A kiló nem százat jelent.

EP-kampány: de nekünk Westeros az első! A közöny még a Fidesznél is erősebb

2019. május 25.

Álljon bármilyen jól is a kormánypárt, van egy politikai tényező, amely le képes győzni a Fideszt: a KÖZÖNY. Hétfőn volt a Trónok harca befejező rész — vasárnap az EP-választás. Melyiket vártad jobban?jelenlegi_trend-01-3.png

A narancssárga hófehérke és a hét törpe. Az előrejelzésekkel ellentétben a távolmaradók aránya valószínűleg jóval magasabb lesz. A Fidesz húszezer aktivistával igyekezett megmozgatni az embereket. A választás kimenetele a mozgósításon fog múlni. Valójában az elsőhelyezetten és az apátián kívül megtippelni sarlatánság lenne az eredményeket. Ilyen sok cikluson át egybentartani egy Fidesznyi választói bázist azért valódi kihívás.

Menjen el mindenki szavazzon a szíve szerint, aztán majd meglátjuk... 

ep_valasztas_prioritasok_aprilis_majus_zavecz.jpg

Az otthonmaradó magyar választók lesznek valószínű legtöbben most vasárnap az EP-választáson. Legutóbb, öt éve 71%, tehát kétharmadnál is többen érezték úgy, hogy az EP-választás — ha úgy tetszik Európa — nem fontos nekik. Az ebből tanulságként leszűrhető közvélekedés az uniós intézmények fontosságáról egyébként jogos: az EP-ben igazán fajsúlyos kérdések nem dőlnek el, ami valóban fontos, arról a nemzeti kormányok tárgyalnak. Európa népe és közvetlenül választott képviselőinek szerepe másodlagos egyelőre. Ezt hívjuk demokratikus deficitnek. 

A tavalyi országgyűlési választáson csak valamivel több, mint 30% nem szavazott, rendszerint ez a szám is magasabb 40% körüli, míg nyugaton egy komoly választáson a 20%-nál is kisebb távolmaradás a normális. A részvétel és a demokrácia nyugaton is hanyatlóban van: a politika eltávolodott az emberektől, és ez éppen a EP-választásokon tükröződik legjobban, egészen furcsa eredmények szoktak születni. (Pl. a Brexit-pártiak megnyerik és hasonlók.) Az előrejelzések szerint idén a választók fele maradna inkább otthon, miközben Orbánék kimaxolni szeretnék a három éve permanens bevándorlásellenes kampány (és a beleölt  temérdek közpénz) hasznosságát. A kampányok hevessége, a közvélemény reakciói és a Google-keresések (Nagy Blanka bugyiügye, Ungár Péter coming out-ja és a falusi csok voltak kb. a keresett politikai témák) alapján ez az 50% is inkább eltúlzott lehet.

Orbán Viktor idén tétet adott a választásnak, először az unalmas EP-választások történelmében. A tét szerinte persze a bevándorlás. Egyes statisztikák szerint már a nem túlságosan dübörgő magyar gazdaság is negyedmillió vendégmunkás felszívását igényelte: Ukrajnából, Szerbiából, Mongóliából, de érkeznek Pakisztánból is. Erről az ország saját hatáskörben döntött, nem Soros György vagy Brüsszel ármányáról van szó. A magyar vállalkozások, sőt a kormány és a kamara szorgalmazta azt. És mégis. Mindeközben a kormány most már sokadjára adja el a bevándorlásellenes védelmező határzárat. A milliárdokért épült szerb határmenti szögesdrótkerítés és a mégtöbbmilliárdos plaktákampány valószínű politikailag és gazdaságilag is busásan megtérült már a kormánypártiaknak — ha az ország kevés hasznát élvezi is valójában. 

A most már évek óta tartó bevándorlásellenes főüzenettel, a Fidesz-kampány a közönyt igyekszik legyőzni. Kevés olyan téma van, ami ugyanis eléri a választók ingerküszöbét. Egy olyan országban, ahol fűt-fát ígértek és általában nem tartották azokat be, a politikai viták pedig kimerülnek a hitelességet és a korruptságot firtató ad hominem támadásokban, és alig esik szó azokról a társadalmi vitákról, amiket valóban el kéne dönteni, a szavazók természetszerűleg ábrándulnak ki és fordulnak el a politikától. Ezért kerül minden sarokra egy Soros-plakát, ezért fókuszálnak szinte egyetlen témára a kormánymédia hírműsorai, a fideszes lapok, sajtfecnik, söralátétek, gyufaskatulyák. Ezért kell mindenhonnan ez az üzenet virítson, mert jobbat ők sem tudnak. Muszáj ugyanazt ismételgetni újra és újra.

Az apátia, a politikai kényszer a magyarázat tehát a Fidesz kampánystratégiájára és eszköztárára.

Ezzel párhuzamos alternatív ellenzéki narratíva nem igazán van. A DK a gyereknapi lufira emlékeztető egyesültállamokozással jelentős százalékokat szólított ugyan meg, az emberek de csak 11%-a rezonált pozitívan. Az európai minimálbér és az európai ügyészség témaköre valószínű kisebb mozgósító erővel bír, mint a migráció.

Meglepetésre a klímaváltozás 30%-a egy bíztató fordulatnak látszik. A migráció mellett ez az egyetlen, ami jelentősnek mondható, fontos és valós probléma, ami valahogy a szokásos belpolitikai őrület (a jóléti demagógia és a korrupcióellenes szirénhangok) fölé emelkedik. Hogy a magyarok mennyire gondolják ezt komolyan, azt majd a zöldek támogatottságából lehet lemérni, akik ezt elsőszámú kampánytémává tették. A ZRI és a Medián által mért 5-7% valójában édeskevés, ha áttörésről akarunk beszélni.

EP-kampány: most vasárnap is lehetsz taktikai szavazó!

Szavazz kispártokra az MSZP és a DK helyett, vegyél el mandátumot Orbán Viktortól! Juttasd be az LMP-t és a Momentumot!

Nyilvánvaló, hogy tehát a magyaroknak van egy elképzelésük a világról, azonosítanak is problémákat, látnak is megoldásokat, de egyedül a kormánypártok tudnak masszív poltikai tőkét is kovácsolni ebből, amire nem magyarázat csupán, hogy nekik van rá pénzük. Bár még a legnagyobb párt, a Fidesz is láthatóan küzd káderhiánnyal, mégis ebben is verik a mezőnyt, politikusaik konzisztens képet mutatnak, nincs kibeszélés, nincsenek zavaró belső viszályok, a hatalmi harcok a színfalak mögött, a nagynyilvánosság számára kulturáltnak tűnő, tehát nem feltűnő mederben zajlanak. Ez egyértelműen a Fidesz sikerének egyik legfontosabb titka. A kormányképességet sugalló magabiztosság a tudatos választókkal elfeledteti a csetlés-botlásokat és az ellentmondásokat. Orbán évtizedek óta meggyőző narratívával tudja magát kivágni abból a kusza logikai dzsungelből, ami a magyar közbeszéd.

Orbán régóta nem ellenzékében keresi a maga ellenfeleit, ugyanis azzal, ha kijelölné kihívóját, ő maga emelné fel a Fidesz óriása mellett jelenleg hét törpének látszó ellenzéki párt valamelyikét. Kihívó nélkül pedig sokkal könnyebb versenyezni, a maradékot pedig elvégzi az ellenzéki pártok közötti verseny. Teljesen mindegy ugyanis, hogy éppen melyikük 5%, 10% vagy majdnem 20%-os éppen vagy melyik tűnik el a süllyesztőben, amíg nincs egy párt(szövetség), amely legalább a 30-40%-os szintre el tud jutni, utána már a többi szavazó automatikus odacsapódik úgyis, ha a kormánypártok meggyengülni látszanak. 

migration_to_europe_is_down_sharply.png

A kreált ellenfelek, mint a migráció, "Soros György", bár mind valósak legalább annyira fikciók is, egy túlzó politikai narratíva részei. Tudjuk, hogy az illegális migráció időszaka lezárult. Tudjuk, hogy az illegális dolgokat nem kell betiltani már, azért illegálisak. És tudjuk, hogy nincs, nem lehet annyi pénze Soros Györgynek, hogy az összes legelvetéltebb hóbortját is megvalósítsa a kontinens rovására. Olyan mitikus ősgonosz csak a szuperhősfilmekben vagy a Trónok harcában van legföljebb.

Az emberek figyelméért nem csak a politika küzd. A figyelempiacon van még számos szereplő a szórakoztató média, a vallási prédikátorok, a házaló ügynökök és megannyi marketinges, aki ránk akar sózni valamit. Sok szempontból igaz, hogy amíg a kormány azzal az üzenettel bombáz, hogy "Nekünk Magyarország az első" eközben a potenciális választók valójában azt a döntést hozzák, hogy "de nekünk Westeros az első" — és a valóság konfliktusai helyett sárkányok és menetelő élőhalottak foglalkoztatják őket világszerte. 

Komplex politikai kérdéseket, globális sorskérdéseket — ilyen a migráció és a klímaváltozás is —, nem lehet érdemben tárgyalni — még olyan szinten sem, mint a Trónok harca szereplőinek sorsát, bár azt jóval könnyebb, jóval szórakoztatóbb — és persze jóval haszontalanabb a jövőt illetően. A kreált valóság mindig szebben megkoreografált, hiszen kreált. Ezért a mese győz a valóság felett, ami ellentmondásos és nem is mindig kibogozható. Nem világos, nincs olyan, hogy ki a jó és ki a rossz. Mesét kell tehát gyártani a politika témáiból is, szűrte le a következtetést a politikai marketing: így kerülnek elénk az Éjkirály-Soros Györgyök, az egyéni emberi sorsokat hordozó migránsokból így lesznek arctalan zombihordák, és hősöket is kapunk, Jon Snow-Orbánokat világszerte, akik helyettünk is tudják mindig mi a helyes, nekünk csak elég szurkolnunk nekik.

Az azonnali és huszárvágásszerű megoldásra vágyó közönség pedig örülhet, megkapja azt egyetlen tőrdöfés vagy néhány kilométer szögesdrót formájában. Érdekességképpen a fejlett nyugaton ott tart a tudomány, hogy megállapította: a Walking Dead zombijaitól rettegő nézők között magas a migrációt elutasítók aránya is. Ezek a valószínű már evolúciósan belénk programozott minták csereszabatosan támogatják a big data-ra alapozott modernkori mítoszgyárosok és politikai spin doctor-ok munkáját. Ahogy a Trónok harca-beli Mások, úgy a másság érzékelése szélsőségesen el tud torzulni — erre nem csak a háborúk elől kilátástalanul menekülő muszlim fiatalokból verbuvált merénylők a bizonyíték, de a tévé előtt kényelmes foteljaikban ülő magyar választók is.

Valójában alig különbözünk.

Míg a migránsok valós háborúk és nélkülözés elől menekülnek vallási tévképzetekbe, addig a "keresztény" magyar választó képzeletbeli háborúkba száműzi magát a túlságosan is kényelmes valóságból. Kizökkenteni onnan szintén csak hasonlóan ütős történettel lehet. A tömeges migráció rémképe egyelőre több figyelmet kapott, a közvetlenül húsbavágó klímakatasztrófa felértékelődése reméljük folyamatban van. Még Soros-plakátok sem kellenek hozzá, csak egy árcédula az unalmas zöldséges pulton.

00058008_1.jpeg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr2614841746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CSOKKI MÁLNA 2019.05.26. 13:38:29

Magas a részvétel, ez nem jó a NOmentumnak..:D

CCnick 2019.05.26. 13:57:22

"addig a "keresztény" magyar választó képzeletbeli háborúkba száműzi "

lehet, hogy tévedek de mitha a GOT nem kizárólag sudribunkó mélykeresztény mélymagyar körökbe tarolta volna le a világot.

Exploiter 2019.05.26. 14:20:48

De most komolyan.
Leírod, hogy az EU súlytalan.
Ja.
Aztán hozzáteszem, hogy kismillió ember van, akinek az elveit konkrétan 0 politikai erőtér képviseli az EU-ban.
Akkor mégis mi a meglepő abban, hogy tömegek maradnak távol a színháztól?
Vagy hogy kell pl szavazni, hogy megálljon a klímaváltozás?

Belzebubo 2019.05.26. 14:30:24

@CCnick: az lehet, de ôket dühitette legjobban, hogy a szôke(!) fehér(!) csajszi lett a tömeggyilkos fôgonosz...

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.05.26. 14:35:22

@Exploiter: megint félreérted, nem ellentmondásra bukkantál, hanem egy argumentumra, ami alátámasztja a kiindulópontot és magyarázatot ad a polgárok viselkedésére — néha nem értitek a nempropaganda cikkeket már, annyira rászoktatok, hogy írni csakis hergelés és drukkolás lehet egy poszt célja, hogy nem is ismeritek fel a másmilyen írásokat!
köszi az olvasást, olvassatok többet és akkor megértitek!

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.05.26. 14:37:40

@CCnick:
ez megint egy félreértés
senki sem állította, hogy a GOT-nézők jobboldaliak lennének, lehet azok, nagyobbrészt biztos azok, mert az ország 70%-a kemény jobboldali, de sokak szerint az LMP is jobboldali inkább és a Momentum sem az a kimondott baloldal a szavazók fejében, tehát 80% vs. 20% — ez még nem lenne nagy megfejtés, de a kifogásolt mondat nem arról szól
ez két párhuzam
egyébként a walking dead nézők állítólag valóban nagyrészt migrációellenesek

köszi az olvasást, olvassatok többet és akkor megértitek, miről szólnak a cikkek!

Exploiter 2019.05.26. 14:46:37

@A kiló nem százat jelent.:

Ok.
Inkább úgy értettem, értékítéletet fogalmaztál meg, miszerint gáz, hogy az embereket jobban érdekli a got.
Pedig logikus viselkedés.

enrikokaruszo 2019.05.26. 15:13:06

elestél, malacka?
kuss én így szállok le a bringáról!

enrikokaruszo 2019.05.26. 15:15:12

@Exploiter: kiváncsi vagyok a továbbiakban mennyire tolja a média a klímatüntetéseket

nemecsekerno_007 2019.05.26. 15:26:09

A Trónok harca nekem teljesen kimaradt, de haspólós Heller anyó nem. Most akkor "ballibsi" lettem tudtomon kívül?!?! :))))))

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.05.26. 16:00:30

Reméljük a legerpsebb ellenzék a DK lesz, s a Momentum meg nem jut be.

Exploiter 2019.05.26. 16:07:26

@enrikokaruszo:

A legnagyobb tragédia, hogy ez egy valódi, komoly probléma. Amivel valóban foglalkozni kell.
De a környezetvédelem összefonódott a baloldalisággal, így lehetetlenné vált, hogy ideológia mentesen gondolkozzunk a dologról. Nem mérnökök, reál emberek foglalkoznak vele, hanem érzelmi alapon döntő bölcsészek.
Így lett a fő téma az atomenergia-ellenesség meg az autózás, miközben azon kellene dolgozni, hogy szorítsuk sarokba azokat az országokat, ahonnan a szennyezés 80%a jön, pl: USA, Kína, Dél-Amerika, stb. Csak hát ez utóbbiakat nem fehér emberek lakják, így gonosz lenne szólni nekik, hogy a kurva anyátok, Józsit egyszerűbb szivatni, mert csóró kocsival jár.

enrikokaruszo 2019.05.26. 16:13:56

@Exploiter: egyetértek a probléma súlyának megitélésében, és sajnálom hogy ezt is kampánytémává próbálta süllyeszteni a ballib média, a homár örökbefogadás témájával egyetemben...3 napja még az is címlapsztori volt, aztán, mivel nem hozott elég szavazót, kukázták ahogy szokták

Brix 2019.05.26. 16:42:36

Kètfèle kampány megközelítést láttunk: - Az egyik megpróbál az èszèrvekkel operálni, pl:Lmp...Ezzel szemben áll egy másik alternatíva: ne fárasszuk már az embereket nehezen megérthető dolgokkal, hassunk csak az érzelmekre egy mondatos jelszavakkal: " Állítsuk meg a migrációt" ezt mindenki megérti az utolsó faluban is, nem kell hozzá semmilyen műveltség...Attól tartok, hogy sokkal kifizetődőbb egyszerű jelmondatokkal ès konkrét ellensèg megjelölèssel operálni, mint szofisztikált- a többsèg által nehezebben megérthető programokkal előállni ( Lmp..) Az olcsó nèpszerűsèg megszerzésében az állampárt világbajnok, jól tudják , mivel lehet beetetni az iskolázatlanokat...

CSOKKI MÁLNA 2019.05.26. 17:08:22

@nemecsekerno_007:

Nem vagy egyedül,haspólós Heller anyó sokunk tudatába beleégett..(Lehet, hogy valójában Vonát ez babonázta meg, és ezért kezdett közeledni a ballibsikhez? A perverz állatja pfejj..:DD)

midnight coder 2019.05.26. 17:25:38

@Belzebubo: Viszont vigasztalhatta õket, hogy egyrészt nõ lett a tömeggyilkos - egy nagy pofon a femináciknak - ráadásul a leginkább baloldali-liberális politkus az egész bagázsban, és lám a rabszolgák felszabadítója is milyen helyre kis tömeggyilkossá válik, ha nem az elképzelései szerint alakulnak a dolgok...

midnight coder 2019.05.26. 17:30:47

@Exploiter: Igen, a zöldek legnagyobb problémája hogy baloldali politkusok, ezért aztán nemigen van agyuk. Az egyik oldalon óriási volumenû keresztes háborút játszanak évtizedek óta a CO2 kibocsájtás 8%-áért felelõs autók ellen - ezzel még nagy bajt nem okoznak, csak az erõforrásokat pazarolják, bár ez esetben ez is baj. A másik oldalon viszont az atomellenességgel kimondottan a fosszilis energiahordozók elégetését forszírozzák. Na ezzel viszont kimondottan toxikusak a környezetre. Szintén a baloldaliságból adódik, hogy nem mondják ki hogy az egyik legnagyobb probléma a fejlõdõ országok által az elmúlt 100 évben produkált népességrobbanás.

CCnick 2019.05.26. 17:51:17

@A kiló nem százat jelent.: alapvetően a magyarozásoddal volt bajom, a többi csak díszítőelem.

CCnick 2019.05.26. 17:55:34

@Brix: "Az egyik megpróbál az èszèrvekkel operálni, pl:Lmp.."

LMP szórólap 2019: "0% atom - 100% megújuló" Ez csak a művelősésszervező vagy társadalmi nem szakról nézve tűnhet észérvnek.

CCnick 2019.05.26. 17:59:19

@Brix: "ne fárasszuk már az embereket nehezen megérthető dolgokkal, hassunk csak az érzelmekre egy mondatos jelszavakkal:" "0% atom - 100% megújuló"

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.05.26. 23:02:23

Nektek Västerås az első?Akkor lehet menni utazni, ez egy létező város Svédországban.
Reptere is van, valszeg járnak fapadosok is, de közel van a fővároshoz is,onnan is át lehet bumlizni.
Jó utat!

hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4ster%C3%A5s

:-))

-
Amúgy meg mondta valaki is, hogy a kiló az százat jelent?
:D

enrikokaruszo 2019.05.26. 23:31:15

@geegee: ..öccsém, repesztettünk a balcsira kilóhatvannal

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.05.27. 11:19:38

@CCnick: spec. ez a pártban se tetszett sokaknak, nem a rövidsége, egy szórólap rövid kell legyen, hanem kicsit valóban túl egyszerű és nem jó értelemben, ezen túl sok szórólap tartalmazott hosszú szövegeket, nem túl jó minőségűeket és sok tag, aktivista kifogásolta, hogy tele vannak helyesírási hibával — mivel nem hülyék ez nem igazán növelte az elkötelezettségüket
könnyen lehet, hogy az LMP túl nagy célra lőtt a klímaváltozással, amit az emberek amúgy se hinnének el senkinek, a szavazatukkal másra akartak reagálni, sajnos nem sajnos
mondjuk meggyőződésem, hogy Vágó jó képviselő lett volna, de fásultnak láttam a vége felé

eßemfaßom meg áll 2019.05.27. 13:11:46

@A kiló nem százat jelent.: ez nem "túl egyszerű" hanem szimplán az örökélet kategória. IQ60 fölött mindenki tudja, hogy nem lézetik, aki meg alatta van annak max a gondviselője szavaz.
süti beállítások módosítása