A kiló nem százat jelent.

Svédország nyerésre áll a lockdown-vitában és a COVID-19 ellen is: már közel kétszer annyi magyar hunyt el koronavírusban, mint svéd

2021. április 13.
  • Svédország rácáfolt a mainstream média álhíreire: a 3. hullámban már szinte nincsenek is halálozások
  • Magyarország még küzd a COVID-dal szemben.
  • Öröm az ürömben: Svédország már nyerésre áll a járvánnyal szemben is és a lockdown-vitában is.
  • Svédország: 857,401 esetből 13,621 halott.
  • Magyarország: 728,078 esetből 23,980 halott.

    500px-flag_of_sweden_3-2_svg.png

  • Több, mint tízezerrel, közel kétszerte több magyar COVID-áldozat. 
  • Valójában ez a papírforma: Svédországban 41 ezerrel kevesebben halnak meg egy átlagos évben is, mint nálunk.
  • Bár két hete csökkenésnek indultak a magyar esetszámok, de a halálozások száma töretlenül magas idehaza.
  • Svédországban eközben április közepén sem látható számottevő halálozás a harmadik hullámban, ami ott  is februárban kezdődött és kis késéssel indult szintén most csökkenésnek.
  • Egy fertőzés hullám rendszerint 2-3 hónapig tart a légúti fertőzések esetén, korlátozásokkal, védekezéssel ez elnyújtható, ezt hívták "flattening the curve"-nek, aminek a célja az ellátórendszer túlterheléstől való védelme volt. És nem az, hogy megállítsuk a járványt, az ugyanis lehetetlen. 

A "neoliberális", "technokrata" lezáráspárti nyugati mainstream média (és magyar epigonjai) folyamatosan kipellengérezték a lezárásokat szükségtelennek megítélő Svédországot. Míg valójában más országok is alkalmaztak kevésbé szigorú korlátozásokat, illetve több országban nem tartották indokoltnak a lezárásokat semmilyen formában — míg máshol egyszerűen nem tartatták be azokat. Klasszikus értelemben nálunk is csak tavaly alkalmaztunk részleges valódi lezárásokat. A második és a harmadik hullámban csak a vendéglátóipart és a boltok egy önkényesen választott részét  érintették a korlátozások, amit igazából nehéz józan ésszel megérvelni, szakmailag pedig lehetetlen, mégis látszólag a hiszterizált társadalom mintha támogatná azokat. (Egy nyilvánosságra nem hozott kormányzati felmérés szerint a magyarok 75%-a inkább nyitna állítólag.)

A svéd "modell" ellenben nem szólt másról, csak az emberek önkéntésségéről: a józan észre apellált. A svédek szerint önkéntes társadalmi távolságtartással, az idősek, veszélyeztetettek fokozott védelmének hangsúlyozásával, tiszta és világos tájékoztatással is lehet lassítani a járvány terjedését. Lehetővé tették, hogy a  fertőzöttek, betegek, családtagjaik otthon maradhassanak (a tünetmentes terjesztés veszélye valójában alacsony). És még most is csak csúcsidőben ajánlják a maszkviselést tömegközlekedési eszközökön és csak 16 éven felül. A kötelező karantén időtartamát pedig egy hétre csökkentették. Magyarán a svéd hatóságok zsúfolt helyeken is rábízták a polgárok józan ítélőképességére, hogy milyen módon "tartsanak távolságot" — de nem erdőn-mezőn, mindenütt ész nélkül, mint egy katonai parancsban. Nem tiltottak meg lényegében semmit. (Szigorú szabályokat vezettek be az éttermekben, a négy fő egy asztalnál négy főt jelent és betartják. Reális elvárások és felelős polgárok...)

A viszonylagos szabadság miatt európai fiatalok indultak turistáskodni Svédországba, hogy szabad levegőt szívhassanak, Stockholm óvárosának szűk kis sikátoraiban és terein, ahol az élet nagyjából változatlan mederben folyik tovább.

Korlátozásokat tekintve a skandináv országok inkább lazának számítanak, bár vezettek be lezárásokat, és többnyire tömegközlekedésen azért nemcsak ajánlják, de kötelezővé is tették a maszkviselést jókora késéssel, máshol nem. A többi skandináv országhoz képest Svédország kétszer olyan népes és itt található Budapesthez hasonló méretű nagyváros, ami jelentősen segítette a járvány terjedését. A színesbőrű bevándorló népesség is jelentős, akik kitettebbek a betegségnek, mivel bőrük kevesebb D-vitamint szintetizál, ami kiemelten fontos a szezonális légúti fertőzésekkel szemben. Illetve Svédországban nagyobb méretű idősotthonokban él a norvégnál és a dánnál magasabb arányú idős populáció, ahol a járvány a legtöbb áldozatot szedte világszerte. A finn és norvég statisztikák ettől függetlenül irigylésreméltóak, Norvégiában még ötéves átlaghoz viszonyítva kimutatható mortalitási többlet sem volt, Dániában és Finnországban is csak 1-1.5%, míg Svédországban is csak 7.7%. Spanyolországban viszont 18%, Belgiumban több mint 16%.

Svédország a magyar statisztikákhoz hasonlóan nagyon szigorúan minden COVID-19 pozitív tesztű elhunytat COVID-halálozásként tart számon. Az interjúból kiderül, hogy ez némileg félreértésekre ad okot. A találgatások elkerülésére a svédek viszont megvzsgálták a tényleges halálokokat, ami nyilván ritkán fekete vagy fehér:

  • Kb. a halálesetek 10-15-20%-ánál lehet egyértelműen kimondani, hogy az illető a COVID-19 áldozata volt.
  • az esetek további 50-60%-ában járult hozzá a koronavírus a halál kialakulásához.
  • 20-30% esetében viszont lényegében nem volt köze a halálesetnek a megállapított COVID-diagnózishoz, ami Svédországban is az ilyenformán némileg rosszul használt és félrevezető PCR-teszteken alapul.

Svédország nemcsak népességét, de településszerkezetét tekintve is inkább Magyarországra hasonlít, mint szomszédaira — annak ellenére, hogy nagyobb területű ország. Még megyéből is 19 van. Triviális, hogy a járvány a lakott területeket érinti, ilyen szempontból mindegy hogy mekkora a lakatlan terület van a települések között, ha az emberek egy nagyvárosban, kisebb-nagyobb városokban zsúfolódnak és nem egymástól távoli farmokon élnek, egymással ritkán érintkezve. Ezért a Deutsche Welle munkatársának felütése a fenti videóban a svéd sikereket árnyalandó az alacsony népsűrűségről inkább félrevezető, mint informatív.

A lockdown-média magyarázza a bizonyítványát, amíg magasnak számított a svéd halálozási ráta, addig ez az érv elő sem került nyilván. A COVID-előtti sztereotípiákra rácáfoló svéd "szabadosságot" viszont jól mutatja be a riport.

Ténykérdés, hogy a komolyabb korlátozásokat bevezető Németország, sem alkalmazott olyan súlyos lockdown-t, mint a rosszabbul teljesítő olasz vagy brit egészségügy. Így is megjegyzendő, hogy Németország 40%-kal kedvezőbb össz-statisztikákat mutat Svédországnál. A német egészségügyi ellátás valamennyivel jobbra van értékelve, mint a svéd, de midegyik magas színvonalú, nem ezen múlik valószínű. Annak ellenére, hogy idehaza jóval több intenzív férőhely van, mint Svédországban. Az látható, hogy nem a lezárások szigora a hatásos védekezés záloga. Bebizonyosodott nem igaz, hogy minél szigorúbb egy lockdown, annál hatásosabb. És az sem biztos, hogy a német siker mögött a boltok zárvatartása áll, ahogy a svéd siker mögül ez egészen nyilvánvalóan hiányzik. Svédországban arányait tekintve most kevesebb a súlyos esetek száma, mint Németországban.

screenshot_2021-04-13_at_17_59_23.png

A svédekhez hasonlóan a németek is normakövetők, ami a magyarokra nem feltétlenül igaz. De kinézve az ablakon a magyarok 99%-ban hordják az arcmaszkot — sajnos úgy tűnik hasztalan. Nem is az a fő különbség, hogy a magyarok hajlamosabbak a cinizmusra és a szkepticizmusra a felülről jövő szabályokkal szemben. Nem feltétlenül van így, bár én így érzem, hajlamosabbak vagyunk a kiskapuk keresésére és a packázó hatóságok is így állnak a polgárokhoz. Inkább az a gond, hogy olyan macska-egér játékban cselezzük ki egymást, hogy a lényeg szinte mindig elsikkad, mint egy Örkény drámában, és a lényegtelen válik abszolút fontossá.

A 86 éves, veszélyeztetett nagymama életének megóvása helyett a maszkját az üres utcán nem viselő szomszéd leckéztetése — miközben kilóg a saját orrunk is. A hangadók és a legbátrabbak idehaza valahogy nem feltétlenül ugyanazok, akik a legracionálisabban képesek egy kérdést átgondolni. Nemcsak a média és a politika vívja szélmalomharcát a józanész ellen, elmismásolva mindig az egyéni felelősséget és az egyéni gondolkodás szükségességét, kiskorúnak tekintve és kirkorúvá téve a polgárokat, de a polgárok maguk is hajlamosabbak Isaura kiszabadítására gyűjteni, mint végiggondolni saját ügyes-bajos dolgaikat. Most épp a pandémiát.

És most szinte ez minden nyugati társadalomra igaz többé-kevésbé, nemcsak a magyarra. Legkevésbé a svédre.

13690_2020_496_fig2_html.png

Nem kevés, de nem tragikus. Belgium volt 2020-ban a COVID által legkomolyabban sújtott európai ország, látható, hogy a semmilyen lezárással nem kísért, 1989-es járvány szintjéig jutott a halálozások száma, de minden más korábbi komolyabb járvány idején magasabb volt mortalitás.

A mortalitás folyamatosan javuló trendjét valószínűleg nem törte meg a pandémia.

2020-ban Svédországban volt az egyik legkisebb a halálozási többlet

Bár ténylegesen kiugró halálozási csúcsot nem érzékelhettünk a pandémia idején Európában (jóval kisebbet, mint az 1918-as, 1951-es, 1960-as, 1970-es és más nagyobb járványok idején). Sajnos viszont értelemszerű, hogy egy pandémia megnövekedett halálozásokkal jár együtt. Most sem lehet máshogy. Európában viszont a lezárásokat elkerülő Svédország produkálta az egyik legkevésbé rossz mortalitási statisztikát. A pandémia egy nyugodtabb, jobban működő társadalomban kevésbé érezteti romboló hatását közvetett és közvetlen módon, mint egy pánikba hajszolt, hiszterizált országban. Most amellett, hogy egy lezárásokkal nem sújtott gazdaságban kevesebb a reményvesztett munkanélküli és a csődbe ment vállalkozás is. Kevesebb a tartós depressziós, ami közvetlenül rombolja az egészséget.

Azt meghatározták tavaly, hogy a lezárások közvetett gazdasági és társadalmi hatásai közvetlen és közvetett egészségügyi kára nagyobb volt, mint a járványé. Valószínűsíthető a harmadik hullám áldozatai között megtaláljuk az előző évben ellátatlanul maradt, egy éve folyamatos rettegésben tartott, amúgy sem kicsattanó egészségi állapotú időseket, középkorúakat, krónikus betegeket, munkanélkülieket is. A mesterségesen fenntartott pánik miatti egészségromlás hosszútávú hatásait ma még nem is sejtjük. Nem tudjuk, hogy a nocebo-hatás (a placebo-hatás ellentéte) hány embert tett betegebbé, aki szembesült saját COVID diagnózisával. A média által valóságos halálos ítéletként, egyfajta ebolaként hirdetett betegség tünetei 80-90%-ban kifejezetten enyhének tekinthetőek. A súlyos esetek aránya tehát most Svédországban egészen elenyésző és szintén nem emelkedett jelentősen. 

Svédország győzelemre áll a lockdown-vitában: a lezárások értelmetlenek voltak

Ennek beismerése viszont két egész kontinens establishmentjeinek az inkompetenciájának beismerését jelentené.

sweden_giphy.gif

Míg nálunk csupán már tartós lázzal is mentőt(!) hívunk és kórházba szállítunk betegeket, teljesen feleslegesen, addig Svédországban a tájékoztatás arról szól, hogy az esetek TÚLNYOMÓ TÖBBSÉGÉBEN a COVID-19 egy otthon legyűrhető betegség, nem igényel feltétlenül hospitalizációt. Nem pedig kormányzati handabandából vagy politikai célzatú rémisztgetésről. Pánikra nincs szükség szükség lehet viszont izolációra, pihenésre, sok folyadékra, vitaminpótlásra, szellőztetésre, párásításra — ahogy az orvos rendeli vagy saját egészségedért felelős polgárként hasznosnak látod.

Svédországban összesen 391 súlyos COVID-esetet ápolnak most a kórházakban. Nálunk még ez a pontos adat sincs közölve. Alapvetően ellátásra nem szorulókkal töltjük fel a kórházi ágyakat, ahol a folyamatos felülfertőződést is biztosítjuk egy indokolatlanul vészjósló és depresszív környezetben, túlterhelt és ideges személyzettel körülvéve. A maradékot elvégzi a természet, illetve a magyarok eleve rossz egészségi állapota.

Nem kizárt, hogy végül részben így gyártjuk le azt a sereghajtónak számító gyógyulási/halálozási kórházi statisztikát, amit nem indokol sem a kórházaink állapota vagy a nyugaton is helyüket megálló orvosok és ápolók képzettsége — és csak részben indokolhat a munkahelyi morál és a híres magyar szervezetlenség miatti kapkodás. (A COVID lassú lefolyású betegség. Nem néhány órán múlik a beteg élete.)

Hány emberéletbe kerül a magyar fejetlenség? Hány emberéletbe kerül a negatívumokat eltúlzó hazai médiakommunikáció?

Bár hatalmas kritikák érték személy szerint Anders Tegnellt, a svéd járványügy vezetőjét, szakmai érvelése a lezárások, különösen a nagyon szigorú lezárások hosszútávú hatástalanságát illetően igaznak bizonyult. És ami ennél is fontosabb a svéd polgárok is elfogadták: 43%-uk járványkezelésbe vetett bizalma magas vagy nagyon magas a felmérések szerint és csupán 30%-é alacsony vagy nagyon alacsony. Kevés politikus mondhaná ezt most el magáról bárhol a világon. Vagy talán nincs egy sem.

A blog 2015 végén azért indult, hogy az ideológiai szekértáborokon túllépve tiszta vizet öntsön a pohárba.
Olvasottságunk 2020-ban lépte át az egymilliót.
Posztjainkat számos országos és helyi portál megosztotta vagy hivatkozta az Indextől a Mandinerig, a Mércétől a Propellerig, a Hírolvasótól a Kapuig, a Balmixtől a social mediáig...
Köszönöm, ha lájkolod és megosztod írásainkat, kövess minket: facebook.com/kilonem100, ha támogatni szeretnél: patreon.com/kilonem100 — köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr6216499602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alex Z 2021.04.13. 19:43:20

Köszönöm. Jó cikk.

Piffu 2021.04.13. 22:18:10

Kösz, jó ilyet olvasni, csak az a hihetetlen, hogy hiába történik (vagy "nem történik) valahol valami covid-vonatkozásban eltérő, semmi nem változik, ugyanúgy nyomják tovább agyrém szinten a covid/vakcina biciklit.

kamugyar 2021.04.14. 10:29:11

Az én véleményem az, hogy ott már működik a nyájimmunitás. Tudom, hogy az antitest vizsgálatok alapján ez elméletileg nem lehetséges, de ez ez csalóka. Az addig rendben van, hogy antitesteket mérnek, de az antitestek viszonylag hamar eltűnnek a szervezetből, hisz fertőzés híján felesleges fenntartani. Ez viszont nem jelenti azt, hogy a személy védettsége elmúlt. A t-sejtek bármikor aktiválódásra képesek maradnak. Ha jól emlékszem 6 hónapbál kicsit többet vizsgáltak és még akkor is rendben volt( ez a leghosszabb vizsgálat tudomásom szerint).
Vannak olyan személyek (10%körülire teszik a számukat) akik más koronavírusok miatt egyfajta keresztimmunitással rendelkeznek. Bennük sem lesz antitest a sars-cov-2 ellen mégis védettek.
Vannak még olyanok akikben egyáltalán nem termelődött, vagy csak minimális és nagyon hamar detektálhatatlan mennyiség lett belőle. Ő bennük sem fognak kimutatni antitesteket mégis védettek a már említett t-sejtek miatt. Igazából az rajzolódik ki a kutatásokból, hogy minél tünetmentesebben esik át valaki a fertőzésen annál kevesebb, vagy akár semennyi antitestje sem lesz. A t-sejtes immunitásnak köszönhetően viszont ezek a személyek is hosszútávon védettek. Sőt, az oltásokkal szemben meg van az az előnye is ennek, hogy a vírusból nem csak egy alkatrészt ismer fel hanem sokka 30-40 féle alkatrészt is, ami a mutációkkal is hatékonyan felveszi a küzdelmet. Mondhatjuk úgy, hogy komplexebb a védettség, holott nincs is antitest.
Ezek azok a nagyon fontos dolgok, amik a mainstreamben kb semennyi teret nem kapnak. Csak az antitesteket hajkurásszák, pedig ha a fent leírt halmazt hozzáadjuk a képlethez, máris kirajzolódik, hogy meglehet a nyájimmunitás több helyen. Ilyen svédország és anglia is. Magyarország is itt tarthat.
Ezek miatt volt égető szükség arra a vakcinagyártóknak, hogy senki ne térjen át a svéd modellre, mert azzal a vakcinák tömeges elterjedése előtt elérhették volna a nyájimmunitást. A helyes stratégia tehát az volt, hogy az öreg beteg embereket megpróbálni megvédeni/elzárni az egészséges embereket pedig szabadjára engedni. Ezzel szemben most a világ néhány kivételtől eltekintve ott tart, hogy az egészséges populációt is oltásra foghatja, megnyitva ezzel egy óriási piacot. És senki ne gondolja, hogy nem kell majd fél vagy legalább évente ismétlő oltást felvennie...

Piffu 2021.04.14. 15:18:52

@kamugyar: Lájk, bár a vége szomorú, de nagy valószníűségű.

And37 2021.04.14. 19:16:29

Bár a cikk számomra szokatlanul korrekt :), egy mondatba belekötnék: "És nem az, hogy megállítsuk a járványt, az ugyanis lehetetlen." - pár országban ezt is megoldották, de ehhez teljes társadalmi együttműködés és jó felkészültség szükséges (vagy nagyon határozott kontroll a statisztikai hivatal felett :) ).

Amúgy a tisztességes összehasonlítás szerintem nem a svéd-magyar meccs lenne, hanem a svéd-norvég és a fehérorosz-magyar, a hasonló mentalitású egészségügy és emberanyag kapcsán. No persze a fehérorosz helyzetről nincs megbízható statisztika, a magyar meg rossz irányba torzít, szóval utóbbit buktuk, a norvégoknál meg nincs milliós nagyváros, szóval ezt is buktuk. :)

Cserébe számomra meglepő, hogy a norvégoknál összesen 750 ember került intenzívre tavaly február óta. www.fhi.no/en/id/infectious-diseases/coronavirus/daily-reports/daily-reports-COVID19/

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2021.04.15. 08:07:29

@And37: Sok halat esznek... :) Nem tudom. Valójában ez. nem verseny. Norvégia eltérő településszerkezetű, nincs nagyváros. Könnyebb volt megfékezni a terjedést. És tényleg jóval egészségesebbek. Illetve több a fiatal is az 5 milliós országban.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2021.04.15. 08:33:59

@Alex Z: @Piffu: @kamugyar: @And37: és természetesen köszönöm a kommenteket!

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2021.04.15. 08:55:26

@And37: "És nem az, hogy megállítsuk a járványt, az ugyanis lehetetlen." - pár országban ezt is megoldották, de ehhez teljes társadalmi együttműködés és jó felkészültség szükséges — írod. Nem vonnám kétségbe, hogy egy isten háta mögötti ország, ahol éppen nyár volt és időben le tudott zárni és minden esetet "elcsípni" volt erre módja. Lényegében a beérkező repülőjáratokat kellett csak Új-Zélandnak erősen lecsekkolnia. De itt Európában ilyen szerintem nem volt. És nem is lehetséges én szerintem, ha már több ponton bejutott és terjed a járvány a közösségben. Akkor már késő. Tavaly tavasszal sikeresen elhúztuk a bedurranását a járványnak Kelet-Európában. Szlovákia akkor csodaszerű volt pl. Majd idén beelőzött lényegében mindenkit, pedig durván teszteltek, maszkoltak, minden. Mind hiába. Ha terjed, terjed a járvány. Légúti fertőzés. Tiltótáblák nem állítják meg. Európában pedig határok sincsenek, csak szűk egymással szorosan összekötött hub-ok, nagyvárosok. Kevés kisország tud felmutatni eredmény. Itt is: értelemszerűen Izland és hasonlók a fizikai perifériákon. Pl. Izland is jobban szerepelt, mint Norvégia. De ezek már tényleg olyan kis számokat, amiket felesleges összevetni. A legtöbb országban tízezrelékes a veszteség, Ezekben az országokban még egy nagyságrenddel kevesebb. De talán mindegy, hogy ennyi vagy annyi. A teljes halálozást tekintve egyébként Norvégia mindig jobban teljesít, mint Svédország, ha a különbség minimális is. Hozzánk képest mindkettő 40%-kal kedvezőbb adatokat mutat. Ez jóval nagyobb nagyságrend, mint az extra halálozásként 2020-ra emlegetett értékek. Egy nagyságrenddel nagyobb. Én erre fókuszálnék inkább, mert többet elmond az országokról, mint az hogy hány COVID-os halt meg az első vagy a második évben. Akár még Norvégia és Finnország is romolhat, bár az oltások után nem várnám. Az viszont tény, hogy Norvégia beijedt, amikor az oltások után elkezdtek hullani az idősek. Szóval a történet MÉG nem ért véget, de nem akarok ellendrukkernek hatni. A lényeg az volna, hogy maradjunk egészségesek és minél kevesebb szerettünket kelljen elveszíteni.

Azért húzzuk alá, hogy 1989-ben vagyunk, nem 1918-ban. Nem tudom emlékszik-e rá bárki, de 1989 nem volt rossz év. Most mégis úgy éljük meg, mintha 1918 lenne. Értelmetlen túlreagálni.

And37 2021.04.15. 10:05:36

@A kiló nem százat jelent.:
"megállítsuk a járványt, az ugyanis lehetetlen."
- pár országban ezt is megoldották
"Nem vonnám kétségbe, hogy egy isten háta mögötti ország, ahol éppen nyár volt és időben le tudott zárni és minden esetet "elcsípni" volt erre módja."

Igen, én is Kínára, Tajvanra és Hong Kongra gondoltam (meg kicsit Dél-Koreára, az mégiscsak országabb mint a könnyebben elszigetelhető "városállamok", de a koreaiak szemlátomást küzdenek). Napi ötven alatti eset brutálisan zsúfolt nagyvárosokban nem járvány, tehát megállították, illetve Tajvan esetén kibontakozni sem engedték. Voltak Hong Kongban is megfutások tartósan napi 100 fölötti fertőzöttel meg közben más okból zavargásokkal, szóval valamit jobban csináltak eddig, mint mi.

Nálunk ha az utóbbi időben egyházra/focira fordított milliárdokból a kontaktuskutatást meg az emberek egészségtudatosságát támogatták volna hasonló mértékben egy éven keresztül, szerintem a mostani hullám feleekkora se lett volna.

A nyár-teória sosem volt kedvencem az aktuális koronavírus esetén (ellentétben pl. az influenzával), de azt reméltem, India alapján te sem hozod elő. Mivel magyarázod az ottani számokat?

And37 2021.04.15. 10:11:21

@Piffu: "ugyanúgy nyomják tovább agyrém szinten a covid/vakcina biciklit"
Szerintem az indexesek olvasták a hozzászólásod és gyorsan bővítették a portfóliót. :)

index.hu/belfold/2021/04/15/vakcinahaboru-nemkivanatos-mellekhatasok/

"a piaci logika vezette gyógyszeripar olyan orvosságokat fejleszt ki, amelyek inkább csak kezelik, de nem gyógyítják meg a beteget" és "A gyógyszeripar által elvégzett klinikai vizsgálatok, amelyeket az egészségügyi hatóságokhoz nyújtanak be, elfogultak, csalárd módon manipuláltak, hazugok, eltitkolják a veszélyeket, és felnagyítják a pozitív hatásokat."

:)

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2021.04.15. 11:43:58

@And37: Nem. Új-Zélandra gondoltam és Ausztrálára. Kína egyetlen adatát sem hiszem el. Ugyanakkor a népesség összetétele fontos. A COVID láthatóan nem egy súlyos betegség — ha nem úgy élsz, mint egy 60 feletti nyugati polgár, cukrosan, szívbetegséggel, COPD-vel, stb.

50 alatt észre sem vennénk a COVID-ot még Európában sem. Lábjegyzet lenne.

And37 2021.04.16. 08:03:44

@A kiló nem százat jelent.: "50 alatt észre sem vennénk a COVID-ot még Európában sem. Lábjegyzet lenne. " - én a mostani körben nem ezt hallottam a sürgősségin dolgozó rokonomtól, azt mondja, egész családok érkeztek be, majd mennek haza csonkán, és nem buli az oxigénmaszkos huszonévest feltolni búcsúzni a 45-50 éves anyukától.

Vigyázó szemeid Indiára vesd, lehet nem csak a nyár-teóriára cáfolnak rá:

timesofindia.indiatimes.com/city/patna/covid-mortality-rate-in-20-50-age-group-higher-in-2nd-wave/articleshow/82071531.cms

"At least 17 people have died of Covid at Nalanda Medical College and Hospital(NMCH) in the past five days and 55% of them were between 30 and 50 years of age, while one was even 11-year-old. “The mortality rate is much higher compared to around this time last year. Around this time last year, one or two patients died of Covid, but more than 17 people have succumbed to the virus in just one week. ... the infection and mortality rate in the second wave has been increasing at a rapid pace from the first week of April. Younger people are getting infected and turning critical this time.” ... 80% of the mortality rate due to the coronavirus is among the people aged between 20 and 45. “Fifteen people died at the hospital in the past one week and only two of them were above the age of 60. Even most of the infected patients admitted at the hospital are young. Last year, senior citizens were more vulnerable to the disease. This year, people are dying because of Covid symptoms and not due to comorbid conditions"

Alkalmazkodik a vírus, változik a célközönség.

And37 2021.04.16. 08:08:44

@And37: "Alkalmazkodik a vírus, változik a célközönség. "

...vagy egyszerűen csak megtanultak az idősebbek vigyázni magukra, és elkerülik a fertőzést. Nem hinném hogy Indiában minden időst beoltottak volna már, bár mondjuk 100 millió főként eü dolgozókat és 60 fölöttieket célzó vakcinával akár még ez is lehet. www.bbc.com/news/world-asia-india-56345591

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2021.04.16. 09:16:42

@And37: Ezt elmondják ezerszer és ezerszer mást mutatnak az adatok. Ezért nem anekdotákra kéne építeni a véleményeket, hanem TÉNYEKRE. A kormány persze mindent megtesz, hogy sötétben tartson. Most Orbán, aki nem ott dolgozik kimondta: Huszonhét 14 év alatti covidos gyerek van kórházban, lélegeztető gépen kettő (egy órája).

Ennél frissebb adat nincs.

Az orvosok nagyon szeretnek sírni. Mint mindenki ebben az országban. De nagyon sok embernek nincs is a kórházban a helye. A magyar számok, ettől még szörnyűek, csak nem a fiatalok körében. A halálozási számokat megnézed a járvány profilja VÁLTOZATLAN.

A vírus nem tud alkalmazkodni. Ez nem így működik szerintem. A koronavírus eltúlzott statisztikái kezdettől fogva sokakat zavarnak. A számok kb. oszthatóak 2-3-mal. Tizede, ötöde az igazi COVID-áldozat a teljes riportolt halálozásnak, a svéd vizsgálatok alapján. Tény, hogy sok idős, beteg embernek ez az utolsó csepp és élhettek volna még pár hónapot évet, de nem élünk örökké és sokójuk tényleg nem is akart már rég élni.

Mint az én 91 éves nagymamám. :'(

And37 2021.04.16. 10:55:21

"A vírus nem tud alkalmazkodni." - ez konkrétan egy kópiájára igaz az RNS molekulának. Van egy remek videó, egy Bossche nevű úrtól, a kilonem100 blogon láttam, majd nézd meg ha arra jársz. ;)

A változatlan vírus és a valóság kapcsolata: www.scientificamerican.com/article/the-most-worrying-mutations-in-five-emerging-coronavirus-variants/ (rövid videóval). A sokféle változat közül az terjed jobban, ami jobban tud terjedni, szimpla evolúció, volt már pár próbálkozása a vírusnak, szerencsére kevés jött be eddig: nextstrain.org/ncov/global
Az, hogy a "vírus alkalmazkodik", pongyola kifejezés, de jól érthető.

"nem anekdotákra kéne építeni a véleményeket," - amit írtam, nem anekdota, hanem konkrét kórház egy évnyi tapasztalatai közül a legfrissebbek. Kis merítés, de ennél tényebb tények nincsenek. Statisztikailag irreleváns, emberileg meghatározó és gondolkodásmódot nagyon is formáló. Ettől még nyilván ha megvédjük az időseket és kapunk rengeteg fiatal beteget, azok között változatlan gyógyult/halott arányok mellett többen fognak meghalni.

"A halálozási számokat megnézed a járvány profilja VÁLTOZATLAN." - egyáltalán nem, nézd meg itt: atlo.team/koronamonitor-reszletesadatok/#korhazibovebb a kórházi ápoltak púpjánál sokkal meredekebben futott fel a lélegeztetendő (és értelelmszerűen a halottakat szaporítók) száma a harmadik hullámban, mint a másodikban. (8000:12000 vs. 700:1500).

India és a nyáron nincs koronavírus állítás kapcsolatára kapok még választ?

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2021.04.16. 11:14:55

@And37: :D Értem a kritikát. Nem nagyon van időm ezt cizellálltabban leírni. A mortalitási profil változását illetően nincs változás. Az evolúciós nyomás a fertőzőbb variánsoknak kedvez. Ez Bossche érvelése. Azt is mondja, hogy veszélyesebbek lehetnek ezek a vírusok. Én nem hiszem. Annyi biztos, hogy nem történt változás. És a vírus önmagától nem fog meglepni minket, ha eddig nem lepett meg igazán új variánssal. Fő szabálynak tűnik számomra hogy ha egy vírus nagyon ragályos, akkor kevésbéé veszélyes. És fordítva. A járványok azért is múlnak ki végül, mert a mutációk vaktában inkább kioltani kezdik a vírus "hatásosságát". Kiégnek.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2021.04.16. 11:24:00

@And37: most mondtam pár tényebb tényt az anekdotáknál: "Orbán, aki nem ott dolgozik kimondta: huszonhét 14 év alatti covidos gyerek van kórházban, lélegeztető gépen kettő (egy órája)."

Ez kerekítési hibának is kevés.

alöksz róz 2021.04.16. 22:44:43

@And37: "a kórházi ápoltak púpjánál sokkal meredekebben futott fel a lélegeztetendő (és értelelmszerűen a halottakat szaporítók) száma a harmadik hullámban, mint a másodikban." - de mi ez a sok lélegeztetendő beteg? az intenzívesek nyolcvan százaléka? meg milyen a lélegeztetőn lévők halálozási aránya?
ez sehol sincs így, mégiscsak igaza volt a piffunak, itt a magyar kórházakban valamit nagyon rosszul csinálnak.

And37 2021.04.17. 14:39:20

@alöksz róz: "ez sehol sincs így, mégiscsak igaza volt a piffunak, itt a magyar kórházakban valamit nagyon rosszul csinálnak. " még szép hogy igaza van, akik benne vannak a rendszerben, azok is tudják.

hvg.hu/itthon/20210331_szijjarto_laszlo_nagyinterju

Alan43 2021.04.19. 02:47:38

Sajnalatos modon a jarvany sved kezelese a kezdetektol szalka volt az MSN szemeben. Emlekszem pl a BBC-n egy gyors beszelgetesben a musorvezeto valosaggal ledorongolta Anders Tegnellt a lezarasok es altalanos maszkviseles elmaradasa miatt. Epp csak azt nem mondta neki, hogy nyomjon le egy huszast.
Eloszerettel emlegedtek a magas halalozast is, pedig - leszamitva az idos otthonokban elhunytak szamat mar az "elso hullamban" se volt kirivoan magas - mig mostanra jol lathato, hogy a lezaras es maszk szerelmes orszagok nagy tobbsege egyaltalan nem jart jobban.

And37 2021.04.19. 15:34:13

@Alan43: a portfoliós elemzést olvastad, miszerint a svéd szigor nem sokkal marad el a magyartól jelenleg, és komolyabb, mint pl. a finn?

www.portfolio.hu/gazdasag/20210418/koronavirus-csoda-eszak-europaban-a-harmadik-hullam-is-elkerulte-oket-es-ehhez-lezaras-sem-kellett-479080

Itt lehet a különböző országokat összehasonlítani: ourworldindata.org/grapher/covid-stringency-index?tab=chart&country=HUN~SWE~FIN

And37 2021.04.19. 15:35:29

@And37: mármint persze a szabályozás szintjén.

Alan43 2021.05.12. 03:02:29

@And37: Nem tudom, hogy a portfolio mire alapozta ezt a cikket. Se lockdown, se kijarasi tilalom, se altalanos maszkviselet nem volt Svedorszagban.
Koszi, ismerem azt az oldalt.
süti beállítások módosítása