A kiló nem százat jelent.

Helló Uram! A parlament nem a Dumaszínház!

2018. július 02.

latte.jpegA párbeszédről lesz szó. Szám íze szerint való poénkodás a Soros-ösztöndíjasok kizárását javasolni a miniszterelnökségből, csak az a baj, hogy a parlament nem a Dumaszínház.

 

Helló Uram! — szól a hipszterforma huszonéves pultos a pulton túl tőle megkülönböztethetetlen külsejű, talán negyvenes kuncsafjának. Akár az egymásra rétegelt kávé és a tejhab egy jó lattéban, egymástól igen elütő rétegei kerülnek közvetlen érintkezésbe a nyelvnek ebben a megszólításban. A legformálisabb uramozás és a legközvetlenebb belpesti hello, ami egyként köszönthetné amúgy bármely nyugati turistát is korától és társadalmi rangjától függetlenül.

Amikor először hallod, egy pillanatra elmélázol, hogy ez most bosszantóan modoros-e vagy fiatalosan laza és jópofa. Leginkább mindkettő, rendelsz, és ahogy a műgonddal rétegelt tejhab sorsa is az, hogy elkeveredjen a kávéval úgy tűnik el a célirányos beszélgetés alján is a magázódás és a tegeződés íratlan szabályait egyszerre huszárvágással átvágó hellóruram. 

Jobban szeretek tegeződni. Feltéve, ha az kölcsönös...

Egymás közt már régóta tegeződős ország vagyunk, ami szerintem a jó irány: nincs baráti társaság, nincs munkahely, nincs egyetemi tanszék, ahol ne ez lenne a norma. A magyar nyelvben magázódva nagyon sok minden csak nyakatekerten adható a másik tudtára, ami a párbeszédet nem könnyíti meg, de a vélt vagy valós illemszabályok képezte csapdák és akadályok kerülgetése jelentős mennyiségű plusz frusztrációt okoz az egymással amúgy is bizalmatlan és nehézkesen szót értő társadalomban.

Így nyelvünk akaratlanul is sértődések és fölösleges perpatvarok okozója, ami ellen igazán 21. századi volna egyébként akár mozgalmat indítani. A magázás eleve kissé sértő, az Önözés meg módfelett sznob.

Jelzem a svédek még az 1960-as években váltották le a maguk méltóságos uramozásnál is bonyolultabb formális nyelvét a közvetlen tegeződésre.

Vihar a parlamenti biliben: nemrég magát a miniszterelnököt tegezte le Tordai Bence (Párbeszéd) első parlamenti felszólalásában, amit a levezető elnök erősen sérelmezett. Egyébként nemcsak a folyosón tegeződik minden képviselő a parlamentben is, de pl. az egykori liberális ifipárt, Fidesz belső munkanyelve is mindig a tegeződés volt, a leghivatalosabb esetekben is.

A parlamenti szereplés viszont a széles közvéleménynek szól. Formális nyelvet vár el főleg az idősebb közvélemény, amit egyékbént mindenki be is tart, ahogy betartja saját érdekében a bíróságokon is a bíróval szemben a legutolsó anyagyilkos is. Egyébként ha a személlyel vitánk is van, maga a miniszterelnöki és a képviselői "intézmény" is — ezeréves államiságunkat közös értékként feltételezve, tehát ugyanúgy saját érdekünkben — tiszteletet érdemelne. 

Az utóbbi években maga az amúgy évtizedekig fegyelmezett miniszterelnök szólt ki szerepéből kiesve.

Sem maga a tegeződő, de egyébként semmilyen sértő szót nem tartalmazó felszólalás, sem a szó megvonása ezért nem érdemelne különösebben figyelmet. (Szokásos uncsi diktatúrázás vs. tanárbácsiskodás.) Pontosan azért, mert leginkább a feltűnési viszketegség motiválhatta az inkább nyegle, mint frappáns gaget vagy médiahack-et — és nem a magyar közélet nyelvének megújítása, aligha került ezáltal a parlamenti politika közelebb az úgynevezett emberekhez, de a parlamentarizmus amúgy is régóta minden szereplő által lábtörlőként használt tekintélye egész biztosan romlott.

—Ezek már viselkedni sem tudnak — gondolhatja otthon a tévénéző magyar nyugdíjas. Nyilván nem próbálta volna ezt meg senki sem egy bírósági tárgyaláson, ahol a bíró már az egyszerű uram vagy asszonyom megszólítást is sértésnek vehet a bíró titulus nélkül. A bíráknak nem csak tekintélye — de erős jogosítványa is van erre. A parlament — bár már a magyar politika is elfelejtette — a bírósághoz hasonló kiemelt közjogi intézmény, nem pedig óvodás szinten rekedt politikusok privát homokozója, maguk és többnyire maroknyi fan club-juk szórakoztatására.

Igen, tudjuk, hogy a "Stop Soros" is ugyanígy csak játék a (jogállami) tűzzel és a liberális ellenzék pavlovi reflexeivel. Vagyis a homok szórása a többi kispajtás szemébe a kormány kezében lévő homokozólapáttal. 

Szám íze szerint való poénkodás ugyan poliitkai válaszként a Soros-ösztöndíjasok kizárását javasolni a miniszterelnökségből (haha kire gondolhatott?), csak az a baj, hogy a parlament nem a Dumaszínház. A képviselők és a kormány dolga olyan javaslatokat előterjeszteni, amik valamely valós társadalmi problémára jelentenek általuk jónak vélt megoldást — amit aztán a házban megvitatnak, és legjobb belátásuk szerint gyúrnak valamilyen törvénnyé. (Ahogy pl. az ingyenes gyermekétkeztetés kiterjesztése kapcsán végül is sikeresen tették Szabó Tímeáék karöltve LMP-s frenemy-jeikkel.)

Emlékeztető: ezért kapnak fizetést a magyar társadalomtól. Ebben most egyenlő a kormány és a Párbeszéd felelőssége.

A két párbeszédes képviselő performansza közül még mindig Szabóé volt a gusztusosabb. Tordaié pedig persze a visszhangosabb.

Természetesen az, hogy pl. Szabó Tímea várandós nem tartozik a plénumra — szerencsére nem volt az a kormánypárti látássérült komondor, aki ezt szóvá tette volna. Ahogy Orbán Viktorral sem az a baj, hogy 30 éve Soros-ösztöndíjban részesült. A tegeződéssel sem az egyes szám második személy használata, hanem a közlő hátsószándéka.

A mindenki által elfogadott értelmes keretek szétfeszítése. És nomen est omen: a társadalmi párbeszéd lehetetlenné tétele. A racionális viták feláldozása tizenötperc hírnévért. 

Egyéb bukott cikkeink a fiók aljából:

  • Még egy kis klikkvadász ökumenikus kormány-ellenzék szapulás:

 A budai rénszarvas, a radikális medve és a szurikátabőrbe varrt baloldaliság

  • És egy cikk ahol végre a hülye választók is megkapják a magukét, csak hogy mi is javítsuk a kurva közbeszéd színvonalát:

 Terápiás csoport taktikai szavazóknak: 10 dolog, amiről beszélnünk kell

...és ezúttal a legfrappánsabb anyázó kommentek között Mucsi Zoltán anyanyelvápoló emlékérmet fogunk kisorsolni!

UPDATE. Mi jóra számíthatunk még? 

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr9814051570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

röf 2018.07.03. 15:47:21

Kb három pártnak lenne létjogosultsága az országgyűlés munkájában résztvenni.
A Párbeszéd nincs köztük.

Netuddki. 2018.07.03. 15:54:36

@röf: Kb. egy pártnak SE...

Netuddki. 2018.07.03. 16:14:07

Ki nem állhatom azt a köcsög echotv-s riportert. Állandóan a riportalany szavába vág, qrvára idegesítő.

A parlamentnek meg nem a tegeződés és magázódás a legnagyobb baja. A tolvaj maffia teljesen kiüresítette, élükön az orbánnal. Azért nem kérdezik értelmesen, mert a bonszájdúcse amúgy se ad egyenes választ a kérdésre. Személyeskedik, kioktat, pedig semmi alapja nincs hogy fenn hordja az orrát. Nem tisztelet járna neki hanem bilincs.

Cycmen 2018.07.03. 17:37:50

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "@Netuddki.:A posztból semmit nem értettél."

Ha csak a posztot nem értené! Itt nagyobb baj van!

Netuddki. 2018.07.03. 17:58:32

@Kovacs Nocraft Jozsefne: @Cycmen: Egyéb, értelmes hozzászólás balfaszok?

Sir Gombóc 2018.07.03. 19:05:06

De, dumaszínház..
Csak röhögni már nincs kedve rajta az embernek.

6.Lenin 2018.07.03. 19:17:21

Nem a tegeződéssel van a baj, hanem amikor bunkó tegezi le a másikat.
Tordai-az eddigi megszólalásai alapján- 1 bunkó.
Minek ment képviselőnek, pénzért?

Az ilyen képviselők buktatják meg a Fideszt?
Legfeljebb magukat. Hülye, aki ilyenekre szavaz.
Szerintem.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.03. 19:24:28

@Netuddki.:

Csak bilincs? Akasztás nem lesz?

Atya Isten, téged lefizetett a cigány Zorbán!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.07.03. 20:03:23

@6.Lenin:

Van, aki értelmes felszólalásokkal hívja fel magára és a pártjára a figyelmet. A tehetségtelen, buta és bunkó politikusnak erre nem futja, ő Tordai Bence módjára viselkedik.

6.Lenin 2018.07.03. 20:12:19

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"Van, aki értelmes felszólalásokkal hívja fel magára és a pártjára a figyelmet."

Remélem, hogy 1x én is látok már 1et. Vagy pont rosszkor nézem a felszólalásokat?

,, 2018.07.03. 20:15:56

Azért Mellár Tamáson is látszik (mögötte ül) hogy ilyenkor azért erősen visszacsinálná azt a napot amikor ehhez a frakcióhoz csatlakozott.

,, 2018.07.03. 20:20:19

@6.Lenin: "Minek ment képviselőnek, pénzért?"
na de ki az, aki nem? Szerinted van olyan?

6.Lenin 2018.07.03. 20:20:24

@,,:

Ha már odaült akkor olyan nagy erkölcsi problémát nem fog neki okozni. 2-3 eset, aztán megszokja. Ő is is simán becsapta a választóit. Nem hiszem hogy lelkiismereti gondjai lennének a pacáknak.

6.Lenin 2018.07.03. 20:22:22

@,,:

Van akin ennyire látványosan nem üt ki a hülyeség.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.07.03. 21:45:04

@,,:

Bármikor kiléphetne. Csak ugye akkor nem lehetne bizottsági tag, ezért erősen csökkenne a pénze. Azért a plusz pénzért meg belefér neki, hogy korpás legyen a haja.

chrisred 2018.07.04. 08:47:09

@,,: Nem hiszem. Egy frakción kívüli képviselő olyan, mintha ott sem lenne.És hát sok lehetősége nem volt.

szepipiktor 2018.07.04. 11:12:59

Aranyos írás, számos további kérdést vet fel.
Lépjünk át a politikusokon, nem tőlük várjuk el az intelligenciát, maradjunk az eredeti felvetésnél, a tegeződés, magázódás területén.
Én is jellemzően tegeződöm, ezt fiatalkoromban tanultam meg egy nagy iparvállalat tervezési főosztályán, ahol szóltak, hogy ha letegez egy idősebb kolléga, akkor kötelező hogy visszategezzem (persze az udvarisságot betartva), mert ez nem az iskola!
Ma is gyakori, hogy új fiatalabb munkatársat a beszélgetés, tágyalás, vita során tegezni kezdek, ő meg magáz (mert intelligens!!!) és szólnom kell, hogy nyugodtan tegezzen, ha nem, akkor én is visszváltok magázódásra.
Szóval ez a tegezősfés, mafázódás kizárólag a fiatalkori neveltetés dolga, az hogy ma a tegeződés lett a elfogadott, azt meg az újabb generációk hozták magukkal, terjesztik nálunk is el, elhallgatva, hogy a "tegeződő" nyelvek és a mi nyelvünk alapból más, mi tudung a nyelvünkkel is kategorizálni, más népek meg nem.
Ma tegeződés az globalizált, internetalapú kommunikációból ered, semmi köze a nemzeti alaphoz, a nyelvünkhöz.
.
Én nem hiszek abban, hogy a magázódás sértő lenne, sőt!
Pont magázódva lehet kultúrált, a másikat begtisztelő, becsülő az ember! És magázódva lehet legjobban megsérteni is valakit.
Gyűlölöm, amikor a nők azonnal tegeződni akarnak, sok esteben az utolsókig kitartok a magázódás mellett, mert akkor nem kell átmennem a gagyi, alpári személyekedő posványba. Magázódva nem áll neki pletykálni, nem önti rám a privát lelki szennyesét.
.
De itt visszakapcsolódunk a politikához is, hiszen ahhoz, hogy magázódjunk vagy tegeződjünk kellene intelligencia, retorikai tudás, tisztessék, illemtudás stb.
És ez ma egyetlen politikusban sincs meg, így okafogyott a tegeződés, magázódás kérdés is.
.
(Ugye emlékszünk, amikort a fideszes tahó az annak szabórebekának szólt oda, hogy a k.anyád - vagy mi - és nem az lett a történet, hogy a parlementbe alpári tahók "dolgoznak", hanem a csaj azonnal világgákiabálta, hogy ez zaklatás, #metoo és a szokásos, miközben csak egy prosztó becsületsértés volt, nemtől, szextől függetlenül. Na akkor mit várjon el az ember, ha a megsértett is csak egy prosztó tahó?)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.07.04. 12:57:27

@szepipiktor:

"maradjunk az eredeti felvetésnél, a tegeződés, magázódás területén."

A poszt lényege nem ez volt.

"Én nem hiszek abban, hogy a magázódás sértő lenne, sőt!
Pont magázódva lehet kultúrált, a másikat begtisztelő, becsülő az ember! És magázódva lehet legjobban megsérteni is valakit."

Már a magázódás puszta ténye is sértő bizonyos alkalmakkor. Pl. amikor a fórumokon, blogkommentekben jönnek a nagyonműveltésudvarias faszkalapok, akik kikérik maguknak az ilyen helyeken kötelező tegeződést és következetesen magázódnak, ezzel is "bizonyítva" kulturális és erkölcsi felsőbbrendűségüket.

Talán már te is találkoztál ilyennel. Még a kurvanyázás sincs ekkora sértés.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.07.06. 20:59:32

@Kovacs Nocraft Jozsefne: egen, rátapintottál szerintem valamire. Néha kifejezetten irritáló a magázódás. És illetlen is. És valahogy mindig oda tudom képzelni a maga szóba azt a hangsúlyt, ahogy ejteni szokták olyankor...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.07.06. 23:17:40

@Antlfinger Edvárd:

És még az a kisebbik rossz, ha szimpla modorosság áll mögötte.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2018.11.15. 08:30:40

Az a baj, hogy a parlamentből nem Tordai csinált viccet, hanem a Fidesz. A fontos döntések már rég nem a parlamentben születnek, hanem a kormányüléseken. A parlament csak színház.
Aki nem hiszi annak jusson eszébe, hogy mit válaszolt Orbán Viktor:
- Boldog karácsonyt!
Ahol egy miniszterelnök elintézhet ennyivel egy választ egy nemzetbiztonsági kérdésre, ott ne várjunk semmiféle méltóságot. Oda egy Tordai tökéletesen az intézmény komolysági szintjének megfelelő.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.11.15. 10:42:15

@Lord_Valdez:

"A fontos döntések már rég nem a parlamentben születnek, hanem a kormányüléseken. "

Ez mindig is íg yvolt, és nemcsak Magyarországon. Németországban sem a Bundestag döntött a "menekültek" minden ellenőrzés nélküli beengedéséről, hanem a kormánypártok, vagy még inkább Merkel maga. Akkor meg miről is beszélünk, mire föl panaszkodsz?

"Ahol egy miniszterelnök elintézhet ennyivel egy választ egy nemzetbiztonsági kérdésre,"

Ahol egy ellenzéki parlamenti képviselő (egy bizonyos Demeter Mária) titkos nemzetbiztonsági adatokat szellőztethet meg a nyilvánosság előtt, egyben hamisan megvádolva a miniszterelnököt, ott ne várjunk semmiféle méltóságot az ellenzék részéről.

Az véreskezű orbáni diktatúra tombolására meg mi sem jellemzőbb, hogy noha a 2/3-os többsége birtokában feloldhatta volna DM mentelmi jogát és nemzetbiztonsági adatok elárulásáért hadbíróság elé állíthatta volna, lényegében semmit nem tett DM ellen. Pedig teljesen törvényes és legitim módon úgy kipenderíthette volna a Parlamentből azt a pi**át, mint macskát szarni.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2018.11.15. 19:15:32

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Ez rizsa. A képviselők sokszor nem tudják, hogy miről is szavaznak. Emlékezz csak vissza a netadóra. Az egy nagyon látványos példája volt arról, hogy a kormány eldöntött valamit, de a képviselőket nem tájékoztatták és mivel Orbán elutazott, mindenfélét összerögtönöztek. Nagyon tanulságos volt. Vagy érdemes megnézned, hogy hogy vándorolnak át a hatáskörök apránként a miniszterelnökség alá. Vagy, hogy hogy lesz kevésbé súlytalan a költségvetési bizottság és nő az országvédelmi alap.

Amellett, hogy ez a bizonyos " a "menekültek" minden ellenőrzés nélküli beengedéséről" egy fantazmagória.

"Ahol egy ellenzéki parlamenti képviselő (egy bizonyos Demeter Mária) titkos nemzetbiztonsági adatokat szellőztethet meg a nyilvánosság előtt"
Ez szintén rizsa. Ugyanis, Orbán lányának utaztatására való rákérdezés utólag semmiféle nemzetbiztonsági kockázatot nem jelent. Azt leszámítva, hogy hataloméhes politikusok imádnak mindenből nemzetbiztonsági, nemzetstratégiai és egyéb hangzatos és megkérdőjelezhetetlen fontosságú ügyet kreálni. Ez nem azt jelenti, hogy ezek tényleg fontos ügyek, hanem azt, hogy nem akarja, hogy bárki is megkérdőjelezze.
Most, az más téma, hogy ráadásul még tévedett is, tehát még annál is kisebb súlyú az ügy.

"Az véreskezű orbáni diktatúra tombolására meg mi sem jellemzőbb, hogy noha a 2/3-os többsége birtokában feloldhatta volna DM mentelmi jogát és nemzetbiztonsági adatok elárulásáért hadbíróság elé állíthatta volna, lényegében semmit nem tett DM ellen. Pedig teljesen törvényes és legitim módon úgy kipenderíthette volna a Parlamentből azt a pi**át, mint macskát szarni."
1. Nem a miniszterelnök hatásköre, hanem a mentelmi bizottságé.
2. Lévén nem tagja fegyveres testületnek, nem állítható hadbíróság elé.
3. A hazaárulás vádját egy bíróság visszadobta volna.
4. Az a tény, hogy a szövegelésen túl komolyabb intézkedés nem történt, nem a demokratikusságot támasztja alá, hanem a Fidesz is tisztában van az ügy komolytalanságával...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.11.16. 16:26:48

@Lord_Valdez:

"A képviselők sokszor nem tudják, hogy miről is szavaznak.2

Ebben nincs vita köztünk.

"Amellett, hogy ez a bizonyos " a "menekültek" minden ellenőrzés nélküli beengedéséről" egy fantazmagória."

Ebben van.

"Ugyanis, Orbán lányának utaztatására való rákérdezés utólag semmiféle nemzetbiztonsági kockázatot nem jelent."

Utólag a nyertes lottószámok ismerete sem jelent semmiféle előnyt.

Demeter P(icsa) Mária megvádolota a miniszterelnököt eg yvisszaéléssel. Alattomos módom kérdésnek álcázott állítást tett (Még mindig veri Ön a feleségét?) Ezt az alattomos hazugságot a HM cáfolta. Akár tényleges nemzetbiztonsági kockjázat, akár nem, senkinek semmi köze ahhoz, hogy egy Orbán nevű tiszt családja ekkor és ekkor ezen és ezen a gépen innen ide utazott. Minősített adat kiszivárogtatása akkor is bűncselekmény, ha konkrétan semmi hátrány nem származik belőle.

"Most, az más téma, hogy ráadásul még tévedett is, tehát még annál is kisebb súlyú az ügy."

Orbán számára egyértelműen sőlytalan az ügy, Demeter P(icsa) Mária számára azonban a tévedéstől csak még súlyosabb lett. Ha ui. igaza lett volna, akkor ő lett volna a nap hőse, így azonban a hamis vád miatt saját magát égette.

Arról már nem is beszélve, hogy bocsánatot sem kért Orbántól, ezzel pedig emberileg és erkölcsileg a nem vállalható kategóriába sorolta önmagát.

"1. Nem a miniszterelnök hatásköre, hanem a mentelmi bizottságé."

Éppen te említetted, hogy a parlament helyett a Fidesz dönt. Miért éppen a mentelmi bizottság esetében lenne ez másként? A saját korábbi érvelésedet gyengíted. :)

2. Lényegtelen.

3. Irreleváns, hogy konkrétan mi lehetne a vád. Titkos katonai adatok kiszolgáltatása vagy hasonló lehetett volna. Nem úszná meg olyan simán.

4. Szerinted. Szerintem meg nem.
süti beállítások módosítása