A kiló nem százat jelent.

"No meme is illegal!" Digitális szabadságjogok a 13-as cikkely árnyékában

2019. március 27.

Tegnap az Európai Parlament végül többszöri sikertelen nekifutás után mégis megszavazta az új közösségi szerzői jogi szabályozást, aminek több pontját is komoly bírálatok érték. Németországban tízezrek tüntettek ellene. Kampányt indított a YouTube meglepő módon azonos oldalon állva a Kalózpárttal. Ugyanis egyes rendelkezései komolyan veszélyeztetik az internet szabadságát. És egyes tartalommegosztó szolgáltatók profitérdekeit, a jogtulajdonosok profitérdekeivel szemben. Ahogy erről korábban írtunk.article-13-eu-parliment-memes-youtube-passed-vote.jpgÖnnek is joga van tudni, mire készül Brüsszel — és benne a Fidesz. Elfogadták a digitális szabadságot súlyosan korlátozó uniós rendeletet! Mint minden fontos kérdésben, amiben értelme lenne a "szabadságharcban", Orbánék ebben is a másik oldalon állnak. 

#SaveYourInternet lépjünk fel a 13-as cikkely ellen: a YouTube is beszállt az EP-kampányba

SaveYourInternet A Sargentini-jelentés miatt idehaza is hangos sikert aratott uniós 7-es cikkely után egy újabb uniós jogszabálytervezetre is érdemes lenne felfigyelnünk. Egy szeptemberi európai parlamenti döntés óta készülőben van a már nevében is baljós Article 13 vagyis 13-as cikkely. A...

No meme is illegal

Egy mém nem lehet illegális: hangzott a szabadságjogokért tüntetők egyik szlogenje, utalva a nyugati baloldali értelmiségben divatos migrációpárti "no man is illegal" jelszóra, amely az emberek szabad mozgáshoz való jogát szélsőséges módon a nemzetállamok biztonsága elé helyezte. A mémek esélyegyenlősége azért nem sérült volna annyira durván, mint egy jogfosztott illegális bevándorlóé, de maga a jelszóválasztás egyszerre tükrözi a jelenség kettőségét, abszurditását és fontosságát is.  Mások szellemi alkotásait csak jogszabályokból épült "határkerítések", bíróságok és nem kutyás őrök védelmezik, másfajta védelemre nincs is mód, nem tudjuk elzárni, mert akkor értékét veszti. A szellem világa az anyagi valósággal szemben eleve tökéletes természetadta szabadságban létezik számunkra. Ami sokónk számára magától értetődő és elvitathatatlan igazság.

Jó hír: a tiltakozók egyik követelése teljesült: a mémek megúszták. Ezután is lehet majd megosztani ezeket az ikonikussá vált kis képeket és gif-eket — a szerzői jogok védelmétől ez esetben eltekintünk. 

Article 11

A hírfolyamokon, híraggregátorokon, keresőkön megosztott linkekért viszont ezek után jogdíjat kérhetnek a híroldalak. Ez az úgynevezett "linkadó", ami életszerűtlensége miatt nem csak vitatott, de már számos országban meg is bukott. (Lásd előző írásunkat.) Az Unió parlamentje mégis nagytöbbséggel rendeletbe iktatta, ami közvetlenül is hatályos az EU területén. 

Article 13

Szintén nem úszták meg a nagy tartalommegosztó szolgáltatók: a YouTube és társai eztán közvetlenül perelhetőek lesznek a feltöltött jogsértő tartalmakért. Amiből egyébként valóban nagyon sok pénzt kerestek. Tehát várhatóan előszűrést kell alkalmazzanak, ami nagyon sok eddig legális szellemi alkotás közreadását fogja ellehetetleníteni. Nem lesz több ismert dalt éneklő csodagyerek és kezdő zenészek se mutathatják meg tehetségüket mások munkáinak feldolgozásával — hiába nem fognak keresni egy vasat se, vagy perkálják a jogdíjat vagy marad a felvétel házimozi.

Nem biztos, hogy lesz paródia az EU-ban, mert mások szerzői jogait sértheti. Az idézetek, kritikai céllal vagy mémként, meshup-ként elméletileg tényleg megúszták. Csakhogy mostantól azoknak a tartalomszűrőknek a humorérzékére kell bízzuk magunkat, akik eldöntik, hogy most mi éppen jogot sértünk vagy még megfelelünk a rendeletnek az előbbi kitételek szerint. A perek miatt aggódó tartalomszolgáltatók anyagi érdeke ugyanis inkább a megelőzés lesz: ami nem kerül ki abból biztos nem lehet baj.

