A kiló nem százat jelent.

EU-tanázia: Nyithatok kávézót Bécsben? Nem, még Pesten sem nyithatod ki... — Hogyan tüsszenthette szét az európai integrációt egyetlen kósza járvány? TLDR

2021. április 09.
  • A COVID-19-re reakcióként született "safe új világban" ©Hont András sok minden tönkrement, a pesti gasztroforradalom (kiváló éttermek, remek beülős helyek) mellett az európai álom is elbukni látszik.
  • 2004-ben még azzal kábítottak, hogy nyithatunk kávézót Bécsben — alig 15 év uniós tagságunk lehet végül úgy "ért véget", hogy idehaza sem nyithatod ki a kávézódat. Tönkre is ment rég.
  • Nyugalom: hivatalosan a közös európai történet nem ér véget, csak éppen már alig van bármi érzékelhető nyoma annak, hogy lenne egy Európa Unió.
  • Nem a vírushoz hasonlóan túlhype-olt iszlamizáció, nem is annyira a koronavírus, hanem a nemzetállami járványkezelés ásta meg az együttműködés sírját.
  • Az egyes nemzeti pánikkormányzások a legtöbb országban egyetlen év alatt visszarepítettek minket vagy száz évet az időben...

pxl_20210309_110143469.jpg

Európa: a nem gyulladó gyufa

A leggagyibb gyufamárka valamiért egyenesen EURÓPANAK nevezte el magát. Persze ki vesz manapság gyufát...?

Hiába van három nyelven is ráírva, hogy gyufa, egyik szál sem látja el funkcióját szinte.

Három-négy próbálkozás után, ha sikerül végre meggyújtani a gázt. Ez a diszfunkcionalitás és idejétmúltság jelképesen a brüsszeli bürokráciára is jellemző. Bár a legtöbb eurokrata feladatkörét valószínű senki sem ismeri pontosan.

Lassan már a gyufáét sem ismerjük. A pánik miatti világelbutulás második évében...

Jó, az Unió sosem volt az a fenékig crème fraîche

Az Európai Unió sosem az európai átlagemberekről szólt, kedves magyar honfitársaim, meg nem is félreeső kicsiny, de szívünknek kedves provinciánk kicsiny tévékanálisain naponta okoskodó féltudású beszélőfejek által oly modorosan eszményített "Európáról". Szellemi elitünk is májkrémes konzervvel a reklámszatyorban ment nyugatra tátott szájjal. Plusz néhány kitépett Otto-katalógus brossúrából állt minden ismerete a modern kapitalizmusról. A később bürokratikus vízfejjé nőtt Unió csecsemőkorában a nem éppen szexin hangzó "szén- és acélközösség" névre hallgatott. Tehát egy európai nehézipari kartellmegállapodás volt.

Nagyjából azonos logika mentén, mint amikor kb. 10 éve Paks2 kapcsán idejött Angela Merkel, hogy bebiztosítsa a Siemens érdekeltségeit a német-orosz atomerőműben, miközben mi itt a szólásszabadság megvédése miatt vártuk a német kancellárt...

Aztán ez kibővült olyan nem sokat mondó, általánosabb "alappillérekkel", mint a "tőke szabad áramlása", ahol ahány ország, annyi alapkamat volt vagy kellett volna legyen, az "áruk szabad áramlása" (jóvicc, miközben a legtöbb áru kínai),... ja és igen, hogy valami hasznosat is mondjunk a "személyek" vagyis a "munkaerő szabad áramlása", ami azért engedte meg, hogy könnyebben koslathassunk a kontinensen, mert így könnyebb volt olcsó munkaerőt találni mindarra, amit nem lehetett kiszervezni keletre. Meg volt ennek az egyéni haszna — én nem tagadom.

De amúgy mi közünk volt mindehhez nekünk közvetlenül a turista osztályon zsúfolódó európai polgároknak?

Régen legalább voltak illúzióink. Hú de régen volt...

Jóideig egy Erasmus-ösztöndíj volt a legtöbb, amit mi nyerhettünk ezen a deal-en.

Több évtizednyi kotlás után a totálisan észbontó roaming-díjak óvatos eltörlése is örömre adott okot... Nehogy a mobiltársaságok extraprofitja túl nagy kárt szenvedjen, húzták, amíg lehetett. (A térképre valamiért odarajzolt vonalak a telkó cégeknek hozták a történelemben a legtöbb pénzt szerintem, büntetővám nem volt még ennyire sikeres.) Ja igen: "szolgáltatások szabad áramlása"? Röhög az európai vakbelem. Még ma sem lehet egy banki átutalást sem minden esetben könnyedén lebonyolítani két ország között. Szóval hagyjuk. Az uniós intézményrendszer (orbánul beszélőknek Brüsszel) nem más, mint csőd, csalódás, korrupció és minden pártállami bürokráciánál is rosszabb 28 nyelvre fordíthatatlan szakzsargont beszélő eurokraták önkényeskedése. Az uborkák görbülete, és cirkuszi porond a fő Brexit-bohóc, Nigel Farage számára. És igen Európa = Brexit tömören.

Amit nem hitt el senki, hogy bekövetkezhet. A hatalmi arrogancia és a technokrata önhittség sosem látja a saját hibáit, így azok következményeket sem látja előre... 

Európa, segíts: fohászkodik istenéhez a belpesti ateista értelmiségi

A BLM — hülyenevű fekete életek is számítanak mozgalom — ellentmondásai kapcsán már írtam, hogy jóval nagyobb a bérek közti különbség a nyugateurópaiak és a keleteurópaiak között, mint a fehér és fekete amerikaiak között. Értelemszerűen mi vagyunk a feketék, magyarán a feketéknél is feketébbek...

Valójában ez a lényeg.

Mindez a vasfüggöny leomlása után HÁROM ÉVTIZEDDEL.

Kelet-Európa Anschluß-a (másfél évtizedes kifárasztást követő ünnepélyes csatlakozása) után újabb másfél évtizeddel.

Kétszer-háromszor annyi idővel, amennyi elegendő volt a német gazdasági csodához egy világháborúban porig rombolt ország romjaiból. Sosem hittem volna, hogy a szocializmus építésének negyven békés éve nagyobb rombolást vitt volna véghez, mint a 2.7 millió tonna brit és amerikai robbanóanyag vagy hatmillió embert elemésztő német gázkamra stb.

Lehet ez igaz, de nem lehet természetes.

Az elsikkasztott kelet-európai felzárkózás okát botorság lenne most már csupán a (poszt)kommunizmusban keresni. Az okok mélyebbek. A jelzővel már előre is rohantam. Sokan a lopás szó kapcsán csak egy valakire tudnak gondolni. Pedig tudjuk: nem csak az Anti lop...

"Felfüggesztve. Meddig játszhatják Orbánék a westernhőst Brüsszelben és idehaza?"

"Meddig játszhatják Orbánék a westernhőst Brüsszelben és idehaza? S miért nincs legalább egy másik cowboy egyik városban sem?

A cowboy-ok a filmek végén olykor ellovagolnak egy romantikusan szép naplementében. Történetük a semmiből indul és a semmiben ér véget. Magyarország viszont marad Európában, nem lovagolhat el, és nem lakik jól bornírt vagánykodással és kivagyisággal, ha népe még nem is értette ezt meg. Tiszta sor az Európai Néppártnak van egy Orbán-problémája, vessenek magukra. Magyarországnak is van egy Orbán-problémája. Mit egy? Szaladgál még néhány tucat naplopó kétbalkezes párbaj-antihős errefelé. Miközben a vadnyugat ideje rég leáldozott."

Írtam egy korábbi posztban Orbánék néppárton belüli "kanosszajárásáról". (Nem volt az, de sokan szerették volna annak hinni, akik más cowboynak szurkolnak.)

A történetnek pár hete sikerült pontot tenni a végére. De a westernhősködésnek ettől még nincs vége. És a láthatóan bárki által paliravehető, kétbalkezes és önellentmondásos néppárti tömörülés valójában nem is választhatott volna Orbánnak kedvezőbb időpontot a szakítás kiprovokálására. Az EP-választás után vagyunk, a következő választásig még egy jó év, a COVID-válság közepén meg úgyem érdekel senkit sem semmi, még ahhoz is hülye a közvélemény, hogy észrevegye évente többször annyi embert visz el  rák vagy az alkohol külön-külön is, mint a COVID-19...

A nagysokára Orbánnak szánt, betárazott ezüst golyó a pisztolycsőbe se került, és így gumilövedéknek is kevés volt. Orbán ugyan már nem mondhatja el, hogy a legerősebb európai parlamenti frakció oszlopos tagja. De nincs is erre már szüksége. Eddig sem profitáltunk belőle sokat, mint ország, mondhatni semmit, talán ezt-azt elnéztek nekünk trükkös magyaroknak. Ne felejtsük el, kívülről ugyanaz a kisstílű magyar svindler Orbán, Mészáros, Gyurcsány vagy Kóka...

Mindig tudták, hogy átverjük őket. Eleve így kezelik a magyarokat. Ismernek. Mint kocsmáros a csaposát, aki nyúlja a kasszát, ezért ő meg nem ad rendes bért.

De a nyugatiak tudták azt, hogy így is jól jártak. Ki van ez találva. Az egyik oldalon a hamiskártyás trükközik, a másikon végül a bank úgyis mindent visz...

