatszo. az Index onmagaban nem diszponal a hirdetesek felett. azt a ceget vasarolta fel a NER, es azon keresztul kezdte el szorongatni egzisztencialisan az Index-et. majd cinikus modon a gazdasagi nehezsegekre hivatkozva tavolitottak el a kenyelmetlen foszerkesztot. mindezt ugy, hogy a szerkesztoseg, ami a sajat hataskorebe tartozik, a leheto legjobban teljesitette, hiszen ok csak es kizarolag a tartalomert felelosek, nem a hirdetesekert, a tartalom viszont az orszag legolvasottabb mediumat eredmenyezte. szoval meg mindig nincs semmi ertelme a Fidesz narrativajanak, amit te itt papagajkent bofogsz vissza (ertelmetlenul).

"Nyilván nem, mert vannak közszolgáltatások, amiknek nem kell profitosnak lennie. De ahogy egy rendőrtől elvárja a mindenkori kormány hogy ne lázadjon ellene, úgy egy kormány által támogatott médiától is elvárhatja a mindenkori kormány, hogy az se lázadjon ellene. Az index erre a címre nem pályázhatott, csak 2010 előtt. Az indexnek igénybe kellett volna venni a pártja - régen szdsz, mostanában momentum - pénzcsatornáit, és akkor fennmaradhatott volna, amíg ezek a csapok fennmaradnak. A politikai újságírás már csak ilyen üzlet." -- latom a nezopontjaink differenciaja elemibb, mint eddig hittem. szoval szerinted a kormany/allam altal (is) finanszirozott (megjegyzem, hogy az Index soha nem volt kormanyzatilag vagy allamilag finanszirozva, csak a kormany centralizalt es valosaghajlito propagandaja) mediumoknak az a feladata, hogy ne kritizalja a kormanyt/allamot? huha... arra azert emlekeztetnelek, hogy a media elsodleges (mar az okorban felismert) szerepe a hatalmi kontroll. egy fuggetlen media MINDIG kritikus a hatalommal szemben (ami nem jelenti azt, hogy az esetlegesen pozitiv dolgokrol ne irna, es azt sem, hogy az ellenzek negativumairol hallgatna). az Index ezeket mind teljesitette. kritikus volt a kormannyal es az ellenzekkel szemben is, es a kormany pozitiv eseteirol is beszamolt. a problema az volt, hogy a magyar kormany spiralozodik be, es egyre tobb vaj van a fuluk mogott (minel tobb vaj van a fuluk mogott, annal tobb vaj kerul a fuluk moge, mert elore menekulnek). minden autoriter rendszernek hasonlo a dinamikaja. szoval az Index egyetlen "hibaja" az volt, hogy a kormannyal kritikus maradt, ami viszont a legfundmentalisabb funkcioja a fuggetlen mediumoknak.

amit a politikarol irtal, az egy erosen pesszimista mentalitast tukroz. es ebbol a pesszimizmusbol hamis es moralisan elfogadhatatlan konkluziokat vonsz le. kb azt allitod, hogy mivel A megcsinalta, es nem lett kovetkezmenye, akkor B is megcsinalhatja. huha... ezzel kb legitimizalod a bunelkovetest, ha a bunelkoveto meg tudja uszni a buntetest. tehat ha Gipsz Jakab gyilkol, de nem bukik le, akkor az mar feljogosit engem, hogy gyilkoljak (persze csak ha nem bukok le). na kb ezt a logikat alkalmaztad. kicsit tavolabbi az analogia, de hasonloan moralisan halott (amolyan tipikusan relativizalo posztmodern) elv a "cel szentesiti az eszkozt". nem, a cel NEM szentesiti az eszkozt, plane ha a cel egy moralisan pozitiv cel. elemi tevedes a relativizacio csapdajaba esni, es azt mondani, hogy nincs abszolut moralitas. de van. visszterve az eredeti gondolatmenethez: abbol, hogy X eve vagy ma gatlastalan politikusok vannak, meg nem fog kovetkezni
1, az sem, hogy ez moralisan elfogadhatova tenne a gatlastalansagot,
2, es az sem, hogy ezt ne lehetne megvaltoztatni, vagy maskepp megfogalmazva: hogy nem fog megvaltozni.
ez a fajta nihilizmus es apatia pont olyan karos es destruktiv, mint a konzervativ mentalitas (eddig igy volt, tovabbra is igy lesz). oszinten nem lepodok meg, hogy allandoan a kormanyzati oldalrol hallom ezeket a karos es buta erveket. szoval osszessegeben szerintem feligazsagot fogalmaztal meg. mert egyreszt a helyzetertekelesed bar helyes, viszont a levont konkluziod fals, a moralis ertekiteleted pedig gyatra.

