A kiló nem százat jelent.

Csak nem robban az a nyugdíjbomba: félmillióval csökkent a nyugdíjasok száma Magyarországon

2019. november 02.

Az örömteli demográfiai hírekkel nem szokott valahogy foglakozni a média, csak a ketyegő nyugdíjbombával, sőt nemzethalál víziójával és hasonlókkal riogatnak rendszeresen. A jövőt illető demográfiai kihívásokkal persze érdemes foglalkoznunk, de vessünk egy pillantást erre a meglepően kedvezően alakuló adatsorra a nyugdíjasok számát illetően:

73523577_10218243376347969_3505456490569793536_n.jpg

Valós veszély, hogy a csökkenő népességű és elöregedő európai országokban az aktívkorú népesség egyre több eltartott időskorú nyugdíjasról kell gondoskodjon. Ennek logikus következménye, hogy a megtermelt javak egyre nagyobb hányadát kell elvenni azoktól, akik azt előállították és odaadni másoknak. 

  • Az aktív életkor azonban kitolható. 
  • A nem időskorú eltartottak éppúgy eltartottak, mint a nyugdíjasok.
  • Az aktívkorúakon belüli tartalékok egyre jobban hasznosíthatóak.
  • A termelékenység növelhető, a termelés nem pusztán a munkaerő függvénye.

Az elmúlt két évtized magyar trendje ugyanúgy alacsony népszaporulatról, elöregedő és csökkenő népességről szólt, mégis szemmel látható, hogy drasztikus mértékben tudott csökkenni a nyugdíjasok aránya 30%-ról 26%-ra a teljes társadalomban.

Mintegy félmillióval van ma kevesebb nyugdíjas, mint 2000-ben. Eközben másik örvendetes nemzegazdasági statisztika, hogy a foglalkoztatottak száma jelentősen nőtt. A 2009-as válság mélypontja óta kb. 800 ezer fővel.

Ezek az adatok finoman szólva sem a ketyegő nyugdíjbomba hangjai. Talán nem baj.  

foglalkoztatottak_1-20190729.png

 

Demográfiafetisizmus címen már írtunk a témáról korábban:

Az elöregedés olyasmi, amire gondot kell fordítani, de nem fogy el miatta az egyre idősebb koráig aktív népesség. A biztosítási ügynökök csak rémisztgetnek reklámaikban, hogy nem lesz nyugdíjunk — ahogy az elmúlt ötven évben sem álltak le a kifizetések — a jövőben sem fognak. Egy nemtermelő gazdaságban pedig az így  ránk sózott, elértéktelenedett megtakarítások, befektetések sem pótolnák a nyugdíjunkat. (Nem sok értelme van arról beszélni, hogy mi lesz száz év múlva a nyugdíjrendszerrel, száz éve még egyáltalán nem is létezett nyugdíjrendszer.)

Ezzel szemben még a hazai GDP — valójában minden bér- és tőkejövedelem, így a nyugdíjak egyetlen fedezete — is négyszeresére nőtt az elmúlt ötven évben fogyó népesség mellett. Mindenki megválaszthatja, hogy ettől retteg vagy a robotizációtól, a globális felmelegedéstől vagy hogy a muszlim hitre kell térjen és nem ehet több sertéspörköltet. A nyugdíjrendszerünk a népességfogyás mellett gazdaságilag fenntartható.

Ökológialag viszont pont a népességünk valószínű nem fenntartható.

(A teljes cíkk itt érhető el.)

Az elmúlt 20 év újabb bizonyítékot ad arra, hogy egy csökkenő népességű társadalom is képes fejlődni és pozitv gazdasági és népmozgalmi trendeket felmutatni, ha képes átstruktúrálni belső szerkezetét. A várható élettartam növekedés is ilyen pozitív trend. Magyarországnak nagyon nem is volt más választása a korábban 30%-os nyugdíjasrátával.

szul1mod-20180723.png

Biztos mindenki szeretné, ha magyarázattal szolgálnánk, hogy hogy lehetséges az, hogy miközben egyre tovább élünk és egyre kevesebb a gyerek mégis félmillióval tudott csökkenni a nyugdíjasok aránya. A válasz elsősorban abban keresendő, hogy nőtt a nyugdíjkorhatár — folyamatosan a várható élettartamhoz igazítva. Illetve a korábbi korai nyugdíjazási gyakorlat megszűnt, így azok utánpótlása is, akiket korábban a szocális ellátórendszer idő előtt tett nyugdíjassá — pl. hogy a rendszerváltás során elkerülje a nagymértékű munkanélküliséget. Viszonylag kevés ellátást szűntettek meg, a rokkantnyugdíjak jogosultságának felülvizsgálata nem hozott jelentős eredményeket, csek felesleges szenvedést tízezreknek. És a második Orbán-kormány által bevezetett "nők 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazása" is inkább politikai szemfényvesztésnek bizonyult — szerencsére tegyük hozzá.

Pozitívan járult hozzá a folyamatokhoz a kormányzat elkötelezettsége a munkaalapú társadalom iránt. Valószínű az az egymillió új munkahely viszont egyszerű gazdasági szükségszerűségből is létre kell jöjjön végül: mint írtam, az országnak nincs más választása. A rendszerváltás utáni hibákat nem ismételte meg a gazdaságpolitika és nem terhelte rá már a nyugdíjrendszerre a munkaerőpiac vagy a szociális ellátás hiányosságait egyik kormányzat sem.

Úgy tűnik azért van előrelépés. Nyilván teljesen új hibákat igyekszünk most elkövetni, mondhatnánk cinikusan.

A demográfiafetisizmusba ölt milliárdok viszont tökéletesen öncélúan kerülnek egy-egy privilegizált társadalmi réteghez s mint ilyenek inkább károsak. Eközben nem fordítunk elég forrást a munkaképesség megőrzésére, ami elsősorban az egészségügy és megelőzés tematikája volna. Ahogy az sem méltányos, hogy a megváltozott munkaképességűeken akarunk ilyen trendek mellett spórolni.

(Az érem másik fele, hogy negyedmillió fővel csökkent a rokkant státusúak száma is, elsősorban nem a visszaminősítések miatt, hanem jópár tízezerrel kevesebben kapnak évente ilyen besorolást. Egy részük a nyugellátáson kívül részesül más juttatásban.)

A jó trendek is könnyen megtörnek, ha elfogynak a mobilizálható rétegek, amelyek utánpótlást jelentettek eddig a gazdaság számára a vendégmunkások bevonása mellett, ami meg szintén a megvallott bevándorlásellenes kormányzati propagandával szembeni ellentétes trendet jelent. (Hogy-hogynem...)

  • Amitől valószínű nem kell tartani az elkövetkezendő 20 évben sem: nem omlik össze a nyugdíjrendszer.
  • Hiába jönnek ezzel a nyakunkra a biztosítási ügynökök és politikusok, érdemes, de nem létszükséglet magánnyugdíjpénztárba befizetni vagy magánnyugdíjbiztosítást kötni.
  • Nem érdemes olyasmi miatt aggódni, ami nem romlott el. A nyugdíjbomba nem fog robbanni. Vagy nem a néhány évtizedes távlatban okoz gondot az elöregedés. Ugyanis egyre tovább élünk egészségesen is, ami a javuló életkörülmények számlájára írható.

screenshot_2019-11-02_at_11_59_50.png

A foglalkoztatás még az idősebb korosztályokban is jelentősen tudott növekedni. 60--64 év közöttiek körében 13%-ról nőtt 38%-ra, ami a legnagyobb növekedés a korcsoportok közt a 19 év alattiaké mellett.

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr3515283068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szuperpocok 2019.11.03. 08:42:47

Eleve problémásnak tartom azt, hogy ezt úgy közelítik meg, hogy "ketyeg a bomba".

Ameddig vannak aktív korú munkavállalók, akiknek a befizetéseit szét lehet osztani, addig mindig lesz nyugdíj. A probléma az, hogy kb. az éhenhalásra se lesz elég.

Papíron ugyebár ez úgy szól, hogy az utolsó munkában töltött x éveid átlag fizetésének megkapod a 70-80%-át.

Na most az a probléma, hogy a jelenlegi állás szerint sokan 25-40%-ra számíthatunk...

szuperpocok 2019.11.03. 11:57:22

"Mintegy félmillióval van ma kevesebb nyugdíjas, mint 2000-ben. Eközben másik örvendetes nemzegazdasági statisztika, hogy a foglalkoztatottak száma jelentősen nőtt. A 2009-as válság mélypontja óta kb. 800 ezer fővel."

2000-ben még majdnem megvolt a 10 millió magyar, ma meg már 9 millió alatt van. Ja és nem az lesz a probléma, hogy túl sok a nyugdíjas. A kegyelemdöfést majd az fogja megadni, hogy a fiatalok nagyrésze várhatólag szintén eltartásra szoruló cigány lesz.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.11.03. 13:33:27

@szuperpocok: köszi a kommenteket, de ilyen mérvű népességfogyás (1milliós) nem volt 20 év alatt. A népesség éppen 10 millió alatt van, előtte éppen felette volt. Semmiképpen sincs 9 millió alatt, ilyen adatot sehol se találsz. S ha felfigyeltél rá, nemcsak a félmilliós fogyás szerepel a cikkben, hanem az arány változása is 30%-ról 26%-ra. Az aktuális teljes népességben. Ennyit erről. Hasra ütéssel és bemondásra nem lehet ilyen adatokról beszélgetni. Már ha van értelme. A leírtak mind helytállóak.

laci_52 2019.11.03. 23:35:11

A cikk utolsó három megállapítása nagyon igaz. Még egyet hozzátennék: bárki lesz is kormányon, nem fogja hagyni a nyugdíjrendszer összeomlását, hanem akár eladósodás árán is finanszírozni fogja, mégpedig politikai okokból: a nyugdíjasok sokan vannak, szükség van a szavazataikra a következő választáson.

csizkek 2019.11.04. 00:20:20

Aktiv foglalkoztatottak: Mennyi ebbol aki kulfoldon van? Ugye 2013korul megszunt az ideiglenesen kulfoldon tartozkodo statusz, hogy szebbek legyenek a szamok. Aki EU-ban dolgozik az nem nagyon "jelentkezik at" a tartosan kulfoldon elo statuszba. (Nincs jogi definicio, csak ha az allampolgar "ugy erzi".) Tehat marad a kulfoldon elo Mo.-on elo magyar allampolgar statuszban az osszes statisztikaban. Mint aktiv munkaero..

