A kiló nem százat jelent.

Orbán helyett már az LMP-t utálják legjobban az MSZP szavazói

2019. április 22.

Az ellenzéki pártok és szavazók mintha megfeledkeztek volna Orbán Viktor idehaza és Európában is heves vitákat kiváltó kormányzásáról. Az ádáz cicaharc, amit egymás lejáratása és egymás szavazóinak elhappolása érdekében folytatnak leginkább a mérsékelt szavazók elriasztását váltja ki, és így a kormánypártoknak használ. Ha nem is összefogásra, de legalább összetartásra lenne szükség. Egymás tiszteletben tartására. (Ebbe amúgy mindenkit beleértek. Még a kormánytöbbség híveit is.)orban-kave.jpg“Amíg az MSZP és a Demokratikus Koalíció rajongótábora az LMP-t fikázza, addig Orbán Viktor miniszterelnök csak egy kávét kér.”

A januári egyformán 5%-os LMP-t mutató Medián, Nézőpont, Századvég felmérés után a tavalyi választásokon meglepetésre 7%-ot elért zöldeket újra 7%-ra mérte a Medián most csütörtöki HVG-ben közzétett legfrissebb kutatása a pártot választani tudó szavazók körében. Az "ökopesszimizmusra" amúgy is hajlamos zöldpártban valószínű nagyon megörültek az új trendnek és rögtön kis Facebook-hirdetésben hívták fel választóik figyelmét, hogy a 6%-ra előrejelzett biztos LMP-s részvétel ismét kiemeli a zöldeket a kispártok versenyéből. Erről aztán hisztérikus szalagcímekkel számolt be számos balliberális portál is — köztük furcsa mód a hivatkozott HVG.hu is, ahogy azt már megírtuk. És... megindult a kommentelés.

Trollok harca.

A furcsa nem is közvéleménykutatásokkal és a választási küszöbbel kapcsolatos kampányolás — mindenki ezt teszi —, hanem a balliberális érzelmű választók LMP-vel szembeni heves indulatai voltak. Az LMP hirdetését nyomdafestéket nem tűrő kommentek árasztották el, amit az ilyenkor szokásos moderáció meglehetősen hanyagul gyomlált ki, jórészt mementóul hagyott. Elvétve bukkant fel eleinte támogató komment.

Savazni és szavazni azonban két külön műfaj. A magyar parlamentáris rendszer csak a támogtó voksot ismeri. Azoknak a véleménye valójában tökéletesen indifferens, akik nem rád szavaznak. Nincs ennek jobb tudója, mint maga Orbán Viktor — aligha utáltak jobban magyar politikust — idehaza és világszerte —, és aligha ért el nagyobb sikert még magyar politikus — idehaza és világszerte.

A kommentek alapján a balliberális szavazók körében viszont mintha már az LMP lenne az új közellenség és nem is a Fidesz.

A tavalyi választások óta csak a felmérések fele jelezte előre, hogy az LMP egyáltalán át tudja lépni a parlamentbe jutás küszöbét. (Ez esetben persze nincs mitől féljen özv. Kommentelőné Munkásőr Aranka.) Felerészben ha hibahatáron belül is, de alámérték. Illetve egy merész előrejelzés szerint már lényegében ki is estek, el se induljanak — interpretálták "elfogulatlanul" závecztiborok és pulaiandrások, a demokrácia nagyobb dicsőségére.

Magam részéről én nyugtával dícsérném a napot. Várjuk meg a választást. Előfordulhat, hogy Orbán Viktor se fog annyira örülni az eredménynek, mint amennyire most az sejthető. Ez leginkább az ellenzéki szavazók mozgósításától függ majd. A Fidesz ugyanis mindent megtesz: 20 ezer aktivistával kopogtatja végig az országot. Volna ok, hogy az ellenzék — nem gúnyolódásképpen, de tényszerűen: más néven a kispártok — felkössék a gatyájukat.

