A kiló nem százat jelent.

COVID-1984: Orwell sem találhatta volna ki, ami felé az emberiség tart — és MI SEM FOGJUK — TLDR

2021. április 26.
  • "Derült, hideg áprilisi nap volt, az órák éppen tizenhármat ütöttek" — kezdődik George Orwell 1984 című regénye. Egy hideg április napon... akár a mai.
  • Sosem hittük, hogy bekövetkezik: kijárási tilalom, megfigyelő állam.
  • Mindez 1-2 éve még ugyanolyan elképzelhetetlen lett volna, mint amennyire abszurd George Orwell disztópiája...
  • COVID-1984: Orwell sem találhatta volna ki, ami felé az emberiség tart — és MI SEM FOGJUK:
  • De hamarosan lehet, inkább unalmas lesz, mint rémisztő...

covid1984.jpg

A texas-i Houston relatíve híres és trendin bölcs "BE SOMEONE" feliratú kvázi "városhatárt jelző" graffitijét újragondolták az elmúlt hetekben. Egyre többen használják a korábban csak elzárt underground tag-ként járványszkeptikusok között terjedő COVID-19 + Orwell 1984 = COVID-1984 parafrázist. Az eddig is illegális graffiti a város egyik nemhivatalos szimbólumává vált korábban.

Van, aki szerint viszont a legújabb átfestését, mint gondolatbűnt már jelenteni kéne a rendőrségen... És még a helyi újság is emellett érvel. 

Megérkeztünk.

"Szinte általános volt, hogy a harminc éven felüliek féltek a saját gyermekeiktől. És okkal, mert alig telt el hét, hogy a Times ne közölt volna cikket arról, hogyan hallgatott ki valamelyik kis besúgó - rendszerint „gyermekhősként” emlegették őket - valamilyen kompromittáló megjegyzést, amiért aztán feljelentette szüleit a Gondolatrendőrségnél." (George Orwell: I. rész, 2. fejezet)

Az NDK-ban állítólag történtek is ilyesmik. Ha most nem is a gyerekek jelentik fel a szüleiket, de a paranoia rég az emberek agyára ment már. A brit lockdown annyira elvette az emberek eszét, hogy voltak, akik kihívták a szomszédjukra a rendőrt, mert a gyerekek a SAJÁT kertjükben játszottak. Ez önmagában egy dolog, de a rendőrök még intézkedtek is. A közrendőr máshol sem az agysebész szinonimája... (És a végén mindig ők szívják meg.)

Bár a magyar kormány nem jeleskedik a transzparens tájékoztatásban, a rendőrség napra pontosan közli a sokszor teljesen értelmetlen járványvédelmi intézkedésnek titulált szigorítások megszegői elleni intézkedések százait, ezreit. A cél talán az elrettentés lehet. Azt hinné az ember, hogy a kórházakban dolgozóknak kéne jobban jeleskedni a világszinten csúfos halálozási statisztikák miatt, és nem az utcán magában sétáló emberek vegzálása kéne legyen a cél. A brit rendőrök ennél jóval messzebb mentek, keményen bírságoltak csupán azért, ha nem akartad nekik megmondani, miért indultál útnak, de még azért is lesújtott a törvény egyszerű polgárokra, ha csupán nassolnivalót ment valaki vásárolni: ugyanis a törvény és rendőr szerint az nem alapvető élelmiszer és nem lehet ám csak úgy vásárolgatni manapság, mert "emberéletekbe kerül". Hogy csipszet veszel a boltban...

Az emberéletek veszélyeztetése olyan gumiszabállyá vált, ami akár bebörtönzésre is okot ad. Manapság pedig már mindenre ráhúzzák ezt, noha a tünetmentes fertőzésátadás elképesztően ritka és többnyire csupán másik tünetmentes fertőzést okoz — ezt mutatják a tények. A legsúlyosabb fertőzések a hanyag kórházi és idősotthonbeli ellátás miatt következnek be, zárt intézményekben, nem a boltokban és nem az utcán — ahogy azt már oly sokszor leírták.

Zseniális vers-videó COVID-1984 címmel. (Angol)

Egy gyorsan változó, megbolondult világban az egyszerű emberek nem érzik a dolgok valódi súlyát, vagy túlreagálják azokat, vagy félreértik azok valódi értelmét és jelentőségét.

Egy néni az orra alá tolt szájmaszkkal dorgál meg, ha a szabadban nem viselsz maszkot, az ideges családapa átmegy az utca túloldalára paranoiájában és nem mulaszt el beszólni, miközben te élveznéd végre a tavaszi jó időt, ami minden bajunkat elfeledtethetné — orvosi értelemben is. Legutóbb egy amerikai tinédzser jelentette fel a szüleit, mert azok Trump-gyűlésen vettek részt, bár az nem törvénytelen még, csak a social média tiltotta be a volt elnököt. Azt hihetnénk, hogy az ilyesmit az 50-es években magunk mögött hagytuk, de az emberek szörnyetegek, bármire képesek. Tömegek adakoztak szegény lány megsegítésére, demonstrálva a társadalmi szintű agybajt.

Ehhez hasonlóan az Amerika szerte városokat feldúló, rég megvalósult fekete egyenjogúság élharcosai sokszor más feketék üzleteit gyújtották fel, egyszerű civileket, fekete rendőröket fenyegettek meg és öltek meg nagy igazságérzetükben. Az ő megsegítésükre sikeres gyűjtéseket szerveztek vezető politikusok — egyikük ma az USA alenöke. Ennyi erővel Osama bin Laden is indulhatott volna az USA elnökségért.

103077710_975656772890221_4648250926205428331_n.jpg

Modernkori borzalmak, amik párszáz éve még elképzelhetetlenek lettek volna. Minden kor kitermeli a maga szörnyűségeit. Az emberiség nem lett okosabb. Csak máshogy ostoba. Babonák és tévhitek kormányoznak minket, különösen, ha nem tudunk úrrá lenni a félelmeinken, az erőszak gyakran csapódik le irracionális módon ártatlan áldozatokon. Lehetne a médiát szidni, de alapvetően a társadalom kollektív bűnössége kimondható. Bárki meg tudná előzni ezeket a szörnyűségeket. De senki sem teszi.

"A régi civilizációk azt állították magukról, hogy a szeretetre és igazságra épültek. A miénk a gyűlöletre épül. A mi világunkban nem lesznek más érzelmek, csak a félelem, a düh, a diadalmaskodás és a megalázkodás. Minden más érzelmet ki fogunk irtani - mindent. Már le is törtük azokat az eszméket, amelyek a Forradalom Járvány előttről maradtak fenn.

Elvágtuk a kötelékeket gyermek és szülő, férfi és férfi, férfi és nő között. Senki sem mer többé bízni feleségben, gyermekben, barátban. A jövőben nem is lesznek feleségek és barátok. A gyerekeket megszületésükkor elvesszük az anyjuktól, mint a tojásokat a tyúktól. A nemi ösztönt gyökerestül kiirtjuk. A nemzés évenként megismétlődő formaság lesz, mint az élelmiszerjegyek megújítása. Az orgazmust megszüntetjük. Neurológusaink most dolgoznak rajta. Nem lesz hűség, csak a Párt iránt. Nem lesz szeretet, csak Nagy Testvér iránt. Nem lesz nevetés, csak a megsemmisített ellenség fölötti diadal kacaja.

Nem lesz művészet, irodalom, tudomány. Ha egyszer mindenhatók vagyunk, nincs szükségünk többé tudományra. Nem lesz különbség szép és rút közt. Az élet folyamatában nem lesz semmi érdekes, semmi szórakoztató. Kiirtunk minden versengési kedvet. De mindig meglesz - ezt ne felejtsd el, Winston - a hatalom mámora, amely állandóan növekedni fog, és egyre kifinomultabbá válik.

S mindig, minden pillanatban meglesz a győzelem izgalma, az az érzés, hogy ellenségen taposunk, aki tehetetlen."

masks.jpeg

"Ha el akarod képzelni a jövőt, képzelj el egy csizmát, amely örökké egy emberi arcon tapos."

(George Orwell: 1984, III. rész, 3. fejezet)

A maszk még nem arcunkon taposó csizma.

Orwell szerint az emberiség ebbe az irányba halad kitartóan, csak mi nem vettük észre a 80-as évek házibulizajától, bár már sejthettük a 90-es évek depressziója idején — a 2000-es évek csak egy hosszú várakozásnak tűnt, vártuk, hogy jöjjön valami rossz. Valami kódolva van a sorsunkba. Én ezt nem hiszem. De Orwell figyelmeztetései mindig érvényesek. Az ember szabadsága és az életét irányító külső erők küzdelme örök. Sosem győzhet egyik sem.

Sosem voltunk szabadok, talán az ősidőkben sem, és sosem jön el 1984. A kettő között ingadozik civilizációnk.

A legnagyobb veszély talán éppen az, ahogy Noam Chomsky mondja, hogy a neoliberális politika, az óriáscégek érdekei jól megférnek együtt az autoriter rendszerekkel. Olyan cégek, mint a Facebook vagy a Google könnyen megkötik a maguk alkuját Kínával.

A Big Pharma, a polgárok felett kontrollra vágyó kormányok, Kína szuperhatalmi törekvései "csodálatos" érdekegyezése mind egy irányba mutat: a szabad világ felszámolásának irányába. A zsarolható politika, a korrupt médiaműködés, az anyagi érdekek leplezetlenül törhetnek felszínre, most mindent meg lehet tenni, mert úgyis mindenkinek egy dolog fontos, a cél szentesíti az eszközt: a COVID ellen nincs drága vakcina, nincs megkérdőjelezhető közbeszerzés. A magyar és a brit kormány ugyanúgy a saját kormányközeli vállalkozói kitömésére használta pl. a járványhelyzetet. Nincs új a nap alatt. 

A lejtő nagyon csúszós. Ne engedjünk az első lépésnek sem. Rajtunk múlik. 

Az arcmaszk számomra vállalható kompromisszumnak számított, már februárbanm jóval azelőtt volt maszkom, hogy kötelező lett volna és vettem FFP2-t is. Zsúfolt helyen, influenzaszezonban, igen is lehet haszna, ki-ki eldöntheti, akár még akkor is, ha nincs pandémia, mert mindig van valami más, de ma már ebben is átestünk a ló túloldalára, lényegében mindenütt kötelezővé tettük, szép időben, szabad téren is, akkor is, ha árva lélek nincs már az utcán. Szinte csak azért, hogy újabb sikeres rendőri akciót jegyezhessen a statisztika. Kafka és Orwell versenyeznek életünk forgatókönyvírásában. Helyettünk. Szokás szerint mindig mások írják azt.

Orwell egyfajta paródiának nevezte regényét, amiről azt mondta meg tudta volna írni jobban is, ha éppen nem lett volna beteg. Nem akarok áthallást kelteni a COVID-halálozásokkal, de fertőző tüdőbetegségbe halt bele, mindössze 46 éves volt. Annak ellenére, hogy 1950 nem volt annyira régen, jóval több ember haláláért voltak felelősek a fertőző betegségek, a TB, mint manapság akár a pandémia idején.

Kényszeresen szúrom ezt be ide. (Mórickának mindenről ugyanaz jut eszébe. De ez nem Móricka hibája.)

Orwell születésekor, 100 éve még 10 millió emberre durván 80 ezer fertőző betegségben elhunyt jutott évente. Manapság ez a szám kevesebb, mint 5 ezer. A pandémiák idején legfeljebb ez 10-15 ezerre "ugrik" fel. (A magyar mostani 26 ezer halott két év alatt jött össze, és jelentős arányban nem fertőző betegség okozta a COVID-halálozásokat, mint tudjuk. 10-20%-a egyértelműen COVID, 50-60%-ban játszott közre a halálozáskor. Az egészségesnek tűnő Orwell halála viszont nem okozott akkora megrökönyödést akkor, mint ma egyetlen hasonló korú túlsúlyos szívbeteg "COVID-áldozat" híre. Sosem volt még ekkora maszatolás a statisztikákkal!? — ó dehogynem: minden kérdésben ezt tesszük, mert a közvetlenül meg nem élhető szubjektív vélekedéseket szeretjük objektívnek beállítani. Objektivitás nincs.

Objektív azt állítani, hogy a kolera 300 ezer magyar áldozata mellett akár a bruttó 26 ezer eltörpül, ha az egyikük a saját nagymamánk? (Ahogy egyébként így van, papíron.)

