A kiló nem százat jelent.

Erősödött az apátia, a Momentum és a viccpárt — Felmérés!

2019. január 10.

Olvasóinkon keresztül szerettünk volna képet kapni a közvélemény alakulásáról 2018 végén. A tavalyi nemcsak egy országgyűlési választási év volt, de a mélyülő apátia illetve egy rendkívül turbulens közélet — elit- és politikaellenességig fajuló kiábrándulás és az egyre kétségbeesettebb és szélsőségesebb, ám egyre szűkebb közönséget vonzó, karakternélküli ellenzéki politizálás — egy furcsa elegyét tapasztalva nézünk idén egy európai parlamenti választás és egy önkormányzati választás elé. (Olvasóink körében végzett felmérésünkről szóló előző két posztunkat lásd az előbbi linkeken.)kilo_2018-2019.pngOlvasóink körében felülreprezentáltak az LMP, a Momentum, a viccpárt — és arányait tekintve Párbeszéd —  szavazói és/vagy szimpatizánsai. A kormánypártok pedig kb. háromszorosan alulreprezentáltak. Pártpreferenciák az ellenzéken belül jelentősen módosultak a tavaly leadott szavazataikhoz képest. Elsősorban az Egyéb, nem szavazna, nem tudja irányba vándoroltak, de a túlóratörvény idején készült felmérés az aktivizálódott Momentum és a protestpártként értelmezhető viccpárt előretörését mutatják. (Kiváncsiságból: az MSZP és a Párbeszéd bár együtt indul 2019-ben, külön megjelelölhető volt.) Ebből látszik, hogy korábbi MSZP-P-szavazó olvasóink kicsivel több, mint a fele az amúgy országos mintákban 1%-ra mért Párbeszéd szimpatizánsa. Az aktív, Index.hu és blogolvasók között mért földindulásszerű változások a teljes, politikát kevésbé követő népességben valószínű mérsékelten vagy késéssel jelennek meg, ezért nem országosan reprezentatívak. Az országos kutatásokban megfigyelt trendek felerősödve mutatkoznak meg a mintánkban. Egy másik különbség, hogy "nálunk" a DK is jelentősen gyengül, illetve a Fidesz népszerűsége is enyhén csökkenni látszik abszolút értékben.

Nézzünk a számok mélyére!

Miközben országosan a kormánytöbbséget is meghatározó fő trendek egy befagyott politikai spektrumot mutattak lényegében 2010-nél is régebb óta, az ellenzéki térfélen a hagyományos balliberális pártokból való lassú kiábrándulás az egyedüli trend, de nem képes formát ölteni. A szélsőjobb az élretört, de nem tud vezetőszerepet betölteni, az LMP pedig két tűz között őrlődve hol erősebb, hol gyengébb eredménnyel van jelen, látványos áttörés vagy bukás nélkül, miközben szakadárjai főszerepet kapnak a balliberális és a még beazonosíthatatlan mozgalmakban, illetve új klónjai vagy vetélytársai is színre lépnek az amúgy nővekvő "Egyiket sem" tábor képviseletére: a Momentum és a Kétfarkú — míg búcsúzunk a hasonló pozícionálású Együtt-től illetve a bokrosista MoMá-tól, miáltal még így is 2-3 liberális párt marad egy nagyon szűk választóközönségre.

Továbbra is hiányzik tehát egy új leadership, ami átvenné a stafétát a médiában és a kultúrában még mindig befolyásos balliberálisoktól, akik már az ellenzéken belül is erősen kisebbségben vannak. Az MSZP-DK együtt sem tudhatta maga mögött az aktív szavazók 18%-át a választáson már. Trónkövetelő egyre több van, ami nem könnyíti meg a dolgukat, mert jelenleg az MSZP helyett egymást gyengítik.

np_partpreferencia_201811-1014x569.png

Miközben valószínű kutyát nem érdekel már, borzalmas káoszt és identitásválságot jelez a mélyben, hogy a 65 ellenzéki képviselőből milyen nagy számban ültek át másik frakcióba és ki a függetlenek közé a frissen megválasztott politikusok. Pedig még egy év sem telt bele:

  • Akár a Jobbik, akár az LMP, akár MSZP-P, akár a DK formációját nézzük, mindegyik szenvedett el veszteségeket. A DK-frakcióban helyet foglaló Szolidaritás-képviselő év végén közlemény nélkül, angolosan távozott a függetlenek közé — fun fact: négy éve ezt már fővárosi képviselőként is megtette egyszer, akkor friss mandátumával az Együtt nevű mára megszűnt liberális-centrista pártnak intett búcsút.
  • Továbbra is a Jobbik a legnagyobb ellenzéki párt és övé a legnagyobb frakció, de négy jobbikosként mandátumot szerző képviselő már év közepe óta a szakadár "Mi Hazánk" színeiben harcol ugyanazért a nemzetért, egyre inkább látványosan kormánybarát orientációval. Két másik jobbikos képviselő lemondani kényszerült mandátumáról: gyanús és furcsa körülmények között — kiszivárogtatott, rég bekészített hangfelvételek után... Azt hiszem, nem is tudjuk, hogy a háttérben mi zajlik igazán a Jobbikban Vona távozása óta.
  • Az LMP mindkét korábbi társelnöke a párt és a frakció elhagyását választotta a párton belüli felelősségre vonás tudomásul vétele helyett. Az először meglepetésszerűen az LMP-frakciót választó, Együtt-es Szabó Szabolcs nem bírt ki félévet és Széllel együtt távozott a zöld frakcióból, amellé a Hadházy Ákos mellé, aki LMP-színekben megszerezve mandátumát be se ült pártja frakciójába, noha a négy éve még fideszes politikus korábban visszavonulását jelentette be, ha a Fidesz újra megnyeri a választásokat, (aminek azért volt hajszálnyi esélye lássuk be).
  • Momentumos olvasóink körében Szél ma népszerűbb, mint korábbi pártja szavazói körében. Hadházy pedig egyértelműen a DK-sok kedvence! Az LMP-n belül az egykori társelnökök elvesztették népszerűségüket, de a bizonytalan szavazók sem annyira díjazzák életművüket. 
  • Az MSZP-P-szövetség a többlettámogatások érdekében, annak ellenére, hogy elégséges számú párbeszédes politikus nem jutott be két külön frakciót alkotva kívánt működni s ehhez talán nem is olyan nagy meglepetésre nem a Párbeszéd által korábban faképnél hagyott állandó partnerét, az Együtt-et választotta partnernek, hanem a listájukon mandátumot szerző mikropárt, a Liberálisok egyszem képviselőjét, a szimpatikus Bősz Anettet.
  • De mivel a szocialisták nem tartották be a szavukat a választás előtt faarccal megígért 60 millióval kapcsolatban néhány napon belül a képviselőnő kilépett, veszélybe sodorva a P-frakció létét. Az MSZP-től meglepő és mulatságos módon a frakcióalakításhoz kölcsönkapott Burány Sándorral együtt is immár csak négyfős lett a képviselőcsoport, eggyel kevesebb, mint amennyi kéne egy nem önerőből bejutott pártnak. Ami miatt előállhatott volna egy olyan vészhelyzet, hogy a párbeszédes képviselők kevesebbet cöföghettek volna, amit lehet nem élt volna már túl a magyar demokrácia. (Szerintem csak meg kellett volna próbálni, hátha mégis)
  • Viszont a korábban minden frakcióba való beülést elutasító, függetlenségét őrző, másik ex-fideszes, Mellár Tamás, pécsi győző is hirtelen meggondola magát és kisegítette a PM-et csatlakozásával.

Ennyi jövés-menést — pontosabban átülést, felállást és egyéb zajosabb performanszt — talán még sosem láttak a parlamenti padsorok. Ha jól számolom pont 13, tehát minden ötödik ellenzéki képviselő gondolta meg magát... De még ez a szokatlanul magas arány is jóval kisebb, mint a választók, pontosabban olvasóink választói preferenciáinak változása. Két kérdést tettünk fel: kire szavaztak a 2018. áprilisi országgyűlési választásokon, illetve kire szándékoznak szavazni a 2019-es EP-választáson. A felmérésből egyedül az olvasónk közt alulreprezentált kormánypárti szavazók tűntek a kitartónak választásuk mellett. Egy kevés fideszes ment el az "Egyéb, nem szavaz, nem tudja" irányba vagy pártolt át a Mi Hazánkhoz vagy az LMP-hez. Egy kevés korábban nemszavazó pedig immár támogatná a kormánypártokat. Az ellenzéki szavazóknál ez az arány jóval magasabb. Még a viszonylag kitartó DK szavazóinak is a 42%-a átpártolna a Momentumhoz, Párbeszédhez, Kétfarkúhoz vagy nem szavazna, ami bizonyos értelemben ugyanaz.

2018_1.png

2019.pngAz ellenzéki pártok rangsorában a blogolvasók körében is már az "Egyéb, Nem szavazó, bizonytalan" kategória a "legnépszerűbb" opció, elsősorban a Jobbik és az LMP korábbi szavazói lettek passzívak, de az MSZP-P, a DK és a Momentum is veszített szavazókat.

A korábban bizonytalanok közül pedig a Fidesz, a Momentum és a viccpárt tudott sikeresen szavazókat szerezni. Szinte minden párttól vándorolnak szavazók mindegyikhez kisebb-nagyobb mértékben, a korábban említett fő trendeken kívül látható, hogy miközben jónéhány korábbi Momentum-szavazó pártolt át az LMP-hez vagy vált passzívvá, addig a Momentum mostani táborának majdnem ugyanakkora része volt korábbi LMP vagy MSZP-P szavazó, mint korábbi momentumos, de a DK és a Jobbik szavazóira is tudtak a lilák vonzerőt gyakorolni. Hogy ez mennyire a tüntetések felfokozott hangulatának pillanatnyi feljhajtóereje, az majd kiderül. 

kilo_2018_2019_lost_found.png

Ahogy korábban is írtuk, a blog deklarált célközönsége a MSZP-től és a Fidesztől egyenlő távolságban lévő, akár el nem kötelezett, politika iránt érdeklődő olvasó. Nyilván nem véletlenül ők amúgy is felülreprezentáltak a mintákban, nagyrészük tavaly áprilisban az LMP-t választotta ugyan, pártpreferenciájuk most vagy bizonytalan vagy eltolódott a Momentum-Kutyapárt irányába.

A zöldek szavazóinak kétharmada tűnik elégedetlennek a pártban az elmúlt hónapokban történtekkel. Vagy pedig meg is fordítható a dolog: áprilisban jóval több el nem kötelezett szavazót tudott vonzani a zöldpárt a magas részvétel miatt, mint amekkora a törzsbázisa 2013 óta. Némileg a jobboldalról szavazókat vonzva tudtak szépíteni ezen decemberben.lmp_2010-2018.png

  • A mintánkban az enyhén felülreprezentált balliberálisokból való kiábrándulás 8-12 éves trendje folytatódni látszik.
  • A Gyurcsány-párt, a DK szavazóbázisa korántsem tűnik olyan masszívnak és stabilnak, mint azt a politikai elemzők általában állítják. Az útkeresés a "régi" balliberális pártok még megmaradt, '18-as szavazóira is jellemző tünet.
  • A teljes mintában a szavazók fele változtatott pártállást, ami rendkívül magasnak tűnik.
  • Érdekesség, hogy az MSZP önmagában nem gyakorol vonzó hatást a DK- és LMP-szavazókra, csak a Párbeszéden keresztül, míg a karakteresebb DK képes vonzani nem csak az arctalanná vált MSZP korábbi szavazóit, de a most már szintén arctalan Jobbikét is. (Magyarán valószínű a Jobbik 19%-os eredményében sokat nyomott a latba, hogy a legerősebb ellenzéki pártként ideológiától és értékazonosságtól függetlenül vonzott szavazókat. Az MSZP számára pedig az országosan önmagában mérhetetlen LMP-ből kivált formáció és Karácsony jelentős előnyt biztosított a harmadik hely megszerzésekor — az LMP-vel és a DK-val szemben, ahogy arról írtunk a választás után.)
  • A legszembeötlőbb mozgás nem annyira az LMP-től a Momentum és a Kutyapárt irányába történő szimpátiaeltolódás — hiszen ezek a pártok sok szempontból hasonlót testesítenek meg a politikai spektrumban —  "politológiai" értelemben nem jelentős a változás, Sőt a három új ellenzéket jelentő párt a mintában 36%-ról 40%-ra tudta növelni a részesedését a tapintható apátia és politikaellenesség közepette is.
  • A Momentum is sok volt jobbikos szavazó számára tűnik most közös nevezőnek számos ex-DK-ssal egyszerre! Ami fakadhat a párt ideológiai definiálatlanságából, aktivizmusából, "fiatalosságából". (Olvasóink zöme 50 alatti.)
  • A Jobbiktól való elfordulás viszont jóval szembeötlőbb — ismétlem az Index.hu/blog.hu-olvasó, döntően budapesti közönségen belül: 16%-ról 4%-ra zuhantak és csak kisebbrészt a szoiológialag azonos Mi Hazánkhoz pártoltak szavazóik. A jobbikosok 75%-a tűnik csalódottnak és kiábrándultnak, amivel sikerült az LMP-sek kb. 59%-os visszaesését is "túlszárnyalniuk", akik inkább a "pártcsaládon" belül kerestek kifejezést protesthangulatuknak.

Egyetlen mondatba sűrítve tehát erősödött az apátia, a Momentum és a viccpárt. A közülük legutóbb egyedül parlamentbe jutó LMP-vel együtt, a három új politikát képviselő párt az általános elégedetlenség és kiábrándulás közepette is képes még vonzani új szavazókat a bizonyalanok közül, jobbról és balról is egyaránt. S noha az országos adatok alapján most épp egymást kiejteni igyekszenek leginkább (4%-4%-3%), szép esélyeik lennének az összeomlani látszó Jobbikkal és a lassan de biztosan erodálódó balliberálisokkal szemben domináns szereplőként kijönni a jövő választási harcaiból — ha képesek lennének valamiféle együttműködésre...

Létezik valóban egy politikai centrum, csak szét van esve sok kis darabra, az összeállásának nem kedvez a polarizált közélet és hiányzik hozzá az az integratív személy (csapat), aki közös nevezőre tudná hozni a politika logikája miatt (külső erők által is) egymás elgáncsolásában érdekelt feleket.

Így sok lúd nem disznót győz, hanem egymást. 

Hányasra osztályozták az egyes szereplőket, intézményeket az adott pártpreferenciájú választók?

felme_re_s_pa_rtokszerint.png

A címbeli apátia valójában nem igaz. Erős érzelmekkel bírnak a politikából kiábrándult szavazók is. Nem apolitikusak, hanem elégedetlenek. Az erős érzelmek pedig erős negatív érzelmek. A pártválasztó szavazók annyiban különböznek tőlük, hogy egy valakivel/valakikkel szemben pozitívabb érzéseik vannak, de az ellenzék esetén még ez se feltétlenül jelent igazi elköteleződést — ahogy arról többször írtunk. Elégedett választói csak a kormányoldalnak vannak. 

Tavaly több, mint 300 ezren olvastátok a posztjainkat és közel ezren töltöttétek ki a felmérésünket! Köszönjük!

Lájkolj, kövess minket a Facebook-on és támogass a Patreon-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr814550922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szaGértő 2019.01.11. 12:17:55

Sok mindent megmagyaráz a fidesz-fanok saját anyagi helyzetüket leíró száma...

Kivlov 2019.01.11. 12:26:55

@szaGértő:
Meg. Azt hogy megy a gazdaság, és mindenki pénzből él. Az meg vihar a biliben, hogy mit ad a köztévé. Ha nem tetszik, nem nézed.

Minden ballib bérretteg 2019.01.11. 12:32:43

@maxval balcán bircaman:

Ez egyébként tényleg fontos lenne. A Sargentini féle Soros csicskák magyarellenes tevékenységét csak úgy lehet megállítani, ha a Soros által listázott, és megbízhatónak titulált 224 darab Ep képviselő létszáma erősen megcsappan.

Biztos hogy kevesebben lesznek, de fontos hogy sokkal kevesebben legyenek, mint most !

nemecsekerno_007 2019.01.11. 12:41:36

Számolgatssatok, elemezgessetek! Monddá az Úr :)

Eddig is milyen hatékony volt :)

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2019.01.11. 13:05:15

Ezek az adatok igazolják, hogy Orbán holnap gyáván lemond. Megint.
Ahogy az igazmondo index megírja a címlapján, ebben a diktatúrában... minden nap... is...

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.01.11. 13:15:52

@wmiki: ha megnézed inkább az ellenkezőjét mutatják a számok. Persze ha mégis lemond, akkor tévedtem. Szerintem a Lázár-kormány is elkormányozgatna legalább így vagy jobban. :)

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2019.01.11. 13:22:39

@A kiló nem százat jelent.: bocsi, csak ironizáltam
Természetesen így van, ahogy mondod tulajdonképpen Orbán erősödik, de az index nevű viccoldalt, sosem zavarták holmi tények. Ezért nem is értem, a te blogodat miért tették címlapra? Nem illik a "szakszerű" B1, SzeKa, stb. propaganda blogok mellé.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.01.11. 14:00:45

@wmiki: Nekem az Index.hu szerkesztőségéről jobb a szakmai véleményem, nyilván az hibázik, aki dolgozik, de a B1-et nem azonosítanám az Index véleményével. A B1-gyel szemben "alternatívát" nyújtani egyfajta küldetése A kiló nem százat jelent. projektnek, de erőforrásokat és módszereket nézve ez szélmalomharc. Mindamellett, hogy a B1 nagyfokú jelenlétének a hihetetlen nagy látogatottság az oka. Bevételt generál és a blog.hu/Index.hu is pénzből él. Amíg kereslet van rá, addig címlapon lesz. Nem kerülünk ki mindig ki, de azt nem politikai konspirációra fognám, hanem egyéb szakmai okokra: az anyag várhatóan nem vonzana elég olvasát vagy a téma már nem forró esetleg más poszt már lefedte stb. Ezek érthetőek. Többnyire, főleg megszokásból azért már minden poszt kikerül, ami jó érzés és köszönet érte az olvasóknak és a szerkesztőknek egyaránt!

dare 2019.01.11. 15:19:24

"Momentumos olvasóink körében Szél ma népszerűbb, mint korábbi pártja szavazói körében. Hadházy pedig egyértelműen a DK-sok kedvence! Az LMP-n belül az egykori társelnökök elvesztették népszerűségüket, de a bizonytalan szavazók sem annyira díjazzák életművüket."