Nancsibacsi 2020.07.31. 07:27:13

@Péter 2: Ha egy nyomtatott újság példányszáma a felére csökken, miközben az alkalmazottak létszáma marad, akkor a nyeresége duplázódik igaz? Mármint a te logikád szerint. Ráadásul ez az újság akkora kurva jó üzlet, hogy az egyébként anyagilag elég rosszul álló MSZP sem akar egy ilyen fejőstehenet megvenni, mert hát nem tudnák hová tenni a sok pénzt, amit a Népszabi hoz neki. Hagyjál már a hülyeségeiddel - te egy alternatív valóságban élsz.

Nancsibacsi 2020.07.31. 07:52:33

@Szabo Pali: "te az almat hasonlitod a kortehez. ha az Index letjogosultsagarol vitazunk akar tarsadalmi (demokratikus), akar gazdasagi (piaci) dimenzioban, akkor bizony az Indexet ne globalis platformokhoz hasonlitsd"
De nem érted: a MAGYAR reklámpiac, vagyis a MAGYAR cégek hírdetései, a MAGYAR pénz megy az FB-hez/youtube-hoz. Akkor ez tök LÉNYEGTELEN, mert ők multik? Ne legyél már ennyire hycomat. Van egy vödör - magyar online reklám költés - ebből 2010-ben semmit, 2020-ban meg a 3/4-ét kiveszik ezek a multi cégek. Ami a vödör alján marad, azon harcolhat az index. Kevés maradt összesen, neki nem volt más bevétele - bedőlt. Erről szól a történet. Két megoldás lett volna:
A. Húz be másik forrást. Ez náluk a kunyerálásban kimerült, ami keveset hozott - hívi 10 milliót, holot 100-at kellett volna.
B. A 3/4-ből próbál saját részt kihasítani VALAHOGY. Pl. saját influencerekkel, vagy influencer keltetővel, vagy akármivel.

"megjegyzem, hogy az Index soha nem volt kormanyzatilag vagy allamilag finanszirozva"
Jajj, dehogy nem, pl. Tóta W is kapott megrendelést olyan rajzfilm szövegírására, amit senki se látott, 2007-ben. 2010 előtt az index az SZDSZ támogatását élvezte, az origo meg az MSZP-ét - gondolom ezen nincs vita. Aki látta milyen bannerek mentek a választás előtti hónapban végig az oldalakon, az tudja.

"egy fuggetlen media MINDIG kritikus a hatalommal szemben"
És ezzel együtt önállóan, reklámból életképtelen. Mivel a politikai média ugyanúgy targetálatlan mint a bulvár, viszont drágább az előállítása, így a bulvárral szemben elveszíti a hirdetésekért folyó versenyt. Ezért mondtam, hogy ha zavar TITEKET akkor nyúljatok szépen a zsebetekbe, és FIZESSÉTEK KI a független újság készítését. Mert máshogy nem lesz.

"kb azt allitod, hogy mivel A megcsinalta, es nem lett kovetkezmenye, akkor B is megcsinalhatja. huha... ezzel kb legitimizalod a bunelkovetest, ha a bunelkoveto meg tudja uszni a buntetest"
Politikáról beszélek, nem köztörvényes bűncselekményekről. A politika simán így működik. Lehet eltartott kisujjal agonizálni, hogy ez milyen szörnyű, SŐŐŐT, még elmehetsz panaszkodni a New York Times-ba is, hogy micsoda botrány ez - de ez kurvára így működik. A te döntésed hogy a világ igazságtalanságán való merengéssel töltöd el az életed, vagy felismered a játékszabályokat, és megpróbálsz jól kijönni a játékból.

Péter 2 2020.07.31. 12:25:09

@Nancsibacsi: Szívesen vitázom veled a kérdésről, ha összefutunk máshol. Itt nem. Majd talán a házigazda megmondja neked, miért nem, vagy ha nem, akkor ne törődj vele, csak fogadd el: itt nem. (Ez a hozzászólás sem született volna meg, ha neked nem akartam volna jelezni, hogy nem a válasz elől futamodom meg.)

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.08.03. 09:44:07

@Péter 2: @Nancsibacsi: Már visszavontam. Nem rád vagyok dühös, hanem azokra, akik teletömték a fejedet hazugságokkal. Elsősorban egy másik Péterre. Lényegtelen. A kirohanásért elnézést. Azt, hogy aki hazudozik aljas szándékkal és politikai manővereihez becsületes embereket mocskol be hazugságaival, azokat had' nevezzem már szarházinak. Úgyse változtat semmit. Ezek az epizódok csak erősítik a véleményemet és a hányingeremet: kilonem100.blog.hu/2020/07/31/hullarablok444

gigabursch 2020.09.01. 07:20:53

Csak én látom úgy, hogy az index továbbra is működik?

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.09.01. 07:36:37

@gigabursch: NINCS MÁSIK! :) Persze, hogy működik. Az ellendrukkerek mindent bedobtak, de találtak embereket, van bőven a piacon jó újságíró. Sokat ismerek közülük.

gigabursch 2020.09.04. 19:19:04

@A kiló nem százat jelent.:
No, majd meglátjuk.
Egyébiránt a helyesírás továbbra is kihívést jelent a legtöbb újságírónak az index székházban.
süti beállítások módosítása