A kiló nem százat jelent.

12 év után Karácsony lehet Orbán első reális kihívója és ez ráfér az országra

2021. május 15.

Azt hiszem, senkit sem ért váratlanul: Karácsony Gergely ismét hagyta magát rábeszélni.

12 év után a szabolcsi faluból származó Gergő lehet Orbán Viktor első reális kihívója, és ez ráfér az országra, nem mellesleg a hatalomba belekényelmesedett Orbán Viktorra is. Ezt nem hiszem, hanem ebben biztos vagyok.

Azt vártam, angolul jelenti be... :)

Hogy, hogy nem: míg Gyurcsányné nem ment el Bulgáriába, hogy elmondja 4320 kilométeres orbánozását, Karácsony hazalátogatott Szabolcsba, és most függetlenül attól, hogy mit gondoltok róla, ebben az 5 perces beszédben jóval tartalmasabb üzenetet tudott átadni az országnak: miért indul és honnan jött.

Egészen nyilvánvaló, hogy az Apró-klánt nem lehet visszaültetni a hatalomba, a balliberális falanszter többi újonc fegyőre, és médianyilvánosságtól megszédült feketepéterei is szimpla biodíszletnek hatnak ebben a versenyben Gergő mellett.

Szóval, lényegében csak Karácsonyon múlt, hogy egyetlen év után megunja-e a főpolgármesterséget.

Ez azért ad okot a kritikára is, de az előválasztást lefutottnak tekinthetjük.

Akiknek ez tölti ki az életét, javaslom a kormányváltásig tartsák vissza a lélegzetüket!

Én inkább sztoikus kívülállóként ugatok az összefogás-karaván mögött.

Volt már rosszabb is.

Nem kell törökgábornak lenni, hogy tudjuk, mindig is ebben főpolgármesterkedtek: a budapesti városháza az egyetlen természetes ugródeszka a kormányfői székig ebben az országban.

Nem vagyok egy szentimentális ember, de nyíregyháziként némi elfogultságot kell bejelentsek. A korral jár.

Kérem nézze el mindenki. �

Nem kenyerem a politikai marketing. De végülis a jelölt nem vizslakölyköket simogat vagy kisdedeket pelenkáz. A Karácsony-stáb intelligenciájára és kultúráltságára vall, hogy képes úgy élni a lehetőségekkel, hogy abból a legemészthetőbbet hozza ki a politikát bottal sem megpiszkálni akaró publikum számára. Karácsony ehhez ért a legjobban. Ez a szakmája. Azt gondolom az összefogás jószerivel öntudatlanul összeálló sorozatának szükségszerű eleme volt, hogy miután Márki-Zay vagy Jakab Péter vagy Dobrev Klára fan club-jai kielégültek kedvencük előjátéknak ható epizódjai után, az ellenzék egyetlen komolyan vehető jelöltjét az ország ízléséhez hasonlóan nem egy amerikás tévéshow keretében, mint a DK, hanem egy rövid videóbejelentkezésben szülőfalujából, húsvér magyarországi háttérrel mutatták be.

És dícséretes, hogy nem az MSZMP-s időket idéző végtelen beszéd keretében tették ezt, amit, megmondom őszintén, nem lett volna ingerenciám végighallgatni. Ahogy hidegen hagynak a habos álmok is a finn oktatásról a magyar tanerővel súlyosbítva, ami minden jószándék mellett is nyilvánvaló oximoron, mint Nyírtasson a négynapos munkahét vagy az európai egyesült államok. 

Karácsony valami fontosabbról beszél, ami ezeknél a képzelgéseknél kézzel foghatóbb: a rendszerváltásnak máig egyre több a vesztese. Igen, a megvalósult magyar kapitalizmusban valószínű jóval kevesebb esélye lett volna a sikerre sokunknak: nemcsak a négygyerekes szabolcsi özvegy gyerekeinek, de egy másik, nyíregyházi albérleti szobából jószerivel menekülő rokkant nyugdíjas szülők gyerekeinek is. Valóban. A rendszerváltás után mások lehetőségei viszont kitágultak: Fekete-Győr generációja a budai felsőközéposztályból mehetett nyugatra tanulni és sorolhatnám tovább, a Gyurcsány-Dobrev házaspár is megcsinálta a szerencséjét és ki merné vitatni, hogy számos gázszerelő is jól járt az országban. Ne legyünk igazságtalanok, van itt fejlődés, nemde?

Az nem lehet, hogy milliók számára csak ez a keserű irónia maradjon és a hátha, hogy egy nap kap egy jó állást "a" multinál. No, ezért érdemes lehet elindulni egy választáson. Pusztán Orbán leváltásáért nem. Minden másra meg ott vannak az ellenzéki biodíszletek, hogy eljátszák nektek egy parizer és egy Facebook-mém közötti szendvicsben...

Karácsonynak inkább elhiszem, hogy tényleg úgy gondolja, ahogy mondja, és hogy az, akinek mondja magát. De ez nem változtat azon, hogy kikkel kell osztozkodnia a pódiumon. 

12 év után Karácsony lehet Orbán első reális kihívója és ez ráfér az országra, nem mellesleg a hatalomba belekényelmesedett Orbán Viktorra is. Ezt nem hiszem, hanem ebben biztos vagyok.

A blog 2015 végén azért indult, hogy az ideológiai szekértáborokon túllépve tiszta vizet öntsön a pohárba.
Olvasottságunk 2020-ban lépte át az egymilliót.
Posztjainkat számos országos és helyi portál megosztotta vagy hivatkozta az Indextől a Mandinerig, a Mércétől a Propellerig, a Hírolvasótól a Kapuig, a Balmixtől a social mediáig...
Köszönöm, ha lájkolod és megosztod írásainkat, kövess minket: facebook.com/kilonem100, ha támogatni szeretnél: patreon.com/kilonem100 — köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr416560762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GyMasa 2021.05.19. 12:29:10

@nincs1agy:
Az benne volt az egyik első Indexes cikkben, amikor annak a tanszéknek a vezetője, ahogy a doktorit csinálta pontosan leírta, hoyg mi történt.
Eszerint nem nyelvvizsgája van neki, hanem egy tanszéki igazolása a nyelvtudásról.
Abban az időben az is elég volt nyelvvizsga helyett a diplomához.
Viszont abban az időben ilyen igazolást valós vizsga nélkül is könnyedén lehetett szerezni. (bement valaki helyette vizsgázni, "kegyesek" voltak vele a vizsgán és alákérdeztek vagy egyszerűen a tanszék kitöltötte neki a papírt, haveri alapon.)
Azt nem mondom, hogy biztosan ez történt, de lehetséges. A nyelvtudása alapján nem is zárnám ki, hogy megtörtént.

GyMasa 2021.05.19. 12:31:24

@6.Lenin:
Ezt még kiegészíteném azzal, hogy én úgy láttam eddig, hogy minden problémára, ami felmerült, teljesen ugyanúgy reagált:
- A kormány adjon rá pénzt mert az ő dolguk.
Illetve:
- A kormány adja vissza a teljes GDP-t, amit Budapest termel, és akkor majd jó lesz...

GyMasa 2021.05.19. 12:34:58

@A kiló nem százat jelent.:
Én arra emlékszem, hogy anno, amikor előjött a "nagyszerű" ötletével, hogy egész Budapesten csak 20 meg 30 km/h-s sebességgel lehetne hajtani, akkor valahol nyilatkozta, hogy azért nincs jogosítványa, mert egy este apukája nem jött haza, mert meghalt valamilyen közlekedési balesetben.
Ez az ötlet viszont annyira szenzációsra sikeredett, hogy még a kormánypártinak semennyire sem nevezhető Totalcar stábja is egy emberként fikázta le minden szempontból az ötletet.
Az, mondjuk egy előnyös tulajdonsága, hogy - eddig - elengedte ezt az agyrémet.

gigabursch 2021.05.19. 12:45:02

@GyMasa:
Igen, korábban sok lektorátus vihette végig a nyelvi államvizsgát.
Ha jól rémlik az 1999-ben kezdett diákok még élhettek vele.
Nem egy embernek így lett diplomája, soknak meg még így se.
Aztán meg megint sokan vannak, akik tovább tanultak és lett egy-két-... nyelvvizsgájuk, mert pl a közigazgatásban jól fizet a pótlék.

gigabursch 2021.05.19. 12:46:38

@A kiló nem százat jelent.:
Áhhh, semmit..., ...
Amúgy hosszú évek óta te vagy az első blogger, akit ez billentyűzethez hívott.
:-)

GyMasa 2021.05.19. 12:49:03

@gigabursch:
Én 1993-ban csináltam középfokú angolt, aztán a PhD előtt egy Rigó utcai alapfokú németet, mert az kellett, hogy meglegyenek a pontjaim.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2021.05.19. 13:00:56

@GyMasa: Nem egész Budapest 2030 és nem az ő ötlete. Ez egy általános nyugati városfejlesztési koncepció, a 30-as korlát életet ment. Ezt tudjuk. Az alapötlet jó. A kivitelezés szerintem hiányos volt.

De túl vagyunk rajta, számos utcát átsoroltak, kitábláztak. Senkit sem lepett meg. Senki nem érzi béklyónak azóta. Simán működik. Alapvetően már 30-asok voltak azok az utcák amúgy is, amiről ment a szócséplés.

Vann erről véleményem, de utanként kéne megvizsgálni, hogy hol, mi a teendő.

A saját környékemen két olyan helyre került rendőrlámpa, ahol valamiért évtizedekig nem volt, pedig kellett volna. Ezért, és a biciklisávok kiterjesztéséért szerintem dícséretet érdemel. Neked lehet más véleményed, de alapvetően kompromisszumokat kötött.

A sötétebb bringalobbisták meg ezt keveslik. Így megy ez.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2021.05.19. 13:06:48

@gigabursch: Nem ritka átcsúszni a vizsgákon. Az emberek zömének idehaza szar az idegen nyelvtudása mégis van róla papírja. Nem Karácsony az egyetlen. Nincs rá érzéke. Nekem ezzel sosem volt gondom. A cikkeim jó felét angolul jobban meg tudnám írni, mert eleve nem magyar nyelven olvasok a témákról. A magyar sajtó és internet ugyanis olyan, mint a biblia pauperum, a Szegények Bibliája, gyönge, lebutított kivonat.

GyMasa 2021.05.19. 13:24:01

@A kiló nem százat jelent.:
Akkor bizonyára a Totalcar-os csávók is alaposan félreértették...
Mert ők is úgy értették, ahogy én.
Nekem semmi bajom nincs egy 20-as-30-as lokális korlátozással, de, hogy a Hungárián is 30 legyen a max. az egy agyrém.
Kezdve azzal, hogy Budapesten kb 50 ember hal meg évente autóbalesetben.
Ezzel szemben a rossz levegő miatt vagy 1200.
Ha tehát levisszük az 50-70-es részeket is egyaránt 20-30-ra, akkor gakorlatilag 2,5x-3,5x annyi ideig kell autózniuk az embereknek, ami az eredeti kibocsátás többszörösét eredményezi még akkor is, ha alacsonyabb sebességgel haladnak, ugyanis az autókkibocsátása nem a sebességükkel arányos, hanem a motor terhelésével.
És, egy mai autó nincs felkészítve a huzamosabb 20km/h sebességre.
Az 1200 5%-a már eleve 60 ember, azaz ha még sikerül is nullára csökkenteni a közlekedési balesetekben meghalt emberek számát, akkor is gyanúsan nőni fog a légszennyezettségben elveszített emberek száma.
Szerintem elsősorban a lakóövezeteken keresztüli levágásokat kell megszüntetni, mert nagyon sok balesetnek az az oka, hogy a legközelebbi körúton/sugárúton dugó van, és a türelmetlen barma bemegy a párhuzamos utcába, és ott száguldozik.
Ha elveszi ennek az értelmét (mármint a be-/áthajtásnak és ezzel az időspórolásnak) akkor érdemben is megoldotta a problémát, és nem szopat feleslegesen mindenki mást.

GyMasa 2021.05.19. 13:26:15

@A kiló nem százat jelent.:
" Neked lehet más véleményed, de alapvetően kompromisszumokat kötött. "
Nekem csak annyi a véleményem, hogy vagy teljesen szarul gondolta, vagy csak a kommunikációja teljesen szar.
AMi amúgy tökmindegy, mert bármelyik is igaz, az alkalmatlanná teszi a feladatra.

GyMasa 2021.05.19. 13:28:20

@GyMasa:
Ja, és még valami:
A SZentendrei úton tökrészegen/Fittipaldit játszó, 130-cal száguldozó seggarcnak meg teljesen mindegy, hogy 20-as, 30-as vagy 70-es tábla van kint.
És az amiatt meghalt embereket nem mentené meg a 20-as tábla sem.

nincs1agy 2021.05.19. 13:28:56

@GyMasa: Valszeg, amikor kötelezővé tették a diplomához, volt egy ilyen pár éves türelmi időszak, hogy tanszéki igazolással kiváltható volt. Bár a régi időkben a Rigó utca hegemóniája mellett az egyetemi nyelvi központok saját egyetemük hallgatóinak szabályos nyelvvizsgákat szervezhettek, és nyelvvizsga bizonyítványt is kiállíthattak.

6.Lenin 2021.05.19. 13:31:23

@nincs1agy:

Én arra lennék kíváncsi, hogy a me-i pozíció után mi szeretne majd lenni. Nyilván, mikor rájön, hogy itt is dolgoznia kellene, az már kevés lesz neki.

Talán olyasmire vágyik, ahol csak imádják, de azért semmi mást, csak egy beszarás előtt álló kisgyerek sírós arcát kell produkálnia, mert az nagyon megy neki. A DK-s nagyik imádják ezt a figurát.

gigabursch 2021.05.19. 13:37:53

@A kiló nem százat jelent.:
Egyeteme válogatta, hogy hol milyen szintű képzés és vizsgàztatás volt.
A gond nyilván az általános- és középisolákban, a tanárokban és a diákság fejében van.
Csakhogy ez már a II. VH óta így megy. Lassan nyolc évtizede!
Azonban kis túlzással jobban fogom az oroszt, mint a kedvencetek az angolt.
Manapság pl egyes területeken az, aki valaha tanult is oroszul (pl Balaton környékén), annak sok java származhat belőle.
Mert szinte az összes szláv ajkú nép a 'já gávarju málé pá russzi' mondatra elfogadják azt, amit tudsz, megbecsülik a küzdelmed és félreteszik az épp aktuális viszonyukat az oroszok irányába.

gigabursch 2021.05.19. 13:39:32

@GyMasa:
Én meg leragadtam a szigorlatnál.
A gyerekek mellett kimerültek és egy darabig nem fogom a fonalat sajnos felvenni.
Pedig izgalmas mérnöki téma.

GyMasa 2021.05.19. 14:25:27

@nincs1agy:
Igen, de neki nem ilyenje van, hanem tanszéki igazolása (jelentsen is az bármit)

GyMasa 2021.05.19. 14:26:36

@gigabursch:
Hát sok sikert, és erőt a folytatáshoz!

élhetetlen 2021.05.19. 18:43:38

@gigabursch: Gymasa-nak már írtam, hogy benéztem. Találtam valamit, be is linkeltem, de mivel engem nem Nagy Istvánnak hívnak, ami gyakori név, nem merült fel bennem, hogy csak a név ugyanaz, az ember nem. Ez volt az: Gergely Karácsony - ODT Personal data sheet (doktori.hu).

élhetetlen 2021.05.19. 19:30:08

@nincs1agy: Nem nézem az ATV-t és nem nézem Karácsony facebook bejegyzéseit sem. Már két embernek írtam, hogy ezt néztem be: Gergely Karácsony - ODT Personal data sheet (doktori.hu). A nyelvtanulásról már írtam, és tudom, hogyha az alapok megvannak, akkor, ha a napi munkakapcsolat csak angolul működik, az felér egy intenzív tanfolyammal. (Párizsban volt, egy nyilvántartó rendszert kellett írni, és felhasználói kézikönyvet írni hozzá, és csak angolul tudtam beszélni a megrendelővel, mert franciául nem tudok. Nehezítésnek ott volt a franciásított Windows és a fejlesztő eszköz francia nyelvű leírása). Sokat segít a kényszer.

gigabursch 2021.05.19. 20:35:31

@GyMasa:
Köszönöm, előbb-utóbb

@élhetetlen:
Oké

S mindez megtoldva francia billentyűzettel...
Egyébként igen. A kényszer nagy úr.
Személyes tapasztalatom, hogy mindaz, amit egy magyar ember pl angolban az igeidőkkel el tud szerencsétlenkedni, azt a magyar hangsúlyozással (szó és mondat) messze tudja ellensúlyozni.
S a hangsúly mindenféle embert eligazít, függetlenül a nyelvhelyességtől.

nincs1agy 2021.05.20. 10:06:00

@élhetetlen: Egy multihoz nem vesznek fel megfelelő nyelvtudás nélkül. Nem olyan egyszerű 46 évesen megfelelő szókincsre, gyors szövegértési képességre szert tenni. Utóbbi valszeg azért nem alakult ki Karácsonynál-holott nyilván tanult angolul-mert alapvetően egy lassú, lomha gondolkodású ember.

"akkor, ha a napi munkakapcsolat csak angolul működik"

Egy miniszterelnök napi munkakapcsolatai jó részét saját anyanyelvén folytatja, ahogy egy főpolgármester is.

A PhD fokozat megléte pedig feketén-fehéren ott áll a Párbeszéd Magyarországért honlapján, holott nem szerzett PhD-t Karácsony

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2021.05.20. 10:28:42

@nincs1agy: be tudnád linkelni? Mert én sehol sem találom a PhD fokozatot. Igazából sehol sem láttam ilyen említést korábban. Ritka, hogy egy politikusnak legyen ideje PhD-zni. az rengeteg enegia még ilyen kevésbé kézzelfogható tudományágakban is, mint a szociológia vagy a politikatudomány.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2021.05.20. 10:37:51

@GyMasa: Ha valaki 130-cal gyorshajt, mindegy, hogy 30-as vagy 50-es a tábla. :)

Nyilván nem olvashattál, de ezért mondtam, nem elég a tábla. Sok helyen eddig is volt tábla, de fekvőrendőr vagy más kialakítás nem támogatta. Ilyenkor nem tartod be, mert ösztönösen vezetsz. Sok esetben nem a 30 a gond, hanem a jobbkezes kereszteződések sora. Pár elsőbbségadás tábla hasznosabb lenne és kevesebb koccanás lenne.

Másrészt pár zebra vagy más gyalogosokat védő megoldás. Nem rakétatudomány ez.

Valóban nem elég a 30-as tábla a lakóövezetben. Ennyi.

nincs1agy 2021.05.20. 10:56:14

@A kiló nem százat jelent.:

web.archive.org/web/20171214183918/https://parbeszedmagyarorszagert.hu/hu/kepviselo/karacsony-gergely

"1995-1997 között az ELTE Bölcsészettudományi Karán politikaelméletet tanult, majd 2007-ben az ELTE AJTK Politikatudományi Intézetében PhD fokozatot szerez."

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2021.05.20. 12:44:03

@nincs1agy: Értem. Hát ezt 2017-ben jól elbaszták. PhD képzésen vett részt, ami nem ugyanaz, és nem szerzett fokozatot. Bár sehol, sohasem használta a dr-t vagy a PhD-t, tehát ez rendben van szerintem. Láthatóan korrigálták az önéletrajzot még abban az évben. Valaki buzgó volt és keverte a fogalmakat.

6.Lenin 2021.05.20. 12:57:46

Orbán: Karácsony igazat mondott, majd elnézést kért érte

Ma beszéltem egy _nyirtassi ismerősömmel, kérdeztem, hogy a bejelentéskor miért nem volt ott senki? Mert utálják, volt a válasz.
Tényleg érdekes, hogy egy ekkora horderejű bejelentéskor még a falu bolondja sincs ott, annak kell lennie valamilyen nyomós oknak, Így már világos. Ismerik.

nincs1agy 2021.05.20. 13:49:32

@A kiló nem százat jelent.: Nem egy embert ismerek, aki rendelkezik a fokozattal, de nem használja sem a "dr"-t sem a PhD-t a nevével együtt.
Ettől függetlenül egy politikusnak felelősséget kell vállalnia a róla a pártja honlapján megjelent adatokért, ellenőriznie kell őket. Mellesleg, hogyha nem ő írta, hanem más (ennek a miértjét már eleve nem értem), akkor nyilván elküldte jóváhagyásra az anyagot

gigabursch 2021.05.20. 14:13:17

@A kiló nem százat jelent.:
Na, még csak az kellett volna, hogy használja.
Egyáltalán nincs rendben.

@nincs1agy:
Látod, ezzel szemben viszont a jogszabályt nem ismerő orvosok, állatorvosok, fogorvosok, gyógyszerészek és jogászok előszeretettel írják magukat Dr-ként, holott nekik csak a dr. jár.
Úgy az 1980-as évek közepe óta ebben a kérdésben az épp aktuális felsőoktatási törvény tök egyértelmű mindenkinek, kivéve a fenti kasztos csürhének.
Nincs tudományos fokozat, csak a fejükhöz hozzávágott bazári doktori cím, de nem hogy még a nevüket sem tudják helyesen leírni, de ráadásul okmányaikban szereplő adatokkal is, amikor azt a megfelelő hatóságoknál benyújtják gyakorolják - akár tudatlanságból is, de ez mindegy - a hatóságok megtévesztését. Az pediglen bűncselekmény.
Szóval nem csak nettó, hanem bruttó jogszabálytiprók is.
De a szájuk, az akkora mint a bécsi kapu.

chrisred 2021.05.20. 14:18:19

@gigabursch: A doktor szó rövidítése nyelvtanilag pontosan úgy viselkedik, mint bármilyen köznév. Ha a mondat elején van, akkor Dr., ha nem, akkor kisbetűs.

gigabursch 2021.05.20. 14:30:46

@chrisred:
Cicus! Ha hülye vagy a jogszabályhoz, akkor ne okoskodj!
Először járj utána!

Aztán merengj el rajta, hogy mi mondat és mi nem és ne a word helyesírásellenőrzője legyen neked a zsinórmérték!

gigabursch 2021.05.20. 14:49:42

@chrisred:
Csillagom! Olvasd el a jogszabályt és ne okoskodj. Látom nem megy...

gigabursch 2021.05.20. 14:52:40

@chrisred:
Amúgy a belinkelt cikk jó nagy blama a magyartalan tudománytalan akadémija okoskodói részéről, mert azzal sincsenek tisztában, hogy miről hadoválnak.
Úgy tűnik, ők sem olvasták el a jogszabály(oka)t.
Pedig a jogszabály totál egyértelmű.

Ennyit az mta nevű gittegyletről.

nincs1agy 2021.05.20. 14:56:29

@gigabursch: Persze, az átlag magyarnak fingja nincs a dr. és a PhD közti különbségről, hogy utóbbi még egy több éves plusz képzést, plusz tudományos publikációkat, és a dolgozat megvédését jelenti.
Neki az ügyvéd úr dr-je pont olyan, mint egy egyetemi docens Dr-je. Ez is doktor, az is doktor..

nincs1agy 2021.05.20. 14:59:49

@A kiló nem százat jelent.: Mellesleg felvetődik itt még valami. Lánczi közlése a Corvinus doktori iskolájáról szólt, míg a fenti életrajzban megjelenik az ELTE-ÁJK doktori iskolája is. Vagyis korábban Gery elkezdett egy másik PhD képzést is a jogon, amit szintén nem fejezett be?

chrisred 2021.05.20. 15:25:07

@gigabursch: Miféle jogszabály? A magyar helyesírás szabályait nem jogszabály tartalmazza.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2021.05.20. 15:54:19

@chrisred: ez így van, de legfeljebb az angolban. A magyar nyelvben a péhádé meg a píécsdí csak pár éve van jelen... Nem állítom, hogy rossz, csak régen volt a nagy Dr. és a kis dr. nem egészen ugyanaz, de valami olyasmi. Ma már csak PhD van. Szerintem is. De egy orvos, jogász, fogász attól még használja tőlem... Nem izgat.

nincs1agy 2021.05.20. 16:08:52

@chrisred:

hu.wikipedia.org/wiki/Doktor%C3%A1tus

"A PhD-vel vagy DLA-val rendelkező személyek használhatják nevük előtt a Dr. rövidítést. "

chrisred 2021.05.20. 16:14:28

@nincs1agy: "A kis doktor – nagy doktor kérdést A magyar helyesírás szabályai (Akh.) elvileg kielégítően rendezi, 153. pontja ugyanis kimondja, hogy „A családnevek előtti doktor […] szót, illetőleg rövidítésüket csak kiemelt helyzetben (aláírásban, levélcímzésben, oszlopba rendezett névsorban stb.) és mondat elején kezdjük nagybetűvel […] Mondat belsejében ugyanezek kisbetűvel írandók.”

élhetetlen 2021.05.20. 16:20:07

@nincs1agy: Jó, hogy te mindent tudsz! „Egy multihoz nem vesznek fel megfelelő nyelvtudás nélkül”. Teljesen összezavartál. Tehát én a nyugdíj előtti több, mint húsz évben nem is dolgoztam ott, ahol dolgoztam, mert nem vettek fel, mert csak két szakirányú diplomám volt. Csak 40 évesen jutottam el a Rigó utcáig, és lett meg a középfokú írásbeli szóbeli. Vagy 40 évesen még lehet tanulni, de 46 évesen nem? És nagyon jól elvoltam a dán projektvezetővel. „alapvetően egy lassú, lomha gondolkodású ember”. Ismered személyesen? Te bezzeg penge vagy! Már írtam, hogy mit néztem félre, de nem fogtad fel, még mindig a PhD-n pörögsz. Azt is írtam, hogy nem követem Karácsonyt, sem a honlapján, sem a facebookon, Most viszont ránéztem, és nyoma sincs a nagy hazugságnak. Bevágtál egy 1917-es linket, amit úgy tűnik, azóta javítottak. Te nem tudod elképzelni, én igen, hogy mikor valaki felrakta a honlapra, átfutotta, és átsiklott rajta? Nekem az egyik kollégám szólt 10 év után, hogy elírtam a szakot, ahol végeztem. Normális ember nem olvasgatja az önéletrajzát rendszeresen. És játék a számokkal, nem pontos. „2008-tól egyetemi adjunktus”. Mondjuk 2009 őszén elkezdte a doktorit. A 8 éve 2017-ben jár le, nem tudom, hogyan vannak a félévek, ezt nem játszottam, és nem is akarok utánajárni. Ha a 2007 is elírás, és 2017 lenne, akkor még jó is, mert nem múlt időt írtak. „PhD fokozatot szerez”, és nem szerzett. És nem jött össze, törölték a bejegyzést. Nem tudom, de nem is érdekel, ez csak egy másik lehetőség.
„Ettől függetlenül egy politikusnak felelősséget kell vállalnia a róla a pártja honlapján megjelent adatokért, ellenőriznie kell őket. Mellesleg, hogyha nem ő írta, hanem más (ennek a miértjét már eleve nem értem)”. Gondolod, hogy Orbán írja, szerkeszti a saját honlapját? Ellenőrizték, javították.
„Egy miniszterelnök napi munkakapcsolatai jó részét saját anyanyelvén folytatja, ahogy egy főpolgármester is.”. Így van, de ez nem zárja ki azt, hogy pár közvetlen kollégával megbeszélje, hogy a napi dolgokat angolul vegyék, esetleg ebéd közben is angolul beszéljenek. Egy perfekt ember kell, és ha naponta csak egy órát segít másik háromnak, az rengeteg. Erről ennyit,

nincs1agy 2021.05.20. 16:21:40

@chrisred: Aki rendelkezik PhD-val, az a neve előtt használhatja a Dr.-t (nagy D-vel).

oct.bme.hu/oct/hu/jnagy

---

gigabursch 2021.05.20. 16:55:09

@chrisred:
Olvasd már el amit írtam!
Ftv.
Az épp aktuális.