Hazardírozással és csalással is megtömheted a kicsiny keleti zsebedet egyszer-kétszer, de ne felejtsük el közben, hogy a bulin igazán mindig az nyer, akié a kaszinó.

Márpedig az EU a nyugati tőke kaszinója.

Európaiul szólva:

Make no mistake. Arbeit macht freiJe ne veux pas travaillerTimeo Danaos et dona ferentes...

(Az utóbbiért én kérek a görögöktől elnézést. Ha valakik, ők tudják, milyen is igazán az az EU...)

A német "Uniópártok" maszkbotránya és az Unió vakcinamutyija

Az, hogy mi történt a COVID alatt az EU-val nekem szekunder szégyen felsorolni.

Schlagwortokban: más tagállamok szállítmányainak einstand-ja, határzár, mit határzár! vasfüggöny uniószerte, sőt olykor a feudális Európára emlékeztetve országon belül "hercegségenként". Az első tüsszentésre. Még nálunk is bepróbálkozott néhány polgármester, aztán csak a hétvégét kapták meg Orbántól játszótérnek.

Miközben ma a demencia tüneteit mutató, Kína által is lesajnált Joe Biden Amerikájában már a korábbi légiforgalom kétharmadára ugrott vissza a forgalom. Nem Joe miatt, ő kitartóan bukdáscsol a teljes jelentéktelenség felé. Minálunk meg? A németek rutinosan hozzák a legkorruptabb formájukat. Ezt fogadjunk nem tudtad róluk, de már a Drittes Reich is olyan korrupt volt, hogy talán Sztálingrád nélkül is összeomlik, ha kicsit várunk — pont mint féltestvére a kommunizmus.

Apropó egy másik unió, az Egyesült Államok is a szétesés jeleit mutatja. Kína pedig úgy tekint a Biden adminisztrációra, mint amivel tárgyalni sem érdemes már.

A Trump szavazók 71%, a Biden szavazók 40%-a polgárháborúra számít az USA-ban

A digitális polgárháború folyamatosan zajlik. 

house-of-cards-season-5-image-via-netflix.jpg

Ez már rosszabb, mint a House of Cards: az USA felbomlásához vezethet a vitatott elnökválasztás

Szóval, bár újra indult az élet nagyrészt az USA-ban Biden és jobbkeze Fauci akarata ellenére, de éppen ez jelzi a központi kormányzat befolyásának csökkenését. Texas és még tucatnyi másik ország a nyitás mellett tette le a voksát, míg Bidenék egy újabb évnyi lezárást "ígértek" Amerika népének, ami nyilvánvalóan abszurd és szerencsére hatáskörén felüli...

Miért tették kötelezővé az FFP2 maszkot egyedül a németek?

Ó, drága, tényleg azt hitted, azért, mert a koszos textíldarabhoz képest már tényleg véd valamit? Aranyos elképzelés.

Mintha ebben az egész hisztériában nem az lenne a kápóink számára a leplezetlenül fontos, hogy most aztán lehet nagyot szakítani, lehet képernyőre kerülni, sztárrá válni, hősként tetszelegni? Bármekkora hülyeséggel, ami kicsit is "kovidos", pályázatot lehet nyerni.

Pénzt. Érted. Ennyi.

Jó hát a CDU/CSU ("die Union") neve mindig is a korrupcióra (Korruption) rímelt németül. Már a ma tényleg aranykornak tetsző nyolcvanas években is...

(Unió már akkor! Remek és beszédes névazonosság by the way.)

Mintha elhinnéd, hogy Himmler és Heydrich azért rendszeresítette a Ziklon-B-t, mert aggódott a koncentrációs táborok higiéniája miatt. Nem ugyanaz a COVID-járvány és népirtás, messze nem, bármit mondanak egyesek, mindkettő kegyeletsértően ostoba gondolat.

És tudom, ahhoz a többséghez tartozol, aki igazából nem hisz már senkinek. Ami persze ugyanolyan veszélyes, mert a társadalom felbomlásának első jele...

Ha tényleg az emberéletek számítottak volna teljesen mást csináltunk volna. Nüanszok is számítanak.

Nem talál ki olyat az Európai Bizottság, hogy az orosz vagy a kínai vakcinát "nem fogadja el", mert jelenleg épp az volna a cél, hogy mindegy mivel, de a veszélyeztetett csoportokat beoltsuk, hogy végre mehessünk tovább. Persze nem hergel ellene hazai ellenzéki párt sem, ha az emberek élete a fontos számára és nem az, hogy saját hangját hallja. Mást igazából nem is kéne egyes szakemberek szerint, mások szerint még veszélyes is lehet. Nem megyek ebbe bele, mert nem tudjuk eldönteni egy laptop mögül.

Nem ide tartozik. De történetesen van, amiben Orbánnak van igaza. És van még közvetve jópár dolog. Több mint bölcselmetek gondolni képes...

