A kiló nem százat jelent.

EP-kampány: most vasárnap is lehetsz taktikai szavazó!

2019. május 24.

Bár sokat szidták tavaly a taktikai szavazás mozgalmat, volt rá ok hiszen elég sok szavazót bizonytalanítottak el eredeti preferenciáiktól, aminek mindig van haszonélvezője és elszenvedője is az egymással versengő pártok között. Viszont a taktikai szavazás számos helyen eredményezett váratlan ellenzéki győzelmeket, ami egyfajta ellensúlyt jelent a túlhatalommal bíró kormány és a felborult politikai egyensúly tekintetében. Többnyire inkább nem volt elég, ez igaz, csak néhány extra szavazattal erősítette meg főleg az MSZP-t, a DK-t és a Jobbikot egyéni jelöltjeiken keresztül. Most az ilyen módon tavaly kedvezőbb helyzetbe hozott nagyobb pártok számára eljött az idő, hogy a kisebbek felé törlesszenek: több küszöbön egyenúlyozó kispárt bejusson, ne vesszen el ellenzéki szavazat — és így mandátum.

partok_tamogatottsaga_biztos_partvalasztok_zavecz_majus_10_16.jpgSzavazataink akkor hasznosulnak a legjobban, ha mandátumot is eredményeznek. Juttass be kispártokat az EP-be, akiknek a bejutása akár néhány tucat vokson múlik csak! 

Idén az 5%-os küszöb mellett, tisztán arányos választási rendszerben zajló EP-választáson nagy a csend a taktikai szavazás körül, pedig most is lenne ok és mód, összehangolhatni az ellenzéki szavazatokat.

Sőt: többet mondok, azok felé a kormánypárti szavazók felé is jó lenne üzenni, akik a kormányzás irányát és a mindentől óvó határzárat ugyan nem szívesen bántanák, de pl. a korrupció és az európai ügyészség ügyében szívesen fejeznék ki valahogy a nemtetszésüket Orbán Viktornak.

Egy demokráciában ennek a leghatékonyabb és legbiztosabb módja még mindig a voksolás, nem a petíciók százainak aláírása, és nem az utcai demonstráció... Az utóbbiról azt mondták idehaza, hogy "majd megunják és hazamennek" (Gyurcsány, 2006, bár neki nem jött be), viszont ami a szavazólapon fekete-fehéren rajta van, az bizony meg nem másítható és a hatása közvetlen!

Ezért ahogy tavaly az egyéni jelölteknél érdemes volt az erősebb kihívókra voksolni és erre számosan buzdítottak, úgy idén legalább olyan nagy haszna lenne a Kutyapárttal és a Momentummal felszaporodott kispártokat is játékba hozni, had szolgálják ők is az országot a maguk eszközeivel.

Másrészt a nagyobb pártok, mint az MSZP és a DK most törleszthetnének a kisebbek felé, akiknek az egyéni mandátumaikat köszönhetik...

A fenti friss Závecz-felmérés eredményét persze ne tekintse senki se szentírásnak. A valóság az, hogy ebben a pillanatban még a Fidesz bejutása sem biztos — csak nagyon valószínű. Éppígy a viccpártra és a Momentumra adott szavazat sem veszett fejsze nyele, ahogy más kutatásokban meg épp a zöldeket mérik 5% alá. A hibahatár 2-3% a mérésekben, ezért legjobb esetben is arról beszélhetünk, hogy a 10% környékére mért pártok jó szereplése inkább valószínű a többieké nem 100%. A rájuk adott plusz szavazatok ráadásul több mandátumot úgyse eredményezhetnek.

A szükségesnél több szavazatszámon felüli voksok is valójában kidobott szavazatok. Pl. 2014-ben az Együtt 7%-kal, az LMP 5%-kal kapott egyetlen mandátumot. Az Együtt voksaiból 2% jobban hasznosult volna egy éppen 3-4%-on egyensúlyozó pártnál.

