A kiló nem százat jelent.

A sakkökölvívás sportág felfutása várható a poszt-COVID világrendben :)

2021. május 19.

schachboxen2.jpg

Régóta próbálom fejben kisakkozni, vajon milyen újdonságot hozhat számunkra a COVID utáni Új Normális, amit a régi nem tudott megadni. Igyekezzen megőrizni mindenki a komolyságát!

Mindazok, akik a social distancing miatt hiányát érezték eddig, hogy jól behúzhassanak netes vitapartnerüknek vagy sportbeli ellenfelüknek egyszerre szellemi és fizikai értelemben, most megtalálhatják a nekik való sportágat: a sakkökölvívás előtt nyilvánvalóan hatalmas karrier áll abban az abszurd szép új világban, ami (majd egyszer az n+1-edik teljesen önkéntes) vakcináció után ránk köszönt.

A karantén alatt nekem is volt időm pár alternatív sportág alapjait lefektetnem, pl. kidolgoztam a távolbanézés teremváltozatát és a számítógép előtti férfi szinkronúszást home office-olók számára. De ez nekem is új volt.

A sakkbox véresen komoly dolog, és nem én találtam ki.

Már 1979-ben felmerült az ötlet egy kung-fu filmben, 1992-ben egy szintén hibrid, jugoszláv-francia képregényíró írt vagy rajzolt róla egy képregényt.

Aztán valósággá vált. 2003-ban már világbajnokságot rendeztek belőle, rögtön az első berlini mérkőzés után. Idehaza annak ellenére nem kapta meg a sportág az őt megillető publicitást, hogy a Polgár-lányok és Kotai Mihány boxoló népszerűsítették. Ráadásul két nemzetközi szövetsége is van. Nemhogy egy!

froid-e_quateur-01.jpg

Kettős mutánsról van szó.

Tudom, hogy a felkészült olvasók tudják, hogy nem ez az első hibrid sportág, ami teljesen indokolatlanul elegyít két össze nem tartozó sportot, hiszen létezik a "lovasíjászat" és "sílövészet" is.

Lerántom a leplet. A sakkbox nem olyan, mint a lovasíjászat, nem sakkozás közben kell pofán ütni a gondolataiba merült, táblát bámuló ellenfelünket.

Inkább olyan, mint a sílövészet, ahol terepsífutás közben kell, azt hiszem négyszer célbatalálni — számomra nem teljesen világos okból.

(Érdekesebb lenne ez a szintén érthetetlen módon biatlonnak nevezett sportág, ha az egymással versenyt sífutók egymást lőhetnék ki az Éhezők Viadala mintájára, de erre a fair play különdíjas innovációra úgy látom rajtam kívül még nem gondolt senki...)

A sakkbox sem úgy működik sajnos, hogy ha az ellenfeled leüti egy fontos bábudat, mert béna vagy, kiütéssel vehess tőle azonnal revansot — pl. mielőtt mattot ad. Bár érdemes lehetne talán a világszövetséget megkeresni a szabályújítás ügyében... Nem, egyszerűen a szellemi sportba belefáradva, sakk után egy kis ökölvívással vezetik le a sakkozók a feszültséget, kiegyenlítve fizikailag is a korábbi küzdelmet.

Szellem és test. Ép testben ép lélek.

Mondja bárki ezután a levezetés után, hogy ez nem teljesen logikus!

11, egyenként 3 perces menetben, 1 perces szünetekkel sakkoznak és boxolnak felváltva a versenyzők; sakkal (sakkkal?) kezdve és fejezve be a küzdelmet, összesen 9-9 perc gondolkodási idővel fejenként, ami a rapid sakkhoz hasonlóan fix, aki túllépi, vesztett.

Fogalmam sincs ez most miért érdekesebb számomra, mint Karácsony Gergely angol nyelvtudása vagy az indiai mutáns hatalmas PR-sikere a médiában, de ha hiszed, ha nem: az. Ha ezekről is olvasnál, de a bulvárkörítéstől mentesen, akkor mindenképpen kattints a linkekre. 

A blog 2015 végén azért indult, hogy az ideológiai szekértáborokon túllépve tiszta vizet öntsön a pohárba.
Olvasottságunk 2020-ban lépte át az egymilliót.
Posztjainkat számos országos és helyi portál megosztotta vagy hivatkozta az Indextől a Mandinerig, a Mércétől a Propellerig, a Hírolvasótól a Kapuig, a Balmixtől a social mediáig...
Köszönöm, ha lájkolod és megosztod írásainkat, kövess minket: facebook.com/kilonem100, ha támogatni szeretnél: patreon.com/kilonem100 — köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr5116565828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kage kyōi 2021.05.20. 01:22:37

Indiai mutáns? Gandhi belép az X-menbe?

Piffu 2021.05.21. 23:33:35

Tetszettek látni? Egyeseknek teljesen elgurult a gyógyszere, helyi telepített trollunk, BéZsé újra megnyilatkozott, bár ne tette volna . Ez az ember ahányszor megszólal, annyiszor felsír Honthy Hanna az égben.

Én szeretném megadni Boldogkőinek az ultragiga védettséget és megszavaznám neki, hogy ingyen, nagy nyilvánosság előtt kaphassa meg az összes oltást. Egyszerre.

„Azon országok – például az USA, Izrael és az Egyesült Királyság –, ahol jól áll az oltási program, a magyarhoz hasonló problémával szembesülnek: az oltási hajlandóság elér egy szintet, ahonnan már nem, vagy csak nagyon lassan növekszik tovább. Ezen a helyzeten csak a jelenleginél drasztikusabb eszközök bevetésével lehetne túllendülni. Például, hogy a tömegközlekedési eszközöket is csak a védettek vehessék igénybe, de bizonyos szakmák képviselői számára kötelezővé is válhat az oltás. Ezek jellemzően azok a foglalkozások, ahol a találkozásokból adódóan nagy a járványügyi kockázat, gondoljunk itt az egészségügyi dolgozókra, a pedagógusokra, a bolti eladókra, vagy épp a szolgáltatókra, fodrászokra, kozmetikusokra” – mondta Boldogkői Zsolt, hangsúlyozva, hogy eddig még egyetlen ország sem mert ilyen kemény lépéseket tenni.

index.hu/belfold/2021/05/21/koronavirus-oltas-kotelezo-vedettsegi-igazolvany/?fbclid=IwAR1u-t9oLvUUew9MIq2Gwgv46PceKqmFi9OFh64rJ4WRhFRoH7mMKjV5-Co

Vagy küldjük már el tanulmányútra Texasba, esküszöm, ha elég sokáig ott marad, hajlandó vagyok havi jövedelmem egy százalékával támogatni az ottlétét. Gyűjtsünk BéZsé kötelező tanulmányútjára.
süti beállítások módosítása