A kiló nem százat jelent.

Nincs hiteltérdemlő cáfolat, hogy a portugál műtőasszisztens nem az oltásba halt bele

2021. január 06.
  • Nincs hiteltérdemlő cáfolat, hogy a portugál műtőasszisztens nem az oltásba halt bele.
  • A média mégis úgy tesz, mintha lenne, rohan, hogy egy semmit mondó közleménnyel szerelje le a közvéleményt.
  • Ez minden csak nem újságírás. Ez egyszerű, gátlástalan és most közveszélyes propaganda.

breking.jpeg

"Miután 2020 végén Portugáliában nagy lendülettel beindult a lakosság koronavírus elleni oltása..." — kezdődik a Telex nevű Indexből kivált hírportál államszocialista termelési beszámolóra hajazó hangvételű cikke. Nem tudtam, hogy verseny van, de tény: Portugália Európában kb. az ötödik a beadott COVID-oltások tekintetében. A tragikus hírből is sikersztorit akar kreálni a szerző:

"...különös esetről adtak hírt a helyi lapok: miután december 30-án a portói kórház onkológiai osztályának egyik műtőse megkapta a vakcinát, két nappal később meghalt."

Az eset nem annyira "különös", mint inkább szomorú, rémisztő és óvatosságra intő a nagy oltakozási lázat illetően. Nincs egy vezető szerkesztő, aki az ilyeneket átnézi...?

Értjük, hangsúlyozni kell mintha ritka, váratlan esemény lenne. Ahogy az is. 

Sonia Acevedo foglalkozásának igényesebb megnevezése a műtőasszisztens volna — a műtős kicsit olyan, mint az asszonyság. De ez részletkérdés. (Az is részletkérdés.)

Ennyi erővel a 41 éves COVID-áldozatoknál is így kéne kezdődnie a szokásos cikkeknek:

"Különös esetről adtak hírt a helyi lapok meghalt valaki, aki nem 80 és a halál között volt, és kimutatták a nyálkahártyáján a koronavírust. Nem tudjuk, hogy véletlenül szállt bele némi RNS-törmelék vagy tényleg fertőzött volt vagy a mintánk szennyeződött véletlenül, mert fáradt volt az ápoló, aki levette, abban sem vagyunk biztosak, hogy a halálának bármi köze volt a COVID-19-hez..." 

Ehelyett mindent esetet úgy tálalnak, mintha mindenkire nézve azonnali valós veszélyt jelentene: noha 99.9%-ban egy enyhébb-erősebb megfázást. Annak ellenére, hogy egy teljes éve élünk együtt a koronavírussal. Ha ki akarta volna puszítani Európát, akkor már megtette volna, ehelyett csak egy erős influenzajárványt produkált, mint tudjuk erősen bruttósított számokkal, amiket a Telex és más hasonló portálok szintén készpénzként és feltűnő lelkesedéssel írnak meg napi rendszerességgel — nélkülözve minden kontextust, magyarázatot, helyi értékén kezelést.

"A műtős boncolását kedden fejezték be igazságügyi orvosszakértők bevonásával, és a jegyzőkönyv megállapította, hogy

»halálának nincs köze a vakcinához«

de az elhunyt személyiségi jogainak tiszteletben tartására (sic!) hivatkozva nem hozták nyilvánosságra a halál okát. A műtős munkáltatója egyébként már január 1-én (a haláleset napján) leszögezte, hogy az

„elhunyt szervezete nem mutatott semmilyen mellékhatást vagy oltási reakciót a vakcinára”.

Halálának nincs köze a vakcinához.
Megállapították.
Már akkor. Nem érted? Már rég tudták, akkor is, amikor még meg sem vizsgálták.
Ennyi.

Nincs itt semmi látnivaló, tessék továbbhaladni. 

— Mennyire hihető ez? 

Most képzeljük ezt el a magyar dr. Fauci, Müller Cecília hangján, akiért a média és a fél ország annyira "rajong". Elhinnénk neki?

Avagy: Tanár úr én készültem, csak kérdezni ne tessék semmit. Orvosszakmailag meg jogászszakmai okokból.

Szánalmas. És ez "tájékoztatás". És valahol egy újságíró ezért pénzt kap. És ezt emberek olvassák. Mit olvassák? Megosztják, mint a saját tudásukat. Hisz olvasták.

Semmilyen mellékhatást nem mutatott a vakcinára csak MINDÖSSZE két nap múlva meghalt. De még a halál okát sem tudhatjuk meg. Hirtelen szívleállás? Mi abban a személyiségi jogot sértő? Drogtúladagolás? Nem ivott alkoholt sem, ahogy arra célozgattak. Nem volt nagy buli szilveszterkor — nem kell mondanom miért. Vacsorázott, amit szokott, átment a barátjához, elköszönt az anyjától. Ennyi. Két gyereket hagyott hátra. Valamit csak lehetne ebben a kiemelten kritikus helyzetben tudatni, ami nem személyiségi jog?

Vagy nem az elhunyt, hanem a vakcinagyártó "személyiségi jogait" védjük? Avagy üzleti érdekeit? 

Apropó! A COVID-19 áldozatainak sosincsenek személyiségi jogai? Ott mindig teljes bizonyossággal közlik az okokat, az alapbetegségeket — emlékszünk a fiatal brit diplomata halálára, akit szinte nevetségessé sikerült tenni a magyar sajtóban?

Ha nem tisztáznak egy ilyen súlyú kérdést, akkor teljesen logikus a bizalmatlanság: mi is történt, tessék mondani, mit akarnak eltussolni? Lehet, hogy nincs semmi. Lehet félrenyelt egy hajszálat és megfulladt. Bármi lehet. Tisztázni kell az összes körülményét ennek az esetnek és minden más vakcinához köthető haláleset okát hitelt érdemlően kell megválaszolni. Ha nem teszik meg, akkor a konteók malmára hajtják a vizet. Akkor jönni fognak a gyíklények, az 5G, Bill Gates és Soros meg a csipes történetek. Mert más nem marad. Ezért a média és a hatóságok felelőssége óriási. Különösen, ha bizalmat szeretnének kialakítani a társadalomban a történelemben meglepő gyorsasággal kifejlesztett és tesztelt COVID-oltásokkal kapcsolatban. Amire szükségünk volna a továbblépéshez.