Megírtuk, hogy 5 éve rettenetesen mellélőttek a közvéleménykutatók: azt jósolták, hogy sem a DK, sem a Párbeszéd (ami akkor még az azóta megszűnt Együtt-tel indult), sem az LMP nem fognak bejutni — erre mindegyik szerzett mandátumot. A DK-sok annyira lelkesek voltak az amúgy alig 29%-os részvétel apátia mellett, hogy két képviselőjük is lett. Idén már a mérések is azt mutatják, hogy őket nagyon nem kell félteni. A Momentum, a Kutyapárt, az LMP és az újonc MiHazánk bejutása viszont nem 100%, az első három közül tavaly egyedül az LMP ugrotta meg az 5%-os küszöböt: 7% felett kaptak. A Momentum 3%-ot, a Kutyapárt 2%-ot — egyébként az utóbbi két kispárt rossz szereplése miatt több mandátumtól esett el az ellenzéki oldal, és lett erősebb a kormány.

Többek közt ez is tekinthető a misztikus kétharmad egyik okának. (Ha tavaly a Momentum szövetségre lép az LMP-vel, akár 2-3 képviselőjük is lehetne a parlamentben, Orbán biztos nem érezhetné annyira nyeregben magát kétharmad nélkül, az egész ellenzék meg nem egymást okolná a vereségért, amiről egyik sem tehet. Eső után köpönyeg, de ugyanazokkal a szavazatokkal egy jelentősen kedvezőbb állást is el lehetett volna érni. Ráadásul egymás kiszorítása nélkül: vagyis visszalépés nélkül — ami az érem másik oldala.)

Hol vagytok, Gulyás Marci, hol vagytok, Pápai Gyuri?

A számok most idén épp ezért nem jósolnak finoman szólva ellenzéki győzelmet, pedig volt már a Fidesz rosszabb passzban, de az ellenzéki vert hadak, ha szépíteni akarnának, akkor azon túl, hogy önkritikát gyakorolnak politikájukat illetően, azt a stratégiát érvényesítenék, amit leírtam. A Jobbik jószerivel az alig látható kampányával segíti a többieket. Többek közt ezért nem szerepelnek a sorozatunkban, pedig a béruniós javaslatuk jó kampánytéma lett volna — jobb mint az ígérgetésszagú európai minimálbér. A DK és az MSZP-P közötti versenyfutást nem nagyon tudom komolyan venni, a két párt ma is egynek látszik, mégha a hatalmi harcokat Gyurcsány Ferenc egy önálló párttal trollkodta is meg nyolc éve — egyébként saját neve napján.

img_9332.JPGEgy a sátor, egy a biztonsági őr — így kampányol az MSZP-Párbeszéd-DK.

Hasznosabb volna, ha a liberális-balliberális szavazóik inkább a feltörekvő momentumos fiataloknak adnának most esélyt. Cseh Katka szerintem legalább annyira alkalmas az ország képviseletére, mint Ujhelyi István vagy Gyurcsány Ferenc felesége, de biztos alkalmasabb, mint Rónai Sándor (DK). Nem kell szerelmesnek lenni a fiatalokba, de kövezzetek meg, szerintem a vérfrissítés nem lenne haszontalan...

img_9347.JPGGuy Verhofstadt (ALDE) Cseh Katkának és a Momentumnak kampányol a Móriczon. Sok volt az érdeklődő.

Az LMP már tapasztalattal bíró politikusokat jelölt listavezetőknek, Vágó Gábor 4 év kihagyás után tér vissza a politikába, Demeter Márta jelenleg is képviselő, a vérfrissítés: Kendernay János, évtizedeket húzott le a brüsszeli diplomáciában és a magyar külügyben.

A Kétfarkú Kutyapárt pontos céljait megmondom én nem tudom beazonosítani, de Suzy egész biztosan hangot tud adni a politikai elittel szembeni általános elégedetlenségnek. Sokat nevetek én is a magyar belpolitikán — jobb híján. Amit kevésbé tartok viccesnek az a klímaváltozás, de erről már hosszan írtam.

Szavazzatok kispártokra! Juttassatok be minél több ellenzéki képviselőt az EP-be! Legyetek most is taktikai szavazók!

Utána meg sörözhetünk egyet együtt!

59688031_2655297411151142_3471655913994059776_o.jpgA határzár nem állítja meg a klímaváltozást. Európa zöld lesz vagy nem lesz — üzeni az LMP.

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr5614854800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása