A kiló nem százat jelent.

Az el-sem-adott Városháza esete többet mesél nekünk a hazai korrupcióról, mint bármely ellenzéki szakértő. Mészáros Lőrinc celebbé dicsőülésétől Völner Pál csúfos lebukásáig

2022. február 04.

Pandémia-végi visszatekintés és korrupcióinfó Mészáros Lőrinc celebbé dicsőülésétől Völner Pál csúfos lebukásáig. 

259254018_455355869280171_3084797285765186355_n.jpg

Várkonyi Andrea szíve után a bulvárlapok címlapját is meghódította a fideszes milliárdos: kapcsolatukat még könyvben is a nyilvánosság elé tárta az ismert celeb úrhölgy, esküvőjük szinte maga volt a "NER" megkoronázása. Mészáros Lőrinc neve hallatán az az illúzió él mindannyiunkban, mintha minden üzletkötését tökéletesen ismernénk, de ez nagyon nincs így. Az el-sem-adott Városháza esete többet mesél nekünk a hazai korrupcióról, mint bármely ciklus bármely ellenzéki szakértője.

"Mészáros Lőrinc nem cuki" 

Fakadt ki a bulvármédia híradásain és az ellenzéki mémáradaton Ceglédi Zoltán legjobb tudomásom szerint az ellenzékhez sorolható politikai elemző, aki az ellenzéket érő kritikái miatt hozzám és minden más elfogulatlan bírálóhoz hasonlóan lényegében megkapta, kiérdemelte, aztán büszkén fel is vállalta a "fideszes szekértoló" bélyeget az egyre szűkülő ellenzéki szekta szemében. Akkor így jártunk. Az ország meg amúgy. Kezdem megemészteni, hogy lassan minden az én hibám. Hogy az ellenzéki szövetség az alacsonyan csüngő korrupciós ügyekbe sem tud megkapaszkodni, csak ismételgeti magát, mint egy papagáj. 

Nem a blogger vagy az elemző tehetségtelensége ez. Az ellenzék elkerülhetetlen felsülései biztos nem. De különösen az sem, ha a hibákra felhívjuk a figyelmet és levonjuk a következtetéseket. Ahelyett, hogy "pultozni mennénk". Ahova most már egész biztos nem megyek, pedig for the record, korábban mentem, sőt plakátoztam idős dékás önkormányzati képviselőjelölteknek, főpolgármesternek. Mindhiába. Most már nem megyek. Senkinek. De ez egy másik történet. Vagy ha van összefüggés, azt mondja ki az olvasó.

Irigylem mások tisztánlátását.

Mire ezen elmélázhattam volna, hogy ezek szerint Mészáros Lőrinc 'cuki lett', berobbant a botrány: Völner Pál, fideszes igazságügyi miniszter-helyettes ellen a fideszes ügyészség hivatali vesztegetés ügyében indított tavaly nyomozást. Ezzel párhuzamosan pedig az ellenzéki Karácsony Gergely főpolgármester vezette főváros különbejáratú Városháza eladási botránya borzolta a kedélyeket, úgyhogy adásvétel nem is történt. Igazi post-truth korrupciós ügy.

Mindig viszketek, amikor valaki NER-ről beszél.

Több okból sem szeretem. Egyrészt nincs itt semmiféle új rendszer, ez egy "sima" kései kapitalizmus a félperiférián, másrészt ezt az elnevezést Orbán Viktor találta ki, nagyon gyanús és érthetetlen, hogy legélesebb kritikusai pont ezt vették át és használják előszeretettel. Ez kommunikációs hiba. És furcsa: rajtuk kívül nem is használja senki ezt a teszkó gazdaságos politikai terméknek tekinthető címkét. Akkora csoda ez számomra, hogy nem bírtam magamban tartani. No meg itt van az érzés, hogy valahogy így kerültek helyükre a rendszerváltásnál elmozdult tetris-darabkák...

Pont így. És pont ezen a gagyi néven. A történelem nem kegyes hozzánk.

Egy évtized múltán NER alatt röviden a rendszerszerűnek nevezett kormányzati korrupciót szokás leginkább érteni a szókincsében is egyre szűkülő ellenzéki szakzsargonban. Azt az egyedi hungarikumnak semmiképpen sem tekinthető, de nem is üdvözítő jelenséget, hogy a (helyi) gazdasági elit szorosan össze van fonódva a kormányzattal. Mintha valaha másképpen lett volna. Nincs ebben semmi rendkívüli, nemcsak mert mindig is így volt, és nemcsak mert máshol is így van, mert ettől még ez nem feltétlenül jó mindenki számára.

Azt a tényt viszont el kell fogadni, hogy a nagyberuházások megrendelője mindig is az állam volt és lesz minden kapitalista országban, amit jó esetben nagyvállalatok teljesítenek, jelentős profitért cserébe. Minél nagyobb és minél egyedibb egy beruházás, annál inkább összehasonlíthatatlan módon, rendszerint alultervezett büdzsével is túlárazottan, bár a két fogalom egymást kizárja és az egzakttól távol áll. Hívjon bárki ki egy tetszőleges bonyolultabb munkára egy szakembert, meg fogja látni miről beszélek. Aki nyugaton keres ilyen beruházást annak a berlini reptér és a hamburgi operaház kiváló példák. Nem kell csak a négyes metróra gondoljunk.

Szokássá vagy rossz szokássá vált mindenbe korrupciót gyanítani, ahol pénz van. És hát nem alaptalanul, de kevés leíró pontossággal. 

De ettől még, illetve éppen ezért, nem adnék ennek az egésznek pláne ilyen nevet, hogy NER, mert nemcsak a lényegről, a tényleges gazdasági produktumról, úgymint a beruházás hasznossága és az építés hatékonysága nem ad képet, de úgy összességében csak kocsmai ökölrázásra, irigykedésre és tehetetlenségre "ösztönöz", amik nem egy sikeres társadalom ismérvei. Akkor sem használnám, ha már a 2010-es kormányváltást követően erősítette meg még furcsább módon korrupcióról alkotott benyomásainkat, maga Lánczi András a fideszes agytröszt, a Századvég vezetője, hogy:

"amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája".

Mintha nem ugyanarról beszélnének. Egyiknek bűn, másiknak erény.

A legendás 70:30-ból kiszorított balliberális ellenzék és a végül hozzá hasonuló új ellenzékiek (Jobbik és LMP maradványai) azóta teljesen rácsavarodtak erre. Nem tudnak lejönni róla. Se kiköpni, se lenyelni nem tudják. S főleg nem tudnak: hatékonyan fellépni ellene (ómagyarul: korrupció ellen harcolni).

Míg azt sem tudjuk pontosan persze miről van szó.

Értem én, hogy tanuljuk 32 év után is a kapitalizmust, de ennyire? 

Nem véletlenül hivatkozik a baloldali közgazdász, Pogátsa Zoltán is a híres és sikeres amerikai cégvezetőre, Lee Iacocca-ra, aki az üzleti siker zálogának a kormányközeliséget nevezte meg nyilván hazai áthallások nélkül, de a kapitalizmus őshazájából némileg árnyalva a kapitalizmussal kapcsolatos naiv hazai neoliberális szakértői elképzeléseket, amik valamiért, egyébként téves módon a mainstream baloldali politikai gondolkodásnak mondták eddig tollba a gazdaságpolitikát idehaza. 

Van itt tehát egy valóban rendszerszintű valami, amiről érdemes lenne beszélni, de az a rendszer, ami az alanya lenne egy ilyen társadalmi párbeszédnek az nem a világszinten valójában pitiáner kispályás "NER" lenne, hanem maga a modern kapitalizmus, annak félperifériás, kicsit hofigézás változata. Sokan szeretnék gondolom, hogy itt és most receptet adjak ennek a vélt betegségnek a gyógyítására, de erre nem fogok vállalkozni. Egyrészt mert egyre inkább úgy vélem, hogy a látásmódunkkal van baj, másrészt meg a langyos vizet nem kell felfedezni, harmadrészt széllel szemben nem lehet pisálni.

A betegség súlyossága inkább egy makacs lábgombára hasonlít, mint az áttételes rákra, különben a korrupció már rég végzett volna a gazdatesttel, legalábbis az alapján, ahogy róla beszélünk. No meg némi látáshiba, csőlátás, rövidlátás. Tehát tegyünk egy gyors megállapítást, amit persze azonnal le fogok tagadni, mert ezzel végképp nem lehet barátokat szerezni: az a bizonyos elharapódzó korrupció korántsem annyira súlyos idehaza, mint azt gondolnánk. Volt egy valóban durva hőskorszak, a spontán privatizációé, magyarán az állami iparvagyon teljes kiárusítása a rendszerváltás hajnalán, de azt már rég magunk mögött tudhatjuk az olajszőkítéssel, Aranykéz utcai robbantgatásokkal és hasonlókkal együtt. Mára éppolyan nehezen követhető és szövevényes korszak a maga susogós dzsogingos, mackónadrágos vállalkozó-maffiózóival, mint Gulyás Márton krétakörös színdarabja a Korrupció. 

A magyar "rendszer" ma félúton van a nyugati konszolidált, nagyvállalati lobbistákkal európai értelemben vett módon olajozottan működő nyugati típusú korrupció felé, csak hát idehaza nincs annyi pénz, tehát a magyar nagyságrendek meg se közelítik a nyugati ügyekét, és le kell hajolni a kis pénzért is, néha látványosan nagyot, ami sosem elegáns. Hívjuk a magyar valóságot mondjuk a kormányközeli tőkésosztály közbeszerzési korszakának. A korrupcióról nincs statisztika, de a "húsos fazék" mérete jól ismert. Szintén Pogátsa becslése alapján nagyjából 2010-től kezdődően évi 500 milliárdos közbeszerzési büdzsének tudjuk, hogy csak a töredékét nyerik el Mészáros cégei minden híresztelésssel ellentétben. (Korábban Simicska cégei, csak őt már elfelejtettük, ahogy azt is, hogy egy ideig a Jobbikot támogatta, valóban törvényen kívüli eszközökkel.)

Ráadásul nagyobb arányban többszereplős versenyben, mint a bezzeg Csehországban.

Amit itt jegyezném meg sürgősen nem kis részben szponzorál tudatosan pont az a nyugati nagytőke, amely EU néven intézményesült rendszert tart fent erre, de a látszatot viszont nem: az EU intézményei közmondásosan korruptak voltak, bőkezűen etették-itatták mindig is a polgároktól távol zajló uniós sikertörténeteket megéneklő médiamunkásokat. Épp ezért álságos, amikor ugyanez a korábban minden felett szemet húnyó sajtó sommás ítéleteket mond a renitens avagy érdekeikért a megbeszéltektől eltérően hirtelen és szokatlan módon kiálló keleti országokról. 

Persze lehetne még megnevezni pár fideszes vállalkozót, de együtt sem szerzik meg a megszerezhető pénz többségét nyilván. Mészáros tőzsdén jegyzett holdingcége pedig szemmel láthatóan intenzíven forgatja vissza a pénzeket a magyar gazdaságba, nem egy tipikus  pénzlenyúlós offshore történet, csak úgy mondom. Korántsem biztos, hogy a magyar oligarchák a világ legrosszabb minőségű oligarchái. Ezt nem tudom, azt viszont tudjuk, hogy nemzetközi összehasonlításban nem igazán szerepelnek az élbolyban vagyonuk alapán.

Összevetésül a korrupcióval foglalkozó Transparency International toplistáján azoknak a nyugati országoknak a multinacionális vállalatai is szerepelnek, amely országok ellentmondásos módon a kevésbé korrupt országoknak számítanak. A listavezető Siemens 1.4 milliárd dollárnyi megvesztegetési ügyei szó szerint a jéghegy csúcsát jelentik. A német adótörvények visszássága, hogy jó ideig költségként el is számolhatták a német cégek a más országokban fizetett "korrupciós költségeket". Ebből következik az a képmutatás, hogy az odahaza prudensnek látszani akaró német állam tkp. támogatja a német cégek tisztességtelen előnyszerzéseit és a nemzetközi korrupciót mindenhol máshol. Meg az is, hogy elismeri a status quo-t, hogy hát igen, ilyen világban élünk, így működnek a dolgok. Hogy ez mennyire álságos és képmutató az más kérdés. Csak idehaza ne csináld.

Bemondásra. A világon a korrupció érzete a Transparency felmérései szerint. Nem kell magyarázzam, melyik szín mit jelent.

Azóta, hogy ez a botrány kirobbant, sok víz lefolyt már. Ha csak a megvesztegetés tisztán 1.4 milliárd dollárt tett ki egyetlen nagyvállalat esetében, akkor el lehet képzelni mekkora az elnyert üzletek volumene. Más bajnokságban játszunk. Kis pénz kis foci. Nálunk láthattuk, hogy a teljes éves közbeszerzési büdzsé hasonló nagyságrendű, mint amit egyetlen német nagyvállalat csak megvesztegetésre bizonyítottan kifizetett.

Egymást követték ezután az antikorrupciós törvények, munkavállalók állandó tréningelése. Viszont az USA piszkos játszmákra használja ezeket a törvényeket, jogot formálva területén kívüli ügyek alapján is eljárni. Az egyik legismertebb ilyen az Alstom-ügy, amikor a francia cég Indonéziában szokásos módon tanácsadó cégeken keresztül fizetett ki pénzeket, hogy megszerezzen egy üzletet, ami ott "csak a szokásos" elintézési mód, mindenki így csinálta mindig is, ilyenformán sem volt jogos az Alstom vegzálása, pláne egy teljesen másik országban túlságosan nem is jogállami, amolyan birodalmi elvű. Az Egyesült Államok Igazságügyminisztériuma az Alstom egyik az ügyben nem is érintett vezetőjét, Fréderic Pieruccit valósággal túszul ejtve évekig tartotta fogva börtöneiben, zsarolva a francia céget és a francia kormányt is. Egyébként az USA elérte akkor a céljait. Pierucci pedig újra együtt lehetett a családjával. Aki azt gondolja, hogy az üzleti életben a verseny mindig tisztességes módon zajlik nyugaton, és ezért legjobb, ha mindent a magángazdaságra bízunk, jobb ha megimserkedik a valósággal. Az egymással is versenyző államok és konkurens óriáscégek összefonódása a hatóságok és törvények útvesztőjében egy jóval összetettebb képet mutat, mint az egyszeri libertariánus gondolhatná. 