@A kiló nem százat jelent.:
Kb 35 éve.

gigabursch 2021.05.20. 16:58:40

@chrisred:
Fogd _ már _ fel!
JOGSZABÁLY. Betűzzem?

Érted? Jogszabály. Sőt! Előzmény jogszabályok.
Szakadj már le az mta-s hülyeségről, de ha már előcitáltad, olvasd már el alatta a kommenteket!

nincs1agy 2021.05.20. 17:13:00

@élhetetlen: Miniszterelnökként, de már a kampány alatt is annyi teendője van egy politikusnak, hogy nem jut ideje arra, hogy erről a szintről tárgyalóképes nyelvtudásig jusson. Egy EU-n kívüli ország esetében még hagyján a tárgyalóképes angol hiánya, de egy EU-s miniszterelnöknek rendszeres jelenései vannak Brüsszelben, pl. az Európai Tanácsban és egyéb fórumokon, és nem lehet vele állandóan egy tolmács. Irtó kínos , ha valaki nem tud rendesen kommunikálni a többi miniszterelnökkel, vagy uniós politikusokkal hivatalnokokkal, csak áll ott bambán.
Nem tudom, hogy téged mikor vettek fel multihoz, és milyen pozícióra, de ma már bizonyos pozíció felett esélytelen pályázni megfelelő nyelvtudás nélkül..

Azt a linket akkor javították, amikor kiderült a turpisság

"És játék a számokkal, nem pontos. „2008-tól egyetemi adjunktus”. Mondjuk 2009 őszén elkezdte a doktorit"

Sztem korábban kezdte a PhD képzést, mint hogy adjunktus lett. Ami tény, hogy 8 év alatt nem tudta megszerezni a fokozatot.( A legtöbb egyetemen a docensi kinevezést kötik PhD fokozathoz.) Az is tény, hogy a Párbeszéd Magyarországért nevű politikai formáció-melynek ma is tagja-honlapján az szerepelt, hogy "2007-ben PhD fokozatot szerez." A magyar nyelvben jelen idejű nyelvtani alakot lehet használni múltbéli történésre. Mondjuk egy életrajzban.Pl: Ady 1899 végén Nagyváradra költözik. Ez egyértelműen egy múltban lezajlott befejezett történésre utal..Épp így az , hogy "2007-ben PhD" fokozatot szerez arra utal, hogy megszerezte a PhD fokozatot 2007-ben, ahogy Ady is beköltözött Nagyváradra.
Ezenkívül egy kis 1%-os, zömmel fiatalokból álló politikai erőnél az az életszerű, hogy a honlap működtetője arra kéri a politikusokat, hogy "fiúk-lányok küldjétek már el az önéletrajzotokat, ki szeretném tenni a honlapra".
De ettől függetlenül is egy politikus más megítélés alá esik mint egy civil, neki igenis figyelnie kell arra, hogy pártja honlapján ne jelenjenek meg kamu információk róla.

" Gondolod, hogy Orbán írja, szerkeszti a saját honlapját? "

Egy miniszterelnök más szint , mint egy egy százalékos kis politikai erő kezdő politikusa. Mindenesetre neki is komoly botránnyal kellene szembesülnie, hogyha a végzettségét illetően hamis adatok kerülnének ki az oldalára.

Mindenesetre jó látni, hogy az a baloldal, amely a NAV elnök angol nyelvtudásának hiányából akkora cirkuszt csinált, most milyen megengedő a miniszterelnök-jelölt hasonló hiányossága kapcsán. Csak a jó öreg kettős mérce.:D

nincs1agy 2021.05.20. 17:15:48

@chrisred: Ezt most miért ismételted meg? A helyzet továbbra is az, hogy aki rendelkezik PhD fokozattal, az használhatja a neve előtt a Dr. rövidítést..

GyMasa 2021.05.20. 17:37:03

@A kiló nem százat jelent.:
Szerintem azt kell lezárásokkal, és okos forgalomszervezéssel elérni, hogy senki ne hajtson be egy lakóövezetbe, aki nem ott lakik.
Aki ott lakik, ugyanis nem fog sietni, mert hazamegy éppen. AKi meg a lakótelepen keresztül vágja le a dugót, az pont leszarja, hogy eléugrik egy gyerek.
Ezért kell a gyökerénél kezelni ezt a problémát. Ha nem lehet levágni, akkor nem fognak bemenni idegenek.
És, ehhez nem kell az egész városban agyatlanul 30-ra korlátozni a sebességet.

GyMasa 2021.05.20. 17:38:52

@6.Lenin:
És, még csak nem is vittek magukkal "rajongókat"...

élhetetlen 2021.05.20. 23:00:25

@nincs1agy: „Miniszterelnökként, de már a kampány alatt is annyi teendője van egy politikusnak, hogy nem jut ideje arra, hogy erről a szintről tárgyalóképes nyelvtudásig jusson.” Ez csak a véleményed, nem több. Nem írtam, hogy a vezérigazgatói posztra pályáztam, te viszont azt írtad, „Egy multihoz nem vesznek fel megfelelő nyelvtudás nélkül”, így simán, pozíció nélkül. Kijelentettél valamit, ami nem igaz.
„Azt a linket akkor javították, amikor kiderült a turpisság”. Mikor, úgy időben? 2018-ban, vagy most a 2021-ben javították a lapot?
„A magyar nyelvben jelen idejű nyelvtani alakot lehet használni múltbéli történésre.”. Lehet, de ugyanúgy lehet egy szándékozás, jövőbeli eseményre utaló is. A lányod szeptemberben férjhez megy (most június van). Ez vagy bekövetkezik, vagy borul az egész. És lehet az is, hogy az volt, hogy a lányom szeptemberben férjhez megy. A férjhez megy, mindegyik esetben jelen időben van, tehát a jelen idejű alakzat nem csak a múltra utalhat.
„Ezenkívül egy kis 1%-os, zömmel fiatalokból álló politikai erőnél az az életszerű, hogy a honlap működtetője arra kéri a politikusokat, hogy "fiúk-lányok küldjétek már el az önéletrajzotokat, ki szeretném tenni a honlapra".”. Ez egy hülye felvetés, kis politikusnak, nagy politikusnak, és egy rakás celebnek is saját honlap szerkesztője van. Nem tudtad? Orbánéra esetleg jobban figyelnek.
A kettős mércéről. Ugye azt tudod, hogy a NAV elnökénél sem csak az volt a probléma, hogy nem tud angolul, hanem kitiltották Amerikából. Tudod, hogy miért? Az „álamfő” plagizált, kiderült, lemondott. Eddig rendben. De közvetlenül előtte hoztak egy törvényt, hogy a szolgálati idejét ki nem töltő államfőnek is járjon plusz lakás, iroda, személyzet, és igénybe is vette. Van még mondanivalód? Ha igen, az sem érdekel.

Bayaz 2021.05.20. 23:17:32

@élhetetlen: és miért is tiltották ki? Az USA semmiféle bizonyítékot nem mutatott és mára az egész ügyről kiderült, hogy egy nagy kamu (vagy legjobb esetben is tévedés) volt.

élhetetlen 2021.05.21. 01:17:28

@Bayaz: „mára az egész ügyről kiderült, hogy egy nagy kamu (vagy legjobb esetben is tévedés) volt.” Nem tudom. Ha kamu, akkor semmi, ha igaz, de tévedés, akkor lenne valami helyreigazítás. Az is lehet, hogy volt, csak én nem láttam. Erről nem vitatkozom. Csak arról volt szó, hogy Karácsony honlapján megjelent egy téves adat, amit aztán javítottak, és most mindenki hazugozza. Elkezdte a PhD képzést, de nem fejezte be. És bekerült az önéletrajzába, nem az hogy PhD végtettséget szerzett, csak az, hogy PhD-zik, „szerez”. De ez, nyilván olvastad a kommenteket, ez nem lehet egy baki, amit javítottak, csak HAZUGSÁG. Egy példa. A barátnőm fia elvégezte a közgazdasági egyetemet, minden záróvizsgája megvan. Aztán kiment egy kurzusra Amerikába, hazajött, megcsípett egy nagyon, nagyon jó állást, ott tepert, és a diploma munkája leadása kicsúszott az időből. De jogosan mondja, hogy a közgázon végzett, mert végzett, csak nem mondhatja, hogy ott szerzett diplomát. Valahol ezt kéne érteni, és nem hazugozni. Kidobott öt évet, most egy másik egyetemre jár harminhárom évesen, három gyerekes dolgozó apaként. Nem tudom, érted-e.

chrisred 2021.05.21. 07:52:26

@nincs1agy: Továbbra is elbeszélünk egymás mellett. Te arról írsz, hogy ki használhatja, én meg arról, hogy a magyar nyelv szabályai szerint hogyan kell használni szabályosan.

chrisred 2021.05.21. 07:54:23

@nincs1agy: Meg még mások is, de itt nem erről vban szó, hanem arról, hogy az írásmód tekintetében nincs külön nagybetűs és kisbetűs változat.

6.Lenin 2021.05.21. 09:05:35

@GyMasa:

Még jó, hogy nem egy falusi klozet mellett történt a "nagy" bejelentés, pedig stílszerű lett volna.
azért az igencsak beszédes, hogy nem találtak helyben néhány köcsögöt, vagy ahogy íród is, legalább vittek volna maguk néhányat.

Ekkora bakit lőni is már jelzi, hogy mekkora balfácánok. A másik beszédes dolog, hogy ezt a beégést enyhítsék, most itt is félreviszik a témát. Ki nem tudja még ma Mo-on, hogy mire képes ez a szerencsétlen? Mit számít, hogy milyen a végzettsége? Nem ért semmihez sem, és ezt maga bizonyított már néhányszor.

Szerencsétlenek mosdatnak egy másik szerencsétlent, kész röhej.

GyMasa 2021.05.21. 14:50:38

@élhetetlen:
"...mindegyik esetben jelen időben van, tehát a jelen idejű alakzat nem csak a múltra utalhat. "
Már megbocsáss, de 2017-ben egy 2007-es eseményre utalni, az bizony elég erősen azt jelenti, hogy megtörtént a dolog.
Jelen esetben ez a mondat azt jelenti, hogy 2007-ben megszerezte az PhD fokozatot.
Ez pedig nem igaz.

GyMasa 2021.05.21. 14:54:24

@6.Lenin:
Hát, ahogy nézem, nagyon nem áll most jól karigeri ebben a versenyben.
És, még kevesebb, mint 2 hete volt a bejelentés.
Képzeld, mi lesz itt a választásokig.
Egy katasztrófa, mert abban azért szinte biztos vagyok, hogy ő nem fogja levonni a következtetést, és kiszállni, mint 5 éve Botka.

6.Lenin 2021.05.21. 16:49:46

Néhány 5-et Gerinek a jobb oldaról, szeretettel.

Rákay Philip: Kullancsnapozó, fülbemászóliget, katicakalandpark, hangyakorzó, csótánypromenád

www.origo.hu/itthon/20210521-rakay-philip-kullancsnapozo-fulbemaszoliget-katicakalandpark-hangyakorzo-csotanypromenad.html

Hajrá a zöld Magyarországért. Remélem nem a hullazöldre gondoltak.

Silcon 2021.05.21. 17:08:21

Az EU-ban a színfalak mögött kőkemény érdekérvényesítés megy. Feltennék egy kérdést. El tudja valaki képzelni, hogy Karácsony sikeresen képviseli az ország érdekeit egy Merkel vagy Macron kaliberű politikussal szemben? Orbánnak nem egyszer sikerült. Elhiszem, hogy sokaknak szimpatikus egy ilyen esetlen figura, de miniszterelnöknek nem való, mert nagyon megszívjuk.

élhetetlen 2021.05.21. 19:20:03

@GyMasa: Nézd, fogalmam sincs, mi ez a kupleráj. Nem követtem Karácsony életútját. Amit feltételezek, csak annyi, hogy ahhoz, hogy beiratkozzon egy doktori képzésre, akkor elég volt az ELTE Idegen Nyelvi Lektorátusán kapott igazolás a nyelvtudásáról. (A Bölcsészettudományi Kar Kari Tanácsa 2006. május 4-ei ülésén döntött arról, hogy az Idegen Nyelvi Lektorátus önálló tanszékként megszűnik, és 2006. december 1-jétől a Fordító- és Tolmácsképző Tanszékhez tartozik…. a lektorátusi nyelvvizsgákat megszüntették, de előtte volt ilyen). És volt a Rigó utca, utána több tucat akkreditált vizsgáztató, most meg szórják ki a diplomákat nyelvvizsga nélkül. Mit fog csinálni az, akinek tíz év múlva azt mondják, hogy nem érvényes a diplomája, mert nyelvvizsga nélkül kapta meg? (Nekem sem lett volna két diplomám, ha 74-ben és 81-ben nyelvvizsgához kötötték volna, mert akkor nekem sem volt még).
És itt van egy link, ez olyan, mint a Wiki, bárki írhat bele bármit. Karácsony Gergely - Politikapédia (politikapedia.hu). Ki tudja, ki írta, és innét ki vette át és miért.
Lánczi András szerint 2004-ben már a Budapesti Corvinus Egyetemen doktori képzésére járt. A Magyar Nemzet szerint 2007-ben kezdte meg a tanulmányait az ELTE ÁJK Politikatudományi Intézetében doktori iskolájában. Kétszer nekiugrott, nem jött össze, de erről beszélhetett, és félreérthette valaki, aztán abba az izébe is beírhatta.
És még két kóbor mondat: „Köszönjük, levettük, mert nem helyesen szerepelt – üzente lapunknak a politikus”, „Karácsony egyik közeli kollégája azt is leszögezte, hogy a főpolgármester sosem beszélt arról, hogy doktori fokozata vagy címe lenne”, azt meg nem találtam, hogy a 18-as kampányában ő mondta volna, hogy PhD fokozatot szerzett, de lehet, hogy csak ügyetlen vagyok. Szoktak hazudni végzettséggel kapcsolatba, az is kideríthető, ha az illető közelében sem járt az adott intézménynek, de, hogy valaki olyat hazudjon, hogy 2007-ben kezdett, és akkor meg is szerezte a végzettséget, ez nekem abszurd.
Ez meg csak egy nyelvtani kiegészítés volt: „A magyar nyelvben jelen idejű nyelvtani alakot lehet használni múltbéli történésre.”. Lehet, de ugyanúgy lehet egy szándékozás, jövőbeli eseményre utaló is. A lányod szeptemberben férjhez megy (most június van). Ez vagy bekövetkezik, vagy borul az egész. És lehet az is, hogy az volt, hogy a lányom szeptemberben férjhez megy. A férjhez megy, mindegyik esetben jelen időben van, tehát a jelen idejű alakzat nem csak a múltra utalhat.

GyMasa 2021.05.21. 19:43:26

@Silcon:
Hát, szerintem karigerinek, ( meg a komplett ellenzéknek) semmiféle igénye nincs rá, hogy bármiféle saját gondolata legyen. Ő csak remek szürke eminenciásként végre fogja hajtani az összes "utasítást" ami az EU-tól érkezik.
Aminek ugye megint pont az lenne a vége, ahol 2009-ben véget ért a kiváló balos kormányzás.
(mondjuk, szerintem ez még nem fog előfordulni, mert az összefosás reális célja az újabb 2/3 megakadályozása lehet)

GyMasa 2021.05.21. 20:03:20

@élhetetlen:
"Mit fog csinálni az, akinek tíz év múlva azt mondják, hogy nem érvényes a diplomája, mert nyelvvizsga nélkül kapta meg? "
Semmit, mert, ha ezt megkérdezik tőle, akkor simán mondhatja, hogy neki nem kellett nyelvvizsga a diplomához!
Arról már nem is beszélve, hogy szerintem az egész "diplomát csak nyelvvizsgával" dolog kicsit túl van tolva!
Számtalan olyan diplomás szakma van, amihez semmi szükség a nyelvvizsgára.

"És itt van egy link, ez olyan, mint a Wiki, bárki írhat bele bármit. Karácsony Gergely - Politikapédia (politikapedia.hu). Ki tudja, ki írta, és innét ki vette át és miért. "
Nos, ez egy wikipédia jellegű oldal, ahol bárki szerkesztheti az oldalt.
Ezek az oldalak úgy űködnek, hogy bíznak a "nagy számok törvényében" azaz abban, hogy mindig lesz valaki, aki a helyes adatokkal javítja ki az oldalt.
Ehhez viszont alap, hogy legyen elég "nagy számú" ember, aki hajlandó erre.
Az azért elég szomorú, hogy ezen az oldalon ma is a hamis állítás szerepel.
(ja, és egyáltalán nem biztos, hogy ez az oldal volt a forrás, lehet, hogy ők is csak úgy átvették...)
Az, mondjuk, már magában is kérdéses, hogy hogyan lehetett tanársegéd PhD nélkül, bár abban nem vagyok biztos, hogy ez felétetele a dolognak.

"Szoktak hazudni végzettséggel kapcsolatba, az is kideríthető, ha az illető közelében sem járt az adott intézménynek, de, hogy valaki olyat hazudjon, hogy 2007-ben kezdett, és akkor meg is szerezte a végzettséget, ez nekem abszurd. "
Igen, de itt nem erről van szó.
Teljesen mindegy, hogy egy ilyen Xpedia.hu mit ír.
Az a lényeg, hoyg a párbeszéd oldalán is ugyanez szerepel.
Mivel 2007-re ígérte a PhD fokozatot, és 2017-ben még minidg ott volt, ez sokat elárul arról, mennyire alapos és megbízható a "Párbeszéd".
Ha 10 évig ott maradhat egy nyilvánvalóan fals adat, akár véletlenül, akár szándékosan, az bizony számomra egy olyan erő benyomását kelti, akire nem szeretnék semmiféle felelősséget rábízni.
Még egy doboz gyufát sem, nemhogy az egész ország vezetését 4 évre.

"A lányod szeptemberben férjhez megy (most június van). Ez vagy bekövetkezik, vagy borul az egész. És lehet az is, hogy az volt, hogy a lányom szeptemberben férjhez megy. A férjhez megy, mindegyik esetben jelen időben van, tehát a jelen idejű alakzat nem csak a múltra utalhat. "
Látom, nagyon nem érted...
10 év után ez mindenképpen védhetetlen.
Nincs1agy írta ezt nagyon szemléletesen Adyval kapcsolatban.
vagy megérted, vagy nem. Ez csak rajtad múlik.
Mindenesetre, szerintem Karigeri nagyon szarul áll a miniszterelnöki esélyeit tekintve.
Azt is ki merném jelenteni, hogy rosszabbul, mint anno '17-ben Botka.
És ez még csak rosszabb lesz az elkövetkezendő szűk évben.
Képzeld, ha igazán beindul a fideszes karaktergyilkos-kommandó...
(arról már nem isbeszélve, hogy mi lesz, ha közben feleszmél az mszp-s hátország is, és ők is belelendülnek...)

élhetetlen 2021.05.21. 22:03:01

@GyMasa: Semmit, mert, ha ezt megkérdezik tőle, akkor simán mondhatja, hogy neki nem kellett nyelvvizsga a diplomához!”. Karácsony meg simán mondhatja, hogy a beiratkozáshoz elég volt a lektorátusi nyelvvizsga, és ez biztos, mert két helyre is felvették, és ez nem azt bizonyítja, hogy semmilyen nyelvvizsga bizonyítványa nem volt. Volt olyan, amit akkor elfogadtak.
Azt írtam, „ez olyan, mint a Wiki, bárki írhat bele bármit”, és utána hosszan magyarázod, hogy olyan, mint a Wiki. OK.
„Az a lényeg, hoyg a párbeszéd oldalán is ugyanez szerepel.”. Igen, de nem tudom, hogy került oda, csak azt tartom képtelenségnek, hogy Karácsony, ha 2007-ben iratkozott be a második nekifutásra, azt „ígérte” volna, hogy 2007-ben meg is szerzi a PhD-t.
„Ha 10 évig ott maradhat egy nyilvánvalóan fals adat, akár véletlenül, akár szándékosan, az bizony számomra egy olyan erő benyomását kelti, akire nem szeretnék semmiféle felelősséget rábízni.”. Mondtam én, hogy bízz rájuk bármit is? Csak arról írtam, hogy nem biztos, hogy nincs nyelvvizsgája, mert akkor azt is elismerték, ami neki volt, stb,, és hogy lehetett tévedés is, amit most hazugságnak neveznek.
„Nincs1agy írta ezt nagyon szemléletesen Adyval kapcsolatban. vagy megérted, vagy nem.”. Képzeld, megértettem, csak hozzáfűztem, hogy a jelen idejű ige nem csak a múltra, a jövőre is vonatkozhat a jelenen kívül. Ez csak egy egyszerű, nyelvtani tényközlés volt.
És nem tudom, hova, mikor került fel a téves infó, azt sem tudom megállapítani, hogy mi a forrás, és azt sem, hogy melyik felületen mi, meddig szerepelt. Te tudod, gondolom.
És nem érdekel Karácsony esélye sem, amit eddig írtam, az csak annyi volt, hogy a „bizonyítékok” a hazugságára nem biztosan megalapozottak. Ennyi.

nincs1agy 2021.05.21. 22:05:51

@élhetetlen: Nyilván nem úgy értettem, hogy árufeltöltőnek nem vesznek fel valakit az Aldihoz nyelvtudás nélkül. Manapság egy pénzügyi multinál pl. még egy gyakornoknak is megfelelő nyelvismeretet kell felmutatni, hogy felvegyék.

"Ez csak a véleményed, nem több."

Igen, itt véleményeket ütköztetünk, erről szól a kommentelés többek között.

"Lehet, de ugyanúgy lehet egy szándékozás, jövőbeli eseményre utaló is."

Nem lehet. A magyarban, hogyha jelen idejű nyelvtani alakot használsz egy múltbeli eseményre, akkor az egy megtörtént , befejetett cselekvésre utal. "Ady 1899-ben Nagyváradra költözik." Ezt nem lehet másképpen értelmezni, mint hogy megtörtént a Nagyváradra költözése 1899-ben.

" A lányod szeptemberben férjhez megy (most június van)"

De ez a mondat keletkezéséhez képest egy későbbi időpontra utal. Az Adyról szóló mondat, a mondat keletkezéséhez képest egy korábbi időpontra utal. Lényeges különbség.

"Ez egy hülye felvetés, kis politikusnak, nagy politikusnak, és egy rakás celebnek is saját honlap szerkesztője van. "

Ahogy már írtam, teljesen mindegy a lényeg szempontjából , hogy ki írta. Egy politikus nem engedheti meg magának, hogy a pártja, vagy akár a Parlament honlapján hamis információk jelenjenek meg róla, különösen olyan végzettség, tudományos fokozat, amelyet nem szerzett meg.

"A kettős mércéről. Ugye azt tudod, hogy a NAV elnökénél sem csak az volt a probléma, hogy nem tud angolul, hanem kitiltották Amerikából. Tudod, hogy miért?"

Nem, és nem is voltak hajlandóak elárulni. Mindenesetre, akik akkor támadták, gúnyolták az elnök asszonyt a nyelvtudás hiánya miatt, most nagyon megengedőek Karácsonnyal szemben Ezen persze max az lepődik meg, aki az elmúlt harminc évben nem ebben az országban élt.

" Az „álamfő” plagizált, kiderült, lemondott."

Nagyon helyes. Sajnos, amikor Furaferi plagizálása kiderült, már max a DK elnökségéről tudott volna lemondani, azt meg ugye ő tartja el.

" De közvetlenül előtte hoztak egy törvényt, hogy a szolgálati idejét ki nem töltő államfőnek is járjon plusz lakás, iroda, személyzet, és igénybe is vette. Van még mondanivalód? "

Az megvan, hogy Horn Gáborék milyen törvényt nyomtak át, amikor már derengett nekik, hogy a szadesz nem fog bejutni a parlamentbe?

nincs1agy 2021.05.21. 22:37:36

@chrisred: De te azt írtad, hogy a PhD az nem Dr. Pedig aki rendelkezik PhD fokozattal az többnyire úgy írja a nevét, hogy Dr. X Y. , ami teljesen rendben van.
Az nincs rendben, amikor egy PhD fokozat nélküli orvos, gyógyszerész vagy jogász használja a "Dr." rövidítést a neve előtt, holott csak a "dr."-használhatná a szabályok szerint.

GyMasa 2021.05.21. 23:06:07

@élhetetlen:
" Karácsony meg simán mondhatja, hogy a beiratkozáshoz elég volt a lektorátusi nyelvvizsga, és ez biztos, mert két helyre is felvették, és ez nem azt bizonyítja, hogy semmilyen nyelvvizsga bizonyítványa nem volt. Volt olyan, amit akkor elfogadtak."
Ezzel nincs is semmi baj!
Azzal van a baj, hogy VÉGÜL elvégezte-e a doktorit, vagy nem.

Azt írtam, „ez olyan, mint a Wiki, bárki írhat bele bármit”, és utána hosszan magyarázod, hogy olyan, mint a Wiki. OK.
Akkor ebben egyet értünk!

„Az a lényeg, hoyg a párbeszéd oldalán is ugyanez szerepel.”. Igen, de nem tudom, hogy került oda, csak azt tartom képtelenségnek, hogy Karácsony, ha 2007-ben iratkozott be a második nekifutásra, azt „ígérte” volna, hogy 2007-ben meg is szerzi a PhD-t.
„Ha 10 évig ott maradhat egy nyilvánvalóan fals adat, akár véletlenül, akár szándékosan, az bizony számomra egy olyan erő benyomását kelti, akire nem szeretnék semmiféle felelősséget rábízni.”. Mondtam én, hogy bízz rájuk bármit is? Csak arról írtam, hogy nem biztos, hogy nincs nyelvvizsgája, mert akkor azt is elismerték, ami neki volt, stb,, és hogy lehetett tévedés is, amit most hazugságnak neveznek.
„Nincs1agy írta ezt nagyon szemléletesen Adyval kapcsolatban. vagy megérted, vagy nem.”. Képzeld, megértettem, csak hozzáfűztem, hogy a jelen idejű ige nem csak a múltra, a jövőre is vonatkozhat a jelenen kívül. Ez csak egy egyszerű, nyelvtani tényközlés volt.
És nem tudom, hova, mikor került fel a téves infó, azt sem tudom megállapítani, hogy mi a forrás, és azt sem, hogy melyik felületen mi, meddig szerepelt. Te tudod, gondolom.
És nem érdekel Karácsony esélye sem, amit eddig írtam, az csak annyi volt, hogy a „bizonyítékok” a hazugságára nem biztosan megalapozottak. Ennyi.

GyMasa 2021.05.21. 23:08:17

@élhetetlen:
"És nem tudom, hova, mikor került fel a téves infó, azt sem tudom megállapítani, hogy mi a forrás, és azt sem, hogy melyik felületen mi, meddig szerepelt. Te tudod, gondolom. "
Persze, hogy tudom!
Neked gerike az "ISTEN".
Neked személyes sértés bármit ellene felhozni!
Szóval, nem vagyok biztos benne, hogy egy hajóban evezünk...

GyMasa 2021.05.21. 23:17:01

@élhetetlen:
"...és hogy lehetett tévedés is, amit most hazugságnak neveznek."
Hát, a politika már csak ilyen...

