A kiló nem százat jelent.

Mi baja a NAT-tal a magyartanároknak és Nyáry Krisztiánnak?

2020. február 02.

Hülyeség. A hal nem a fejétől bűzlik, egészében véve egy büdös állat. A magyar közoktatás ezer sebből vérzik, bőven adna okot a kritikák mellett az építő javaslatokra is. Ilyet azonban hiába keresünk idehaza. Az új nemzeti alaptanterv valójában nem érdekel senkit, csak ürügy a frusztrált politikai kirohanásokra. 

eletkapuja.jpg

Tovább

Egy javaslat: "fehér, keresztény, heteroszexuális férfiak (és nők)" sértődés helyett álljunk ki a romák, a melegek és a hátrányos helyzetűek mellett

2020. január 30.

Rövid leszek: a szavak "rémisztő képződmények". Niedermüller Péter (DK) nem a szavak embere. Sajátjait sem érti. Valójában ő az egyetlen, aki próbálta utólag félremagyarázni saját mondatait, amit akár bocsánatkérésnek is vehetnénk, ha nem társulna hozzá az a felsőbbrendű arrogancia, ami valójában tükörképe és nem ellentéte annak, amit a jobboldali kormányban kritizálni akart — ad 1...

Tovább

Gipsz Jakab felemelkedése és a Jobbik eljelentéktelenedése

2020. január 26.

Sokadik hírként számol be a média a legutóbbi parlamenti választáson még az ország legerősebb ellenzéki pártjának számító Jobbik elnökválasztásáról. Egyetlen jelölt volt. Kicsit olyan ez, mintha igazán senkit sem érdekelne a hír, mintha nem Jakab Pétert, hanem Gipsz Jakabot választották volna meg elnökké. Jakab Péter miskolci történelemtanárból bő másfél éve tört fel képviselővé. Pár hónap kényszerű és nem igazán megindokolt várakoztatás után idén már a párt elnöke. Miért került kátyuba a nemzeti radikalizmus?

jobbik1.png

Tovább

Három percben mindent a kispesti korrupciós botrányról

2020. január 24.

Három percben mindent a kispesti korrupciós botrányról: "KISPEST ANALYTICA" címmel posztolt videót Ferenczi István önkormányzati képviselő.

Január 27-én 17 órakor fog dönteni az időtlen idők óta MSZP vezette kispesti önkormányzat képviselő testülete egy vizsgálóbizottság felállításáról.

Tovább

Skrabski Fruzsina: szörnyű volt a köztévé Karácsony-interjúja

2020. január 22.

A konzervatív újságíró, Skrabski Fruzsina szerint is szörnyű volt a kormánymédia Karácsony-interjúja. Karácsony Gergely, ellenzéki főpolgármester októberi megválasztása óta először volt vendége a köztévének, amit tényszerűbb kormánymédiának nevezni. 

81560966_10218296162067627_3554784202849255424_n.jpgSkrabski Fruzsina: Sajnálom! Azért sajnálom, mert rengeteg jó műsor van a köztévében, de ez a nagybetűs bizonyítéka az ellene felhozott vádaknak.

Nem az a baj, hogy nehéz kérdéseket tesz fel a riporter, hanem az a baj, hogy az egész egy érzelmi veszekedős izé lett. Amikor tökmindegy mit mond a másik, a falnak nyomjuk, minősítgetünk. Az, hogy nem biciklivel jött a főpolgármester kicsit se érdekes téma, az pedig, hogy nem hívták meg a politikai műsorba és egy fotókiállításról egyszer kérdezték és emiatt bocsánatkérést követelni, az nem érv.

Szóval szörnyű volt, fájt.Szerintem egyébként nem csak a riporter hibája, őt erre kérték fel, karmolja ki a riportalany szemét. Koncepcionális hiba nem hívni a főpolgármestert a köztévébe és, ha meghívják, akkor lepofozni és nem vitatkozni vele.

Remélem ezután több ellenzéki mehet a köztévébe és lesznek újra viták, ha így lesz, akkor volt értelme ennek a szomorú jelenetnek.

De azért, hogy emlékezzünk, hogy régen ugyanezt tolták a köztévében, ideteszem Fábry Sándor zseniális szereplését: 

Facebook

Örülök, hogy ezt nem nekem kellett megírnom, mert hitelesebb. Egyre több a kritkus hang a Fidesz holdudvarában. Skrabski Fruzsinával duplán egyet tudok most érteni. Én is annak örülnék, ha kulturált viták töltenék meg a képernyőt és a közéletünket. És az is igaz, hogy a balliberális média sem volt etekintetben példaértékű sosem.

A gond az, hogy a teljhatalmat szerző jobboldal egy még olyanabb médiastruktúrát épített ki magának, ahelyett, hogy megteremtette volna egy demokratikus közélet alapjait. (Erről már rengeteget írtam.)

Talán még nem késő. Így 30 évvel a rendszerváltás után sem.

"Sosincs késő egy boldog gyerekkorhoz."

Átpolitizált bozóttüzek Ausztráliától a magyar médiáig — TLDR

2020. január 20.

Nem nagyobb a füstje, mint a lángja, de dolgoznak rajta. A bal-jobb média képtelenné vált objektív képet bemutatni a vitathatóan sosem látottnak nevezett és átpolitizált amazonas-i vagy ausztráliai bozóttüzekről. És ahelyett, hogy a tragédia egyesítene minket, még megosztottabbakká válunk. Olaj a tűzre: életmentés helyett inkább ideológiai harcra pazarolja az energiáit a politika és a média.

SPOILER: mindegyik oldal csúsztat és manipulál.

640px-swifts_creek_14-12-2006_1600_-2.jpg

Tovább

Koalícióra lépne-e a Fidesz a Karácsony vezette zöldekkel?

2020. január 11.

Politikai sci-fi a sajtótájékoztatón: megkérdezték Orbán Viktor miniszterelnököt koalícióra lépne-e a zöldekkel idehaza? A kontraintuitív kérdés apropója: Sebastian Kurz jobboldali osztrák kancellár lecserélte a botrányba belebukott Osztrák Szabadságpártot, kormányt alakított a kiesés után a parlamentbe 14%-kal visszatérő osztrák zöldekkel. 

efpaol_xuae9_k7.jpg

Tovább

BUÉK, Internet-cenzúra! Istenhozott, mesterséges intelligenciahiány!

2020. január 09.

Kedves Mark,

"Nem tudnám definiálni mi az a pornográfia, de amikor látom, felismerem."  A legendás mondat az USA Legfelsőbb Bíróságán hangzott el 1964-ben. 2020-ban a Facebook robotjainak és húsvér moderátorainak ez a felismerés egyáltalán megy. 

mark.jpg

Szép új világ. Privatizáljuk a szólásszabadságot is! 

Tovább

Trump és a neokon "momentum": az iráni katonai vezető elleni kockázatos merénylet és a kaotikus magyar belpolitika

2020. január 05.

A neokon momentum. Trump Irán elleni akcióját éljenzi a Momentum alelnöke, Berg Dániel. Az amerikai héják sem álmodtak arról, hogy Trump elnök jóváhagyja az iráni katonai vezető elleni merényletet. Trump akciója könnyen vezethet kiterjedt háborúhoz a Közel-Keleten, amiért én kicsit sem lelkesednék annyira, mint a Momentum fiatal politikusa.

iran_usarmy.jpg

Amerikai támaszpontok veszik körbe Iránt.

Tovább

Három államfő három beszéde: Áder, Zelenszkij, II. Erzsébet

2020. január 02.

Az év végén az államok, sőt vállalatok vezetői valamiért szükségét érzik, hogy szóljanak az ő népükhöz, alkalmazottaikhoz. Ezek a beszédek normálisan nem tartalmaznak semmi különlegesen nagyívű gondolatot. Ez adja éppen a kihívást.

Tovább

Szeretnék egy zöldpártot!

2019. december 29.

Török Gábor talán egy éve még temette a magyar politikát, de 2019 ősze bebizonyította, hogy Orbán Viktor harmadik totális győzelmével mégsem következett be a "történelem vége" idehaza. A politikai elemző most látja a fényt az alagút végén, nekem azért még van hiányérzetem. A valódi megújuláshoz új politikai kultúrára is szükség volna. Például valami olyanra, mint amilyen innovációt a zöldek hoztak a német politikába. 

tn2-fopolgarmester_valasztas_eredmenye_2019.jpg

Tovább