A kiló nem százat jelent.

Nemcsak Karácsonyt fenyegette meg a zuglói MSZP-maffia — állítja egy helyi képviselő

2019. szeptember 27.

Bár Karácsony Gergely — zuglói polgármester, az ellenzéki szövetség főpolgáremster-jelöltje — cáfolta, hogy a kiszivárgott hangfelvételen a zuglói MSZP-ről és annak gyanús ügyeiről elhíresült elnökéről, Tóth Csabáról beszélt volna, mint aki megfenyegette, ellenben egyik zuglói képviselőtársa Várnai László megerősíti mindenki más vélelmezését, hogy de bizony róla. Állítása szerint a zuglói MSZP maffiaszerűen működik.tocsa_karigeri.jpg

Várnai László önkormányzati képviselő, a Karácsony vezette Párbeszédhez hasonlóan az LMP-ből kivált CivilZugló Egyesület színeiben szerzett mandátumot a XIV. kerületi képviselőtestületben 2014-ben:

varnai_karacsony_tocs.png

»[Karácsony] Gergő nekem is többször emlegette, hogy Tóthék [Tóth Csaba zuglói MSZP-elnök] megfenyegették, az ominózus "tudjuk melyik óvodába jár a gyereked"-et emlegette többször is. Engem, minket is többször, megfenyegetett Tóth valamelyik embere, úgyhogy sosem kételkedtem Gergő állításában.

Gergő az elmúlt években kifejezetten tartott Tóthtól, ezért engedett át minden általa is jól ismert korrupciós ügyet, ingatlan eladást, közbeszerzést, parkolást és hallgatott róluk akár a sír. Szó nem volt nyilvánosságról.

Az elásnak Zuglóban kifejezés sem valami költői metafóra, ha visszagondoltok a Pécset elitélt védőemberükre Gottira, az MMM harcos fenyegetéseire, és ott van Sápi Attila MSZP-s képviselő három évvel ezelőtti nyomtalan eltünése.

A képviselő Tóth bizalmi embereként tudott eleget ahhoz, hogy érdemes legyen inkább elásni, mintsem hogy beszéljen.
Én a 2017-es időközi kampánybéli húzásai után mondtam, hogy a zuglói MSZP maffiaszerűen működik. De ugyanezt mondta Barta [János,] LMP, Juhász Péter Együtt-ös politikus is — tán nem véletlenül.
És hát érdemes visszanézni Tóth Csaba Vas megyei és zuglói elnökké választása körüli ügyeket is.

És ezekre az emberekkel akarják leváltani a Fideszt....«

A Karácsony-felvétel eredetiségét maga a főpolgármester-jelölt erősítette meg, és próbálta kissé talán szándékosan is átlátszó módon a kormánypártokra kenni. A Fidesznek valószínű kivételesen kevés köze lehet a mikropárti túlélést az összefogásban majd az MSZP-vel kötött szövetségben megtaláló Párbeszéd társelnökének újabb kiszivárgott hangfelvételéhez. Mint ismeretes 2017-ben már volt egy ennél kevésbé durvább, de hasonló hangfelvétel, ami azért felborzolta a kedélyeket: "Alapvetően az az érzésem, hogy a faszért hagytam magam rábeszélni erre miniszterelnök-jelöltségre, mert sokkal jobb lett volna, ha el sem kezdem." Tehát az embernek olyan érzése van, hogy Karácsony valahogy nem tanul a hibáiból. Folyamatosan kotyog. De más következtetéseket is levonhatunk. Akár egy ellenzéken vagy az MSZP-n belüli belharc szemtanúi is lehetünk — mégha csak kapkodjuk is a fejünket, hogy ki kivel van éppen.

Mindenesetre akinek illúzió voltak a politika működését illetően, attól elnézést kérek. Ilyesmi többé-kevésbé mindenütt előfordul — de ettől még ez nincs jól. A magyar politika ezek szerint ilyen, és igen, érdemes leszámolni azzal az illúzióval is, hogy az ellenzéken belüli politikai küzdelmeknek végük — a pártokon belüliek sincs ugyanis... De talán segít jobban megértenünk az egyes szereplők cselekedeit, az őket mozgató és feszültségben tartó háttérben meghúzódó világot, ami valljuk be, kevésbé különbözik az olcsó gengszterfilmekben megszokottól ez alapján. A különbség annyi, hogy az élet nem filmszerű. A történetek nem állnak össze egy szórakoztató egésszé, és több olvasatuk is van. A szemünk elé csak mozaikdarabkák kerülnek, és az is mindig még több találgatásra ad okot, hogy épp miért és kinek az érdekében ismerhetjük meg őket.

A felvételből nem jön ki jól igazán senki. Az MSZP legkevésbé. A Tarlóssal szemben vesztésre álló Karácsony igyekszik kivakarni magát utólag, de a felvétel ismét a balek szerepébe helyezi. Ez kelthet némi részvétet, ami hozhat szavazatokat, de aligha meggyőző a bizonytalanok tömege számára, akik valószínű egy alkalmas, "potens' főpolgármestert kívánnak maguknak. Kinek-kinek a szája íze szerinti közvéleménykutató szerint Tarlós István 5-10%-okkal vezet.

A hangfelvételt egy talán "jobbikos érzelműnek" tekinthető azóta minden videójától megtisztított YouTube csatorna, a Herbal Reality közölte, de jelenleg csak a Pesti Srácoknál található meg. A fiatalok valamiért nagyon megrettenhettek. A Jobbik ugyan bekényszerült a budapesti együttműködésbe, de nem teljesjogú partnerként vesz részt benne, ez az alárendelt szerep kiválthatta egyes jobbikosok ellenérzését. Ugyanakkor ez lehet teljesen téves nyom is, mert a felvétel leginkább Karácsony szűk körein belül készülhetett valamikor az első előválasztás után. Tavaly előtt ugyanúgy Együtt-es barátai hoztak nyilvánosságra egy felvételt, — akiket Karácsony a szocikért dobott, az Együtt pedig a választáson megsemmisült.

Szóval furcsa ez az ismét elkövetett hiba, ami viszont felvet egy másik gyanút: valamilyen okból maga Karácsony is érdekelt lehetett az MSZP-re messze kényelmetlenebb felvétel nyilvánosságra hozatalában. Ennek az okait megérteni viszont ismernünk kéne jobban a háttérben zajló alkukat és folyamatokat. 

Karácsony baleknek tűnik ugyan, de vitathatatlan, hogy amit elért azt szinte egymagának köszönheti, hiszen effektíve nem áll mögötte még egy kispárt sem, az azóta mély válságba került LMP-ből kiszakadt Párbeszéd sem tagságilag, sem népszerűség tekintetében, sem támogatóit tekintve nem számottevő tényező. Karácsony valószínű az egyik MSZP-n belüli érdekcsoport számára hasznos szereplő a sakktáblán, ugyanakkor nem kell meghallgassuk a felvételt, hogy tudjuk, legalább annyira nehéz és idegőrlő egy ilyen kapcsolat ezzel a párttal, mint amennyire a politikai túlélés záloga a Párbeszéd számára.

Az alvilágtól szintén nem annyira érintetlen Jobbikon kívül, az új politikai szereplők, mint az Együtt, az LMP és spinoff-jai vagy a Momentum nullkilométeres politikusai meglehetősen felkészületlenül és naívan álltak talán a politizáláshoz, és olykor a biztonságos civilségből, egyetemi campus-okról és hasonló védett helyekről kerültek a politika farkastörvényeinek kiszolgáltatott való világba.

Ezen keresztül lehet megérteni egy sor új egykor ígéretes párt gyors felmorzsolódását vagy színeváltozását. Karácsony úgy tűnik kifejezetten jól tűrte eddig a gyűrődést, miközben egyre mélyebben dolgozta bele magát abba a politikai kelepcébe, amit most az ellenzéki oldalon látunk: felemás megújulás, a régi erősemberek a feltörekvő újoncokat még el tudják nyomni, de a fideszes nagyfiúkkal szemben már gyengének számítanak — vagy rég átálltak. Ugyanis a pénznek nincsen szaga vagy pártállása, és végülis az mozgatja a szálakat. A felvételen is említett Leisztinger Tamás vagy az egykori SZDSZ-elnök Kóka János például így tett. Míg egyes régi fideszes potentátok meg ugye pártállástól függetlenül kegyvesztettek lettek. Alulnézetből a politika már nem egy- vagy kétosztatú, és nem narancs vagy vörös vagy bármi más párt színeit viseli, más módon szőtt kapcsolatrendszerek (is) működtetik, de mostanában úgy tűnik ez a háló egyre homogénebb.

karacsony_csetbot.png

A felvétel nyilvánosságra hozatalának célja akár ellenzéken belüli üzengetés is lehetett tehát. A Karácsony-kampány lehet nem győzni akar, bár ez valószínű kiábrándító hír lenne sokónk számára, akik a változást akarunk. Hogy mi akkor a célja a kötelező feladat letudásán túl, kicsit sem világos. A különböző érdekcsoportok közti patthelyzetben talán ügyesen új játékterek hozhatóak létre az ilyenhez hasonló bombarobbantások által. Karácsonyon néha látszik olyasmi, hogy akár kész lenne feláldozni magát, csak a holtpontról elmozduljunk már, de amúgy már menne és csinálna valami értelmesebbet, mint az ügyeletes balliberális kabalafigura szerepét játsza egy reménytelen ellenzéki politikumban. Ugyanakkor kiolvasható, hogy direktben nem nagyon mert konfrontálódni az MSZP-vel. Az elmondottak alapján ez nem is lenne életbiztosítás. Ez betudható előrelátásának, óvatosságának vagy gyávaságnak vagy inkább vezetői gyengeségnek is. Ugyanakkor a magányos cowboy csak a filmekben szokott hőstetteket végrehajtani. És ez a fő bökkenő. Lényegében egyedül van a nyilvánosságot leszámítva, ami az egyetlen fegyvere az önvédelemre...

Lehangoló helyzetkép a seregről csata előtt. Bárhogyis: egy végre nem egyszereplős politikára, a Fidesz-gépezetét legalább versenyre inspirálni képes alternatíva létrejöttére még a nagy ellenzéki szövetségkötés után is várni kell, úgy tűnik. Budapest ugyanis felemás ízelítőt ad nekünk ebből — máshol meg a Fidesz egyeduralma stabilnak tekeinthető. Ahogy látszik az ellenzéken belül is a mélyben olyan mozgások zajlanak, amik nem jutottak nyugvópontra, láthatatlan tényezők akasztják meg a tényleges haladást — végignézve az itt-ott lehangolóan ismerős ellenzéki felhozatalon: sokan láthatóan túlélték magukat. Talán most a nyilvánosság előtt sikerülhet egyet lökni rajtuk, hogy a helyükre kerüljenek, vagyis végre megszabaduljunk tőlük. Nem valószínű, hogy Karácsonytól eredne a kiszivárogtatás, de most már ideje lenne tiszta vizet önteni az ellenzéki poharakba.

Zuglói ki kicsoda? Tóth Csaba, Zuschlag János, magánokirat-hamisítás, fiktív szervezetek

(Magyar Narancs)

»Tóth Csaba az "elmúltnyolcév" hajnalán tűnt fel a szocialista párt gyenge Vas megyei szervezetében, noha a megyéhez azelőtt nem volt semmi köze. Érkezését követően a helyi pártszervezetekbe és az utánpótláscsapatba, a Fiatal Baloldal Ifjú Szocialisták (Fibisz) közé özönleni kezdtek az új tagok. 2003 tavaszán Tóth már megyei elnökhelyettes volt. A nagy menetelést egy decemberi sajtótájékoztató zavarta meg: a megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke szerint Tóthék megvásárolták az új belépőket, ez magyarázza a taglétszám emelkedését, valamint Tóth és társai gyors pártkarrierjét. Az ügy kivizsgálását követően Tóthot kizárta a pártból az MSZP megyei etikai bizottsága, de az országos testület fél évvel később felülbírálta a döntést. Mindeközben megyei elnökké is megválasztották Tóth Csabát. Hiller István pártelnök végül teljes körű tagrevíziót és tisztújítást rendelt el; döntésében szerepet játszhatott az is, hogy Tóth és barátainak a neve felmerült fiktív Fibisz-szervezetek alapításáról készült jegyzőkönyvek hamisításában, sőt nyomozás is indult magánokirat-hamisítás miatt, amelyben később Tóth is gyanúsítottá vált. (A gyanúsítottak között volt továbbá Zuschlag János is, valamint Szabó Bálint, aki nemrég reaktiválta magát a Heti Válasz hasábjain, hogy beszámoljon az őszödi beszéd nyilvánosságra jutásának "igaz" történetéről.) Az ügyészség végül arra jutott, hogy a hamisítás ténye nem bizonyítható: ugyanis nem sikerült az eredeti okiratok nyomára bukkanni.

Talán nem is véletlenül. Az eredeti jegyzőkönyveket ugyanis a Köztársaság téri MSZP-székházban őrizték, amíg Újhelyi István át nem adta őket Tóth Csabának, aki továbbadta az iratokat Szabó Bálintnak (a cserékről átvételi elismervény is született). Utóbbi aztán, állítása szerint, egy alkalommal elfelejtette bezárni az autóját, és az anyagot kilopták a kocsiból. A Zuschlag-per során Lados István másodrendű vádlott azt vallotta, hogy maga is közreműködött a vasi tagbeléptetési akcióban: állítása szerint hamis jegyzőkönyveket írt alá. Az eredeti iratok eltüntetése szerinte Zuschlag trükkje volt, mert tudta, hogy a másolatokból az írásszakértő nem tud bizonyító erejű következtetéseket levonni. Tóth Csaba mindenesetre az eseményeket úgy szokta összegezni, hogy a nyomozás során kiderült: az ellene felhozott vádak hamisak voltak.

A tisztújítás során Tóth nem került be a megyei vezetésbe, majd távozott is Vasból, hogy pár hónap múlva Zuglóban bukkanjon fel. Feltűnését követően rohamosan emelkedni kezdett a taglétszám, és a belépők nem elhanyagolható része a hírek szerint nem zuglói lakos volt. A belépésekre válaszul ellenbelépések indultak - utóbbi ügyben vizsgálódott is a nyomozó hatóság -, majd a helyi MSZP elnöke tagfelvételi moratóriumot rendelt el. Ezt a párt magasabb szintjein felülbírálták, és a harc Tóth Csaba elnökké választásával ért véget, bár ő az index.hu-nak előzőleg azt nyilatkozta: "Sem neki, sem a többieknek nincsenek a pártban ambíciói, csupán dolgozni szeretnének..."«

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr2515175988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása