A kiló nem százat jelent.

Mi a baj a Fidesz 12 éves kormányzásával?

2022. február 17.

A két liberális politikai elemző, Ceglédi Zoltán és Lakner Zoltán 6. félórás stúdióbeszélgetése az ATV-n ezúttal "Mi a baj a Fidesz 12 éves kormányzásával?" alcímmel futott, hogy úgymond "rögtön sokkal nagyobb legitimációval" fogják tudni kritizálni az ellenzéket. Amiből minden adásba jut bőven. Ebbe is. Mert sok az anyag. Nem a mi hibánk.

Én is ezen az elgondolkodtató kérdésen keresztül szeretném rehabilitálni magam ellenzéki olvasóim körében. (Az esélytelenek nyugalmával.) 

Ez az a műsor, ahol Ceglédi Zoltán egyszerre műsorvezető és behívott vendég. Így végre azt kérdezheti magától, amiről beszélni szeretne.

Egyébként ennél frappánsabb humoros felvezetővel szokott kezdeni. De mivel ez nemcsak egy frappáns felvezető, a kommentelők szerint ugyanis nem arról kéne beszélni, amiről Ceglédi akar, mivelhogy mostanában "a Fidesz szekerét tolja" ő is, amit lényegében mindenki megkap, aki nem fogadja kritikátlan örömmel az alternatívaként felsorakozó ellenzéki bakiparádét, amiért én kérek elnézést, és amiről folyamatosan beszélnünk kell, mert hogy másról nem tudunk. (A híreket nem a hírkommentátorok gyártják.)

Természetesen én kérek elnézést. Ebben a posztban a két Zoli segítségével teszek kísérletet arra, hogy megfejtsem, hogy ha reális kritikát szeretnénk mondani a Fidesz immár történelmi léptékűvé vált tizenkét évnyi kormányzásáról mégis miket volna érdemes felhánytorgatni vagy esetleg programszerűen korrigálni akarni.

Látlelet, gyógymód plusz szabad orvosválasztás...

Ugyanis egy működő parlamenti váltógazdaságban a jó politikai alternatíva nem arról szól, hogy "minden jó egyébként, csak mi nem akarunk lopni", "Orbán megy, rezsicsökkentés marad", de akár a "minden rossz, ez itt diktatúra" mert ezek borzalmasan üres üzenetek. Ahogy "a minden rossz és a sátánnál minden jobb, tehát szavazz rám, mert bár összefogtam azokkal, akiket korábban az ördögnek neveztem, nagyon szeretnék a parlamentben melegedni még négy évig legalább".

Ezek inkább a hatalomra ácsingózok ötlettelenségéről esetleg felkészületlenségéről szólnak. Én pl. 5-6 területen is el tudtam mondani, hogy a "Kiló-kormány" min és hogyan változtatna, a gond az, hogy valószínű az orbánfóbiában szenvedő ellenzéki törzsbázis ezekre kevésbé rezonál, még a fideszes olvasók is inkább akarták vagy tudták  értelmezni, mint akár a teljesen légből kapott kirohanások, hogy "mindent ellopnak és tönkre teszik az országot, az absztraktabbnál absztraktabb jogállammentő, demokráciaféltő becsszó-mi-nem-lopnánk. (Már ha a mindenre O1G-t kommentelő agresszív kisnyugdíjasokon kívül másokat is szeretnénk megszólítani.)

Mi a baj a Fidesszel?

Vannak, akiknek minden racionális érv nélkül, gyakran a rendszer tkp. haszonélvezőiként van gyógyíthatatlan orbánfóbiájuk. Érzésem szerint, ha valaki racionálisan végigveszi a tényleges kormányzati eredményeket, megnézi, hogy merre tart az élete, mit tesz ő azért, hogy javuljanak a dolgok, és szúr ki 5-6 őt valóban zavaró valóban fajsúlyos kérdést, amiért tényleg a politika a felelős, amiben javulást szeretne látni, könnyen ráeszmélhet, hogy úgy egészében elfogadja vagy legalábbis együtt tud élni a kormányzattal. Tudom feszítem a húrt, de próbáld ki magadon ezt. De a lényeg, hogy mindig minden lehetne jobb. 

Bizonyára sokakat zavarhat, hogy még komoly aggályok mellett is előfordulhat, hogy valaki mégis a kormánypártokat támogassa szavazatával, merthogy nincs tökéletes választás és egyébként is az alternatívát még rosszabbnak látja. Nemcsak akkor gondoljuk egy kormányról, hogy inkább maradjon, ha minden egyes rendeletük minden egyes betűjével egyetértünk. Programokról nem is beszélek, mert azok összevetése sokszor értelmetlen. Kívánságlisták, reklámszlogenek és betarthatatlan ígéretek engem nem érdekelnek, így a programok is másodlagosak. De a konkrét kormányzati munka akár Budapest kétéves ellenzéki vezetésével, akár korábbi ciklusokkal összevethetők.

Nem élt a kétharmaddal

Az elemzők között konszenzus van, hogy a Fidesz történelmi "kétharmados" felhatalmazását nem arra használta, hogy a korábbi tehetetlen kormányzatok idején elnapolt és régóta húzódó reformokat levezényelje. Oktatás? Egészségügy? Nos igen. Inkább toldozás-foldozás történt. Ízlés dolga. De ezek a szektorok olyanok, amik valójában nem tűrik a változást és küzdenek ellene. Ezt láttuk ciklusról ciklusra. Talán épp ezért lehetett volna most megcsinálni. 

Tehát furcsamód az az egyik baj a Fidesszel, hogy nem élt a kétharmad és a történelmi csúcson lévő kormányzattal szembeni 2010-es bizalom erejével: nem élt eléggé. Ehelyett arra fókuszált, hogy a közjogi kereteket a maga számára kényelmessé tegye. Ezt máshogy szokás megfogalmazni ellenzéki oldalon és a jogállamisággal kapcsolatos kritikáknak is ez az alapja. De. Minden szabályos, minden jogállami. Csak hát... 

Pártkatonák közjogi tisztségekben.

Az államigazgatás minden szintjének, az igazságszolgáltatásnak az elfoglalása egy érthető hatalmi törekvés, de nem osztanak érte Nobel-békedíjat. Nem kell erről többet mondjak, volt régen is. Most aztán szakmányszerű. De tényleg szüksége volt a Fidesznek minderre, hogy kompromisszumok, gesztusok és látszat nélkül ilyen orbitálisan kilógjon a lóláb? Szerintem meglettek volna kisebb hatalomkoncentrációval is, de az vesse tényleg rájuk a követ, aki nem akarja átlépni a képzeletbeli vonalat. (Az ellenzék ugye eleve törvénytelenül, ráadásul kétharmados felhatalmazás nélkül "tenne rendet" a saját szája íze szerint, porig rombolva a jogállamiság maradványait is. Szóval?)

Talán a legfájóbb, hogy sokszor az ilyesmi kontraszelekcióval jár és rosszabb minőségű jelöltek kapnak fontos pozíciót, ami nem válik javára a közigazgatásnak. És egyébként ugyanaz látszik a silány minőségű jogalkotáson is.

Valahogy én is azt érzem, hogy néha sok hűhó semmiért, lett volna lehetőség tényleg komoly reformokat véghez vinni, de ezektől a kormány furcsamód tartott. Nem igazán tudom jól megragadni a témát, de a velünk élő szocializmus számos ágazatban továbbra is visszahúzó erő. Mondjuk egy gyengébb kormányzat ezeknek nem tudna nekimenni, márpedig a hatpárti ellenzék az élén egy random emberrel gyengébb lenne. Ha reformokra vágyunk, akkor azt könnyebben kaphatjuk meg egy választáson újra bizonyító Fidesztől. De nézzük mennyire kerüli ezeket a témákat a Fidesz. Még olyan blődségeket sem mondott talán, hogy ezt vagy azt rendbeteszik.

Oké. Legalább. Persze attól még, hogy pártállami időket idéző kontraszelekció, csinovnyik szervilizmus, kicsinyes kiszorítósdi folyik itt-ott az állam környékén még nem szűntünk meg demokrácia lenni, csak ezek a fejlemények nem a jó irányt képviselik. Legfőképpen nem a 2010 előtt meghirdetett jó kormányzást. Hogy mennyire van-nincs Magyarországon demokrácia, már írtunk más országokkal való objektív összevetésben a rendelkezésre álló "ranglisták" alapján. Érdemes ezt is elolvasni.

A kompetenciaalapú oktatás, lehet bullshit, de talán nem minden esetben

Orbán Kaczynski vezette lengyel testvérpártja, a PiS ennyi idő alatt jelentős oktatási és családtámogatási reformot hajtott végre.  Én amúgy amondó vagyok, hogy kimerítő és részletes tárgyi tudás vagyis műveltség nélkül nincs kompetencia, de az OktpolCafé nagyságai ezért már paradicsommal dobálnának meg amúgy is.

Amiről tudjuk, hogy piros és nem sárga.

Magyarországon mindenből ideológiát csinálunk úgyis, csak az értelmét felejtjük el.

Ez nem rímel, de igaz.

Állítólag vannak ennek a lengyeleknél pozitív eredményei is. Ez egy kissé azért visszás. Megmondom miért. A romló PISA-eredmények alapvetően a tudománytalan humbug kategóriájába tartoznak, kb. mint a COVID-statisztikák, sok országnak esze ágában sincs a teszteknek megfelelni, azon semmi sem múlik. Semmit sem mondanak, csak számok. Ellenben a tanulók egyre nagyobb hányada érkezik hátrányos helyzetű családból idehaza, ami romló számokat kell jelentsen sajnos. Magyarán a probléma nem annyira oktatásbeli, hanem szociális. Leginkább a nyomor újratermelődését kéne megakadályozni, ami viszont nem politikailag korrekt téma. Na többek közt ez is egy olyan reform, aminek senki sem mer neki kezdeni. Még az autokratának bélyegzett Orbán sem.

A valóság az, hogy az orbáni kormányzás a befolyásosabb, szélesebb társadalmi csoportok irányában nagyon is igazodó, alkalmazkodó, kockázatkerülő. Ellenben az ellenállásra képtelen ellenfelekkel könyörtelenül elbánik, ha vélt hatalmi érdekei úgy kívánják, nincs fair play az ellenfelekkel, de valójában nem volt fordított irányban sem soha.

Nota bene: okos hadvezér megválogatja a csatáit, nem megy bele mindegyikbe. Hogy Orbán milyen hatalmi játszmát játszik az világos. Ő maga mondta ki: a Liberális Internacionálé egykori alelnöke illiberális államot épít, tehát nem ideológiailag álsemlegeset, a liberális-neoliberális dogmák és a liberális-neoliberális véleményformálók kiszorítása a célja az állam által uralt térből, azon túlról is, ha teheti. Ez unortodox és nem veszélytelen elgondolás. Orbán nagyobb veszélynek véli nyilván ezen hálózatok működését az országban. Ez a politika hosszútávú stratégiát sejtet. Ez lenne a kormányfő fő történelmi öröksége, ha sikerrel jár. Tudom nehéz ebbe nem rémeket látni, de nem minden ország közéletét dominálják ateista kozmopolita liberális sőt olykor oikofób, öngyarmatosító hajlamú értelmiségiek. Szerintem ez a célkitűzés veszélybe sodor fontosabb célokat, amikért a Fidesz elméletben küzd, és szerintem szinte lehetetlen és bukásra ítélt. A következménye Orbán tényleges politikai bukása lenne.

Havi 500 plusz?

Ezeknél a kérdéseknél fontosabb téma is van, amiben a Fideszt a lengyel PiS-hez mérhetjük. Mégpedig az 500 zlotys családi pótlék, ami közel 40 ezer forintot jelent minden egyes gyerek után. Ezzel győzte le a PiS a hozzá képest liberálisabb jobboldali ellenfelét a PO-t.

Míg ugye nálunk a családtámogatás az adórendszeren keresztül valósul meg és ilyenformán a jólkereső sokgyermekeseket támogatja kiemelten, mindenki mást  hanyagol. Így az egygyermekeseket, a "csonkacsaládokat". A szegény, gyereküket egyedül nevelők támogatása kirívóan alacsony. Hiába a családok védelme a kormány fő szlogene... Erről a problémáról már írtam korábban. Akit részletesebben érdekel, elolvashatja.

A lényeg, hogy azért az minden olvasat szerint igazságtalan, hogy pont, amikor elveszti az állását valaki, a gyereke negyedannyi támogatást kap már csak, mint a szerencsésebb nagycsaládos szomszédja. De hasonlóan bünteti a rendszer az elvált szülők gyerekeit is. Mintha nem lenne elég bajuk. Foglalkozik ezzel persze bárki rajtam kívül az ellenzékben? A kérdés költői.

Az egészségügy valós problémái helyett graz-i kezelések buta pletykáit kell visszahallanunk, a gyerekek védelme az ellenzéknél kimerül Orbán fiának lebuzizásában. Az óvodások nemváltó műtétén lehet élcelődni, ahogy bármilyen anomália szőnyeg alá söpörhető, ha a liberális értelmiség mondja, hiszek nekik, de indokolatlanul sokat éppen ők foglalkoztak eddig hasonló témákkal. Mindezt úgy, hogy a melegekkel szemben jogsértésekkel a húsvér valóságban senki sem foglalkozik. És ebbe azok a melegek is beletartoznak, akiket az ellenzék fenyeget meg leleplezéssel. Ez az én értékrendem és még Dobrev Klára értékrendje szerint is megengedhetetlen. 

Kell-e elmulasztott 12 évről beszélni? 

Ódzkodom a nagy szavaktól, mert ebben az évszázadban legritkább esetben igazak. Lásd pl. kedvenc kurrens témánkat a COVID-hisztériát, azért még nem pontról pontra Orwell-regény. Lásd a COVID-1984-ről szóló posztomat. 

Nagyon szemüveges értelmiségiként lehet arról értekezni, hogy Orbán nem foglalkozik a middle-income trap-pel, azzal, hogy az ország nem tud kitörni a közepes jövedelmű országok gazdaságtanban ismert csapdájából. Engem maximálisan érdekel is a probléma. Az persze Lakner Zoltán részéről egy alá nem támasztott érv, hogy Orbán nem is akar továbblépni.

Ez nem így működik. És így van ez amúgy? Történelmi bűnnek lehet ezt nevezni, ha elfogadjuk tényként, hogy erre pont most volt lehetőség és még nem merítette ki az ország a fejlődés korábbi lépcsőfokait, illetve nem pont Budapesten alakult ki Európa legpezsgőbb startup-szcénája, csak úgy mondom. Ezt nem a kormány(ok) csinálják. A gazdasági, a társadalom, pontosabban a kreatív vállalkozó szellemű emberek.

De oké, elméletileg reális célról beszélünk. De mennyire aktuálisról, amikor a kormány fő történelmi feladata (és vállalása) az volt, hogy egymillió embert valahogy visszaintegráljon egyáltalán a munka világába a dologtalanságból. Megjegyzem sikeresen. Így ma már 4.7 millió felett van a foglalkoztatottak száma. Le lehet ezt fitymálni. Az viszont ténykérdés, hogy azt, aki tegnap segélyen élt és képzetlen, ma utcát söpörni tud legfeljebb, holnap meg összeszerelő üzemben a szalag mellett tudhat majd dolgozni. Álmodozhatunk arról, hogy szoftverfejlesző startup-ot indít mindenki, de aki ilyet papírra vet, attól el kell venni még a szabad bölcsész diplomáját is, mert a lényeget nem érti, és nemhogy a middle-income trap-ből nem talál ki, de sokszor talán a pesti körútról sem...

Ennyit a tudásalapú társadalomról újfent

Ennek az ostorozása talán nem fair, de azért bennem is van hiányérzet.

Az elmúlt 12 év munkaerőpiaci eredményei így is örömteliek, volt előrelépés és az meglátszik az adó- és járulékszinteken, adóbevételeken és azon, hogy az államháztartás jóval tovább tud így is nyújtózkodni. Ha valamilyen újraelosztóbb, baloldalibb irányba ment volna az elmúlt 12 év talán nem jön ez össze, a kontraszelekció megöli a versenyt, a társadalom nem emeli fel a fenekét, akár azért se, hogy lelépjen külföldre, ami szerintem nem akkora baj. Sőt. De. Azért vannak kulcsterületek, amiket hogy-hogynem szőnyeg alá söpört a kormányzat, tehermentesítette magát az említett kínos konfliktusok alól. Így pont az a vidék nem éledezik, nem fejlődik, ami a Fidesz politikai hátországa. A fejlesztések és a kormányzati politika vívmányai, a dübörgő gazdaság haszna pedig pont ott csapódnak le, ahol a Fidesz rosszul szerepel: a fővárosban és a nagyvárosokban.

"Székely deszkások, szevasztok! Leszakadó rétegek, szevasztok!"

Az ellentmondás feloldására a választók vállalkozzanak inkább, mint én. Kezdek kifogyni az ötletekből. Megint mondhatnám, hogy egy élelmes ellenzék tudna ezzel kezdeni valamit, de a maga pesti liberális buborékából kisandító műellenzék nem. És kapaszkodj meg mégis van némi esélyük most, hogy átvegyék a kormányrudat, térkép és messzelátó nélkül az eddigi talán legviharosabb tengeren...

Nota bene, ezekről a valóban izgalmas társadalmi kérdésekről az ellenzék nem mond ma már igazán semmit, kvázi elkáslermiklósodott, molyol a maga valamilyen kis sajátos hobbijában: zöldködik, klímát ment, céghálókba gabalyodik, lőrinccel álmodik, fideszezik, "előválasztja" egyedüli jelöltjeit ott ahol senki sem akar indulni már.

Az ellenzéki elemzők is kimondják az ellenzéknek politikája nincs, személyi ügyei (értsd botrányai) vannak. Ezeken keresztül építi magát...lefelé. Érdemelne egy politológiai tanulmányt, hogyan lehetséges, hogy a belső verseny végül rosszabb minőségű felhozatalt eredményez, mint amikor felülről a pártvezér jelöli ki a szerinte megfelelőket a pozíciókra, mint egy vállalatnál. Mondjuk lehet az utolsó felvetésben a válasz és az a minél közvetlenebb demokrácia nem mindig szül jó vért. De az elmélet szép volt.

Én valahogy a kettőt elegyíteném, mert mi van, ha egy nap nem Orbán Viktornak hívják majd a miniszerelnököt vagy a Fidesz elnökét.

Káslerizáció

Mert mi van fókuszba helyezett egészségügy és oktatás helyett a kormányoldalon? Káslerizmus van.

Kásler Miklós doktor úr fő funkciója, hogy ne csináljon semmit, ne érvényesítsen ágazati érdekekeket (különben is: kivel szemben?) a kormányon belül, és keresztény hobbiértelmiségiként egyfajta pofozózsákja legyen a legnyugatibb  tankönyvekkel felvértezett liberális értelmiségnek, akik meg mást nem olvastak soha. Noha Kásler Miklós amúgy valójában nem udvari bolond, mint aminek beállítja a mainstream média, hanem egy köztiszteletben álló orvoslegenda.

Ez sajnos önmagában nem teszi jó miniszterré. Látványos, ahogy az akut, sürgős ügyeket más miniszterek veszik át tőle. Sajátságos, hogy a belügyminiszter és a honvédelmi miniszter is kap feladatot az egészségügyben, ha mondjuk nyakunkon egy járvány. Az idős doktor úr meg közben őstörténetet kutat, mint egy hobbista régész. Mintha direkt löknék a figurát oda koncnak. Erről is írtam tehát, bár nem szokásos elemzést, hanem népmesét. A kormányzatnak van egy érthetetlenül röhejes oldala időnként, amiből faraghatna. Mintha direkt nem akarnák, hogy komolyan vegyük őket.

Nem tudom. Ez akkora rejtély számomra, mint a rendszerváltáskori Bermuda-háromszög. Persze igaz, hogy a liberális hiénák Palkovicsot is széttépnék.

Dr. Kásler Miklós funkciója, hogy akkora támadási felületet ad, hogy mellette Palkovics (a de facto tényleges oktatási miniszter a prémium kategóriában legalábbis) sokkal inkább a radar alatt dolgozhat. Egyfajta lopakodó részreformokkal A szereposztás sajátosan fideszes. Ellene nem működnek a tüntetések, mert Kásler Miklós ellopja a show-t. Én nem tudom, ez tudatos tervezés-e. Nem hiszem, de zseniális húzás. Úgy értem: zseniális. Szörnyű.

A politika fokozottan olyan, mint a parizer, ne akard tudni, miből és hogyan készül.

Nem csak hülyének néz minket, de hülyének is tetteti magát a kormány

A kormány kifejezetten jó képességű, képzett, tehetséges vezetőgárdát vonultat fel, erre akkor döbbensz rá, amikor végig nézed az utcáról beesett kihívókat. Fényévekkel jár nyilván a teljesen rutintalan és/vagy leamortizálódott, káderhiányos, elbangónésedett, sokszor súlyosan műveletlen, úgy tűnik a fasiszta szót sem teljesen ismerő ellenzék előtt. Mégis a káslerizmusban vagy a kamupártok ügyében olyan álnaívságot mutat, amit akkor sem hinnék el, ha tényleg nagyon nem lennék cinikus ember.

Maga matematikus, miből  számolta ezt ki? 

A kamupártokat a fideszes kampányfinanszírozási reform szülte meg. Azt mondani, hogy érzékeljük a problémát és dolgozunk a megoldáson igen röhejes, pláne nem Selmeci Gabriella, hanem Gulyás Gergely szájából. Furcsamód a liberális és bőkezű állami kampánytámogatási rendszer valójában jóval demokratikusabb, mint az előző, és azért éltek vele sorra bimbódzó politikai mozgalmak, ezen a résen tört be a Momentum és a Kutyapárt is, csábította önálló politizálásra az Együttet és még sokan másokat. És a meglehetősen laza szabályozás hagy akkora kiskaput a komoly pénzügyi visszaélésekre.

Szögezzük le, be tudnák falazni ezt a kiskaput könnyen, de ez nem cél. Ehelyett az ellenzéki pártok közötti játékteret hol szűkítik, hol tágítják, mintegy szórakozva, játszva az ellenfelekkel, mint macska az egérrel. Megint nota bene ezek az eszközök, a gerrymanderingtól kezdve amerikai tankönyvekből sajátíthatók el leginkább. A Fidesz pedig jó tanuló, ha hatalomtechnikáról van szó és kreatívan túlnövi mestereit. Véleményem szerint a demokratikus normákon belül, de nem azok szellemében. Olyan erényekkel bír tehát a Fidesz, mint tud írni-olvasni és van naptárja. Félelmetes, nem? (Pl. az ellenzék azt is elfelejtette, hogy elnökválasztás lesz.)

A két elemző beszél még sokak számára akadémikus részletkérdésekről, ami egy melós számára dadaista költészet inkább, mint húsbavágó valós probléma. De ne vegyük el az értelmiségiek játékát, csak azért mert mi magunk nem lettünk úgymond azok.

A komoly bajok felsorolásába olyasmik tartoznak még, mint a végrehajtó hatalom túlsúlya, parlamentarizmus háttérbe szorulása, parlament elszürkülése. Tegyük fel, hogy ezek összefüggnek, de vajon mennyiben róhatók fel az aktuális kormánypártnak, amikor egyfajta korszellemet résszben idéznek meg.1990-ben még karakteres képviselők voltak, igen ez, igaz, képzett, értelmiségi, kissé köldöknézegetős, hosszanbeszélős politikusok. Hiányzanak? Hát nem mind.

Egyetértek azzal, hogy ebben a folyamatban a mindenkori kormányzatok felelőssége nagyobb és persze még jelentősebb talán a hegemón kulturális elité. Kapaszkodjon meg mindenki a rendszerváltás utáni 32 év felében Orbán Viktor volt a miniszterelnök, volt még egy négy éves naiv jobboldali ciklus és három hardcore profi balliberális dominanciájú.

A hegemón kulturális elit pedig töretlenül inkább liberális, balliberális, ha úgy tetszik, hogy egy kis álintellektuális name droppinggal is éljek: Gramsci-i értelemben. Fejezzük is ezzel be az affektálást. Nem áll jól.

Szavazógép

A mai politikusok nívóját mindenki ismeri. Frakciófegyelemnek van minden mára alárendelve és ez érthető is, azóta, hogy az első kormánypárt, az MDF, hogyan járt a maga intellektuális nagyágyúi által szétrobbantva, lásd Antall vs. Csurka vs. Debreczeni, ...Király B. Izabella..., Giczy György..., G. Nagy Iliánné..., dr. Maczó Ágnes..., Torgyán doktor ésatöbbi. Nem megyek bele, mert értem, hogy miért van szükség szavazógép-parlamentre. "De nem erre" vág közbe Ceglédi számomra kevés meggyőzőerővel. Valljuk be ettől sem megyünk a falnak.

Egyébként mindenütt a világon ez az irány, rubberstamp parliamentnek hívják. Ugyanígy maximális pártfegyelmet várnak el a legkisebb pártok is az egyszerű kis tagjuktól is. (Telesírhatnám a párnát saját tapasztalataimról.) Mindenütt csak egy vélemény engedélyezett, akkor is, ha az gyöngécske. Önálló gondolkodás tilos, tessék a politikán, sőt lassan a médián kívül hontandráskodni

De ezt preferálják a választók is. Rendet szeretnének, nem olyan vitákat, amik az LMP-t is szétrobbantották ezerfelé. Szóval megintcsak, haladjunk, értem, de ez még mindig nem annyira perdöntő, ettől még nem érez senki vágyat, hogy kapára-kaszára kapjon, nem lesz tőle parasztlázadás, hogyúgymondjam.

Viszont gyakran nincs rend, és ezért a rendetlenségért a parlamentből reality show-t (leginkább Jackass-t) kreálni akaró exhibicionista egyes ellenzéki politikusok Jakab Péter et al. a felelősek. Nem tudom, melyik rontja jobban a parlament tekintélyét. 

Mi a baj a Fidesszel?

Közélet hangneme, homofób népszavazás, sorosozás, cigányozás, bűnbakképzés, tények kreatív használata. Hát... most azon túl, hogy nekem sem tetszett sok minden a Habony-művek repertoárjából valójában bármilyen téma beemelhető a közéleti diskurzusba. És ha az tényleg nem érdekel senkit, akkor a társadalom nem fog rá reagálni. Ha meg mégis, akkor miért ne tenné legitimmódon a kormány? Ez a demokrácia lényege. Szóval ez megint amolyan liberális értelmiségi csicskagyász. Szerette volna ezeket a témákat más is felépíteni az ellenzékben, migránsozott a Jobbik teliszájjal, csak nem volt hozzá tehetsége, nem kapta fel a média, nem érdekelte az embereket, végül Soros-plakátra kerültek és magyarázkodhattak.

Most akkor tényleg a bajok közé illik ez? Megmondom miért mégis részben igen: a közéletben a végletes leegyszerűsítést tette normává a kormány (helyes a bőgés). Avagy a kormány igazodott a korszellemhez. Szerintem az utóbbi is igaz. Legalább annyira, mint az előző. A Fidesz nyerni akar és átveszi a fordulatszámot.

Orbán Viktor kommunikációs tehetsége valóban nagyobb, mint az egész ellenzéké összesen és tesz érte, hogy ez a tehetség a saját lakberendezőjük által megálmodott megfelelő környezetben maximálisan érvényesüljön, alakítson ki visszhang-kamrát gyakran az ellenzéki fejekben is. Annak ellenére ő a magyar Facebook legnagyobb impaktú influenszere, hogy pár éve még azért röhögött rajta mindenki, mert nem tudja még a mobiltelefont se használni. Korai volt az öröm.

orban_topreng.jpeg

Mi a baj a Fidesszel? Sokféleképpen feltehető kérdés.

Hibátlan politika nem lehetséges, sőt minél sikeresebb valaki a fenti főleg kommunikációs bűnök fokozottan kezdenek jellemzők lenni rá, bármilyen döntéshozói pozícióban. Ezt láthatjuk teljesen az üzleti életben is akár, de más politikusoknál is a világon Trudeau, Macron, sőt Merkel is tűnhet orbáninak, olykor más eszközökkel, máskor teljesen azonos módszerekkel dolgozva. Amit ők nem tettek: nem mentek szembe a liberális kulturális hegemóniával. Ez egy erős distinkció, de hadd legyen ez is a liberálisok baja.

Érdemes-e úgy feltennünk a kérdést, hogy mi a baj a Fidesszel, mintha az a halálos ítélethez szükséges utolsó csepp lenne a pohárban? (Vagy fordítva, hogy ugyan mi baj, hiszen minden rendben.) Nos ezek olyan szintű aránytévesztések, amire csak politikai analfabéták képesek. Egy ország vezetésére méltó gondolkodó emberek nem. Értelemszerűen számos kifogással élhetünk Orbán politikáját illetően. Az elmúlt 12 év eredményei és erényei mellett a mulasztások és a visszásságok is bőven okot adnak hosszú okfejtésekre és ahogy mondtam: diagnózisok felállítására és a bajok orvoslására is kell jusson szellemi muníció. Aki a bajokat azonosítja magával Orbán Viktorral nemcsak kocsmaszintre butítja le a közéletről való gondolkodást, de el is tereli a lényegről a figyelmet. 

Legtöbbünk sosem juthat (szerencsére) az ország irányításának a kilométeres közelébe sem. Megvan?

Ok nélkül hergeljük magunkat, és leszünk mások hatalmi törekvéseinek akaratlan eszközeivé. Ez a szerep nekem nem fekszik. Sosem feküdt. Ezért máshogy állok a kérdéshez. Vezetőket választunk, nem haragnapot tartunk és nem a télapónak írunk kivánságlistát. Az alkalmasság a fő kérdés és nem a hibátlanság vagy az ingyen sör és az örökélet ígérete. Nemcsak azt kéne lélekben végre elfogadnia mindenkinek, amikor a választás kimeneteleként Orbán Viktor kerül ki győztesen (ez amúgy gyakori dolog, ahogy az is gyakori, hogy Djokovics nyer egy teniszversenyt, ha engedik játszani). Nemcsak azt, hogy mások számára, mégpedig olykor közel hárommillió választó számára, a nagy matek végeredményeként a Fideszre szavazás jön ki eredményként a fejben. De azt is el kell fogadnia gondolatban, hogy akár ő maga is juthat egyszer ilyen következtetésre figyelembe véve minden körülményt, és bizony nem fog leszakadni az ég és másnap ugyanúgy felkel majd a nap.

Az emberi gondolkodás alapfunkciója, hogy megkeresi, hol a baj. Nem ez a baj. Az lenne a furcsa, ha nem találnánk. 

9272605orbanviktor.jpg

A blog 2015 végén azért indult, hogy az ideológiai szekértáborokon túllépve tiszta vizet öntsön a pohárba.
Olvasottságunk 2020-ban lépte át az egymilliót.
Posztjainkat számos országos és helyi portál megosztotta vagy hivatkozta az Indextől a Mandinerig, a Mércétől a Propellerig, a Hírolvasótól a Kapuig, a Balmixtől a social mediáig...
Köszönöm, ha lájkolod és megosztod írásainkat, kövess minket: facebook.com/kilonem100, ha támogatni szeretnél: patreon.com/kilonem100 — köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr5517470112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alöksz róz 2022.02.17. 18:47:36

"az ország nem tud kitörni a közepes jövedelmű országok gazdaságtanban ismert csapdájából" - erre az unión kívül már nincs esély, az unión belül meg nincs rá lehetőség...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.17. 21:40:36

A fő baj a Fideszszel: nem hajlandók szót fogadni Soros gaz dának.

ulpius66 2022.02.18. 10:36:32

"Mi a baj a Fidesz 12 éves kormányzásával?"

Ezzel mindössze az a baj, hogy nem a ballibsik kormányoztak!

.... és mint jól tuggyuk: "JÓL CSAK A BALLIBSIK TUDNAK KORMÁNYOZNI!"

Kivlov 2022.02.18. 10:45:47

Egy baj van vele: az Állam szerepét túl hangsúlyosra veszik.
Sok területről vissza kellene lépni és hagyni a népet saját maga "élni." Akkor is, ha a nép jellemzően elcseszné az adott dolgot. Viselje a következményeit.

ulpius66 2022.02.18. 10:53:42

A jó kormányzás a ballibsik privilégiuma, jól csak a ballibsik tudnak kormányozni!
(ebből kifolyólag mindenki más csak rosszul tud kormányozni....)

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2022.02.18. 10:59:59

@Kivlov: igen ebben van valami, lásd benzin-árstop...

pragmatika2 2022.02.18. 11:14:00

"A fejlesztések és a kormányzati politika vívmányai, a dübörgő gazdaság haszna pedig pont ott csapódnak le, ahol a Fidesz rosszul szerepel: a fővárosban és a nagyvárosokban."

A fene tudja. A falunkban kb 10 évvel ezelőtt elkészült a központi szennyvízkezelő mű, egy földutat leaszfaltoztak, ami egyszerűbbé teszi, egy kistelepülés megközelítését, a falu alsó utcáját, ami elég sz.r állapotban volt, újra aszfaltozták. Ha lakosság létszám arányosan nézzük, azt hiszem, nem vagyunk sz.rabbul ellátva, mint a nagyvárosok.
Én a legutóbbi covid rendelkezésükön akadtam ki, ami elég rossz üzeneteket hordoz, és szerintem szakmailag sem indokolható. (Nincs védettségi, csak oltási igazolvány van.)
Messzemenő következtetéseket lehet ebből az intézkedésből levonni, de semmiképpen sem a kormány javára.

Emmett Brown 2022.02.18. 11:23:59

Ha minden tökéletes lenne (lol) akkor is menniük kellene a gyerekek lelkének megmérgezése miatt.
Gyerekvédelem, hát persze

Tapi2021 2022.02.18. 11:24:07

Itt a pont:

"Jó poszt!

A kulcsmondat, amitől ránk szakadt az ég, a jogállamisági eljárások, a 7-es cikkely, a pénzmegvonás..., a hisztéria:

"Merkel is tűnhet orbáninak, olykor más eszközökkel, máskor teljesen azonos módszerekkel dolgozva. Amit ők nem tettek: nem mentek szembe a liberális kulturális hegemóniával.""

Tapi2021 2022.02.18. 11:26:14

@Kivlov: Az a baj, hogy itt mindenért (is) a kormányt teszik felelőssé! Az emberek saját hülyeségeiért is.

ulpius66 2022.02.18. 11:33:28

Egy kis reklám a ballibsiknek:

"Minden hatalom a dolgozó népé” címmel tart március 15-én kormányváltó nagygyűlést az egyesült ellenzék, vagyis az Egységben Magyarországért – a szövetség ezt pénteken közölte. A helyszín a fővárosi Műegyetem rakpart lesz."

Tapi2021 2022.02.18. 11:34:07

@A kiló nem százat jelent.: Értem a benzin ár stop szándékát, és azt, hogy nagy segítség sokaknak.
Ott van a bibi, hogy nem csak MOL, meg Shell, meg ÖMV van a piacon, hanem egy rakás kis, magánkút is, amelyek kivéreznek, mert 99%-ban ezt a két alapüzemanyagot vitték tőlük, diszkont áron.

A dolog (öröm) visszaüthet, ha az emberek azt fogják látni, hogy az ő olcsóbb tankolásuk miatt más "egyszerű emberek", családok tönkremennek.
A kormánynak X szint alatt - nem a multiknál nyilván - valami kompenzációt is adnia kellene. Adójóváírást, a nagyker. ár és a limitált ár közötti különbözet kompenzációját, ha az előbbi már nagyobb..., stb. nem tudom.

Különben éppen a választásokra fog bedőlni sok családi vállalkozás, aminek nagy füstje lesz.

Tapi2021 2022.02.18. 11:38:36

@Emmett Brown: "Ha minden tökéletes lenne (lol) akkor is menniük kellene a gyerekek lelkének megmérgezése miatt. " ????

Mire gondolsz?

Emmett Brown 2022.02.18. 11:49:04

@Tapi2021: arra, hogy a szexuális propagandáról való kérdések nélkül meglettem volna egy pár évig, valamint arra, hogy harmadikban a gyerekek az aktuálisan rosszfejnek tartott osztálytársukat Gyurcsánynak hívják.

grundigg 2022.02.18. 11:53:48

@Emmett Brown:

Hála pártunknak és kormányunknak, már a legkisebb faluban is tudja mindenki - a gyerekek is -, hogy mik azok a drag queenek, vagy mi az a transzneműség. Adjunk hálát, hogy ilyen hősiesen meg lettünk védve!

imagepeace · http://imagepeace.blogspot.com/ 2022.02.18. 12:10:32

Szép hosszú írás, sokmindenben igaz is. Lehet senkit nem érdekel de idetenném számomra mint kicsit tudatos állampolgár szerint elmulasztott illetve az elmult 3 2/3 következményeit. Az egyik az álltalad is említett egyre mélyebb és mélyebb színvonalú politikai kommunikáció és ennek ma már gazdaságilag is mérhető következményét az a lakosság között húzódó kettéosztottságot. És ez szerintem a fidesz politikai “egy a tábor egy a zászló” stratégiájának következménye, ami emlékeim szerint még a Gyurcsány kormány alatt a kokárdás storival kezdődött. Szerintem egy 3. kétharmadát és a 4. kormányzásra készülő pártnak kötelessége lenne arra törekednie hogy az ország egységes legyen. (nyílván nem tudom hogy ) de szerintem gesztusokat csak a hatalom oldaláról lehetne elkezdeni tenni és ismerve a fidesz kreativitását meg is tudnák tenni ha lenne rá szándék. A másik hatalmas problémának az igazságérzetem azt látja amit Te is érintettél, h a kormányzati politika a gyengék és a védtelenek iiletve a kevés érdekérvényesítési képességgel rendelkező szektorok és emberi csoportokat rugdossa rajtuk keresztül próbálja bizonyítani saját erősségét, és nagyjából azok aaz ágazatok lettek a legmostohábbak amik szerintem igenis a zálogai egy XXI. szdi jól működő államának, az idős-gondozás, az oktatás, a szociális szféra amik tulajdonképpen egy társadalom működését segítik és annak humánus, és jövőbeli alapjait jelentik.. Biztos lesz még gondolatom ha mégegyszer elolvaslak.

Randy Marsch 2022.02.18. 12:14:51

@imagepeace: rosszul emlékszel, Kornis Mihállyal kezdődött

"Őszintén. Mi, liberálisok pedig képtelenek vagyunk kimondani, amit szerintem valójában érzünk, hogy ti. mi még sokkal jobban: gyűlölünk titeket mint ti minket."

talán 1993.

Tapi2021 2022.02.18. 12:18:15

@Emmett Brown: Az meg van, hogy a szexuális propagandát nem a kormány kezdte (volna), hanem a ballib-LMBTQ/gender szekták? Ők terveztek "érzékenyítő" tréningeket a mi óvodás és kisiskolás gyerekeinknek. Arról, pl., hogy a fiúknak teljesen rendjén való, normális és egészséges dolog leszopni egy másik fiút..., stb.

Erre a kormányunk és mi, meg azt mondjuk, hogy el a kezekkel a gyerekeinktől, mert ez meg szerintünk a gyerekek megrontása! És ez valóban az.
Abban az életkorban, amikor a serdüléssel, a szexuális ösztönök felpörgésével, az első - gyakran kudarcos - szerelmekkel egyébként is elég megküzdeni való van.

Mi azt gondoljuk, hogy senki (felnőtt) ne folytasson érzékenyítést a saját szexuális életéről, irányultságáról, álláspontjáról.mások gyerekeinek.
Vannak erre hivatásos, képzett szakemberek.

Plusz, ne olyan módon népszerűsítsenek sajátos szexuális irányultságokat és szokásokat, mások gyerekeinek, amelyekről évezredes viták vannak, és a legtöbb vallásban bűnök. Így a kereszténységben, a zsidó vallásban, az iszlámban... Tehát vallási és erkölcsi kérdés is.

A Gyurcsányos dolog meg visszafelé is működik! Az én gyerekemet azért cikizik, mert kedveli Orbánt. (Hozzáteszem: egyházi iskolában!)

Tapi2021 2022.02.18. 12:21:57

@imagepeace: "egyre mélyebb és mélyebb színvonalú politikai kommunikáció és ennek ma már gazdaságilag is mérhető következményét"

Például?

birkamenet 2022.02.18. 12:24:06

@alöksz róz: az ország nem tud kitörni a közepes jövedelmű országok gazdaságtanban ismert csapdájából" - erre az unión kívül már nincs esély, az unión belül meg nincs rá lehetőség... "

Háigen mer ahhoz tanulni kéne, meg pontosan meg szépen dógozni, nem pedig kétmilliós orránál fogva vezetett csöcselékként állandóan az EU ellen harcolni, meg a fantomokkal hadakozni, meg Sorosozni, Brüsszelezni meg migráncsozni.

Érdekes, amely országok vitték valamire, azoknak nincsnek ilyen gondjaik és fantomok elleni háborúik.

grundigg 2022.02.18. 12:27:38

@Tapi2021:

Szerintem ha téged valóban érdekelne a gyerekeink jelene és jövője, akkor nem egymást leszopó óvodás kisfiúkról fantáziálnál, mindezt kivetítve meg nem nevezett szervezetekre, akik már éppen pont ezt akarták volna propagálni, hanem mondjuk azzal foglalkoznál, hogy miért van hiány óvodapedagógusból, és azt hogyan lehetne megszüntetni.

imagepeace · http://imagepeace.blogspot.com/ 2022.02.18. 12:30:57

@Randy Marsch: Lehet , számomra a különbség hogy amíg Korniss mondata egy értelmiségi kiskörúton belüli mondat maradt ma viszont ez a hivatalos kormány-párt álláspont. És ahogy írtam gesztusokat mindig a hatalom oldaláról kell elkezdeni szerintem.

Tapi2021 2022.02.18. 12:32:12

@imagepeace: "kormányzásra készülő pártnak kötelessége lenne arra törekednie hogy az ország egységes legyen. (nyílván nem tudom hogy )"

Más sem tudja! Mert nem is lehetséges!
Már 1848-ban sem volt teljes egység, nagyon sokan császárhűek maradtak és segítették a forradalom leverését.
1956-ban ugyanígy.
Meg mindig.

Ez egy utópia.
Azért különbözőek a pártok, és a politikák, mert nem egyeznek, mert mások a prioritások, a célok, az ideológiák... Aki nem ért egyet az aktuális kormánypártokéval az sosem lesz egységben velük és fordítva.
Minél előbb látjuk ezt be, annál hamarabb élünk a realitásban.

" de szerintem gesztusokat csak a hatalom oldaláról lehetne elkezdeni tenni és ismerve a fidesz kreativitását meg is tudnák tenni ha lenne rá szándék. "

Nem feltétlenül. Az ellenzéknek sem kellene mindig, mindent szarozni, börtönnel fenyegetni a kormányon lévőket, minden intézkedésük eltörlésével kampányolni, stb. Néha egyet is lehetne érteni. (De ez még a minél gyorsabban, minél többeket beoltani, védetté tenni ügyben sem ment.) Csak ez kontraproduktív, mert ellenérdekeltek a kormány(ok) sikerében. Tehát marad a minden szar, tolvajok, rablók, diktátorok vagytok narratíva. Ez sem segíti az egységet, de még egy működő kiegyezést sem.

Emmett Brown 2022.02.18. 12:36:13

@Tapi2021: hát persze, hogy így volt.

Szokásos Fideszes szalmabáb

HaD 2022.02.18. 12:36:15

mert hazudnak éjjel..hazudnak nappal..

HaD 2022.02.18. 12:39:02

"nota bene":):) gyurcsányt azért találták ki az elvtársak még mikor meghírdették a "lehet több párt de minegyikben mi leszünk..." doktrinát,hogy a haverjaival (orbán és bandája) megosszák a magyar társadalmat...ezért "nota bene" ez nem csak orbáncék sara.

birkamenet 2022.02.18. 12:39:58

@Tapi2021: "Az én gyerekemet azért cikizik, mert kedveli Orbánt. (Hozzáteszem: egyházi iskolában!) "

Na látod, menyivel boldogabb lenne a fiad élete, ha a sok balliberó kisministránsnak megtanították volna, hogy nem kell a buzikat cikizni. Egyesek Emily Ratajkowskira élveznek, a másképp érző fiúk meg orbánra.

Meg legfőképp azt kellene megtanítani ennek a kétmilliós tőzegagyú birkának, hogy a szexuális orientáció az nem választás kérdése hanem a hormonok által meghatározott adottság, érzelem alapú dolog. Mehet a fidernyák az óvodába meg isklába népszerüsiteni a Szájerjóskát, ha a fiúkák hormonjai nem erre vannak beállva, akkor a büdös életben nem fognak szájerjóskázni. A fidernyák propagandista nem fogja tudni senkinek az érzelmi müködését megváltoztatni.

HaD 2022.02.18. 12:41:54

a hamatgyenge ellenzék nem véletlen müve...kerestek balekokat majd röhögve nézik a háttérböl hogy ismét "kiderül" hogy ök a fasza csávók. eccerü játék ez...csak kell hozzá két tanult komcsi(komcsinak tanult gátlástalan senki:)) mint gyurcsány meg orbán és már müködik is.

Tapi2021 2022.02.18. 12:43:47

@imagepeace: " h a kormányzati politika a gyengék és a védtelenek iiletve a kevés érdekérvényesítési képességgel rendelkező szektorok és emberi csoportokat rugdossa "

Hogyan rugdossa?

Egyes stratégiai csoportok PLUSZ támogatása (családok, több gyerek, középosztály megerősítése...) nem jelenti azt, hogy aki nem kap éppen plusz támogatást, az rugdosva van.
Ez egy butaság, amit pl. sok gyermeket nem vállaló, vagy egy gyerekes is előhúz. Akiknek nem lesz kevesebb, csak nem kapnak PLUSZT, hiszen NEM IS VÁLLALNAK plusz terheket.
A jövő adófizetőjét, ország fenntartóját azok termelik ki, akik többet vállalnak, ezért kapnak vissza többet. Nem csak úgy.

Ma senki nincs ellátás nélkül. De nyilván minden ellátás lehetne több is.
Ahogy az eü. és oktatásügyi dolgozók és mindenki más fizuja is. Végül is csak több adót kellene hozzá befizetni!
(Talán ezért próbálja ez a kormány inkább a magánszektorba nyomni az embereket - dolgozni -, hogy ne közpénzből éljenek tömegek.)

Tapi2021 2022.02.18. 12:51:59

@grundigg: Ne terelj! Ez két külön téma!

Egyébként az imént írtam: a közszféra ADÓBÓL van fizetve, tehát ha hajlandó vagy több adót fizetni, sokkal jobb fizukat kaphatnak a te és az én adómból a szociális és közszférában dolgozók.
Egyébiránt meg amíg nagyvárosokban is vannak 700-1000 forintos órabérek, gyakran igen szar melókért, meg be sem jelentve, nulla egzisztenciális biztonsággal, stb., addig így nézzük pl. a pedagógus pályát...

alöksz róz 2022.02.18. 12:53:26

@birkamenet: köszönjük, matyi. ha nem tűnt volna fel, az összes kk-európai országnak ez a gondja
pedig ott nincs sorozosás, csőcselék stb.
az egész eu-s "felzárkóztatási" modell "hibás" ebből a szempontból.
pontosabban nem is hibás, hanem jól kitalált, csak nem nekünk van jól kitalálva...

Tapi2021 2022.02.18. 12:56:59

@Emmett Brown: Miért, szerinted hogy volt?
Egyik reggel felkelt Orbán és azt mondta: igaz, hogy sehol senki nem akar bemenni az iskolákba LMBTQ-t propagálni, de indítsunk egy (ellen-)kampányt és álljunk bele a szarviharba, amit ezért kapunk a felvilágosult Európától!? Mert egyébként halálra unjuk magunkat.

Így?

Emmett Brown 2022.02.18. 13:24:39

@Tapi2021: nem.

Leszól a propagandagyárba, hogy kéne gumicsont, erre beindul a brainstorming, majd a potenciális témákat addig finomítják a fókuszcsoportos teszteken, ameddig ki nem derül, hogy melyik a legjobb narratíva. És ebben az is benne van, hogy milyen szarvihar jön (mellesleg minél nagyobb annál jobb, mert szemmel láthatólag a szezonokon átívelő "kívülről támadnak minket, de én állom a sarat" motívum elég jól pörög).

A klasszikus legkisebb királyfi szerep, amit kajál a nép. Nyilván Soros az egész világot tudja befolyásolni, csak minket nem.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.02.18. 13:28:13

@imagepeace: gesztusok. fidesztől. Aha. Uggyanmááár...!!!

alöksz róz 2022.02.18. 13:28:47

@Tapi2021: "a közszféra ADÓBÓL van fizetve, tehát ha hajlandó vagy több adót fizetni, sokkal jobb fizukat kaphatnak a te és az én adómból a szociális és közszférában dolgozók." - erre sokkal jobbat tudok, az állami (és önkormányzati) alkalmazott bürokraták felét ki kell rúgni a picsába, mert nemhogy felesleges, de egyenes káros a létezésük.
amit rajtuk megspórolunk, mehet a többiek fizetésemelésére.

imagepeace · http://imagepeace.blogspot.com/ 2022.02.18. 13:29:21

@Tapi2021: Te egyénekről beszélsz ( családtámogatás) én meg intézményi rendszerekről.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2022.02.18. 13:35:17

@Emmett Brown: én inkább kollegáddal, JK Rowling-gal értek egyet a témában. Nem annyira Orbánnal, de tkp. nincs nagyon kivetnivaló a tematikában. Tisztázandó értékválasztási kérdés, amire alkalmas lenne a népszavazás, de értelmes vita ebben az országban nem lesz erről.

birkamenet 2022.02.18. 13:35:42

@Tapi2021: "Ahogy az eü. és oktatásügyi dolgozók és mindenki más fizuja is. Végül is csak több adót kellene hozzá befizetni! "

hehe, ti fidernyákok vagytok boldogk attól, hogy Mérszaros meg a felsö 30 ezer 400 milliárdos adókímélést kapott orbántól az egykulcsos lopójáték keretében. 12 éve nem esik le a birkatáborotokban a tantusz, hogy a szopóágra ti kerültetek az adó nem befizetésekkel, nem pedig a NER elit!

De azért itt őrjönktök 12 éve, hogy nehogy meg legyen már progresszív adóztatva a felső 100 ezer, mert kivándorolnak, oszt akkor mi lesz velünk, egyszerü birkákkal?

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2022.02.18. 13:36:15

@HaD: van egy ilyen érzése az embernek, de ez tkp. konteóba hajlik, ha kibontod

Emmett Brown 2022.02.18. 13:36:36

@imagepeace: hiszen az intézmények veszélyesek, csak a személyi függés a kívánatos, mert az könnyebben irányítható.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2022.02.18. 13:40:39

@imagepeace: Köszönöm szépen a reakciót és az olvasást.

birkamenet 2022.02.18. 13:44:11

@alöksz róz:

nem Ner harcosom, semelyik KKE-i országnak nincsenek olyan gondjai hogy fantom ellenségeket gyárt és az ezek elleni fantom szabadságharcra hergeli az arra fogékony birkáit, és erre a fantom harcokra pocsékolja el az eröforrásait (kivéve a félkegyelmü polákot, aki azt hiszi, hogy érdemes orbánt utánoznia - errefel az EU orbánnal együtt süllyeszti el a hülyegyereket)

Mindegyik KKE-i ország amelyik nem hülyitette bele magát a fantom harcokba, le tudott faragni az elmúlt 12 évben az EU átlaghoz való hátrányából. Kivéve egy f-sz országot. Na kitalálkod, hogy Orbansiztánról van-e szó?

imagepeace · http://imagepeace.blogspot.com/ 2022.02.18. 13:48:20

@Tapi2021: sajnos nem találom a hivatkozást Tölgyessy Péter írta valahol és ott szektorok működésével is alá volt támasztva.. De egyet is tudok érteni vele. a csípőből rosz amit a amásik oldal mondd az tényleg nem segíti a kreatív és közös gondolkodást.

Emmett Brown 2022.02.18. 13:50:32

@A kiló nem százat jelent.: a meleg=pedo kinyilatkoztatás után ez nem lehet értékválasztás, ne bolondozz már. Ilyen felütéssel nem lehet problémákat megoldani

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2022.02.18. 13:58:34

@Emmett Brown: Az androfil homoszexuálisok között valóban nagyobb arányban vannak pedofilok, de a pedofilok zöme heteroszexuális és férfi. Ez egy valóban létező és vizsgált probléma. De a való életből is tudjuk: Srác-fürdő, pederasztia. Régi jelenség.

Tapi2021 2022.02.18. 14:02:09

@Emmett Brown: "Leszól a propagandagyárba, hogy kéne gumicsont, erre beindul a brainstorming"

Ja értem. Ahogy ezt ti elképzelitek.
Nyilván odaképzeltétek a borítékolható EU-s hisztériát is, nem? Mert OV biztosan kalkulált volna vele! És gyorsan lefújja. Miért nyitna a meglévő frontok mellé egy újabbat??? Illogikus.

Orbánéknak ez olyan, mint púp a hátukon. Békességben szeretne mindenki kormányozni, nem biliket borogatva magára szándékosan.

Nagyon rosszul ítéled meg OV-t, ha ennyire hülyének nézed, hogy betenne saját magának szándékosan.
Szó sincs róla.

Ez is egy a ti hamis toposzaitokból.

Olyanná akarjátok formálni Orbánt, amilyennek ti szeretnétek látni! Na, ez a szalmabáb!

Kivlov 2022.02.18. 14:03:25

@Tapi2021:
A kormányt, a szomszédot, a világot, minden és mindenkit.
A hülye magyar azt hiszi, azért keres még mindig sz*rul, mert a szemét XYZ miatt. Saját tetteiért, döntéseiért felelősséget vállalni nem tud, és nem akar. És sajnos erre a politika is ráerősít, 50-60 éve.

Tapi2021 2022.02.18. 14:04:17

@imagepeace: Vagyis? Hogyan lehet intézményi rendszerekkel gesztusokat tenni?
Átengedni őket az ellenzéknek?
Vagy mire gondolsz?

Randy Marsch 2022.02.18. 14:17:26

@imagepeace: jaja, a lavina is egy kis db hógolyóból lesz..

mellesleg marha nagy értelmiségi aki ilyeneket mond

Tapi2021 2022.02.18. 14:18:12

@Emmett Brown: " a meleg=pedo kinyilatkoztatás után ez nem lehet értékválasztás, ne bolondozz már. Ilyen felütéssel nem lehet problémákat megoldani "

Mivel mindkettő bűn mind a keresztények, mind a hívő zsidók, mind a muszlimok és sok más vallási közösség számára, a különbségtétel nagyon elméleti! Úgy vetődik fel: a két tiltott bűnből melyik a nagyobb?

Aztán lehetne méricskélni, de minek?

Másrészről úgy is felvethető, hogy ha az EMBER döntésétől függ, hogy mi bűn, mi nem az, akkor, ahogy kivettük a homo-LMBTQ bűnöket ebből a kategóriából, miért ne vehetnénk ki a másikat (pedo-) vagy bármit is?!
(Nyilván a vallási közösségeknek nincs módjukban kivenni ezeket a bűnök közül! Ez fontos!)

A muszlimoknál eleve igen csak alul van a korhatár a szex-házasság kombónál, ha az egyébként megfelel az iszlámnak. Tehát, ami nekünk már bőven pedofília, az nekik évezredes normális rend. (És köztünk is élnek olyanok, akiknél ez - mondjuk úgy - nem kardinális kérdés...)

Magyarán emberi döntések, szempontok, ideológiák vagy vallások vannak ezek mögött is.
Ahogy ebből kifolyólag a mögött is, hogy kinek, mit engedünk meg, hogy tanítson az iskoláinkban a gyerekeinknek?

konrada 2022.02.18. 14:19:31

@Tapi2021: Ennél Orbán sokkal dörzsöltebb. Ő pont hogy számított erre, és eleve úgy volt megtervezve, hogy erre mutogatva hitelteleníti el azokat a kritikákat is, amelyek jogosak.
Nagy gondban lenne, ha az EU bürokrácia ráhagyja ezt...;))

Tapi2021 2022.02.18. 14:19:45

@Emmett Brown: Ja egyébként a meleg = pedo narratíva a TIÉTEK!
A kormányoldal sosem mondta, kommunikálta ezt!!!

Ezt fontos tisztázni.

Tapi2021 2022.02.18. 14:36:09

@konrada: Nem gondolom. Komoly stressz ez nekik. Sosem vágyott arra, hogy eljátssza az Európa Rosszfiúja szerepet. Ki vágyna erre ép ésszel? Meg ami gyűlölet cunami vele jár.

Csak hát a világunk megy valamerre, amire reagálni kell. Egy ker.demokrata kormánynak ker.demokrata értékrend szerint, mert ezért szavaznak rá a keresztények (konzik).

A reakciók is mások a világban zajló dolgokra. A magyar ker.dem. pártok és kormányuk, keresztény reakcióval, a német ker.dem. pártok - lásd CDU - meg a C tervezett elhagyásával reagál. A finn kormányzat meg, ahol államvallás a lutheránus, bírósággal már egy bibliai idézetre is!!!

grundigg 2022.02.18. 14:36:34

@Tapi2021: "Ne terelj! Ez két külön téma! "

Hát pont ez az. Ez két külön téma, az egyik a valóság, a másik pedig a fantázia birodalmából. Szerintem meg az terel, aki görcsösen megpróbálja az előbbiről az utóbbira terelni a figyelmet.

Azt meg végképp nem tudom értelmezni, hogy "ha hajlandó vagy több adót fizetni, sokkal jobb fizukat kaphatnak". Nem kérdeztek meg ugyanis se arról, hogy mennyit akarok adózni, se arról, hogy mennyi legyen az óvónők fizetése. De nem baj, mert arról legalább megkérdeznek, hogy szeretném-e, ha Soros átoperálná a gyerekeimet. Ahogyan a blogger fogalmaz: "Tisztázandó értékválasztási kérdés"! :)))) Izgulok is, hogy a tisztázandó értékválasztási kérdésre 99,8% fog-e egyformán szavazni, vagy csak 99,6%.

grundigg 2022.02.18. 14:44:35

@Tapi2021: "Mivel mindkettő bűn mind a keresztények, mind a hívő zsidók, mind a muszlimok és sok más vallási közösség számára, a különbségtétel nagyon elméleti! "

A keresztények számára a házasságtörés is bűn, a katolikusok szerint a válás is, sőt az is, ha úgy élsz nemi életet a házastársaddal, hogy nem akartok belőle gyereket. Nem beszélve az önkielégítésről.

A 10-15 gyerekeseket leszámítva nyilvánvaló, hogy minden katolikus követ el ilyen jellegű szexuális bűnöket (vélhetően még ők is), így akár azt is fejtegethetnéd, hogy a katolikusok és a pedofilok közt a különbség "nagyon elméleti". És hát minek is méricskélni! Ok, hogy te ezt így gondolod, de ehhez mégis mi köze van az államnak vagy a politikának?

Tapi2021 2022.02.18. 14:48:41

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: "ja, addig tanároknak kuss a nevük...? "

Meddig?

Amúgy igen. Amíg milliók keresnek nehezebb melókkal sokkal rosszabbul, amíg nekik "nyugdíjas" állásuk van, míg mások azt sem tudják, a jövő hónapban lesz-e meló, meg még hány szakmára kell magukat átképezni a menedzsertől, a biztosítási ügynökön át a bolti eladóig, néhány évente akár..., stb., addig igen.

Amelyik azt mondja, hogy úgy választotta ezt a hivatást, hogy nem volt tisztában a feltételekkel, seggbe kell rúgni. Stb.

Most talán úgy tűnik, hogy tanárellenes vagyok, de szó sincs róla.
Szeretném, ha jól keresnének. Sőt, hogy mindenki jól keressen. Én is. És ne évente, kétévente máshol...

De felteszem újra: honnan van a közszféra költségeire a fedezet?

Tapi2021 2022.02.18. 15:01:47

@grundigg: "így akár azt is fejtegethetnéd, hogy a katolikusok és a pedofilok közt a különbség "nagyon elméleti". És hát minek is méricskélni! Ok, hogy te ezt így gondolod, de ehhez mégis mi köze van az államnak vagy a politikának? "

Nos az a köze, hogy a bűnös katolikusok nem akarnak bemenni az ovikba, sulikba a házasságtörésről, önkielégítésről... stb. beszélgetni a gyerekekkel, ezeket normálisnak, választhatónak, nem bűnnek beállítva. Mert ők tudják, hogy ezekkel bűnben vannak! Ez nagyon nagy különbség! Ha mégis beakarnának menni erről "érzékenyíteni" a mások gyerekeit, mindenki jogosan várná el az államtól, hogy ne hagyja!

Főleg úgy ne, hogy 1. a szülőnek nem kell beleegyeznie, 2. kötelező és a szülő, ha akar sem szólhat bele/ellene semmit.

Ahogy ez már több nyugati országban bevett eljárás. Itt ne legyen az!

grundigg 2022.02.18. 15:09:51

@Tapi2021: Gondolom, akkor arról is lesz népszavazás, hogy nehogy a fogamzásgátlásról beszélgessenek kamaszgyerekekkel az iskolában, mert a katolikusok szerint az bűn. Keresztény kormányunk már biztosan fogalmazza is a kérdéseket.

alöksz róz 2022.02.18. 15:26:41

@grundigg: "Gondolom, akkor arról is lesz népszavazás, hogy nehogy a fogamzásgátlásról beszélgessenek kamaszgyerekekkel az iskolában, mert a katolikusok szerint az bűn." - ez a csúszós lejtő nevezetű érvelési hiba :-)

Tapi2021 2022.02.18. 15:27:05

@grundigg: Lehetne, de ez nyilván nem ugyanaz a fenyegetettség. A fogamzásgátló nem befolyásolja a szexuális orientációt és nem okoz zavart a fejekben, mint az egymásnak ellentmondó pogány és keresztény (zsidó, muszlim, stb.) tanítások a szex "nem hagyományos" formáiról.
A kérdés egyébként sem maga a téma, hanem a HOGYAN? Hogyan beszélünk a gyereknek a szexről, a fogamzásgátlásról, önmegtartóztatásról, LMBTQ formákról...?

A keresztény nevelésű gyerek is hall(jon) mindenről, legyen képben, ez nem kérdés. Csak az, hogy milyen világnézetben tálalva kapja az infókat!
Ez nem mindegy.

Emmett Brown 2022.02.18. 15:34:23

@Tapi2021: békességben szeretne kormányozni

Ez valami zseniális, baszod.

alöksz róz 2022.02.18. 15:40:21

@birkamenet: mert mi köze annak a gazdasági fejlődéshez, matyesz/úrfi? :D
nem azzal van a baj, hanem magával a gazdasági modellel. amit a ballibek mellett pl varga mihály is képvisel. bár azt a javukra lehet írni, hogy kényszerpályán vannak a bokros-dúlás óta. de azon is lehet menni jobban is szarabbul is. de hát mint tudjuk, a gyorsabb haladás se feltétlenül jobb, ha eleve rossz az irány :-))

a hazudozástól meg végképp nem tudom, mit vársz

Emmett Brown 2022.02.18. 15:42:05

@alöksz róz: mint ahogy az "előbb utóbb a pedofília is legális lesz" is

GyMasa 2022.02.18. 15:42:56

@grundigg:
"Szerintem ha téged valóban érdekelne a gyerekeink jelene és jövője,... "
Szerintem, ha neked lenne gyereked, akkor te is felháborodnál, ha az óvodából egy nap úgy jön haza a gyerek, hogy azt hiszi a gyereket a gólya hozza, de elmagyaráztál neki, hogy buzulni úgy kell, hogy a fiúk egymás seggébe dugják a kukijukat!!
EZ konkrétan megtörtént a Norvégiában élö ismerösömmel!
Ha szerinted ez nem undorító söt, 6 éves kor alatt helyénvaló, akkor neked valami nagyon nagy baj van a fejedben...

Tapi2021 2022.02.18. 15:45:12

@Emmett Brown: A valóság, igazság mindig egyszerű! :-)

A karaktergyilkolás - pl. Orbán ellen, most már évtizedek óta - meg bonyolult, sok kitalációval, rávetítéssel, hazugsággal, fals narrációkkal. (Ahogy a mások karaktergyilkolása is az, hiszen valós elemekkel kell hamis képet retusálni. Van aki ehhez több, van aki kevesebb alapanyagot ad. A kevesebbnél többet kell hozzáhazudni. Ez így működik.)
De sokat segíthet a ráció annak megítélésében pl., hogy vajon tényleg annyira ostoba valaki, hogy kiálljon önként egy kivégzőosztag elé?
Nem lehet, hogy tényleg nem volt más választása? ...

Tapi2021 2022.02.18. 15:51:42

@Emmett Brown: Mit? Hogy előbb-utóbb legális lesz a pedó is?

Ballib kormányok alatt simán, az ő kormánya alatt biztosan nem.

Mint írtam, ha ez csak emberi döntés kérdése...

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.02.18. 15:54:15

@Tapi2021:... Háát, ha már tíz éve előre megyünk nem hátra...

Emmett Brown 2022.02.18. 15:59:39

@Tapi2021: "a homoszexualitás is jelen van a világban aztán, hogy ez elvezet-e a pedofíliához vagy nem, arról van egy nagyon nagy vita" ezt bírta mondani

GyMasa 2022.02.18. 16:04:32

A poszthoz pedig:
Elöször a családi pótlék/adókedvezmény téma:
Ma minden 100kHUF megkeresett pénzböl kb 15000 HUF az szja, azaz, egy 3 gyerekes családnak, ha igénybe akarja venni mind a 99000 HUF kedvezményt, akkorkb 650 000 HUF családi jövedelmet kell felmutatnia.
Egy Lidl eladó, Szegeden 300 000 HUF kezdöfizetést kap.
Tehát, aegy LIdl- ben dolgozó házaspár már 10%-nyi pótlékkal is igénybe tudja venni a teljes támogatást.
Afelett nem jár semmiféle többlettámogatás.
Azaz az 1.2 milliót keresö mérnökök is pontosan ugyanannyi támogatást kapnak, mint a Lidl eladók.
Szóval, szerintem el kellene mostmár engedni, ezt a "jobban támogatjha a _GAZDAGOKAT_ " sületlenséget, mert ez tényszerüen nem igaz!
Azaz, ne tekintsünk már egy Lidl eladót gazdagnak!
Még a középosztálynak is csak max a legalja az a pozíció...

Aztán, amik szerintem a fidesz valós hibái:
- A rezsicsökkentés. Egy rettenetesen demagóg megoldás. ÉN preferálom, ha olyan gazdag vagyok, hogy ki tudom fizetni, bármennyibe is kerül...
(ugyanez pepitában a benzinár, meg az élelmiszer árstopp)
- Amit tavaly az oltásokkal produkáltak, a tavaszi-koranyári kampányukkal. ELhitették az emberekkel, hogyha beoltatják magukat, akkor minden oké lesz, és azzal le van gyözve a covid. Sajnos az a baj, hogy akik juniusig-júliusig beoltatták magukat, azoknál pont elmúlt az oltás védelme, mire a 4. hullám elkezdett igazán erösen terjedni. Tehát a teljes oltási kampány elhibázott és nagyon rosszulk kommunikált volt. És, úgy látom, ennek a rossz kommunikációnak is nagy szerepe volt benne, hogy milyen elutasított az oltás.

a nagy hohohorgász 2022.02.18. 16:19:24

@GyMasa: tessék mondani és te ugye tudtad hogy pontosan akkor jön a 4. Hullám meg hogy jön egyáltalán 4. Hullám?????? Mekkora barom vagy

erol 2022.02.18. 16:23:35

@GyMasa: "Azaz az 1.2 milliót keresö mérnökök is pontosan ugyanannyi támogatást kapnak, mint a Lidl eladók."
Szuper, csak azt nem értem, hogy aki több mint egy millát keres havonta, azt minek támogatni és aki kevesebbet mint 300 e azt meg miért nem. Nem tűnik logikusnak.

a nagy hohohorgász 2022.02.18. 16:24:46

@GyMasa: a hatósági áras farhát/benzin/ aram demagógia de a 8. Választható gender az letszukseglet. Így gondoltad??????

a nagy hohohorgász 2022.02.18. 16:25:45

@erol: azért te selejt mert elegünk van az ingyenelokbol

alöksz róz 2022.02.18. 16:27:55

@erol: "Szuper, csak azt nem értem, hogy aki több mint egy millát keres havonta, azt minek támogatni és aki kevesebbet mint 300 e azt meg miért nem" - legyen az is 1,2 millát kereső mérnök, problem solved

GyMasa 2022.02.18. 16:27:58

@a nagy hohohorgász:
"tessék mondani és te ugye tudtad hogy pontosan akkor jön a 4. Hullám meg hogy jön egyáltalán 4. Hullám?????? Mekkora barom vagy"
Abban bizots voltam, hogy nem a nyár közepén fog jönni...
És az is biztos volt, hogy jönni fog.
Ha úgy hitted, hogy nem, akkor te kb. egyedül voltál az országban.

GyMasa 2022.02.18. 16:30:07

@erol:
"Szuper, csak azt nem értem, hogy aki több mint egy millát keres havonta, azt minek támogatni és aki kevesebbet mint 300 e azt meg miért nem."
Te neveltél már gyereket?
Vagy van gyereked?
Mert ezen az alapon, minek adni családi pótlékot is???

" Nem tűnik logikusnak."
Neked nem tünik annak.
De, látom, te sem értetted meg, miröl is írtam.

erol 2022.02.18. 16:30:33

@Tapi2021: "honnan van a közszféra költségeire a fedezet?"
Miért a focira honnan van?

GyMasa 2022.02.18. 16:33:10

@GyMasa:
"....azt minek támogatni és aki kevesebbet mint 300 e azt meg miért nem"
Egyrészt 3 gyerekkel majdnem pontosan ugyananyyi támogatást kapnának mindketten, 2-vel meg pontosan ugyanannyit.
Másrészt, ha az 1,2 milliót keresöt nem támogatod, akkor az szimplán diszkrimináció...
Jah, és az alanyi jogon járó CSP-vel is támogatod a millió felett keresöket, szóval nem teljesen világos, hogy akkor tulajdonképpen mit is akarsz...

GyMasa 2022.02.18. 16:34:57

@a nagy hohohorgász:
Öööö, nem tudom.
Nem írtam a 8. genderröl.
Szerintem egy "gender" sincs.
Vannak nök, meg férfiak.
Meg vannak heterók, biszexek, meg homok.
Nem tudom, ,miért kell ezt túlbonyolítani.

erol 2022.02.18. 16:35:19

@a nagy hohohorgász: Oké akkor támogassuk a millárdosokat és akkor nem lesznek ingyenélők. Egyébként miért "ingyenélő" aki keveset keres? Az ingyenélő az aki egyáltalán nem dolgozik, tehát semmit sem keres nem?

alöksz róz 2022.02.18. 16:36:26

@erol: legyen az is milliárdos, csak rajta áll

erol 2022.02.18. 16:36:40

@GyMasa: Van gyerekem, de hogy jön ez ide?

GyMasa 2022.02.18. 16:38:04

@erol:
Mondjuk, hogy úgy tünik, hogy nem vagy tisztában a felnevelésének a költségeivel.

erol 2022.02.18. 16:40:31

@GyMasa: Aki keveset keres az is adózik, tehát az ő adójából is támogatod a milliót keresőt. De mi ebben a jó? Aki jól keres nem fog több gyereket vállalni néhány ezer forint plusszért.

GyMasa 2022.02.18. 16:40:32

@A kiló nem százat jelent.:
Az jó, akkor még lejjebb kerül a limit...
Tehát, akkor már egy vidéken, alapbéren bejelentett bolti eladó házaspár is ki tudja maxolni 3 gyerekkel az összes családi kedvezmény...
Szóval, akkor el lehet engedni a "ne támogassák a gazdagokat!" jellegü kijelentéseket?

erol 2022.02.18. 16:41:31

@GyMasa: Hogy a fenébe ne lennék tisztában?

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2022.02.18. 16:42:57

@Emmett Brown: valóban van egy vita, és szerencsétlen mondat. A vita nem arról szól, amit Orbán fél mondattal elénk lök, de nem ez a lényeg. A homoszexualitással kapcsolatban is fokozottan védeni kell a gyerekeket, nem csak a pedofíliával szemben. Az egy teljesen valid jelenség, hogy nő a nemi diszfóriás kislányok száma pl. Miért ne kéne ez ellen fellépni?

a nagy hohohorgász 2022.02.18. 16:44:51

@GyMasa: na te olyan vagy mint a matyi. Az is matyi eloszlassal kiszamolta 2022ben!!!!! hogy a kormány bizony rossz döntést hozott vakon ( mint ahogy az egész világ vakon volt) 2021 ben!!!!!!!! Te azt is meg tudod előre josolni ma hogy ki nyerte az első világháborút???????

Billy Hill 2022.02.18. 16:45:29

@Tapi2021: "Orbánéknak ez olyan, mint púp a hátukon. Békességben szeretne mindenki kormányozni, nem biliket borogatva magára szándékosan."

Az a helyzet, hogy ezt az egy gyermekvédelminek nevezett szabályozást eléggé rossz ütemezéssel hozták meg. Maguk is elmondják, hogy már csak hetekre voltak az RRF forrásokról (újjáépítési és helyreállítási alapról) való megegyezésről az EU-val. De most a gonosz EU nem köti meg az országgal, mert pedofiltörvény...

Akkor mi a pék farkáért nem lehetett még várni egy hónapot?! Lezsírozni a pénzt, és utána törvénykezni... Vagy tényleg már ott álltak a drag queen-ek álló szerszámmal az osztálytermek ajtajai előtt, azért kellett annyira sietni? Iskolaőrök nem tudták volna visszafogni őket ideiglenesen? :-)

(U. i. Szomorúnak tartom, hogy az ún. drag king-ekről senki sem beszél, vagy pl. a bio queen-ekről. ;-) Annyival több átöltözési szokás van még, amiről még a T*lex meg a *44 sem ír...!)

a nagy hohohorgász 2022.02.18. 16:46:46

@erol: akkor visszakerdezek: szerinted miért "milliárdos " aki havi egy millát keres??????

erol 2022.02.18. 16:47:51

@alöksz róz: " legyen az is milliárdos, csak rajta áll"
igaz, Felesleges bárkit támogatni, ha pézre van szüksége a lakosságnak, legyenek milliárdosak, oszt' jónapot.

GyMasa 2022.02.18. 16:49:35

@erol:
"Aki keveset keres az is adózik, tehát az ő adójából is támogatod a milliót keresőt."
Igen, és, aki keveset keresik, de nem adózik annyit, mint amibe mondjuk a rendörség, meg a tüzoltóság rá esö részének a fenntartása kerül, ahhoz is kimennek ezek, ha bajba kerül.
Akkor az 1M felett keresök béréböl támogatod, hogy ne égjen le a "szegények" háza?
Vagy, ha én sokat keresek, akkor nekem a tüzoltók mellé kijön egy VIP csapat is, akik felvernek nekem egy mobil sátrat, és masszázzsal, meg pezsgövel kína´lnak, amíg végignézem, ahogy leég a ház??

" De mi ebben a jó?"
Tudod, ezt hívják úgy, hogy "társadalom".
Mindenki beletesz a képességei szerint, és elfogadja, hogy lehet, hogy többet kell betennie, mint amennyit visszakap belöle.
Cserébe nem lesz az út szélén hagyva.
(és nem akarom hallani , hogy orbánék kiket hagynak az út szélén...)

"Aki jól keres nem fog több gyereket vállalni néhány ezer forint plusszért."
Egyrészt a gyerekvállalás CSOKkal, meg autótámogatással együtt simán milliós, tízmilliós nagyságrend, másrészt meg Jobb a mostani rendzser, mint, ami azelött volt, hoyg egy bizonyos réteg csak a megélhetése biztosítása végett gyártotta a gyerekeket, akikkel aztán újból kitermelte a saját nyomorát...
Ezen felül pedig, azért jól esik még az a "néhány ezer plusz forint" is.

GyMasa 2022.02.18. 16:50:09

@erol:
Akkor miért akarsz rosszat saját magadnak???

GyMasa 2022.02.18. 16:51:27

@a nagy hohohorgász:
Neked mi bajod van?
Ennyire beleléptem a véleményemmel a kicsi érzékeny lelkedbe, vagy mi?

grundigg 2022.02.18. 16:51:32

@GyMasa: Készséggel elhiszem, hogy pont ez történt a te Norvégiában élő ismerősöddel. Ebben az esetben ez a te Norvégiában élő ismerősöd meg a Norvégiában élő többi ember (az ún. norvégok) problémája.

Én viszont magyar vagyok és Magyarországon élek. És van egy annyira nemzeti kormányom, hogy annál nemzetibb a világon nincs, szóval valamiért én azt várom tőlük, hogy a magyar emberek és a magyar óvodák valódi problémáival foglalkozzanak.

birkamenet 2022.02.18. 16:54:52

@konrada: "Ennél Orbán sokkal dörzsöltebb. Ő pont hogy számított erre, és eleve úgy volt megtervezve, hogy erre mutogatva hitelteleníti el azokat a kritikákat is, amelyek jogosak."

Drog meg pálinka együtt, hábammeg ez megteszi nálad a hatását!

Tehát a te orbánod szerinted az aki minden kokiját amit Brüsszeltől kap, megtervezi, ezért is megy oda ki hozzájuk, hogy azokat bezsebelje (immáron 12 éve), mert majd a bezsebelt kokikból tudja elleheteleniteni azokat akik már előre megmondták orbánnak, hogy minek mész ki Brüsszelbe, ott majd megint lekokiznak mint a gyógyegeret. És orbán megy, hogy bizonyitsa, hogy tenyleg! Ércsük, ebben rejlik a hírhedt orbáni dörzsöltség.

Közben a te agyonimádott orbánod olyan dörzsolt volt, hogy előre megmondták neki, hogy páros lábbal vágják majd ki a Néppártból, MIATTA AZ ORSZÁG ELBUKJA AZ EU FORRÁSOKAT és az EU egy nap úgy vágja ki Magyarországot, mint macskát szarni. Errefel a te dörzsölt orbánod ezt mind megjátszotta, bezsebelte, hogy így lehetetlenitse el azokat, akik elöre megmondták, hogy mi történik azzal a pszichopata hülyegyerekkel, aki rendre beszarik a vendéglátójának a fogadó szobájába.

Há kurva egy dörzsölt orbánod van ám neked! Téged elnézve meg fel se kell tenni a kérdést, hogy mekkora IQ fogyása lehet annak, aki erre a dörzsölt falusi szelhámosra szavaz, hogy ez uralkodjon rajta.

erol 2022.02.18. 16:55:49

@GyMasa: Miért akarnék rosszat magamnak?

GyMasa 2022.02.18. 16:57:03

@grundigg:
"Ebben az esetben ez a te Norvégiában élő ismerősöd meg a Norvégiában élő többi ember (az ún. norvégok) problémája."
Igen, és, ha otthon is lenne ugyanilyen kötelezö, számonkérhetetlen "érzékenyítés"
Akkor egyböl e TE problémád is lesz, de legalább akkor már semmit nem tudsz majd ellene tenni!

És, attól hogy nem a te problémád (éppen most) mßeg nem jelenti, hogy mondjuk helyes lenne.