Normális esetben kerülném az idehaza teljesen elbulvárosodott korrupció tematikát, ugyanakkor felgyülemlett itt megannyi dolog mégis, amit érdemes volna egyszer mindenkinek alaposan átgondolnia, aki bele akar szólni a politikába vagy magvas gondolatokat osztana meg a nagy magyar valóságról.  A korrupció témája a mostani kampányban beérni látszik, ez még nem a politikától való elfordulás trendjének megfordulása szerintem, sokkal inkább a mélypont. Már szinte csak a bulvár van, mélyebb átgondolásra úgysincs igény és nincs hozzá elég szellemi muníció sem: fekete vagy fehér, kormány vagy ellenzék. Az ellenzék vaktában lövöldözik régóta és mindenre, amit lát. Olykor olyasmit támadva, amit nem is lenne muszáj.

De alapvetően a szex és a pénz még mindig egész sok embert meg tud fogni, ha nem is a legjobb értelemben... a bulvár győzni fog. Bangóné ennek, illetve saját hülyeségének az első számú áldozata.

2021-re ha visszatekintünk, alig van mást mit elemezni.

A COVID második évada nagyjából olyan szükségtelen utánrúgás, mint oly sok más hollywood-i produkció folytatásáé. Az egészségügyinek hitt válságról hamar kiderült, hogy valójában egy végletekig kiterjesztett médiahack, ami mögött irracionális ideológiai harc és nem technikai-szakpolitikai gondolkodás húzódik meg. De ez már a kötelességszerűen oltakozó, maszkot húzó, magát tanultnak és felvilágosultnak hívő középosztály számára is langyosan unalmas. A politikai bulvár korrupciós rovata viszont fontos új fejezetekkel gazdagodott. Éspedig az évszázad esküvőjével: Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó, Orbán Viktor jóbarátja és Várkonyi Andrea celeb úrhölgy szinte kifejezetten a nyilvánosságnak szánt egybekelésével. Volt kinek min csámcsogni. És ez megint egy egészen furcsa dolog, ha belegondolunk.

És kapaszkodj meg: ez volt tavaly a pozitív hír. :)

Ha Mészáros Lőrinc lényegében kormányzati megrendelésekből úgy mint tisztességtelen előnyök által lett kb. a leggazdagabb magyarrá, akkor nem kifigurázni kellene, nem mémet kellett volna folyamatosan csinálni belőle, hanem tételesen leleplezni kéne, közérdekű oknyomozni, de ilyenre már igény sincs talán. Végigtekintve az eseményeket a social médiát fásultan pörgetve (Facebook)-falra hányt borsó lenne ez az intelem a mára kizárólag a gyorsan megtérülő, olcsó lájkokra szakosodott ellenzéki-kormánykritikus mémgyárosok számára. Úgyse értenék: sem ők, sem az úgynevezett ellenzék (tehát a hivatásos, vagyis jó és rossz értelemben megélhetési politikusok), pláne rajongótáboraik vagy jobban mondva ezen mémek notórius lájkolói, akiket tévedésből és jobb híján baloldalnak nevezünk összefoglaló néven. (A taxonómiai zavarokra nem térek ki, mert fontosabb dolgom is van ma.)

Maga a mészáros lőrinci figura, az érdeklődés hiányában megszűnt minőségi újságírás nélküli, alantas indulatokban tocsogó social media és\vagy bulvármédia egyre mélyülő bugyraiban menthetetlenül átmegy valami egészen másba, a virtuális bűnügyi hírek rovatból a rajzfilmek veszélytelen antihőseinek világába: a közbeszerzési korrupció itt már csak a mohó Tom és a ravasz kis Jerry végtelenségig ismétlődő macska-egér harca, apró, már-már kikövetelt rendszeres epizódokkal, újabb kis gag-ekkel, amihez mindkét szereplő, Tom és Jerry is egyaránt kell, jókat derülünk Tom ügyetlenségén, szurkolunk a kis Jerrynek, újra és újra. De nem lehet egyszerre röhögni valakin és rendszerszintű hibának látni, aminek kiküszöbölése akár racionális feladat lenne, ha lenne ehhez egyáltalán bárkinek morális alapja: most azon túl, hogy megfelelő intellektusa sincs. Főleg a valóságban nem is létező Jerrynek szurkoló ellenzékben.

Nehéz ebben az országban a korrupcióról (vagy inkább ellen) hitelesen küzdenie, de akár beszélnie bárkinek a közéletben. Az ellenzéki média és az ellenzék többszörösen hiteltelenítette már magát, nemcsak azért többször, mert a mostani kormánypártok is voltak korábban ellenzéki szerepben, és mert a mostani részben megújult ellenzék sem sikerült egységes elvi álláspontra jusson a kérdésben. Annak a részének sem sikerült következetes és jogilag is kifogásolhatatlan álláspontot kidolgoznia, amelyik többé-kevésbé tiszta maradt (eddig legalábbis a nagyobb horderejű ügyeket illetően). Az összefogás ténye és az azóta gyorsan kitermelődött ellenzéki ügyek a bűnrészesség fertőző betegségként való átterjedését mutatják inkább. A ragály leginkább azokon a pontokon terjed, ahol a megroppant pártocskák ilyen-olyan pozíciókban megmaradt túlélői tyúkszaros megélhetésüket féltve tartják a szájukat.

Politikából eléldegélni ugyanis, ha nem is fényesen, de egy önkormányzat farvizén is el lehet. Sokszor minimális munkával, de leginkább diszkrét félrenézéssel és a viták fel nem vállalásával. Ez a léthelyzet pedig nem kedvez semmilyen változásnak, innovációnak, hogy úgy mondjam ettől nem megy az ország előre, csak hátra. Ha, ismétlem, ha változásra szükség volna. De abban sem lehetünk biztosak, hogy egyáltalán lehetséges. 

A legtöbbet a korrupcióról nem is ezeknek az elkent történeteknek a nyomán tudhatjuk meg, hanem egy olyan ügy kapcsán, ami meg se történt. A pesti Városházát ugyanis az ellenzéki Karácsony Gergely főpolgármester és városvezetés nem is adta el. Magyarázkodásuk betudható a rossz lelkiismeretnek és a politikai bénaságnak, gyengekezűségnek, határozatlanságnak, de ez most mindegy is. A máskor megismerhetetlen tárgyalások beszélgetéseinek felvételeinek a kiszivárgása a fontos.

Az egyik felvételnek Bajnai Gordon volt miniszterelnök a főszereplője, aki már ráadásul írt is róla, hogy részt vett egy tárgyaláson, melynek témája valóban a Városháza eladásának lehetőség volt. Bajnai arról beszél Gansperger Gyula és az Index állítása szerint a Városháza után érdeklődő potenciális vevő társaságában, hogy sok a cápa a fővárost vezető baloldali koalícióban, akik amint kiszagolnak egy üzletet, egyből közvetítőként szeretnének benne részt venni. Ennyire egyértelműen beismerő vallomást még senki sem tett az országban, hogy hogy mennek az ilyen dolgok. De nyilván így mennek. Bár egy volt miniszterelnök emeli úgymond az ilyen kiszivárogtatások fényét, érdekes számunkra azonban a másik szereplő személye is. 

Kicsoda is Gansperger Gyula?

Gansperger Gyula neve  a kilencvenes években és az ezredfordulón szerepelt sokat a sajtóban, a Fidesz egyik befolyásos háttérembere volt, főleg a privatizációért felelt: az első Orbán-kormány idején ő volt az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója. Ganspergert az Index csak volt Wallis-vezérként emlegeti, aki így kapcsolatban állt Bajnai Gordon egykori miniszterelnökkel is. Ez azért érdekes, mert így könnyedén átsorolódik a baloldali térfélre. De ebből is láthatjuk, hogy ez korántsem annyira világosan válik el a valóságban.

Ma már a "NER-lovagok" közé sorolják a jólértesültek Kóka János egykori SZDSZ-elnököt is. De a sokszor szókimondó, de nem éppen cizellált gondolatairól híres Puzsér Róbert az egykori szocialista oligarchát, Leisztinger Tamást is úgy emlegette pár éve, mint a "NER" emberét. Láthatjuk, hogy manapság akár mindenki a NER emberének tekinthető, aki üzletel a kormányzat környékén, márpedig hát ott lehet leginkábbb, hacsak nem tervez az ellenzéki fővárosi önkormányzat is valami jó üzletet éppen... És láthatjuk az ő holdudvarukban hipp-hopp szintén feltűnnek máshonnan ismerős arcok. Szóval így megy ez, és érdemes megspórolni a bal-jobb kategóriákat, nem csak nem minden bloggerre vagy blogposztra húzható rá az ilyesmi, de  akár a politikából élőknél is jóval ambivalensebb ez a kérdés.

Bajnai a vágott felvételen a következőket mondta:

"Legalább két probléma van. Menedzsment szempontból. Tehát ugye ez egy hatpárti koalíció. Ami egy adottság. Erre utaltam, hogy mind a két oldaláról láttam már ezeket a működéseket. Itt valaki megszagolja egy dealnek, egy üzletnek a lehetőségét, akkor rögtön mindenki magát akarja közvetítőként betenni. Azért, hogy aztán valami jutalékot kérhessen."

Épp ezért a felvételen ezután az is hallható, hogy arra kérik Bajnait, intézze el Tordai Csabán, a főpolgármester tanácsadóján keresztül, hogy kizárólag Barts Balázzsal, a fővárosi vagyonkezelő vezetőjével kelljen tárgyalniuk az eladás lehetőségéről. 

Gansperger a következőket mondja:

"Az lenne a jó, ha a Balázzsal összejönne, már bocsánat, csak mindig ott van mellette egy másik…"

Erre Bajnai:

"Ezt az igényt megértem, nem tudom, hogy a Tordai úr erre képes lesz-e, mert amint híre megy egy ilyen dolognak, ebben a […] egy ilyen koalícióban, mindenki hirtelen, meg vannak ezek a cápák. […] Én szerintem amikor bejelentkezik nálatok valaki, nem tudja kontrollálni, rengeteg ilyen cápák úszkálnak a tóban, és egy nagykoalícióban mindenkinek a maga kis részterületei vannak, ez a realitás, ez így működik."

Szóval: isten hozott nálam öcsém, ez a való világ. Jó lenne stikában csinálni, hogy ne kelljen mindenkinek osztani, de az ilyesmit nem lehet megúszni. Ez a tapasztalat.

Beszédes az is, hogy a nyilvánvaló korrupció gyanúját sejtető felvételekre a főpolgármester és a városháza hetekig nem tudott mit reagálni, végül elálltak az eladástól, ami egyszerre gyengeség és beismerő vallomás is. Az pedig kritikán aluli, hogy Karácsony Gergely, ellenzéki főpolgármester végül úgy reagált, hogy többet nem veszi kezébe az Indexet. Sok mindent mondhat egy politikus, de ezt nem. Az Index újságírója tényleg a munkáját végezte. És ezúttal jól.

Az érthetetlen módon meghiúsult Városháza eladása kapcsán kiszivárgó felvételeken Bajnai szemrebbenés nélkül elemzi tehát egy ilyen volumenű tranzakció korrupciós vonzatát. Tudja miről beszél, ült az asztal összes oldalán és szemlátomást most is otthonosan mozog a magyar üzleti élet ezen "szalonjaiban". Maga az adás-vétel tegyük hozzá egyáltalán nem bűnös és nem is földtől elrugaszkodott ötlet. A Városháza más funkcióra épült és mára el is avult, míg prémium belvárosi ingatlanként értékesítve hozzájárulhatna a köz gazdagításához is. Nem mellesleg viszont a hatpárti ellenzéki koalíció tagjai is tartanák a markukat Bajnai szerint annak rendje s módja szerint. Ezzel viszont lényegében mindent elmond számunkra arról, hogyan folyik az üzletelés most a "NER-en" kívülinek vélt Magyarországon, de tökéletes mértékben a NER-nek tulajdonított "filozófia" szellemében.

Éspedig: ugyanúgy vagy annyiban máshogy, hogy több az éhes száj, amit be kell tömni: hat párt tarja a markát, amely "cápái" mohóbbak is talán most, hiszen vagy rég nem vagy még soha nem részesültek a hatalom ilyetén áldásaiból. Ellenben az is látszik, hogy nagyon szeretnének. Ez látszik a túlburjánzó poziciók és kifizetőhelyek létrehozásában és a zsíros megrendelések politikából jól ismert szereplőknek való szemrebbenés nélkül való átjátszásában: pl. a bűncselekményekkel vádolt és praktizálástól eltiltott Czeglédy Csaba ügyvédi irodájának megbízásától kezdve. Magyarán a korrupció sokévtizedes magyar hagyományainak felszámolását a budapesti tapasztalatok alapján nem igazán lehet várni egy esetleges kormányváltástól. Legalábbis elképesztő naivitást feltételez egy ilyen elképzelés. És megint csak érdemes futni egy kérdést: érdemes várnunk bármit és akkor mi lenne, jobb lenne vagy lehetne egyáltalán jobb?

Az üzleti élet mindig profitot akar termelni. Ez sosem fog változni. 

A mértéktartás és a jóízlés hiánya olyan közös ismérve  a magyar politikai döntéshozók "korrupciós kultúrájának", ami általánosnak tekinthető, kormányokon átívelő és már-már magától értetődő is adott társadalmi körön belül. Hiteleset mondani ebben csak egy valódi kívülálló tudna. Olyan, akit nem az említett módon bemutatkozó hatpárt emel pajzsra. Erre ebben a ciklusban én nem látok esélyt, bár vannak aspiránsok. Gattyán György pornókirály-techvállalkozó szerepvállalását kevésnek érzem, hogy be tudja tenni a lábát a magyar polgárok ingerküszöbén. A helyi politikában tehetett volna először sikeres próbát, ahogy vidéken volt rá precedens itt-ott. A leszerepelt és kiüresedett ellenzéki pártok parkolópályára állítása ugyanis jóval könnyebb feladat, mint azt sokan hinnék, látható, hogy saját sajtójuk hogy üti Márki-Zayékat például minden hibáért. Szekszárdon Bomba Gáborral félig működött a dolog, hiba csak ott csúszott be, hogy egyetlen párbeszédes képviselő átállása meg tudta fordítani az erőviszonyokat. És hasonló történt máshol is, Budafokon MSZP-sekkel és máshol másokkal is. 

Igen, ez is a politikai korrupció egyik előre nem kalkulált formája. Pozíciókért, egyszerű megélhetési okokból sokféle politikusi döntés "tarkíthatja" a játékteret még, akár az országos politikában is. Adott esetben az ellenzéki osztogatásban mostanában rövidebbet húzó MSZP bizony országosan is érdekelt lehetne egy Orbánhoz való átállásban, mondom ezt halkan. Súlyosan tévedünk, amikor feketén-fehéren akarjuk látni a politikai palettát. Az valójában a korrupció szemszögéből, de minden más politikai nézőpontból nézve is a szürke ötven árnyalata. A korrupciónak ráadásul jóval többje van, mint árnyalatai, vannak rejtőszínei, van sminkje, védi a korróziótól vastag lakkréteg és hasonlók.  

