A kiló nem százat jelent.

A média hadat üzent Svédországnak és a valóságnak

2020. június 03.

A hírszerkesztés műfaja nem alapulhat sem megérzésen, sem hasraütésen és főleg nem hazugságokon. 

sweden_giphy.gif

– Ha a mostani tudásunk alapján találkoztunk volna ezzel a betegséggel, azt hiszem az intézkedések valahol azok között lennének, amit a világ meghozott és amit mi meghoztunk.
– Valahol a kettő között?
– Igen, egyértelműen van javításra lehetőség abban, amit csináltunk.

Vannak dolgok amiket jobban tudtunk volna csinálni, de Svédország alapvetően helyes utat választott.

Nyilatkozta Anders Tegnell a svéd rádiónak.

Valójában.

(UPDATE: Én nem tudok svédül, a leiratból kimaradt, de később egy sajtótájékoztatón is megerősítette az aláhúzott mondatot.)

Svédország alapvetően helyes utat választott. Pont.

Az utolsó mondat valahogy kimaradt a Financial Times-ot idéző Qubit és számos másik magyar hírportál utánközléséből. A fenti nyilatkozatból nem lehet leszűrni azt a tanulságot, amit a lapok szalagcímként közölnek. 1. nincs szó "beismerésről" vagy "megbánásról". Pláne nincs szó arról, hogy "ők is belátták". 2. Mégis mit kellett volna megbánniuk? Hogy fele annyi a halott, mint a lezárt Belgiumban? Harmadannyi, mint a karantén alá helyezett New York-ban?

Ennyi erővel a többi lezárást választó ország esetében is fel kéne merüljön a kérdés, hogy miközben annyira sem tudták megvédeni a (főleg) idős otthonokban élő polgáraikat, volt-e értelme a magyarnál jóval szigorúbb kijárási korlátozásoknak mindenki másra vonatkozóan is? Mert a számok alapján semmi. Mert tudjuk: világszerte elsősorban a már amúgy sem sok hátralévő évet jósló idős otthonok lakóit érintette a COVID-19 járvány. (Svédország is ezt tervezte és ennyi bőven elég lett volna. És persze nekik sem sikerült.)

Svédország a középmezőnyben helyezkedik el a COVID-19-halálozási statisztikákban, úgy, hogy szinte semmilyen komoly "járványügyi" korlátozást nem vezettek be. Még maszkokkal sem bohóckodtak, mint mi májustól kezdődően lényegében az influenzaszezon, tehát a veszély elmúltával. Az olyan buta újságírói kérdésekre, hogy a halálozások száma nem volt-e túl sok, jóérzésű ember nem adhat más választ csak egyet: de, abszolút túl sok volt. Minden egyes ember halála tragédia. Értelemszerű, hogy Tegnell is ezt mondja.

Ettől függetlenül mindenhol mindig mindenkire igaz, de főleg a nagyon idősekre: a halál elől nem lehet elbújni a kisszobában vagy egy maszk mögé.

A Qubit rátesz egy lapáttal a hazugságokra azzal, hogy a svéd halálozási statisztikákat olyan színben igyekszik feltüntetni, hogy az rosszabb a britnél: "[Anders Tegnellt] és hivatalát ma már azért bírálják a svédek, mert a laza védekezésnek tulajdonítják, hogy az egymillió lakosra jutó átlagosan napi 5,29 halálesettel Svédország még a járványtól különösen szenvedő Nagy-Britannia számait is felülmúlta." Milyen "napi" statisztika? Számoljatok inkább bárányfelhőket!

Svédországban 450, Nagy-Brittaniában 580 COVID-19-hez köthető haláleset történt egymillió lakosra vetítve. Melyik a több a 450 vagy az 580? Mi ebben a nem egyértelmű? Ne maszatoljunk valamelyik kiragadott nap adataival. Ez az újságírás szégyene. Pravda-szintű hírhamisítás.

Egy májusi felmérés szerint egyébként mindössze 11%-a nyilatkozott úgy a svédeknek, hogy nem bízik Anders Tegnell járványügyi politikájában. Ez is kimaradt a hazai hírekből. De hasraütve közöljük, hogy most aztán "bírálják" "ma már".

covid19-usa.PNG

covid19-vilag.PNG

Egymillió lakosra számított halálesetek számában Svédország jobban áll, mint az USA nyolc tagállama és hat európai ország. Mégis miről beszélünk? Nem az az egyetlen logikus kérdés ilyenkor, hogy ha ez így van, akkor mi értelme volt bármely országnak szigorúbb korlátozásokat bevezetnie, mint a svédeknek?

Viszont úgy tűnik a klikkelések és a pánik lázától annyira transzba került az amúgy a közvélemény objektív és hiteles tájékoztatására született egész újságíró szakma is a világon, hogy idáig képtelen eljutni. Ezen túlmenően a gazdaságot és a normális életet indokolatlanul ellehetetlenítő intézkedéseket meghozó egyes kormányzatok és elitek érdekei is nyilvánvalóak. A leállásnak komoly anyagi haszonélvezői is voltak, azon túl, hogy a precedens nélküli döntések folyamatos legitimációja is elemi érdeke az establishment-nek. A hatalomnak meg kell alaposan indokolni, hogy miért kellett milliók elveszítsék a megélhetésüket, miért tettük tönkre kisvállalkozások tömegeit világszerte. A kérdést idehaza az is súlyosbítja, hogy magyarázatot kéne adni a gyekeinknek, hogy miért nem mehettek óvodába, de játszhattak a homokozóban együtt ugyanazokkal a gyerekekkel egész nap. Hogy orvoshoz  nem mehettünk, de műkörmöshöz és fodrászhoz igen. Ezekre nincs és nem is lehet magyarázat. 

Ideje volna végre az emberek szemébe nézni és olyan őszintén beszélni, mint a svéd járványügyi vezető, Anders Tegnell.

Még több svéd statisztika Magyaország összvetésében, amin meg fogsz lepődni: 

Mit szólnál, ha azt mondanám, hogy a COVID-19 nem rövidítette meg senki életét?!

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr6715727942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wildhunt 2020.06.03. 22:09:41

Nagyszerű. Kérek egy cikket az amerikai tüntetésekről is.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.06.04. 13:06:53

A kisemberek elutasítják a svéd emberkísérleteket, pont.

dare 2020.06.04. 14:07:06

"A hatalomnak meg kell alaposan indokolni, hogy miért kellett milliók elveszítsék a megélhetésüket, miért tettük tönkre kisvállalkozások tömegeit világszerte."

Másképp érzékeltem ezt.
A hatalomnak nem volt érdeke az, hogy milliók elveszítsék a munkahelyüket, de mintha nem hagytak volna más alternatívát az aktuális hatalmaknak.

Most jön rengeteg ember és hozzászóló részéről a bezzeg a svédek példabeszédek, de olyan szintű hisztit, amit leművelt az ellenzéki sajtó (nem csak itt), én komolyan mondom nem tapasztaltam még az életem folyamán.
Olyan embereket láttam sokszor indexet, 444-et, hvg-t olvasni, akikről soha nem feltételeztem volna, hogy valaha az életben is megnyissák ezen oldalak tartalmait.
Ránéztem a telefonjukra, és ezeket az oldalakat bújták.
Mikor már én is szóvá tettem, hogy érezhetően nagy pánik van vidéken is, akkor ki voltam nevetve, mert nekem lövésem sincs erről az egészről, a videken élők csak mosolyognak ezeknek a híreken, nincs pánik, én vagyok a hülye.
Na ezután jött Bergamo, a feszültség szabályosan már tapintható lett mindenhol, és ekkor mondta azt a magyar kormány, hogy oké na, nyugodjon le mindenki a p.csába, lesznek korlátozások.
Erre jött reakcióként a dacos belpesti ellenzékiek részéről később a bezzeg a svédezés.
Most komolyan, március közepéig azon ment a hiszti, hogy a kormány az nem tesz semmit.
Majd tett a kormány valamit (amit az országok úgy 99%-a tett, majd erre jöttek az olyan hangok, hogy miért nem a svéd mintát követi ez a hülye kormány, azok jól csinálják, mindenki más hülye.
A svédek önmagukat is erősen kritikusan szemlélik jelenleg, még véletlenül se mondják azt, hogy bárki az ő példájukat kövesse a jövőben, kivéve persze a belpesti értelmiség, mert azok szerint nincs is más alternatíva.
Nincs.
Csak az lehet, amit a svédek csinálnak.
Ők is korlátoznak ugyan, de nem úgy.
Valahol persze igazsága van mindenkinek, mert ez a kórházbezárás nagyon erős túlzás volt, értette volna a leckét a többség kevesebb korlátozással is, ahogy az is nagy igazság, hogy a svédek se makulátlanul elégedettek a náluk kialakult helyzettel, ezért a bezzeg a svédek szöveget jó lenne már végre takarékra venni, de ennek a reális esélye szinte 0.
Mindenki elvan a maga kis történetével, a kormány nem hibázik, a svédek nem hibáztak, aki nem ezt gondolja, az hülye.
A valóság pedig az, hogy a svédek is, a kormány is hibázott, de ezt nem lehet leírni egy mondatban, mert az úgy nem jó.

"Ideje volna végre az emberek szemébe nézni és olyan őszintén beszélni, mint a svéd járványügyi vezető, Anders Tegnell."

Hát igen, ezt viszont még várhatjuk.

sztd 2020.06.04. 14:10:11

Azért azt nem felejteném ki a történetből, hogy a svédek ezeket a számokat úgy érték el, hogy egy alapvetően földrajzilag peremvidéken lévő kis népsűrűségű ország aránylag kicsi városokkal, a járvány olaszországi berobbanásától nagyon messze. New Yorkkal (vagy akár Londonnal/Magyarországgal/Belgiummal) egy lapon emlegetni nagyon komoly torzítás.

KennyOMG · http://etkt.blog.hu 2020.06.04. 14:32:25

Lehet hasonlitgatni a Sved teljesitmenyt mondjuk az Egyesult Kiralysaghoz vagy Olaszorszaghoz, Spanyolorszaghoz, csak ne felejtsuk el a konkret szamadatok melle odairni azt sem, hogy a korona halalozas/millio fo listan Scedorszag rendelkezik az elokelo OTODIK legmagasabb ertekkel. Vagy hazai vonatkozasban a magyar ertek ennek kilencede.

Az EU a népek börtöne 2020.06.04. 15:32:18

Ideje volna abbahagyni a nyers statisztikai adatok fetisizálását.

Az ismert esetszám és a tényleges fertőzésszám messze van egymástól, és ugyanez vonatkozik a halálesetekre. Angliában a többféle módszerrel végzett értékelések szerint a halálozási statisztika viszonylag pontos.

Svédországban viszont sokkal többen halhattak meg mint amennyi benne van a statisztikában, mert nem számolták bele, vagy egyáltalán nem került be a nyilvántartásba. De még igy is túl sokan ahhoz, hogySvédország követendő példa legyen, csak hát ugye ők a "mikutyánkkölyke" szocik.

ulpius66 2020.06.04. 15:41:12

"A média hadat üzent Svédországnak és a valóságnak"

Végre kezdik belátni......

MÉDIA AZ IGAZI HATALOM!

A politikai (kormány, parlament, önkormányzat) bírói, gazdasági, pénzügyi hatalom csak másodlagos.....
(sokkal nagyobb hatalma van ma egy főszerkesztőnek mint egy miniszterelnöknek vagy bankvezérnek...... a média SOKKAL, DE SOKKAL JOBBAN BEFOLYÁSOLJA A KÖZHANGULATOT MINT EGY BANKELNÖK)

Matyika Ápolója 2020.06.04. 16:09:12

"Egymillió lakosra számított halálesetek számában Svédország jobban áll, mint (...) hat európai ország."

Gyááá, ez fantasztikus, ez hogy alulról a hatodik, ez mennyivel jobban hangzik már így :D

Fikalnyik Eugén 2020.06.04. 16:32:37

(ásít)
Várható élettartam (2017):

Férfi Nő
Svédország 80,8 84,1
Magyarország 72,5 79,3

Koszorúér megbetegedésben elhalálozottak (2017):

Svédország 17,223 fő
Magyarország 38.113 fő

Rák elhalálozottak (2018)

Svédország 23.068 fő
Magyarország 33.010 fő

Oszt jónapot.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.06.04. 17:08:19

@Fikalnyik Eugén: 40 ezerrel halnak meg bizony Magyarországon minden évben többen, mint Svédországban, ahogy az előző posztban írtuk. Tehát @MAXVAL bircaman közíró:@Az EU a népek börtöne: @KennyOMG: figyelmét is erre hívnám fel, nekünk nincs okunk büszkének lenni semmire:

kilonem100.blog.hu/2020/05/25/koronavirus_mortalitas

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.06.04. 17:13:08

@sztd: Ez marhaság. Igaz viszont a többi skandináv országra: Finnország, Dánia, Norvégia abban különböznek Svédországtól, hogy nincs nagyvárosuk egyáltalán, jórészt vidékies, kisvárosias az egész ország, a fővárosaik félmilliósak. Ezzel szemben Stockholm pont olyan központja Svédországnak, mint Budapest: 1.6 millióan laknak az agglomerációban és annak közelében lakik még a svédek zöme. Svédország nem peremvidék. Magyarország a peremvidék a globalizáció szempontjából. Maga a szempont tehát valós. Ezek mind tényezők. Ezek mellett az is fontos, hogy nálunk kevesebb a nagyon idős ember, mert már az előtt meghaltak, mielőtt koronavírust kaphattak volna. Ennyi a történet. A többire meg magyarázat a BCG a diperte és esetleg más immunitást adó tényezők, amiket nem ismerünk.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.06.04. 17:33:39

sokak szerint a magyar adatokat ugy behazudjak ahogy tetszik. es majd meg kell varni az ossz halalozast es abbol levonni a kovetkezteteseket. mondjuk abbol is majd azt vonnak le amit akarnak. de azert a svedeknel is megvarhatnank hogyan valtozott a halalozas a sokevi atlaghoz kepest.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.06.04. 17:33:58

@A kiló nem százat jelent.:

Svédország: 8-szor több halott, mint Mo-on. Az adatok nem igazolnak téged.

pkovaks 2020.06.04. 17:41:30

A magyar halalozasi statisztikat tudjuk, a svedeknel maig több mint 5 000 azaz öt ezer CORONA halal van...Köszönhetö az aluliskolazott kormanynak ahol a "közös felelösseget" tologatjak egymasra, kapkodasnak es barmit is mondhatnak mert ha nem sikerul (latjuk) senkit sem fognak lecsukni emiatt....

Fikalnyik Eugén 2020.06.04. 17:46:18

@A kiló nem százat jelent.:
Nem csak a számok a durvák, hanem az életminőség is messze jobb. Persze lehet dobálózni a északi sötétben termelődő depressziósokkal, meg a Koppenhágába berúgni átjáró honpolgárokkal. De a számbeli különbségeket elsősorban az életközépi halálozás dobja meg nálunk. Rohadtul nem mindegy, hogy a magyar 10 éves gyerek elveszti a 40-es anyját mondjuk bőrrákban pár hét alatt, vagy apuka 51 évesen szívéhez kap és kampó, miközben odaát meg vígan élhetne még. Ez pedig sokkal letaglózóbb, mint hogy a sielni olaszba járó 60-70 éves svéd mit visz haza északra.

pkovaks 2020.06.04. 17:47:24

Az sem veletlen hogy valamikor a hulyeket eszakra szamuztek....Na, ezekböl van ott böven, lasd az az orszag honnan es hova jutott maig....

rinoceros 2020.06.04. 18:17:35

Az megvan, hogy Stockholmban, ahol kurváranagyonelbaszták a svédek, alig valamivel több, mint 7% a lakosság átfertőzöttsége? A helyén kéne kezelni a járványt.
Amúgy Fikalnyik Eugénnél a pont: magyarként esélyed sincs addig élni, amilyen idős svédeket vitt el a koronavírus.
A poszter tudja jól: Stockholm lakossága közel 1 700 000 fő.
Azoknak pedig akik a Dán, Finn és Norvég halálozási adatokkal dobálóznak, azt ajánlom, hogy inkább ezen rugózzanak:
Szlovákia: 28 halálos áldozat
Magyarország 539 halálos áldozat
Ha már.

nincs1agy 2020.06.04. 18:32:14

Azért Svédország és GB nemzetközi forgalmának különbségét nem figyelembe venni nem túl okos dolog.

nincs1agy 2020.06.04. 18:32:58

@rinoceros: Ausztria, Svájc? A szlovákoknak pedig nincs milliós nagyvárosuk..

nincs1agy 2020.06.04. 18:34:09

@sztd: Na igen, ez egy alapvető hiba a posztban. Erre utaltam én is.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.06.04. 18:37:23

@math0: Aki olyan hülye, hogy két nagyváros nélküli országhoz hasonlítja Svédországot azt felesleges letiltani.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.06.04. 18:38:50

@nincs1agy: ez egy nevetséges kifogás szerintem. Nehogy már azon múljon egy vírus terjedése, hog yhány repülő szál le. EMBER! Ha már ott van valahol a vírus, legyen az egy vidéki magyar idősek otthona, akkor kurvára mindegy, hogy száz kilométerre hány repülő száll le. Gondolkodni kéne végre. Nem kattogni és marhaságokat írni.

rinoceros 2020.06.04. 18:43:34

@nincs1agy: egyfelől: az általad példaként felhozott ország nálunk jóval jelentősebb gazdasági és turisztikai célpont. A mi Szlovákiával vagyunk egy ligában.
Másfelől: ha a svédeknél arra mutogatnak, hogy mások mennyivel jobban csinálták, akkor Magyarország esetében se azt nézzük, hogy ki csinálta még rosszabbul.
És lehet, hogy nagyon antihumánus, de engem elsősorban az érdekel, hogy a magyar adófizetők pénzét hogyan szórták el sok esetben használhatatlan védőfelszerelésre, tesztekre és légzőkészülékekre.
Továbbá az érdekel, hogy a magyar kórházi dolgozók nem kaptak megfelelő védőfelszerelést, nem tesztelték őket - se a betegeket - és emiatt járványgócokká váltak a kórházak, amiket ezért kellett kiüríteni. Emiatt viszont sok olyan magyar állampolgár halt meg, akik kórházi ápolás mellett nagyobb eséllyel maradhattak volna életben.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2020.06.04. 19:07:50

@A kiló nem százat jelent.: Azért csak nem mindegy mekkora az áthaladó forgalom egy adott országban!

Alick 2020.06.04. 19:34:15

@Fikalnyik Eugén:

1. Kár a téren sakkozó bácsit a város bajnokához hasonlítani.

2. Ha a sakkbajnok figyelme kihagy, ő is kaphat mattot.

Ennyike. :)

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.06.04. 19:49:02

"járványgócokká váltak a kórházak, amiket ezért kellett kiüríteni. Emiatt viszont sok olyan magyar állampolgár halt meg, akik kórházi ápolás mellett nagyobb eséllyel maradhattak volna életben."

erre gondolok elsosorban.

rinoceros 2020.06.04. 20:04:45

@droid_: szerinted miért ürítették ki a kórházakat, és küldtek haza kórházi kezelésre szoruló betegeket? Szórakozásból? Merő gonoszságból? Nem, hanem azért, mert elsősorban a kórházakban terjedt a járvány, és a két rossz választás között ez volt a kisebb. Nem a döntéssel van gond, hanem azokkal a lépésekkel, amelyek oda vezettek, hogy meg kellett hozni azt.
index.hu/belfold/2020/04/28/parlamenti_meghallgatasra_hivtak_kasler_miklost_es_az_operativ_torzset/idosotthon_es_koronakorhaz_a_gocpont/

Reding Roli 2020.06.04. 20:20:41

A svèdek egyèrtelműen elszúrták a vèdekezèst , csak annyi a szerencsèjük, hogy a lakosság egy jelentős rèsze azért mègis komolyan vette a járványt , ès megtartották a távolságot önkèntesen ès hordtak maszkot...Amit a svèdek folytattak, az nem más mint egy emberkísèrlet , mivel az egyedüli üdvözítő út mèg mindig a karantèn ès a felelős társadalmi magatartás ...Az is számított, hogy egy adott ország milyen gyorsan ès kemènyen reagált...A koronvaírus" legyőzői " mind gyorsan ès hathatós lèptek ( Taiwan, Új Zèland vagy Szlovákia ...Nekem most Szlovákia a mintapèlda: felelős politikusok vannak , akik maszkban kommunikálnak ès jó pèldat mutatnak a közössègnek...
Svèdorszag most bemutatta , hogy a társadalmi szabadosság ès individualizmus felülírja a közössègi èrdeket...Hibába viselkedett a társadalmon jelentős rèsze " jól" ha van 30-40 % ignoráns , akik nem törődtek azzal hogy veszèlyeztettek másokat...

major.os 2020.06.04. 20:35:37

Semmiféle svéd modell nem volt. Egyszerűen némi laza intézkedés történt (létszámkorlátozás), illetve olyan, ami közvetve érintette őket, de más országok hozták meg helyettük is (utazáskorlátozás, pl.). Alacsonyabb népsűrűség, távolságtartó, zárkózottabb emberek, magas színvonalú egészségügy. Oszt ennyi (haláleset) jött ki. Ezzel nincs is semmi baj. Így döntöttek, elfogadták, nem sikerült olyan rosszul. Csak amikor prédikálni kezd valaki, hogy ez aztán a fasza "modell", na az gusztustalan.

rinoceros 2020.06.04. 20:43:20

@Reding Roli: mennyiben szolgálja a közösség érdekeit, hogy ebben a remek kis illiberális rezsimben 8 évvel alacsonyabb a várható élettartam, mint "a társadalmi szabadosság ès individualizmus" hazájában?

birkamenet 2020.06.04. 20:53:13

@Reding Roli:

Igen a svédek elkúrták. Ha dupla ennyire elkúrják akkor se érik utol orbán viktátornak a világ legjobb magyar járván védekezési világrekord rekrord eredményét, a halottak / fertőzöttek messze kimagasló 12%-os arányával!

Hol vannak a svédek, hol van a világ azzal az 1-3%-os arányával attól, ami Magyarországnak sikerült, hogy miden 10 fertőzöttböl 1,2 megkrepáljon??

A svéd modell megbukott, Magyaroszág itt is Jobban teljesített, a fél világ a magyar eredményeket irigyli!

GyMasa 2020.06.04. 20:59:55

@nincs1agy:
Mondjuk a nemzetközi forgalom simán nulla közelire csökkent az elmúlt 2-3 hónapban, szóval ez pont nem érdekes.

Épüljön STADION a CEU helyére.. 2020.06.04. 21:02:51

A legjobb lenne, ha svedorszagot is Orban Viktor iranyitana, pikk pakk helyre allitana a pusztulo orszagot.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.06.04. 21:10:36

@rinoceros: tul sokat ideztem, a vege lett volna erdekes. de a "kiurites", ha mar szoba kerult, ugye nem azt jelentette, hogy a betegeket vagy akar a betegek 60%-at haza kellett kuldeni. az agyak nagy resze mar eleve szabad volt. hogy osszesen hany beteget kuldtek haza szam szerint ill a bent fekvok aranyaban, azt nem tudom, nem tudom, hogy lehet-e megbizhatoan tudni, de toredeknyi azt gondolom. az oka valosinuleg tobbes. egyik szerintem is a kontaktusszam csokkentese, a masik hogy akkor meg nem lehetett tudni, mennyire fog felfutni a jarvany (utolag konnyu, ne felejtsuk el) es hany szabad agyra lesz gyorsan szukseg.

ami igazan erdekelt volna, hogy honnan veszed hogy emiatt sokan meghaltak?

illetve most mar az is erdekel, hogy milyen rossz lepesek vezettek ide szerinted?

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.06.04. 21:22:50

@major.os: jóval kevesebb az egészségügy kapacitása, ahogy a másik cikkben írtuk. És nem alacsony a népsűrűség. Hagyjuk a marhaságokat. Stockholm egy 2.4 milliós város. en.wikipedia.org/wiki/Stockholm

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.06.04. 21:23:48

@Reding Roli: miben méred az elszúrást, ha nem történt más, mint máshol ahol szerinted "nem szúrták el". Megint a szokásos marhaság. Ész és érvek nélkül.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.06.04. 21:25:30

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: ez marhaság. Ha jelen van a ilyen vírus egy populációban, akkor kurva mindegy mit csinálsz. Minden évben ez van. Nem tudom feltűnt-e. Legalább kétszáz kórokozó jár körbe-körbe folyamatosan a szezonban.

Tangooo 2020.06.04. 21:29:31

Azért talán nem véletlen, hogy éppen Svédországban kísérleteztek a nyájimmunitással, ahol az 1950-es évek végéig gyakorlat volt a kényszer-sterilizáció bizonyos beteg embereknél és bizonyos rasszoknál. Ha egy nép annyira sem becsüli az időseit, hogy az ujját mozdítaná a megmentésükért, arra én nem lennék büszke és pláne nem hoznám fel pozitív példaként.
A Magyar Narancs idevágó cikkéből egy kis részlet:
"Svédországban már a húszas évek elején gyökeret vert az eugenika, amelynek tanait az uppsalai egyetemen alapított külön intézet hirdette. Hogy milyen hatásfokkal, arra jellemző, hogy 1935-ben már törvény is született a skandináv rassz kiváló adottságainak védelméről. "Szerencsések vagyunk, hogy magas színvonalú és jó tulajdonságokkal bíró fajunk még meglehetősen egységes" - ömlengett egy szocdem képviselő a parlamentben. Bár a fenti törvényt a Szociáldemokrata Munkáspárt kezdeményezte, a konzervatív ellenzék teljes támogatásával emelkedett jogerőre, kimondva a szellemi fogyatékosok sterilizálását, amitől a pártok "a lakosság faji vagy öröklődési szempontból alacsonyabbrendű elemektől való megtisztítását" várták.

A törvény előjátékaként az utóbb (1974-ben) közgazdasági Nobel-díjat kapott Gunnar Myrdal A népesedési kérdés válsága című munkájában "meglehetősen kíméletlen sterilizációs politikát" sürgetett annak érdekében, hogy a társadalmat meg lehessen szabadítani a "nagymértékben életképtelen egyedektől". Magyarán a jóléti állam szolidaritását, jótéteményeit csak azok élvezhessék, akik a politikusok és hivatalnokok szerint megérdemlik őket. A háború kellős közepén, 1941-ben azután megszigorították a törvényt: kényszerű sterilizálásnak vethették alá mindazokat, akik vétettek a szigorú és prűd protestáns erkölcsi normák ellen. A tékozló életmód vagy az önkielégítés önmagában is elég ok volt a beavatkozásra." (magyarnarancs.hu/kulpol/eugenika_nyugat-europaban_csontvazak_a_szekrenyben-60386)
Hát tényleg ők a példaképek?

birkamenet 2020.06.04. 21:36:08

@Épüljön STADION a CEU helyére..:

Így van, Orbán Viktort minden ország élére, mert v már bizonyított:

A FÉL VILÁG A MAGYAR JÁRVÁNYKEZELÉST IRIGYLI

origó.hu

Ma hazánkba érkezett a fél világ. Putyin, Erdogán mellett szintén megérkeztek Azerbajdzsán, Üzbegisztán, Türkmenisztán, Kazahsztán, Aganisztán, Pakisztán, Kipcsakisztán állam vezérei. A küldöttség először a 36 000 üres kórházi ágyat csodálta meg. Az üzbég és türkmén vezérek bele is feküdtek, hogy kipróbálják. A próba után a két vezért tesztelték és mindkettő eredménye pozitív lett. A magyar ágyak tehát kiállták a nemzetközi próbát.

Ezután a vendégek megtekintették a 400 millió Kínából kapott maszkot és az 500 millió Egyszerse használatos kesztyűt. Az azeri vezér szerint ő már látott ilyen maszkokat, mégpedig a velencei karneválon. Orbán Viktor elmagyarázta, hogy ezek azok, csak magyar szabadalmi újításként az orr fölötti maszkrész le van vágva, így nem akadályozza a szemet a kilátásban. Ezzel az átalakítással a maszkok teljesen megfelelnek a járványügyi elvárásnak, miszerint a kivilágítatlan kórházi folyosókon maszkban is lehessen a legjobb látási lehetőséggel közlekedni.

A vezérek ezután kipróbáltak mintegy félszáz Egyszerse használatos kesztyűt és megállapították, hogy azokat tényleg nem lehet úgy felhúzni a kézre, hogy szét ne szakadnának.
A kesztyűk is kiállták tehát a nemzetközi próbát.

Ezután a külföldi vezérek elismerésüket fejezték ki, hogy a magyar nyugdíjrendszer a járvány idején rendkívül sikeresen építette le a kifizétési kötelezettségeit, mint mondták, legközelebb tucatnyi magyar idősotthonba fognak ellátogatni a módszer alaposabb tanulmányozására illetve a kórházkiürítési statáriális parancsot már azonnal átveszik.

Ezután a fél világ közleményt írt alá, miszerint midegyik vezér irigyli a másik országának a világ legsikeresebb járványkezelését, így mind a vendéglátó mind a meghívott országok vezérei dokumentumokkal igazolva távoztak, miszerint a fél világ az ő országukat irigyli.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.06.04. 21:36:41

@math0: Nos nem. Egy város népessége sosem a közigazgatási határain belüli népesség, hanem az agglomeráció vagy az ún. metropolitan area, magyarán azon városokkal együttes terület, ami lényegében egységet képez. Stockholm egy 2.4 milliós város. en.wikipedia.org/wiki/Stockholm Az agglomeráció ezen belül 1.6 milliós. Maga a település 1 milliós majdnem.

Ezzel szemben Helsinki fele akkora kb. 1.2 millió a legtágabb értelemben vett és 700 ezres a városmag. Oslo is 600-700 ezres városmggal bír. És fele akkora szintén, mint Stockholm. Koppenhága az egyetlen, ami legtágabb értelemben 2 milliót eléri, számos közeli településsel együtt, de maga a város 600-700 ezres szintén, ami azért jóval szerényebb, mint Stockholm. A különbségek a statisztikákban sem térnek el jelentősen. Egyedül Finnország lóg ki a sorból, ahol klasszikus értelemben szintén nem volt lockdown amúgy. Csak Helsinki és környékét érintette. De Norvégiában sem hordanak pl. maszkot. Tehát a lazaság számos helyen visszaköszön Skandináviában.

Az országok egymáshoz való viszonya is adott: Svédország az egyetlen 10 millió feletti, a többi kb. feleakkora népességű. Teljesen más dimenzió.

Nem értem, hogy miért kell mindig kötözködnöd egyébként. Menj orvoshoz.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.06.04. 21:41:13

@A kiló nem százat jelent.: "Ha jelen van a ilyen vírus egy populációban, akkor kurva mindegy mit csinálsz. Minden évben ez van."

direkt generalsz vitat? vedhetetlen dolgokat allitasz.

rinoceros 2020.06.04. 21:47:32

@droid_: már megírtam, hogy szerintem milyen rossz lépések vezettek ide, de legyen itt még egyszer: nem ellenőrizték, hogy jók-e az általuk közpénzből vásárolt tesztek, nem ellenőrizték, hogy jók-e az általuk közpénzből vásárolt védőfelszerelések, nem kaptak elegendő és megfelelő védőfelszerelést a kórházak, és nem tesztelték folyamatosan az egészségügyi intézetek személyzetét - ezekre guglizz rá, a Gugli a barátod.
A használhatatlan lélegeztetőgépek megvétele egy külön fejezet. A kormánynak ugyanis megvan a kellő szakembergárdája, hogy ellenőrizze a közpénzből vásárolt áruk minőségét. úgyhogy ha rossz felszerelést vesz, az az ő felelőssége.
A sok valóban pontatlan meghatározás, kérdés, kinek mi a sok. Megint csak: keress rá, dőlni fognak a cikkek.
A nagy kérdés az, hogy miközben hangosan jajongunk a svéd halottak miatt, a magyar halottak miért nem fájnak?

ulpius66 2020.06.04. 21:49:41

@rinoceros: "mennyiben szolgálja a közösség érdekeit, hogy ebben a remek kis illiberális rezsimben 8 évvel alacsonyabb a várható élettartam, mint "a társadalmi szabadosság ès individualizmus" hazájában?"

Rínókám!

Aztán mennyivel volt jobb a helyzet 2002-2010 között, amikor Magyarországon dúlt a "liberális demokrácia"??????

Egyebekben meg ez az egész amin lovagolsz, nem rendszerfüggő, hanem népfüggő!!!

A magyar paraszt állandójan csak alkoholizál, drogozik, cigizik, kávézik, zsírosat eszik, túlsúlyos, nem mozog, nem jár "prevencióra" állandójan stresszel, nem szedi be a gyógyszereit, semmit, DE SEMMIT SEM TESZ EGÉSZSÉGE MEGÓVÁSÁÉRT........ADDIG EGY SVÉD PARASZT NEM ILYEN.........

ulpius66 2020.06.04. 21:54:27

Rínókám!

Te kis okostojás!

Idézd mán ide, mennyi volt 2010-ben a magyar és a svéd átlagéletkor, akkor, amikor Magyarországon végetért a liberális demokrácia rémálma!

Előre is köszike!

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.06.04. 22:03:41

@rinoceros: kar volt ket kerdest feltenni, igy az eredetileg lenyegesebbnek szantra csak annyi jutott toled hogy keresgeljek az interneten. jo, ott azt irjak, hogy ez nem jellemzo egyaltalan.

major.os 2020.06.04. 22:08:52

@A kiló nem százat jelent.: Olaszország népsűrűség nyolcszorosa a svédnek. (New Yorkról ugye nem kell statisztika). Az egészségügy igenis fejlett. Ágy/fő valóban nem magas, de nem ez a szám fejezi ki a fejlettséget. De ha egyszer eldöntötted, hogy igazad van, senki nem fog meggyőzni arról, hogy a te véleményed is csak egy a sok elfogult közül.

morph on deer 2020.06.04. 22:17:10

A bátorság valóban elismerésre méltó, ami ennek a cikknek megírásához kellett, különös tekintettel arra, hogy csak közvetett, szelektív, és ahogy látom kizárólag angolul elérhető információkon alapul.

Ugyanis a helyzet az, hogy a svédek valóban elcseszték, egy bizonyos ponton túl ugyanis igenis komolyabb intézkedésekre lett volna szükség, ez ott most már majdnem mindenki számára világos, kivéve Anders Tegnellt.

Ő ugyanis a mai napig makacsul ragaszkodik ahhoz, hogy az ő módszere a jó, és az idő majd igazolni fogja!
(Gondolom, mint a csodarabbit, mikor már az összes lúd elpusztult..)
Az sem zavarta, hogy 22 neves akadémikus, kutató szólította fel nyílt levélben, hogy változtasson, közben meg halnak ipari mennyiségben..!

A helyzet az, hogy a svéd statisztikák szerint is sokkal rosszabb a halálozási arány, mint ami elvárható lenne, - azaz mint amilyen a másik három skandináv országban, például!
Több napon át Svédországban haltak meg a legtöbben lakosságarányosan, és a jelek szerint jóval tovább elhúzódik a járvány, mint máshol.
Ezt végre a kormány is felfogta, vizsgálóbizottság alakul, stb, de ez annak a 4562 halottnak nem sokat segít.

Mindenesetre ajánlom a mellékelt linket, ahol svédül ugyan, de részletes elemzés található a helyzetről.
Sőt, összehasonlító adatok és grafikonok a svéd, norvég, finn és dán fertőzési és halálozási számokkal, akár napra lebontva is!

Ebből egyértelműen látszik, hogy Tegnell lehet meggyőző, és őszinte, de hogy nincs igaza, az teljesen biztos!
Szerintem.

(Elfelejtettem mondani, hogy értem a svédet is, meg az angolt is, szóval tudom, hogy mit beszélek.)

www.aftonbladet.se/nyheter/a/y3rdeA/coronaviruset-har-ar-de-senaste-siffrorna

rinoceros 2020.06.04. 22:33:42

@ulpius66: egyfelől én is arra mutattam rá, hogy nem politikai berendezkedés függvénye, úgyhogy eddig egyetértünk. Másfelől annál hangyafasznyit bonyolultabb, hogy népfüggő legyen. Rengeteg múlik az egészségügyön, a prevención, a gazdasági helyzeten, stb. Svédország egy jóléti állam, ellentétben Magyarországgal, ahol lassan a népesség csaknem fele él létminimum alatt, míg a miniszterelnök veje - az apósa hivatali ideje alatt - hipp-hopp bekerült Magyarország 100 leggazdagabb embere közé. Ez pl. egy olyan különbség, aminek köze van a két országban élő emberek várható élettartama közti különbséghez.
Vagy szerinted a magyar genetikailag alábbvaló? Mert szerintem nem.

rinoceros 2020.06.04. 22:35:53

@droid_: azért attól is függ, hogy milyen keresőszavakat írsz be, és milyen linkekre kattintasz. :)
De ha neked ettől jobb... őszintén kívánom, hogy ne kelljen megtapasztalnod se neked, se egy hozzátartozódnak.

rinoceros 2020.06.04. 22:36:04

@droid_: azért attól is függ, hogy milyen keresőszavakat írsz be, és milyen linkekre kattintasz. :)
De ha neked ettől jobb... őszintén kívánom, hogy ne kelljen megtapasztalnod se neked, se egy hozzátartozódnak.

morph on deer 2020.06.04. 22:36:16

@A kiló nem százat jelent.:
A különbség nem a népesség száma, vagy a népsűrűség miatt ekkora, hanem az eltérő megközelítés miatt.

A másik három országban azonnal teljes erővel nekiálltak a védekezésnek, aztán lazítottak, mikor lehetett, Tegnell szerint pedig “majd szigorítanak, ha kell”!

Aztán mire feleszméltek, már több ezer halott volt! Akkor már nem lehet megfogni a járványt, nem is próbálták!
Arra való hivatkozással, hogy inkább széthúzzák, hogy egyenletesebb legyen a terhelés az egészségügyön.
Hát ez sikerült is: egyenletesen sokan halnak..!

Egyébként hordanak maszkot, főleg a népesebb településeken, meg a tüntetésen, pl. Viszont vidéken alig veszik komolyan az egészet, aztán egyszer csak kiderül, hogy egy fél falu fertőzött, meg hasonlók.
Ha nem lenne ennyire ritkán lakott az ország, ezzel a hozzáállással már akár háromszor ennyi halott is lehetne, de vidéken még relatíve lassan terjed.
Viszont terjed, és ha valahol felbukkan, és mire azonosítják, már tucatnyi beteg van, mert még mindig nem tesztelnek eleget, mert Tegnell szerint felesleges...

Nyugodj meg, sajnos valóban elcseszték.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.06.04. 23:35:16

@rinoceros: sot attol is fugg hogy altalaban mire keresel ra, mire kattintasz a talalatok kozul, altalaban mire kattintanak az emberek es mennyit fizet a link tulajdonosa. most kiprobaltam ezzel a letminimum dologgal, utolso nagy kirohanasok 2018-asok, akkor az volt a nagy hir hogy majdnem harmada. aligha mondhatjuk hogy ma csaknem fele, mikozben a realberek novekednek.

sztd 2020.06.05. 00:35:34

@A kiló nem százat jelent.: Nos, az 1,6 milliós agglomeráció nagyjából a fele a budapestinek. Emellett az ország népsűrűsége a negyede-ötöde a magyarnak. A belgát még ide se vettem. Azt sem gondolom, hogy Svédországon olyan sokan utaznának keresztül, és úti célnak sem túl erős (mondjuk ez ránk is igaz, de Belgiumra annyira már nem).
Azon meg szerintem senki nem vitatkozik, hogy melyikünk van közelebb Észak-Olaszországhoz.
Szóval az állításomat fenntartom.

rinoceros 2020.06.05. 07:00:27

@droid_: www.napi.hu/magyar_gazdasag/kiderult_mekkora_a_letminimum_ennyien_elnek_ennel_is_kevesebbol.663483.html
És a te logikádat követve a járványt követő gazdasági válság miatt nyilvánvalóan javulni fog a helyzet, hiszen 2 hónap alatt 116 000 regisztrált munkanélküli lett... oh wait...
www.portfolio.hu/gazdasag/20200522/varatlanul-megjelentek-a-magyar-munkanelkulisegi-adatok-folytatodtak-a-leepitesek-433288
Hozzáteszem, még tart a népesség zsírja, de ha ilyen ütemben olvad, izgalmas lesz 2022.

eßemfaßom meg áll 2020.06.05. 07:21:59

Ez a poszt engem Utólagokos Kapitány munkásságára emlékeztet.

eßemfaßom meg áll 2020.06.05. 07:29:00

@A kiló nem százat jelent.: "Nehogy már azon múljon egy vírus terjedése, hog yhány repülő szál le."

Szerinted tényleg lényegtelen a késöbbiek szempontjából, hogy egy országba 5 vagy 500 tünetmentes virushordozó érkezik?

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.06.05. 08:38:53

@rinoceros: hozol egy cikket ami azt irja amit en is irtam? lehet hogy megis tudok guglizni :) es azert napi.hu-ra hivatkozni...

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.06.05. 09:41:28

@math0: egyébként egyik halálozási szám se kurva nagy. Csak kend halucinál. A kurva nagy az nem néhány ezer 90 éves (aki amúgy is meghalt volna) ember halálakor hangzik el jelzőként, csak te túl hülye vagy, hogy bármi értékelni tudj úgy általában. Hiszen ha szerinted Boris Johnson náci, akkor nincs is több kérdésem. Nyilván náci. Te meg helikopter vagy. Az emberiséget pedig megtizedelte a dátha.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.06.05. 09:45:50

@eßemfaßom meg áll: igen, kurva mindegy. Főleg, hogy az összes ország és reptér le volt zárva. De tényleg gondolkodni kéne megtanulni és nem hülyeséget beszélni. Sosem számított az ilyesmi más influenzaszezonokban sem. A spanyol nátha idején sem számított pedig az összes ország, város elzárt volt. Ne találjunk már ki új elméleteket. Svédország a globális vérkeringésbe ezer szállal bekötött fejlett ország. Semmiben sem másabb, mint Anglia vagy Olaszország vagy Spanyolország. Olyan kis számokat hasonlítunk amúgy is össze, amik jóval kisebbek az influenza áldozatainál. Miről bezsélünk? Mi értelme a számháborúnak?

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.06.05. 09:47:01

@eßemfaßom meg áll: ugyanarról posztolunk hetek-hónapok óta. A svédek pedig akkor is okosak voltak, ahogy az egész szakma is abszurdnak nevezte a maszk- és karanténőrültetet.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.06.05. 09:50:58

@morph on deer: a cikkben benne van, hogy a közvélemény elfogadta Tegnell döntéseit és csak egy kisebbség kritizálta. Pont. Tehát amit írsz, az butaság. A szakma kiállt mellette. 22 aláírót bármire találsz. Ne nevettesd ki magad. Érv pedig nincs az elcseszés alátámasztására. Mit csesztek el könyörgöm? Ez ostoba hitvita. Meghalt a világon néhány idős ember itt-ott. Ahol több volt, ott több. Nem lényeges. Semmi rendkívüli nem történt. Ez nem ok a világgazdaság leállítására. Szedj D-vitamint és minden megvan oldva.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.06.05. 09:52:03

@math0: ez sem igaz. Svédországban hamarább jelentkezett a vírus, de ennek is ZÉRÓ a jelentősége atekintetben, hogy a lezárás MARHASÁG.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.06.05. 09:54:56

@major.os: az intenzív ágyak száma volt az egyik para, ami miatt a görbe lapítása lett a mantra, hogy legyen elég lélegeztetőgép. Sosem fogyott el a légeztetőgép. Ahogy egy korábbi cikkben is írtam, Magyarországon jóval több az ICU-ágy, mint a svédeknél. Ez igenis perdöntő, mert csak a nyers számok számítanak. A minőség sem kimondottan jó egyébként Svédországban, de ez véleményes. Nálunk is rossznak mondják, de engem mindig meggyógyítottak idehaza is.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.06.05. 09:58:41

@Tangooo: ez megint aljas hazugság. Kimondottan cél volt az idősek megvédése és most is jóval több idős ember él Svédországban, mint pl. nálunk. Erről ennyit. Nem halt meg több svéd idős, mint máshol. Nevetséges ez az erőlködés. Nem sikerült elszigetelni az idős otthonokat, ahogy máshol sem, de ez cél lett volna. Ehhez viszont nem kell bezárni az éttermeket, gondolkodjunk már egy cseppet!

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.06.05. 10:01:10

@droid_: egyszerű infektológiai tényről van szó: ha egy légi úton terjedő vírus jelen van, az ellen nem tehetsz semmit lényegében. Terjedni fog. És minden évben ezt teszi 200 különböző ártalmatlan vírus és baktérium. Soha nem tettünk még kísérletet arra, hogy egy ilyen enyhe betegséget kordába tartsunk. Nem is lenne értelme, ahogy pont idén láttuk. Hiszen minden lezárás ellenére tömegesen haltak meg azok, akik elméletileg izolálva voltak. Mégis szerinted miért?

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.06.05. 10:09:35

@dare: Kb. tiéd az egyetlen értelmes komment, de még te is a belpolitikai csapdába esel. Ez nem belpolitika és arról szól, hogy a kormány hülye. Éppenséggel arról, hogy a média kényszeresen úgy akarja bemutatni a valóságot, hogy nem volt más megoldás csak a lezárás. Ebbe valóban a (balliberális) média kergette bele a magyar kormányt, amelyik amúgy szerencsére nem tolta fullba a kretént. Személyesen futottam össze Orbánnal, nyilván nem volt egyikőnkön sem maszk. Más országokban még aludni is abban mentek a politikusok. Ezt a javára írom. A vendéglátóipar tönkretételét viszont nem tudom elfogadni. Ez egyszerűen őrültség volt. Teljesen mindegy kié. Mindegy. Nem érdekel melyik pártot kell savazni. Ebben egységfront volt. Mindenki a maradj otthont szajkózta, miközben tudtuk, a számokból tudhattuk volna, hogy egyáltalán nincs akkora veszély. Csak annyi, mint bármely influenzaszezonban.

Tangooo 2020.06.05. 10:18:30

Az nekem újdonság, hogy egy blogger lehülyézi, le-idiótázza azokat a hozzászólókat, akik olyasmit írnak, amivel ő nem ért egyet.
Hát egy ekkora f@sz írásait én a továbbiakban mellőzöm.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.06.05. 13:11:14

@A kiló nem százat jelent.: igen, ezekre gondoltam. te mint hm, milyen szakerto is vagy? megmondod innen a blogrol, hogy amit a vilagon nagyjabol mindenhol egy jarvany elleni vedekezes hatekony modjainak tartanak, az egyszeruen marhasag es kesz. mi celja ennek ha nem a vita generalasa?

rinoceros 2020.06.05. 14:30:45

@droid_: Potosítsunk: te ezekre a cikkekre alapozva azt feltételezed, hogy azóta csökken a mélyszegénységben élők száma - holott csak arról van szó, hogy a KSH felhagyott ezzel a méréssel.
A Tárki szerint eközben 4,6 millió mélyszegénységben élő ember van Magyarországon, és hogy ne a Napi legyen, itt egy másik link: index.hu/gazdasag/2019/10/19/civil_jelentes_gyerekeselyekrol_szegenyseg_melyszegenyseg_gyerekszegenyseg/
Eszerint viszont nem az történt, amit hinni szeretnél. Szóval csiszolj még kicsit a guglizásodon.
Ja, és attól hogy behunyod a szemed, a probléma még itt van, és a mostani gazdasági válság is tovább rontja a képet.
De elég messze keveredtünk attól, hogy mi a magyar kormány felelőssége a járványkezelésben. Gondolom, ez is volt a cél. De mint mondtam, attól, hogy homokba dugod a fejed, nem lesz jobb a helyzet.

morph on deer 2020.06.05. 15:42:42

@A kiló nem százat jelent.:
“ a cikkben benne van, hogy a közvélemény elfogadta Tegnell döntéseit és csak egy kisebbség kritizálta. Pont.”

Azt hiszem, hogy még mindig nem érted.
Én NEM az általad idézett cikkből tájékozódtam, hanem a svéd médiából, amit naponta nézek/olvasok. Abból pedig lényegesen árnyaltabb kép jön le, mint amit te itt tálalsz.

KEZDETBEN kiálltak Tegnell mellett, mivel az akkori ismeretek alapján megfelelő és elégséges intézkedésnek tűnt, amit a népegészségügyi hivatal - annak a fő-epidemológusa Tegnell - javasolt.

Csak aztán kiderült, hogy az ajánlások nem biztosítják sem az idősek, sem az egészségügyi dolgozók védelmét, valamint a járvány terjedését sem lassítják.
Akkor javasolták többen a stratégia felülvizsgálatát, de hiába! Az a 22 személy, akiket említettem, egytől egyig magasan képzett szakember!

Csak Tegnell egy fafejű személy, aki a rossz döntéshez is ragaszkodik, (nem vagytok rokonok véletlenül?) és olyasmikkel érvel, hogy “nincs tudományos kutatáson alapuló vizsgálat, amely igazolná, hogy a széleskörű tesztelés segít”! Ugyanezt mondja a védőmaszkról is, vagy bármi hasonlóról!

Arról sincs tudományosan megerősített vizsgálat, hogy ha esik az eső, akkor használj esernyőt, ha belegondolsz...

És ez az ember januárban azt nyilatkozta, hogy kizártnak tartja, hogy a járvány olyan komolyan eléri Svédországot, hogy tömeges megbetegedések legyenek..!

Még annyit, hogy ma 77 újabb halottal az “eredmény” 4639!
:(

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.06.05. 20:25:24

@morph on deer: Még mindig az egyetlen érv, hogy az emberek halandók. De semmi több nincs. A szakma kiállt Tegnell mellett és felesleges ez a vita. Nyilván vannak ellenvélemények is. De látható, hogy Svédország jó utat választott. Nemcsak svédek haltak meg és nem volt kivételes a svéd járványhelyzet. Úgyhogy fejezzük be ezt a buta vitát. Akár tudsz svédül, akár nem. Semmit sem befolyásol.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.06.05. 20:28:27

@morph on deer: Egyébként a maszkokra Norvégia is nemet mondott a maszkokra. Az nem egyértelmű megoldás. Nem szerepel a szakma ajánlásai között. Az csak egy japán hóbortként indult. Egészséges emberek sehol a világon nem hordanak az utcán maszkot máshol. Betegek és orvosok viselik. Ahogy semmi bizonyíték nincs rá (ellenben rengeteg ellentétes tapasztalat), hogy a lezárás felesleges és káros hosszútávon.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.06.05. 23:26:35

@rinoceros: most mirol is beszelsz? az elobb meg letminimum volt, most a melyszegenyseg, legalabbis annak egy cikkben szereplo meghatarozasa. az kulon vicces, hogy arra utalgatsz hogy felre akarom vinni a temat, mikozben en arra kerdezek vissza amit magadtol allitasz kerdes nelkul, most mar tobbedjere. en a magam reszerol nem szeretek, nagyon nem szeretek ugy vitazni, hogy a partner egyfolytaban masrol kezd beszelni. szoval tolem be is fejezhetjuk ha gondolod.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.06.06. 09:54:29

@rabelais: A NAGY LÓFASZT! EGY DARAB hipohonder paranoiás magyar orvos írta le ezt. Nem a szakma. A szakma a WHO vagy a különböző járványügyi központok, Müller Cecíliáék ajánlásai között sem szerepelt sosem. Nem javasolják a kötelező maszkviselést, mert lehetetlen betartani és nincs értelme. Pont. Az, hogy pár magyar tudós megalakult és faszságokat beszél mindenféle légből kapott ötleteket dob be az nem szakmai ajánlás. Szakmai ajánlás a WHO által tudományos vizsgálatokkal alátámasztott ajánlás. Marhaságot beszél az 1db MTA-s pasas és te is. Kurvára elegem van már a pánikolók dezinformációiból. Nem lehetne ezt abbahagyni? Az MTA egy sóhivatallá vált mára?

An extensive literature review by a Canadian researcher found that face masks do not provide measurable protection against colds and influenza. covidinfos.net/wp-content/uploads/2020/05/MasksDon-twork-4.pdf

The Swiss chief physician for infectiology, Dr. Pietro Vernazza, explains in a new interview that the Covid19 disease is “mild for the vast majority of people” and the “counting of infected people and the call for more tests” aren’t helpful. In addition, most of the people listed in the corona statistics did not die solely from Covid-19. According to Dr. Vernazza, there is no evidence for the benefit of face masks in people who do not show symptoms themselves (archive).
swprs.files.wordpress.com/2020/05/saldo-interview-pietro-vernazza-14-04-2020.pdf

The emeritus microbiology professor Sucharit Bhakdi explains in a new interview that politics and the media have been conducting an “intolerable fear-mongering” and an “irres­pon­sible disinformation campaign”. According to professor Bhakdi, face masks for the general population are not needed and may in fact be harmful “germ catchers”. The current crisis was brought about by the politicians themselves and has little to do with the virus, he argues, while a vaccine against coronavirus is “unnecessary and dangerous”, as was already the case with swine flu. The WHO has “never taken responsibility for its many wrong decisions over the years”, professor Bhakdi adds.

The Californian physician Dr. Dan Erickson described his observations regarding Covid19 in a much-noticed press briefing. Hospitals and intensive care units in California and other states have remained largely empty so far. Dr. Erickson reports that doctors from several US states have been “pressured” to issue death certificates mentioning Covid19, even though they themselves did not agree. Dr. Erickson recommends quarantining only the sick and not the healthy or the whole society, as this could have negative effects on health and psyche. A significant increase in “secondary effects” such as alcoholism, depression, suicide and abuse of children and spouses has already been observed. Based on figures from various countries, Dr. Erickson estimates the lethality of Covid-19 to be about 0.1% or similar to influenza. According to Dr Erickson, a face mask only makes sense in acute situations such as in hospital, but not in everyday life.

In Germany, a mask requirement was introduced in public transport and in retail outlets. The president of the World Medical Association, Frank Montgomery, has criticized this as “wrong” and the intended use of scarves and drapes as “ridiculous”. In fact, studies show that the use of masks in everyday life does not bring measurable benefits to healthy and asymptomatic people, which is why the Swiss infectiologist Dr. Vernazza spoke of a “media hype”. Other critics speak of a symbol of “forced, publicly visible obedience”. www.aerztezeitung.de/Politik/Montgomery-haelt-Maskenpflicht-fuer-falsch-408844.html

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.06.06. 10:15:21

A lezárások hasznosságára csekély vagy egyáltalán nem létezik tudományos bizonyíték.
In 2019, a WHO study found “little to no scientific evidence” for the effectiveness of measures such as “social distancing”, travel restrictions and lockdowns. www.heise.de/tp/features/COVID-19-WHO-Studie-findet-kaum-Belege-fuer-die-Wirksamkeit-von-Eindaemmungsmassnahmen-4706446.html

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.06.06. 10:24:55

@Wildhunt: az amerikai zavargásokról vagy a tüntetésekről vagy a rendőri brutalitásokról vagy a fehér liberális rasszizmusról? A téma nagyon sokrétű, és bár mindent megírtak róla, nem tudom pontosan, mit szeretnél róla megtudni még? Én nem jutottam még a címek elolvasásának a végére sem olyan temérdek anyag van róla. És félek sem okos, sem szép nem lehetek a kérdésben. De van egy jó alapötleted, felvetésed írd le eamilben, ha hosszabb, akár meg is írhatod magad és megosztom az oldalon: coulegoger@gmail.com

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.06.06. 12:31:54

@rabelais: Ez a szóhasználat itt nem megengedett. Bármilyen idiotizmust lehet hirdetni, attól még persze nem lesz igaz, hogy leírod hússzor ugyanazt. Disztingválj már légy szíves.

Az egyes országok statisztikáin látszik, hogy a korlátozások feleslegesek és szükségtelenek voltak. Kár erről vitázni. Szó sincs arról, hogy "már belátták". Engedtek a hiszterizált közvélemény nyomásának. Minden, minden, minden cáfolja a durva korlátozások értelmét és szükségességét.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.06.06. 12:33:10

Nem kivételezhetek math0-val, rabelais kollega is letiltva.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.06.06. 12:44:09

A vitát lezárandó emlékeztetnék mindenkit arra, hogy mi is a lezárások és a maszkviselési előírások körüli vita lényege. Nem arról szól, hogy beteg emberek esetén illetve velük szemben a maszkviselés hasznos-e vagy sem. Ezért vesz fel a fogorvos, a műtős is maszkot. Van értelme. De a való életben, egészséges emberek között a maszkviselés olyan nyűg, ami nincs arányban az általa várt haszonnal. A fertőzések más úton-módon eljutnak oda, ahova el akarnak, mert nem közlekedünk az életben olyan műgonddal, ahogy egy sebész közlekedik egy műtőben: nem mosakodunk be, nem fertőtlenítünk és nem csak néhány óráig kell maximálisan figyelnünk, hanem 24 órán át kéne. Emiatt értelmetlen a maszkviselés, erről szólnak a tanulmányok. Ne arról tessék tanulmányokat guberálni, hogy mennyi cseppecskét fog fel a maszk. Felfog. De ha minimális ennek a veszélye, akkor nem kell ezzel a kockázattal foglalkozni. Minthogy közben ezer nagyobb kockázat is jelen van, fertőzés tekintetében. Ne egy-egy mondatot tessék kiragadni és azon rugózni. A valódi tanulmányok továbbmennek a puszta tényen, hogy egy eszköz fizikailag alkalmas-e a védekezésre, az a kérdés, hogy társadalmi méretekben hatásos lehet-e. A bottom line az, hogy nem vagy csak mérsékelten azok. A lezárások elképesztő negatív hatásai mellett pedig egyértelmű, hogy hibás döntések voltak. Ez ma már mindenkinek világos kéne legyen. Legalább annyira, mint az, hogy 3 órakor bezárni a boltokat nem old meg semmit, csak látszatintézkedés.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.06.06. 14:03:13

hat ja, a sajat blogjan mindenki azt tesz kozze amit csak akar, pl nyugodtan hirdetheti hogy okosabb a vilagnal. aki olvassa az meg a helyen kezeli, hogy gipszjakab mit irkal a blog.hu-n barmifele szaktudastol mentesen.

eßemfaßom meg áll 2020.06.06. 14:41:10

index.hu/techtud/2020/06/06/who_mindenhol_viseljunk_szajmaszkot_ahol_nem_lehet_tavolsagot_tartani/

@A kiló nem százat jelent.: "egészséges emberek között a maszkviselés "

Nyilván egészséges emberek között teljesen felesleges bármiféle óvintézkedés, a porbléma ott van, hogy senki nem tudhatja se magáról se Pirinéniről a boltban, hogy egészséges-e vagy csak egy tünetmentes hordozó.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.06.06. 15:10:25

@eßemfaßom meg áll: Megalapozott véleményeket osztunk meg. Lesajnálásra lehet fáradni a meaculpába.

A vírusok terjedése NEM megakadályozható, csak lassítható. Ezt kéne megérteni. Enyhe megbetegedéseket, márpedig nátha vagy annyi se az egész, ilyen kicsi kockázatok mellett sosem szoktunk lezárással és KÖTELEZŐ maszkviseléssel kontrollálni. Nem kell szakembernek lenni, hogy világos legyen, hogy meg se rezzent a görbe egyik intézkedéstől se. Az áruk viszont horribilis volt. A hatásuk katasztrofális. A maszk számomra vállalható kompromisszum lenne, de bohóckpdunk csak.

Tessék disztingválni és elfogani a TÉNYEKET. Legalább. Ha snyázáson kívül más nem megy.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.06.06. 15:13:07

@droid_: az előző neked is szól. Szakértők, józanész és tények által alátámasztott véleményeket osztunk meg. Akinek nem tetszik, nem kötelező olvasni...
Hülyén is meg lehet halni.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.06.06. 22:29:15

@A kiló nem százat jelent.:

"Szakértők, józanész és tények által alátámasztott véleményeket osztunk meg"

"Ezen túlmenően a gazdaságot és a normális életet indokolatlanul ellehetetlenítő intézkedéseket meghozó egyes kormányzatok és elitek érdekei is nyilvánvalóak. A leállásnak komoly anyagi haszonélvezői is voltak, azon túl, hogy a precedens nélküli döntések folyamatos legitimációja is elemi érdeke az establishment-nek. A hatalomnak meg kell alaposan indokolni, hogy miért kellett milliók elveszítsék a megélhetésüket, miért tettük tönkre kisvállalkozások tömegeit világszerte."

:) es az 5g terjeszti. az oltasban meg mikrocsip lesz.

eßemfaßom meg áll 2020.06.07. 08:25:27

@A kiló nem százat jelent.: a stilusod a néhai szdsz is megirigyelhetné

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.06.07. 10:17:42

BRÉKING NEWS: most már a WHO is! Ugyan csak mai hír, de a WHO is csatlakzoik a maszkőrülethez. Igaz nem egy tudósgárda adta ki az "ajánlást", hanem a műszaki vezető, legközelebb a gondnok is ad majd ki ajánlást talán, most már ő is illetékes a kérdésben! Minen rettegő boldog lehet! Ebből persze az is következik, hogy eddig a kommentelők állításával ellentétesen nem volt ilyen WHO álláspont. Most is csak ott érvényes az ajánlás, ahol terjed a betegség. Az kérdéses, hogy Magyarország ilyen, amikor alig lehet találni fertőzöttet tömeges teszteléssel is.
444.hu/2020/06/06/a-who-most-mar-kifejezetten-ajanlja-a-maszkviselest
süti beállítások módosítása