"Én viszont magyar vagyok és Magyarországon élek. És van egy annyira nemzeti kormányom, hogy annál nemzetibb a világon nincs, szóval valamiért én azt várom tőlük, hogy a magyar emberek és a magyar óvodák valódi problémáival foglalkozzanak."
Igen, és pontosan ezt teszik, hiszen nem kellett semennyire zseninek, vagy lántnoknak lenniük, hogy lássák, hová vezet, amit megtiltottak.
Szerintem a szexuális tájékoztatás semmilyen formában nem való az óvodába.
Általános iskolában is 12 év felett van neki létjogosultsága.
Az viszont eddig is megtörtént, tehát nem értem, miért kellene ezen változtatni?

GyMasa 2022.02.18. 16:57:39

@erol:
Azzal, hogy nem kéred a plusz pénzt a gyerekeid után...

a nagy hohohorgász 2022.02.18. 17:02:32

@GyMasa: azzal léptél bele a lelkembe, hogy teljes mellszelesseggel állítod hogy 2021ben hibás döntés született mert te most utólag megmondod a frankót... kérdés feléd: ha szerinted később kellett volna oltakozni, akkor meg a 2. Hullám vitt volna több embert nem gondolod??????? Azt nem gondolod hogy aki akarta beoltotta magát, aki eddig sem az meg sosem fogja ? És ez nem a kormány hibája....

birkamenet 2022.02.18. 17:03:03

@GyMasa: "Akkor az 1M felett keresök béréböl támogatod, hogy ne égjen le a "szegények" háza?"

Imádom, ahogy a 2 milliós fidernyák csőcselék már 12 éve megmagyarázza, hogy miért kell békén hagyni az ő uralkodó osztalyának a hiperexponenciális gazdagodását és miért jó neki, a csóró csőcseléknek szopni.

Ja, ha kórhába mész, vigyel magaddal budipapírt, ugyanis Orbanisztánban az 1M felett keresők nem támogatják azt, hogy a te csóri reteged seggét kitöröljék, azt nektek, a saját zsebetekből kell megoldanotok. Vagy fekszetek szaros seggel az ágyban. A patkányok meg zuhannak rátok a mennyezetröl, mert mádják a fekáliás közelségét.

erol 2022.02.18. 17:03:29

@GyMasa: Azt nem értem miért nem jár annak aki kevesebbet keres.

a nagy hohohorgász 2022.02.18. 17:06:54

@erol: a 300 ezer forint eleve kevesebbet adózik és ugyanolyan minőségű allami szolgáltatást vesz igénybe ( kivéve a nyugdíj)! a 300 ezer 45 ezer szjat adózik a 600 ezer 90 ezret adózik. Tetszik érteni??????

GyMasa 2022.02.18. 17:07:52

@erol:
Bár, megmondom öszintén, elég nehéz eligazodni azon, amit írsz...
A jelenlegi, adóvisszatérítés alapú családtámogattást nem szereted, mert az szerinted szükségtelenül támogatja a "gazdagokat" (nem, két Lidl eladó az igen távol áll a "gazdag"-tól...
Ellenben híve vagy annak, hogy válogatás nélkül, állampolgári jogon adjon az állam magasabb családi pótlékot mindnekinek.
Én nem látom ebben, hogy a te javaslatod hogyan nem támogatja a "gazdagokat"...
Hiszen a két rendszer között csak annyi a különbség, hogy a fejenként 300k alatt keresöknek többet juttat.

GyMasa 2022.02.18. 17:09:48

@a nagy hohohorgász:
Nem érted!
Az oltás felvétel melletti érvelés és a kommunikáció lett elbaxva.
Ott voltak a nyár közepén a "legyen meg a X millió, és akkor.." jellegü jutalmazás. Szerintem ez rossz stratégia volt.

a nagy hohohorgász 2022.02.18. 17:12:27

@GyMasa: én még egyszer nem irom le... szerintem meg te nem érted. Ez a vita részemről off

erol 2022.02.18. 17:13:07

@a nagy hohohorgász: Miért venne igénybe ugyanolyan minőségű allami szolgáltatást? pl valószínűleg nincs autója, tehát közvetlenül nem veszi igénybe az autós infrastuktúrát

erol 2022.02.18. 17:16:28

@GyMasa: mit nem lehet ezen érteni: akinek jól megy azt támogatjuk, akinek nem azt nem
(ami kerek visszük, ami szögletes gurítjuk) nem az idős nénit kísérjük át a zebrán, hanaem az életerős fiatalembert

GyMasa 2022.02.18. 17:18:39

@erol:
Mi nem jár neki?
Egyrészt a hivatalos minimálbér 200 000 HUF.
Másrészt 300 000 HUF-nál már kb 3 gyerekkel is kimaxolod a kedvezmény.
Minenkinek jár 3 gyerek után 48 000 HUF CSP
1-2 gyerek után jár 20-20000 HUF családi kedvezmény.
Tehát, ha valaki keres 200k-t, az fizet 30 000 adót
Ha mind a két szülö keres minimálbért, akkor már 2 gyereknél is a max adóvisszatérítést kapják.

3 gyereknél valóban van egy ugrás, de amögött meg azt a szándékot sejtem, hogy a népesség növekedéséhez legalább 3 gyereket kell vállalni.
Azaz, a 2 gyerekeseket már a minimálbér esetén sem éri semekkora hátrány, csak a 3 gyerekeseket, de öket is arra a plusz 200 000 HUF-ra, ar´nyosan, ami egy minimálbér, és egy bolti eladó bére között van.
Kíváncsi vagyok, véleményed szerint, hány családot érint a való életben?

EGy plusz megjegyzés, mielött elöjössz a 200 000 keresök sanyarú helyzete miatt, hogy elképzelhetö, hogy aki nem keres meg egy minimálbért, az nem áll még készen a gyerekvállalásra...

GyMasa 2022.02.18. 17:20:59

@erol: Lásd az elöbbi hozzászólásomat.
Én nem látom, hogy hol támogatod azokat, "akiknek jól megy"
Szerinted, 2 gyerekkel 2 minimálbért keresni az már jól megy?

erol 2022.02.18. 17:25:48

@GyMasa: "Én nem látom, hogy hol támogatod azokat, "akiknek jól megy""
miért, aki 3 milliót keres annak nem jár?

Emmett Brown 2022.02.18. 17:27:34

@A kiló nem százat jelent.: de baszki, hogy véded a homoszexualitástól? Ha az, akkor az, ennyi. Pedofília áldozatává válhat, főleg a neten, akkor miafaszért nem az a prioritás, hogy normális netbiztonságot oktassanak? Az nem mutat jól a plakáton?

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2022.02.18. 17:30:13

@Emmett Brown: ne kapd fel a vizet. Nem így van. Teljesen normális és általános dolog, hogy a gyerekek pszichoszexuális fejlődését nem úgy kell kezdeni, hogy az alternatív megoldásokat tárjuk eléjük. Egészen mostanáig ez általános volt legalábbis.

alöksz róz 2022.02.18. 17:30:39

@erol: jól mondod. ez a liberalizmus.

GyMasa 2022.02.18. 17:35:11

@erol:
"miért, aki 3 milliót keres annak nem jár?"
Bocsi, rosszul írtam, hol NEM támogatod azokat, akiknek jól megy?

a nagy hohohorgász 2022.02.18. 17:37:04

@erol: hát ez azért több sebből vérzik pl szerinted akkor mivel közlekedik? És azoknak nem kell infrastruktúra? És az egészségügyi ellátás, amit valaki havi 8ezerert vesz meg én meg a huszszorosaert????

a nagy hohohorgász 2022.02.18. 17:42:28

@erol: annyira küzdesz a "szegényekert" hogy kíváncsi vagyok mi a véleményed a hatósági áras kormány intezkedesekrol...

erol 2022.02.18. 17:43:39

@a nagy hohohorgász: Örülj neki, hogy neked jól megy, most komolyan az zavar ha csórók kapnak egy kis alamizsnát?

erol 2022.02.18. 17:46:37

@a nagy hohohorgász: Azt, hogy értelmetlen. Azt 20 forintot amit megspórol a farháton a szerencsétlen, azt kifizeti a krumpliért. Gondolod, hogy nem építik be a kiesést a többi cikk árába?

GyMasa 2022.02.18. 17:49:52

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:
Még mindig nem.
Van még 5-8 év addig, mire a gyerekek diplomát szereznek.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.02.18. 17:54:08

@Tapi2021: @a nagy hohohorgász: na, az egyikőtök aggódik a szegényekért a másikótok lenézi őket. Boxoljátok le egymás között!

a nagy hohohorgász 2022.02.18. 18:14:45

@erol: sejtettem hogy hasonló lesz a válasz. Jó rettegest továbbiakban. Alamizsna bmeg :))))??????

a nagy hohohorgász 2022.02.18. 18:29:21

@erol: hát neked NEM attól hogy az agyragomanok megolnek.....

CSOKKI MÁLNA 2022.02.18. 18:38:17

A zoktatás meg a zegészségügy az egész fejlett világban folyamatos kampánytéma..A ködös Albionba szakadt honfitársaink akkor tanulják meg tisztelni a magyar állami egészségügyet, amikor szembesülnek a brittel..

CSOKKI MÁLNA 2022.02.18. 18:46:06

@Emmett Brown: No és ha a kis Muhammad azzal megy haza apujához, hogy néninek öltözött szivárványos bácsik arról beszéltek neki az oviban, hogy lehetne ő kislány is, ha úgy dönt, akkor apuja vajon még aznap koncolja föl az óvónéniket, vagy csak másnap? (Persze nyilván az óvónénik nem olyan ostobák, hogy a kis Muhammadot ilyesmivel vegzálnák. Ez csak az untermensch bennszülött fehér tervek kölkeinek jár ki..)

Ratyimátyás 2022.02.18. 18:47:07

@CSOKKI MÁLNA: Ködös Albionban aki ott fizeti az eü-t a kezdetektől, az remek ellátást kap.

Ratyimátyás 2022.02.18. 18:49:48

@CSOKKI MÁLNA: Azért mert téged megszeretgetett a pedellus bácsi az oviban, azért ez még nem túl gyakori. Tudom hogy mély "benyomást" szereztél és azóta is dédelgeted az emlékeket. :-))

Ratyimátyás 2022.02.18. 18:51:09

@erol: Ő nem gondol semmit, csak ismétli amit a szájába adnak. A gondolkodáshoz agy is kellene!

Ratyimátyás 2022.02.18. 18:52:33

@a nagy hohohorgász: "mi a véleményed a hatósági áras kormány intezkedesekrol..." - baromság. A szegénynek támogatást kell adni, nem azoknak kedvezni akik 10 kutyát etetnek farháttal.

Ratyimátyás 2022.02.18. 18:54:25

@a nagy hohohorgász: "És az egészségügyi ellátás, amit valaki havi 8ezerert vesz meg én meg a huszszorosaert?" - bentlakásos pszichiátriai ellátás drága. A sok haloperidol is sokba kerül amit beléd kell nyomni.

Ratyimátyás 2022.02.18. 18:57:36

@a nagy hohohorgász: "eloszlassal kiszamolta" - az eloszlás milyen matematikai művelet?

Emmett Brown 2022.02.18. 19:02:54

@A kiló nem százat jelent.: na ez pont a kalapbólelőhúzott kamumumus. Hol volt ilyenről szó?

Emmett Brown 2022.02.18. 19:05:52

@CSOKKI MÁLNA: nem tudom láttál-e gyereket mostanában, de az ilyet teliszájjal kiröhögik.

a nagy hohohorgász 2022.02.18. 19:14:13

Na poszter:)))) szerinted lehet más a politika???? lásd a kommentekbol

gigabursch 2022.02.18. 19:20:11

Mi a baj?

1) ElQró Kádkőgyáras Fletó nincs börtönben a haverjaival...
2) Nem mer határozottabb külpolitikát folytatni (persze így is messze több és erősebb, mint ami előtte volt)

gigabursch 2022.02.18. 19:32:20

@gigabursch:
.ég egy baj van:
Brendel nem döglött meg covidban.
Ezért csak és kizárólag Vektor a felelős.

a nagy hohohorgász 2022.02.18. 19:42:57

@gigabursch: még hogy szar az eü, amikor ennyi szívtelen agyhalott balliberálist életben tart:))))
A geci Orbánnak 1 ígérete volt amit sajnálok hogy betartott, hogy senkit nem hagyott az útszéli qurcsany szarban megdogleni:(

a nagy hohohorgász 2022.02.18. 19:49:20

@erol: te is adtál isaura szemmutetjere???? :)))

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.02.18. 19:52:56

@HaD: "mert hazudnak éjjel..hazudnak nappal.."

Segítek pontosan idézni: "Hazudtunk reggel, éjjel meg este." Erre gondoltál?

erol 2022.02.18. 20:00:06

@a nagy hohohorgász: Igen, remélem meggyógyult mert minden megtakarításom elküldtem.

a nagy hohohorgász 2022.02.18. 20:03:48

@erol: látod te is olyan hülye vagy mint én, isaurat kiszabaditani kellett, a szemmutetes az másik volt. De a lényeg hogy adtál nem vagy olyan köcsög mint én

CSOKKI MÁLNA 2022.02.18. 20:05:39

@Ratyimátyás: Ratyi Matyi, egyszer már megbeszéltük , hogy a buzilobbi taktikája az őket kritizálókat homoszexuálisnak beállítani. Ha ezzel jössz, elismered, hogy közéjük tartozol..

a nagy hohohorgász 2022.02.18. 20:05:58

@erol: ne legyen a nevem dzseremias berdinadzi ha a balliberálisok nem agyhalottak.... va bene nagyhoho va bene

CSOKKI MÁLNA 2022.02.18. 20:09:36

@Emmett Brown: De miért van erre szükség? Valamint a muzulmán bevándorlókat miért nem próbálják meg “érzékenyíteni”? De még csak az Európában élő muzulmán nők jogaival sem kíván foglalkozni az európai mainstream..

a nagy hohohorgász 2022.02.18. 20:17:12

@erol: a nepszavaba csomagolod még mindig a kolbászt???

erol 2022.02.18. 20:20:16

@a nagy hohohorgász: Persze, mi másba? Egyébként mit iszol? Kezdesz szétesni,

Ratyimátyás 2022.02.18. 20:27:53

@CSOKKI MÁLNA: Már megbeszéltük, hogy ezzel a silány tereléssel akarod leplezni, hogy a nálad újból és újból felbukkanó buzik felemlegetése az érintettségedet bizonyítja.

Ratyimátyás 2022.02.18. 20:29:37

@a nagy hohohorgász: Nem lehet annyira szar, ha téged a szülész nem dobott rögtön a biológiai hulladék gyűjtőbe.

Etniez 2022.02.18. 20:33:33

Mint ellenzéki: jó írás.

Óriási ziccereket hagyott ki Orbán, azokat amire valóban megkapta a kétharmadot. Nem a választási rendszer átírására meg fideszes főügyész, mtva, stb - re kapta.
Orbán visszaélt a felhatalmazással és ezzel hazabaszta a magyar demokráciát. Akármi jön majd később, már nem lesz soha olyan, mint előtte.
Magyarország egy következmények nélküli ország lett, erkölcstelen.
Régen lemondtak a miniszterek, képviselők, ha kiderült valami..
Ma már ilyen nincs. Ahol pedig nincs következmény, ott kialalul a maffiaállam és a polgár is felteszi a kérdést: ha ők nem, én miért?

Ezért kell leváltani a fideszt most.

Etniez 2022.02.18. 20:35:53

@Tapi2021: 12 év gazdasági csoda után hogy-hogy nincs pénzük az embereknek tankilni?

Segíts már nekem londoni magyarnak ezt megérteni.

Ratyimátyás 2022.02.18. 20:38:11

@a nagy hohohorgász: lfszt gin tonikot, 6.lenin kihányt metalkóját nyaltad fel a detoxikálón.

a nagy hohohorgász 2022.02.18. 20:40:00

@Etniez: félig meddig egyetértek, de nem most kellett volna váltani hanem 2004ben és nem a fideszt hanem a maszop szadesz kombot . És nem qurcsanyra hanem a fideszre. Talán akkor még a fidesz nem volt annyira gane . Most már szopjuk amit elqurtunk, mert most már nincs kire leváltani!!!!

Ratyimátyás 2022.02.18. 20:40:49

@Etniez: Gazdasági csoda Lölökének van. Majd a benzinkutak is az ölébe hullanak.

a nagy hohohorgász 2022.02.18. 20:48:26

@Ratyimátyás: a szeka bloggon éppen magadat szopkodod 3 nicken , de látom fér még a pofádba fasz. Viszont az enyémet nem kapod :)

Ratyimátyás 2022.02.18. 20:51:58

@a nagy hohohorgász: Bekukkantottam. Téged szopatnak az elvtársak. :-)) Azt hittem az a poszt már régen elsüllyedt.

Ratyimátyás 2022.02.18. 20:53:00

@a nagy hohohorgász: A 6.lenin nikkeden pont ugyanolyan hülye vagy mint ezen.

a nagy hohohorgász 2022.02.18. 20:59:07

@Etniez: és londoni "magyar"ként miért esik nehezedre bemenni a londoni nagykövetségre szavazni :)?????

a nagy hohohorgász 2022.02.18. 21:01:12

@Ratyimátyás: ne haragudj de nem tudom betölteni azt az űrt a szívedben amit az hagyott hogy qurcsány kibaszott téged mint macskát szarni :)

a nagy hohohorgász 2022.02.18. 21:21:47

@Etniez: tessék már azt is megmondani hogy az irigyelt osztrakoknak miért kell megtanulni tüzet gyújtani!!!!!! Bmeg????

Etniez 2022.02.18. 21:35:10

@a nagy hohohorgász: én levélben szavazok. Egyszer álltam sorban 4 órát az esőben, próbáld ki te is egyszer.
Feleségem nem fog szavazni, nem áll sorba megint.

a nagy hohohorgász 2022.02.18. 21:42:12

@Etniez: hát elszomoritasz... neked 4 órát sem ér meg a rendszerváltás?????

Etniez 2022.02.18. 21:48:49

@a nagy hohohorgász: erdélyi barátaink úgy is lenyomnak. Sajnos kormányváltás után be kell vezetni azt, hogy csak az szavazhat, aki adót fizet Magyarországon.

Etniez 2022.02.18. 22:08:57

@Tapi2021: milyen tréningeket terveztek óvodásoknak?

Hol tervezték ezt? A kis fejecskédben?

birkamenet 2022.02.18. 22:14:01

@a nagy hohohorgász: "és londoni "magyar"ként miért esik nehezedre bemenni a londoni nagykövetségre szavazni :)????? "

hülyegyereke a NER hazádnak, nem minden angliai magyar lakik ám Londonban! Majd akkor ugass, ha semmi gondod nem lesz azzal, hogy a szabolcsi zsákfaludból Nagykanizsára kellene menned ha szavazni akarsz.

birkamenet 2022.02.18. 22:17:19

@a nagy hohohorgász: "még hogy szar az eü,"

háppersze hogy nem, hiszen csak 45 EZER COVID HALOTTAT csinált orbán. Közben ha akarta volna, csinálhatott volna 145 ezret is! A jóságos gumicsizmás diktátora megint jótt tett a néppel.

birkamenet 2022.02.18. 22:22:52

@a nagy hohohorgász: "még hogy szar az eü,"

háppersze hogy nem. Itt egy másik sikertörténet az orbáni 12 év ElQrásból:

Patkány pottyant az ápoló elé a Merényi Kórházban

Hihetetlen állapotokról számoltak be a Merényi Gusztáv Kórház dolgozói az RTL Klubnak. Név nélkül nyilatkozva azt mondták,

hónapok óta patkányok vannak az álmennyezetben a gerontológián, de a vezetőség nem csinál semmit
az étkezőben az álmennyezet leszakadt, és az egyik ápoló elé pottyant egy patkány
a kezelő felett is vannak patkányok
tele van minden patkányvizelettel, furcsa szag terjeng az osztályon.
tele van tetűvel meg rovarokkal is minden
minden éjszaka kukucskálnak ki a patkányok, az egerek meg szaladgálnak

Az RTL nem forgathatott az intézményben, de bejutottak. A riporter elmondása szerint tényleg orrfacsaró bűz van a zárt részlegnél, és foltos a mennyezet.

A pszichiátriai osztályt egyébként épp másfél éve újították fel. 2015 novemberében írtunk arról, hogy az osztályt bezárták, miután a sorozatos botrányok miatt kockázatosnak tartották tovább üzemeltetni.

Etniez 2022.02.18. 22:24:55

@Tapi2021: olvaslak és nem hiszek a szememnek. Az összes állításod hamis és hülyeség, szerencsére mások már cáfolták, így nekem nem kell megtennem egyesével.

Etniez 2022.02.18. 22:28:28

@Emmett Brown: Ezen én is jót röhögtem, kicsit 1984 hangulata van. Már csak a Szeretet Minisztérium hiányzik.

Etniez 2022.02.18. 22:32:12

@erol: kérdésekkel provokálsz

(így tovább)

Etniez 2022.02.18. 22:38:09

@CSOKKI MÁLNA: hogy a mit? A brit egészségügy 100x jobb, mint a magyar. Otthon csak magán van, próbálj meg valamit borítékok nélkül intézni otthon...
Hol hallottad ezt a faszságot, mesélj!

alöksz róz 2022.02.18. 22:52:11

@CSOKKI MÁLNA: "A ködös Albionba szakadt honfitársaink akkor tanulják meg tisztelni a magyar állami egészségügyet, amikor szembesülnek a brittel.." - bizony, úgy hallottam ott akkora gáz van, hogy már sofőröket alkalmaznak a kórházakban

Ratyimátyás 2022.02.18. 23:26:16

@a nagy hohohorgász: Az ánuszodban bezzeg nem tátong űr, birca betölti neked.

Ratyimátyás 2022.02.18. 23:32:32

@alöksz róz: Ostoba vagy. Sofőröket alkalmaznak. Hullaszállítónak. Megint munkát keresel? Hallottad a hirdetést? Retardáltakat nem alkalmaznak. Esélytelen vagy. Viszont klotyót takaríthatsz.

alöksz róz 2022.02.18. 23:45:04

most így belegondolva, nem csoda h az összefogás ilyen gyenge színvonalú vezetőket tudott csak "kitermelni", meg lehet nézni a szavazóbázisukat :-)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.19. 01:01:50

@Emmett Brown:

Amerikában ma a gyerekek alig fele hetero, öndefiníció szerint.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.19. 01:06:29

@Etniez:

Levélben szavazol??? De hisz akkor te ukrán kamunyugdíjas vagy!

sírjatok 2022.02.19. 03:16:02

@Etniez: "Otthon csak magán van, próbálj meg valamit borítékok nélkül intézni otthon..."

jó hogy te Londonból jobban tudod, merre hány lépés, mint mi magyarok. Figy, miért nem valami angol fórumot boldogítasz?

Ratyimátyás 2022.02.19. 06:50:02

@sírjatok: Ő itt élt. Sokkal több köze van hazánkhoz, mint a felvidéki,erdélyi szavazat magyaroknak.

Ratyimátyás 2022.02.19. 06:50:58

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Baromság. Csak álmodozol fiúcska seggekről megint. Ezt semmivel nem tudod alátámasztani.

Ratyimátyás 2022.02.19. 06:55:07

@alöksz róz: Valami újságcikk? És miért pont sofőröket? Jogosítvány kell a tolószékhez? Beokádtál egy hülyeséget és most vergődhetsz vele hogy kimagyarázd. Tipikus fidesz szavazó vagy.

Sekler 2022.02.19. 07:59:18

@Etniez:
Ezt már megkaptuk 4 éve is...

Tény : Akkor egyetlen mandátum sorsáról sem döntött az erdélyi magyarság , habár nagy többségük a Fideszre szavazott.
Ez valóban megérne egy misét hogy miért is.

Mivel képtelenek vagytok szembenézni a saját politikai inpotenciátokkal jól jön egy légbőlkapott magyarázat miszerint a megvezetett hülye "barátaink" a hibásak...

Mondom én aki MZP re szavazok , habár billeg a léc amióta átment orbántüberelni beszólásokba.

Én 10 éve fizetek adót ide, szavazhatok ?
Édesanyám nem fizet ide adót csak magyarnak érzi magát , magyarul álmodik , imádkozik , magyar nevet adott a gyerekeinek és magyar állampolgár.
Ő szavazhat ?
Nagymamám sem fizet adót ide de fizettek a szülei nagyszülei , nemcsak adóval az országnak hanem vérrel , hadifogsággal . Ő szavazhat ?

hoplita 2022.02.19. 08:14:47

@alöksz róz:
Nahát, néha akceptálható gondolataid is vannak
Tegnap este mán be vótál rúgva?:))

hoplita 2022.02.19. 08:27:45

@Tapi2021:

Tapi2021

0 bejegyzést írt és 689 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
2021.02.17. óta tag.

jaj, de meglepődtem:DDDDDDDD

hoplita 2022.02.19. 08:45:12

@a nagy hohohorgász:

Szóval aki nálunk az SMR-ben dolgozik havi 200-220 órát a szalag mellett 220-250 nettóért - majd próbáld ki egyszer, nyomorék - az ingyenélő.
Nos, jó látni kommentben manifesztálódva az emberközpontú erszténydemokratanemzethyhazzaffy értékrendet.
Nincs kedved mongyuk lovat szopni?:(((((((

Randy Marsch 2022.02.19. 08:49:50

@Etniez: van pénzük

(látod látod, már megint itt loopolsz)

Randy Marsch 2022.02.19. 08:54:24

@Sekler: ne foglalkozz ezzel az idiótával, londonban mosogat (ebben semmi szégyellnivaló nincs), fogalma sincs a magyar viszonyokról, véleménybuborékban él és minden nap megmondják neki, hogy éppen mit kell mondania.

hoplita 2022.02.19. 08:55:14

@GyMasa:

"....Mert ezen az alapon, minek adni családi pótlékot is???...'

Ja, 14 rugó, 14 éve változatlanul.Hozzáteszem, engem most már nem nagyon érint, de szánalmas.
Egy gyerek után jár még nekem, majdnem kifutja a 17 éves fiam heti zsebpénzét.:)

Randy Marsch 2022.02.19. 08:55:15

@hoplita: amíg ez a legkomolyabb libsi érv nem kell aggódnunk, köszi!!

Andy73 2022.02.19. 08:56:57

Igen a választásnál csak az adott választékból lehet választani, vagy a jobbik alternatívára, vagy a kisebbik rosszra. És tegyük fel, hogy valaki teljesen nyitott, és bízik MZP-ben, esetleg szimpatikusabbnak találja Orbánnál, a bakijai és a kormánypárti médiaoffenziva ellenére is. Csakhogy az országos választás nem személyekről, hanem pártlistákrol szól. És az a pártlista, amelyik a DK-val kezdődik, és a Jobbikkal végződik? Köszönöm, nem kérem. Az egyéni körzetekben pedig egyébként sem róluk döntünk.

hoplita 2022.02.19. 09:10:26

@Ratyimátyás:
Khm...én csak kettőt....meg 4 macskát.:))))

hoplita 2022.02.19. 09:12:46

@Randy Marsch:

Randy Marsch

0 bejegyzést írt és 52 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
2021.11.30. óta tag.
Randy Marsch ezekben a blogokban publikált: Admin Tag

Muhahaha...ha nem felregelt fityisztroll lennél, akkor tudnád milyen faszányos kis libsi vagyok.:)))))

hoplita 2022.02.19. 09:16:13

@Ratyimátyás:

Őt bedobta rögtön, visítva....de a placentának adott egy esélyt.)

birkamenet 2022.02.19. 09:36:45

@alöksz róz:

a zsákfakudba a NER nem vitte el a hírt, hogy amikor orbán 2021 tavaszán "rendbe rakta" az egészségügyisek fizetését, akkor egy egész megyényi eü-s dolgozó lépett le orbán eü-eböl?!

Hehe, ezek aztán elmentek Angliába, te meg itt maradtál a patkányok által megszállt magyar kórházakban. Ahova még a budipapirt is magának kell vinnie a páciensnek, mert Tündérmesében még erre se fussa az egészségügyi ellátás keretében!

birkamenet 2022.02.19. 09:42:44

@Sekler:

Az erdélyi meg a román kamumagyarok persze hogy szavazhassanak orbánra! Ott ahol élnek! Vigyék tehat magukhoz a felcsúti maffiózót a román falujukba, telepitsék be "nem-migriként", indítsak a párttitkári választáson és szavazzanak rá két kézzel.

Aztán majd ha megvalasztották maguknak, akkor nem sokkal később majd ők is elmondhatják amit a magyarok:

Válaszd meg magadnak orbánt, holnap már Mérszaros Lőrincé a falud.

Etniez 2022.02.19. 09:52:04

@sírjatok: Igen, pontosan tudom, okosoka, hiába próbálsz személyeskedni.

Képzeld el, vannak szüleim, feleségemnek is vannak, szülei, vannak barátaim, osztálytársaim, stb is :D

Képzeld el, mi szoktunk beszélgetni.

Képzeld el, az idős emberek több kórházat igényelnek, ezért tűpontosan ismerik a rendszert.

Képzeld el, hogy a rokonaim közül valaki egy éve vár műtétre.

Képzeld el, hogy anyukám például fél éve vár egy kibaszott VIZSGÁLATRA.

Képzeld el barátom

Te fasz.

Etniez 2022.02.19. 09:53:38

@Ratyimátyás: Igen, én harminc évet adóztam Magyarországon és további harmincat tervezek majd később.

Ellenben az erdélyi barátaimmal, akinek nagy része még soha nem is járt Magyarországon, kivétel akkor, amikor idebuszoztatták békemenetelni a kommunisták.
Na, az ő szavazata pont annyit ér, mint az enyém :)

Ezt kell megszüntetni, csak az szavazzon, aki oda fizet adót.

Etniez 2022.02.19. 09:55:23

@Ratyimátyás: Nem, arra akar utalni, hogy életem során már voltam sofőr és most ápoló vagyok.

Ez van szegénynek beakadva, mert retardált. Többféle iskolám van, sokszor váltottam szakmát, többet között mérlegképes könyvelőim is van, két nyelvvizsgám, stb, de neki csak sofőr vagyok.

Ezzel akar sértegetni, de szegény nem veszi észre, hogy lepereg, mint a magyar kórházakban a vakolat. Idióták soha nem érnek nálam célt.

alöksz róz 2022.02.19. 09:55:32

@Ratyimátyás: minek, itt kommentel a blogon az élő példa, etniez személyében

ennyire gyengének érzed magatokat, úrfi, hogy több nicken kell tolnod? :D

Etniez 2022.02.19. 09:56:04

@hoplita: Igen, én is azon gondolkoztam, hogy valami trollnick vagy tényleg elmebeteg, olyanokat írt, hogy sokkolva lettem :D

Ratyimátyás 2022.02.19. 10:00:51

@hoplita: Valamelyik blogban ez az elmebeteg @a nagy hohohorgász: a ukrajnai háborúnak drukkolt, mert hogy akkor visszakaphatjuk Kárpátalját. Szerinted? Normális ez az ember?

Ratyimátyás 2022.02.19. 10:02:14

@alöksz róz: És neked a a nagy hohohorgásznak micsoda erőfeszítés kellhet, hogy írj egy röfit mocskolódás nélkül.

Etniez 2022.02.19. 10:04:20

@birkamenet: Ja, jól emlékszem a számra, közel 17000 emberrel kevesebb dolgozó lett hála Orbánnak, a szar fizetésemelésének és a kötelező oltásnak...

Nem találom a cikket, nem mentettem el, de a szám kb. ennyi volt. Hog yezek az emberek ide jöttek dolgozni vagy simán elmentek nyugdíjba, nem tudni, de kit érdekel Orbánisztában.
KSH ki sem meri írni két éve :D

www.ksh.hu/stadat_files/ege/hu/ege0005.html

Itt Angliában is elkezdték a kötelező oltást, de két nappal a deadline előtt kifaroltak belőle.
Orbán ehhez is hülye volt.

Ratyimátyás 2022.02.19. 10:08:02

@Randy Marsch: Amíg ilyen frissen regelt nickek okádnak ide, addig nem kell aggódnunk, mert nem ti vagytok a többség.

Dan da Man 2022.02.19. 10:19:53

@Tapi2021: Jaj, nagyon buta vagy. Sajnos kénytelen vagyok ezt megállapítani.

Hiába a kulturált hangnem nálad, hiába kérdezel (kicsit pökhendibben, mint udvariasan), valójában bárki bármi ellenérvet mond, azt rögtön lezárod azzal, hogy "mondjátok ezt ti, és ez nem úgy van igazából".
Tök felesleges ellened érvelni, és veled beszélgetni, mert nem megérteni akarod a másikat, csak passzív-agresszív stílusban dominálni őt.
Buta egyrészt ezek miatt a szándékaid miatt vagy.
Másrészt mert az ellenérveid semmilyenek, üresek. Mantrázol.
Harmadrészt azért, mert minden mondatod kellemtelen, szellemtelen.

Nem feltétlenül értek egyet a blogíróval a posztja kapcsán. De őbenne megvan az, ami belőled tökéletesen hiányzik: tud és akar gondolkodni.
Te, ezzel szemben...

Randy Marsch 2022.02.19. 10:24:03

@Ratyimátyás: jaj kúrt úrfi, ezt tisztáztuk már..

midnight coder 2022.02.19. 10:30:44

@birkamenet: "háppersze hogy nem. Itt egy másik sikertörténet az orbáni 12 év ElQrásból:

Patkány pottyant az ápoló elé a Merényi Kórházban"

Na ja. Csak ez nem csak Orbán elkúrása, ezek a halálgyárak pont így mûködtek Kúrcsányék alatt is. Orbánéknak max. azt lehet felróni amit az összes eddigi kabinetnek: nem szántotta be az egész állami intézményrendszert és nem magáncégek versenyeznek a TB pénzéért.

Az állami halálgyárakban a portástól az igazgatóig mindenki abban érdekelt, hogy te a közelébe ne menj semmilyen kezelésnek, és ne terheld õket. Nekik azzal nem lesz több a pénzük ha jobb az ellátás és ezért több beteg megy hozzájuk mint a szomszéd intézménybe.

Igazából, hogy ez a rendszer mûködik az pont ugyanúgy pár lelkiismeretes ember munkájának köszönhetõ, akik az ellenszél ellenére is jól végzik a munkájukat. Lelkiismeretességbõl, kötelességtudatból - vagy éppen a borítékért. De anno még a 90-es években a nagyapám példáján láttam, hogy az igazán patkány egészségügyisnél viszont a hálapénz sem segít. Ott inkább az van, hogy ha fiatal vagy és erõs - azaz jó az érdekérvényesítõ képességed - akkor jobb elbánásra van esélyed. Vagy ha cigány vagy és az 50 fõs szûk család kicsit befenyíti a személyzetet.

midnight coder 2022.02.19. 10:33:31

@birkamenet: "háppersze hogy nem, hiszen csak 45 EZER COVID HALOTTAT csinált orbán. Közben ha akarta volna, csinálhatott volna 145 ezret is! "

Ha Gyurcsány lett volna hatalmon, lehet hogy össze is jött volna.

midnight coder 2022.02.19. 10:34:38

@Etniez: "Itt Angliában is elkezdték a kötelező oltást, de két nappal a deadline előtt kifaroltak belőle."

Amúgy egyébként valahol vicces, amikor az egészégügyi dolgozó is oltásellenes.

Dan da Man 2022.02.19. 10:46:58

@A kiló nem százat jelent.: Nem tudok száz százaléban egyetérteni az írásban elhangzottakkal.
A megoldás-orientáltságot támogatom.
Azt is el tudom fogadni, hogy az ellenzék érthetetlenül sótlan.

Ugyanakkor az olyan dolgok, mint hogy a kormányoldal "felkészült" lenne (az ellenzékhez mérten) csúsztatások. Egyrészt 12 éve készülnek. És ennyi idő után is leginkább csak papagájkodni képesek (még a védhetetlen ügyekben is.)
Azt pedig ne tekintsük már eredménynek, hogy a legnagyobb gazdasági fellendülés idején, a kormány nem negatív mérleget hozott. Ehhez már tényleg nagyon inkompetensnek kellett volna lenni.

A másik problémám, hogy alábecsülöd azokat a tényezőket, amikkel az ellenzék kampányol.
Igenis BAJ az, hogy lopnak a politikusok. (És hogy 12 év után is olyan mértékben, amilyenben.) Nem lehet a múltra, meg másokra mutogatni. Ne ez legyen már a sztenderd.
BAJ az, hogy orbán megpróbálja magát csórónak eladni. (És nem, nem gondolom, hogy a Mészáros azért van neki, hogy majd egy nap arany WC-je lehessen. Az a pártkassza. Értem én. De ő se csóró. És egy ilyen vagyonbevallással csak azt mutatja, hogy még az ország vezetőjeként se képes anyagi hátteret teremteni - miközben a pénzét nem köztudottan jótékonykodásra költi.) Ahogy az is baj, hogy a kis mérőpajtásai is ugyanilyeneket hazudnak. Ergo egy rakás hülye ül a parlamentben, akik nem tudják hogyan kell spórolni (miközben havi 2-3 millákat húznak be nettó a bizottsági és egyéb pozícióikból.)
BAJ az, hogy nem használta ki az elmúlt 12 évet arra, hogy rendberakja az országot. (Akinek 12 év nem elég, annak semennyi sem lesz az.) Semmi sem mutatja ennél jobban, hogy neki egy szándéka van: hatalmon maradni. (Na ez meg aztán kurva nagy BAJ.)
BAJ az, hogy egy csomó mindent szétbaszott. (Nem csak az oktatás van itt bajban. Mondhatnám a rendőrséget is, és még 100 dolgot, amit hagyott szétrohadni. És miért? Mert azzal volt elfoglalva, hogy hatalmon maradjon. Meg hogy külföldön nevet szerezzen magának.)
BAJ az, hogy az országot folyamatosan megosztja. (Az egész politikája erre épül. Ők meg mások.) Az általa nagyra tartott "családokat" politikai lózungok és elvek mentén veri szét. (Úgy, hogy ő maga nem hisz bennük. És ez az egyik legnagyobb bűne: hogy totálisan elvtelen.)
BAJ az, hogy olyan elveket támogat, amik a kőkorba vezetnek vissza. (Kereszténység, mint rendezőelv? Csak akkor, ha az empátiával, a felebaráti szeretettel és egyéb pozitív értékekkel kezdődik a dolog. De nekem senki ne mondja meg, hogy miben higgyek és kivel szexeljek. És heteroszexuális vagyok, tehát nem kéne, hogy a kérdés érintsen. De ők MINDENBE bele akarnak pofázni. Mert:)
BAJ az, hogy gumicsontokkal terelnek. (Soros, pedofíl, Gyurcsány, EU. Egy merő kibaszott ellenségképben éljük az életünket. És ezeknek a nagy része kamu. Miért nem a valódi ellenséget utáljuk? Ja, mert azt nem lehet kirakni egy plakátra, nem lehet megszemélyesíteni, nem lehet a hülyéknek könnyen eladni. És épp emiatt:)
BAJ az, hogy a politikát lezüllesztette a legprimitívebb szintre. (Gondolom nem kell magyarázni, csak nem lenne szabad lebecsülni. Erről a szintről ugyanis nincs visszafordulás, mert ők ellenzékben is ezen a szinten fognak mozogni. Mivelhogy:)
BAJ az, hogy mindenhova a saját maximum középszerű, tehetségtelen talpnyalóit ültette. (Akik nem mondanak ellent, nincsenek önálló gondolataik, nem ellenkeznek. Ahhoz hülyék. De mindenhol ott vannak, és ellehetetlenítik az alulról induló, gondolkozó emberek által kezdeményezett fejlődést.)
BAJ az, hogy orbán egy primitív kis ösztönlény. (Foci? Tényleg? Versenysport? A XXI. században? Nem az a gond, hogy nem tud mobiltelefont használni. Hanem, hogy olyan retardált, hogy olyan dolgokra dobja ki a pénzt, amiknek vergődő, állami-finanszírozott jelene van, limitált érdeklődéssel. Nem, nem gondolom, hogy e-sport világnemzet kéne legyünk. És igen, gondolom, hogy a tömegsport fontos lenne. De ehhez képest mi VAN?)

És még sorolhatnám, hogy mi a BAJ, amit Te úgy érzem, hogy kicsit lebecsülsz az objektivitás nevében. Hiszen objektíven mérve igazad is van. 1 eldobott PET-palack sem okoz akkora környezeti kárt, nem igaz?
A valódi kárt, amit ez az ember okozott a tevékenysége és a nem-tevékenysége által, a jövő fogja tudni megmutatni. És akkor már nem lehet majd korrigálni.
A valós mérleg azonban az, hogy kevesebb jót tett 12 év alatt, mint rosszat. És jól élni csak azért élünk jobban, mert ez kell neki, hogy hatalomban maradhasson.

Szóval csínján az objektivitással, mert könnyen csap át bagatellizálásba. És az már a kormány eszköze. (Hisz állami pénzből nem mentünk meg benzinkutasokat. Mert ha az average paraszt olcsón kapja a benzint, kit érdekel az a pár száz ember a szakmában, aki tönkremegy?)

De értékelem a konstruktív gondolkodást. (Nem mintha az én véleményem számítana...)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.02.19. 11:05:33

@Dan da Man: ajjajjj, ilyeneket ne írogass nekik! Egyrészt bonyolult, másrészt felénél elakadnak.
Természetesen gyurcsányista sorosista brüsszelita homok lobbysta DK-s vagy. Ezek ennyit tudnak. Kérlek ne terheld ezeket!

alöksz róz 2022.02.19. 11:26:27

@Etniez: "Igen, én harminc évet adóztam Magyarországon és további harmincat tervezek majd később." - hát persze, az angliaival együtt összesen 70-80 év munkaviszony az teljesen reális :DDD

alöksz róz 2022.02.19. 11:33:03

@birkamenet: ne erőlködj, úrfi, felesleges

hoplita 2022.02.19. 11:43:05

@Ratyimátyás:
Két variáció van...agyatlan nyuggergeci, ergo neki az árvíz is csak hozhat.
Kettő....nem itt él.

Ja, van egy harmadik is...épp a zannyába ejakulál és ilyenkor kemíny, mint a fagyott fityiszszar.:)

CSOKKI MÁLNA 2022.02.19. 11:46:18

@Ratyimátyás: Épp ezzel a dumával bizonyítod a homoszexuális érintettségedet. A buzilobbi ezzel a taktikával akarja fegyelmezni az őket kritizálókat. Te is ennek a lobbinak a része vagy. Még a nevedben is felvállalod..

hoplita 2022.02.19. 11:51:16

@midnight coder:
'....De anno még a 90-es években a nagyapám példáján láttam, hogy az igazán patkány egészségügyisnél viszont a hálapénz sem segít. Ott inkább az van, hogy ha fiatal vagy és erõs - azaz jó az érdekérvényesítõ képességed - akkor jobb elbánásra van esélyed. Vagy ha cigány vagy és az 50 fõs szûk család kicsit befenyíti a személyzetet...."

Áááá, bocsi, money über alles.

alöksz róz 2022.02.19. 11:59:59

@Dan da Man: "Azt pedig ne tekintsük már eredménynek, hogy a legnagyobb gazdasági fellendülés idején, a kormány nem negatív mérleget hozott." - ez a mantrázott csúsztatás egy kicsit gáz, szét kell nézni európában mikor mekkora volt a gazdasági fellendülés és mekkora volt itt.

de a többiben legyen mindben 100%-ig igazad. vagy legyen akár ebben is. és akkor?

birkamenet 2022.02.19. 12:31:45

@alöksz róz:

ma is lemosott mindenki a terepröl te szellemi fogyatésko bulgár birka.

birkamenet 2022.02.19. 12:36:52

@midnight coder:

na megjöttél orbán segglakó? Marha unalmas már, hogy mindent amit orbán elQr, arra fidernyák betanított majomként csak annyit tudsz böffenteni:

1. Hámmá ezt az elődök kúrták el, orbánnak meg csupán 12 éve vótt, oszt ennyi idő alatt nem lehet ám semmit helyrehozni! (ja, legfeljebb csak a gázszerelő strómanjának a bankszámkláját)

2. Há a Gyúcsány még jobban elkúrta vóna!

Jaj de aranyos betanított majom vagy ezzel a két bites programozottsággal.

birkamenet 2022.02.19. 12:41:07

@Dan da Man:

Röviden: egy 8-12 éves diktatúrában az emberek belefásultak mindenbe, agyilag leépültek. Örülnek ha lecsót ehetnek gatyában.

Ezek a fajta diktatúrák nem programokkal dönthetők meg, hanem majd akkor, ha az emberek eljutnak az undor olyan fokára, hogy képesek lesznek a megszokott gazdijuk ellen szavazni.

Ez Budapesten már megvalósult, ennek a f.sz ellenzéknek már csak a vidéket kellene megdolgoznia, de láthatóan lusták hozzá.

alöksz róz 2022.02.19. 13:41:09

@birkamenet: hát persze, úrfi. amúgy mi az a bulgár, nincs is olyan szó

Etniez 2022.02.19. 14:01:43

@midnight coder: 90% oltott. Ezért volt felesleges kötelezővé tenni.

Etniez 2022.02.19. 14:06:08

@alöksz róz: kis istobám, adózni nem csak szja-ban lehet...
Áfa, regadó, örökösödési, stb

Szokottnál is butább vagy, ideje kicsit sofőrözni, attól majd megnyugszol egy kicsit.

Etniez 2022.02.19. 14:08:15

@alöksz róz: akkora volt a fellendülés, hogy egy liter benzint nem tudnátok venni árstop nélkül.

Rúgdosod az öngólokat.

alöksz róz 2022.02.19. 14:58:54

@Etniez: megnézheted az adatokat vagy hajthatod a hülyeséget, ahogy neked tetszik

atomic power 1986DucaDuca 2022.02.19. 15:55:48

@birkamenet:

"a zsákfakudba a NER nem vitte el a hírt, hogy amikor orbán 2021 tavaszán "rendbe rakta" az egészségügyisek fizetését, akkor egy egész megyényi eü-s dolgozó lépett le orbán eü-eböl?!"

Én nem látom ezt a nagy exodust! Segítsél légyszíves a táblázatot értelmezni!

www.ksh.hu/stadat_files/mun/hu/mun0149.html

CoolKoon 2022.02.19. 16:02:35

@Tapi2021: "Az a baj, hogy itt mindenért (is) a kormányt teszik felelőssé! Az emberek saját hülyeségeiért is. " - Igen, de ez a kényszeres és eszetlen centralizáció velejárója. Ha ugyanis mindenről a "központ" dönt, akkor minden balul elsült döntésért is automatikusan a központ lesz a hibás.

CoolKoon 2022.02.19. 16:07:56

@Tapi2021: "Mi azt gondoljuk, hogy senki (felnőtt) ne folytasson érzékenyítést a saját szexuális életéről, irányultságáról, álláspontjáról.mások gyerekeinek." - Ja. Verje csak agyon a kis szociopata a homokos osztálytársát, ahogy apuka otthon tanította. Meg verje csak szépen a lányokat is pont úgy, ahogy apukától otthon látta....

"Vannak erre hivatásos, képzett szakemberek." - Vannak hát. És a törvény "áldásos" hatásának hála most őket se fogják gyerekeknek még a közelébe se engedni. Helyette majd pár bőrfejű haverja elmagyarázza majd nekik, hogy kell a buzikat fejbe rúgni...

CoolKoon 2022.02.19. 16:11:46

@Tapi2021: "Már 1848-ban sem volt teljes egység, nagyon sokan császárhűek maradtak és segítették a forradalom leverését." - Ehhez képest Ferenc József egy idő után mégiscsak tett pár gesztust az ellenoldal felé, mert belátta, hogy a végtelenségig tartó megosztottság az ország szétforgácsolódásához vezetne. Na ez az amit Orbán Viktor szemmel láthatóan soha a büdös életben nem fog belátni.

atomic power 1986DucaDuca 2022.02.19. 16:34:26

@CoolKoon:

"Na ez az amit Orbán Viktor szemmel láthatóan soha a büdös életben nem fog belátni."

Ferenc József császár is csak 12 évvel a forradalom leverése után tett gesztusokat az ellenoldal felé. O.V. még időben van!

Etniez 2022.02.19. 16:51:26

@atomic power 1986DucaDuca: Ebben a magán is benne van, az állami 2020 óta nincs frissítve.
Linkeltem fentebb.

De ügyes próbálkozás.

Etniez 2022.02.19. 16:53:36

@alöksz róz: megnéztem, nem is érdekes a benzin, már autót sem tudtok venni:

index.hu/gazdasag/penzbeszel/2022/02/19/lizingpiac-autopiac/

Akkor csodálatos 12 év volt itt, hogy a végére egy filléretek nem maradt.

CoolKoon 2022.02.19. 16:54:56

@atomic power 1986DucaDuca: Ami azt illeti, már lassan ki fog futni az időből, mivel 12 éve van egyhuzomban kormányon, de már előtte is kormányozott 4 évet.

atomic power 1986DucaDuca 2022.02.19. 17:42:15

@Etniez:

"Ebben a magán is benne van, az állami 2020 óta nincs frissítve."

A magán egészségügyi létszám 2006-tól benne van az adatszolgáltatásban. Azt honnan tudjuk, hogy 2020 óta nincs az állami frissítve?

"De ügyes próbálkozás."

Mármint az, hogy a kommentelő szerint 17.000 eü. dolgozó elment Angliába?

hoplita 2022.02.19. 18:11:44

@CSOKKI MÁLNA:

Ez a buzibuli nem uncsi még, ratyigeci?

alöksz róz 2022.02.19. 18:27:57

@CoolKoon: "egy idő után mégiscsak tett pár gesztust az ellenoldal felé" - tegyél bármiféle gesztust a ballib felé, rögtön elkezd köpködni meg ordítani.

nem jár ezeknek semmiféle gesztus.

alöksz róz 2022.02.19. 18:39:26

@Etniez: el se olvastad :D
arról szól h lízingelni nem akarnak az emberek

pedig már a kiemelt első bekezdésben ott van a gépjárműpiaci áruhiány.
majd lejjebb: "a hiány akkora, hogy a piacon a használt autók ára az új gépjárművekével vetekedik." a használtért az új árát kifizetik, de nincs pénzük autóra, nagyeszű?

olyan mérhetetlenül ostoba vagy, hogy egy új kifejezést kéne rólad elnevezni a butaságra :-)

alöksz róz 2022.02.19. 18:41:59

@hoplita: na mi van, hogyhogy semmi "stilisztika" és "akceptálható", már fél nap után elhagytad az idegen szavak és kifejezések szótárát?

CoolKoon 2022.02.19. 18:43:43

@alöksz róz: Nos, akkor marad az ország gazdasági-társadalmi visszaesése. Aztán annak a rengeteg, Mo-ra telepített összeszerelő üzemnek a vezetősége egy szép napon vagonra rakja az egész hóbelebancot, és elviszi Romániába, Mo-nak meg marad a sok munka nélkül maradt, frusztrált, alkesz segédmunkás. Majd biztos azok fognak csipgyárakat építeni, MI-t tanítani meg programokat fejleszteni....

Az, amit a Fidesz és sleppje képvisel, egyszerűen nem fenntartható. És az se lesz fenntartható, ha továbbra is büszkén fogja hirdetni, hogy mennyire magasról tojik az értelmiségre, és mindenhova a nyáladzó idióta csókosaikat fogják beültetni, egy idő után még Paksra is....

hoplita 2022.02.19. 18:49:21

@alöksz róz:
Anyád kiszítta belőlem...DDDD

hoplita 2022.02.19. 18:54:26

@alöksz róz:
Té'lleg, otthon van anyád?
Szójjá" má' neki, hogy új figura lesz, seggbű' szájba..:)))))))

Etniez 2022.02.19. 18:54:54

@atomic power 1986DucaDuca: Tudtam, hogy el kellett volna, mentenem az adatot, de felmosnám veled a padlót.

atomic power 1986DucaDuca 2022.02.19. 19:03:26

@Etniez:

Hátrább az agarakkal kispajtás!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.02.19. 19:04:15

@CoolKoon: ez a rész nincs meg abban a pitiáner bandában. Nekik mindent másnak semmit!

Etniez 2022.02.19. 19:04:54

Bocsi, hogy tévedtél.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.02.19. 19:06:27

@CoolKoon: igen, ahogy, mondod. Nemzeti nagytőke. Az! Még 20 év múlva is az adópénzből fognak élni.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.02.19. 19:08:14

@hoplita:
"-Próbáltátok már a másik lyukat?
-Hülye vagy, nem akarunk mi gyereket! "

Etniez 2022.02.19. 19:08:45

@alöksz róz: végül is csak azt írják, hogy nem tudjátok kifizetni az új autók árat, de biztos én vagyok a hülye.

:D

alöksz róz 2022.02.19. 19:10:14

@CoolKoon: most vagy nem akarod érteni, vagy nincs annyi eszed h megértsd. de ahogy neked teszik, nekem mindegy.

a gesztushoz fogadókészség is kellene. amíg az nálatok hiányzik, addig ne óbégassatok meg ne nyivákoljatok gesztusokért. ennyi.

alöksz róz 2022.02.19. 19:12:04

@Etniez: nem azt írják, és igen, teljesen biztos.
felesleges tovább bizonygatnod.

alöksz róz 2022.02.19. 19:16:22

@hoplita: "Té'lleg" - :DDD

mifajta stilisztikai elem ez?

Etniez 2022.02.19. 19:22:58

@alöksz róz: ha nem, hát nem.

"
A szerződések 80 százaléka a gépjárműpiacot érintette, 65,7 ezer szerződést kötöttek a lízingcégek. Ezen belül a tavalyi évben az új személygépjárművek piaca lényegében összeomlott az ellátási válság, illetve az energiatakarékossági szemléletváltás miatt. Magyarországon mindezt tetézte a gyenge forint okozta hatás. A magánszemélyek új autókra kötött lízingszerződéseinek szerződésszáma 27 százalékkal 9 ezerre esett a 2020-as 12 ezerhez képest, s lényegében fele a 2019-es 18 ezres értéknek.

A finanszírozott összeg 12 százalékkal emelkedett 364 milliárd forintra. Ezt részben az új autók árának komoly növekedése okozta. A lakossági finanszírozás 34 milliárd forint volt, ami 16 százalékos elmaradás 2020-hoz és 40 százalékos visszaesés az 51 milliárdos 2019-es szinthez képest. A piac így a 2017-es szintre esett vissza. A piacot a flottafinanszírozás tartja meg: a szerződések darabszáma 5, összege 17 százalékkal 98 milliárd forint közelébe jutott.

A kis haszongépjárművek piaca nagyban felfutott a Covid-járvány miatti kiszállítások következtében megnövekedett érdeklődésnek köszönhetően. Szerencsére a finanszírozást a Covid-járvány első időszakában még az NHP-konstrukcióban lehetett finanszírozni.

Nincs autó, és ilyen áron sokaknak már nem is kell
A piac kilátásai nem túl rózsásak. A készletek historikus mélyponton vannak, az árak az egekbe szöktek, s vannak már arra utaló jelek is, hogy sokan ilyen árakon már nem akarnak új gépjárművet vásárolni – vannak már visszamondott szerződések"

alöksz róz 2022.02.19. 19:25:59

@Etniez: azt írja a a ksh adatai szerint... na de a ksh adatai köszönő viszonyban sincsenek a pénzcentrum által leírt adatokkal

Etniez 2022.02.19. 19:28:50

@alöksz róz: ksh adatai régóta nincsenek összhangban a valósággal sajnos.

alöksz róz 2022.02.19. 19:35:52

@Etniez: ez csak a lízingre vonatkozik ember, tényleg nincs annyi eszed hogy felfogd? :D
a nem akar és a nem tud pedig nem ugyanaz.
neked alapvető képességbeli hiányosságaid vannak.
ha ki tudja fizetni a használt autóért az új árát, akkor nincs pénze az új autóra? logika.

tényleg nem láttam még soha senkit, aki ennyire túlbecsülte volna magát, mint te

alöksz róz 2022.02.19. 19:36:30

@Etniez: az lehet, de akkor mire hivatkozik a cikk?
logika.

hoplita 2022.02.19. 19:49:01

@alöksz róz:
Te beszelni mátyár.....pöcsömbőre?
Figyu, a nyelvészkedést hanyagold, max. anutád lába közt próbálkozz.

atomic power 1986DucaDuca 2022.02.19. 20:01:19

@Etniez:

"ksh adatai régóta nincsenek összhangban a valósággal sajnos."

Sőt, hamisítják az adatokat! Főleg akkor, ha nem kedvező az ellenzéknek!

Pedig a KSH az ESA 2010- ben alkalmazott fogalmak és módszertan szerint dolgozik.

Az ESA 2010-ben szereplő fogalmak összhangban vannak az SNA 2008-ban szereplő fogalmakkal is, mivel a fogalmak nemzetközi összehasonlíthatósága döntő jelentőségű a különböző országok statisztikáinak összehasonlításakor.

AZ ESA 2010 ezen fogalmai és osztályozásai ezenkívül összhangban vannak az ENSZ fogalmaival és osztályozásaival is.

A társadalom- és gazdaságstatisztikákkal való harmonizáció elősegíti az ezen adatokkal való kapcsolatot és összehasonlítást, így garantálni lehet a statisztikák adatainak minőségét.

Etniez 2022.02.19. 20:09:22

@atomic power 1986DucaDuca: amikor a KSH elnöke előadta azt a többlethalálozásos performanszt, hogy mentse Viktort, akkor veszetette el a maradék hitelességét is. Kimutatta mekkora pártkatona és bármire képes.

(Röviden: összemérte a többlethalálozást úgy, hogy nyugaton két hullámot nézett, Magyarországon egyet, így értelemszerűen a magyar adat nézett ki jobbbnak.)

Onnantól kezdve nem foglalkozom a KSH-val, aki erre képes, az bármire.

Etniez 2022.02.19. 20:20:11

@alöksz róz: ja értem, szóval eddig nem bírták kifizetni az autót egyben, ezért lízingbe vették, de most hogy többé kerül, inkább kifizetik egyben.

Nem érzed megalázónak a szellemi teljesítményed? Hülyébb vagy, mint egy sofőr.

De a kedvedért kikerestem a statisztikát, ami csökkenő újautó előadásról tudósít:

Pech

www.portfolio.hu/global/20220104/kijott-a-2021-es-ranglista-ezeket-az-autokat-vasaroltak-ugy-a-magyarok-mint-a-cukrot-519444

atomic power 1986DucaDuca 2022.02.19. 20:31:37

@Etniez:

"(Röviden: összemérte a többlethalálozást úgy, hogy nyugaton két hullámot nézett, Magyarországon egyet, így értelemszerűen a magyar adat nézett ki jobbbnak.)"

Nem igaz! Korrekt elemzést adott, csak nektek nem tetszettek a viszonylag kedvezőbb adatok! Addig az időpontig elemzett, ameddig rendelkezésre álltak az adatok.2021. június 28-án.

index.hu/belfold/2021/06/28/windisch-laszlo-elnokhelyettes-ksh-jarvanyugyi-adatok-halalozas-koronavirus-covid-19-korhaz-egeszsegugy/

"Idén május végéig van halálozási adatunk, az alapján nálunk – 2020 elejétől – 11,6 százalékkal nőtt a halálesetek száma a 2019-es adatokhoz képest. Kilenc EU-tagállamban ennél magasabb többlethalálozás figyelhető meg. Például Csehországban, Szlovákiában és Lengyelországban 20 százalék feletti, Bulgária és Spanyolország esetében 15 százalék feletti többlethalálozás mérhető. Ha csak a 2021-es évet vizsgálnánk, akkor is csak a hatodik legmagasabb érték lenne a magyar adat 18,1 százalékos növekedéssel, míg például Csehországban és Szlovákiában 40 százalék feletti többlethalálozást lehetett mérni. Látható tehát, hogy nemhogy világszerte, de még az EU-ban sem igaz, hogy mi állnánk a halálozási lista élén. A többlethalálozást tekintve Magyarország a középmezőnyben van."

