A kiló nem százat jelent.

Újbudán Barabás Richárd (P) és Orosz Anna (Momentum) lehet Gy. Németh és Simicskó kihívója

2021. március 29.

A XI. kerületben Barabás Richárd (Párbeszéd) és Orosz Anna (Momentum) lehet Gy. Németh Erzsébet és Simicskó István (DK illetve Fidesz-KDNP) kihívója az országgyűlési választásokon.ujbuda_2022.png

Egyszer volt Budán előválasztás

Vagy valami hasonló a mondás. Reméljük nem egyszer. Tény, hogy eddig nem próbáltuk nagyon ki, amikor pedig mégis, akkor minden papírformát megcáfolt az eredmény: Karácsony Gergely annak ellenére, hogy pártja a Párbeszéd szinte egyetlen közvéleménykutatásba sem fért be önálló entitásként vitatathatlanul legyőzött mindenkit: az EP-választáson triumfáló Gyurcsány-párt jelöltjét, Kálmán Olgát, a szintén feltörekvő Momentumot, Puzsér Róbert celeb-megmondóembert és Tarlós István  főpolgármestert is, sőt az ország leghírhedtebb büntetőfékezőjét — pedig még jogosítványa sincs! Nyugodtan hívhatjuk ezt a politika megújulásának.

Avagy Karácsony expártja szlogenszerű nevének parafrazálásával más lett a politika. Erre kap most esélyt, ha minden jól megy, az újbudai szavazó is 2021-22-ben.

A megújulás, politikai hatalomváltás békés módja a szabad választás. Sokkal kellemesebb, mint mondjuk egy puccs vagy egy véres forradalom, amiről több neves és idős baloldali értelmiségi álmodozott még pár éve sajnos, mint a kormányváltás egyedüli módját illetően. (Nem megyek bele, hogy ez mennyire gyászos.)

Különösen a modern politikai rendszerekben időnként megújulásra van szükség.  A biztonságot jelentő stabilitást, a jogállami alap kéne adja, hogy a törvények és a közigazgatás teszik a dolgukat. A magyar alkotmányos berendezkedést ellenben az üdvös politikai stabilitást túlféltve olyanra tervezték, hogy bebetonozza a hatalmon lévőket — már 1989-ben és 2011-es renoválásakor még inkább. Már 1989-ben az akkor is fragmentált ellenzék 3%-os bejutási küszöböt szeretett volna, az állampárt felalkudta 4%-ra, hogy több formálódó kispárt ambícióit letörjék, majd az MDF emelte ezt az MSZMP által kívánt 5%-ra, hogy elsősorban a munkáspárt szélsőbaloldali veszélyétől "megkímélje" a parlamentet. Az akkori igen lassú felfogású (még) értelmiségi jobboldal nem fogta fel, hogy ezzel valójában a kihívó nélkül maradt MSZP dolgát könnyítik meg a baloldal einstandolását illetően. 

Pár hónapja a fideszes többség még tovább növelte a politikai rendszer "bejutási küszöbét" a "kamupártokra" való hivatkozással, a listaállításhoz szükséges egyéni jelöltek számát növelték meg 27-ről 50-re a 106-ból. Szociológiai értelemben a magyar pártok zöme "kamupártnak" tekinthető, amennyiben felkészültség és teljesítmény helyett inkább koncentrálnak a megszerezhető erőforrásokra és pozíciókra, amiket a sajtónyelv "kifizetőhelyekként" ismer. Nagyon gyér társadalmi beágyazottsággal és merítéssel, vagyis tagsággal bírnak. Ezért is kamupártok. És ezért érzik sokan úgy, hogy ezek a választások nem sokat érnek így. A már bentlévő politikai erőknek elemi és közös érdeke fenntartani ezeket a korlátokat, hogy verseny nélkül tarthassák meg pozícióikat, rendre meggátolva ezáltal a szükséges megújulást.

Mégiscsak durván évi 15 ezer milliárd forint felett diszponálnak, nem babra megy a játék.

A "rendszeren", parlamenten, "tévéképernyőn" belülieket épp ezért mégsem kamupártoknak, hanem megélhetési politikusoknak hívjuk. Egyébként személy szerint egyik megnevezést sem támogatom, mindkettő árt a demokráciának és a társadalom frusztrációira játszik csupán rá. A sajtó megértése a demokráciáról nem sokkal jobb, mint a népé, amit nevel. A politika pedig ennek görbe tükre.

Aki szerint minden a legnagyobb rendben az szavazzon megszokása szerint. Ne vegye a sértésnek a következő posztom. Én úgy vélem mehetne minden jobban...

Simicskó István (KDNP)

Két igazi politikai dinoszaurusz is esélyes a Budapest 02-es számú választókerületének országgyűlési képviselői helyét megszerezni. Nem sokan emlékezhetnek már rá, de Simicskó István politikai pályafutását a rendszerváltás hajnalán kezdte a KDNP-ben, kisgazdásodásként ismert, kereszténydemokratáknál húsz(!) éven át sújtó pokoljárás idején választotta sokadmagával a Fideszt politikai otthonául. 2015-18-ban honvédelmi miniszter is lett — nem brillírozó Hende Csaba határzáras ügyetlenkedéseit helyrehozandó. Meglepő volt olvasni a Wikipedián, de nem rengette meg a hazai közéletet, Simicskó István féléve a második legnagyobb parlamenti képviselőcsoport frakcióvezetői posztját tölti be jelenleg — aki nem tudná ez a párt a KDNP természetesen. Simicskó István a Fidesznek is tagja maradt egyébként.

Simicskó várható indulásáról nem az előválasztás, hanem Orbán Viktor dönt személyesen, ezért ha a helyi jobboldaliak elégedetlenek lennének képviselőjükkel — amire azért van gyanú —, a változásnak csak majdani ellenzéki kihívójára voksolva tudnak hangot adni. Ahogy tették egyébként Buda több kerületében is a polgárok. A XI-ben is leváltották a helyi igények kiszolgálása helyett lejárató kampánnyal próbálkozó fideszes vezetést. A hetven év fölötti korábbi kórházigazgatót, majd megválasztott polgármestert, László Imrét próbálták egy a győri fideszes Borkai-ügyhöz hasonlóba belekeverni, meglehetősen ügyetlen és átlátszó módon.

Még kitérő választ sem adtak a kerület élhetőségét rontó ingatlan- és vasúti nagyberuházásainak problémáira. Ha valami lesújtót várt volna valaki Simicskó Istvánról igazán rosszat nem tudok. Becsületes politikusnak ismertem meg, de nem várhatunk tőle változást. A Hamzsabégi sétány megvédésében ígért valamilyen segítséget, de lobbiereje csekélynek bizonyult a kiemeltté tett beruházással szemben, ami egy minden ellenérvet ütő aduász.

Az is igaz, hogy a következő jelölt pártja, a DK, amely a kerület polgármesterét, László Imrét is adja, szintén nem sokat tudott a helyiek érdekében kilobbizni ezügyben, míg meglepő módon az orvosi rendelőre tudott pénzt szerezni közvetlenül az ellenkező színű kormánytól. László Imre — be kell valljam — a várakozásokhoz a vonalasabb DK-sokhoz képest jóval önállóbb politikát valósít meg, nem a szokásos DK-s dafke ellenállást képviseli, a polgárok érdekében akár Orbánékkal is együtt tud működni. Nem akarom elkiabálni, de már-már egy normális országban érezhetjük magunkat ezáltal.

Gy. Németh Erzsébet (DK)

A másik nagytestű politikai dinoszaurusz — hízelgőbb reklámtörténeti metaforával hagyományos mosóporGy. Németh Erzsébet, egykori szocialista, ma DK-s várospolitikus. Személyéről nem tudunk rosszat írni szintén. Szinte minden posztért indult már és soha semmilyen választáson nem ért el eredményt. Szövetségese, Demszky Gábor ellen is elindult és mindössze 13%-ot szerzett 2002-ben az akkor vitathatatlanul legerősebb kormánypárt színeiben a főpolgármester-választáson. Megelőzve viszont másfél évtizeddel a szocialisták későbbi/mostani mélyrepülési trendjét. A 13% ma persze nemcsak az 5% alá is benéző népszerűségű MSZP számára álom, de az egyre inkább jogutód DK számára is erős eredménynek számít, amely párt fölött is üvegplafon látszik valahol 16% magasságában, ami az ellenzéken belüli dominanciához meglehetősen kevés Gyurcsány Ferenc avagy Dobrev Klára számára.

Gy. Németh már mindenütt megpróbálta a lehetetlent. 2014-ben a XVII. kerületben próbálkozott polgármesterré válni: 19%-kal jutalmazták a szavazók, népszerűtlensége az inkumbens fideszes polgármestert majdnem kétharmados, 65%-os győzelemhez "segítette". Egy ilyen nagyarányú győzelemnél már a kihívó személyét értékelik a választók rendszerint. Ez vezetett a 2018-as kudarchoz is: Gy. Németh ugyan csak 2%-kal maradt le a súlyos szavazatszázalékokat veszítő Simicskó István mögött, de mivel megosztó személyiségnek bizonyult, más ellenzéki pártok jelöltjeit találták a választók vonzóbbnak. Magyarán inkább szavaztak másra, mint az évtizedek óta ismert politikusnak számító, esélyesnek kikiáltott Gy. Némethre. 40% persze így is szép eredmény.

A választók tudatosságának és a taktikai szavazás sikeres propagandájának volt köszönhető: az esélyes jelöltet preferálták, magyarán "átszavaztak", hiszen a DK alig ötödik helyen végzett a pártok rangsorában. De az is nyilvánvaló, hogy Gy. Németh nem volt képes megszólítani az ellenzéki szavazók kritikus tömegét, az akkor biztos kieső Momentumra, de akár a Kutyapártra leadott szavazatok is elégségesek lettek volna pedig az ellenzéki győzelemhez. De ez nem így működik. Az ismeretlen LMP-s és jobbikos jelölteket is vonzóbbnak talált 12% szavazópolgár. Összesen tehát az ellenzéki szavazók közel harmada a fő esélyes ellen szavazott. Tehát nem volt elég jó az esélyesnek kikiáltott jelölt. 

Diszklémer: nem elfogulatlanul írom ezeket a sorokat, részt vettem az elmúlt évek ellenzéki kampányaiban.

Gy. Németh Erzsébetet korábbi sikertelensége ellenére szeretné a hírek szerint a DK újra elindítani a számukra valamiért fontosnak számító XI. kerületben. Bár a politikában és a választásokon sosem bizonyított, kinevezések által mégis mindig fontos szerepet kapott a fővárosi politikában a földrajzszakos tanár végzettségű, pályafutását az úttörő mozgalomban majd a párt ifjúsági szervezetében megalapozó politikus. Ha MSZMP-s időket élnénk, valószínű meg sem állt volna a fővárosi tanácselnöki vagy vébétitkári szintig. A demokrácia "kiszámíthatatlanságai" miatt azonban igazán a csúcsra mégsem jutott. A képviselőség elnyerése inkább pályája vígaszágának lenne csak tekinthető. Bárhogy is lesz, az ellenzéki szavazók jövőre kárpótolhatják korábbi kudarcaiért zátonyra futott ambícióit. Ha nem, akkor marad a főváros élén — pontosabban nyakán...

Orosz Anna (Momentum)

Miután a Momentum 2018-ban jócskán a küszöb alatt szerepelt, a párt médiában korábban sokat szereplő fiatal politikusa visszavonult a közélettől és politikai elemzőként dolgozott. Meglepő gyorsasággal fordult a politikai szerencse, ezért Orosz Anna is visszatért a politikába, 2019 őszétől már az ellenzéki szövetség alpolgármestereként bizonyíthat. Most pedig elsőként kezdett bele az előválasztási kampányba. Felkészült, médiaképes, fiatal. A DK-nak van mitől tartania tehát.

Orosz Anna nemcsak a sikeres NOlimpia mozgalom egyik arca volt, de 2017-ben a Forbes magazin a 8. legbefolyásosabb magyar nőnek választotta a közéletben, semelyik magyar ellenzéki parlamenti párt politikusnője nem kvalifikálta magát a 10 közé. Még a miniszterelnökjelöltként szerepeltetett Szél Bernadett sem. Egy éves alpogármesterkedés után vajon alkalmasnak tartják már az újbudai polgárok képviseletükre a fiatal kora és rövid pályafutása ellenére már most nagy visszatérőnek számító politikust vagy még hagyják érlelődni? Ténykérdés, hogy nincs az a felállás véleményem szerint, hogy Orosz Anna ne kapjon helyet a listán és ne váljon belőle országgyűlési képviselő és ehhez egyetlen momentumos forrásomat sem kellett megkérdezzem.

Ez egy szubjektív beszámoló, nem rejtem véka alá, hogy Annát szimpatikusnak tartom és jóval alkalmasabbnak, mint "Zsókát". Az eddigi nyers számok alapján ellenzéki győzelem várható, de 2022 nemcsak a Fidesz-kormány újabb megmérettetését jelenti, hanem az ellenzéki önkormányzás félidős kiértékelését is. Ebben pedig szükségszerűen merülhetnek fel hiányosságok, okozhatott csalódást a DK-s polgármester, aki katonaorvosként elemében érezhette magát a COVID-válság idején és véleményem szerint bizonyított is. Pár hónapon belül eltávolította a kerület erős emberének számító, korábban a Kopaszi gát ügyében korrupciós ügybe keveredett Lakos Imre DK-elnököt, aki jó ideig rutinosan dominálni látszott az összefogás politikáját. Ugyanakkor Czeglédy Csaba sokmilliós ügyvédi megbízásával, a látszatra sem adott, hogy ez a kerületet ne tűnjön a DK kifizetőhelyének, mint a többi, ahol szintén a DK adja a polgármestert. (Lakos Imrét először elítélte, majd végül felmentette a bíróság, de Czeglédy jelenleg el van tiltva az ügyvédi hivatás gyakorlásától, hasonló okból.)

Bár párttársához, az Erzsébetvárosba ejtőernyőzött Niedermüller Péterhez képest kevesebb vitatható döntést jegyez, mindkét idősebb politikusi generációhoz tartozó DK-s polgármester is belezavarodni látszott az identitáspolitika útvesztőibe elszólásaikkal és tévesztéseikkel. 2024-es újraindulásukat nem gondolnám papírformának egy demokráciában. Meglátjuk mit hoz a jövő. Ezek a (nem megszépült) múltidéző "gyurcsányizmusok" viszont inkább erősíthetik az ellenzéken belül az új szereplőket, akik pont az előválasztás által nem kell megvárják a balliberális elődeik nyugdíjazását. Ez Orosz Annának és Barabás Richárdnak kedvez.

Elsőként Orosz Anna "coming-out-olt", abban az értelemben, hogy momentumos gyakorlatiassággal már elkezdték a szórólapozást, óvatos antifideszes jelszavakon kívül határozott üzenetek nélkül: nem derül ki számomra, hogy a Momentum, mennyiben képvisel mást, mint a többi ellenzéki párt. Azt sejtettem eddig is, hogy nem Orbán Viktor újraválasztásáért szállnak síkra. Amit pedig eddig Fekete-Győr András "miniszterelnök-jelölt-jelölttől" láthattunk inkább siralmas volt: róla beszélt viszont mindenki (hogy mennyire ostoba). Már jóval korábban mondták róla helyi momentumos prominensek, hogy hát nem éppen András a legélesebb kés a sublódban. A Momentum stratégiája tehát a kezdeményezés magukhoz ragadása: leggyorsabbnak lenni. Ez azonban nem látszik lendületet adni a kampányuknak. Még az egyébként profi marketinggel együtt sem.

Még a szerintem Fekete-Győrhöz képest is gipszjakababbnak tűnő Jakab Péter üstökösszerű karrierrel a megzuhant Jobbik élére került miskolci fenegyerek egy parizeres kenyérrel állítólag visszatornászni látszik a Jobbik népszerűségét, sőt még a meg sem hirdetett miniszterelnök-jelölti casting-ot is vezeti. Ezeknek a felmérések a szavatosságát nem merném biztosra venni azért. Az ellenzéki szavazók talán most már kevésbé utálják a pártokat, hogy képesek voltak a megegyezésre, de a felhozatal ettől nem lett jobb. Sőt, inkább romlott a politikusi gárda színvonala. A megújulást hozó előválasztás ezen is tudna egy kicsit javítani: új arcoknak, új gondolatoknak, új hozzáállásnak engedve teret.

melegjogok_ujbuda.jpgBarabás Richárd és Orosz anna felhúzzák a szivárványos zászlót: jól megfért a székely lobogó mellett. Amíg...

Barabás Richárd (Párbeszéd)

A színészből lett politikust annak ellenére kevésbé ismerem, hogy korábban feltűnt, hogy ő volt a később sikeressé váló ellenzéki összefogás "magyar hangja" — erről a felemás indulásról, akkor szarkasztikusan beszámoltam. Szögezzük le, nem a kétkedőknek, nem nekem, hanem a Párbeszédnek lett igaza. Akkor megjegyeztem magamnak, hogy Barabás Richárd volt az "összeofgók" között az egyetlen, aki összefüggő gondolatokat tudott a kamerába mondani. (Akkor még Orosz Anna a Politcal Capitalnál volt éppen.)

Kezdjük a fun fact-tel, szintén nem hiszem, hogy sokan tudnák, de Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvívője, szintén újbudai kulturális alpolgárester, de a Párbeszéd-MSZP-LMP-Jobbik frakció tagja, ami most a legnagyobb és a legszínesebb frakció a kerület képviselőtestületében. Ami kombináció sokak számára joggal meglepő lehet, az is, hogy (monjduk úgy) az őszi színeket is magán viselő szövetség magát zöld frakciónak keresztelte el.