— Viszont nem ez történik:

A szocialisták EP-jelöltje is azzal riogat, hogy a többi ellenzéki kispártra (értsd: náluk is kisebbre) leadott szavazat elvesztegetett szavazat. Ami valóra is válhat, ha érvelésük nyitott fülekre talál, és a néhány százaléknyi szavazó a szocialisták önmagukkal alkotott "egyetlen közös listájára" voksol a DK, az LMP vagy a Momentum helyett. (Emlékeztetőül: legutóbb a DK csak éppenhogy teljesítette az 5%-os küszöböt — Gyurcsány Ferenc jóformán kiesett a parlamentből, a fiatal Momentum 3%-nyi támogatottsága pedig kevés volt a bejutáshoz.

Ez az egyre erősödő megosztottság hozzájárult, hogy Orbán Viktor büszkén jelenthesse be, hogy ismét túlnyerte magát. Ebben a formában van igaza a balliberális kommentelőknek: az LMP vagy a Momentum vagy a Kétfarkú Kutyapárt vagy a néhai Együtt puszta jelenléte a politikában közvetve valóban hozzájárulhatott a misztikus kétharmados többséghez.

Illetve teljesen világos: a DK vagy az MSZP szintén hozzájárult ehhez, hiszen szintén nem tették meg ugyanazt a szívességet ellenzéki riválisaiknak, elsősorban a vidéken leginkább esélyes Jobbiknak, hogy visszaléptek volna. Pedig volt, ahol az esélyesnek kikiáltott balliberális jelölt alig pár százalékot kapart össze. (Egyetlen vidéki kivétel volt az LMP jelöltje, Ságodi Zoltán, aki Kepli Lajos javára lépett vissza Veszprémben. Nyomj egy lájkot az oldalunkra, ha szerinted is unalmas már ez a téma! Köszi.)

Meg abban az esetben van igaza a balliberális kommentelő néniknek és bácsiknak, hogyha az LMP, a Momentum, a viccpárt szavazói mind az MSZP-re szavaztak volna helyettük. Ez azonban valószínűtlen. Amúgy megtehették volna, de nem tették. Valószínűbb tehát azt hinni, hogy ha LMP 400 ezer szavazója akárcsak felerészben otthon marad és a zöldpárt a Momentum keserű sorsára jut, akkor a kétharmad nem egyetlen képviselői mandátumon múlik, hanem betonbiztos. Tetszik már érteni, csókolom? Vagy ezt sem mondták az ATV-n?

Meg hát a demokrácia arról szól, hogy az emberek szabadon választanak és bizony arról is, hogy szabadon elindulhatnak választásokon. Enélkül nincs demokrácia. Aki pedig ez ellen érvel, az nem demokrata. Pont.

Mintha a magyar társadalom 29 év után még mindig csak tanulná a demokráciát. A kommentelők életkoruk alapján persze még az előző rendszerben szocializálódtak. Ahogy hiába tanult az előző nemzedék oroszul, nem ragadt meg a fejekben sok minden, most angolul és németül kéne tudni, de úgy meg is tanultak. Épp annyira nem beszél a magyar átlagszavazó idegennyelven, mint demokráciául. Ellenben ők a politikailag legaktívabbak. A fiatalok a pesti és a londoni éjszakában, vidéki diszkókban csapatják.

— Pedig szükség lenne rájuk. Mert jön a nagyi, aztán majd dönt a jövőjükről:

Ismétlésképpen, most az EP-választáson is érvényes: minden elvesző ellenzéki szavazat és minden az 5%-os küszöb miatt be nem jutó ellenzéki párt valóban elsősorban a kormánypártokat erősíti. Ezért viszont nem lebeszélni kéne az ellenzéki pártoknak kisebb riválisaikról egymás választóit, hanem épp ellenkezőleg. Az lenne a szép demokratikus gesztus, ha az ellenzéki szolidaritás jegyében a többi ellenzéki pártot nem támadva buzdítanának a minél nagyobb részvételre és a többi pártra való voksolásban is. Ahogy előző írásunkban is írtuk: 

"...egy demokráciában nincs elveszett szavazat.

Minden szavazat kiálllás a demokrácia mellett. Akár eredményez mandátumot, akár nem. A választók pontosan tudják miről van szó. Nem kell a szájukba rágni, hogy bizony a túl erős kormánypártokat pont az tette erősebbé, hogy a Momentum és a Kétfarkú Kutyapárt nem jutott be a parlamentbe. Nem szándékuk szerinti volt, de ez valóban átbillentette a kétharmados többségbe a kormányoldalt, de ez valójában másodlagos következmény. A parlamenten kívüli kispártok hasznos és szerves részei a demokratikus küzdelemnek, mert a parlamentben ellustult politikusokat is munkára ösztönözhetik, ötleteiket mások átvehetik, beleszólhatnak, nyomást gyakorolhatnak a politikai rendszerre kívülről is.

Ezért én mást mondok, mint az LMP-hirdetés vagy a HVG.hu:

Ha zöld vagy: szavazz a zöldekre. Ha liberális vagy: szavazz a liberálisokra. Ha vicceket szeretnél, szavazz a viccpártra. Akkor is, ha nem jutnak be.

Csak menj el szavazni május 26-án az európai parlamenti választásokon!"

Ezen a blogon sosem érveltünk még az összefogás vagy a koordináció mellett. Sőt. Levezettük, hogy az miért nem működhet: igazunk lett. Az összefogás politikai abszurdum olyan vezető politikusokkal, mint Gyurcsány Ferenc vagy Sneider Tamás. Összefogásra, ellenzéki közös listára nincs mód, de most nincs is szükség. De ellenzéki összetartása volna mód és szükség is volna.

A közös indulás az EP-választáson egyik rivális ellenzéki pártnak se tenne jót, kioltanák egymást. Ugyanakkor középtávon helyben, az önkormányzati választásokon már szükségszerű lesz a kispártok közötti szorosabb választási együttműködés. Országosan, most a radikális jobboldali tábor javarészben inkompatibilis a rasszizmusra érzékeny liberális közönséggel, ahogy a korrupt szocialista-liberális kormányokkal szemben létrejött politikai alternatívák törzsszavazóit is inkább riasztják Gyurcsány Ferencék és az azóta is változatlanul nagypártra méretezetten arrogáns szocialista politikai szubkultúra.

Mindez generációs különbségekkel is terhelt. A fiatalokat egyszerűen taszítja vagy nem érdekli az a fajta politizálás, amit kihalásra ítélten a szocialisták két utódpártja folytat. Az idősebbek viszont a zöldekkel vagy a Momentummal nem tudnak egyelőre mit kezdeni. A vidéki Magyarország jobbratolódott, csak Fidesz, Jobbik meg mégjobbik van szinte. A körúton belüli világ tévesen képzeli magáról azt, hogy ők alkotják a választói többséget, amikor még Budapesten belül is csak a város kisebbik felét képesek leképezni.

A politikai logika és az elemi matematika azt diktálná, hogy az ellenzék politikusai és véleményvezérei, ha már külön-külön vagy együtt győzni nem képesek, legalább ne egymást gyengítsék. Szavazóikat ne uszítsák egymás ellen lapjaikban, megnyilatkozásaikban, lakossági fórumaikon konteók terjesztésével, bűnbakgyártással, hisztérikus árulózással. Hanem tűzszünetet kötve hagyják a liberálisokat a liberális, nyugatos értékek mentén kibontakozni, a zöldeket a zöld szavazatokat begyűjteni ésatöbbi.

A jobboldali érzelmű választói tömböt, a jelenlegi többséget, pedig identitásában meg nem sértve kéne megszólítani. Nélkülük politikai sikert elérni ebben az országban ugyanis nem lehet. A folyamatos uszítással, a hisztérikus kirohanásokkal egymás ellen, még a maradék mérsékelt szavazót is el fogják riasztani a politika közeléből is, ha a balliberális hisztériakeltés tovább folytatódik, ami jelenleg az LMP oldalát elárasztotta.

Bízom benne, hogy a józanész felül fog kerekedni a gyűlöleten, és győz az igazság május 26-án.

Kitölthető legfrissebb felmérésünk az EP-választásra, mondd el Te kit utálsz és kit nem!

Amit a HVG.hu elfelejtett megírni az LMP-ről

Kálmán Olga élő adásban nem vette észre: az LMP erősödött, amíg ő a lejáratásukon dolgozott

Amit tudnod kell az LMP-ről, de még a Pesti Bulvár sem merte megírni

Ha szereted a közvéleménykutatásokat, akkor ezt ne olvasd el!

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr6714779446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Celtic 2019.04.22. 18:40:19

Csak annyi, hogy az MKKP nem "viccpárt" es a szavazoi nem a viccek miatt szavaznak ra.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.04.22. 18:59:56

@Celtic: Látod magad is ráismertél. :) Neked elhiszem, de én a közkeletű elnevezések alapján nevezem annak, ami, és a gyakorlat alapján sommázom ekként a viccpárt szavazóinak motivációit, miért nem keresnek a valódi pártok közül opciót maguknak. Mi a vicc? Elég tág műfaj. Szerintem a viccpárti szavazó igenis a rendszerből csinál viccet, az egész politikai elitről mond véleményt, állít ki látleletet. Amit talán nem tud: saját magáról is. Nekem az a véleményem, hogy fajsúlyos és fontos kérdések vannak, amiket a pártok jól rosszul, de képviselnek. És aszerint kell szavazni. Szeretem a Kétfarkút, de szavazni rendes pártra kívánok. Ez az ars poeticám. Persze lehet más az álláspontod és szívesen meghallgatom. Írd meg akár külön levélben és közzé is teszem, ahogy fideszes olvasó levelét is közzétettem már: facebook.com/kilonem100

Minden ballib bérretteg 2019.04.23. 08:21:42

"hogy ha LMP 400 ezer szavazója akárcsak felerészben otthon marad és a zöldpárt a Momentum keserű sorsára jut, akkor a kétharmad nem egyetlen képviselői mandátumon múlik, hanem betonbiztos. "

Ez pontosan így van. Gyurcsány és az MSZP ma is kategóriákkal elutasítottabb, mint a Fidesz.
Csakhát Feri tanította a híveinek a matekot, így azok pont ugyanolyan hülyék, hogy összeadni részben ugyan megtanultak, de gondolkodni nem.

Istencsászáralfakirály 2019.04.23. 08:47:35

2018. április 8-án a fidesz 2/3-án kívül még két tragédia történt:
1. A DK megugrotta az 5%-ot
2. az MSZP-P megugrotta a 10%-ot

Ha ez a posztkomcsi régi baloldal kiesett volna mszp-stől gyurcsányostól, és ez a két ócska, korrupt párt eltűnt volna a történelem szemétdombján (ahova valók) akkor 2022-re a centrum kialakulhatott volna, hogy legyőzze a NER-t. DE így már 2022-t biztosan behúzza magának a fidesz. Köszönhetően a sok agyatlan idiótának aki a DK-ra és az MSZP-re szavazott.

ulpius66 2019.04.23. 08:50:11

Az EU Parlamenti választás arra biztosan jó, hogy pár millió fős "közvélemény-kutatási" adatokkal szolgáljon a pártok támogatásáról.

Az pedig szinte érdektelen, hogy a kb. 700 fős Parlamentbe bekerülnek-e mondjuk a Kétfarkú Kutyusok.... és 1 avagy két mandátuma lesz a DK-nak....

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.04.23. 08:51:54

Ebben semmi újdonság. Az LMP utáltabb a Fidesznél a ballib körökben.

Kivlov 2019.04.23. 08:52:12

És ameddig az ellenzék nem lép túl az utálkozáson, meg az orbánozáson, addig esélye nem is sok van. :D

ulpius66 2019.04.23. 08:54:17

@Istencsászáralfakirály:

Mi sem bizonyítja jobban, hogy tavaly CSALÁS TÖRTÉNT A VÁLASZTÁSON!

A DK és az MSZP-P SEM ÉRTE EL A PARLAMENTBE JUTÁSI KÜSZÖBÖT, DE A FIDESZESEK ELCSALTÁK A VÁLASZTÁST, ÉS PLUSZ SZAVAZATOKAT ÍRTAK NEKIK, HOGY JUSSANAK BE A PARLAMENTBE!

EZZEL BIZTOSÍTVA A FIDESZNEK AZ ÚJABB KÉTHARMADOT 2022-BEN!

hidroponi 2019.04.23. 09:04:36

haha....az LMP jobb ha kussol, nala nagyobb pofaval csak pucer robi gyalazza az mszp-t szakmanyba..nem tudom mit csodalkozik a fidesz kitartottjakent az lmp, hogy oket jobban utaljak? talan masok sem felejtettek el, hogy az lmp-nek papirja van rola, hogy a fidesz gyujtotte ossze nekik az ajanlocedulakat.

