A kiló nem százat jelent.

A magyar közélet 6 típushibája az uborkaszezonban

2020. augusztus 25.

Előre tudtuk, hogy ez lesz. Az Index még a boldog békeidőkben, idén májusban megírta:  De senki sem sejtette a szerkesztőségben sem, hogy mi következik ezután. Visszatekintés az uborkaszezonra.

uborka_orban.PNG

Orbán Viktor büszkén viszi az uborkáit a munkahelyére. Facebook.

  1. uborka: a pedofil botrány.

    Bevallom korábban titokban mindig vágytam, hogy egyszer egy latinamerikai országban legyek nagykövet: remek a klíma, azt sem tudják hol van Magyarország, fogadások, nyugdíjas állás. Kiderült azonban, hogy a perui magyar nagykövetnek viszont egészen más titkos vágyai voltak. Szándékosan nem írtam erről, mert mindent megírtak róla. Agyoncsócsálták. És legalább annyira taszító számomra a közvéleménynek az a perverziója, hogy szeret könyékig vájkálni az ilyesmikben. Az emberi szexualitás színskálája változatosabb, mint a szivárványé (ez még később fontos lesz. Az emberek imádják a számukra undorító dolgokat. A politikusok pedig ráugranak az ilyen témákra, pedig ennek az ügynek sem volt semmi köze a politikához valójában: A nagykövet karrierje kormányokon átívelő volt, ahogy annak lennie is kell egy rendes országban: tapasztalt diplomaták kell képviseljék a magyar államot külföldön, ez a közös érdeke kormánypártinak és ellenzékinek is.

    Még abban sincs okunk kételkedni, hogy lebukásáig a nagykövet is egy ilyen képzett, felkészült, tisztességes diplomata volt. Szerencsétlen érdeklődési körrel, ami elkerülte a magyar szakszolgálatok figyelmét, még ez is bocsánatos mulasztás lenne. Az viszont furdalja az oldalamat, hogy mi lehetett annak a diplomáciai ára, hogy a nagykövetet az amerikai titkosszolgálatok buktatták le. Már ez is önmagában érdekes. Világos, hogy ilyen fotók letöltése és tárolása miért bűncselekmény, ebben a közvélemény sem téved, védeni kell a gyerekeinket, magától értetődő, teljesen mindegy, hogy 19 ezer képről vagy 19-ről van szó, letölteni pont ugyanannyi a digitális korban, ezen már teljesen feleslegesen rugóztunk. Pont ugyanolyan bűncselekmény. A konzervatív kormány rögtön bedobta a szigorítás ötletét, amire szerintem semmi szükség: a probléma pszichológiai és nem kriminológiai.

    Amúgy megkockáztatva az ingoványos terepre tévedést érdekes, hogy legalábbis idehaza 14-18 év közöttiekkel már szexelhetsz, de egyetlen fotó átküldése már bűncselekmény, akár két tinédzser között is, ami nem szerencsés, de talán mégsem börtönnel kéne fenyegetni. A náluk is fiatalabbak esetén már nem lehet pardon és nemcsak a jóérzést sérti akár az illusztrációja is, és ebben szerintem mindenki egyetért. Nem eléggé tudatosul a tény, hogy a pornográf célból keringő kiskorúakról készült fotók közel ötödét maguk a szülők készítették, magyarán ártatlan családi fotóként került fel az internetre. Kontextusából kiragadva válik bűncselekmény bűntárgyává. Tehát lényegében az igazi "elkövetők" sok esetben ugyanazok az átlagemberek, akik utána joggal felháborodottan reagálnak a visszaélésekre és a gyerekek kihasználására. Ennyit a tudatosságunkról. Csak figyelmeztetésként írom: értékítéleteink nem mindig kikezdhetetlen zsinórmértékek félinformációkból és elhamarkodottan ítélkezünk.