Még egy mellékes dolog, ha átböngésszük a külföldi sajtót:

Nem tudjuk hiteltérdemlően, hogy melyik koronavírus elleni vakcinát kapta, csak azt, hogy 95%-os hatásosságút, ami lehet a Pfizer-BioNTech és lehet a Moderna vakcinája. Az eredeti hírforrások mást nem közölnek A külföldi (nem portugál) sajtó híreiben egyértelműen a Pfizert nevezik meg, de erre ugyanúgy semmilyen megbízható adat nincs, mint a halál okára. Ahogy arra sincs semmilyen hiteltérdemlő adat, hogy mibe halt meg a mindössze 41 éves egészségügyi dolgozó, aki neme és életkora alapján egészen enyhe kockázatnak volt csak kitéve az új koronavírus által. (Leszámítva az enyhe túlsúlyt.)

Megdöbbentő, hogy míg a koronavírus áldozatainál egyértelműen minden halálesetet közvetlenül a vírus számlájára írnak és ezt nem engedik megkérdőjelezni sem — noha rendszerint három krónikus betegsége is szokott lenni a statisztikák alapján az elhunytaknak, tehát a halál oka korántsem annyira egyértelmű. És emiatt a járvány súlyossága erősen megkérdőjelezhető. Ez szintén nem más mint a társadalom félrevezetése.

Ez a logika az oltások esetén megfordul.

Az oltások esetén az ugyanolyan természetes módon előforduló sajnálatos haláleseteket már semmilyen esetben sem szeretnék az oltással összefüggésbe hozni. Mindenki összeesküvés hívőnek, tudományellenesnek van elmondva, akinek kérdései vannak. Ez nincs jól. Különösen, hogy általában ugyanezen médiumok harsogják az oktatás kapcsán a kritikus gondolkodás fontosságát. Amikor valaki mégis kritikusan mer gondolkodni, akkor meg lehurrogják, lehülyézik — sokszor náluk jóval tanultabbakat, tájékozottabbakat is, akik akár jóhiszeműen, de mindenképpen jogos érdekeikből (ti. nem akarnak megpurcannni egy önkéntes oltástól) szeretnének bizonyosságot szerezni. A korábbi évek oltásellenes mozgalmait kivétel nélkül orvosok és nem babonás analfabéták indították el. Ezek a viták oltásonként lefolytathatóak, általánosan nincs olyan, hogy az oltás az "jó".

Sokaknál a tudomány kezd valami vallássá átváltozni és az oltásról úgy beszélnek, mint az oltári szentségről vagy a szenteltvízről. Ez a gondolkodás pont az ellentéte annak, amit tudományosnak neveznek. A tudomány mindig kritikus és mindig szkeptikus.

Nem ez az első haláleset, amit kapcsolatba hoznak a COVID-vakcinával és a hivatalos tesztek is több anafilaxiás sokkot regisztráltak. Ezek azonban közvetlenül az oltás beadása után következtek be. Nem lehet nem észrevenni őket: a páciens azonnali orvosi beavatkozás nélkül meghal. Allergiára hajlamosak ezért ne kérjék az oltást. Másik dokumentált mellékhatása a vakcinának az időnként visszatérő-elmúló arcbénulás. Nagy most az öröm a vakcina miatt. Tényleg erre vártunk. Én is. Aki szeretné, hogy őszinte maradjon a mosolya az azért mérlegelje a kockázatokat

Az élet nem veszélytelen — mondhatják. De érthetetlen, hogy ugyanezt a nagy kockázatvállalási hajlandóságot, ami a vakcinákat a social média egyes felvilágosult használói között övezi, és amit a média is propagál magával a COVID-19 fertőzéssel kapcsolatban már fel sem vethető. Pedig ugyanúgy csak egy mérsékelt és kezelhető kockázatról van szó, mára jól ismert rizikófaktorokkal, mint a túlsúly, cukorbetegség, szívbetegség, rák vagy a súlyos D-vitaminhiány esetleg a lakás páratartalma, amiről megint keveset írnak... Miért ez a kettős mérce? 

Ezek az oltások ráadásul eddig ismeretlen veszélyeket hordoznak, a hosszútávú mellékhatásaikat nem is ismerjük. Viszonylag sok oltás van, amit ugyanolyan nagy teljes támogatással propagálnak az orvosok is és van valük baj. Mint pl. a rotavírus elleni csecsemőknek szánt oltás: miközben szülők tucatjai számolnak be arról, hogy hetekre, hónapokra okozott súlyos problémákat gyermekük számára az oltás a hasmenéssel-hányással járó fertőzés ellen, ami a legtöbb esetben nem súlyos vagy kezelhetetlen betegség. Bár kétmillióan kerülnek vele kórházba, halálozásokhoz is lényegében szerencsére csak a harmadik világban vezetett: megdöbbentő, de többszázezer áldozatot is követelve — jóval többet, mint pl. a COVID 18 alatti áldozatai — még 2013-ban is. Ezen az életkörülmények és a higiéné javítása és nem a sokszor azonos tüneteket okozó, idehaza is drága oltás segít általában: a fejlett országokban ugyanez a betegség már jóval enyhébb, tolerálható.

Jó dolog egy jó oltás, de nem mindig áll rendelkezésre, sőt ritka kivétel — és nem mindig jó, néha pedig nem is kell.

Ugyanígy a 2009-es H1N1 oltás Európában narkolepsziát okozott számos betegnek. Azt a vakcinát Amerikában nem is engedélyezték. Győzzön meg valaki, hogy most ezeket az oltásokat valóban magunkon kell élesben teszteljük. Lehet várni kéne a tapasztalatok kiértékeléséig. Kiderülhet, hogy ahogy egyes szakemberek állítják, hogy az "első kézből" származó kínai vakcina a leghatásosabb. Egyébként alaposabb vizsgálatnak vetették alá, mint a Pfizerét. A Közel-Kelet már a kínai mellett döntött. Tényleges eredményeket én nyilván nem tudok mondani, a kiértékelés a szakértők dolga lesz. Nem a bloggereké és nem a sajtóé.

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr8116375286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Politológus Mihály 2021.01.07. 08:29:18

Ez tényleg egy aggasztó eset, viszont onnantól, hogy a hivatalos boncolási jegyzőkönyv szerint nem az oltás okozta a halálát, a tényleges okot viszont személyiségi jogi okokból nem lehet nyilvánosságra hozni, el nem tudom képzelni, mit tudna csinálni egy újságíró. Mit várnál tőlük pontosan?

Amit meg a koronavírus járványról írsz, azok elég súlyos csúsztatások.

"egy erős influenzajárványt produkált, mint tudjuk erősen bruttósított számokkal"

Nézegesd már kicsit a KSH adatokat. Novemberben 3 ezer COVID halottat jelentett az operatív törzs, a többlethalálozás viszont 5 ezer volt. Hol van itt bruttósítás?
Csak novemberben elvitt annyi embert a járvány, amennyit egy teljes 3 hónapos influenza járvány szokott, és még most is napi 100 felett van a halálozás. És mindez a szigorú korlátozások mellett történik.

"99.9%-ban egy enyhébb-erősebb megfázás" - Ezt a számot honnan veszed? A WHO szerint: "Approximately 10-15% of cases progress to severe disease, and about 5% become
critically ill." www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/risk-comms-updates/update-36-long-term-symptoms.pdf?

"a járvány súlyossága erősen megkérdőjelezhető"

Beszélgess egészségügyben dolgozó emberekkel. Akikkel én beszéltem, azoknak életük legnehezebb időszaka volt a mostani járvány. Orbán baromira nem akart semmilyen megszorítást, mert már így is odalett az elmúlt évek összes gazdasági eredménye. Nem lépte volna meg ezeket, ha nem lett volna súlyos a helyzet a kórházakban.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2021.01.07. 09:18:37

@Politológus Mihály: Nem kicsit nézegettem a számokat. Ugye 1. a teljes halálozási adatsor sem igazán mozdult el semmilyen irányba. 2. A 9 ezer kínkeservesen a vírus számlájára írt halott Müller Cecília szerint sem a COVID-ba halt bele mind. De a 10 ezer is csak egy erősebb influenza áldozatszáma, amit észre sem szoktak venni. Most sem vettük volna észre. Ezek a tények.

Beszélgetek orvosokkal. Csak őszintékkel és nem olyanokkal, akik fényezik magukat.
Nézd meg a bajai kórház videóját a túlterheltségről: keol.hu/kecskemet-bacs/rekord-nezettseget-ert-el-a-bajai-korhaz-videoja Ilyen táncika betanulására volt idő? Hagyjuk inkább lógni ezt a témát. Nem volt különösebben rendkívüli helyzet. Nem rendkívülibb, mint máskor.

Wildhunt 2021.01.07. 09:54:18

@Politológus Mihály: @A kiló nem százat jelent.:
Nem tudom hogy a WHO hazudik (ami persze még soha nem fordult elő :D) vagy például a németek, szlovákok, britek, svédek stb. statisztikája egyszerre. Az is lehet, hogy a WHO (egyébként helyesen) csak az igazolt esetekkel számol.

Politológus Mihály 2021.01.07. 09:56:20

@A kiló nem százat jelent.:

"a teljes halálozási adatsor sem igazán mozdult el semmilyen irányba"
Milyen adatsor nem mozdult el? Akkora spike van a novembertől, amihez képest eltörpül bármelyik influenzajárvány.

"De a 10 ezer is csak egy erősebb influenza áldozatszáma, amit észre sem szoktak venni." Ez megint nem igaz. Az influenza miatti halálozási többlet max 5 ezer körül szokott lenni, és észre szokták venni, elég sok cikk van erről is. 444.hu/2017/05/16/ez-volt-az-elmult-18-ev-leghalalosabb-tele-magyarorszagon

Ez a bajai táncolás meg egy ritka kivétel az áldatlan állapotokról szóló hírek között. Ha nem lett volna rendkívüli helyzet, Orbán nem hoz megszorító intézkedéseket. Ez teljesen nyilvánvaló.Valóságtagadás amit művelsz.

Politológus Mihály 2021.01.07. 09:57:00

@Wildhunt: Linkeld be, hogy milyen statusztikáról beszélsz.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2021.01.07. 11:15:22

Egyébként a svéd adat 0.08% súlyos/kritikus eset jelenleg. A WHO nem képvisel országot. És nem hiszem, hogy saját adatai lehetnének. Azon kívül, hogy tényleg minősíthetetlen, amit csinálnak.

Politológus Mihály 2021.01.07. 11:18:05

@Wildhunt: Itt nincs olyan összesítés, hogy hány esetben volt összesen súlyos lefolyású a betegség. Csak az látszik, hogy pillanatnyilag hányan vannak kórházban.

Politológus Mihály 2021.01.07. 11:28:14

@A kiló nem százat jelent.: Megnéztem, itt a serious/critical a lélegeztetőgépen levők száma lehet. Ha megnézed a magyar adatot, ott 367 szerepel, és ennyien vannak most lélegeztetőgépen az OT szerint. "Enyhébb-erősebb megfázással" nem szoktak kórházba kerülni emberek, ehhez képest most 5,387-en vannak kórházban a covid miatt Magyarországon.

Wildhunt 2021.01.07. 11:30:36

@Politológus Mihály: vagy nem. 0.5% súlyos eset. Én legalább 5-re tippeltem volna. Túlbecsültem.

seol 2021.01.07. 11:43:29

@Politológus Mihály:

Ha egy fél- és funkcionális analfabéta szerencsétlen rájön, hogy ő mekkora egyéniség és menősrác a "járványszkepticizmus"-tól, akkor hiába emlegetsz neki tényeket és logikát, legfeljebb annyi lesz a reakció, hogy egy ismerőse fodrászának haverja mesélt egy esetet, Ami Mindent Cáfol. És persze kötelező az eszkaláció, mert a tegnapi hülyeségek már unalmasak.

A portugálok meg bizonyíccsák, hogy nem a csiptől halt meg!! Biztos megakatt a zereiben!!

Politológus Mihály 2021.01.07. 11:49:22

@Wildhunt: Olvasd el, amit a bloggernek írtam az előbb. Nem csak a lélegeztetőgépre kerültek (aki jó eséllyel bele is halnak) számítanak súlyos esetnek. Az volt az állítás, hogy a "99.9%-ban egy enyhébb-erősebb megfázás"-t okoz csak. Magyarországon kb 15-ször annyian kerültek kórházba, mint amennyien lélegeztetőgépen vannak, nekik biztos nem csak egy megfázás volt. Ezen felül rengetegen szenvedtek hetekig otthon ezzel a szarral, például én is, nekünk sem egy megfázás volt. Sokkal szarabb volt mint bármelyik influenza, tapasztalatból mondom.

Glokta 2021.01.07. 11:59:41

@seol: Nem tudom, azért kilót nem mondanám "fél- és funkcionális analfabéta szerencsétlen"-nek, inkább valakinek aki alapvetően egy értelmes ember, de vehemensen ellenzi az establishmentet és ehhez keres magának igazolást és bizonyítékokat, az ellenérvekkel pedig keveset törődik (confirmation bias).
Azonban ebbéli igyekezetében egyre messzebbre ment, mostanra már Trump csalásvádjait is készpénznek veszi.

Ebben a posztban is vannak értelmes felvetései - például hogy hogyan állapították meg az orvosi vizsgálat előtt, hogy halálának nincs köze a vakcinához (alighanem nem állapították meg, csak a social pressure miatt ezt mondták) és amit a személyiségi jogokról felvet az elgondolkoztató (miért közölhetik a covidos halottak egyes adatait, és ezt miért nem? - erre valószínűleg van válasz, de nem tudom mi) - viszont utána a koronavírus súlyossága és az oltások hasznossága kapcsán csúsztatásokba kezd.

Egyszóval érdemes olvasni, de a helyén kell kezelni.

Glokta 2021.01.07. 12:01:03

@seol: Amúgy te hogyhogy nem vagy a Vincenten? Engem kirúgtak onnan, de amikor néhány alkalommal benéztem, nem láttalak. Te sem voltál ideológiailag megfelelő a bloggazdának?

Piffu 2021.01.07. 12:04:16

@Politológus Mihály:

"Amit meg a koronavírus járványról írsz, azok elég súlyos csúsztatások.
"egy erős influenzajárványt produkált, mint tudjuk erősen bruttósított számokkal"
Nézegesd már kicsit a KSH adatokat. Novemberben 3 ezer COVID halottat jelentett az operatív törzs, a többlethalálozás viszont 5 ezer volt. Hol van itt bruttósítás?

A KSH adatokat ott kell "kezdeni nézni", hogy november 8-án még azt mondták a fiúk, hogy nincs többlethalálozás, azonban lejelentettek napi kb. 100 C-halottat.Ha nincs többlethalálozás,(sőt, mondjuk júniusig 5%-os csökkenés a halottak számában)akkor ez a százkörüli ember naponta miben NEM halt meg?Pláne annak tükrében, hogy naponta (évszakfüggő halálozási adatokkal számolva) 100 ember meghal konstans módon CSAK rákban?Aztán ott illene folytatni,hogy amúgy hányan haltak meg összesen,és miben haltak meg azok,akikben sehogy se sikerült covidot kimutatni. És akkor még nem beszéltünk egyetlen szót se arról, hogy a c-teszteknek hány %a falspozitív,egyáltalán alkalmas-e az a teszt covidfertőzés kimutatására.
"még a CDC (Amerikai Járványügyi Hatóság) és az FDA (Gyógyszerek Forgalomba hozatalát Jóváhagyó Hatóság) is beismeri: az úgynevezett „SARS-CoV-2 RT-PCR-tesztek“ alkalmatlanok a SARS-CoV-2 diagnózisára. A 2020. március 30-án közzétett „CDC 2019-Novel Coronavirus (2019-nCoV) Real-Time RT-PCR Diagnostic Panel“ című dokumentumban, így ír a CDC: „Detection of viral RNA may not indicate the presence of infectious virus or that 2019-nCoV is the causative agent for clinical symptoms [A virális RNS kimutatása nem feltétlenül jelenti a fertőző vírus jelenlétét, vagy hogy a 2019-nCoV a klinikai tünetek okozó ágense]“. Továbbá: „This test cannot rule out diseases caused by other bacterial or viral pathogens [Ez a teszt nem zárhatja ki az egyéb bakteriális vagy virális kórokozók által okozott betegségeket.]“"
CDC 2019-Novel Coronavirus (2019-nCoV) Real-Time RT-PCR Diagnostic Panel. 2020. március 30.
Vagy ahogy a Creative Diagnostics által gyártott RT-qPCR-teszt használati utasításában fehéren feketén ez áll: a teszt pozitívan reagál sok kórokozóra, pl. „Influenza A vírus (H1N1), Influenza B vírus (Yamagata), Respiratory Syncytial vírus (típus B), Respiratory Adenovirus (típus 3, típus 7), Parainfluenza vírus (típus 2), Mycoplasma Pneumoniae, Chlamydia Pneumoniae“.
Akkor az ún. "c-halottak" számát mi alapján is számoljuk c-halottnak?
Vagy: ha 1 nap/1 személynél 2pozitív, 2negatív a teszt,akkor ki meri kimondani, hogy az elhunyt személy c+ volt?
Az egész számmisztika itt kezdődik.

"99.9%-ban egy enyhébb-erősebb megfázás" - Ezt a számot honnan veszed? A WHO szerint:"
A WHO állításait illik elég óvatosan kezelni, történetesen egy éven belül sokszor megtapasztaltuk a 180 fokos fordulattal, legcsekélyebb szemrebbenés nélkül előadott kamuzásokat a maszkokról, a tünetmentesek fertőzéséről, és nem megfeledkezve a WHO tisztségviselőiről, akik 2009-ben már világjárványt és oltás!oltás!-t kiáltottak,csak nem voltak eléggé felkészülve és lebuktatta őket az ETeüb., mivel vakcinagyártók fizetési listáján szerepelt a nevük. Szóval éppen mit higgyünk, vagy ne higgyünk el a WHO-nak?

"a járvány súlyossága erősen megkérdőjelezhető"
Beszélgess egészségügyben dolgozó emberekkel."

Akikkel én beszéltem, azok heteken át ültek a kiürített covid-osztályokon készenlétin, aztán össze-vissza küldözgették őket fejetlenül ide-oda, aztán meg már nem mondtak semmit, mert nem szabad...
"Orbán.. Nem lépte volna meg ezeket, ha nem lett volna súlyos a helyzet a kórházakban."
Dehogynem.
Mennyire lehetett súlyosabb a helyzet a nagy 1999-2000-es influenzajárványban, amikor a járvány 2 hónapja alatt fordult meg annyi ember influenza-szerű tünetekkel orvosánál,mint ahányat most lassan egy év alatt pozitívra teszteltek? Vagy amikor 37.000 ember halálát írták az influenzajárvány számlájára?
"Egy-egy influenzajárvány nemcsak százezreknek okoz betegséget Magyarországon, de a betegséggel járó kiadások és a kiesett munka, illetve csökkenő teljesítmény miatt eddig nem számszerűsített kárt jelent a gazdaság számára is. Az influenza lényegében csak a gyógyszeriparnak hoz üzletet: a fertőzött vagy a vírust elkerülni szándékozó személyek több ezer forintot költenek gyógyszerekre és gyógyhatású készítményekre. Az elmúlt években általánossá vált Magyarországon a védőoltás, sokan vesznek az immunrendszert erősítő készítményeket és a tüneteket enyhítő szereket, a mostani influenzaszezonban pedig már a vírus szaporodását, terjedését gátló kapszula is kapható.
A legutóbbi influenzajárvány idején, 1999-2000 fordulóján 327 ezer fertőzöttet regisztráltak Magyarországon. Az influenza szövődményeiben elhalálozottak számát ekkor a Központi Statisztikai Hivatal, amely a nem influenzás időszak halálozási adatait veti össze az influenzás hónapokéival, 37 ezerre tette. "
2001-es cikk:

www.napi.hu/nagy_kar_es_nagy_uzlet_az_influenza.102804.html

Piffu 2021.01.07. 12:18:44

@Politológus Mihály:

Milyen adatsor nem mozdult el? Akkora spike van a novembertől, amihez képest eltörpül bármelyik influenzajárvány.

Ez nem igaz. 10 hónapja van mindmeghalunkvilágjárvány. 10 hónap, 10.000 halott. Tegyük fel, igaz, hogy mind a korona miatt halt meg. Ez persze nem igaz, de a számok kedvéért most játsszuk el, hogy igen. Ez azt jeleni, hogy havonta átlag ezer halott. Hetente 250. Naponta 35 ember. 19 megyében meg Budapesten. Összesen. Na, most aki ebből azt vonja le, hogy ez egy halálos világjárvány, az vagy fogalomhiányban szenved, vagy hazudik. Vagy nagyon át lett bacccarintva.
A lezárásokról meg annyit, hogy 1. tavasszal a lezárások azt jelentették, hogy maszk nélkül tömörülhettél egy napi szinten fullra telezsúfolt multinál,mert az összes többi helyet lezárták, hogy jobban tömörülhess, rövidebb idő alatt.
2. ha venné valaki a fáradtságot és mondjuk a napi/heti halálozási számokat excellbe rakná, majd rávetítené a maszkviselési kötelezettség és a lezárások időszakára és egy szép diagramra feldobná, akkor eléggé szépen látszana, hogy éppúgy a maszknak,mint az ostoba lezárásoknak semmilyen hatása nincs se a fertőzések számára, se a halálozások számára.
Német orvosok megtették, itt szépen látszik az oldal alján a diagramon, hogy mennyire értékelhetetlen a hatása a maszkhordásnak - plusz 44 hivatkozás különböző maszk-kutatásra/publikációkra.

https://www.ärzte-für-aufklärung.de/masken/

"Ha nem lett volna rendkívüli helyzet, Orbán nem hoz megszorító intézkedéseket. Ez teljesen nyilvánvaló.Valóságtagadás amit művelsz."

Jézusom, királyfi! Te még hiszel a mesékben? Orbán nem hoz megszorító intézkedéseket? Dehogynem- bár jelzem, eléggé valószínűtlen, hogy ezeket az intézkedéseket Orbán hozta volna, kicsifiú ő ahhoz. Ő csak teljesíti a forgatókönyvet. A valóságtagadás az, amit ti műveltek. És nyilván rendívül feledékenyek vagytok.

Piffu 2021.01.07. 12:26:08

@seol:

"Ha egy fél- és funkcionális analfabéta szerencsétlen rájön, hogy ő mekkora egyéniség és menősrác a "járványszkepticizmus"-tól, akkor hiába emlegetsz neki tényeket és logikát, legfeljebb annyi lesz a reakció, hogy egy ismerőse fodrászának haverja mesélt egy esetet, Ami Mindent Cáfol. És persze kötelező az eszkaláció, mert a tegnapi hülyeségek már unalmasak."

Hú, hát tele volt ez a hozzászólás meggyőző érvekkel :)

Ha kilátnál a fejedből, akkor talán még észre is vehetnéd, hogy nem a "járványszkepticizmus" a menő, mert az a menő, amit a mainstream média elad nektek, iQfightereknek. És ott az a menő, hogy: "oltakozz" "oltakozz" "én már regisztráltam oltásért" "én oltatok" - az összes korpáshajú médiaceleb menőn óttttattyyyya magát :)

Azt meg tekintsük alapvetésnek, hogy az a többtízezer orvos világszerte, akik "járványszkeptikusok" (mi van, az oltástagadó, meg vírustagadó már nem menő? ) az mind az ismerősünk fodrászának a haverja XD

Gondolom, aki ennyire tájékozott, annak jól megy az angol forráskutatás is.

worlddoctorsalliance.com/

Wildhunt 2021.01.07. 12:26:39

@Politológus Mihály: te ezt gondolod, a hírek meg nem ezt írják. Az, hogy te nem érted hogy 0.5%-ban súlyos lefolyású, az nem az én hibám. Mondom, én is a 10x-esére tippeltem.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2021.01.07. 12:27:49

@Glokta: miért rúgtak ki a Vincentről? Te egy tök értelmes ember vagy. Nem értünk egyet és egy kicsit le is egyszerűsíted a mondandómat, de alapvetően nem gondolom, hogy ne lenne értelmes a diskurzus, ha itt vagy.