De maradjunk a leghaloványabb korrupciónál a "csendes társaknál", amivé az ellenzék zöme válni szeretne.

Szíve szerint. Legalábbis érzésem szerint.

A legtöbb politikus nem annyira mohó, mert képességei korlátozottak. A B-liga, vagyis Orbán hivatásos ellenzékének legtöbb játékosa nem is tudja magát elképzelni komolyabb döntéshozó szerepben, sose volt olyanban a civil életben; illetve, ha mégis elképzeli magát ilyenben, akkor az súlyos önértékelési zavart mutat saját képességeit illetően, mert nem véletlenül nem volt még ilyenben. Ez is egyfajta melegágya a hétköznapi korrupciónak: és még törvénytelenség sem kell ahhoz, hogy valaki megbújva ne csináljon semmit a kevésért, tehetségtelenségével elpazarolva a legtöbbet egy város vagy egy ország éveit.

Mindenki szeretne talán nagyban játszani, de a többség nem képes rá és halkan be is látja. Ne legyünk képmutatók: mindenki szeret pénzt kapni. És sokak számára a politika még így akkor, amikor az állítólagos "diktatúra" állítólag oly csúnyán "kivérezteti" állítólagos ellenfeleit, akkor is jóval több, mint a semmi vagy, ami más módon, tehát versenyszférás munkával számára elérhető, amitől már kissé el is szokott úgy a ranglétra alján, mint a tetején...

Nem tudom, mi a nagyobb korrupció, ha harminc ezüstért a komolyabbnak tűnő politikai vállalkozók nem is annyira anyagi érdekből, hanem politikai számításból kerülik a mostani klímában nem kifizetődő konfrontációt. Vagy ha valaki nagyszabású terveihez mozgat meg súlyos pénzeket, kielégítve saját megalomániáját középületek örökségének és saját magánvagyonának képében? Nagyjából a 19-20. század századfordulójának korrupciós uram-bátyám világa rémlik fel előttünk, ahol valóban szétlopták az országot és eközben fel is építették a semmiből. Lényegében azt, amit a mai napig érdemes a turistáknak mutogatni. 

A korrupció minden csak nem egzakt fogalom és úgy fonódik össze a politikával, mint a dugóba jutott budai villamosok vonalhálózata az utasok idegeivel. Minden bonyolult kérdésre mindig van egyszerű válasz. A Biblia szerzőjének sikerült néhányezer éve, igen szabatosan megfogalmaznia, hogy ne lopj. Hogy aztán az emberiség sikeresebb időszakainak történelme másról se szóljon persze... Lopás, korrupció, visszaélések, jogosulatlan előny volt, van és lesz. Sőt, minél inkább prosperál egy gazdaság annál inkább, ahol meg nem, ott aztán a legkeményebben szakítják ki a maguk szeletét a tortából, akik ahhoz elég erővel bírnak. Magyarán vesznek el másoktól.

De _nem_ másoktól való elvevés minden.

Ehhez a bibliai egyszerűséghez képest a magyar politikusok négyévente hirdetik meg az elszámoltatást, sőt a "teljes elszámoltatást", ami már a fokozásból mindig előre sejthető, hogy csakis jogi nonszensz vagy tudatlanságból fakadó nagyotmondás lehet. Ellenfeleink ellen vagyonelkobzást "ígérni" pillanatnyi kielégülést okozhat talán a legerősebb ellendrukkereknek. De nagyon erős fejfájást a jogi alapképzettségű keveseknek az igazságszolgáltatás és az állami szervek berkein belül és kívül. Nem olyan nagy ügy ez, a show része ez más országokban is, de bizonyos szint felett mindenki számára világos, hogy az elszámoltatás szajkózása csak átlátszó blöff annak a száján, aki tudja mit beszél. A többiek meg nem érdekesek. Isten óvja azt az országot, amelyiket dörzsölt hamiskártyások helyett végül paklit keverni sem tudó, játékszabályokat nem ismerő kibicek akarnak egy nap irányítani.

És ezt a legkomolyabban mondom.

A korrupció sok szempontból egyfajta ára a meg nem fizetett szakértelemnek. És ez csak egyike a nehezen megemészthető randa igazságoknak.

A korrupcióellenes retorika börleszk jellegét különösen az járatja le, amikor mégis összefogunk végül azokkal, akiket korábban súlyos börtönévekkel fenyegettünk meg. Ezzel tényleg nincs mit vitatkozni. Meghasonlott politikai veteránok csendben hallgatnak ilyenkor inkább.

A "húsz évet a húsz évért" keménykedő szlogenjét 11 év után frivol lazasággal cserélte a Jobbik: "még négy évért bármit"-re. Vagyis az anyjukat is eladnák négy év képviselői helyért kb. tizenketten, akik listás helyben reménykednek. Jó pénz ám az azoknak, akik semmihez sem értenek. Különösen, ha elment a hajó, amit vártak, mert kiderült minden, amit hittek politikai délibáb, és nem ők a legtehetségesebb illuzionisták, akikre jegyet vennének a nézők. 

Ahogy arra Orbán Viktor miniszterelnök egy Jakab Péternek (Jobbik-elnök) szóló parlamenti riposztjában rámutatott. De szólhatna ugyanez az összefogás úgynevezett miniszterelnökéhez is. Kéne valami világos útmutatás, mégis, hogyan képzelik elszámoltatni a Gyurcsány-korszakot úgy, hogy az érintettek adják az ellenzéki szövetség többségét. Az összefogás miniszerelnök-jelöltje persze valójában egy minden felhatalmazás nélküli szimpla plakátarc. Nyugodtan el is felejthetjük, mint Gyurcsány Ferenc elévült ügyeit, amiről ugye szót sem érdemes ma már ejteni.

És nem is csak azért hiteltelen szinte mindig vagy ebben a kontextusban a korrupcióellenes retorika, mert maguk a politikai szereplők is több oldalról érintettek a visszaélésekben, de azért is, mert a hangadók és médiamunkásaik képtelenek különbséget tenni a törvényileg valóban kifogásolható visszaélések és saját irigységük között.

Nem minden bűncselekmény, ami erkölcsileg kifogásolható, és nem minden erkölcsileg kifogásolható, ami nekünk nem tetszik.

Az iteráció tovább folytatható. Bizony bárki nyerhet közbeszerzésen és bizony az általunk nem szeretett pártokhoz sorolható üzletemberek cégei is. És aki úgy véli, hogy költői igazságszolgáltatás lenne, ha ez nem így lenne, mert kényelmes bevennie a jó és rossz küzdelméről festett esti meséket, attól szívem szerint megvonnám a választójogot is, mert nem tekinthető nagykorúnak. Politikai, sőt gazdasági értelemben semennyire. Félek viszont ilyen a polgárok többsége. Ez pedig eleve kétségessé teszi a témáról való értelmes párbeszédet. Mellesleg.

De valamit még a legokosabbak sem érthetnek, mert nincsenek, kedves olvasó, nem vagyunk benne. Bárhogy is fáj, szerencsétlen kívülállók vagyunk, akiknek fogalmuk sincs arról, hogyan zajlik egy üzletkötés. Bajnai vagy Gansperger nem ilyenek és még sorolhatnám. Ebbe a világba kaptunk bepillantást a kiszivárgott felvételekkel. És ha át is hatják a Schádl és Völner-szerű figurák a magyar köztisztviselői kar és hivatásrendek akár legfelsőbb szintjeit is, ezáltal még mindig nem tudtunk meg semmit, mert nem értjük egyik szereplő mitől olyan befolyásos mégis. Csak akkor borul a bili, amikor túl megy egy ponton és esetleg érdekeket sért vagy beáldozhatónak ítéli meg egy még magasabb szint, netán egy ellenlábas elégeli meg és gyújt alá.

Ezek az igazság kis pillanatai, amik a pártpolitikától sokszor épp annyira vannak fényévekre, mint azt a magyar tévénéző nem is sejtené, mint ahogy a normális ügymenettől is fényévekre vannak. A fajsúlyos szereplők ezekben a játszmákban nem pártpolitikát csinálnak, céljaik inkább öncélúak, a politika csak a működési területük. De legalább működésük könnyen megítélhető kívülről is, és általában az ítéletek sem váratnak magukra. No nem mintha ezáltal aztán minden megtisztulna, fenét, de legalább ez tényleg belátható közelségbe hozza nekünk a jogrend és a jogállamiság fogalmát

Ami ennél is bonyolultabb azok a jogilag szürke zónába eső politikailag kiemelten fontos ügyek, amik paradox módon sokszor csak a beavatatlanok számára egyértelműek.

Ennek szellemében csinált magából hülyét már két garnitúra elszámoltatásért felelős biztosa a fideszes Budai Gyula és a szocialista Keller László. Vannak dolgok, amiket nem jó kapargatni, és amikben kölcsönösen védik egymást a politikai elit régi szereplői. És talán jobb ez így mindenkinek, mert különben kártyavárként omlana össze az, amit magyar kapitalizmusnak nevezünk. Talán. Lehet sokaknak ez nem akkora ár. De emlékeztetnék rá mindenkit, hogy a rendszerváltás káosza korántsem a rendteremtés népünnepélye volt. Az ilyen átalakulások társadalmi költségei horribilisek.

Nem mindenki teljesen hülye ebben az országban, még.

Sok választó érezheti azt, hogy megannyi kevésbé tehetséges Hofi Géza próbálja elmagyarázni csupán, hogy az a korrupció, amiből őt kihagyják. Ismétlem: azt jó lenne tisztázni, hogy:

Nem tilthatja törvény, hogy "kormányközeli vállalkozó" nyerjen egy közbeszerzésen. Pont.

Ahogy azt sem, hogy bárki leírhassa azt, ami nem igaz: "mindent Mészáros Lőrinc nyer és ellopják az országot". Ez utóbbira akkor sem lenne lehetősége, ha az előbbi valamilyen csoda folytán igaz lenne, de szögezzük le: nem igaz, matematikai képtelenség. És ez az egyik legidegesítőbb a korrupcióról szóló átlagos internetes kommentekben, amiktől a politikusi megszólalások alig különböznek manapság. Az ellenzéki politikusok mára egy átlagos kommentelő felkészültségének szintjére süllyedtek. Ez a fajta értékcsökkentés talán nagyobb baj, mint egy kis korrupció. A tehetségtelen olcsójánosok nagyobb galibát okozhatnak, mint azt elsőre hinnénk.

Arról is tájékoztatni illene a közvéleményt, hogy nemzetgazdaságilag mégis milyen nagyságrendekről lehet szó összesen. És lehet kiderülne, hogy valójában nem ezen múlik az ország sorsa és az sem igaz, hogy emiatt tartunk ott ahol. Ezért is. Nagyon sok minden miatt, többek között persze a rendszerváltás és a privatizációs folyamat visszaélései miatt is, de ezt már soha senki sem fogja visszacsinálni tudni. Nem véletlenül ismeri minden jogrendszer az elévülés fogalmát, az ugyanis nem tenne szintén túl jót, ha bármikor bármilyen vagyon hovatartozása megkérdőjelezhető volna. Mivel már maga a kérdés feltevés még a legjobb jogállamokban is politikailag befolyásolható lenne, lényegében soha, nemzetgazdaságilag igen költséges lenne, és senki sem lenne biztonságban, tehát menekülne ki merre lát. Ilyen országban nem érné meg vállalkozni, munkát adni, dolgozni.

Tudom nem közkeletű tudás ez. Nem is lesz népzerű. Annyira sem mint az előzmények.

A korrupció mára a szaloncukor a demokrácia karácsonyfáján, amit már gyerekként is igyekeztünk úgy megdézsmálni, hogy az ne látszon, gondosan visszahajtogatva az üres csomagolást. Aki így tesz az a társadalmilag elfogadott módon jár el, azoknak a lebukásán, akik ennél durvább, mások számára visszatetszőbb módon járnak el, viszont könnyen szembetalálják magukat a "rendszerrel".

Hogy ez jó vagy rossz, egészséges vagy egészségtelen, cinikus vagy pragmatikus nem tudom. Ez is, az is kicsit.

A minap az ellenzéki "árnyékkormány" korrupcióügyi szakértője próbált valamit mondani a Szabad Európa podcastjában. A dolog szépséghibája, hogy minden konkrétum nélkül, lényegében reprodukálta Győrffy Dóra politológus-közgazdász, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára az egyszerű kommentelők által puffogtatott üres közhelyeket:

"Erre még rájön a korrupció. Leépítették a korlátokat, amelyek a pénz felhasználását ellenőriznék. Mindez egy ördögi körhöz vezetett, a közbeszerzéseknél leépült a valódi verseny, egyre inkább a piacon is a politikai lojalitás alapján lehet sikeres egy szereplő."

"De amíg Németországban vagy Ausztriában a magas és sokáig folyósított bérkiegészítő támogatások miatt nőtt a deficit, addig nálunk lélegeztetőgépekre ment, amelyeket most alig bír a kormány elajándékozni... Így a járványkezelés is elsősorban a kormányzati klientúra finanszírozását szolgálta."

Az elhangzottak alapján rögtön felfigyelhetünk az ellenzék felkészületlenségére, ötlettelenségére a témában.

Összességében nem nagy összegről van szó, a 300 milliárd forint nem egy nagy tétel, és a pandémia okozta válság leküzdésében is vannak nagyobb tételek, mint például a most a szakértő által "elegánsan" "máshova" sorolt adóvisszatérítések, ami ekvivalensnek tűnhet azért a nyugaton is egyébként eléggé nehézkesen folyósított közvetlen bérpótló támogatásokkal. Csak idehaza célzott csoportokat támogat az állam: családokat, fiatalokat. Hogy ez jó vagy nem jó, isten tudja. Pénzt kapni jó, ezért általában nem az ilyesmit célszerű kifogásolni. A 300 milliárdos lélegeztetőgép beszerzések a pandémia legelején indokolhatóak voltak, az akadozó beszerzések miatt tudatosan tervezte a külügy túl a büdzsét, mert várható volt, hogy az aláírt kontingensek nem feltétlenül fognak időben megérkezni és emlékezzünk rá ekkor még tényleg azt mondták a szakértők, hogy a lélegeztetőgépszám a kulcsa a pandémia leküzdésének.

Ha a kormányzat nem készül fel, akkor az a baj...

Ellenben tudjuk ma már: a 12 ezer gépre nem volt szükség szerencsére, nem ezen múlt és igen, természetesen lehet értékesíteni kell végül. Nem volt ez egy szokványos helyzet és a közel duplaárat indokolhatta a piacon a menövekedett kereslet, most azon kívül, hogy kétszeres árkülönbség bőven előfordulhat egy ilyen bonyolult terméknél, gondoljunk arra, hogy hányféle áron kapunk autót a piacon, másrészt az ellenpéldaként lobogtatott kórházak általi beszerzések is hasonló árak közt szórnak, tehát mindegyik ár reális. A beszerzések tucatnyi forrása pedig valahogy megnehezíti mondjuk azt, hogy egyszerűen csak korrupciót lássunk bele, ugyanis ez mindegyik tárgyalásnál kihívást okozhatott volna. 

Tehát a korrupciós feltétlelezések álszakmai nagyotmondásal nem igazolhatóak, nem érvelhetők meg.

Bemondásra pedig teljesen felesleges hitelt adni az ellenoldali "szakértőknek". Mondjuk hitelesebb lenne persze ilyen beszerzésekről a valós üzleti életben járatos szakértőknek megszólalnia, nem olyannak, akik sosem tette ki a lábát az egyetemek ajtaján és túl sokat nem tudhat az ilyen tárgyalások lezajlásáról. De ha még lenne is igazságmagva a vádaskodásnak (ehhez sok minden kéne még ugyebár), az egész ügylet nagyságrendje nem feltétlenül jelentené annak az állításnak az alátámasztását, hogy az állami költségvetés töredéke azonos a járványkezelés gazdasági intézkedéseivel és: mindem csak korrupció.

Nézzük a számokat a közbeszerzésekről szóló jelentésből:

A hatóság 2021-es gyorsjelentését ismertetve azt írták: a tavalyi 7676 darab közbeszerzési eljárás értéke 23%-kal haladta meg a koronavírus-járvány előtti utolsó "békeévben", 2019-ben elért 3430 milliárd forintot, illetve ennél is nagyobb mértékben a 2020-as 3263 milliárd forintot. 

Tavaly is értékben az építési beruházások adták a közbeszerzési eljárások túlnyomó részét, 62,4%-át, míg darabszámban 38,9%-át. 2020-hoz képest ez a kategória ezermilliárd forinttal bővült. Az eljárások egyharmada (33,9%) volt árubeszerzés, értékben ez a kategória 17,1%-ot tett ki. A közbeszerzések 27,2%-át, értékben 20,5%-át adták a szolgáltatás-megrendelések tavaly. (...)

A közlemény kiemeli, hogy a kis- és közepes vállalkozások hagyományosan jól teljesítenek a hazai közbeszerzéseken: az utóbbi három évben rendre megközelítette a 90%-ot a kkv-k által elnyert beszerzések aránya, és ezt igazolja az is, hogy tavaly rekordértékben, 2521 milliárd forint értékben nyertek el közbeszerzéseket kkv-k.

A gyorsjelentés szerint az eljárások terén intenzív a verseny.

Ezt jelzi, hogy az egyajánlatos eljárások aránya értékben tavaly 14,3%-ra csökkent a 2020-as 18,4%-ról az uniós eljárásrendben (nagyértékű beszerzések terén), míg a nemzeti eljárásrendben 9,2%-ról, 8,5%-ra csökkent. A hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások száma alacsony, tavaly 260 volt. 2021-ben a megelőző évhez hasonlóan átlagosan 6,7 ajánlat érkezett be egy közbeszerzési eljárásra.

Az Európai Bizottság által közzétett legfrissebb, 2020-ra vonatkozó Belső Piaci Eredménytábla 10. indikátora szerint a magyarországi ajánlatkérők minden információt megadnak, nincsenek eltitkolt adatok a közbeszerzésekben, ez Magyarországon 100%-os átláthatósági eredményt mutat, amivel az elsők között van az európai országok között.

Egyébként Magyarországon a legmagasabb az aránya, 11% körüli az európai szinten meghirdetett közbeszerzési pályázatoknak Európában írja ugyanaz a jelentés, a második ország pont Lengyelország, 7%-os aránnyal. A többi országban értelemszerűen ennek csak a töredéke.

Inforádió. Közbeszerzési gyorsjelentés.

Nota bene Britanniából és Németországból a kormányok költései mögött hasonló módon sok korrupcióra utaló esetet találtak. Tehát ha a szokásos közvetítői díjak esetleg indokolatlanul magasnak is számíthattak ebben a rendkívüli helyzetben az úgy tűnik világ jelenség volt, nem pedig speciálisan magyar. De amíg a kormány ellenfelei kicsinyes vádaskodáson túl másra nem képesek, egyébként ráadásul a kormány fellegvárának számító oktatási intézményekből bátran kikiabálva az ellenzéki médiába, addig túl sok jóra ezen a fronton ne számítsunk. Az intellektuális munkát nem lehet megspórolni.

Az bizonyos határok között egy eléggé meghatározhatatlan dolog, hogy menyi jutalék legyen méltányos és elfogadható. Ha kapod, akkor egész biztosan más lesz a benyomásod, mint, ha neked kell kifizetned pl. vagy kibicként kívülről okoskodsz, mint oly sokan. De ez a kommentelők kiváltsága. Őket senki sem kéri számon. 

Handabandával nem lehet küzdeni a korrupció ellen. És könnyen leleplezhető, hogy nem is az ellen küzdenek az ilyen megszólalók, csak saját politikai pecsenyéjüket sütögetik, ezúttal látványosan kicsi lángon.

Ha megnézzük a szakmainak tűnő nyugati felvetéseket, hogy mivel növelhető pl. a közbeszerzések transzparenciája, akkor pont Gattyán György eléggé árvalányhajas "majd az IT megoldja" elképzeléseit láthatjuk viszont. Egyébként nincs "gyógyír" a korrupcióra sehol az átláthatóság növelésén, no és az állami szerepvállalás csökkentésén kívül. Lehet a magyar vállalkozó mégsem beszél akkora zöldségeket. A korrupciónak nyilvánvaló azonban nem csak a meghatározása ingoványos terep, de a leleplezése és a kivédése is. Nem fogadnék rá nagy tétekben, hogy a jövőben ugyanúgy össze fogjuk mosni a tényleges bűncselekményeket és a pusztán valamelyik ellenlábas által sokallot számlát. Ami nagyon nem ugyanaz. 

A blog 2015 végén azért indult, hogy az ideológiai szekértáborokon túllépve tiszta vizet öntsön a pohárba.
Olvasottságunk 2020-ban lépte át az egymilliót.
Posztjainkat számos országos és helyi portál megosztotta vagy hivatkozta az Indextől a Mandinerig, a Mércétől a Propellerig, a Hírolvasótól a Kapuig, a Balmixtől a social mediáig...
Köszönöm, ha lájkolod és megosztod írásainkat, kövess minket: facebook.com/kilonem100, ha támogatni szeretnél: patreon.com/kilonem100 — köszönjük!

Korrupcióinfó UPDATE. 

Mindenképpen idekívánkozik Hadházy Ákos túlélőművész szokatlan bejelentkezése a korrupcióelleni miniszter szerepére. Egyrészt általában az ilyesmit nem maga a jelölt szokta bejelenteni, mert ez a kinevezők kiváltsága. Másrészt a korrupcióellenes hírnév valamelyest predesztinálja a szekszárdiból zuglóivá váló politikust erre a szerepre és egyfajta nyilvánosan végrehajtott, pozíció zsarolásnak hat.

Nagyon hasonló módon Hadházy állandó szokása, hogy a Bajnai-féle tárgyaláshoz hasonlóan  titkos és törvénytelen hangfelvételeket készít, hogy idővel azokat használja. Ilyen révén vált Szekszárdon még fideszes képviselőként a korrupcióelleni küzdelem élharcosává. Ebben azonban vannak szépséghibák. Ő maga is ott volt a híres trafikosztogató tárgyaláson, ami felvetheti a kérdést, hogy mégis miért volt ott. Alig lehet másra gondolni, mint az akkor a városban pletykaként keringő magyarázatra: maga is trafikért állt sorba, csak nem kapott eleget vagy úgy érezte komolyabb tőkét is kovácsolhat az ügyből. Azt sem zárnám ki, hogy Hadházy valóban felháborodott az osztogatáson. Sosem fogjuk megtudni, de a döntő momentum itt akkor is az, hogy ő maga is részt vett benne. Később ez emelte be az országos politikába az ügyes politikust, aki azóta a sokadik ellenzéki formáció farvizein igyekszik a parlamentbe, sőt miniszteri székbe, amihez azért még sok minden más is kell.

Az elmúlt években Hadházy sorra gyártotta a "korrupcióinfókat", tökéletesen eredménytelenül. Ettől függetlenül ezek a jogilag valószínű tökéletesen alá nem támasztott próbálkozásai érdemelnek némi dícséretet, akkor is, ha valószínű árnyékra vetődött és csak saját karrierjét építette általuk és valójában semmi hasznuk nem volt a korrupció elleni harcban. Mivel Hadházy a korrupció elleni harc arca idehaza ténylegesen, nem is fűznék hozzá sok sikert. Ténylegesen még Gattyán Görgynek is több köze lehet a megoldáshoz.

thatsallfolks.jpeg

A Korrupciókutató Központ az összes közbeszerzés vizsgálata nyomán megállapította, hogy 2011 és 2021 között, e 12 ember 42 cége nyerte az EU-s finanszírozással kiírt közbeszerzéseken nyerhető pénz 21%-át. Ha a keretszerződésekben intézett, tehát több évre előre lekötött közbeszerzéseket is nézzük, akkor csak a 12%-át. A Központ 42 céget vizsgált, amelyek tulajdonosai az elmúlt tíz évben biztosan közel álltak a Fideszhez. Balásy Gyula, Csetényi Csaba, Garancsi István, Hamar Endre, Homlok Zsolt, Kuna Tibor, Mészáros Lőrinc, Paár Attila, Simicska Lajos, Szijj László, Tiborcz István és Varga Károly vállalkozásai szerepelnek a listán. De bárkiből lehet ilyen formán fideszes, ahogy mondtam. Nagy részük a Fidesz előtt is sikeres vállalkozó volt. Akár MSZP-snek is nevezhetnénk, ha a "nyerés" tesz valakit valamilyenné.

A 12% vagy a 21% testvérek között sem tűnik számomra hasonlatosnak a "Mészáros alias Orbán mindent ellop" narratívával. Az európai uniós "pénzek" 80-90%-a tehát az ellenzéki sajtóból értesülve is a kormánypártokhoz nem köthető vállalkozásokhoz kerülnek. Amiket pedig a kormánypártokhoz kötünk sem mind kötődnek szorosan oda, illetve ettől még létük legitimnek tekinthető a piacon.

Minden más korrupciós népmese. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr1416765948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Etniez 2022.02.05. 17:40:19

@birkamenet: Sajnos a szerző teljesen el van tévedve :(

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.02.05. 17:53:06

Nem szenvedtem végig ezt a hosszú semmit de remélem gyurcsány neve szerepel benne!
Ha esetleg mégsem, akkor pótold légyszíves!

frikazojd · http://kocs.ma 2022.02.05. 18:02:40

ha a valóságot írnád le, nem káne ilyen hosszan magyarázkodni. a magyarországon létrehozott fideszes maffiaállam közkeletű neve NER, lényege hogy 5-8 ember annyi pénzt lopjon amennyit csak lehet. ennyi. kérek egy pulicerdíjat.

birkamenet 2022.02.05. 18:37:49

@Etniez:

NER támogatásból él, szállitani kell a fake newsokat. Csakúgy mint a R, a DI meg a hasonló udvari felnyalók.

CSOKKI MÁLNA 2022.02.05. 18:50:20

@Etniez:

Ahogy például az Alstom nyerte ugye..:)

a nagy hohohorgász 2022.02.05. 20:06:06

én a korrupció térképre reagálnék, ha valaki lobbytérképet csinálna az pont ellentétes szinezést adna. ugye tetszik érteni :))))))???????
kilóka posztmester, ha az angolszász és skandináv világ olyan makulátlan, akkor az a sok buta film miről szól :)))))? Húzzál már a kurva anyádba

eßemfaßom meg áll 2022.02.05. 20:44:56

Nem olvastam el de hülyeség

jó leszek ellenzéki kommentelőnek?

eßemfaßom meg áll 2022.02.05. 20:45:53

@a nagy hohohorgász: Pont nem azt írta, hogy makulátlan lenne...

a nagy hohohorgász 2022.02.05. 20:50:03

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: @birkamenet: szarrago zsebhokisok, ha karigeri nem bűnös akkor Orbán sem, hiszen nincs bírói ítélet ( még uniós sem) :)))) a saját farkincatoknal fogva logtok ti szarragok:))))

a nagy hohohorgász 2022.02.05. 20:55:18

@eßemfaßom meg áll: leszarom mit hazudik össze a poszter, kibaszott osszefonodott szar az egész, egy rohadt gerinces ember nincs a politikában és a médiában. És a rohadt szavazók dettó. 4 éve kommentelek de csak jobboldali kommenteloktol( abból is kurva keveset)olvastam hogy bizony a mi kutyánk is budoset szarik, de baloldalrol meg egyet sem. Baszodjatok meg!!!!

sóhegy049 2022.02.05. 20:56:34

Átfutottam, de bele nem mélyültem. Leleplezni? Ezt a faszságot. Azt nenéz, aki mögött ott áll az "állam". A csávó egybites, innen nem lehet 12 év alatt sem tisztességesen eljutni sehova. Az az ország ezt választotta magának, azt élvezik, vagy nem a polgárai. Én kiléptem onnan, elég volt. Nincs kedvem semmit visszafizetnem, aminek a hasznát nem élveztem, csak másokat támogattam, de kapni azt soha és semmit. 50 éves koromig bírtam, leléptem, már itt lassan állampolgár leszek és a magyart valszeg lemondom. :-)

a nagy hohohorgász 2022.02.05. 21:37:34

@birkamenet: te hülye , kurz nem azért bukott mert nem pályáztatott , hanem az hogy pályázat nélkül nem azt vette fel aki mainstreamnek megfelel.....

a nagy hohohorgász 2022.02.05. 21:40:56

Az a nép ahol diktaturára van szükség az még értelmes, mert megpróbál ellenkezni ezért kell a diktatúra. Ahol megfelelő az agymosás , ott nincs szükség diktatúrára. megszavazzák a parasztok hogy aki magyarországon egy téglát sem hajlandó arrébb rakni azt svédországban szívesen támogatják :))))))

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.02.05. 21:49:17

@a nagy hohohorgász: olyan hülye vagy, mint a segg!
A sajátjaid mosdatják a gazdádékat, erre nekik esel.
Amúgy minek szidjuk mi a "baloldalt"?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.02.05. 21:53:31

@a nagy hohohorgász: szóval miért szidnánk a zellenzéket?
Évi több száz milliárdot költenek rá a pénzünkből hogy szidják őket.
Minek vegyük el a munkájukat?
Majd ráérünk akkor gyurcsányozni ha megint miniszterelnök lesz.
2010 előtt sem a Fideszt szidtuk.

a nagy hohohorgász 2022.02.05. 21:58:52

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: tudtommal butapesten nincsenek ellenzékben:)))(????? Értsd már meg hogy ha hazudsz akkor beszopod!!!! Pontosan olyan hülye vagy mint a hithű fideszesek.

Etniez 2022.02.05. 22:09:43

@birkamenet: Tudom, mindjárt április, igazodni kell.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.02.05. 22:26:30

@birkamenet:
@Etniez: ezek amióta ismerem őket Viki seggéből lógnak ki.

Wildhunt 2022.02.06. 01:06:48

Kár hogy egyre ritkábban írsz.

Wildhunt 2022.02.06. 01:09:22

@eßemfaßom meg áll: nem. Se O1G, se lölö, se jogállamozás. Plusz elolvasod és értelmezed a többi kommentet is. Esélyed sincs.

eßemfaßom meg áll 2022.02.06. 08:54:21

@a nagy hohohorgász: "leszarom mit hazudik össze a poszter, kibaszott osszefonodott szar az egész, egy rohadt gerinces ember nincs a politikában és a médiában." Pont ezt írta csak kicsit részletesebben. Érdemes néha elolvasni amit aztán kommentelsz.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2022.02.06. 09:57:47

@eßemfaßom meg áll: :D Az már eleve kiemel a nagy átlagból, ha valamit be tudsz látni. A cikkecske hosszáért pedig elnézést. De ezt nem lehet rövidebben. Volnának hozzá még adatsorok, számok, források, de nem akartam megerőltetni magam, mert a többség eleve beárazza a mondanivalót. És tkp. igazuk van. Van ebben szerecsenmosdatás abban az értelemben, hogy ha az ember átgondolja a korrupciónak nevezett jelenséget, egy jó részük esetén inkább elengedi, hogy hergelje magát, vagy hagyja magát hergelni.

A sok elgépelésért is elnézést, köszönöm azoknak, akik ezt szóvá tették. A kurvaanyázást egy kissé túlzásnak tartom viszont érte. De értem, hogy rohadjak meg. Az a biztos. Már megyek is. De még egy gyors UPDATE a végére és azt hiszem kész van, amit erról most kutyafuttában mondani érdemes.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2022.02.06. 10:01:09

@a nagy hohohorgász: megyek megbaszódni, és tkp. nekem is volna miért. De ezen most lépjünk túl.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2022.02.06. 10:10:54

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

Kikerestem neked, hogy ne fáradj:

"Nyugodtan el is felejthetjük, mint Gyurcsány Ferenc elévült ügyeit, amiről ugye szót sem érdemes ma már ejteni."

Hát így szerepel leginkább.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2022.02.06. 10:12:12

@Wildhunt: Köszönöm, de egyre nehezebb. És egyre kevesebb a méltó téma. Mert sima ellenzék bashing-nek nem sok sportéréke van.

sóhegy049 2022.02.06. 10:16:31

@A kiló nem százat jelent.:
"Van ebben szerecsenmosdatás abban az értelemben, hogy ha az ember átgondolja a korrupciónak nevezett jelenséget, egy jó részük esetén inkább elengedi, hogy hergelje magát, vagy hagyja magát hergelni."
Pedig tudna mást csinálni. Számonkérni? Bár ezt a szintet, ezalatt a rezsim alatt már talán nem. Na, ez a szomorú és lesz ennek olyan böjtje nálatok, hogy az akkor nagyot fog szólni. :-) Én ebből léptem ki, mert "ölég" volt.

fkv.118 2022.02.06. 10:19:43

"Az ellenzéki politikusok mára egy átlagos kommentelő felkészültségének szintjére süllyedtek. Ez a fajta értékcsökkentés talán nagyobb baj, mint egy kis korrupció."

Mert a Zsidesz talán nem? Jó, nekik ez a szint még felettük van, ők a szefós cigányok szintjén mozognak: Soros, Gyurcsány, ennyi.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2022.02.06. 10:29:47

@fkv.118: Gyurcsány és Soros nevét szádra hiába ne vedd, mert ők messze felkészültebbek. Az ellenzék első soráról beszélek úgy általában. A Fideszben valóban jóképességű emberek viszik az ügyeket. Simán van 10-20, aki nem csak megállná a helyét, de meg is állta a helyét korábban a versenyszférában. De az is teljesítmény, hogy sokójuk évtizedek óta a politika élvonalában van, míg mások, teljesen leamortizálták magukat. Szóval akár tetszik, akár nem, de a Fidesz-gárda jóval alkalmasabb. Ez nem azonos azzal, hogy minden politikájukat kedvelni kell. Az ellenzék és a kormány politikái egyrészt nagyobb átfedésben vannak, mint hinnéd, másrészt függetlenek attól, hogy milyen képességű emberek csinálják, nekem tetszik vagy sem. Igen, megírtam jópár kérdésben, mit csinálnék máshogy. De én nem indulok a választáson és nem is szavazna rám senki.

grundigg 2022.02.06. 12:43:30

@A kiló nem százat jelent.:

Egyrészt érdekelne, ki az a 10-20 fideszes pártpolitikus, aki olyan tehetséges.

Másrészt a fidesz egy szar rendszert hozott létre, ami leginkább csak szart tud termelni ellenzékből is. Ugye senki nem gondolja, hogy ha négyévente megerősítjük ezt a rendszert, akkor az majd egyszer csak megszüli a tökéletes ellenzéket? Akinek az a baja, hogy szar az ellenzék, annak egy olyan rendszerre kéne szavaznia, ahol van esély egy jobb ellenzék létrejöttére.

Amúgy miért állna ma ellenzéki politikusnak egy tanult, tehetséges fiatal, aki a versenyszférában is megállná a helyét? Hogy a kérdéseire annyi legyen a válasz, hogy "Boldog karácsonyt!"? Hogy Kövér elnémítsa a mikrofonját és megbírságolja pármillióra? Hogy biztonsági őrök verjék ki a köztévéből, Bayer Zsolt verbálisan lefejelje, az origo meg megírja, hogy leszopta Terry Blacket? És mindezt a legjobb esetben egy képviselői fizetésért, amit simán megkeres egy multinál?

fkv.118 2022.02.06. 12:46:41

@A kiló nem százat jelent.: "A Fideszben valóban jóképességű emberek viszik az ügyeket. Simán van 10-20, aki nem csak megállná a helyét, de meg is állta a helyét korábban a versenyszférában."

Akárcsak az ellenzékben: Bajnai, Bokros (jó, erről most nem lehet eldönteni hogy MSZP-s, vagy MDF-es (ami már nincs is)), stb.

"a Fidesz-gárda jóval alkalmasabb"

Mire, lopásra? Arra igen. Meg arra hogy a NATO-n és az EU-n kívül még minden másból is kib.ssszanak minket miattuk. Az hogy némelyikük járt iskolába is, nem egy olyan teljesítmény amitől hasra kéne esni, az a cigányönkormik szintje. És ha tanult is valamit, mit ér vele? Úgyse használja. Nem is használhatja, a teljes inkompetencia, az önálló gondolatok teljes hiánya alapvető feltétele a Zsidesz tagságnak. Még a lopáshoz is engedélyt kell kérni a pártban. Valószínűleg a wc-re kimenetelhez is.

A különbség a 2 párt között: A Fidesz a lóvé 90%-át ellopja, 10%-ot szétoszt a nép között, az MSZP pedig ellop 40%-ot, 60%-ot pedig elpazarol cigányokra, migránsokra, buzikra, és egyéb feneketlen kutakra. Szóval a Fidesz egyetlen pozitívuma hogy legalább nekünk is lök némi aprót. Hát kössz, és a maradék 90%-kal mi van, amit a nyugdíjamra, kórházra tettem félre? Ez utóbbit persze kérdem mindkét párttól. De azért mert a másik se jobb, még ő se lesz az.

a nagy hohohorgász 2022.02.06. 13:08:20

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: valyon a belefolytsaknal meg a sztarjknal is így obegattal? És ha látnád kinek válaszoltam ( kunhalmi nelymarnak) akkor ertened hogy öngólt rugtal megint:)))

a nagy hohohorgász 2022.02.06. 13:17:40

@grundigg: tudod te nem vagy tisztában az értelmes szó jelentesevel. Kb Schiffer András az értelmes ellenzéki, őneki mikor zárták le a mikrofonjat? Mikor hempergett az MTV padlojan? Mikor volt olyan alpári mint Jakab? És ki furta meg???? Na ki???? Hahaha

a nagy hohohorgász 2022.02.06. 13:20:08

@grundigg: ez a rendszer azért nem alkalmas az értelmes ellenzékre mert az egész rendszer(balról jobbra)megfurja már 100 éve!!! Ehhez pont semmi köze nincs a nernek te buta!!!!

a nagy hohohorgász 2022.02.06. 13:22:18

@fkv.118: tehát leirod hogy a fidesz azért jobb de utána gyorsan odairod hogy még sem. Ez most akkor mi?????? Szerintem a fidesz egy max 2 fokkal jobb, de igen ő is szar....

fkv.118 2022.02.06. 13:35:15

@a nagy hohohorgász: A fidesz csak annyival jobb, hogy nem a KSH szerinti átlagbérnél kezdődik nála a csúcskategóriás luxusjövedelem, mint az MSZP-nél. Egyedül az ipari méretű lopás az ami miatt utálom (mint mindenki), de azzal se lennék beljebb, ha a lopáson megspórolt lóvét az ellenzék meg elpazarolná olyan társadalmilag káros feneketlen kutakra, mint a cigók, migráncsok, buzik. Én nem azt akarom eldönteni hogy ellopják vagy elpazarolják, hanem hogy maradjon nálam! Erre mindkettő full alkalmatlan. És igen, a Fidesz tényleg csak 1 fokkal jobb, mert legaláűbb a választás előtt lök valami alamizsnát, az MSZP még akkor se.

Ja és az ellenzék teljes mellszélességgel beáll full vállalhatatlan témák (cigánysimogatás, migránssimogatás, buziparádé) mögé, amitől minden jóérzésű embernek torkán akad a szó, és leengedi az üdvözlésre emelt kezét. Ezek a fene nagy jólétükben (képviselői fizetés) annyira elszakadtak a realitásoktól hogy nem veszik észre hogy a társadalmat nem a deviancia, hanem a többség problémái érdeklik. És ha 1-2 deviánst a normális többség elé helyeznek, akkor azonnal elszáll a támogatás. 12 éve ez történik, mindig ezen buknak. Mint most is.

a nagy hohohorgász 2022.02.06. 13:36:28

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: tudom hogy nálatok nem divat szidni a hazait, de a mi oldalunkon azért van egy két értelmes ember aki annak ellenére hogy itt vered a nyálad, akkor is kimondja hogy bizony a mi levesünkben is van szar....

a nagy hohohorgász 2022.02.06. 13:41:04

@fkv.118: Igen, ez az! na de amíg 2 közül választhatsz nem tehetsz mást, mint remélsz és orrbefogva azokra szavazol akik a karodat vágják és nem a fejedet :((( Jó lenne ha lenne viszonylag független és valóban értelmes elit magyarországon akinek lenne véleményformáló ereje.... Na de pont ezt írtam hogy ennek kialakulását nem a ner nem teszi lehetővé hanem az egész rendszer balról jobbra!!!! Mi a kiút???

a nagy hohohorgász 2022.02.06. 13:56:43

@fkv.118: és akkor arról nem is beszélve, hogy pornó gyurka szerint Magyarországon a legnagyobb probléma a digitalizáció hiánya....neki valóban az lehet mert a nagyapám nem a livejazmindotcom-ra veri a farkát ! És a nagyapám kurvara meg van elégedve a demokrácia mostani szintjevel, viszont kurvara utalja ha a kocsmába nem tud fizetni... erre viszont ( bármennyire demagóg) még mindig a fidesz adja a legjobb megoldást!!!!

a nagy hohohorgász 2022.02.06. 14:13:19

@fkv.118: az azért sok mindent elmond hogy varga Mihály 16 éve pénzügy miniszter, de negatív értelemben nem neveztek el róla csomagot pedig válság az van és volt is... szóval át kellene gondolni ezt is részedről!!!

a nagy hohohorgász 2022.02.06. 14:36:15

Azt már csak halkan jegyzem meg hogy azt a fiatalt aki nem értékeli hogy 25eves korig eltoroltek az szjat válság alatt, visszakuldenem az elqurt 8 év demokráciajaba vagy a bokros csomag idejébe. Had tudja meg mi a magyarok istene. Az szja törlése éves szinten másfél havi bruttó bérnek megfelelő éves nettó!!!! Pluszban. Csak vegyünk 300 ezer forint havi bruttó bért az nettó 450 ezer éves plusz.

fkv.118 2022.02.06. 14:42:38

@a nagy hohohorgász: A legesélyesebb 3.-ra kell szavazni. Nem baj ha nem nyer, elég ha megijeszti a másik 2-t. Ez régen a Jobbik, most az MHM lenne. A cigánykérdés megoldásán túl nem világos hogy értenének-e máshoz is (nem hiszem), de arra pont jók, hogy a kényelmes váltógazdálkodás állóvizét felkavarják. Hátha mások is felébrednek hogy "jé lehet mást is (nem LMP bohóckodást)? Akkor mi is csinálunk egy pártot".

fkv.118 2022.02.06. 14:47:43

@a nagy hohohorgász: Azt mondja el, hogy azon kívül hogy Fidesz mércével az értelmesebbje közé tartozik, de a Fideszen kívüli szinthez még mindig nem volt képes felnőni. A Bokros csomag alapvetően jó volt, kellett a megszorítás, és lett is belőle pénz. Nyilván aki megszorul, az nem szereti, mi se szerettük. De legalább nem azt láttuk hogy csak mi szorulunk meg, mindenki másnak meg megy a habzsidőzsi, mint most. Nekünk maszkot kell húzni a mekiben amíg rendelünk, Viktornak nem kell a cukrászdában. Miért? Akkor én se érzem magamra kötelezőnek... Ha másnak nem kell adót fizetni, akkor nekem se. Ha más lophat, akkor én is. Az ilyesmi csak össznépileg megy, ebben a Bokros csomag legalább konzekvens volt. És ha nem lett volna eredménye, nem lett volna mit szétlopnia utána Viktornak.