Brix 2019.11.04. 01:20:18

Soha nem fog " robbanni" , hiszen a kormány tesz róla: emelgeti szèp lassan a korhatárt, plusz az "inflációkövető " nyugdíjszámítás - elcsalt infàción számítva- szèp lassan elinflálja a nyugdíjakat ez a trükk...Ha a bèrtömegre számítanák mondjuk 70%- ban a nyugdíjat , 30% - ban az inflációra, már az is sokkal jobb lenne...13- ik havi nyugdíj sincs már, - helyette alamizsna utalvány - amit vissza is adhatnának, ha olyan jól megy a gazdaságnak...Szinte minden èvben alultervezik az inflációt , amit utólag adnak oda , annak aki megèri... Lesz nyugdíjbomba , csak teljesen más èrtelemben, mit ahogy gondolják sokan...Lassan majd nyugdíj korhoz èr az "elátkozott" generáció , a mostani 45-55 èv közöttiek ,akik 10-20 èv hiányos munkaviszonnyal vagy bejelentetlen munkával rendelkeztek...Na , az a korosztály már nem fogja a jelenlegi kormánypártot támogatni...Hatalmas szociális katasztrófa jön, ami százezreket fog èrinteni...

Alternatív 2019.11.04. 01:50:30

Ne felejtsük el az Orbán-féle népirtást se!
Évente kb. 35000 olyan ember hal meg, akit a környező országokban meggyógyítanának.

Ez kb. napi 100 ember, akit az ellátatlansággal, rossz ellátással eltesznek láb alól.

Azok az orvosok, akik inkább gyógyítani szeretnének, menekülnek, ahogy tudnak. Vannak viszont olyanok, akik büszkén vállalják a bíró és a hóhér szerepét egy személyben - pl. az a békés megyei kórházi vezető, aki megtiltotta a 75 éven felüliek ellátását.

A mai fiatal férfiak várható élettartama éppen 65 év, vagyis várhatóan nem érik meg a nyugdíjaskort...

Nemrég megnéztem, hogy hányan születtek 62 évvel ezelőtt, és közülük hányan mentek nyugdíjba. Kevesebb, mint a fele...

A népirtás működik!

Etniez 2019.11.04. 04:57:53

@A kiló nem százat jelent.: Nem számolod bele azokat, akik kivándoroltak.
Jellemzően az aktív rétegből, számuk bizonytalan 300-800.000 közé teszik, legyen fél millió. A gyerekeik kint születnek majd, tovább rontva a statisztikát.

Tehát 20 éve 10.000.000/3.100.000 volt az arány, most 9.500.000/2.600.000

Arányok: 3.2 és 3.6, némi javulás látható. Egyébként a Fidesz gondoskodik a trend folytatásáról, rengeteg pénzt költ a kórházakra, személyzet fizetésére, képzésére, új gépek beszerzésére, stb. Irónia off.

Namir 2019.11.04. 06:34:24

Ez egy korrekt, jó cikk.
A nyugdíjasként várható élettartamot a nyugdíjba meneteltől célszerű nézni, ami most kb. 17-18 év. A nyugdíjkorhatárt ehhez kell belőni.

Azt meg mindenkinek érdemes a fejébe vésnie, aki az állami nyugdíj megszűnésével, elértéktelenedésével riogat, hogy adott helyzetben ez ugyanúgy bekövetkezne a magánmegtakarításoknál, csak ott a előbb, és még rosszabb lenne a végeredmény.
Ha nincs, aki kitermelje az állami nyugdíjak fedezetét, akkor ugyanúgy nincs, akinek a termelése és kereslete emelné a hosszútávú magán (pénzügyi, ingatlan...) befektetések értékét, amik így elértéktelenednek, és a szolgáltatók inkább nézik majd a saját profitjukat, mint az ügyfeleik hasznát.

Ergo a következő generációk nélkül nincs (semmilyen) jövő
= Akinek nincs gyereke, annak a történelem véget ért

Exploiter 2019.11.04. 07:00:17

Azért nem reklámozzák, mert amíg nemzetgazdasági szempontból ez pozitívum, addig szociálisan nagyon nem az.
De igen, ez a kisebbik rossz.

Rodney2 2019.11.04. 07:13:02

@Alternatív:
Baszki te annyira hülye vagy hogy ilyen már nincs. Nem valami sorosügynök bérhazudozó vagy? De ez ahhoz is gyenge szint. Nézd meg Brixet. Az úgy nyomja a Soros propagandát hogy viszonylag értelmesnek tűnik. Ez a trükk :)))

Próbálom vizualizálni amint a "környező országok" superior egészségügyi rendszere megmentené a nálunk meghalókat: Románia, Ukrajna, Szerbia, Szlovákia. Ezek a környező országok te észlény. Esetleg Ausztriában megmentenék. De azt vegyük hozzá hogy Magyarországon ha befizetsz havi 7500 Ft-ot akkor teljes körű állami egészségügyi ellátásra vagy jogosult. Ausztriában ugyanez valami 1450 Euro (2-3 éve néztem meg). Ez a minimum befizetés. Tetszik érzékelni a különbséget??

Tudod mi a népirtás? Az abortusz!!! Anyuka megöli a gyerekét mert zavarná a további kurválkodásban. Ez nagyon progresszív és liberális dolog...

A várható érték fogalmába már bele sem kezdek. Gondolom bölcsész vagy :)

A mai fiatalok ne részegeskedjenek és zabáljanak annyit és akkor majd tovább fognak élni orvoshoz járás nélkül is (ilyenekre gondolt a szerencsétlen Kásler amikor azt mondta hogy ha betartanák a 10 parancsolatot ...) A kábitószer + energiaital tipusú "táplálkozás" sem növeli a várható élettartamot. A nyugati országokban azért is magasabb a várható életkor mert rengetegen tudatosan egészségesen táplálkoznak és mozognak. Szalonna helyett füvet esznek és biciklivel közlekednek.

Örülök hogy egy új világot tárhattam eléd :)))

Rodney2 2019.11.04. 07:15:23

@Namir: A magánmegtakarításoknál van olyan opció hogy magyar eszközök helyett mondjuk ázsiai részvényalapokba fektetsz. Fejtsem ki jobban, vagy leesett?

Rodney2 2019.11.04. 07:22:15

@Etniez: Ez elég zavaros (nem amit te írsz hanem a helyzet, hoyg kit számítanak hova). A kivándorolt csak akkor számít foglalkoztatottnak ha fizet valamit itthonra, nem? Különben honnan tudják hogy foglalkoztatott és nem munkanélküli?? Ha nem jelentkezik ki a TB-ből, akkor kellene fizetnie a 7500 Ft-okat havonta különben a NAV megbünteti (legalábbis ez a törvény) Ez alól akkor mentesül ha bejelenti hogy egy másik EU országban fizet TB-t. Akkor meg már nyilván nem számít itthon foglalkoztatottnak.

Rodney2 2019.11.04. 07:28:47

@Brix:
A geci Orbán nyilván személyesen kényszerítette az elátkozott generációt hogy mondjuk a 2002-2010 időszakban feketén dolgozzanak és az így megkeresett pénzükből ne tegyenek félre semmit öregkorukra.

A magánnyugdíj államosítást meg kb a Merkelnek/"Brüsszelnek" és a Gyurcsánynak lehet köszönni. Szerintem tudod te ezt, de ha mégsem akkor szivesen elmagyarázom :)

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.11.04. 07:36:53

@Alternatív: nem hiszem, hogy ez igaz lenne. Még Szíriában sem igaz. Akkor milliók menekülnének az országból.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.11.04. 07:40:26

@Etniez: hidd el nincs annyi tartósan kivándorolt, sokan térnek vissza mennek el újra, vagy élnek csak ideiglenesen távol. Nincs akkora jelentősége és ők valóban nincsenek semmibe beleszámolva. Nem ők csökkentik a nyugdíjasok számát és nem ők növelik a foglalkoztatottakét sem. Egyébként az nem katasztrófa, ha valaki külföldön boldogul és keres még többet, mint itthon.

főkolompos · http://fokolompos.blog.hu/ 2019.11.04. 07:54:47

2000-ben a minimálbér 25 500 Ft volt, az egy részesülőre jutó nyugdíj a táblázatod alapján ennek másfélszerese.
2019-ben a minimálbér 149 000 Ft, az egy részesülőre jutó nyugdíj a táblázatod alapján ennek a 90%-a.

Ez teljesen jól leírja a helyzetet, a nyugdíjasok ha csak nyugdíjból élnek, folyamatosan szegényednek el, tehát mindenféleképpen érdemes nyugdíj megtakarításokat felhalmozni.

Nincs nyugdíjbomba, mert ez nem robban (80 évesen az ember nem áll neki tüntetést szervezni akkor sem, ha pont nem jut gyógyszerek után semmire), de ha már hasonlítani akarunk valamihez, akkor van lassú mérgezés, ami ugyanúgy halálhoz vezet, mint a bombarobbanás, csak nem olyan látványosan.

GiaMarie 2019.11.04. 08:25:18

Itt most csak az maradt ki, hogy az első Ratkó generáció 2019-től szeretne nyugdíjba vonulni folyamatosan, és ezt a táblázat nem tartalmazza. Ez 5-700.000 ember 3 év alatt. Persze ezért lett hirtelen rohadt sürgős a nyugdíjkorhatárt tologatni kifele, hogy ők "soha ne mehessenek nyugdíjba", és sajnos nem is nagyon látszik más megoldás ennek a problémának a megoldására. Ez egy magyar sajátosság, hiába nézegetünk más országokat, náluk ilyen nem volt, hogy egymást követő 3 évben a születésszám 20-30%-kal több legyen, mint a megelőző vagy a követő években. Ráadásul itt súlyosbítja a helyzetet, hogy van "párja is a korfán" 95 környékén a Bokros csomag áldásos hatásai mentén a születésszám drasztikusan esett, ekkor kerültünk először 100.000 alá, és többé nem is téri vissza fölé.. Csak összehasonlításként, 53-56 között 200.000 feletti születésszámok voltak évente

Nancsibacsi 2019.11.04. 08:25:23

@Etniez: Azt se felejtsd el, hogy aki kivándorolt, az előtte itt jellemzően "mínuszos" volt: keveset keresett, még a hitelét se tudta fizetni, kárt okozott a bankoknak, ezzel a gazdaságnak is. Aki maradt, az viszont előtte is pluszos volt, most meg hogy a cégek nem tudják ingyen dolgoztatni az embereket, jellemzően igen jól keres. És az igen jól keresből sok-sok adóbevétel is van ám.

Nancsibacsi 2019.11.04. 08:35:54

Ez a két szám amúgy alapvetően azért javult, mert a kamu "leszázalékolások" megszűntek, illetve a teljesen indokolatlan korkedvezményes nyugdíjak is.
2000-ben egy sarki rendőr 45 évesen elment nyugdíjba - ezt teljesen indokolatlan volt. Azt mondták hogy "de ha majd nem lesz korkedvezményes nyugdíj, senki se megy rendőrnek" - hát láthatjuk, hogy mennek, azóta is. Szóval ez BEJÖTT.
2000-ben ha valakinek szóltak a melóhelyén, hogy hamarosan bezár a bazár, akkor leszázalékoltatta magát. Kb egy fél havi fizetésnyi kenőpénzt kellett adni a megfelelő szakorvosnak, és egy 50, vagy 66 százalékos rokkantságot megkaphatott egy élsportoló is. Ez is megszűnt - hála Orbánéknak.
A szüljenek a nők sok gyereketnek volna értelme, mert nem az a cél hogy 10 milliónál többen éljünk, hanem hogy több fiatal legyen mint öreg. Ha a 30 évesek - jelenleg fiatalok - mind 3 gyerekkel rendelkezének, akkor 30 év múlva 1.5x annyi 30 éves - tehát fiatal - lenne mint most. Lehet hogy a 8 millióból, és ez olyan szempontból rossz, hogy vannak az országnak fix költségei (10 millióra és 8 millióra is ugyanannyi utat kell karbantartani), de a népességszám függvényében változó költségek (oktatás, eü, nyugdíj) a jelentősebbek. Szóval van értelme a születések támogatásának.
Ami viszont igazán a jövő - nyugdíj szempontjából - az a gépek megadóztatása. Én már most is megadóztatnám pl. a telekom AI ügyfélszolgálatát, mert az nem fizet egy fillért sem, holott amíg 100 fő dolgozott ott a jelenlegi 0 helyett, addig az egy csomó adóbevétel volt. És ez csak bővülni fog - az én nyugdíjamat már a robotoknak kell megtermelnie.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.11.04. 09:11:59

@GiaMarie: az első Ratkó-nemzedék (1949-52) már 70-közel 70 éves, kell mondjam tovább?

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.11.04. 09:13:25

@GiaMarie: a másik: nem volt hirtelen nyugdíjkorhatár emelés, aki látott ilyet, az szóljon, azonos rég lefektetett lassú emelés zajlik évek óta, úgymond természetes módon, ahogy nő a várható életkor — ez teljesen rendjén van

midnightcoder2 2019.11.04. 09:20:49

@Rodney2: "Szalonna helyett füvet esznek és biciklivel közlekednek."
A kuruzslás jelen állása szerint a szalonna már nem is annyira egészségtelen, jelenleg a margarin a fõ ellenség ami 10 éve még "szívbarát" volt. A tojás pedig, ami akkortájt méregnek volt nyilvánítva, ma kimondottan egészségesnek számít. A zöldségfélék pedig szerintem azért egészségesek, mert még senki nem fizetett azért, hogy kimutassák a káros hatásaikat.

igazi hős 2019.11.04. 09:23:51

@Namir: "adott helyzetben ez ugyanúgy bekövetkezne a magánmegtakarításoknál" Ezt fejtsd ki bővebben! Jelenleg van X forintom, amit egy adott időpontban (ami a kormány által _esetleg_ újra megemelt nyugdíjkorhatártól független) vagy egy összegben, vagy évjáradékként megkapok. Ha nem Selmeczi Gabikára (és a többire) hallgatok, hanem a számokra, akkor látom, hogy elég hatékonyan tőzsdézik el a pénzem, bőven infláció felett gyarapodik. Ezzel szemben a nyugdíjam pontosan attól függ, hogy mennyi bevétele van az államnak. Most éppen sok, mert sokat fehéredett a gazdaság és gyors a bérmelkedés (ami nagyrészt az elmaradt béremelkedés pótlása, ezért annyira nem kéne örülni neki, bár az állam kétségtelenül sokat spórolt).
Vajon a KSH, ami nyomtanul tünteti el a kormánynak kényelmetlen statisztikákat, mennyire készésgesen fog kozmetikázni, hogy ne kelljen annyival növelni a nyugdíjakat, ami már nehézséget okozna? (De majd lesz egy sorosozó plakátkampány, ha netán hangoskodna a nép.)

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2019.11.04. 09:26:51

amugy az se lenne hatrany, ha az emberek nem ugy tekintenenek a nyugdijra mint az eletuk negyedere kivett fizetett szabadsagra. a nyugdij alapvetoen arra szolgalna, hogy az oregkorara ongondoskodra keptelen se pusztuljon bele a nincstelensegbe. nem csak egyre tovabb elunk, hanem egyre tovabb maradhatunk aktivak is. egyre kevesebb lesz a banyaban es gyarban ledolgozott evtizedek utan lerokkant idos, es egyre tobben oregszenek ki az irodabol egyszeruen a koruk miatt. a legkomolyabb munkahelyi artalom lassan a tul sok
es helytelen tartasu ules es a stressz kovetkezmenyei. tele van a blog.hu is olyanokkal akik nyugdijas korukra napi program nelkul maradva orakat toltenek azzal, hogy "hir"oldalakat es blogokat bongeszgetnek aztan telekommentelik a velemenyukkel az osszes elerheto feluletet. kozte meg kimennek a kertbe kapirgalni. nyugodtan tolthetik ezt az idot hasznosabban is, akar otthonrol es reszmunkaidoben, ami szinten egyre elfogadottabb es mukodokepesebb, a munkak jellege es a munkaltatoi hozzaallas (ma inkabb csak kenyszeru) valtozasa miatt.

Fikalnyik Eugén 2019.11.04. 09:34:11

@A kiló nem százat jelent.:
"Mintegy félmillióval van ma kevesebb nyugdíjas, mint 2000-ben"

Ennek egyszerűen az az oka, hogy a rendszerváltás után több százezer embert küldtek különböző jogcímeken korkedvezményes nyugdíjba, hogy így tudják szarért-hugyért elprivatizálni a vállalatokat, rátolva a döntően 50+-os embereket a társadalom eltartóképességére. Ők ma már többségében meghaltak, akik meg még élnek 80 felettiek, így lassan kiegyenlítődik a képlet. Maximum a ratkógyerekek szólnak ebbe bele, de az ő gyerekeik (70-es években születettek) még évi 120-140 ezren voltak, a befizetéseik még fedezik a rendszert (ha el nem húztak a picsába ebből a pöcegödörből).

"Eközben másik örvendetes nemzegazdasági statisztika, hogy a foglalkoztatottak száma jelentősen nőtt."

Ha lenne egyéni nyugdíjszámla nem lennél ennyire vidám. Ez is az egyik elhazudott igérete a Fidesz kormánynak. Kiderülne, hogy a kettő között (foglalkoztatottság-befizetett járulékok) semmi összefüggés nincs.

igazi hős 2019.11.04. 09:36:23

@Rodney2: "De azt vegyük hozzá hogy Magyarországon ha befizetsz havi 7500 Ft-ot akkor teljes körű állami egészségügyi ellátásra vagy jogosult." Ügyes hazugság, bravó. Azt ki felejtetted, hogy ezt azok fizetik, akiknek nincs munkája. Ráadásul helyettük mi is fizetünk (munkaerő-piaci járulék).
A tény ezzel szemben az, hogy a dolgozók (megosztva a munkáltatóval, de ez csak formai dolog) jellemzően havi 40-300 ezer forintot fizetnek be és a befizetéstől függetlenül kapják ugyanazt a vacak ellátást. Amikor az orvosod azt mondja október végén, hogy itt a beutalód egy egyszerű terheléses EKG-re, de idén már ne számíts időpontra, akkor elgondolkodsz, hogy mennyit ér a befizetett pénzed.

igazi hős 2019.11.04. 09:37:40

@A kiló nem százat jelent.: "Nincs akkora jelentősége és ők valóban nincsenek semmibe beleszámolva." Ha egy tény nem tetszik, akkor azt hagyjuk ki. Bravó!

midnightcoder2 2019.11.04. 09:40:00

@igazi hős: Tudod, a tõzsdézéssel az a baj, hogy kockázattal jár. Valójában a különféle befektetések hozamával többé-kevésbé a kockázatát árazod be. A legbiztosabb a bankszámla - de cserébe alig kamatozik. A skála másik végén vannak a kockázati befektetõk. A manyupos tõzsdézés egyebek közt azért is volt vicces, mert az egész mögött ott állt állam bácsi: ha netán a bróker elbukja a befektetésedet, akkor állam bácsi majd helytáll.

midnightcoder2 2019.11.04. 09:42:34

Amúgy ezekkel a majd 70, 80, 90 évesen is dolgozik a roppant egészséges nyugdíjas dolgokkal nekem az a bajom, hogy amerre a világ halad (MI, világgazdaság centrumának ázsiába kerülése, stb) a 25 évesnek sem igen lesz itt melója, nem a 90 évesnek. Másrészt, a globális piacon mennyire lesz versenyképes egy aggokat foglalkoztató európai cég ?

midnightcoder2 2019.11.04. 09:46:18

@igazi hős: " Azt ki felejtetted, hogy ezt azok fizetik, akiknek nincs munkája. Ráadásul helyettük mi is fizetünk (munkaerő-piaci járulék)."

Pont errõl beszélt Rodney2 is. Hogy az osztrákoknál azért jobb az ellátás, mert a havi egy milkát feketén megkeresõ pesti maszek villanyszerelõ ott nem tudja 7500 forinttal lerendezni a TB-t "okosba".

konrada 2019.11.04. 09:48:14

@igazi hős:
Segítek:
Vedd elő egy 2000. évi manyuppos befizetésed életútját, és nézd meg, az mennyi ma forintban, azaz hány %-al nőtt értéke.

Aztán hasonlítsad össze a nyugdíjszámításnál használt valorizációs értékkel:
Ha az akkor befízetett 1000 Ft-od egyenlő, vagy több mint 3952 Ft, akkor jól jártál, de ha nincs rajta 292,5% hozam, akkor ráfaragtál.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.11.04. 09:55:12

@midnightcoder2: szerintem a 25 évesnek sem lesz igazán melója biztos kevésbé reális jövőkép, mint az elfogy az aktívkorúak száma és nincs ki megtermelje a javakat — ha így lenne az olyan szegénységet eredményezne, ami levinni a jövedelmeket egész Európában és minden termelés ide áramlana, ehelyett Kína egyre drágább, ma már többet keresnek a magyaroknál, tehát az outsourcing-nak ebből a szempontból vége is van

Buchhalter 2019.11.04. 09:58:22

@szuperpocok: honna veszed a sületlenségeidet? A fejedből? Vagy nyomjál már ide egy linket a számaidra!!! 9 millió alatt a magyar?? Na ne mond! Én a KSH-t veszem alapul : 9,7 millió.
A roma számok megint a te agyszüleményed. A családi 10 éve nincs emelve és rengeteg segély fajtát megszüntettek,vagy megszigorítottak.Ergo a romáknál is csökkent a születésszám és nem is kicsit.Valamint több tízezer roma szintén külföldön boldogulgat.Egy - két kistérségi régióban valóban vannak 80%-os roma osztályok általános iskolákban (Baranya és Szabolcs),de a többségben még a 10 %-ot is ritkán érik el.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.11.04. 09:58:41

@Fikalnyik Eugén: ez van leírva ugye a cikkben is, de köszi, hogy megerősítetted.
Az egyéni nyugdíjszámlás kérdés nem tartozik a témához, de ha rettegni szeretnél miatta, akkor nem tartalak vissza. :) Korábban sem volt ilyen, most sincs. Lehetne, de igazából nincs jelentősége. Téged boldogabbá tenne? Min változtatna? Létezik egy várható nyugdíjígéret mindenki számára, a jelenlegi bére alapján egy képletbe helyettesítés az egész, nem kell hozzá fiktív egyéni számla.

dsts 2019.11.04. 10:09:01

Csak a Fidesz! Ilyen nagy varázsló nincsen más. Tessék csak megnézni a saját jogú nyugdíjasok számát (ami ezer főben van megadva, csak elfelejtették odaírni a profi statisztikusok). Kormányváltás után egy év alatt félmillióval csökkent. Ez a csoda haver, nem esik meg mindenkivel! Nincs itt semmi trükk, egycsapásra ennyivel fiatalabb és fittebb lett az ország az örömhírtől. Hozsánna néked Viktor! Pusztuljon a ballib hazaáruló sajtó, riogassák inkább a haldokló nyugatot!

konrada 2019.11.04. 10:16:14

@dsts:
Jaj de szép is volt az, amikor félhavi jattért 40-50 éves nyugdíjasokkal volt tele az ország...
Hogy sajnáljuk azt, hogy nem kaphatnak nyugdíjat a befizetésünkből most azok a fekete vállalkozók, akik sikeresen lenyugdíjaztatták magukat rokinak, vagy irodai aktatologatóként 50 éves koruk körül.
Sírjunk együtt!: Brühühühüü...

midnightcoder2 2019.11.04. 10:22:30

@A kiló nem százat jelent.: Ez egyrészt attól is függ, hogy a technológiai fejlõdés mennyire csökkenti a melóhelyek számát. Másrészt, mielõtt ez a meló visszaáramlás bekövetkezne, egy-két dolog azért történhet Európában is. Az a társadalom sok évtizede a nagyon nagy jólétre van berendezkedve.

morph on deer 2019.11.04. 10:24:21

@midnightcoder2:
“ ha netán a bróker elbukja a befektetésedet, akkor állam bácsi majd helytáll.”

Tudsz arról, hogy ez előfordult?

Amúgy a “tőzsdézés” ilyen esetben jellemzően nem azt jelenti, hogy a befektető kinéz magának egy részvényt, és reméli a legjobbakat, hanem - kockázati kategóriák alapján (lehetőségek szerint) kiegyensúlyozott - részvény-csomagokban tartják a pénzt, alkalmasint a befektetővel egyeztetve.

Például a svédeknél az állami nyugdíjalapba került pénzeket ugyanígy, befektetve tartják.
Vagy a leendő nyugdíjas választ magának részvénycsomagot,- internetes hozzáférés van, - ha nem, akkor a nyugdíjintézet pénzkezelői, és évente elszámolnak.
Igaz, az ott nem a felosztó-kirovó rendszert alkalmazzák, ott valóban a befizetett járulék a munka után járó nyugdíj alapja. (Ugyanis jár öregségi nyugdíj, és garantált minimum is, és ebből a háromból áll össze az állami nyugdíj.)
Aztán vannak a nyugdíjbiztosítási alapok, stb., szóval rengeteg lábon állhat az időskori ellátás, ha valaki odafigyel.

Etniez 2019.11.04. 10:25:53

@A kiló nem százat jelent.: nem tudom veled mi a helyzet, nekem a középsulis osztálytársaim 20%-a él külföldön és nem is jön haza, köztünk én sem.

Etniez 2019.11.04. 10:28:14

@Nancsibacsi: Teljes tévedésben vagy, óriási a rendőr- és katona hiány, fél családom ott dolgozik.
Teljesen légből kapott dolgokkal dobálózol, nyomod mint egy propagandista.

2019.11.04. 10:31:11

@Namir:

"Ergo a következő generációk nélkül nincs (semmilyen) jövő
= Akinek nincs gyereke, annak a történelem véget ért"

Akkor én már történelem nélküli vagyok, mert 56. évesen nincs utódom.
Igaz, nem is nagyon tudtam volna összehozni.

Ugyanis a tények:

Tizenkilenc év után kibaszott az utcára az állam, minden további segítség/támogatás híján.
Így az utcán éltem 1987.-ig. Utána egy 11 - azaz tizenegy(!) négyzetméteres "lakást" kaptam. Majd jöttek a balhés politikai üldözős évek, 1989.-ben 7 év börtön a Magyar Népköztársaság államrendjének megváltoztatására irányuló szervezkedés bűntette, illetve szamizdat terjesztésének bűntette miatt. Amnesztiával szabadultam 1993.-ban.
Ugyanaz a 11 négyzetméteres lakás, és munkanélküliség fogadott.
Így pedig felelősséggel nem lehetett gyermeket nemzeni.
Három évvel ezelőtt pedig kiderült, milyen jól is tettem, mert nem adom tovább a felmenőktől kapott DNS defektust, és nem szaporítottam a rákosok létszámát.

Így Te például mindenképpen jól jártál, mert a nehezen összekuporgatott fizetésed után leadózott pénzt nem az utódom egészségügyi ellátása fordítja az állam, hanem stadionokra.

Így mehetsz szurkolni a gyök kettő színvonalú nemzeti kétballábas focistáknak!

nemecsekerno_007 2019.11.04. 10:32:28

@Etniez: Jaja öket kéne szankcionálni, mert kiléptek a kockázati közösségböl ami anyugdíj és az eü. De erröl már vitatkoztunk eleget...

nemecsekerno_007 2019.11.04. 10:33:52

@Nancsibacsi: Jaja, de nekünk mínusz az, hogy helyettük fizetjük a nyugdíjasaikat (is)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.11.04. 10:34:07

Ez jó hír, de ez csak ideiglenes trend, hosszú távon nem ez várható.

Etniez 2019.11.04. 10:35:44

@morph on deer: fideszkárosultaknak magyarázhatod a részvénycsomagot. Nem értik, nem tudják kell-e rá oltás, ezért félnek tőle, bezzeg a kádári gondoskodó állam, na attól porcosodik nekik.

Külön tetszett, ahogy a kolléga ügyesen visszaböfizte az agit. prop osztály legfrisebb üzenetet, az abortusztilalmat.
Az ilyenektől csak egyet kérdezek, te hány gyereket fogadtál ma örökbe? Szüljék tele az intézeteket? Legyen elég kurva és strici?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.11.04. 10:35:59

@laci_52:

Eleve ez az egyik célja a közösségnek: az idősek ne haljanak éhen, azaz ez kötelező állami feladata. Erről csak egy ultraliberális kormányzat mondana le.

kocsisj 2019.11.04. 10:36:11

@Rodney2: Egy újabb agyhalott. Németországban a 450 €/ hó jó biztósítónál, vállakozói minimum. Az az 1400-as összeg valszeg a Lölőék Kajmán-szigeteki biztosítása.

Etniez 2019.11.04. 10:36:34

@nemecsekerno_007: persze, azóta sem tudtál megérteni alap dolgokat, tikkel az agyad rá.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.11.04. 10:39:26

@Etniez:

Még Bulgáriában se omlott össze a nyugdíjrendszer, pedig ott VALÓBAN hatalmas a lakosságcsökkenés.A kommunizmus végén majdnem 9 millió lakos volt, ma kicsit 7 millió alatt, s az ország egyes részein nincs elég ember, a kitánorgás hatalmas, s a születésszém a legrosszabb Európában. Azaz a helyzet kb. 5-ször rosszabb a magyarnál. S még így sincs összeomlás.

chrisred 2019.11.04. 10:42:18

@Buchhalter: "A családi 10 éve nincs emelve és rengeteg segély fajtát megszüntettek,vagy megszigorítottak"

Van helyette közmunka státusz. A családi pótlék amortizációja meg a bérből, fizetésből élő családokat ugyanúgy sújtja, vagyis az arányokon nem javít.

chrisred 2019.11.04. 10:44:56

@nemecsekerno_007: Szankcionálva is lesznek, arra az időre, amíg külföldön dolgoznak, nem jár nekik egészségügyi szolgáltatás és nem ketyeg a szolgálati idő a nyugdíjhoz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.11.04. 10:45:04

@Rodney2:

A valóságban a legtöbb ember nem jelent be semmit, mert nincs értelme.

Igen, elvileg büntet a TB, de a büntetés visszamenőlegesen semmis, ha bizonzyítpd, hogy más EU-tagállamban van jogviszonyod. Így ráérsz bizonyítani évek múlva. Plusz eleve a TB ne siet beszedni a tartozást.

Jogilag én pl. Mo-on élek születésem óta folyamatosan, a valóságban meg nem. S nem vagyok ezzel egyedül. Amióta nincs szükség kiutazási engedélyre (1988), a magyar állam nem tudhatja biztosan ki hol van ténylegesen. S bár hivatalosan kötelező volt nejelenteni a 3 hónapon túli tartüzkodást 1988-2015 között, ezt senki se tartotta be, a kormány meg is szüntette a szabályt 4 éve.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.11.04. 10:46:54

@Látens Inszinuáció: botrány, hogy a rendszerváltás után csak három évvel engedtek szabadon politikai okból elítélt létedre... sajnálom :'(

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.11.04. 10:47:17

@főkolompos:

A 70-en felüli nemzedék olyan, hogy megszokta: annyit költ, amennyire van pénze, nem vesz fel hitelt.

Fikalnyik Eugén 2019.11.04. 10:47:31

@A kiló nem százat jelent.:
"Az egyéni nyugdíjszámlás kérdés nem tartozik a témához"

Tényleg?
Ha létezne, szóba sem kerülhetne a bejegyzés témája, mert a mindenkori nyugdíj alapja kis korrekcióval a valós befizetés lenne, ergo nem számítana annyira, hogy mennyi az aktív korú. A jelenlegi rendszer legnagyobb fogyatékossága, hogy eleve hiánnyal indult, mert olyanoknak kezdtek a háború után ellátást osztani, akik semmilyen jelentős befizetéssel nem rendelkeztek, de a rendszer kiépítésében aktívan részt vettek és ezzel kiérdemelték az ellátást vagy politikai okokból osztani kellett nekik. (pl mezőgazdaságiak vagy korábbi cselédek).

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.11.04. 10:48:55

@Fikalnyik Eugén:

Az egyéni nyhugdíjszámla igazságtalan lenne. Egyesek milliókat kapnának, mások meg 20-30 ezret. A már eleve gazdagok járnának csak jól vele.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.11.04. 10:50:37

@Fikalnyik Eugén: Tényleg. Tök mindegy, hogy egy számlán, milyen összeg van nyilvántartva, ha az a pénz már sehol nincs. Akár tőkefedezeti, akár felosztó-kirovó, az aktuális gazdasági termelés a fedezete minden járulékfajtának. Nincs másik. Tehát csakis az számít, hogy megtermeli-e a gazdaság a javakat vagy sem. Ahhoz kellenek az aktívak. Máskülönben csak egy olyan egyéni számlád van, ami annyit ér, mint egy bilpengős.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.11.04. 10:51:46

@MAXVAL bircaman közíró: ez így van most is: a nyugíjat kvázi így számolják és van, aki milliókat kap, van aki minimálnyugdíjat. Az utóbbi 70 felett mindig járt. Nem sok, de egyfajta szoctám.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.11.04. 10:53:51

@MAXVAL bircaman közíró: "Ez jó hír, de ez csak ideiglenes trend, hosszú távon nem ez várható." — 20 éves trend. Nevezheted ideiglenesnek. A peremfeltételei a fentiek. A jelennek elég a maga baja. A távoli jövőét meg majd megoldjuk akkor. Akár bevándorlással, ha kell. Ma is azzal orvosoljuk, ha hiány van.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.11.04. 10:54:48

@Etniez:

Sose jöttök haza, leszarjátok Mo-ot, de mégis a nap 24 órájában magyar blogokon kommenteltek. Nem furcsa?

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.11.04. 10:56:06

@midnightcoder2: ha a technológiai fejlődés odáig "fajul", hogy senkinek sem kell dolgoznia, akkor effektíve mindenki "nyugdíjba" mehet már születésekor, mert adva van a fedezet az automatizált gazdaságból. Ezt FNA-nak hívjuk. Ha így lesz, akkor alig lesz elkerülhető.

chrisred 2019.11.04. 11:04:18

A posztban felvetett gondolatra: nem tudom, konkrétan mit is ért a szerző a nyugdíjbomba robbanásán. Ha azt, hogy valamikor teljesen megszűnik mindenfajta öregkori nyugellátás, ezt senki nem gondolta. Ha azt, hogy nem lesz általános és öregkori megélhetést biztosító nyugdíjrendszer, akkor ezt a folyamatot maguk a bemutatott statisztikák bizonyítják. Mert nem arról van szó, hogy az utóbbi időben hirtelen megfiatalodott volna a magyar társadalom, hanem hogy folyamatosan szűkülni kezd azoknak a köre, akik nyugdijjogosultak lehetnek.

chrisred 2019.11.04. 11:10:22

@A kiló nem százat jelent.: Ugyanígy az a pénz sincs sehol, amit az ember a bankszámláján tart, mert a kereskedelmi bankok sem tartanak annyi pénzt a trezorjukban, hogy vakamennyi bankbetétet fedezze. Az egy számlakövetelés a bankkal szemben, amiért a banknak helyt kell állnia. Ugyanígy kellene működnie az egyéni nyugdíjszámlának is az állami költségvetéssel szemben.

nemecsekerno_007 2019.11.04. 11:11:29

@chrisred: A magyar rendszer nem így működik, de már ezt is ezerszer megbeszéltük. Ez csak magyarázkodás, akkor lenne igaz ha biztosításként működne...

nemecsekerno_007 2019.11.04. 11:13:37

@Etniez: Hát persze. Te egy szociális ellátási rendszert védsz, ha felhozom a külföldön dolgozók problematikáját akkor meg egy biztosítás alapú rendszerrel próbálsz érvelni.

Kivlov 2019.11.04. 11:17:20

Helyes. Még kb. 1 millióval kellene csökkennie és akkor azoknak is lehetne nyugdíjuk majd valamikor, akik most csengetik be a lét, a mostani nyugik számára.

konrada 2019.11.04. 11:18:17

@A kiló nem százat jelent.:
Azért a robotizálást sem kell túllihegni.
Az elmúlt 100 évben iparágak sokaságában csökkent töredékére a munkaerő szükséglet, és még sincs általános munkanélküliség, köszönhetően annak, hogy a foglalkoztatottak aránya megváltozott, mára már sokkal nagyobb a szolgáltatószektor aránya.

1 főre jutó munkaerő által megtermelt javak megemelkedése a bérekben kifejezve azt eredményezi, hogy a megkeresett jövedelmek egyre nagyobb arányban jelentkeznek áru helyett a szolgáltatások piacán, és a szolgáltatások gépiesítése messze nem olyan egyszerű - de főleg az igényesség (de nevezhetjük sznobizmusnak is;) - egyre több embert igényel.

Példák:
egyre kevesebben főznek otthon, éttermi szolgáltatás növekedése,
mert telik rá, kézműves élelmiszerek, italok,
ezekhez kapcsolódóan, biotermelés,
egyedi cuccok,
megnövekedett szabadidő: szállodák, élményszolgáltatások üzemeltetése...

...szóval nem eszik olyan forrón a kását.

konrada 2019.11.04. 11:24:15

@chrisred: "Ugyanígy az a pénz sincs sehol, amit az ember a bankszámláján tart, mert a kereskedelmi bankok sem tartanak annyi pénzt a trezorjukban, hogy vakamennyi bankbetétet fedezze. Az egy számlakövetelés a bankkal szemben, amiért a banknak helyt kell állnia."

Ettől fél az, aki megélte, illetve ismeri annyira a történelmet, hogy tudja, mennyi a pénz értéke - illetve egy bank stabilitása - egy komolyabb váltság idején...

GiaMarie 2019.11.04. 11:28:35

Nem fog összeomlani. Hivatalosan biztos nem. De azért akadnak ilyen napi kínzó kérdések: én például elég sok termelő multinál dolgoztam az elmúlt 10 évben. Egyetlen kivétel a gyógyszeripar volt, a többinél 60+ munkatársat lényegében nem lehet látni. Nagy társadalmi kérdés ez, mert tény, hogy egész napos talpalásra, fizikai munkára az ember kevésbé alkalmas 65 évesen, de mégis hova tűnnek? Gödörbe lövik őket? Rendőr-tűzoltó kapcsán megy a mese-mese-mátka, hogy átképzik, megy adminisztratívba. Hát, nem vagyok tisztába az állami szférával, de a multinál átlag 1000 fizikai melósra NEM jut 100 szellemi, ráadásul a szellemi munkakörök képzettséget, nyelvtudást igényelnek, valószínűleg nem azért keccsölt valaki 50+ koráig a soron, mert ezek birtokában van. Ha ellépünk a termelő multiktól, akkor sem sűrűn látni 60+ dolgozókat a napi életben az állami cégeken kívül. Például a Tescoban is diák kasszáz, hogy mást ne is említsek. Nekem van olyan ismerősöm, aki most havi 100.000 forint felett áldoz arra, hogy az 50+ anyjának a járulékait fizeti, mert csak 1,5 év jogviszony kéne még a nők 40 nyugdíjhoz, az öregségiig meg a jelenlegi számítás szerint 8 év, így ez megtérülő befektetés. Annak persze, aki megengedheti magának, de mi lesz a többiekkel? Félreértés ne essék, nem vagyok egy vérző szívű turbobal, aki visszasírja az 50 évesek nyugdíjazását, én sem szeretném fizetni, azonban az több, mint meglepő, hogy egyetlen olyan 60 feletti ismerősöm sincsen, aki munkaviszonyban állna nem állami cégnél. És ismerős alatt nem a közelieket értem, hanem akárhogy túrom az emlékezetem, nem tudok olyat felidézni, hogy 60+ női alkalmazottal találkoztam volna bárhol jártamban-keltemben.

chrisred 2019.11.04. 11:40:43

@Kivlov: De pont azoknak nem lesz, ha a csökkenés a nyugdíjkorhatár emelésével történik. Amikor a nyugdíjkorhatár eléri a születéskor várható átlagos élettartam szintjét, onnantól a nyugdíj hivatalosan sem lesz általános ellátás.

chrisred 2019.11.04. 11:46:27

@konrada: Mondjuk szerintem az otthoni főzésnek jellemzően nem az éttermi szolgáltatás a kiváltója, hanem a biciklisfutár.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.11.04. 12:13:50

@A kiló nem százat jelent.:

Ez nem technikai,hanem politikai kérdés.

Ma is elég vagyon van a bolygón, hogy mindenki, a Föld minden egyes lakosa kapjon kb. egy albán szintű alapellátást munka nélkül. Ez kb, a mai magyar medián szint fele, ami magyar szemmel nagyon rosszul hangzik, de a világ 80 %-a szémára ez egy egész szép szint.

De ehhez rendszerváltás kell. Amíg ugyanis egy törpe elit harácsol, Soros-féle gazemberek annyi oénzt loptak össze, mint többmillió ember szed össze egész élete során, ennek semmi realitása.

Azaz a liberális demokrácia agyagba döngölése nélküle ez képtelenség.

midnightcoder2 2019.11.04. 12:19:27

@konrada: Ez kb. addig mûködik, amíg van aki a szolgáltatást megfizeti. Belsõ piacra építni ilyet kb. a Münchhausen báró esete, aki saját magát húzta ki magát a mocsárból. A nemzetközi szolgátatások persze más kérdés, de ahogy a gazdaság központja ázsiába kerül, hirtelen offshore lehet az onshore. Ráadásul a szolgáltatásokat is nagyüzemben visszük ki ázsiába.

midnightcoder2 2019.11.04. 12:22:44

@MAXVAL bircaman közíró: Ez nem olyan egyszerû. Elon Musk sem eszik meg kétszer annyi zsömlét mint te. Viszont ha a vagyonát szétosztanád az éhezõ afrikaiak között, akkor egyrészt lenne egy rakás munkanélkülid akik eddig Musk gyáraiban dolgoztak, másrészt 10 év múlva lenne kétszer annyi éhezõ afrikaid, mert a kisgyerek aki eddig éhen halt, most túlél és csinál még 10 gyereket.

konrada 2019.11.04. 12:27:06

@chrisred:
No ha már belekötsz, a biciklis futár, meg az általa szállított étel előállítója az micsoda?;))

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.11.04. 12:28:38

@midnightcoder2:

De, egyszerű ez. Miért van pl. neki ilyen vagyona? Mert a jövedelméből nem fizet semmilyen adót. Mi erre az értelmes indok? Nincs rá.

Etniez 2019.11.04. 12:35:26

@chrisred: az EU-s jogviszony beleszámít.

chrisred 2019.11.04. 12:36:08

@midnightcoder2: Ez erősen múlik a szolgáltatás jellegén. Az olyan szolgáltatások, amik növelik a társadalmi humán erőforrás munkaerőpiaci értékét (képzés, egészségmegőrzés, információnövelés) objektiv gazdasági előnyt jelentenek.

chrisred 2019.11.04. 12:37:08

@konrada: Az a webáruház kulináris megfelelője.

konrada 2019.11.04. 12:37:12

@midnightcoder2:

...hát kábé így működik a modern kapitalizmus: egyre több az olyan ország, amelyben a belső szolgáltatószektor bőségesen meghaladja akár a termék, akár a szolgáltatás exportját.

...s tulajdonképpen értelmezhető is: ha egységnyi krumpli megtermeléséhez anno kellett a lóval szántó, kapások, felszedők, stb..., míg most a gépesítés mellett erre elég töredékannyi ember is, a megtermelt burgonya ugyanannyi- azaz ugyanannyi ember ellátására is elég, a termelésből kieső tömeg megjelenhet szolgáltatóként, mert az egyensúly nem fog romlani.

konrada 2019.11.04. 12:40:36

@chrisred:
Ez is jó válasz, bár én a szolgáltató ágazat létszámának növekedésére gondoltam.;)

chrisred 2019.11.04. 12:46:13

@Etniez: Csak a nyugdíjjogosultság megállapításába, a nyugdíjellátás országonként az ott ledolgozott szolgálati idövel arányosan történik.

Fikalnyik Eugén 2019.11.04. 12:50:17

@A kiló nem százat jelent.:
"Máskülönben csak egy olyan egyéni számlád van, ami annyit ér, mint egy bilpengős."

Ezt nem értem, mi köze van az állam fizetőképességének a nyugdíjszámítási metódushoz? Az orosz válság idején ugyanúgy nem kaptak nyugdíjat a ruszki jogosultak, pedig szociális alapon működött a rendszer, mint ahogy most a venezuelaiak szívnak. Nyilván a befektetési alapú rendszer is összeomlott volna ezeken a helyeken. A norvég nyugdíjalapnak akkor is tejelni fognak a gugli részvények, ha már egy gramm olajat sem találnak a tengerben, ez kizárólag a kezelők milyenségén múlik, hova teszik a pénzüket. Nyilván a magyar rendszer hitelbe mexikói templomokat újítana fel és zöld-foki szigeteki befektetéseket finanszírozna. Ja, kvázi most is azt csinálja ;)

Leooo 2019.11.04. 12:55:00

@GiaMarie: Ebben csak annyi a tévedés, hogy az 'első Ratkó generáció' NEM 2019-től 'szeretne' nyugdíjba menni! Az első Ratkó generáció cirka 4-5-6 éve folyamatosan megy nyugdíjba (tekintve, hogy Ratkó Anna 1949-1953 között volt népjóléti miniszter, tehát az intézkedéseinek hatása cirka 1950-1956 között érvényesült), tehát ez a kaland nem igazán 2019-es ihaj-csuhaj BUMMM-ként működik...

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2019.11.04. 14:06:28

A nyugdíjbombát sohasem 2019-re tették, hanem 2030-35 körülre. Jó lenne figyelmesebben olvasni azokat az elemzéseket. Talán akkor a sok birka sem lenne félrevezetve, aki soha nem olvas semmit, csak és kizárólag fideszpatkányokat hallgat.

Tsteinar 2019.11.04. 14:14:16

A fenti KSH tábla valóban ad okot a bizakodásra, de azért nem lennék ennyire nyugodt:
- az utolsó két év a Ratkó generációból most fog nyugdíjba menni 2019/2020ban.
- Kb 500.000 magyar dolgozik külföldön, azaz hiába nőtt papíron a foglalkoztatottság nem hiszem, hogy a befizetett nyugdijjárulék összege is több lett volna. Van erre KSH adat?
- Egy dolgot nagyon hiányolok a cikkből, a nyugdíjasok 32%-a kap 100e Forintnál kevesebb nyugdíjat, és kb 60%-a 134e alatt. Az első csoport nálam már a bomba áldozata, ennyi pénzből éhen halni lehet csak.

nemecsekerno_007 2019.11.04. 14:16:56

@chrisred: Akkor maradnak az olyan módszerek mint a korhatáremelés. De szajkózhatod az ellenkezöjét de a nyugdíj szociális ellátás.

nemecsekerno_007 2019.11.04. 14:27:30

@Tsteinar: félmillió külföldön dolgozó kiesik a rendszerböl és nem szankcionáljuk. Hazautalnak évente 1000 Mrd-ot, de abból nem tudjuk mennyi megy nyugdíjra, valszeg nem sok. Itthon meg fizetjük a külföldön dolgozók nyugdíjasait. Egy-két emberrel vitatkozok egy ideje ezen, hogy mennyire igazságos ez így.

midnightcoder2 2019.11.04. 14:33:03

@Fikalnyik Eugén: Persze, csak tudod, ha mindenki pontosan tudná, hogy mi fog tejelni, akkor mindenki nyerne a tõzsdén. Simán lehet olyan bukta, ahol a norvég nyugdíjalapok elvesztik a pénzük nagy részét. Ami azt illeti, én picit csodálkoznék, ha 30 éven belül nem lenne egy olyan bukta a nyugati világban, ami a legtöbb mai céget bedönti.

midnightcoder2 2019.11.04. 14:36:13

@konrada: Ez addig tud így mûködni, amíg össze nem omlik az egész. Hiába próbálnál Afrikában bevezetni egy szolgáltatás alapú rendszert, mert az egyik bennszülött hiába szállítana echte bio gorillaburgert a másiknak vacsorára, ha ez utóbbi nem tud mivel fizetni. Valahol a lánc alján kell hogy legyen valaki, aki ehhez az egészhez a pénzt adja.

inreallife 2019.11.04. 14:45:19

Szerintem sem lesz problema. Mindig lesz egy olyan nyugdijkorhatar, ahol 2 millio alatt lehet tartani a nyugdijasok letszamat. Ha 90 ev, akkor annyi. A masik osszetevoje a dolognak, hogy a nyugdijbol nem lehet megelni. Mindenki ezt mondja, megis sokan ezzel probalkoznak. Kell valami alternativ, a nyugdijtol fuggetlen beveteli forras. Tok mindegy, hogy ez reszvenyalap, egy masik lakas kiadva, vagy berbe adott fold akarmi. Nem vagyunk mar messze attol, hogy a nyugdij egysegesen 50.000 HUF legyen, es mindenki annyit es onnan tesz hozza, amennyit tud.

Ezert sem szoktam erteni, a markukat tarto nyuggereket, hogy mit kovetelnek nyugdijemelest? Ha keves nyugdij, akkor tovabb kell dolgozni, mashol is igy megy.

Istencsászáralfakirály 2019.11.04. 15:01:21

@Alternatív: "az a békés megyei kórházi vezető, aki megtiltotta a 75 éven felüliek ellátását."

Azért nem kell ám mindent elhinni amit a neten olvasol. Ez kattintásvadász facebook kamuoldalon volt ez a hír, hasonlókat a csökkent értelmi képességűek is felháborodva osztogatnak meg. Segítek, a föld sem lapos, akkor sem ha leírják ezt a facebookon ;)

konrada 2019.11.04. 15:03:35

@midnightcoder2:
A pénz immateriális dolog, amelynek az értéke vagy közmegegyezés, vagy utasításos, de nem valódi termék.

Ezért is írtam a krumplis példát: ha egy közösségnek 10 egységnyi kell belőle a megmaradáshoz, és azt anno 10 ember termelte meg, akkor ha 8 ember kiesik a termelésből - mert modernizálódott a termelési módszer - a 10 egységnyi burgonya akkor is ellátja a közösséget.

A fennmaradó 8 ember ezért felszabadul, így szolgáltatni tud - főzni, takarítani, gyermeket vigyázni, stb... - a 2 termelőnek (+egymásnak is, mert vigyáz az egyik a szakács gyerekére például), miközben a fennmaradásukhoz szükséges javak termelése megoldott.

...de ez így működik az ősközösség óta: ahogyan egyre kevesebben kellenek a szükségletek megtermeléséhez, úgy nő a szolgáltatásban dolgozók száma.
Erre utaltam, hogy ez a folyamat nem állt meg azóta, hogy mindenki gyűjtögetett és az 1 darab sámán volt a közösség egyetlen szolgáltatója egészen máig, amikor már közel az 50%-os arány, és megy majd tovább. (Legfeljebb minden termelőre jut majd egy személyi edző is.)

midnightcoder2 2019.11.04. 15:08:42

@konrada: Ja, csak a mai gazdaság mûködéséhez nem csak krumpli kell. És a nem csak krumplit nem feltétlenül helyben állítod elõ. És annak aki elõállítja, nem feltétlenül tudsz fizetni. Lásd anno a KGST összeomlása.

chrisred 2019.11.04. 15:08:58

@nemecsekerno_007: Mármint a felosztó-kirovó rendszer. Nem is müködőképes, csak speciális feltételek között.

midnightcoder2 2019.11.04. 15:10:45

@inreallife: "Ha keves nyugdij, akkor tovabb kell dolgozni, mashol is igy megy."
Feltéve, ha van meló. Mert az aggokat foglalkoztató cégek a globális piacon nem feltétlenül versenyképesek sem az ipari robotokat, sem a fiatalokat foglalkoztató cégekkel.

chrisred 2019.11.04. 15:15:55

@nemecsekerno_007: És akikkel vitatkozol, folyamatosan szembesítenek azzal, hogy teljesen igazságos, hiszen azok a nyugdíjasok aktív korukban fizették az előttük levő korosztályok nyugdijait. Ilyenkor gyorsan átnyergelsz arra, hogy mégsem az igazságossággal van a gond, hanem a fenntarthatósággal. Ami tényleg valós probléma, de ugyanolyan probléma,lenne, ha félmillió külföldön dolgozó helyett többszázezer itthoni munkanélküli terhelné a gazdaságot.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.11.04. 15:23:43

Én sosem fogom elérni a nyugdíjkorhatárt, mert gyorsabban fog nőni, mint ahogy én öregszem. Ez persze nem is baj, mert mennyivel vidámabb a munkahelyen, a szerető kollégák körében meghalni, mint egy düledező, személyzet nélküli kórházban elhagyatva... ;-)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.11.04. 15:27:27

@Istencsászáralfakirály: :)))

Megírta mindezt a Facebook.
Az, ahol a józan ész buk'

konrada 2019.11.04. 15:31:35

@midnightcoder2:
...pedig megpróbáltam..

No mindegy.
Hibáztam a krumplis példával, mert hol az alma, hol a banán a példámból?
;))

Teszem hozzá, a KGST speciel azért omlott össze, mert kezdetlegesebb volt a termelés, miközben a benne élők szintet akartak lépni, és úgy élni - olyan minőséget megkapni - ahogyan nyugati példák mutatták. Erre meg nem volt képes a rendszer.

...de ettől még az alap, hogy az adott közösség hogyan ossza el a munkát - ha egyébként az ellátásához szükséges termék mennyisségét előállítja - esetleg cseregazdálkodik más közösségekkel - az marad, vagyis a termelés fejlődésével a termelésből egyre többen mennek át a szolgáltatásba, és mindig lesz olyan - ma talán még nem is létező szolgáltatási igény, amely a termelésből kiesőket felszívja.

inreallife 2019.11.04. 15:42:45

@midnightcoder2:
Nem allami feladat a nyugdijasok eletben tartasa, csak sokkal kenyelmesebb. Ez a csaladok feladata lenne. Az allam csak segit. Magyarorszagon meg csak 80 eves a nyugdijrendszerm elotte is eltek emberek. Lathatoan nem mukodik jol, egyszerubb lenne megszuntetni, mint fenntartani. Be se kellett volna vezetni.

De meselj, milyen jol mukodo nyugdijrendszerek ismersz, amik megfelelnek a 21. szazadi kihivasoknak?

chrisred 2019.11.04. 15:54:29

@inreallife: Ja, éltek emberek, csak meddig? 100 évvel ezelőtt az átlagos élettartam 40 év körül volt Magyarországon. Egy mai átlagember az akkorinak majdnem a kétszeresét éli le.

nemecsekerno_007 2019.11.04. 16:03:07

@chrisred: Speciális feltételek közt. Ez mekkora bullshit öcsém!!! :)

midnightcoder2 2019.11.04. 16:03:34

@inreallife: Ez a családok feladata remekül mûködött 300 évvel ezelõtt, amikor a paraszt ott élte le az életét a faluban ahol született, és a gyerek nevelési költsége kb. 0 forint volt, mert már 5 éves korától dolgozott, ezért aztán nem volt gond ha a család 10 gyereket vállal.

Kivlov 2019.11.04. 16:04:12

@chrisred:
Ezért kéne egyénileg rugalmasan választható korhatár, és egyéni számla.

midnightcoder2 2019.11.04. 16:08:48

@konrada: A KGST azért omlott össze, mert a krumplit remekül meg tudta termelni, de a mikroprocesszort már nem annyira. Bármennyire is próbálta korlátozni, nyílt rendszer volt, és nem tudta a mûködéséhez szükséges pénzt - azaz az alapokat - kitermelni. Innentõl kezdve hiába volt meg a szolgáltatási lánc többi tagja, az egész csõdbe ment.

chrisred 2019.11.04. 16:11:12

@nemecsekerno_007: Annak, aki nincs tisztában vele, mik is voltak ezek a speciális feltételek. Két világháborúban megritkított nyugdíjba vonuló korosztályok, akiket a baby boom korosztályok tartanak el az aktív idöszakukban, miközben folyamatosan nő az átlagos élettartam. Nem nehéz kiszámolni, hogy ez csak pár évtizedig tarthat.

nemecsekerno_007 2019.11.04. 16:14:14

@chrisred: Igazából azon múlik hány embert lehet meggyözni arról, hogy ez nem igazságos. Ha eleget akkor a te véleményed kisebbségbe kerül és vagy elfogadod az új rendszert vagy fizeted zsebböl a saját nyugdíjasod, meg idönként próbálkozhatsz tüntikézéssel.
A munkanélkülis szöveged meg nettó ökörség, illetve feltételezés is ráadásul. Ha esetleg tömegesen hazajönnének a külföldön dolgozók akkor több lehetne a nettó bérük az igazságosabb közteherviselés és az adócsökkentés miatt amit ez a másik rendszer eredményezne. Még esetleg egy önkéntes nyugdíjrendszert is el lehetne indítani ha eléggé le tudjuk csökkenteni az adóéket.

midnightcoder2 2019.11.04. 16:17:23

@chrisred: Valójában az egész mai rendszer csak pár évtizedig tarthat. Az ipari robotok és a MI elterjedésével csak úgy lehet megakadályozni a tömegek éhen pusztulását - illetve a 20-as évek válságát - hogy globális szinten bevezetik az alapjövedelmet. De hogy ez hogy fog bekövetkezni, jó kérdés.

nemecsekerno_007 2019.11.04. 16:19:02

@chrisred: Az eredeti rendszerben nem kapott mindenki nyugdíjat csak az aki idös korára elszegényedett. Utána jött a szocializmus és mindenkinek alanyi jogon járt. Na ez ütötte az utolsó szögeket a rendszerbe. Ahhoz se kell sok ész, hogy felfogjuk; ha egy biztosítás alapú rendszert átalakítunk szociálissá úgy, hogy az élettartam is növekszik akkor elég gyorsan finanszíozhatatlanná válik a rendszer.

nemecsekerno_007 2019.11.04. 16:20:22

@midnightcoder2: vagy megadóztatjuk a robotokat...

chrisred 2019.11.04. 16:21:23

@nemecsekerno_007: Feltételezés, írod, majd jön tömegével a "ha". Milyen nettó bér, milyen adócsökkentés, amikor nincs annyi munkahely Magyarországon? Ha nem mentek volna külföldre, továbbra is kiszorítanák a munkaerőpiacról a mostani selejtesebb munkaerőállományt.

midnightcoder2 2019.11.04. 16:24:38

@nemecsekerno_007: Minden termelõ céget meg kell adóztatni, kb. mindegy hogy robotokat használ vagy embereket. A célnak nem annak kell(ene) lennie, hogy az ipari robotok helyett élõ ember húzza meg a futószalagon az elé kerülõ anyacsavart.

chrisred 2019.11.04. 16:25:21

@nemecsekerno_007: A szocializmus előtt csak tőkefedezeti nyugdíjrendszer volt Magyarországon.

inreallife 2019.11.04. 16:30:23

@nemecsekerno_007:
Ha megadoztatod a robotokat, akkor nem fogjak bevezetni. Lathatoan nem hemzsegnek az utcan a robotok igy sem, pedig tudnanak szorolapot is osztani, sok esz nem kell hozza. Tehat olyan sok adot nem fogsz szedni belole. Minel magasabb adokulcsot teszel ra, annal kevesebbet fogsz beszedni belole.

Ja lenne leszokni errol, hogy masokkal akarod eltartatni magad. A gyerekeket a szulei eltartjak jobb esetben. Ugyanez forditva mar korantsem akkora evidencia, itt bejon, hogy kinek milyen volt a neveltetese. Mondhatnam minosegnek is. Az biztos, hogy a tarsadalom sosem akart eltartani tobbmillio nyugdijast. Az egesz nyugdijrendszer halott, megszuntetni kene, nem foltozgatni. Csak ki fogja megmondani a nyuggereknek?

2019.11.04. 16:40:21

@A kiló nem százat jelent.:

Nem csak politikai voltam. Hatóság megsértése is volt az étlapon.
Azt pedig csak 1993-ban törölte el az Alkotmánybíróság.
Ezért szabadultam akkor.

Rodney2 2019.11.04. 16:47:23

@igazi hős:

' "De azt vegyük hozzá hogy Magyarországon ha befizetsz havi 7500 Ft-ot akkor teljes körű állami egészségügyi ellátásra vagy jogosult." Ügyes hazugság, bravó. Azt ki felejtetted, hogy ezt azok fizetik, akiknek nincs munkája. Ráadásul helyettük mi is fizetünk (munkaerő-piaci járulék).
A tény ezzel szemben az, hogy a dolgozók (megosztva a munkáltatóval, de ez csak formai dolog) jellemzően havi 40-300 ezer forintot fizetnek be és a befizetéstől függetlenül kapják ugyanazt a vacak ellátást. Amikor az orvosod azt mondja október végén, hogy itt a beutalód egy egyszerű terheléses EKG-re, de idén már ne számíts időpontra, akkor elgondolkodsz, hogy mennyit ér a befizetett pénzed. '

Attól hogy funkcionális analfabéta vagy én még nem hazudok :) Igen, ha valakinerk nincsen BEJELENTETT munkája Magyarországon, akkor ennyiért jogosult a full ellátásra. A munkanélküli, a feketén dolgozó és a külföldön dolgozó is aki azért mégis érdekes módon hazajár a teljesen szar magyar egészségügybe mert különben külföldön megdöglene (UK-ban NHS-t próbáltad már?? Beteg a gyereked, 2 hónap múlva kapsz időpontot. Tüdőgyuladásod van, nigger varázsló nem ismeri fel, ad aspirint, majdnem megdöglesz. Hazamész, magyar családorvos felismeri, meggyógyít)) A másik engem hazugozó szar azt írta hogy ez a minimum befizetés németeknél 400 euro per hó. Ausztriában "kicsit" magasabb. Nyilván aki dolgozik a németeknél, osztrákoknál az nem 40-300 ezer Ft-ot fizet be hanem "kicsit" többet. Szóval?? Sikerült összehasonlítani az almát a zöld elefánttal.
Én is hazajárok orvoshoz havi 7500 Ft-ért és sokan mások is, trust me :)))

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2019.11.04. 17:18:22

@Tsteinar: koltsegvetesi torveny tartalmazza a tervet, a zarszamadas a terv megvalosulasat, ill a tervtol valo elterest. mindketto nyilvanos (mivel torveny) es kiguglizhato.

@midnightcoder2: versenykepes, ha a versenytarsnak egyszeruen semmilyen munkaereje nincs. elkepzelem azt, hogy nincs melo. mindenki megkapta amire vagyott, kesz vagyunk.

@nemecsekerno_007: semenyi. a nyugdijbiztositasi alap bevetele a jarulek, nem a hazautalas. elmult mar az az ido, amikor a koltsegvetesbol kellett beleborogatni a penzt.

Alternatív 2019.11.05. 09:56:52

Pár napig nem voltam itt, örülök, hogy a fideszeseknek kissé begőzölt az agya.

@A kiló nem százat jelent.:

Meg kell nézni az Eurostat jelentését (persze, tudom, hogy azt is Soros írja), vagy a GKI kutatását.

Az évi 37000 elkerülhető haláleset sok helyen megjelent, a google ezt dobta ki most elsőnek:
www.fuggetlennemzet.hu/reszletek.php?id=8817
Én csak annyit csináltam, hogy a 37000-et elosztottam 365-tel...

Nem a legfrissebb, az eggyel előtti Eurostat jelentésre találtam gyorsan (viszonylag tekintélyes) linket:
www.penzcentrum.hu/biztositas/evente-tobb-tizezer-magyar-hal-meg-foloslegesen-megelozheto-lenne-a-baj.1082613.html

@Valami habzószájú őrjöngött ész nélkül:
Mengele főorvosnőhöz: Nem tudtam, hogy az MTI a fakebookról tájékozódik...

Buchhalter 2019.11.05. 11:55:40

@GiaMarie: hülyeség amit írsz : Pesten és Dél-Dunántúlon rengeteg nyugdíjas dolgozik 4-6 órában Tesco,Spar ,Penny és hasonló helyeken. Tiszántúl mindig is le volt szarva.Azért is dobbantanak onnan az emberek nagyobb számban. Én azt látom,hogy akinek van jó végzesége és optimistán gondolkodik az 60 felett is talál magának jó munkát jó pénzért.Sírni mindig lehet.Ha szar a kormány ,szedem a sátorfám .Nyitott határok vannak.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.11.05. 14:08:10

@Alternatív: az ember halandó. Vannak jobban és rosszabban teljesítő intézmények. A potenciálisan megmenthető életek száma még Svájcban is nagyobb, mint nulla. Ez most olyan fogalomkeveredés, ami nem jó. Ha most alakult volna ki, hogy a magyar egészségügy rosszul teljesít (ami amúgy relatív), akkor lenne értelme róla beszélni, de nincs. Mert sosem volt a világ legjobb egészségügye, másrészt sok szempontból a világ legolcsóbb ár/érték arányban legjobban teljesítő intézményrendszere.
süti beállítások módosítása