Manon AubryDe hogyan tüsszenthette szét az európai integrációt egyetlen kósza járvány?

Ami kisebb az 1957-os, az 1968-as influenzánál.

Hivatalosan is. A kérdés költői marad. Mert ez a poszt nem erről szól. A megválaszolásától függetlenül érvényes minden kérdés. Leginkább az az alighanem örökre elfeleledett Európai Parlamentben feltett kérdés, amit a "Bal" névre átkeresztelt zöldbalos frakció, korábban GUE/NGL, társelnöke, Manon Aubry (szélsőbaloldali Melenchon-féle La France Insoumise képviselője) tett fel Ursula von der Leyennek, a Bizottság jelenlegi elnökének. 

A zöldbaloldal szerint Ursula von der Leyen "bujkál" a felelősség elől, nem számonkérhető, nem ad választ a kérdésekre, az oltóanyaggyártókkal kötött szerződések titkosak. Arra sincs válasz, hogy miközben a vakcinák közfinanszírozásból lettek kifejlesztve, hogyan lehetséges, hogy a vakcinákhoz fűződő szellemi tulajdon kizárólagosan a gyógyszercégeké maradt? Ezáltal nehezítve a gyártást, tehát a hozzájutást is.

Logikus lenne, hogy a multinacionális vállalatok profitja legalább most az egyszer legyen háttérbe szorítva a kontinens számára mérhetetlen káoszt és szenvedést okozó járvány idején. 

Ez valójában a legnagyobb botrány. És alig van róla szó. Miért? Tényleg nem értem.

Pedig rémlik, hogy még Donáth Anna is csatlakozott a kérdést feltevőkhöz, noha a liberálisok inkább a tőkés érdekcsoportok szószólói szoktak lenni az Európai Parlamentben: "40 percet kaptak többszáz oldalas dokumentumok áttanulmányozására" — nyilatkozta, amikor kevesek betekinthettek végül. Nyilván nem sok mindenre volt lehetőségük.

Az átláthatatlanságot "maximálisan biztosító" eljárás nyilván nem válik a brüsszeli demokrácia javára. Ebből a nézőpontból ugyan mit kifogásoljunk a Mészáros által idehaza nyert akár uniós közbeszerzéseket illetően, ha a demokratikus joggállami mintaként emlegetett nyugati országok "Brüsszelje" ugyanazt teszi — csak persze nagyban, mert ami nálunk folyik az mindig kisstílű bűnözés lesz, ahhoz képest, ami a centrumországokban mehet. A pénz ugyanis ott van. Nem itt a periférián...

Az EP-beli Bal-frakció petíciót is indított No Profit on Pandemic címmel, a linken lehet aláírni 2022-ig: https://noprofitonpandemic.eu Sok reményt nem fűzök a sikerhez. De a remény hal meg utoljára. (Közvetlenül az EU után...) Pedig a profitérdekek kikapcsolása megnyugtató lett volna, mert azóta néha azzal sokkolnak, hogy négyhavonta végig kell mindenkit oltani és már a gyerekek oltása is felmerült, miközben tudjuk, hogy elenyésző mértékben kitettek a járványnak, nincs köztük áldozat, nincs igazán beteg — a vakcinák pedig mégis csak rizikót jelentenek valamelyest, de leginkább persze profitot. És minél többet kell beadni, annál többet.

Jogosan kéri számon eközben a leadership hiányát a Bal frakció Brüsszelen. A lobbiérdekek kiszolgálásában maximálisak az erőfeszítéseik, bizalmat kelteni, irányt mutatni viszont képtelenek Európa inkompetens vezetői.

A járvány hátán is feltörekvő szuperhatalom, Kína eközben vakcinadiplomáciával próbálkozik: míg nekünk felárral, egyes fejlődő országoknak, sőt Belarusznak is százezer számra küld ingyen vakcinákat. Az erőfeszítések azért még nem alapozzák meg a kínai soft power-t világszerte, nem kezdenek el Kínára felnézni tömegek, nem tanulnak a világ ifjai mostantól kínaul. De ez akkor is jobban hangzik, mint az az egymással szemben is egyre undorkeltőbb gyártók közti harc a profitért, amit az AstraZeneca-val szemben a Pfizer és a Moderna által dominált média folytat.

A Big Pharma és a média összefonódása és Bill Gates

A médiában megszólaló szakértők is sokszor idehaza is üzleti kapcsolatban állnak valamely gyógyszercéggel, ami szerintem súlyosan aggályos. Ezeket a kapcsolatokat nem hozzák nyilvánosságra, amikor nyilatkoznak. Nemcsak Bill Gates húzhat hasznot a járványból, de Szlávik Jánosnak, Merkely Bélának, Győrfi Pálnak vagy úgy hallom Duda Ernő családjának is leesik egy-két morzsa. És még Müller Cecília is van elég ügyes hozzá, hogy keressen egy kis pénzt.