    Sok "boszorkányt" égetett már meg a közvélemény az évszázadok során és ezért tartom szerencsésebbnek, hogy ilyenkor egy a körülményeket érzelemmentesen, elfogulatlanul és szakmailag mérlegelni tudó bíróság ítélkezik és nem az isten adta nép. Ettől még hiszek a demokráciában, de legalább annyira a hatalmi ágak szétválasztásában is. Várható volt a magyar politikusok jogállamromboló hajlamaiknak megfelelően nekiestek a független bíróságnak. Mindamellett a zsigeri emberi reakciók érthetők. Az ügynek viszont nincs köze a pártpolitikához, hiába erőlködnek a politikusok, nem a mindenható kormány védte meg a "saját emberét", mint láttuk nem a saját emberük és vica versa, nem is szegény szerencsétlen "Gyurcsányé", csak egy magyar diplomata, aki tételezzük fel, talán nem ártott egy gyereknek sem.

    Hogy mit kerestek a gépén az amerikaiak az egy jó kérdés. "Teljesen normális", hogy a "jó" Obama szemrebbenés nélkül beismerte, hogy lehallgatja Angela Merkel német kancellárt. Eléggé valószínűsíthető, hogy a perui magyar nagykövet nem ennyire érdekes számukra, ellenben nagyon valószínű, hogy a hasonló témájú fotókkal "maga az FBI" látja el a dark web-et abból a célból, hogy a képek bűnös letöltőit lefüleljék. (Jó hát az is érdekes, hogy a dark web infrastruktúráját az amerikai hadsereg fejlesztette ki.) Amit aztán később fel lehet használni adott esetben egy bűnügyben vagy akár egy diplomáciai játszmában. Sosem tudjuk meg, hogy itt mi volt a háttérben és ez az én perverzióm, hogy mindennek mögé akarok nézni. Sosem tudjuk meg, hogy mi volt a perui fiaskó valódi diplomáciai ára. Az viszont világos, hogy a magyar szakszolgálatok sem kivédeni nem tudták (magyarán, hogy az illetőből ne legyen nagykövet és ne következzen be ilyen diplomáciai arcvesztés) sem megvédeni nem tudták a magyar államérdeket (magyarán az amerikaiak azt csinálnak a magyar diplomaták számítógépein, amit akarnak). Mindkettő elárul az ezerhúszéves magyar államiságról valamit.

  2. uborka. Kibújik a szög a zsákból: Novák Előd nagyon vágyott egy szivárványos zászlóra.

    Annyira nem tudott ellenállni a melegmozgalmi szimbólum csábításának a szélsőjobboldali botrányhős, hogy lelopta a szivárványos zászlót egy középületről majd elfutott... Lakner Zoltán annyit írt erről, hogy ennyire még neki sem fontos ez a dolog... 

    Nyilván nem kéne róla írni, mert nevetséges. Hogy Gyurcsányt szegény szerencsétlennek neveztem a pedofil ügyben, akkor Novák Elődnek ez duplán kijár, hiszen ő nemcsak kilépett a Jobbikból, de még jólfizető képviselői állását is ott kellett hagyja. Isten tudja, hogy mit tudtak róla, de nyilván volt valami, mert többi társa nem mondott le és érzésem szerint ő sem a gerincessége miatt távozott határőrösdit játszani. A szivárványos zászló birtoklására vágyó kis politikust a Jobbikban Emőkének gúnyolták egyébként, biztos nem azért mert meleg lenne. Részemről meg olcsó poén. De ennek lehet pici pszichológiai jelentősége, de legalábbis érdekes. Az emberek gonoszak. Az ember pedig a barátait sem választhatja meg olykor. (Lásd még összefogás.)

    Előd egyébként valójában aranyos sokszoros kispapa, példaértékű a családjuk, csak vannak ezek kis allűrjei. Még azt is lefogadom, hogy nem is utálja a melegeket valójában, ahogy szerintem generációjában ez már meglehetősen ritka. Nem tudom, melyik a nagyobb szekunder szégyen. Operettnácik operettbuzizását lemozizni vagy az erre a performanszra kiéhezett homofób közvéleménnyel empatizálni.
    Nektek is ennyi jutott, mint minden más "ultrának" és fűzfarajongónak a különböző pártok szurkolótáboraiban.