Mindez azonban nagyon is kézenfekvő. Egyrészt Rákospalota önkormányzata látott már Fidesz-DK nagykoalíciót is a gyurcsányi orbánnalnincsalku és az orbáni gyurcsánytakarodj idején. Jó okuk volt rá, ha vállalhatatlannak is tartjuk a manővert. A zöldpoltika biztosít vállalható platformot és kellemes konfrontáció nélküli ugródeszkát akár a jobboldali nézeteket valló vagy akár korábbi balliberális felségjelzés alatt tevékenykedő politikusoknak — kevesebbet kell magyarázkodni a szavazóknak. A helyi közélet mindig más, a politikus szót akár idézőjelbe is tehetném, az ideológia helyben szerencsére könnyedén háttérbe szorítható, más a logikája, hiszen elsősorban járdák felújításáról és pár intézmény menedzseléséről szól —  nagyon "technikai" kérdésekről, a kerület élhetőségéről, a polgárok életéről.

Véleményem szerint arról, amiről a politikának szólnia kellene országosan is. 

És ezek a valódi ügyek kényelmesebben kezelhetőek zöldpolitikai nézőpontból, és nehezebben megideologizálhatóak, hacsak nincs egy Turul-emlékmű éppen rossz helyen vagy hasonlók, amin teljesen értelmetlenül hergelhetik magukat a jobb- és baloldali politikai zombik napestig. (Amit én mélységesen unok és károsnak tartok.) Így tökéletesen megfér egymással, hogy Barabás Richárd még 2015-ben melegként coming-out-olt, frakciótársa Bába Szilvia, aki most már talán egyszemélyben a helyi Jobbik (ilyen komoly a pártok szervezettsége az országban, leszámítva a Fideszt), viszont szintén szót emelt a melegjogokat jelképező zászló ellen, bár nem olyan teatrálisan, mint a Jobbik-szakadár Mi Hazánk üdvöskéje, Novák Előd. Feltűnést keltő kis akció keretében lelopta a városházára kitűzött szivárványos zászlót. Az egész Budapest Pride-közönség nem vonzódik annyira a szivárványos zászlóhoz, mint amennyire boldogan szaladt vele Novák Előd a hóna alatt szorítva.

(Kis kitérő: egyébként Novák Előd, ha nem csinálna ennyi hülyeséget, a legjobban teljesítő ellenzéki képviselője lehetne a kerületnek. Míg a Fidesz nyalogatja a sebeit, Novák Előd tényleg számon kéri a kerületvezetést, végzi a munkáját.)

Ezek a szimbolikus ügyek és hiszterikus kirohanások szörnyűek és elterelik a figyelmet a valós problémákról.  Barabás Richárd egy két hete egy interjúban egy szimpatikusabb hozzáállást javasol:
"Unom, hogy sok éve már csak Orbán Viktorról beszélünk, nem szeretnék többet. Az ország vezetőit 2022 után az kell, hogy érdekelje, miként építsünk sikeres Magyarországot... Én erről szeretnék beszélni. Nem szabad ideológiai bázisok mentén lecövekelnünk, helyette problémamegoldó együttműködésekre van szükség."

Pártjában, a Párbeszédben viszont az a furcsa számomra, hogy Szabó Tímea, az O1G-kórus egyik főszólistája, mintha éppen nem ilyen gondolatokkal tüntetné ki magát parlamenti felszólalásaiban. Kétségtelen tény, ő is legalább olyan hatásos, mint ahogy Jakab Péter. Akkor is, ha a Párbeszéd népszerűségén ez nem látszik valamiért, noha az ország legnépszerűbb politikusait adja a mikropárt. Barabás egy nyitott gondolkodású,  kompromisszumképesebb vonalat látszik képviselni, ami véleményem szerint Karácsonyt is a legsikeresebb ellenzéki vezetővé tette az elmúlt 10 évben. Ha ellenzékiségről beszélünk van egy közös triviális minimum: 

"Az tény, hogy ... Orbán Viktort el kell távolítani a hatalomból, de azok az emberek, akik most utálnak minket, a testvéreink, a barátaink, a szomszédaink. Muszáj megbékélnünk egymással ahhoz, hogy a vírus [és ezek szerint Orbán Viktor] után el tudjunk kezdeni közösen felépíteni egy normális életet." 

Muszáj.

Akár sikerül a kormányváltás, akár nem, 2022 után új politikai éra kezdődik, amiben a Párbeszéd jelenlegi népszerűségéhez képest jóval nagyobb szerepet szán magának. Önbizalomban nincs hiány. A Párbeszéd értelmiségi holdudvara azzal kalkulál, hogy az MSZP-brand számára nincs jövő, szimpatizánsai, politikusai a DK-hoz és a Párbeszédhez csatlakoznak majd. A jelenlegi pártnépszerűségi adatok egyelőre csak az elsőt igazolják vissza. A Párbeszéd beazonosítása érzésem szerint a nagytöbbségnek kihívást jelent ma még.

Barabás Richárdé érettebb üzenet, mint azé a Fekete-Győré, aki hatalomra kerülve a hivatásától szeretné eltiltani a jobboldali újságírókat, akiket ő propagandisának nevez. (Kezdő blogolvasóknak: legyen világos: nem létezik újságírás "propaganda" — magyarán meggyőzési szándék — nélkül, nemcsak a publicisztikai műfajban, de a hírszerkesztésben sem.) Tényleg nagyon egyszerűnek kell lenni ahhoz, hogy elhiggyük, hogy a mi szánk ízéhez igazított tálalás mindig az objektív valóság — a másik véleménye pedig mindig elvakult szélsőség, betiltandó, cenzúrázandó, konteós, laposföldes, elfogult, hazug, aljas, propaganda, fake news etc.

Ha ezen a módon közeledünk a számunkra ismeretlen információforrások felé, akkor elzárjuk magunkat egy teljesebb megismerés lehetőségétől, egyszerűbben fogalmazva: szegényebbek maradunk. Hosszútávon kulturális és gazdasági értelemben is. Visszamászhatunk a fára és újra máglyára küldhetjük Giordano Brunot és az összes boszorkányt.

"...a maga módján mindenkinek igaza van"

Barabás jól beszél: "...mindig ott legyen a kisördög a fejemben, aki azt mondja: nem biztos, hogy igazam van, talán valamit nem tudok jól – ez teszi lehetővé, hogy meghallgassam a másikat. Persze vezetőként sokszor kell döntést hoznom – ilyenkor tudatában kell lennem, hogy a világ bonyolult, az információk összetettek, a gondolatok sokfélék. Mindezek együttes figyelembevételével lehet meghozni a legjobb döntést. Ha eleve úgy gondolkozunk, a másik biztosan hülyeséget mond, akkor elvesszük magunktól annak lehetőségét, hogy új szempontokat ismerjünk meg."

Kevesen értették meg idehaza, a zöld gondolat elsősorban kulturális. És nem csak szakpolitika, nem csak környezetpolitika, pláne nem csak néhány fa megvédése. Tény, hogy az öncélú ideológiáknak az élhető környezetet a vakfoltjába esett évtizedeken át, de sok minden más is, ellenben rendre túlreagált minden szimbolikus témát.

Emiatt ebben a versenyben jelenleg Barabást érzem én megfelelőbb jelöltnek a politikai kultúra megváltoztatására. Egyelőre úgy tűnik, hogy személyét négy ellenzéki párt is támogathatja, szemben a különinduló DK-s és Momentumos jelöltekkel. Nem vitatva, hogy Gy. Németh és Orosz politikai tapasztalata vagy felkészültsége talán nagyobb ebben a pillanatban. A politikán kívülről érkezett, színészből lett alpolgármesternek viszont az affinitása nagyobb, hogy ugyanolyan emberként álljon minden polgárhoz, amire egy 30 éve mérgező módon megosztott országban szükség volna. Végtelenül optimista nem vagyok, nem nüanszokra és toleranciára van érzékenyítve a még politizáló közvélemény. A politika olyasmi, amitől sok jót a józan többség nem is vár már.

Én naiv módon továbbra is várnám.

A blog 2015 végén azért indult, hogy az ideológiai szekértáborokon túllépve tiszta vizet öntsön a pohárba.
Olvasottságunk 2020-ban lépte át az egymilliót.
Posztjainkat számos országos és helyi portál megosztotta vagy hivatkozta az Indextől a Mandinerig, a Mércétől a Propellerig, a Hírolvasótól a Kapuig, a Balmixtől a social mediáig...
Köszönöm, ha lájkolod és megosztod írásainkat, kövess minket: facebook.com/kilonem100, ha támogatni szeretnél: patreon.com/kilonem100 — köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr2616480368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.03.29. 11:18:48

A fiatal ballibbant nemzedék igazi ellenfele nem a nemzeti oldal, hanem az idősebb ballibbant nemzedék. Nehéz csata lesz.

Ugyanis a fiatal ballibbantak műveletlenebbek, tájékozatlanabbak, mint szüleik.

A kisemberek meg csak nézzük a csatát, s reméljük a csata hozzú lesz, s mindkét fél kimeríti egymást.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2021.03.30. 07:55:35

@MAXVAL birсaman közíró: miben előrevivő mondjuk egy jobboldali korrupció vagy egy nemzeti színekbe öltöztetett megaberuházás?

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2021.03.30. 13:45:17

@MAXVAL birсaman közíró: Erősödik. Bár ennek lenne más módja is. Nem kéne kifosztani a valódi vállalkozásokat.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2021.03.30. 15:20:19

@MAXVAL birсaman közíró: olyasmi, ami magától jött létre és a piac igényeit elégíti ki nem csak egy pályázati feltételt.
Szerintem túl sok a kedvezmény, amit vállalkozások pályázhatnak.
Az egész uniós tombola lényegében egyfajta államszocializmus.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2021.03.31. 09:42:09

@MAXVAL birсaman közíró: Nem mese az, gyermek! :) Az, hogy az emberek Lidlbe szeretnek járni vagy CBA-ba az függ a távolságtól és a boltok színvonalától. Ha választhat valaki Lidlbe jár. Ezért érzem álságosnak, hogy "nemzeti tőkés jó". Nem jó. Jó szolgáltatásokat akarunk, nem pedig hazai oligarchákat. Szerintem. De ez a poszt nem erről szól.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.03.31. 09:48:43

@A kiló nem százat jelent.:

Nincs mégse más út. Az nme tartható fenn, hogy minden profit kimenjen nyugatra.

Ekrü 2021.03.31. 09:58:18

Mit keres ezek között Simicskó István?Nem arról volt szó ,hogy ez egy ellenzéki előválasztás?
Vagy már máris megbukott az ellenzéki összefogás és a pártok majd külön-külön indítanak jelöltet? :)))

Rodney_2 2021.03.31. 10:35:27

Ha jól emlékszem ez az Orosz Anna volt az a rátermett politikus aki a NOlimpia sikere után arra az újságírói kérdésre, hogy mik a Momentum következő legfontosabb céljai, azt válaszolta hogy a homoszexuális házasság törvényesítése és a migránsok beengedése. Komolyan. Ebből elég nagy botrány lett érthetetlen módon. Kb akkor csalódtam a Momentumban, azóta nem csalódtam. Erre a hölgyre még 20 év múlva sem fogok szavazni, bármit csinál addíg (de általában az előtérbe került momentumos politikusoktól hánynom kell, hogy miért?? nem tudom)

Simicskó legalább leküldte a tankokat a határra: egy "doer" és nem egy "bullshitter" :)))

Bircának igaza lehet abban, hogy a fiatal ballib generáció valami elképesztően alacsony szinvonal, hiába jártak ide-oda egyetemre és tanultak be paneleket a Soros vagy a Macronné által adott szövegekből :(((

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2021.03.31. 11:01:06

@Ekrü: Ügyesen összeraktad az információkat. Gratula. Simicskó lesz a Fidesz jelöltje. Az előválasztáshoz való viszonyáról a cikkben olvashatsz. :)

ulpius66 2021.03.31. 11:15:40

Dehogy lesz itt ballibsi előválasztósdi!

Majd Bitó-szalonban a liberál-fasiszta SoroSS-elvtárs helyi mamelukjai szépen felolvassák a gazdi döntését, hogy hol ki indul.....

Ennyike!
(persze lehet, hogy lesz előválasztósdi, de csak a szemfényvesztés miatt...... a "végeredmény" furcsa módon mégis az lesz, amit a gazdi megparancsolt.....pl. lesznek "ÉRDEKES" VISSZALÉPÉSEK.....)

ulpius66 2021.03.31. 11:16:58

Egyebekben meg, hogyan keveredik a ballibsi előválasztósdiba a fideszes Simicskó?

konrada 2021.03.31. 11:36:24

@A kiló nem százat jelent.:
..bár nem erről szól: Pont az a baj, hogy sokan nem tudják, mit akarnak, és erre valóban jó példa a lidis hozzáállásod.
Mert addig eljutottál, hogy a lidis szolgáltatás jó neked, nem a cba-s, és hogy neked ez sokkal fontosabb, mint a hazai vállalkozások fenntartása...

...de az már nincs meg, hogy maga a szolgáltató bolt, az csak egy egység, ami terméket értékesít.
S az se, hogy ha azt a terméket hazai vállalkozás állítja elő, hazai alapanyagból, hazai munkaerővel, ami családokat tart el, és adót termel idehaza, amiből például az egészségügyet is eltartják - meg sok mást is - de pont más posztjaidban azt ekézed, miközben az sincs meg neked, hogy annak a minőségére nagyon nagy mértékben hat a bevételek nagysága, hiszen nekik abból osztanak vissza...

… s ezért fontosabb neked, hogy a német tulajú cég nyújtson neked jobb szolgáltatást, nem érdekelve, hogy a német mezőgazdaság-élelmiszeripar termékeit vásárolod meg, en érdekelve, hogy a magyar vállalkozó miből él meg.

...de ez nem is volna baj, ha ilyen fogalmatlanság mellett nem akarnál véleményvezér lenni, és ami még nagyobb baj, nem te vagy az egyedüli, aki csak az orráig lát.

konrada 2021.03.31. 11:38:24

@konrada: … és nem érdekelve, hogy a magyar vállalkozó miből él meg.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.03.31. 11:38:56

@Ekrü:

A kisemberek is előválasztanak. Kiválasztják minden körzetben a legesélyesebbet, aki aztán megküzdheted a Gyurcsányné-Soros-Szálasi Összefogdosás jelöltjével.

a nagy hohohorgász 2021.03.31. 12:19:02

Ez a hónap vicce hogy Magyarországon verseny van mert a Lidl legyozi a cbat..... hahaha

a nagy hohohorgász 2021.03.31. 12:20:26

@a nagy hohohorgász: ez olyan verseny mint az eus tenderek.... verseny volt:))))))

midnight coder 2021.03.31. 12:26:30

Olyan válaszadási lehetõség miért nincs, hogy egyik sem alkalmas?

ulpius66 2021.03.31. 12:32:07

@midnight coder: "Olyan válaszadási lehetõség miért nincs, hogy egyik sem alkalmas?"

ILYET MÉG EGYSZER MEG NE HALLJAK!

A KIVÁLASZTOTT NÉP KIVÁLASZTOTTJAI CSAKIS A LEGES-LEGJOBBAK LEHETNEK!

Ekrü 2021.03.31. 12:43:21

@MAXVAL birсaman közíró: Az addig OK.De ugye ez egy ellenzéki előválasztás a Fidesz meg NEM tartozik az ellenzék közé.Ráadásul a blog írója úgy kommunikálta,hogy Orosz és Barabás lehet Gy.Német és Simicskó kihívója.Ezek szerint bárki is győz az összefogás előválasztásán Gy. Német akkor is indul?Akkor milyen összefogás ez?

GyMasa 2021.03.31. 13:29:04

Szerintem a Kutyapártra szavazókat nem kellene automatikusan beleszámolni az össz -ellenzéki szavazatokba.
Ők (amúgy szerintem nagyon helyesen) az összefogáson kívül definiálják magukat.

Ezen kívül, sajnos a mai zöldmozgalmak (főleg az amúgy abszolút kisebbségnek számító, de ellenben a leghangosabb, sötétzöld mozgalmi ág) bizony pontosan, hogy ideológiai alapon működnek.

GyMasa 2021.03.31. 13:30:00

@midnight coder:
de, van.
Szavazz a kutyapártra.
Ők elhatárolodnak az összefogástól.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2021.03.31. 13:30:28

Te ennél eszesebb vagy.
@ulpius66: Simicskó az inkumbens. Ezért.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2021.03.31. 14:03:39

zerinted ki a legalkalmasabb képviselőjelölt a XI. kerületben?
Simicskó István 14,6%
Gy. Németh Erzsébet 5,6%
Orosz Anna 73%
Barabás Richárd 6,7%

Egyelőre szép eredmény Orosz Annának.

Wildhunt 2021.03.31. 14:14:09

@A kiló nem százat jelent.: Birca kisember - meghatározása megérne egy misét. A lényege kB. az, hogy olyannak tekinti a "kisembert" amilyennek az saját magát. Ami természetesen egy teljesen hibás felfogás.

konrada 2021.03.31. 14:28:22

@A kiló nem százat jelent.:
Na ja. Addig valóban szép, míg egy alig látogatott kis blog véleménybuborékja számolja.
De amint kikerül az utcára, a DK nyugdíjaskommandója duplán áll majd sorba, míg az itt ixelők a közelébe sem tévednek.
(Simicskó meg nem játszik. Újbudán ellőtte a tekintélyét a fidesz. A választáson 30-35% körüli támogatottsággal csak akkor rúg labdába, ha mégsem áll össze az ellenzék.

Igazából csak azon múlik, hogy DK-s, vagy más ellenzéki lesz a körzet képviselője, hogy hajlandó lesz-e Fletó átengedni azt.
Az én tippem, hogy biztos helyként nem, így a nyugdíjas kommandó dönti el a kerületi polgármester alapján.
(Azért milyen már, hogy a kerületet egyébként magabiztosan hozó - ritka egyéni ellenzéki képviselők egyikét - még csak nem is engedik a rajtvonalhoz???)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.03.31. 14:29:34

@Wildhunt:

Egy oldalon állnak a háttérhatalom - a felső 1 % - emverei. A másik oldalon az alsó 99 %, a kisemberek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.03.31. 14:31:21

@Ekrü:

Birkózzanak csak meg egymással Soros emberei, nem gond, sőt ajó, ha alaposan el is gyepálják egymást, így könnyebben küzd meg majd a nyertessel a kisemberek jelöltje.

konrada 2021.03.31. 14:31:32

@konrada:
...vagy hogy tovább gondoljam: Fletó és közte kialakult egyéni ellenszenv az oka?, így már csakazért is Gy. Németh lesz a befutó, akinek a partvonalra kerüléséhez ennek a képviselőnek köze lehet?

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2021.03.31. 14:38:30

@GyMasa: Nem számolja bele őket senki. De jelenleg nem parlamenti párt és a kerületben nem is indultak talán. A Sétálónak volt jelöltje. Kishíján képviselőt adtak. Illetve Mi Hazánk van még főleg. Meg függetlenek.

GyMasa 2021.03.31. 14:48:17

@A kiló nem százat jelent.:
"...hogy Gy. Németh nem volt képes megszólítani az ellenzéki szavazók kritikus tömegét, az akkor biztos kieső Momentumra, de akár a Kutyapártra leadott szavazatok is elégségesek lettek volna pedig az ellenzéki győzelemhez."
OK, de akkor ez a mondatod eléggé szerencsétlenre sikerült, mert nekem arra utal, hogy a kutyapárt szvazói hajlandóak lettek volna rá szavazni.
De, mindegy, nyilván csak én értettem félre.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2021.03.31. 15:09:25

@GyMasa: Beleragadtál a saját gondolatodba. Nincs ellentmondás. Ha Gy. Németh akár a kutyapárti, akár az LMP-s, akár a momós szavazókat meg bírta volna nyerni magának, akkor győz. Akár a jobbikosok felével is győz. Külön-külön. De nem bírta. Ez az állításom.
Egy kerülettel arrébb, Molnár Gyula megtudta ezt tenni. Ő nyert. Nem volt visszalépés.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2021.03.31. 15:14:14

@konrada: Nem neveznm buboréknak ezt a blogot és a közönségét. Meg eleve milyen buborék az, ahol a többség a blog szerzőjével szemben foglal állást. Én Barabás mellett érvelek inkább. Orosz Anna most a befutó. Mindenki maga dönt. Nem hiszek a buborékokban. Abban sem, hogy Simicskó nyer. De nem is álíltott ilyet se senki. Azért elindulni el fog és emiatt az esélye sem zéró. 40% körülire számíthat. Rossz esetben 35%, jó esetben 45%. És ha az ellenzékiek a kutyák vagy a sétáló vagy az MHM-re szavaznak, az bekavar durván befolyásolhatja az esélyeket. De ez egy másik kérdés, amit itt nem tudunk elemezni.

konrada 2021.03.31. 15:14:58

@A kiló nem százat jelent.:
Ja, hogy ez a Lágymányosi körzet. Akkor visszavontam.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2021.03.31. 15:16:25

@Wildhunt: Bircahang nem annyira birka, mint sokan gondolják. Csak van egy sajátos pesszimista világképe, szoft konteókkal megtámogatva, amik részben igazak. Nem tudom, mit akar. Néha nemzeti kommunizmust. De én tudom, hogy az ilyen gondolkodások vége zsákutca vagy haveri kapitalizmus végül.

Wildhunt 2021.03.31. 15:31:05

@A kiló nem százat jelent.: mert te tudod hogy az ember nem olyan, amilyennek magát képzeli.

Hauptrichter2 2021.03.31. 15:55:56

A fidesz nagyon gonosz (profin), de egyre inkább megismerve az ellenzék valódi arcát, kezd a fidesz nem is olyan borzasztónak tűnni. Ha az ellenzék valóban nyerni szeretne, itt nyilvánvalóan dr. László Imrét indítaná. De VALAMIÉRT NEM...

GyMasa 2021.03.31. 16:35:53

@A kiló nem százat jelent.:
OK, értem.
Ma nem vagyok túl éles...

GyMasa 2021.03.31. 16:40:56

@A kiló nem százat jelent.:
Mondjuk, ahogy emlékszem Gyuriczáné több évtizedes politikai pályafutására, nem egy karizmatikus ember képe ugrik be elsőnek.

Vén motoros 2021.03.31. 18:39:05

@A kiló nem százat jelent.: A XI. kerületben élek. Inkább a környék ismert, a Karinythy-Bercséyni sarkán dekkoló tolókocsis homeless-e legyen a képviselő, mint Orosz Anna. Őt egyszerűen nemzetvesztőnek tartom. Nem nemzetvesztő hazaárulónak, hiszen ez az ország sosem volt a hazája, ezért logikailag nem lehet hazaáruló, ő csak egyszerűen nemzetvesztő.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.03.31. 18:49:46

@A kiló nem százat jelent.:

A végcél természetesen a kapitalizmus, a liberális demokrácia likvidálása.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.04.01. 05:15:23

@jancsi_3: Csak háromra futotta? Anyukád észrevette hogy megint fent vagy későig? Nem lesz így kakaó reggel ám!

Rolpent 2021.04.01. 06:51:40

Iszonyatosan unszimpatikus a két kisnyikhaj Orosz Panka meg Barabás Ricsi.

Épp hogy megválasztották őket a város legnagyobb kerületének alpolgármestereinek, ami hatalmas megtiszteltetés ilyen fiatal nieamandoknak, ők rögtön továbbállnak országos politikába, pusztán karrier és pénz miatt.

Én szívesebben venném ha valaki legalább 1 ciklust kitöltene és tenne a közösségért majd utána menne max tovább, de ez így iszonyat gáz.

Nem beszélve arról hogy állítólag annácska itt él lágymányoson, de lágymányosi fejlesztés semmi nem volt 2 éve már amióta ők vannak.

Lúzer banda az egész. Takarodjanak a g-be!

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2021.04.01. 08:00:11

@Rolpent: A személyeskedő részen túl szerintem sok igazság van abban, amit írsz. Valóban jobb kitölteni a ciklust. De pl. Barack Obama sem töltötte ki a szenátori ciklusát kezdőként és rögtön elnök lett. A niemandságot cáfolnám, de a tapasztalatlanságot aláírom.

Rodney_2 2021.04.01. 09:40:42

@A kiló nem százat jelent.: Én ebben a kerületben fogok szavazni és tuti hogy elmegyek. 2018-ban a Gy Németh Erzsébetet tolták a pofámba mint "legesélyesebb ellenzéki jelöltet", hát nem bírtam rá szavazni. Szavaztam valamelyik "esélytelen" jelöltre. Ez is egy gond lehet majd az Összefogással, hogy jó hogy az emberek elméletben le akarják váltani a fideszt, de amikor majd kapnak egy debilt vagy megveszekedett idiótát vagy egy többszörösen lejáratódott régi kádert, akkor sokaknak meg fog remegni a toll a kezükben. Persze az agymosott orbán fóbiások leszavaznak majd bárkire, aztán döbbennek.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2021.04.01. 09:44:49

@Rodney_2: az előválasztás abban nyújt segítséget, hogy a kínálatból a lehető legjobb kapja meg az esélyt. Az esély jelentős. De ahogy írtam a kommentekben a többi kispárt vagy akár a lockdown-kritikus mozgalmak szereplését még megjósolni sem tudjuk. Főleg azt nem, hogy az országos választáson hogyan befolyásolja a két nagy tömb szereplését a jelenlétük. Egy erősebben szereplő Kutyapárt vagy Sétáló Budapest, vagy ezek összefogása is átrendezheti az erőviszonyokat és esetleg vonzhat annyi szavazót, hogy a baloldal* megint alulmaradjon.

*Most hadd nevezzem így az összefogást.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2021.04.01. 09:48:46

@Vén motoros: Látod a többség egyelőre neki adott bizalmat a legaktívabb szavazók közül.

Rodney_2 2021.04.01. 10:02:12

@A kiló nem százat jelent.: nyugodtan nevezheted "baloldalnak", amióta a Jobbik lehagyta a náculást (legalábbis is kifele, hogy a tagság/szimpatizánsok mit gondolnak, az majd kiderül ha kormányra kerülnek) azóta csak a szélsőbalos primitívség maradt (én legalábbis ezt látom, a Mi hazánk meg ugyanez pepitában: náculás + szélsőbalos primitívség)

Fogalmam sincs milyen erős lesz egy lockdown kritikus mozgalom jövőre, hála a keleti vakcináknak (long live Orban & Szíjgyártó :) ) kb május végére vége lesz a pandémiának Magyarországon (nézd meg a UK-t). Annak nem tudom milyen hatása lesz a választásokra amilyen propagandát akkortól fognak nyomni Orbánék, megjegyzem teljesen jogosan.
Nekem az egy probléma hogy a legkülönfélébb okokból elvi alapon nem fogok szavazni se DK, se Momentum, se Jobbik jelöltre :((( Innentől kezdve nekem megette a fene az egész összefogást :( és csak megjegyzem hogy 1990-2006 SZDSZ szavazó voltam.

Most csak eszembe jutott valami, mint érdekesség. Te egy értelmes ember vagy ezért leírom. Amikor nemrégiben a meglehetős szarban lévő Deutsche Bank és Commerzbank mergelni akart, akkor a német bankfelügyelet avval utasította el, hogy két kupac szart ha összeraknak, abból nem lesz egy jó bank. Először tegyék magukat rendbe és majd utána. Ugyanis egyik sem tudta még kiheverni a 2008-as válságot, annak dacára hogy a német gazdaságnak volt 10 jó éve (de a nulla vagy negatív euro kamat betett nagyon mind a bank, mind a biztositási szektornak). Ugye érted hogy hogyan jön ez ide ?? :)

GyMasa 2021.04.01. 10:37:03

@Rodney_2:
Ne aggódj! Lehet, ez fogja majd bejuttatni a parlamentbe a kétfarkú kutyákat, vagy egy másik alakulatot...
Én, soha nem fogok semelyik pártra sem szavazni, akik aprópénzre váltják a feléjük nyújtott bizalmat azzal, hogy részt vesznek az összefogásban egészen addig, amíg az mszp illetve annak bármelyik derivatívája részt vállal benne.
Először azoknak kellene eltűnniük a palettáról, hogy egyáltalán legyen esély a fidesz leváltására.

blaubner 2021.04.01. 13:47:40

fidesznek az a szerencséje, hogy az összefogás márkanevű csoportosulás pártjai mind külön-külön, mind egységesen képtelenek bármilyen komolyan vehető politizálásra. mert a fidesz - valljuk be őszintén - elég hajmeresztő hibákat csinál, de az ellenzék komolyan nem tudja kihasználni őket. és be kell látni, hogy az ellenzék támogatottsága leginkább protest szavazókból áll, akiket a fidesz vissza tud húzni, ha összekapja magát, és sikerül valami nagyot villantani a hátralévő egy évben.
de szerintem már ők is elfáradtak, ugyanez a kétoldali maszatolás fog folytatódni.
ami az ország tragédiája, mert a többség valószínűleg egy értelmes és vállalható harmadik politikai erőre vár...

Rodney_2 2021.04.01. 21:17:04

@Wildhunt: A "kisember" az a szerencsétlen lúzer, aki magától nem nagyon jut ötről a hatra. A Brexitet is az ilyenek szavazták meg. Nekik az kevés volt, hogy a londoni elitnek jól megy az EU tagság következtében (bankárok, stb), mert ők nem érezték hogy nekik jobban menne ettől. Ez a "kispolgár" akikről tanultuk az iskolában, hogy a lecsúszó kispolgár szokott fasizálódni :)))

alöksz róz 2021.04.01. 23:33:27

"Az tény, hogy ... Orbán Viktort el kell távolítani a hatalomból, de azok az emberek, akik most utálnak minket, a testvéreink, a barátaink, a szomszédaink. Muszáj megbékélnünk egymással ahhoz, hogy a vírus [és ezek szerint Orbán Viktor] után el tudjunk kezdeni közösen felépíteni egy normális életet." - kezdetnek kinyithatná a másik szemét is, és előbb söprögethetne a saját háza előtt.
és akkor így szólna a mondat:
Viktort el kell távolítani a hatalomból, de azok az emberek, akiket mi most utálunk, a testvéreink, a barátaink, a szomszédaink

ugye-ugye
mit kéne felismerni
süti beállítások módosítása