A kiló nem százat jelent.

Ellenzéki politikusok népszerűsége: úgy tűnik lehet más a politika és más is lett tíz év alatt

2020. február 29.

A Republikon által frissen közölt ellenzéki politikusok népszerűségi listája egy teljesen megújult ellenzék képét mutatja. A 28 toplistás szereplő pontosan fele az LMP-Párbeszéd egykori vagy mostani politikusa. Az első nyolcban egyáltalán nem szerepel szocialista vagy DK-s politikus, mindössze nyolcan kerültek fel közülük a toplistára, Gyurcsány Ferenc pedig egyértelműen a sereghajtó még olyan újoncokkal szemben is, mint Kendernay János, az LMP alig ismert társelnöke vagy Kerpel-Fronius Gábor a Momentum budapesti arca. A lista alapján a Párbeszéd kelene legyen az ellenzék húzó ereje, ennek ellenére a pártpreferenciák alapján az LMP-vel együtt legfeljebb az 5%-ra mérik a zöldeket.

ellenzeki_politikus_2020_feb.jpg

  • A lista alapán egy jelentősen másmilyen ellenzéki preferencia sorrendet láthatunk magunk előtt, mint amit a pártpreferencia-mérések mutatnak. Kapaszkodjon meg mindenki, de a toplista pontosan fele LMP-s vagy volt LMP-sekből áll össze. Ez példátlan, a két párt összesen ad talán ki 5%-ot és nem volt ellenzéki párt az elmúlt tíz évben, amelyik az ellenzéki szavazók felét meg tudta volna szólítani egymaga. (A Jobbik 20%-ot ért el, de 30% nem szimpatizált sosem a szélsőjobboldali párttal.) Úgy tűnik tényleg lehet más a politika, mint 2010 előtt volt.
  • A legnépszerűbb politikusokat az LMP-ből kivált Párbeszéd tudhatja magáénak: Karácsony, Szabó Tímea, Tordai, Jávor, V. Naszály, Barabás és Kocsis-Cake is felkerült a listára. Az öt legnépszerűbb politikusból három párbeszédes. Az első tízből pedig öt, másik kettő pedig szintén volt LMP-s vezető politikus: Hadházy és Szél.
  • A hét párbeszédes és a két független képviselőn kívül öten -- vagy cinikusan szólva még éppen -- LMP-politikusok: Demeter, Ungár, Csárdi, Keresztes, Kendernay.
  • A fiatal Momentumnak csak négy arca került fel a listára: a lista harmadik, Fekete-Győr illetve Donáth Anna, Cseh Katalin és Kerpel-Fronius.
  • Szociológiai értelemben a Momentummal együtt az LMP és nagyszámú spinoffjai adják ki a lista majd kétharmadát. A Jobbikkal együtt pedig 71%-át. Az első tíz helyezett közé egyedül egy szocialista politikus tudott bekerülni, am szintén beszédes. (Mit érhetett volna el ténylegesen a Lehet más a politika munkacímű projekt, ha az elmúlt tíz évük nem a szakadásokról és a folyamatos önleszalámizásról szóltak volna?)
  • Az elmúlt évek vezető, de ezek szerint sosem meghatározó ellenzéki ereje, a mostanában erősen bomló Jobbik mindössze két politikusa szerepel csak a listán: a negyedik helyezett, Jakab Péter újdonsült pártelnök és a lista végefelé Varga-Damm Andrea. Utóbbiról sem feltétlenül tudni nem követi-e az új pártelnök ellen lázadó dezertőr társait.

Végül az egykori váltópárti MSZP által fémjelzett régi ellenzék háttérbeszorulásáról: 

Ahogy arra Karácsony Gergely a legnépszerűbb ellenzéki politkus, Budapest főpolgármestere rámutatott LMP és a Párbeszéd különállásának oka valójában megszűnt, ezért a két zöldpárt közeledése politikai törvényszerűség és a hagyományosan széthúzást "preferáló" magyar politikai kultúra az egyedüli gátja. Ellenben a szocialisták és a Gyurcsány-párt között másmódon, de szintén elmosódni látszik a határvonal: egyre több szocialista politikus dezertál és áll át a DK-hoz (illetve időnként a Fideszhez, de ez megint más történet).

  • Összesen nyolc, öt szocialista és három DK-s van a top28-ban: Kunhalmi, Vadai, Dobrev, Újhelyi, Tóth Bertalan, Molnár Zsolt, Tüttő és végül.
  • A sor legvégén kullog maga Gyurcsány Ferenc.
  • Az ellenzéki lista harmadát sem teszik tehát ki már.

A teljes Republikon-felmérés még egy sor érfdekességet tartogat.

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr2715497370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

clemens 2020.03.01. 11:27:56

Ebben semmi csoda nincs, még nem voltak hatalmon, tehát még túl sokat nem tudtak hibázni.
De képesek lesznek rá, ugyanis "nem lehet más a politika", mert a politikában normális emberek nem tudnak túlélni, vagy lealjasulnak, vagy eltűnnek.

szdan 2020.03.01. 12:48:43

Ennek fényében különösen érdekes TÉNY, hogy az elsőnek befutó versenyző valójában az utolsónak a bábja...

Boycie 2020.03.01. 12:50:37

Egy olyan népszerűségi lista ahol a pszihopata, csak romboláshoz értő (?) Torday Bence az 5. helyet szerzi meg, azt mondja nekem, hogy az ellenzék szimpatizánsai az emberiség legalját képviselik. Röviden ennyi...
Hosszabban: a semmihez sem értő, hülyén vigyorgásból élő KariGeri a legnépszerűbb és az egyetlen valamirevaló, értelmezhető ellenzéki POLITIKUS (sajnos ez a Gyurcsány) a legutolsó. Hát ehhez is sok sikert kívánok.
Sok gond van a fidesz kormányzásával, de egy ilyen ellenzék hatalomrakerülése lenne az igazi nemzethalál :(

dare 2020.03.01. 12:58:21

Karácsony Gergő a legnépszerűbb ellenzéki politikus.
A fővárosban az ő szava a mérvadó, vagy a párté?
Kinek a szava dönt?
A párt akarata szent és sérthetetlen, jelen esetben ez pedig az, ahol több pénz van (Dk, Momentum).
Mindegy ki milyen népszerű, a sztori vége ugyanaz: megszoksz vagy megszöksz.
Lehet még Karácsony is a 28-ik helyen, mivel tudja mi miért történik, és nem veszi fel ellene a kesztyűt.
Csak rajta múlik milyen utat jár be végül.

Bájoló lágy idealisták
Tarka képzetek
Kedv! Remények! Ideák!
Isten véletek!

enrikokaruszo 2020.03.01. 12:58:34

ez, így, a pártlistákkal összevetve szépen mutatja, mivel szerezték ismertségüket ezek a politikai celebek
handabanda, improvizáció

nemecsekerno_007 2020.03.01. 13:02:38

Hát szép kis csapat jött össze :))))))
Politikai celebek, semmihez is értő, vigyor-professzorok gyülekezete.
Elég tragikus, hogy ez az ellenzékünk.

Muhammad Balfas 2020.03.01. 13:05:19

Gyurcsány állócsillagként sereghajtó..:)

dare 2020.03.01. 13:10:50

@Boycie: Vannak olyan politikusok, akik naivak, és azt hiszik jó ügyért harcolnak az adott párt oldalán.
Vannak olyanok, akik azt gondolják mindegy milyen is a párt, hisznek ezekben az értékekben, ezért képviselik ezt a pártot.
És vannak az olyanok, mint a Gyurcsány, aki tudja miért harcol, nem az értékekben hisz, hanem az értékek mögé bújtatott erőben, és ezért szerintem az emberiség legalját képviseli.
Inkább naiv idealisták, mint dörzsölt realisták, akiket harckocsival se lehet kimozdítani a hatalomból. ;D

Etniez 2020.03.01. 14:43:38

@enrikokaruszo: nem mindenki tud lopással hírnevét szerezni, nem lehet mindenki Orbán, Mészáros, Matolcsy, Kósa, stb.

De ezek legalább nem forgatnak közpénzből pornót az Adrián, Fideszhez képest már ez is nagy előre lépés.

Etniez 2020.03.01. 14:44:31

@nemecsekerno_007: téged ez úgy sem érint, Fudeszbirkaként foglalkozz a sajátjaiddal, ott is van elég tenni való.

Etniez 2020.03.01. 14:45:07

Hol van Birka, csak nem karanténban? :D

nemecsekerno_007 2020.03.01. 15:04:59

@Etniez: Miért ne érintene gyöki?!? Ha a naív hülyegyerekek kormányra juttatják az elkúrókat, meg a fiatal szdsz klónt akkor jön 4 év szopóroller. Csecsemőnek minden vicc új, még ha DK-s is.

Nincs közöttünk csicska 2020.03.01. 15:31:32

Abszolute lehet mas. A politika.

10 eve. Epp ma jelentette be gyurcsok, hogy egy lista lesz, es a vezeto pooover diplomas kommunistak fognak indulni meg a belvarosi zsidopart - kicsit deja vu

ha ha ha ha

A kulfoldi rokonaiumat is hazahozatom h 2022ben megint elkuldjuk ezt az otvaros bandat oda ahova valo

a nagy hohohorgász 2020.03.01. 17:06:40

@Etniez: koma koma. Gyurcsány villája mond vmit neked??? B+ öcsém te magadat is szivatod...