    Előd egyébként nagyot ment a nyáron: egyszem magyari harczosként megfúrta, hogy Nelson Mandela nevét egy kis közpark viselje szintén Újbudán. Annyira jól sikerült a performansz, hogy az idős DK-s polgármestert egymásutáni nyelvbotlásokba kergesse bűnrossz hitleres hasonlatokkal és Mengele-Mandela összekeverésével.

    Annyi derült ki számomra, hogy nemcsak az érdektelenségbe fulladt zsidózás évtizedeit hagytuk magunk mögött, de kiégett a közvélemény ingerküszöbe az antiszemitázás kapcsán is. Posztmodern rasszizmus. Mandeláról nem lehet parkot elnevezni Újbudán, antiszemita pedig már csak zsidó lehet— írtuk. Ahogy senkit sem érdekel, hogy a kutya megharapta a postást, a magyar szélsőjobb esetleges rasszista kiszólásait már a Nyugati Fény sem taglalja (hiszen a Jobbikkal összebútorozott a DK, a szintén közös albérletben lakó Momentumba viszont szívesen szállnak bele, pedig ez a nemzedék már szivárványos zászlóval a szívében született, nem úgy, mint a DK-s generáció. 2015-ben a "legeurópaibb" párt egyik képviselője még buzizós botránya miatt kellett távozzon a Gyurcsány-pártból. Igen. Így volt. Novákot persze nem ezért rúgta ki Vona, szerintem, Toroczkai meg pláne nem fogja ezért: ellenkezőleg, épp ezért szerződtették. Nem mondom, hogy ezt nem tudom a DK javára írni, de ezt az örömömet nem tudom beosztani karácsonyig.

    Apropó Karácsony! Helyi politika: a Lánchíd felújítása lehetne igazán szép szimbóluma anna, hogy ebben az országban nem ezekért a zászlólopós performanszokért tartjuk a politikusokat, és melegen gratulálok Novák Elődnek, hogy ezzel a performansszal is ráérzett, hogy mivel lehet idehaza címlapra kerülni. De nem így van. A Lánchíd felújításában csak a politikai szájkaratéba öntik az energiáikat a közszereplők. Nyugi, azért majd meg lesz, de előbb el kell játszani a hattyú halálát. Valószínű azért mert annyira nem sürgős. Leszakadni nem fog, de addig is jó elmondani, hogy a másik mennyire felelőtlen ésatöbbi. Szóval ennyit az uborkaméregetésről és annak kínos firtatásáról, hogy mások hova teszik az uborkájukat, ami szerintem magánügy, amúgy. Azért látszik, hogy egy kis sikamlós témával a közvélemény ingerküszöbét még a magyar politika is meg tudja karcolni időnként.

  3. uborka: nemzeti csapatások az Adrián.


    Sokat írnak erről. Én pedig épp ezért nem írok ismétcsak. Orbán Viktor, a legmenőbb magyar Facebook-influenszer egyébként másodállásban még miniszterelnök is. Szerintem ezt nem is tudatosítjuk már. Épp olyan természetes ez a magyar ember számára, mint a levegő. Pesten kicsit fullasztóbb, vidéken meg nem panaszkodósak az emberek. Amellett, hogy "helló ubik" kezdetű folytatásos sorozatában megosztotta velünk a legfontosabb eseményeket az uborkáit illetően, eltette a magyar közvéleményt, mint a kovászos uborkát jó régen. Mit számít tehát, hogy míg ugyanazon a felületen felszólít, hogy nyaraljunk hazafihoz méltóan végre itthon: "több Balaton, kevesebb Adria", addig felvételek tanulsága szerint ő és külügyminisztere is Horvátországban nyaral. Nem azt mondta, hogy csak a Balaton és semmi Adria, végülis. Nix ugribugri. Jó nekem ez tényleg mindegy. Odamennek, ahova akarnak.

