A kiló nem százat jelent.

10 ok, amiért Puzsér Róbertet kell támogatni Budapesten

2018. október 15.

(18) Akkor ne finomkodjunk, beszéljünk amolyan puzsérosan. A "Csillag születik" zsűrijéből széles tömegek által megismert Puzsér Róbert a legkarakteresebb és legismertebb főpolgármester-jelölt, akire a politikát messziről lesajnáló átlagemberek is felkaphatták a fejüket. Be is szartak a ballib Bitó-szalonban, hogy ez a pasas most bekavarhat nekik. A folyton választókra tukmált, agyzsibbasztóan semmitmondó és tutyi-s-főleg-mutyi falusferencek, győripéterek, karácsonygergők, széldettik után ő régóta az első politikus, aki egyáltalán fel mer vállalni egy bármilyen jövőképet, és nem azok közé a jeges vödrös összefogás-bohóc lúzerek közé tartozik, akiknek összesen tíz agysejtjéből kilenc idegi tevékenysége kimerül az Orbánnal szembeni jogos kisebbségi komplexusuk és abból fakadó zsigeri gyűlöletük fenntartásában.

Hogy az MSZP-DK mit tesz engem nem érdekel: egy Horváth Csaba vagy Karácsony Gergő közötti ál-előválasztással akarnak épp szédíteni, hogy a kontraszelektált belpesti ál-értelmiség és a kihalóban lévő Kádár-zombik mellé karámba tereljenek még néhány ezer mit sem sejtő naív budapesti polgárt, aki amúgy már hajlandóbb lenne mást kipróbálni. Nekünk nincs velük dolgunk. Híveik még egy pár évig elbégetnek az Orbán által cinikusan állami pénzből szponzorált ATV képernyője előtt, bambulva a máris rögtönítélő vérbírósággá alakult ál-műsorvezetőket. Mindenki másnak  viszont tucatnyi jó oka van arra, hogy Puzsér Róbertet és egy huszonegyedik századi, zöld belváros koncepcióját támogassa. Magától értetődő, hogy a magyar zöldpártnak erre igent kell mondania, lényegében az LMP víziójáról van szó, a Jobbik pedig Puzsér személyében találhatja meg a közös nevezőt a zöldekkel és töltheti fel tartalommal a huszonegyedik századiságot és teljesítheti be pártpolitikai küldetését a fővárosban: véget vethet a rendszerváltás utáni politikai élősködésnek — szókimondóbban: véget vethetnek a politikai élősködőknek. Ugyanezért az új ellenzéki pártoknak, az LMP-nek, a Jobbiknak, de a Momentumnak s a Kétfarkú Kutyapártnak is saját érdekükben Puzsért kell támogatniuk, mert pont azt testesíti meg korpulens és vehemens karakterével, amire most szükség van ebben a se íze, se bűze, kiüresedett, apatikus magyar közéletben: 

  1. Mert valóban hisz abban, amiről beszél. Mert Zöld Budapestet akar. Mert a jelenlegi elmaradott betonszürke hetvenes évekből végre a 21. századba teleportálnánk a Sétáló Budapest-koncepcióval. Mert élhető belvárost akar. Mert politikai értelemben is friss, tiszta levegőt hozna az áporodott mutyista rendszerváltásban rekedt fővárosi közéletbe. Mert a legtöbb nagyváros már rég azon dolgozik, hogy akár teljes mértékben autómentes legyen: nem csak Koppenhága, nem csak Helsinki, hanem Dublin, Hamburg vagy Párizs is. Ehhez képest a körúton-kiskörúton belüli radikális autókorlátozás nem őrült utópia, hanem egyszerű racionális szükségszerűség: mert nincs hely se a városi emberi létezésnek, se egyszerre a helyi és az átmenő forgalomnak a folyamatos dugóktól és a parkoló autóktól duplán terhelt zsebkendőnyi belvárosban.

  2. Mert nem a balliberális gyűlöletszekták jelöltje. Nincs értelme finnyáskodnunk. Csúnyán beszél? Mindenki csúnyán beszél, ez 2018. Túl harsány és idegesítő a fazon? Igen! Képzeld el, hogy már a kampányban mennyire idegesíteni fogja a már tucatszor leszerepelt szoci/dékás/fideszes (olykor egyremegy) mamelukokat, akiknek a fenekéhez már szinte odanőttek a bársonyszékek és a felügyelőbizottsági helyek. Már most beszartak az indulás hírére a még-a-Fideszhez-át-nem-állt balliberális oligarchák, s kimondták Puzsérra a fatvát Bitó-szalonban. Ez a kívülről jött, nagyszájú pasas felborítja a megszokott menetrendet. "Riportereik" már akkor azzal revolverezték, hogy "visszalép-e" meg, hogy "megosztja az ellenzéki szavazókat", amikor még nem is volt másik jelölt csak ő meg Tarlós...! Nórmálisak???

  3. Mert a balliberálisok bármely jelöltje tökéletesen esélytelen. Mégis úgy tesznek mintha még lenne esélye az MSZP-nek vagy a DK-nak, mintha még mindig Fidesz-MSZP párharc lenne, mintha a csöndes többségből bárkit is meghatna, hogy két tökegyforma kamugép közül melyik kerül közelebb a kondérhoz — mintha a mindig jobbhíján és orrbefogva szavazó magyar emberek legalábbis az ő tulajdonuk lennének. Mintha a pitiáner politikai bűnözők maffiaháborúját a magunkénak kéne érezzük? Ki olyan hülye, hogy elhiggye, hogy a kényszeres megszorítás-mániás, Bokros Lajos nyerhet valódi választáson? Sosem a mi érdekünkben küzdöttek foggal-körömmel a képernyőkön és mutyiztak a háttérben egymás közt. 2010 óta annyi a változás, hogy a totálisan megzuhant balliberálisokkal már nem kell osztozkodni a koncon: ezért idegesebbek és ezért állt be pl. az egykori SZDSZ-elnök és miniszter Kóka János is a fideszes üzletemberek közé — a pénznek nincs szaga, pártállása meg főleg. Az MSZP és a DK már régóta halott és nincs értelme velük mit kezdeni: tökéletesen esélytelenek, hogy a változás motorjai legyenek ebben az országban bárhol, amire ők "jók", arra "jók" a pórnépnek a Fidesz is... De Te már észrevehetted, hogy az neked valójában nem lesz jó sosem.

  4. Mert nem egy gyáva szar. Egy igazi krakélerről van szó, aki a hülyeséget nem hagyja szó nélkül. Aki nem hagyja, hogy a rögtönítélő vérbírósággá alakuló ATV-studióban folyton félbeszakítsák. Aki elmondja neked akár százegyedszer is, ha nem értetted meg százszorra azt, ami nyilvánvaló kéne legyen. És te hiába mondod fel a baliberális agymosást százszor ő akkor sem visszakozik, mert nem olyan átlaghülye, mint a szokásos politikusfelhozatal. Rettegnek, hogy az agyzsibbasztóan semmitmondó és tutyi s főleg mutyi falusferencek, győripéterek, karácsonygergők, széldettik után Puzsér régóta az első politikusjelölt, aki egyáltalán fel mer vállalni egy bármilyen jövőképet.

  5. Mert tényleg van saját véleménye. Nem azok közé a jeges vödrös összefogás-bohóc lúzerek közé tartozik, akiket az oligarchák irányítani tudnak — akár már alacsonynézettségű tévés műsorvezetőik egyetlen szemöldökráncolásával is. Nem csak úgy és azt válaszol, ahogy az ATV-riporter fütyül, de pofájukba vágja, hogy már a kérdésük is marhaság. Úgy kálmánolgázik, ahogy még A kiló nem százat jelent blog se. Ha nem is mindig bírom ahogy vagy néha amit Puzsér "üvölt", de a többségtől eltérően önálló gondolkodásra képes, ami a hazai politikai beltenyészetben már kirívó: nem annak a szekértábornak az istállójában nevelkedett, akiknek összesen tíz agysejtjéből kilenc idegi tevékenysége kimerül az Orbánnal szembeni jogos kisebbségi komplexusuk és az abból fakadó zsigeri gyűlölködés fenntartásában. 

  6. Mert itt az ideje a változásnak Budapesten. A vidéki Magyarország balliberálisokat már csak nyomokban tartalmaz, de a pesti panelrengetegben szívósan tartja magát még az MSZP-DK, mint a fában percegő szú. Az ország szégyene, hogy a Gyurcsány-párt — pláne Orbánékkal koalícióban!!! — még egész kerületet tarthat fogsában Rákospalotán. Csodálkozunk, hogy semmi se változik, csak a rozsda eszi meg a pályaudvarokat, a metrókocsiktól a felhagyott villamossínekig mindent?

    Az ország döntő része sajnos most éppen Orbán Viktorral akar Kádár-rendszert, csak hagyják már végre békén: Érthető módon nem vágyik a minden héten "zseniálisabbnál zseniálisabb" új reformokat deliráló Gyurcsányra — amik rendre tökfölösleges finghámozással indultak majd megszorításokban értek csúf véget. Azt se tudta magáról a szerencsétlen, hogy aznap neoliberális vagy baloldali, ezért mindegy is, hogy mit hazudik éppen. S hiába utálták ki még a szocik is maguk közül: miután kettészakította az MSZP-t, utána rögtön ő maga jött óbégatva az alvégről, hogy fogjunk össze "Orbán ellen", és a sokévi átlagnál is hülyébb szocialisták ahelyett, hogy örültek volna, hogy megszabadultak tőle, ötlettelenségükben és félve a lakótelepi nyuggerkommandótól kétszer is keblükre ölelték és a parlamentbe is behurcolták, mint valami ragályos betegséget. Ezektől várjunk megújulást? Komolyan?

    Ez a politikai téboly addig fog menni, amíg nem jön Valaki, aki elég tökös a választók szemében, hogy végre megértesse velük a nyilvánvalót, együtt kell véget vetni ennek a vircsaftnak. Ezek mellett a gyakorló elmebetegek mellett a dörzsölt csirkefogó Orbán, de különösen a böcsületes Tarlós józan alternatívának hat: a választás pedig innentől már formaság. Még trükközniük se kell: aki előző nap nem itta le magát egy romkocsmában, ránéz a Ferire és alig tudja eltéveszteni, hogy ne a bársonyszékeiket is lassan kihízó Orbánékra húzza be az ixet...

    Ezért kell más választás is a szavazólapra! És ezért nem kell ezekkel összefogás és ezért nehogy visszalépj, Robi! 

  7. Mert egyedül képes átszakítani a joggal apátiába süllyedt választók ingerküszöbét. Mert nem tetszeni, nem tetszelegni és nem megfelelni akar. Igen, magasról lehet tenni annak a párszázezer maradi választónak a véleményére, akinek a fenekéhez nőtt a használt opel, aki nem tud itt mást elképzelni, de kifogásai vannak, hogy ne akarjon senki semmit, tehát ne változzon semmi — mint az átkosban harminc évig. Ideje volna felébredniük, hogy minden pont attól szar itt, mert mindig mindenki azt gondolja, hogy úgyse lehet semmit csinálni: el se bírják képzelni magát a változást sem, mert félnek tőle, s ezért újra és újra leszavaznak ugyanarra a szarra, amit korábban már kipróbáltak. Egy (szinte) autómentes, radikálisan zöld főváros kialakítása technikai szükségszerűség. Az elmúlt évtizedekben háromszorosára nőtt a gépjárműállomány, de a város nem tágult vele együtt háromszorosára, a forgalomnövekedés nem fenntartható.

    "Megszokott" politikusaink a döntést nem merik felvállalni, valami nagyon más habitus kell ide. Tarlós is elszabotálta. Vitézyt kirúgták. Most már változtatni kell. 

    A változtatás fejben kezdődik. Ha nem is kapna most többséget, de egy erős támogatottságú zöld alternatíva nem csak a jövő zöld várospolitikusai elől hárítana el akadályokat, de a jelenlegi városfejlesztés irányvonalát is zöldebbé tenné a demokrácia logikájából fakadóan. A nagyon hasonló irányultságú, 2014-ben elfogadott BKK-s Balázs Mór-terv is épp azért állt le, mert a fideszes városvezetés megrettent az "autópárti" "érdekcsoportoktól", ahogy pár éve engedett a taxis hiénáknak is. De a biciklis infrastruktúra fejlődése vagy a Körtér élhetőbbé tétele annak köszönhető, hogy a zöld értékeket olyan mozgalmak képviselték a fővárosban, mint a Kerékpárosklub vagy a XI. kerületben a helyi LMP. Nem maguktól következtek be. Van értelme politizálni és mozgalmárkodni, akár ellenzékben is.

  8. Mert nem szociális demagógiával szédíti a választókat. Nem "erzsébetutalványt" meg "19 ezer forintot" ígérget a nyugdíjasoknak, nem "rezsicsökkentéssel" eteti a panelprolikat — vagyis: minket. Azoktól az üveggyöngyöktől nem is lesz jobb semmi, de nem is lesz jobb senkinek — valójában. Cinikus módon ezek jelentették a Fidesz-MSZP képviselte politikát évtizedekig — meg a bölcsészek Kulturkampf-a. A négyévenkénti néhány tízezer forintos szavazatvásárlás tette lehetővé a sokezermilliárdos korrupciósorozat folytatását huszonnyolcéven át — "ökumenikus módon", bal- és jobboldalon egyaránt. Ennek kéne véget vetni, és élhetővé tenni köztereinket, működésre bírni a lepukkant közintézményeket, amikbe, mint egy lyukas hordóba, szintén nagyonsokezer milliárdot öntünk évente közösen hiába várva a csodát. 

  9. Mert akkor van értelme a demokrácianak, ha van választási lehetőség. Hogy jövőre lesz-e elegük a budapestieknek is ebből a hetvenesévekes "autómániából", azt nem tudom. Érthető, ha valaki nem akar kockáztatni és szeretné, hogy Tarlós Pista bácsi a nyugdíj mellett még toldozgassa-foldozgassa a magában motyogó taperoló bácsivá lett Demszky által itthagyott kátyukat és az elcseszett szocialista-szadista városfejlesztés maradványait. Nem tudom, hogy lesz-e elég ember, aki elhiszi, hogy a város nem csak másmilyen kéne legyen, de lehet is másmilyen — miközben reménytelenül keresi a parkolóhelyet a belvárosban körözve és pöfékelve az idegességtől — amit megszokott. Ez nem jobb-bal kérdés: bárki meggyőzhető ebben az ügyben, s tömegeket meggyőzni Puzsér tűnik most a legjobb választásnak. A választások nem arról kell szóljanak könyörgöm, hogy "le tudunk-e váltani" valakit — először meg kéne tudnod mondani, miért akarod mégis leváltani. A választásoknak akkor van értelme, ha valódi jövőképek közül választhatunk. Ilyen meg ritkán adatott meg nálunk, talán 1990-ben és 1998-ban. Most végre Tarlós István és Puzsér Róbert között valódi verseny alakul majd ki. A vita és verseny pedig előrevinné a fővárost.

  10. Mert ha nem nyer, akkor is volt értelme támogatni. Szavazóként arra a jelöltre szavazok jó szívvel és nyugodt lelkiismerettel, az eredménytől függetlenül, aki egy számomra értelmes célt képvisel. Minden más elvesztegetett szavazat. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr8014298663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brigante · http://www.itthonrolszabadon.hu/ 2018.10.15. 16:07:27

Tíz pontot a tíz pontért! Nem hittem volna, hogy ezt fogom mondani, de egyetértek vele!

Jobb és közép 2018.10.21. 10:19:59

Aha. Cipeltetnék én ezzel az emberrel a Hungáriáról vagy az Örsről bútort az V. kerületbe, gyalogosan, kézben! Sétáló Budapest, az. De vegyük végig sorban, nehogy még én legyek az, aki somásan ítélkezik.
1.) Nem érdekel, miben hisz. A politika nem hitvita, hanem gyakorlati tevékenység. Az érdekel, hogy mit akar megvalósítani, pontosan hogyan, mennyiből, kikkel és milyen határidőre. Egyelőre egyetlen olyan embere sincs, aki értene valamihez, s akinek a nevét egyáltalán megemlíthetné, hogy mellette áll. "Stábom"? Blöfföd... Ez az ember életében nem dolgozott egyetlen olyan cégnél sem, ahol megszabják neki a feladatot meg a büdzsét egy határozatban, és határidőre teljesíteni kell. Bölcsész, na.
2.) Nem gyűlöletszekták jelöltje? Ez jó hír, de ilyenből van Budapesten még egymillió olyan polgár, akinek a szóhasználata nem annyira szalonképtelen mint az övé, tehát alkalmasabbak.
3.) Tehát a protest szavazatokra hajt. Abból nem tud annyi összejönni, hogy leváltsa Tarlóst. Marketingre mindenkinek szüksége van, aki érvényesülni akar a politikában. Ő úgy akar főpolgármester lenni, ahogy még soha, senki nem nyert választást. Mégpedig azért, mert így nem is lehet. Hát, izéééé... Tarlós ehhez csak tapsikol.
4.) Valóban igazi krakéler. Az ő szóhasználatával élve tehát egy egyszemélyes gyűlöletszektával van dolgunk. De már ahogy beszél is, azzal a dühgombóccal a torkában, az is mutatja,hogy indulatai kontrollálására képtelen. Ha képes lenne, akkor nem ilyen lenne a hangképzése. Egy főpolgármesternek sokféle emberrel kell szót értenie és együttműködnie, és a külföldi testvérvárosokkal is kapcsolatokat kell fenntartania. Ilyen stílusban?
5. és 6.) Valóban itt az ideje a változásnak Budapesten. Épp csak ez a fajta gyűlölködő stílus nem változást jelent, hanem ugyanazt, ami a Fidesz, csak balról és még durvábban. Mindenki ragályos betegség, meg egy darab fekália, de minimum esélytelen, aki nem ő? Tényleg? Hát, izééé... A budapestiek ennél azért civilizáltabbak. Még ma is. Tehát változást akarnak, de nem még rosszabbat, hanem valami egész mást. Valami európait.
7.) Aki nem akar megfelelni, az nem felel meg. Tehát kuka.
8.) A szociális demagógia elvetése igen üdvös. De mi van helyette? Egy nagy semmi, ahogy elnézem.
9.) Az jó, havan választási lehetőség. Csak ezek a fránya budapestiek nem két kupac, Puzsér már tudja, micsoda közül akarnának választani.
10.) Nagy tévedés. Aki nem nyer, sőt implicite beismeri az interjúban is és ebben a szövegben is, hogy esélyt se ad magának, azt nem érdemes támogatni sem. Ahogy a focit gólra, úgy a politikát szavazatra játsszák. Aki nem is akar nyerni, annak a politikából irány haza. A politikában nem exhibicionistákra van szükség, hanem olyan emberekre, akik nyerni akarnak, és ezért meg is tesznek mindent.
No, akkor talán ideje felnőni a feladathoz! Vagy haza is lehet menni. Mert ebből a szereplésből semmi más nem tud kijönni, csak az, hogy az ellenzéki szavazatok morzsolódni fognak, mint áprilisban, és a Fidesz akár 30%-os támogatottság mellett is eldöntheti, ki lesz a főpolgármester.
Kíváncsi vagyok, mennyi ideig meri kint hagyni a posztomat....

Jobb és közép 2018.10.21. 10:21:20

Bocsánat, somMásan ítélkezni nem kívánok. A többi esetleges elütésért is bocsi.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.10.22. 10:47:07

@Jobb és közép: a kommented mint látod azóta is kint van. Némelyik észrevétellel vitatkoznék, némelyikkel egyetértenék részben. Most nem mennék végig, mert hosszú beszélgetés lenne. Egy tévhitet eloszlatnék: nem kellene kézben cipelni a Hungáriáról az Astoriáig semmit. Ésszerű racionális közlekedésfejlesztési tervről van szó, ami ráadásul a meglévő, elfogadott, de félretett Balázs Mór tervre épül. Működő modellről van szó, ami sok nagyvárosban érvényes már. Az autómentes belváros nem jelent teljes autómentességet. Hogy hol milyen korlátozás kell, az egy technikai kérdés. Hogy kell korlátozás az meg egyszerűen magától értetődő.

VT 135 2018.11.10. 23:14:40

Én is támogatnám, mert vannak dolgok, amiket Puzsér tévesen lát, de azokat sem azért, meg ideológiák megvakították, hanem mert kellő információ hiányában nem látja az összefüggéseket. Ugyanakkor egy nagyon hiteles figura, mert meri vállalni önmagát, a véleményét - és a gyengeségét is.

A gond ott van, h egy fecske nem csinál nyarat. Megérkezése lehet egy új szellő. Az a helyzet, h rendszert nem lehet politikusokkal, pártokkal váltani. (Most tekintsünk el attól az "apróságtól", h mégis mit kezdene Puzsér egy fideszes fővárosi közgyűléssel... ezzel még Tarlósnak is meggyűlt a baja, szerintem ezért vált ennyire keserűvé, mert a fideszes gazdasági érdekcsoportok nem hagyták dolgozni.) Nagyon kényelmes, de a helyzetet teljesen félreértő hozzáállás azt várni, h majd jön Kispistajóska a Kék párttal és elhozzák a megváltást, meg a sültgalambot.

Amíg mikroközösségi szinten is képtelenek vagyunk normálisan együttélni, együttműködni, amíg az emberek többsége egy gyermek szellemi-érzelmi szintjén vegetál, képtelen felelősséget vállalni a saját életéért, cselekedeteiért, a boldogságot mástól várja, addig szükség van tanár bácsikra, akik felügyelnek rájuk, h ne tegyenek kárt önmagukban. Amíg egy munkahelyen, amíg egy társasházban sem képesek az emberek a minimális együttműködésre sem azért, h közösen kiálljanak az érdekeikért, addig nincs miről beszélni. Lehet tüntizni, tiltakozni, hisztizni, mert ez sokkal kényelmesebb, mint kőkeményen belemenni abba, h egy új társadalmat, civilizációt, kultúrát építsünk fel a nulláról. A régi ugyanis NEM MŰKÖDIK! Ezt látjuk minden nap, akármerre is nézünk a világban.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.02.11. 11:14:38

Én nagyon bírom a Puzsért és, ha tényleg elindul, rá fogok szavazni. Félek ugyanakkor, ha ő nyerne, akkor Orbán már aznap megvonna minden forrást Budapesttől (hiszen amúgy is utálja a fővárost) és nem maradna más, mint egy csődtömeg... Mondjuk az is igaz, hogy most se nagyon különbözik attól.
Egyébként kíváncsi lennék Puzsér Robi véleményére a Római parti mobilgátas bűncselekménnyel és a Garancsi törvénytelen Kopaszi gátas felhőkarcolójával kapcsolatban.
Hajrá Puzsér! :)
süti beállítások módosítása