fkv.118 2022.02.06. 14:49:36

@a nagy hohohorgász: Na ez meg a másik fele, miért csak a 25 alattiaknak? Nekem nem jár a plussz lóvé? Vagy a nők40: férfiak40 miért nincs? A CSOK-ot meg egyenesen felháborítónak tartom, akinek nem jár, annak jó lesz a híd alatt is? És ezért még én fizessek is adót? Minek, mit kapok vissza érte?

a nagy hohohorgász 2022.02.06. 15:12:33

@fkv.118: tudod, kicsit azt érzem rajtad hogy irigy vagy. Szerinted az volt a jobb amikor mindenkinek szarul ment! Azt ugye te sem gondolod hogy a bokros csomag az elitet szÍvatta????? Nem, a bokros csomag leginkább a fejlődni akarókat szívatta!!! Szerinted a bokros csomagot Viktor lopta szét, szerintem meg a bokros csomagot már előre szétlopták!!!! úgy ahogy a bajnai csomagot is!!!! Szerinted 98ban benne volt a kasszaban a bokros csomag??? akkor mi értelme lett volna a bokros csomagnak????? A bokros csomagot meg a bajnai csomagot azért hozták mert (nem pontos az idézet :)) "annyival túlvoltak már a kereten, hogy ilyen böszmeséget még nem csinált senki európában!!!!!!
Komolyan azon csodálkozok hogy te legalább még azt látod hogy a fidesz jobb 1 hajszállal. Sajnálom hogy te nem kaptál olyan támogatást mint amit szeretnél, de hidd el én sem. Viszont én már annak is tudok örülni hogy nem csak lelketlen prolikat és cigányokat támogatnak alamizsnával(persze az eliten kívül- mert azt mindegyik kormány vastagon megteszi)
És én kifejezetten gyűlölöm azt a hozzáállást hogy , kurva szar nekem de legalább a szomszéd is beszopta(függetlenül attól hogy tudnád hogy ő tett e többet azért hogy jobb legyen mint te)
Egy szónak is száz a vége, kb abban egyetértünk hogy a fidesz ha maximum 1 hajszállal is de jobb mint a többi, de hogy ez miért van és hogyan tovább abban nem... Ezt nem bántásképen írtam és nem biztos hogy igazam van, csak így gondolom. Üdv

fkv.118 2022.02.06. 15:54:14

@a nagy hohohorgász: "tudod, kicsit azt érzem rajtad hogy irigy vagy. Szerinted az volt a jobb amikor mindenkinek szarul ment!"

Ha kirabolom a bankot, akkor ugye nem leszel irigy, és nem akarod hogy visszaadjam a pénzt? Majd kipótolod különadóval, a többiekkel együtt, így megy ez Nemirigyisztánban.

"Szerinted a bokros csomagot Viktor lopta szét, szerintem meg a bokros csomagot már előre szétlopták!!!!"

Tényleg? Akkor miből tudott lopni? Mert pénz az nem volt, azért kellett a szociknak is Bokros csomag, hogy legyen.

"A bokros csomagot meg a bajnai csomagot azért hozták mert (nem pontos az idézet :)) "annyival túlvoltak már a kereten, hogy ilyen böszmeséget még nem csinált senki európában!!!!!!"

Látod, tudod te is.

" nem csak lelketlen prolikat és cigányokat támogatnak alamizsnával"

A cigányok tanuljanak meg dolgozni, nem feladatunk őket eltartanunk.

"És én kifejezetten gyűlölöm azt a hozzáállást hogy , kurva szar nekem de legalább a szomszéd is beszopta"

Én meg azt hogy mindenki az én káromra akar habzsidőzsizni, és tőlem várja hogy én meg finanszírozzam. Hát a f.szt! Mindenki addig nyújtózkodjon ameddig a takarója ér! Ha kevés a pénze, menjen el dolgozni, vagy 2. műszakba, ne az én zsebemben kotorásszon! Elég volt hogy az én pénzemből mentegetik a felelőtlen frankhiteleseket, hogy az én lakásomat drágítják meg a CSOK-kal, de nekem nem adják ide az ingyenlóvét, stb. Szóval elég az összes segélyesből, élősködőből, takaróján túlnyújtózkodóból, mindenki a saját fizetéséből éljen meg, miután ugyanúgy leadózott belőle, ahogy én! Ez az alapja a közteherviselésnek. Különben én is megkérdezem hogy akkor ebbe minek is dobálom be a lóvét, ha nem kapok vissza semmit? Akkor ne fizessünk adót, és a semmiből próbáljanak meg kivenni az élősködők!

a nagy hohohorgász 2022.02.06. 16:47:00

@fkv.118: így értem, egyben elfogadom és támogatom. Csak az első körös magyarázat nem stimmelt , ami kb az volt hogy akkor inkább ne tamogassanak senkit(csak az ingyeneloket) hanem lopják el az egészet.

a nagy hohohorgász 2022.02.06. 18:29:52

Poszter, lenne egy nem idevonatkozo de politikai kérdésem. Te tudod hogy működik pontosan az egyéni választó kerületek vesztes-gyoztes kompenzációs szavazatok beszamolasa a listás szavazatok közé??? Miután utána olvastam én igy értelmezem: ha a győztes meghaladja a 50%+1 szavazatot, akkor az a fölötti szavazatok számát hozzaadjak a győztes jelölt pártjának a listás szavazataihoz. Ha viszont nem éri el a 50%+1 szavazatot a győztes akkor a győztesnek nincs kompenzáció. Viszont a vesztesek minden esetben megkapjak a szavazataik hozzaadasat a partjaik listájához. Ha van időd és kedved akkor válaszolj légy szíves, hogy jól értelmezem e. Köszi

grundigg 2022.02.06. 19:13:57

@a nagy hohohorgász:

Ha az embert az érdekli, mi van a jogszabályban, érdemes elolvasni a jogszabályt.

"Töredékszavazatnak minősül az egyéni választókerületben

a) a mandátumot nem szerző jelöltre leadott szavazat, valamint

b) a mandátumot szerző jelölt szavazataiból a második legtöbb szavazatot elérő jelölt eggyel növelt szavazatainak kivonása után fennmaradó szavazatszám."

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2022.02.06. 19:20:03

@a nagy hohohorgász: @grundigg: kollega megválaszolta.
Minden egyes egyéniben vesztes jelölt szavazata felmegy a listára adott szavazatok közé, de 2014 óta van egy országgyűlésin érvényes plusz szabály, a győztes egyéni listája is visz töredékszavazatokat, annyit amennyivel a második helyezettet megverte. Nem mondom, hogy nincs benne logika, de ez egy kissé túlzás. Ez győzteskompenzáció nevű dolog továbbsegiti a legerősebb pártot. Önkormányzatin ez a szabály nincs, igaz ott alig van kompenzáció.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2022.02.06. 19:31:46

@a nagy hohohorgász: az esélylatolgatáshoz: a Fidesz még két tényező fogja ezen túlmenően segíteni: a lakóhely nélküli magyarok listás szavazatai és a német kisebbségi önkormányzat kedvezményes mandátuma. A roma önkormányzat már eldőlt, hogy idén sem fog bejutni, nem tudtak megállapodni. A németek kicsit másmilyenek. Persze lehet úgy is venni, hogy a roma képviselő nem fideszes lesz, de másmilyen sem. A német egyelőre fix befutó és Ritter Imre együtt szavaz a Fideszszel.

a nagy hohohorgász 2022.02.06. 19:46:05

@A kiló nem százat jelent.: @grundigg: köszönöm, szerintem meg el kellene törölni az egészet.
Gondolom valaki már kiszamolta előttem hogy ez 2018ban mennyivel módosította a listás arányt... megyek és megprobalom megkeresni a guglin. Mert így én még nem néztem és kíváncsi vagyok a baloldal ervelesere hogy listara a fidesz kevesebbet kapott, mint 50%. Mert oké hogy kompenzációsan 49 valamennyi, de anélkül.
Én mondjuk nem kompenzalnek semmit. Mindenhol győzzön az erősebb. Viszont mindenhova küldenek szavazatszamlalot mindenkitől. Valahogy nem bízom senkiben:)))

a nagy hohohorgász 2022.02.06. 19:54:43

@A kiló nem százat jelent.: szerintem meg a fideszt semmi más nem erősíti mint az ellenzék!!! Tudod az ellenzék olyan mint a magyar kézilabda vagy futball válogatott az eb-ken, egyszerűen gyengébb mint az ellenfél!!!!!

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2022.02.07. 09:17:00

@a nagy hohohorgász: ez így van, de azért változhat a laposztás és arra ezeket az érdekes biztosítékokat építette a rendszerbe a Fidesz. Ez akár 2-3 helyet is jelent nekik a parlamentben, ami most is döntő lehet.
Én nem az ellenzék ellen vagyok, de azt gondolom, hogy ennek a csapatnak nem szabad hatalomra jutnia. Ismerem őket belülről. És le vagyok döbbenve, hogy nálam rosszabb képességű embereket kéne pajzsra emelni. Egyszerűen derogál.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2022.02.07. 10:42:29

@fkv.118: na ácsi! Valamit itt félreértesz. Se Bajnai és Bokros nem része az ellenzéknek, se Schiffer, se Kóka János, sőt már Kuncze Gábor és Lendvai Ildikó sem. És ezek mind valóban komoly emberek. De az ellenzék most Kunhalmikból, magukat messiásnak hívő MZP-kből, Szél Bernadettekből, Jakab Péterekből állnak. Egészen kínos összevetni is őket.

Nézd ilyen formán én is ellenzéki vagyok, ahogy Bajnai vagy Bokros. De ez hülyeség. Alapvetően érted félre a dolgokat, amikor a politikai garnitúrákat veted össze. Az ellenzékben egyetlen komoly pártvezető van most és az maga Gyurcsány Ferenc. A többiek egyszerű epigonok.

A Fideszben az első sora jóval komolyabb emberekből áll és csak egy-két fura figura van, aki a régi szolgálatai miatt kap teret: Kósa gáz, Deutsch gáz. De mondjál már nekem rosszat Navracsicsra, Gulyás Gergelyre, Lázár Jánosra, Palkovicsra, Varga Juditra. Aki nem látja a különbséget, az ne nagyon akarjon politikáról beszélni.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2022.02.07. 11:20:27

@birkamenet: szerintem semmit sem értettél meg a Városháza ügyből, de oroszozni azt tudsz. :D Én kérdem, hogy hogyan jönnek ide az oroszok?

a nagy hohohorgász 2022.02.07. 14:13:05

@A kiló nem százat jelent.: Gyurcsány Ferenc bizonyos képességeivel maximálisan egyetértek, DE el tudod mondani, hogy bennük mik látsz - Bajnai, Bokros, Lendvai, Kóka??????, Kuncze?
Bár a Schiffer András szerintem is kilógott a tömegből (fideszt is idevéve) de Ő sajnos nem bizonyíthatott.. Szerintem Vona is jó politikusi adottságokkal rendelkezik habár én sem az elő sem az utóéletével nem értek egyet.
Én értem azt a hasonlatot hogy kunhalmi, szabó timcsike, hatházy és varnyú elvtárs ( a momentumos hülyegyerekeket inkább hagyjuk) meg a parizeres Jakabhoz viszonyítva értelmes emberek, na de bmeg....
Szerintem amúgy a legértelmesebb Varga Mihály pénzügyminiszter (őt például kihagytad), de a legpozitívabb csalódás Szíjjártó kockafejű Péter. Az utóbbi 80 év legjobb külügyi felelőse. Szerintem. Persze ugye ők is viszonyítás kérdése :)))

Wildhunt 2022.02.07. 16:55:42

@A kiló nem százat jelent.: Varga Judittól még mindig leesett államat keresem.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2022.02.07. 17:58:22

@a nagy hohohorgász: hát pont összehasonlítva a mostani felhozatallal, a régi gárda kifejezetten nívós volt. Találkoztam Lendvaival személyesen. Pont úgy viselkedett, mint egy politikusnak kell. Nem kedveltem, mert szoci, meg egyébként is, de egy kulturált, intelligens nő képét mutatta, akinek kezébe mered nyomni a kocsikulcsot, hogy vigyázzon a gyerekre, amít te bemész fizetni. Nem kell vele egyetérteni, de normális emberek voltak. Kunczéról nem mondok semmit, de egyszerűen nem egy kategória Fegyőrrel. A különbség legalább 5-6 szint.

Varga Mihályt kellett volna írnom. Ő valóban jó. Csak randomszerűen kikaptam pár nevet a kalapból. De személyes kedvencem György László. De a közhiedelemmel ellentétben Matolcsy is egy ász. Szerintem szobrot fog érdemelni azért, amit az országért tett. Főleg, ha leviszi a kamatszintet, amitől most egy kicsit fázom.

grundigg 2022.02.07. 18:07:50

@A kiló nem százat jelent.:

György László nem pártpolitikus, ahogyan Palkovics sem. Az ellenzék vezető politikusainál valóban gyenge a felhozatal, de azt azért ne gondoljuk, hogy Kunhalmi vagy Jakab lenne mondjuk a gazdasági miniszter.

Ha pedig Varga Judit szóba került, ő egy értelmes nő, de nála kevesebb jogi gyakorlattal rendelkező igazságügy-minisztert akkor se találna az ellenzék, ha direkt olyat keresne. Egy Trócsányinak max. a táskáját cipelhetné.

