A kiló nem százat jelent.

BRÉKING NYÚZ: Bayer Zsolt igazat írt. Nyáry Krisztiánnak pedig igaza van! A média kiskorúnak nézi az olvasót és tudatosan hazudik

2021. január 26.
  • Sokat nyavalyogtam már a média elfogultsága és szakmaiatlansága miatt. Most a járványhírek kapcsán Nyáry Krisztián fordul panaszal a sajtóhoz. Nem akarok folyton pálcát törni az egyszerű kétkezi kontentgyárosok felett: a probléma rendszerszintű. Miközben meglepő fordulat, de pár napja Bayer Zsolt is képes volt feketén-fehéren megírni az objektív igazságot — mert érdekei éppen úgy kívánták.
  • A média tudja, hogy hazudik, nem tájékoztatni akar, hanem egy-egy narratívát politikai érdeket szolgál. Saját agendájához tördeli, mozaikozza össze a híreket, eldobálva, megcsonkítva azt, ami éppen nem illik a képbe. És még azért sem kell senkinek magyarázkodniuk ha ellentmondásba keverednek. Mert ők azok, akik végül megmondják majd, hogy ők megmondták... Belátásra számítani épp ezért szerintem teljesen felesleges. 
  • Most viszont én mondom meg. :)

berlinihelyszini.jpg

A szennyvíz nem hazudik, lassan lecseng a járvány második hulláma

— Írta az Index. Duplafenekű mondat a cím. Ha a szennyvíz nem is, freud-i beismeréssel a média viszont lehet hazudik tehát. Az viszont tény, hogy lecsengőben van a járvány, mert a hasonló fertőző betegségek mindig lecsengenek durván két-három hónap után. Bármit teszünk. Nem a mi érdemünk. Nem azért, mert ügyesen hordtuk a maszkot végre. A terjedés matematikája tőlünk független törvényszerűségre épül, idővel elfogynak a potenciális fertőzöttek, nincs kinek továbbadni a kórokozót. Ritkán sikerül a lapoknak ennyire tárgyszerűen és objektíven megírni a hírekben jelentőségét jóval meghaladóan felülreprezentált COVID-19 járványról az igazat.

Ennek súlyos következménye az az össztársadalmi pszichózis, amely legitimálta az elképzelhetetlen diktatórikus rezsimeket és tönkretett egész szektorokat, másokat persze gazdaggá tett nagyon is. Mindezt nem a piac természeti törvényszerűségei, hanem felülről kierőszakolt "forgatókönyv" okozta. 

Hogy a média hazudik rendszerszintű és nem most kezdődött. Már a nyomtatott sajtó is propagandacélokat szolgált. A megszokott irányultság és tematika ráadásul az olvasók elvárása is. "Nem biztos, hogy jót tesz neked, ha kiszolgálják az ízlésedet" — énekelte a mára "kurzusművésszé ért" énekes is. A 21. századi média is elvétve tartja küldetésének a tájékoztatást. A médiában dolgozók magukat az átlagnál okosabbnak gondolva, nevelni szeretnék a kiskorúnak tartott olvasókat — ahogy arra a híres és kiváló irodalmár, Nyáry Krisztián posztjában rámutat.

Önigazolás. A népnevelés érdekében minden eszköz megengedett, hiszen az illető "jót akar" — egy gond van: nem biztos, hogy ugyanazt gondoljuk mindannyian jónak és nem biztos, hogy az újságíró rendelkezik a kellő ismeretekkel, hogy egyáltalán közelébe jusson az egyetlen igazságnak a földön — ami nem létezik, mint tudjuk, ezért nem kéne ezt állítani "tudomány" jelszóval sem. A "híreket termelő" "kétkezi" médiamunkások nemcsak nem elég felkészültek és tájékoztottak sokszor, ami ma már visszaköszön pongyola megfogalmazásokban és szóválasztásaikban, de a pillanatot uralni akaró klikkhajhász médiaipari elvárások is eltérítenek minden jószándékot, aminek meglétét nem vitatom el senkitől. Ahogy a túldolgoztatott szakmával is inkább együttérzek, mintsem minden áron csak ostorozni akarnám. 

Arra viszont nincs mentség ezek ellenére sem, hogy van, hogy keretezés nélkül adnak hírt józan észnek ellentmondó kutatásokról, amik az aktuális narratívát szolgálják. Máskor a narratívának ellentmondó adatokat és tényeket kalapálják úgy egy erőltetett kontextusba, hogy az anyjuk se ismerjen rájuk. Bizony a média szakmányban hazudik. Szsisztematikusan kelti a pánikot. Végül nincs kilépés az ördögi körből.

Nyáry Krisztián: Kérés egy újságolvasótól

nyary.jpg„Tízezer fertőzött egy nap alatt Szlovákiában” (168 óra)

Valóság: egy országos tesztelés során 1,3 millió embertől vettek mintát, a tízezer fertőzött összesen 0,77 százalékot tesz ki.

„Rendkívüli! 12 ezer fölé emelkedett a járvány magyar áldozatainak száma” (HVG)

„Már több mint 12 ezer áldozata van a járványnak Magyarországon” (444)

Ez a cím önmagában azt jelenti, hogy továbbra is tombol a járvány. A 12 ezres szám igaz is, de a hír mégiscsak az lenne, hogy minden adat javult. Októberben volt utoljára ilyen alacsony a kórházban és a lélegeztetőgépen lévők száma, november elején az elhunytaké. Csakhogy ami akkor növekedett, az ma szerencsére csökken: akkor háromszorosa volt a fertőzöttek száma a gyógyultakénak, ma több mint kétszer annyi a gyógyult, mint a fertőzött.

Százszámra idézhetném a hasonló megtévesztő címeket a független sajtóból. Minden nap trendszerűen a legrosszabb adatokat emelik ki; ha egymásnak ellentmondó külföldi hírek érkeznek, akkor szinte biztosan a katasztrófát jósló kerül a címbe. (Mint hétvégén a “sokkal halálosabb” brit mutációról szóló hír. Ez, a később falsnak bizonyuló hír ugyan egy időben jött azzal, amelyik a brit fertőzési ráta javulásáról szólt, de természetesen nem a pozitív információ került a címekbe.)

Sejtem a jelenség okát is: a valóban piacról élő internetes médiumok a kattintásokat váltják forintra, az olvasó pedig rossz hírekre, azon belül is a szenzációsan rossz hírekre kattint. De a jelenség akkor is pokolian ártalmas.

Nemcsak azért, mert az a sajtó, amit egyébként donáció vagy előfizetés formájában magam is finanszírozok, lépésről-lépésre éli fel a hitelét. De azért is, mert a pánikkeltés ebben az esetben több, mint morális felelőtlenség. A pánik ugyanis önmagában hajlamosabbá tesz minket a megbetegedésre és a vírus terjesztésére. (Az ilyenkor felszabaduló kortizol - más néven a stresszhormon - könyörtelenül elnyomja az immunrendszer működését.) Aki tehát azzal érvel, hogy jobb ráijeszteni a fegyelmezetlen emberekre, hadd féljenek csak a vírustól, az nemcsak kiskorúnak nézi a saját olvasóit, hanem veszélyezteti is őket.

Sosem olvasok olyat, hogy „sajnáljuk, a múlt héten, a múlt hónapban felesleges pánikot keltettünk, nem is úgy történt, nem is az lett a következménye”. Nem robbant be például a járvány attól, hogy a kormány karácsonyra, egyetlen este erejéig némileg könnyített a karanténon. Pedig "a Telexnek egy névtelenséget kérő virológus azt mondta, felelőtlenség ebben a vírushelyzetben összejönni a családdal karácsonyra ünnepelni, (...) mert lehet, hogy az unokák most látnák hónapok óta először a nagyit, de megvan az esély arra, hogy a találkozó miatt a nagyit már lélegeztetőgépen éri a szilveszter." A némileg nagyobb kockázatra halálfélelem keltése nélkül is fel lehetett volna hívni a figyelmet, de a cikkek többsége biztos Armaggedont jósolt.

Nem ismerek személyesen vírustagadókat, de hallatlan felelőtlenségnek gondolom, ha valaki megpróbál másokat meggyőzni arról, hogy nincs is járvány, nem kell védekezni. Viszont számos olyan embert ismerek, akik folyamatos pánikban, depresszióban élnek a rájuk zúduló pánikkeltő hírek miatt. A járvány önmagában is baj, a kormányzattól, a magyar és nemzetközi egészségügyi szervezetektől és a védekezésben érdeket piaci szereplőktől érkező információk pedig így is hiányosak, ellentmondóak. Ilyen helyzetben végképp nehéz feladat – de felelősség is – a hiteles tájékoztatás.Ha jól sejtem, a sajtónak vannak önszabályozó szakmai szervezetei.

Szerintem itt lenne az ideje egy beszélgetésnek.

Én nem vagyok ennyire optimista. Szerintem sajnos, bár mindenben igaza van, de elég naiv elképzelés most Nyáry Krisztiáné, akinek műveltségét irigylem és személyét sokra tartom. Egy szakmai beszélgetés ezt nem oldja meg. A főszerkesztők fóruma pedig nem olyan intézmény, amely képes lenne szakmai normákat befolyásolni. Azt a korábban tövig rágott médiapiaci összefüggések határozzák meg. Főleg nem oldja meg a rendszerszntű problémát egy szerény és kétségbevonhatatlanul jóindulatú poszt, ha eközben kattintsainkkal és támogtásainkkal a pánikeltőket finanszírozzuk közvetve vagy közvetlenül. 

Valahol persze fejétől bűzlik a hal a médiában is. Hívják azt Kesmának vagy némileg önfényező módon független médiának. Nemcsak a naponta közölt félrevezető COVID-statisztikákban mutatkozik ez meg, hanem abban is, amikor éppen ennek az ellenkezője történik: magyarán a média hirtelen megvilágosodik és megírja az igazat. Egészen váratlanul jött szembe velem legutóbb Bayer Zsolt írása, amiben tűpontosan fejti ki, hogy a járványról kialakított médiakép teljesen fals. Az úgynevezett áldozatok zöme a mai napig minden országban és bármelyik "hullámot" illetően több krónikus betegséggel küzdő, túlnyomórészt idős vagy nagyon idős, nem ritkán eleve végstádiumú kórházi fertőzöttre vagy bentlakásos intézmények sokszor már eleve magatehetetetlen ápoltjaira korlátozódott. A rajtuk kívüli sajnálatos halálesetek pedig jóval ritkábbak, mint az örök bencsmárkként emlegetett szezonális influenza áldozatainak száma.

(Semmi köze tehát pl. az éttermek vagy a koncerttermek nyitvatartásához, oda az áldozatok évek óta már be sem tették talán a lábukat, még a sarki közértbe se nagyon. Akkor meg minek zárunk le bármit is? És mit számít, ha buszon, boltban úgyis találkozunk? Erre nincs tudományos magyarázat. Mégis minden sajtótermék úgy tesz, mintha lenne.)

Az erőltetett tesztelések miatt viszont jóval több fertőzöttet, esetet és áldozatot tudunk a COVID-19 számlájára írni, amiről most már egy teljes évnyi megbízható adatunk van és bőven kijelenthetjük, hogy veszélyességét illetően túlértékeltül és ezért  túlreagáltuk.

Bayer Zsolt: HALOTTAK ÉS FELELŐSÖK

Az ellenzék halálkampánya legalább akkora, ha nem nagyobb tragédia, mint a tízezer áldozat…
10 325 halottja volt a koronavírusnak Magyarországon január 7-én, 10 órakor. Ezt a számot szokták harsogni ellenzéki „politikusok” – valójában gazemberek –,
és most már eljutottak odáig a becstelenségben, hogy „Orbán áldozataiként” emlegetik ezeket az elhunytakat.
Egy egész napom ráment, de végignéztem a koronavirus.gov.hu oldalon az 10 325 elhunytat, és három kategória szerint csoportosítottam őket. Erre azért van szükség, mivel
a hazai gyakorlat szerint mindenkit a koronavírus áldozataként tartanak számon, aki halálakor fertőzött volt. Mindenkit, ismétlem, függetlenül attól, hogy amúgy milyen más betegségben szenvedett.
Ennek, mint mindjárt látni fogják, nagy jelentősége van. És azt is jó tudnunk, hogy a világon nem mindenhol tartják így számon az elhunytakat. Például szomszédunkban, Szlovákiában csak azok kerülnek be a koronavírus áldozatait nyilvántartó statisztikákba, akiknek semmilyen más betegségük nem volt, és teljesen egyértelműen a vírus okozta a halálukat.
Ezek után lássuk, milyen részleteket is rejt ez a 10 325-ös szomorú szám.
A következő kategóriákat állítottam fel:
1. 40 év alatti elhunytak.
2. 40–65 év közötti elhunytak.
3. Olyan elhunytak, akiknek nem volt másmilyen betegségük. (Ebbe a kategóriába soroltam azokat is, akiknél az „adatok feltöltés alatt” felirat szerepelt, vagyis itt lehetnek olyanok, akiknek volt más betegségük, csak nincs – még – feltüntetve.)
Lássuk tehát a számokat!
A 40 év alatti elhunytak, vagyis a kifejezetten fiatal áldozatok száma 86 fő. Vagyis
az összes áldozat egy százalékát sem teszik ki a 40 év alatti fiatalok.
Ugyanakkor ebből 27 elhunytnál egy laikus számára is teljesen nyilvánvaló, hogy a vírus legfeljebb gyorsította esetükben a végkifejletet, ugyanis rövid időn belül sajnos mindenképpen életüket veszítették volna.
Nézzünk néhány példát!
- 689-es sorszám alatt ezt olvashatjuk: 37 éves nő, más betegsége:
akut leukémia;
- 874-es sorszám alatt pedig ezt: 21 éves nő, más betegsége: súlyos trombocitopénia, agyállományi vérzés;
- 894-es sorszám: 37 éves férfi, más betegség: magasvérnyomás-betegség, agyi infarktus, súlyos mentális retardáció, féloldali spasticus bénulás, veseelégtelenség;
- 1085-ös sorszám: 20 éves férfi, más betegsége: csontvelő-transzplantáció, kóros elhízás, vérszegénység;
- 1168-as sorszám: 39 éves férfi, más betegsége: májzsugorodás, májelégtelenség;
- 1568-as sorszám: 36 éves férfi, egyéb betegsége: vírusos tüdőgyulladás, légzési elégtelenség, végtagbénulás, alkoholfüggőség;
- 2060-as sorszám: 32 éves nő, egyéb betegsége: agyi infarktus, epilepszia;
- 2776-os sorszám: 20 éves férfi, egyéb betegsége: epilepszia, súlyos mentális retardáció, gyermekkori autizmus, kóros lesoványodás, vérszegénység;
- 3126-os sorszám: 33 éves férfi, egyéb betegsége: vesebetegség, szívhártyafertőzés, tüdőgyulladás, szívelégtelenség;
- 6402-es sorszám: 21 éves nő, egyéb betegsége: Hodgkin-limfóma, akut veseelégtelenség;
- 6624-es sorszám: 40 éves férfi, egyéb betegsége: epilepszia, súlyos mentális retardáció, tüdőtuberkulózis;
- 7599-es sorszám. 19 éves férfi, egyéb betegsége: bakteriális és gombás eredetű fülgyulladásból kialakult agytályog;
- 9602-es sorszám: 27 éves nő, egyéb betegsége: kötőszövet és lágyrész rosszindulatú daganata.
És így tovább.
Lássuk második kategóriánkat, a 40–65 év közötti, vagyis középkorú elhunytakat. Ebbe a kategóriába 1233 elhunyt tartozik, vagyis az összes áldozat körülbelül 12 százaléka.
És döntő többségük esetében szintén bekövetkezett volna az elhalálozás.
Nézzünk itt is néhány példát:
- 338-as sorszám: 63 éves nő, egyéb betegség: krónikus tüdőbetegség, rosszindulatú tüdődaganat;
- 457-es sorszám: 51 éves férfi, egyéb betegség: hasnyálmirigy-daganat, korábban leukémia miatt csontvelő-transzplantáció;
- 471-es sorszám: 61 éves férfi, egyéb betegség: nyelőcsőrák;
- 762-es sorszám: 55 éves nő, egyéb betegség: magas vérnyomás, petefészektumor;
- 766-os sorszám: 44 éves férfi, egyéb betegség: magas vérnyomás, májzsugor, encephalopathia (agyi működés zavara), anémia (vérszegénység) és egyéb betegségek;
- 770-es sorszám: 48 éves férfi, egyéb betegség: agydaganat, epilepszia;
- 924-es sorszám: 62 éves nő, egyéb betegség: cukorbetegség, pajzsmirigybetegség, carotismeszesedés, agyi infarktus, vascularis encephalopathia, polyneuropathia, glaukóma, pikkelysömör;
- 1021-es sorszám: 64 éves férfi, egyéb betegség: vese rosszindulatú daganata máj- és tüdőáttéttel, szívbetegség, kóros soványság;
- 1027-es sorszám: 62 éves nő, egyéb betegség: hasnyálmirigyrák májáttéttel;
- 1117-es sorszám: 56 éves férfi, egyéb betegség: alkohol okozta szindróma, májzsugorodás, idült hasnyálmirigy-gyulladás;
- 4636-os sorszám: 58 éves férfi, egyéb betegség: tüdő daganata áttétekkel;
- 4768-as sorszám: 42 éves férfi, egyéb betegség: akut myeloid leukémia;
- 4769-es sorszám: 51 éves férfi, egyéb betegség: szájfenék rosszindulatú daganata, légmell;
- 5219-es sorszám: 46 éves nő, egyéb betegség: agydaganat, kóros lesoványodás;
- 6968-as sorszám: 49 éves férfi, egyéb betegség: leukémia;
- 6991-es sorszám: 56 éves férfi, egyéb betegség: here rosszindulatú daganata, csont- és csontvelődaganat, tüdődaganat;
- 8076-os sorszám: 55 éves nő, egyéb betegség: vastagbél rosszindulatú daganata, máj-, tüdő- és hashártyaáttétek.
Nos, gondolom, nem kell orvosnak lenni ahhoz, hogy az ember belássa: akinek egyszerre van vastagbél-máj-tüdő és hashártyarákja, vagy here-csont-csontvelő és tüdőrákja, illetve mondjuk veserákja tüdő- és májáttéttel, ráadásul szívbeteg is, az szerepelhet ugyan a koronavírus áldozatai között, de ha nem szerepelne ebben a statisztikában, akkor sem követtek volna el hamisítást az illetékesek.
Fenti két kategória számait összeadva azt látjuk, hogy
a koronavírus áldozataiként nyilvántartott elhunytak közül 9006 fő 65 év feletti idős ember, vagyis az összes elhunyt nagyjából 90 százaléka.
S aki végigböngészi az ő listáikat is, meggyőződhet róla, hogy döntő többségük szintúgy súlyos vagy éppen eleve halálos betegség(ek)ben szenvedett, ami – életkoruk miatt is – végzetes volt számukra. Tehát mondjuk az a 91 éves férfi beteg, akinek szívelégtelensége, krónikus obstruktív tüdőbetegsége, magasvérnyomás-betegsége és iszkémiás szívbetegsége van, az nem biztos, hogy pusztán a koronavírus áldozata.
De lássuk a harmadik kategóriánkat, vagyis azokat az elhunytakat, akiknek nem volt más betegségük, illetve – mint már jeleztem – nincs feltüntetve egyéb betegségük, csak az áll ott, hogy „adat feltöltés alatt”.
Ebben a kategóriában 307 elhunytat találtam, vagyis a koronavírus áldozataiként számontartott magyarországi halottak nagyjából három százalékát.
Tehát például a 256-os sorszám alatt nyilvántartott 40 éves férfi, akinek nem ismert semmilyen más betegsége, ő teljesen egyértelműen a koronavírus áldozatának tekinthető. Míg állításom szerint például a 6991-es sorszám alatt nyilvántartott 56 éves férfi, akinek here-, csont-, csontvelő- és tüdődaganata volt, nos, ő nehezen tekinthető a koronavírus áldozatának.
De ha egyszer hazánkban ezt a statisztikát vezetik, akkor ezeket a számokat kell elfogadnunk, ám
jó, ha tudjuk, hogy – ismétlem – a koronavírusban elhunytként nyilvántartott 10 325 ember mindössze körülbelül három százaléka, 307 olyan, akinek nem volt vagy nem ismert más betegsége, így teljes egészében a vírus áldozatának tekinthető.
Ez rejlik tehát a rideg és önmagukban semmit sem mondó számok mögött.
És még egy megjegyzés a végére: mint említettem, a magukat politikusoknak nevező és immáron minden gátlástól megszabaduló gazemberek – no és persze a velük tökéletesen megegyező sajtójuk – most már ott tartanak, hogy ezt a 10 325 halottat Orbán Viktor „áldozatának” nevezik. Vagyis mondjuk azt az 56 éves férfit, akinek here-, csont-, csontvelő- és tüdődaganata volt, és még a koronavírust is elkapta, nos, őt Orbán Viktor és kormánya „ölte meg”.
Aki ilyeneket mond, azzal még csak nem is vitázni kellene, elég lenne rálegyinteni vagy bezárni a diliházba.
Éppen ezért csak annyit jegyezzünk meg:
- egy világjárvány kellős közepén vagyunk;
- az ország kifejezetten jól teljesít a védekezésben, lényegesen jobban például számos, nálunk sokkal gazdagabb országnál;
- az egészségügyi rendszer nem omlott össze;
- egyetlen olyan beteg sem volt, aki valamilyen oknál fogva ne kapta volna meg a lehető legjobb ellátást és gondoskodást – ellenkezőleg: minden egyes elhunytat kórházban, intenzív osztályon és lélegeztetőgépen ért a halál.
Egy kormánynak pedig pontosan eddig terjed a felelőssége és a lehetősége is. Illetve a gazemberek szerint a miniszterelnök nyilván képes lett volna kézrátétellel meggyógyítani egy 56 éves férfit, akinek here-, csont-, csontvelő- és tüdődaganata volt, és még a Covidot is elkapta, de nem tette, mert gonosz, és inkább megöli ezeket a betegeket.

Itt tart szellemileg, lelkileg és erkölcsileg ez az ellenzék. És ez bizony legalább akkora, ha nem nagyobb tragédia, mint a tízezer áldozat…

Teljesen igaza van.

Bayer Zsolt leírásával egy gond van, amúgy tényleg mindenben igaza van: hogy csak azért kardoskodik most a tények mellett olyan hevesen, mert ezzel tud a kormány mellett érvelni. Az, hogy "itt tart szellemileg és erkölcsileg az ellenzék" "meg a sajtója" (sic!) éppúgy hülyeség, mint persze az, hogy a kormány ölte meg azt a 10-12 ezer embert, aki láthattuk nagyrészt amúgy is meghalt volna, ahogy a statisztikákból kiderül. Ráadásul közölt egy hasonló teljes képet mutató statisztikát a Telex is pár hete. Egyszer. Az is valami.

Nincs kiugró halálozási "többlet", csak a természetesen ingadozás jellemzi a mortalitási adatsorokat. Ezt bárki beláthatja és be is kéne lássa, akkor is, ha budai hegyekből ránk néző vagy belpesti orákulumnak felkent újságíró. Ráadásul sehol másutt a világon nincs armageddon a COVID-19 miatt. És nem volt összeomló egészségügy, csak a szokásos fejetlenség és marketing ízű sírás-rívás.

Van viszont szégyelni valója a magyar egészségügynek, amely ugyan nem túlterhelt, hiszen még táncbemutatóra is van idejük, de jóval gyászosabb túlélési rátákat láthatunk idehaza, ahogy a Telex írja. És ennek nem sok köze van megintcsak a politikához. Ez egy másik hazai szakmai elit bizonyítványa: az egészségügyé. Amit a Telex leplez le meglepő módon. Valamit rosszul csinálunk. Erről is többet kéne írni. Míg világszerte javultak a kórházi COVID-statisztikák, nálunk olykor 92-95% hal meg lélegeztetőgépen, mert túlságosan is erőltetjük még mindig az invazív lélegezetést. Ez nagy gond. De:

Nem volt, nincs humanitárius katasztrófa, még a korlátozásmentes Svédországban sem, ahogy a "tudomány" meg a média jósolta, ahol ráadásul kevesebben haltak meg, mint nálunk, se a még tesztelést sem végző Japánban, se az USA-ban, a briteknél vagy legsúlyosabban sújtott Belgiumban. Az ingadozás belesimul a sokévtizedes kilengések átlagos ritmusába. Semmi rendkívüli nincs. Végképp nincs ilyen a fiatalok halandóságát illetően.

Míg ugyanez nem mondható el a gazdaságról és az emberek általános mentális és egészségi állapotáról, amit feláldoztunk a média által keltett pánik oltárán.

Nem kéne ezt minden nap tudatosítani a rémhírek és az újabbnál újabb, de tök ugyanolyan mutáns vírusok helyett? Ugyanis semmilyen adatsor nem vátlozik. Ugyanúgy idősek és betegek halnak meg, ahogy tavaly, tavaly előtt, azelőtt és azelőtt, amóta a világ a világ. Kellő tisztelettel és részvéttel, mert ez mindannyiunk sorsa a jövőben.

uk_covid_death_january.png

Teljesen világos, hogy mindenki csak az életét félti. Ezt nem rovom fel senkinek. Az viszont nem tetszik, hogy eközben profitérdekeknek alárendelten kifejezetten kamu és alibi hírgyártás folyik. Ráadásul tökéletes "ökumenében": bal- és jobboldalon egyaránt — sőt még a meglehetősen ellentmondásossá váló Ferenc pápa is beszállt az oltáspropaganda oldalán — mintha egy egyházfőnek dolga lenne ilyesmi, és nem kinek- kinek a belátására volna bízva, hogy egyáltalán van-e értelme ilyen kockázatok mellett oltatni pl. Vagy maszkot viselni. Vagy három méter social distancing-et tartani. Mint a polgárjogra emelt szélsőséges paranoia megszállotja. Nincs ránk bízva a döntés és a dolgok átgondolásától is megfosztanak, ami példátlanul veszélyes, mert az elit láthatóan még annyira sem mer gondolkodni, mint azok a randalírozó fiatalok, akik nyugaton egyre erőszakosabban lázadnak a tébolyda ellen. 

berlinihelyszini.jpg

Eközben a köztévé helyszíni tudósítója kiáll a berlini utcára a stábjával, mert természesen nincs fontosabb dolog Berlinben, mint egy magyar tudósító élő tudósítása — és elállják a széles járdát. Rezzenéstelen arccal tűri el, ahogy egy nehezen mozgó idős úr jobb híján lényegében a riporternőbe belebotolva halad tovább. (Kényszeresen teszem hozzá: mindenki maszk nélkül.)

