A kiló nem százat jelent.

Utáljuk az egész ellenzéket: élre tört a viccpárt, rögtön a népszerűtlenségi versenyben

2018. november 09.

Talán a legjobban jelzi a magyarok politikai csömörét, hogy a pártok népszerűtlenségi versenyében is felzárkózott a viccpárt a komoly ellenzéki pártok mögé. Mit mögé? Egyedül a szélsőjobboldalról a jobbközépbe tartó Jobbik elutasítottabb már csak nála, ami egyben üvegplafonként is szolgál a néppártosodási folyamat és a Jobbik bármikori kormányváltó ambíciói számára. A kormányt görcsösen leleplezni és komolynak látszani akaró ellenzéki politizálás annyira kiábrándítóan nem nyeri el a magyar polgárok tetszését, hogy már ennek a kiábrándító politikának a parodizálása is ellenszenvessé vált: ugyanis a polgárok igenis igényt tartanának egy értelmes poltikai képviseletre. Csak úgy érzik: nem kapják meg.

Friss októberi Medián-felmérés szerint a teljes népesség 61%-a utasítja el a Kétfarkú Kutyapártot és a Jobbikot. Tőlük lemaradva tartják pozícióikat a MSZP-DK képviselte már őskövületnek számító balliberális pártok (akik a nagy kavarodásban mostanában már amúgy kevésbé voltak elutasítottak), hol fegyverhordozó mikropártjaikkal, hol nélkülük — ilyen pártból több van lassan, mint szavazóból. Lényegében nincs ellenzéki párt, akit ne utálna a magyar választók többsége már. Miközben a Fidesz elutasítottsága csökkenőben van: a választók 37%-a nem szereti Orbánékat, de ha úgy tetszik majdnem kétharmad nem viseltet különösebb ellenszenvvel a harmadik, nem biztos, hogy kiérdemelt kétharmados gőzhengerrel szemben. (Magánrepülők vagy Tiborczék felmentése ide vagy oda.)

A 2010 óta nagy meglepetéseket nem produkáló pártcsoportok népszerűségénél a politikai közhangulatot ma jobban írja le az elutasítottság, és a minden korábbinál erősebb átszavazási hajlandóság. Épp ezért a jelenlegi felmérések pártprefenciái össze-vissza ugrálnak a hibahatárokon és küszöbökön át a különböző felmérésekben. Hol a Momentum látszik feltámadni zombi állapotából, hol éppen a Kétfarkú Kutyapárt notórius járdafestése látszik beérni, hol pedig a folyamatos és teljes tisztújítással elfoglalt magyar zöldek szavazói fejezik ki elégedetlenségüket, hogy legközelebb már el se mennének voksolni másra sem: viszlát és kösz a halakat! 

A mélyben ciklusonként növekvő mértékben sok-sok kispártra töredezett ellenzéki spektrumban a korábbi biztos pontok is fellazulni látszanak. Az hagyján, hogy a még mindig az identitását vagy örökbefogadó szüleit kereső Momentum "szavazóinak" 80%-a szívesen szavazna át egy profibb alternatívára. S nem meglepő az se, hogy a közvéleménykutatásokban mostanában gondosan kihalászott Párbeszéd-szimpatizánsok és viccpárti "szavazók" 75%-a könnyű szívvel voksolna másra, de a sokévtizedes szocializációval rendelkező MSZP és DK szavazóinak jó negyede vagy még több voksolna másra, ha úgy alakulna. A vereségben megroppant, korábban karakteresen nacionalista Jobbiknál is a szavazók több, mint harmada kezd kiszeretni pártjából, ha még az ex-radikális párttal szimpatizál is éppen. (A pártpreferenciák lényegesen nem változhattak meg, a hasonló üzenetű kispártokat időnként felcserélni látszanak a szavazók, de a Fidesz elsősége stabil az ellenzék pedig legalább három tömbre oszlik.)

Van-e ilyen nagy unszimpátia, távolmaradási és átszavazási hajlandóság mellett egyáltalán egy ellenzéki párt szimpatizánsairól vagy pláne szavazóiról beszélni — különösen, hogy több kispárt önállóan nem is létezett korábban? A Momentum, a Párbeszéd, a Mi Hazánk, a DK, az Együtt, a Liberálisok, a MoMa alig beazonosítható entitások alteregójukhoz képest.

Ha sötétben jönnének szembe utcán, inkább kitérnél az útjukból, de nem ismernéd fel melyik-melyik...

Nem kétséges: a magyar közéletet sikeresen széttrollkodták. A saját mondanivalóval bíró, fajsúlyosabb ellenzéki személyiségek szinte menekültek a színről a közelmúltban: az LMP-s, baloldali radikális Schiffer András, a konzervatív, jobbikos Vona Gábor vagy az agrárszocialista Gőgös Zoltán ebben az őskáoszban már nem akarnak pártpolitizálni. Folyamatosan súlytalan szereplők kapnak indokolatlanul nagy figyelmet. A koordinációs zavarokkal küszködő Gyurcsány Ferencet is már csak ugyanaz fűti belülről, mint a leköszönő Jean-Claude Junckert...
Az ellenzéki padsorok hátsó soraiban pedig olyan nagy volt a jövés-menés fél év alatt, hogy valami becsületes képviselői munka helyett inkább egy "pszichodráma-csoport" képe bontakozik ki a szemünk előtt, és legszívesebben azonnal becsuknánk az összes hírportált a böngészőnkben. (Errről hamarosan szintén írunk.)

Mintha nem lenne jobb dolgunk. Hagyjuk magunkat behúzni a csőbe a veszélyes szintre lépett CEU-elleni kormányoffenzívával, miközben a vidéki egyetemisták fő gondja nem is az, hogy nem tudja kifizetni a politikai okokból üldözött egyetem sokmilliós tandíját, hanem az, hogy az egekbe szökött albérletárak mellett az államilag finanszírozott "ingyenes" képzések is elérhetetlenné válnak számukra. Érdemes volna vitatkozni a jövőnkről, mert egy másik felmérés szerint a magyar válaszadók 76,4%-a ért egyet, hogy a belvárosba ne legyen szabad nagyon szennyező gépkocsival behajtani (Forbes, Ipsos). Az emberek most talán okosabbak, mint a "koordináción" marakodó politikusaik.

Forrás: HVG, Medián.

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr5914362105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Exploiter 2018.11.11. 09:16:09

@Hortenz:

Ez a kedvencem. A kutyák? Fidesz párt. A momentum? Fidesz párt. Az lmp? Fidesz párt.
Igazi értelmes ember csak olyan pedigrés pártra szavaz, aminek papírja van arról, hogy nem tud országot vezetni.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.11.11. 09:24:16

@Brix: Hát Detti pont, hogy nem látta be és nem is kezelte elegánsan a helyzetet... És az ellenzék égésznek az a fő betegsége, hogy Szél-kaliberű vizesnyolcasok vették át a vezetőszerepet. Szél nem ment el, maradt a pénzért. Schiffer volt az egyetlen, aki elegánsan vette a kalapját, de én ezt is megfutamodásnak tartom. Elindítottt valamit, jól is csinálta, elvártam volna, hogy végigvigye. Az nem kifogás, hogy az 5-8%-os sáv kicsi. A német zöldek ki is estek és 20-30 évbe telt míg komoly párt lettek. kilonem100.blog.hu/2018/10/01/szel_tavozasa

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.11.11. 09:29:02

@midnightcoder2: ugyanaz a társadalmi-gazdasági közeg termeli ki a vezetőket innnen és onnan is és a körülményeket, úgyhogy konteóra nincs szükség. A gazdasági elittől való függőség is azonos. A kicsiny mozgástér felismerése és kihasználása azonban érdekes. A nagyképet lehet konteósra festeni, de a politika cselekvési önállósága ettől még nem lebecsülendő.

Exploiter 2018.11.11. 09:30:07

@Brix:

Nagyon röviden: a modern bal oldali perspektíva annyi, hogy a fehér ember mindig is szemét volt, itt az ideje önként lemondani minden előnyéről, hogy másoknak jó legyen. A nyugat 100%ban az individualista civilizációja miatt lett az a gazdag, irigyelt, fejlett társadalom, ami. A progresszív bal azt hazudja, hogy a kollektivizmus vezet előre és azoknak, akik le vannak maradva (pl mi) ugyanezt az utat erőlteti.
A modern jobb ennek pont az ellenkezőjét mondja, csak hát az, hogy a fehér ember a saját érdekeit nézi, most már egyenlő a nacionalizmussal, fasizmussal, nácizmussal. Te is felsőbbrendűségről írsz. Pedig csak egyszerű önfenntartási ösztön.

lenörd hofstadter 2018.11.11. 09:34:54

@midnightcoder2:

A munkát mindenhol jobban fizetik mint a lógást. Tanárnak, informatikusnak, politikusnak a szemét megy, ami semmiféle értékteremtő munkára nem alkalmas...

stim 2018.11.11. 10:23:50

Én nem utálok senkit. Kivétel a Fletót mert aki megvereti a népet az egy szar gazember. Én nem utálom az ellenzéket csak nem látom bennük azt a potenciált, hogy alkalmasak lennének egy ország irányítására. Még önmaguk irányítására sem alkalmasak. Nem mutatnak fel a kormánnyal szemben vagy mellett alternatívát. Mármint értelmeset.

A szellemi horizontjuk nem ér fel egy ország JÓ kormányzásának a szintjére. Ügyeket akarnak kreálni a médiában de már az is csak szánalmasra sikerül és sorra rúgják az öngólokat. Gyártják a patront a következő választásokra. Minden hülyeségük, szabály- és törvényszegésük a fejükre lesz olvasva a következő választáson; efelől ne legyenek kétségeik.

A saját hazájukat is eladnák csak hogy ők ülhessenek a bársonyszékben. Sose álltak ki a kormány országvédő, menekültmegállító politikája mellett. Ami a magyar állampolgárok magán- és köztulajdonát is védi. Tehát az övékét is. Azt hitték, hogy ha a kormány "A"-t mond akkor nekik "B"-t kell, hogy látszódjanak mint alternatíva.

Nade ki az a hülye aki a Magyarországon nehezen megszerezhető vagyonát ismeretlen tömegek adóval eltartására szeretné költeni és felcserélné a közbiztonságot a közveszélyre?

Vannak akik politikai alapon, érzelmi rövidlátásból erre szavaznának. Ezek sajnos tényleg hülyék és az a baj a hülyeséggel, hogy aki hülye az nem látja, hogy az. Szerencsére a magyarok kétharmadának még nem ment el az esze. Ahogy Európában is a választásokon látszik alkalomról-alkalomra, hogy az európaiak amikor testközelből érzékelik a bevándorlás "áldásait" akkor hirtelen kell nekik egy másik megoldás. Mert ami nem működik az nem működik.

Szóval akkor lesz itt normális ellenzék ha nem hülyeségeket akarnak képviselni csak hogy úgy tűnjön, hogy van alternatíva. Ha nem mondvacsinált ügyeket akarnak kreálni hanem az uralkodó mainstream ideológia kényelmes megismétlése helyett veszik a fáradtságot szellemi erőfeszítésre. Ez az ami a mostani magyar kormányban megvan az ellenzékben pedig nincs. Ahogy a szavazóikban sem. Mert amilyen a mosdó olyan a törölköző.

Aki nem várja el egy párttól, hogy legyen benne szellemi potenciál, elképzelés, ötlet, képesség a rend és a biztonság fenntratására abban nagy valószínűséggel ezek szintén nincsenek meg. Aki uralkodó mainstream gondolatokat követne mert gyáva az önnáló gondolkodásra, pláne a cselekvésre az hasonló karakterű pártot választ. Amelyik behódol az erősebbnek. Mert nem az a birka aki megvédi a hazáját hanem az akire ha csúnyán néznek odaadja. Mert megeszi a mainstream ideológiát ahelyett, hogy venné a fáradtságot és gondolkozna. Önállóan. Bátran. De közösségben és nem önzően.

Sok ember a politikát csak felszínesen ismeri és nem veszi a fáradtságot arra, hogy megtanuljon közgazdasági és jogi alapfogalmakat ami a kerete annak a világnak amiben az egyén és az állam is létezik és amiben a törvényhozó, kormányzó képviselőknek a munkájuk történik. A legtöbb embert fárasztja és nem kíván ilyen mélységekben tájékozódni. Nem kíván utánanézni, hogy mikor mennyi volt a jegybanki alapkamat és ennek milyen hatása volt, van az életünkre. Viszont amikor szidják Matolcsyt akkor beáll bégetni a kórusba mert... mert hülyék. Nem értenek hozzá. Az érdeklődésük a politika vonatkozásban sok esetben csak érzelmi alapú. Mert érezni jó. Lehet rajongani, szeretni, utálni, gyűlölni, kinek mire van hajlama. Alkalmi beszélgetésekben lehet olcsó népszerűséget szerezni vele. Populizmus, kéremszépen;) Csak ezek nem mérőszámok amivel meg lehetne határozni, hogy tegnap hol voltunk és ma hol vagyunk vagyis van-e haladás (progresszió) vagy csak megpróbálják elhitetni velünk. És vannak médiumok amik ezt az igényt az érzelgősködésre nemcsak kiszolgálják de generálják is. Mert van aki ha túlfűtötten érez elfeledkezik a logikáról és ebben az állapotban az istenadta még el is megy szavazni... sancta simplicitas.

Szóval azt javaslom azoknak akik hőbörögnek és szemlátomást alkalmatlan pártokat tüntetnek ki az értékes bizalmukkal, hogy értsék meg, hogy a támogatásuk értékes. Tanuljanak meg alapvető dolgokat, hogy a támogatásuk azokat támogassa akik az ő kis sorsukat szintén támogatni tudják és nem nehezíteni.

Demokráciában szabad a vélemény, szabad a választás és szabad a hülyeség is. A Kétfarkú Kutyapárt legalább űszintén hülye, a szó jobbik értelmében :D. De kiművelt emberfők sokasága tesz naggyá egy nemzetet. Aki nem tanulja meg mitől működhet egy kormány, egy ország, az hogy tudná felismerni a lehetőséget, a képességet egy-egy jelöltben?

midnightcoder2 2018.11.11. 10:31:10

@lenörd hofstadter: Gondolom, te mind a hármat próbáltad már.

midnightcoder2 2018.11.11. 10:40:34

@lenörd hofstadter: Amúgy pedig nem igazán keverném a tanárt, a politikust és az informatikust. Az utóbbi értékét a piac árazza be - és elég jó áron. Ennek az ára nem igazán csak a befektetett munkával van összefüggésben, bár az IT-ben is akkor fizetnek meg ha nagyon jó vagy, ahhoz pedig igencsak sokat kell tanulni folyamatosan a meló mellett is, hanem az igény és a rendelkezésre álló munkaerő. Ha a piac a buta fizikai munkát fizetné meg, akkor a vietnami gyerekmunkások lennének a világon a leggazdagabbak.

A pedagógus (és nálunk az orvos, ápoló) viszont más kérdés. Az ő fizetésük és munkakörülményeik nem a piactól függenek, hanem állam bácsitól. Ő pedig annyit ad erre amennyit gondol. Az érintettek pedig vagy a pályán maradnak vagy nem, vagy az országban maradnak vagy nem. És nagyon úgy néz ki, hogy egyre kevésbé.

A politikus pedig megint egy másik állatfajta, de szerintem csóró politikus itt csak a szent őrültek kategóriájában van, és nemigen jut feljebb a falusi önkormányzat képviselőtestületénél.

MEDVE1978 2018.11.11. 10:46:53

A zemberek valahogy ösztönösen megérzik a tehetetlenséget. Mert igazából nincsen túl nagy hatásköre egy kormánynak sem és nem tud gyors változásokat elérni. Hogy miért nem? Mert nem olyan a világgazdasági és az európai helyzet sem. Már nem 1980-at írunk, amikor a seggük is a gatyából kilátszik görögöket felvették, csak azért, hogy ne a szovjet elvtársak kezébe kerüljenek. Azóta nagyon sok víz lefolyt már mindegyik folyón.
A magyar társadalmat és gazdaságot érte egy transzformációs sokk 1990 után. Akkor alakult ki a jelenleg is jellemző alacsony foglalkoztatottság, kényszernyugdíjaztak milliókat és milliók egzisztenciája veszett el. A vadkeleti kapitalizmus nekik nem hozott javulást, az ország legalább fele továbbra is leszakadt, a fejlődésből, növekedésből csak a másik fele részesült. A probléma igazából az, hogy a jól járó fél "növekedése", gazdagodása sem volt olyan egetverő, a nyugat-európai középrétegek töredékét érte csak el.
Politikailag már 1994-ben bebizonyosodott, hogy a hálózatok tudnak választást nyerni. Az MSZMP-nek és politikai utódjának az MSZP-nek volt olyan hálózata, amivel elérte az egész országot. A helyi képviselő ismerte a városok kórházigazgatóit, polgármestereit, iskolaigazgatóit stb. Így tudott a helyszínen akciózni, ha arra volt szükség. Az MDF, KDNP, FKGP jóval szervezetlenebbek voltak vagy csak egyes körökben voltak szervezettek (FKGP vidéken, MDF népi városi értelmiségnél). Nem véletlen, hogy Orbán Viktor a 2002-es választások után egyből hálózatot kezdett építeni (polgári körök). Azóta is erre támaszkodik a kormányzásban, politikában és kampányban. Persze a hálózat drága, etetni kell, ezt csúnyán hívhatjuk nepotizmusnak és korrupciónak is. A kétezres évek elejéig a hálózatot a privatizációs bevételekből etették. A politikai elit óriási szerencséjeként aztán 2004-ben beléptünk az EU-ba és jöhetett az új eszköz, az uniós pénz. Naív az, aki azt gondolta, hogy az MSZP-SZDSZ nem etette a hálózatát uniós pénzből. Megtették, persze nem olyan arcátlanul, ahogy jelenleg a FIDESZ kormányok teszik. A ballib kormányok - főként Gyurcsány aufklerista, modernista megközelítése, nomeg nyugati mainstream bal seggnyalása jeleként - természetesen produkáltak számos olyan projektet, amelyekben ténylegesen fejlesztettek, hogy "megfeleljenek" a nyugati elvárásoknak. De ugyanúgy jelen voltak a hálózatkielégítő intézkedések is. Abban az időszakban azonban míg a társadalom fele beleragadt a szarba, a másik fele pedig igazából úgy érezte, hogy hiába dolgozik, a helyzet nem javul túlságosan. A legmagasabb SZJA kulcs 40% volt és már az átlagjövedelmet is ez sújtotta. Cserébe a szegényebb néprétegek sorra csinálták a gyerekeket, hogy az utánuk járó juttatásokból éljenek. A lényeg az, hogy a szocik már hiába hazudták, hogy jobb lesz, nem hittek nekik, hiszen a társadalom felének már 12 évvel alátámaszott tapasztalata az volt, hogy nem lesz jobb. Orbán pedig nyugodt lelkiismerettel hazudta, hogy jön a Kánaán. Az értelmes emberek döntő része mára rájött, hogy Orbán sem a messiás és ő is csak a hálózattal, nomeg a csaknem totális médiauralommal betonozza be hatalmát. A társadalom leszakadt felét ő sem tudja felemelni: a borsodi kisfaluban élők ugyanúgy megrohadnak, ahogy korábban. Orbánék viszont fenn tudják tartani a hatalmukat, aminek az az oka, hogy az alacsonyabban képzetteket a lakájmédia hipnotizálja, az értelmesebbje pedig azt mondja, hogy hát anno Gyurcsány idején sem volt jobb, illetve van egy közvetlen haszonélvező rész is, aki közvetlenül vagy közvetetten a korrupcióból részesül. Tény, hogy az adórendszer előnyére változott, a jövedelmeket, alkalmazást sújtó adók csökkentek, míg az ÁFA magas maradt, de ott meg a technika segítségével nagyban fehérítették a rendszert (NAV-hoz bekötött pénztárgépek, online számlázás). Ha valaki megnézi a makroadatokat, akkor abból az jön ki, hogy az SZJA területén elmaradt bevételeket bőven kárpótolja az ÁFA bevétel 2010-2018 időszakban.

Emiatt az emberek érzése az, hogy az egyik szereplő sem képvisel olyan irányt, ami előre vinné az országot és ezért a legkisebb rosszra szavaz, a többit elutasítja.

midnightcoder2 2018.11.11. 10:58:30

@MEDVE1978: Igen, kb. ez a helyzet, illetve annyival picit ennél is rosszabb, hogy az ország szűkebb környezete (EU) illetve maga a világ helyzete sem annyira jó irányba mozog. Messze nem olyan jók a körülmények a világban mint a 70-es, 80-as években. Népességrobbanás, globális felmelegedés, európa gazdasági háttérbe szorulása a világ többi részéhez képest, Kína a világ műhelye, a rendelkezésre álló nyersanyag források szűkülnek, és mindent beborít a szemét a mikroműanyag részecskéktől a különféle vegyszerekig.

dare 2018.11.11. 12:10:19

@GyMasa: Amit válaszoltál azokkal részben vagy teljesen szinte az összessel egyetértek, kivéve ezt:
"AZ én távolmaradásom pedig jelzés volt a mostani ellenzék igen gyenge teljesítménye miatt."
Túl jól sikerült a jelzés.
Azóta két párt is teljesen leamortizálta magát, pedig én pont bennük láttam idővel kormányzóképes erőt.
Nem most, hanem inkább 22-ben.
Most erős ellenzéki szerepet tölthettek volna be 4 évig, de ettől is olyan távolra kerültek, hogy az Mszp és Dk biztos nem fog utánuk menni az ugyan gyertek már vissza kéréssel.

BiG74 Bodri 2018.11.11. 12:13:31

Utáljuk az ellenzéket, de az ok egyszerűbb.
Fent elhangzott, hogy többen elutasítják a fityiszt, mint amennyien rájuk szavaznak. Ez így van.
Ezeket az embereket, akik láthatóan többen vannak, csak az ellenzék képviselhetné, mert láthatóan a kurmány, és a választóik szarnak rájuk. Szarnak arra, hogy van az országnak egy másik fele is. A konszolidáció helyett újabb és újabb háborús frontok, lövészárkok nyílnak. A helyzet szépen mérgesedik. Az ellenzék pedig továbbra sem képes felfogni, hogyan állíthatná meg ezt a gyilkos folyamatot. Sőt, idióta pontokon támadnak, kicsit sem fogják, hogy mi az irány, és a legfontosabb dolguk szétverni egymást. Nem politikusok, szarháziak!
A jobbik sem azért veszít a népszerűségéből, mert néppártosodik. Tömegek voltak hajlandóak beállni mögéjük, akik azonnal kiléptek ahogy a rejtett idióta nacionalizmus felszínre tört, és pillanatok alatt szétverte a pártot. A jobbik nagy reménységből is sikeresen megmutatta, hogy pont olyan szarháziakkal van tele, mint a többi párt. Viszont több remény fűződött hozzájuk, mint pl. egy dk-maszop vonalhoz, ezért sokkal nagyobbat estek.
Utáljuk az ellenzéket, mert láthatóan lepotyogó pénzre váró kis pöcsök gyülekezete, nem az emberekért és magukért akarnak tenni, hanem csak magukért.
A fityisz simán átalakította a választási rendszert, és simán maga mellett tart annyi embert akik a hatalomban tartják, sőt kétharmados hatalomban tartják. Miközben az ellenzék nem jut el odáig, hogy a legfontosabb prioritást megfogalmazza, és hozzárendelje a tevékenységét. Ezek színházi vagyonos pojácák, nem többek.

dare 2018.11.11. 12:16:21

@midnightcoder2: Igen, sikeresen gyökeret vert itt az énközpontú eszme, ami nem lenne még önmagában olyan nagy baj, de olyan erős megvetés és gyűlölet társul ehhez még hozzá sok embernek, amiből jó ideig nem lesz még közösségi szellem.

dare 2018.11.11. 12:26:15

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nem kerültek volna kormányra, erre reális esély semmi nem volt.
Mszp-Jobbik vagy Dk-Jobbik közös kormányzás?
Jól mondták sokan, ettől még az Mszp-Fidesz vagy teszem azt a Jobbik-Fidesz kormányzásra is több esély lett volna, ha úgy alakul a helyzet.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.11.11. 13:35:31

@stim:

"A Kétfarkú Kutyapárt legalább űszintén hülye, a szó jobbik értelmében"

De ők is csak addig, amíg el nem kezdték komolyan venni magukat, pl. a választások előtt vagy akár mostanság. Nem véletlen, hogy az ő elutasítottságuk is nőtt.

GyMasa 2018.11.11. 14:26:43

@dare:
"Túl jól sikerült a jelzés."
Hát, nekem csak ennyi volt a tarsolyomban.
Elnézést kérek érte ;-)
"Azóta két párt is teljesen leamortizálta magát, pedig én pont bennük láttam idővel kormányzóképes erőt."
Biztos vagy benne, hogy "azóta"?
Nekem a simicska-jobbik összeborulás már az elején sem tetszett nagyon!
Én attól tartok, hogy az egész G-nap csak egy igen jól megkomponált fedőakció volt a jobbik szétveréséhez..
És, ahogy látom, igazam lett.
"Nem most, hanem inkább 22-ben."
Ma nincs kormányképes ellenzéki erő Magyarországon.
Azaz '22-ben sem valószínű, hogy lesz.
Az akkori kormányváltó erőket már ma el kell kezdeni felépíteni.
2021 októberében már késő lesz ezen lamentálni!
"Most erős ellenzéki szerepet tölthettek volna be 4 évig, de ettől is olyan távolra kerültek, hogy az Mszp és Dk biztos nem fog utánuk menni az ugyan gyertek már vissza kéréssel. "
Az mszp-t és a dk-t el kell felejteni!
Velük egészen biztosan nem lesz semmiféle kormányváltás.
Amelyik politikai formáció ezt nem fogja fel, az mind ugyanúgy for járni, mint az eddig hamvába halt összes ellenzéki kezdemény!
Az egyetlen út, hogy egy ellenzéki erő hiteles maradhasson, ha a lehető legtávolabb marad bármiféle ellenzéki összefogástól!

invalid user name 2018.11.11. 19:41:40

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

hát talán azért, mert a nyugatra költözöttek túlnyomó részben nem adhattak le levélszavazatot.

invalid user name 2018.11.11. 19:48:48

@nu pagagyí:

"Pillanatnyilag, valóban a Momentum és a kétfarkúak azok, akik intaktnak tűnnek. Remélem meg tudják védeni magukat a beszivárgó ügynököktől."

A momentum szerintem már elesett -- a tömeges tagfelvétellel lényegében szélesre nyitották a kapuikat.

A kutyapártnál nem nagyon volt ilyen tagfelvételhirdetés, szóval oda szerintem nem lehet csak úgy beszivárogni. Meg az egész társaság olyan kaotikus és esetleges, hogy ott nem nagyon lehet mit bomlasztani. Az megvan ugye, hogy a pártelnök három reggeli tévéinterjújából kettő elmarad, mert elalszik? Ezen lehet még rombolni...? :D

invalid user name 2018.11.11. 19:50:26

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

A követségi szavazatok között a fidesz nem szerepelt túl fényesen, lényegében csak a migránsozásra brüsszelezésre fogékony rétegek szopták be.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.11.12. 00:02:06

@invalid user name:

"hát talán azért, mert a nyugatra költözöttek túlnyomó részben nem adhattak le levélszavazatot."

A szavazás szabályai jóelőre ismertek voltak. Aki akart, az szavazhatott. A szavazati jog nem jelenti azt, hogy bárki bármilyen neki tetsző módon módon leadhatja a szavazatát.

"A követségi szavazatok között a fidesz nem szerepelt túl fényesen"

Ez a kijelentésed csak pontos és hiteles statisztikákkal alátámasztva jelent valamit.

invalid user name 2018.11.12. 04:23:33

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Elég lett volna annyit írnod, hogy "ja, tényleg"

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.11.12. 08:21:06

@invalid user name:

Szóval beismered, hogy az állításaidat nem tudod bizonyítani. Ja tényleg, ezt előre tudhattam volna.

invalid user name 2018.11.12. 09:04:45

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

kicsiszivem. nyugateurópaba kiköltözött magyarok NEM SZAVAZHATTAK LEVÉLBEN csak a kijelölt konzulatusokon.

nem is értem miről beszélsz. zavarba jöttél, hogy tévedtél? vagy hozni kell a kommentdarabszám kvótát?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.11.12. 10:03:38

@invalid user name:

Sok a melléduma, kiskócsag. Igazold, hogy a külföldre költözött magyarok sokkal kisebb arányban szavaztak a Fideszre. Ha nem tudod, akkor egy hazug csúszómászó vagy.

Mondjuk ettől függetlenül is az vagy.

GyMasa 2018.11.12. 10:37:46

@invalid user name:
"kicsiszivem. nyugateurópaba kiköltözött magyarok NEM SZAVAZHATTAK LEVÉLBEN csak a kijelölt konzulatusokon."
Ez nem igaz!
Aki kikoltozes utam megszuntette a Magyarorszagi lakcimet, az szavazhatott levelben, viszont, Magyar lakcim hijjan csak egy szavazata volt, es azt listara adhatta le!
Akik NEM jelentkeztek ki, es rendelkeztek magyar lakcimmel, nekik vagy haza kellett utazniuk es a korzetukben leadni a ket db szavazatukat (egy listasat, es egyet a egyeni valasztokorzet szerint)
Gondolom, te most arra gondoltal, hogy nem lehetett MINDKET szavazatukat levelben leadni, ugye?
Nos, erre soha nem is volt lehetoseg a magyar valasztasi rendszerben.
"nem is értem miről beszélsz."
Tenyleg nem erted.
De sebaj Google a te baratod!
Kivalo leirasokat lehet talani a hatalyos valasztasi rendszerrol a neten.
Meg olyaok is vannak,a mik a te szinteden magyarazzak el a mukodeset!

GyMasa 2018.11.12. 10:39:29

@GyMasa:
"Akik NEM jelentkeztek ki, es rendelkeztek magyar lakcimmel, nekik vagy haza kellett utazniuk es a korzetukben leadni a ket db szavazatukat (egy listasat, es egyet a egyeni valasztokorzet szerint)"
Nem fejeztem be ezt a mondatot:
Akik NEM jelentkeztek ki, es rendelkeztek magyar lakcimmel, nekik vagy haza kellett utazniuk es a korzetukben leadni a ket db szavazatukat (egy listasat, es egyet a egyeni valasztokorzet szerint) VAGY a konzulatuson kellet szavazniuk, szintek 2 db szavazattal, pont ugyanugy, mintha a sajat korzetukben szavaztak volna!

invalid user name 2018.11.12. 11:02:22

@GyMasa:

"Aki kikoltozes utam megszuntette a Magyarorszagi lakcimet"

így van. Amíg a KSH publikálta a népességvándorlásról a tükörstatisztikákat (2013 elött), még konkrét számokat is lehetett tudni a kivándorlásról. A KSH azokat tartja nyilván kivándorlóként, akik jelezték magyar lakcímük megszűnését -- a brit, német stb statisztikai hivatalok pedig az oda bejelentkezetteket számolják. A két szám között lehet különbség, az utolsó elérhető adatok szerint elég nagy:

www.portfolio.hu/img/upload/res/orig/11abra-kivandorl-20150728.png

invalid user name 2018.11.12. 11:03:57

@GyMasa:

sőt, most nézem, nem is a megszüntetett lakcím, hanem a megszüntetett egészségbiztosítási jogviszony alapján számolt a KSH, tehát a magyar lakcíme ezek egy részének még meg is maradhatott, tehát nem szavazhattak levélben.

GyMasa 2018.11.12. 11:20:34

@invalid user name:
"a brit, német stb statisztikai hivatalok pedig az oda bejelentkezetteket számolják"
EN ugy tudom, hogy az ott ado/TB szamot kerok szamat nezik.
Ezert pl, akik feketen dolgoznak, azok nincsenek benne a statisztikakban.
Lakcim alapjan pedig az ingazok nincsenek benne a statisztikaban.

GyMasa 2018.11.12. 11:22:05

@invalid user name:
"sőt, most nézem, nem is a megszüntetett lakcím, hanem a megszüntetett egészségbiztosítási jogviszony alapján számolt a KSH, tehát a magyar lakcíme ezek egy részének még meg is maradhatott, tehát nem szavazhattak levélben."
Ezt mondtam en is!
Ne keverd a kivandorlasi statisztikakat a valasztasi rendszerrel!
A kettonek nincs koze egymashoz.

invalid user name 2018.11.12. 11:31:39

@GyMasa:

ööö, hát nem én keverem, nocraft elvtárs írta, hogy a külföldi magyarok levélben szavazhattak, és erre reagáltam úgy, hogy a nyugateurópába költözöttek túlnyomó része a külképviseleteken szavazhatott, nem levélben. azóta szitkozódással próbálkozik szegény.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.11.12. 11:44:38

@invalid user name: Szerintem piás és kötekszik,meg persze csak neki lehet igaza.
Ha meg kiderül hogy nem akkor jön a hiszti meg a támadás.

GyMasa 2018.11.12. 12:05:18

@invalid user name:
"ööö, hát nem én keverem, nocraft elvtárs írta, hogy a külföldi magyarok levélben szavazhattak, és erre reagáltam úgy, hogy a nyugateurópába költözöttek túlnyomó része a külképviseleteken szavazhatott, nem levélben. azóta szitkozódással próbálkozik szegény."
Valamit nem ertettel akkor meg.
De ezt mar leirtam!
De csak a te lkedvedert meg egyszer:
Nincs olyan, hogy egy kulfoldon elonek megtiltjak a levelben szavazast!
Akik a kulkeppviseleten szavaztak, azoknak azert kellette/lehetett ott szavazni, mert volt ervenyes magyar lakcimuk, azaz joguk volt leadni MINDKET szavazatukat (a listasat IS es az egyeni jeloltre szolot IS!)
Ezek az emberek egeszen pontosan ugy szavaztak, mint Magyarorszagon akik Borsodbol felkoltoztek Budapestre, es nem akartak/tudtak hazautazni a szavazaskor. Magyarorszagon is elore kell jelezni, ha masik szavazokorben akarsz szavazni (Meg orszagon belul is), es akkor
A lakohelyed szerintei korzetben nem szavazhatsz, csak az atjelentkezettben.
Akik kulfoldon elnek, ES nincs Magyara lakcimuk, csak azok szavazhatnak levelben!
DE!
Nekik - ertelemszeruen - nem ket szavazatuk van, hanem csak egy (ugyanis Magyar lakcim hijjan nincs egyeni kepviselojuk), amit a listara adhatnak le.
Tehat:
- Leveben lehet szavazni, de csak listara - akik kijelentkeztek az orszagbol
- Szemelyesen, atjelentkezessel lehet szavazni a listara ES egy egyeni kepviselojeloltre!
- Olyan, hogy levelben szavazol listara ES egyeni jeloltre, NEM LETEZIK a magyar valasztasi rendszerben.
Remelem, mostmar ertheto voltam!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.11.12. 12:06:32

Amúgy nem tudom honnan ez a statisztika.
De lehet a fideszbirkák kétfarkúékat még fecónál is jobban utálják.

invalid user name 2018.11.12. 12:09:10

@GyMasa:

Nincs vita, ugyanazt mondjuk :)

invalid user name 2018.11.12. 12:15:32

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

volt ilyen felmérés pártszimpátiákról, amiben nem csak a standard kérdést tették fel ("mire szavazna jövő vasárnap") hanem mást is, és a másra adott válaszokból jött ki ez. nemtom hol jelent meg az eredeti felmérés meg mik voltak a kérdések.

a kutyapárt a választások után elég sok embernek kivívta az ellenszenvét amikor a pártelnök kiosztotta a maszopot meg a dékát is, gondolom aki ferencbe szerelmes, felvette a kutyapártot is a halállistára rögtön a fidesz mellé.

(a parlamenti választáson egyetlen körzetben sem volt döntő jelentősége a kutyapártra leadott szavazatoknak, arról nem is beszélve, hogy ha egy ellenzéki politikus azért nem tud nyerni, mert a szavazók őhelyette egy csirkejelmezbe öltözött kotkodácsoló felnőtt férfira voksolnak, akkor annak a politikusnak nincs meg a legitimációja, hogy képviselje a választók többségének akaratát).

invalid user name 2018.11.12. 12:21:23

@GyMasa:

lehet, nem tudom milyen adatbázis alapján készültek régebben a tükörstatisztikák, és hát öt éve már egyáltalán nincsenek, szóval azóta csak extrapolálni lehet, hogy kb mekkora a narancssárga oszlop.

A KSH adatai szerint (a diagramon piros oszlop) 2015 volt a csúcs, 33 ezer, tavalyelőtt már csak 30 ezer, tavaly 25 ezer ember jelentkezett ki a magyar társadalombiztosításból. A nyugateurópában bejelentkezettek száma ennek kb háromszorosa lehet.

GyMasa 2018.11.12. 12:37:31

@invalid user name:
"lehet, nem tudom milyen adatbázis alapján készültek régebben a tükörstatisztikák, és hát öt éve már egyáltalán nincsenek, szóval azóta csak extrapolálni lehet, hogy kb mekkora a narancssárga oszlop."
Hat, ha nincsenek pontos es hiteles adatok, akkor az csak fingreszeles, es minden abbol levont kovetkeztetes is kb az.
"A KSH adatai szerint (a diagramon piros oszlop) 2015 volt a csúcs, 33 ezer, tavalyelőtt már csak 30 ezer, tavaly 25 ezer ember jelentkezett ki a magyar társadalombiztosításból. A nyugateurópában bejelentkezettek száma ennek kb háromszorosa lehet."
Es, mire alapozod ezt a "kb haromszorosa" kijelentest?

invalid user name 2018.11.12. 12:53:46

@GyMasa:

"ha nincsenek pontos es hiteles adatok, akkor az csak fingreszeles"

vagy talán nem is. fingreszelés-e ősszel megnézni milyen téli ruhákra lesz szükség, mit kell venni az elhasználódottak helyett? merugye nincs hiteles és pontos adatod arról, hogy milyen idő LESZ decemberben. csak extrapolálni tudsz, a korábbi decemberi időjárás és a naptár alapján. Na hát én is ezt csináltam.

"mire alapozod ezt a "kb haromszorosa" kijelentest?"

írtam egy szakkifejezést, matematikusok és mérnökök jól ismerik, de az értelmiség szókincsének is része: extrapoláció. mondhattam volna a posteriori becslést is, de az nagyképűség lenne. elég elterjedt technika, robotpilótától temetkezési vállalkozásokig mindenki használja.

itt van a diagram még egyszer, ezt néztem.

www.portfolio.hu/img/upload/res/orig/11abra-kivandorl-20150728.png

és nem voltam szőrszálhasogató (az ábra alatt szerepel, hogy a brit bejelentkezési adatok 2008-ig, a francia adatok 1999-ig szerepeltek a tükörstatisztikában.)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.11.12. 13:01:57

@GyMasa:
@invalid user name:
És az egész vitátok azon kezdődött,hogy az a részeg állat bedobott valami hülyeséget.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.11.12. 13:04:00

@invalid user name:

"nocraft elvtárs írta, hogy a külföldi magyarok levélben szavazhattak"

Hol is írtam ilyet, te funkcionális analfabéta?

"@Kovacs Nocraft Jozsefne:

hát talán azért, mert a nyugatra költözöttek túlnyomó részben nem adhattak le levélszavazatot."

Ezt te írtad, te idióta marha!

GyMasa 2018.11.12. 13:09:17

@invalid user name:
"vagy talán nem is. fingreszelés-e ősszel megnézni milyen téli ruhákra lesz szükség, mit kell venni az elhasználódottak helyett?"
Nem az, de nincs is semmifele szoros korrelacio a varhato idojaras, es az Europan belul szabadon vandorlo magyar munkaero kozott..
" Na hát én is ezt csináltam."
Es erre irtam azt, hogy az eredmenye is teljesen hasznalhatatlan lett annak, amit csinaltal.
"írtam egy szakkifejezést, matematikusok és mérnökök jól ismerik, de az értelmiség szókincsének is része: extrapoláció."
Csakhogy erre az esetre nem feltetlenul alkalmazhatod az extrapolaciot, ugyanis ezzel a novekedesi utemmel, par even belul kiurulne az orszag.
Aztan nagy kerdes, hogy eza grafikon vajon az evenkenti kivandorlast mutatja, vagy a halmozottat?
"http://www.portfolio.hu/img/upload/res/orig/11abra-kivandorl-20150728.png"
Nem tul friss.
Tartalmazza a hazakoltozoket is?
(Tudod, akik kimennek 6 honapra, igenyelnek nemet TB, meg Adoszamot, majd nem jon be nekik a vilag, es inkabb megis hazakoltoznek? )
Ja, es mi van azokkal ,akik tobb orszagban is megprobaltak?
Mondjuk Ausztria-Nemetorszag-Svajc vonalon?
Azok ebben a statitsztikaban 3x is szerepelnek, es siman elofordulhat, hogy nekik sem jott be, es regen ujbol Magyarorszagon elnek.

GyMasa 2018.11.12. 13:11:18

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:
"És az egész vitátok azon kezdődött,hogy az a részeg állat bedobott valami hülyeséget."
Nem hulyeseget dobott be.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.11.12. 13:15:27

@invalid user name:

" szóval azóta csak extrapolálni lehet, hogy kb mekkora a narancssárga oszlop."

Nem is tudom, miért kellenek ogy. választások. Elég lenne extrapolálni a szocik által legutóbb megnyert két választás eredményéből, nem igaz, Szefó kartárs?

invalid user name 2018.11.12. 13:46:37

@GyMasa:

"ugyanis ezzel a novekedesi utemmel, par even belul kiurulne az orszag."

Akkor meg mondjuk azt, hogy nem esik jól látnunk ezeket a számokat, ezért inkább nem vesszük őket tudomásul :D

Emlékszel virág elvtársra. "kit csaptunk be? magunkat? mi tudjuk mi az igazság. a népet? azt nem érdeki semmi, csak egy jót zabálhasson. az imperialistákat, azokat jól becsaptuk"

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.11.12. 13:50:23

@GyMasa: Igen én is elhiszem,hogy akik nyugatra mentek azok nyilvánvalóan többségben a fideszt támogatják.
Biztos ezért is nehezebb nekik szavazni.
Talán ezért nem szavazhatnak levélben.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.11.12. 13:52:48

@Borondot jol pakoljatok be lippsik:
@nemecsekerno_007:
Ti tényleg árvák vagytok!
Biztos szar volt a lelencházban felnőni!

GyMasa 2018.11.12. 13:54:42

@invalid user name:
"Akkor meg mondjuk azt, hogy nem esik jól látnunk ezeket a számokat, ezért inkább nem vesszük őket tudomásul :D"
En nem ezt irtam, en csak szeretnem tudni, hogy mi all _VALOJABAN_ a szamok mogott, ugyanis a magyarazat egyaltalan nem egyertelmu!
Pl. Miert nincs benne az UK, meg Franciaorszag?
Es, melyik orszagok vannak benne? A maradek 25?
Es, mi van azokkal, akik a szuken vett EU-n kivulre mentek (Norvegia, Svedorszag, stb.)?
De a legfontosabb, az az, hogy ha ez kumulalt adatokra epul, es figyelmen kivul hagyja a tobb orszagban TB/adoszamot keroket, illetve a valojaban mar ismet Magyarorszagon eloket, akkor az egesz nem er tul sokat.
(en pl eltem fel evet az UK-ban 2005-ben. Kertem TB es adoszamot is. Most viszont Nemetorszagban elek.)
Akkor en 2x szerepelek ebben a statisztikaban?

Emlékszel virág elvtársra. "kit csaptunk be? magunkat? mi tudjuk mi az igazság. a népet? azt nem érdeki semmi, csak egy jót zabálhasson. az imperialistákat, azokat jól becsaptuk""

GyMasa 2018.11.12. 14:08:54

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:
"Igen én is elhiszem,hogy akik nyugatra mentek azok nyilvánvalóan többségben a fideszt támogatják."
Ezt senki nem allitotta!
Arrol volt szo, hogy akik szavazhattak levelben azok elsopro tobbsegben a fideszre szavaztak!
index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/04/09/20_hataron_tulibol_19_a_fideszre_szavazott/
Akik a kulkepviseleteken szavaztak, azoknal nem tudom, mi az arany.
(egeszen biztosan van valahol rola statisztika, de most nincs kedvem utanamenni)
"Biztos ezért is nehezebb nekik szavazni."
Szerintem nem nehezebb szavazni.
Ha megtartja a magyar lakcimet, de megis kulfoldon el, akkor vagy hazautazik szavazni a lakohelye szerint, vagy idoben bejelentkezik a hozza legkozelebb levo kulkepviseletre, es ott szavaz.
Ez semmiben nem kulonbozik az orszagon beluli lehetosegektol.
Ott is, akik nem a lakohelyuk szerinti korzetben szeretnenek szavazni, azoknak eloree jelezniuk kell ezt.
Annyi a konnyebbseg, hoyg Magyarorszagon belul nyilvanvaloan tobb helyen szavazhatnak.
"Talán ezért nem szavazhatnak levélben."
Most tenyleg nem erted, vagy csak szorakozol...
Aki kulfoldre koltozik, ES megszunteti a magyar lakcimet, az szavazhat levelben!
Aminek az az ara, hogy elvesziti az egyik szavazatat!
Azaz CSAK listan szavazhat partra.
Szigoruan veve, aki kulfoldon el, de nem szunteti meg magyar lakcimet, es olyan korzetben szavaz, ahol tulajdonkeppen nem is lakik, az visszael a rendszerrel.

GyMasa 2018.11.12. 14:09:32

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:
"És mikor jössz haza?"
Legkozelebb talan a honap vegen, vagy december elejen, de az csak munka lesz.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.11.12. 14:17:31

@GyMasa: Te nem akarod érteni.
Erdélyi magyar:Persze levélben.
Angliában munkát vállaló.Na álljál sorban szépen órákig.

Utolsó mondatod.Az egy házba bejelentett többszáz ukránról beszélsz?

GyMasa 2018.11.12. 14:26:16

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:
"Erdélyi magyar:Persze levélben."
Vagy Te is megteheted ugyanezt, ha kulfoldon elsz, es megszunteted a magyar lakcimedet!
DE
akkor, ugyanugy, mint az erdelyi magyar, aki ugyanolyan magyar allampolgar, mint te vagy, de mivel nincs magyarorszagi lakcime, igy csak partlistara szavazhat, egyeni kepviselore nem!
"Angliában munkát vállaló.Na álljál sorban szépen órákig."
Ha nem szunteti meg a magyar lakcimet, es ennek ellenere megis akar szavazni egy olyan korzet kepviselojere, ahol nem lakik, es ezzel tulajdonkeppen visszael a rendszerrel, akkor igen, alljon sorba orakat!
Azert a par oras sorbaallasert o kap egy plusz szavazatot.
Barmikor valaszthatja, hoyg kijelentkezik arrol a magyar cimerol, ahol nem is el eletvitel szeruen, es akkor szavazhat levelben.
"Utolsó mondatod.Az egy házba bejelentett többszáz ukránról beszélsz?"
Igen, pl. ok is visszaelnek a valasztasi rendszerrel, azonban eleg erdekes ez a kettos merce, hogy ha a Londoni magyar szeretne szavazni olyan korzetben, ahol nem lakik, az OK, de ha egy ukrajnai magyar csinalja ugyanezt forditott iranyban, na az am a csalas...
Raadasul, az a szaz ember, akikrol beszelunk, az elhanyagolhato a 8 millios valasztopolgarok szamahoz kepest.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.11.12. 14:29:51

@GyMasa: Szerintem nincs itt semmilyen kettős mérce de ezt te is tudod.

GyMasa 2018.11.12. 16:06:45

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:
"Szerintem nincs itt semmilyen kettős mérce de ezt te is tudod."
Miert, hany ember szavazott kulfoldon a masodik szavazataval, pedig azt szigoruan veve nem tehette volna meg?
Es hany ukrajnai magyar szavazott kamu magyar cimmel?
Ugyanis a sajat gondolatmeneted szerint az evek ota Londonban elo magyarok pontosan ugyanugy kamu magyar cimmel szavaztak, mint az utaztatott ukranok.
Es, amiatt, hogy ezt te nem tekinted ugyanolyan problemanak, ott van a kettos merce.
(Marmint, hogy az a csalas, ami neked kedvez, az nem is annyira csalas)

invalid user name 2018.11.12. 18:22:33

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

invalid user name írta: "a fideszt legélesebben elutasítók már elköltöztek nyugatra :)"

kovács nocraft józsefné válaszolta: "Biztos ezért van az, hogy a levélszavazatok között is rekordnépszerű volt a Fidesz."

GyMasa 2018.11.12. 18:27:44

@invalid user name:
Az a kifejezés, hogy irónia, mond neked valamit?
Ráadásul, amit leírt az igaz is.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.11.13. 13:45:24

@GyMasa: @invalid user name: szerintem az Orbánt legélesebb elutasítók a gyurcsányista kisnyugdíjasok, akik külföldön kezdenek új életet, nem politikai okból teszik. Bármely kormány alatt azonosak lennének a kondíciók. Teszem azt: Spanyolországban melegebb a tenger. Ezen kár verekednetek. A levélben inkább a határontúliak szavaznak. De egyébként te is lehetsz az, ha felszámolod a magyarországi állandó lakcímedet és kiköltözöl Londoba vagy Kolozsvárra, a törvény szempontjából egyforma mindenki, csak az állandó lakcím a distinkció. De ebben az esetben lemondasz az egyénire adható szavazatodról. Szerintem ezzel olyan nagy baj nincs, de nincsenek igazi tömegek, akik politikailag menekülnének szerintem. Miért tennék? Nincsenek tömegek, akiket kicsit is érdekelne a politika.

invalid user name 2018.11.13. 17:03:44

@A kiló nem százat jelent.:

a magyar TB felszámolása komoly küszöb, ezért látszik a tükörstatisztikákban a gap.

áprilisban próbáltam becsülni a külképviseleteken leadott szavazatok arányát, nem egyszerű azért (szándékosan), mert hozzákeverték egy hazai szavazókör még fel nem bontott urnájához, de azért elég jó becslést lehet adni. A konkrét excel táblámat már nem találom, halvány emlékeim vannak csak de azokat nem akarom leírni, de azért a fidesz jóval gyengébb volt a nyugaton dolgozók között mint itthon. Ennek pedig elég fontos okai vannak. Csak hát ahol nocraft elvtárs megjelenik, ott megszűnik az értelmes beszélgetés. Jól végzi a dolgát :)

GyMasa 2018.11.13. 19:46:26

@A kiló nem százat jelent.:
"Ezen kár verekednetek."
Én nem verekszem, csak próbálom megértetni, amit te is leírtál, mert úgy tűnik, hogy az elllenzéki oldalon neház megérteni, hogyan működik a választási rendszer, és mik a szabályai, valamint - véleményem szerint nagyrészt csúsztatásból - összemossák a két dolgot, vagy tényleg annyira ostobák, hogy nem értik a rendszert.
Én pl legelsősoban a pénz miatt léptem le.
És azért csak 2013-ban, mert előtte egy nagyszerű német multinál 3 évig szivattak azzal, hogy kapok kiküldetést Németországba, majd a végén aztán meggondolták magukat.
Na, akkor döntöttem el, hogy ideje lelépni magamtól, ha másképpen nem megy.
Ezen felül a második legfontosabb érv az volt, hogy a gyerekek 10+évesek lettek, így az volt az utolsó lehetőség, hogy anyanyelvi környezetben, akcentus nélkül tanuljanak meg németül.
Az, hogy mennyire egy fos az otthoni szellemi nívó, az csak a sor végén állt az én, személyes okaim között. És igazából nincs specifikus oldal, akit kizűrólag utálnék, az általános színvonal az, amiből elegem lett.
Ja, és ugye az közismert, hogy Német-Osztrák vonalon 2011-ben szünt meg a szabad munkaerő áramlás korlátozása, így az sem feltétlenül helyes következtetés, hogy a fidesz miatt menekülnek az emberek.
Egyszerűen egybeesik a német piac megnyitása az akkori kormányváltással.

Azért emlékezzünk, hogy előtte Londonba ment mindenki.

GyMasa 2018.11.13. 20:04:10

@invalid user name:
"a magyar TB felszámolása komoly küszöb, ezért látszik a tükörstatisztikákban a gap."
Vagy azért is látszódhat, amit én írtam:
Akik egynél több országban próbáltak szerencsét, azok eszerint am ódszer szerint mindegyik országban megjelentek bevándorlóként, függetlenül attól, hogy ott vannak-e még vagy már nem.
Emiatt ezt a statisztikát csak kellő óvatossággal lehet kezelni, hiszen óriási az integrális hibája!
A magyar TB-ből kijelentkezők száma egy pontosabb becslés, de az meg nem veszi figyelembe az ingázókat, meg azokat, akik tojnak az egészre, és nem jelentkeznek ki.
(És, gyanítom, hogy a kiskorú gyerekeket sem, de ebben nem vagyok biztos.)
Tehát a valós szám az valahol a kettő között lehet, de semmiképpen a fogadó országok TB/adószám igénylési statisztikája közelében.
" Ennek pedig elég fontos okai vannak. Csak hát ahol nocraft elvtárs megjelenik, ott megszűnik az értelmes beszélgetés."
Még mindig nem értem, miért nem tudod felfogni, hogy nem ugyanarról beszéltetek.
Ő azt állította, hoyg a levélszavazatokban erőteljes fidesz főlény volt, ami teljesen igaz, lásd a mellékelt cikket az indexről, ő sehol nem állította, hogy a külképviseleteken szavazók körében is fidesz többség lett volna."
te voltál az, aki elkezdett ezen háborogni, hogy miért nem engedik az embereket levélben szavazni mindkét szavazatukkal.
Ezt már többször leírtam, és úgy tűnik, rajtad kívül már mindenki mgértette, szóval, részemről most ezt le is zárnám.

invalid user name 2018.11.13. 21:34:54

@GyMasa:

feltéve, ha minden próbaországban fenntartják a TB jogviszonyt. amit azért kétlek.

a statisztikákból teljesen kimaradnak a szürkemunkások.

de neked ez tökmindegy, téged nem is vesznek fel nyugaton :) itthon se.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.11.13. 23:42:31

@invalid user name:

"ahol nocraft elvtárs megjelenik, ott megszűnik az értelmes beszélgetés."

Ugyanilyen joggal állítható ez rólad is. De rád hagyom, értelmi fogyatékosokkal nem vitázom. Legyen mindenben igazad, élj ezzel boldogan.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.11.13. 23:53:36

@A kiló nem százat jelent.:

"szerintem az Orbánt legélesebb elutasítók a gyurcsányista kisnyugdíjasok"

Én ebben nem vagyok annyira biztos, rengeteg lánglelkú fiatal szintén elutasítja. Lásd a Churchillnek tulajdonított idevágó bonmot-t.

"akik külföldön kezdenek új életet, nem politikai okból teszik. Bármely kormány alatt azonosak lennének a kondíciók."

Ez abszolút világos minden értelmesen gondolkodó ember számára, @GyMasa: is megírta fentebb, én is leírtam vagy ezerszer az okot. Mindez persze nem ha az invalid user name-féle szellemi invalidusokra: nekik határozott véleményük van, amelyet nem befolyásolnak holmi fránya tények.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.11.14. 09:47:42

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Én a fiatalok körében egy sokkal racionálisabb hozzáállást tapasztalok. Nincsenek olyan végletek. Sokkal megfontoltabbak. Jobban értik a demokráciát, és tudják, hogy a saját életük az ő felelősségük és nem a politikát hibáztatják miatta.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.11.14. 09:54:51

@GyMasa: Most sem jelentős a magyar kivándorlás. Nem nagyobb mértékű, mint a német vagy a brit. Magyarán van egy természetes elvándorlási hajlandóság, ami szerintem JÓ. Azok, akik kivándorlási problémáról beszélnek, nem jártak Bulgáriában vagy Romániában vagy Litvániában. Ott ez egyértelműbb. De most már pl. a lengyelek hazafelé tartanak. Eltúlozzuk ennek a jelentőségét. Pedig szerintem tök mindegy, hogy valaki hol talál munkát Salzburgban vagy Békéscsabán. A lényeg, hogy boldogul. Az ország szerintem gazdagodik általuk is. De mindegy. Ha nagyobb lenne az elvándorlás mértéke, akkor lehet érdemes volna ezzel mélyebben foglalkozni, de most egyszerűen nincs ilyen probléma. Az persze nem jó, hogy itt még mindig van egy sor szakma, amiből nem lehet megélni. De egy sor szakmában meg közelednek a bérek a nyugatihoz. Éppen a munkaerőpiaci folyamatok miatt. Sokónk számára hasznos a migráció.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.11.14. 11:22:24

@GyMasa: Fecóék alatt kezdték viki alatt folytatják.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.11.14. 11:23:53

@A kiló nem százat jelent.: Ahhoz képest,hogy a magyar nem mobil,elég szépen teljesítünk.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.11.14. 11:37:39

Na akkor.
Amikor anno még fecóékra szavaztam,rühelltem a fideszt.
Aztán ugye megharagudtam fecóékra és már úgy voltam velük,hogy ezeknél még vikiék is jobbak lesznek.Ez nálam már nagy szó.
Aztán valószínűleg vikiék sem lettek jobbak.
Sokan voltak akik elmentek a szocik alatt.
Sokan voltak aki azt várták,hogy 2010 után jobb lesz.
Nos a helyzet alapján úgy tűnik nem lett jobb.
Így hát most is sokan elmennek.
Ebben benne van a politika az anyagiak az emberek.

GyMasa 2018.11.14. 12:27:59

@invalid user name:
"de neked ez tökmindegy, téged nem is vesznek fel nyugaton :) itthon se."
Igy van, ezert nem elek Nemetorszagban 2013 ota.
Teeee!

GyMasa 2018.11.14. 12:29:25

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:
Ja, esetleg mondjuk a valtozatossag kedveert erveket is felsorakoztathatnal a kijelentesed mellet...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.11.14. 12:31:20

@A kiló nem százat jelent.:

"tudják, hogy a saját életük az ő felelősségük és nem a politikát hibáztatják miatta."

Ami persze szintén nem teljesen igaz. A politika sokat tehet a fiatalok érdekében és ellen is. Az előbbire lásd a CSOK-ot (10 millió állami ajándék, 10-15 millió kamatmentes hitel), a jelzáloghitelből gyerekenként egymillió Ft elengedését, a diákhitel egy részének elengedését a gyerekszám függvényében - vagy a hamarosan bevezetendő élethossziglani szja-mentességet a 3 gyermekes anyák számára. Mikor volt ennek akár csak a századrésze a szocik országlása alatt?

És akkor jön az ellenzéki fanyalgás, sőt köpködés, hogy a fentiek nem a szegényeket segítik. Holott természetes, hogy csak azok vehetik igénybe, akiknek van munkahelyük, tudnak törleszteni, tanult emberek, ezért lehet csak diákhitelük stb. És szerencsére az élethossziglani szja-mentességgel sem megy sokra az, aki nem dolgozik.

Csúnyán hangozhat egyesek fülében, de az országot nem a képzetlen szegények fogják felemelni, hanem a tanult, képzett emberek, ezért őket kell segíteni, az ő itthon maradásukat vagy hazatérésüket kell ösztönözni. És ezt nem azért írom, mert megfertőzött a kormánypropaganda, hanem azért, mert ez közgazdasági (és nem mellékesen demográfiai) racionalitás.

A szegények lakáshoz juttatásával kapcsolatban amúgy is vannak már tapasztalatok, nem túl jók, lásd az élelmes, csaló vállakozók által szocpol-támogatásból felépített Patyomkin-házakat, amelyeket kevéssel később lebontottak. Vagy ahogy az új tulajdonosok az első alkalommal bagóért eladták a lakásukat/házukat, mert kellett a pénz piára meg bagóra.

Nyilván nem tökéletesen ezek az intézkedések. De összességükben jó célokat követnek, mert egyszerre ösztözöznek a munkára ÉS a gyermekvállalásra, hiszen az igénybevételükhöz mindkettőre EGYSZERRE van szükség.

GyMasa 2018.11.14. 12:50:22

@A kiló nem százat jelent.:
"Most sem jelentős a magyar kivándorlás."
Tudom, minden mervado vilagszintu kimutatas szerint a magyar migracios mutato pozitiv.
Szoval, errol nem engem kell meggyozni :-)
"Nem nagyobb mértékű, mint a német vagy a brit."
Igen, azt hiszem a CIA wolrd factbookban pl eppen Nemetorszag alatt vagyun kozvetlenul.
"Magyarán van egy természetes elvándorlási hajlandóság, ami szerintem JÓ."
Sot, az EU csatlakozas elott meg azoknak is jo volt, akik ma - a fentiek alapjan teljesen alaptalanul - az orszag kiuruleset vizionaljak (lasd "vehetek-e cukraszdat Becsben")
" Azok, akik kivándorlási problémáról beszélnek, nem jártak Bulgáriában vagy Romániában vagy Litvániában."
Nem ,mert nem a tenyek erdeklik oket, hanem ezek az emberek a NEMfidesz allasponton vannak, tehat kenyszeresen az ellenkezojet mondjak mindig, mint a fidesz.
Amivel ugye az a baj, hogy egy ilyen allaspontbol, ha kivonod a fideszt, akkor SEMMIT kapod eremenyul.
Es nem tudod meg, hogy az adott formacio mihez kezdene, ha valami csoda folytan hatalomra jutna.
Es, ez az elmult legalabb 2 valasztason be is bizonyosodott, hogy nemhogy a hatalomra jutasra nem eleg, de csak a lassu eljelentektelenedest garantalja.
" Ott ez egyértelműbb."
Igen igy van.
"De most már pl. a lengyelek hazafelé tartanak."
Pusztan matematikai ertelemben en biztos vagyok benne, hogy kaphatnek otthon akkora osszeget, ami megegyezne az itteni fizetesemmel.
Nekem most inkabb a szellemi kozeggel van problemam, ami miatt nem szeretnek hazamenni.
" Pedig szerintem tök mindegy, hogy valaki hol talál munkát Salzburgban vagy Békéscsabán. A lényeg, hogy boldogul."
Igen, pont ez az EU lenyege, hogy ott elek, ahol csak akarok.
Tehat, mindegy, hogy az Debrecen, vagy Parizs.
" Az ország szerintem gazdagodik általuk is."
Bizony, en is kuldom haza a sokszaz EUR-t...
" Az persze nem jó, hogy itt még mindig van egy sor szakma, amiből nem lehet megélni."
Ez viszont mar egyenfuggo is, azaz, hogy az illeto, aki nem tud megelni a szakmajabol, mire hajlando, hogy javitson a helyzeten:
- csak ul a nyomorusagaban, es panaszkodik, es masoktol varja a megoldast
- vagy kilep a komfortzonajabol, megtanul egy idegen nyelvet, elkoltozik a munkamentes zsakfalubol barhova, vagy tanul egy masik szakmat.
" De egy sor szakmában meg közelednek a bérek a nyugatihoz. Éppen a munkaerőpiaci folyamatok miatt. Sokónk számára hasznos a migráció."
Igen.

GyMasa 2018.11.14. 12:54:27

@A kiló nem százat jelent.:
"De egyébként te is lehetsz az, ha felszámolod a magyarországi állandó lakcímedet és kiköltözöl Londoba vagy Kolozsvárra, a törvény szempontjából egyforma mindenki, csak az állandó lakcím a distinkció."
Igen, de eppen ezt a distinkciot nem ertik tomegevel az emberek!
Es emiatt jutnak hamis kovetkeztetesre.
"De ebben az esetben lemondasz az egyénire adható szavazatodról."
Igen, es emiatt tulajdonkeppen nem lehet teljes egyenloseget tennii a levelben es a szemelyesen szavazok kozott.
" Szerintem ezzel olyan nagy baj nincs, de nincsenek igazi tömegek, akik politikailag menekülnének szerintem."
Persze, hogy nincsenek!
Ha annyira politikai lenne az indittatasuk, akkor vennenek 10 EUR-ert retur repulojegyet
a WizzAirtol Londonbol, es hazajonnanak szavazni.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.11.14. 13:09:16

@GyMasa: Szerinted ha bejelentünk többszáz ukránt egy lakásba,az ugyanaz,mintha valaki külföldön akarna szavazni.
Ezt így hogy?

GyMasa 2018.11.14. 13:28:15

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:
"Szerinted ha bejelentünk többszáz ukránt egy lakásba,az ugyanaz,mintha valaki külföldön akarna szavazni.
Ezt így hogy?"
Melyik reszet nem erted a gondolatmenetnek?
Szerinted:
Tobbszaz ukran egy kamu cimen = csalas. (szerintem is az)
100 000 Magyar Londonban, akik evek ota nem elnek Magyarorszagon, es be vannak jelentve egy olyan cimre, ahol evek ota nem elnek, az (szerinted) NEM csalas.(szerintem ez is csalas)
A ket helyzet kozott csak annyi a kulonbseg, hogy a Londonban (kulfoldon elo magyarok nem egy cimre vannak bejelentve, hanem orszagszerte.
Viszont legalabb sokkal tobben vannak. De alapvetoen ok sem lennenek jogosultak egyeni jeloltre szavazni, mert nem elnek a valasztokeruletben.
Igy mar vilagos?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.11.16. 19:22:12

@GyMasa: Miért kellett többszáz embert oda bejelenteni???

GyMasa 2018.11.16. 20:28:42

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:
"Miért kellett többszáz embert oda bejelenteni??? "
Hát, hogy legyen mindnek magyar lakcíme, és így tudjon listás szavazatot is leadni, meg egyéni jelöltre is.
He nem lettek volna oda bejelentve, akkor csak listás szavazatot adhattak volna le, igyaz, azt akár levélben is.
De, én meg akkor megkérdezem, hogy a többszázezer, évek óta külföldön élő ember miért nem szünteti meg azt a magyar lakcímét, ahol tulajdonképpen nem él életvitelszerűen?

kifordított nagyanyó 2018.11.17. 11:57:57

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Azért várok arra,hogy ő elmondja,hogy őt miért zavarja.
Illetve ez nyilvánvaló csalás volt,és ez zavar.
Ezek a személyek vagy nem voltak szavazásra jogosultak,vagy többször szavaztak.
Nem a külföldi és külhoni szavazatok zavarnak.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.11.18. 09:17:49

@kifordított nagyanyó:

Aszongya, hogy őtet nem zavarja. Engem mindenféle csalás zavar, bármelyik oldal követi is el.

Persze aki csalásnak nevezi azt, hogy a választási rendszer a többségnek kedvez - a legnagyobb demokráciákban is igen gyakori ez, épp a biztos kormánytöbbség biztosítása céljából -, azzal nincs miről vitázni.

GyMasa 2018.11.20. 11:59:29

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:
"De téged miért azok zavarnak???"
Nem zavarnak, csak szeretem, ha egyenlo mercevel merunk.
Az ugyanis kettos merce, ha csak az egyik oldal csalasai miatt megy az ajvekolas, a masik oldal "szabalytalansagai" meg rendben vannak.

kifordított nagyanyó 2018.11.21. 20:24:59

Az egyik egy jog, a másik meg csalás.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.12.11. 20:26:41

Az olvasószámlálónk nektek köszönhetően átlépte 300 ezret a minap. Ebből az ünnepi alkalomból egy kis felmérést szeretnénk végezni az olvasók körében.
Ha van egy kis időd, töltsd ki a közvéleménykutatásunkat is!
Köszi!
docs.google.com/forms/d/1voPvlb6sYFovBHxXyjsHWrIlS_deLojXZEAEVG2nlM8/