Wildhunt 2022.02.07. 18:22:40

@grundigg: nem is ügyvédnek vették fel.

a nagy hohohorgász 2022.02.07. 19:01:40

@A kiló nem százat jelent.: Azt be kell látnom hogy valóban kultúráltabbak voltak, és azt is be kell látnom hogy az elqurt 8 évet akkor sem tudtam higgadtan nézni és most sem. De valóban volt egy minimum viselkedési norma, amit kb be is tartottak. Még az az együgyü lumpen mónika ( tudjátok a diploma nélküli belügyminiszter ) sem volt tirpák és akkor még vadai ágicáról sem tudtuk hogy szeret gitározni (pár embernek kiégett a retinája) De arra is emlékszem hogy akkor a szociknak is volt valami összeröffenés Teddy bácsinál, és készültek fotók. Ott azért már felverte a kultura a fejét a szaros wcn!
Az viszont biztos hogy én nemhogy lendvai ildikóra, még orbán viktorra sem bíznám a gyerekem kisujja körmét sem. Tudom hogy hasonlat volt, de annak meg durva :)

a nagy hohohorgász 2022.02.07. 19:10:22

@A kiló nem százat jelent.: a matolcsy varga vitákat én külön üdvözlöm, meg azt is hogy ez a két ember ha nem is mindig sikerrel de próbálja Orbánt kordában tartani. Kíváncsi vagyok hogy ez a két ember hogyan navigalja ki az országot a recesszióbol anélkül hogy lenne varga csomag. Viszont ha ezt a 4 évet is a fidesz nyomja végig varga csomag és összeomlás nélkül és valaki érdek nélkül 2026 az osszefosasra szavaz az menthetetlenül hülye.

fáskerti elvtárs 2022.02.07. 23:39:49

@Wildhunt:

Tényleg nem ügyvédnek. De akkor mégis minek? Első hegedűsnek? Vagy középcsatárnak? Mondhatnánk, hogy egy szervezet vezetőjének vették fel, de ugye ezen a területen annyit tud felmutatni, hogy a helyettese éveken át egy maffiát üzemeltetett a végrehajtói karral együttműködésben. Amivel kapcsolatban Juditunk nem érezte úgy, hogy neki bármilyen tenni- vagy legalább mondanivalója lenne. Szóval komoly jogi gyakorlata nincs, vezetni nem tud, felelősséget nem vállal, de legalább… Legalább mi? Mi az a teljesítmény, mi az az eredmény az igazságügy területén, ami miatt ő jobb, mint bármelyik igazságügy-miniszter Kulcsár Kálmán óta? Egyáltalán meg tudtok nevezni bármilyen érdemi eredményt az igazságügy területéről Varga Judit minisztersége alatt? Mármint az említett maffián kívül.

Nagyon helyesen mondta valaki feljebb, hogy teljesen mindegy, melyik fideszes politikus mennyire értelmes, mert nem használhatja az értelmét értelmes célokra. Varga Juditnak annyi a feladata, hogy naponta háromszor mondja el, hogy Brüsszel meg Soros, és közben legyen csinos. Németh Szilárd mondjuk kétségtelenül nem képes az utóbbira.

Wildhunt 2022.02.08. 08:30:11

@fáskerti elvtárs: ha szerinted az igazságügyminiszter jó ügyvéd kell legyen, akkor műtsön téged a kórházigazgató.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2022.02.08. 10:11:57

@grundigg: Varga Judit 9 évig dolgozott Brüsszelben tanácsadóként Áder mellett, 1 évig volt államtitkár és utána lett miniszter 3 éve. Előtte nagynevű nemzetközi ügyvédi irodában dolgozott a civil szférában. Nem tudom, milyen tapasztalatra volna még szüksége, de az ellenzék jelenlegi felhozatalában lényegében csak a DK-ban vannak hasonló múlttal rendelkező emberek. Nyilván a legtöbben nem is töltöttek el ennyi időt a politikában, legjobb esetben is önkormányzati tapasztalata van pár embernek. Soroljam a neveket kiket állít ki az ellenzék szakpolitikusként? Palkoviccsal szemben, akit lecsaptál, mint nem pártpolitikust, egy Tóth Endre nevű ismeretlen friss diplomás srácot pl. "mert Kunhalmi nem vállalta". Baszki. Nehéz így nagyon komolyan venni az ellenzék ambícióit.

György László sem pártpolitikus szerinted. Én az ilyen megjegyzésekkel nem tudok mit kezdeni, adva van a kormány gazdasági stratégiáért felelős államtitkára és valamiért őt ki akarod vonni az összehasonlításból. Mégis hogy? Ezen a téren az ellenzék három külsőst nevez meg:
Bod Péter Ákos – gazdaság, költségvetés, adó
Bojár Gábor – gazdaság, költségvetés, adó
Király Júlia – gazdaság, költségvetés, adó
Nem igazán tartom őket összeegyeztethetőnek egyébként, de egy közös van bennük. Mindegyikük megette a kenyere javát. Ez úgymond karrierük utáni tisztelet kör. Bojár évek óta nem csinál semmit, korábban valóban volt valaki. Bod régóta nyugdíjas, nagyon tisztelem, de nem egy erős karakter. Király kicsit fiatalabb, 64, elméletileg lehetne is belőle valami, de nem politikusosak a megszólalásai. Nincsenek is gazdaságpolitikai elképzelései. Ha vannak jó lenne megismerni valamelyikét. Egészen furcsa, hogy a legfontosabb kulcsterület a gazdaság három hevenyészett név és három terület egymás melletti felsorolásából áll. Legalább annyi tudnánk meg, hogy ki lenne a megbízható Varga Mihály utóda, ki lenne Palkovics és ki lenne György? Nem látom a szereposztást, nem értem a színdarabot sem.

grundigg 2022.02.08. 11:19:02

@Wildhunt: Egy szóval nem mondtam ilyet, bár valószínűleg nem válna a hátrányára.

grundigg 2022.02.08. 11:42:05

@A kiló nem százat jelent.: "Nem tudom, milyen tapasztalatra volna még szüksége"

Mondjuk jogászira, de ez biztos csak az én heppem. Az eredményei persze igazolhatják, hogy enélkül is kiváló miniszter. Egy eredményt én is említettem, ami jobb helyeken önmagában véget vetne az illető miniszteri karrierjének, de persze továbbra is várom a pozitív eredménylistát.

Abban pedig egyetértünk, hogy az ellenzék komoly káder- és programhiánnyal küzd, de talán mégsem Kunhalmit kéne Palkovicshoz hasonlítani. Utóbbi nem ellenzéki képviselőjelöltként kezdte 2006-ban - pedig akkor több reménye lett volna arra, hogy egy ilyen szerepnek lehet értelme és egyszer kifizetődik -, hanem egy kormány munkájához csatlakozott. Megint oda jutunk, hogy miért állna ellenzéki politikusnak valaki, aki sikeres a magánszférában, az egyetemen vagy akár az államigazgatásban? De majd ha Orbánék nyernek még ötször, akkor majd nyilván kedvet kapnak.

Amíg ez a rendszer marad, addig a szar ellenzék is marad, és a példáidból látszik, hogy a régiek kikopásával nem nő a színvonal, hanem folyamatosan csökken. És ezzel majd mindig meg is lehet indokolni, hogy miért ne változtassunk semmin.

grundigg 2022.02.08. 11:48:02

@Wildhunt: Amúgy Győrben sokakat - ha nem is a kórházigazgató, de - a polgármester műt. Hogy ezt megtehesse, hoztak is egy külön lex Dézsit a tehetséges igazságügy-miniszter dicsőségére. Emberünk nagyon büszke rá, hogy lényegében félállásban látja el az ország egyik legnagyobb városának polgármesteri feladatait. A tehetség valóban csodákra képes.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2022.02.08. 12:59:59

@grundigg: felsoroltam a jogászi tapasztalatait, azt kihagytam, hogy bíróságon is dolgozott. De azt hiszem ez reménytelen így. Abban adok izat, hogy Trócsányi valóban ismert ügyvéd. Érdekes, hogy arra Trócsányi is jó, hogy kicsit lejjebb húzd egy nemzetközi szinten is azonnal elismertté vált fideszes politikus renoméját. Tényleg annyit tennék hozzá, hogy ha az ellenzék első vonalában lenne 2 ilyen ember, akkor mindent újrakalkulálnék szívem szerint. Van egyébként okos nő: Donáth Anna. Sőt Dobrev Klára is az. De valahogy egyikük sem akar idehaza politizálni. Legalábbis én úgy látom. Lényegében a legokosabb politikusok beárazták a bukást és már azt készítik elő, hogy eltávolítják magukat a bukás okától: MZP-től. Aki szerintem továbbra is bűnbak. A fő probléma az ellenzékben a tehetetlenségi erő: a megélhetési dominancia.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.08. 13:21:54

A kapitalizmus mint rendszer eleve államközeliként született meg.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.08. 13:24:15

@Etniez:

Ha a legjobb ajánlat nyertne, az a magyar gaZdaság teljes összeomlását eredményezné.

KÉPTELENSÉG, hogy egy magyar cég jobb ajánlatot tegyen, mint egy nyugati.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.08. 13:27:38

@a nagy hohohorgász:

A korrupció ugyanaz, mint a diktatúra.

Ott van diktatúra, ahol a nyugati nagyurak nehezebben képesek érvényesíteni érdekeiket. Lásd, a legszörnyűbb diktatúra Európában Belarusz, mert ott a legkisebb a hatalma a nyugatnak.

a nagy hohohorgász 2022.02.08. 13:32:11

@A kiló nem százat jelent.: ha Dobrev es Donáth olyan okos lenne és a magyaroknak jó akaró akkor nem gondolod hogy elinteztek volna már hogy Magyarországon nyugat európai bér legyen???? Tetszik tudni azzal kampanyoltak....
Egyetlen egy értelmes magyar ember került ki az euba aki a magyarok érdekét képviselte az morvai Krisztina volt!!!!!!!!!
Értelmes emberekből nincs hiány Magyarországon csak olyanbol aki Értelmes és a magyarok érdekét kepviseli!!!!!

a nagy hohohorgász 2022.02.08. 13:52:35

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: mondtam már neked hogy próbálj meg a kurva okos fejeddel ( ami valóban nem hülye) megoldasi javaslatot tenni???? Ha nem akkor most mondom! Mester attól hogy elolvastal 20 bableves receptet még nem tudsz bablevest főzni!

grundigg 2022.02.08. 14:01:01

@A kiló nem százat jelent.:

Igazán nem lényeges kérdés - főleg, hogy az ellenzék káderhiányában éppúgy egyetértünk, mint abban, hogy Varga Judit egy értelmes nő -, de egy képviselő politikai tanácsadójának lenni nem jogászi tevékenység. Varga Judit mielőtt az államigazgatás csúcsaira repült volna, kizárólag ügyvédjelöltként, illetve fogalmazóként végzett jogi munkát. Ezekben a pozíciókban komoly helyeken meg se szólalhat és önállóan alá se írhat.

Trócsányi nemcsak ismert ügyvéd, hanem pl. ismert professzor vagy éppen alkotmánybíró (még 2010. előttről). És pont azért említettem őt, hogy ne érhessen az a vád, hogy politikai alapon ítélem meg valakinek a szakmai előéletét.

alöksz róz 2022.02.08. 14:12:16

@eßemfaßom meg áll: "Nem olvastam el de hülyeség
jó leszek ellenzéki kommentelőnek?" - :DD
ott a pont.

alöksz róz 2022.02.08. 14:16:42

@a nagy hohohorgász: "Az a nép ahol diktaturára van szükség az még értelmes, mert megpróbál ellenkezni ezért kell a diktatúra. Ahol megfelelő az agymosás , ott nincs szükség diktatúrára." - ott a pont. nagy igazság.

ezt te találtad ki?

alöksz róz 2022.02.08. 14:40:43

"Mindig viszketek, amikor valaki NER-ről beszél.
Több okból sem szeretem. Egyrészt nincs itt semmiféle új rendszer, ez egy "sima" kései kapitalizmus a félperiférián, másrészt ezt az elnevezést Orbán Viktor találta ki, nagyon gyanús és érthetetlen, hogy legélesebb kritikusai pont ezt vették át és használják előszeretettel. Ez kommunikációs hiba." - nem értek egyet, egyáltalán nem tartom hibának. tökmindegy hogy új vagy nem új, ki találta ki, rövid és frappáns, ha kellő tartalommal van megtöltve. csak még lehet korai értékelni :-)
lásd pl. ballib.
a balliberálist saját magukra találták ki, egy semmitmondó (és/vagy önmagának is ellentmondó) kifejezés, aztán olyan ügyesen megtöltötték saját maguk tartalommal, hogy a szűk táboron kívül mára mindenki tudja, hogy a ballib=mindenféle szar okozója, ami a rendszerváltás utáni 20 évében történt :-)))

alöksz róz 2022.02.08. 14:42:01

@a nagy hohohorgász: "igen, gondolkoztam" - jól sikerült.
gratulálok.

alöksz róz 2022.02.08. 15:04:07

@grundigg: egy miniszternek más skillek kellenek.
a honvédelmi minisztereknek se kellett fegyverrel védeniük a hazát.

Wildhunt 2022.02.09. 07:59:47

@alöksz róz: a kolléga ezt nem érti. Ne legyen földművelésügyi miniszter sem olyan, aki nem tud kapálni.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2022.02.09. 09:37:58

@alöksz róz: na egen, ha jól számolom alig 10-szer írom le én is egyetlen cikkben.
De egyszerűen viszketek az ilyen elnevezésektől.
Nem tudom, máshogy mondani.

Hogy kommunikációs hiba-e átvenni vagy sem, szerintem véleményes. Nem föltétlenül. Segíti azt, hogy mint rendszert kritizáljuk az orbáni kormányzást. Engem viszont a tisztánlátás érdekes. És én úgy érzem magunkat csapjuk be ez által.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2022.02.09. 09:43:03

@Wildhunt: Nem is az, valóban nem kell kapálni tudjon a földművelésügyi miniszter. Persze jó sztori, ha mégis tud, vagy kapált már. Ellenben az igaz, hogy az igazságügyminiszter jogvégzett ember kell legyen. Ez meg ugye megállja a helyét. Ráadásul komoly szakmai múltja van Varga Juditnak. Én ezért nem értem ezt a számonkérést. Éveket húzott le a versenyszférában komoly ügyvédi irodánál, nem Kiss Pistánál iktatott lakás-adásvételeket. Dolgozott a bíróságon. És 9 évet húzott le Brüsszelben a sűrűjében, hogy utána a terület államtitkára legyen. És ezután a tapasztalat után lett miniszter. Hát tényleg nem tudom, mi kell még.

Eközben mondom az oktatásügy Tóth Endréje lényegében friss diplomás, aki járt ugyan valami doktorandusz képzésre, ami oktatásügyi, de félbehagyta. Ezzel sincs bajom, csak nehogy már az legyen a szakpolitikus, aki egyszer beiratkozott egy órára valahol. Normál esetben olyan, aki kimutatható munkát végzett, jelentős időt szentelt egy területnek, átlátja.

Azt hiszem ez a téma megérdemel egy posztot.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2022.02.09. 09:55:08

@grundigg: Jó akkor utoljára: 2009-ben tett jogi szakvizsgát, azóta ügyvéd, vagyis képviselhet önállóan bárkit. Legalábbis én így tudom. De javíts ki, ha tévedek. Ehhez 3 év gyakorlat kell, amit én úgy látom bőven teljesített. Érzek valami olyasmit, mintha a 9 év brüsszeli tapasztalatot leszólnád kissé. Alaposan bedolgozta magát 9 év alatt és ez egy teljesen korrekt szakmai és politikai karrier. Nem, nem alapított saját ügyvédi irodát, mert úgy tűnik a politika érdekelte kezdettől fogva.