A jelenet talán mindent elárul a média hozzáállásáról az egyszerű emberekhez.

Nem véletlen az emberek sajtóba vetett bizalma Amerikában is minimumra zuhant. Miért lenne másként? Amikor a média lelkes szócsövéül szegődött az elitnek. Dr. Fauci legalább kétszer beismerte, hogy hazudott a sajtón keresztül közvéleménynek a maszkok és a nyájimmunitást illetően, mégis ahelyett, hogy felelősségre vonnák valami szentként isszák minden szavát a médiában — idehaza hasonló hetente más hülyeséget böfögő celeborvosokét és celebtudósokét hasonlóan. Fauci maffiózóra emlékeztető arca többször került a címlapra, mint bármely politikusé, és senki sem vonta kérdőre, hogy mennyire volt tekinthető eddig függetlennek, ha most a választás után az új kormányzatban is szerepet kap? És semmi másért sem.

A "maszkok károsak", a "maszkok hatátalanok", a "maszk csodaszer", a "maszk kötelező", a "maszkra is húzzunk maszkot": Fauci, Müller Cecília, Falus Ferenc és társaik mindegyiket mondták. És nyilván sosem tudták, hogy mit beszélnek. A lényeg, hogy beszélhessenek, hogy őket hallgassák. Zacher Gábor karácsonyi jóslata sem jött be, semmi hatása nem volt az egynapos nyitásnak, ahogy egy végleges nyitásnak sem lenne. Legfeljebb a többség hamarabb letudná ezt a nyavalyát és utána kialakulna az a vélelmezett nyájimmunitás, ami a svédeknél úgy tűnik kialakulhatott. Ma már nálunk is csak kórházi fertőzésként van jelen a betegség. És kérdéses, hogy nem volt-e ez eleve a domináns. Mégis: egész egészséges társadalmakat tettünk karantén alá a sajtó folyamatos jajveszékelése és ujjongása közepette. Bocsánatkérés? Hogy végig hazudtak Svéországról? Hogy Anders Tegnellnek lett igaza? Ugyan kérem. Sosem fogják elismerni. A média minden felelősség alól fel van mindig mentve.

A közvélemény lesajnált és férevezethető médiafüggő. Ha zsigerből utálja is, kiröhögi is már, amit kap. Úgy jár, mint a levegőnek nézett idős berlini úr, hiába jelzi előre, hogy mit szeretne, az elit és az őket kiszolgáló média tudja, hogy nem tehetnek semmit, nincs úgyse szavuk, és most már a social médiában is gondoskodtak róla, hogy ott se legyen. Már kezdenek belejönni a cenzúrába, és van hozzá ideológiájuk is, idehaza is elhangzik: "félreértelmezett szólásszabadság".

Tévedés. Szörnyű tévedés. A csak kiváltságosaknak fenntartott szabadság nem szabadság.

Én ezért azt gondolom, hogy ez félreértelmezett sajtószabadság. És tenni kell ellene.

A social média és a média az, aminek rá kell nézni a körmére, ha jót és szabadságot akarunk magunknak.

Valaha még.

A blog 2015 végén azért indult, hogy az ideológiai szekértáborokon túllépve tiszta vizet öntsön a pohárba.
Olvasottságunk 2020-ban lépte át az egymilliót.
Posztjainkat számos országos és helyi portál megosztotta vagy hivatkozta az Indextől a Mandinerig, a Mércétől a Propellerig, a Hírolvasótól a Kapuig, a Balmixtől a social mediáig...
Köszönöm, ha lájkolod és megosztod írásainkat, kövess minket: facebook.com/kilonem100, ha támogatni szeretnél: patreon.com/kilonem100 — köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr3016403580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cicmen 2021.01.27. 13:03:09

Bayer Zsolt leírásával egy gond van, amúgy tényleg mindenben igaza van: hogy csak azért kardoskodik most a tények mellett olyan hevesen, mert ezzel tud a kormány mellett érvelni..................

Bocs vazze, de mi a gond? Ha egyszer a tények a kormány mellett állnak..........
Eleve el kellene vetni egyébként ezt a nézőpontot is mert a kormánynak sem érdeme, sem bűne nincs sok a járvány kérdésében, csak az ezzel kapcsolatos intézkedéseket lehetne rajtuk számonkérni, az meg kiváló lehet, ha a hülyebarom ellenzék is olyanokon lovagol, hogy túl sok a lélegeztetőgép és hogy mire fel mernek a tökölő EU és a vakcinát nem kellő mennyiségben szállító Pfizer helyett más források után is nézni!

Trokay 2021.01.27. 14:04:21

Nem a média hazudik Kiló, hanem te, te viszont folyamatosan és tudatosan.

Miért nem írod oda a posztjaid végére, hogy ez az LMP hivatalos álláspontja? Nem mered?
Elvégre a párt egyik vezetője vagy, vagy nem?!

ZX 2021.01.27. 14:09:32

@Trokay: Aztán pontosan miben hazudik? Nem igaz talán, hogy ez az egész szutyok el van túlozva nem kicsit, hanem nagyon? Nem igaz, hogy folyamatban jelennek meg egymásnak ellentmondó cikkek és nyilatkozatok? Hogy hülyének néznek mindenkit?

Politológus Mihály 2021.01.27. 16:09:04

"Saját agendájához tördeli, mozaikozza össze a híreket, eldobálva, megcsonkítva azt, ami éppen nem illik a képbe." - Ebben van igazság, de te is ugyanezt csinálod.

"Nincs kiugró halálozási "többlet", csak a természetesen ingadozás jellemzi a mortalitási adatsorokat." - Ha összeadod a belinkelt KSH oldalon az adatokat, akkor láthatod, hogy 138 ezer körüli éves halálozás volt tavaly, ami 1999 óta a legmagasabb érték.

wanderbage 2021.01.27. 16:13:35

@ZX: Ugyan nem nekem szólt a kérdés, de igen, pontosan ebben hazudik. És igen, nem igaz, hogy el van túlozva, nem igaz, hogy egymásnak ellentmondó nyilatkozatok jelennek meg, legfeljebb te vagy buta ahhoz, hogy ezeket értelmezni tudd.

Egyáltalán mi az, hogy el van túlozva? Mi alapján állapítod meg, te vagy a blogger, hogy mi van eltúlozva, vagy mik lennének a helyes járványügyi lépések?

Mi a végzettséged? Orvos vagy, biológus, vagy járványügyi szakember? Ha igen, hol végeztél, mikor, hány éves tapasztalatod van a szakmában, ami alapján úgy érzed, hogy te meg tudod ítélni, hogy mi a teendő egy ilyen járványhelyzetben, professzor úr? Sőt, nemhogy meg tudod ítélni, hanem mindjárt jobban is tudod, mint azok, akik ezt tanulták az egyetemen, akiknek ez a kibaszott hivtása?

A tiéd mi? Mi az a tudás, ami alapján felhatalmazottnak érzed magad arra, hogy ebben a kérdésben egyáltalán véleményt nyilváníts?

Ha te azt hiszed, hogy bármilyen szaktudás és szakmai tapasztalat nélkül, te, vagy ez a szerencsétlen blogger, jobban tudjátok, hogy mi a teendő, mint a világ vezető tudósai, orvosai, járványügyesei, akkor valóban síkhülyék vagytok.

Na pontosan ezért néznek hülyének. Mert az vagy.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2021.01.27. 16:41:42

@cicmen: az a gond, hogy máskor annyira nem érdekli az igazság őt se....

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2021.01.27. 16:44:21

@Trokay: bár így lenne. :)

Amúgy bármit merek, csak hazudni nem.

Ez pedig hazugság lenne: nincs pártbeli tisztségem sehol se a Dk-ban, se a Fideszben, se az LMP-ben. Utolsó mohikán schifferista vagyok. Ez tény. Baj?

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2021.01.27. 16:45:45

@wanderbage: nem vagy túl meggyőző ezzel a sok buta tekintélyérvvel. :)

ZX 2021.01.27. 19:12:05

@wanderbage: nem, bem vagyok doki, ellenben használom az eszem veled ellentétben.
www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_wnh004f.html
Tessék, hivatalos statisztika. Tedd már rá az adatokat egy grafikonra azt nézd már meg, hogy nincs világvége, nem túl nagy az a kiugrás, ráadásul pont úgy emelkedik a halálozás ahogy az összes korábbi évben, nincs semmj kirívó.
Karácsony előtt az ilyen magadfélék őrjöngték tele a facebookot, hogy aki a családjával ünnepel az minimum tömeggyilkos és kinyírja a nagyszüleit. Namármost az én nagymamamám azóta sem halt bele a kovidba, ellenben abba lehet bele fog, hogy a hasfala válik le a sérv miatt, de nem műthetik a kovid miatt. De azt sem tudjuk, hogy a sok éve kiműtött rákja visszatér-e, merthogy október óta rákszűrésre sem lehet bejelentkezni. Vajon hány embert ölnek meg a kovidra hivatkozva, miközben Cilike ma kijelentette, 4% aki tuti biztosan kovidban halt meg, mert nem volt nás betegsége. Ez kevesebb, mint 500 fő. És miért nem csak a veszélyeztetteket védjük és hagyunk élni mindenki mást? Mi lesz azzal a közel 500.000 emberrel és a családjukkal akiknek hónapok óta nincs munkája? Nem kellene megvárni míg elfajulnak a dolgok, mert csúnya vége lesz.
Ezt meg itt hagyom neked elmélkedni. Persze tudom, ez is gődény.

Politológus Mihály 2021.01.27. 22:01:26

@ZX: "Tedd már rá az adatokat egy grafikonra azt nézd már meg, hogy nincs világvége, nem túl nagy az a kiugrás, ráadásul pont úgy emelkedik a halálozás ahogy az összes korábbi évben, nincs semmj kirívó."

Parancsolj, legalsó grafikon. Jóval nagyobb a kiugrás, mint az előző öt évben, és nem úgy emelkedik. És mindezt komoly korlátozások mellett:

politologusmihaly.blog.hu/2021/01/06/husz_eve_nem_halhattak_meg_annyian_mint_2020-ban

ZX 2021.01.27. 23:43:28

@Politológus Mihály: nem tudom honnan szedted az adataidat, de, hogy nem a ksh-ról az tuti, mert az nem ilyen görbét ad, és a 2015-ös és 2017-es influenzajárványhoz képest alig több a kiugrás.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2021.01.28. 07:20:49

@ZX: @Politológus Mihály: Az adatokkal semmi gond nincs kb. Annyiban viszonylagos, hogy valaki szerint ez sok, valaki szerint ez kevés. Értelemszerű számomra, hogy ha egy ideig esik a mortalitás, később azt be kell pótolja a statisztika. Tekintve, hogy nem élünk örökké. Ezt Mihály is tudja. De még így sem látom a durva emelkedést. Amit annak tart. Épp erről beszélek. Bármilyen módon ábrázolom sehol sincs armageddon. Ha 1999-ben, ami nem a középkor, volt nagyobb, hasonló halálozás, és nagyságrendileg, %-os eltérés szerint is, akkor minden állításom igazolt. De ahogy mondtam: ha valakinek eggyel több halott már hatalmas cunami, akkor éljen boldogan a maga virtuális valóságában.

Az ábra alapján 1999-ben valami elképesztő HATALMAS ragály lehetett. Nyilván le voltak zárva még a járdák is. Gázálarcban közlekedtünk, de csak a tetőkön ugrálva. Nem?

Ja nem. Senki észre sem vette. Ahogy most sem. Leszámítva a hülye média híreit, ami miatt állandóan tudnunk kell minden egyes halottról, és mindet úgy kell ünnepeljük, mint egy háborús hőst. Obszcén és kegyeletsértő is, amit a halottakkkal csinálnak. Felhasználni emberi sorsokat a hazugságokhoz teljesen hajmeresztő. Minden sajtóetikát félredob.

Erről kezdeményez Nyári Krisztán diskurzust. Láthatóan NINCS kivel sajnos.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2021.01.28. 07:23:47

@ZX: a heti adatokat vizsgálni szerintem sarlatánság. Mert miinden év eltér, időjárásilag, és ugye a járványok is eltérő időben jelentkeznek. De azt várni járvány idején, hogy senki se halljon meg, abszurd.

Egyszerűen mindig lesznek gyenge, beteg, elesett emberek, akiknek az aktuális járvány az utolsó csepp. Ez van sajnos. Ez volt mindig is. Aki nem képes ezt feldolgozni az ne elemezzen adatokat szerintem... Mihálynak szépek a grafikái, de a magyarázatai szerintem megalapozatlanok.

ZX 2021.01.28. 09:26:32

@A kiló nem százat jelent.: @Politológus Mihály:
Én vettem a fáradtságot és a 2015-2020-as heti adakról megcsináltam a grafikont, íme:

kepkuldes.com/image/1ciomP

Sehol nem látszik az a nagy kiugrás, beleillik az éves mintába. A 2015-ös influenzajárványhoz képest 3% a többlethalálozás, a 2017-es képest 5%. Semmi Armageddon.

cicmen 2021.01.28. 09:54:23

@A kiló nem százat jelent.: az a gond, hogy máskor annyira nem érdekli az igazság őt se....

Na jó, de az érvelés akkor is legyen már korrekt, mert egy konkrét esetet vizsgálva nem kellene beleerőltetni egyéb szubjektumokat! Ha itt és most Bayernek mindenben teljesen igaza van, akkor bezony nincs de, mert tök mindegy ki mondja az igazságot, az tény és nem személyfüggő!
A másik ez az erkölcsi számonkérés! Természetesen igazad van, csakhogy jelenleg az ellenoldal általad is leírt teljesen gátlástalan hazudozását nem lehet normális hozzáállással kezelni, ne kérd számon Bayeren a lovagiasság szabályait, ha orgyilkosokkal kell felvennie a harcot!

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2021.01.28. 10:20:36

@cicmen: Nincs de. Egyetértünk. De mégsem látom, hogy ennek szellemében nyilatkozna akár ebben a témában. Ahova Bayer ír ott is megy a rémhírgyártás ezerrel.

cicmen 2021.01.28. 10:35:03

@A kiló nem százat jelent.: Ahova Bayer ír ott is megy a rémhírgyártás ezerrel...................

Kutyaharapást szőrével! Persze, értelek, de jobboldaliként sincsenek illúzióim, nálunk sem mindenki agysebész és nekik kellenek ezek a bulvárpolitizálási elemek az éberségük fenntartására! Persze ez még így sem a hordót verő DK-s prolimocsár!

wadnerbage 2021.01.28. 10:39:53

@A kiló nem százat jelent.: Ez nem tekintéllyel, hanem tudással érvelés!

Olyan tudással, ami azoknak megvan, akik ezt éveken át tanulták egyetemeken, a tudásukról számtalan módon - vizsgák, szakdolgozat, disszertációk - bizonyságot tettek, majd azóta évtek, évtizedk óta dolgoznak a szakmájukban, még több tudást, tapasztaltot gyűjtve.

Nektek ez a tudás nincs meg, és nem is lesz meg attól, hogy akárhány cikket elolvastok az interneten. Ez nem váltja ki a több évnyi egyetemi tanulást, se az évtizedes szakmai tapasztalatot. Nem is tudom, ez egyáltalán, hogy merülhet fel komolyan bárkiben.

Majd ha kijárjátok ti is azokat az egyetemeket, lediplomáztok, ledoktoráltok, aztán éveken át dolgoztok az adott területen, akkor meglesz a szükséges tudásotok, azzal már lehet bátran mondani hogy mit, hogy kéne csinálni.
Enélkül csak magatokat teszitek nevetségessé, hisz olyasmiről osztjátok az észt, amihez egyáltalán nem értetek, ráadásul olyanokkal szemben, akik viszont igen.

wadnerbage 2021.01.28. 10:44:46

@ZX: Milyen eszedet használod, ha az alapvető tudásod is hiányzik?

Nem bírjtáok felfogni, hogy ez egy tudomány? Közöd nincs hozzá, sose tanultad, azt se tudod, eszik-e vagy isszák, mégis okoskodsz, mert azt hiszed, a józan paraszti eszed kivált egy doktori címet meg több évtizedes tapasztalatot? Hát nem, nem vált ki.

Emiatt nem vagytok, és nem is lesztek soha döntéshozók. Mindannyiunk szerencséjére.

ZX 2021.01.28. 10:59:58

@wadnerbage: És a tudomány az egy olyan valami ami úgy van ahogy először mondják, vagy esetleg létezik olyan, hogy mások mást mondanak és ezért alaposan megvizsgálnak valamit?
Te tényleg ennyire sötét vagy? Egy rakat orvos rohadtul mást mond mint ezek a médiacelebek, de az ugye nem trendi, hát gyorsan el kell hallgattatni őket. Semmelweis neve rémlik?

alöksz róz 2021.01.28. 11:03:20

@wadnerbage: pont ez a definíció szerinti tekintélyre hivatkozás :D

alöksz róz 2021.01.28. 11:10:37

@ZX: pedig helyesek az adatai. a trükk az adatok bemutatásában van. (és a csúcsok időbeli eltolódottságában.) a függőleges tengely elnyújtásával sokkal nagyobbnak látszik a különbség.

a te grafikonod tényleg jó.

ZX 2021.01.28. 12:07:30

@alöksz róz: Megcsináltam koronként is. Jól látszik, hogy semmi értelme korlátozni a 60 év alattiakat. Megint mindenkit meg akarunk védeni, azt is akit nem kell.
Az oltással ugyanez a helyzet. Minek pazarlunk időt, energiát, pénzt olyanra akire nincs hatással a vírus?
Az az érzésem nem ágyúval lövünk verébre, hanem egy bolhára dobtuk le a kib*szott atomot.

kepkuldes.com/image/1cTXOf

Politológus Mihály 2021.01.28. 12:20:06

@alöksz róz: Semmi trükk nincs benne. Így működik az infogram grafikon, csak az adatokat tettem bele.

ZX 2021.01.28. 12:32:02

@Politológus Mihály: Valóban, csak a csúsztatás elég nagy.
Pl. 2020 utolsó hét 3478 halott, 2016 utolsó hét 2897 halott. Csakhogy akkor a halálozás épp felszálló ágban volt, 2017 5. hetében már elérte 3616 főt, miközben 2020-ban az utolsó heti halálozási adatok már leszállóágban vannak. Épp ezért jobb az a grafikon amit én linkeltem be, mert ott trendszerűen mutatja a halálozásokat.

alöksz róz 2021.01.28. 12:33:05

@ZX: "egy bolhára dobtuk le a kib*szott atomot" - így van.
éy erre mindig az az ellenérv, hogy mi lett volna ha, és nem veszik észre h bármire lehet egy kitalált sokkal rosszabbat mondani...

alöksz róz 2021.01.28. 12:34:47

@Politológus Mihály: na és? akkor is csal, ha nem szándékos.

alöksz róz 2021.01.28. 12:37:06

@alöksz róz: az elnyújtáson kívül még az is ilyen torzító trükk, hogy nem a függőleges tengely nulláján megy át a vízszintes tengely.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2021.01.28. 12:53:55

@wadnerbage: látszik, hogy az érveléstechnikai fogalmakat épp annyira nem érted, mint a cikkben érintett témákat.

Tipikus Dunning-Kruge-efektusr, hogy épp ezért magas lóról osztod az észt. :)

Tisztelem a véleményedet, de semmi kohézió nincs abban, amit írsz. És nem is olvasol figyelmesen. A blog tudományosan alátámasztott állításokból építi fel a legtöbb témát, amit bemutat. Neked nem kell egyetértened, csak minimális kölcsönös tiszteletet várok el.

Köszi!

Politológus Mihály 2021.01.28. 14:29:13

@ZX: A tiéden is látszik, hogy a 2020 őszi csúcs magasabb bármelyik korábbinál és tovább tart. De itt most arról vitatkozunk, hogy ez a kb. 9 ezer plusz haláleset az elmúlt 10 év átlagához képest nevezhető-e kiugró többlethalálozásnak? Nyilván ez a 7%-os növekedés kevesebb, mint ha kétszer annyian haltak volna meg, vagy mindenki meghal, de azért ne tagadjuk már le.

ZX 2021.01.28. 15:01:11

@Politológus Mihály: Egy probléma van, a kb. 8500-al több halottat egyrészt csak a tavalyi évhez viszonyítod, más évekhez képest nem ekkora a kiugrás, ráadásul ez is csak 6,5 %. 2017-hez képest csak 5%, 2015-höz viszonyítva pedig 3%. Na és mi volt 1999-ben? Ott kb. 5.000-el többen haltak meg, mint most. Azt sem számítod, hogy ha nő az élettartam és emiatt csökken a halálozás az előbb utóbb visszapattan és behozza a lemaradást a kaszás.

Tessék, ezt is felraktam neked, mert olyan jó fej vagyok.
kepkuldes.com/image/1cqHWF

Politológus Mihály 2021.01.28. 15:11:13

@ZX: Nem megy a szövegértés. Azt írtam, hogy az elmúlt 10 év átlagát néztem (ami 129,300).

1999-ben még félmillióval többen éltek Magyarországon, és 5 és fél évvel volt alacsonyabb a várható élettartam.

ZX 2021.01.28. 15:25:18

@Politológus Mihály: Neked sem megy a szövegértés. Az élet nem végtelen, hiába nő a várható élettartam és élnek hosszabb ideig az emberek, előbb utóbb egyre nő a halálozás, köszönhetően az elöregedett társadalomnak. Ráadásul a Ratkó korszak bébijei most érik el azt az életkort, ahol jelentősen megnő a "halálozásra való hajlam". Látható, hogy 2014-ben már megtört a trend. Most még csak kis mértékben.

alöksz róz 2021.01.28. 15:29:05

@Politológus Mihály: "Azt írtam, hogy az elmúlt 10 év átlagát néztem" - ami elég nagy hiba, amikor a kiugró értékekről van szó :-)

seol 2021.01.28. 17:48:38

@A kiló nem százat jelent.:

" tudományosan alátámasztott állításokból"

Mármint fogsz pár -- valós -- számot, amelyekről azt hiszed, hogy a te marhaságaidat igazolják, hozzáköltesz 80%-nyi értelmetlen hülyeséget, és ha valaki beleköt abba a 80%-ba, vagy megemlíti, hogy "kifelejtettél" pár tucat szempontot, akkor nekiállsz vergődni, hogy az a 20%-nyi szám igenis igaz, és mindenki más hülye, hiszen azok igazi számok. SZÁMOK!!

Amikor egybites funkcionális analfabéták "tudományoznak". Kösz', internet.

DragonFlyZ 2021.01.28. 18:46:31

@A kiló nem százat jelent.:

Nem bántásból, véletlenül se vedd sértésnek amit mondok, mert nem annak szánom, de elolvasva a "háború és béke" hosszúságú, vadabbnál vadabb elméleteket felvonultató posztjaidat és jónéhány hasonszőrű kommentedet, szerintem neked súlyos mentális problémáid vannak és sűrgősen pszichiátriai kezelésre lenne szükséged!
Nem tudom, vannak-e még barátaid, családod, akik szólhatnának neked, vagy egyáltalán meghallod-e még amit mondanak, de ha így folytatod, teljesen el fogsz merülni az összeesküvés elméletekben.
Soha nem szégyen segítséget kérni!

Piffu 2021.01.28. 18:47:21

@cicmen:
Bocs vazze, de mi a gond? Ha egyszer a tények a kormány mellett állnak..........
Eleve el kellene vetni egyébként ezt a nézőpontot is mert a kormánynak sem érdeme, sem bűne nincs sok a járvány kérdésében,

Bocs, de ezt most komolyan gondoltad? Hogy a tények a kormány mellett állnak? Nem, a tények durván a kormány ELLEN állnak. Ugyanis HA a kormány ismeri ezeket a számokat, adatokat amit Bárjerzsóti ismer, - hogy a bánatba ne ismerné - akkor szépen megáll a lakosság indokolatlan terrorizálásának vádja. Amit nap, mint nap szépen látunk is megvalósulni...

Piffu 2021.01.28. 18:48:27

@Trokay:

Nem tudom, téged honnan szalasztottak ide, de mesélj már nagyokos, mi a hazugság? Mert ez így csak egy béna személyeskedés, aminek az értéke nulla.

Piffu 2021.01.28. 20:51:13

Megkerestem a közelmúlt legmagasabb halálozási számait:

Magyarország összlak. 1995 10 337 000 halálozás 145 431 azaz a lakosság 1,4 %-a

a HALÁLOS VILÁGJÁRVÁNY ÉVÉBEN

Magyarország összlak. 2020. 9 769 526 halálozás 138 000 azaz a lakosság 1,4 %-a

Légy erős, az elmúlt 25 legdurvább halálozási éveiben sincs kiugrás: 1,3 és 1,4 között ingadoznak a legmagasabb halálozási számmal rendelkező évek - az összlakosságra viszonyítva.

November 8-án (!) még nem volt hatással a halálozási adatokra a covid a ksh adatai szerint...

a koronavírussal összefüggésben az elmúlt 10 évre visszatekintve az összhalálozás nem nagyobb most, mint az elmúlt 10 évben.
index.hu/belfold/2020/11/08/a_jarvany_alatt_sem_emelkedett_a_magyarorszagi_osszhalalozas

Piffu 2021.01.28. 20:56:25

@wanderbage:

Na, te valami jó alaposan tájékozott orvos lehetsz XD Vagy netán virológus, mikrobiológus vagy? Esetleg járványtani, népegészségügyi szakember? Mesélj, világítsd meg a homályos agyakat a szakértelmeddel.
Mondjuk kezdheted azzal, hogy írsz a világ legtekintélyesebb egyetemein oktató szakembernek, hogy mindenki hülye, csak te vagy helikopter...Nézzük csak, kiket néz a nagy WTF Wanderbage hülyének: (csak úgy találomra)
Dr. Sucharit Bhagdi professzor
Dr. Martin Kulldorff, a Harvard Egyetem orvosprofesszora, biostatisztikus és epidemiológus, aki jártas a fertőző betegségek felderítésében és megfigyelésében, valamint az oltások biztonságának értékelésében.
Dr. Sunetra Gupta, az Oxfordi Egyetem professzora, az immunológia, az oltóanyag-fejlesztés és a fertőző betegségek matematikai modellezésében jártas epidemiológus.
Dr. Jay Bhattacharya, a Stanfordi Egyetem Orvostudományi Karának professzora, orvos, epidemiológus, egészségügyi közgazdász és közegészségügyi szakpolitikai szakértő, a fertőző betegségekre és a kiszolgáltatott lakosságra összpontosítva.

Írjál nekik, hogy hozzád képest hülyék, és majd te megmondod a vásziszdászt XD

Piffu 2021.01.28. 20:58:11

@A kiló nem százat jelent.:

Ez az embertípus mindenhol ott van - hatalmas nagy arc, kioktató stílus, nulla tudás, nulla informálódás. Az a veszélyes, hogy ez a típus időnként hatalmi/politikai/irányítói pozícióba is kerül, na akkor van nagy gáz!

Piffu 2021.01.28. 21:02:30

@ZX: Ezekről az emberekről lepereg minden. Hipnotizálva vannak valóban.
A szomszédom idős szülei három hónapon belül mindketten meghaltak. Ja, egyik se covidban. Csak nem volt értelme élniük tovább bebörtönözve az idősotthonban, ahol hónapokon át nem láthatták a szeretteiket.

Piffu 2021.01.28. 21:04:30

@Politológus Mihály:

Az elmúlt huszonöt évben a legmagasabb halálozási adatokat produkáló években az összlakosság 1,3 és 1,4 %-a halt meg.
2020-ban is 1,4 %. A "halálos világjárvány" évében.

Piffu 2021.01.28. 21:09:05

@A kiló nem százat jelent.:

Az 1999/2000-es tél influenzajárványában a járvány ideje alatt 37.000 ember halálát írják az influenza rovására, és 327.000 fertőzöttet tartottak nyilván. Mármint annyian mentek influenzás tünetekkel orvoshoz. Nem annyi pozitív tesztet találtak. Ott volt kiugrás a halálozások számában, de az összlakosság arányában ez sem jelent nagy különbséget. Az elmúlt 25 évben a legmagasabb halálozási számmal járó éveket megnézve a halálozási adatok szerint az összlakosság 1,3 és 1,4 % (között ingadozó) aránya halt meg. Összesen.

Piffu 2021.01.28. 21:15:14

@wadnerbage:

Olyan tudással, ami azoknak megvan, akik ezt éveken át tanulták egyetemeken, a tudásukról számtalan módon - vizsgák, szakdolgozat, disszertációk - bizonyságot tettek, majd azóta évtek, évtizedk óta dolgoznak a szakmájukban, még több tudást, tapasztaltot gyűjtve.

Igen, és arra varrjál gombot, hogy orvosok (köztük "magasrangú" professzorok, nagyhírű egyetemek elismert oktatói, tudományos akadémiák tagjai) állítják azt amit mi - illetve nem ők állítják, amit mi, hanem mi - veled ellentétben - tudjuk, hogy mit állítanak ezek az orvosok, azokkal szemben, akiknek érdeke ezt a hisztériát fenntartani, és minél több oltásra rávenni az embereket úgy, hogy a saját statisztikai hivatalunk is kimutatja, hogy teljesen indokolatlanul. De ha te csak a hipnotizőrjeidre hallgatsz, akkor hozzád nem jutnak el ezek az információk. Te még mindig ott tartasz, hogy a buta "vírustagadók" meg ... mit is kell mondani azokra, akik nem nyalják be az összes covidmesét? Oltástagadók? Orwell sírva könyörögne érte, hogy pár hónapon át tanulmányozhassa azt az embertípust, ahova te is tartozol...

Piffu 2021.01.28. 21:17:41

@wadnerbage:

A te szerencséd az, hogy az ostobaság nem fáj. Láthatóan képtelen vagy feldolgozni azt az információt, hogy te látsz néhány orvosnak látszó képződményt a tévében, néhány korpáshajú politikust, és ha elég elszántan állítanak neked valamit, akkor te azt benyalod. Tövig. Ha neked a zoperatívtörzs azt mondaná, hogy a brittudósok szerint ki kell venni mindenki vakbelét, hogy megállítsuk a járványt, akkor te rohannál vakbelet kivetetni. Még tülekednél is a sorban.

Piffu 2021.01.28. 21:26:20

@ZX:

A napi sajtó (mindegyik) címlapján ezerrel megy az oltáspropaganda. Mikor melyik médiaceleb, politikusceleb, sportoló celeb, vagy zs-kategóriás színész jelentkezett oltásért. Polgármester nyilatkozik, hogy ő már elkapta, de beoltatja magát! Mert a biztonság. Bammeg, még arról sincs fogalmuk, hogy az oltással mit akarnak előidézni. És, mivel egy okos polgármester (hiszen polgármester, tehát okos) lenyilatkozza, hogy eddig minden veszélyes világjárványt oltással !! állítottunk meg! Na, hát a fekete halál - pesits, himlő, spanyolinfluenza, stb. az mind smafu. Oltás akkor nem volt, TEHÁT NYILVÁN ezek nem voltak veszélyes világjárványok...És ez címlapon lehet! Azt mondom, megérdemeljük. Amikor egy társadalom szellemi szintje, de még a legalapvetőbb ösztönei is ilyen szintre süllyednek, akkor az a társadalom életképtelen lesz rövid úton. Tippjeim szerint kb. 20 % lehet azok száma, akivel nem lehet "tekintélyelven" - hogy a fenti észkombájnra is hivatkozzak - nem lehet simán megvezetni. Úgy tűnik ez az a százalék, ami alá kerülve pusztulásra van ítélve egy biocönózis.

Piffu 2021.01.28. 21:36:26

@DragonFlyZ:

Nem bántásból, véletlenül se vedd sértésnek amit mondok, mert nem annak szánom, de elolvasva a személyeskedő, érvektől gondosan mentesített, vadabbnál vadabb hülyeségeket felvonultató hozzászólásodat, nulla értékű kommentedet, szerintem neked súlyos mentális problémáid vannak és sűrgősen pszichiátriai kezelésre lenne szükséged!
Nem tudom, vannak-e még barátaid, családod, akik szólhatnának neked, vagy egyáltalán meghallod-e még amit mondanak, de ha így folytatod, teljesen el fogsz merülni az összeesküvés elméleteidben.
Soha nem szégyen segítséget kérni!
Meg még nem is kötelező olyasmit olvasgatni, amit a te szinteden megerőltető lenne értelmezni, tehát valószínűleg nem érdemes erőlködnöd, mert csak az idődet vesztegeted, meg azoknak a felnőtteknek az idejét, akiket érdekelnek a neked túl magasröptű elemzések, cikkek, videók és arról beszélgetnének, ahelyett, hogy idepottyant pszichopaták lelki problémáit kezelgessék. Majd ha nagyon-nagyon szeretnél valamit kérdezni, amit nem értesz, és ami nincs kapcsolatban a pszichózisoddal, akkor tegyél fel értelmes kérdést, bizonyára arra fogsz értelmes választ is kapni.

Politológus Mihály 2021.01.29. 09:47:50

@Piffu: Ma jött ki a végleges 2020-as halálozási szám, 139,549 lett. Ez kb 10 ezres halálozási többlet. Annyi, mint amennyit az Operatív Törzs jelentett. Az itt fényezett Bayer-cikk állítása az volt, hogy ebből a 10 ezer halottból csak 307 halt meg a korona miatt valójában, a többiek amúgy is meghaltak volna az alapbetegségük miatt. Ha ez igaz lenne, akkor nem lenne 10 ezres halálozási többlet a KSH adatokban.

ZX 2021.01.29. 10:47:41

@Politológus Mihály: A természet bepótolta a dolgokat, nincs ebben semmi különös. Még szeptember végén is elmaradt a halálozás 3,1%-kal az előző évhez képest. Nálam a hú de brutális halálozás meg a hihetetlenül halálos vírus az nem 7-8%-os többletnél kezdődik.
És még továbbra sincs válasz arra, hogy miért nem a veszélyeztetetteket védjük és miért szív kollektíve mindenki? Miért kell tönkreb*szni egyes gazdasági ágazatokat és tönkretenni családok százezreit?

cicmen 2021.01.29. 12:05:55

@Piffu: Bocs, de ezt most komolyan gondoltad? Hogy a tények a kormány mellett állnak? Nem, a tények durván a kormány ELLEN állnak. Ugyanis HA a kormány ismeri ezeket a számokat, adatokat amit Bárjerzsóti ismer, - hogy a bánatba ne ismerné - akkor szépen megáll a lakosság indokolatlan terrorizálásának vádja......................................

Milyen terrorizálás? Ettől függetlenül még van járvány! Látod, egyébként ez az undorító és aljas az ellenzékben, hogy lovagolnak a halottak számán, tömeggyilkosságról ugatnak és amikor lebontják tételesen, hogy a halálozási adatok mellett milyen konkrét egyéb gyógyíthatatlan betegségben is szenvedtek az elhunytak akkor cinikusan az előző mocskolódásuknak ellentmondva ok nélküli terrorizálásról kezdenek brekegni!
És ezek után te erre egy udvarias választ vársz tőlem? :DDDDDDD Szerintem ne akard, hogy reagáljak!

ZX 2021.01.29. 12:28:17

@cicmen: A járvány megítélésénél nem a fidesz vs. ellenzék mentén van a törés. Látod én rühellem az orbánt, mégsem hiszem, hogy akkora durva járvány lenne. Az viszont a geci hibája, hogy előtte szétbaszta az egészségügyet, meg az, hogy kb. 400.000 embernek nincs bevétele, miközben a lölőnek milliárdokat osztogat. Meg az, hogy indokolatlanul szopatja a középiskolásokat, vagy az értelmetlen kijárási tilalmat fentartja, meg az, hogy a vakcinák engedelyeztetése nem szakmai alapon történik stb.

cicmen 2021.01.29. 16:44:21

@ZX: Az viszont a geci hibája, hogy előtte szétbaszta az egészségügyet,......................

Mit baszott szét? Az egészségügy rengeteget fejlődött alattuk, előtte Gyurcsányék már azt is privatizálni akarták! Amúgy a faszom beleverem a nyomorotokba, legyél beteg Amerikába, aztán majd meglátod, hogy hol m jó és mi szar, a tetves Kertész Imre is haza jött kezeltetni magát Németországból valamiért!

cicmen 2021.01.29. 16:49:45

@ZX: a vakcinák engedelyeztetése nem szakmai alapon történik stb........................

Jaj öcsém, olvass már zsindexet, neked mint libernyáknak, hivatalból kellene! A minap volt rajta, hogy a Pfizer vakcinákat is uniós vezetők nyomására engedélyezték annak ellenére, hogy a kijelölt hatóság többek között kifogásolta, hogy a minta és a szállítmány között elég nagy a különbség! De persze nálad csak az Orbán, meg a Lölö!

Piffu 2021.01.30. 10:47:08

@Wildhunt: Igyekszem optimista lenni...tudod, az egészség....

Piffu 2021.01.30. 19:16:50

@Politológus Mihály:

139,549 lett. Ez kb 10 ezres halálozási többlet. Annyi, mint amennyit az Operatív Törzs jelentett. Az itt fényezett Bayer-cikk állítása az volt, hogy ebből a 10 ezer halottból csak 307 halt meg a korona miatt valójában, a többiek amúgy is meghaltak volna az alapbetegségük miatt. Ha ez igaz lenne, akkor nem lenne 10 ezres halálozási többlet a KSH adatokban.

Ugyan. A tízezerből nem csak nálunk haltak meg ennyire kevesen koronában, hanem máshol is. A CDC már szeptemberben nyilatkozott erről.
Egyébként meg ha egyszer november 4-ig nem volt hatással a covid a halálozási arányra, akkor mégis kik és miben nem haltak meg, mikor 8 hónapon át folyamatosan jelentették a "covidos-halottakat"...

Megy az össze-vissza hazudozás, meg a terror. Még ha az a tízezer ember, akik "covid-halottak" tényleg covidban haltak volna meg, akkor is bőven elmarad a halálozás a legsúlyosabb influenzajárványoktól. 10 és fél hónapos járvány, mi? 12.463 covidosnak nyilvánított halott 10,5 hónap alatt, az 40 halott naponta...19 megye, meg Budapest, az azt jelenti hogy a halálosvilágjárvány alatt átlag naponta 2 ember halt meg megyénként + Budapesten. Na, ez van.

Piffu 2021.01.30. 19:32:03

@cicmen:

Milyen terrorizálás? Ettől függetlenül még van járvány! Látod, egyébként ez az undorító és aljas az ellenzékben, hogy lovagolnak a halottak számán, tömeggyilkosságról ugatnak és amikor lebontják tételesen, hogy a halálozási adatok mellett milyen konkrét egyéb gyógyíthatatlan betegségben is szenvedtek az elhunytak akkor cinikusan az előző mocskolódásuknak ellentmondva ok nélküli terrorizálásról kezdenek brekegni!
És ezek után te erre egy udvarias választ vársz tőlem? :DDDDDDD Szerintem ne akard, hogy reagáljak!

Ne röhögtess... Milyen terrorizálás? Ezt most komolyan kérdezed? Olyan terrorizálás, hogy lezárva tartják az országot, amikor ez totálisan indokolatlan. Semmitől sem védő maszkokban járatják az embereket a nyílt utcán. Este nyolckor kijárási tilalom, mert amúgy éjjel vírushordák szakadnak a nyakunkba, meg egyébként is emberek milliói éjjel járnak dolgozni, vásárolni, orvoshoz, meg úgy egyáltalán "élni"...ja, nem. Nappal. Kisvállalkozások tömegei mennek tönkre, és megy a nagybüdös kamu a "minden élet számít". Lószart számít, csak a saját életük számít meg a haveroké. Emberek tízezrei, százezrei pont le vannak szarva. De már jó előre horribilis büntetésekkel fenyegetik azokat, akiknek elegük van, akik nem akarnak úgy élni, mintha egy éve ebolajárvány kellős közepén élnénk. Németeknél februárban nyílnak az első koncentrációs táborok (jelzem, a koncentráció jelentése: gyűjtő), ahová a rettenetes veszélyes egészséges embereket fogják bezárni, akik csak normálisan szeretnének élni. Amikor tavasszal az ún. "konteósok" erről beszéltek, hogy ez lesz, ami most van, akkor még ment a sikoltva röhögés, hogy idióta konteósok. Kötelező oltás, bezárás, gazdasági tönkretétel. És nincs terror, mi? Hát persze...
Nem veszed észre, hogy te beszélsz össze-vissza? Bevallja a fő megmondóemberetek, hogy lószart van itt halálosvilágjárvány, de egy büdös szót se mesél róla, hogy akkor mégis miért megy a lakosság terrorizálása és tönkretétele. Ennél nagyobb cinizmus nincsen. Most már szépen lassan hozzászoknak a bamba emberek a terrorhoz, a kötelező oltáshoz (mert attól a pillanattól fogva, ha bárkit fenyegetés ér, ha nem oltatja magát, vagy jogai csökkennek az oltottakhoz képest, onnantól az az oltás akkor is kötelező, ha nem tartanak fegyvert a fejedhez). És aki ezt nem látja át, és nem érti, az meglehetősen érdektelen számomra, hogy hogyan reagál. Félreértés ne essék, az "eltitkolt covid-halottakról" hőbörgő, szigorításokért vinnyogó ballibek még cikibbek, de ez semmi alól nem menti fel a rohadék covid-forgatókönyvet csontig teljesítő kormányunkat. Szégyen, amit művelnek velünk, pontosan ugyanazokkal a műsorokkal, amivel az összes többi hazaáruló, nemzetáruló kormány, akik ezt művelik. Amikor már nagyon sok elszegényedett ember lesz, akinek nem marad vesztenivalójuk, na akkor majd meglátjuk, hogy mi lesz...2006-csak sokkal durvábban. Ne legyen igazam, ennél jobban még sosem kívántam.

Piffu 2021.01.30. 19:38:20

@cicmen: Kár a gőzért. Orbán pontosan ugyanúgy megtesz mindent, amit a többiek. Nem hazai forgatókönyvből dolgozik. És nem a mi érdekünkben. Mert akkor pontosan az történt volna, ami egy influenzajárvány idején. Egyébként a trágárság nem számít érvnek, csak szólok. Meg libernyákozni sem kellene egy fideszistának...Liberális internacionálé 1992-2000 :)

cicmen 2021.01.30. 21:10:10

@Piffu: . Egyébként a trágárság nem számít érvnek, csak szólok. Meg libernyákozni sem kellene egy fideszistának...Liberális internacionálé 1992-2000 :)+++++++++++++++.............

A trágárság nálam dramaturgiai elem, írásban nem tudok megvető pillantást vetni rád! A hülye fejedet meg figyemeztetném, hogy 2021 van és sokminden kiderült a liberalizmusról röpke harminc év alatt, pl. hogy szart sem ér az önmeghatározásuk, mert a szociaisták és a zöldek a legnagyobb libsik, meg hát már a néppárt is nagy részben az! De egyébként libsit írtam és az nem azonos a liberálissággal, inkább valami an anarchobolsevista habitusú újfajta kreálmány, amit ráadásul a globális pénzhatalom mozgat!

Piffu 2021.01.30. 22:38:51

@cicmen:

A trágárság nem dramaturgiai elem, csak trágárság. Az, hogy szerinted az én fejem hülye, mert nem lóg a fejem semelyik politikai párt seggébe (sőt) ez megint se nem érv, se nem dramaturgiai elem, pusztán lúzerség.
Az a Fidesz, amelyik langyiolimpiát rendez, meg maccabi olimpiát, meg ereszjárókkal van tele a párt, az pontosan olyan libsi, mint volt, maximum szavakban nem.
Melyik is az a bármelyik párt (legyen ballibsi, vagy jobblibsi, mindegy), amelyiket nem a globális pénzhatalom mozgatja? Ha most erre azt mondod, hogy a Fidesz, akkor nagyon hangosan fogok mosolyogni XD
süti beállítások módosítása