Látható tehát, hogy nemhogy világszerte, de még az EU-ban sem igaz, hogy mi állnánk a halálozási lista élén.

Etniez 2022.02.19. 20:54:50

@atomic power 1986DucaDuca: köszi, hogy belinelted.
Szépen összemérte a nyugaton lezajlott két hullámot a magyar másféllel.
Csodálatos csúsztatás.

Egyébként a végleges adatok szerint Magyarország Európa negyedik legrosszabbja lett. Az elég gáz adat szerintem, de ez nézőpont kérdése.

Sajnos a számokat nem tudom belinkelni, mert fizetős a cikk. El kell hinned nekem.

Etniez 2022.02.19. 21:00:16

@atomic power 1986DucaDuca: Itt írjak le, miért hamisított kedves Windisch úr.

index.hu/velemeny/2021/04/21/ezek-a-problemak-a-covid-halalozasi-statisztikaival/

"László a cikkében több adatot is közöl: először megadja mindössze két ország, Spanyolország és Szlovákia adatait abszolút többlethalálozás és relatív (százalékos) többlet formában is 2019 és 2020 összevetésében, utána erről az összevetésről áttér a 2021-es adatokra, ahol már egy sor ország számait közli, viszont itt nem ad meg abszolút számokat.

Tegyük ezt áttekinthetőbbé! Először is, ne évalapú mutatókat nézzük (semmilyen kitüntetett járványügyi jelentősége nincs a december 31-nek, hogy akkor vágjuk el az adatokat), hanem egyszerűen folytonosan kezeljük az időt. Másrészt, érdemesebb relatív mutató gyanánt a lélekszámmal osztani, így ugyanis egy olyan mutatót kapunk, ami analóg a regisztrált halálozások közlésével, hiszen azt is halál/millió főben szokták megadni. Ha a többletet is millió lakosra osztjuk rá, akkor a kettő egymással is jól összehasonlítható lesz.

Én az Eurostat adatai alapján kiszámítottam a többlethalálozást, mégpedig heti alapon, egységesen az országokra, és valamennyi európai országra. Az elemzéshez és ábrázoláshoz használt programot – a „nyílt tudomány” jegyében – teljes egészében nyilvánosságra hozom, így bárki reprodukálhatja, ellenőrizheti és továbbfejlesztheti a számításaimat, illetve itt elolvashatóak a módszertani részletek is.

Kezdjük a járvány kezdete óta összesített adatokkal (piros görbe Magyarország, a szürke görbék a többi európai országot jelölik):

Screen Shot 2021-04-19 at 10.33 - Két diagram beillesztése - zol
Fotó: Ferenci Tamás
Látható, hogy a legfrissebb adatok szerint – persze ne felejtsük, ez egy hónappal ezelőtti állapotot jelent! – nagyjából a középmezőnyben vagyunk, a rossz hír, hogy a nálunk rosszabb 5 ország mindegyikében már javult a helyzet, míg nálunk gyorsan romlott ebben az időszakban, így könnyen lehet, hogy őket meg fogjuk előzni. (Azaz már megelőztük, és így a legrosszabb harmadban vagyunk, csak még nincsenek meg róla az adatok.)

Mit tudunk mondani az aktuális helyzetről? Ezt mutatják a heti adatok:

Screen Shot 2021-04-19 at 10.34 - Két diagram beillesztése - zol
Fotó: Ferenci Tamás
(Mindkét diagram az április 15-i állapotot mutatja.)

Mint látszik, itt már „most” (azaz március elején) rosszul állunk, tehát április elején nagyon valószínű, hogy az aktuális járványügyi helyzetünk – még e mutató szerint is – az összes európai ország közül a legrosszabbak között van."

Szóval úgy játszott a számokkal, hogy nem a hullámokat nézte egyben, hanem levágta ott, ahol még a magyar nem volt szar, de látszódott, hogy szar lesz.

Szóval ő szava sem ér semmit.

alöksz róz 2022.02.19. 21:41:11

@Etniez: ez a cikk a lízingszerződésekről szól, és láthatóan meghaladja a képességeidet, hogy felfogd.
meg kellene próbálni elolvasni és értelmezni.
mert ott a válasz. ha nem tudja egyben kifizetni, lízing helyett akkor is más megoldást választ (pl. személyi kölcsönt). ami nem csoda, a lízing a legdrágább, legszarabb konstrukció.
még szép hogy inkább egyben fizet, aki teheti...

tényleg olvasásórát kell neked tartani? hihetetlen.

alöksz róz 2022.02.19. 21:45:19

@Etniez: "De a kedvedért kikerestem a statisztikát, ami csökkenő újautó előadásról tudósít" - gépjárműpiaci áruhiány van :D

alöksz róz 2022.02.19. 21:46:36

@Etniez: minek másolsz, linkelsz bármit, ha úgyse tudod elolvasni, megérteni

atomic power 1986DucaDuca 2022.02.19. 22:15:54

@Etniez:

"Szépen összemérte a nyugaton lezajlott két hullámot a magyar másféllel.
Csodálatos csúsztatás."

""Mint látszik, itt már „most” (azaz március elején) rosszul állunk, tehát április elején nagyon valószínű, hogy az aktuális járványügyi helyzetünk – még e mutató szerint is – az összes európai ország közül a legrosszabbak között van.""

Ezt lehagytad:

Látható, hogy a legfrissebb adatok szerint – persze ne felejtsük, ez egy hónappal ezelőtti állapotot jelent! – nagyjából a középmezőnyben vagyunk, a rossz hír, hogy a nálunk rosszabb 5 ország mindegyikében már javult a helyzet, míg nálunk gyorsan romlott ebben az időszakban, így könnyen lehet, hogy őket meg fogjuk előzni. (Azaz már megelőztük, és így a legrosszabb harmadban vagyunk, csak még nincsenek meg róla az adatok.)"

Amit csúsztatásnak nevezel, az nem más, mint az adatok hiánya! Egy statisztikus csak a meglévő adatokból dolgozik.

"Szóval úgy játszott a számokkal, hogy nem a hullámokat nézte egyben, hanem levágta ott, ahol még a magyar nem volt szar, de látszódott, hogy szar lesz."

Ez a szöveg a csúsztatás!

A KSH alelnöke nem kertelt:

"Azonban a friss adatok alapján úgy tűnik, hogy a középmezőnyhöz jó helyezésünk 2020-ban úgy jöhetett ki, hogy a járvány első időszakában még tényleg alacsony volt a mortalitás, de ha a vírus igazi berobbanásától nézzük a halálozás alakulását, tehát tavaly szeptembertől, akkor már sokkal rosszabbak ezek az adatok."

"Egyébként a végleges adatok szerint Magyarország Európa negyedik legrosszabbja lett. Az elég gáz adat szerintem, de ez nézőpont kérdése."

2021. nov. 2- állapot:

www.ft.com/__origami/service/image/v2/images/raw/https%3A%2F%2Fd6c748xw2pzm8.cloudfront.net%2Fprod%2F77a53450-3bf3-11ec-806b-9f5d18e14d50-standard.png?dpr=1&fit=scale-down&quality=highest&source=next&width=700

Nem látom, hogy Európa 4. legrosszabja lennénk!

Etniez 2022.02.20. 10:30:54

@atomic power 1986DucaDuca: Igen, egy statisztikus a meglévő adatokból számol.

Nagyon pontosan megfogalmaztad.
Ha viszont az adatok egy része hiányzik, akkor nem kezdi el őket összehasonlítani.

Figyelj! Te most engem hülyére akarsz venni, nem fog menni, ez az utolsó kommentem ebben a témában.

Windisch úr összehasonlított két egészt egy másféllel. Ez hiba volt. Ez kampány volt, nem statisztika.
Ilyet komolyan vehető statisztikus nem csinál, mert - még mi, akik középiskolában tanultunk statisztikát (és például érettségiztem is belőle) is - körberöhögjük és meghúznak minket a vizsgán egy ilyenért.

Szóval téma részemről off, mert mind a ketten tudjuk, hogy igazam van, de te csak maszatolsz tovább

Statisztikában a mintavétel ugyanolyan fontos, mint a számítási metódus. Ha rosszkor veszed le a mintát, torz adatokat kapsz.

Szóval Windisch úr eljátszotta a tekintélyét.

Etniez 2022.02.20. 10:31:49

@alöksz róz: Diszlexiás barátom, nincs hiány. Lehet venni autót, csak drágán. Ez többször is leírják, de nem másolom ki újra, mert fullba nyomod a kretént megint.

Etniez 2022.02.20. 10:42:26

@Etniez: És itt a többlethalálozási végeredmény, csak sajnos ti nem tudjátok elolvasni a cikket:

444.hu/2022/02/03/brutalis-nyomot-hagyott-a-korhazi-halalozasokon-a-koronavirus

HaD 2022.02.20. 14:55:38

@Androsz: nem...ezt a gyurcsány mondta(ha igaz?)...viszont céloztam rá,hogy a cimborái is hasonlót elmondhatnának magukról...és nem csak a 12 évük alapján:)

HaD 2022.02.20. 16:00:16

@A kiló nem százat jelent.: konteó?? idnuljunk ki abból az eccerü logikából amit a római jog is követ,hogy cui prodest:) Maga az un rendszerváltás kinek az érdek volt? Nyílván a hatalmon lévö bandáé. Tudta e ez a banda hogy rendszerváltásnak pedig lennie kell? Tudta....és nem a glasznosztyból. A 80-as évek közepére nyilvánvalóvá vált az usa katonai és gazdasági fölénye. A ruszki tábor(benne velünk mint élelmiszer hátország) belebukott a fegyverkezési versenybe és afganisztáni kalandba,plusz az olajárba. A komcsi elit megkapta egyrészt a ruszkiktól hogy vigye ki mit tud ukázt,az amcsiktól meg hogy milyen más rendszer lesz és vagy kollaborálnak vagy...csaucseszku:)

alöksz róz 2022.02.20. 18:07:45

@Etniez: "Diszlexiás" - azt se tudod, mit jelent.
"nincs hiány" - dehogynincs, ott van világosan leírva. aki nem funkcionális analfabéta, az el tudja olvasni és meg is tudja érteni.
de nem, te pont úgy teszel, mint a fekete lovag amikor levágták a karját: á dehogy.
vagy megtehetted volna azt is, hogy más forrásokból is utánanézel, mert kivétel nélkül mindegyik azt írja, hogy nem tudják kielégíteni a keresletet.
de nem, tőled csak annyi telik, hogy az ostobaságot hajtogasd gondolkodás nélkül.

másold ki nyugodtan.

és közben rákereshetsz arra is, hogy nálatok sokkal jobban csökkent az új autók eladása, mint nálunk.
bebüföghetném én is, hogy na mi van öcsém, nincs pénzetek új autóra?
meg arra is rákereshetsz, hogy nálunk kilőtt a használtautó-piac, nálatok meg az is csökkent. na mi van, nincs pénzetek még használt kocsira se? itt meg annyi pénz van öcsém, hogy a használtért is kifizetik az új árát :D

atomic power 1986DucaDuca 2022.02.20. 21:06:43

@Etniez:

"Figyelj! Te most engem hülyére akarsz venni, nem fog menni, ez az utolsó kommentem ebben a témában."

Pont fordítva van! Van it elvarratlan szál még.

"Ha viszont az adatok egy része hiányzik, akkor nem kezdi el őket összehasonlítani."

Várja ki a pandémia végét? Az Eurostatból vette az adatokat, akkor most az Eurostat is eljátszotta a tekintélyét a szemedben? Az Eurostat miért közöl heti meg havi többlethalálozást, ha egy KSH alelnök fel sem használhatja azokat? Az Eurostat ezeket az adatokat nem a járványhullámok szerint közli!

"Windisch úr összehasonlított két egészt egy másféllel. Ez hiba volt. Ez kampány volt, nem statisztika."

A statisztikát az Eurostat készítette, nem ő.

"Szóval téma részemről off, mert mind a ketten tudjuk, hogy igazam van, de te csak maszatolsz tovább"

Akkor lenne igazad, ha nem jelentette volna ki, hogy a halálozási adatok a vírus berobbanása után romlani fognak.

"Szóval Windisch úr eljátszotta a tekintélyét."

Azok játszották el a tekintélyüket, akik (politikusok, újságírók) azt híresztelik, hogy a magyar halálozási statisztika világbajnok első. Ezt pedig gyakran hallotuk, halljuk.

Te sem mondtál igazat, mikor azt állítottad,hogy Magyarország a 4. Európában a halálozásokat tekintve. Ez még 2021. 02. 14-én sem volt igaz! A te szavad így mennyit ér?

Itt van az Economist többlethalálozási statisztikája, ami azon elvek alapján készült, amit a magyar biostatisztikus is alkalmazott:

Excess deaths since country’s first 50 covid deaths
Last updated on February 14th

www.economist.com/graphic-detail/coronavirus-excess-deaths-tracker

GyMasa 2022.02.21. 10:54:15

@hoplita:
"Ja, 14 rugó, 14 éve változatlanul.Hozzáteszem, engem most már nem nagyon érint, de szánalmas."
Az ugye megvan, hogy a 14 rugó mellé még jár az adókedvezmény, ami LEGALÁBB 20 rugó!
Ahhoz ma 135000HUF fizetést kell kapni.
Te tényleg ennyire ostoba vagy hogy nem érted ezt, vagy direkt szítod itt a feszültséget ezzel az idióta hazugsággal?

"Egy gyerek után jár még nekem, majdnem kifutja a 17 éves fiam heti zsebpénzét.:)"
Ja, ami a szocik alatt 14 rugó volt, most meg 34 rugó!

GyMasa 2022.02.21. 11:03:17

@Etniez:
Azért at állítani, hogy azért nem vessznek a magyarok autót, mert nincs pénzük, az egy erösen túlegyszerüsített világkép.
Az egyik ismerösöm azért nem vett Q7-est, mert nem tudták neki 2 hete megmondani, hogy megkapja-e még az idén.
Szóval, jah... Córesz van otthon...

GyMasa 2022.02.21. 11:08:25

@alöksz róz:
A lízing magánembernek nem a legjobb megoldás, csak cégeknek és vállalkozásoknak.
Ha egyben veszik meg az autót, akkor azt amortizálni kell és csak a kamatokat lehet költségként leírni.
Ha lízingelik, akkor az egy fix, havi költséggé válik, amit az utolsó forintig le lehet írni, és nem kell az amortizációval vacakolni.

GyMasa 2022.02.21. 11:10:32

@Etniez:
"...nincs hiány."
De, hiány van.
Q7-et nem tudsz venni újonnan az idén.
Pedig az a 30 milliós kategória.

Etniez 2022.02.22. 23:29:01

Hála Putyinnak a Paks 2-nek is lőttek, bravó Orbán.

Etniez 2022.02.22. 23:35:56

@atomic power 1986DucaDuca: Eszerint az EU 7. legrosszabbja vagyunk, nem a negyedikek. Óriásit tévedtem....

Etniez 2022.02.22. 23:45:01

@atomic power 1986DucaDuca: "Azok játszották el a tekintélyüket, akik (politikusok, újságírók) azt híresztelik, hogy a magyar halálozási statisztika világbajnok első. Ezt pedig gyakran hallotuk, halljuk"

"Magyarország kiválóan teljesített - mondta a hazai járványkezeléssel kapcsolatban Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter vasárnap az Inforádióban"

"Az is nyilvánvaló, hogyha az olimpiát mi rendezhettük volna, akkor lezajlott volna éppúgy, mint az Európa-bajnokság, telt házzal, nyitva, gond nélkül

– fogalmazott Orbán, utalva arra, hogy Budapesten teltházzal mentek a nyári foci-Eb meccsei, bár nem volt mindenki nyugodt attól, hogy a járvány harmadik hullámának közepén Magyarország volt az egyetlen, amelyik bevállalta Budapesten a telt házat, a tizenkét rendező város többsége csak a lelátók negyedét-felét töltötte fel. Magyarország azonban nem volt ilyen óvatos, és Orbán el is árulta, miért:

Mert a járvány kezelésének, bár ebben nem osztanak érmet, az egyik dobogósa biztosan Magyarország."

Hadd ne idézzek többet. Nos, melyik áll közelebb a valósághoz? Orbán világbajnok járványkezelése vagy a teljes csőd?

Választ te is tudod.

alöksz róz 2022.02.23. 00:02:21

@Etniez: "a járvány harmadik hullámának közepén" - mekkora kamu ez is.

alöksz róz 2022.02.23. 00:06:55

@alöksz róz: ráadásul csak oltottak (magyarok) vagy 72 órán belüli negatív teszttel rendelkezők (külföldiek) mehettek be.
bezzeg a buzifelvonuláson ilyen nem vót.

atomic power 1986DucaDuca 2022.02.23. 08:42:33

@Etniez:

"Nos, melyik áll közelebb a valósághoz? "

Azt állítottad, hogy "a végleges adatok szerint Magyarország Európa negyedik legrosszabbja lett."

Mindezt forrás megjelőlése nélkül. Készségesen elfogadom, ha ezt bebizonyítod.

Az én általam megjelölt forrás szerint Magyarország a többlethalálozás tekintetében a 13. Európában. Feltéve, ha az unión kívüli európai országokat is beleszámoljuk. Rosszabbak az adatok bezzeg Romániában és bezzeg Litvániában, Csehország egy picit jobban áll, de ott 2021. december 26-ig vannak adatok, nálunk 2022. jan, 23-ig. /time period oszlop/

www.economist.com/graphic-detail/coronavirus-excess-deaths-tracker

A lényeg, hogy nem rosszabbak az adataink a hasonló fejlettségű KKE országokhoz képest.

A KSH alelnöke egy pillanatnyi helyzetképet állapított meg hivatalos Eurostat adatokra alapozva, hangsúlyozva, hogy ez romlani fog.

Te forrás megjelölése nélkül állítasz dolgokat, amit nem tudsz bizonyítani. Ilyen előznények után vádolod súlyosan, nemcsak az alelnököt, hanem az egész KSH-t!

Képes vagy distinkcióra?

Etniez 2022.02.23. 08:54:14

@atomic power 1986DucaDuca: 21/28.

Az MTVA pedig Belgiumot sajnálta.

Szerintem az, én verzióm sokkal közelebb áll a valósághoz, mint az Orbán-féle dobogós helyezés. Szóval, ki hazudik? Orbán vagy én?

atomic power 1986DucaDuca 2022.02.23. 10:11:54

@Etniez:

"Szerintem az, én verzióm sokkal közelebb áll a valósághoz, mint az Orbán-féle dobogós helyezés. Szóval, ki hazudik? Orbán vagy én?"

Ez nem verzió, hanem megbízható statisztika kérdése. Te verzióban gondolkodsz, én meg próbálom kihámozni a valóságot. Szerintem még hátra van az az időszak, amikor visszatekintve, megközelítőleg jól tudjuk értékelni a járványkezelést. Addig a politika dominál mindkét oldalon. Mindkét oldalon túlzások vannak. Én egyik túlzást sem tudom elfogadni!

Etniez 2022.02.24. 12:40:49

Akkor sikeres volt Orbán békemissziója, ahogyan ő is állította.

Keni-vágja a témát.

A sok ostoba fideszes beszélő fej pedig egy hónapja papagájkodta, hogy Oroszország nem fog támadni...

Imádom szopni látni a propagandistákat.

atomic power 1986DucaDuca 2022.02.24. 17:40:39

@Etniez:

Aki igazán "szopik" az az ukrán vezetés, mert ők sem hitték el, hogy az oroszok támadni fognak. Sőt, a nyugat sem hitte el valójában. Bíztak a szankcióik visszatartő erejében. A dezinformáció lépéselőnyt jelent egy háborúban.
süti beállítások módosítása