A kiló nem százat jelent.

Legyen-e miniszterelnök-jelölti tévévita? Tényleg van minden demokráciában ilyen?

2022. február 11.

A közönség politikai Megasztárt szeretne? A verseny hivatalosan maga a választási kampány és nem egy tévéshow. Miért ódzkodnak még a régi demokráciákban is a tévévitáktól?

SZAVAZZ és mond el a véleményedet a poszt végén!

kennedy_nixon_debat_1960.jpg

Természetesen az egész közélet egy választástól választásig zajló nonstop vita. A parlament elsődleges munkája az ország ügyeiről folytatott hivatalos vita, rituálékkal, hagyományokkal, szabályokkal, jegyzőkönyvekkel, ülésszakokkal. Hogy a választási kampány kötelező és nélkülözhetetlen show-eleme-e egy tévében zajló nyilvános vita nincsen kőbe vésve, de a média elé szoktatott tömegtársadalmakban annyira magától értetődő egy ilyen, hogy szinte szabályszerűnek érezzük. Úgymond közönségigény. Mégha a közönség nem is túl igényes. Egy tömegdemokráciában az sem elvárható, hogy a széles közönség kövesse a társadalmi viták média és social média szerte zajló kibogozhatatlan szálait. 

Mintha a "megasztár" lenne a kövtkező híres énekesek megtalálásának legjobb és egyetlen legális módja, mintha a tévé mondaná meg, ki adhat ki albumot, kinek lehet koncertje... Nem biztos, hogy egészséges ez.

Pusztán a híreket követni már bevallom a politikafüggőként is szinte lehetetlen, egész embert igénylő elfoglaltság. De mivel szinte korlátlan mennyiségben ontják a tartalmat az egyes szereplők valójában a politika követése folyamatos FOMO-érzést (fear of missing out, lemaradástól való félelem) kelt egy lelkiismeretes érdeklődőben. Persze egészen sokaknak ilyen lelkiismereti problémája nincs, mert olvasatlanul is jobban érti a szerzőt magát és az akár felületes tájékozódás megkísérlése nélkül is képes sommás véleményformálásra mégpedig korábbi tapasztalatai vagyis előítéletei alapján. Nem akarok senkit bántani. Én megértem, hogy a közéleti érdeklődés egy nehéz műfaj. A modern embernek meg már vécére menni sincs ideje, annyi a feldolgozandó inger. (Jaj, de még mennyi és hány-...)

A 12 év után újra kétosztatúnak látszani akaró magyar politika is szeretne feleleveníteni egy valójában idehaza sosem létező hagyományt: felmerült az ellenállhatatlan igény a miniszterelnök-jelöltek tévévitájára. Ahogy az minden országban lenni szokott, természetesen a kihívó részéről. Itt szokták okos politikai elemzők elmondani, hogy a győzelemre esélyes párt vezetőjének általában nem érdeke a vita, mert mintegy saját szintjére emeli ellenfelét, különösen egy kétszereplős vita. Ellenfelének viszont pont ez az érdeke, ha jól szerepel a vitán, akár még javíthat is hátrányán. Szól az okoskodás. Hogy ez tisztességes vagy demokratikus-e az valójában teljesen értelmetlen felvetés. Szögezzük le a tévévita semmiképpen nem szerepel a Montesquieu-i alapelvek között, bornírtság azt hinni, hogy van ország, ahol ilyet előírnának. Az viszont általában gyakorlat, hogy legalább a köztévé lehetőséget biztosít minden listát állító párt bemutatkozására. (Kivéve ezt az országot és ebben tetemes a visszalépés 1990 óta.)

És ha már parlamentáris rendszerről beszélünk, akkor a listát állítani tudó pártok listavezetői szoktak vitázni. A kétszereplős miniszterelnök-jelölti vita valójában az amerikai elnökválasztást immitáló amerikai mintájú médiashow, egy kicsit majmolás, pont olyan mint a Valentin-nap vagy a hátracsapott baseball-sapka hazai baseball nélkül.

Én mint tévén felnőtt politikafüggő lakótelepi gyerek természetesen örülnék mindenfajta tévévitának. Sőt szerintem jót tenne a közbeszédnek, ha napi rendszerességgel ütköztetnék érveiket az egymásnak szembefeszülő politikusok. Mindig is úgy véltem ez a politika sava-borsa. Nem biztos, hogy igazam van, de ilyen műsora most épp csak a jobboldali HírTV-nek van Csörte címmel. A többi műsor úgymond egyszólamú, vitamentes.

A Telex egy friss videóban jól körüljárja a tévévita kérdését.Természetesen, bármit is mondjanak viszont erről az újságírók még Amerikában sem öröktől fogva lévő szabály, hogy elnöki tévévitának pedig lennie kell. Az viszont kétségtelen tény, hogy emberemlékzet óta két párt dominálja az amerikai politikát és ők emberemlékezet óta tévévitáznak. Nos akkor hagyatkozzunk a gépi emlékezetre! 1960-ban volt az első legendás TV-ben (és rádióban) is közvetített amerikai elnökválasztási vita (Kennedy vs. Nixon, lásd nyitókép), aztán 1976-ig egyáltalán nem volt ilyen, 16 éven keresztül, tévé akkor is volt. Aztán hosszú idő után újra az első vitán, 1976-ban a republikánus Gerald Ford igen csúnyán beégett, amikor azt találta mondani, hogy "Kelet-Európában nincs szovjet-uralom".

Ettől persze a következő elnök külpolitikája nem lett stabilabb. Pedig senki kételkedik abban, hogy Ford sem a vitát, sem a választást nem nyerte meg. Innentől kezdve viszont valóban nincs megállás. Az viszont fontos körülmény, hogy azon kívül, hogy rendszerint 2-3 elnökjelölti, sőt alelnök-jelölti vita is zajlik, időnként a fixen kétszereplősnek gondolt verseny három szereplőssé terjesztik ki: így volt ez 1980-ban és 1992-ben is. Ez mellesleg meglátszott a választási eredményen is, a vitába "beengedett", eleve esélytelennek kikiáltott harmadik jelölt az átlagosnál jobban szerepelt: Ronald Reagan földcsuszamlásszerű 53%-os győzelmén ez ugyan nem változtatott, de Bill Clinton alig 43%-os megválasztását nagyban segítette Ross Perot 19%-os eredménye, aki lényegében kettéosztotta a jobboldali tábort. 

Egy Orbán-Márky-Zay tévévita még inkább azt a fals képet sugallná a szavazók számára, mintha a két jelölt közül lehetne választani. De ez egyáltalán nincs így. Hálistennek. Persze nyilvánvaló, hogy ez lenne az "összefogás" érdeke.

Nemcsak azért fals, mert Magyarországon nem választunk közvetlenül miniszterelnököt, hanem mert a többpárti parlamentáris rendszer lényege, hogy nem csak kettő alternatíva van. Az már egészen bizonyos, hogy egy ilyen vitára nem "behívni" Kovács Gergelyt (Kutyapárt), Toroczkai Lászlót (Mi Hazánk) kirekesztő és antidemokratikus. Sőt Szanyi Tibor (ISZOM, Munkáspárt), talán Gattyán György (Megoldás Mozgalom) mellett lehet Gődény György (Normális Élet Pártja) is ott kellene legyen, minimum és bárki, aki országos listát állít, ami piszok nehéz lesz most. Máskülönben arról lehetne beszélni, hogy egy ilyen vita antidemokratikus, hiszen egyetlen, közjogilag nem is értelmezhető tévéműsor jobban torzítaná a választás várható eredményét, mint az, hogy az induló jelölőszervezetek érdemi bemutkozását a kormánytévé már nem biztosítja régóta.

Tehát szögezzük le, hogy egy nem kétszereplős politikai küzdelemben a kétszereplős tévévitának nincs "jogalapja", akkor sem, ha nagyon úgy néz ki, hogy legföljebb két személynek van legalább matematikai esélye a jövőben megválasztatnia magát miniszterelnöknek.

Erről azonban nem polgárok döntenek, hanem a parlament. A polgárok közvetlenül parlamenti képviselőket választanak, több pártból. Nem kettőből.

Az USA-ban is több párt verseng valójában a kétosztatú választási rendszer következménye, hogy mégis csak két pártot látunk érvényesülni, elenyésző számú "függetlennek" nevezett vagy harmadik-negyedik párti jelölt tud beleszólni az ügyekbe. Ezt ugyan enyhíti a plurális előválasztás, ami a republikánusoknál egészen demokratikus, míg a demokratáknál azért elcsalható, de mindenképpen alacsony legitimitású. 

Nem mondom, hogy a kétosztatúság jó vagy rossz, de minden fórumon érvényesíteni tkp. "kartellezés", a demokrácia elcsalása, amit a média is bűnrészesként támogat és teljesen kiszolgál. Mellesleg ezt súlyosbítja idehaza a sajtónyelvben a megbélyegző kamupártozás is: eleve kijelölik, melyik pártokra "szabad" szavaznia a médiából jólértesült polgárnak. Nem pontosan ez volna az a megálmodott ideális koncepció, amit képviseleti demokrácia néven tanítanak a politikatudományokban. Innen már csak egy logikai lépés az egypártrendszer. Ez valójában nagyon fontos demokráciadeficit probléma, térjünk is erre a kérdésre vissza később. 

Amerikában tehát valóban "kötelező" showelemmé nőtték ki magukat az elnöki tévéviták, amiket megelőznek az előválasztási viták meg persze maga az előválasztások is (nem csoda, hogy több esélye van a reality show sztároknak ezeken jól szerepelnie, mint mondjuk egy egyetemi professzornak, lásd Trump). Az előválasztás műfajában már a magyar választó is járatos. Szintén magyaros csavarokkal, hiszen úgy került sor egy kétfordulós ellenzéki pártok közötti miniszterelnök-jelölti előválasztásra, hogy ahhoz valójában nem tartozik hivatalos választás folytatásként. Eleve nem volt értelme ilyet meghirdetni, mégha kifejezetten jók is voltak a jelöltek közötti tévéviták. Ugyanakkor mivel parlamentet választunk előfordulhat olyan felállás is, ahol valaki teljesen más személyt választ meg végül a parlament miniszterelnöknek, akár még ellenzéki győzelem esetén is, pusztán a parlament összetételéből, az aktuális erőviszonyokból és az alkukból kifolyólag. Ez könnyen zavarhoz vezethet.

Ehhez képest meg sok hűhó semmiért...

Ráadásul a valóban döntő jelentőségű listás helyeket nem bocsátották ilyen előválasztásra a pártok, az egyéni mandátumokat illetően is kötött rendszerben csak a pártok által leigazolt jelentkezők indulhattak el. Az első ilyen előválasztás ennél nagyobb fiaskót is eredményezett: az első hétvégén leálló rendszer és eltűnő szavazatok után  teljesen érthetetlen módon a harmadik jelölt nyerhette meg a miniszterelnök-jelölt-jelölti versenyt, csak azért, mert a mindenki által esélyesnek kikiáltott második, Karácsony Gergely visszalépett Márki-Zay javára. Hogy a háttérben milyen összeesküvés volt, nem biztos, hogy megtudjuk. (Atlantista nyomásra gyanakodhatunk, ami indokolatlan magabiztosságot adhatott Márki-Zaynak. Karácsonyt Szabó Tímea közvetítésével egyszerűen leváltották.) Azt tudjuk, hogy ezt az indokolatlan és kétes manővert egy furcsa szabály tette lehetővé:

Az illogikus háromszereplős második forduló ötlete a rosszemlékű 1990-es országgyűlési választási rendszert idézheti fel nekünk, ahol azért jutott be harmadik (sőt minden 15%-ot elérő jelölt), mert az egykori állampárt azt gondolta, hogy ő lehet az a nevető harmadik, aki így érvényesítheti majd megcsappant befolyását, nem így lett, viszont négy év múlva abszolút többséggel tértek vissza, ezért sincs értelme az ilyen aktuális erőviszonyokra szabott szabályalkotásnak. Torz helyzetet szülhet és alkalmat (talán nem túlzás) (mandátum)tolvajok számára.