Istencsászáralfakirály 2019.04.23. 09:29:45

@hidroponi: " fidesz kitartottjakent az lmp"

Ungár Péter miatt én sem bízom a lumpban, de a fidesz kitartottja az az MSZP.

Duplaxiii 2019.04.23. 09:31:42

Értem én, hogy az írásnak mi a célja, de ettől pár komponense erősen megkérdőjelezhető!
- Vajon a kép miért nem nagyítható? Így a grafikon nem olvasható, azaz a szerző "útmutatásai" szerint kell értelmeznünk? Ráadásul a jelzett értékek komoly eltérést mutatnak az indexen rendszeresen közölt és a leghitelesebb Závecz jelentésekhez képest. Az eltérés nagyon nagy, valószínűsíthetően egy modifikált grafikon került a képre.
- A kérdőív remek ötlet, de a szokásos hibáktól hemzseg! Miért nem kérdeznek meg szakembereket a kérdések összeállításánál. Nincs sehol "ellenválaszra" lehetőség, azaz nem lehet "tagadni", ami viszont kontroll lenne a válaszoknál.
A Puzsér/Tarlós/Karácsony válaszoknál meg kötelező a válaszolás, miközben életszerűtlen, hogy ha valaki Puzsért ír, akkor a másik pontnál meg a két elutasított közül kell választani. Itt egybe kellet volna tenni a hármat és egy negyedik pont, hogy "Egyikre sem"...
A kérdéssor kizárja a nem fővárosiakat, azaz a válaszokat így a fővárosra lehet majd ráilleszteni.
Tudom, a cél az igazolás, de így hatalmas hibaarány lesz az elkésült anyagban.
A kérdőív nem kérdez rá az elutasításra, így a pozitív válaszokat fogják a társadalom egészére rávetíteni.
Nem lesz bázisa a eredménynek, részhalmaz fogja képviselni az egészet, ez meg 25-30%-os hibát fog eredményezni.

szepipiktor 2019.04.23. 09:37:01

És mi ebben a meglepő?
A "történelmi" pártok (mert ugye a fidesz, az mszp és a dk is az mszmp/kisz-ből származik) bizalmatlanok az újakkal szemben. Ráadásul az lmp felbukkanása is kérdéses és az eddigi tevékenységükkel is cáfolták az indulás kormeghirdetett elveiket.
Az lmp nem csak a felsoroltak által elutasított, hanem jellemzően a társadalom többségének is.
kevés idő kell ahhoz, hogy a momentum is ide jusson, csak ők még az elején vannak, de már most látszik, ők az lmp-nél is kevésbé kívánják képviselni a társadalmat, legkevésbé meg hazánkat.

ulpius66 2019.04.23. 09:40:33

@Duplaxiii:

DUPLA 13!

Megnyugtatlak!

Ez a cikk nem is neked szólt, úgysem értenéd meg!
(a hozzászólásod mindezt bizonyítja is...)

Sajna NEM SZABADNA ILYEN CIKKEKNEK MEGSZÜLETNIE, MERT VALAMELYIK BALLIBSI MÉG MEGFOGADNÁ, ÉS AKKOR VÉGE LENNE A FIDESZ-KDNP KÉTHARMADÁNAK!

Minden úgy jó, ahogy van!

A ballibsik gyűlölködjenek, a Fidesz meg nyerje kétharmaddal a választásokat!

Ennyike!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.04.23. 09:47:03

@ulpius66:

A csupa nagybetűs írással nem adsz több nyomatékot a véleményednek, ám azt eléred, hogy sokan eleve el sem olvassák. Ahogy én sem.

ulpius66 2019.04.23. 09:58:31

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Aki elolvassa, az elolvassa, aki nem, az nem!
(nem én vesztek vele.....)

Brix 2019.04.23. 09:59:04

AZ MSZP és a DK szemszögéből nézve, az LMP egy kollaboráns párt, amely nem hajlandó beállni a balliberális, vagy a másik oldalról nézve a demokratikus oldali pártok összefogásába, sőt, az újabb is 2/3 is az LMP-nek köszönhető. A 2018-as választás után olyan gyűlölethullám indult ez LMP ellen a balliberális sajtóban, amely szerintem ( a belső harcok mellett..) az LMP mélyrepülésüket eredményezte , igaz csak a közvélemény kutatásokban, egyelőre...
Az LMP több mint 400 ezer szavazója- jelentős részben egy a fővárosban- éppen elég indok arra, hogy ádáz küzdelmet folytassanak értük, más kérdés, hogy ezek az emberek , ha a párt valóban mélyrepülést venne, átszavaznának-e az MSZP-PM-re... Az is lehet hogy nem , hiszen a zöld gondolat- elvileg- már eddig is képviselve volt Jávor és talán Karácsony által...
A konklúzióm az, hogy a balliberális pártok olyan lelkekért harcolnak, amelyek soha nem lesznek az övék... A Momentum már más kérdés: azok csendben nagyot szakíthatnak , ha tovább folyik az LMP-ellenes lejárató kampány...Valahogy a Fidesz is csendes most, mert még ők is nyerhetnének egy picit , főleg vidéken vannak konzervatívabb LMP szavazók...
Egy zöld pártnak, egyébként lenne realitása hosszú távon is, hiszen Németországban, már 20-22%-on mérik a népszerűségüket, ez több mint az SPD- és kb annyi mint az SPD és a "Baloldal " együtt...A jelen idők nemzetközi realitása szerint egyre erősödnek a zöld pártok, így az idők kerekét nálunk sem lehet visszaforgatni a hagyományos baloldalnak..
Egy kérdésben van csak igazuk a ballib. pártoknak: Orbán-rendszerét a jelenlegi választási rendszerben , sok gyenge és közepesen erős párttal nem lehet leváltani. Ez nem egy plurális demokrácia , mint Németország , ahol a pártok koalíciót kötnek , hogy a társadalom minél szélesebb rétegeinek érdekét leképezzék, hanem egy kvázi egypárti rendszer , ahol a győztes mindent elvisz...( erre van a sok zsiványság kitalálva a választási rendszerben..)
Kellene egy nagyon erős váltópárt, egy erős ellen-alternatíva, ez azonban nem az MSZP-PM lesz , a maga 12%-os támogatottságával...Egyelőre, váltópárt a láthatáron nincs...

Csaba121 2019.04.23. 10:03:55

Az LMP buta, primitív emberek gyülekezete.

Nem akarnak atomerőművet, de azt nem tudják megmondani, honnan lesz villamosenergiánk.
Mert ugye a legtöbbet belőle sötét estéken meg télen fogyasztunk, amikor a naperőművek nulla villanyáramot termelnek...

Aki az LMP-re szavaz, az is a tök hülyék közé tartozik!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.04.23. 10:26:33

@ulpius66:

Azért betarthatnád a netikettet.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.04.23. 10:30:36

@Brix:

"Ez nem egy plurális demokrácia , mint Németország , ahol a pártok koalíciót kötnek , hogy a társadalom minél szélesebb rétegeinek érdekét leképezzék,"

Te még hiszel a húsvéti nyusziban?

Nem a társadalom minél nagyobb része érdekeinek "leképezése" céljából lépnek koalícióra, hanem azért, hogy hatalomra kerülhessenek.

exterminador 2019.04.23. 10:36:56

Az LMP a választás utáni cirkusszal végletesen lejáratta magát. Én 2014 óta mindig rájuk szavaztam, de ennek vége. Egy cseppet sem sajnálnám, ha kiesnének.

Brix 2019.04.23. 10:45:51

@Csaba121: "Aki az LMP-re szavaz, az is a tök hülyék közé tartozik! " Ez hülyeség! Az LMP-ben a legmagasabb arányú a nagyvárosi, diplomás emberek aránya. Az atomenergia alkalmazásának kérdése egyébként is egy olyan komplex kérdés, amit nem lehet pusztán energiabiztonsági kérdéssé redukálni. Maguk a zöldek sem képviselnek ebben egységes álláspontot , hiszen egy részük éppen hogy támogatja..( lsd: németországi tüntetések)
A közvélemény jelentős része viszont nem támogatja az atomenergia alkalmazását, világnézettől függetlenül...Nem véletlenül döntöttek a németek az atomerőművek felszámolása mellett...Rögös út lesz, de legalább emberi jövőképe lesz a társadalomnak , hogy az utódok biztonságos, atommentes környezetben élhetik az életüket.. Cserobil és Fukusima éppen eléggé stigmatizálta az atomenergia alkalmazását, így soha többé nem lesz igazán népszerű...

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.04.23. 10:47:01

@exterminador: Készséggel aláírom a csalódást. Én is máshogy képzeltem a politikát, de legalább kivágták a rohadt részt az almából. Másrészt: ha az LMP abcúg, akkor kérdem én: a többi mit érdemel? Melyik lenne jobb az LMP-nél. Ha valaki ír jobbat és meggyőz, hogy Vágó Gábort érdemes lecserélnem rá, akkor akár egy cikkben is megörökítem, hogy megváltoztattam a döntésemet.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.04.23. 10:55:29

@Csaba121: az LMP pont azt a butaságot képviseli az energiapolitikában, mint a buta és fejletlen Németország vagy Svédország vagyis az EU meg Japán meg lassan mindenki a Földön, update-eld magad

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2019.04.23. 11:26:52

@Celtic: Egyetértek. Szerintem a kutyapart szavazói azt kívánják közölni, kormányváltást szeretnének, de a jelenlegi ellenzéki erőket nem engednék kormányozni.

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2019.04.23. 11:31:43

Egyébként tetszik a poszt. Oké, stílusában helyenként kioktató, de tartalmát tekintve ül.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.04.23. 11:58:38

@Fermentátor: Köszi a visszajelzést! Majd benézek a Fermentátorra én is.

ulpius66 2019.04.23. 12:34:01

Mind e közben....

'Megszűnik Bokros Lajos pártja, a Moma
A párt nem látja értelmét a további működésnek."

"Ennek legfőbb oka, hogy többé nem látjuk értelmét annak, hogy díszletként szolgáljunk ahhoz az erőtlen ellenzéki tevékenységhez, ami az önkényuralom szorításában jobbára az „éhezők viadalává” silányult.
Az elmúlt tíz évben egyre inkább bebizonyosodott, hogy mai magyarországi ellenzék túlnyomó többsége legjobb esetben csak fügefalevélként szolgál a szabadságot és emberi méltóságot eltipró önkényuralom demokratikus látszatának fenntartásához, legrosszabb esetben pedig annak cinkosa, támasza, haszonleső kiszolgálója. A mai romlott, korrupt önkényuralom fenntartásához a MOMA semmilyen körülmények között nem kíván segédkezet nyújtani."

... erről példát vehetne az összes mini, mikro, nano, és 0,0% támogatással rendelkező párt!

Brix 2019.04.23. 12:34:40

Most ott tartunk, hogy az LMP- t már nem csak a balliberálisok utálják, hanem saját szövetségesei is...Puzsèr Róbert kijelentette , hogy a Kétfarkú Kutya Pártra szavaz...

Ballib vagyok mert rettegek 2019.04.23. 12:38:45

Na végre hogy a ballibsi Soros bérenc blogok nem hazudnak tovább és elismerik hogy Magyarországon nem Orbán Viktor a leggyűlöltebb politikus hanem az LMP! Ezt egyébként a Századvég már 2010 óta kimutatja csak a ballibsi blogok ezt mindig elhallgatták:

Századvég: Az LMP a leggyűlöltebb, nem Orbán Viktor
origo.hu
2010. június 1.

A 2010 májusban végzett telefonos reprezentatív közvélemény kutatás szerint Magyarország leggyűlöltebb politikusai az LMP-sek 78%-kal. Orbán Viktor csak a második 69%-kal, viszont ezzel még mindig kevesebb a gyűlölet százaléka, mint az összes többi ellenzéki politkus gyűlölet pontjai összeadva. Az eredmény világosan mutatja, hogy Orbán Viktor ma Magyarország legkevésbé gyűlölt politikusa.

ulpius66 2019.04.23. 12:54:18

Csak a tisztán látás végett.....

Az LMP-t Hadházy és Széll Berni baszta szét!

Aztán jó patkányok módjára elsőként hagyták el a süllyedő hajót....

ulpius66 2019.04.23. 13:57:18

@Fermentátor:

Hááát.... jelentősége az nem sok van.... esetlegesen figyelmeztető jel, azoknak az alakulatoknak, akik befogadnák ezeket a szarkeverőket!
süti beállítások módosítása