Belinkeltem legutóbb is és most is mire alapozom a 99.9%-ot. És azt is, hogy mik dömpingszerű választási szabálytalanságok, jó alaposan dokumentálták mindet. Egy hosszú cikkben hivatkoztam, idéztem elsősorban a jelenséget felvázolva, nem az egyes eseteket kitárgyalva, mert — ahogy mondtam, nem tudjuk megítélni, mi igaz, mi nem, mennyire döntő a kimenetelt illetően, mennyire nem. És volt egy olyan bottom line-om is, hogy SOSEM FOGJUK megtudni az igazat. A választási csalások ilyenek. Sosem göngyölítik fel egészen. Itt egy-két helyen megtörtént. Volt ahol igazat adtak Trumpéknak. Lapozzunk szerintem. Azt hiszem ez a béna szappanopera, ahogy jellemeztem, végéhez kezd érni.

Wildhunt 2021.01.07. 12:28:25

@Politológus Mihály: ja, a mindigigazatmondó WHO meg akár 15%-ot kamuzik minden forrás nélkül.

Piffu 2021.01.07. 12:28:45

@Politológus Mihály:

Mondd el a tapasztalatodat. Miben volt más, és mikor voltál utoljára influenzás, hogy össze tudd hasonlítani, hogy milyen volt a influenzához képest?
Azt most tegyük is félre, hogy mennyire biztos az, hogy covidod volt és nem más.
Én tíz éve voltam benne utoljára az influenzában, háromhetes sztori volt. Össze fogom tudni hasonlítani azzal, amit majd leírsz.

Piffu 2021.01.07. 12:36:22

@Glokta:

"Nem tudom, azért kilót nem mondanám "fél- és funkcionális analfabéta szerencsétlen"-nek,"

Kilót bárki "fél- és funkcionális analfabéta szerencsétlen"-nek nevezheti, akinek nincsenek érvei, és/vagy rendkívül bosszantja, hogy a másiknak vannak. Persze, mindent és mindenkit a helyén kell kezelni, a kérdés az, hogy ki van abban a tévedhetetlen pozícióban, hogy ezt a "helyet" meghatározza és/vagy kijelölje.

Számomra meglepő egyébként az a düh, amivel a vírusvallás követői esnek neki azoknak, akik a dogmákat megkérdőjelezik. Ahogy pl. az eddig elismert, állami kitüntetésekkel megszórt és/vagy tudományos akadémiák tagjai, orvosprofesszorok, virológusok, népegészségügyi szakemberek, sok-sokéves tapasztalattal dolgozó labortechnikusok hirtelen laposföldhívő, konteós idióták lesznek - legalábbis egyes agyi szintjükre kevésbé igényes (hogy finoman fogalmazzak) észkombájnok szemében. Ahogy egyébként ezekre az emberekre az is jellemző, hogy az intelligenciaszintjük még ahhoz is kevés, hogy felmérjék, hogy az, akinek nekimennek a százat alulról ostromló iQ hányadosukkal, az mennyire van felettük iQ, olvasottság, tanultság, informáltság, mérlegelési-szintetizálási képesség tekintetében.

Politológus Mihály 2021.01.07. 12:46:43

@Piffu: Ráment a tüdőmre, légszomjam volt, szűnni nem akaró száraz köhögés. Jó pár álmatlan éjszakám volt.Volt vagy 2 hónap, mire nagyjából kikeveredtem belőle.
Az influenzát is el szoktam kapni, amikor erősebb járvány van, de azt mindig megúsztam torokfájással és megfázásszerű tünetekkel, és pár nap alatt túlestem rajta.

Szedek D-vitamint, sportolok, nem vagyok túlsúlyos, nem dohányzom, nem iszom.

Politológus Mihály 2021.01.07. 12:48:32

@Piffu: Ami meg a KSH adatokat és a novemberi spike-ot illeti, nézd meg itt a legalsó grafikont:

politologusmihaly.blog.hu/2021/01/06/husz_eve_nem_halhattak_meg_annyian_mint_2020-ban

Wildhunt 2021.01.07. 12:53:02

@Politológus Mihály: a orvos elhanyagolása, műtétek elhalasztása, depresszió stb sajnos ezzel jár. Szerintem is hülyeség volt lezárni az országot.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2021.01.07. 13:47:14

@Politológus Mihály: jó de vágod, novembert emeled ki. Miért? Max egy éves adatot érdemes nézni. Én direkt emiatt az érvelési hiba miatt írtam meg ezt: kilonem100.blog.hu/2020/10/31/churchill_covid_statisztika — találtam egy csúcsszuper szeptemberi grafikont, ami persze szintén nem reprezentálja az évet, de akkor is ugyanannak a súlyos járványnak az egyik hónapja... tökéletesen csökkenő halálozást láthatunk rajta.... ez az egész kiragadok egy hónapot dolog nem értelmes. Valójában egy év is kicsi ablak. A trendeket érdemes nézni. Vannak időnként spike-ok, de tavaly nem volt.

Belgium, durva COVID: kilonem100.blog.hu/2020/11/18/meg_a_belga_mortalitasi_adatsorokon_sem_nagyon_latszik_meg_a_covid még ott sem látszik semmi. Semmi extra. Nem volt halálozási többlet. Legalábbis semmiféle jelentős többlet, ami a szokásos ingadozásba ne férne bele. A fő trend: csökken a halálozások száma. Mindenütt. Ez folytatódott. Esetleg egy-két jobb évet most pótolt be a kaszás. Ennyi történt. Akár hiszed, akár nem. A számok nem hazudnak.

Politológus Mihály 2021.01.07. 14:25:50

@A kiló nem százat jelent.: Novemberben futott fel a covid-halálozás az Operatív Törzs adatai alapján, ezért néztem meg, hogy a KSH statisztikában mi történt novemberben.

Szeptemberben még nem volt jelentős covid halálozás nálunk, az egész hónapban csak 150. Annyi, mint novemberben egy nap alatt. Nyilván akkor még nem is látszott semmi a szeptemberi KSH adatokon sem. Ahogy a te posztodban az szeptemberi angol adatokon sem. Nézd meg most az angol adatokat: "In Week 52, the number of deaths registered was 44.8% above the five-year average" www.ons.gov.uk/peoplepopulationandcommunity/birthsdeathsandmarriages/deaths/bulletins/deathsregisteredweeklyinenglandandwalesprovisional/weekending25december2020

A november-decemberi felfutás miatt 20 éves negatív halálozási csúcs várható 2020-ra éves szinten is Magyarországon.

Ami meg a belga adatokat illeti, itt egy grafikon: epistat.wiv-isp.be/momo/

Egyértelműen látszik, hogy a tavalyi mindkét covid spike jóval nagyobb, mint az előtte levő években az influenzánál.

alöksz róz 2021.01.07. 14:30:49

@Politológus Mihály: "A WHO szerint: "Approximately 10-15% of cases progress to severe disease, and about 5% become critically ill" - ez egy büdös nagy kamu :D

szlovákiában, az egyetlen országban ahol elég pontos képet lehetett kapni a fertőzöttek valódi számáról, az országos tesztelés eredményei szerint 0,2-0,3% volt az intenzíven/lélegeztetőgépen lévők aránya, 1,4-1,5% a kórházban lévőké.

az arányokra vonatkozóan ezt az egyet lehet hiteles adatként kezelni*, mert egyedül itt volt ismert a nevező, a fertőzöttek száma. az összes többi kamu.
(de persze ezt is csak fenntartásokkal, mert a kórházban lévők számában elvileg benne van mindenki, akinek a szervezetében kimutatták a koronavírust, akár attól került kórházba, akár nem.)

alöksz róz 2021.01.07. 14:37:32

@Politológus Mihály: na és ebből a többlethalálozásból mennyi köszönhető a pánikkeltésnek és a meghozott intézkedéseknek?

Politológus Mihály 2021.01.07. 15:52:41

@alöksz róz: Oké, elhiszem, hogy Szlovákiában ez volt a helyzet november elején. De a blogger állítása így is egy büdös nagy kamu, hiszen szerinte az emberek 0.1%-nál okozhat csak a megfázásnál komolyabb tüneteket. Akkor mit csinált a kórházban 1.5%? És mi van a többiekkel, akik otthon szívtak vele hetekig?

Egyébként Szlovákiában később futott fel a súlyos esetek száma, december végén és január elején voltak eddig a legmagasabb náluk a halálozás.

Politológus Mihály 2021.01.07. 15:55:01

@alöksz róz: A pánikkeltés tavaly január óta megy, tavasszal sokkal durvább lezárás volt. Mégis csak novemberben futott fel a többlethalálozás, a covid berobbanásával egyszerre. Ez aligha véletlen, de majd a részletes éves adatokból jobban fog látszani.

Piffu 2021.01.07. 17:43:19

@Politológus Mihály:

Én hidegrázással, "betegségérzettel" kezdtem. Aztán láz. Nem kicsi. Napokon át émelygés, hányinger. Hasmenés, orrdugulás valódi tömény anyag nélkül. Szaglásvesztés. Ízérzékelés vesztés, ami nem nagyon volt jelentős, mivel eleve nem bírtam kaját venni a számban. Ólmos fáradtság, brutális alvásigény. Szédülés. Aztán hátfájás, köhögés. Először száraz, majd jött a felülfertőződés, és az osztrigás köhögés, majd ismét a száraz. 2-3 kilós fogyás.Fejfájás, a szemeim mintha belülről nyomta volna valami kifelé. Aztán mikor már kezdtem enni, elmúlott a láz, nem kellett egész nap aludni, akkor még heteken át köhögtem és fájt a hátam, de azzal már nem is foglalkoztam. Ja, és nem dohányzom, nem drogozom, alkoholt mértékkel, szinte csak vörösbort fogyasztok. Ez vajon miben különbözött a jelenlegi vírus súlyosabb megjelenésétől? Hogy nem köptem vért? Az is előfordul súlyosabb influenzánál. Én ezt a szövődményt megúsztam, de igen durván megcibált a flu. Ehhez képest a covidosok közül elég kevesen jutnak el idáig. Az a négy fő, akit személyesen ismerek és pozitívat teszteltek, háromnak semmilyen tünete nem volt, egyiknek volt egy délután hőemelkedése. Slussz.

Piffu 2021.01.07. 18:13:36

@Politológus Mihály:

2020 novemberében 15,333-an haltak meg Magyarországon, ami 2000 januárja óta a legmagasabb havi adat. A KSH általában 3 hetes átfutással publikált heti halálozási statisztikáiból és az Operatív Törzs által jelentett COVID-halálozási adatokból kiolvasható trend

A covid-halálozási statisztikákból hogy olvasható ki bármilyen trend?

"Azért tartom fontosnak erre felhívni a figyelmet, mert még mindig rengeteg járványtagadó álhír kering a közösségi médiában. Ebben továbbra is Gődény György jár az élen, "

Járványtagadó álhír? Mint pl. az általuk aláírt deklaráció?
Dr. Martin Kulldorff, a Harvard Egyetem orvosprofesszora, biostatisztikus és epidemiológus, aki jártas a fertőző betegségek felderítésében és megfigyelésében, valamint az oltások biztonságának értékelésében.
Dr. Sunetra Gupta, az Oxfordi Egyetem professzora, az immunológia, az oltóanyag-fejlesztés és a fertőző betegségek matematikai modellezésében jártas epidemiológus.
Dr. Jay Bhattacharya, a Stanfordi Egyetem Orvostudományi Karának professzora, orvos, epidemiológus, egészségügyi közgazdász és közegészségügyi szakpolitikai szakértő,

Tudod, baromira nehéz eldönteni, hogy vajon ti, covid/maszk/vakcina-fetisiszták vajon TÉNYLEG ennyire, vagy csak úgy tesztek, mintha....
Mint pl. a Nagy Barington Deklaráció?

Piffu 2021.01.07. 18:15:33

@Politológus Mihály:

És 20 éve vajon hogyan roppant össze a magyar egészségügy, hogyan zárták be az országot, hogyan tették tönkre a gazdaságot?
Ja, hogy sehogy? Persze, hiszen akkor még csak készült a Nagy Terv!

Piffu 2021.01.07. 18:19:41

@Politológus Mihály:

"De a blogger állítása így is egy büdös nagy kamu, hiszen szerinte az emberek 0.1%-nál okozhat csak a megfázásnál komolyabb tüneteket."
Nem csak szerinte.

Akkor mit csinált a kórházban 1.5%? És mi van a többiekkel, akik otthon szívtak vele hetekig?

Mit csinált a kórházban 1,5 %? Amit mindig, amikor mondjuk influenzajárvány van. Mások meg otthon szívtak vele hetekig, mint én az influenzámmal. Megjegyzem, nem mentem orvoshoz. Most minden szerencsétlen, akit sikerült berettegtetni, rohan a kórházba, hogy úúúúristen, meghalok, pozitív a tesztem, és ha nincs tünete, akkor is azt hiszi, hogy beteg, mert a tünetmentes az ma a beteg, csak még nem látszik rajta szinonimája lett, nem az egészségesé.

Piffu 2021.01.07. 18:22:51

@Politológus Mihály:

covid berobbanásával egyszerre.
Tényleg kérdezem: honnan tudjuk, hogy berobbant a covid? Ha ugye a holpozitív-holnegatív tesztet kivonjuk az egyenletből, akkor honnan tudjuk, hogy mi robbant be, hiszen semmi egyék infó a halálozásokról nem jött, csak hogy hány idős és/vagy krónikus beteg halt meg.

Piffu 2021.01.07. 18:31:58

@Politológus Mihály:

Tovább néztem:

"Ha az elmúlt 5 év heti halálozási adatait vetjük össze, látható, hogy az általában december végén induló és márciusban lecsengő influenza járványoknál már most is sokkal csúnyábban néz ki a 2020-as görbe. Korlátozások nélkül vélhetően még ennél is sokkal rosszabb lett volna. (Ezt mutatja Csehország és Hollandia példája, ahol a csökkenő számok a korai enyhítés után egyből újra növekedni kezdtek.) És bár az oltás már megkezdődött, és remélhetjük, hogy az új vírusvariáns ellen is hatásos lesz a vakcina, a következő hónapokban sajnos tovább fog még emelkedni a COVID áldozatainak száma, összességében messze meghaladva a szezonális influenza okozta halálozást. "

Ha az elmúlt 5 év heti halálozási adatait vetjük össze, látható, hogy az általában december végén induló és márciusban lecsengő influenza járványoknál már most is sokkal csúnyábban néz ki a 2020-as görbe.

Aztán hogy nézne már ki csúnyábban a görbe, ha az év első felében csökkent 5%-al a halálozások száma, és még november 8án is azt mondták, hogy nem változott az érték?

Aztán ugye ott vannak azok a csúnya 1998-as és 1999-es halálozási adatok...Akkor hogy nem robbant fel az egészségügy?

www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_hosszu/h_wdsd001a.html

Vagy 1990-ben 150.000 halott...nulla covid...

alöksz róz 2021.01.07. 21:39:37

@Politológus Mihály: tavasszal lefutóban volt, a szociális és egészségügyi intézményekben "keringett" leginkább.

a pánikkeltés, a bezártság, a munkahelyek miatti aggodalom folyamatos erős stresszhelyzetet jelent, ami miatt gyengül a szervezet védekezőképessége, többen elkapják, többeknél súlyosabb a lefolyása. ráadásul orvosi vizsgálatokra is kevesebben járnak, ez se elhanyagolható.
az angol eü minisztérium számára készült egy tanulmány, ami szerint minden 3 koronavírusos halálesetre jut 2, ami az intézkedések következménye...
ha ezt elfogadjuk, akkor meg is van a keresett halálozási többlet.

alöksz róz 2021.01.07. 21:49:44

@Politológus Mihály: a blogger arra gondol, hogy sok kórházban ápoltról nem lehet tudni, hogy a koronavírus miatt kerültek-e kórházba, vagy a meglévő betegségük miatt. pozítiv tesztjük van, ezt lehet tudni. de a számokat nehéz megbecsülni...

tökmindegy mikor, az arányok az érdekesek, az a darabszámtól nem függ.
ez egy átlagos arány, a teljes lakosságra vonatkozik. a fokozottan veszélyeztetett csoportnál ennél jóval magasabb. a többségnél jóval kisebb. fiataloknál, jó egészségi állapotban lévőknél meg elenyésző.

Politológus Mihály 2021.01.07. 23:05:46

@Piffu: Nézegesd a halálozási okokat is szerintem:

www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_hosszu/h_wdsd001c.html

A 90-es években lényegesen magasabb volt a keringési rendszeri betegségben elhunytak száma (évi 10-12e pluszban kb), de balesetből és öngyilkosságból is kétszer annyi volt (ez még plusz 5e ). Ezek nem járvány miatt voltak, ezért nem szakadtak rá egyszerre az egészségügyre.

Az sem mindegy, hogy 1990-ben még 10.4 millióan voltunk, most meg már csak 9.7 körül.

Piffu 2021.01.08. 23:22:46

@Politológus Mihály:

Halálozási arány: A legfrissebb immunológiai vizsgálatok szerint a covid-19 átfogó fertőzöttség-halálozási aránya (IFR) a legtöbb országban az általános populáció körülbelül 0,1–0,5%-a, ami az 1957-es és 1968-as közepes influenzajárványhoz hasonlítható.

swprs.org/studies-on-covid-19-lethality/

alöksz róz 2021.01.09. 08:22:39

"Több évig védelmet nyújthat a koronavírus ellen a Moderna vakcinája – nyilatkozta a vállalat vezérigazgatója a Reutersnek."

de ha elkapod a vírust, az persze csak pár hónapig nyújt védettséget...

hát mekkora büdös nagy kamu már ez?

taga20 2021.01.09. 14:01:24

@alöksz róz: mi van rőzse, komonistaszombatot tolsz?:)))

Billy Hill 2021.01.09. 19:34:42

Messzire ér a Zorbán keze vazzeg...!

alöksz róz 2021.01.09. 20:33:54

@taga20: mi van, ennyire hiányzom, hogy szaladsz utánam, mint a degenere? :D
süti beállítások módosítása