Miközben úgy csinálunk, mintha elnöki rendszerben élnénk, idézzük fel a gépi emlékezetünket a parlamentáris rendszereket illetően is. A briteknél négy évvel később, 1964-ben merült fel először ilyen tévévita ötlete. Természetesen az akkori kihívó a munkáspárti Harold Wilson hívta ki Alec Douglas-Home miniszterelnököt, aki konzervatív módon utasította el a vitát: mondván "ellenfele egyfajta tévés slágerlista műsorban szeretné versenyeztetni magát, ami azt eredményezte volna szerinte, hogy az ország élére a legjobban játszó színész kerül, akit egy forgatókönyvíró instruál a háttérből". Nem alaptalan aggodalom azt mondom. Később Wilson maga is elhárította egy nyilvános tévévita gondolatát, "aggódott a vita előre nem látható következményei miatt és nem akarta kihívóját Edward Heath-t potenciális miniszterelnöki színben feltüntetni". A válasz bizony legitim, az érvelés a szakértőkével megegyező tehát.

Gondolom mindenki izgul, hogy akkor végül is mikortól fejlődik ki a miniszterelnökjelölti tévévita a kétszáz éve nyírt gyep és a demokrácia őshazájában. Először 1979-ben mond rá igent a hivatalban lévő miniszterelnök, Jim Callaghan, igen ám, de nálunk is méltán ismertebb kihívója, Margaret Thatcher nemet mond rá: az ilyen amerikai elnöki-stílusú tévévita idegen a brit hagyományoktól. Ő pedig 11 éven át őrizte a brit hagyományokat, amiket utódai folytattak: John Major is kikosarazta munkáspárti kihívóját Neil Kinnock

"Minden vesztésre álló pártpolitikus megpróbálkozik a trükkel, hogy a vitára hívja ki ellenfelét, amire mindig minden győzelemre álló államférfi nemet mond."

Ezeket a veretesebb mondatokat figyelmébe javaslom a kormánypárt kommunikációs stábjának, bár erősítésre inkább a kihívó szorul. A tény persze tény: senki sem köteles elfogadni a kihívást. Hogy hány politikai ellenfelet gyáváztak le emiatt az politikai kultúra függvénye. (Ezt reklamálni idehaza nem idén lett felesleges.) A brit politikai kultúra a heves viták közepette is úriemberek sportjának tűnik fel, ez meg egy posztszocialista ország, ahol senkit sem ütnek lovaggá régóta.

A parlamentáris demokrácia őshazájában, Britanniában egészen pontosan 2010-ig kellett várni az első miniszterelnöki tévévitára, ami azért már erős konzervatizmust sejtet. Naná, hogy később John Major is bepróbálkozott a trükkel, a feleknek és a tévéseknek a viták feltételeit illetően nem sikerült egyezségre jutni "sajnos" a választásokig, így vitára nem került sor 1997-ben. (Hasonló kutyakomédia zajlott nálunk is 2002-ben.) A későbbi kihívókat Tony Blair majd utóda, Gordon Brown  kosorazta ki: a szemtől szembeni vitákra megfelelő a parlamentben a heti rendszerességű miniszterelnöki kérdések órája. Nem rossz érvelés ez sem. Nem tették hozzá, hogy "Boldog karácsonyt"... ("Why 2010 will see the first TV leaders election debate" BBC News.)

Németországban egészen 2002-ig mondtak nemet a kihívóiknak a tévévitára a hivatalban lévő kancellárok. Elsőként Gerhard Schröder és Edmund Stoiber között zajlott tévévita, noha már 1969-ben Willy Brandt is kihívta ellenfelét Kiesingert. A szereposztás mindig ugyanaz volt: ugyanaz a politikus, aki kihívta a hivatalban lévő kancellárt később maga is nemet mondott, amikor már pozícióban van. Kivéve a telegén Schröder kancellárt, aki korábban egy tartományi miniszterelnöki tévévitán sikert aratott. CDU-s ellenfele később annyival konstatálta, hogy rutintalanul többet nézett a műsorvezetőre, míg SPD-s ellenfele tudatosan a kamerákba tekintett, mint egy profi tévés. Ezen is múlhat választás, de jó, ha ezen múlik? Épp ezért alkudta le Angela Merkel 2005-ben Schröderrel szemben a tévéviták számát kettőről egyre. Merkel komoly, korszakot fémjelző államférfinek bizonyult, de tévéképesnek vagy fotogénnek senki sem nevezte. A tévévitát inkább Schröder javára látták eldőlni akkoriban. A többi történelem. Merkel pontosan tudta a választást kell megnyerni.

A tévévita tényleg nem szériatartozéka a demokráciáknak, de úgy tűnik semmi sem menti meg a tömegmédia korában a társadalmakat, hogy egyre inkább a bulvár és a showelemek dominálják a közéletet, vagyis, ami a közélet helyén mára maradt. Még talán egy tévévita is lassan elfogadható showelem a social média és a mémek politikai mocsarában, főleg, hogy már tévét, hírműsort sem néz lassan senki és még azt a másfél órát sem biztos, hogy rászánná a politikára az átlagszavazó, hiszen dönteni félperces kivágott klipek, alámondás, felirat alapján is "tud". Legyen tévévita én azt mondom, de akkor legalább ne rugaszkodjunk el a valódi parlamentáris hagyományoktól és legalább a demokrácia látszatára adjunk és adjunk teret az összes listát állítani tudó pártnak, hogy bemutatkozhasson, ha már a politikai verseny amúgy is túlságosan lekorlátozott. És a haza fényre derül.

A blog 2015 végén azért indult, hogy az ideológiai szekértáborokon túllépve tiszta vizet öntsön a pohárba.
Olvasottságunk 2020-ban lépte át az egymilliót.
Posztjainkat számos országos és helyi portál megosztotta vagy hivatkozta az Indextől a Mandinerig, a Mércétől a Propellerig, a Hírolvasótól a Kapuig, a Balmixtől a social mediáig...
Köszönöm, ha lájkolod és megosztod írásainkat, kövess minket: facebook.com/kilonem100, ha támogatni szeretnél: patreon.com/kilonem100 — köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr8617382306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alöksz róz 2022.02.11. 18:14:57

legyen inkább valami zenéstáncos és/vagy humoros ügyességi (lehetőleg csapatban) és/vagy műveltségi vetélkedősorozat. legjobb lenne mind.
de mindenképp sorozat legyen, hogy legyen esély valamennyire megismerni a politikusban is az embert :-)

alöksz róz 2022.02.11. 19:46:26

@A kiló nem százat jelent.: sokan szeretnek nagyképűzni, hogy ők tudják mi LESZ a jó döntés, nehogy már az ilyen hülyék is szavazzanak, ráadásul szarul. közbe meg a miép és az szdsz volt a két 'legokosabb' párt. van kérdés? :-)

alöksz róz 2022.02.11. 19:49:44

nem teljesen viccből írtam az elsőt, ha látnák az emberek egy műsorban némelyikről hogy milyen egy szaralak, közelébe se kerülne többet semmilyen képviselőségnek.

alöksz róz 2022.02.11. 19:53:55

@alöksz róz: vagy lehet kiderülne pl szabó tímeáról, hogy nem is egy agresszív hisztis picsa, és nem utálnák a népek annyira a másik oldal politikusait. egy próbát megérne, bár sok bizodalmam lehet nem lenne benne :-)

alöksz róz 2022.02.11. 19:58:17

és még komolytalanabb se lenne mint a mostani műsor

grundigg 2022.02.12. 01:09:52

Persze, hogy kell vita! Magyarországon réges-régen megszűntek a politikai viták, mindenki a maga buborékában mozog és előre megírt üzeneteket próbál közölni. Nagy szükség lenne olyan helyzetekre - nem csak négyévente egyre -, amik kimozdítják ebből a helyzetből a politikust és a választót is.

Az pedig igaz, hogy nem csak két pártra lehet szavazni, de a két nagy tömb vezetőjén kívül a többinek semmi esélye arra, hogy miniszterelnök legyen, ezért aztán nem is valami érdekesek. Az eddigi vitákon is teljesen világos volt, hogy a két vitázó fél valamelyike lesz pár hét múlva a miniszterelnök. Arról nem beszélve, hogy ha túl sokan ülnek ott, úgy eleve lehetetlen a valódi, érdemi vita, mindenki felmondja a kampányszlogeneket, aztán kész.

Etniez 2022.02.12. 01:24:37

"Az viszont általában gyakorlat, hogy legalább a köztévé lehetőséget biztosít minden listát állító párt bemutatkozására. (Kivéve ezt az országot és ebben tetemes a visszalépés 1990 óta.)"

És milyen érzés egy puha diktatúrában élni és támogatni azt?

alöksz róz 2022.02.12. 02:45:16

@Etniez: bár nem engem kérdeztél, de válaszolok én. nagyon jó érzés.

öröm látni a frusztrált ballib arcokat. vagy azt h addig köpködtetek mindenre és mindenkire, hogy a végére saját magatokat terítettétek be turhával.
valahogy furcsa módon a körülmények ellenére megnyugtatja az igazságérzetemet, ahogy elnyeri a régen megérdemelt jutalmát a 75 év aknamunkája. hogy a korrupciós pénzekre kiéhezett vezetőitek már egymást ölik az egyre kevesebb fizető helyért, hogy az állami vagyon szétlopásából meggazdagodott ballib gazdasági holdudvar elveszti a talajt a lába alól, hogy a kizárólagos tulajdonnak tekintett kulturális intézmények és pénzek felett elvesztik a befolyásukat a drágaművészurak.
vagy hogy a megmondóemberek milyen szarul viselik h már nem ők fingják a passzátszelet, hogy minden normális ember vagy otthagyta őket vagy kiköpködték maguk közül, hogy az összefosás vezető politikusai milyen hisztit vágnak hogy az erdélyiek teljes joggal a pofájukra csapják az ajtót.

végiggondolni is jólesett, fasza érzés.
és a döntésben is sokat segített, el fogok menni szavazni, nehogy elmúljon.

evilwolf 2022.02.12. 10:26:54

A voksom: Ne legyen.
Tényleg semmi értelme. A kérdésekre nincs válasz, az ellenzék kamu, a diktatúra zavartalanul működik, a népnek meg így a jó.

evilwolf 2022.02.12. 11:12:55

Juteszem:
Kell-e nékünk egy Joe Biden, aki azt tudta mondani, hogy
Joe Biden vagyok, Joe Biden férje
és hadilábon áll a gyerekeivel kapcsolatban is, akár Márki.
Ha egy hazai Joe Bident akarsz, akkor szavazz Márkira, aki esetleg a beiktatása után azt mondja, hogy:
Márki-Zaj vagyok, Márki-Zaj férje.
Mert már arra sem emlékszik, hogy mennyi gyereke van. 7 helyett 6-ot mondott.
Ez az én olvasatomban az alábbiakat jelentheti:
beteg
egy gyereket nem ismer el, vagy másé.
Lehet nyelvbotlás, de az fura lenne ennyi év után, s láthatóan bajban van a számokkal.
Közgazdász létére.
Válámi ván.

Gógita 2022.02.12. 17:58:47

A vita:

OV: Az elmúlt időszakban XYZ-vel emelkedtek a bérek, RQP milliárddal többet költöttünk erre, arra, amarra, a családokat 18 féle módon támogatjuk... Ez a mutató 2010-ben amikor átvettük ennyi volt, ma meg már amannyi...

