A kiló nem százat jelent.

A kurdokat élesen megosztja az arab-izraeli konfliktus, de a felszínes nyugati szemlélő nem csak ezt nem tudja a Közel-Keletről

2021. május 18.
  • Aki azt várja, hogy egyetlen posztban majd jól igazságot teszek a Közel-Kelet konfliktusaiban, téved. Erre csak az vállalkozhat, aki semmit sem tud és ezért semmit sem ért és nem is akar érteni.
  • Tóth Csaba (Mérce, Azonnali) osztotta meg a social médiában ezt a két a Közel-Keletre annyira jellemző szélsőséges képet. 
  • Az iraki kurd autonómia Izraelt, a szíriai kurd míliciák a palesztinokat támogatják az Izraelben kiújult polgáháborúban. A béke pártján úgy tűnik túl kevesek vannak...
186525575_10158420595337636_4264794400225547391_n.jpg

186355473_10158420595377636_2267119054024562148_n.jpg

"Sokan, sokszor összekeverik a nacionalista párt által irányított Iraki Kurdisztánt (Basur) és az autonóm demokratikus konföderációban működő szíriai kurdokat (Rojava). Most, az izraeli helyzet óta ez nehezebb, az első képet az iraki pesmergák rakták ki, míg a másodikat a YPG politikai szárnya" — írta Tóth Csaba. Szerintem mindenki kever mindent, és leegyszerűsítve akarja látni azt, ami nagyon bonyolult. 

A lényeg persze nem ez. Nem a különböző kurd entitásokat keverjük csak össze, hanem a szezont is a fazonnal. A télapót Bin Ladennel, a mesét a valósággal.

Pl. az iraki autonóm Kurdisztánban két párt vívott fegyveres harcot időnként egymással. Melyik függetlenségéért vérzik meg a szívünk inkább?

Míg a mostanában fabrikált "Rojava" nevű nyugati ízléshez igazítva feministának, progresszívnek, demokratikusnak beállított entitás valójában etnikai tisztogatást végzett a régióban a türkménekkel szemben, amit nyugati támogatásból vett fegyverekkel ural. A nők "körülmetélésének" hívott megcsonkítása pedig pont ezeken az elmaradott kurd területeken élő hagyomány és elsősorban nők követik el nőkön... Ennyit a feminizmusról.

Mese és valóság. 

A Közel-Keleten nincsenek jó és rossz fiúk. (Lányok.)

Valós súlyos sérelmek és tényleges szörnyű bűnök vannak, amik minden jelentős aktor lelkén száradnak, a törökökén, a kurdokén, a palesztinokén vagy az egyes államokén Szíriától, Iránon, Irakon át természetesen Izraelig bezárólag. Stb.

És nagy empatikus igazságérzetünkben sosem szabad elfelejtenünk azt a természeti törvényt, hogy bizony mindenkinek "joga" van az önvédelemhez és küzd a túlélésért. Minden eszközzel. Minden áron. Akár önsorsrontó módon is.

A kurd kérdésről írt tanulságos posztban írtam:

A most már sokévtizedes kurd függetlenségi harc sem minden kurd közös ügye, csak bizonyos kurd szervezeteké. A kurdok rendkívül heterogén népcsoport. A törökök által támogatott szervezetekben is harcolnak kurdok, ahogy kitüntették magukat a korábbi évszázadokban a szultán seregében, ahogy számos más népcsoport (és hát van jópár) is  csapódik hol ide, hol oda. Kurd fegyveresek résztvettek az örmény népirtásban is. Irakban lényegében 1992 óta jelentős autonómiát élveznek, ami a helyi két kurd párt fegyveres harcaihoz vezetett 1996-ban, mintegy illusztrálva a Közel-Keletről alkotott szomorú értékelésünket. Bár a törökök egy időben a kurd népnevet is igyekeztek betiltani, de ez inkább modernkori fejlemény, ahogy az etnikai villongások vagy a török nacionalizmus is. Törökországon belül pedig a választási eredmények mutatják, hogy a törökök által egy időben "hegyi törökként" nyilvántartott kurdok politikai és gazdasági értelemben is integrálódtak a török társadalomba.

Érdekesség, hogy a legnagyobb ma élő kurd filmrendező-színész-költő, Yılmaz Erdoğan családneve azonos a török elnökével.

Ezért is vitatják sokan azt a kijelentést, hogy a kurdok a "legnagyobb államnélküli" nép. Az államiság és a nemzeti kultúra a világ nagy részén egyáltalán nincs fedésben, a legtöbb állam hagyományosan nem etnikai alapon szerveződik, a fundamentumok közt erős kohézív erő lehet a nacionalizmus, de önmagában kevés. Egy multietnikus környezetben pedig inkább olaj a tűzre. A kurdok integráltságát és az ellenük irányuló asszimilációs nyomást is mutatja, hogy számuk sokmilliós szórásban megbecsülhető csak. Míg Szíriában 7-10% közé teszik az arányukat, Törökországban 14-16 millióan (18-25% között) élnek, Irakban 4-6 millióan (15-20%), Iránban közel 8 millióan. (A Németországban a "törökök" közül is 1.2-1.5 millió valójában kurd — ahova mind magukkal vitték a konfliktusaikat is.)

A becslést nyilván nehezíti a menekültek nagy száma, az állandó migráció, és, hogy egyes államokban hontalanként, nemlétezőként vannak-voltak nem-nyilvántartva a kurdok. Egy talpalatnyi középkor az egyébként viszonylag fejlett közigazgatást üzemeltető államokban.

Közös kurd identitás vitathatatlanul létezik, de nincs egységes kurd nyelv. 3 fő kurd "nyelvjárás" létezik, amelyek legalább annyira különböznek egymástól, mint a német és az angol, illetve egyes kurd csoportok teljesen más nem kurd nyelveket használnak, amikről mi sosem hallottunk, azon túl, hogy a helyi államnyelveken beszélnek kivétel nélkül, kurd ábécéből is van latin betűs, arab, sőt cirill és örmény betűs is.

Érdemes az egész posztot elolvasni, akár újra, hogy akár csak ízelítőt kapjunk a összefüggések bonyolultságáról.

A Közel-Keleten tipikusan minden szövetség időleges, szinte mindig mindenki elárul mindenkit. Ugyanakkor számunkra bizarr alkalmi szövetségek is létrejönnek egy harmadik vagy negyedik fél rovására, majd fordítva.

Nem gondolom, hogy a térségben ne lehetne béke. De az egyes vezető elképzelések a "békéről" ma tökéletesen kizárják egymást, és mindig helyettesíthetőek új konfliktusokkal. Vagy régi, akár többszáz évesek is ki tudnak újulni bármikor. A Közel-Keleten még ma is meghatározó gondolat a próféta vejének, Alinak a megbosszulása. Megbosszulni nagyon szeretnek. De ugyanúgy számon tartják a keresztes hadjáratok kannibalizmusig elmenő vérengzéseit a szent földön. Ami persze mindannyijuk szent földje, de csakis külön-külön. Osztozni nem akarnak rajta.

Illetve ez sem igaz. Ha csak egy kisebbség is, de vannak, akik máshogy gondolják. Valahogy így nézne ki az a béke. Egyelőre csak üdítő kivétel.

186004969_10159291784833147_2621652458554878396_n.jpg

Csavarjunk még egyet a történeten. Izraelben is élnek kurdok, a térség zsidó vallású kurdjai vagy kurd zsidói természetesen Izraelben találtak menedéket, ahol telepesekként terjesztik ki Izrael fennhatóságát.

2016-ban egy szíriai kurd archeológus professzor még arról ábrándozott, hogy Rojava Moszkva utáni második nagykövetsége Jeruzsálemben fog megnyílni. (Nem nyílt meg. És ez még az előtt volt, hogy Trump áthelyezte volna az USA nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe. Ami egyszerre szimbolikus és radikális lépés volt: mellesleg pusztán maga a költözés akkor komoly súlyos arab reakciókat váltott ki.)

Már a 2000-es években jó kapcsolatokat ápoltak a kurdok Ariel Saron akkori izraeli miniszterelnökkel. Netanyahu 2017-ban egyenesen támogatta egy független kurd állam létrehozását. Az iraki kurd olajkitermelés majdnem felét Izrael vásárolja meg

Most Rojava épp inkább a palesztinok mellett foglal állást, pedig jobban megérné nekik csöndben maradni és nem növelni az ellenségek számát. Korábban izraeli oldalon is támogató cikkek jelentek meg az YPG-ről, Rojaváról is. (Rojava nem annyira egy terület neve, hanem egy égtáj: annyit tesz nyugat.) Az arab véleményformálók többnyire antiszemiták és kurdellenesek. De valójában bárkiből lehet bármi a Közel-Keleten. A barátság és az ellenségesség relatív és időleges. Ez a rákfenéje bármilyen előrelépésnek.

A blog 2015 végén azért indult, hogy az ideológiai szekértáborokon túllépve tiszta vizet öntsön a pohárba.
Olvasottságunk 2020-ban lépte át az egymilliót.
Posztjainkat számos országos és helyi portál megosztotta vagy hivatkozta az Indextől a Mandinerig, a Mércétől a Propellerig, a Hírolvasótól a Kapuig, a Balmixtől a social mediáig...
Köszönöm, ha lájkolod és megosztod írásainkat, kövess minket: facebook.com/kilonem100, ha támogatni szeretnél: patreon.com/kilonem100 — köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr616564512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.05.18. 15:53:38

Alapvetően a kurd egység fő akadálya, hogy az iraki kurdok jobbosok, míg a törökországi-szíriaiak meg balosok. Ez hozzú évek óta így van.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.05.18. 15:54:51

"a türkménekkel szemben"

Turkománok, nem türkmének. Rokonnépek, de nem ugyazok.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2021.05.18. 16:05:29

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: en.wikipedia.org/wiki/Syrian_Turkmen valóban nem azonosítják magukat a türkménekkel, de a szó, amit te használsz ugyanaz, mint a türkmén. A turkomán az csak egy affektálás. Illetve nem erre a népcsoportra használják. Igazából nem is hiszem, hogy van megfelelő magyarítása.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.05.18. 16:08:05

@A kiló nem százat jelent.:

Lehet, hogy a "turkomán" nem jó szó, ennyire nem értek hozzzá, de a "türkmén" szó hibás rájuk, mert félreértésre ad okot.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2021.05.18. 16:09:29

Bár felőlem használhatjuk teljes szinonímaként: en.wikipedia.org/wiki/Turkoman_(ethnonym)

Azért köszi a kommentet.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2021.05.18. 16:16:15

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: tele van a térség még kisebb népcsoportokkal... Csak arrafelé él vagy egy tucat. Őszinte leszek, nem vagyok képben mindegyikük teljes eredetével, lelki világával. Azt sem merném megkockáztatni, hogy valaha lesz rá időm. Nem térülne meg. Nem érteném meg jobban, azt, ami fél év múlva már úgysem igaz. Lásd kurd-izraeli barátság.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.05.18. 16:37:24

@A kiló nem százat jelent.:

Egyre könnyebb lesz a helzyet, a kis népek lassan eltűnnek. Mára kb. 15-20 türk nép maradt.

gigabursch 2021.05.18. 20:23:12

Ismereteim szerint a legnagyobb állam nélküli nép az ujgur.

Ami még ott a térségben van, az valóban nem egy könnyen érthető valami.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2021.05.19. 07:23:13

@gigabursch: 13.5 millió ujgur van kb.
Ha összeadod a keretes részbeni számokat az jóval több. Csak Törökországban több kurd él, mint ujgur a hatalmas Kínában.

De ez nem verseny...

gigabursch 2021.05.19. 08:19:25

@A kiló nem százat jelent.:
Nem jártam utána, bennem az van, hogy kb 50-60 millió ujgur él.

Ha én tudom rosszul, akkor nyilván igazad van.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2021.05.19. 12:04:55

@gigabursch: hát nem ennyit írnak. Részemről lehet bármennyi. 40-50 millióval Belső-Ázsia legnagyobb népe lennének. en.wikipedia.org/wiki/Uyghurs

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.05.19. 12:08:23

@gigabursch:

Alapvetően a Közép-Ázsia régióban élő mai türk népek nagyrészt SZOVJET találmány. A szovjet idők előtt ez mind tulajdonképpen egy nép volt, de pontos nemzeti identitás nélkül.

Még a nyelv se volt etnoszfüggő: a nomádok és félnomádok türkül beszéltek, annak sokféle nyelvjárásán, a városokban meg perzsául. Az emberek is alapvetően letelepedett-félnomád-nomád viszonylatban osztották meg magukat.

Alapvetően a szovjet kommunisták között két egymással harcoló elképzelés létezett:
- sok új “szocialista nenzet” létrehozása, majd ezek szövetségesek lesznek egymással, így a kommunista elvek népszerűek lesznek már csak azon az alapon is, hogy minden nemzet jogot kap saját kultúrája fejlesztésére – ennek kritikusai azt mondták, ez az elképzelés azonban segítheti a nacionalizmust, mely idővel antikommunista álláspontot is erősíthet,
- nagyobb “szocialista nemzetek” létrehozása, így ezek erősebbek lesznek, mivel megszűnnek a létező ellentétek – a kritika itt is az volt, hogy ez addig jó, míg a hatalom a kommunisták kezében van, de minden más esetben, ez egy erős új, szovjetellenes országot eredményezhetne.

Azt hogy ez előbbi elképzelés nyert, elsősorban napi politikai szempontok döntötték el. A térség legerősebb reformmozgalma a XX. sz. elején a dzsadidizmus volt, mely – ifjútörök mintára – egyfajta reformált iszlámot akart. A dzsadidisták részben támogattak a kommunistákat, különösen a nemzetiségi politikát illetően, s segítettek nekik a régi hatalom hívei elleni harcban.

Amikor azonban a szovjet hatalom megerősödött a térségben, már nem volt szüksége dzsadidistákra, s a dzsadidisták többsége által támogatott egyeséges "Turkesztán" ügye immár veszélyesnek tűnt kommunista szemszögből. Akkortól egyértelműen a sok kis nemzet elképzelés ment át a hivatalos gyakorlatba: ez egyrészt megfelelt a kommunista elveknek – “nemzeti önrendelkezést mindenkinek” -, másrészt a hagyományos “oszd meg és uralkodj” elv szemszögéből is kiváló megoldásnak bizonyult.

S aztán Moszkvában elkezdték gyártani a nemzeteket. Sokszor teljesen abszurd módon.

S ma mindez immár stabilan létezik. Sőt kialakultak az egyes nemzetek közti barátságok és ellenségességek is.

A kazahok és kirgizek szeretik egymást. Az üzbégek és a kirgizek utálják egymást. Az üzbég-tadzsik viszony meg kb. mint a magyar-román, ugyanazokat a területeket tekintik sajátjaiknak.

Az ujgúrok az üzbégek közeli rokonai, a nyelv kölcsönösen érthető, ennek ellenére nem jó a viszony, mert az üzbégek az ujgúrokat nem tekintik önálló népnek, hanem saját részüknek. Az ujgúr szeparatistákat Üzbegisztán pl. átadja a kínai hatóságoknak, iszlamista fanatikusoknak minősítve őket.

gigabursch 2021.05.19. 13:26:07

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Ilyenkor mondom, hogy tudsz te, hogyha akarsz.
Köszönöm az árnyaltabb képet.
süti beállítások módosítása