Szép új világ

Az Unióban beköszönt a szellemi tulajdon új feudalizmusa. Ahol a jogdíjakat birtokló kevesek győztek a tömegekkel szemben. Jogászhadakkal védik szellemi hűbértbirtokaikat, ahol a fogyasztó is csupán jogfosztott jobbágy. Egyelőre így fest a dolog. Az aggodalomra tehát megvan minden okunk, ahogy azt korábban írtuk. Persze eközben ugyanúgy virágzik majd tovább az internetes alvilág.

Mégis kiknek köszönhetjük ezt?

Az amúgy is túlszabályozott és a "gazdagoknak" kedvező szerzői jogok további kiterjesztését elsősorban a Fidesz pártszövetségének, az Európai Néppártnak köszönhetjük. Bár egyik pártszövetség sem szavazott egységesen a Fidesz jelenlévő képviselői és határontúli magyar szövetségesei mind támogatták az egyoldalú szigorítást. Nagyrészt támogatták az Európai Szocialisták és a liberális ALDE is, ahova a Momentum csatlakozott legutóbb, és amiből Macron már nem kér, mert az ALDE-t a Monsanto és más nagycégek szponzorálják, ami szerintünk is súlyosan aggályos.

A magyar szocialista képviselők most és legutóbb sem támogatták. Leginkább a Zöldek és az Északi Zöld Baloldal voltak természetesen ellene. Köztük a két magyar zöld képviselő is: a legzöldebb európai képviselőnek választott Jávor Benedek (Párbeszéd) és Meszerics Tamás (LMP listájáról mandátumot szerző független képviselő).

Érdekes egy koalíció az, ahol Orbán liberális ősellensége, Guy Verhofstadt (ALDE), Orbán pártjának képviselői és Gyurcsány Ferenc jobbkeze, Molnár Csaba (DK) árulnak egy gyékényen.

Jelen esetben mindannyiónk digitális szabadságjogait.

Milyen irányba kéne elindulni ehelyett?

A zöldek által kijelölt irány mellett fogok érvelni. A glóbuszon két veszélyes tendencia is látszik az információs társadalom további fejlődését illetően. Az egyik az USA által megteremtett valóságos információtechnológiai gyarmatosítás — ahogy a hazai zöldek fogalmaznak EP-programjukban: adatkapitalizmus, szabadalmi háborúkkal és technológiai monopóliumokkal.

A másik a Kínában kiépülő totális kormányzati kontroll, tömeges megfigyelés, jogi korlátot nem ismerő adatgyűjtés a polgárok életének minden mozzanatáról, ami mind a kommunista párt diktatúrájának fenntartását szolgálja; a főleg külföldi szellemi tulajdon védelmének teljes figyelmen kívül hagyása pedig a kínai ipar érdekeit.

Az Unió jó ideig helyesen jelölte ki az irányt a polgárok személyes adatainak védelmére helyezve a hangsúlyt. A megvalósítást illetően a félreértett GDPR persze már hagyott maga után kivánnivalót, a 13-as cikkellyel pedig egyértelműen célt téveszt, és az éppen erősebb lobbiérdekeknek szolgáltatja ki digitális életünket.

"Az Európai Unió példás, de némileg túl szigorú és bonyolult módon szabályozza a személyes adatok kezelésének metódusait — aminek valószínűleg a valódi célpontok, az óriási tech-cégek a jogászhadseregeikkel könnyedén ellen tudnak állni. Azonban a szabályozás potenciálisan olyan nagy adminisztratív terhet ró a kkv-kra, hogy azok csak jelentős költségekkel tudnak annak eleget tenni. Könnyítésekre és felmentésekre van tehát szükség azoknál a gazdasági szereplőknél és intézményeknél, amelyek valójában méretüknél és tevékenységüknél fogva nem jelentenek valódi veszélyt személyes adatainkra, így különösen a független média és a kkv-szektor tekintetében van szükség enyhítésre." — A zöld Európa programja

Olyan digitális világot kéne teremtenünk legalább Európában, amit a polgárok is átlátnak és magukénak éreznek — nemcsak a jogtulajdonos óriáscégek szerzői jogi jogászai. Olyan világot, ahol az energiákat nem homályos jogi viták  és perköltségek emésztik fel, hanem értékteremtésre fordítják.

Ennek rendszerszintű megfogalmazása még töredékes, de érvényes igazodási pontokat kaphatunk a korábban nagy vitákat kiváltó ügyek információszabadságot előnyben részesítő megközelítésein keresztül.

"Az európai polgárok pénzéből készített és létrehozott kulturális értékeket szabadon hozzáférhetővé kell tenni. (...) Át kell alakítani a jogvédelem rendszerét: radikálisan le kell csökkenteni a védelmi időt, mivel a jelenlegi rendszerek nem a hozzáférést, hanem az idő hossza miatt amúgy is kérdéses üzleti szempontokat helyezik előtérbe. Az LMP legalizálná a magáncélú fájlcserét. Jelenleg rendszeresen összemossák a kereskedelmi célú másolást a magáncélú fájlcserével. Az (...) Európai Unió akár a saját javára is fordíthatja, ha az egyén és a vállalkozás szabadsága között méltányos és fenntartható egyensúlyt érvényesít." — A zöld Európa programja

A kalózpártok "régi" követelései mellett új gondolatokat is találhatunk a programban, ami ma még rendkívül radikálisnak hathat: 

"Most... az a feladat, hogy visszaszerezzük a demokratikus ellenőrzést a platformok és az adatok fölött.

Közös digitális világunk irányítása nem lehet üzleti titok. Ezért akár a Facebook, akár a Google vagy bármelyik digitális óriás közérdekű működése csak úgy szavatolható, ha szolgáltatásaikat nem egyszerű üzleti tevékenységnek tekintjük, hanem olyan digitális közterületnek vagy közútnak, amelyet közösen, maga a társadalom, illetve állama és hatóságai rendeznek be és szabályoznak.

Nyílt forráskódúvá kell tenni tehát akár a Facebook, akár a Google vagy bármelyik digitális óriás nyilvános platformjainak működését, hogy a közösség és a hatóságok által ellenőrizve legyenek, hogy pontos ismereteink legyenek arról, személyes adatainkkal, az általunk közreadott tartalmakkal mi történik, milyen célra használják fel azokat." — A zöld Európa programja

Egyelőre nagyjából így. Ezt megvalósítani több zöld képviselőre volna szükség az Európai Parlamentben.

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr6314718997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.03.28. 15:54:32

@MAXVAL bircaman közíró: miért béget bele egy birka az emberek dolgaiba? Menj vissza az akolba a többi hozzád hasonló buta állathoz.

Hunyadi zokogna... ha látná......ezt 2019.03.28. 16:23:40

Orwell már sikítva röhögne ezeken...... Gratula.

steery 2019.03.28. 16:35:24

Minden problémánk abból fakad, hogy az információ könnyen, gyorsan, korlátlan számban másolható és eljuttatható bárhová, illetve felhasználható ellenőrizhetetlen módon, bármilyen célra, szabadon manipulálva. Vagyis minden, ami kikerül a hálózatra, gyakorlatilag közkinccsé válik és képtelenség a tulajdonjogot és a személyes érdekeket érvényesíteni. Bármilyen törvényeket hozunk, bárhogy állunk hozzá az egészhez, valakinek biztos nem fog tetszeni és óbégatni fog ellene. Vagy megbarátkozunk ezzel a ténnyel vagy szélmalomharcot vívunk ellene. Esetleg megszüntetjük az internetet és visszarendezzük a világunkat az 50-100 évvel ezelőtti állapotába.

különvélemény 2019.03.28. 16:43:30

@steery:

Nehogy azt hidd egy pillanatig is, hogy ez a te érdekedben született.
Ez csak a nagy jogtulajdonosokat védi, a multimilliárdos kiadókat.
A te anyagodat továbbra is szabadon lopják majd.

Ha viszont a CNN például felrak egy hírt, amiben mondjuk van egy public domain részlet, és te is foglalkozol a témával a videoblogodban, használva ugyanazt a videót, azonnal kapod a tiltást, hogy CNN-es anyag, pedig az nem az ő tulajdonuk, de ezt a robot nem tudja.

Lobbiérdekek irányítják az EU-t, szarik az az állampolgárokra.

fifibá55 2019.03.28. 16:58:27

Érdekes és sokat elárulnak a hisztérikus reakciók arra kihirdetett szabályozásra, aminek a sarokpontjait most megerősítették, illetve korrigálták.
Még semmilyen bizonyíték nincs, hogy a mantrázott félelmek bekövetkeznek, és ha netalán úgy lenne, a rendszerhibák kijavításának tapasztalata alapján lehet/kell majd következtetéseket levonni.
Úgy is mondhatjuk, hogy a szellemi alkotások létrehozói várhatóan generálisan jobb helyzetbe kerülnek, az alkotásokat hozzájárulás nélkül felhasználók pedig talán rosszabba. De a lopás az lopás, akárhogyan nevezzük.

midnight coder 2019.03.28. 17:06:31

@fifibá55: Tudod, ezzel nem is lenne baj, ha az úgynevezett jogtulajdonsok nem egy középkorból ittragadt maffia lennének.

Amúgy ez szép példája annak, hogy a korrupt gazember politikus nem kizárólag hazai jelenség, a többi európai ország politikusai sem jobbak a Deákné vásznánál. Tisztelet a kivételnek aki nemmel szavazott.

steery 2019.03.28. 17:10:32

@fifibá55: A lopás az, amikor elveszel valakitől valamit és ennélfogva neki nem marad a tulajdonában (uralma alatt) az a dolog. Ilyen például egy tárgy vagy élőlény, mivel ezeket (még) nem tudjuk csak úgy, gyorsan-könnyen lemásolni (de idővel ez is változni fog, ahogy jobb technológia kerül a kezünkbe). Az információ viszont fura dolog, mert már régóta lemásolható (igazából ősidők óta, mert a szóbeli mesélés és írás is másolás). Tehát elvehetek tőled egy információt úgy, hogy neked is megmarad, így a szó szoros értelmében téged nem ér kár, veszteség. Tehát ez nem lopás. Csak a tulajdonod hasznosításának érdeke sérül, mert ha pénzé akarod tenni az információ tulajdonod (vagy becserélnéd bármire: információra, energiára, anyagi tárgyra), akkor én annak keresztbe tehetek a szabad piacon azáltal, hogy olcsóbban vagy ingyen kínálom bárkinek a tőled lemásolt információt. Ez a tényleges bűncselekmény, nem az információ lemásolása. A kettőt szigorúan el kéne különíteni, mert ha ezt nem tesszük, működésképtelenné válik a világunk.
Viszont hogyan bizonyítod, hogy aki lemásolta az információdat, az neked anyagi (haszon elmaradási) kárt okozott és mekkorát? Ehhez a teljes piac teljes átláthatóságára volna szükség, hogy minden információ mozgás korlátlanul, mindenki számára figyelhető, ellenőrizhető legyen és senki ne tudjon semmilyen információt titokban, haszonért vagy ingyen átadni másoknak. Azaz aki lemásolta tőlem az információt, ne tudja tovább másolni másoknak. Ami csak úgy oldható meg, ha már eleve senki sem tudja lemásolni az információmat. Vagyis az információm titok, rajtam kívül senki sem ismeri. De akkor hogyan teszem pénzzé, ha senkinek sem mutathatom meg, mim van? Vagy hogyan kényszerítem rá a vevőimet, hogy ne adják tovább olcsóbban, drágábban vagy ingyen a tőlem kapott információt?
Akárhonnan nézem, ez a probléma mindig paradoxonokhoz és feloldhatatlan ellentmondásokhoz vezet. Szó szerint nincs rá megoldás és szerintem egy matematikus képletekkel bizonyítani is tudná, hogy nem is lehet rá megoldást találni.

Khonsu 2019.03.28. 17:34:48

Szerintem ez többet árt majd a jogtulajdonosoknak, mint amennyit használ, csak ezt még nem látják, mert le vannak maradva néhány évtizeddel. Manapság, a közösségi hálózatok és a megosztás világában óriási jelentősége van a "vírusmarketingnek", és az ún. "influencereknek" (akik közül csak a leghíresebbek "hivatásosok", tehát a jogtulajdonos által is szponzoráltak).

Ha szigorúan érvényesítik, akkor article 13 az előbbit gyakorlatilag teljesen, az utóbbiakat pedig jelentős részben ellehetetlenítheti, így óriási "ingyenreklámtól" eshetnek el a jogtulajdonosok, ami némi fáziskéséssel meg fog jelenni az egyenlegükben.