    Magánjachton luxusnyaralni: nem érdekel. Hogy fogadhat-e el ilyen meghívást külügyminiszter: már nem érdekel. Nem fogok ezen filózni. Egyébként sor esetben igen, beleférhet. Végülis te is nyaraltál már egy haverod nyaralójában úgy, hogy nem fizettél érte és nem rohantál bevallani. Az ilyen finomságokra a magyar hatóságok nem fogékonyak, kivéve, ha ellenzéki pártok ÁSZ-vizsgálata. De nem érdekel. Magyar ember vagyok, csak akkor kapom fel a fejem, ha legalább kokainban úszva készül szexvideó a luxusjachtozásról. Akkor is inkább irigykedem és megválasztom az illetőt polgármesternek, nem rajtam múlik a dolog. Én magyar választó vagyok, nekem nem dumál senki. Szijjártó meg még csak nem is iszik alkoholt. Orbán uborkáiról pedig annál több posztot már nem akarunk, mint, amennyi eddig felkerült. 

    A korrupció akár erkölcsi akár anyagi értelemben meg sem karcolják egy magyar politikus népszerűségét: rá csak az veszélyes, ha lúzernek tűnik. Uborkaszezon van: évek, évtizedek óta egyre jobban. Apály. Mondják, dagály idején minden oké, mindenki él, mint hal a vízban, apály idején derül ki kin nincs fürdőruha. Lásd még az uborkákra vonatkozó összes metaforát. A lényeg: ne legyél vagy ne látszódj lúzernek. Tautológia, de a vereség a legrosszabb, ami a vesztest sújthatja. A vereséget Orbán ellenzéke jól megtanulta és szinte magáévá tette, olyannyira, hogy saját sikereit emiatt már szinte értékelni sem tudja. A saját győzelmét tartja ex lexnek és nem a nemzeti együttműködés rendszerét, amit a COVID-19 és a közös nagy nemzeti pánikban ellenzékestül meg is valósítottunk, a Gleichschaltung tökéletes. Vita, a küzdelem már rég nem politikai épp ezért, az eszközök és a célok is politikán kívüliek. Ezért a politikai sikert nem csak nem értékeljük, az nem cél és észre sem vesszük.

  4. uborka. Göd: az összefogás állatorvosi lova.


    Teljesen mindegy, hogy kinek van "igaza", a felfüggesztett fiatal momentumos polgármesternek vagy ellenlábasainak. Mit jelent az "igaza van"? A polgármester legitimitása a legnagyobb egy településen: közvetlenül választják, az alpolgármesterek csak a koalícióban résztvevő pártok megállapodása alapján jutnak viszont szerepkörhöz. Gödön az ellenzéki koalíció győzött, a DK-sok egy része és az LMP-s Fülöp Zoltán alpolgármester azonban nem tudtak együttműködni a polgármesterükkel.

    Annál komolyabb vád, hogy "arrogáns lenne" nem igazán hangzott el. A fegyelmit arra alapozták, hogy "felmerült a gyanú, hogy" szabálytalanül hozott döntéseket, ami adott esetben akár igaz is lehet. Akár lehet, hogy az Adrián mind együtt csapattuk Epsteinnel és Borkaival. A gyanú időnként felmerül, majd kiderül, hogy csak porcukor van itthon. Csicskagyász. Ilyesmit megállapítani azonban a hatóságok dolga, nem a vitában érintett testület többségéé: és itt igen bizarr barikádokon átivelő szövetségek köttethetnek, hiszen a Fidesznek nem kell mondanom, mi az érdeke. Logikus volt, hogy a DK országos szintre emelte hát  a kérdést és azzal vádolta meg a polgármestert, amit maga is nyilvánvalóan csinált: összeszűrte a levet a kormányoldallal. Az egyikről a szavazási jegyzőkönyv a másikról meg vitatható hangfelvétel van: melyik a médiaképesebb ugye? A közvélemény könnyen megvezethető. A Gyurcsány-párt ebben profi. A Momentum csak tanulja. Az LMP-től meg annyira nem ért semmihez csak az etikai bizottságosdihoz, hogy fel sem tűnik az alpolgármesterüknek pontosan mibe is keveredett. Pedig kimaradni korrektebb lett volna.

