A kiló nem százat jelent.

A macskaürülék szárnyakat ad az emberi vállalkozószellemnek

2018. július 28.

A macskaürülék szárnyakat ad az emberi vállalkozószellemnek. Ez immár komoly tudományos tétel. Nem olyan rég azt tisztáztuk, hogy hiába lenne kellemes, de sajnos nincs olyan, hogy külön érzelmi intelligencia. Most egy olyan legújabb kutatásról számolunk be, ami választ ad arra is, hogy na de akkor mi van... 

catpoop.jpg

A macskaürülékben található legnagyobb koncentrációbanToxoplasma gondii nevű egysejtű parazita, ami közismerten a csecsemőkre igen veszélyes toxoplazmózist okozza. Terhesség alatt egy friss fertőzés is szerencsére csak az esetek 10-20%-ában okoz olyan súlyos tüneteket, mint az agyvelőgyulladás, de épp ezért várandósok jobb ha kerülik a macskaalmot, és fokozottan ügyelnek a higiéniára, ahogy azt minden női magazinból megtudhatjuk. A parazita elterjedtsége világszerte igen széleskörű, szinte mindenki találkozhat vele. Legyengült immunrendszer (tipikusan AIDS) esetén a fertőzés akár halálos is lehet, ahogy azt a Trainspotting-ban is láthattuk. 80-90%-ban viszont tehát észre se vesszük, hogy bennünk élnek ezek a lények.

Az elmúlt években azonban egymás után derült ki, hogy a súlyos betegségeken túl lehetnek nemvárt pszichológiai hatásai is a parazitával való akár tünetmentes fertőzöttségnek. Nemcsak általánosan növeli a neuroticitást, egyes kimuatások szerint akár 50%-kal is növelheti az öngyilkossági hajlamot, de több autóbalesetért is lehetnek felelősek a fertőzött emberek. A közlekedési balesetekért persze továbbra sem a macskákat kell okolni. Nem okozói a rossz emberi döntéseknek házikedvenceink parazitái, de a hajlam olyan bonyolult összefüggésekre mutat rá az emberi viselkedésben és személyiségünkben, amire a legtöbben nem számítottak.

A negatív pszichológiai hatások mellett azonban felfigyeltek más, pozitívnak tekinthető következményekre, amik, ha lehet még meglepőbbek.

A diákok körében a toxoplazmózissal fertőzöttek között megfigyelték, hogy 40%-kal is magasabb az üzleti képzéseket választók aránya. Ezen felül a különféle üzleti célú szimpóziumok résztvevői közül 80%-kal gyakrabban alapítottak vállalkozást azok, akik fertőzöttek voltak — számol be a Business Insider a Royal Society tudományos kutatásáról. A kutatásban résztvevő 1500 résztvevőnek 22%-a volt egyébként fertőzött.

A fertőzöttség tehát minden társadalomban jelen van, különböző mértékben. Ezek után senki sem kételkedhet egy másik tudományos vizsgálat megállapításában: a legfertőzöttebb társadalmakban általában nagyobb a vállalkozókedv, több új cég születik. (Vagy az innovatív, pezsgő gazdagaságú országokban több macskát tudnak tartani — az összefüggések továbbra sem ok-okozatiak, mielőtt bárki megrészegülne e tényektől és rohanna a kisállatboltba, amit amúgy ettől függetlenül ajánlok — kivéve terhes nőknek.)

Nem tudunk tanácsot adni, hogy egy sikeres startup-hoz tartsunk-e sok macskát? Sajnos a vállalkozási kedv és a vállalkozási siker már nincs korrelációban egymással. Semmit sem tudunk a "toxoplazmózisos" vállalkozások utóéletéről, de a vállalkozási hajlandóság és a parazitafertőzés közötti korreláció beszédes. Nyilván más tényezők is hathatnak és nem kutattuk, hogy Elon Musk anyukája hány macskát tartott — nevelési elveit akkor is meg lehet fogadni, ha a csemetét nem szánjuk cégalapítónak ötévesen: ártani biztos nem árthat, mint a macskaürülék, ami sokkal demokratikusabban oszlik el a népességben. 

Nagyon megdöbbentő, hogy ugyanaz a fertőzés, ugyanaz az ici-pici parazita ilyen homlokegyenest eltérő tüneteket képes produkálni, mint az agykárosodás, a látásromlás, de okozhat mentális zavarokat, válthat ki skizofréniát, bipoláris rendellenességet — illetve tehet minket innovátorrá az üzleti életben. Sőt aki mer, az nyer: a nagy számok törvénye populációk esetén szinte törvényszerűvé teszi az egyedi esetekben nem oksági statisztikai összefüggéseket: a toxoplazmózis elterjedtsége befolyásolja egy társadalom kultúráját, gazdaságilag sikeresebbé "tehet".

Megdöbbentő. Noha azért közismert, hogy a mezei, élettelen etilalkohol molekula is mennyire tud hatni ránk, egész más emberré válunk néhány pohár ital után, arra kevesen gondolnak, hogy az eleve bennünk élő és időnként belénk költöző sejtjeinknél jóval nagyobb számú és többnyire sci-fi-be illő nevű mikroszkópikus élőlény közvetlenül képes hatni agyunk olyan büszkén emberinek tekintett régióra, mint a homloklebeny — annak is valószínű kockázatvállalásért felelős részét képes esetenként elnyomni. Ami aztán magas kockázatvállalási hajlandósághoz vezethet a közutakon és/vagy a gazdaságban egyaránt...

Ez valamelyest visszarángathat minket a valóságba, és megtaníthat minket emberi önhittségünkben egyszerre a szerénységre és arra, hogy ez az emberi intellektus mennyire sérülékeny és mennyire erős összekapcsoltságban létezik általunk indokolatlanul lenézett, de még alig ismert mikroorganizmusokkal, tkp. az élővilág egészével — vagyis a Természettel, ami végső soron a tudatos gondolkodás csodáját teremtette meg bennünk.

Egyelőre fogalmunk sincs, se arról, hogy személyiségünk hogyan épül fel és működik, de még arról se, hogy hol kezdődik énünkben, ami "saját", és meddig tart, amit külső hatások, pl. apró idegen lények okoznak. S van-e a kettő között éles határvonal egyáltalán?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr7214146517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

j.a.r.v.i.s 2018.07.30. 09:24:14

Szóval ne érezd igénytelen gecinek magad, ha lusta vagy/ nincs időd megfelelő higiéniás körülményeket biztosítani a beltéri macskatartáshoz és mosolyogva asszisztálsz ahhoz, hogy a kedvenced a szaros mancsával még a parizeres szendvicseden is keresztül sétál, ha úri kedve úgy tartja, hiszen ezáltal akár szuper erő birtokába is juthatsz.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.07.30. 12:38:16

@greg_garcia: ez egy nagyon jó YouTube csatorna, imádom, de nem mond ellent annak, amit a szakma mond: jobb félni, mint megijedni. Ahogy kiemeltem: csak friss fertőzés veszélyes terhesség idején is, hogy Te mennyi kockázatot vállalnál be, a te dolgod. A toxoplazmózis rendkívül veszélyes terhesség idején. Ezt nem cáfolja senki, de nem erről szól a cikkem.
süti beállítások módosítása