A kiló nem százat jelent.

Miért nem érdekli a dolgozókat a 400 órás "rabszolgatörvény"?

2018. december 08.

Nincsenek tömegek az utcán. Inkább készül mindenki a karácsonyi céges bulira. Egymást törik ugyan az ellenzéki pártok és a szakszevezetek, hogy megmutassák: ők aztán most kiállnak a munkavállalók érdekeiért — szemben azzal a kormánnyal, amelyik az utolsó bőrt is lehúzná róluk a — hangzatos ellenzéki gúnynevén — "rabszolgatörvénnyel". Egy felmérés szerint az aktív korúak 81%-a szerint "a túlóraszám növelésével nő a dolgozók kiszolgáltatottsága" (Policy Agenda), ami azt sejtetné, hogy most eljött az ellenzék ideje. Viszont alig valószínű, hogy a kormánypárt ilyen politikai szarvashibát követne el. Az szinte biztosra vehető, hogy az ellenzéki pártok kollektíve vetődnek árnyékra — de megadjuk az esélyét, hogy most mi tévedünk. Lehet szándékosan csapják be magukat, akik megtévesztő kérdéseket tesznek fel a közvéleménynek. Mert talán, tudatában van mindenki, hogy akár évi 400 óra túlórát is elrendelhetnek számára, de korántsem biztos, hogy ez valami tömeges elégedetlenséget váltana ki a társadalomban. Megmondjuk miért.

eric-ward-299684-unsplash.jpgIgazi sárgamellényes dolgozók. 

A kormánypárti képviselők által benyújtott törvényjavaslat szerint a jelenlegi 250 óráról 400 órára emelnék a maximálisan elrendelhető túlórák számát illetve egyről három évre növelnék a munkaidőkeretet, amin belül az akár plusz túlóradíj fizetése nélkül lecsúsztatható. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy a vállalatok akár minden héten berendelhetnék szombatra dolgozni a munkavállalóikat. "Elméletben a gyakorlatban" lehet, de a való életben nem feltétlenül ezt jelenti...

1. A vállalatok eddig se tartották be a munkaidőre vonatkozó előírásokat. De még a valamiért kötelező munkaidőnyilvántartások is rendszerint hamisak vagy hiányosak (munkaügyi hivatal felmérése). Az amúgy is túlbonyolított és követhetetlen és olykor betarthatatlan vagy életszerűtlen szabályozásokat nem tartották be soha: valószínű, ahol szükség volt rá, eddig is jóval többet túlóráztak a dolgozók, ahol meg nem, ott eztán se fognak. Ilyen szempontból teljesen mindegy mennyi a maximálisan megengedett túlóraszám. Az sokkal inkább a fizikai korlátokon, a munkáltató igényein túl, a munkavállalók terhelhetőségén, tűrőképességén, rugalmasságán — és alkupozícióján múlik. Egy ideális világban munkáltató és munkavállaló meg tud ebben egyezni és jogszabályoktól függetlenül kölcsönösen előnyösnek érezheti a megállapodást. Hogy a világ ideális-e, az kétséges, ugyanakkor ez erősen szubjektív. A többségnek valószínű nem az, de nagyon sokféle okból nem az. Pl. még minisztériumokban is előfordult, hogy napi tíz óra munkát vártak el egyes munkamániás miniszterek. Magyarán ott se tartják be a szabályokat, ahol azokat írják. S mivel eddig is többet túlóráztak sokan, az ezt megkönnyítő szabályozás nem hoz változást számukra. Nem fognak emiatt tömegek sárgamellényben barikádokat emelni, mint a francia autósok.

2. Az állam beavatkozására nincs mindig feltétlenül szükség. Máskor meg szükség volna világos szabályozásra, de a magyar munkaügyi jogszabályok hiányosak és értelmezhetetlenek. Nagyon hasonló kiszolgáltatott helyzetben lehet egy munkavállaló és egy szerződéses vállalkozó is, az utóbbi "önkizsákmányolását" azonban pl. semmilyen jogszabály nem tiltja. Egy munkavállaló viszont akkor sem dolgozhat egy munkahelyen többet, mint a megengedett 250 vagy majd 400 óra — legalábbis munkavállalóként és papíron — ha történetesen szívesen tenné. Több munkahelyen, másodállásban már megteheti, ahogy számlaadó vállalkozóként is — akár ugyanabban az állásban. Ez nem annyira nagyon racionális és logikus szabályozás tehát. Őket nem akarja védeni se a kotnyeles állam, se a gyönge szakszervezet, se valami kis wannabe "baloldali" párt. Míg pl. az orvosok túlterheltségéről beszélünk, aközben sok orvos vállalkozóként még örömmel és jó pénzért vállal ügyeletet effektíve túlórában máshol, olykor külföldre ingázva.

A beszállítók és a kistermelők kiszolgáltatottsága viszont akár nagyobb is lehet a felvásárlók, a nagyvállalatok vagy akár a packázó állami hivatalok — sőt akár a megbízhatatlan munkavállalóik felé is. A gazdasági élet olyan visszásságai ellen lényegében nem véd senkit semmilyen jogszabály, mint a körbetartozások vagy főleg egy haragos az adóhivatalnál. Ezek a problémák hasonszőrűek és egy tőről fakadnak, többé-kevésbé ugyanannak a fejletlen piacgazdaságnak a következményei, amiben kínlódunk 28 éve, aminek inkább okozója a politika impotenciája és öncélúsága, ami a törvénymódosítás vitáját is körüllengi.

A kormánypárt a módosítással semmilyen problémát nem orvosol és igazából senkinek se kedvez — talán, ha éppen legalizálja a meglévő túlóragyakorlatot — a kollektív szerződéshez kötéssel éppenséggel még mederbe is terelhetné, hiszen azt egy szakszervezet köti, amelyik egyáltalán képes tárgyalópartnere lenni egy jogászokkal felfegyverzett multinak pl. 

3. Nem mindig és nem föltétlenül ellentétes a dolgozók érdekeivel a túlóra. Ahány munkavállaló és ahány munkakör, annyiféle élethelyzet, annyiféle alkupozíció: a túlmunka ma inkább vonzó lehetőség a legtöbb alacsony keresetű magyar munkavállaló számára, hogy többet kereshessen. Isztin Péter, az Azonnali.hu publicistája egyszerűen úgy teszi fel a kérdést, hogy "mi van, ha valakinek megéri túlórázni?" — persze abban is igaza van, hogy a törvény messze nem jelent rabszolgasort az alkalmazottak számára, számos más szabályozás illetve szabályozási hiányosság illetve: a magánszféra ellenőrzésére és megítélésére irányuló munkáltatói gyakorlat viszont valóban sérelmes. De az indokolatlanul széles munkáltatói jogain is túlterjeszkedő menedzsmentkultúrára se feltétlenül lehet a törvény betűjében gyógyírt találni.

4. Igazi visszaélésnek nem az számít, ha pusztán többet kell vagy lehet dolgozni, hanem az, ha a túlórázás elvárt és ki se fizetik. Ebben a kérdésben a szakszervezetek és a politika tökéletesen néma volt eddig és most is az. Persze valószínű vak és süket is, mert sem a kormányok, sem a pártok, sem a szakszervezetek nincsenek valójában feltétlenül szoros kapcsolatban a gazdasággal vagyis a munka világával. Elefántcsonttornyaikból, székházaikból ideológiai szemüvegen keresztül szemlélik a külvilágot, nem itt köztünk a Földön a hétköznapi emberek 9-től 5-ig vagy 6-tól 2-ig tartó világában élnek. Az ideológiájuk pedig alapvetően avitt és téves: munkáltató és munkavállaló között nem kell osztályharcot halucinálni feltétlenül. Skandináv módra inkább az osztálybékét kéne kötni és a konstruktív együttműködés feltételeit kéne megteremteni — persze ez igaz az egész országra, kormányára és ellenzékére: egyelőre csak egymás ellen fecséreljük el az energiáinkat.

Egy vidéki város egy szem gyárában a szalag melletti betanított munkások, árufeltöltők, takarítók kiszolgáltatottsága teljesen más, mint mondjuk a fővárosban már nyugati bérekért keresett informatikusoké, magasan kvalifikált szakembereké. Aki azt gondolja, hogy létezik egy egységes alkalmazotti réteg, pláne egy úgynevezett egységes munkásosztály, amit valami bürokratikus szabályozással — vagy mellkasunkra rajzolt vörös csillaggal — meg lehet és kell védeni, az nagyon valószínű más fontosabb dolgokról se tud semmit. 

5. A szabadidő csak adott jövedelem megkeresése után és életszínvonalon túl kezd értékesebb lenni az ember számára. Paradox, de éppen a már jólkeresők a legalkalmasabbak arra, hogy az érdekeikért kiálljanak. És egyáltalán azok, akik már nem több pénzre vágynak feltétlenül, hanem több szabadságra. Ha úgy tetszik divatosan munka/magánélet egyensúlyra. Még divatosabban munka/magánélet integrációra. A túlóraszabályozás jelenlegi rákfenéje az, hogy a munkáltató "elrendelheti" — magyarán, mint olyan a munkaszerződéssel létrejövő jogviszony szerves része.

Persze megnézném azt a munkáltatót, aki az értékes munkaerőt ilyen a törvényben szereplő "katonai" módon merné munkára parancsolni. Ellenben bizonyára vannak olyan kritikus munkakörök, ahol erre mégis szükség lehet. A kevésbé értékes munkavállaló függősége viszont, ha kell, ha nem nagyobb, őt nincs az a jogszabály vagy pláne ellenzéki tüntetés, amely megvédené most valójában. (Főleg, hogy jogaikat sem ismerik feltétlenül, idejük és képességük sincs érdekeik megvédésére.)

6. A menedzsmentkultúra változását a munkaeőhiány fogja kikényszeríteni tehát leginkább. Az viszont valójában nem csak a munkavállalók érdeke lenne, hanem az egész gazdaságé, hogy a munkavállaói érdekeket a vállalatok integrálják a működésükbe. Erre pedig éppen a szakszervezetek lennének az eszköz, nekik lenne tudásuk, jogi támogatásuk, hogy tárgyalópartnerek lehessenek. A munkaerőhiánynál is károsabb fluktuáció csökkentése közös menedzsment és munkavállalói érdek valójában — és az állam is egy kiszámíthatóan működő gazdaságban érdekelt.

  • Értelmes szabályozás lenne tehát akár pl. a kötelező szakszervezeti tagság bevezetése és adott vállalatméret felett akár a kötelező kollektív szerződés is jobb keretet biztosítana az adott munkahelyen szükséges munkavégzés folyamatait szabályozni, mint a fentről érkező munka törvénykönyve.
  • Akár a túlórák maximalizálását is rá lehetne bízni helyben a felekre. És sok minden mást is, amire a minisztériumokban, a székházakban vagy a Facebook-csoportokban nem is gondolnának.

7. A gazdasági élet és a munka világa is többet nyerne az átláthatóság növelésével, mint a mostani kormánypárti módosítóval vagy akár a kormányellenes tüntetésekkel. Nem lenne ördögtől való gondolat, hogy gazdaságszerte megismerhetőek legyenek a jövedelmek, ami az értelmes munkaerőpiaci-ágazati béralkuk alapfeltétele lenne. Márpedig ez az, ami igazán érdekli a magyar munkavállalókat most. A fiktív, írott malasztként létező munkaügyi szabályozások kevésbé az életük része, mint a bérpapír. Ahhoz, hogy a munkáltatók és a munkavállalók partnerként tudjanak együtt működni meg kell teremteni a kölcsönös bizalmat, és ehhez egyenlőként tárgyalni képes felekre van szükség, ami a korábban kifejtett kötelező szakszervezeti tagság létrehozásával lenne leginkább lehetséges. Érdemes volna ezt követelni, mint amúgy helyesen tüntetni a "rabszolgaság" ellen, de mégiscsak céltalanul kormányelleni népfelkelésben reménykedni, mint a sikertelen ellenzéki pártok és parlamentbe vágyakozó árvalányhajas kis megmozdulások.

Majd alkalomadtán aztán semmit se megoldani, ahogy a mostani kormányzat teszi, és koncepciótlanul sodródni az erősebb lobbiérdekeknek megfelelően...

8. Ezért ez a mai tüntetés leginkább erről a céltalan ellenzékiségről szól és nem a munkavállalókról. Ennek megfelelően nem is veszik komolyan tömegek...

tulora_kifizetese.jpg

À la recherche: az eltűnt munkásosztály nyomában. Egyáltalán nincs rá garancia, hogy nincs, ahol ennél is rosszabb a helyzet.

Nem sárgamellényes dolgozók

A kiló nem százat jelent.

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr5914457832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

neko1967 2018.12.09. 15:37:43

"Persze megnézném azt a munkáltatót, aki az értékes munkaerőt ilyen a törvényben szereplő "katonai" módon merné munkára parancsolni."

Akkor gyere le vidékre! Mondjuk van egy világcég, ahová akár 30-50 km-ről járnak be az emberek dolgozni, és 100 km-re nincs hasonló munkahely! A keleti országrészről beszélek! Ez nem Győr, vagy Budapest!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.09. 15:38:26

Valójában az egész a dolgozók 10-15 %-át érinti, ez a fő ok.

Sir Galahad 2018.12.09. 15:45:17

Nem egysíkú, értelmes összefoglaló. Azt azonban továbbra sem értem, miért van a rendeletben az, hogy a túlóra kifizetését 3 évig lehet húzni. Ha ezt kivennék belőle, tulajdonképpen elfogadható volna.

nemecsekerno_007 2018.12.09. 15:46:04

Végre egy normálisabb elemzés. A munkavállalót csak jogszabályokkal nem lehet védeni, szükség van arra, hogy valami minimális verseny legyen a cégek között, de ehhez minél több cég kell. Budapesten ez már megvalósult, ott ki is ny@lják a dolgozók v@lagát, ha vidéken nyit egy fővárosi cég irodát akkor meg fehér négernek nézik a dolgozót. Így nyílván nehéz a cégnek vidéken terjeszkedni, ezen kívül marad a közmunka v. valami állami állás de az meg nem perspektíva.

Gábor Szögyéni 2018.12.09. 15:47:20

"A szabadidő csak adott jövedelem megkeresése után és életszínvonalon túl kezd értékesebb lenni az ember számára"-a pihenés feláldozása megbosszulja magát majd jön a stressz és a túlhajtás miatti betegségek.

nemecsekerno_007 2018.12.09. 15:55:52

@neko1967: Ez teljesen igaz, de jogszabállyal nem lehet megoldani, az ugyanolyan mint amikor a 40 év feledtieket azzal próbálják védeni, hogy megnehezítik a kirúgásukat. Az eredmény: fel sem veszik öket. Az a megoldás, hogy sokkal többet kel költeni a vidékre, cégeket vinni oda, infrastruktúrát építeni, segíteni a helyi cégek fejlődését, innovációját. Ez hosszú folyamat de látszik egy ilyen stratégia a kormány részéről, Debrecen pl. egy ilyen irány, ahol régióban gondolkoznak. Van ilyen régió délkeleten, Csongrád, Békés, Arad, Temes megye és a Vajdaság, itt kb. 3 millió ember él, van reptér és több szektorban fejlődési potenciál.

zsozso56 2018.12.09. 16:30:40

A munkakőrtől nagyon függ, hogy elrendelhető-e túlóra! A versenyszférában biztosan nem merik megtenni, hogy ne fizessék ki az aktuális évben vagy 2-3 hónapon belül! Az én munkakörömben például megkérnek ha szükség van rá de nagyon óvatosan! Az egészségügyi dolgozók és a közalkalmazottak lesznek bajban. Azt tudnia kellene mindenkinek, hogy a legtöbb őrző-védő cég 24-48-as műszakban dolgoztat, ami tetemes túlórát igényel(heti +16 órát)! 52X16 menyi is? El lehet gondolkodni...

Attilajukkaja 2018.12.09. 16:39:26

A "rabszolgatörvény" egy valós rabszolgatörvény. Ki az, akinek ez még mindig nem világos???
És mi az, hogy 3 év múlva fizetnek ki? Ki az a megátalkodott, elvakult Fidesz hívő, aki erre rábólint?????????

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2018.12.09. 16:43:35

Karácsony Geri, akit a balfax szocik mindig bevisznek a hátukon a parlamentbe, meg zuglói polgármestert csinálnak belőle.Még a miniszterelnök jelöltjük is ez a BALfax volt. Most komolyan, milyen párt az, amelyik Horn Gyula óta nem volt képes kitermelni magából egy komolyan vehető első számú vezetőt..?