Mindenki más, én pl díjazom az életművüket.
Ja, miért lennék én bizonytalan?
Azért, mert az Lmp akkora baklövést követett el, amit nem tudok másképpen magyarázni, csak azzal hogy inkompetensek, ezért nálam a választás utáni műsorokkal elég messzire rúgták a lasztit.
2014-ben más volt a szituáció, mint 2018-ban!
Akkor teljes mértékben támogattam a közép megszervezését, de ha látjuk azt, hogy erre 4 év nem volt elég, akkor lehet úgy is hozzááállni a dolgokhoz, hogy sünik vagyunk, és majd x év múlva ha kellően nagy mocsár lesz itt, akkor megtalálnak majd minket a szavazók a papíron, vagy lehet azt is, hogy ha látjuk milyen ámokfutást végez egy párt, akkor azt minden erőnkkel megpróbáljuk megakadályozni.
Nagyon erős a proapaganda mind a két oldalon, ezért a közép megszervezésének az esélye, az gyakorlatilag egyenlő a nullával.
Vona, Szél, Hadházy azért megpróbálta, amiért meg is kapták mind a két oldalról a pávatáncos jelzőket, ami jól mutatja azt. hogy itt azért még elég merevek az álláspontok.
A Jobbik Vona vezetésével nem tudott igazán középre húzódni, mert a párt akkor még tele volt keményvonalasokal, és ha őszinték akarunk lenni, akkor tudjuk jól, hogy vannak még most is ott pár embernek ilyen beidegződései.
Amit persze nem kéne erősíteni bennük, amit a baloldali média folyamtosan tesz, és valljuk be úgy nagyon nehéz megváltozni bárkinek is, ha végtelenül hallgatja azokat a hibákat, amiket elkövetett.
A bünözők többsége pl ezért nem tud megváltozni.
Hetek, hónapok óta azt hallgatom, hogy mi nem felejtünk hülye gyerekek, tudjuk kik vagytok és honnan keveredtetek ide, és mi módon, a fene enné meg a pofátokat.
Pedig a Jobbik tényleg őszintén nyit, látszik rajtuk hogy a hátuk közepére kívánják már ezt a rendszert, de a szavazóit nem adja olyan könnyen baloldal, azért keményen meg kell ám küzdeni.
De felejtsük el a Jobbikot, most nem ők számítanak, inkább Szél és Hadházy történetét elemezném ki.
Ugyanaz a cipő, mint a Vonának.
Itt is az egyik sem, ott is az egyik sem beállítottságú emberek miatt nem sikerült a komolyabb áttörés a közép megszervezésére.
Mit is csináltak ők?
A Dk pártirodájától az autópálya benzinkútjáig tárgyaltak, hogy akkor most hogyan is lehetne valahogy ezt a kialakult helyzetet megoldani.
Miután nem jártak sikerrel, a sünik felbátorodtak, és őket (meg a hasonló beállítottságúakat) tették meg felelőssé a kudarcért.
Mivel voltak ők már többek, mint pl a Párbeszéd?
Azzal, hogy ők leültek tárgyalni a Jobbikkal is, és nem egy Mszp-s pulpituson mondták azt, hogy az ördöggel is össze kell fogni.
A Párbeszéd a Szadesz cipőjét vette fel.
A Jobbik igyekszik lerúgni (vagy kinőni) azt a cipőt, amit a Mi Hazánk szívesen felpróbálna már végre.
Az Lmp választás utáni attitűdje színtiszta Szadesz, szinte látom is az orrcsipeszt.
A Momentum dettó.

Nem egyik sem, hanem mindkettő.
A Jobbik sokkal előrébb van e téren, mint az Lmp és a Momentum.
Viszont a Jobbik egyedül kevés lesz, nem tud egyedül egyre mélyülő árkokat betemetni, kellene nekik a segítség, és pont úgy, ahogy azt Szél és Schiffer is tette egy időben.
Ők ketten leültek mind a két oldallal vitázni vagy egyeztetni, ez lenne az alap egy politikai közepet képviselő pártnak.
Nem az, hogy a Jobbik évekig csak a Fideszt, az összes többi (az Lmp kivételével) pedig a régi baloldalt támogatja.
Vagy mindkettő, vagy egyik sem.
2018-ban azért lett volna jó, ha mindkettő lett volna a helyzet, mert jól látszik az ábrákon mennyire kezdenek befeszülni a pártok szimpatizánsai.
A Fidesz szavazóin pl nagyon látszik, de a régi baloldal szavazói is egyre merevebbek.

És egy középen álló ember egyik oldal szimpatizánsainak a kezét sem engedheti el.
Viszont a Fidesz szisztematikusan a közepet gyilkolja, ezért valahova a középnek állnia kell.
Nem marad más lehetőség, ami vagy az apátia, vagy az orrcsipesz (vagy a poénkodás).
Középen csak akkor lehet állni, ha nincsenek bemeredve az álláspontok, ha mind a két oldal szimpatizánsai nyitottak.

Megszűnni látszik a normalitás, sajnos.

Kong.Kinga 2019.01.11. 15:29:30

Jobbik ekkorát esett? döbbenet

Kong.Kinga 2019.01.11. 15:34:38

LMP volt nekem, de már nem. Nem a választások miatt, hanem ami utána történt.

Kong.Kinga 2019.01.11. 15:35:35

@Kivlov: elvileg nem a műsor minősége hanem a korrekt tájékoztatás hiánya a baj vele.

kocsisj 2019.01.11. 16:59:18

@dare: Az nem lenne baj, ha az SZDSZ cipőjét vennék fel, csak az nem mindegy melyik SZDSZ-ét. A Kis János félét vagy a Kóka félét. A másodikból én sem kérek,

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.01.11. 17:01:55

@kocsisj: hehe Kóka János a minap, a Gundel mellett állt ki a menza-gate kapcsán. Egyébként a kormány gazdasági holdudvarának megbecsült tagja utazik világszerte Szíjjártó delegációiban. No ilyen az igazi SZDSZ. Kiss János? Tölgyessy? Értelmiségi dógokról vagy jót vagy semmit manapság.

dare 2019.01.11. 17:13:29

@kocsisj: A Fidesz bukása után az Szdsz nagyot hibázott.
Nekik akkor kellett volna megszervezniük a közepet, amikor szabad szemmel jól lehetett látni, hogy egyre mélyülnek az árkok a szimpatizánsok között.
Nem tudom mire gondolhattak, nem fog idáig eljutni a történet, ez nem történhet meg, ami most van?

dare 2019.01.11. 17:15:59

@dare: Ja,és nem beszélve Őszödről.
Az még nagyobb hiba volt részükről,amit utána cselekedtek.

kocsisj 2019.01.11. 17:26:24

@dare: Az SZDSZ akkor hibázott, amikor bementek a Horn-kormányba. Tudniuk kellett, hogy a Horn nem nyeretlen kétéves és valamiért felajánlotta a közös kormányzást. Biztos nem a jó szíve miatt. Az SZDSZ-ben sajnos már akkor túl sok volt az éhes, így megtették. Bokros csomag, Tocsik Márta, egyenes út az enyészetbe. Sokan szidják a Simicskát (az biztos, hogy nem egy Grál lovag), de nélküle a Fidesz már régebben a pöcegödörben lenne, mint az SZDSZ. És a Kókáknál még mindig erkölcsösebb.

dare 2019.01.11. 18:08:18

@kocsisj: Szerintem Horn azért ajánlotta fel, mert szüksége volt a stabilitásra, az Szdsz pedig azért fogadta el, mert ők is látták ezt.
Bár biztos voltak éhesek is köztük, a fene se tudja kik voltak többen, de az azért látszott, hogy a nyugati nyitáskor elég szélesre tártuk azt a kaput, és az Mszp nélkül nehéz lett volna változtatni a szélességén.

Horn és Gyurcsány tevékenységét össze se lehet hasonlítani az Mszp-ben.
Az az Mszp szerintem sokkal vállalhatóbb volt, mint a Gyurcsány által vezetett Mszp.
De lehet rosszul ítélem meg, már régen volt.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.01.11. 18:47:57

@Kong.Kinga: na ja, gondold el, ugyanezt érzi nagyjából szerintem minden LMP-tag, politikus is.

Phteven 2019.01.11. 20:00:32

@wmiki: Tudnál egyetlen példát mondani indexes hazugságra, vagy csúsztatásra?

szepipiktor 2019.01.11. 22:17:14

A felmérés pontos, ha azt nézzük, hogy kik csinálták és milyen környzeteben.
Ha ezt a kormányoldali médiában csinálják, pontosan az ellenkezőkét láthatnánk.
Ez a terület ugyanis 100%-ban a nem fideszes emberek területe, nem igen fog idejönni kormányhű olvasó, hogy szavazgasson.
Ezért is ennyire irrálisak a százalékok, például a szintén ellenzéki Závecz jelentéshez képest, hiszen ők általánosságban és országosan kérdezet.
.
A mi nagyobb probléma, hogy a szándékos csúsztatás itt is tettenérhető!
Olvassuk csak:
" miközben szakadárjai főszerepet kapnak a balliberális és a még beazonosíthatatlan mozgalmakban, illetve új klónjai vagy vetélytársai is színre lépnek az amúgy nővekvő "Egyiket sem" tábor képviseletére: a Momentum és a Kétfarkú "
LÓDARÁZS drágáim, LÓDARÁZS!
A jelzettek csak szeretnék megszerezni a passzívak támogatását, de erre ma már semmi esélyük, eljátszották a lehetőséget.
Ugye a passzív halmaz az első grafikonon még látható, későbbieknél bölcsen lehagyta a szerző a meghatározó halmazt, így lehettek ilyen "szép" értékek olyan pártoknál, akik valójában a parlamenti küszböt sem érik el.
Ezért szép a statisztika!
Ha valaki 1 %-ról 3%-ra fejlődik, azt ábrázolhatják az érintettek 300%-nak, míg ami 33%-ról 34%-ra nő, az meg "csak" 1%... És nem kell leírni, hogy az elsőnál ez pár ezer embert jelent, míg a másiknál tízezreket.
Természetesen jogosan retteg az ellenzék a passzív többségtől, hiszen tudják eljátszották az esélyt, ma is köpnek 2,6-2,8 millió emberre, így ha azok megjelennének a szavazásnál, a mai ellenzéknek csak üszkös maradványait kapnánk.
Így marad a habonyi kamu az ellenzéki erősségéről és a paszív halmaz elhallgatásával.

szepipiktor 2019.01.11. 22:20:51

@Phteven:
Ha a mai címlapról hármat mondok, akkor leteszel egy megadott helyre egy karton viszkit számomra?
Mert napi 3-5 cikk ilyen ma már.
Ugye az USÁban nem trump miatt állnak a kifizetések... De volt, amikor egy német bajnokin trump miatt írtak egy teljesen más eseményt.
Reggelig sorolhatnám tóthbalázs és hegyeshalmi úr kamuit a tech rovatban.
És ugye ott vannak a ma már nyiltan feminista és genderpropaganda írások, ugyanazoktól a munkatársaktól.
A blogtérbe 10-ből 5 belső kamublog! Ebbő 4 hazug és kamu.

Bkkzol 2019.01.11. 23:26:28

@dare: "ez az ördöggel is összefogni" már egyszer lezajlott a történelembe, nem lett szép dolog belőle. Így emelték Hitlert hatalomba.... annyira fontos volt Hindenburgot kiütni a hatalomból.

dare 2019.01.12. 01:02:26

@Bkkzol: Ezt arra értettem, hogy amikor ilyen despota kormányzás alakul itt ki, akkor kicsit visszatetsző a legnagyobb ellenzéki pártot ördögnek nevezni, mert talán a szimpatizásaik nem fogják azt olyan könnyen megemészteni.
Ezért az összefogni szó már eleve érvényét vesztette egy ilyen mondatban, üres szólam csak tartalom nélkül.

Viszont amire gondolsz, hogy ellenzéki győzelem esetén armageddon lesz itt, annak szintén nincs semmi valóságalapja.
A Fidesz mindent ural, és már nagyon sok olyan ember van, akiknek az az érdeke, hogy a Fidesz legyen hatalmon.
Szinte 100%-ik biztos vagyok benne, hogy ezeknek egy része a másik hatalomhoz is ugyanúgy tudott régen dörgölőzni, de mivel az elkövetett egy ordenáré nagy hibát az ( nem baj ha hazudsz és átvered a népet, csak azt ne örökítsd már meg), ezért nekik alkalmazkodniuk kellett egy másik zászlóhoz.
Ezért tépem a pofámat évek óta, hogy nagyon nehéz lesz leváltani a Fideszt, mert ha nem hibáznak, akkor önként nem fognak távozni mögüle az erős emberek, és ha valami csoda folytán sikerülne is őt leváltani egy választáson, 1 ciklus múlva úgyis visszakerülnének a hatalomba.
A Fidesz szavazók egy része azért fél az ellenzéktől mint a tűztől, mert ha azok váltanák le, akik elszámoltatnák velük a régieket is, akkor tudják hogy soha többet nem kerülnének a kondér közelébe.
Ezért van a hangos anyázás.
A még hangosabb anyázás mert azért van, mert a szegényebbek még jobban megszívnák azt a 4 évet amíg nem a Fidesz kormányozna, mivel sokan lekötelezettek közölük, és félnek hogy ezek az erős emberek elengedik a kezüket.
Meg persze félnek a régi erős emberek haragjától (ha valami csoda folytán azok kerülnének vissza).
Az önkormányzati választáson ez majd jól fog látszani.
Az én településemen pl mindegy ki lesz az ellenfél, nem fogja tudni leváltani a Fideszes polgármestert.
Miért?
Mert kialakultak a kötődések, a leköteleződések, és nem tudnak elképzelni más alternatívát helyette.
Akik megállnak a saját lábukon azok persze tudnának (értsd: nem függnek senkitől és semmitől), csak sajnos nem azok vannak többségben.

