A kiló nem százat jelent.

20 éve szólt először az EST FM

2020. július 01.

Médiatörténet. Sokak kedvence volt. 20 éve szólalt meg először az éterben az EST FM. Majd 2003-ban már radiocafé 98.6-ként működött tovább, 2011-ben pedig megszűnt 

Valaki feltöltötte a YouTube-ra a legendás rádióadás első 10 percét.

"2003. január 1-jén kezdte meg adását, mint az EstFM utódja, tulajdonképpen annak megváltozott imidzsű változataként. Kereskedelmi rádió létére igyekezett egyfajta közszolgálati pozíciót is ellátni, színvonalas műsoraival, és a többi kereskedelmi rádiótól némiképp eltérő zenei kínálattól." Írja a Wikipedia.

Tipikus magyar médiatörténet: született valami jó és népszerű, "mindenki számára fogyasztható" médiatermék. Díjakat nyertek még az adó haláltusájakor is. Ám a zord hazai körülmények, nem túl szerencsés tulajodnosváltások és a magyar üzleti életre jellemző kisstílű játszmák után a rádió elnémult.

"2010-ben az Econet a rossz gazdasági helyzet és a rádiós hirdetési piac szűkülése következtében financiális nehézségekkel kezdett el küzdeni. Ez azzal járt, hogy az ORTT, illetve jogutódja, az NMHH részére nem, vagy csak akadozva fizették meg a koncessziós díjat. A nehézségek, illetve a Neo FM birtoklása miatt eleve fennálló összeférhetetlenségi helyzet miatt az Econet értékesítette 100 százalékos tulajdonrészét a KV Barát Vagyonkezelő Kft.-nek, a reklámidő értékesítését kivéve.[4] Sajnos ez a lépés a rádió működésére negatívan hatott, 2011-re már működése is bajba került, a dolgozók hónapok óta nem kaptak fizetést. Veszélybe került annak esélye is, hogy a 2012-ben lejáró műsorszolgáltatási szerződést meghosszabbítsák. Áprilisban több műsor megszűnt, májusra a „Milliók reggelire” című népszerű reggeli gazdasági műsoron kívül már szinte csak a híreket és zenét sugároztak. 2011. május 6-án azután a még február 28-án Econetről Est Médiára átnevezett tulajdonos eladta a rádiót Veres István vállalkozónak és üzletfeleinek.[5] A vállalkozó ekkor már üzemeltetett egy rádiót, a Radio Face-t, habár annak műsorszolgáltatási szerződését felmondták. 2011. május 11-én egy 24 millió forintos tartozás miatt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) megvonta a rádió műsorszolgáltatási engedélyét. A rádió ekkorra már teljes válságba került, nem tudták fizetni a munkabéreken túl sem a közüzemi számlákat, se a telefonszámlákat. Május 16-án már az is megesett, hogy nem maradt senki, aki beolvassa a híreket. Május 17-én délután 4 órakor pedig az Antenna Hungária lekapcsolta a sugárzást, mert a tulajdonos nem mutatott hajlandóságot a tartozásai megfizetésére."

Nem teljesen érthető, de tanulságos történet. Sokak érezték úgy, hogy egy érték tűnt el. Az adón számos ma is ismert hang is megszólalt: Hajós AndrásPuzsér RóbertWinkler Róbert, Zsuffa Péter és sokan mások.

"Ez a rádió hiányzik a legjobban Magyarországról." Írja egy kommentelő.

"Érdekes (és szomorú) , hogy erre a színvonalra ma egyáltalán nincsen igény." Írja egy másik. Egyáltalán nem vagyok abban biztos, hogy a keresleten múlnak ezek a dolgok.

A szintén népszerű EST Lapok médiacégétől indult Est FM 2000. július 1-jén Kid Rock "Cowboy" című dalával kezdte meg sugárzását a 98.6-os frekvencián, és ezzel a dallal búcsúzott a radiocafé is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr1415976686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása