A kiló nem százat jelent.

A Tisza nevében: szemetes helyett újra szőke folyót szeretne a reklámszakember

2021. április 03.
  • Már több mint százezren látták a YouTube-on Ljasuk Dimitry, ukrán-magyar reklámszakember, természetfilmes, környezetvédelmi aktivista egyszerre felemelő, gyönyörű és rettenetes képsorait.
  • És neked is látnod kell!

Úszik a műanyagszemét lefelé a Tiszán, ukrajnai mellékfolyói gyakran illegális-féllegális szeméthegyeket ölelnek körül. Mindez Európa szívében.

Kittinger Szonja az Indexen már beszámolt a film debütálásáról, én egyszerűen annyit mondanék: nézd végig! Tanulságos, felemelő, gyönyörű. Annak ellenére, hogy szeméthegyek árnyékolják be a Természet Múlhatatlan Szépségét és az Emberi Jószándék megannyi reményt adó példáit...

Ljasuk Dimitryről elsőre külsőre azt hinné az ember, hogy Nagy Ervin színész, mint oly sok más celeb talált magának ő is egy nemes célt, hogy segítse azt vagy javítson saját imázsán — értelmezzük akár jó szándékúan vagy cinikusan, de érdekesebb dologról, érdekesebb emberről és kezdeményezéséről van szó. Egy magyarul jobban beszélő ukrán reklámszakember küldött videóüzenetet Ukrajna elnökéhez és az öt ország politikusaihoz a Tisza nevében. YouTube csatornáján több lélegzetelállítóan szép filmet nézhetünk meg nemcsak a Tiszáról, de a kelet-közép-európai tájat lakó sokszor nehéz sorsú szláv, magyar, román emberek vendégszeretéről, életigenléséről, tenniakarásáról. 

Ljasuk Dimitry adott már interjút a National Geographicnak is. A pandémia idejére pedig egy Tisza-tavi kis szigetre vonult vissza, mint afféle modern Robinson Crusoe — persze laptoppal:

Beregszász, Kőrösmező, Rahó, a Tisza-tó, végül a Duna-delta csodálatos tájai és csodálatos lakói a film és a folyókba dobált műanyaghulladék útjának állomásai.

Kittinger Szonja cikkének címe szekunder szégyen, amit joggal érez amiatt, hogy ezt a gyönyörű tájat mi emberek tesszük magunk számára is élhetetlen szemétteleppé. Ebben sok igazság van. A rengeteg műanyag hulladék, elsősorban PET-palack címkéje ékesszólóan árulkodik azok eredetéről a Duna-Tisza és más folyók hulladékát végül egybegyűjtő romániai Duna-deltában. Bár az arányok nem egyformák: a legtöbb hulladék az elméletileg uniós szabályokat alkalmazó Romániából és a környezetbarát hulladékgazdálkodást hírből sem ismerő Ukrajnából kerül ki, de találni egyértelműen Magyarországról származó hulladékot is. 

Sorsunk és felelősségünk is közös. Több köt össze, mint a folyó vagy a természet közös szeretete. Talán véletlen, de a félig ukrán félig magyar filmes több más ukrán-magyarral, magyarul beszélő ukránnal, ukrán származású románnal találkozik. A Kárpát-medence és térségének lakói éppúgy évezredek óta keverednek itt, mint a folyók vize. És éppúgy keveredik bennünk a jószándék és a nemtörődömség is, ahogy a természet drónfelvételekkel is nehezen visszaadható szépsége a vízben úszó, ártéreket elcsúfító szeméttel.

Mégis leginkább azok a nem is annyira magányos hősök a főszereplői inkább ennek a történetnek, azok a szakemberek, akik minden állami segítség nélkül szelektívgyűjtőket, hulladéklerakó telepeket hoznak létre önerőből, saját kevés jövedelmükből Kárpátalja nyomorából kiemelkedve. Az emberben átfut a gondolat, hogy minek fizetünk adót, minek az állam, ha ezt az elemi közfeladatot sem képes ellátni?

Ugyanakkor mégis optimizmussal tölti el, hogy még egy ilyen a miénkhez képest is nagyságrendekkel működésképtelenebb országban is vannak, akik képesek és hajlandóak ezeket a közszolgáltatásokat úgymond "szabad piaci módon" megvalósítani a köz és a természet érdekében. Nem tudom ezt eléggé méltatni, bár nyilván amikor a piacpártiak azt mondják "a piac majd megoldja", nem pont erre gondolnak. Egyértelműen állami  és forrásigényes közfeladatról van szó, mert az újrahasznosításból képződő minimális haszon eltörpül a szervezett hulladékgazdálkodás társadalmi haszna mellett.

Optimizmusom ellenére nem tudok nem realista is lenni. Sértődöttségben élő keleteurópai társadalmaink  eközben nem feltétlenül csak az egymásétól elválaszhatatlan közjón szoktak merengeni, sőt inkább olyasmiken, mint hogy kié is volna igazából a Kárpát-medence vagy annak adott szeglete. A torkolatvidéken és az ártereken minket fogadó lesújtó kép alapján ez édesmindegy. Sőt sokszor úgy tűnik, hogy egyikőnk sem érdemli meg igazán ezt a gyönyörű tájat.

Ha nem is sokan viszont, de vannak páran, akikre éppen ezért büszkék lehetünk. Az ukrán-magyar Ljasuk Dimitry az egyikük. Szemetesből újra szőke folyót szeretne az ukrán-magyar reklámszakember. Vajon az öt ország népei is? Remek lehetőség lenne félretenni nézeteltéréseinket és tenni valami hasznosat közösen.

A blog 2015 végén azért indult, hogy az ideológiai szekértáborokon túllépve tiszta vizet öntsön a pohárba.
Olvasottságunk 2020-ban lépte át az egymilliót.
Posztjainkat számos országos és helyi portál megosztotta vagy hivatkozta az Indextől a Mandinerig, a Mércétől a Propellerig, a Hírolvasótól a Kapuig, a Balmixtől a social mediáig...
Köszönöm, ha lájkolod és megosztod írásainkat, kövess minket: facebook.com/kilonem100, ha támogatni szeretnél: patreon.com/kilonem100 — köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr4016489066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.04.03. 19:16:16

Anyai nagymamám ott született, a Tisza partján, nem messze a Tisza forrásvidékétől, a mai magyar-ukrán határ túloldalán.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.04.05. 07:09:23

Vigyázz. mert rossz napja volt Pedó Matyinak tegnap, s mindjárt jön hozzád másolni kommenteket.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.04.05. 07:19:01

@MAXVAL birсaman közíró: Nem is számoltam már hányszor basztam ki a magya-ur blogról. Milyen frusztrált lehetett, három napig volt a címlapon.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.04.05. 07:20:25

Nagyon kontrasztos a különbség. A Duna nyugatról folyik hozzánk, a Tisza keletről. Látszik is.

eßemfaßom meg áll 2021.04.05. 08:18:13

Mi lesz ma a blog.hu-val ha Matyilányt nem locsolják meg...

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2021.04.05. 08:36:10

@MAXVAL birсaman közíró: @eßemfaßom meg áll:
Matyi destruktív kommentjeit, spamjeit, floodjait én is utálom, de ezt a pedofilozást és incselkedést sem bírom. Egyrészt erre engednem kell reagálni, másrészt a nevetekben bocsánatot kérni tőle.

Legyen ennek itt pont a végén. Azt akarom, hogy ő secérezze magát szarul itt.

Ha változtat a stíluson, amnesztiát kap tőlem.

Hallod-e Brendel kollega?

Illetve off miatt most nem akarok merálni, de szóljon már másról a blog.hu. Pls.

Köszönöm!

gigabursch 2021.04.05. 09:02:01

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Ezzel csak óvatosan!
Volt szerencsém 1999-ben Donaueschingentől Budapestig végigkenuzni rajta.
Történetesen ez egybeesett az "Európa Kék szalagja, a Duna" c sorozat forgatásával.
Igaz ez már lassan 22 éve volt, de a vízen és a parton található szemét mennyisége ugyanahhoz a homo sapienshez igazodott.
Csak ott a sűrű vízlépcsőzés hatására sokkal több kimelési pontja volt a víznek
Ill. akkoriban kevesebb szemetet termeltek a szolgáltató szektor gazdasági érdeke miatt.

midnight coder 2021.04.05. 10:14:15

@A kiló nem százat jelent.: Matyival már nagyon sokan próbáltunk normálisan beszélni. Kb. olyan sikerrel, mintha egy zsidó akarta volna meggyõzni Hitlert arról, hogy a Holocaust rossz dolog.

midnight coder 2021.04.05. 10:18:09

Amúgy ebben az egészben nem a PET palack az igazi gond, ami ellen a keresztes háborút folytatják az zöldek, hanem a szemetelés. Mert hogy ha a tajtparaszt nem az erdõbe/folyóba rakná a szemetét hanem kukába, ahonnan zárt szemétlerakóba megy, akkor egy árva palack sem kerülne a Tiszába, sem a tengerekbe. Ugyanakkor a tahó nem csak PET palackot dob ki akkor, amikor kidobja a szemetét, és a többi dolog sem a folyóba való.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2021.04.06. 10:33:08

@midnight coder: a műanyagok a jólétünk alapja jelenleg. Még a műanyaghulladék is inkább az ember számára esztétikai gyötrelem, mint valódi természetkárosodás. Egy méreganyag, amit egy ipari üzem bocsát ki teljesen más tészta, mint egy tkp. inert műanyagdarab. Az élővilág sokszor még használja is. A madarak pl. zúzógyomrukban kövek helyett. Nem azért eszik, mert hülyék és ez valami horror, hanem, mert jó ötletnek tartják.
süti beállítások módosítása