HaCS 2020.03.01. 17:07:16

Kíváncsi voltam egy nem tudja/nem ismeri válasz hány pontot ér egy ilyen szubjektív pontozási rendszerben, egyáltalán mik voltak a kérdések, a mintavétel körülményei stb.

Csak sajnos nem sikerült kiderítenem. A Republikon annyit ír, hogy a Závecz januári adataival dolgoztak, a Závecznél ezekről egy büdös mukk sincs, úgyhogy a következtetések körülményeinek ismerete hiányában hajlamos vagyok ezt az egészet fenntartással kezelni.

Ui.: Egyáltalán mi a jó eget csinált Pl. Barabás Richárd, hogy bárkinek bármilyen véleménye lehessen róla (pozitív, vagy negatív, reális vagy sem, az mindegy). Vajon hogyan lehet így "népszerűséget" mérni? Nem értek hozzá, nem tudom, de kíváncsi lennék.

dare 2020.03.01. 17:41:08

@HaCS: Sokat szerepel a tv-ben, ezért ő biztos sokat dolgozik. :D
Amúgy viccen kívül tényleg sokan gondolkoznak így még a mai napig is.
Úgy lehetsz népszerű, ha szerepelsz a tv-ben, lehetőleg olyan műsorokban, ahol ügyesen és jól felépítenek a riporterek az alákérdezésekkel.
Megszámolni se tudom hányszor hallottam már ezt: sokat dolgozik, mert sokszor van a tv-ben.
Ha látják a tv-ben, akkor sokat dolgozik.
Ha nem látják, akkor ingyenélő.
Ennyi

Etniez 2020.03.01. 18:08:12

@nemecsekerno_007: ennek kicsi az esélye, ráadásul te akkor is szaroznád az ellenzéket, ha maga a Jóisten lenne az, mivel teljesen elfogult vérfideszes vagy.

Etniez 2020.03.01. 18:10:16

@a nagy hohohorgász: mit akartál ezzel mondani?
Egyrészt nem érdekel Gyurcsány, másrészt a villáját nem ő lopta, hanem az apósa.
Vagy vegyük elő Orbán vejét is? Ne kezd el rugdosni az öngólokat kérlek...

Etniez 2020.03.01. 18:21:37

Gyurcsányra nagyobb szüksége van a Fidesznek, mint az ellenzéknek, nem véletlenül hagyták abba a karaktergyilkolását.
Nekünk ellenzékieknek akkor tenne nagy szívességet, ha elhúzna.

Nem véletlenül a legutolsó a népszerűségi listán.

a nagy hohohorgász 2020.03.01. 19:17:44

@Etniez: már elovetted rég. Ja és tudom Gyurcsány egy ördög de Orbán maga az apokalipszis.... Egyedül a momentum tudna újat mutatni de ők meg osszebutoroztak szent ferenccel.. Szal nyomi szavazz rájuk és várd a csodát. Ha tehetném azt kérném a gecitol hogy az ilyen fergeket hagyja az út szélén...

rozsomák 2020.03.01. 20:12:09

@clemens:
Már nem tudom melyik filmben láttam, vagy 25 éve, de nagyon bennemragadt a következő....

A sárkánytól fél a nép, de persze behódol neki, de azért reméli, hogy majd jő egy lovag, aki legyőzi - persze addig behódol a sárkánynak, őt dicsőíti, hordja elébe amit kell, - majdhogynem rászavaz - de persze fél tőle...

És akkor jő egy lovag - aki aztán tényleg !!! a remény!!

Küzd a hős a sárkánnyal - aki utóbbitól fél a nép, de azért természetesen a kihívó - friss - lovagnak szurkol.
És a lovag küzd és már majdnem veszít, de aztán természetesen győz !!!

...És a nép ünnepli és körbehordozza a vállán és lett akkor boldogság és ilyesmi....

... És akkor egy bölcs öreg azt mondja neki :

" Vigyázz, fijam... minden sárkány így kezdte..."

:))

a nagy hohohorgász 2020.03.01. 20:26:20

@Etniez: úgy megmondtad hogy befostal. Gatyacsere után gyere vissza és ellenervelj.

nemecsekerno_007 2020.03.01. 22:36:39

@Etniez: Hogy tudsz ekkorákat tévedni.
Ez mutatja, hogy mennyire tévúton jártok. Az egyetlen vállalható alakulat az LMP volt az utóbbi 10 évben, amíg Schiffer le nem lépett.
süti beállítások módosítása