Ráadásul ifjabb Duda Ernő ugyan nem végzett orvosit vagy biológia-szakot, mint édesapja, de már a médiában is COVID-szakértővé lépett elő, pedig csak egy tejivó üzemeltetése során szerzett tapasztalatok tették alkalmassá egy milliárdos támogatásokat bezsebelő biotechnológiai cég vezetésére. Édesapja valóban nyugalmazott biológus professzor, hatalmas tudással, amit mostanában vitaminellenes kirohanásokkal és olyan kijelentésekkel dönt romba, mint hogy "nincs long influenza, csak long covid, na ugye?" — míg természetesen sok hosszútávú szövődménye ismert az influenzának. Meg általában a vírusfertőzéseknek.

A vidéki haknikra emlékeztető szórakoztató álszakértői handabanda mellett jól felépített propagandagépezet működik a háttérben, kutatócégekkel, médiával.

Pl. az idehaza a 24-444-Telex-stb. lapokban olyan sokat idézett IHME fél kutatóintézet fél PR-központ a Bill és Melinda Gates Alapítvány finanszírozásából látja el a világsajtót a járvány várható súlyosságát nagyságrendekkel eltúlzó, magyarán jócskán fölé lövő prognózisaival. Amik lényegében a lezárások és a pánik megalapozói. Svédországra vonatkozóan többszázezer halottat jósoltak. Tizede lett a valóság. Később ezeket a prognózisokat elfelejtik úgyis az emberek. És úgysem érti senki a különbséget száz vagy százezer között. Mindegyik csak egy szám. A sokszor bölcsész végzettségű újságírók számára különösen.

Már egy éve is erről írtak. Még most is ezzel van tele a magyar sajtó is — itt az isten és Bill Gates háta mögött. A neves Lancet nevű orvosi lap az IHME pontatlan és visszamenőlegesen teljesen átírt tanulmányaira alapozott politikák veszélyeire hívta fel a figyelmet már 2019-ben. Az IHME egyébként alig pár éves múltra tekint vissza. Mégis botrányok övezik és mégis tele van az anyagaikkal a média. Hogyan?

Ha elegendő pénzed bevásárolhatod magadat a médiába, ami utána a te okosságodat fogja terjeszteni, ami által utána még több pénzt kereshetsz. Nem kell ennél jobban ezt elbonyolítani. 

Mi történt még a kaszinóban? Bankot robbantottunk!

Amíg te nagyban a görbét laposítottad: a politika megneszelte világszerte, hogy most lehet NAGYOT kaszálni, engedi neki az úgynevezett közvélemény, ami csak a média derivaívája, és az úgynevezett "piac", jó hát néhány tucat hedgefund és shadow banking menedzser szó szerint, de stílusosabb őket úgy hívni, hogy a piac. És ezek végső soron mégis egy és ugyanaz. Naná. Mit szépítsünk? 

Szóval. Sosem látott 1.8 trilló eurót tehát 2.2 trillió USD-t, 660,265,200,000,000 forintnyi összeget fog szétosztani Brüsszel a most következő "hét éves tervben". (Az ilyen vogonlelkű intézményeknek mindig vannak ilyen "hosszútávú terveik", amik valahogy mindig rövidtávon mondanak csütörtököt.)

Ez nagy összeg. De hét éven át 445 millió európai polgárra vetítve (nyugi rátok nem fog vetülni egy cent sem) "csak" 577 euró =  687 dollár = 212 ezer forint évente. Ami azért nagyságrendjében jócskán elmarad az USA itt és most tervezett 2000 dolláros mindenkinek járó ingyenpénztől.

Csak úgy mondom. Hogy lássuk az irányt. No meg persze senki sem kapja a számlájára. Ez a kisebbik gond talán.

Volna persze mit visszaadni a bedöntött vendéglátásnak, turizmusnak stb. Sosem fogja senki. Valójában még a németek sem fizetik ki azt a segélyt olyan könnyedén, eszük ágában sincs, adminisztrációs terhekkel nehezítik, valójában nem kapja meg mindenki. Nem sokkal jobb a helyzet, mint nálunk. Senki sem gondolta ezt át. Illetve de.

Egy ország a kútba ugrott. Tudatta a média. A többi utána. Bár kiderült az újság szokás szerint hazudott.

Már brit kilépés gyökérokának is a technokrata elitekkel szembeni lázadást láthattuk. A technokraták pedig bebizonyították, ha tényleg baj van, alkalmatlanok még a legelemibb feladatok ellátására is.

A tűzzel játszanak!

Nem hiszem, hogy ezt meg lehet úszni hosszútávon. Persze lehet a hazug embert és a tolvajokat sosem éri már utol senki. Biztos nem. Nem is ez a kérdés. Hanem az, hogy az Unió megússza-e ezt szárazon, egyben. A COVID-19 bizonyította be, hogy nem sok szolidaritás szorult az egyes tagállamokba egymás iránt. Jó hát a németek kötelességszerűen vettek át pár tucat olasz és francia beteget.

Mindennek valójában semmi köze nincs ahhoz, hogy a szegény országok lehetnek a téttel járó pénzügyi kötélhúzások veszteseivé. Az Unió nem fog felbomlani. Kiüresedik. Résztvevői másodlagosnak, haszontalannak érzik majd, fizetik a klubtagságit, lejárják a kötelező napokat a konditeremben, ha már ki van fizetve, de nem fog érdekelni már senkit az egész. Nem fog benne hinni senki.

Még az egyik megkérdőjelezhetetlenül uniópárti, az elmúlt évtizedeket Brüsszelben és a magyar diplomáciában vezetőpozíciókban eltöltő ellenzéki külpolitikai szakember, Kendernany János is pesszimistán fogalmaz:

"A közösen gyakorolt európai kormányzásnak ugyanakkor egyik legfontosabb tulajdonsága az együttműködésre épülő felelősségvállalás és érdekérvényesítés, akárcsak a szolidaritás. Igen, ez utóbbiból Európa kishíján elbukott majdnem egy éve."

"Az európai intézmények, az együttműködésre épülő építményünk falai könnyen megroggyanhatnak. Akár az összeomlás veszélyét is magával hordozhatja a vírusjárvány, illetve az ezzel járó válság. A társadalomra és gazdaságra gyakorolt hatások komoly következményekkel járnak, miközben még nem is látjuk ezek teljes vertikumát. Ilyen helyzetben kiemelt és közös stratégiai kérdéssé válik az európai gyógyszerellátás, az egészségügyi eszközök rendelkezésre bocsátása, netán sürgős külpiaci pótlása is. Az élet és halál küzdelme mellett kell tehát a közösség érdekeit és pozícióit is megőrizni a nemzetközi térben. Miközben az Európai Unió az egyik legnagyobb áldozata a járványnak."

— Állandó haragban a szövetségesekkel  Kendernay János, ELEGY (ellenzékiek, civilek, szakértők és politikusok együttműködése) ügyvivő, a Külpoilitikai Szakbizottság koordinátora, korábban az LMP társelnöke, 168 óra hetilap eheti száma.

Eszem ágában sincs amellett érvelni, hogy lépjünk ki, mert az vállalhatatlan. Ha valaki erre gondol, téved. Az unió nem olyan, mint a Netflix-előfizetés. Nem lehet csak úgy lemondani. De győzzetek meg, hogy nem a "COVID-19" áldozata lett az európai álom is, örömmel fogom olvasni... Egyelőre jóval pesszimistább vagyok, mint a szakértők.

A blog 2015 végén azért indult, hogy az ideológiai szekértáborokon túllépve tiszta vizet öntsön a pohárba.
Olvasottságunk 2020-ban lépte át az egymilliót.
Posztjainkat számos országos és helyi portál megosztotta vagy hivatkozta az Indextől a Mandinerig, a Mércétől a Propellerig, a Hírolvasótól a Kapuig, a Balmixtől a social mediáig...
Köszönöm, ha lájkolod és megosztod írásainkat, kövess minket: facebook.com/kilonem100, ha támogatni szeretnél: patreon.com/kilonem100 — köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr6016455404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2021.04.09. 14:35:02

Komment a Facebook-oldalunkról:

Az EU projektről saját személyes tapasztalataim szerint a következőket: - cégalapítás más EU-s országban EU állampolgárként jogilag ugyan lehetséges, a gyakorlat az, hogy már a közjegyzői vagy a banki időponton megbukik az egész. Alapíts abban az országban, ahol laksz. - Bankszámlanyitás más EU-s országban szinte lehetetlen (Az USA-ban pl. nem gond Floridai lakosként Texasban bankszlát nyitni). - Hitelfelvétel német vagy francia banktól magyarországi ingatlanra lehetetlen, még német vagy francia bejelentett lakcímmel sem. - Ha külföldre költözöl pár évre, a mobilszolgáltatódnál nem tudsz külföldi címet megadni, nem fogadnak el külföldi címet. Ha magyarországon a telekomnál szeretnél magyar számot de külföldön laksz, esélytelen... Mit adott azonban az EU? A kib*szott sütihasználat és adatvédelmi nyilatkozat szabályozása rendkívül részletes... Gyakorlatilag lehetetlenné vált a kényelmes netezés az állandő szájbabxott sütihasználati felhívások és adatvédelmi tájékoztatók miatt. Az EU lakossága kiválóan informált arról, hogy a Google Analytics hogyan használja fel a gép által elküldött IP adatokat névtelenített formában és azt hogyan kell letiltani. Köszönjük, EU!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.04.09. 14:38:16

Jól látod. Hála Istennek, a liberális Európa haldoklik.

Az EU-ból kilépni felesleges, magától omlik össze a brüsszeli kóceráj.

Ami biztos: alaposan elő kell készíteni kiugrásunkat az euroatlantista gyarmatbirodalomból.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.04.09. 14:40:25

@A kiló nem százat jelent.:

Ez tény.

Bulgáriai példa.

Még személyi kölcsönt se tudnak felvenni itt élő magyarok. Míg oroszok például igen, mert mivel nem EU-állampolgárok, így rájuk egyetlen EU-s "könnyítés" se vontakozik, s ezek a "könnyítések" a gyakorlatban nehezítések.

GyMasa 2021.04.09. 15:07:59

Nekem a kedvencem jelenleg az óraátállítás eltörlésének tagállami szabályozása.
Pont ez az a téma, amit központilag kellene szabályozni..

Wildhunt 2021.04.10. 10:00:01

Kicsit apokaliptikusra sikerült, hátha még megjön a kontinens lakosságának esze. Európában azért sikerült már a történelemben súlyosabb gondokat is megoldani. Ha az USA végleg meghülyül még tanulhatunk is belőle.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2021.04.10. 10:46:19

@Wildhunt: apokalipszisecske. Igen. A tűzzel játszanak az elitek. Ezért a gyufás hasonlat...

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2021.04.10. 10:50:04

Be is szúrom illusztrációnaka belfasti eseményeket: youtu.be/z-a3W0fWzZU
55 rendőr sérült meg a zavargásokban. Ha a Capitol-ba való betörést ostromnak és zendülésnek hívtuk, akkor ez már valódi polgárháború vagy szabadságharc. Ahogy tetszik.

Piffu 2021.04.10. 12:52:11

Maxirespekt, ismét! Remek cikk, köszönöm. Hiánypótló felület ez, kedves kilo, örülök, hogy rátaláltam az oldalra.

Egyetlen mondattal nem értek egyet:

"Eszem ágában sincs amellett érvelni, hogy lépjünk ki, mert az vállalhatatlan."

Nem vállalhatatlan, rövidtávon nem lenne egyszerű, sok lemondással járna (persze nem nekünk, "kisembereknek" kellene lemondanunk dolgokról, mert az pont le lenne szarva, hanem a "nagyfiúknak" kellene zsíros mellékesről lemondani ehhez, ami nyilván nem történik meg.

Amikor a hurráoptimizmus, meg milyenkurvajónekünkazunió lelkendezéseit hallgattuk 0-24-ben, akkor azért Lóránt Károlyék kicsit utánaszámoltak a mennyiazannyinak, és megállapították, hogy 2004-2008 között kb. nettó 5Milliárd eu-s uniós támogatás érkezett, mi meg ebben az időszakban nettó 30Milliárd eu jövedelemátutalást teljesítettünk a centrumországok felé.

GyMasa 2021.04.11. 04:13:13

@Piffu:
"...i meg ebben az időszakban nettó 30Milliárd eu jövedelemátutalást teljesítettünk a centrumországok felé. "
Végre, egy értelmes ember, aki ÉRTI, hogy mi folyik az EU-ban...
Az a baj, hogy ez a transzfer egy egységsugarú ember elől nagyon jól el van rejtve, hiszen, ez "megtakarítás" formájában jelentkezik a multiknál és emiatt nem túl egyszerű kimutatni vagy megérteni, hogyan keltkezik...
És ezt veszik tövig be az EU felszopók, akik szerint ma, Magyarország kizárólag az EU-s pénzek és a hipernagylelkű multik kegye miatt létezik csak.

Wildhunt 2021.04.11. 09:10:00

@Piffu: ajánlom még a Téveszmék-blogot. Ez a kettő van eddig, ami úgy liberális hogy nem ballib. Meg nem orbancentrikus.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2021.04.11. 10:38:49

@Wildhunt: le lettem liberálisozva. Végülis van benne valami. :) Ezt majd azoknak kéne megüzenni, akik menetrendszerűen feltűnnek és azzal vádolnak meg, hogy Orbán Viktor személyesen diktálja a posztokat, ami egyrészt magyarázat a sok elütésre, másrészt arra, hogy volt pénzem ma is egy parizeres kenyeret betolni, amivel akár már a legnépszerűbb ellenzéki vezető is lehetnék.

Piffu 2021.04.11. 10:53:49

@GyMasa: Nem véletlenül nem lett médiaceleb Lóránt sem.

Wildhunt 2021.04.11. 10:59:07

Én szeretnék ragaszkodni a szavak eredeti jelentéséhez. Te a szólás és lelkiismereti szabadság elsőbbsége valamint a feltétel nélküli egyenjogúság mellett vagy (ha jól vettem észre) , ez pedig a klasszikus liberalizmus. Javíts ki ha tévedek.

Piffu 2021.04.11. 11:00:58

@A kiló nem százat jelent.: :)

Azzal, hogy blogger lettél, ráadásul nem oldalakhoz csapódva, azzal két oldal fog egységesen utálni és a szokásos agyiszinttel az egyik szerint a másik csicskája vagy, a másik szerint meg az egyiké, a félbevágott sapkával se mennél velük semmire, de nem is kell. Ha az ember salátát termel, akkor se a "sima magyar", se a spanyol meztelen csigát nem simogatja, hanem egységesen vágja be őket a kukába. (mondjuk aki túl óvatos, az csak kesztyűvel nyúl hozzájuk és a biztonság kedvéért metszőollóval kettévágja őket XD)

Vagy ahogy az oldalnélküliséggel cseppet sem vádolható Aristo mester írja: "Blogot azért ír az ember, hogy sokan ne értsenek egyet vele. "

Piffu 2021.04.11. 11:02:56

@Wildhunt: A liberalizmussal az a baj (vagy nem baj), ami a kommunizmussal (na az biztos nem baj). Lényegében egyik sem volt "létező".

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2021.04.11. 12:52:28

@Wildhunt: nem, nem tévedsz. De ezeket most valami közös demokratikus minimumnak látom.
Az tény, hogy most a libertariánusok képviselik azt, ami a most fontos témákban szerintem a "helyes". Mondjuk ők életmódliberálisok. Ahogy én is. Ha léteznek még a régi címkék, akkor valami baloldlai libertariánusnak írnám le magam, de úgy vélem nem léteznek. A liberálisok, neoliberális pedig egy olyan nagyvállalatok által megtámogatott mainstream ideológia, amihez csak érintőlegesen van közöm, többnyire képmutatásnak tartom az ellentmondásai miatt.

Valahol ez a poszt is ennek a technokrata liberalizmusnak egy rövid kritikája. Könnyebb a feketék és a melegek jogai mellett kiállni, mert nem zavarják az üzletet, mint kiállni az alulfizetett keleteurópai munkaerő azonos jogai mellett, mert az nem profitábilis. Sőt: nem is szexi: mert nacionalizmus, ha az adott csoportba tartozol, ugyebár. Na ezért nincs értelme a címkéknek a szememben.

És ezzel csak egyetlen piciny részét kapargattuk meg a témának. A végkövetkeztetésem az, hogy skatulyák nélkül és a skatulyákon kívül lehet csak értelmesen gondolkodni.

alöksz róz 2021.04.11. 12:57:37

@A kiló nem százat jelent.: "Az tény, hogy most a libertariánusok képviselik azt, ami a most fontos témákban szerintem a "helyes"" - ne bassz, ezekkel a bigpharma, hedgefund, multi-lobbi, alulfizetett munkaerő azonos jogai témákkal pont az ellenkezőjét képviseled annak, amit a libertariánusok helyesnek tartanak :-)))
(pontosabban a gyakorlatilag egyetlen alapvetésüknek)

Wildhunt 2021.04.11. 13:50:05

@A kiló nem százat jelent.: "Ha léteznek még a régi címkék, akkor valami baloldlai libertariánusnak írnám le magam" - kB. De én is ezt mondtam. Az, hogy Jefferson liberalizmusát kisajátította a politika, szerintem nem elég ok arra hogy új fogalmakat (lebertariánus-definíciók) vezessük be.

Wildhunt 2021.04.11. 13:51:22

@Piffu: a liberalizmus úgy politikai oldal mint a kereszténység. Sehogy.

Piffu 2021.04.11. 14:52:51

@Wildhunt: Egyrészt nem mondtam ilyet, hogy "oldal", ma - nem, nem ma, már rég - az "oldalak" teljesen elveszítették jelentőségüket, értelmezhetőségüket, még a narratíváikat is tulképp. Másrészt azért ami szembemegy bizonyos "politikai oldallal", az akkor is oldallá válik, ha eredetileg nem volt az, most meg már nincs túl sok jelentősége.

Sir Gombóc 2021.04.12. 02:16:04

Azigen, jól leszoptátok egymást, ez már valóságos orgia..

Wildhunt 2021.04.12. 08:32:59

@Sir Gombóc: szegénykém... Matyi is meg Taga is kirúgott, igaz?

Piffu 2021.04.12. 11:04:32

@Sir Gombóc:

Hú, ezt most de nagyon jól megmondtad! Ájuldozunk bölcsességed és szellemed hatalmas súlya alatt. XD
süti beállítások módosítása