MZP: Loptok, Mészáros, loptok, Mészáros, hazudtok, Mészáros, loptok, Tiborcz, hazudtok, loptok...

grundigg 2022.02.12. 19:13:15

@Gógita:

Azt mondod, Orbán szóba sem hozná Magyarország legégetőbb problémáit, a Brüsszel és Soros által átoperálni szándékozott óvodásokat és a migráncsokat?

Amúgy egy vita arra is jó, hogy ha MZP azt mondja, Tiborcz, akkor Orbán nem másról kezd el beszélni, hanem elmondja, miért csinált az adófizetők pénzéből, az OLAF által csalásnak minősített módszerekkel milliárdost a vejéből. Végre lenne rá lehetősége, mert a pénteki interjúkban sajnos ez nem adatott meg neki. És hát ettől vita egy vita, nem attól, hogy ledarálod az előre legyártott szöveget. Orbán egyébként pont ez utóbbit csinálta 2006-ban, egyszerűen nem volt hajlandó érdemben reagálni arra, amit Gyurcsány mondott. A kamerának beszélt, mintha egyedül lenne. Nem is nagyon jött be.

alöksz róz 2022.02.12. 19:31:28

@Gógita: a legutolsó vita:
viktor: csökkentettük a járulékokat ennyivel nőtt a foglalkoztatottak száma.
ferenc: [szemrebbenés nélkül behazudik valamit]

alöksz róz 2022.02.12. 19:33:30

@grundigg: "egyszerűen nem volt hajlandó érdemben reagálni arra, amit Gyurcsány mondott" - jogos. azt kellett volna mindenre mondania: ön folyamatosan és pofátlanul hazudozik.

Etniez 2022.02.12. 20:43:02

@alöksz róz: az a vicces, hogy azt hiszed, engem minősítettél azzal, amit idehánytál nekünk.

alöksz róz 2022.02.13. 01:21:26

@Etniez: mert miért hinném?
magyarázd már el, a gondolkodásnak erre az alacsony szintjére már nem tudok leereszkedni. minősít téged az a sok butaság amit leírsz.

Billy Hill 2022.02.13. 14:45:52

Van rá esély, hogy ilyen klasszikus Gennyes Tus vs. Redvás Szendvics vita lenne belőle...

www.youtube.com/watch?v=E7pfsneLSSM

Piffu 2022.02.13. 17:36:42

@alöksz róz: politikusban az embert?
Te szereted a kihívásokat, mi? :)

Piffu 2022.02.13. 17:44:13

@alöksz róz: végiggondoltam, és igazat adok, tényleg fasza érzés, nekem már csak az lenne még faszább, ha ugyanezt érezhetném a jobblib oldalról is. Akkor kezdődne itt a jó világ. Nem mintha hinnék abban, hogy lehetne olyan normális politikus (párt), amelyik a normalitás és becsület talaján sokáig megmaradhatna a "közéletben".

alöksz róz 2022.02.13. 18:54:30

@Piffu: nem lehet mindent egyszerre. ha az egyik eltűnik és nem lehet már vele iogatni, a másikat is nehezebb lesz fenntartani.

Etniez 2022.02.13. 19:07:44

@alöksz róz: Te tipikus fideszes vagy, akit az sem bánt, ha éppen az ő akaratával építenek egy puha diktatúrát és te akarsz leereszkedni hozzám? :D

Egy erkölcsi hulla vagy.

ulpius66 2022.02.13. 22:30:58

POZITÍV TERHESSÉGI TESZT ELADÓ!
(Valentin napra remek meglepetés!!!!)

Indriq 2022.02.13. 23:06:43

1. A jelenlegi minielnököt Horn és Gyurcsány is megalázta már ilyen vitában.
2. Ha Kádárt akarnám hallani, az archívumot hallgatnám, nem ovit
3. Annyit hazudott már ovi, hogy élő műsorban 3 perc alatt belesülne valamelyikbe

leponex 2022.02.13. 23:51:54

@Indriq: Horn az utolsó(?) baloldali politikus volt, aki politikus tudott lenni a váltás után is. Két kulturált politikus vitáját érdemes újra megnézni.

1998 után OV rendszeresen találkozott az elődjével, amíg a szdsz el nem tiltotta ettől Horn Gyulát. Semmiféle alázás nem volt.
Orbán abszolút természetesnek gondolta, hogy Horn Gyula mégis csak az ország miniszterelnöke volt, függetlenül akár az 56-os tevékenységének megítélésétől.

Gyurcsány meg hazudott, szemrebbenés nélkül, nem kicsit, nagyot.
Orbán meg nem is akarta elhinni, hogy ezt a rendszerváltás után meg lehet tenni a tv nyilvánossága előtt.
És meg lehetett. Gyurcsány hazudott, végig.
Majdnem mindenben.

" "Nem igaz vádakkal választást nyerni, az nem igaz országhoz vezet" - fogalmazott tavasszal Gyurcsány Ferenc," - és így történt, Ferenc testvérünk röpke 2 év alatt államcsődbe vezette az országot.
"Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget meg ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó masfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a Magyar Szocialista Part es a liberálisok közös kormányzása valaha is megteszi. Es közben egyébkent nem csináltunk semmit négy évig. Semmit. Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkek lehetünk, azon túl,
hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást a végére. Semmit"

Szerinted ezzel kit alázott Ferenc?
Saját magán kívül?
Meg azon médiamunkásokon kívül, akik körbehozsannázták az 'igazságbeszédet' ?

Az, hogy az akkori (döntően balliberális média) ezt kommunikálta, hogy a szegény Gréczy Zsolt (volt Walesi Bárdunk) ezt szajkózza azóta is, a dolgokon nem változtat semmit.
Ferenc őszinte volt az öszödi apokrif történetmesélésében.

'Hazudtunk reggel éjjel meg este.'