"A HÁBORÚ: BÉKE
A SZABADSÁG: SZOLGASÁG
A TUDATLANSÁG: ERŐ"

(George Orwell: 1984, I. rész, 1. fejezet)

És jelenti a TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) is. A nem igazolt hatásosságú korlátozások , amikor százezrek megélhetését tették tönkre, egyenesen megüdvözülnek

Lényegében legyőztük a fertőző betegségeket a fejlett világban. Épp ezért alkalmasak a pánikkeltésre már a szórványos tüsszentések is. A félelemérzet Orwell regényében is kulcsfogalom. Orwell a háborús félelmet választja, mint a társadalom elnyomására alkalmas klasszikus eszközt. Még ezt is megkaphatjuk persze. De a bush-i War on Terror érvei és évei nem voltak elégségesek és inkább háború ellenes érzéseket szültek. Kiderült az emberek nem annyira hülyék, mint a kormányok gondolták és nem voltak a kormányok sem mind egységesen bekényszeríthetőek a háborús propaganda zsákutcájába: Franciaország és Németorzság akkor nemet mondott, a legutáltabb USA-elnök, George W. Bush iraki hadjáratára. A szinte globális normává tett COVID-lezárások ellen is "fellázadt" Svédország és több tucatnyi amerikai tagállam már. A lista egyébként hosszabb.

A Közel-Kelet továbbra is egy új globális háború kiindulópontjává válhat, amiben épp annyira nem tudjuk kiismerni magunkat, ki-kivel van, mint Orwell regényének szereplői Eurázsia és Óceánia viszonylatában. Emlékszik még kivel volt az Al-Kaida Szíriában? Az USA ellen vagy az USA-val szövetségben, a kurd ellenség vagy barát? Aszad az oroszok szövetségese vagy az ISIS ellen mindenki partnere?

A valóság nem kevésbé abszurd, mint a regény. Jó és rossz sokkal nehezebben kibogozható, mint a mesékben.

A számunkra közeljövőre vonatkozóan Orwell regénye akár még távoli biztonságos jóslatnak is hathat. A Cancel-culture, ami valójában egy minden kultúra ellen egységesen fellépő ikonoklaszta fehér vagy vörösterror itt van velünk:

"2050-től kezdve, sőt valószínűleg már hamarább, alapjában véve senki sem fogja ismerni az óbeszélt. A múlt egész irodalmát elpusztítjuk. Chaucer, Shakespeare, Milton, Byron — csak újbeszél változatban léteznek majd, ami azt jelenti, hogy nemcsak más lesz írásaik értelme, mint ma, hanem éppen az ellenkezője lesz. Még a pártirodalom is megváltozik. Sőt: a jelszavak is megváltoznak. Hogyan is lehetne megtartani egy olyan jelszót például, mint „a szabadság: szolgaság”, ha egyszer a szabadság fogalmát eltöröltük? A gondolkodás maga is teljesen más lesz. Ténylegesen nem is lesz gondolkodás a mai értelemben. A párthűség nemgondolkodást jelent. Azt jelenti, hogy nincs szükség gondolkodásra. Párthűség egyenlő: tudattalanság." (George Orwell: 1984, I. rész, 5. fejezet)

Az újságok nyelvezetére már ma sem lehet ráismerni, pedig még csak 2021 van.

Minden szóról kiderült, hogy tetszőlegesen újraértelmezhető.

Ha elég rugalmasak vagyunk a bolhából is lehet elefántot csinálni. A rémisztő 10% növekedés, ha nem közöljük, hogy mennyi növekszik mennyire, "megfelelő" kontextussal BÁRMILYEN módon magyarázható, akár drámává is növeszthető. Orwell talán nem tudta, hogy ez spontán fog bekövetkezni, nem kell hozzá Igazság Minisztérium. Bár, ami a tényeket illeti a Biden adminisztráció alatt Alexandria Ocasio-Cortez felvetette, hogy esetleg szükség volna egy "igazság minisztériumra", ami az "álhíreket" megrendszabályozza. Meg még nem valósult. Ha jobban a mélyére ásunk bármi lehet álhír.

A vitákban elkövetett érvelési hibák sosem ragadják meg a viták lényegét: eltérő TÉNYEKBŐL indul ki mindenki. És következtetései már eleve adottak. Az a fajta megközelítés, hogy elfogadjuk egy kutatás eredményeit, akár megerősíti prekoncepcióinkat, akár, nem ritka, mint a fehér holló. Az még ritkább, hogy elfogadjuk az esetleges jogos kritikákat. A szólásszabadságot addig érezzük fontosnak, amíg a sajátunkéról van szó. A máséért senki sem küzd. Nem élünk lovagias időket.

Ráaádsul előbb lépünk túl a témán, mint gondolnánk vagy konszenzusra juthatnánk. A konszezus akkor jön el, amikor már a COVID — kapaszkodj meg: senkit sem fog már érdekelni. Így lesz ugyanis. Valójában ez volt jóval nagyobb járványokkal. Valójában unalmasak és SEMMI jelentőségük.

(A DiEM25 Janisz Varufakisz, volt görög radikális baloldali pénzügyminiszter európai mozgalma.)

Jóval többet tudnak rólunk, mint gondolnánk. Shoshanna Zuboff nálam jóval paranoiásabb. Én továbbra is imádom a Big Brother termékeit. Sőt Google Pixel-rajongó vagyok. És ezért nem is fizetnek nekem.

A megfigyelő állam nemcsak Kínában virágzik viszont, ha a regényben nem létező szuperállamok rendszerei nem is léteznek, van globális Google-, Facebook-birodalom, figyelő "telekép" helyett pedig internet és mobiltelefon több mikrofonnal, kamerával, mint amennyiről bármely Gestapo- vagy KGB-vezér álmodhatott. Van megfigyelési kapitalizmus. Hogy ne csak a kormánytól és az NSA-tól félhessünk. Magukat emberjogi harcosnak kiadó, pride-on parádézó monopolvállalatok, akik tudják mi a "JÓ" és "HELYES", mi a "TUDOMÁNYOS KONSZENZUS" és már masszívan cenzúrázzák azt az internetet, amit lényegében elprivatizáltak, körülkerítettek tőlünk felhasználóktól.

Hogy mi igaz? Egyre több fáradtsággal deríthető ki csak, amire az átlagembernek nincs, nem lehet ideje. Az egyszerű ember pedig nem vesződik vele. 

Egyelőre annyit látunk, hogy a rendre számok nélkül közölt járványhírekben a rengeteg szó maximum 10-20-at jelent, a szignifikáns vagy az exponenciális szavak pedig egyszerű szinonímái a "ma több, mint tegnapnak" vagy egyszerűen az újságíró képzeletében létező veszélyt írják le, ami a valóságban még akkor is minimális, ha a COVID sokak (=százezrek=1% töredéke=kevesek) számára tényleg veszélyes betegség: a magyar fertőzötteknek is 90%-a tünetmentes, a tünettel rendelkezők zöme is enyhe tünetekkel vészeli át a betegséget, 90%-nak pedig nincs visszamaradó tünete, akinek van 50%-ban fáradtságra panaszkodik pár hónapig, ami azért nem egy horrorfilm — meg talán nem is meglepő egy vírussal való küzdelem, de akár egy jobb legénybúcsú után sem. Minden komolyabb fertőzés velejárója. A tények, számok rég nem számítanak. 

"A végén a Párt ki fogja jelenteni, hogy kettő meg kettő öt, s mindenki el fogja hinni. Elkerülhetetlen, hogy előbb vagy utóbb ki ne jelentsék ezt: helyzetük logikája megköveteli. Filozófiájuk ki nem mondottan tagadja nemcsak a tapasztalás érvényességét, hanem a külső valóság tényleges létezését is. Az eretnekségek eretneksége a józan ész" (George Orwell: 1984, I. rész 7. fejezet)

174244986_3165484463736486_3335874123842114066_n.png(Hont Andrástól.)

"Szinte semmi sem igazolja": csak a számok... A számok igazolják. A COVID felerészben most is zárt intézményekben terjedő kórházi fertőzés.

Írott malaszttá teszik nemcsak a nyelvtant, de a matematikát is. Tényleg lassan olyan kinyitni egy újságot, mint az ötvenes években volt.

"Nem érted, hogy az újbeszélnek az a célja, hogy a gondolkodás területét szűkítsük? A végén betű szerint lehetetlenné fogjuk tenni a gondolatbűnt, mert nem lesznek szavak, amelyekkel elkövethető lenne. Minden fogalmat, amelyre egyáltalán szükség lesz, egyetlen szóval fogunk kifejezni, s ennek az egy szónak a jelentése szigorúan meg lesz határozva." (George Orwell: 1984, 5. fejezet)

A Facebook mindent megtesz, hogy a neki nem tetsző szavakat még ironikusan se használhasd. A politikai korrektség évtizedek óta zajló harc a nyelv ellen és olykor egy leíró megnevezés miatt is megütheti az ember a bokáját. Én igazából azt hiszem, hogy az emberek nem ennyire programozhatóak.

(Nem tűrik a kritikát. A woke őrület része, hogy ezt a woke-paródiát korhatárossá cenzúrázta a YouTube inkvizítora.)

De az egész woke őrület kitalálói azt hiszik, hogy igen, pontosan azt hiszik, amit Orwell regényének negatív hőse gondol, hogy erre képesek lehetnek. Időlegesen igen. Zavart okozhatnak a fejekben, persze. De nagyon csúnyán vissza fog ez ütni és az emberi szabadságvágy el fogja söpörni ezeket a korlátokat. Legalábbis bízom benne. Rossz ómen, hogy a Szovjetunió 70 évig is elzakatolt, pedig néha milliók életébe került a működése. Ha az 1984 sokaknak egy kézikönyv, akkor jelezném, hogy sok hasonló program bukott már el csúfosan. Az önmagukat beteljesítő jóslatokon túl vannak saját megvalósulásukat ellehetetlenítő jóslatok is.

Lehet az 1984 regény egy vakcina a totalitarianizmus járványa ellen? Nos, a hatásosságán vitatkozhatunk ugyanúgy, mint a COVID-vakcinákén. 

Az oltásokról jut eszembe. A tanult társadalomtól legalább annyira elvárt vakon hinni a vakcinákban, mint jó kereszténynek a szentelt víz mindenható erejében. Vannak még akik az utóbbira esküsznek, és ne becsüljük alá a placebo-hatást!

"Ha lehet még egyáltalán reménykedni valamiben (írta Winston), csak a prolikban lehet." (George Orwell: 1984, I. rész, 7. fejezet)

„Nem oltatjuk be magunkat, kerüljön ez bármibe” – erős az oltásellenesség a fizikai dolgozóknál — számol be a kevésbé képzettek attitűdjérő az 24.hu. A kétkezi munkások többsége elzárkózik a COVID elleni oltásoktól. Ami meglepő, mert azt hinné az ember, hogy minél képzettebb valaki, annál jobban érzékeli a potenciális veszélyeket.  Valójában annál több kifogást talál az ellenérvek leszerelésére, ha mást nem azt a gőgös érvet, hogy "laposföld".

Az értelmiségiek úgy tűnik leragadtak a rajzfilmszintű megértésnél és valami vallásos csodatételként tekintenek az oltásokra, amikben eretnekség kételkedni, amiket tudatlanság megkérdőjelezni. Akinek "a" tudomány az új vallás, ott az oltás az új oltári szentség, és a kételyt éppúgy száműzi, mint középkori babonákban hívő elődei. Az elit ráadásul mindig holtbiztos a dolgában. Ha egy maszk nem jött be, kell húzni egy másodikat. Nem igaz? Ha a boltok bezárása nem segített elsőre és másodjára, majd talán harmadikra...

"Nyeregben lenni" magabiztossá tesz.

Aztán általában tudjuk, hogy mennyire nem mindig jön ez be. Ettől még a "prolik" nem feltétlenül alkalmasabbak döntéseket hozni sajnos és nem egy parasztlázadás vagy proletárforradalom hozza el sosem a megváltást. A probléma inkább ott van, hogy az elitek sem annyira intelligensek, mint amennyire velünk szeretnék elhitetni vagy mi gondoljuk, főleg, ha az elithez soroljuk magunkat és nem az ellenkultúrához, a szkeptikusokhoz, a kontráriusokhoz, akik a nyugati társadalmak aranyrögének és a paradigmaváltás előhírnökeinek bizonyultak mindig.

Néha úgy tűnik, hogy a legegyszerűbb társadalmi probléma megoldására sem alkalmas a hatalom. Viszont ez csalóka, a problémákat a társadalmak inkább szép lassan kinövik, de ritkán oldják meg. Kevés sikeres felülről végrehajtott reformot jegyez a történelem. Ami tényleg hasznos, az előbb-utóbb polgárjogot nyer, elterjed és főszabállyá változik, majd akkor dobjuk félre, amikor elavulttá vált rég. Nehezíti az emberiség dolgát, hogy túl sok paradigmaváltásra kényszerül, túl rövid időn belül, pedig mindenki szereti a biztonságot nyújtó változatlanságot. Az ipari forradalom koráig ilyenben élt az emberiség. Sok köszönet nem volt benne. Szóval ne panaszkodjunk.

"Mi nem elégszünk meg a negatív engedelmességgel, még a legnyomorultabb megalázkodással sem. Ha végül is megadod magad nekünk, annak saját szabad akaratodból kell történnie. Mi nem azért pusztítjuk el az eretneket, mert ellenáll nekünk; amíg ellenáll, soha nem pusztítjuk el. Mi megtérítjük, hatalmunkba kerítjük a lelke legbensejét, újjáalakítjuk. Kiégetünk belőle minden rosszat és minden képzelődést; a magunk oldalára állítjuk, nem látszatra, hanem őszintén, szívvel-lélekkel. Magunk közül valóvá tesszük, mielőtt megöljük. Elviselhetetlen számunkra, hogy egy hibás gondolat létezhessék bárhol a világon, akármennyire titkos és erőtlen is. Még a halál pillanatában sem engedhetünk meg semmiféle elhajlást. A régi időkben az eretnek úgy ment a máglyára, hogy még eretnek volt, kinyilvánította eretnek voltát, örült neki. Még az orosz tisztogatások áldozata is rejtegethetett lázadást a koponyájában, miközben agyonlövetése helyére lépkedett. Mi azonban kifogástalanná tesszük az agyat, mielőtt kioltjuk."

A régi zsarnokságok parancsa a „Ne tedd” volt.

A totalitárius rendszereké a „Tedd”.

A mienk: „Legyél.” (George Orwell: 1984, III. rész 2. fejezet)

arrowverse-posters.jpg

Sokan nem elégednek meg azzal, hogy felveszed a maszkot. Hinned is kell a "rendszerben". A kételkedés egyértelműen gondolatbűn. Nem szabad feltenni, hogy ha hordja mindenki és holtbiztosak voltatok a hasznában, akkor hogy lehet, hogy maszkok mellett következett be a legtöbb halálozás, történt a legtöbb fertőzés. Bizonygattátok, hogy mennyire tudományosan igazolt. Nem elég betartanod a szabályokat. Hinned is kell benne, hogy ez fontos. Hogy a nagymama miatt... Hogy a többiek miatt. Hogy életeket mentünk... Hogy hősök vagyunk pusztán azzal, ha otthon maradunk — vagy kiposztoltuk, de amúgy dehogy maradtunk, hiszen lehetetlen.

Hogy végre valami történik unalmas életünkben, ami minket is különlegessé tesz.

Pedig egységnyi sugarúak vagyunk.

"A Két Perc Gyűlöletben nem az volt a borzasztó, hogy mindenki köteles volt részt venni benne, hanem az, hogy lehetetlen volt elkerülni a belekapcsolódást. Harminc másodpercen belül képtelenséggé vált az ellenállás. Mintha a félelem és bosszúvágy eksztázisa öntötte volna el az egész embercsoportot: a vágy gyilkolni, kínozni, kalapáccsal arcokat összezúzni, mintha elektromos áram változtatott volna minden embert akarata ellenére fintorgó, sikoltozó holdkórossá. S hozzá ez a düh, amely mindenkit megszállt, elvont, iránytalan érzelem volt, amelyet egyik tárgyról a másikra lehetett vetíteni, mint valami reflektor fényét." (George Orwell: 1984, I. rész 1. fejezet)

De szertartásosan kell szurkálni a tűket egy Gődény György-szerű vudubabába. Laposföldezni, alufóliasisakozni. Jelenteni kell, aki felteszi a kérdést, hogy mennyire jó az az anafilaxiás sokk vagy az a vérrögképződés amiatt az életmentő oltás miatt, ami 60 alatt Németországban valóban több beteget termel, mint a COVID. Oltatsz vagy meghalsz. Üzenik és ezt kell hirdetned neked is. Miközben másfél éve 99.99% minden további nélkül vészelte át a járványt.

"Fel kell hagynod azzal az elképzeléssel, hogy az utókor igazolni fog, Winston. Az utókor sohasem fog hallani rólad. Kiemelünk a történelem folyamatából. Gázzá változtatunk, és kibocsátunk a sztratoszférába. Semmi sem marad belőled: még egy nyilvántartásban szereplő név sem, még egy élő agyban lévő emlék sem. Megsemmisítünk a múltban éppúgy, mint a jövőben. Sohasem létezett leszel."  (George Orwell: 1984, III. rész 2. fejezet)

orwell_viktor.jpg(Orwell vagyis Eric Blair valójában az író és nem a regény főgonosza, no problem...)

Általában utálom az 1984-párhuzamokat, a kényszeres párhuzamkeresés eredendően ostobaság. Mindig minden hasonlít mindenre, minden mindennel összefügg. 1984 túlságosan alacsonyan csüngő gyümölcs vagy lerágott csont — illetve alacsony intellektuális erőfeszítés előhívni, mint közismert kulturális toposzt. Kb. annyira kézenfekvő, mint minden kormány diktatározása, hiszen minden hatalom természetrajza hasonló. Ezért "mindig igaz". De ami mindig igaz, az aligha igaz ténylegesen. Nem világít rá eredeti, autentikus módon valójában semmire. Az internet kanálisainak és pöcegödreinek közhelygyűjteményeit ettől függetlenül lelkesen és számlálatlanul terjesztik.

Óvnék attól, hogy nagyon belelovalnánk magunkat egy olvasmányélménybe.

A médiából megismehető "valóság" is legalább ennyire virtuális a társadalom számára, mint amennyire fikció egy regény. Mert mi a valóság? Az, hogy dolgozni megyünk, játszunk a gyerekkel, megemésztjük az ételt a gyomrunkban, kirándulunk olyan fák alatt, akik mit sem tudnak forradalmakról, rezsimekről, mindet túlélték jó eséllyel. A nagy folyamatok, amikről majd a történelemkönyvek vagy ma az újsághírek szólnak teljesen mást jelentenek, tőlünk független és életünket sokszor nem is nagyon közvetlenül érintő események összességét adják, amiket úgy kerülgetünk életünk kis csónakjával mintha vadvízi evezésen vennénk részt.

(Az illuminátusoknak is lehet igaza és még jó ötleteik is. Tényleg.)

Nem esnék a média szokásos hibájába, hogy egy absztrakt jelenséget kontextusból kiragadva egyetlen létélményként mutassak be. A megfigyelő kapitalizmus, a rendőri túlkapások, a kafkai szabályok korántsem akkora rémség az átlagember életében — egyelőre, mint gondolnánk.

És ha épp nem az egzisztenciánkat építettük rá a YouTube cenzúrája sem érint minket annyira súlyosan ("legfeljebb" az igazságérzetünket). Ha nem vendéglátósok vagyunk elviselhető lehet, hogy nem lehet étterembe menni. És egy kis maszkviselés miatt is túlzás az ördögöt rögtön a falra festve hepciáskodni a Tesco biztonsági őrével — ahogy a média teszi minden más kapcsán. Kivéve ezeket a jelenségeket.

Ugyanakkor, ha mégis beszélni akarunk ezekről a nemkívánatos trendekről, akkor 1984 újraolvasása igenis hasznos időtöltés. Szó szerint venni viszont azért több, mint a regény üzenetének a félreértése. Khm. Most még! :) 

Sokkal értelmesebb időtöltés is az 1984 lapozgatása, mint a szokásostól drámai módon alig eltérő halálozási statisztikákon szörnyülködni — tudniillik máskor is haltak ám meg emberek járványok idején és ezen úgy tűnik semmivel sem tudunk változtatni sajnos.

Aki valami nagy Great Reset-es konteós leleplezést várt a végére, most csalódást kell okozzak. Akkor kell átmenni a hídon, ha dolgunk van a folyón túl és már a partján vagyunk és alaposan megvizsgáltuk tartószerkezetét statikailag.  :)

COVID-1984: ettől még őrület a köbön, hazugságok féligazságokba csomagolva. Átverés, lobbik, óriási félreértések, végtelen arrogancia, kapitális tévedések, milliárdos csalások milliárdos csalások hátán. Markukat dörzsölő hatalmasok, kismberi félelmek, tömeges irracionális pánik, nyájimmunitás és csordaviselkedés. Orwell sem találhatta volna ki, ami felé az emberiség halad — és mi sem tudjuk, de hamarosan inkább unalmas lesz, mint rémisztő.

Ma minden COVID, de kicsit várunk és mindenki számára olyan unalmas lesz, mint számomra. Aztán elefelejtjük.

A COVID, mint annyi minden, leginkább csak a fejünkben létezik, mint a kapitalizmus vagy a szabadság vagy az egész politika. És mégis ez köti le most a figyelmünket: lassan túl kéne már lépjünk. Az emberiség dolga ennek a — mondjuk így — paradoxonnak a megértése volna. Sokat segítene a bajain és az én mentálhigiénés állapotomon. :)

A blog 2015 végén azért indult, hogy az ideológiai szekértáborokon túllépve tiszta vizet öntsön a pohárba.
Olvasottságunk 2020-ban lépte át az egymilliót.
Posztjainkat számos országos és helyi portál megosztotta vagy hivatkozta az Indextől a Mandinerig, a Mércétől a Propellerig, a Hírolvasótól a Kapuig, a Balmixtől a social mediáig...
Köszönöm, ha lájkolod és megosztod írásainkat, kövess minket: facebook.com/kilonem100, ha támogatni szeretnél: patreon.com/kilonem100 — köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr4716497238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wildhunt 2021.04.26. 13:31:12

Megöleltük Huxley világát, ezért megkaptuk Orwellét. Szeretném hinni hogy ahogy a kommunizmusban, most is meg lehet majd húzódni a hatalom radarja alatt. Aztán meg 150 év alatt nem váltunk törökké.

And37 2021.04.26. 15:00:16

"mennyire jó az az anafilaxis sokk vagy az az érrögképződés amiatt az életmentő oltás miatt, ami 60 alatt Németországban valóban több beteget termel, mint a COVID."

Sztem anafilaxiás sokk, de ettől függetlenül erre a mondatra van valami adatforrásod, ami alátámasztja?

"A COVID, mint annyi minden, leginkább csak a fejünkben létezik"

Német munkatársam épp múlt héten maradt otthon 41 fokos lázzal, szerintem későn írtad a cikket és így betegedhetett le, mert nem csak a fején mért lázat. Annyiban egyet kell értsek, hogy ha a fejben nem létezne, akkor tüdőig el sem jutna.

Wildhunt 2021.04.26. 18:56:24

@And37: én értem a funkcionális analfabetizmust, de a blogger nem mondta hogy a vírus nem létezik. Azt mondja hogy a járvány messze nem az aminek el van adva.

And37 2021.04.26. 21:32:02

@Wildhunt: az irónia és a szarkazmus is létező dolgok, nem csak a funkcionális analfabetizmus, de majd gyakorlom az olvasást a sorok között, mielőtt gondolatrendőrséget szabadítanék a blogra.

"járvány messze nem az aminek el van adva"

"Az intenzív osztályuk békeidőben évi 400 millió forintból működik, most csak január óta 1 milliárd forintba került a covidos betegeik ellátása."

"Indiában nincs COVID. Csak médiahiszti"

"Mathura hospital flags oxygen shortage, says less than 40 minutes of supply left; lives of 144 Covid patients at stake"

Yenkifej 2021.04.26. 22:39:33

@And37: Pár lényeges tényt még hozzátennék, részben abból a cikkből amiből te is idéztél:

"Bérelniük kellett két hűtőkonténert, mert a holttestek már nem fértek el máshol, de két hete ezek is megteltek"
"Olyan Magyarország történetében nem volt még, hogy a krematóriumokat arra kérték, hogy három műszakban dolgozzanak"

Mindez ugye az a járvány, ami a blogger szerint csak egy médiahiszti.

Ne hagyjuk ki azt se, mert lényeges, hogy az idézetek Bucsi Lászlótól, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatójától származnak, aki egyrészt képzett, tapasztalt szakember, másrészt testközelből ismeri a COVID helyzet valóságát, harmadrészt a nevét is adja az elmondottakhoz. Ellentétben a blog szerzőjével, akire ezek egyike se igaz, vagyis azt se tudja, miről beszél.

Barnadoki 2021.04.26. 23:01:51

“Megöleltük egymást, és mindketten azt mondtuk, minden oké lesz’” - ez volt az utolsó alkalom, hogy személyesen beszélt feleségével Biszak Gábor, mielőtt a harmadik közös gyermekükkel várandós nő mentőbe szállt volna egy március közepi éjszakán. Utána már csak egyszer látta. Felesége maga hívta fel a 112-t, miután nagyon rosszul érezte magát: koronavírusos volt.

Ezután mindössze két napig tudtak kommunikálni, még bizakodva abban, hogy felesége le tudja küzdeni a betegséget, mert erős, sportos nő. Erika utoljára március 19-én pénteken küldött Viber-üzenetet Gábornak, egy nappal azután, hogy lélegeztetőgépre került. Gábor még azon a pénteken kapta a hírt, hogy a baba és az anya életébe be kellett avatkozni: ekkor született meg 31. hétre császármetszéssel harmadik gyerekük, Boróka.

A következő hónap reménykedéssel telt: “napról napra él az emberben a remény, hogy vissza fog jönni a párja” - mondta Gábor, aki hullámvasútként jellemezte ezt az időszakot. Eleve nehézkes volt az orvosokkal kommunikálni, hiszen protokoll volt rá, hogy mikor tájékoztathatják a hozzátartozókat, de a leterheltség miatt ezt sokszor nem tudták tartani. “Volt hogy este 10-kor, hullafáradtan hívott vissza az orvos.” Másrészt pedig egyik nap letaglózó, másik nap biztatóbb hírek jöttek.

Minden egyes telefonhívás előtt gyomorgörcsöm volt.

Gábor azért válaszolt a hvg.hu megkeresésére is, mert szeretné felhívni a figyelmet, mennyire kiszolgáltatottak a kismamák a koronavírus-fertőzésnek, és milyen fontos a beoltásuk, aminek lehetnek ugyan kockázatai, de ezek eltörpülnek amellett, amin felesége és ők is keresztülmentek. Erika a lélegeztetőgépről április 3-án műtüdőre került, de hiába próbálkoztak a gyógyításával két kórházban is - a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján, majd a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinikán, április 17-én elhunyt a betegségben.

“Az orvosok szerint az a szörnyű, hogy a vírus a kismamáknál szinte kiüti az immunrendszert, ami nem bír talpra állni.” Emellett minden eset más, a vírus mindenkinél másként hat, emiatt az orvosoknak nehéz követni egyfajta a protokollt, és nem tudhatják biztosan, hogy kinél mi lehet az a kezelés, ami javulást hoz - mondta Gábor, aki azt látja, hogy sokan még most is bizonytalankodnak az oltással kapcsolatban, őt is felhívták ismerősök, hogy oltassák-e magukat vagy sem. “Nem bírunk szembenézni azzal, milyen sorstragédiák zajlanak. Ha valamin, akkor ezen senkinek nem szabadna átmennie.”

hvg.hu/itthon/20210426_koronavirus_csonkava_valt_csaladok_arvak

Barnadoki 2021.04.26. 23:02:42

Úgy kezdtem a mai műszakot is, ahogy minden eddigit. Átöltöztem a mosdóban, mert máshol már nem nagyon lehet, majd elindultam a konyha felé, ahol a cuccainkat tartjuk.

Ahogy kinyílt előttem a konyha ajtaja, rá kellett jönnöm, hogy erre nem lesz lehetőség. A konyha ugyanis már nem létezett. Kórterem lett belőle – a helyiségbe, ahol eddig épphogy elfért két asztal és a fal mellett a táskáink és kabátjaink, most öt ágy volt begurítva, mind az öt foglalt. Melléjük még pont befért két szék, amikre eddig mi ültünk le enni – oda ültettek két másik beteget, akik még szerencsére tudtak ülni. Annyira zsúfolt volt a terem, hogy mozdulni alig lehetett.

Jobb ötlet híján bedobtam a táskám az egyik szekrénybe, a pelenkák és fertőtlenítőszerek mellé, és reménykedtem benne, hogy ott senkit sem fog zavarni.

Ahogy beléptem a triage szobába, egyből megszólalt a rádió – egy mentős egység szólt előre, hogy hoznak egy azonnali ellátást igénylő beteget. 44 éves nőbeteg, eszméletlenül találták, nem reagál verbális ingerre, se fájdalomra, úgyhogy intubálni kellett. Az EKG negatív, covid fertőzés nem valószínűsíthető, de semmi mást nem tudnak kizárni.

Mindenki csendben tette a dolgát. Előkészítettük az ágyat, a branülöket, vérvételi csöveket, a monitort, beállítottuk a lélegeztetőgépet, szóltunk a CT labornak, hogy álljanak készenlétben, ne vizsgáljanak új beteget, amíg nem zárjuk ki a neurológiai hátteret.

Miután a beteg megérkezett, összesen négy és fél perc kellett, hogy minden gépet rátegyünk, minden tűt belerakjunk, minden labormintát levegyünk. A protokoll szerint levettünk egy covid gyorstesztet is, de ahogy várható volt, negatív lett.

A beteg továbbra sem reagált semmire. Elküldtük CT-re, amin nem láttak semmit, és hívtunk egy neurológust konzíliumra. A neurológus megállapította, hogy a betegnek agytörzsi reflexei sincsenek.

Ott álltunk, egy agyhalott 44 éves beteggel, és senkinek sem volt semmi fogalma, hogy mi baja lehet, vagy hogy hogyan lehetne rajta segíteni.

Elküldtük egy kontrasztos fej-nyak CT-re is, hátha agytörzsi stroke-ja van, de az agyban továbbra sem találtak semmilyen eltérést.

Végül, jobb ötlet híján, amíg a laboreredményekre vártunk, a neurológus vett egy lumbálpunkciós mintát is.

A beteg liquora zavaros sárga volt. Majd a CT laborból szóltak, hogy a második képbe belelógott a beteg tüdőcsúcsa, amin világosan kirajzolódott a covid pneumonia képe.

Ő volt a második beteg, akiben azon a héten a klinikán covid okozta meningitist találtak.

Mintha a tüdő elpusztítása nem lett volna elég a covidnak. Az érrendszeri szövődmények, a pszichés hatások sem voltak elég. Az agyhártyát is megtámadja, ha ahhoz van kedve.

44 éves nő, szülőkkel, férjjel, gyerekekkel. Múlttal, de már jövő nélkül. Agyhalott.

telex.hu/koronavirus/2021/03/23/a-covid-korkepe

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2021.04.27. 07:40:12

@And37: Sokkal értelmesebb időtöltés is az 1984 lapozgatása, mint a szokásostól drámai módon alig eltérő halálozási statisztikákon szörnyülködni — tudniillik máskor is haltak ám meg emberek járványok idején és ezen úgy tűnik semmivel sem tudunk változtatni sajnos.

Aki valami nagy Great Reset-es konteós leleplezést várt a végére, most csalódást kell okozzak. Akkor kell átmenni a hídon, ha dolgunk van a folyón túl és már a partján vagyunk és alaposan megvizsgáltuk tartószerkezetét statikailag. :)

COVID-1984: persze őrület a köbön, hazugságok féligazságokba csomagolva. Átverés, lobbik, óriási félreértések, végtelen arrogancia, kapitális tévedések, milliárdos csalások milliárdos csalások hátán. Markukat dörzsölő hatalmasok, kismberi félelmek, tömeges irracionális pánik, nyájimmunitás és csordaviselkedés. Orwell sem találhatta volna ki, ami felé az emberiség halad — és mi sem tudjuk, de hamarosan inkább unalmas lesz, mint rémisztő.

Ma minden COVID, de kicsit várunk és mindenki számára olyan unalmas lesz, mint számomra. Aztán elefelejtjük.

A COVID, mint annyi minden, leginkább csak a fejünkben létezik, mint a kapitalizmus vagy a szabadság vagy az egész politika. És mégis ez köti le most a figyelmünket: lassan túl kéne már lépjünk. Az emberiség dolga ennek a — mondjuk így — paradoxonnak a megértése volna. Sokat segítene a bajain és az én mentálhigiénés állapotomon. :)

And37 2021.04.27. 07:57:51

@A kiló nem százat jelent.: "mennyire jó az az anafilaxis sokk vagy az az érrögképződés amiatt az életmentő oltás miatt, ami 60 alatt Németországban valóban több beteget termel, mint a COVID."

Ez honnan származik?

And37 2021.04.27. 08:28:05

Ha jól értem, a fickó nem azt mondja, amit írtál, és amit mond, azt is rosszul.

Nem "több beteget termel" (ezt írtad), hanem több halott lenne, ha mindenkit beoltanának. Azt mondja, 2020-ban 52-en haltak meg a 60 alatti korosztályban COVID következtében a németeknél az első hullámban, és ha mindenkit beoltanának, akkor kb 60 ember halála lenne várható az oltás miatt, tehát nem jobb a kezelés, mint amit kezelni akar. Erről az eshetőségről Dr. Bubó is megemlékezett már.

Viszont a számomra hozzáférhető statisztikák szerint (Robert Koch intézet/wikipédia) volt második hullám is, és jelenleg 2369 halottnál tartanak ebben a korosztályban, mindezt úgy, hogy időről időre elviselhetetlenséget súroló szabályokkal igyekeznek ellenőrzés alatt tartani a járványt, mert ha ezt nem tennék, akkor sokkal rosszabbak lennének a számaik.

Erre mondja azt az Astrazeneca/Pfizer, hogy a várható 50-100 halott kilónem100-i értelemben elhanyagolható ahhoz képest, hogy mennyien vesztik el életüket a járvány miatt.

And37 2021.04.27. 08:38:22

Itt frissebbek a számok: experience.arcgis.com/experience/478220a4c454480e823b17327b2bf1d4, ez alapján 35-60 között 2099 férfi és 919 nő halt meg.
Szóval ha mindenkit beoltanának egyszerre, akkor amiatt kevesebben halnának meg, mint fél hónap alatt a COVID következtében.

Tartok tőle hogy valamit félreértettem a videóban, mert az illető egyébként korrektnek tűnik, úgyhogy nyugodtan javítsd ki, ha így történt.

Wildhunt 2021.04.27. 08:50:33

@A kiló nem százat jelent.: nem kamu, csak nincs kibontva minden részlet. A krematóriumok és a hűtőházak túlterheltek - igaz. Persze ezen nincs mit csodálkozni ha hozzáteszed hogy a koporsós hagyományos temetés épp csak nincs betiltva.

And37 2021.04.27. 09:17:43

A cikkhez kapcsolódóan, most hogy az engem zavaró "tényeket" megvitattuk: az orwelli világ szerintem a COVID-tól függetlenül is alakulna a technológia miatt: könnyebb információt és ezzel dezinformációt terjeszteni, könnyebb megfigyelni stb.

Trump hülyeségeit mindenki pillanatokon belül hallhatta, és bárki bármit blogolhat, szemben a 30-40 évvel ezelőtti állapottal, amikor a hülyeség a kocsmafalak között maradt, és már a falu túlvégén se helyeselhetett a másik kocsma hasonló beállítottságú alkoholistája.
Ehhez képest most ha JustVidman, majd ezt követően az Index foglalkozik egy kenyeret fákra szögelő csajjal, az a kapott magyar kommentek hatására Amerikában fejezi be ezt a tevékenységet. Ez kb. az a helyzet, amikor a bolondok házát, az MTA-t, a parlamentet és az átlagembereket bezártuk egy stadionba, hogy beszéljék meg egymással, és rövid úton nehéz megkülönböztetni a magában motyogó professzort, meg a magát professzornak gondoló motyogót.

És ha te rendszeresen azt állítod, hogy nyáron nincs COVID, bár India ennek ellenkezőjét mutatja, mert pl. Karnatakában 2 hét kijárási tilalmat vezettek be miatta és a tömegközlekedést is lekapcsolták, de azt elintézed annyival, hogy az médiahiszti (találtam angol nyelvű hisztioldalt, www.ndtv.com/video/live/channel/ndtv24x7), az nem szerencsés. Ha olyan véleményformáló erőnek számítanál, akire százezrek hallgatnak, akkor ez már baj lenne, és valahol érthető lenne, hogy miért lépnek fel ellene orwelli eszközökkel.

5G tornyok terjesztik a COVID-ot? Bill Gates érdeke, hogy mikrochip kerüljön belénk? A fertőtlenítőszer ivása megakadályozza a COVID terjedését? Hol kell meghúzni a határt a félreinformáltság és a közveszélyesség között? Az szerinted nem veszélyes, ha azt állítod, COVID járvány nincs, csak a fejekben, és ennek hatására mondjuk Piffu megfertőződik?

Számomra optimális az lenne, ha mindenki önként betartaná a logikus járványügyi szabályokat, északi népekhez méltóan visszafogott közösségi tevékenységgel, és akkor nem jönne olyan ökör szabályozás, mint hogy a faluban hivatalosan nem biciklizhetek maszk nélkül a kihalt utcán. Ja és az se ártana, ha a politikusok, nagy cégek nem haszonszerzésre használnák a helyzetet, de álmodj királylány, A riogatás sokkal könnyebben eladható a médiában, mint a normális kommunikáció, de ez alól a blog se mindig kivétel, más irányba húzva. A riogatás visszautasítása logikus reakció, de ha ez odáig megy, hogy a normális védekezést gátolja, akkor meg jön a facebook-youtube-1984, mert egyelőre nincs jobb ötlet, vagy szándék rá.

Piffu 2021.04.27. 11:23:11

@Barnadoki:

Ő az a kismama ugye, aki megkapta a covid oltását, utána szegénykém covidos lett, és meghalt. Most akkor melyik a szörnyűbb, hogy már covidos volt, amikor beoltották, és ezért halt meg, vagy ha az oltástól lett covidos?

Piffu 2021.04.27. 11:25:38

@And37:

Nekem meg a rokonom egyik elsők között oltott, egészséges férfibetege lett estére 41 fokos lázas, miután beoltotta. Netán a te kollégád is kapott oltást, mielőtt belázasodott?

Piffu 2021.04.27. 11:29:16

És a századik "1-2 beszólásos" nickjével újra itt van a covidpropagandistánk (újból tippelnék egy bizonyos B.Zs-re ...)

Yenkifej
0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

2021.04.26. óta tag.

XD XD

Piffu 2021.04.27. 11:31:46

@Yenkifej:

Nyilvánosság elé lépett a covid terjedésével és az oltásokról alkotott szakmai véleményével és megfigyeléseivel Dr. Oana Mihaela Secară főorvos, aki a covid osztályon hónapok óta kezeli a bekerült betegeket, tanulmányozta a betegség lefolyását és elege van az orvostudományt lenullázó propagandisztikus hazugságokból.

Az oltás után csaknem 20 napig az emberek könnyebben elkapják a covidot az immunrendszer legyengítése miatt, amit a vakcina vált ki
„A szervezet az oltást követően antitestek termelésére kényszerül, így a védőoltás pillanatától kezdve a szervezet egy ideig nagyon kiszolgáltatottá válik a vírussal szemben, fogékonnyá válik a fertőzésre, így az oltottak gyorsabban megfertőződnek és továbbterjesztik a Covidot” – nyilatkozta Dr. Oana Mihaela Secară orvos, az Onești Kórház ATI intenzív terápiás részlegének főorvosa.

”Gyanúsnak tűnt számomra, hogy minden olyan országban, amely masszívan, azaz hirtelen tömegesen alkalmazta a Covid vakcinát, az esetek száma hirtelen és igen gyorsan növekedni kezdett. A jelenség tudományos magyarázata viszonylag egyszerű. Bármely immunológiai stressz egy szervezetre az immunitás egészének jelentős csökkenését idézi elő. Például a kanyaró esetében a betegség lezajlása és a beteg gyerek felépülése után a szülőknek azt javasolják, hogy 14-20 napig ne vigyék még gyermeküket közösségbe, mert ebben az időszakban a test kissé legyengült, és érintkezésbe kerülhet egy másik vírussal vagy más típusú fertőzéssel. Tehát a kanyarón átesett gyerek könnyebben kaphat el más betegséget, mert a szervezetét legyengítette, hogy megharcolt a kanyaró-vírussal. Az oltás után is ez történik, az immunrendszer sebezhetővé válik, mert szembe kell néznie a kihívással, amit maga az oltás vált ki belőle, amely az antitestek termelésére ösztönzi az immunrendszert. Ha ebben az időszakban találkozik a szervezet a Covid vírussal, az oltott személy sokkal nagyobb valószínűséggel megfertőződik, mint az oltás előtt. Általában ezért sem szabad egy éppen zajló járvány alatt oltani a lakosságot, ezért sem oltunk influenza ellen sem, csak a várható influenza szezon előtt.

Az oltottak ugyanúgy terjesztik a vírust, mint a be nem oltottak, és akkor nagyobb csoportok, akiket egyszerre oltottak be, hirtelen bejutnak a közösségbe, és pont ők azok, akik jóval kiszolgáltatottabbak a Covidnak mint azok, akik természetes immunitását az oltás nem gyengítette le. Könnyebben elkapják a vírust, és tovább is terjesztik.

Piffu 2021.04.27. 11:33:32

@A kiló nem százat jelent.:

Bézsé új, ropogós nickjeivel próbált ismét belédszállni és aktív vírus/vakcinapropagandát tolni. És még mindig nem érti, hogy egyetlen mozdulat, és máris bukta van.

kamugyar 2021.04.27. 11:38:15

@And37: azért az indiai helyzet sem olyan egyszerű, hogy nyár van vagy nincs:
lockdownsceptics.org/2021/04/27/the-truth-about-the-covid-crisis-in-india/

Piffu 2021.04.27. 11:39:23

@And37: "Erre mondja azt az Astrazeneca/Pfizer, hogy a várható 50-100 halott kilónem100-i értelemben elhanyagolható ahhoz képest, hogy mennyien vesztik el életüket a járvány miatt."

Nahát, hogy egy cég - bár felelősséget nem vállal sem a vakcina hatékonyságáért, sem a durva mellékhatásokból eredő károkozásért - a saját termékét dicséri, ki hinnié!?
Annak tükrében pláne, hányszor büntették szarrá (mármint nekünk szarrá, mert neki meg se kottyant) pl. a Pfizert, csalásért, hamis reklámért, orvosok lefizetéséért, stb. De ők nyilván csak jót akarnak és nyilván csak nekünk egy párhónapos, preklinikai tesztidőszakot SEM teljesítő vakcinával. És aki olyan hülye, hogy beoltatja magát és feldobja a pacskert, még csak kártérítést sem kaphat, hiszen aláírta, hogy önkéntes és ingyenes fehérnyuszi...

Piffu 2021.04.27. 12:15:58

@Wildhunt:

Akkor tessék temetkezési vállalkozóval beszélgetni, hogy megemelkedett-e észrevehetően a temetések száma tavaly. Vagy hogy idén mikor kezdtek emelkedni a számok. Beszéltem valakivel, aki utánajárt a városában a temetések számának. Én is megtettem és többen megtettük. A temetések száma szerint nem volt semmilyen első és második hullám. Persze lehet, hogy az összes covidhalottat hamvasztották és az összes hozzátartozó hazavitte a hamvakat...csak nem nagyon valószínű.

And37 2021.04.27. 12:20:52

@Piffu: "Netán a te kollégád is kapott oltást, mielőtt belázasodott? "

Nem gondolnám, hogy 35 év körüli makkegészségeseket oltanának már a németeknél, de amint legközelebb online lesz, megkérdem. Oltás után 1-2 napig a rossz közérzet azért nem ritka, legyen az fejfájás, világfájdalom vagy láz. Sógornőm a wc-ig alig tudott elmenni a második Pfizer után, feleségemnek meg meg se kottyant, pedig testvérek.

Piffu 2021.04.27. 12:25:52

@And37:

"És ha te rendszeresen azt állítod, hogy nyáron nincs COVID, bár India ennek ellenkezőjét mutatja, mert pl. Karnatakában 2 hét kijárási tilalmat vezettek be miatta és a tömegközlekedést is lekapcsolták, de azt elintézed annyival, hogy az médiahiszti (találtam angol nyelvű hisztioldalt, www.ndtv.com/video/live/channel/ndtv24x7), az nem szerencsés."

Tehát onnan tudjuk, hogy nyáron is van covid, hogy India is részt vesz a Nagy Újraindításban? Hát ja, biztos.

"Ha olyan véleményformáló erőnek számítanál, akire százezrek hallgatnak, akkor ez már baj lenne, és valahol érthető lenne, hogy miért lépnek fel ellene orwelli eszközökkel."

Ez nagyon veszélyes vélemény. A baj egyébként ott van, hogy egyáltalán felmerülhet, hogy bárki ellen felléphetnek a véleménye miatt orwelli eszközökkel.

"5G tornyok terjesztik a COVID-ot? Bill Gates érdeke, hogy mikrochip kerüljön belénk? A fertőtlenítőszer ivása megakadályozza a COVID terjedését? Hol kell meghúzni a határt a félreinformáltság és a közveszélyesség között? Az szerinted nem veszélyes, ha azt állítod, COVID járvány nincs, csak a fejekben, és ennek hatására mondjuk Piffu megfertőződik?"

Hogy az 5G-nek van-e bármi köze a covidhoz, azt nem tudjuk, talán majd egyszer kiderül.
Bill Gates érdeke mindenesetre az, hogy évtizedeken át megvásárolják az államok és be is oltsák az általa birtokolt cég termékét. Mivel a kis pszichopata ráadásul von haus aus eugenetikával és túlnépesedéssel is foglalkozik, nem sok jót várhatunk a hetekben közzétett "hatalmas" felfedezésről, a bőr alá ültethető chipekről, amelyek "felismerik" és kiszűrik a covidot, legalábbis a DARPA szerint.
A fertőtlenítőszer ivása? Mint pl. az ezüstkolloidé, amit pl. yachtok víztartályába is töltenek? Vagy esetleg az Ivermectinre gondolsz?
Kösz, hogy aggódsz az egészségemért, de amíg nem kényszerítenek egy kontrollálatlan vakcina felvételére, addig az én egészségemet nem kell félteni. Ha 13 hónap alatt nem kaptam el (vagy nem betegedtem meg) egy rendkívül fertőző, halálos vírust, akkor már vagy immunis vagyok ellene, vagy esélye sem volt nálam a vírusnak.

And37 2021.04.27. 12:28:18

@Piffu: "Pfizer... De ők nyilván csak jót akarnak és nyilván csak nekünk egy párhónapos, preklinikai tesztidőszakot SEM teljesítő vakcinával"

Ez honnan jött? A kínaiak amint közhírré tették a genomot, aznapra vagy másnapra legyártották a tüskefehérjéhez szükséges mRNS-t, és utána novemberig vesződtek a gyártás előkészítésével meg a tesztekkel, nov. 18-án, jóval több mint fél évvel később zárták a 3. klinikai tesztfázist.

www.pfizer.com/news/press-release/press-release-detail/pfizer-and-biontech-conclude-phase-3-study-covid-19-vaccine

Tudnál küldeni linket ami ezt cáfolja, és legalább mérsékelten hiteles forrás?

And37 2021.04.27. 12:47:09

@Piffu: "Ez nagyon veszélyes vélemény. A baj egyébként ott van, hogy egyáltalán felmerülhet, hogy bárki ellen felléphetnek a véleménye miatt orwelli eszközökkel."

Veszélyes vagy nem, a helyén kell kezelni. Vannak olyan emberek és olyan vélemények, amik ellen orwellit idéző eszközökkel lehet a leghatékonyabban fellépni. Pedofília, online tömeggyilkosságra vagy öngyilkosságra buzdítás stb. Mondd meg, ezek közül melyiket nem szeretnéd, hogy az állam akár titkosszolgálati módszerekkel megállítsa, ha ellened (vagy mondjuk lányod/fiad/testvéred ellen) irányul.

Ettől még nem örülnék neki, ha túlzásba vinnék a cenzúrát és megfigyelést.

"Ha 13 hónap alatt nem kaptam el (vagy nem betegedtem meg) egy rendkívül fertőző, halálos vírust, akkor már vagy immunis vagyok ellene, vagy esélye sem volt nálam a vírusnak."

Nem sokaknak halálos, és nem eléggé fertőző ahhoz, hogy ezt kijelenthesd, de ezt vagy tudod magadtól is, vagy úgyse érdekel, hogy mit írok ezzel kapcsolatban. Gyerkőc kétszer hozta haza, nem kaptam el tőle, mégsem érzem magam Supermannek, mert nem kértem, hogy köhögjön szájon, inkább maszkot viseltem mellette.

"A fertőtlenítőszer ivása?" - utalás Trump egyik rendkívül jól sikerült sajtótájékoztatójára.

Kialikó 2021.04.27. 13:30:23

Én őszintén szólva nem értelek téged. Pár hónapja tettél egy tudományos felfedezést, miszerint a Covid legtökéletesebb ellenszere a D vitamin. Megszámlálhatatlan posztban és kommentben közölted mindenhol, megcáfolhatatlan tudományos tényként, hogy ez a megoldás, az egyetlen, a legtökéletesebb, nem kell se maszk, se oltás, se távolságtartás, se zárás, semmi, csak és kizárólag D vitamin kell és megszűnik a Covid.

Erre most írsz egy végtelen hosszúságú posztot és meg se említed benne ezt a Nobel díjat érő felfedezésedet, amit annyira védtél, hogy elmebetegnek neveztél mindenkit aki vitatni merte? Mi ez a szerénység Mester? Egy ilyen posztból, hogy lehet kihagyni A Megoldást?

Remélem nem amiatt lettél ennyire szerény, hogy holmi tudósok egyértelműen cáfolták ezt az általad tudományos tényként tálalt egyszerű feltételezést, mert akkor nagyon csalódott leszek! Nem olyan embernek ismerlek mint akit tudományos tényekkel össze lehet zavarni, nem hagyhatod győzni a Big Pharmát, a multikat, hisz te egy igazi szabadságharcos vagy, minden multi réme, a zigazság bajnoka!

Tessék belefogalmazni szépen a cikkbe a korábbi megállapításodat is, ne tessék szerénykedni, amikor itt vagy győzelem kapujában! Hisz eddig is hogy bejött minden amit mondtál! (Ja nem, igazából kurvára semmi nem jött be abból amit mondtál, az ellenkezője annál inkább, csak épp nem akarsz róla tudomást venni, de ilyen apróságokon ne akadjunk fenn)

Eskü, rákerestem, mert elolvasni nyilván nem fogom ezt a rettenetet, de még a vitamin szó se szerepel a posztban, egyszer se. Le vagyok döbbenve, egy világ omlott össze most bennem!

Epedve várom a következő világmegváltó felfedezésedet - ami gondolom hasonló csendben fog eltűnni, amikor már számodra is vállalhatatlan lesz. Csak így tovább kamugép!

Piffu 2021.04.27. 14:08:52

@And37:

"Egy oltóanyag kifejlesztésével kapcsolatban tudni kell, hogy egy akár 10-15 évig tartó, rendkívül komplex és költséges folyamatról van szó, ami nagyon sok fázisból áll.

A hosszú évekig tartó vakcinagyártási folyamat első fázisa a kórokozó azonosítása és a megfelelő antigén előállítása. Ez a folyamat laboratóriumi körülmények között zajlik és akár több hónapig is eltarthat. Ahhoz, hogy ezt az fázist megértsük, fontos meghatározni, mi is az az antigén. Az antigén egy olyan anyag, amit, ha az emberi testbe kerül, az immunrendszer idegenkét azonosít és ellene védekezési reakciót, úgynevezett immunválaszt indít el. Nagyon fontos azt is tisztázni, hogy mit értünk megfelelő antigén alatt. A vakcinagyártás szempontjából akkor jó egy antigén, ha a szervezet képes felismerni és ellene megfelelő mennyiségű ellenanyagot termelni. Az immunválasz mindig specifikus egy adott kórokozóra, illetve a vakcinációval bevitt antigénre.

A preklinikai vizsgálatok akár 2-5 évig is eltarthatnak, majd ezután áttérnek az úgynevezett humán fázisvizsgálatokra melyeknek 4 szintje van: Fontos kiemelni, hogy minden esetben önkéntes, egészséges embereken történnek a vizsgálatok.

Az első fázis akár 2 évig is eltarthat és célja, hogy az oltóanyagot kis számú egészséges önkénteseken teszteljék. Arra kíváncsiak, hogy a vakcina kiváltja-e az immunválaszt az emberi szervezetben és milyen mellékhatások jelentkeznek a tesztelések során. Ha ebben a fázisban a védőoltást biztonságosnak ítélik meg és nem történik semmi olyan, ami miatt fel kell függeszteni az eljárást, akkor tovább folytatódhatnak a kutatások.

A második fázis már pár száz önkéntes bevonásával történik és általában 2-3 évig tart. Ebben a szakaszban az oltóanyag által kialakított ellenanyagszintet vizsgálják, azaz, hogy elég mennyiségű ellenanyag termelődik-e ahhoz, hogy megelőzze a fertőzést. Itt derül ki az is, hogy hány adag vakcina beadására van szükség a megfelelő védettség kialakításához. Természetesen az esetlegesen jelentkező mellékhatásokat is összegyűjtik. Ha ez a fázis is sikeresen zárul, kellő mennyiségű ellenanyag termelődik és az oltóanyag biztonságos és jól tolerálható, akkor folytatódhatnak a kutatások.

Az akár 5-10 évig is elhúzódó harmadik fázis esetében már több ezer ember bevonásával zajlanak a klinikai vizsgálatok. Azt vizsgálják, mennyi ideig tart a védettség, illetve az egyes mellékhatások mennyire gyakoriak. Az ebben a szakaszban összegyűjtött adatok a törzskönyvezéshez szükségesek.

A klinikai vizsgálatok utolsó, negyedik fázisa már a védőoltás törzskönyvezése és forgalomba hozatala után történik és célja a hosszútávú hatékonyság vizsgálata. Például, hogy szüksége-e a jövőben emlékeztető oltást adni a tartós védettség fenntartásához. Ebből adódóan ez a periódus eltarthat akár addig is, ameddig a vakcina forgalomban van.

Egy védőoltás törzskönyvezésének a folyamata általában két évet vesz igénybe és a fázis 3 klinikai vizsgálatot követően indulhat el. A törzskönyvezési engedély a feltéltele annak, hogy a vakcina forgalomba kerüljön."

https://www.pfizer.hu/hu/vakcinagyártás-összetettsége

Piffu 2021.04.27. 14:12:33

@And37:

"Gyerkőc kétszer hozta haza, nem kaptam el tőle, mégsem érzem magam Supermannek, mert nem kértem, hogy köhögjön szájon, inkább maszkot viseltem mellette."

1. Gőzöd sincs, mit kaptál el. Még ha teszteltél sem a csodás PCR teszttel, ami ki tudja hány "holmira" mutat pozitívat.
2. A gyerek mellett maszkot viselni? A saját otthonodban? És hányszor cserélted a maszkot, előírásszerűen óránként? És még védőszemüveget is viseltél?

Te jó ég! :)

Sándor W 2021.04.27. 14:13:36

"A COVID, mint annyi minden, leginkább csak a fejünkben létezik, mint a kapitalizmus vagy a szabadság vagy az egész politika. És mégis ez köti le most a figyelmünket: lassan túl kéne már lépjünk. Az emberiség dolga ennek a — mondjuk így — paradoxonnak a megértése volna. Sokat segítene a bajain és az én mentálhigiénés állapotomon. :)"

Vettem a fáradtságot és csak úgy kíváncsiságból végiglapoztam a blogodat, hogy miközben a Covidról való túllépésről beszélsz, te magad mennyit foglalkoztál ezzel a témával.

Íme a posztjaid, tömény vírustagadás, oltásellenes propaganda, hazugságoktól hemzsegő igazi mentálhigiénés kórkép:

Csiki-csukit játszik velünk a politika. A kormány bűne: az adatközlési hiányosságok okozzák a zavart és hisztérikus ellenállást az iskolanyitással szemben
2021. április 16.

Svédország nyerésre áll a lockdown-vitában és a COVID-19 ellen is: már közel kétszer annyi magyar hunyt el koronavírusban, mint svéd
2021. április 13.

EU-tanázia: Nyithatok kávézót Bécsben? Nem, még Pesten sem nyithatod ki... — Hogyan tüsszenthette szét az európai integrációt egyetlen kósza járvány? TLDR
2021. április 09.

A diákoknak az iskolában a helyük, hogy ne csak bármire behülyíthető aktivistának legyenek jók később
2021. április 08.

Feltámadás: Jeruzsálem utcáin a helyünk lélekben (VIDEÓ)
2021. április 05.

Svédország rácáfolt a mainstream média álhíreire: a 3. hullámban már szinte nincsenek is halálozások
2021. április 01.

NYITNIKÉK! Falra hányt nemzeti konzultáció a lezárások ellen
2021. március 24.

BRÉKING! A telexes újságíró megvilágosodott a balatoni napsütésben: szabad levegőn nem fertőz a vírus!
2021. március 15.

Bill Gates szakértője szerint katasztrófához vezethet a tömeges oltás
2021. március 14.

Ez a karanténdal pártállástól függetlenül szkeptikusnak és pánikolóknak is egyaránt tetszeni fog!
2021. március 12.

Vajon hol éltek 2020-ban azok, akik most lezárásokat követeltek ki?
2021. március 06.

Hogyan készülnek a COVID-statisztikákról szóló cikkek? Kutyafuttában vagy futószalagon?
2021. március 02.

1889-ben már okozott pandémiát egy koronavírus: öt évig is eltartott
2021. február 25.

BRÉKING NYÚZ: Bayer Zsolt igazat írt. Nyáry Krisztiánnak pedig igaza van! A média kiskorúnak nézi az olvasót és tudatosan hazudik
2021. január 26.

A magyar média hallgat a többezres lezárásellenes bécsi tüntetésről
2021. január 17.

Ungár Péternek igaza van. A demagógiák viszont népszerűbbek
2021. január 16.

Nincs hiteltérdemlő cáfolat, hogy a portugál műtőasszisztens nem az oltásba halt bele
2021. január 06.

Beindult a fideszes bullshitgyár: a vakcina lesz az új határzár, míg mindkét politikai oldal csak a gyógyszeripar plakátfiúja valójában
2021. január 04.

Nagyot koppant Boldogkői Zsolt. Véget kell vetni a celebtudósok diktálta médiainkvizíciónak TLDR
2020. december 04.

FAKE NEWS! A Blikk olyasmit adott egy COVID-beteg szájába, amit az sohasem mondott
2020. november 18.

Még a belga mortalitási adatsoron sem nagyon látszik meg a COVID-19
2020. november 18.

A média hadat üzent Svédországnak és a valóságnak 3.
2020. november 13.

COVID-19: a lezárások ellenzői, a többség, akiket nem képvisel senki
2020. november 10.

Több érv szól az iskolabezárások ellen, mint azt egyetlen vidéki háziorvos cáfolhatná
2020. november 07.

Amit a brit halálozási adatok a COVID-19-ről mutatnak. Mit mondana Churchill a brit halálozási statisztikáról?
2020. október 31.

Bréking: már verset is írtak a koronavírushoz!
2020. október 24.

Ha csak egy online koncertet néznél meg a COVID-19 idején, ez legyen az!
2020. október 24.

FAKE NEWS! Nem "járványtagadó" volt, hanem szívbeteg az elhunyt 33 éves ukrán testépítő
2020. október 19.

Egy magyar háziorvos korrektebb tájékoztatást ad a koronavírusról, mint bárki
2020. október 10.

A média hadat üzent Svédországnak és a valóságnak 2.
2020. szeptember 28.

Lancet: a COVID-19 nem pandémia — mondja a tudomány?
2020. szeptember 26.

A magyar sajtó nem érti, hogy mekkorát hibázott a járvány idején
2020. szeptember 11.

USA: a hivatalos adatok szerint csak a COVID-19 áldozatok 6%-ának halálát okozta kizárólag a koronavírus
2020. szeptember 01.

Nagy-Britannia: minden 3 COVID-19-halálra jut 2 haláleset, amit a lezárások okoztak
2020. szeptember 01.

Eddig kétszer több életévet követelt a lezárás, mint a COVID-19
2020. július 06.

Gallup: A szociális távolságtartás ártalmas volt a gyerekük mentális egészségére az amerikai szülők 29%-a szerint
2020. június 19.

Miért New York? A COVID-19-horror okai és a magyarnál is borzalmasabb kórházi állapotok
2020. június 12.

A média hadat üzent Svédországnak és a valóságnak
2020. június 03.

Mit szólnál, ha azt mondanám, hogy a COVID-19 nem rövidítette meg senki életét?!
2020. május 25.

Karanténország Stockholm-szindrómája: a normális életbe visszatérni, nem kell félnetek jó lesz!
2020. május 14.

Ki se férnek egy kommentbe, folt köv.:

Sándor W 2021.04.27. 14:13:44

Mi az igazság a Pesti úti idős otthon ügyében?
2020. április 21.

"Zsigerből azt mondtam, hogy totális baromság, amit csinálunk" — írja a szakértő a járvány miatti kényszerintézkedésekről
2020. március 31.

Közveszélyes vitaminellenes dezinformáció egy szegedi tudóssal
2020. március 28.

A kijárási tilalom szükségtelen tömeghisztéria (lenne)
2020. március 27.

A szegedi egyetem koronavírus-felmérése nettó pótcselekvés
2020. március 26.

34 éves volt, egészséges, nem dohányzott mégis meghalt egy olasz férfi koronavírusban
2020. március 23.

És még ezek után leírod, hogy túl sokat foglalkoznak az emberek a Coviddal???? :D

Nem lehet, hogy csak te foglalkozol vele túl sokat? Nem lehet, hogy a normális emberek egyszerűen minden hiszti nélkül betartják amit be kell és élik az életüket és valójában te vagy az akinek semmi máson nem tud járni az agya?

Ezek alapján tökéletesen jól látod, hogy a mentálhigiénés állapotoddal foglalkozni kellene, vannak is erre remek szakemberek, pszichiáternek hívják őket, talán tanácsos lenne felkeresni egyet, mielőtt teljesen beleőrülsz ebbe.

Az orwelli rettegésedhez azért a végére még beteszek egy idézetet tőled, a legelső covid posztodból:

"Ha a fiatalok és az egészségesek is veszélyeztettekké válnak tömegesen, akkor minden okunk megvan a további drasztikus intékedésekre, amik a minap még túlzónak tűntek."

Ez rég megtörtént, ezért is történtek meg azok a drasztikus intézkedések, amikre hivatkozva most orwellezel. Ennyit a következetességedről.

Piffu 2021.04.27. 14:17:26

@Kialikó:

Kialikó
0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

2021.04.27. óta tag.
Kialikó ezekben a blogokban publikált: Admin Tag

Most komolyan, még egy vakcinadíler sem lehet ennyire gyenge eresztés...nem jut el az agyadig, hogy kár erőlködni az újabbnál újabb nickek regisztrálásával? Ebből látszik, hogy a vakcinadílerek soha nem a legélesebb kések a fiókban.

"Pár hónapja tettél egy tudományos felfedezést, miszerint a Covid legtökéletesebb ellenszere a D vitamin."
Mint minden vírustálib, te is súlyos értelmezési problémákkal küzdesz, de íme, itt egy kis segítség a vásott lelkecskédnek:

A tanulmány eredményei alapján a nagy dózisú D-vitamin terápia bizonyulhat a súlyosabb állapotú a COVID-19 betegek egyik leghatékonyabb kezelési módjának. A nagy dózisú D-vitamin terápia közel nullára csökkentette a D-vitamin csoport intenzív osztályon történő ápolásának szükségességét.

A vizsgálatot a spanyolországi Córdobában, a Reina Sofía Egyetemi Kórházban hajtották végre.

A vizsgálatban 76 COVID-19 fertőzött beteg vett rész és mindegyiküknél képalkotó vizsgálatokkal igazolt tüdőgyulladás is kimutatható volt.
A résztvevők átlagéletkora 53 (±10) év volt.
Noha ez már nem az ellátás szokásos eleme, minden beteget hidroxi-klorokinnal és azitromicinnel, és szükség esetén széles spektrumú antibiotikummal kezeltek.
Az intenzív osztályra való felvételt egy bizottság határozta meg, amely intenzív terápiás szakemberekből, tüdőgyógyászokból, belgyógyászokból és az etikai bizottság tagjaiból állt.
A résztvevőket két csoportra osztották. A tesztcsoportba 50, a kontroll csoportba 26 fő került.
Mindkét csoport hasonló kiinduló paraméterekkel rendelkezett kor, nem, társbetegségek (tüdő, keringési, vese, diabétesz, immunszuppresszív kezelés alatt állók) tekintetében.
Az egyetlen fő különbség, hogy a kontroll csoportban a magas vérnyomás betegség előfordulása magasabb volt a teszt csoportéhoz képest (57.69% vs. 24.19%).
A tesztcsoport résztvevői A D-vitamin egy aktív metabolitját, Calcifediolt (más néven Calcidiol) kapták, ami 3,2 x hatékonyabban és gyorsabban képes megemelni a szervezet D-vitamin szintjét mint a D3-vitamin. További előnye, hogy jobb a bélrendszerből történő felszívódása, illetve a D3-vitaminnal szemben ezt a formát már nem kell a májnak átalakítania.
A tesztcsoportban beadott dózis az első napon 0,532 mg, majd a harmadik és hetedik napokon 0.266 mg Calcifediol volt. Ezek az adagok átszámítva 106,400 NE és 53,200 NE D3-vitamin dózisoknak felelnek meg (1 mcg 25(OH)D = 200 NE D3-vitamin).
A vizsgálat eredményei:

A kontroll csoport 50 százaléka szorult intenzív ellátásra, közülük ketten elhunytak.
A D-vitamin kezelésben részesülő csoport közül csupán 1 ember, a csoport 2 százaléka került az intenzív osztályra és a csoportban nem történt halálozás.
EZ ÓRIÁSI EREDMÉNY, hiszen a D-vitamin terápia 50%-ról 2%-ra csökkentette az intenzív osztályra kerülés esélyét!

Mely hatásmechanizmusok révén segíthet a D-vitamin a COVID-19 betegség esetében?

Csökkenti az akut respirációs distressz szindróma (ARDS) kialakulásának esélyét.
Csökkenti a bradykinin vihar kialakulásának esélyét.
Csökkenti a citokin / kemonik vihar kialaulásának esélyét.
Csökkenti a gyulladáskeltő és -fokozó anyagok szintjét (IL-6).
Szabályozza a renin-angiotenzin-rendszer működését.
Szabályozza a neutrofil aktivitást.
Fenntartja a tüdő hámgát integritását.
Támogatja a tüdő hámsejtjeinek regenerációját.
Csökkenti a fokozott koagulációt.

Piffu 2021.04.27. 14:19:18

@Sándor W:

ADATOK
Sándor W
0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

2021.04.27. óta tag.
Sándor W ezekben a blogokban publikált: Admin Tag

XD

And37 2021.04.27. 14:22:27

@Piffu: Ok, de akkor a problémád nem az ezzel, hogy a preklinikai fázis kimaradt (www.pfizer.com/news/press-release/press-release-detail/pfizer-and-biontech-announce-data-preclinical-studies-mrna), hanem hogy a normál vakcinagyártási folyamathoz képest rendkívül gyors ütemben csapták össze, jól értem?

Ez nem jelenti azt, hogy nem működik a vakcina a COVID ellen, csak azt, hogy fogalmunk nincs, mondjuk 5 év múlva nem nő-e két fejünk, vagy lesz-e a társadalom oltott része kompletten rákos/steril/autoimmun betegségben szenvedő.

Meg emellett nagyon nem tetszik az sem, ahogyan az oltást levezénylik, nagymamám hasonló körülmények közt kapta mint amit itt írnak: www.portfolio.hu/gazdasag/20210427/megkaptam-az-oltast-na-de-hogy-orulet-ami-egyes-oltopontokon-folyik-480340
(De eleve egy járvány csúcsán oltani a járvány ellen elég fura, meghívó a vírus számára az alkalmazkodásra.)

Piffu 2021.04.27. 14:24:01

@Kialikó: @Sándor W:

XD Epekedve várjuk, milyen szegényes fantáziával fogod az újabbnál újabb nickneveidet regisztrálni Zsoltika XD

Jobban tennéd, ha az itteni értelmetlen puffogásaid helyett inkább tájékozódnál. Ha magadtól nem megy, kérd a közönség segítségét.

Piffu 2021.04.27. 14:30:14

@And37:

Ez pontosan azt jelenti, hogy oltanak valamivel, amiről fingjuk sincs (vagy nagyon is van, de az a rosszabb eset) hogy valójában hogyan működik. Nyugodtan, bátran, teljes megalapozottsággal ki lehet jelenteni, hogy nagylétszámú ingyenes tesztelési folyamat zajlik, nagyon fontos fázisok és időtávok kihagyásával, ami megengedhetetlen felelőtlenség. Lenne, ha a vakcinázás egy valóban halálos világjárvány ellen sebtében összecsapott vakcináról lenne szó. Tekintettel arra, hogy a populáció 1%-a sem halt meg a rettentően halálos és rettentően fertőző világjárványban (nevezzük bátran plandémiának) nem felelőtlenségről kell beszélnünk, hanem szándékosságról. Ajánlom az alábbi videót Dr. Reiner Fullmich, nemzetközi jogász beszél arról, hol tartanak most és mi körvonalazódik. Ő is egyike annak a jogászcsoportnak, akik eredményesen kényszerítették ki bíróságon szakértői vélemények figyelembevételét és nyert perük is van már.

orvosokatisztanlatasert.hu/ugy-gondolom-hogy-kozelitunk-a-forduloponthoz-dr-reiner-fullmich/

And37 2021.04.27. 14:31:10

@Piffu: "Gőzöd sincs, mit kaptál el." - tény, a helyes fogalmazás, hogy vele ellentétben nem lettem lázas első alkalommal és nem szúrt a szemem mint neki, és nem ment el a szaglásom második alkalommal. A PCR tesztek hihetőségével kapcsolatban kevesebb fenntartásom van, mint neked, de ezen mindketten túltesszük magunkat.

libernyák 2021.04.27. 19:10:51

@And37: A blogger a "fejünkben létezik"-et nyilvánvalóan úgy értette, hogy a járvány elsősorban azért tűnik olyan súlyosnak, mert mi annak gondoljuk.

Ha ez nem így lenne, akkor azokban az országokban, ahol vezetői parancsra leszarják a járványt (pl. Fehéroroszország) vagy próbálják összeegyeztetni a polgárok szabadságjogait a VALÓS járványveszéllyel (pl. Svédország), hullahalmoknak kéne felhalmozódniuk. Azonban nem ez történik, ezekben az országokon is ugyanúgy csap át a járvány, mint rajtunk, a súlyosságot elsősorban a lakosság egészségi állapota határozza meg (ami MAgyarországon szörnyű).

A járványveszély semmiképp sem akkora, hogy megindokolja azt, hogy szülők tömegei nem merik elküldeni iskolába és edzésre a gyerekeiket, nem mehetnek el étterembe és még ha tökegyedül vagyunk egy kihalt városrészben, akkor is maszkot kell viselnünk.

Ezek a dolgok azért történnek, mert a média félretájékoztatása (ennek kapcsán ajánlom Ceglédi Zoltán remek cikkét: cegledizoltan.hu/hatasos-koronavirusos-cikkek-irasa/) miatt tömegek gondolják nagyságrendekkel súlyosabbnak a járványt, mint amilyen valójában.

Ezt egyébként kutatások is bizonyítják, az amerikai például sokszorosan is felülbecsli a járvány kockázatát az 55 év alatti korosztályra, hogy a fiatalokra jelentett veszélyről ne is beszéljek:
www.franklintempleton.com/investor/article?contentPath=html/ftthinks/en-us-retail/cio-views/on-my-mind-they-blinded-us-from-science.html

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2021.04.27. 19:23:39

@libernyák: Egyrészt köszönöm, igen, teljesen igazad van és jó magyarázatot adtál @And37: egyébként jogos értetlenkedésére.

Én bevallom őszintén egyszerűbben gondolkodtam most. És a hangsúly a LEGINKÁBB-on van, ami talán elkerülte And37 figyelmét. A járvány leginkább a fejünkben létezik, mint annyi minden. Hiszen tudjuk, hogy 90% számára a vírus ténylegesen nem létezik, mint valós veszély. Ugyanis tünetmentesen vészeli át a fertőzést legalább 90%. Nos, akkor mire a társadalom pánikja? A maradékból is csak pár % van ténylegesen veszélyben. De ezzel már ismétlem magamat. A cikkben össze-vissza minden szám és viszonyítás benne van, ami Orwell kapcsán szerintem érdekes lehet. Orwell idején 80 ezer VALÓDI áldozata volt a hasonló betegségeknek. (10 millióra vetítve, hogy értsük a nagyságrendeket.) Most BRUTTÓ 26 ezerről beszélünk és nem évente. Évente 10-15 ezerről. Jószerivel Másik nagyságrend. Főleg, ha hozzávesszük azt az alapvető és a kormány által is hangoztatott tényt, hogy a COVID-halottak zöme nem a COVID-ba hal bele, 20-30%-nak köze sincs hozzá. Egy jelentős hányaduk meg elsősorban a meglévő betegségeire húzta rá a COVID-ot, mintha 19-re húzna lapot... És nem jött be sokaknak. Szar, szomorú. Emberéletekről van szó. De nem valami váratlan dologról. Ugyanezek a halálok más években is megtörténnek. 5-10%-os szórással. És most is ezen a sávon belül vagyunk, pedig várható lenne több is a magyarok egészségi állapota alapján és a COVID súlyosságát ecsetelő hírek alapján.

Wildhunt 2021.04.27. 21:17:16

@Piffu: nem. De mivel heti 2 helyett most csak 1 nap van temetés (lockdown) ezért fogy a hely a hűtőházban és emiatt is több a hamvasztás. Mivel nálunk sincs krematórium, felteszem a legközelebbi lesz túlterhelve... És máris kész a rémhír: megteltek a hűtőházak és nem győzik a munkát a krematóriumok.

And37 2021.04.27. 22:22:37

@libernyák: "A blogger a "fejünkben létezik"-et nyilvánvalóan úgy értette, hogy a járvány elsősorban azért tűnik olyan súlyosnak, mert mi annak gondoljuk. "

Egyrészt *részben* egyetértek vele, másrészt nem hagyhattam ki a magas labdát. És azért érthette úgy, ahogy, mert nem volt durvább a járvány. Nem tudom megmondani, a braziloknál, olaszoknál, Ecuadorban vagy Indiában mi miatt alakulhatott ki katasztrófa és a fehéroroszoknál miért nem, illetve hogy nálunk mi lett volna az intézkedések és azok betartása nélkül. Ettől még akik a COVID-osztályokon dolgoznak, azokat ez a harmadik kör eléggé lenullázta, szóval épp elég durva volt ez így is, és jó is emiatt, hogy legalább a fejek harmadában súlyosabbnak látszott.

"próbálják összeegyeztetni a polgárok szabadságjogait a VALÓS járványveszéllyel (pl. Svédország), "

Én a fehéroroszokat elismerem, hogy sokkal lazábbak voltak, de a svédek?

ourworldindata.org/grapher/covid-stringency-index?tab=chart&country=HUN~SWE~BLR

Legfeljebb értelmesebb szabályokat hoztak, de az oldal alapján az első lazítás óta nem sokkal lazábbakat.

Galajti 2021.04.28. 13:02:43

A KSH kimutatása szerint 2020-ban 10,3 ezerrel haltak meg többen az elmúlt évekhez képest, ha pedig csak a járvány magyarországi jelenlétét nézzük, akkor tavaly év végéig 13,7 ezer volt a többlethalálozás. Ez több, mint ahányan a hivatalos kimutatás szerint a Coviddal összefüggésben vesztették tavaly életüket (december 31-ig 9500 fő). Ez alapján mostanra a többlethalálozás a teljes járványidőszakra nézve 30 ezer felett lehet.

Vagyis a poszt minden szava úgy hazugság, ahogy van, de hát ezen nem kell itt meglepődni.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2021.04.28. 13:14:27

@Galajti: vagy 10 ezerrel kevesebben, mint 1989-ben és még egy sor másik évben. Tudod a sánta kutyát hamarabb utolérik. Az a 130-140 ezres éves magyar halálozás a svéd 90 ezerhez képest valóban sok. Az a 10 ezer csak egy adat. Hívhatod többletnek, de megmondanád, miért kéne mindig egyformának lenni? Nincs válaszod rá. És ugyan mikor legyen több a halálozások száma? Nem egy járvány idején? Anyám borogass. Mégis mit vártál, hogy elkezdenek feltámadni a halottak?

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2021.04.28. 13:16:08

@Wildhunt: Ez érdekes. Nem tudtam. De úgy gondolom, hogy mivel nagyságrendileg a szokásos mértékű a halálozás, minden ilyen hír tkp. kamu. Persze tételesen lehetnek benne igaz állítások, de a RENDKÍVÜLISÉG érzetét keltő megfogalmazások mind a FAKE NEWS kategóriája.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2021.04.28. 13:25:37

@And37: Szerintem is jogos volt az észrevételed, megért egy kommentet. Nem ragoznám tovább.

@And37: Neked ebben teljesen igazad van, hogy van egy másik objektív cáfolata a Svédország-bashing valóságalapjának. A svédekről úgy írt a média, hogy fittyet hánytak a járványra és lám-lám, mindenki meg is halt. Aztán kiderült, hogy nem halt meg mindenki. Kiderült a 3. hullámban senki. És kiderült, hogy úgyis lehet hatásosan social distancinget csinálni, hogy nem vágod taccsra a fél gazdaságodat. Mintha a média valami lockdown-lobbi szekerét tolná, mintha ez az orwelliánus diktatórikus beavatkozás LENNE A CÉL, nem is a járványvédelem. És Svédország ebben TÉRT EL. Nem mondom, hogy így van, hiszen a médiát nem egy helyről irányítják. De effektíve egy konteó rajzolódik ki. Kb. ez a COVID-1984. Ezt értik alatta. Miközben azért a valóság az, hogy egy egészen abszurd patyomkin karanténban élünk, ami semmiről nem szól. Nem is annyira elviselhetetlen és cserébe nem is véd meg igazán senkit.

Wildhunt 2021.04.28. 14:03:36

@A kiló nem százat jelent.: persze hogy kamu. Olyan mint amikor megkötöm a macskát az egérlyuk mellett, aztán meg sírok hogy még ennyi egér soha nem volt a lakásban.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2021.04.28. 14:46:37

@Wildhunt: nekem az jutott eszembe, hogy pizzát rendelek és késik a futár és már nagyon éhes vagyok. Ez szerintem kibírhatatlan állapot. Kiposztolom. Tényleg nagyon éhes vagyok. Utána ezt lehozza a 444-en Bede Marci, hogy tessék az Orbán kormány alatt kitört az éhezés Magyarországon. Végül is tényszerűen igaz, hiszen én éhezem! Hát hogy mondhatná bárki azt, hogy ez bagatell, hogy ez hírhamisítás! Hát empírikusan igazolható számokkal. Felmérés is van, ahol beixeltem a 10-est az éhezés 10-es skáláján! Szemtanúk erősítették meg az esetet. Bizony a magyarok éheznek. És egyértelmű, hogy ezen Dobrev Klára tud már csak segíteni. Mert ő legalább nő. Tehát tud főzni.

And37 2021.04.28. 15:34:56

@kamugyar: "azért az indiai helyzet sem olyan egyszerű, hogy nyár van vagy nincs:
lockdownsceptics.org/2021/04/27/the-truth-about-the-covid-crisis-in-india/"

Ez egy jó másik nézőpont volt, köszi, pl. a légszennyezés miatti oxigénbárokról nem tudtam.

alöksz róz 2021.04.28. 22:31:20

@And37: megnézted a konkrét intézkedéseket is? mert vonalakat bárhova lehet húzni :-)

And37 2021.04.29. 07:33:13

@alöksz róz: nyilván nem, de náluk pl. régóta megvolt a négyzetméter-limitált létszám az üzletekben. Ezt nem értettem, hogy a járvány csúcsán nálunk miért lehet 10 ember 20 négyzetméteren, mikor az utcán meg kötelező a maszk, és miért csak a korlátozások feloldásával hozták be.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2021.04.29. 08:13:45

@And37: Ebben teljesen egyetértünk. Néha ledöbbenek a kiírt max. vevőszámokon. Ha VALAHA annyian lettek volna ezekben a boltokban sosem akartam volna bemenni.

Szerintem hozzávehetik a raktárak alapterületét.

Másik véglet az IKEA, ahol kitettek egy embert számolni a belépők számát. Illetve a bolt, ahol kosarat kell venni, pedig nincs bent senki, mert azzal számolják a belépők számát. Megintcsak: szerintem venniük kellett még kosarat, hogy meglegyen a max létszához elégséges.

COVIDidiotizmus.

And37 2021.04.29. 09:21:32

@Galajti: "Vagyis a poszt minden szava úgy hazugság, ahogy van, de hát ezen nem kell itt meglepődni. "

Másképp kezdődik az 1984, mint ahogy idézte? A magyar kormány jeleskedik a transzparens tájékoztatásban? A közrendőr máshol az agysebész szinonímája? Érdekes állítások a részedről. :)

Piffu 2021.04.30. 15:11:51

@Galajti:

És tovább próbálkozik :)

Galajti
0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
2021.04.28. óta tag.
Galajti ezekben a blogokban publikált: Admin Tag

Zsótikám, a számok elég makacs dolgok...

orvosokatisztanlatasert.hu/statisztika-statisztika-ja-kerem-a-szamok-makacs-dolgok/

Piffu 2021.04.30. 15:15:31

@And37:

A gond talán ott van, hogy egy abszurd cselekményben (forgatókönyvben) normális emberi logikát keresel.

Piffu 2021.04.30. 15:17:35

@And37: Ez ugyanaz a fickó, egy láda finom sörikében mernék fogadni, hogy nemcsakhogy ugyanaz a fickó, de azt is tudom, ki ő :) Már csak azért is érdemes ezt a jelenséget tanulmányozni, mert erősen hajaz az általános intézkedésekre, ha elsőre nem is tűnne fel a hasonlóság.

Alan43 2021.05.03. 04:18:28

@Piffu: Ehhez kepest a Moderna, amely nem mellesleg semmilyen termeket nem tudott felmutatni a Covid oltas elott, kevesebb, mint egy het alatt kesz volt a gyartasra.

www.statnews.com/2020/03/11/researchers-rush-to-start-moderna-coronavirus-vaccine-trial-without-usual-animal-testing/

edition.cnn.com/2020/12/17/health/moderna-vaccine-what-we-know/index.html

Alan43 2021.05.03. 04:21:01

A maszk hasznalat eredmenyessege finoman szolva is kerdojeles:

swprs.org/face-masks-evidence/

Alan43 2021.05.03. 04:27:28

@A kiló nem százat jelent.: Nem egy helyrol iranyitjak, de az MSM ugyanazt a mantrat fujja itthon es kuldoldon egyarant. Pl az un "vedettsegi igazolvany" ugyeben egyedul a TASZ emelte fel a szavat. En nem talalkoztam olyan cikkel, amely a jogossagat firtatta volna.

fairi 2021.05.04. 15:16:01

@Barnadoki: "Ő volt a második beteg, akiben azon a héten a klinikán covid okozta meningitist találtak."
leirásból hiányzik elküldték-e mintát tenyésztésre.
Agyhártyagulladást baktériumok okoznak, agyvelőt főleg vírusok.

40 éves betegnél nem ritka Staphylococcal (staph) meningitis. Ritka betegség egészséges embereknél, de kórházban jól elkapható.
2020 előtt gyakori halkáleset volt Staphylococcaus okozra felülfertőzés. Pl 2019-ben 514 elsimert eset, de valszeg valóság több is lehet.
beteg elkapta az MRSA-t, elkapta akoronavírust és kettő együtt már okozhat bajt.

2019-ben 5000 elismert MRSA eset volt, vagyis 20 000 betegből 20-at megfertőztek kórházban potenciális halálos betegséggel. (10% halálozés legalább!!)
Senki nem mondja varázsütésre eltűnt a magyar kórházak réme 2020. marcius 11-én???
süti beállítások módosítása