És még az is a levegőben van, hogy összefog az ellenzék egyetlenegy alkalomra, legyőzik a Fideszt, visszaállítják a normális demokratikus viszonyokat, új választást írnak ki, és győz újra a Fidesz.

Tehát hogy is fogalmazzak, megértem azokat akik üzelti érdekből szavaznak a Fideszre. Nem örülök neki, de megértem.
Megértem azokat, akik félelemből szavaznak rá, mert vagy a fönőkétől fél, vagy a fönőke eltűnése után (aki lelépne Ibizára süttetni a hasát) az ő munkája megszűnésétől tart.
Nem örülök neki, de megértem.
Viszont akik attól félnek, hogy a Fidesz leváltása után minden jobboldali vagy kereszténydemokrata érték elveszne, és soha többet nem látnánk ilyet az országban, azok rendesen már zavarnak, és nem tudom őket megérteni.

Egyébként a Fidesz egy nagy balf@sz, és szerintem felesleges is leírnom, hogy miért.
Konzervatív, kereszténydemokrata zászló alatt ilyen kormányzást bemutatni....hát, nem is tudom mit akarnak, komolyan.

Phteven 2019.01.12. 02:45:16

@szepipiktor: Jo lenne, ha az allitasodat valami ertekelheto bizonyitekkal ala is tudnad tamasztani. Nem arra voltam kivancsi, hogy TE/ wmiki mit gondoltok annak.

Ha mar ugyis itt vagy, meselhetnel nekunk az igazan objektiv, elfogulatlan, szavahiheto hirforrasokrol. Kit, mit kellene olvasnunk, hogy kepben legyunk a vilagot illetoen?

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2019.01.12. 09:13:39

@Phteven: Bocsi, de ha nem szúrja ki a szemedet az indexes propaganda, akkor mit vársz tőlem? Milyen bizonyítékot szeretnél, ami megingatná fanatikus hitedet a "független" index igazmondásában?
Én emlékszem, amikor azzal jöttek, hogy nincs is menekültválság, aztán jött, hogy mégis van, de a menekültek zöme, több diplomás agysebész/mérnök, akik megduplázzák a GDP-t, és csökkentik a bűnözést.
A címlapos blog cikkeiket, amiben Orbán minden nap megbukik, és rettegve lemond, hagyjuk is....

Kivlov 2019.01.12. 13:36:31

@Kong.Kinga:
Nézzen mást, ha ez nem tetszik.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2019.01.12. 18:30:08

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: jaja, róla is volt cikk az igazmondo indexen.
Megtudhattuk, hogy emberbarát, filantróp, jótét lélek, szent ember, tulajdonképpen egy javított Jézus Krisztus 2.0

GyMasa 2019.01.14. 11:50:32

@dare:
"És még az is a levegőben van, hogy összefog az ellenzék egyetlenegy alkalomra, legyőzik a Fideszt, visszaállítják a normális demokratikus viszonyokat, új választást írnak ki, és győz újra a Fidesz. "
Azt elmagyaraznad nekunk, hogy ezt megis hogyan kepzeli az "ellenzek".
A kozvelemenykutatasokbol tisztan latszik, hogy eselyuk egyaltalan az 51% koruli egyszeru tobbsegre van.
A valasztasi torvenyt csak 2/3-dal lehet megvaltoztatni, az alkotmanyvaltoztatashoz pedig a kepviselok 4/5-enek a szavazatara van szukseg.
Szoval, hogyan tervezi az ellenzek ezt athidalni?
Vagy ugy lesz, hogy majd az ellenzek, ha gyoz, akkor siman nekiall az 51%-aval alkotmanyozni, meg uj valasztasi torvenyt alkotni?
Csak azert kerdezem, mert, ha ezt megteszik, akkor ugyanolyan illiberalis banda lesznek, mint aminek a fideszt tartjak.
Ja, es akkor jon a kerdes, amit te is igen jol feltettel, hogy mi lesz, ha az uj, "demokratikus" valasztasi rendszerben ismet a fidesz nyer (amire ugye a tamogatottsagat elnezve minden eselyuk megvan)?
Akkor vajon mi lenne a kifogas?
süti beállítások módosítása