A kiló nem százat jelent.

Hogyan készülnek a COVID-statisztikákról szóló cikkek? Kutyafuttában vagy futószalagon?

2021. március 02.

Vannak dolgok, amikkel nem lehet viccelni, ilyen egy ember halála. A statisztikákkal kapcsolatban viszont több cinikus idézet is közkinccsé vált a XX. században."Egy ember halála tragédia. Egymillióé statisztika." (Lenin vagy Sztálin, állítólag.) Többek közt. 

A grafikonok szerelmeseként mindig elnézegetem a lapokban közölt legkülönfélébb statisztikákat.

Amiknek zöme mostanában valamiért covid-os lett...

hu_mortalitas_7_ev.PNG

A 24.hu cikke alapján. Szeptember-december...? Öt, hét..., elmúlt...? Mi van?

A minap kezembe került a 24.hu aktuális cikke a legfrissebb januári halálozási adatokról. Maga az adatsor (és a cikk is) valójában érdektelen. 2020, ahogy 2021 is éppolyan év, mint a többi, ténylegesen nincs semmi látnivaló, ami szerintem jó hír: még a tízenezer COVID-áldozat is belesimul a szokásos adatsorokba. Nincs kiugrás és ennek akár örülhetnénk is, elmondhatnánk, hogy mégis sikeres a védekezés: némi önámítással vagy a kormány és/vagy az önkormányzatok meg nem érdemelt dícséretével, vagy hálát adhatnánk a teremtőnek, de az nem az önhitt ám árnyékától is megrémülő huszonegyedik századi ember sajátja: nem akarjuk elhinni, hogy mennyire kényelmes és biztonságos az életünk még egy pandémia közepén is, és hogy ez elődeink számára mennyire nem volt így... 

Zárójel bezárva: egy ideig bosszankodtam, hogy hogyan képes mégis kötelességszerűen minden lap mégis valami tragikus szenzációként tálalni a meglehetősen prózai és nem túl drámai valóságot. A média talán eléggé el nem ítélhető módon üzleti logikája alapján nem tájékoztatni akar, hanem a figyelmünk megragadása a célja, ehhez pedig fel kell tupírozni a legprofánabb valóságot is. Kicsit ki kell színezni. A COVID-adatokkal nehéz dolguk van, ráadásul napi kötelezettséggé vált, magyarán az egyébként szalagmunkásokhoz hasonlón agyondolgoztatott hírszerkesztőknek futószalagon kell szállítaniuk a híreket az olvasók vélelmezett igényeihez igazítva. Az sem baj, ha utána az ilyen cikkek mind megkapják a social médiában a kötelező cinikus reakciókat. Egyrészt ők ugyanúgy kattintanak, másrészt a média a néma többségnek énekel, táncol, vetkőzik..., akik készpénznek vesznek mindent, amit leírnak és nem annyira nárcisztikusak, hogy kommenteljenek vagy blogoljanak. 

Éppúgy mindegy, hogy elmúlt hét év vagy elmúlt öt év, mint ahogy mindegy egy elkötelezett kormánypárti szavazónak, hogy az "elmúlt nyolc év" már 11 éve is elmúlt...

0024-es Utazó, üdv a Huszonegyedikben!

Kiváncsi is voltam, hogy egy unalmas januári adatsorból, hogyan tud a cikkíró kihozni valami bombasztikusan negatívat, hogy a "Koronavírus nélkül ötéves mélyponton lett volna a januári halálozás Magyarországon", mert erre jutott végül a kollega. És bár megtehetném, de nem fogok azon élcelődni, hogy az öt éves majdnem rekordot hét év adataiból sikerül összehozni. És azon sem, hogy a kutyafuttában készült cikk illusztrációjában nem sikerült átírni sem a szeptember-decemberről szóló fejléc címét. Vagy az említett elmúlt öt évet, amiből hét lett, ami értelemszerűen 2021-gyel együtt az elmúlt hat valójában, mert azt nem-epidemiológusként is tudhatom, kedves leendő kommentelő, hogy 2021 még nem múlt el és kizárólag egy időutazó tudna beszámolni a 2021 szeptember-decemberi adatokról MÁR FEBRUÁRBAN. A cikk szövege világossá teszi, hogy januárról van szó. Kapkodás és igyekezet. Ló is megbotlik. Nem nagy ügy.

Koronavírus nélkül ötéves mélyponton lett volna... Koronavírus nélkül persze lett volna influenza, rák, szívproblémák. És halál is, ahogy minden évben. Volna mit javítani persze mert évente 41 ezerrel több magyar hal meg, mint svéd. És most már koronavírusban is 2 ezerrel több magyar halt meg mint svéd, dacára annak, hogy nem is vezettek be számottevő korlátozást a halvérű skandinávok. 

A hírszerkesztőknek Ceglédi Zoltán politikai elemző már adott szórakoztató tanácsokat, ezért én most nem kikarikírozni szeretném ennek az ábrának a "rövid történetét". Továbbra is úgy gondolom, hogy effektíve manipulatív propagandát írni a legnehezebb műfaj és átérzem a kollegák klikkbét miatti kötelezettségekből fakadó gyötrelmeit is.

...Játsszunk bátran a számokkal! A legegyszerűbb a dolgunk, ha ma több fertőzöttet találtak, mint tegnap. Ekkor nyugodtan írjuk le, hogy exponenciálisan nő, mivel egyetlen, a Facebookot lezárási mániával teleordító „tudós” sem tudja, mit jelent az, hogy exponenciális, nem is fog minket kijavítani. Ha kevesebb fertőzött lett, akkor tegyük a címbe a halottak számát. Nyelvi trükk: bármikor leírhatjuk, hogy „nőtt a halottak száma”, hiszen ez egészen a Feltámadásig így lesz. Keressünk jelentőségteljesnek tűnő számokat, például „átlépte a négyezret”. Ha egyik sem segít, ha minden túl kedvező, akkor tegyük a címbe, hogy keveset oltottak, vagy keveset teszteltek. Mert ugye, mihez képest kevés a teszt, ezt mondhatjuk napi ötezer és huszonötezer mintavételnél is. Követeljük hangosan, hogy a WHO által előírt 5% legyen a tesztpozitivitás. Ha ezt közelíti a valóság, vigyük le gyorsan 3%-ra az elvárást. Ha pár napja már minden csökken, akkor vegyük elő a hétnapos mozgóátlagot, így a korábbi számok kicsit feljebb húzzák a függvényünk végét.

Ha még mindig minden szám túl jó, akkor mondjuk azt, hogy az egész nem ér, mert hétvégén keveset tesztelnek. Ha hétfő van, akkor pedig még a kevés hétvégi teszt hatása alatt állunk. Ha meg kedd van… akkor a keddet is vegyük ki a pakliból. A kedd híresen megbízhatatlan nap, olyan kis kópé, keddenként megbocsátó mosollyal nézünk a számokra, paskolgatjuk a buksi fejecskéjét, hát téged aztán biztosan nem veszlek komolyan. Megjön a kedve, ha vár a keddre. A hétvége, a hétfő és a kedd sem ér, káposzta a fejük! Ha viszont jövő kedden csúnyább számok jönnek, akkor persze „belobbant” és „megugrott”. Bármit bármivel összehasonlíthatunk, nincs szabály! Teljesen valid riogatás, hogy „az elmúlt 9 csütörtökből 5 esetében a heti növekmények különbsége átlagosan 40% volt”

(Ceglédi Zoltán: Hogyan írjunk hatásos cikket a koronavírusról? 1. A cikk persze a mainstream médiában nem jelenhetett meg, a szerző a saját oldalán kellett közölje.)

Erről a "mi lett volna koronavírus nélkül" trükkről azonban még a sokat tapasztalt Ceglédi Zoltán sem tudott.

(Egy biztos a média elvesztett volna egy éve tartó folyamatos ziccert: olcsó kattintásbarát kontentnyersanyagot. Nem is szívesen engedik ki hát a kezükből. Addig sem kell közbeszerzések után oknyomozni, ha már ellenzéki média...)

hu_mortalitas_nagyobb.PNG

A januári adatokból, ha csak az elmúlt hét évet nézzük is, (aminek egyébként nem látom értelmét, mert indokolatlanul szűkíti le a referenciaidőszakot) csak egyetlen következtetés voható le: a pandémia ellenére 2021 halálozási statisztikái egy meglehetősen átlagos, közepes évet mutatnak. Iszonyú pechje van az adatokkal azoknak, akik valami drámát akarnak bemutatni. Hálistennek. Az elmúlt hétből három évben is magasabb volt a halálozások száma: 2015, 2017, 2019-ben is, mint a sajtó által humanitárius katasztrófának beállított 2020-2021-ben. Ráadásul 2017-ben és 2019-ben is minden korcsoportban magasabb vagy azonos nagyságú volt kivétel nélkül, még a pandémiának kitett idősek körében is, ha szeretitek a szót, leírom: szignifikánsan magasabb.

(A sajtónyelvben az exponenciális szinonímája, a közbeszédben behelyettesíthető bámely női felmenő inzultálására szánt szóval.)

Közismert tény, hogy 65 év alatt a COVID-19-nek nincsen statisztikai értelemben számottevő áldozata. És a 24.hu grafikonja alapján még 65 év felett sem okoz szokatlanul magas drámai mértékű halálozást. Ezek a tények. Szemfényvesztés mást belemagyarázni a számokba. De ezt ma újságírásnak nevezik valamiért. 

2021 tehát pont az átlagos januárt hozta. De ha még ez lenne a legmagasabb januári mortalitást produkáló év is a hétből: ami 2017 volt és 15%-kal többen haltak meg, mint idén januárban, akkor sem lenne semmi különös. Még egy 20%-os mortalitási többlet sem rendkívüli esemény. De nem volt ilyen. És sehol a világon nem volt ilyen tavaly sem. Ettől még pandémia van és szedjen mindenki amúgy is, de most tényleg sok D-vitamint, de nincs tragédia, nem kell pánikolni, nincs értelme lezárni, szájmaszkot hordani lehet, de indokolatlan kötelezővé tenni. Lásd még Svédország és tényleges szakértők...

hu_mortalitas_65_alatt.PNG

Ha csak a 65 év alattiak statisztikáit nézzük ráadásul 2021 januárja nemhogy átlagba besimuló, de meglehetősen "enyhe" évkezdet volt. Erről lenne értelme még beszélni. Reméljük így is marad.

Továbbra sem kizárható, hogy egy harmadik hullám akár rosszabbra fordulhat, ahogy erről is írtam, de történelmi példa alapján és nem öncélú rémisztgetésből. Nekem azért kell megérvelnem adatokkal és tényekkel minden leírt mondatot, mert a médiában megszólaló felkent szakértők és újságírók ezt nem teszik meg. Egy-egy hónap vagy hét pláne nap adatainak összevetése egy tetszőleges korábbi év azonos időszakával amúgy is mérsékelten hasznos, mert egészen nyilvánvaló, hogy a dátumon kívül az adott időszakban egyedi időjárás vagy más lazán vagy sehogy a naptárhatáshoz kapcsolódó jelenség, természeti katasztrófa, járvány stb. időben "előre-hátra mozoghat", sokkal inkább hat és befolyásolja az aktuális összetételű népességben az aktuálisan uralkodó megbetegedéseket...

Ennek ellenére tanulságos volt megnézni mégis ezt az adatsort és lecsapni néhány magaslabdát a járványmédia csetlés-botlásairól. Mert ugyanaz jön ki rendszerint, amit már a meglepően kedvező brit szeptemberi halálozási statisztikák kapcsán írtam: Amit a brit halálozási adatok a COVID-19-ről mutatnak. Mit mondana Churchill a brit halálozási statisztikáról?

Annak a hónapnak az adatai éppúgy egy adat, amiből önmagában nem következik beismerten semmi, ahogy januáréból sem. De legkevésbé az, amit belemagyaráznak. Az egész médialélektana az, ami érdekes és, ami megér egy posztot. No meg  a kommentariátus lélektana, amelyik akkor rögtön kifogásolta, hogy hogy merek egy "jó" hónapot kiemelni, csalást kiáltottak, de remélem, most a 24.hu zseniális januári "összehasonlító elemzése" alapján is kígyót-békát kiabálnak majd most a szerzőre, hiszen egyforma mércével mérnek és nem befolyásolja ítéleteiket, hogy mit szeretnének olvasni. Megjegyzem: sem akkor sem most nem állt szándékomban egyetlen hónapot kiemelni és az alapján bármit kinyilatkoztatni, a posztok NEM ARRÓL szólnak, hogy mi volt szeptemberben vagy januárban, arról szólnak, hogy mi van a valóságban, mi van a médiában és mi van a fejünkben, helyes viszonyítási pontokról és a dolgok helyi értéken való kezeléséről.

Eddig a jó hírek. Egyébként meg rossz híreim vannak kedvenc időutazós sorozatunkat illetően, sajnos, legalább is az én idővonalamon:

Igazán jó csattanót nem tudok a végére kitalálni. Érdekességeket még talált az adatsorban a 24.hu újságírója: "Az idősebb embereket tekintve a páratlan évekre jellemző kiugrásokat figyelhetjük meg, 75 év felett pedig minden csoportban kevesebben haltak meg 2021 januárjában, mint 2019-ben."

A második fele majdnem jó: 2017-ben és 2019-ben is szinte minden korcsoportban többen haltak meg, nemcsak 75 felett. Az első fele tényszerűen valóban helytálló észrevétel, de tényleg nem akarok pálcát törni a szerző, a (kapaszkodj meg!) SZÓRAKOZTATÓ ROVAT VEZETŐJE (SIC!), Molnár Dávid felett, aki valamiért ezt a COVID-hírt jegyzi: de ez akkor sem egy olyan jelenség, amit feltétlenül meg kell jegyezni egy újsághírben. Nagyon alapos ok kéne, hogy valaki ebből írja mondjuk a szakdolgozatát, kétséges, hogy nem egy furcsa véletlenről van szó, ami szóra sem érdemes. 

Alig hiszem, hogy az évszám páratlansága vagy párossága különösebb hatással lenne az idősek mortalitására: az viszont tény, hogy még ez is "szignifikánsabban kimutathatóbb", mint a COVID-19 hatása akár a 75 év felettiek halálozási adataira, is. Nota bene. :)

Az újságírásnak szignifikánsan kimutatható hatása van az egész társadalomra. Akkor is ha szemmel láthatóan komoly szellemi munka sosincs ezek mögött a napi jelentések mögött, futószalagon és kutyafuttában készülnek.  Ezért írtam ezt a posztot.

(Ez a szerző egyébként adatelemzőként dolgozik, nem újságíró)

A blog 2015 végén azért indult, hogy az ideológiai szekértáborokon túllépve tiszta vizet öntsön a pohárba.
Olvasottságunk 2020-ban lépte át az egymilliót.
Posztjainkat számos országos és helyi portál megosztotta vagy hivatkozta az Indextől a Mandinerig, a Mércétől a Propellerig, a Hírolvasótól a Kapuig, a Balmixtől a social mediáig...
Köszönöm, ha lájkolod és megosztod írásainkat, kövess minket: facebook.com/kilonem100, ha támogatni szeretnél: patreon.com/kilonem100 — köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr516446102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Politológus Mihály 2021.03.03. 10:08:05

Az alap állítással, miszerint általában szarok a covidos cikkek, egyetértek.

Január a 2. hullám lefutó szakasza volt, ekkor kevesebben haltak meg, mint egy erősebb influenzás év felfutó szakaszában.

Most viszont egy a másodiknál is durvább hullám felfutó szakaszában vagyunk, 2 nap alatt 85-en kerültek lélegeztetőgépre. Ilyen ütemben napokon belül meghaladja az intenzív osztályok terhelése a decemberit, miközben tömegével mondanak fel az egészségügyben.

Ez most a farkast kiáltó fiú esete, már senki nem hisz a médiának, amikor tényleg nagy baj van.

Egyébként a svédeknél is megkezdődött a 3. hullám, és Stockholmban és más régiókban is ajánlott már a tömegközlekedésen a maszkviselés. www.bloomberg.com/news/articles/2021-02-23/swedish-face-mask-skepticism-fades-as-infection-rates-rise

Politológus Mihály 2021.03.03. 11:01:10

"Közismert tény, hogy 65 év alatt a COVID-19-nek nincsen statisztikai értelemben számottevő áldozata."

Már ez sincs így sajnos: "a második hullámban az intenzív osztályra kerülők átlag életkora 60-70 év volt, ez most 55 évre csökkent" 444.hu/2021/03/03/honvedkorhaz-foorvosa-a-fiatalok-egyre-nagyobb-veszelyben-vannak

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2021.03.03. 15:07:20

@Politológus Mihály: felhívnám a figyelmedet a HVG cikkében nem éppen hemzsegő adatok HIÁNYÁRA. Magyarán semmilyen statisztikájuk nincs. Ettől még lehetne igaz. Lehetne hamis. Az eddigi eredmények alapján a fiatalokat nem érinti a járvány -- ismétlem statisztikai értelemben. Ettől még beteg bárki lehet. De nincs szó arról, hogy a szokásosnál nagyobb veszélynek lennének kitéve.

A HVG cikke is megérdemelne egy hasonló posztot, de azért tényleg van egy határ. Meg kicsit túlzás is lenne. Anekdota NEM HÍR. Ennyit kéne róla írni.

És igen, abban igazad van, hogy lehet rosszabb. Erről szólt az 1889-es járványt ismertető előző cikkem.

Piffu 2021.03.03. 22:28:21

@Politológus Mihály:

Kedves Mihály!

Kend soha nem szokta korpamentes orvosprofesszorok, mikrobiológusok, egyetemi tanárok írásait olvasni, videóit nézni? Pedig illene, és el kellene gondolkozni, hogy mi a célja, és mi lesz a vége ennek az egésznek. Ahogy a törvények nem ismerete nem ment fel a következmények alól, a valós helyzet fel nem ismerése sem fog felmenteni senkit az alól, ami kiépülőben van. Ideje lenne felébredni, mert nagy bajok lesznek.

"Január a 2. hullám lefutó szakasza volt, ekkor kevesebben haltak meg, mint egy erősebb influenzás év felfutó szakaszában."

Január nem lehetett a 2. "hullám" lefutó szakasza, mert

A. nem volt első hullám sem
"A mintegy 18 ezer ember bevonásával májusban végzett országos, reprezentatív koronavírus-szűrővizsgálaton az elvégzett 10 575 PCR-tesztből 3 lett pozitív – jelentette be Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora, a klinikai járványelemző munkacsoport vezetője szerdán, az eredményekről tartott sajtótájékoztatón."
koronavirus.gov.hu/cikkek/merkely-10-575-pcr-tesztbol-3-lett-pozitiv-az-orszagos-szuresen

B. Nem hullámok vannak, hanem (Közép-Európában) téli hónapokhoz kapcsolódó járványok.

"Most viszont egy a másodiknál is durvább hullám felfutó szakaszában vagyunk, 2 nap alatt 85-en kerültek lélegeztetőgépre."

1. Miért, eddig mikor, hányan kerültek lélegeztetőgépre?
2. Mi értelme van az ún. "védekezési idiotizmusnak", ha semmilyen hatással nincsenek az ún. "járványgörbére"?
3. Mitől durvább és minél?
4. Miért teszik lélegeztetőre a covidosokat, mikor lassan egy éve harsogják a szakértők, hogy nem szabad őket lélegeztetőgépre rakni?

" Ilyen ütemben napokon belül meghaladja az intenzív osztályok terhelése a decemberit, miközben tömegével mondanak fel az egészségügyben."

Akkor te, mint szakértő, magyarázd már el, hogyan bírta az intenzív osztály mindenféle összeomlás nélkül pl. az 1999/2000-es influenzajárványt, amikor 37.000 ember halálát tulajdonították az influenzának, és az akkor 2-4 hónapos járvány idején annyian fordultak betegen (nem tesztpozitívan) orvoshoz, mint idén az összes tesztpozitív szám háromnegyed év alatt?

www.napi.hu/nagy_kar_es_nagy_uzlet_az_influenza.102804.html

A médiának már azt se érdemes elhinni, amit kérdez. De mondjuk ez nem most kezdődött.

Egyébként a svédeknél is megkezdődött a 3. hullám,
Ezt ki mondta, a svédek?

A svédeknél él 10,23 M ember, kb. nulla védekezéssel meghalt - állítólag covidban - 12.882 ember.

Nálunk 9,66 m ember, és szétmaszkoltatva, kijárási tilalommal (röhej) 15.324.
Aki még ezek után sem kezd el töprengeni, az menthetetlen, attól tartok.

Piffu 2021.03.03. 22:42:24

@Politológus Mihály:

" "a második hullámban az intenzív osztályra kerülők átlag életkora 60-70 év volt, ez most 55 évre csökkent"

Kik ezek, hol vannak, és hogy lehetnek ők az intenzíven és nem a haldoklók?

Az utolsó ötven halottat megnéztem, mind súlyos krónikus betegek, hármat kivéve. Kettőnek az adatai még "feltöltés alatt" (gondolom talán boncolják őket) és egyikről írják, hogy "jelenleg nem ismert egyéb betegsége).

Átlagéletkoruk 74,5 év...

Ja, és hogy tudjuk a "betegek számát" levinni hirtelen 24 éves átlagéletkorra? Teszteljünk néhány napig csak egyetemistákat...A betegnek újabban úgyis szinonimája a "tesztpozitív"...

Piffu 2021.03.03. 22:43:39

@A kiló nem százat jelent.:

" lehet rosszabb" ... lehet...1984. Orwell. 2030. Grand Reset.

alöksz róz 2021.03.03. 23:29:02

@Piffu: "4. Miért teszik lélegeztetőre a covidosokat, mikor lassan egy éve harsogják a szakértők, hogy nem szabad őket lélegeztetőgépre rakni?" - mert aki nem tud lélegezni, azt ha nem rakják rá, akkor 100% hogy igen hamar meghal. az orvosok se teljesen hülyék. tisztában vannak vele, hogy amíg lehet, kerülni kell a gépi lélegeztetést. ezt merkely már tavaly tavasszal kifejtette, ha esetleg lemaradtál volna róla.

alöksz róz 2021.03.03. 23:32:24

@Piffu: "2. Mi értelme van az ún. "védekezési idiotizmusnak", ha semmilyen hatással nincsenek az ún. "járványgörbére"?" - jó lenne tudni. szlovéniában megdőlt a lezárás mítosza, szlovákiában a tesztelésé.

kamugyar 2021.03.04. 11:36:52

Ez a sztori érdekesnek tűnik, viszont még csak elolvastam, a forrásokat is amik cikkben vannak, de az ellenőrzés, hogy hitelesek e most jön. Azért rakom ide, mert pl a bloggernek van rutinja ebben és a kommentelőknek is. Több szem többet lát...: corona-transition.org/geimpfte-in-israel-haben-eine-40-mal-hohere-mortalitat-als-ungeimpfte
Annyi biztos, hogy a lejárató és eltüntető kampány elindult.

Piffu 2021.03.04. 14:32:02

@alöksz róz:

Sajnos a tapasztalat szerint egyes orvosok teljesen hülyék, mások meg teljesen normálisak.

"mert aki nem tud lélegezni, azt ha nem rakják rá, akkor 100% hogy igen hamar meghal"

Akit ráraknak, az a tapasztalatok szerint biztosan meg fog halni, akit aktív, tubusos lélegeztetőre raknak. És bizony rárakják őket, pedig Wuhanban, és április környékén már Európában is felhívták a figyelmet rá, hogy 80 %-os szaturációt (erősen látható cianózisnál is) átvészelnek a covidosok, de az intubálást nem. Olaszoknál is elsiették az intubálást, nem "tököltek"... Pedig bőven van szakirodalom, és betegstatisztika.

Ja, Merkelynek már azt se hiszem el, amit kérdez....

Piffu 2021.03.04. 15:23:16

"Be lehet oltani több tízezer embert, és nézni, hogy mennyire hatékony, de valójában amikor már milliók vannak beoltva, akkor fog kiderülni az, hogy ez mennyire volt jó."

Dr. Szlávik János

vimeo.com/515381256

Wimler 2021.03.04. 15:42:39

@A kiló nem százat jelent.:

Ha van jó oldala ennek az egész járványhelyzetnek, az a magadfajta álhírgyáros, álszakértők totális bukása. Ez az egész helyzet tökéletesen rávilágít arra, hogy miért fontos a tudomány, miért kell a tudósokra hallgatni az emberiségnek, az ilyen önjelölt kamu-megmondóemberek helyett.