Ezért teljesen felesleges virtuális 'vitán' részt venni.
Mindenki szabadon kifejtheti az álláspontját, MZP szemrebbenés nélkül rablógyilkosozhat, gazemberezhet, tolvajozhat, .... de ha ő már Orbán előtt is egy rendes IgazKeresztény hat-hét gyermekes édesapa volt, aki leváltotta a Gyurcsány vezette ellenzéket, akkor miért akarna egyáltalán egy asztalhoz leülni egy szerinte gazemberrel?
Milyen ember az ilyen?

fkv.118 2022.02.14. 01:12:46

Hadd kurvaanyázzanak már egy kicsit, ennyi pénzünkért...

fkv.118 2022.02.14. 01:13:43

@Pityu4: Zsidó Matyika, már megint mindenki szembejön az autópályán, és mindenki náci, csak a kurva anyád nem?

birkamenet 2022.02.14. 01:20:12

Miután Gyurcsány orbánnal a 2005-2006-os években kétszer is felomosta a padlót a TV vitákban, azóta ORBÁN MENEKÜLÉSBEN VAN a viták elől.

Tehát a menekülő orbát előbb el kell kapni és csak utána lehet azzal büntetni, hogy szerepelnie kell egy TV vitában.

birkamenet 2022.02.14. 01:30:08

@leponex: "és így történt, Ferenc testvérünk röpke 2 év alatt államcsődbe vezette az országot."

hehe te fidernyák hazugsággyáros, az államcsődbe azok a kasszafosztási törvények vitték az országot amelyeket orbán 2002 óta mindenben megszavazazott. 100 napos kasszafosztási törvények meg a többi. Tehát orbán az összes államcsődbe vivő törvényt helyeselte és támogatta. Államcsőd ügyben panaszkodj tehát orbánodnál.
Na meg a mostani rekord államadósság miatt is! Ezt ráadásul egyedül hozta össze orbán, a ballib nélkül!

MIndenesetre a fiddessben már javában dolgoznak azon, hogy a választás után akkora megszorításokkal veszik visszi rajtatok a mostani választási osztogatást, hogy a Bokros csomag karácsonyi ajándék volt ahhoz képest.

sírjatok 2022.02.14. 02:14:51

@birkamenet: tizenkét éve azt hallgatjuk, hogy mindjárt jön a megszorítás, az államcsőd meg a nato csapatok. ti még elhiszitek?

sírjatok 2022.02.14. 02:18:05

Haha, MZP tényleg a fasisztákat képviseli? Itt mondja:
fb.watch/b9pPWr_OMt/

leponex 2022.02.14. 06:02:07

@birkamenet:
OFF
Minden kommenteddel megerősíted: semmi értelme nemhogy vitázni, de szóba állni sem ...
üdv!

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2022.02.14. 07:25:14

@Indriq: Horn ellen toronymagasan nyert még a linkelt Tekex videó szerint is.

Halibuli 2022.02.14. 07:39:13

Egy Bödőcs-Orbán vita lenne a legjobb!

0dzsud0 2022.02.14. 08:31:56

@alöksz róz: Ezt elég jól leírtad, köszi! És lehet kormányváltáson is gondolkodni, de ahhoz előbb légyszi ezek haljanak már ki! Ne a velünk élő SZDSZ-t és MSZMP-t kelljen már visszaszavazni!

Lehetnék én is 2022.02.14. 08:42:35

ki mondta, hogy nem kapnak köztévé perceket?
10 perc Fidesz-KDNP, 10 perc összefosás, meg a többi országos listás is.
Na az összefosásnál az komoly próba lesz, hogy osztják be. Mondanám, hogy cicaharc, de nem haragszom annyira a macskákra

Lehetnék én is 2022.02.14. 09:01:36

Nem vita kategória az évértékelő - de volt kettő is a hétvégén.
A föld (és párt, meg frakció) nélküli minielnökjelöltnek a sajátjai még ezt sem engedték meg.
Szerintetek miért nem?
Volt aki évértékelhetett, jósolhatott, igaz ő állítólag nem akar minielnök lenni - márpedig ha Feri azt mondja hogy nem akar, arra az egész ballib oldal mérget vehet. Feri most kb. annyit ígért, hogy még nincsenek programpontok, mert sokan sokfélék vagyunk. Majd később lesz vita közöttünk és megállapodunk. Na attól mentsen meg minket a Mindenható, hogy ezek vitatkozzanak, meg bótolgassák egymás között a szakterületeket - adok egy belügy-miniszterséget egy nép-egészségügyi és villanyautós minisztériumért. Ja mégsem, mert akkor a másik négy kinyomja a szemem, hogy nekik is kell. Brrrr

Lehetnék én is 2022.02.14. 09:35:28

Ajaj, századosúr. Az ellenség keze betette ide a lábát. Csinálj valamit!

ulpius66 2022.02.14. 10:15:43

Szerintem legyen minielnök-jelölti vita!

Vitatkozzon az MZP a Szanyi kapitánnyal vagy a Kutyusos párt vezetőjével.... esetleg a Mi Hazánkos Toroczkaival.....

ulpius66 2022.02.14. 10:20:03

MZP úgyis egyszemélyben képviseli a fasisztákat és a kommunistákat!
(ő az a mélyen vallásos katolikus, aki támogatja a buzik házasságát...... egyebekben meg becsületes kommunista....)

ulpius66 2022.02.14. 10:21:55

Azt azért megkérdezném az MZP-től, hogy a ballibsi Összefosásban kik a kommunisták, és kik a fasiszták?

ulpius66 2022.02.14. 10:28:33

MZP egy ilyen "színes egyéniség" egyszerre minden, és mindennek az ellenkezője is!!!!!

ulpius66 2022.02.14. 10:33:45

Ha az MZP nyer, akkor a fasiszták kerülnek kormányra Magyarországon?????

Hűha!

.... és mit szól ehhez az EU vezetése?

clemens 2022.02.14. 10:46:18

És a felsoroltakon kívül azért se legyen vita, mert egy ilyen show felmenti a választópolgárt attól hogy a ciklus közben figyelje, értékelje a politikusok szavait, tetteit.
Azt üzeni, hogy bőven elég ha négyévente megnézel egy egyórás műsort, és arra szavazol akinek jobban áll az öltönye, behízelgőbb a mosolya, jobban áll a frizurája, meggyőzőbben hazudik.

grundigg 2022.02.14. 11:08:01

@clemens:

Ó igen, ha négyévente van egy vita, akkor az emberek az öltöny alapján döntenek, bezzeg ha nincs, akkor az egész ciklusban figyelnek és tájékozott döntést hozhatnak. De mi legyen azokkal, akik vitára számítottak? Hogy tudnak négy évre visszamenőleg figyelni és értékelni? Hisz ők csak az öltönyre és a frizurára készültek négy éve!

Én értem, hogy meg kell magyarázni, hogy ez a páratlan államférfi miért nem áll ki valakivel, akinek minden megszólalása karakteröngyilkosság (mint az igazi ellenzéki Schiffer Andrástól megtudtuk), de azért a látszatra ügyeljünk már!

konrada 2022.02.14. 11:17:41

@grundigg: No elég nagy baj az, hogy olyan fogalmatlanok döntenének, akiknek fingjuk nincs a világról, és csakis 4 évente megrendezésre kerülő bohócfesztivál döntőjéből tájékozódna!

...annál már az is jobb, ha ezen szerencsétleneknek oda kell figyelnie, mi történik körülötte folyamatosan, mert nem kapják meg az1 db kétórás nagyotmondási versenyt.;)))

grundigg 2022.02.14. 11:23:43

@clemens: "meggyőzőbben hazudik"

Tudod, pont az a jó a vitában, hogy nem csak a rajongóid vannak jelen, akik egy böffentésedet is tízperces vastapssal jutalmazzák. Vagy bármely hazugságodat. Tehát ha valaki hazudik a vitán, akkor ott van egy felkészült vitapartner, aki majd rámutat a hazugságra. De tényleg ezt kell magyarázni? Hogy egy élő vita jobb, mintha mindenki felmondja a saját közönsége előtt a központilag kitalált üzeneteket? Akkor inkább hagyjuk is az egészet, tényleg!

Pedig egy vita még arra is jó lehetne, hogy minimálisan ellensúlyozza ezt:

www.valaszonline.hu/2022/02/14/orban-viktor-ellenzek-valasztas-kampany-publi/

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2022.02.14. 11:26:11

@clemens: nálam jobban összegezted azt, ami hosszan benne van a cikkben, én azért mégis inkább szeretném, hogy legyen több vitaműsor és gyakrabban ütközzenek az érvek

ne csak a bugyuta mémek meg videókivágások

a nagy hohohorgász 2022.02.14. 11:26:48

@grundigg: a vita valóban jobb lenne, de Ti köpködést akartok, az meg semmire nem jó!!!

A te szavaiddal élve....

"De tényleg ezt kell magyarázni??????????"

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2022.02.14. 11:28:04

@Halibuli: de ha jól sejtem Bödőcsnek mondjuk a Showder házigazdájával kéne vitáznia. Esetleg Céglédivel. De az önálló estek keverése kioltják egymást. Fábry mellett meg mindenki biodíszlet lenne. Még Orbán is.

grundigg 2022.02.14. 11:30:19

@konrada:

A kolléga szerint az tesz valakit tájékozottá, ha nincs vita. Nyilván visszamenőleg. Ha viszont van vita, az tájékozatlanná tesz. Szintén visszamenőleg. Szerintem meg ez egy ostobaság.

Az ország sorsáról meg jelentős részben így is, úgy is fogalmatlanok döntenek,mert a választók jelentős része fogalmatlan. És nem azért fogalmatlanok, mert négyévente látnak egy valódi vitát.

Lehetnék én is 2022.02.14. 11:46:22

MZP egyébként egy moderátor által irányított TV-vitában beszélhetne?
Ez azért kérdés, mert a saját sajtótájékoztatóján is vagylagos, hogy válaszolhat-e újságírói kérdésre.
(Az meg, hogy pont egy NŐ dönti el ezt, külön kínos lehet).

konrada 2022.02.14. 11:46:44

@grundigg: Hát mindenki másból indul ki.
Szerinted az a tájékozott, aki ugyan képtelen "négy évre visszamenőleg figyelni és értékelni", de aztán jól megmondják neki, mit kellett volna látnia....

...más szerint meg az, aki nem egy jól sikerült standup alapján kéne tájékozódni...

grundigg 2022.02.14. 11:55:13

@konrada: "Szerinted az a tájékozott, aki ugyan képtelen "négy évre visszamenőleg figyelni és értékelni", de aztán jól megmondják neki, mit kellett volna látnia...."

Funkcionális analfabéta vagy barátom. Azon a véleményen gúnyolódtam, amely szerint ha van vita, akkor az emberek utólag tájékozatlanná válnak, ha viszont nincs, akkor utólag tájékozottá.

Ezzel szemben a valóság az, hogy vannak tájékozottabb emberek és vannak tájékozatlanabbak, de senki se válik tájékozatlanabbá egy vitától.

grundigg 2022.02.14. 11:57:02

Amúgy érdekes dolog arról vitázni, hogy van-e értelme egy vitának. Aki szerint nincs, az mit csinál itt?

padlogaz 2022.02.14. 12:24:13

szerintem jó lenne egy vita. nem orbán és márki-zay miatt, de pl. gattyánra, kovácsra vagy akár toroczkaira kíváncsi lennék. jó lenne, ha minél több új párt kerülne be.

alöksz róz 2022.02.14. 12:37:15

@grundigg: ne csúsztass, egy konkrét eseményrőn van szó, nem a vitáról általában.
aki nem tud érvelni anélkül, hogy csúsztatna, félreértelmezne, szalmabábozna, annak szerintem semmi keresnivalója egy vitában :-)

grundigg 2022.02.14. 13:08:37

@alöksz róz:

Azt pontosan értem, hogy ti egyetlen konkrét vitáról akarjátok bebizonyítani, hogy az felesleges, sőt kifejezetten káros. Csak hát ennek a vitának pont ugyanazok lennének az előnyei, mint bármely más nyilvános közéleti vitának.

Azért hadd ne kelljen már komolyan vennem azokat az "érveket", hogy ha van vita, akkor az öltöny meg frizura dönt, bezzeg ha csak óriásplakát meg évértékelő, akkor az érvek és a valóság!

Én még emlékszem 98-ra, amikor sokáig nem volt biztos, hogy lesz-e Horn-Orbán vita, ki volt plakátolva (cetlizve) az egyetem környékén, hogy "Nyuszi nem mer kiállni". Jókat röhögtem rajta, mert sajnos nem voltál ott, hogy elmagyarázd, miért lenne értelmetlen a vita.

Amúgy Horn Gyula akkor pont azon az állásponton volt, mint most a blogger: legyen vita, de semmiképp se kettesben, hanem lehetőleg minél többen vegyenek részt rajta. Persze ez az elgondolás akkor sem volt új, nem véletlenül ült ott a Nemzeti Kerekasztalnál az ellenzék és az mszmp mellett az ún. Harmadik oldal is.

alöksz róz 2022.02.14. 13:36:21

@grundigg: "Csak hát ennek a vitának pont ugyanazok lennének az előnyei, mint bármely más nyilvános közéleti vitának." - szerinted.
valakik szerint meg nem.
és hadd ne kelljen már komolyan venniük azokat az "érveidet", amik mellébeszélések vagy csúsztatások, félreértelmezések.
na?

inebhedj - szerintem 2022.02.14. 13:41:38

@grundigg:

Próbálok rájönni, hogy mire lenne jó egy ilyen tévévita, de egyelőre nem találtam érveket, amelyek akárcsak elgondolkodtatnának afelől, hogy esetleg mégis lehet ennek bármi értelme.

grundigg 2022.02.14. 13:56:22

@alöksz róz:

Leírtam a vita melletti érveimet. Te egyetlen ellenérvet sem hoztál. Bár jónéhány kommentet sikerült írnod, a vita elleni érvet egyet sem. Javítanom kell ezért magam (tévedtem): te nemcsak az Orbán-MZP vitát ellenzed, hanem általában a vitákat, mert itt sem vitázol.

alöksz róz 2022.02.14. 14:16:40

@grundigg: mert nekem mindegy h vitáznak-e.
azt viszont el tudom dönteni, egy vitának általában mikor nincs értelme :-)

konrada 2022.02.14. 14:17:25

@inebhedj - szerintem:
Persze hogy van értelme.

...de ahogy a blogger is írta: annak, aki hátrányban van, hátha fordítani tud.

Amelyiknek egyértelműen mért előnye van, annak nincs, mert az - (most szigorúan kampányszempontból!) jobb munkát végzett: jobban el tudta adni magát, meggyőzőbb - így egy esetlegesen rosszabbul kivitelezett vitaszerepléssel ez a befektetett-felépített munkát veszélyeztetheti.

...szóval, hogy Márky-Zaynál maradjunk: ha vitát akar, úgy kell felépítenie magát, hogy a kutatások és közvélemény szerint ő legyen az esélyes.
...de ehhez valószínűleg annál több kell, hogy ő a fasiszták, kommunisták miniszterelnöke szeretne lenni a buta, trágyával etetett vidékiek ellenében...

a nagy hohohorgász 2022.02.14. 23:26:47

tudod poszter, te mint aki saját bevallása szerint politikus volt, minimum legalább egy blogban leírhatnád TE MIT GONDOLSZ ERRŐL AZ EGÉSZRŐL!!!!! van bátorságod és gerinced hozzá? lássuk.....

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2022.02.15. 08:24:50

@a nagy hohohorgász: bírom az ilyen kommenteket. :)

Szóval köszönöm az érdeklődést, de az írás szerintem eléggé részletesen tartalmazza a véleményemet, amikhez szerintem egész sok érdekes és releváns előzményt tudtam felsorolni.

Mint írtam: én több vitát szeretnék. De amúgy nem várnék ettől sokat MZP-vel. De ez másodlagos. A csávó totál szét van esve. Már a nevét se tudja. Jobban örülnék egy valódi csörtének.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2022.02.15. 09:32:24

@a nagy hohohorgász: illetve leszögezem ismét: NEM TEKINTETTEM, TEKINTEM MAGAM semmilyen értelemben sem politikusnak. Politikus az, akit megválasztanak egy közhivatalra, képviselőnek vagy miniszternek, államtitkárnak stb. Mintegy két éve minden szempontból hátraléptem és talán az hiba, hogy nem szüntettem meg a párttagságomat, de ahogy írtam: a remény hal meg utoljára.

Egyszer az összes járhatatlan útról kiderül, hogy zsákutca. :)

a nagy hohohorgász 2022.02.15. 21:47:22

@A kiló nem százat jelent.: na látod, pontosan ez látszik az irasaidrol hogy csak erzekelteted hogy mit gondolsz, de mivel várod te is a szaftos koncot azért telibe ki nem mondod.... mocsing vagy te is, a gerinces ember se kikopni se lenyelni nem tud. És ez nem érdem .....

inebhedj - szerintem 2022.02.16. 12:25:40

@konrada:

Most komolyan azt hiszed, hogy a versenyzők családja, ismerősei, meg még az a 10 ember, aki rajtuk kívül megnéz egy ilyen, big brothernél is mélyebb trash dolgot (mínusz azok, akik helyükön kezelik, ti. ez egy semmire se kötelező spontán és kölcsönös bullshit vihar, akárcsak a választási programok), azok szavazata majd bármit is változtat a választásosdi végkimenetelén?

Ne...

Ennél még Pumped Gabo állásfoglalása az indulókról is komolyabb hatást gyakorol és ráadásul mérvadóbb is.
süti beállítások módosítása