Végeredményben tehát, szerintem amennyit ezzel nyernek, annak a többszörösét lesznek kénytelenek további reklámokra költeniük. Azzal, hogy ezt kilobbizták, hosszabb távon valószínűleg tökönlőtték magukat...

fifibá55 2019.03.28. 17:37:52

@steery: A lopás szót azért alkalmaztam, mert leginkább ezen a néven ismerik a jogosulatlan felhasználást.
Az információtól meg kell különböztetni a szellemi alkotást, ami jóval több puszta adatnál. Az, hogy alkotása a jogosulatlan hasznosítás esetén is "megmarad" az alkotónak, utóbbit nem vígasztalja. A kár bizonyítására, összegszerűségének megállapítására bevált eszközök vannak, jogállamokban ezeket megbízhatóan alkalmazzák is.
Természetesen egy alkotás "lemásolása" saját célra, vagyis nem haszonszerzés végett a legtöbb országban nem tiltott, ide tartozik kép- és hangfelvételek készítése, meghatározott forrásokból. Ha megtetszik egy kép a neten, azt eltárolhatod, nézegetheted - de nem használhatod fel _engedély nélkül_ akár saját alkotó revékenységed részeként.
"Vagy hogyan kényszerítem rá a vevőimet, hogy ne adják tovább olcsóbban, drágábban vagy ingyen a tőlem kapott információt?" Megfelelő szerződés alapján, amennyiben nincs jogkimerülés.

Khonsu 2019.03.28. 17:56:19

@fifibá55:

Aztán majd a kedves jogtulajdonosok néznek nagyot, amikor a netet a mainál is jobban ellepik a felhasználók (vagy akár AI) által generált tartalmak, az ők szellemi termékük pedig a kutyának se fog kelleni, mert a fogyasztók többségéhez talán el se jut. Ha pedig mégis, a visszacsatolás kiiktatásával nem lesz képes a maihoz hasonló érdeklődési hullámot kelteni.

Tévedés ne essék, teljesen természetes, ha valaki komoly erőforrásokat fektetett egy szellemi termék megalkotásába akkor abból szeretne profitot látni, de ahogy ennek módját a legnagyobb jogtulajdonosok elképzelik, az egyszerűen idegen a mai világtól.

szepipiktor 2019.03.28. 19:21:09

Nem sérül is semmi!
A szolgáltatóknak költség, tehát lázadnak.
A liberálsi szektáknak meg alap a törvénysértés, ők gond nélkül a lopást támogatják, így ha nem lehet szabadon lopni, hát tiltakoznak.
Hiszen nem az övéket lopják, hanem ők lopják a másokét...
Ennyi a történet csupán.
A szólásszabadság nem csorbul, az én saját tulajdonomat közzétehetem, elmondhatom.
De nem használatom fel a saját fényezésemhez másét.

szepipiktor 2019.03.28. 19:28:53

@steery: Miért kavarod?
Van egy darab banánom.
Nem az a lopás, ha te elveszed és én meg nem tudom megenni, hanem az a lopáűs, hogy ELVETTED!
Semmi közöd ahhoz, hogy nekem a banánommal mi a célom.
Nem engedélyezett a lopásm, ha szerinted én nem akarom azt megeni.
A történet alapvetően a közösségi rendszerekben dúló napi folyamatos jogsértésekről szól, ha neked megtetszik egy zene, hát megosztod a barátaidnak.
ez nem azért lopás, mert a zene tualdonosa kap-e éret pénzt, hanem mert a lopás lopás.
Ne gondolt, hogy az a baj, ha a jutubon a családi videóid alá beraksz zenét.
Az a gond, hogy ma olyat is feltesznek - lájkért -, ami kereskedelmi termék.
A hozzáállás a gond, és mivel én is jogtulajdonos vagyok, igen, szeneslapáttal bsznám szét a netes odióták arcát, ha abból egy betűt is ellopnának.
.
és hogy értsd:
Az Artisjus és évek óta LOP. Hiszen az üres adathordozókra mérnökök, fejlesztők, orvosok, ügyvédek, tanárok stb. írják a saját szellemi terméküket, de a jogdíjat nekik is ki kell fizetniük, amit utána a zenészek kapnak meg.
Az Artisjus lopja mások szellemi tulajdona utáni pénzt és egy ócska kis társaágnak juttatja.
A BSA meg ipari képkedést folytat hatósági segítséggel.
Soroljam?

]{udarauszkasz 2019.03.28. 19:33:33

A mai generacio megakad, de aki 20 eve kezdte utni a billentyuzetet, az csak rohog az egeszen. Egyebkent mas lapok azt irjak, hogy "felrenyomtak" paran a szavazogombot, igy lett megszavazva. En arra gyanakszom, hogy meghekkelhettek a szavazorendszer vagy/es (es ez a valoszinubb) szimplan csak korruptak a politikusok, es a hatterbol a multik iranyitjak az egeszet, a prolibusz meg csak menjen a szakadekba, kit erdekel.
Legfeljebb visszater a floppy, darknet, kodolt adatforgalom idoszaka. Nehezebb lesz fajlt megosztani, de nem lehetetlen.
Ez olyan, mint kedd este Anyu telefonjaval: Megvette a batyamtol, a batyam nagy guru (rootol, bootloadert tolt, komplett oprendszereket fordit a telokra) nagyban magyarazta, hogy hogyan toltsem fel a gugli szerverre anyam osszes adatat(!) aztan onnan le a masik, uj telora. Persze a fele adat eltunt, az egyik telon a telefonszamok, a masikon a nevjegyek maradtak meg,stb.
Erre visszatettuk a SIMkartyat a regibe, backupoltam a teljes telefonkonyvet, bluetoothon atkuldtem, a jelszavait meg atirta kezzel. Azota mukodik a telo. Az uploadfiltert is meg lehet kerulni kodolassal, atnevezessel. PGP, ozt csovi.

steery 2019.03.29. 12:06:20

@fifibá55: A szellemi alkotás az, amikor előállítasz információt, valami új dolgot, ami addig nem létezett. Majd ebből adat lesz valamilyen formában, hogy felhasználható legyen. Természetesen van rengeteg olyan adat is, ami nem alkotás vagy ha igen, nem újdonság, mert mások is kitalálták, megcsinálták már korábban. De összességében minden dolog lényege az információ a világban. Ez teszi a dolgokat felismerhetővé, egyedivé, hasonlóvá vagy azonossá.
@szepipiktor: Ezek szerint te is látod, hogy milyen alapvető bajok, ellentmondások és gyakorlatilag megoldhatatlan problémák vannak az egész "információs társadalommal." És minden problémának az a közös gyökere, oka, hogy az információ előállítói birtokolni akarják az információt és hasznot akarnak hűzni belőle, azaz terméknek tekintik.
Ha a világunk olyan lenne, hogy nem lenne pénz, vagyon, magántulajdon és birtoklás és senki sem tehetne szert privát haszonra (bármilyen formában), azaz egy megvalósíthatatlan(-nak tűnő) kommunista utópiában élnénk, akkor ott ez a problémahalmaz sem létezne. Vagy ha 1 emberből állna a társtalanalom, akkor sem lenne értelme a magántulajdonnak, hisz minden az övé lenne és nem létezne senki más, aki ezt vitatná és megkárosíthatná bármiképp, akkor sem létezne ez a problémahalmaz.
Szóvaíl - szerintem - ennek az egyenletnek nincs megoldása.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.03.29. 12:27:50

@steery: a legátgondoltabb kommentek a tieid a témában, szerintem, valóban attól tartok, hogy sokan csak be akarják ezt a kérdést dobni valamelyik ősrégi skatulyájukba, szerintem nem szerencsés, ez nem libsi-kérdés, ahogy @MAXVAL bircaman közíró: írja visszatérően. Két alapvető szabadság és jog ütközik. Az egyik az információ természetadta szabadsága, a másik a szellemi tulajdonhoz fűződő jog. Nyilván igazad van: nincs tökéletes megoldás. De lehet életszerű és lehet élhető szabályokat bevezetni. A mostani azt hiszem egyik sem. És hosszútávon senkinek se tesz jót.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.03.29. 12:29:01

@]{udarauszkasz: alvilága mindennek van, de nem az alvilágban létezés a megoldás. Szeretnénk egyenrangú polgárai lenni a digitális társadalomnak és nem számkivetett vadorzói vagy alávetett jobbágyai.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.03.29. 12:30:16

@A kiló nem százat jelent.:

Éppen ezért ez liberálsi kérdés. A liberalizmus egyik alaposzlopa a tulajdon abszolutizálása.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.03.30. 11:46:08

@MAXVAL bircaman közíró: a tulajdon szentsége a 19. századi liberalizmus vagyis a polgárosodás alapelve, igen, és ebben mindannyian liberálisok vagyunk. Bebizonyítom neked, hogy te is, ha a lakásodba meghívsz, fogok pár holmit és hazaindulok vele. Rögtön kiderül, hogy ugyanúgy gondolkodsz.
süti beállítások módosítása