    Szabálytalanság esetén feljelentést kell tenni. Nem vizsgáló bizottságosdit kéne játszani, a belháború nem igazán a város, az ország érdeke. Mellesleg persze szép dolog a szabályosság és számon lehet és kell is kérni, de a választott döntéshozók felelőssége elsősorban abban van, hogy a döntések a város érdekében születnek-e. Ilyenformán nevetséges az olyan vád, hogy a polgármester miért saját szakállára kezdeményezett valamit, amit amúgy a testület is támogatott, mint nyilvánvalót. Ilyen abszurditások, ez a szabályfetisizmus és az azokat kényszeresen bunkósbotként használó szabálymumusok "tették naggyá" az egyik főkolompos pártját (ami közismerten az én pártom is), az LMP-ről van szó, ami itt Gödön láthatóan egyszemélyben él és virul, ami egyrészt nagy szó, másrészt szép teljesítmény egy országos politikából szinte eltűnt formációtól. Nem spórolnám meg tehát a kritikámat. Virágozzék ezer virág, de a penészvirágra spec. nem gondoltam én sem. 

    A magyar fallokrata hagyományok tisztán és kiforrottan érhetők tetten ebben a mérhetetlen faszságban. Én kérek elnézést. És csak emlékeztetnék rá mindenkit, hogy annak idején Orbánnal szemben is az volt az egyik fő ellenérv az akkor még erősen MSZP-szimpatizánsra hangolt közvéleményben, hogy fiatal "taknyos". Hát egyrészt most nem az. Másrészt mások viszont igen. És? A választóktól bizalmat elnyerő vezetők irányában kijár némi tisztelet. Legfőképpen azért, mert sosem tudhatod, hogy mikor kerülsz a helyükbe. Visszakapod kamatostul. 

    A nyár viccét ennek kapcsán sütném el: "ígérem nem leszek miniszterelnök". Mondta Gyurcsány Ferenc, Orbán mellett egyetlen mesterem. De tényleg. Ehhez viszont én sem tudok, mit hozzáfűzni. Én sem leszek rúdtáncos egy luxusjachton. Ígérem.
  5. uborka. Ha az indexesek a kútba ugranak, mi ugorjunk utánuk?


    Ha nem írtam volna erről öt cikket, akkor sem kéne belemerülnöm nagyon, mert az az öt is úgy indult, hogy nem kéne erről írni és nem akarnék erről írni. Az indexesek hősies tömeges felmondása az ország legolvasottabb lapjánál, amely történetesen 2003 óra stabilan "jobboldali" tulajdonú volt a sajtótörténelem legelcseszettebb zsarolási kísérlete. Szépséghibája ennek a forradalmi önérzetnek, ahogy már írtam, hogy a legtöbb kollega úgy szerződött a laphoz, hogy már rég jobboldali tulajdon ban volt. Belsős informátoraim szerint leginkább az volt a kollegák elképzelése, hogy a cég vezetése megretten és visszahívja a főszerkesztőt. Ez a realitások teljes félreértéséről tanúskodik leginkább. Nem ez történt. Az All-in-t elbukták.

    Egy szerencsétlen valóban politikailag motivált botrány kirobbantása több prominens szereplő szerint sem volt tulajdonosi érdek, pláne nem kormányérdek, ez 1x1. Mert az állomány elvesztése valóban ellehetetlenítheti a lap működést, megrendítheti a hirdetők bizalmát, amit már a függetlenségi barométeres idétlenkedés is kikezdett. A kormány reputációját pedig tovább rombolja külföldön és idehaza. Az Index egy üzleti vállalkozás. A kormánynak pedig szüksége van a demokratikus legitimációra.

    A piacon amúgy, hát most aztán különösen, de a válság miatt is nagyon sok az állástalan és amúgy legalább olyan jó képességű újságíró. Hagyni kéne őket dolgozni és nem cseszegetni azokat, akik leszerződnek most. A támadások sokszor igen méltatlanok és olyanok baszogatják egymást, akiket külön-külön tiszteltem a szakmában. Dezső Andristól szuper lesz olvasni a HVG-n is az oknyomozó anyagokat. (Igazából Hont András karanténszkeptikus írásai miatt elő is fizettem a HVG360-ra, de majd elsütöm, hogy miatta is fogom olvasni az amúgy a hírszerkesztése miatt sokkal silányabb online hvg.hu-t.) Most épp Szijjártó kis jachtozásáról riportolt ügyesen, de a Maffiózók mackónadrágban egy alapmű. Biztos van még a 90-ből 3-4, akinek nem lesz nehéz a továbblépés és ahogy annak idején a parkolómutyit szuperül felgöngyölítő Ács Daniék lelécelését megértettem ezt is elfogadom. A nagy betűs életben, a való világban gyakori, hogy az emberek váltanak. Még ha sokan csak most csodálkoznak is rá a való világra úgy látom. Sokan rá fognak jönni, hogy ez irtó nagy szívás volt. A mindig okos közvélemény jólértesültsége közepette pedig él majd tovább valamely tényektől elrugaszkodott narratívában, Gyurcsányról meg Orbánról, hófehérkéről, a hétfejű sárkányról, tetszőleges esti mesék szerint. Nyár van és semmi baj. 

    De én ugyanilyen jószándékkal fogom olvasni majd a megújult Indexet. Lapot szerkeszteni vagy cicás videókat betenni, esetleg idétlen kommenteket hozzáfűzni sokan tudnak a megszokott színvonalon. Vagyok olyan önhitt, hogy a fenti kettő közül a cicás citókat legalább saját kompetenciámon belül is magaménak érezhessem. De van másik. Sorry. Vagy lehet másik. Bár gőzerővel dolgozik a gépezet, hogy elriassza a próbálkozókat. Nem kétlem azonban, hogy idióta az, aki beleköt Szomathy Pálba és az egykori Magyar Hírlap főszerkesztőben látja a lap fideszesítésének eszközét. Nonszensz. Nem kételkedem a Jövő TV-s Szalai Szabolcs vagy Balogh Ákos Gergely szakmai tisztességében. Másnak sem kéne. Az Ákos által szerkesztett Mandiner is üdítő, plurális színfolt volt a magyar médiában, bár sokat kopott Ákos és az Azonnali kiválása óta, de még mindig több ellenvélemény olvasható rajta, mint akár a 444-en, ami bárhogy is, de nem egy objektív hírforrás, nem azért olvassuk valójában, ha olvassuk.

    Független? Naná. De az önmagában nem érték ám. Nem tudjuk úgy olvasni, hogy csak a hírekért olvassuk, mert közel sem biztosította azt az átfogó képet a napi történésekről, mint a vezető hírportálok, amik között az Index a legjobb volt, de nem a lehető legjobb messze sem. Egyedül a szerkesztőség mérete garantálta az elsőségét, de nem a minősége. Mint többször leírtam, jobb híján ezt olvastuk sokan, régóta. Nagyon sokan olvassák ám, sokféle meggyőződéssel, márcsak ezért is kétséges a koncepció, hogy tömegek vágynak egy forradalmi megmozdulásra a médiában. Ha jósolnom kell, akkor az az érzésem, hogy ilyesmi nem következik be.

    Ettől függetlenül nem hittem volna, hogy ez lesz és brutálisan sajnálom. Minden magyar médianyomor és közéleti lelki szegénység bele van ebbe a sztoriba sűrítve. Orbán uborkája nem lesz jó uborka, jól jósolta az Index. Hát ezt termette ez az uborkaszezon... :(

  6. uborka. A koronavírus a nemzeti együttműködés rendszerének csúcsa. Vagyis mélypontja. Főleg gazdasági értelemben.


    És ez nem Habony Árpád műhelyében született politikai termék. Mégis ugyanazt a sokszor pontatlan, egyoldalú, leegyszerűsített pánikkeltő propagandát terjeszti a balliberális és a kormánymédia egyaránt. A kormánypártok és ellenzéke ugyanúgy maszkban pózol vagy hoz róla rendeletet. Míg külföldön éles viták övezik a lezárások, a karantén vagy a maszkviselés hasznosságát, hatásosságát, sőt akár a járvány megítélésében is megoszlanak a vélemények, annak ellenére, hogy a nagy platformok gazdái magáncenzúrát gyakorolnak a tartalmak felett és az általuk kifogásolt szakértők videóit törlik, mintha csak az ötvenes évek Magyarországán lennénk mégis pártpolitikai szintig vannak ellenvélemények. Nálunk nincs. Semmi. Néhány egy Hont András vagy egy Ceglédi Zoltán publicisztika. Vagy egy poszt A kiló nem százat jelent. blogon.