"Képzeld, megértettem, csak hozzáfűztem, hogy a jelen idejű ige nem csak a múltra, a jövőre is vonatkozhat a jelenen kívül."
Ezzel nem is lenne probléma, de 10 év ebbe nem fér bele. Semmilyen szinten.

" Ez csak egy egyszerű, nyelvtani tényközlés volt."
2007 előtt lehet. de 2007 óta hazugság.

"És nem tudom, hova, mikor került fel a téves infó, azt sem tudom megállapítani, hogy mi a forrás, és azt sem, hogy melyik felületen mi, meddig szerepelt."
Engem nem is érdekel.
Én piaci alapon élem az életemet, és abba nem fér bele semmilyen ilyen "tévedés"
És, sajnálatos módon, én az alapján ítélem meg az embereket, ahogy engem is megítélnek.

" Te tudod, gondolom."
Igen, tudom, és nekem kurvára nem fér bele semmiféle, ilyen szarság.
Ha valaki le akarja váltani orbánt, akkor neki legalább rendelkeznie kell ugyanazokkala tulajdonságokkal.
Karigeri nem ilyen.

"És nem érdekel Karácsony esélye sem, amit eddig írtam, az csak annyi volt, hogy a „bizonyítékok” a hazugságára nem biztosan megalapozottak."
de, bizony, a bizonyítékok sajnos elég meggyőzőek.
Akár elfogadod ezt, akár nem...

élhetetlen 2021.05.21. 23:56:23

@nincs1agy: Tettél egy kijelentést „„Egy multihoz nem vesznek fel megfelelő nyelvtudás nélkül”.”, ami így nem igaz. Az, hogy hogyan gondoltad, nem számít, mert úgy sem igaz. Nem takarítónak vettek fel, informatikai főmunkatárs voltam, bár, mikor beléptem, még nem volt nyelvvizsgám. „Nem lehet. A magyarban, hogyha jelen idejű nyelvtani alakot használsz egy múltbeli eseményre, akkor az egy megtörtént , befejetett cselekvésre utal.”. Nem értetted a hozzáfűzést, jelen idejű nyelvtani alakot használhatsz ezen kívül jelen , és jövőbeli eseményre is. Ennyit írtam, és ez tény. „Egy politikus nem engedheti meg magának, hogy a pártja, vagy akár a Parlament honlapján hamis információk jelenjenek meg róla”. Másképp súlyozok, ez nálam csak baki, de amit a kormány már megtett, az súlyosabb. (egy példa az azeri baltás, másik Pharaon, stb.
„Nem, és nem is voltak hajlandóak elárulni.”. Ezen rugózol, mikor a téged is érintő döntések következményeit a kormány rendszeresen 50 évre titkosítja? Elárulják, hogyan térül meg a Bp-Belgrád vasút vonal, vagy egy nagyobb hajó kikötésére alkalmatlan adriai kikötő?
„Sajnos, amikor Furaferi plagizálása kiderült,”. Itt lemaradtam az elejéről, csak azt olvastam, hogy nincs meg a diploma munkája, és azóta is ezt olvasom. Ha nincs meg, hogyan derült ki a plagizálás? Ha mégis megvan valahol, és bizonyított a plagizálás, akkor miért nem arról beszélnek, miért arról, hogy nincs meg. Még csak állást sem foglalok, engem csak ezek a logikátlanságok zavarnak.
„Az megvan, hogy Horn Gáborék milyen törvényt nyomtak át’. Nem, nincs meg. Még valami?

élhetetlen 2021.05.22. 01:25:10

@GyMasa: Na, megpróbálok a három kommentedre válaszolni. „Azzal van a baj, hogy VÉGÜL elvégezte-e a doktorit, vagy nem.”. Ezzel nincs baj, mert nem találtam olyat, hogy ő azt mondta volna, hogy megszerezte a PhD-t. De ilyet te sem hoztál, tehát benne van a pakliban, hogy valaki írt valamit, és sokáig vagy nem sokáig nem vették észre. Mikor észrevették, vagy szóltak nekik, akkor javították. Aztán az én kommentem tovább, csak nem tudom, miért?
„Persze, hogy tudom!”. Ügyes vagy, én nem tudom, hogy a wikiben ki, mikor, mit módosított, csak az utolsó verziót látom. De ha van időd, írd meg, hogy mikor került az infó a Politikapédiara, a különböző honlapokra, a honlapokon meddig szerepelt, mikor javították, stb, hogy én is megértsem a hazugságot, ne gondoljak bakira.
„Neked gerike az "ISTEN".”. Még csak nem is érdekel, csak a kommenteket olvasva nem láttam igazolva a nagy hazugságot, erről írtam.
„Szóval, nem vagyok biztos benne, hogy egy hajóban evezünk...”. És? Nekem megfelel a saját életem hajója, (akkor is, ha néha zátonyra löknek, majd letolom, bestoppolom), de nem kéredzkedek be a te hajódba, és vendégnek sem hívlak meg az enyémbe.
"Képzeld, megértettem, csak hozzáfűztem, hogy a jelen idejű ige nem csak a múltra, a jövőre is vonatkozhat a jelenen kívül.". Ez az egyszerű tény nem fér bele10 évbe? És „2007 előtt lehet. de 2007 óta hazugság”. No comment, vagy comment, hogy hülyeség, amit írtál.
„Ha valaki le akarja váltani orbánt, akkor neki legalább rendelkeznie kell ugyanazokkala tulajdonságokkal.”. Na, azt ne! Orbán legfőbb tulajdonsága, hogy harácsolni tud. Orbán már megvette a teljes Balatonpartot, (Mészáros a szállodákat, a veje a kikötőket), fél Fejér megyét, Tokaj felét, és az isten tudja még mit, eladta a fél belvárost, Klotild paloták, Párizsi udvar, (nem bérbe adta, eladta, nyilván volt baksis), most el akarja adatni törvénnyel az önkormányzati lakásokat tized áron, hogy Bayer Zsolt faházából is vári öröklakás lehessen. Ha egy ugyanilyen képességű valaki váltaná le, már semmi sem maradna nekünk, civileknek.
„a bizonyítékok sajnos elég meggyőzőek.”, neked, én, már írtam, nem találtam olyan anyagot, ami bizonyítja, hogy K. mondta volna, hogy PhD fokozata van, olyat sem, ami bizonyítja, hogy ő írta ezt akárhova. De semmi gond, evezz tovább, vagy indítsd be a motort a saját hajódon, és menj tovább….

chrisred 2021.05.22. 07:15:42

@nincs1agy: Nem, én azt írtam (egészen pontosan a magyar helyesírási szabályzatot idéztem), aki jogosult a doktori cím használatára, függetlenül attól, hogy milyen alapon jogosult rá nyelvtanilag helyesen úgy teheti meg, hogy aláírásként vagy mondatkezdetként nagy kezdőbetűvel (Dr. Bubó Bubó), nem kiemelt helyzetben pedig kisbetűvel (Beszél majd az utókor dr. Bubóról) írja.

GyMasa 2021.05.22. 12:54:07

@élhetetlen:
"Ha nincs meg, hogyan derült ki a plagizálás? "
Az azért elég beszédes azzal az esettel kapcsolatban hogy mindenki másé viszont megvan.
Nem tartod furcsának, hogy pont az övé tünt el?

GyMasa 2021.05.22. 12:56:51

@élhetetlen:
Oké. látom, nem akarod megérteni, hogy miket írok le.
Ezen felül viszont van egy egészségtelen orbánfóbiád is, ami nagyon károsan befolyásolja azt, ahogy a világot látod.

Glokta 2021.05.22. 15:38:32

@élhetetlen: Gyurcsány plagizálása nem bizonyított (ahogy Al Caponére se tudták rábizonyítani, hogy gyilkosságra utasítást adott), csak nagyon-nagyon valószínű. Valahogy ugyanaz a címe mint a sógora dolgozatának és a szakdolgozat bírálata is nagyon hasonló az övéhez:
index.hu/belfold/2012/04/29/a_plagiumgyanut_erositi_a_gyurcsany-dolgozat_biralata/
Na meg valahogy mindegyik évfolyamtársának dolgozata megvan, csak az övé tűnt el nyomtalanul :D

Glokta 2021.05.22. 15:42:37

@GyMasa: Hát mondjuk ez a reagálás nem annyira abszurd, lévén hogy a kormány kifejezetten szívatja az önkormányzatokat, kiváltképpen a budapestieket és az ellenzékieket...

Karácsony könnyen lehet hogy valóban alkalmatlan - mint ahogy a hozzá karakterben valamelyest hasonlító Medgyessy is az volt - de ezt eddig nem tudta bizonyítani, egyszerűen túl szűk volt a mozgástere hozzá.

nincs1agy 2021.05.22. 15:57:41

@élhetetlen: "Nem értetted a hozzáfűzést, jelen idejű nyelvtani alakot használhatsz ezen kívül jelen , és jövőbeli eseményre is. Ennyit írtam, és ez tény."

Ahogy az is tény, hogy mind a példaként felhozott Ady, mind Karácsony esetében a jelen idejű nyelvtani alak használata egyértelműen egy múltbéli történésre utal a mondat keletkezési ideje szempontjából, míg a te példád egy jövőbeli eseményre a mondat keletkezési ideje szempontjából, ami alapvető lényegi különbség.

" Másképp súlyozok, ez nálam csak baki.." Egészen addig, amíg nem egy kormánypárti politikus. az érintett..Az észak-atlanti politika világában bárhol botrány lenne, hogyha egy hivatalos honlapon a politikus neve mellett hamis végzettség jelenne meg.

"Ezen rugózol, mikor a téged is érintő döntések következményeit a kormány rendszeresen 50 évre titkosítja"

Mondjuk egy külföldi állampolgár kitiltása közel sem olyan horderejű ügy, mind egy több száz milliárdos beruházás, amely horderejű beruházások más országokban is gyakran titkosítás alá esnek. (Egyébként a kínaiak megszerezték a pireuszi kikötőt, szóval nyugi.)
Viszont az, hogy a NAV elnök kitiltása kapcsán Goodfriend elvtársék nem voltak hajlandóak elárulni a kitiltás okát arra utal, hogy egy aljas kis provokációval állunk szemben, amelyből persze kijut majd a következő egy évben is.

"Nem takarítónak vettek fel, informatikai főmunkatárs voltam, bár, mikor beléptem, még nem volt nyelvvizsgám."

Kérdés, hogy mikor volt ez. Ma-hacsak valaki nem fizikai munkára jelentkezik vagy nincs komoly protekciója-nem vesznek fel megfelelő nyelvtudás nélkül egy multihoz még gyakornoknak sem. Egy EU-s miniszterelnöknél pedig alapvető szükséglet az angol nyelv tárgyalási szintű ismerete.

"Itt lemaradtam az elejéről, csak azt olvastam, hogy nincs meg a diploma munkája, és azóta is ezt olvasom."

Tömören: Schmitt plágiumügye után a sajtót elkezdte érdekelni, hogy egyes vezető politikusok miből írták a szakdogájukat vagy doktorijukat, és ha lehet magáról a dolgozatrói is felvételt készítettek(Pl. Orbán esetében.) Fletó azt mondta, amikor megkeresték, hogy annyit költözött már életében, hogy nincs meg neki, és a címére sem igazán emlékszik igazán. A Hír Tv lement Pécsre, az ottani tanárképző főiskolára, de ott sem találtak rá a dogára. Ha már ott voltak , elkezdték lapozgatni az évkönyveket. Ebben megtalálták Fletó dolgozatának címét, és lapozgatva az évkönyvet, egyiküknek feltűnt R.SZ. neve. Valahonnan emlékezett, hogy Feri első feleségének a vezetékneve is ez volt, megnézte a szakdolgozat címét, és láss csodát , majdnem ugyanaz volt a címe , mint a Fletó dogának.
Megkeresték R.SZ.-t, akinek megvolt a saját dolgozata, és bár a Feri doga nem volt meg, de a bírálata igen..Ezt összevetve R.SZ dolgozatával, teljes egyezést találtak: a feridoga bírálata pontról pontra lefedte R.SZ. 4 évvel a Ferié előtt készült dogáját. Különösen árulkodó, hogy a bíráló nem érti, hogy Feri '83-as dolgozatában miért csak '78-ig szerepelnek az adatsorok. (R.SZ. dolgozatát '79-ben adta be.) Később R.SZ. elmondta, hogy Ferink könnyen hozzáférhetett az ő szakdolgozatának egyik példányához, hisz R.SZ. adott egy példányt a szüleinek ,és ez időtájt Feri az anyóséknál (R.SZ. szüleinél) lakott R.SZ. húgával.

"„Az megvan, hogy Horn Gáborék milyen törvényt nyomtak át’. Nem, nincs meg. "

Kedvezményes képviselői nyugdíj törvény.. Mikor 2009-ben látták, hogy igen sok baloldali parlamenti képviselő nem fog bejutni az Országgyűlésbe a 2010-es választások után. Így viszont meglett a jövedelmük a választási bukta után is.

nincs1agy 2021.05.22. 15:59:00

@chrisred: Ezt írtad: "a PHD az PHD és nem Dr. "

élhetetlen 2021.05.23. 02:31:06

@Glokta: Igazad is lehet, és nem védem Gyurcsányt, csak játszom kicsit az ördög ügyvédjét.
„A bírálat alapján rekonstruált Gyurcsány-dolgozat”. Tessék? Egy oldalas bírálatból rekonstruálták?
„Valahogy ugyanaz a címe mint a sógora dolgozatának”. Egy lehetőség az is, hogy a tanszék által kiírt témát választott, és a kiíró már elsütötte azt a témát négy évvel előbb is, és mindketten választották, ezért egyezik a cím, ez a cím kötötte őket a konzulenshez. Mert nem lett volna nagy munka kihagyni a borászatot a címből. A bírálat. Ha ugyanaz az ember bírálta mindkét dolgozatot, akkor a másodiknál észrevette volna, hogy ezt már olvasta, vagy, hogy már leírta, valakinek, hogy „ellentmondásosan ír a Balaton vizének mikroklímát befolyásoló hatásáról". Ha más bírálta a két dolgozatot, akkor viszont nehéz elképzelni (nekem), hogy pontról pontra ugyanazokat a hibákat találják, a szőlészet az nem matematika, ahol, ha rossz egy levezetés, azt minden hozzáértő látja. A másik, hogy ez több mint 35 éve volt, nem volt jellemző az okostelefon, hogy laponként lefényképezzen 35 oldalt, ennyit lemásolni vendégségben a háziak tudta nélkül, elég meredek elgondolás, ha meg kölcsönkérte volna pár hétre, arra emlékezne az ex sógora, anyósa. Az életszerűbb, hogy megspórolta a szakirodalom gyűjtést, és a forrásanyagok listáját írta le magának, esetleg egy felépítés vázlatot. És, ha ugyanonnan vették a Balaton hatását, és az zűrös volt, akkor bekaphatták mindketten ugyanazt.
A nincs meg eset. Hogy saját példány miért nincs, az több dologgal is magyarázható. A könyvtári példány eltűnése is két esélyes, jól jöhetett Gyurcsánynak is, de azoknak is, akik azóta is azon lovagolnak, hogy nincs meg, mert plagizált. Bárki elvihette.
Bocs, ez hosszú lett, és nem más, csak egy eszmefuttatás.