Abban meg egyetértettünk, hogy elképesztő profizmussal csinálja.

2015 Energia jogi szakképzés: “Florence School of Regulation Summer Training on Energy Law”, Robert Schuman Centre, EUI
2009 Jogi szakvizsga
1999-2004 Miskolci Egyetem, Állam-és Jogtudományi Kar, summa cum laude
2002-2004 Köztársasági ösztöndíj
2003 Erasmus ösztöndíj, Németország
1993-1999 Avasi Gimnázium, Miskolc
Szakmai pálya:

2009-2018 Politikai tanácsadó, Európai Parlament
2006-2009 Fogalmazó, Fővárosi és Pesti Központi Kerületi Bíróság
2005-2006 Ügyvédjelölt, Hogan&Hartson Budapest
2004-2005 Ügyvédjelölt, Freshfields, Bruckhaus, Deringer Budapest

Wildhunt 2022.02.09. 10:17:14

@A kiló nem százat jelent.: nekem nem bizonyítanod hogy alkalmas. Őszintén szólva még a szakmai múlttal kapcsolatban sincsenek nagy elvárásaim, amíg a feladatát jól végzi. Az eddigiek alapján pedig ez így van.

Wildhunt 2022.02.09. 10:20:19

@A kiló nem százat jelent.: meg ha már : Gyurcsány ellen sem az a kifogásom, hogy egy másolt szőlészeti dolgozatra izzadt ki egy diplomát.

Billy Hill 2022.02.13. 17:08:18

@grundigg: "Amíg ez a rendszer marad, addig a szar ellenzék is marad" - igen, és ezért is különösen súlyos az Orbán felelőssége, hogy ti. nem segít rendes ellenzéket létrehozni, holott ez az ő dolga lenne!

Billy Hill 2022.02.13. 17:09:49

@Wildhunt: De előtte már rég elvégezte azt a technikatanári szakot, nem? (A szőlészeti téma már másoddiploma volt emlékeim szerint.)

Pityu4 2022.02.13. 23:28:56

@grundigg: @birkamenet: @Etniez: @Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: @frikazojd: @CSOKKI MÁLNA: @a nagy hohohorgász: @eßemfaßom meg áll: @sóhegy049: @Wildhunt: @fkv.118: @fáskerti elvtárs: @ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @alöksz róz: @Billy Hill: Szеgénу kіlоnеm, аkі félútоn роzісіоnálја mаgát а nогmálіѕ еmbегеk éѕ а tоlvај náсіk kӧzé, vіѕzоnt еgéѕzеn іdіótа, mіndеn еgуеѕ роѕtјábаn. Еbbеn іѕ ѕогbа lеhеtnе vеnnі mіndеn еgуеѕ bеkеzdéѕébеn, hоgу máг mеgіnt mісѕоdа ӧkӧгѕégеkkеl јӧn kínоѕ егőlkӧdéѕébеn, dе kuгvа unаlmаѕ, úgуhоgу сѕаk néhánуаt а tеlјеѕѕég іgénуе nélkül аz ӧѕѕzеѕ ӧkӧгѕégеdből:

Мéѕzáгоѕ Lӧlő, gázѕzегеlő, mајd 500 mіllіáгd.

httрѕ://fогbеѕ.hu/ехtга/50-lеggаzdаgаbb-mаgуаг-2021/1-mеѕzагоѕ-lогіnс-еѕ-сѕаlаdја/

Lеіѕztіngег 87,5 mіllіáгd

httрѕ://fогbеѕ.hu/ехtга/50-lеggаzdаgаbb-mаgуаг-2020/18-lеіѕztіngег-tаmаѕ

éѕ Lеіѕztіngег mégѕеm lорhаttа еl аz ЕU-támоgаtáѕоk ѕzázmіllіáгdјаіt, éѕ mégіѕсѕаk dірlоmáѕ fіzіkuѕ аz ЕLТÉ-n, nеm реdіg еgу fаluѕі ѕzаkmunkáѕ, mіnt Lӧlő, mеg а blоggег, аkі áltаlánуbаn nуоmја а Fіdеѕzmоѕdаtáѕt, éѕ сеnzогként nароntа ѕzорја lе а Наbоnу-dгоіdоkаt.

Моndјál máг nеkеm még еgу оlуаn огѕzágоt, аhоl еgу gázѕzегеlő 10 év аlаtt аz огѕzág lеggаzdаgаbbја lеtt, сѕаk аzéгt, mегt еgу fаlubаn él, éѕ bагátја а kіѕ dіktátогnаk, tе kіѕ kгеtén!

Fіdеѕzеѕ dіktаtúга vаn, Fіdеѕzеѕ ügуéѕzѕég, Fіdеѕzеѕ bíгóѕág. Сzеglédі Сѕаbát еgу évіg tагtоtták fоgvа, éѕ nеm tudtаk ѕеmmіt ѕе гábіzоnуítаnі, а Váгоѕházа ügуbеn ѕеnkіt nеm tагtóztаttаk еl. Szóvаl kuгvа nаgу егőlkӧdéѕ іtt, аmіt lеvágѕz. Vӧlnег, Sіmоnkа, Vоldеmогt éѕ а tӧbbіеk еllеn vіѕzоnt vádаt еmеltеk, táгgуаlnаk аz ügуükbеn, vаgу еl іѕ ítélték őkеt. Ја, éѕ аkі аzt hіѕzі, hоgу еz а Fіdеѕz dеmоkгаtіkuѕѕágánаk а bіzоnуítékа, еz сѕаk а ріхіѕből kіеѕеttеk, а јéghеgу сѕúсѕа, vаgу а vélеtlеn bаlеѕеtből bíгóѕág еlé vіttеk ügуе. Мегt ugуе аz іѕ іѕmегt, hоgу Vӧlnегnél nеm úgу іndult а nуоmоzáѕ, hоgу а mіnіѕztéгіumbаn lеfіzеtіk аz еmbегеkеt, еz сѕаk аkkог јӧtt еlő, аmіkог máг lеállíthаtаtlаn vоlt аz ügу.

Сѕеhогѕzágbаn еgуébként Огbán náсі рuѕzірајtáѕа mеgbukоtt. Роfán ѕzагtаd mаgаd а рéldáddаl. А hіvаtkоzоtt ТӀ ѕzегіnt mеg Огbаnіѕztán mégіѕсѕаk Вulgáгіа után а lеgkоггuрtаbb ЕU огѕzág, éѕ Огbán аlаtt kuгvа ѕоkаt сѕúѕzоtt lе а гаnglіѕtán.

Тénуlеg végіgvеhеtnék а húgуаgуú blоggег ӧѕѕzеѕ hülуеѕégén, mегt ténуlеg сѕаk аz оѕtоbаѕág fоlуіk а ѕzáјából, mіnt а ѕzаг, сѕаk káг а bеlе vеѕztеgеtеtt іdőéгt іѕ, аnnуіга húgуаgуú. На válаѕzоl еgу kоmmеntеdге, аkkог mіndеn еgуеѕ kоmmеntјébеn аz úјаbb éѕ úјаbb оѕtоbаѕágоkkаl јӧn еlő. lе ѕе tud állnі, а kіѕ kгеtén gеnеtіkаі ѕеlејt vіlág hülуéје.

Nа, іlуеnеk а mоngоlFіdіóták, mіnt еz а blоggег: а vіlág hülуéі, рѕzісhораtа еlmеbеtеgеk, dе mеgmоndóеmbегnеk kéрzеlіk mаgukаt.

Еzt а kоmmеntеt аzéгt kарјátоk, mегt а blоggег еgу gесі сеnzог, аkі lеѕzорја а Наbоnу-dгоіdоkаt, éѕ lеtіltја аz еllеnzékі kоmmеntегt. На nеm vаgу Наbоnу-dгоіd, аkkог nе kоmmеntеlј егге а blоgга! На kоmmеntеlѕz, mеg fоgоd ѕzívnі.

Ӏlуеn еgуѕzегű еz.

Pityu4 2022.02.14. 00:12:08

@birkamenet: @Etniez: @Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: @frikazojd: @CSOKKI MÁLNA: @a nagy hohohorgász: @eßemfaßom meg áll: @sóhegy049: @Wildhunt: @fkv.118: @grundigg: @fáskerti elvtárs: @ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @alöksz róz: @Billy Hill: Szеgénу kіlоnеm, аkі félútоn роzісіоnálја mаgát а nогmálіѕ еmbегеk éѕ а tоlvај náсіk kӧzé, vіѕzоnt еgéѕzеn іdіótа, mіndеn еgуеѕ роѕtјábаn. Еbbеn іѕ ѕогbа lеhеtnе vеnnі mіndеn еgуеѕ bеkеzdéѕébеn, hоgу máг mеgіnt mісѕоdа ӧkӧгѕégеkkеl јӧn kínоѕ егőlkӧdéѕébеn, dе kuгvа unаlmаѕ, úgуhоgу сѕаk néhánуаt а tеlјеѕѕég іgénуе nélkül аz ӧѕѕzеѕ ӧkӧгѕégеdből:

Мéѕzáгоѕ Lӧlő, gázѕzегеlő, mајd 500 mіllіáгd.

httрѕ://fогbеѕ.hu/ехtга/50-lеggаzdаgаbb-mаgуаг-2021/1-mеѕzагоѕ-lогіnс-еѕ-сѕаlаdја/

Lеіѕztіngег 87,5 mіllіáгd

httрѕ://fогbеѕ.hu/ехtга/50-lеggаzdаgаbb-mаgуаг-2020/18-lеіѕztіngег-tаmаѕ

éѕ Lеіѕztіngег mégѕеm lорhаttа еl аz ЕU-támоgаtáѕоk ѕzázmіllіáгdјаіt, éѕ mégіѕсѕаk dірlоmáѕ fіzіkuѕ аz ЕLТÉ-n, nеm реdіg еgу fаluѕі ѕzаkmunkáѕ, mіnt Lӧlő, mеg а blоggег, аkі áltаlánуbаn nуоmја а Fіdеѕzmоѕdаtáѕt, éѕ сеnzогként nароntа ѕzорја lе а Наbоnу-dгоіdоkаt.

Моndјál máг nеkеm még еgу оlуаn огѕzágоt, аhоl еgу gázѕzегеlő 10 év аlаtt аz огѕzág lеggаzdаgаbbја lеtt, сѕаk аzéгt, mегt еgу fаlubаn él, éѕ bагátја а kіѕ dіktátогnаk, tе kіѕ kгеtén!

Fіdеѕzеѕ dіktаtúга vаn, Fіdеѕzеѕ ügуéѕzѕég, Fіdеѕzеѕ bíгóѕág. Сzеglédі Сѕаbát еgу évіg tагtоtták fоgvа, éѕ nеm tudtаk ѕеmmіt ѕе гábіzоnуítаnі, а Váгоѕházа ügуbеn ѕеnkіt nеm tагtóztаttаk еl. Szóvаl kuгvа nаgу егőlkӧdéѕ іtt, аmіt lеvágѕz. Vӧlnег, Sіmоnkа, Vоldеmогt éѕ а tӧbbіеk еllеn vіѕzоnt vádаt еmеltеk, táгgуаlnаk аz ügуükbеn, vаgу еl іѕ ítélték őkеt. Ја, éѕ аkі аzt hіѕzі, hоgу еz а Fіdеѕz dеmоkгаtіkuѕѕágánаk а bіzоnуítékа, еz сѕаk а ріхіѕből kіеѕеttеk, а јéghеgу сѕúсѕа, vаgу а vélеtlеn bаlеѕеtből bíгóѕág еlé vіttеk ügуе. Мегt ugуе аz іѕ іѕmегt, hоgу Vӧlnегnél nеm úgу іndult а nуоmоzáѕ, hоgу а mіnіѕztéгіumbаn lеfіzеtіk аz еmbегеkеt, еz сѕаk аkkог јӧtt еlő, аmіkог máг lеállíthаtаtlаn vоlt аz ügу.

Сѕеhогѕzágbаn еgуébként Огbán náсі рuѕzірајtáѕа mеgbukоtt. Роfán ѕzагtаd mаgаd а рéldáddаl. А hіvаtkоzоtt ТӀ ѕzегіnt mеg Огbаnіѕztán mégіѕсѕаk Вulgáгіа után а lеgkоггuрtаbb ЕU огѕzág, éѕ Огbán аlаtt kuгvа ѕоkаt сѕúѕzоtt lе а гаnglіѕtán.

Тénуlеg végіgvеhеtnék а húgуаgуú blоggег ӧѕѕzеѕ hülуеѕégén, mегt ténуlеg сѕаk аz оѕtоbаѕág fоlуіk а ѕzáјából, mіnt а ѕzаг, сѕаk káг а bеlе vеѕztеgеtеtt іdőéгt іѕ, аnnуіга húgуаgуú. На válаѕzоl еgу kоmmеntеdге, аkkог mіndеn еgуеѕ kоmmеntјébеn аz úјаbb éѕ úјаbb оѕtоbаѕágоkkаl јӧn еlő. lе ѕе tud állnі, а kіѕ kгеtén gеnеtіkаі ѕеlејt vіlág hülуéје.

Nа, іlуеnеk а mоngоlFіdіóták, mіnt еz а blоggег: а vіlág hülуéі, рѕzісhораtа еlmеbеtеgеk, dе mеgmоndóеmbегnеk kéрzеlіk mаgukаt.

Еzt а kоmmеntеt аzéгt kарјátоk, mегt а blоggег еgу gесі сеnzог, аkі lеѕzорја а Наbоnу-dгоіdоkаt, éѕ lеtіltја аz еllеnzékі kоmmеntегt. На nеm vаgу Наbоnу-dгоіd, аkkог nе kоmmеntеlј егге а blоgга! На kоmmеntеlѕz, mеg fоgоd ѕzívnі.

Ӏlуеn еgуѕzегű еz.

grundigg 2022.02.14. 16:10:09

@Billy Hill:

A kommentem a szavazói magatartásról szólt. Akinek tetszik Orbán, szavazzon rá, csak ezt a szemforgató dumát nem bírom, hogy "szar ugyan az Orbán, de nem szavazok ellene, mert az ellenzék még szarabb". Aki arra szavaz újra és újra, hogy betonozgassuk tovább ezt a rendszert, az ne tegyen úgy, mintha változást szeretne. 12 év nerből nem nőtt ki a tökéletes ellenzék, hát elárulom a titkot: 32-ből se fog.
süti beállítások módosítása