    Ténylegesen megvalósult a nemzeti egyetértés rendszere márpedig ez volna most az egyetlen tényleges társadalmi kérdés, ami tömegeket érint. Minden mást szokás szerint elfelejtettünk. Az amnézia tökéletes. Nyugodtan el lehet hinni, hogy az Index ügye csak egy kisebbségnek fontos. Ide tartozunk mi. A többi témának pedig vagy nincs politikai vetülete valójában vagy lehetne, de megintcsak nem fogékony rá a teljes közvélemény, nem tudják kihasználni a szolid kis jachtozást hiszen Borkai Zsolt lássuk be mindannyiunk számára magasra tette a lécet jó ideig. Ez az ilyen botrányok egyik nem kívánt mellékhatása: a biztosítékok kiégnek és utána kár várni ugyanazt a hatást. Mint a drogoknál: növelni kell a dózist vagy lejönni a szerről. Esetleg egy keményebbre váltani...

    Speciel hülyét kapok attól, hogy hülyének néznek: eddig is tudtuk, hogy kezet kell mosni. A maradj otthon is néphülyítés volt, hiszen nem maradt senki otthon és nem is lett muszáj. Bár sokan követelték volna a legbrutálisabb korlátozásokat, azokat szerencsére nem kaptuk meg sem jutalmul, sem büntetésből. Az egyoldalú médiahisztéria, a közvélemény pánikja és a politika inkompetenciája csak egy régi jó kis puha diktatúrának ágyaz meg, másra nem jó. Maradt a maszk és a számháború egyelőre kicsiny számokkal, de az emberek többsége úgyis gyönge volt matekból. Statisztikát meg sosem tanult.

    Megmondom őszintén én nem akarok tippelni, hogy lesz-e második hullám. Definíció szerint lehet. A légúti megbetegedések ősszel előjönnek, tavasszal lecsengenek. Ilyenformán könnyű jósolni. A kérdés a hullám nagysága. Nincs okunk azt hinni, hogy ne tudnánk megbírkózni vele. Nagyjából már mindenki érti, hogy mit tud tenni védekezésül és ha nem hülyítjük agyon az embereket, ha felnőttként kezeljük őket és a valódi tájékoztatást tartjuk szem előtt és nem a politikai haszonszerzést amikor patetikusan kimegyünk puszta kézzel osztogatni a sterilnek szánt maszkokat feltörekvő ellenzéki politikusként, akkor talán legalább úgy át tudjuk vészelni. Sokkal többet tudunk most, mint tudtunk februárban. Pl. tudjuk a legfontosabb következményt, ami úgy tűnik mégis alig valakit érdekel most a víruspánik közepette, pedig nagyon fontos: a 2008-asnál is nagyobb válság jöhet, sőt jön. És ezt nem az ellenzék harsogja. Nem a csúnya kritikus szakértők. A kormány maga. 

    Fájni fog. Valószínű és ezzel kéne foglalkozzunk, ha még nem temetkeztünk bele a virtuális valóságba teljesen. Ez inkább itt van, nem úgy, mint a misztikus második hullám. Fájni fog. De a hülyeség is fájhatna, de nem fáj. Mert, ha fájna tömegek fetrengenének ordítva az utcákon az évek óta tartó uborkaszezonban. Ez a fenti hat pontba sűrített közelmúlt (biztos volt még más esemény is) szomorú tanulsága.

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr1716174416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wildhunt 2020.08.26. 12:56:26

Jó volt, köszönöm!

alöksz róz 2020.08.28. 01:35:03

"Az egyoldalú médiahisztéria, a közvélemény pánikja és a politika inkompetenciája csak egy régi jó kis puha diktatúrának ágyaz meg, másra nem jó" - lehet h eleve az is volt a cél
süti beállítások módosítása