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2018.12.09. 16:45:08

Az őszhajú harcsabajszos egyébként a saját fiát osztogatja..

CSOKKI MÁLNA 2018.12.09. 16:48:11

@Attilajukkaja: Bocsika, de Macronka nem épp hasonló változtatásokat akar bevezetni a túlóra tekintetében Frankhonban? Neki lehet?

Attilajukkaja 2018.12.09. 17:00:34

@pina noir:
" Neki lehet?"
Most tényleg az jutott eszedbe, hogy Magyarországot Franciaországhoz hasonlítsd?

Attilajukkaja 2018.12.09. 17:11:47

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK:
"milyen párt az, amelyik Horn Gyula óta nem volt képes kitermelni magából egy komolyan vehető első számú vezetőt."
Miért? A Fidesz vagy a Jobbik képes volt rá?

Francba már megint nem az Orbán bukott meg. 2018.12.09. 17:12:45

" Miért nem érdekli a dolgozókat a 400 órás "rabszolgatörvény"?"

Mert mindenki tudja, hogy ez is egy ujabb hazug mubalhe. Egy ujabb szanalmas kormanybuktato kiserlet, hogy vegre hozhassak az arabjaikat Sorosek.
Ennyi, mindenkinek egyertelmu, hogy ez is az illegalis bevandolasrol szol.

pézzértdolgozókisember 2018.12.09. 17:12:48

@maxval balcán bircaman: Hogy sikerült kiszámolni a 10 - 15 %-ot? Amit Te a dolgozók 10 - 15 %-ának aposztrofáltál?
Szerintem: Ez a törvény minden iparban foglalkoztatott alkalmazottat + a közalkalmazottakat érinti (a köztisztviselői Tv.-t nem ismerem)
Na szóval a számok:
Munkaképes lakosok száma: 6 204,9 ezer fő (Nem mindegyiket érinti a Tv., csak azokat , akik dolgoznak alkalmazottként)
Alkalmazottak száma a nemzetgazdasági szektorokban: 2 004,1 ezer fő (Őket érinti a Tv.)
Közalkalmazottak száma: 820,5 ezer fő (Őket is érinti a Tv.)
Akkor számoljunk: ((2004,1+820,5)/6204,9)*100= 45,5220873825525%

Magyarul: a munkaképes lakosság 45,5 %-át érinti a Törvény szabályozása!

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.12.09. 17:16:21

@Attilajukkaja: hát szerintem ettől a lehetőségtől nem leszel rabszolga és félreérted. Nem tisztem a Fideszt védeni, de nem arról van szó, hogy három évig visszatartható a kifizetés. Arrról van szó, hogy akár három éves munkaidőkeretben lecsúsztatható a túlóra. A béredet megkapod minden hónapban. A túlóráért nem kapsz egy fillért se, majd megkapod pihenőidőben akár. De ez egy lehetőség. Láthatóan akkor te se a szabadidőt választanád, hanem a lóvét. Sokan így gondolkodnak. Aligha valószínű, hogy 400 óra túlmunkát fizetés nélkül eltűr bárki. Nem rabszolga, felmond és továbbáll.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.12.09. 17:17:23

@neko1967: erre én is utaltam előtte: eltérőek feltételek vidéken és pl. a fővárosban

ulpius66 2018.12.09. 17:29:01

@A kiló nem százat jelent.:

Valakik mán írták, hogy végre egy "normális" elemzés a témáról.... egyetértek!

Kicsit másabb.......

Azt pl. én sem értettem, hogy a magyar szocik, a Karácsony Szilveszter, az Újhülye meg a az E.T. (gyengébbek kedvéért a Tóth Bertalan) mért álltak ki ilyen nyiltan a Macron ellen?

A "sárgamellényesek" eccerűen le akarják mondatni a Macront, erre jönnek a magyar szocik és nyiltan a sárgamellényesek oldalára állnak a Macronnal szemben!
(mondjuk a francia szociknak is elegük van a Macronból.........)

Buchhalter 2018.12.09. 17:33:40

@nemecsekerno_007: Pesten dolgozom és a legtöbb munkavállalónak nincs kinyalva a segge! Ahol dolgozom ott sincs kifizteve a túlóra.Elmegyek érdeklődni más céghez ott meg a kért béremet alkudozzák lefele! Na ezért is van sok betöltetlen állás! A munkaadói oldal görcsös hozzáállása a nyomott bérekhez.

pézzértdolgozókisember 2018.12.09. 17:39:01

@A kiló nem százat jelent.: "Nem rabszolga, felmond és továbbáll." Mondd ezt egy 60 éves Békés megyei közmunkásnak, kinek se jó (ma hasznos) végzettsége, se nyelvtudása. Ő egyszerűen jóval kevesebbet lesz a családjával, aláír mindent a Főnöknek, száját befogja, fejét lehajtja és DOLGOZIK! Nem ugrálhat, hisz munkahely nincs, a családnak itt van rá szüksége, el nem mehet (max. Romániába...), hisz, ha nem kapja meg havonta a minimálbérét (ugye milyen furcsa? Vannak emberek, akik minimálbérért dolgoznak), éhes marad!

ulpius66 2018.12.09. 17:46:50

@pézzértdolgozókisember:

Hahó!

Nagy a baj nálad!

Képzeld el, az van, hogy a 4,5 millió dolgozó érdekeihez igazítják a törvényeket, és nem az egyszem " 60 éves Békés megyei közmunkás" érdekeihez!

Tudom, persze az volna az ideális, ha a Parlament úgy hozná a törvényeket, hogy előtte megkérdez téged, és a 60 éves emberkédet, hogy nektek mi a jó, és csak ezután alkotnának törvényeket.....ami persze idő pocsékolás: SOKKAL ECCERÚBB VOLNA, HA EGYBŐL TE HOZNÁD A TÖRVÉNYEKET!!!!!!!

nemecsekerno_007 2018.12.09. 17:47:55

@Buchhalter: Biztos van ilyen is én nem vitatom, de azért mondjuk egy békés megyei közmunkásnak még kevesebb a mozgástere...
Sőt ha hiányszakmában van akkor is kevés a mozgástere: vagy marad és próbál béremelést kiharcolni vagy megy Pestre...

neko1967 2018.12.09. 17:49:10

@A kiló nem százat jelent.:
De bizony arról van szó, hogy ráérnek három évvel később kifizetni! Ha még nem dőlt be a cég.... Ha nem volt egy csőtörés, és minden dokumentáció megsemmisült..... Ha még él egyáltalán a munkavállaló.....

És nem én mondom ezt, hanem pl a szakszervezetek!

Emlékszem, az egykulcsos adó bevezetésekor azt mondták a szakértők, hogy az alacsony keresetűek, vagyis a többség kevesebb nettót fog kapni. A válasz? "Ezzel csak a bukott ellenzék riogat!" Aztán tényleg kevesebb lett sokaknak a nettó! Reakció? Jöttek a "bérkommandók"!

ulpius66 2018.12.09. 17:53:52

@neko1967:

Lécci! Lécci! Kécci!

Nem nagy kérés!

Egy azaz 1 azaz egyetlen egy esetet mondjál mán, amikor a túlórázó dolgozónak az adott hónapban nem fizették ki, adták ki a munkabérét, vagy az idejét!

Előre is köszike a választ!

élhetetlen 2018.12.09. 17:54:59

@A kiló nem százat jelent.: Azt hiszem, nem Attilajukkaja értette félre, hanem te őt. Ő csak arról beszélt, hogy a túlmunkával lehet akár három év után elszámolni. És, ha belegondolsz, a 400 óra 50 nap, ennyi simán összejöhet három év alatt az évi nagy karbantartásokból. É ez jelentheti azt, hogy lenyomsz 400 túlórát, és ülhetsz otthon a karbantartás alatt, és egy fillér pluszt nem látsz. Miből gondolod, hogy a cég kifizeti a túlórát, aztán fizeti az állásidőt, ha törvény szerint megteheti, hogy nem? Ez az akinek nem tetszik, átmehet máshova fals, egyszer, amit már írtak, hogy vagy van másik, vagy nincs, a másik, hogy átmegy oda, ahol ugyanez a törvény érvényes?

neko1967 2018.12.09. 18:01:32

@nemecsekerno_007:
Nem megy Pestre, mert nem tudja annyiért eladni a házát, hogy Pesten 1 évre ki tudja belőle fizetni az albérletet! Már ha a családja is feljön.... Vagy szétszakad.....

neko1967 2018.12.09. 18:07:03

@ulpius66:

Nesze f....sp.....ny!

index.hu/belfold/2018/11/21/hazudott_a_rendorseg_a_tulorapenzekrol/amp

Buchhalter 2018.12.09. 18:11:57

@nemecsekerno_007: ja ,jöhet Pestre csak legyen fél milkája legalább.Gyakorlatilag csak a BKV-nak és a MÁV-nak van munkásszállója a munkaadók töredéke fizet albérletet.Tehát feljön a vidéki és ha nincs ismerős albérlet egyből itt Csepelen 90 + rezsi + 2 havi kaució.Ez 26-30 nm.De ez a legalja.van már hirdetve 110-130-t is + rezsi.Na ezért nem találnak a Pesti barmok szakmunkásokat nettó 250-280-t.Nálunk is ennyit adnak a szerelőknek.Nem is tolonganak tömegével.Nem csoda ha alap nyelvtudással a vidéki szakid inkább tovább megy nyugatra.De már irodista se nagyon akad,főleg hogy ott alapbl e legtöbb masezk elvárja a társalgási szintű angolt,vagy németet.dettó ugyan ez van.Most minek dolgozzak Pesten szar pénzért drága lakhatással ha nyugaton jobban kijövök?!

Hopka Éva 2018.12.09. 18:13:44

Na itt már mindenki ismét elég okos, állítom nem dolgoztak még gyárban az elmúlt 10 év alatt a kommentelők. Különösen nem Maxval, aki állítólag valamelyik elszakadt szovjetúnióbeli régi tagországból osztja mindig mindenütt az észt.(nem észt). Ezer éve, a NOL blogon is csak kötözködött mindenkivel...

Fidesz bérszámfejtés 2018.12.09. 18:14:32

A posztot ki tudjuk fizetni karácsony előtt, de a célprémium papírt még nem írta alá a Habony.

Éhes Ió 2018.12.09. 18:16:00

@ulpius66: A közigazgatásban ez mindennapos.

élhetetlen 2018.12.09. 18:22:50

@A kiló nem százat jelent.: „Nincsenek tömegek az utcán”. Kihagytad a 0. pontot. Egy három műszakban dolgozó ember vagy hallott a törvényről, vagy nem. Ha hallott, akkor még mindig elhiheti a kormánynak, hogy ez érte van, nem a munkáltatóért, mert nem hiszem, hogy elemző cikkeket olvas a témában. Csak, hogy értsd. Nem az érdeklődés hiánya, csak idő és energia hiánya. A barátnőm. Őt nem érinti, mert rugalmas munkaidőben dolgozik, tehát dolgozhat 10 órát, senki nem fizet túlóra pénzt, de utána rohan a fiához segíteni, mert a kicsi még csak két hónapos, a nagyobbik két éves, nekik is megveszi a napi árut, a lányával is foglalkozni kell. Az anyóstárs, ha feljön az unokákhoz, náluk alszik, hétvégén meg megy vidékre, mert ott van az örökölt nagy ház, és azzal is foglalkozni kell. Közben ellátja a saját háztartását. Nem hiszem, hogy az elmúlt öt évben látott híradót. A férjének sem kényelmesebb az élete. És elég sokan élnek így.

CyberPunK 2018.12.09. 18:23:18

Mit sírtok, pont ez volt a Fidesz programjában. Ja, nem. Akkor erről konzultáltunk. Ja, nem.

CyberPunK 2018.12.09. 18:25:45

@maxval balcán bircaman: Valójában az egyik karod a tested kb 15%-a. Csak mondom.

TSandor Toth 2018.12.09. 18:30:37

Végre egy korrekt írás az Indexen! amit csak azzal tudnék kiegészíteni, hogy ahol a munka törvénykönyvének tervezett változtatását elfogadja a T. ház az azzal élő cégek rövid időn belül "megszabadulnak" azoktól a dolgozóiktól akik könnyen találnak máshol munkahelyet. Az így elvesztett hosszú évek alatt betanult dolgozókat roppant nehéz lesz másokkal pótolni, ezért azon cégek amelyek élnek majd az új szabályozás adta lehetőséggel rendkívül nehéz helyzetbe is kerülhetnek. A legnagyobb hibája a törvénynek mégsem ez, hanem az, hogy a -legfőképp- középvezetői szinten és alatta okoz konfliktust beosztott és vezető között oly módon, hogy az semmilyen módon nem okoz hatékonyság növekedést sőt inkább a rugalmatlan egyszerű minden kreativitást mellőző "túlórázol és kuss" megoldást alkalmazzák.
Azon cégek amelyek lobbi tevékenysége megkoronázása ezen törvény esetleges elfogadása remélhetőleg felülvizsgálják a törvény alkalmazásának szándékát mert a bevezetés utáni kilépési hullám olyan helyzetbe hozhatja őket ami akár a cég működésének ellehetetlenülésével is járhat.

Etniez 2018.12.09. 18:33:03

Az a sok ember, akit berángatnak majd a futószalag mellé bele fog rokkanni. A Magyar Állam majd eltartja őket, a német autógyár pedig elteszi a profitot.
Magyar ember nem támogathatja, hogy honfitársait így kizsákmányolják és tönkretegyék.

Etniez 2018.12.09. 18:34:15

@Francba már megint nem az Orbán bukott meg.: orvoshoz kérj időpontot holnap, kihordtad az agyhalált lábon.

neko1967 2018.12.09. 18:37:15

És akkor kedves blogger, még nem emlegettük a bentragadó szabadságokat, amit a munkaadó nem hajlandó kiadni.....

Etniez 2018.12.09. 18:37:40

@Gábor Szögyéni: ez a lényeg. A kommancs időszakban is hajtották a dolgozókat, sztahanov, kommancs szombat, stb.
Alig élnek hatvan évet a magyar férfiak.
Az ember nem robot.

Etniez 2018.12.09. 18:47:48

@A kiló nem százat jelent.: "Nem tisztem a Fideszt védeni, de nem arról van szó, hogy három évig visszatartható a kifizetés. Arrról van szó, hogy akár három éves munkaidőkeretben lecsúsztatható a túlóra."

Magyarul 3 évig visszatartható :D

Etniez 2018.12.09. 18:49:11

@ulpius66: az megvan, hogy mi a jövő időről beszélünk, te meg a múltról?

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.12.09. 18:50:45

@élhetetlen: így van. A túlórapénzeket elméletileg ráérnek kifizetni három év múlva (ha erre minden fél rábólint). Sőt akár nem kifizetni, hanem lecsúsztatni. Mondjuk azért ez továbbra se egy valószínű forgatókönyv, illetve a cikk többi pontjával is ajánlom összevetni ezt az apróságot. Mert ez sem jó és nem jó senkinek igazából, de ennél nagyobb problémák is vannak ma is a túlórafronton. És nem csak nálunk. De erről vannak tök jó statisztikák.

Etniez 2018.12.09. 18:53:39

@A kiló nem százat jelent.: a "nem valószínű forgatókönyv" elfogadhatatlan szófordulat, amikor a munka törvénykönyvről beszélgetünk.
Ilyen kitetételnek nem szabadna benne lennie a törvényben.

Nagyot csalódtam ebben a blogban. :(

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.12.09. 18:58:56

@Etniez: Nem, csak és kizárólag a túlóra díjáról van szó. Mert munkaidőkeretnél nem tudni, hogy túlóra lesz-e. Nem értek ezzel egyet, de a kollega megfogalmazása rosszabb helyzetet vázolt, arra is lehetőséget adott, hogy akármilyen kifizetést három évre befagyasszanak. Ha lecsúsztatják, akkor is kifizetik a rendes alapbért, csak nem kell bejönni dolgozni. Szinte biztos, hogy ez a nagy játéktér nem lenne a vállalatok kedvenc játékszere. Véleményes, hogy amúgy ez igazi hátrány-e. Kevesebb lóvét kapsz ez igaz. De lényegében úgy túlórázol, hogy nem később nem kell dolgozz. Tehát mindössze előre dolgoztad le a munkaidődet. Ez még szerintem nem ördögtől való elképzelés. A max. három év túl hosszúnak tűnik. De azt hiszem ez tényleg csak egy elméleti maximum lenne csak.