élhetetlen 2021.05.23. 03:40:04

@GyMasa: „Az azért elég beszédes azzal az esettel kapcsolatban, hogy mindenki másé viszont megvan.”. Az meg elgondolkodtató, hogy két eset van. Fletónak jó, hogy eltűnt, vagy azoknak, akik azóta ezen lovagolnak? Mert a könyvtárból bárki elvihette.
„látom, nem akarod megérteni, hogy miket írok le.”. Miért, te meg akarod érteni amit én írok?
„Ezen felül viszont van egy egészségtelen orbánfóbiád is”. Egészségtelen? Egy hónapja kaptam egy levelet, hogy a szabad strand (mellette van a nyaralóm) bal oldalán levő kikötőt bővíti valamelyik csókos, nagyobb lesz a hajóforgalom, és a védelmünk érdekében a parttól kétszáz méterre lebójázzák a vizet, azaz kapunk egy kijelölt lavórt, mert mit képzelek én, hogy csak úgy beúszok a Balatonba, ameddig a kedvem tartja.
Más, várom a következő csapást, a jobb, és a bal oldali szomszéd telket megvette a Valton tulajdonosa. Jobb oldalon egy szálloda, a bal oldalon egy 550 millióért árult ház, aminek a felét takarom, és a két telek köztem, és a víz között összefüggő területet alkot, Azaz U alakban vesz körbe a szomszéd. Idő kérdése, hogy mikor jut el a szomszéd odáig, hogy a nyaralóm helyén jobban mutatna egy szökőkút, ami emelné a ház pompáját, vagy oda bővítené a szálloda parkolóját. És, ha nem akarom eladni, legfeljebb rádől egy fa a házamra, és még én kérem, hogy vegyék meg ingyen, mert a romokat sem fogom tudni eltakarítani, vagy le is éghet a házikóm. Az nem érték, csak két szoba, két fürdőszoba, konyha, étkező, 40 nm. A 150 négyszögöles tlek, ami nagyon jó helyen volt addig, most nagyon rossz helyen van. Fóbia?

élhetetlen 2021.05.23. 05:30:22

@nincs1agy: „Nem lehet. A magyarban, hogyha jelen idejű nyelvtani alakot használsz egy múltbeli eseményre, akkor az egy megtörtént , befejetett cselekvésre utal.”. Nem értetted a hozzáfűzést, jelen idejű nyelvtani alakot használhatsz ezen kívül jelen , és jövőbeli eseményre is. Ennyit írtam”. Te meg keringsz, mint a kutya, aki a farkát kergeti. Nem mondtam, hogy a jelen idejű nyelvtani alak a múltra nem utalhat, csak azt, hogy a jelenre is, és a jövőre is.
„Az észak-atlanti politika világában bárhol botrány lenne, hogyha egy hivatalos honlapon a politikus neve mellett hamis végzettség jelenne meg.”. Sok ilyen volt már nálunk. Csak tudod, van különbség aközött, hogy odakerült, és mikor észrevették, levették, és azt mondták, hogy tévedés volt, és aközött, ahogy Schmitt elfogadta a neki írt törvény, és elfogadott mindent, ami a neki írt tőrvény szerint jár, mert ami jár, az jár, és hülyét csinált magából, mikor beígérte, hogy igenis, megszerzi a doktorit, viszont nekünk sokba kerül az eltartása. Nem látod a két eset között a különbséget?
A titkosítás. Egy vasútvonalnál, ami látható, mi indokolja? Legfeljebb az, hogy ne tudd meg, mire, miért, milyen feltételekkel tolják el az adódat. „(Egyébként a kínaiak megszerezték a pireuszi kikötőt, szóval nyugi.)”, és, mi van Pireusz és Belgrád között? Vagy hol van egy szerződés, megállapodás, hogy, ha így eladósodunk, akkor Kína majd nálunk fog vámoltatni, és így Szijjártó szerint meggazdagszunk? Ez velünk, egyszerű emberekkel szemben nem aljas kis provokáció, hanem nagy szabású kib@szás.
A kit nem vesznek fel hova kérdéshez. A barátnőm fia 33 évesen igazgató egy multinál diploma nélkül, az igaz hogy a nyelvtudása kiváló. És nem volt protekciója. A közgázon minden záróvizsgája megvolt, de nem írta meg a diplomamunkát. Most jár egy másik egyetemre, két és egy születendő gyerek mellett, mert kidobott öt évet, de ne tudd már ilyen biztosan, hogy kit nem vesznek fel hova.
A Fletó dogáról hosszabban írtam Gloktanak fentebb, nem ismétlem, ha érdekel, olvasd el. Csak valami, „Különösen árulkodó, hogy a bíráló nem érti, hogy Feri '83-as dolgozatában miért csak '78-ig szerepelnek az adatsorok.” Az is árulkodó, hogy miért csak most nem érti, miért nem akkor kérdezte meg. Miért adott osztályzatot? Vagy, így utólag, van az a pénz, amiért a haj korpásodik? Ja, és olvasok itt mindent, de csak azt találtam az ex anyóstól, hogy vendégeskedett náluk, de hogy ott lakott volna, olyat nem találtam.
„Kedvezményes képviselői nyugdíj törvény.”. És mennyivel jobb a nyugdíj plafon eltörlése? Az átlagemberen nem segít, csak kibővítette a kört a képviselőkön kívül, az általuk kinevezett emberekre is, pl. Polt Péter, vagy a kuratóriumok 9 évre bebetonozott, magas fizetésű emberei, nem sorolom tovább.

chrisred 2021.05.23. 06:03:55

@nincs1agy: Ez arra vonatkozott, hogy te a doktori képzéssel elnyerhető címet vetetted össze a PhD megszerzésével, mintha minőségbeli különbség lenne köztük. De valójában nem ez a helyzet, az egyik a doktori képzés elvégzése utén jár, a másik meg egy tudományos fokozat. De ennek semmi köze nincs a helyesírás szabályaihoz.

nincs1agy 2021.05.23. 12:24:53

@élhetetlen: " jelen idejű nyelvtani alakot használhatsz ezen kívül jelen , és jövőbeli eseményre is"

Hogyha jövőbeli történésre használod a jelen idejű nyelvtani alakot, akkor nem utalhatsz arra, hogy a múltban történik. Hogyha azt írod,, hogy Ady 1899-ben Nagvváradra költözik, vagy arra, hogy Karácsony 2007-ben PhD fokozatot szerez egyértelmű, hogy egy múltbeli történésről van szó, így már csak ezért sem utalhat jövőbeliségre.

" Sok ilyen volt már nálunk. Csak tudod, van különbség aközött, hogy odakerült, és mikor észrevették, levették, és azt mondták, hogy tévedés volt, és aközött, ahogy Schmitt elfogadta a neki írt törvény"

Schmitt lemondott, Karácsony a mai napig főpolgármester és miniszterelnök-jelölt, Ez pedig már a harmadik végzettséghez köthető botrány a baloldalon: Gyurcsány és Török Zsolt után Karácsony is beállt a sorba. Karácsonyék pedig nem tehettek mást. Miután kiderül a turpisság, kénytelenek voltak javítani, de persze nem tudtak minden nyomot eltüntetni.
A volt elnököket pedig más országokban is megilletnek bizonyos jogosultságok, illetmények.

" és, mi van Pireusz és Belgrád között? "

Na persze megveszik a nagy kapacitású pireuszi kikötőt és aztán nem teremtik meg a teherforgalom számára a kapcsolatot Ny-Európával. Tényleg baromi logikusan hangzik. Különösen annak fényében, hogy így oda-vissza kb. húsz napot nyer a teherszállító hajók jelentős része majd Hamburghoz képest.

"A kit nem vesznek fel hova kérdéshez"

Nézd meg a gyakornoki álláshirdetéseket a multiknál. Mindenhol feltétel a megfelelő nyelvtudás.

"Az is árulkodó, hogy miért csak most nem érti, miért nem akkor kérdezte meg. Miért adott osztályzatot?"

Talán azért, mert Feri akkoriban már jól fizetett függetlenített KISZ-titkár volt jelentős befolyással a pécsi KISZ-ben. Egy főiskolai tanárocska nem mert ujjat húzni a KISZ-szel, de talán egy mezei hallgatót sem kaszál el emiatt. Plágiumkereső program pedig nyilván nem létezett akkoriban.

"És mennyivel jobb a nyugdíj plafon eltörlése?"

Az aktuális elitnek mindig maga felé hajlik a keze. És bizony így volt ez akkor is, amikor a baloldal volt hatalmon. Vajon mennyi kedvezményes képviselői díjat vihetett haza például a fiatal Gál j. az elmúlt tizenegy évben úgy, hogy közben évekig főszerkesztő is volt?

nincs1agy 2021.05.23. 12:30:32

@chrisred: Nem, én "dr." (kis d-vel) és a "Dr." (nagy D-vel) használatát vetettem össze. Hogy sokan akik a "Dr." rövidítést nem használhatnák mert PhD nélküli orvosok, gyógyszerészek vagy jogászok, mégis megteszik.
A "Dr." (nagy D-vel) rövidítés név előtti használata egyértelműen a tudományos fokozat meglétére utal. Ez a szabály.

chrisred 2021.05.23. 13:28:01

@nincs1agy: Párszor már beírtam a szabályt. („A családnevek előtti doktor […] szót, illetőleg rövidítésüket csak kiemelt helyzetben (aláírásban, levélcímzésben, oszlopba rendezett névsorban stb.) és mondat elején kezdjük nagybetűvel […] Mondat belsejében ugyanezek kisbetűvel írandók.”) A Dr. vagy dr. különbsége ezen alapul.

gigabursch 2021.05.23. 15:49:32

@chrisred:
Aláírásként semmiképp sem.
Az nem mondat, hogy nagy betűvel kezdjük.

gigabursch 2021.05.23. 16:03:49

@chrisred:
Párszor leírtad egy hülyének a hülye bejegyzését, amihez
1) nem ismertette a pontos nyelvtani szabályt (tudod: ahogy egy irodalmazásnál kell)
2) már ott akkor ízekre szedték a hülyeségeit
3) még mindig hajtod a baromságot, ahelyett, hogy elolvadtad volna a jogszabályt.

Ezek után tedd fel a kérdéseket:
1) Mi az erősebb? Egy nyelvtani- vagy egy jogszabály?
2) Szerinted egy jogszabályt a kiadása előtt lektoráltatnak-e nyelvtanilag? Igen, a törvényeket mindig (nem emlékszem pontosan, de talán a Jat. mintha ezt előírná). Mire hivatkoztam? Törvényre.

Szóval értem én, hogy neked a kedvenc népi sportod a feleselés meg a szájalás, de juss már el odáig, hogy elolvasod a jogszabályt és nem egy hitvány bejegyzés alapján okoskodsz, hanem előkeresed akkor - ha már kétes az értelmetlen, akaratos vitatkozás* - a pontos nyelvtani szabályt, összevetés és - ha van - megállapítod az eltérést, majd megírod ide (gyk: publikálod).

____'_____
*Remélem megvan a különbség a vita és a vitatkozás között. Az előbbiben érvek vannak, az utóbbiból meg pont az érvek hiányzanak.

nincs1agy 2021.05.23. 18:08:43

@chrisred:

Azt írtad, hogy a "a PHD az PHD és nem Dr. " , ami akkor lenne igaz, hogyha "dr."-írtál volna kis d-vel. A "Dr." (nagy D-vel) rövidítés használata egyértelműen a tudományos fokozat meglétére utal a magyar szabályok szerint.