Tökéletesen látszik, ahogy kivétel nélkül az összes, hatalmas arccal, mindenkit kioktató (köztük a témát nálad milliószor jobban ismerő szakérőket), helyzetértékelésed és jövendölésed, orbitális bukta lett, még ha ezt te nem is fogod elimserni soha az életben - mert ahhoz ugye gerinc is kellene.

Ez a poszt egy újabb kétségbeesett próbálkozás részedről, de ez is csak egy újabb bukta.

Az a helyzet, hogy az általad lenézett, kigúnyolt mainstream médiának és a csak celebtudósként hivatkozott szakembereknek lett igazuk. Persze akinek van egy csöpp esze, az tudhatta ezt az első perctől, hisz a mainstream médiában igazi újságírók dolgoznak, a celebtudósok pedig valójában tudósok, megfelelő végzettséggel, tapasztalattal, tudással és hozzáértéssel.

Ezekből neked egyik sincs, így nem meglepő, hogy soha, semmiben nem is lesz igazad szakértőkkel szemben, hisz ők értik amiről beszélnek, te pedig csak ugatod.

alöksz róz 2021.03.04. 17:35:24

@Piffu: "Akit ráraknak, az a tapasztalatok szerint biztosan meg fog halni, akit aktív, tubusos lélegeztetőre raknak." - hát bocs papám, de ez így egy jó nagy hazugság.

csak vagdalkozol, mert nem tudhatod, kiket raknak lélegeztetőgépre. te mit csinálnál ha aközül kéne dönteni, hogy biztosan meghal vagy talán van egy kis esély h nem hal meg? vagy még durvább: meghal 1-2 órán belül vagy talán még 2-3 napot is kihúzhat? vagy ha látod h mindenképp meghal holnapután reggelre mert olyan súlyos beteg akár a koronavírustól függetlenül is? nem raknád rá a lélegeztetőre?
(az tény h sok faszság és hazudozás van a témában, meg azzal is tisztában vagyok h a sok egymásnak ellentmondó szarból valamit úgyis el kell hinni, de ettől még nem kötelező átesni a ló túloldalára)

Tomanovics Gergely · http://tomanovicsgergely.blog.hu 2021.03.04. 19:44:29

"Maga az adatsor (és a cikk is) valójában érdektelen. 2020, ahogy 2021 is éppolyan év, mint a többi, ténylegesen nincs semmi látnivaló, ami szerintem jó hír: még a tízenezer COVID-áldozat is belesimul a szokásos adatsorokba. Nincs kiugrás és ennek akár örülhetnénk is"

Hát azért annyira nem simul bele, csak a 24.hu grafikonja bénácska egy kicsit. Ez a saját verzió ugyanabból a KSH adatsorból dolgozik, de ezen szembeötlő a többlet 2020 év végén az elmúlt 5 évhez képest: tomanovicsgergely.hu/post/nem-latszik-a-koronavirus-hatasa-a-magyar-halalozasi-adatokon?lang=hu

Wildhunt 2021.03.04. 20:06:12

@Piffu:, @alöksz róz: innen könnyű beszélni. Az orvos meg ott áll és döntenie kell. Majd 5-10 év múlva, mikor pontosan ismerjük ezt a betegséget is, tudjuk hogy most mi volt a rosszabb megoldás.

Glokta 2021.03.05. 11:29:47

@Wimler: "Az a helyzet, hogy az általad lenézett, kigúnyolt mainstream médiának és a csak celebtudósként hivatkozott szakembereknek lett igazuk. Persze akinek van egy csöpp esze, az tudhatta ezt az első perctől, hisz a mainstream médiában igazi újságírók dolgoznak, a celebtudósok pedig valójában tudósok, megfelelő végzettséggel, tapasztalattal, tudással és hozzáértéssel."
Az a baj, hogy a mainstream média és a szakemberek is sokszor tévedtek, és így nem meglepő, ha meging az emberek bizalma bennük.

Hatalmasat tévedtek januárban és februárban, amikor komolytalannak tartották a koronavírust, és inkább az influenza elleni védekezést javasolták (pl. eu.usatoday.com/story/news/health/2020/02/17/nih-disease-official-anthony-fauci-risk-of-coronavirus-in-u-s-is-minuscule-skip-mask-and-wash-hands/4787209002/) és a média valami ázsiai, távoli gondként mutatta be a járványt, és a kínaiak totális lockdownját pedig valami emberi jogokat sértő, szükségtelen eszköznek (pedig, mint kiderült, az működött).

Sok szakértő és járványtudós (pl. Müller Cecília vagy Fauci) tévedett tavasszal, amikor értelmetlennek, vagy akár veszélyesnek mondták a maszkviselést (bár egyesek szerint akkor volt igazuk).
Magyarországon nagyot tévedtek, amikor attól féltek, hogy az érettségi megrendezése vagy a karácsonyi egynapos 'lazítás' majd berobbantja a járványt.
Úgy általában, nevetséges volt, hogy tavasszal címlapon hozták a napi 10 koronavírusos halottról szóló híreket, ami meg se látszott a halálozási görbén és sápítoztak, hogy Szlovákia a maga 500 halottjával mennyivel jobb, mint Magyarország 1200-al.

Ősszel éppenséggel igazuk lett, csak az a baj, hogy ekkor már tömegek nem bíztak bennük. Aki mindig farkast kiált, annak nem hisznek, ha jön.

alöksz róz 2021.03.05. 13:38:19

"Erről a "mi lett volna koronavírus nélkül" trükkről azonban még a sokat tapasztalt Ceglédi Zoltán sem tudott." - ez a világ egyik legprimitívebb kommunikációs trükkje/érvelési hibája, a világon bárminél lehet hasra ütve egy sokkal nagyobbat vagy sokkal kisebbet mondani. de láthatóan mégis nagyon jól működik.
és ez kibaszott idegesítő

alöksz róz 2021.03.05. 13:39:07

@Glokta: "pedig, mint kiderült, az működött" - és oda nem hurcolják be? fölöttébb érdekes.

Piffu 2021.03.05. 15:04:31

@Wimler:

"Az a helyzet, hogy az általad lenézett, kigúnyolt mainstream médiának és a csak celebtudósként hivatkozott szakembereknek lett igazuk. Persze akinek van egy csöpp esze, az tudhatta ezt az első perctől, hisz a mainstream médiában igazi újságírók dolgoznak, a celebtudósok pedig valójában tudósok, megfelelő végzettséggel, tapasztalattal, tudással és hozzáértéssel."

Az a helyzet, hogy vagy egy aljas vírustálib vagy, vagy olyan sötét, mint az éjszaka.
A mainstream médiának lett igaza? Mi a francban lett igazuk? Harmincezer-ötvenezer halottunk van? Tele vannak a kórházak? Minden második ember beteg lett, mint egy influenzajárványban? Mit csináltak az egészségügyben, amikor pár hét alatt fordultak annyian BETEGEN influenzása orvoshoz, mint most egy év alatt? Amikor 37.000 ember halálát írták az influenzajárvány rovására az ezredfordulón?

"Persze akinek van egy csöpp esze, az tudhatta ezt az első perctől"

Itt magadra gondolsz, aki az első perctől bevette (vagy terjeszti) a rémhírt? Muhahaha, az megvan hánytízezer orvos és egészségügyi dolgozó tiltakozik már világszerte? Hány médiaszakember bírálja a negyedik hatalmi ág hazugságait? Ha nincs fogalmad, akkor ne hergeld magad, mert el vagy maradva. Az megvan, hogy a te "szakértő újságírós" médiád semmiről nem számol be, ami a covid-lezárások miatti tiltakozásról szól? Arról van fogalmad, hogy a gugli kiszűri a híreket, amelyek arról szólnak, hogy átverés áldozatai lettünk? Hát számolni tudsz-e észkombájn? Menj már át a kormány covid-oldalára, nézzél már rá az állítólagos covid halottak számára, és számold már ki, hogy a közel egy éve tartó járvány alatt mégis hányan haltak meg megyénként állítólag covidban? Vagy ez már túl nehéz egy ekkora iQ fighternek, mit amekkora te is vagy?

"mainstream médiában igazi újságírók dolgoznak"

Persze, persze, álmodozz csak...

"celebtudósok pedig valójában tudósok, megfelelő végzettséggel, tapasztalattal, tudással és hozzáértéssel."

Ja, azt látjuk. Azt a kurvanagy hozzáértést...tudod kik a hozzáértők?
Bhakdi professzor, na az a szakértő. Nem a "celebtudósok", akik össze-vissza hazudoznak, de annyira, hogy már maguk is belezavarodnak:

vimeo.com/515381256

Lenne rá egy fogadásom, hogy BKZS vagy XD

Piffu 2021.03.05. 15:34:59

@alöksz róz: "Thomas Voshaar, a Moersi Bethania kórház tüdőrészlegének főorvosa: A korona elleni harcban a legnagyobb hiba a korai mesterséges lélegeztetés
Jelenleg több mint 5000 Covid-beteget ápolnak a német kórházak intenzív osztályain. Több mint a felénél alkalmazzák a mesterséges lélegeztetést. Thomas Voshaar tüdőgyógyász szerint ez veszélyes, indokolatlan, és hozzájárul a kórházi kapacitások túlterheléséhez.
...a lélegeztetés sok esetben nemcsak hogy fölösleges, hanem kontraproduktív. Dr.
„Tény, hogy Németországban túl gyorsan rátesszük a betegeket a lélegeztetőgépre“, mondja Dr. Voshaar. “A mesterséges lélegeztetés ugyan egy fontos életmentő intézkedés súlyos esetekben, de sok Covid-betegnél semmi nem indokolja alkalmazását.”És ami még súlyosabb: Az intubálás erősen megemeli a kezeltek mortalitását. “A lélegeztetőgépre tett Covid-betegek 50 %-a meghal. “És ez jelzi, hogy más utat kell keresnünk a kezelésben.” – figyelmeztet a tüdőgyógyász.
„A már eleve legyengült tüdőt károsíthatják a nyomó- és nyíróerők, valamint a magas oxigénkoncentrációk.“ – magyarázza a főorvos. “A tüdő sem az egyiket, sem a másikat nem szereti. De minél rosszabbul dolgozik, annál nagyobb nyomásra és annál magasabb oxigénkoncentrációra van szüksége, hogy ellássa a sejteket oxigénnel. Ördögi kör. Három nap után exponenciálisan megnövekszik a komplikációk kockázata.
Ehhez jön még, hogy az invazív kezelés idejére a betegeket mesterséges kómába kell vinnünk. És éppen az idősebbek azok, akik nehezen tolerálják a hosszabb ideig tartó altatást. Az intubáció meghosszabbítja a tartózkodást az intenzív osztályon és így lefoglalja a kapacitásokat. Az intubáltak átlagban három hétig maradnak az intenzív osztályon. Aki túléli a kezelést, még az is hetekig marad kórházban.
“A helyzet tarthatatlan. Milliárdokba kerül a lezárás (lockdown), amelynek azt kellene megakadályoznia, hogy túlterheltek legyenek az intenzív osztályok, miközben olyan kezelést alkalmazunk, amely közrejátszik a betegek értelmetlen halálában, ráadásul leköti az intenzív osztályokat? Ennek így semmi értelme.” – mondja a főorvos.
Voshaar: A túl korai intubálás a pandémia elleni harc egyik legnagyobb hibája
A pandémia kezdetekor Voshaar kezdeményezését az invazív lélegeztetésnek csak abszolút szükséghelyzetben történő alkalmazására meg nem értéssel fogadták kollégái.
„A kínai modellt követtük, amely azt az üzenetet hordozta, hogy sokan meghalnak, ha túl későn intubálunk. És ez ahhoz vezetett, hogy túl korán alkalmaztuk a gépi lélegeztetést. A korai lélegeztetés a súlyos koronabetegek kezelésének legfontosabb eleme lett. De ez lett a pandémia elleni harc legnagyobb hibája. Ez vezetett az olasz, spanyol és francia kórházak magas halálozási adataihoz." Az első hullám idején sokan felfigyeltek a lélegeztetőgépes kezelés magas halálozási adataira. New Yorkban ez a 80 %-ot is meghaladta, de az USA többi területeire is jellemzőek voltak a magas halálozási adatok.
Időközben több klinika és kórház átállt a koronabetegek nem invazív lélegeztetésére.
„Komoly tapasztalatokkal rendelkezünk az intubáció nélküli lélegeztetés alkalmazásában, pontosan a súlyos tüdőgyulladásoknál és az abból eredő légzési elégtelenségnél.“ – magyarázza Voshaar, aki már a kilencvenes években is ezen a területen kutatott. „Akkori tapasztalatainkra alapozva már márciusban kifejlesztettük hazai és külföldi kollégáinkkal együtt a súlyosan beteg koronapáciensek kezelési koncepcióját.“
Dr. Voshaar: Hibás az intubálás 90 % alatti oxigéntelítettségnél
“90 % alatti oxigéntelítettség gyakran előfordul tüdőgyulladás esetében. Az emberi test számára az alacsony oxigéntelítettség ugyanaz, mint az anémia, azaz a vérhiány. De az anémia esetében sem reagálunk pánikszerűen.” – mondja Dr. Voshaar.
„Aki légzőmaszkot kap, azt naponta több órán keresztül vagy folyamatosan viselnie kell. De betegeink átlagban a tünetek fellépésétől számítva 6-12 napon belül elhagyhatják a kórházat. Tehát a kórházi tartózkodási idő a felére csökken. Mert az invazív lélegeztetéssel ellentétben betegeink önállóan lélegeznek, nem helyezik őket mesterséges kómába, lehet velük kommunikálni és nem kell őket mesterségesen táplálni.
Így sokkal kevésbé kockázatos ez a fajta lélegeztetés. – mondja Dr. Voshaar.
A pandémia kezdete óta a Moersi kórházban 250 beteget kezeltek, és csak 15-en haltak meg közülük. Ez 5,5 %-os halálozási aránynak felel meg. Evvel szemben a német kórházakban a Covid-betegek halálozási aránya 22 % az összes korosztályt és súlyossági fokot is figyelembe véve. Természetesen vannak esetek, amikor elkerülhetetlen a gépi lélegeztetés. De ez nem ingatja meg Voshaar meggyőződését, hogy a német kórházakban alkalmazott túl korai intubálás nem a beteg érdekeit szolgálja.
“Alapelvünk itt a Moersi kórházban: Intubálás amilyen későn csak lehet, vagy egyáltalán nem.” – mondja Voshaar.

www.focus.de/gesundheit/news/bis-zu-50-prozent-sterben-daran-lungenarzt-fruehe-kuenstliche-beatmung-ist-groesster-fehler-im-kampf-gegen-corona_id_12787476.html

Piffu 2021.03.05. 15:37:19

@Wildhunt:
Nem, legalább háromnegyed éve tudjuk, mi a megoldás. Lásd eggyel feljebb Voshaar tüdőgyógyász cikkét.

Piffu 2021.03.05. 15:44:36

@Glokta:

"Ősszel éppenséggel igazuk lett, csak az a baj, hogy ekkor már tömegek nem bíztak bennük. Aki mindig farkast kiált, annak nem hisznek, ha jön."

Akinek még most se esett le, hogy mi a pálya, aki még most sem nézi meg a statisztikai adatokat, vagy értelmezni nem tudja, aki nem hallgat azokra a tudósokra, akiket nem vakcinagyárak fizetési listáin kell keresnünk, vagy akiknek a külügyminisztere nem a Rócsildékhoz jár a következő feladatokért, azok vajon mikor és mire ébrednének fel? Menthetetlenek?

Időnként azon gondolkozom, hogy vajon akik ezt a mostani műsort írták, szervezték, rendezték és lebonyolítják, vajon nekik a jövőben kikre lesz szükségük? Elbutított, bármit és fél percen a bárminek az ellenkezőjét is elhinni képes, valóságértelmezésben teljesen járatlan, ellenben robotrendszereket jól kezelni képes, soha-nem-kérdezőkre, vagy esetleg pont azokra, akik fél pillanat alatt "levágják", hogy mi a helyzet, akik nehéz helyzetekben gyorsan reagálnak, akik pontosan észreveszik és követik a háttérfolyamatokat is, akik egy jövőbeli covidműjárványhoz képest valós, bolygót érintő problémákra is gyors észjárással és kreativitással tudnak majd ragálni? A választ nyilván nem tudom, de gyanítom, hogy az utóbbiakat majd kinevelik a saját leszármazottaikból, azaz tényleg a buta, bármikor bármivel és az ellenkezőjével is megvezethető, tudatlan, tájékozatlan, de annak szándékától is távol álló nem túl nagy tömegre lesz szükségük. Úgyhogy a covidvallás híveire valószínűleg szükség lesz. Mármint töredékükre. Persze tévedhetek, nem vagyok én müllercili...

Glokta 2021.03.05. 16:04:55

@alöksz róz: "és oda nem hurcolják be? fölöttébb érdekes."
Jóval kevesebb repülőjárat van, több tesztet is le kell tenni beutazás előtt és után, gyakran 14 nap karantént is megkövetelnek.
Ha megjelenik csak néhány koronavírusos eset egy városban, a teljes várost és környékét lezárják.
Az ausztrálok is valami ehhez hasonlót csinálnak, és láthatóan működik...

Piffu 2021.03.05. 16:40:39

@Glokta:

Meg leginkább az működik, ami Tanzániában van. A Tanzán elnök szépen beküldött tesztelésre néhány papaya, kecske, mangó mintát, és mikor mind pozitívnak bizonyult, azt mondta a fickó, hogy anyátok csicsója, és azóta Tanzániában nincs járvány:

gerakandrea.com/blog-magyar/blog/tanzania-az-orszag-ahol-nincs-koronavirus-jarvany

alöksz róz 2021.03.05. 16:42:00

@Piffu: most vajon milyen ajtókat döngetsz, nézzél már szét :-)
"A Semmelweis Egyetem által, az ITM megbízásából a négy hazai orvosképző egyetem nevében, előzetes igényfelmérést követően lebonyolított lélegeztetőgép beszerzés, maradéktalanul megfelel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megújult ajánlásának, amely a koronavírusos betegek esetében azt javasolja, hogy ameddig lehet, el kell kerülni az invazív lélegeztetést és javasolja a non-invazív módszereket."
mandiner.hu/cikk/20200522_lelegeztetogep_beszerzesek

alöksz róz 2021.03.05. 16:46:36

@Piffu: egy fillért nem tennék fel ellene :-)

Piffu 2021.03.05. 17:03:25

@alöksz róz:

És lám, mégis hány covidos van ma lélegeztetőgépen? 677. Vagy nem covidosok, vagy nem tartják be az ajánlásokat...

alöksz róz 2021.03.05. 17:14:39

@Piffu: szerintem is esélyes hogy ő az

alöksz róz 2021.03.05. 17:22:18

@Piffu: a saját forrásodat, amit bemásoltál, elolvastad legalább? nem hiszem, akkor nem írnál olyanokat, hogy mindenki meghal akit lélegeztetnek, azért halnak meg a kovidosok mert lélegeztetőgépre rakják őket.
ajánlom figyelmedbe a következő megállapításokat: a lélegeztetés fontos intézkedés súlyos esetekben, vannak esetek amikor elkerülhetetlen.
őrizzük má meg a józanságunkat :D

Piffu 2021.03.05. 18:11:44

@alöksz róz:

Nyilván nem mindenki, nyilván túloztam, de kismillió forrást olvastam el különböző nyelveken az elmúlt háromnegyed évben erről, hogyan hagyták figyelmen kívül az ajánlásokat NY-ban, Bergamoban, meg még tököm tudja, hány helyen. És most olvastam egy-két napja Bárdosi Attila cikkét a Qubiton, (aki patológus, neuropatológus, neuromorfológus, címzetes egyetemi tanár) és ezt írja a cikkben:

"...a gépi lélegeztetésre szoruló idősebb betegek magas halálozási arányának IGNORÁLÁSÁT (a 70 év feletti, géppel lélegeztetett pácienseknél a halálozási arány 63-72 százalék, ami minden jóindulat mellett sem nevezhető hatásos terápiának) nem lehet a végletekig folytatni, hiszen ezek sokkal nagyobb kárt, sokkal több halálesetet fognak okozni, mint maga az a járvány, amiért mindezeket bevezettük."

qubit.hu/2021/01/10/a-tudos-es-a-virus

Azaz bármi is a mese, IGNORÁLJÁK a káros terápia veszélyeit. És ezt én felháborítónak tartom, akkor is, ha mondjuk csak 50-80%-között halnak meg a gépre rakottak és nem 100%-ban. Értesz?

Glokta 2021.03.05. 19:00:51

@Piffu: Tanzánia egy trópusi ország, ahol a népesség 3%-a 65 év feletti, ami azt jelenti, hogy a koronavírus nem túl halálos ott. Ráadásul harmadik világbeli országként valószínűleg vannak súlyosabb gondjaik is.

Végezetül pedig az, hogy hivatalosan nincs koronavírus, nem azt jelenti, hogy valójában sincs.Lukasenka is tagadta a vírus veszélyességét, és április és június közt hivatalosan csak 398 ember halt meg koronavírusban Belaruszban - aztán az ENSZ-nek elküldött hivatalos adatokból kiderült, hogy 5500-al többen haltak meg ebben az időszakban 2020-ban, mint 2019-ben, és csak júniusban 3753-al többen, ami példátlan: nn.by/?c=ar&i=258542
Ez nagyjából 23%-al volt nagyobb, mint az előző évek trendje alapján várható halálozási szám, ami elég jelentős különbség, a koronavírus által leginkább sújtott Spanyolországban és Olaszországban volt ehhez mérhető mértékű többlethalálozás tavasszal: ai.plainenglish.io/estimating-covid-19-excess-deaths-in-the-republic-of-belarus-316ca80481ed

alöksz róz 2021.03.05. 19:20:37

@Piffu: 40-45%. és ebben benne vannak azok, akiket muszáj. meg akiknek már mindegy szegényeknek. a koronavírussal kórházban kezelteknek 10%-a van gépen. számold ki, olyan óriási különbség nem lehet a példaként hivatkozott 5,5%-os halálozási arányodhoz képest. főleg ha figyelembe veszed a népesség eleve sokkal rosszabb egészségi állapotát.

alöksz róz 2021.03.05. 19:29:52

@alöksz róz: 10% intenzíven, 10% lélegeztetőgépen.

alöksz róz 2021.03.05. 19:36:37

@alöksz róz: lehet 15% van intenzíven. nem keresem ki.

And37 2021.03.06. 09:58:53

@kamugyar: Jópofa link, az angol változatát tudtam jobban megérteni: www.nakim.org/israel-forums/viewtopic.php?t=270812&s=The_uncovering_of_the_vaccination_data_in_Israel__reveals_a_frightening_picture,
ebben ezt írják konkrétabban: "cases before vaccination, and those infected shortly after the 1st dose, tend to develop graver symptoms than those unvaccinated"

And37 2021.03.06. 10:07:25

@Piffu: " amikor már milliók vannak beoltva, akkor fog kiderülni az, hogy ez mennyire volt jó" www.worldometers.info/coronavirus/country/israel/

And37 2021.03.31. 14:41:55

@A kiló nem százat jelent.: bocs hogy ilyen régi poszthoz szólok hozzá, de a mostani adatok alapján a 2015-2020-as adatok így néznek ki nekem, kihagyva a hol szereplő, hol hiányzó 53. hetet: 37852, 40509, 39124, 40177, 38339, 52522. Magyarul 2020-ban 20%-kal többen haltak, mint szokásos.

Milyen adatokból dolgoztál, hogy az jött ki, ami? Vagy KSH utólag korrigált? (Esetleg én néztem be valamit?)

And37 2021.03.31. 14:44:25

@And37: 34% növekmény ha pontos akarok lenni, és a többit veszem 100-nak.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2021.03.31. 15:26:56

@And37: ráadásul a 24 grafikonjait elemeztük. Az állítások mind igazak azóta is.

And37 2021.03.31. 15:49:34

@A kiló nem százat jelent.: ok, az eredeti 24.hu-s grafikon tényleg kritikán aluli, és a január nem volt tragikus (7 évből a 3. legrosszabb az első 4 hetet nézve, ami persze néha decemberben kezdődik). Köszönöm!
süti beállítások módosítása