Etniez 2018.12.09. 19:03:39

@A kiló nem százat jelent.: gondold el, hogy berángatnak téged dolgozni holnaptól egy évig minden szombaton. Utána egy évig dolgozol rendesen. Harmadik évben pedig mondjuk februárban nem kell bemenned. Tetszene? Kétlem. Megengedi a mt? Meg. Ilyet elméletileg sem lehetne megengedi. A rabszolgatörvény jó név erre.

neko1967 2018.12.09. 19:05:04

@A kiló nem százat jelent.:
Az a baj, hogy a kedves bloggszerző életében nem dolgozott, mert akkor tisztában lenne vele, hogy a munkadó és az alkalmazott soha nem egyenrangú felek!

Élő példa! Kis vidéki városban a munkadó új céget hozz létre, más névvel, más tulajdonossal - kicsit sok lett a céggel szembeni végrehajtások száma - éa átviszi a dolgozókat az új cégbe. Pofátlanul kevesebbet ajánl, mint eddig és a dolgozók választhatnak, aláírják vagy nem...... Rájuk van bízva...... Ténykeg egyenrangú felek....... És ez a munkadó késve utalja a béreket mert megteheti.....

neko1967 2018.12.09. 19:17:19

Ez egy nagyon érdekes cikk! Emlékszik még valaki, hogy gyurcsány-bajnai kormányok alatt milyen sokat sztrájkoltak a vasutasok? És 2010 óta hogy megszüntek ezek a sztrájkok!

ujegyenloseg.hu/szabad-e-sztrajkolni-magyarorszagon/

meggyespiskotamagnelkul 2018.12.09. 19:27:39

Jó cikk és abban igaza van, hogy ahol eddig trükköztek az időnyilvántartással, túlórával, kifizetésekkel, ott ezek után is fognak, mindegy, hogy multi vagy kkv, vidék vagy Pest. A probléma az, hogy az új törvénnyel most legalizálják is. Nyilván “csak egy apróság”, mert a kiszolgáltatott dolgozónak eddig sem volt érdekérvényesítő eszköze, de vak az, aki nem látja, hogy a jogállamiság újabb építőkockáját húzzák ki épp....

meggyespiskotamagnelkul 2018.12.09. 19:27:46

Jó cikk és abban igaza van, hogy ahol eddig trükköztek az időnyilvántartással, túlórával, kifizetésekkel, ott ezek után is fognak, mindegy, hogy multi vagy kkv, vidék vagy Pest. A probléma az, hogy az új törvénnyel most legalizálják is. Nyilván “csak egy apróság”, mert a kiszolgáltatott dolgozónak eddig sem volt érdekérvényesítő eszköze, de vak az, aki nem látja, hogy a jogállamiság újabb építőkockáját húzzák ki épp....

meggyespiskotamagnelkul 2018.12.09. 19:27:53

Jó cikk és abban igaza van, hogy ahol eddig trükköztek az időnyilvántartással, túlórával, kifizetésekkel, ott ezek után is fognak, mindegy, hogy multi vagy kkv, vidék vagy Pest. A probléma az, hogy az új törvénnyel most legalizálják is. Nyilván “csak egy apróság”, mert a kiszolgáltatott dolgozónak eddig sem volt érdekérvényesítő eszköze, de vak az, aki nem látja, hogy a jogállamiság újabb építőkockáját húzzák ki épp....

meggyespiskotamagnelkul 2018.12.09. 19:28:49

uhh, bocsi, nem akartam ennyiszer beküldeni :D

CyberPunK 2018.12.09. 19:36:27

@meggyespiskotamagnelkul: Kevered, a jogállamisággal semmi baj, most is törvényt hoznak. A demokrácia nem érvényesül itt.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.12.09. 19:37:11

@Sir Galahad: Köszönöm. Nem vagyok benne biztos, de jelentős időszakos leállásokkal kalkuláló cégeknek ez rugalmasabb és olcsóbb kapacitásszervezést tesz lehetővé. Három évig ülni bármilyen kifizetésen, legyen az túlóradíj, nem megfizetni a közterheket utána, azért szép summa. De nem lennék annak a művezetőnek a helyében, aki így kell vezesse a műszakot. Az ezt alkalmazó cégek hosszútávon nem lennének a munkavállalók kedvencei. De, hogy ki kérte ezt...? Szerintem senki. Esetleg az építőipar, esetleg a német gyárak. Lehet egy haveri gesztus valakifelé. Nem hiszem, hogy valódi tömeges lobbiérdek lenne mögötte. Nincs nemzetgazdasági jelentősége a lazításnak. Hovatovább a hároméves elszámolási ciklust (akár szakszervezeti jóváhagyással, ahogy ugye azt akarták) nem tudok értelmezni. Legyünk kapitalisták: a munkát ki kell fizetni. Pont. Nem háromév múlva, hanem reális határidőn belül. Teszem azt 30 nap. Tovább húzni agyrém. És ellenállást szül. Fluktuációt gerjeszt. Végül gazdasági veszteséget, az előbbiek miatt.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.12.09. 19:39:51

@Gábor Szögyéni: Igazad van. De ifjúkori énemre emlékezve kifejezetten jót tett, ha egy szabadnapra munkát vállaltam: az egészségemnek is. Kimaradt a hétvégi piálás. Nem voltam fáradt másnap. Javult a koncentrációm és még értelmes dolgokat is csináltam utána, szemben az olykor kifejezetten egészségre ártalmas szabadidőtöltéssel. :)

neovolontaire 2018.12.09. 19:41:04

@zsozso56: És nekik nem tulorában számolják el.Az a havi min 240 ora normál modon van elszámolva, tehát nem tulorában, plusz erre jön még rá sok helyen a másik helyettesitése

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.12.09. 19:43:05

@Etniez: Szerintem sem jó a szabályozás, de nem is valószínű, hogy tömegesen használnák ki a munkáltatók minden lehetőségét. Szerintem eléggé egyértelművé tettem a cikkben: "Érdemes volna ezt követelni, mint amúgy helyesen tüntetni a "rabszolgaság" ellen, de mégiscsak céltalanul kormányelleni népfelkelésben reménykedni, mint a sikertelen ellenzéki pártok és parlamentbe vágyakozó árvalányhajas kis megmozdulások.

Majd alkalomadtán aztán semmit se megoldani, ahogy a mostani kormányzat teszi, és koncepciótlanul sodródni az erősebb lobbiérdekeknek megfelelően..."

neovolontaire 2018.12.09. 19:46:55

@A kiló nem százat jelent.: Melyik az a cég, amelyik törvényesen müködik, tehát mérleget készit, pénzügyi beszámolot ir, stb, és ezek ellenére nem tudja megmondani, hogy mi lesz az elkövetkezendö három évben?

szigony 2018.12.09. 19:52:46

Biztos vagyok benne, hogy az itt írogatók nagy többsége nem dolgozik emberekkel.( nem vezet, irányít embereket) Ez igaz a szerzőre is. Nem lehet embereket dolgoztatni úgy, hogy ne lássa a munkája eredményét rövid távon. Ez azt jelenti, hogy abban a hónapban ki kell fizetni amikor dolgozott. Ha nem így történik a másik hónapban már nem jön be. Én meg emberek nélkül semmit nem érek. Amennyiben korrekt módon kifizeted önként is dolgozik négyszáz órát.

Han Solo. 2018.12.09. 19:57:19

Miért nem érdekli a magyar dolgozók 60-70% -át a rabszolgatörvény? ... Kábé azért, amiért ugyanez a 60-70% tart az arab számok bevezetésétől és a pirézek támadásától.

Magyar ember ne viseljen baseball sapkát 2018.12.09. 20:01:05

Azert nem erdekli, mert a lipsi-bolsi sajtoban nem biznak a melosok, tudjak az ellenkezoje szokott bejonni a sivalkodasnak.

Magyar ember ne viseljen baseball sapkát 2018.12.09. 20:06:23

@élhetetlen: 1 honapja a ki nem fizetett rendortulorakrol hazudozott a bolsi sajto, azt csunyan bebuktak.

De most isten bizony igazat mondanak.

élhetetlen 2018.12.09. 20:25:09

@Magyar ember ne viseljen baseball sapkát: Ti begőzöltetek. Minden második mondatotokban hazugoztok. A múltkor néztem az Origót. Csak a címlapon vagy tizenötször leírták, hogy hazudtak, azt hazudták, hazudott, stb. Kósa (?), készített egy törvényjavaslatot. Hazugság? Kövér azt mondta, el sem olvasta, mert ha Kósa azt mondja, hogy ez jó, akkor ő elhiszi (nem szó szerint, nem keresem elő). Hazugság? Most beszélnek, amint látod a tervezetről, senki nem tudja, mi lesz belőle, de már biztosan hazudik a bolsi sajtó. Ja. Én leírtam a véleményemet, nyilván hazudtam. Ennek így semmi értelme, beszélgess magaddal.

Magyar ember ne viseljen baseball sapkát 2018.12.09. 20:26:01

@élhetetlen: 1 honapja a ki nem fizetett rendortulorakrol hazudozott a bolsi sajto, azt csunyan bebuktak.

Valami erdemi kifogas?

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.12.09. 20:38:39

@szigony: Nem vagyok biztos benne, hogy a szerzőre ez igaz lenne, vagy a kommentelőkre sem hiszem. De nem is a cikk mondanivalójára reagálsz. Alapvetően én nem a törvényről akartam véleményt mondani. Az ugyanis úgy ahogy van hülyeség. Ha úgy tetszik: bizonyos keretek között egyetértünk: én is úgy gondolom, pláne egy kapitalizmusban, ha valaki csinál valamit, akkor ki kell fizetni. Szerintem így is jár el egy normális munkaadó. Ebben köztünk nincs vita és nincs értelme engem vagy azt a hatvan embert, aki reagált valamit egy legyintéssel lehülyézni. Én arra kerestem a választ, hogy miért nincsenek tömegek az utcán. Erre kapsz választ a cikkben és még megengedtem magamnak néhány témaelvetést, hogy mivel kéne esetleg foglalkozni a munka világában, hogy javuljon az az érdekképviselet, ami sokkal fontosabb, mint egy keretszabály változása. Köszi a figyelmet!

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.12.09. 20:39:51

@szigony: Nem vagyok biztos benne, hogy a szerzőre ez igaz lenne, vagy a kommentelőkre sem hiszem. De nem is a cikk mondanivalójára reagálsz. Alapvetően én nem a törvényről akartam véleményt mondani. Az ugyanis úgy ahogy van hülyeség. Ha úgy tetszik: bizonyos keretek között egyetértünk: én is úgy gondolom, pláne egy kapitalizmusban, ha valaki csinál valamit, akkor ki kell fizetni. Szerintem így is jár el egy normális munkaadó. Ebben köztünk nincs vita és nincs értelme engem vagy azt a hatvan embert, aki reagált valamit egy legyintéssel lehülyézni. Én arra kerestem a választ, hogy miért nincsenek tömegek az utcán. Erre kapsz választ a cikkben és még megengedtem magamnak néhány témafelvetést, hogy mivel kéne esetleg foglalkozni a munka világában, hogy javuljon az az érdekképviselet, ami sokkal fontosabb, mint egy keretszabály változása. Köszi a figyelmet!

élhetetlen 2018.12.09. 20:51:07

@Magyar ember ne viseljen baseball sapkát: Fogalmam sincs, mi van a rendőröknél, és hogy ki hazudott. De van fentebb valami: @neko: 1967 2018.12.09. 18:07:03. Ha érdekel, kérdezd meg tőle. Ettől függetlenül nem értem ezt a kérdést. Ha, tegyük fel, egy kérdésben valaki téved, (tudod, ilyen szó is létezik), akkor te bizonyított látod, hogy mindenben hazudik? Ez azért beteges! És megismétlem az előző javaslatomat, beszélgess magaddal. Biztosan megértő társ leszel magadnak.

Igazamvanvagyigazamvan? 2018.12.09. 20:51:57

@A kiló nem százat jelent.: butaság. A végkövetkeztetés tehát, ne legyenek törvények, de mégis???

Igazamvanvagyigazamvan? 2018.12.09. 20:54:45

@Magyar ember ne viseljen baseball sapkát: nem bukták be, voltak ki nem fizetett túlórák, amit gyorsan kifizettek, amikor a dolog felszínre került.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.12.09. 20:55:13

@Igazamvanvagyigazamvan?: hát ez tényleg butaság. Egyedi, vállalati, ágazati megállapodásokat jobbnak tartok egy sor szabályozandó kérdésben, mint egy olyan jogszabályt, ami fontos kérdésekre nem ad választ, más kérdéseket meg aránytalanul bonyolult módon korlátoz és szabályoz. Okosabb törvények kellenek, de méginkább tárgyalóképes felek a munka világában. Ezt elő tudná segíteni egy törvény. De ezzel kapcsolatban olvasd el a cikket szerintem.

Laciiiii55 2018.12.09. 20:56:55

250et emeltek 400ra és 1et 3 évre, nem nulláról. Aki eddig papírozás/kifizetés nélkül dolgozott többet az ezután is úgy fog. Ahol a munkaválaló dönt ott ezután ha szeretne többet dolgozni ki lehet fizetni normálisan nem bónusz, meg "otthonról munka" ügyeskedés lesz.

Magyar ember ne viseljen baseball sapkát 2018.12.09. 20:57:12

@élhetetlen: Fogalmad sincs? Akkor miert nem receptekrol temazol? A bolsevikok nem tevednek, hanem hazudnak.

Vagy te azt gondolod hogy feribohoc es szargentini komolyan migrans arabokkal akarja felviragoztatni europat?

Igazamvanvagyigazamvan? 2018.12.09. 20:57:31

@Magyar ember ne viseljen baseball sapkát: "hát a rendőrök a törvény szerint választhatnának, hogy pénzzel vagy szabadidővel akarják-e kiváltani a keletkezett túlórákat, ám a megyei rendőrkapitány utasításai miatt a gyakorlatban ezt nem tehetik meg."

Magyar ember ne viseljen baseball sapkát 2018.12.09. 21:00:29

@Laciiiii55: A kormany megvarta lesz-e ellenallas, nem volt. Azaz az utso szoveggel elfogadjak a torvenyt, vagyis csak a munkavallalo beleegyezesevel lehet plusz tulora.

Azaz legalizalnak egy meglevo allapotot, hogy a melos ha akar tobbet tudjon keresni.

De hat ki lepodik meg a multkori rendortuloras hazudozas utan hogy a bolsevik sajto megint tulorakrol, rabszolgaagrol hazudozik? Ugorgyunk, a karavan halad.

neko1967 2018.12.09. 21:03:47

@Magyar ember ne viseljen baseball sapkát:
F...ssp..k.ny! Én konkrétan rendőr ismerőstől tudom, hogy hogyan szivatják őket a túlórákkal, és nem a sajtótól!

Igazamvanvagyigazamvan? 2018.12.09. 21:05:28

@A kiló nem százat jelent.: egyszer felmerülnek az orvosok, hogy szívesen túlóráznak, tehát a törvény tulajdonképp elfogadható, aztán máskor kiderül, hogy a jól keresők kevésbé érdekeltek a tûlórázásban...
Nem arra kellett volna kifutni a cikknek, hogy olyan törvény kéne, ami ezt lehetőségként hozza fel a munkavállalónak, nem fegyverként adja a munkáltató kezébe?

Igazamvanvagyigazamvan? 2018.12.09. 21:08:04

@Magyar ember ne viseljen baseball sapkát: nem törvényről volt szó, hanem a rendőrök ki nem fizetett túlórájáról. ezúttal egy olyan levelet tett közzé, amit nem Farkas József főkapitány írt, hanem neki írt egy rendőr ezredes."

neko1967 2018.12.09. 21:08:07

@Magyar ember ne viseljen baseball sapkát:
Szabolcsban? Mert a cikk a szabolcsi rendőrökről szól! Gyorsabban szerelnek le, mint a beöltözők!

Magyar ember ne viseljen baseball sapkát 2018.12.09. 21:11:22

@neko1967: cikkeket nem olvasok, a papir mindent elbir, nevtelenul meg plane

Az osszes haverom szabolcsi rendor, toluk tudom hogy 92%-ban Orbanra szavaztak.

Magyar ember ne viseljen baseball sapkát 2018.12.09. 21:12:24

@Igazamvanvagyigazamvan?: te semmilyen levelet nem tettel kozze, a velemenyedet meg nem kerdeztem

Világít a torony 2018.12.09. 21:12:46

@maxval balcán bircaman: Minek kapkodsz a levegőbe a számokért? Egy fideszbirka tök mindegy mit hazudik.

Igazamvanvagyigazamvan? 2018.12.09. 21:14:31

@Magyar ember ne viseljen baseball sapkát: nem én tettem közzé a levelet. Nem csodálom, hogy nem vettek fel.

Magyar ember ne viseljen baseball sapkát 2018.12.09. 21:19:59

@Világít a torony: Van kulonbseg.

Nekunk, fideszeseknek senkit nem kell meggyoznunk, van meggyozodesunk, meg ketharmdunk. GYOZ TUNK

Nektek marad a sivalkodas, pedig hasznos lenne meggyoznotok valakiket.

neko1967 2018.12.09. 21:25:14

You are a liar rat!

Legfeljebb a romák szavaztak 92%-ban a fideszre, egyrészt mert kaptak csomagot, másrészt mégiscsak a "testvír" ott a főnök!

neko1967 2018.12.09. 21:26:04

@Magyar ember ne viseljen baseball sapkát:
You are a liar rat!

Legfeljebb a romák szavaztak 92%-ban a fideszre, egyrészt mert kaptak csomagot, másrészt mégiscsak a "testvír" ott a főnök!

Magyar ember ne viseljen baseball sapkát 2018.12.09. 21:36:57

@neko1967: A romak csak 90%-ban szavaztak a fideszre, azt mondjak szerintuk a lipsik nacik.

Danubius 2018.12.09. 22:03:03

Ha ma te és a munkatársaid napi 8 órában 100,000 ft-ot keresel, de holnaptól úgy döntesz hogy 12 órázol 150,000 ftért, akkor ha minden jól megy hó végén megkapod a 150,000 ftot. DE ez a 150,000 értékben nem lesz a régi 100,000 másfélszerese. Ha az emberek nominálisan többet keresnek rabszolgamunkával az elinflálódik. A piac beárazza hogy neked az alapvető szükségleteid ugyanazok, de több pénz áll rendelkezésedre. Az kéne legyen a cél hogy 8 órában nőjenek reálértéken a fizetések. A tólóra nem megoldás.

VadMacs 2018.12.09. 22:11:37

Ez a "3 év múlva kifizetik a túlórákat" egy újabb gumicsont, amin lehet rágódni - mindamellett, hogy tényleg illik a rabszolgatörvény elnevezés erre az okádékra.

Amiről nem beszélnek a legtöbb helyen: ez a munkaidőkeret nevű valamit érinti, amit leginkább a multik szeretnek használni. Munkaidőkeret esetén van az, hogy a keret végén fizetnek, Kósa agyhalott elvtárs ezért hazudik, amikor azt pofázza, hogy majd 3 havonta kifizetik a túlórákat. 3 hónap múlva a 3 hónapos keret esetén fizetnek. Épp azért fröcsög baromságokat lalika, mert a keret végén derül ki, hogy a többlet óraszámot csúsztatják, vagy kifizetik (ekkor lesz túlóra). Márpedig ahol eddig ilyennel találkoztam, ott soha nem rugalmas munkaidő kezelés miatt k*rták a melósok nyakába, hanem az orrba-szája túlóráztatások miatt - ironikusan épp azért, mert a dolgozók keret nélkül állandóan lázadoztak a rendszeres túlóráztatásokért.

Viszont amiről egy helyen se olvasok, az a következő: a munkaidőkeretet a multik azért alkalmazzák előszeretettel, mert amikor pl szombaton berendelnek dolgozni, azt nem túlórának hívják akkor még, hanem elrendelt munkanapnak. És mint ilyet a munkavállaló jogszerűen nem lehet megtagadni, magyarul kockázatmentes fegyver a munkaadók kezében. Részben ezért mondtam fel az előző munkahelyen, sírják ki másnak a bánatukat, hogy nincs melós. Ja, ha minimálbér van, börtönszerű körülményekkel megfűszerezve, onnan rövid időn belül sokan lelépnek.

Aki meg ezeknek a majmoktak/fidesztáliboknak csápol a rabszolgatörvénnyel kapcsolatban, az szarjon sünt, lehetőleg harántfekvéssel...

Magyar ember ne viseljen baseball sapkát 2018.12.09. 22:18:31

@Danubius: Sajnos, a lipsi-bolsi idoszakkal es a bezzegnyugati orszagokkal ellentetben, egyaltalan nem nonek a realberek. Orban miatt.

Magyar ember ne viseljen baseball sapkát 2018.12.09. 22:19:35

@VadMacs: S ha nem tetszik, nem kell tulorazni, s akkor nem fizetnek a munkaidokeret vegen. Problema?

ati27 2018.12.09. 22:25:48

Én már csak egy sört kérek. :) Szal, meglesz ennek is a böjtje. Ugye ezt kósáék arra találták ki, hogy jön a bömös, és majd kevesebb emberrel ki lehet szógáni, mer ugye munkaerő hiányvan. Csakhogy ezzel lehet azt érik el, hogy hoszabb távon még több ember lép le. Mondjuk az eü-ben, de másjonnan is. Szóval gratula. Ez megint a jómagyar vadkapitalista hozzáállás... Szal hajrá.. Szerencsére én már vagy 12 éve leléptem.. Már akkor is utam ezt.. Most van 30 nap szabim, +még kb egy hét ATF (munkahét rövidités ami heti 1.5 óra.) Ha nyáron kiveszek 4-5 hét szabit, a kutya nem szól érte.. Ja és szabi idő alatt nem is keresnek..

nniicckk 2018.12.09. 22:30:14

"Miért nem érdekli a dolgozókat a 400 órás "rabszolgatörvény"?"

Arra volnek kivancsi, azt kene igazabol megnezni, hogy a mostanaig engedelyezett 300 ora tulorat, azt mennyire hasznaltak ki. Mindenki minimum 300 orat dolgozot, vagy csak elvetve tortenik ilyen ? Mert ha idaig tobbsegeben, nem hasznaltak ki a 300 ora tulmunka lehetoseget a munkaltatok, akkor valoszinuleg semmi nem valtozik, es a 400 ora is, csak ritka indokolt esetben lesz kihasznalva.

Magyar ember ne viseljen baseball sapkát 2018.12.09. 22:33:38

@nniicckk: nem azt kene megnezni

ONKENTES, akkor nem mind1 hany ora van a torvenyben?

VadMacs 2018.12.09. 23:01:58

@Magyar ember ne viseljen baseball sapkát:
>S ha nem tetszik, nem kell tulorazni, s akkor nem fizetnek a munkaidokeret vegen. Problema?

Nagyon hülye vagy...
Még egyszer: az elrendelés pillanatában nem túlórát rendel el, hanem munkanapot. Munkanapot jogszerűen nem tagadhat meg. Túlóra csak a munkaidőkeret végén van, amikor már az elszámolás zajlik, és régen kidolgozta a melós a belét.

Magyar ember ne viseljen baseball sapkát 2018.12.09. 23:16:38

@VadMacs: Marhasag.

Eddig 250 ora volt a tulorakeret, es bele kellett hogy egyezzen a szakszervezet. Ezutan 400 lesz, es bele kell hogy egyezzen a melos. Ennyi, szokas szerint arnyekra vetodtek a bolsik.

VadMacs 2018.12.09. 23:20:24

@Magyar ember ne viseljen baseball sapkát:
>Eddig 250 ora volt a tulorakeret, es bele kellett hogy egyezzen a szakszervezet.

250 kollektív nélkül, 300 kollektívvel. Igen, kell a szagszervezet, de az a legtöbb helyen lefekszik a vezetésnek, elvégre a lóvét (értsd: tisztségviselő fizetése) is onnan kapják, vagy mi a fene...

>Ezutan 400 lesz, es bele kell hogy egyezzen a melos. Ennyi, szokas szerint arnyekra vetodtek a bolsik.

Attól félek. Milyen szép is volt amíg nem borult a bili, szó sem volt az eredeti javaslatban arról, hogy a melós beleegyezése is kell...

Magyar ember ne viseljen baseball sapkát 2018.12.09. 23:23:11

@VadMacs: Pont ez volt a lenyeg, csapdaba csalni a bolsikat, ami remekul sikerult.

Ismet logo orral es partiz-ezer szavazattal szegenyebben kulloghatnak haza, akarcsak 1 honapja, amikor a rendorok tulorapenzerol probaltak hazudozni.

VadMacs 2018.12.09. 23:32:32

@Magyar ember ne viseljen baseball sapkát:
>Ismet logo orral es partiz-ezer szavazattal szegenyebben kulloghatnak haza, akarcsak 1 honapja, amikor a rendorok tulorapenzerol probaltak hazudozni.

Esetleg azért nem megy már ki senki, mert semmi értelme az egésznek. Mára eljutottunk odáig, hogy ez a fasiszta rezsim senkivel nem hajlandó szóba állni, aki nem sorosozik orrvérzésig. Aki meg sorosozik, migráncsozik, az meg eleve nem ilyen dolgokkal foglalkozik, hanem egy párhuzamos valóságban érzi jól magát...

Őszintén, mi értelme lenne, ha a 'zemberek kimennének? Ha nem gyújtanák fel a fél várost, mint amikor a nemzethy gyújtogatók "hősködtek" az adófizetők kontójára, akkor lesz*rják őket. Ha ugyanazt csinálnák, akkor meg rohadt sorosisták zavarognak, ennyi lenne a válasz. Mi változik? Semmi.

Az emberek felfogták mostanra, hogy felesleges kimenni, mert ruszki kirakatdemokrácia maradt csak a nyugatra menekülők után. Azt is felfogták, hogy hiába zavarnák el a halál f*szára a mostani garnitúrát, ha a kádereikkel majd egy évtizedre előre kitömött államaparátus gondoskodna arról, hogy semmit ne tudjanak csinálni, ami nemesi előjogaikat veszélyeztetné.

Magyar ember ne viseljen baseball sapkát 2018.12.09. 23:42:31

@VadMacs: Kimennek, es a fideszre szavaznak. Majd ha nem fog tetszeni amit a fidesz csinal, masra szavaznak.

En orulnek ha kimennenek a bolsik gyujtogatni, mert 10x annyian mennenek oket agyonverni.

Igazamvanvagyigazamvan? 2018.12.09. 23:50:20

@Magyar ember ne viseljen baseball sapkát: egyszer azt mondod, én állítottam, egyszer azt, hivatkozom valamire. Döntsd már el.
Majdnem rendőrként meg kéne tudni oldani ilyen "rejtélyt".

Igazamvanvagyigazamvan? 2018.12.09. 23:54:32

@Magyar ember ne viseljen baseball sapkát: nem tetszik, nem kell túlórázni? Az IQ eredményed negatív lett, biztos örülsz.
Miért van az, hogy a fideszes hozzászólók ennyire ész nélkül védik a mundért?
Szó szerint ész nélkül. Ja, azért...

Igazamvanvagyigazamvan? 2018.12.09. 23:56:43

@Magyar ember ne viseljen baseball sapkát: a bolsik nem mennek gyújtogatni, az ősi fidesz szokás.

VadMacs 2018.12.10. 00:02:36

@Magyar ember ne viseljen baseball sapkát:
>Kimennek, es a fideszre szavaznak. Majd ha nem fog tetszeni amit a fidesz csinal, masra szavaznak.

Hogyne, azok után, hogy lassan minden épeszű, munkára fogható elhúzott családostul a haldokló nyugatra. Majd az egyre nagyobb arányban maradó, rendszertől függő köszmunkások, bözsiutalványra váró kurmánypropagandával agymosott nyuggerek (ami nem egyenlő a nyugdíjas kifejezéssel), lefizetett ukrán/román, még magyarul sem tudó "újmagyarok", meg a közpénzből egyre többet nyúló nerhuszárok fognak átszavazni. Persze az egyre nagyobb arányt képviselő segílykésekkel. Komolyan mondom, tanítani kellene...

>En orulnek ha kimennenek a bolsik gyujtogatni, mert 10x annyian mennenek oket agyonverni.

Ott a gond, hogy minek gyújtogassanak, ha az ők is helyet kaptak a kondérnál? A legtöbb bolsi a parlamentben egy olyan társuláshoz tartozik, akik állítólag valamiféle fiatalok, meg demokraták.

Világít a torony 2018.12.10. 00:37:02

@Magyar ember ne viseljen baseball sapkát: Nem tudom mire válaszoltál. A fityesz agyhalottjai általában csak úgy ötletszerűen firkázgatnak, ezért nem is csodálkozom a nekem címzett soraidon. Tudtad, hogy a fidesz mára egy szitok szó? De lesz ez még rosszabb is.

Magyar ember ne viseljen baseball sapkát 2018.12.10. 00:55:05

@Világít a torony: Nem tudtam.

Tudtad, hogy ha holnap lenne a valasztas, Orban haromnegyedet kapna?

2018.12.10. 01:09:48

„ahol szükség volt rá, eddig is jóval többet túlóráztak a dolgozók, ahol meg nem, ott eztán se fognak. Ilyen szempontból teljesen mindegy mennyi a maximálisan megengedett túlóraszám”

Ha analógiával akarnék élni: a köznyelv szerint ellophatatlan autó nincs, akkor tehát mi a f*sznak szerelünk bele, immobilizert, riasztót, sőt ezentúl még a slusszkulcsot is hagyjuk benne, úgyis mindegy nem? Hát nem. Attól hogy egyes munkáltatók eddig is magasról belesz*rtak a munka törvénykönyvébe, arra nem az a helyes válasz, hogyha úgysem tudjuk tiltani, akkor legyen inkább legális, és ezüsttálcán adjuk át a dolgozók kizsákmányolásának lehetőségét. A munkáltató úgy viszonyul az munka törvényéhez, mint a gáz a rendelkezésre álló térhez: mindig kitölti azt. Ha valamit megengedsz, akkor élni fognak vele.

„szalag melletti betanított munkások, árufeltöltők, takarítók kiszolgáltatottsága teljesen más, mint mondjuk a fővárosban már nyugati bérekért keresett informatikusoké, magasan kvalifikált szakembereké.”

Hát a nyugati bérektől még azért igen messze vagyunk, de tény hogy másképp használják ki a magasan kvalifikált szakembereket: sokkal trógerebb és gec*bb módon. Ugyanis amíg egy szalagmunkásnak éles határvonal van a munkaidő és szabadidő között, addig a fővárosi magasan kvalifikált munkaerőnél, a legtöbbször már nem beszélhetünk ilyenről. Elvárás a folyamatos telefonos rendelkezésre állás, a rugalmasság, a munka már betolakodott az otthonokba is, vpn, otthonról dolgozás, nincs ünnepnap, hétvége, nincs megállás, nincs vége a munkaidőnek, és nincs kezdőidőpontja a szabadidőnek. Amikor szükség van rád, állj rendelkezésre, on demand. Mivel kvázi jó a fizetésed, tudják, hogy ezt az aprócska figyelmességet megteszed full ingyé’ is.

„Paradox, de éppen a már jólkeresők a legalkalmasabbak arra, hogy az érdekeikért kiálljanak.”

Nincs ebben semmi furcsa. Ha az egész életed már a munkáról szól, és ennek kell mindent alárendelned, akkor egyszer eljutsz odáig, hogy elég. A szabadidő lesz a legfontosabb, és már semmilyen pénz nem motivál. Magyar viszonylatban az emberfeletti túlóra, és sok munka, egyébként sem volt rajta sosem a meggazdagodás titkos receptúráján. Sehol nem fizetnek annyit, hogy megérje túlórázni, arról persze felesleges vitát nyitni, hogy Kovács Pirike betanított munkatárs számára hiányozni fog-e a havi 4820 forint túlórapótlék, nyilván igen. De azért álljon már meg a fáklyás menet: ha a választhatna, valószínűleg ő sem a túlórázás lehetőségéért kaparna, hanem inkább a tisztességes európai munkabért választaná.

2018.12.10. 01:18:02

@Magyar ember ne viseljen baseball sapkát: "Ezutan 400 lesz, es bele kell hogy egyezzen a melos"

jah, ez az ország pont arról híres, hogy megkérdeznek előzékenyen, mi a meglátásod a dolgokról.

Magyar ember ne viseljen baseball sapkát 2018.12.10. 01:23:03

@Jankove: Csak ha magyar kormany van, ha bolsevik lipsi kormany van az szarik a fejedre.

Bar itt a munkaltatokrol van szo, hat nekik most nem erdekuk elengedni a melosokat, mert nincs eleg melos. Szemet fasisztak, milyen jo volt amikor 10en vartak egy helyre, hogy kegyesen minimalberre bejelentsek oket.

Világít a torony 2018.12.10. 05:58:33

@Magyar ember ne viseljen baseball sapkát: Az összes lehetséges választási csalás igénybevételével elképzelhető, a csalások nem áll messze a Fidesz maffiától.
Ám nem lesz holnap választás.

lenörd hofstadter 2018.12.10. 06:52:05

@neko1967:

Mély magyar egy bites fide SS magyar már azt is elfelejtette, hogy 2011 telén bármilyen felújítás nélkül is vidáman jártak azok a buszok, amik egy évvel korábban még naponta döglöt tek meg.

Mély magyar negatív IQ-s fide SS magyar mindent elkövetett orbán főtitkár újbóli eljöveteléért, oszt most valahogy nem zavarja annyira, hogy rosszabbul élt a 2010-től elmúlt nyolc évben, mint az azt megelőző "azemútnyócévben".

Mély magyar egy bites fide SS magyar egyszerűen hül.e.

lenörd hofstadter 2018.12.10. 06:53:41

@Magyar ember ne viseljen baseball sapkát:

A bolsik 2006-ban már gyújtogattak, és most elég fura lenne, ha a hatalmon lévő bolsevikok elkezdenének gyújtogatni.

lenörd hofstadter 2018.12.10. 06:58:11

@VadMacs:

Át kéne szervezni a szakszervezetet vállalati apanázs helyett dolgozói finaszírozásából, tagdíjból kapott fizetésre oszt ha nem képviselik a melóst, akkor repül a funkci.
Egyből lenne valódi szakszervezet.

Csak jelzem, az átkosban így működtek a vasutas biztosítók és elég jól elvoltak állami támogatás nélkül is. Még ma is fut belőlük vagy kettő.

midnightcoder2 2018.12.10. 07:54:51

@lenörd hofstadter: Érdekes, hogy miközben a "baloldal" kivételesen épp a dolgozók érdekében próbál fellépni - bár ami azt illeti, ezzel jó eséllyel tényleg többet árt vele mint haszál - közben azt az oldalt bolsevikozza akik ellenében próbál bolsevikként megmozdulni.

Az más kérdés, hogy ahogy a postoló is írja, igazából az hogy mit lehet és mit nem, nem a munka törvénykönyve, hanem az eszkimók és a fókák viszonya határozza meg. Ergo egy olyan törvény, amitől több multi fog idejönni, javítja a dolgozók alkupozícióját.

midnightcoder2 2018.12.10. 08:00:45

@lenörd hofstadter: "Egyből lenne valódi szakszervezet."
A szakszervezet csak ott tud érdemben bármit is tenni, ahol van saját gazdaság, és ahol nagy tömegű dolgozó dolgozik kb. azonos feltételekkel. A kétszemélyes Gipsz Jakab Kft-ben dolgozó villanyszerelő nem fog sztrájkolni a hasonló nagyságú Beton Jenő Bt-ben dolgozó adminisztrátorok kedvéért. És a multinál dolgozó polgár sem fogja ezt túlzásba vinni, mert a multi válasza könnyen az lehet, hogy fél év múlva megy az egész cég a románokhoz, vagy Kínába, a dolgozó meg mehet segélyre. Ugyanezért nincs érdemi baloldal sem, az amit annak hívunk sokkal inkább védi a lumpen elemek érdekeit mint a dolgozókét.

CégvezetőX · http://cegvezetox.blog.hu 2018.12.10. 08:08:02

@Jankove:

" Elvárás a folyamatos telefonos rendelkezésre állás, a rugalmasság, a munka már betolakodott az otthonokba is, "

ez egy érdekes kérdés. Munkaidőn kívűl a kollégáim tényleg csak halaszthatatlan "vészhelyzet" esetén keresnek. Én is eképpen viszonyulok hozzájuk. Nem mondom, hogy nem volt rá példa, de ez egy évben 1-2 eset ami többnyire kimerült a telefonos információ kérésben.

Aki(k) viszont abszolút nagyívben tesz erre, az megfigyeléseim szerint az ügyfelek.

sZulamith 2018.12.10. 08:23:49

Vezetőként, soha nem értettem egyet a túlórával, mert nincs jogom a mások szabadidejével gazdálkodni. A vezető azért vezető, hogy szervezze meg a munkát.

Elvem, hogy egy bizonyos idő után a munka már nem ér semmit. Vagy fizikailag, vagy szellemileg elfárad mindenki. A történetemhez az is hozzá tartozik, hogy utánam a következő vezető /igaz diplomás/ a beosztottjai /bérelszámolók/ karácsonykor is otthon dolgoztak.
Hatékonyságról kéne többet beszélni, nem kötelező túlórát elrendelni, nevetséges.

$pi$ 2018.12.10. 08:38:00

@Etniez: "Harmadik évben pedig mondjuk februárban nem kell bemenned. Tetszene? Kétlem. Megengedi a mt? Meg. Ilyet elméletileg sem lehetne megengedi."

Amikor oktató voltam ilyesmit csináltak, szorgalmi idpszakban sokszor még szombaton is meló volt, nyáron meg be sem kellett menni az épületbe hónapokon keresztül. Ilyen állás. Az egyetem túlórára soha egyetlen fillért sem számolt el senkinek. Tilos volt nyolc óránál többet beírni a jelenléti ívbe, dolgozni meg annyit kellett, amennyit mondtak.

A büféssel beszélgettem, náluk ez úgy ment, hogy tavasszal felmondtak nekik, szeptemberben meg visszavették azt, aki visszajött.

Persze, mondhatod, hogy mostantól ki van cseszve a dolgozókkal, de valójában a dolgozókkal mindig annyira van kicseszve, amennyit a munkáltató ki tud zsarolni. Nagy naivitás azt hinni, hogy eddig jó volt melósnak lenni, ezentúl meg majd rossz lesz. Lehet, hogy ezentúl a büféslánynak nem mondanak fel minden tavasszal, de, hogy a büfé ezentúl sem lesz nyitva nyáron az üres épületben az biztos.

$pi$ 2018.12.10. 08:48:22

@$pi$: Még egy dolog. Nem hiszem, hogy van olyan cég, amelyik dolgozók tömegeit agyontúlóráztatja éveken keresztül, aztán hazaküldi a tömeget hónapokon keresztül, hogy ne csináljanak semmit. Idénymunka van, de legfeljebb éves ritmust jelent.

Ez a több éves gályázás, aztán meg hónapokig semmi egy olyan dolog, mint amikor robotokkal riogatják az embereket. Teljesen valószínűtlen, csak az tud ilyenen aggódni, aki imád mindenféle elképzelhetetlen dolgokon rettegni.

lenörd hofstadter 2018.12.10. 08:49:42

@midnightcoder2:

Megint kevered a dolgokat, és az sem teljesen jutott el a tudatodig, hogy a multit jobban érdekli a biztonságos környezet, ahol a tolvaj gazdáid nem visszamenőleges törvényalkotással büntetik a nekik nem tetszőket, mint az, hogy sunnyogással esetleg megtakaríthat néhány millát a ki nem fizetett túlórákkal.
Ne a CBA.ból és Lölöd garázdálkodásából indulj ki, a normális világok máshogy működnek mint a ti komcsi orbánideológiátok.

lenörd hofstadter 2018.12.10. 08:50:52

@midnightcoder2:

Igen, pontosan ezt a kétkulacsos szemléletmódodat kritizáltam amit most itt leírtál.

lenörd hofstadter 2018.12.10. 08:52:49

@midnightcoder2:

" Ugyanezért nincs érdemi baloldal sem, az amit annak hívunk sokkal inkább védi a lumpen elemek érdekeit mint a dolgozókét. "

Ez se semmi, pontosan mutatja a putyinista bolsevik fajtád véleményét az egészségügyi, tanári, tűzoltói, ... etc. pályán dolgozó valódi emberekről.

erkölcsi hulla 2018.12.10. 08:53:36

Ismèt kèrdem: mièrt 3 èv után fizetik ki, ès ha ki is fizetik 3 èv után, hol van az inflációs kompenzáció, ès hol van annak a jelentős visszatartott pènznek a kamata. Mert a ki nem fizetett munka nyilván haszonkènt jelenik meg. Ès mi vèdi a munkást attól hogy papíron becsődölt 3 èv után a cèg.

$pi$ 2018.12.10. 08:55:26

@lenörd hofstadter: Ha holnaptól lenne egy új adónem, akkor a hozzád hasonló bolsevikok három hónapon keresztül azon hörögnének, hogy ez visszamenőleges, mert eddig nem volt, mostantól meg lesz és én tegnap még arra számítottam, hogy soha nem lesz.

Más kérdés, ha megszűnne egy adónem, akkor meg azon hörögnétek, hogy ezen többet spórolnak a gazdagok mint a szegények, sőt, akik soha az életükben nem fizettek adót, azok most nagyon rosszul jártak. :D

$pi$ 2018.12.10. 08:58:05

@erkölcsi hulla: "Ismèt kèrdem: mièrt 3 èv után fizetik ki"

Éhséglázadások lesznek! :D De most már komolyan!

ekat 2018.12.10. 09:24:11

Mondjuk én nem ismerek senkit, akit érintene ez egyáltalán. És mielőtt megkapom, hogy önző vagyok, meg a szolidaritás, meg minden, voltam én pár éve jópár tüntetésen, szolidaritásból is, de szépen lassacskán azzal kellett szembesülnöm, hogy az ország a Fideszt akarja, vagy nem tud kit akarni helyette, és széllel szemben pisálok. Úgyhogy abbahagytam, van nekem életem is. Itt a jelenlegi helyzetben megszokni vagy megszökni lehet csak.

Thomas Dantes 2018.12.10. 09:41:47

Az embereket azért nem érdekli:
mert sokan nem tájékozódnak
Sokan nem is értik miről van szó.
Sokan belefásultak, beletörődtek mindenbe
Sokan fidesz szavazók és még örülnek is neki ha ingyen túlórázhatnak évi 400 órát.
Sokan pedig nem szolidárisok. Hisz őt nem érinti.

Egyébként lefogadom: jaj de hát nem is kötelező ezt elvállalni. Nem kötelező csak akkor ki rúgnak. És vesznek fel helyetted ukránt.
Meg kifizetik...persze. 3 év alatt lehe4t épp elég okot találni, épp elég kiskaput, hogy ne fizessenek.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.12.10. 09:42:14

A kommented nem ragadja meg a lényeget. A túlóradíj egyfajta előlegként való lenyúlása tényleg nem lenne szép, ezért a legtöbb munkahely ezzel nem élne.
@$pi$: ez egy időkeret lenne, nem föltétlenül kéne megvárják, nem is várnák meg a három évet, de lehetőséget teremt egy 2-3 év múlva történő leállásnál szabadságolásra váltani a korábbi túlórát.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2018.12.10. 09:53:58

@Attilajukkaja: Hát a Fidesz meg a Jobbik képes saját soraiból miniszterelnök jelöltet állítani. Ez a szociknak Horn óta nem nagyon sikerül. Megyó, Gyurcsány, Karácsony Geri mind kívülről jött figura.
Egyébként Orbánt már csak azért is érdemes lenne komolyan venned, mert zsinórban háromszor vert el titeket.:)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.10. 09:55:46

@$pi$:

Éhségmenet lesz! Fogyókúrázni vágyó ballib milliérdosok fognak menetelni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.10. 10:16:38

@erkölcsi hulla:

Dehát sehol nem úgy van, hogy 3 év után fizetik ki. Ez egy mítosz.

KissGecihuszár 2018.12.10. 10:17:47

először is, érdemes ezt a cikket és az ott lévő táblázatot alaposan áttanulmányozni, mermérne?
www.hrportal.hu/c/ezekben-az-orszagokban-leghosszabb-a-munkaido-20180117.html
Talán autentikus lehetek, ha megosztom egyrészt 2014-es itthoni, egy classic hazai KFT-nél,az ott töltött fél év alatti "egzotikusch" munkavégzésem storyját, másrészt a "történelmi" NSZK-ban, az elmúlt 3.5 évben, mint leiharbeiter abszolvált de facto munkaidőket.
Szóval 2014-ben, itthon egy fővárosi, hazai tulajdonú KFT-nél de jure heti 40, havi 160 órás melószerződésem volt, mely gyakorlatilag a belépésemet követő napokban úgy vált írott malaszttá, ahogy az a nagykönyvben írva vagyon! Mivel a cégnek paralel számos kivitelezési projektje volt (világítástechnika) , melyet nyilván a lehető legkevesebb melóssal óhajtott abszolválni, így nem nehéz kitalálni, hogy1-1 munkanap (de volt pár szombat is, naná majd nem) soha nem 8 órát tartott, hanem 10-12, de vidéki projektek esetében -igaz, csak 1x-2x- !15 órás! munkanap is volt, azért hogy ne kelljen 1 ott éjszakázást (Pécs), annak szállás költségét még pluszban ráterhelni az adott projektre. Fél évet töltöttem a cégnél (kipi.ztak,ennyit a hazai KKV szektor cégtulajdonosainak, ügyvezetőinek plebejusokhoz történő hozzáállásáról) , mely nem 6x160 = 960, hanem bőven 1200 óra felett volt, tehát kb. 1/3-al több volt a tényleges munkaóra a szerződésben leírtnál, s mert ezt én is pontosan nyilvántartottam, kilépéskor letettem főnököm asztalára, akinek ezért némileg több dellát kellett kicsengetnie, mint amire előzetesen kalkulált.
Leiharbeiter lét a Német leihfirmánál: igen, a belinkelt cikkben szereplő táblázatban is egyértelműen látható; a (nyugat) Németek melózzák talán az egész világon a legkevesebbet és ez egybecseng az általam kint sk megtapasztalt valósággal is, miszerint h-cs közt szigorúan 8 óra, pénteken délben, de max 13h- kor szerszám kacsóból kies, computer kikapcsol, rá 5 percre már üres volt azon cégek objektumai, ahol volt szerencsém megfordulni. Ezzel szemben mi -nyilván a több fizu okozta "erős izgalmi állapot" okán- bőven heti 40-45, sőt több esetben 50 órát is nyomtunk, hétfő-péntek, vagy heti 47-55óra közt szombati munkavégzéssel is. Törvényesen max. napi 10, heti 58, vagy havi 200 órát lehet melózni, de kellő "kreativitással" ezen szabályok is kijátszhatóak, de a papírokra oda kell figyelni, azaz napi 10 óránál, heti 58 óránál nem kerülhet több a "stundenzettelre" , hiszen egy esetleges -és abból bőven akad ám odakint- munkaügyi ellenőrzés alkalmával minden résztvevő,azaz a minket "bérbevevő" Német cég, a mi munkáltatónk, azaz a leihfirma és persze mi is garatra szopcsizhatjuk a qkit, ergo senkinek nem éri meg de jure, azaz "papírilag" áthágni a szabályokat. Épp ezért amennyiben de facto többet melóztunk ,mint a törvényes keret, ez esetben úgy töltöttük ki a heti munkaidő nyilvántartást, hogy quasi elosztottuk az adott hónap hetei közt a túldolgozott napokat, hogy a hónap egészében semmiképpen lépje túl a 200 órát, oszt jónapot! Ami viszont a legfontosabb, hogy amennyiben én mondjuk 190 órát melóztam, 23 munkanap alatt, ez esetben garantáltan nettó 2000 EUR feletti bérem volt, ja és a szálásomat nem én, hanem a munkáltatóm csengette! Ha itthon vki mondjuk hasonló óraszámot teljesít, mennyit is kap nettóban??
1000 EUR,esetleg erős izgalmi állapotban 1100?!? Na, itt van ám az óriási különbség a motiváció tekintetében! És az is TÉNY, hogy -köszönhetően az '90-óta eltelt 28 "demokratikus" évnek- nagygyon más a helyzete egy É-Kelet, Kelet, Dél-Magyarországi és megint más egy vízfejbeli, Győri, Kecskeméti melósnak, amikor szerződik a munkáltatójával, illetve amikor már ott van mondjuk 5 éve és nem biztos, hogy oly szívesen kezdene "tiszta lappal" egy új melóhelyen, ahol gyaksira minden tekintetben a 0-ról kellene kezdenie.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.10. 10:22:20

@$pi$:

Ez kb. olyan, mint az, hogy nem kell kerítás, mert majd leülnek a kerítés tövében a menekültek és beadják a menekültkérelmet.

Azok rettegnek a túlóraszabályozás miatt, akik sose dolgoztak túlórában.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.10. 10:25:36

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Mi is a valóság?

Tisztázni kell egyetlen dolgot a szabályozásban: mikor van kifizetve a túlóra. Minden mással semmi gond.

Angliában évek óta 408 óra az éves elrendelhető túlóra.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.10. 10:33:22

@Danubius:

Ez baromság. A piacot nem érdekli, honnan a több pénz, túlórából vagy másból.

BéLóg 2018.12.10. 10:35:50

Mindazon cégek, akiknél kb. szükséges a túlóra és MEGBECSÜLIK a dolgozókat (ha már milliókat fektettek beléjük pl. OKTATÁSSAL), össze-vissza trükközni kényszerülnek, mivel az évi max. túlórakeret igen hamar betelhet. NEKIK biztosan jól jön ez, különösen hogy még Keleteurópában is nagyjából ezer éve ENNYI a max túlóraKERET. És mégsem halt meg senki.

A másik, MOST hogy csupán egykulcsos az adó, ha valaki többet dolgozik, többet is kap. Mennyire emlékszem azokra a szép balliberális időkre, amikor a dupla munkát tripla elvonás sújtotta, vagyis ha 100 óra helyett 200-at teljesítettél, kb. 125 óra BÉRÉT kaptad kézhez.
AZOK az idők persze piszokul jók voltak, meg is volt a munka becsülete.

Három, hogy a túlórához pótlékok járnak, ergo egy szombatért 100% pénz van (8 óra = 16 óra fizetés!) vasárnap esetében meg még vissza is kapja az ember a napját, vagyis 8 óra = 16 óra fizetés és egy hétköznapi pihenőnap, kötelezően.

Talán még annyit mondanék, ha elrendelnék a túlórát, te nem vállalod, ezért kirúgnak, szar helyen dolgozol és szar "hivatást" választottál.
Ha elrendelik a túlórát, te nem vállalod, kirúgnak, a helyedre meg öten jelentkeznek, dettó.

Ma amikor a lidlük meg aldik GYAKORNOKOKNAK ajánlanak 200ezres fizetést, nehezen tudom elképzelni, hogy valakit TÚLÓRA el nem vállalásáért kirúgnának. Ha mégis, lásd fentebb!

$pi$ 2018.12.10. 10:39:03

@maxval balcán bircaman: "Azok rettegnek a túlóraszabályozás miatt, akik sose dolgoztak túlórában."

Meg akarják védeni az embereket saját maguktól. Ehhez csak az kellene, hogy ne az emberek mondják meg, hogy ki legyen hatalmon. Száz éve mindig ide lukadnak ki a bolsevikok.

citrix 2018.12.10. 10:40:32

"...s az emberségen, mint rajta a rák,
nem egy szörny-állam iszonyata rág
s mi borzadozva kérdezzük, mi lesz még,
honnan uszulnak ránk uj ordas eszmék,
fő-e uj méreg, mely közénk hatol –
meddig lesz hely, hol fölolvashatol?…
Arról van szó, ha te szólsz, ne lohadjunk,
de mi férfiak férfiak maradjunk
és nők a nők – szabadok, kedvesek
– s mind ember, mert az egyre kevesebb…"

BéLóg 2018.12.10. 10:41:13

@KissXXXHuszár: Magyarországon is vannak olyan helyek, akik ugyanígy járnak el mint teveled az nszkban. Egyszerűen ilyen helyen kell dolgozni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.10. 10:42:15

@$pi$:

Én nem mondom, hogy alaptalan a szakszervezeti tiltakozás. A 3-éves keret lényegét mindenképpen tisztázni kellene, ez ugyanis abszurdum, ha valaki kifizetési időszaknak érti. De alapvetően ezt leszámítva a szabályozás csak segít a dolgozóknak, csökkenti a feketemunkát.

BéLóg 2018.12.10. 10:43:05

@Thomas Dantes: HA téged kirúghatnak és felvesznek egy ukránt, akkor te egy darab sz...r vagy és ezért úgy is kezelnek mint egy darab sz....rt. Ennyike.

$pi$ 2018.12.10. 11:08:30

@maxval balcán bircaman: "Én nem mondom, hogy alaptalan a szakszervezeti tiltakozás."

A szakszervezetnek az a dolga, hogy tiltakozzon. Akkor is, ha olyan dolgokat követelnek, amik nem "jogosak". Az a dolguk, hogy a dolgozók érdekeiben dolgokat harcoljanak ki a dolgozóknak. Az, hogy XY szerint ez a dolog "nem jár" mellékes.

"A 3-éves keret lényegét mindenképpen tisztázni kellene, ez ugyanis abszurdum, ha valaki kifizetési időszaknak érti. "

Igen, így van. MInt ahogyan az internetadó is abszurd volt, kimentek az emberek az utcára, a kormány visszakozott. Demokrácia...

szepipiktor 2018.12.10. 11:11:59

Az utóbbi napok rengeteg CEU-s és rabszolgatörvényes hazug poszt után jó olvasni, hogy már valódi tények is megjelentek ebben az írásban.
(Persze a szokásos bulvárkodással, mert nem a dolgozókat nem érdekli, hanem a dolgozók pontosan meghatározható halmazát, a magánszférában, a valós üzleti világban dolgozókat, vagy ugye nem cégesbulik miatt nem tüntetnek, hanem az év végi zárások miatt hatalmas a munkamennyiség számukra és emellett még nekik is jönnek az ünnepek)
.
De jó a megközelítés.
Egy régi igazgatóm - remek üzletember volt, tőle tanultam a legtöbbet - mondta, hogy minden embernél van egy vonal, amíg bármire rávehető, efelett meg gyakorlatilag semmivel semmire.
Arra utalt, hogy emberenként más és más az a jövedelem, ami szükséges neki, a családjának az élethez, a jövőhöz vagy akár a szórakozáshoz, azaz addig az összegig lehet terhelni, további feladatokat a vállára tenni és mosolyogva fogja azokat elvégezni.
Ugyanakkor a vonal felett nem tudunk annyit kínálni az újabb feladatokért, amiét azt elvállalná. Hiszen ha 100 pénz a szükséges, most 200 pénzt keres, akkor nem fogja a továbbiakat bevállalni további 50-100 pénzért!
.
Ezt nézik be a szakszervezetek és a pártok.
Az emberi alap lényege, hogy dolgozol, pénzt keresel, vásárolsz, élsz, gyerekeket nevelsz stb.
A pénzt meg munkáért adják, nem lehet mindenki politikus vagy ösztöndíjas aktivista.
Azaz ott, ahol valódi munka, termelés, értéklétrehozás történik, ott nem a túlóraszabályok meg a sok marhaság dönt, hanem a megrendelés, határidő, bevétel, és ebből a fizetés, juttatás, prémium.
A társadalom ezen hatalmas halmaza nem érdekelt a korlátozásokban, míg a másik, a most tüntetők meg a korlátozásban érdekelt.
Gondoljunk bele:
A vesenyszféra érdeke a több munka - több pénz
A másik oldal érdeke a több pénz, juttatás - kevesebb munka.
Az elsőben a hatékonyság jó, a másodikban pocsék!
.
Máshol is írtam, a most tüntetők boldogan tapsoltak a kötelező minimálbér törvény miatt, persze az nem őket érintette, hanem a versenyszférát, azaz nem volt pobléma az ennek köszönhető fekete és szürkemunka ismételt elterjedése, a munkanélküliek számának növekedése, hiszen ők nem látják-tudják, hogy fizetést adni csak a bevételből lehet, az ki kell termelni előbb, ezt pedig a kormány a legaljasabb törvényekkel akadályozza! Mert a cél a multikhoz átzavarni a munkaerőt, a termelést, a kereskedelmet, a szolgáltatást átszervezni a magyar vállalkozóktól a multikhoz.
.
Szóval ma a versenyszféra érdektelen a törvény tekintetében. Miközben a másik fél tűzzel-vassal védi a jogaikat, a kedvezményeiket és a mai nihilt, azaz nem lenne jó számukra, ha egyszer teljesítménykényszer is lenne például a közszférában...

Kulics 2018.12.10. 11:19:13

@Etniez: valóban hajtották a kommunisták is. És ez miért válasz bármire amit a fidesz művel? Elmúltak azok az idők.
Régen volt karóbahúzás is. Jöhet az is? Régi bevált gyakorlat. :-(

CSOKKI MÁLNA 2018.12.10. 11:45:00

@Attilajukkaja: Miért, a francia munkavállalónak nem éppúgy 24 órából áll egy napja, mint a magyarnak?

Danubius 2018.12.10. 11:54:51

@maxval balcán bircaman: Példa: van egy eladó házad. 20 millióért adnád ma. Holnap a kormány kitalálja hogy mindenkinek ad 20 milliót lakásvásárláshoz. Ezután Te mennyiért adod a házad? Valahol 30-40 között. ahogy írtad: a piacot nem érdekli hogy az állam jószándékú támogatásából van plusz 20 millád a projektre.

Attilajukkaja 2018.12.10. 12:02:52

@pina noir:
És a francia munkavállalóknak mennyi a bérük? És a franciáknál sem fizetik ki a túlórát? És tőlük is megvonták a cafeteriát?

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK:
"Hát a Fidesz meg a Jobbik képes saját soraiból miniszterelnök jelöltet állítani. Ez a szociknak Horn óta nem nagyon sikerül. Megyó, Gyurcsány, Karácsony Geri mind kívülről jött figura."
És? Csak a PÁRT a fontos?

"Egyébként Orbánt már csak azért is érdemes lenne komolyan venned, mert zsinórban háromszor vert el titeket.:)"
Na azt megnézném, hogy Orbán hogyan próbál meg engem elverni!!!! Közel lakunk egymáshoz, ezért szoktam látni az utcán, de verekedésre még sohasem került sor.
A "háromszor vert el titeket"-ről pedig csak annyit, hogy egyszer sem kapott 50%-ot a Fidesz!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.10. 12:09:18

@Danubius:

Ha ez lenne, nem menne fel minden lakás ára 20 millóval automatikusan, azaz eleve téves a logikád.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.10. 12:12:36

@Attilajukkaja:

A túlóra nem kifizetésére éppen a szabályozás ad nagyobb garanciát.

Ahol a munkáltató túl erős, mindig túlzottan vissza fog vele élni. S alapból minden munkaadó erős pozícióban van.

Kivétel csak ott van, ahol kevés az ember egy adott pozícióra. Ilyenkor a dolgozó képes valamennyire megszorítani a munkáltatót.

Tavaly simán kaptam 25 % alapbéremelést, csak mert felmondtam, s tudtam nehéz embert találni a helyemre. Plusz hozzájutottam adathoz, hogy mennyi profitot termelek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.10. 12:15:17

@Attilajukkaja:

"egyszer sem kapott 50%-ot a Fidesz!"

De, 2010-ben: 53 %-ot.

2014-ben: 45 %. 2018-ban: 49 %.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.10. 12:20:26

@szepipiktor:

A bérszint mindig politikai kérdés. S csak a megállapított szinten belül vannak eltérések.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2018.12.10. 12:20:31

@Attilajukkaja: Az a párt , amely nem volt képes saját soraiból miniszterelnököt állítani az utóbbi 16 év választásai többségén, egyszerűen nem veszi komolyan magát, és mostmár őt se nagyon veszik komolyan a választók. De nem olyan nagy baj ez..;)

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2018.12.10. 12:22:34

@Attilajukkaja: "A "háromszor vert el titeket"-ről pedig csak annyit, hogy egyszer sem kapott 50%-ot a Fidesz!"

A brit választási rendszer szerint kb. 20 ellenzéki képviselő ülne a kétszáz fős magyar parlamentben.

midnightcoder2 2018.12.10. 12:23:04

@lenörd hofstadter: Az egészségügyi, tanári, stb. pálya picit kivétel ebbõl a szempontból, õk azok a kevesek akik mivel állami csöcsön lógnak sztrájkpozícióban vannak. Náluk a szakszervezetek mûködhet(né)nek. De a baloldal ettõl õket is ugyanúgy leszarja.

midnightcoder2 2018.12.10. 12:25:08

@lenörd hofstadter: A multit pedig elsõsorban a profit az ami érdekli. És az igazán fontos multiknak (Pl. autóipar) idehaza semennyi kockázattal nem kell szembenéznie.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2018.12.10. 12:25:12

@maxval balcán bircaman: 2014-ben a Fidesz-Kdnp közös lista majd' 1 millióval kapott több szavazatot, minta "Kormányváltás" nevű baloldali közös lista (Mszp, Dk, E-14, pm stb.) no comment..

morph on dear 2018.12.10. 12:34:14

@élhetetlen: "Ha, tegyük fel, egy kérdésben valaki téved, (tudod, ilyen szó is létezik), akkor te bizonyított látod, hogy mindenben hazudik?"

Va mindenkinek egy ún. "hitelessége", és ha túl sokszor hazudik, netán téved, akkor ja, nem figyelnek rá oda az emberek. Ez konkrétan a mai ellenzék egyik legnagyobb baja, hogy nem hiteles. Annyiszor jelentették már be az ország végső halálát, hogy ki hiszi már el nekik?

morph on dear 2018.12.10. 12:36:20

@Attilajukkaja: "A "háromszor vert el titeket"-ről pedig csak annyit, hogy egyszer sem kapott 50%-ot a Fidesz! "

Melyik párt kapott 50%-nál többet akkor? Mert én úgy látom hogy mérföldekkel van lemaradva az összes többi.

Figyi, ha van egy súlyemelő verseny, ahol Feri 300 kilót emel fel, a többiek meg 60-80-akat, akkor az nem érv hogy de Feri nem emelt fel többet, mint a mezőny többi tagja összesen, tehát szinte már-már vesztett.

Kivlov 2018.12.10. 12:36:52

tudod miért?
mert ez is vihar a biliben, semmi több.
Le kell lépni, akinek nem teszik a sok túlóra és kész.

morph on dear 2018.12.10. 12:38:27

@erkölcsi hulla: "mièrt 3 èv után fizetik ki,"

Kamu, ha bármelyik munkaadő ilyet csinálna másnap nem mennének be dolgozni az emberek, de legalábbis túlórát nem vállalnának soha. De annyi kamutok volt már, miért pont ez lenne más.

morph on dear 2018.12.10. 12:42:22

@Thomas Dantes: "Egyébként lefogadom: jaj de hát nem is kötelező ezt elvállalni. Nem kötelező csak akkor ki rúgnak"

Eddig is lehetett túlórázni, akkor eddig is kényszerítettek mindenkit?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.10. 13:24:38

Azért nem érdekli sok munkavállalót a rabszolgatörvény, mert idióták. (ez nyilván nem vonatkozik azokra, akiket érdekel). pontosan olyan idióták, mint a blogger.

Azt hiszik, hogy bár elméletben a törvény rossz, de majd a gyakorlatban nem lesz az olyan rossz. Hát értelmes ember ilyenre nem hagyatkozik, jobb az, ha az a törvény elméletben sem rossz.

Meg aztán ilyenek:

"Ebben a kérdésben a szakszervezetek és a politika tökéletesen néma volt eddig és most is az"

a blogger tehát vak, és idióta. fingja nincs arról, mi történik valójában Magyarországon.

kb minden ilyen témájú blogon megemlítjük azt is, hogy a túlórát 3 évig nem fizetik, és még a fideszesek is disznóságnak mondják.

az más kérdés, hogy ezek a fideszesek idióták ahhoz, hogy azt mondják, akkor ezzel vége Orbánnak, nem szavaznak rá, kimennek az utcára tiltakozni.

Igazamvanvagyigazamvan? 2018.12.10. 14:17:21

@maxval balcán bircaman: a törvénynek egyértelműnek kell lennie. Nem szabad, hogy mindenki máshogy értelmezze.A túlórakeret lehet maximum, de az sem kizárt, hogy fölösleges törvényileg meghatározni. A 3 év egy butaság. Dolgoztál te 3 évig egy munkahelyen? Félévente kirúgtak. Most se dolgozol.

Igazamvanvagyigazamvan? 2018.12.10. 14:19:26

@maxval balcán bircaman: A törvény szerint lecsúsztatható. Tehát dolgoztatnak 3 évig, majd nem jársz be egy hónapot. Mondjuk a felmondási időd alatt...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.10. 14:46:35

@Igazamvanvagyigazamvan?:

"Dolgoztál te 3 évig egy munkahelyen?"

Eddigi rekordom 4 és fél év.

"Félévente kirúgtak."

Igazi kirúgásban sose volt részem, azaz alkalmatlanság miatt.

"Most se dolgozol."

De igen.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.10. 14:47:36

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Ezért is kell tisztázni: az elszámolási keret és a fizetési keret nem ugyanaz.

VadMacs 2018.12.10. 15:28:08

@maxval balcán bircaman:
>Én nem mondom, hogy alaptalan a szakszervezeti tiltakozás. A 3-éves keret lényegét mindenképpen tisztázni kellene, ez ugyanis abszurdum, ha valaki kifizetési időszaknak érti. De alapvetően ezt leszámítva a szabályozás csak segít a dolgozóknak, csökkenti a feketemunkát.

Jó reggelt, ez a munkaidőkeret lényege: az, hogy a keret végén dől el, hogy pihenőnapként adják ki az elrendelt plusz munkanapokat, vagy túlóraként kifizetik. Amíg nincs vége a keretnek, mi alapján fizetne? Ha 3 havonként akarná fizetni, eleve nem akarná a 3 éves keretet meglépni, elvégre elrendelhet 3 hónapos keretet is.

Az meg a másik, hogy a minimálbéres melósnak nem hogy a 3 év múlva fizetés is kib*ssza a biztosítékot, hanem a 3 hónap múlva fizetett túlórák is. Volt alkalmam kipróbálni, nem kérek belőle többet...

CSOKKI MÁLNA 2018.12.10. 15:35:28

@math0: Bezzeg a francia munkavállalókat érdekli, cirkuszolnak is rendesen Manuka ellen. Persze ők libsi felfogásod szerint gaz nácikok..:)

Attilajukkaja 2018.12.10. 15:35:52

@morph on dear:
"Melyik párt kapott 50%-nál többet akkor? Mert én úgy látom hogy mérföldekkel van lemaradva az összes többi."
Egyik sem. Na és? A lényeg, hogy a valódi többség nem a Fideszt akarta.

"ha van egy súlyemelő verseny, ahol Feri 300 kilót emel fel, a többiek meg 60-80-akat, akkor az nem érv hogy de Feri nem emelt fel többet, mint a mezőny többi tagja összesen"
Egy népszavazásnál semmiképp sem lehet érv arra, hogy valaki 2/3-dal hencegjen és éljen vissza. A népszavazás nem foci vagy súlyemelés.
Magyarországon csak a Fidesz csinált magának 2/3-dot, nem a szavazók!

$pi$ 2018.12.10. 15:42:04

@Attilajukkaja: "Egyik sem. Na és? A lényeg, hogy a valódi többség nem a Fideszt akarta."

Ezt amarhaságot isképesek vagytok egy emberöltőn keresztül ismételgetni. Nyilvánvaló, hogy aki képes összetett mondatokat megfogalmazni, az ennyi idő alatt már megértette, hogy ez miért iszonyatos marhaság, nyilvánvaló, hogy te is megértetted, úgyhogy kimondottan trollkodásból írkálsz ilyeneket.

Igen, vagy 50% nem orbánt akarta. Aztán 80% meg nem az mszp-t, aztán 90% meg nem a gyurcsányt. És?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.10. 15:46:38

@VadMacs:

Ha ez a cél, akkor nem szabad bevezetni a 3-éves keretet.

Angliában pl. 4-hónapos a keret.

Lordmotor 2018.12.10. 15:53:04

Sehol nincs ilyen a javaslatban, hogy a túlórapénzeket 3 év múlva fizethetik ki! Miért fröcsögi ezt mindenki? Ha túlóráztál, azt a köv. fizetéseddel együtt megkapod! ez ezután is így lesz. A munkaidő keret-elszámolási időszak nő 1 ről 3 évre. A kettő marhára nem ugyanaz.

Ez azt jelenti, hogy ha mondjuk valami olyan helyen dolgozol, ami időszakos, és mondjuk az egyszerűség kedvéért a munkabeosztásod az, hogy hétfőtől péntekig 8 tól 4 ig melózol, de a főnök azt mondja, hogy most akkor 2 napig nem kellene bejönni melózni, mert nincs meló, de majd később ledolgozod. Na akkor arra a 2 napra nem kapsz fizut (hisz nem dolgoztál). Eddig ezt a 2 napot max 12 hónapon belül "vissza kellett adni", magyarán biztosítani a dolgozónak ezen a két elmaradt nap ledolgozását (és a ledolgozás hónapjával együtt ki is fizetni.) Na ez módosul 3 évre. Szóval most megteheti azt a munkáltató, hogy azt mondja, hogy mondjuk jövő kedden ne gyere dolgozni, mert nem kell. Cserébe majd 2021 ben kapsz mondjuk egy szombatot, amikor bejöhetsz túlórázni. Teccikérteni?

$pi$ 2018.12.10. 15:56:05

@Attilajukkaja: "Magyarországon csak a Fidesz csinált magának 2/3-dot, nem a szavazók!"

Gondolom ha megszavaznának téged az év legokosabb kommentelőjének, legsikeresebb üzeletemberének vagy legkorrektebb vitapartnerének, akkor azt mondanád, hogy nem a te érdemed, hiszen te nem is szavaztál. :D

A politikusoknak és a pártoknak fényezniük kell magukat. Ez a világ rendje.

morph on dear 2018.12.10. 16:02:37

@Attilajukkaja: "Egyik sem. Na és? A lényeg, hogy a valódi többség nem a Fideszt akarta.
"

A valódi többség senkit nem akart, tehát ez irreleváns érv, talán csak annyiban nem, hogy a fideszt nem akarók voltak a legkevesebben.

morph on dear 2018.12.10. 16:04:37

@Lordmotor: Jaj de jó hogy végre elmondta valaki.

Attilajukkaja 2018.12.10. 16:09:16

@morph on dear:
" a fideszt nem akarók voltak a legkevesebben."
Pontosabban a legtöbben. :o)

$pi$ 2018.12.10. 16:10:11

@Attilajukkaja: "Pontosabban a legtöbben. :o)"

Nem, a legkevesebben.

CSOKKI MÁLNA 2018.12.10. 16:10:15

@Attilajukkaja: Amikor a kétharmad valóban számított az új alaptörvény miatt, az a kétharmad még a régi választási rendszer szerint született, szóval egy szavad nem lehet. Most megint kétharmad van, de már nincs szükség rá..

morph on dear 2018.12.10. 16:15:26

@Attilajukkaja: "" a fideszt nem akarók voltak a legkevesebben."
Pontosabban a legtöbben. :o) "

Nem, a legkevesebben. A fideszt ugyanis - logikád alapján - az emberek 52%-a nem akarta, viszont ugyanezen logika alapján az mszp-t 80% nem akarta, a dk-t 90%, az lmp-t meg 95%.

Tehát azok vannak a legkevesebben, akik a fideszt nem akarják. Ha már tényleg ezt az inverz logikát kell erőltetned. Mert ezt normálisék úgy mondják, hogy azok voltak a legtöbben, akik a fideszt akarták.

Lordmotor 2018.12.10. 16:34:04

Ha nem mész el szavazni, azzal arra teszed le a voksodat, hogy te nem tudsz/nem akarsz dönteni, vagyis rábízod a választást azokra, akik elmennek. Vagyis aki nem ment el szavazni, az nem a fidesz ellen szavazott, hanem technikailag arányosan azokra, akikre a többiek. Vagyis kb 50% ban a fideszre....

Attilajukkaja 2018.12.10. 16:40:54

@morph on dear:
"Nem, a legkevesebben. A fideszt ugyanis - logikád alapján - az emberek 52%-a nem akarta"
Pontosan!

"viszont ugyanezen logika alapján az mszp-t 80% nem akarta, a dk-t 90%, az lmp-t meg 95%"
Ez a te "logikád". A Fideszt nem akarók 52% megoszlott a többi párt között. A lényeg, hogy Fidesznek soha nem volt valódi többsége, csak a választási törvényeket alakította úgy, hogy az emberek elhiggyék, nekik 2/3-uk van.

Attilajukkaja 2018.12.10. 16:44:48

@pina noir:
" Amikor a kétharmad valóban számított az új alaptörvény miatt, az a kétharmad még a régi választási rendszer szerint született, szóval egy szavad nem lehet."
Na ne mondd!

"Most megint kétharmad van, de már nincs szükség rá."
Megint 2/3-ot csináltak maguknak. És miért nincs rá többé szükség? Mert úgyis az lesz, amit Orbán Viktor Győzövics éppen kitalál magának?

élhetetlen 2018.12.10. 19:42:39

@A kiló nem százat jelent.: „A túlóradíj egyfajta előlegként való lenyúlása tényleg nem lenne szép, ezért a legtöbb munkahely ezzel nem élne.”. Ez aranyos. Akkor miért is kell ez a törvény a három évvel? Egy-két munkahely kedvéért?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.10. 20:25:42

@pina noir: én nem tudok arról, hogy a francia munkavállalók túlóra miatt tüntetnének.

morph on dear 2018.12.11. 01:04:02

@Attilajukkaja: "Ez a te "logikád". A Fideszt nem akarók 52% megoszlott a többi párt között."

Ne röhögtess már ember :D Az mszp-t nem akaró 80% megoszlott a többi párt között, a dk-t nem akaró 90% megoszlott a többi párt között, stb :D

Mitől van az, hogy te egy egységes homogén tömbként kezelhetsz egy tömeget az alapján, hogy kire NEM szavaztak, de ha én teszem ugyanezt, akkor meg értetlenkedsz :D

Most azt számolod, hogy melyik pártra hányan NEM szavaztak, de akkor ezt miért csak a fideszre érzed érvényesnek, a többi pártnál miért nem számít, hogy hányan NEM szavaztak rá? :DD

morph on dear 2018.12.11. 01:05:57

@A kiló nem százat jelent.: "A túlóradíj egyfajta előlegként való lenyúlása tényleg nem lenne szép"

NINCS ilyen, szellemekkel hadakozol, butaságokat állítasz. Lordmotor feljebb jól elmagyarázta.

morph on dear 2018.12.11. 01:09:30

@élhetetlen: Hihetetlen hogy hergelitek magatokat bele a baromságba. Nincs ilyen, hogy 3 év múlva kell fizetni.

Attilajukkaja 2018.12.11. 12:24:17

@morph on dear:
"Nincs ilyen, hogy 3 év múlva kell fizetni."
Ilyen valóban nincs, csak az, hogy a munkáltató megteheti, hogy 3 évig ki sem fizeti a túlórát. Csak az utolsó pillanatban.
Szégyen, hogy magyar emberek, akik a Parlamentben milliókat keresnek, ilyet tesznek a magyar dolgozókkal, akiknek a munkájából élnek!

Attilajukkaja 2018.12.11. 12:27:26

@morph on dear:
"Mitől van az, hogy te egy egységes homogén tömbként kezelhetsz egy tömeget az alapján, hogy kire NEM szavaztak"
Mitől van az, hogy te ezt hiszed rólam? Persze tévesen.

"miért csak a fideszre érzed érvényesnek, a többi pártnál miért nem számít, hogy hányan NEM szavaztak rá? "
Mert a kérdés az volt, hogy a többség szavazott-e a Fideszre. Egyértelműen NEM. Ezen kár vitatkozni.

morph on dear 2018.12.11. 14:47:21

@Attilajukkaja: www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/te-is-osszezavarodtal-a-tulorazas-miatt-itt-van-minden-amit-tudnod-kell.307135.html

TL;DR: ilyen elméletben egyes túlóra-típusoknál lehet, de gyakorlatban meg amit az emberek túlórázásnak mondanak, ott nem lesz. Már csak azért sem, mert ha valakinek nem fizetik ki a túlóráját, az másnap már lelép.

morph on dear 2018.12.11. 14:48:23

@Attilajukkaja: "Mitől van az, hogy te ezt hiszed rólam? Persze tévesen."

Attól, hogy azt hiszed, hogy a "nemfideszre szavazók" az egy csoport, és oké, lehet így is nézni, de azt meg akkor miért nemérted meg, hogy a "nemmszp-re szavazók" meg a "nemdk-ra szavazók" az meg egy még nagyobb csoport?

Attilajukkaja 2018.12.11. 17:44:55

@morph on dear:
"azt hiszed, hogy a "nemfideszre szavazók" az egy csoport"
Ezt TE hiszed, nem én. :o)))))

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.12.11. 20:06:37

Az olvasószámlálónk nektek köszönhetően átlépte 300 ezret a minap. Ebből az ünnepi alkalomból egy kis felmérést szeretnénk végezni az olvasók körében.
Ha van egy kis időd, töltsd ki a közvéleménykutatásunkat is!
Köszi!
docs.google.com/forms/d/1voPvlb6sYFovBHxXyjsHWrIlS_deLojXZEAEVG2nlM8/

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.12.11. 20:06:51

Az olvasószámlálónk nektek köszönhetően átlépte 300 ezret a minap. Ebből az ünnepi alkalomból egy kis felmérést szeretnénk végezni az olvasók körében.
Ha van egy kis időd, töltsd ki a közvéleménykutatásunkat is!
Köszi!
docs.google.com/forms/d/1voPvlb6sYFovBHxXyjsHWrIlS_deLojXZEAEVG2nlM8/

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.12.11. 20:08:29

@morph on dear: nem én hadakozom ez ellen szerintem. De a lehetőség sem hangzik túl jól. Gondolom olvastad a cikket...

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.12.11. 20:10:34

@Attilajukkaja: jaj ezt hagyjuk: a választási győzelmek pont így szoktak kinézni, mint a Fideszé. Egy másik rendszerben Fidesz-Jobbik koalíció lenne. Miben lenne más? Orbán ugyanúgy kormányfő lenne.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.12.11. 20:15:35

@élhetetlen: @morph on dear: döntsétek el egymás közt. egyikőtöknek az a baja, hogy van rajtam sapka, másikótoknak meg az, hogy nincs.A háromévig tartó túlórapénz-visszatartás egy elég valószínűtlen lehetőség. Nem hiszem, hogy bárki ezért konrétan lobbizott volna. A svindlis cégekre nem ez a jellemző, ahogy írtam: eleve fel se merül, hogy a túlóra túlóra legyen vagy, hogy bármikor kifizessék. Adminisztratíve se merül fel a probléma. Nincs nyilvántartva se. Akár meg is hamisítják. Máshol meg eddig se érdekelt senkit a limit. A dolgozó dolgozott, örömmel jórészt, és felmarkolta a pénzt. Csak az érdekelte. Nem a jogai. Ilyen okokat elemez a cikk. Csak már belemelegedtetek a saját vitátokba.

élhetetlen 2018.12.11. 20:35:14

@A kiló nem százat jelent.: Egy kicsit megzavarodtál, úgy érzem. Írtál valamit, amire írtam valamit. Miért kéne nekem egyeztetnem, vagy vitatkoznom morph on dear-rel? Még csak nem is vitatkoztam, így nem melegedhettem bele a saját vitámba. Csak azt az egyszerű kérdést tettem fel, hogy, ha szerinted nem lesz gyakorlati következménye, akkor minek kell a törvény? Ennyi.

CSOKKI MÁLNA 2018.12.12. 10:19:23

@Attilajukkaja: Az alaptörvény és az elavult választási rendszer már módosításra került 2010 után. Az a kétharmados többség pedig még a régi szabályok szerint született, amelyben az alapítóatyák bölcsen lehetőséget teremtettek a kétharmados változtatásokra.

black rat 2018.12.12. 23:35:58

@A kiló nem százat jelent.: Ha hoznánk egy olyan törvényt, hogy aki akar lehetősége van pofon ütni azt akit magánál gyengébbnek gondol. Valószínű sokan nem élnének a törvény adta lehetőségükkel.

Attilajukkaja 2018.12.13. 11:51:03

@pina noir:
"Az alaptörvény és az elavult választási rendszer már módosításra került 2010 után."
Addig nem is volt Alaptörvény. És persze, hogy 2010 után MINDEN módosításra került. És nem is az a baj, hogy a Fidesz mindenen módosított azóta, hanem hogy konszenzus, egyeztetés nélkül, diktatórikus módon tette. Ebből van elegük az embereknek.