élhetetlen 2021.05.24. 00:16:50

@nincs1agy: Tényleg a farkadat kergeted. : "jelen idejű nyelvtani alakot használhatsz ezen kívül jelen, és jövőbeli eseményre is", mondtam, de nem mondtam, hogy múltbelire nem. Ezt írtam: Nem mondtam, hogy a jelen idejű nyelvtani alak a múltra nem utalhat, csak azt, hogy a jelenre is, és a jövőre is.„. Te most mit bizonygatsz?
„Schmitt lemondott, Karácsony a mai napig főpolgármester és miniszterelnök-jelölt”. Pár apróság. Karácsony soha nem használta sem a PhD, sem a Dr előtagot, és közvetlen kollégája szerint sem mondta soha, hogy PhD fokozata van. Ez meg már volt: „„Azt a linket akkor javították, amikor kiderült a turpisság”. Mikor, úgy időben? 2018-ban, vagy most a 2021-ben javították a lapot?”. A „turpisság” most derült ki, de 2017-es az utolsó elérhető link, akol még szerepel a PdD? „Karácsony maga is elismerte az ATV-n. hogy nincs PhD-je.”, írtad. A honlapi bakin kívül tudsz olyat mondani, hogy mikor, hol mondta, hogy van? A 2007 meg azért érdekes, mert akkor futott neki egy másik doktori képzésnek, és került be, mint végzett dátum, tehát valószínűbb a tévedés. Schmitt Pál viszont használta a címét. marcius15.kormany.hu/kituntetettek . „Orbán Viktor miniszterelnök úr javaslatára dr. Schmitt Pál köztársasági elnök úr 2011. március 15-ei nemzeti ünnepünk alkalmából az alábbi kitüntetéseket adományozza”.
„Schmitt Pál a saját juttatásáról szabályozó törvényt doktorként írta alá múlt nyáron, csakúgy, mint az összes többi törvényt. Hivatali idejében több mint 300 jogszabályt írt alá így: dr. Schmitt Pál.”. „A volt elnököket pedig más országokban is megilletnek bizonyos jogosultságok, illetmények.”. Igen, a tákolmány módosítás előtt is megillették, de két év szolgálati viszony után. Most el lehetne játszani, hogy két nap, aztán csere, aztán újra, és minden jó társnak meglenne élete végéig a másfél millió, a villa, és az egyéb szolgáltatások. Taps!
„megveszik a nagy kapacitású pireuszi kikötőt és aztán nem teremtik meg a teherforgalom számára a kapcsolatot Ny-Európával. Tényleg baromi logikusan hangzik.”. Ha megteremtik, nem biztos, hogy ingyen kapják, mint tőlünk, értsd, kinai kölcsönből építjük, amit vissza kell fizetni, (nem biztos, hogy Görögo, Macedónia, Szerbia is olyan balek lesz, mint mi), szerinted miért nálunk fognak vámoltatni, amiből meggazdagszunk? pireusz belgrád - Bing images . Ha meg csak a vasúthasználati díj jön be, (nagyon kis része vagyunk az útnak), akkor jön az ezer éves megtérülés.
„Nézd meg a gyakornoki álláshirdetéseket a multiknál”. Nem nézem. Tudom, hogy a multik már az egyetemistákat vadásszák gyakornoknak, a barátnőm menye is így kezdett az IBM-nél, és mikor végzett, fel is vették. Belsősökket toborzás, kell valaki, aki tud ilyen szakembert, hozza. És nem önéletrajzot ad be, hanem a leendő főnöke beszélget vele, és, ha megfelelőnek találja, akkor leszól a HR-re, hogy jön, vegyétek fel. A munkaerő piacnak csak egy részét ismered, úgy tűnik.
„Egy főiskolai tanárocska nem mert ujjat húzni a KISZ-szel,”. De most, már érett fejjel nem akar ujjat húzni a kormánypárti erőkkel, most az mondja, amit most akarnak hallani. Megbízható forrás, akár az ex anyós.
És mennyi nyugdíjat kap Semlyén?
Azt hiszem, ez egy értelmetlen beszélgetés, sokat ismételsz, mire én is megismétlem a válaszomat, semmi előre haladás. Részemről befejeztem.

chrisred 2021.05.24. 07:31:57

@gigabursch: 1) Benne volt a pontos idézet a szabályzatból
2) Ha valaki azt mondja, hogy nem, az nem ízekre szedés, csak ellenkezés, érvek nélkül
3) Egyszer már beírtam, mit tartalmaz a jogszabály, most akkor az egész rendelkezés: "A doktori képzésben szerezhető oklevél által tanúsított tudományos fokozat a „Doctor of Philosophy” (rövidítve: PhD), a művészeti képzésben a „Doctor of Liberal Arts” (rövidítve: DLA). Az oklevelet a rektor és a doktori tanács elnöke írja alá."

1) Értelmetlen kérdés. Ahogy írtam, a jogszabály arról rendelkezik, ki használhatja a doktori címet, a helyesírási szabályzat pedig arról, hogyan használhatja helyesen.
2) Nem hivatkoztál semmire, se törvényszámot, se rendelkezést nem írtál be, csak azt, hogy szerinted a törvény ezt tartalmazza. Ez nem hivatkozás.

"Remélem megvan a különbség a vita és a vitatkozás között. Az előbbiben érvek vannak, az utóbbiból meg pont az érvek hiányzanak."

Igen, ezért várok már egy ideje érveket. Az nem érv, hogy a neked nem tetsző állítássokat hülyeségnek nevezed.

chrisred 2021.05.24. 07:35:07

@nincs1agy: Nem, ez akkor igaz, ha valaki azt akarja feltüntetni, hogy neki tudományos fokozata van, akkor azt írja a nevéhez, hogy PhD vagy DLA. Ha valaki azt írja a neve mellé, hogy doktor, vagy ennek a rövidített formáját, akkor csak annyit közöl, hogy joga van a doktori cím viselésére.

Glokta 2021.05.24. 13:49:47

@élhetetlen: Az is több dologgal magyarázható, hogy Mészáros mitől lett gazdag. Elképzelhető, hogy például csak tehetsége és szerencséje volt, de a körülmények ismeretében ez a magyarázat igencsak valószínűtlen.
Ugyanez áll Gyurcsány szakdolgozatára is.

Nyilván lehet mentegetni a menthetetlent, csak nem érdemes.

nincs1agy 2021.05.24. 21:32:06

@élhetetlen: " Nem mondtam, hogy a jelen idejű nyelvtani alak a múltra nem utalhat, csak azt, hogy a jelenre is, és a jövőre is"

Hogyha a mondatban utalás van a múltra, akkor nem utalhat a jövőre.Ennyi. Márpedig a Karácsony PhD-jével kapcsolatos mondatban is ez a helyzet.

"2018-ban, vagy most a 2021-ben javították a lapot?"

2018-ban is volt egy választás. De teljesen mindegy. Egy hivatalos honlapon hamis végzettség szerepelt egy politikusnál, ami botrányos, és semmiféle következménye nincs, persze még lehet, mégpedig az, hogy Karácsony elbukja az előválasztást.

"A 2007 meg azért érdekes, mert akkor futott neki egy másik doktori képzésnek, és került be, mint végzett dátum, tehát valószínűbb a tévedés"

Ekkorát nem lehet tévedni. Ha tisztességes, utal arra, hogy ekkor kezdi toktori tanulmányait.
Mellesleg sztem a doktori képzést 2004-ben kezdte, mert 2012-ben járt le a 8 év, miután ott kellett hagynia az egyetemet. Nehéz kiigazodni rajta, de sztem az ELTE-n kezdte, majd a Corvinuson folytatta, de nem sikerült fokozatot szereznie. Nyilván nem használta, mert így megnő a valószínűsége, hogy valaki lebuktatja, látva a rövidítést a neve mellett.

" Ha megteremtik, nem biztos, hogy ingyen kapják, mint tőlünk, értsd, kinai kölcsönből építjük, amit vissza kell fizetni, (nem biztos, hogy Görögo, Macedónia, Szerbia is olyan balek lesz, mint mi), szerinted miért nálunk fognak vámoltatni, amiből meggazdagszunk?"

Amely országon áthalad ez az árufolyam, ott logisztikai kapacitások létesülnek. Munkahelyek és bevétel keletkezik. Nyugaton ezért prüszkölnek ezerrel, mert ott kisebb lesz a flow.

"És nem önéletrajzot ad be, hanem a leendő főnöke beszélget vele, és, ha megfelelőnek találja, akkor leszól a HR-re, hogy jön, vegyétek"

Hát épp ez az, hogy Geryke egy ilyen beszélgetésen elhasalna, és ha győzne akkor majd neki kellene képviselni az országot az Európai Tanácsban és egyéb EU-s fórumokon. És van valami szörnyű ellentmondás abban , hogy a "pörkölszaftos mucsai Zorbány" képes angolul kommunikálni, míg világmegváltó progresszív, nyugatos Gery nyelvtudása meg zéró. Ez az ügy nagyon csúnyán belemászott az imázsába.

" De most, már érett fejjel nem akar ujjat húzni a kormánypárti erőkkel, most az mondja, amit most akarnak hallani."

? A bírálat akkor született. A bíráló már öreg ember, esetleg halott. A tény az, hogy Furaferi egyik szakdogája sem volt meg. Sem az otthoni, sem az intézményi példány. Valamint, hogy a Feridoga bírálata teljesen lefedi akkori sógora 4 évvel korábban beadott munkáját, és akkor még ott van a hiányos idősorok igencsak árulkodó volta. Aki nem most jött le a falvédőről , annak ennyi gyanús mellékkörülmény elég, hogy levonja a megfelelő következtetést.

"És mennyi nyugdíjat kap Semlyén?"

Vajon mennyi kedvezményes képviselői díjat vihetett haza például a fiatal Gál j. az elmúlt tizenegy évben úgy, hogy közben évekig főszerkesztő is volt?

nincs1agy 2021.05.24. 21:37:57

@chrisred: De nem, mivel alapvető különbség van a "dr." és a "Dr." használata között. Utóbbi használatára az jogosult aki PhD vagy DLA fokozattal rendelkezik.
Tehát nincs az különbség a PhD és a Dr. rövidítés használata között, amit korábbi kommentedben sugalltál:

"a PHD az PHD és nem Dr. "

Aki a neve előtt a Dr. rövidítést használja, azért teheti, mert PhD vagy DLA fokozattal rendelkezik. Ezek valamelyikének megléte nélkül nem használhatná.

élhetetlen 2021.05.25. 01:55:16

@nincs1agy: Veled még befejezni sem lehet egy szóváltást. „Hogyha a mondatban utalás van a múltra, akkor nem utalhat a jövőre”. Te tényleg ilyen hülye vagy, hogy ezt magyarázod?
„Ekkorát nem lehet tévedni. Ha tisztességes, utal arra, hogy ekkor kezdi toktori tanulmányait.”. Nem tudod, hogy került fel a honlapra, és mikor, és ki által, és ki tévedett, pl. 2007-tel kapcsolatban. valami volt 2007-be, egy új beiratkozás, és ha valaki ezt nevezte meg végzésnek, az lehet tévedés, kavarodás, mert nem 2006, sem 2008 nincs az esetben.
Nem kívántam Karácsonnyal foglalkozni, de rávettél. „Mellesleg sztem a doktori képzést 2004-ben kezdte”. És mit igazol a szerinted? A közgázon 2000-ben kezdte a képzést, Lánczi 2004-ben vette státustba, és 2014-ben szüntette meg a munkaviszonyát, mert addig nem jött össze a PhD. 2007-ben kezdte az ELTE-n. A 8, ill. 10 év a munkaviszonyra vonatkozott. Ez nem számít, a lényeg az, hogy mindent világosan látsz. „Nyilván nem használta, mert így megnő a valószínűsége, hogy valaki lebuktatja, látva a rövidítést a neve mellett.”. Benned az fel sem merül, hogy Karigeri nem is olvasta a saját önéletrajzát, ami felkerült, és valaki átfogalmazott benne valamit? Értem, ha te szerepelnél egy mások által is olvasott honlapon, te mindennap elolvasnád magadat, és meg írtam, hogy egy kollégám szólt tíz év után, hogy elírtam a kart, ahol végeztem.
„Munkahelyek és bevétel keletkezik.„. Ja, erre mondják a szakemberek az ezer éves megtérülést.
„Hát épp ez az, hogy Geryke egy ilyen beszélgetésen elhasalna,”. Azért neki már volt pár munkahelye, Lánczi is tíz évig alkalmazta, nem egy év után rúgta ki, hogy nem tud tanítani, és esetleg vesd össze Deutsch Tamással, akinek még a Fideszen kívül még nem volt munkahelye.
„És van valami szörnyű ellentmondás abban , hogy a "pörkölszaftos mucsai Zorbány" képes angolul kommunikálni, míg világmegváltó progresszív, nyugatos Gery nyelvtudása meg zéró”. A középfok nem zéró, és azzal, hogy szerinted egy év alatt nem lehet felszedni egy használható nyelvtudást, ezzel nem lehet mit kezdeni. Magánvéleményed.
„esetleg halott”. Persze, egy esetleg halott mondta, hogy neki gyanús volt, hogy az adatsor miért csak addig az évig van meg. Egyszer kikerestem, még egyszer nem fogom. És, ha csak öreg, akkor is tény, hogy vagy akkor nem volt korrekt, vagy most nem az, tehát az érvelésed gyagya. Az meg ne zavarjon, hogy a tanstózékeken ott van az eredmény, ami nem akadályott meg egy hozzád hasonlót, hogy azt írja hogy Feri be sem adott diploma munkát.
„A tény az, hogy Furaferi egyik szakdogája sem volt meg. Sem az otthoni, sem az intézményi példány”. Akkor most mesélek. Az ELTE-n nem találtam embert, aki hallott volna a témáról, amiről a diplomamunkámat írtam volna. Konzulens pedig kell. Körbe telefonáltam az ország összes matematika tanszékét, néha két hetet is vártam, mert adott ember majd akkor lesz elérhető, de semmi. Fél év múlva találtam valakit a SZTAKI-ban, de fél évem elúszott az évből. Hajtás, PC-m még nem volt, 50 oldalon keresztül az alsó és felső indexek írógépen, itt az indigóval babrálás nem fért bele. A fénymásoltatás sem. Feláras gyorsköttetés, futva leadás. Nincs saját példányom, azt meg soha nem néztem meg, hogy az egyetemi könyvtárban megvan-e. Rólam mit feltételezel?
„a Feridoga bírálata teljesen lefedi akkori sógora 4 évvel korábban beadott munkáját”. Erről már elég sokat írtam, talán ahelyett, hogy engem szórakoztatsz, olvasd el azt, amit erről már írtam, hátha megérted, és nem jössz újra és újra ugyanazzal a szöveggel. (Csak az ilyenekre gondolok, hogy, mint valaki írta, hogy az egy oldalas bírálatból rekonstuálták a 35 oldalas szöveget).
Hú, ez komoly volt. „Vajon mennyi kedvezményes képviselői díjat vihetett haza például a fiatal Gál j.”. Ellen kérdés, „És mennyi nyugdíjat kap Semlyén?”. Válaszod: „Vajon mennyi kedvezményes képviselői díjat vihetett haza például a fiatal Gál j.”. Komoly válasz a problémára.
„Aki nem most jött le a falvédőről , annak ennyi gyanús mellékkörülmény elég, hogy levonja a megfelelő következtetést.”. Aki meg most jött le a falvédőről, ezek a semmit sem mondó „mellékkörülmények” meg elegek ahhoz, hogy esetleg nem a megfelelő következtetést vonják le. Teljesen rendben van, hogy okosnak, logikusnak gondolod magad, teheted, de kérlek, engem már ne fárassz.

chrisred 2021.05.25. 05:44:32

@nincs1agy: "De nem, mivel alapvető különbség van a "dr." és a "Dr." használata között."