"Az a kétharmados többség pedig még a régi szabályok szerint született"
Az első. Az MSzP-nek is volt ilyen többsége, csak ők nem éltek vissza vele.

Attilajukkaja 2018.12.13. 11:52:41

@A kiló nem százat jelent.:
"Egy másik rendszerben Fidesz-Jobbik koalíció lenne. Miben lenne más? Orbán ugyanúgy kormányfő lenne."
Magányvélemény. Én másként látom.

BéLóg 2018.12.14. 11:47:29

@morph on dear: Azért, mert ő is hülye. Azt hiszi hogy a "nemte" az egy választási lehetőség.
A helyzet az, hogy ezért hívták a "NEMTE" opciót a MOSLÉKKOALÍCIÓNAK, mert hát minden amit az emberek KIHÁNYTAK (ergo nem választottak meg), az van benne.

A demokrácia eme őrei teljességgel természetesnek tartják, hogy a szabályok akkor tökéletesek, ha ők nyernek, súlyosan hátrányosak ha ők vesztenek és ha megtehetik (lásd addigszavazunk-azeuban-amígnemnyerünk, meg a tartózkodókat-nemszámoljukbele-aszavazóköszzlétszámába) kedvükre alakítgatják, szigorúan demokratikuan azt.

Nekik egy kétharmados többség nem demokrácia, hanem a legborzasztóbb diktatúra, miközben ők SIMÁN elkormányoznának akár kisebbségből is.

BéLóg 2018.12.14. 11:54:29

@Lordmotor: Dehogy értik! Hiába is mondod nekik.
Vagy akár azt is, hogy a három éves átlagszámításban az is benne van, ha valamiért első és második évben TÖBB a túlórád mint a 400 (pl. 450-450) akkor a 3. évben már csak 300 túlórád lehet TÖRVÉNYILEG, tehát ha akarsz, akkor sem vállalhatsz többet. Mert a túlóraKERET 3-éves kiegynlítése például ezt is lehetővé teszi.
Vagy ha mondjuk az ember olyan helyen dolgozik, ahol az adott folyamatos üzemet EGYSZER állítják le mondjuk 3 évente akkor (ha a korábbi években nem merítetted ki a KERETET), a harmadikban akár meg is növelheted azt.ÖNKÉNT. TÖBB pénzért.

BéLóg 2018.12.14. 11:55:52

@A kiló nem százat jelent.:
Már meg akartam kérdezni, miért mondod, hogy a kiló nem százat jelent, mikor pl. egy KILÓ gramm az SZÁZ deka gramm? :-) :-) :-) :-)

Attilajukkaja 2018.12.14. 12:08:54

@BéLóg:
"Nekik egy kétharmados többség nem demokrácia, hanem a legborzasztóbb diktatúra, miközben ők SIMÁN elkormányoznának akár kisebbségből is."
És még te nevezel másokat hülyének? :o))))
Fogalmad sincs, mi az a demokrácia vagy a diktatúra. Egy erősen manipulált 2/3-ad az pedig véletlenül sem a többség.

"miért mondod, hogy a kiló nem százat jelent"
Talán mert a görögből eredendően ezret jelent. És százszor tíz is ugyanennyit.
Amúgy jó kis poén lett volna. Igazi humorbomba vagy! :o(

BéLóg 2018.12.14. 14:57:52

@Attilajukkaja: Igen, téged mindenképpen.
NEKED nincs fogalmad arról, mi a diktatúra vagy demokrácia. Mondom én, a balliberális gondolkodást marhára nem érted. Nagybritanniában a Fidesznek nem kétharmada, hanem 85%-a lenne, de hát EZEKET a példákat soha nem hozzátok, csakis azt, ahol a hatalmon közelében lévők annyira be vannak szarva egymástól, hogy még 90%-os választási győzelem esetén sem adnak 30%-nál többet...
Te csak akkor beszélsz (ti csak akkor beszéltek) manipulált kétharmadról, ha veszítettetek. Ezért vagytok röhejesek.

Nem téged kérdeztelek a kilóról, de az is látszik, humorod még kevesebb mint az eszed. Ugyanis a kérdés jó poén, még ha te NEM is érted.
Egyébként az egy kiló GRAMM az továbbra is SZÁZ deka GRAMM, szóval egysíkú az a gondolkodás, aki szerint a kiló (soha) nem százat jelent. DEKÁBÓL mindenképpen!

A :-) :-) :-) meg mindenkinél mosolygós szmájli.

Attilajukkaja 2018.12.14. 15:26:02

@BéLóg:
" Igen, téged mindenképpen."
Én meg megmondalak a óvónéninek! Be-be-be!
Infantilis szinten mozogsz.

"Te csak akkor beszélsz (ti csak akkor beszéltek) manipulált kétharmadról, ha veszítettetek."
Ezt csak te hangoztatod. Soha nem mondtam, hogy az MSzP vagy a Fidesz első kétharmada manipulált volt. Ebben most csúnyán mellényúltál.

"Nagybritanniában a Fidesznek nem kétharmada, hanem 85%-a lenne"
Mert ott két nagy párt vetekszik egymással és nem csalják el a szavazatokat, nagy különbség! Amúgy Angliában a Fidesz ezzel az attitűddel be sem jutna a parlamentbe.

" a kérdés jó poén, még ha te NEM is érted"
Gondolom, szétröhögted az agyad a nagyszerű poénodon. He-he!
Amúgy meg értettem, mit akartál, azért is írtam, hogy százszor tíz is ezer. Úgy látszik, ezt te nem értetted meg. :o))))

Karajan 2018.12.14. 21:17:11

@sZulamith: Azt kéne megérteni, hogy szó sincs "kötelező túlóráról"!

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.12.15. 08:44:57

@BéLóg: Soros miatt van ez is. :) Ő vett rá. (Vagy az Orbán.)

Attilajukkaja 2018.12.15. 09:07:23

@Karajan:
"Azt kéne megérteni, hogy szó sincs "kötelező túlóráról"!"
Honnan tudod, hogy egy dolgozót mikor és mivel lehet kötelezni a túlóra vállalására? Főleg egy olyan régióban, ahol nincs sok munkahely.

GyMasa 2018.12.15. 22:02:53

@Attilajukkaja:
"Főleg egy olyan régióban, ahol nincs sok munkahely. "
Akkor költözzön el, és/vagy képezze magát, hogy ne legyen kiszolgáltatott helyzetben!

Attilajukkaja 2018.12.16. 09:00:42

@GyMasa:
Na ja! Sokan ezt teszik: elhúznak külföldre.

GyMasa 2018.12.16. 11:35:32

@Attilajukkaja:
A-ha!
Akkor most jó, hogy elmennek (ahogy ugye 2004-ben ment az EU melletti kampányolás) vagy az már a nemzethalál?
Egyébként pedig egyáltalán nem külföldre kell menni!
Sőt, még csak nem is Budapestre, ma már szinte mindegyik nagyobb magyar városban van valami multi, akinél lehet rendes fizetésért, túlóramentesen dolgozni!

Attilajukkaja 2018.12.16. 13:56:39

@GyMasa:
"Akkor most jó, hogy elmennek (ahogy ugye 2004-ben ment az EU melletti kampányolás) vagy az már a nemzethalál?"
Nem jó, te javasoltad, hogy ha nincs munkahely, álljanak tovább.
Amúgy meg nem nemzethalál. Nem tudom, miért vizionálsz ilyesmiket.

"Egyébként pedig egyáltalán nem külföldre kell menni!"
Ha már az ember felpakolja a családját, nem odamegy, ahol két forinttal többet kap óránként, hanem minimum a kétszeresét, vagyis külföldre.
Amúgy sok magyar orvos ma már tényleg nem külföldre megy, hanem magánpraxisba. Ez okozza lassan a magyar népegészségügy teljes összeomlását (ne legyen igazam!), mert csak egy halovány réteg tudja ezt megfizetni.

"ma már szinte mindegyik nagyobb magyar városban van valami multi"
Ahhoz kell egy bizonyos szakképzettség is, amit a multik ugyan komolyan támogatnak, de a kormányunk nem annyira. És azt is feltételezed, hogy pedagógusokra, ápolókra, tűzoltókra stb. nincs is szükség, ahol pedig kiemelkedően magas a túlórák kifizetetlen része, de semmi közük a multikhoz.

GyMasa 2018.12.16. 15:55:14

@Attilajukkaja:
"Nem jó, te javasoltad, hogy ha nincs munkahely, álljanak tovább."
Ja, csakhogy én kifejezetten az országon belül gondoltam.
Ma már egyáltalán nem kell "pestre" költözni, majdnem mindegyik vidéki nagyvárosban van valamilyen multi, akinél jó pénzért lehet operátornak lenni, ha valakinek nincs ambíciója tanulni...
"Amúgy meg nem nemzethalál. Nem tudom, miért vizionálsz ilyesmiket."
Nem én vízionálom, hanem ezt lehet hallani a kormányt ellenzőktől folyamatosan.
És nekem kicsit furcsa, hogy a 2004-es kampánytéma hírtelen mekkora probléma lett.
Annak ellenére, hogy a kelet Európai országok közül innen mentek ki a legkevesebben...

"Ha már az ember felpakolja a családját, nem odamegy, ahol két forinttal többet kap óránként, hanem minimum a kétszeresét, vagyis külföldre."
Egyrészt:
3x-5x-ösét kapja, és cserébe ott kb a nulláról kell elkezdenie mindent.
Másrészt:
Nyelvtudás és/vagy szalma nélkül külföldön is borítékolm neked a buktát.

"Amúgy sok magyar orvos ma már tényleg nem külföldre megy, hanem magánpraxisba."
Ami amúgy nagyon helyes!
- Jól jár az orvos, mert jobban keres
- Jól jár az ország, mert az orvoshiány meg fogja emelni az állami béreket is. (igaz, ez nem egyik pillanatról a másikra fog bekövetkezni, és addig látszólag szar lesz az országnak)
" Ez okozza lassan a magyar népegészségügy teljes összeomlását (ne legyen igazam!), mert csak egy halovány réteg tudja ezt megfizetni."
Hát ezt nem tudom... Szerintem kb a betegnek anyagilag tökmindegy, hogy ingyen + 500 000 HUF hálapénzért műtik meg az állami egészségügyben, garancia nélkül, vagy 500 000 HUF + NULLA hálapénzért egy magánklinikán, ahol még a szoba olyan is, mintha szállodában lenne...
"Ahhoz kell egy bizonyos szakképzettség is, amit a multik ugyan komolyan támogatnak, de a kormányunk nem annyira."
Nem, egy operátornak semmiféle szakmai alapra nincs szüksége.
Amire meg igen, azt a betanítás során megtanítják neki.
" És azt is feltételezed, hogy pedagógusokra, ápolókra, tűzoltókra stb. nincs is szükség, ahol pedig kiemelkedően magas a túlórák kifizetetlen része, de semmi közük a multikhoz."
Nekik is lehetőségük van szakmát váltani.
Amúgy én pontosan itt látom problémásnak ezt a törvényt.
Piaci viszonyok között egyszerűen ez a probléma nem létezik. És itt most csak a multikról beszélek, mert az amúgy a törvényekre nagyívben szaró, az alkalmazottait kizsigerelő kkv-kre ez a törvény is pontosan ugyanúgy fog vonatkozni, mint az eddigiek.
Azaz pont le fogják szarni az egészet, és túlóráztatják a melósokat, csak most mahd nem 250 óra után kell kitalálni valami "okosat" hanem 400 után.
Viszont ezek a kkv-k pontosan addig velünk lesznek, amíg:
- Találnak balekot, akit ki tudnak használni...
- A hatóságok nem kezdenek el rájukszállni alaposan, és bezárni az ilyen szemétdombokat...

CleanYourRoom 2018.12.17. 12:45:38

Az egész nyomorult indexes blogszférában ez az írás és a még egy másik, munkajogász által jegyzett bejegyzés az eddigi egyetlen objektivitásra törekvő, tárgyilagos elemzés a kialakult helyzetről, amire az egyszeri, szkeptikus és pártatlan tájékoztatásra igényt tartó olvasó. Minden tiszteletem, áttekintve a blog korábbi bejegyzéseit, ugyanezt az objektív, propagandamentes megközelítést tapasztaltam, ami sajnos messzemenően hiánypótló a rengeteg ballib fekáliablog között. A helyzetelemzéssel egyetértek, nagyjából én is ugyanerre jutottam magamtól, illetve további támpontokat kaptam az írástól a meggyőződésem kialakításához.

Maximális tiszteletem és sok sikert kívánok a bloghoz.

Attilajukkaja 2018.12.17. 13:21:11

@GyMasa:
"Ja, csakhogy én kifejezetten az országon belül gondoltam."
Szép gondolat volt!

"majdnem mindegyik vidéki nagyvárosban van valamilyen multi"
Továbbra is úgy beszélsz, mintha csak a multiknál kellene elhelyezkednie minden magyarnak. Falun vagy városban. Tényleg ez lenne az a nagy népnemzeti gazdasági politika?

"ezt lehet hallani a kormányt ellenzőktől folyamatosan."Mutass rá egy példát!

"nekem kicsit furcsa, hogy a 2004-es kampánytéma hírtelen mekkora probléma lett"
Nem volt ilyen kampány, és nem tudom, neked miért nem tűnik problémának a munkaképes és kiskorú magyarok tömeges elvándorlása.

"Annak ellenére, hogy a kelet Európai országok közül innen mentek ki a legkevesebben..."
Nem minden országból vándoroltak el ennyien, csak a nagyobbakból. De ez miért számít? Ez miért számít számodra mentségnek?

"3x-5x-ösét kapja, és cserébe ott kb a nulláról kell elkezdenie mindent."
Igaz. Jóval többet kap, mint amit írtam, de nem mindenkinek kell a nulláról kezdenie. Én sem úgy vállaltam munkát külföldön sok éven keresztül.

"Nyelvtudás és/vagy szalma nélkül külföldön is borítékolm neked a buktát."
Nem feltétlenül, de kétségtelen, hogy úgy sokkal nehezebb.

"- Jól jár az orvos, mert jobban keres
- Jól jár az ország, mert az orvoshiány meg fogja emelni az állami béreket is."
Csak a beteg jár rosszul. Ezt az apróságot elfelejtetted megemlíteni.

" kb a betegnek anyagilag tökmindegy, hogy ingyen + 500 000 HUF hálapénzért műtik meg az állami egészségügyben, garancia nélkül, vagy 500 000 HUF + NULLA hálapénzért egy magánklinikán"
Ezzel az a gond, hogy eleve abból indulsz ki, hogy az államilag finanszírozott eü, amiért havonta nem kis összeget fizetnek a dolgozók, nem működik. Az állam elveszi tőlük a TB pénzt, de ha egy műtétre kerül sor, mindenképp zsebből kell fizetniük. És szerinted ez így rendben is van?

"Nem, egy operátornak semmiféle szakmai alapra nincs szüksége."
Ezt úgy mondod, mintha operátorokból annyi üresedés lenne országszerte. :o)))

" Nekik is lehetőségük van szakmát váltani."
Az orvosoknak, ápolóknak, mentősöknek és a tanároknak????? Tényleg? De nagyon szép is lenne, ha ezek is mind szakmát váltanának ahelyett, hogy elhúznának külföldre! Mondjuk az ápolónők beállnának csavarozni az Audi gyárba, a tűzoltók pedig kukázni.

"Azaz pont le fogják szarni az egészet, és túlóráztatják a melósokat, csak most mahd nem 250 óra után kell kitalálni valami "okosat" hanem 400 után."
A kkv-nek erre pont nincs semmilyen szükségük. A túlórákat eddig is zsebből kifizették.

"A hatóságok nem kezdenek el rájukszállni alaposan, és bezárni az ilyen szemétdombokat..."
Jól értem, hogy a magyar kkv-ket titulálod szemétdomboknak?

Éhesló 2018.12.25. 22:17:44

@ÉhesIó: te csak egy elmebeteg seggfej nicktolvaj vagy, aki a nicknevemben a kis l betűt nagy I- re cserélva baromkodik.
Ez a karakterlapodon is világosan látható te rohadék allat.
Takarodj a tolvaj kurva anyádat megbaszni a ravatalán a lopkodas helyett
süti beállítások módosítása