Igen, nyelvtani különbség, amit már párszor leírtam.

helyesiras.mta.hu/helyesiras/default/akh12

"151. A családnevek előtti doktor, idősb, ifjabb, özvegy stb. szót, illetőleg rövidítésüket csak kiemelt helyzetben (aláírásban, levélcímzésben, oszlopba rendezett névsorban, névjegyen stb.) és mondat elején kezdjük nagybetűvel, például:

Dr. Mészáros Mihály Id. Kelemen László
Ifj. Jakab Imre Özvegy Lukács Péterné

Mondat belsejében ugyanezek kisbetűvel írandók: Ott volt dr. Mészáros Mihály is. Szép Gergely és ifj. Jakab Imre panaszt tettek özvegy Lukács Péterné ellen. Hasonlóan a történelmi nevek esetében, kiemelt helyzetben: Gróf Széchenyi István, de szövegben: Miniszteri tárcát vállalt gróf Széchenyi István is."

"Utóbbi használatára az jogosult aki PhD vagy DLA fokozattal rendelkezik."

Senki sem kap jogosultságot a nyelvtani szabályok kikerülésére.

"Tehát nincs az különbség a PhD és a Dr. rövidítés használata között, amit korábbi kommentedben sugalltál:"

Semmilyen különbséget nem sugalltam, azt írtam, ha valaki annyit ír a nevéhez rövidítésként, hogy "dr." (kiemelt helyzetben "Dr."), abból nem derül ki, hogy milyen alapon viselheti ezt a neve mellett. Ha ezt ki akarja hangsúlyozni, akkor oda kell írni azt is, hogy "PhD".

nincs1agy 2021.05.26. 18:35:14

@élhetetlen: Mert annyira ostoba vagy, hogy magyarázni kell, hogyha egy kurva múltbeli évszám van a mondatban, akkor nem utalhat a jövőre. Hogyha most azt mondom, hogy X.Y 1987-ben-ben nyugatra emigrál, akkor nem lehet úgy beállítani, hogy most a jövőre utalok ezzel a mondattal. Nyilvánvaló, hogy a múltbeli emigrációjára utalok vele.

"Nem tudod, hogy került fel a honlapra, és mikor, és ki által, és ki tévedett, pl. 2007-tel kapcsolatban"

A Párbeszéd Magyarországért Mozgalom 2013 környékén alakult. Egyéb kérdés? Egy öt évvel korábbi időpont kerül megjelölésre , hogy ekkor Karácsony PhD-t szerzett egy jelen idejű nyelvtani alakkal utalva a múltra.

"és 2014-ben szüntette meg a munkaviszonyát, mert addig nem jött össze a PhD"

Nem, hanem 2012-ben Lánci közlése szerint: " Ő viszont ezt nem teljesítette, ezért 2012-ben személyesen közöltem vele, hogy emiatt az egyetemi állását meg kell szüntetnem." Vagyis 2004-ben kezdte, és nem 2007-ben

"Benned az fel sem merül, hogy Karigeri nem is olvasta a saját önéletrajzát, ami felkerült, és valaki átfogalmazott benne valamit?"

Persze tudom, ürge bőrbe varrt ügynökök. Teljesen nyilvánvaló, hogy egy egyes szám harmadik személyben írt kamuinfót tartalmazó CV-ről van szó.Minden politikus elküldte a sajátját és ezt feltették. Mi a rákért történt volna máshogyan. Miért töltött volna időt valaki azzal, hogy összecsipegesse a róluk az infókat, amikor nyilván mindenki rendelkezi saját CV-vel. Komolyan, a csillagot lehazudjátok az égről ha kell. Egyébként a karacsonygergely.hu-n is szerepelt.

" Azért neki már volt pár munkahelye, Lánczi is tíz évig alkalmazta, nem egy év után rúgta ki, hogy nem tud tanítani, és esetleg vesd össze Deutsch Tamással, akinek még a Fideszen kívül még nem volt munkahelye. "

Olyan cégekről beszélgettük, ahová tárgyalóképes angol nyelvtudás kell. Egy magyar egyetemi oktatónál ez ma sajnos nem alapfeltétel. Viszont egy pénzügyi multinál kell, ahogy egy EU-s miniszterelnök esetében is alapvető. Pont nem érdekel, hogy Karigery miért nem volt képes megszerezni, és sokan mások miért igen. Jelenleg nincs neki tárgyalóképes angol nyelvtudása.

"Persze, egy esetleg halott mondta, hogy neki gyanús volt, hogy az adatsor miért csak addig az évig van meg"

" Nincs saját példányom, azt meg soha nem néztem meg, hogy az egyetemi könyvtárban megvan-e. Rólam mit feltételezel? "

Semmit, De ha meglenne a dogád bírálata, és ilyen szintű egyezést találnék egy néhány évvel korábbi szakdolgozattal a bírálati pontok alapján, akkor elkönyvelném, hogy koppintottad.

"Erről már elég sokat írtam, talán ahelyett, hogy engem szórakoztatsz, olvasd el azt, amit erről már írtam, hátha megérted, és nem jössz újra és újra ugyanazzal a szöveggel."

Nem rekonstruál senki semmit. Egyezik a cím, a Fletódoga tíz pontos bírálata teljesen lefedi a sógor dogát, és pontosan odáig tartanak Ferinél az idősorok, mint a négy évvel korábbi munkában: '78-ig. Csakhogy az ifjú Kisz-titkár '83ban adta be a szakdolgozatát. Irtó hülyének kell elenni ahhoz, hogy ennyiből ne essen le a tantusz. De hogyha egy büntetőügy múlna ezen, ennyi közvetett bizonyíték alapján a bíróságon is bizonyítottnak tekintené az egyezést.

" Ellen kérdés"

Te magad jöttél ellenkérdéssel először, amikor előhoztad Schmittet. Megértem ,hogy fáj, hogy előhoztam ezt a rendkívül irritáló témát, hogy fiatal életerős baloldali politikusok,mint Gál J. az utolsó pillanatban szavaztak meg maguknak vastag, élethosszig tartó nyugdíjakat. Ehhez képest hogy is jön ide ,hogy egy aktív parlamenti képviselő mennyit keres? Terelés.

"Aki meg most jött le a falvédőről, ezek a semmit sem mondó „mellékkörülmények” meg elegek ahhoz, hogy esetleg nem a megfelelő következtetést vonják le."

Te vagy tényleg ennyire naiv, vagy vagy hazudsz. Én az utóbbira tippelek. Ember ennyire hülye nem lehet.

élhetetlen 2021.05.26. 23:12:43

@nincs1agy:„Mert annyira ostoba vagy, hogy magyarázni kell”. Nem, te vagy annyira ostoba, hogy magyarázod azt, amit nem kell, ráadásul már hazugozol is. Már többször írtam erre: „Nem lehet. A magyarban, hogyha jelen idejű nyelvtani alakot használsz egy múltbeli eseményre, akkor az egy megtörtént , befejetett cselekvésre utal.” Nem értetted a hozzáfűzést, „jelen idejű nyelvtani alakot használhatsz EZEN KÍVÜL jelen , és jövőbeli eseményre is. Ennyit írtam”, de te még mindig magyarázol egy olyan dolgot, amit minden általános iskolás is tud, de te azt hiszed, hogy csak te tudod.
Lánczi András elmondta az igazságot Karácsony Gergely egyetemi múltjáról – vasarnap.hu. Erről beszélünk, ugye? Karácsonyt 2004-ben vette fel Lánczi. „Ekkor már PhD hallgató volt az egyetem Szociológia Tanszékén”, mondta. Ebből nem következik az, amit te mondasz, hogy 2004-ben kezdte a doktorit. Logika? De ezt már leírtam részletesen. Ha nem értesz valamit, próbáld meg többször elolvasni, hátha átmegy). „Nem, hanem 2012-ben Lánci közlése szerint”. 8 év és két év hosszabbítás az 10 év. 2004 + 10, az 2014. Remélem, nem zavartalak meg nagyon.
Na, ennek már hihetsz, ez Origo: Hazugsággal kampányolt Karácsony Gergely (origo.hu) . „a pártja honlapján közzétett bemutatkozásában azt állította, hogy 2007-ben az ELTE ÁJK Politikatudományi Intézetében doktori (PhD) fokozatot szerzett – írja a lap. A jelenlegi főpolgármester akkori állítását cáfolja, hogy egyrészt csak 2007-ben kezdte meg a tanulmányait az említett intézményben.”. És, „Még 2000-ben – miután az ELTE Szociológiai és Szociálpolitikai Intézetében szociológia diplomát szerzett – a Budapesti Corvinus Egyetemen kezdte meg első doktori képzését”. A 2007 meg egy másik egyetemen (ELTE) kezdett doktori volt. Én megértem, hogy nem tudod értelmezni a dolgokat, de ez nem jogosít fel, hogy lehülyézz, vagy lehazugozz.
„Teljesen nyilvánvaló, hogy egy egyes szám harmadik személyben írt kamuinfót tartalmazó CV-ről van szó”. Számodra nyilvánvaló, én el tudom képzelni, hogy aki felrakta, az tudott a 2000-res kezdésről, és a 2007-es kezdést elírásnak gondolta, és „javított”, de erről kár vitatkozni. Nekem meg az nyilvánvaló, hogy nem írja valaki azt, hogy pont abban az évben végzett, amikor kezdett, miközben ezek az adatok ellenőrizhetők. És egy helyre kellett, hogy a téves infó felkerüljön, másik helyre már vihettek onnan.
A multikat meg hagyjuk már, nem hiszem, hogy többet tudsz erről, mint én, mert akkor nem az álláshirdetésekkel jöttél volna.
„Persze, egy esetleg halott mondta, hogy neki gyanús volt, hogy az adatsor miért csak addig az évig van meg”. Nem érted, hogy hülyeséget írsz? „Egyezik a cím, a Fletódoga tíz pontos bírálata teljesen lefedi a sógor dogát, és pontosan odáig tartanak Ferinél az idősorok, mint a négy évvel korábbi munkában: '78-ig.„. Ezt is írtam már, ha csak a források listáját nyúlta le, az nem plagizálás, és abból következhet, hogy ugyanazokat a hibákat szedte össze, és akár az adatsort is. „De hogyha egy büntetőügy múlna ezen, ennyi közvetett bizonyíték alapján a bíróságon is bizonyítottnak tekintené az egyezést.”. Ja. Ezt kétlem.
„Te vagy tényleg ennyire naiv, vagy vagy hazudsz. Én az utóbbira tippelek. Ember ennyire hülye nem lehet.”. De ember lehet ennyire hülye, itt vagy példának, (már, ha megérted, amit írtam, egyébként úgy maradsz). És attól én még nem leszek hülye, hogy te adott dolgokat nem értesz. És szakadj már le rólam.

vackor1 2021.05.26. 23:46:02

Több oka is van, hogy nem - vagy egyre kevesebbet - kommetelnek az értelmes emberek :
az egyik mondjuk, hogy borzasztóan irritáló a butaságotok, érveitek nincsenek, személyeskedtek,sokan még alpári módon teszik ezt is, neveltetés/gyerekszoba híján,
másik, hogy felesleges nektek bármilyen tényt leírni, képtelenek vagytok érteni ( vagy értitek, de akkor vmi jól felfogott önös érdekből tesztek úgy mintha nem értenétek, egyik szánnivalóbb a másiknál ) és felfogni, absztrahálásról nem is hallottatok, orrotoknál előrébb látni képtelen vagytok, stb.,
aztán egyre többen már azért sem állnak szóba veletek, mert felesleges dolgokkal nem igazán érdemes foglalkozni, az meg minden értelmes, gondolkodni tudó, a tényeket látó és értő ember számára világos, hogy mekkora baromságokat beszéltek , véditek a legröhejesebb/ocsmányabb dolgokat is, amit törénelmünk eddigi talán leggusztustalanabb, erkölcstelenebb kormányaként a szeretett vagy nektek ilyen alja munkát adó bagázsotok művel, és az eddigi tapasztalatokból - tudod, amikor még megpróbáltak kulturált , értelmes ember módjára vitatkozni veletek- okulva már legyinteni sem legyint senki az ostobaságotok olvastán. ( tudod az ember egy szint felett nem megy le egy szint alá, már ha érted... )

És tudnék még számos dolgot írni, ha magadtól még ennek az igen egyszerű oknak az elképzelése sem megy.
De ha már ez a téma, akkor ez a fényességes angol "tudása" neked/nektek nyilván ez a non plus ultra, de az igazság ezzel kapcsolatban is az, hogy ez benneteket ( is ) minősít ... youtu.be/bO9v8aKSj24
( életem szerelme szinkrontolmács, valahogy neki jobban hiszek , amikor véleményezi a megszólalásait mint itt nektek )
Bár tudnám mi miatt fröcsög megint az agyatlan horda .. Ja, hiszen tudom : "báncsák a izénket,na aszt a csókolom a kezit viktort, na , asztat báncsák".. Sancta simplicitas.

gigabursch 2021.05.29. 08:14:38

Amikor Fletó felismeri a helyzet valóságát:
30. másodperc
youtu.be/cxRW4-DriOU
süti beállítások módosítása