A kiló nem százat jelent.

Kálmán Olga tényleg azt kérdezte?

2018. július 21.

csa_rdi_vs_ka_lma_n_olga.png

Csárdi Antal (LMP) meglepetésszerű győzelmet aratott áprilisban Hollik István (Fidesz-KDNP) felett. Míg a politikus legelkötelezettebb híve volt annak, hogy az LMP ne járassa le magát a balliberális pártokkal való választási együttműködéssel, mégis ironikus módon pártjában egyedüli haszonélvezője volt annak a koordinációnak, amit legvehemensebben Hadházy Ákos és kevésbé egyértelműen Szél Bernadett akkori társelnökök  szorgalmaztak — szembemenve az LMP kongresszusokon lefektetett alapelveivel, ami mellett Csárdi Antal mindvégig kiállt. Kálmán Olga legutóbb ezen annyira meglepődött, hogy azt találta kérdezni a képviselőtől, hogy miért nem tiltakozott, amikor néhány ellenzéki jelölt visszalépett a javára?

Július közepén még mindig ez Kálmán Olga legnagyobb baja: egy olyan jelölt nyert, aki nem Kálmán Olga szájíze szerint polititizál — "csupán" a kerületi polgárok 48%-ának ízlése szerint, ami bőven elég volt a győzelemhez.

Miért nem tiltakozott az MSZP-DK az LMP támogatása ellen pl. legutóbb miután annak ellenére támogatták esélytelen jelöltjeiket a Józsefvárosban és a Belvárosban, hogy hónapok óta csak fideszbérencezik őket?

Miért nem tiltakoznak a gyurcsányista kisnyugdíjasok a megkapott Erzsébet-utalvány ellen és dobják a kukába?

Miért nem tiltakozik mindenki, hogy a hétvégére nem romlott el az időjárás, amikor egész héten azt szidta?

Háromszor egymás után bírt a műsorvezető száján kijönni: miért nem tiltakozott az LMP-s jelölt, hogy más jelöltek visszaléptek?

Egyébként az ellenzéki koordinációs cirkuszban csak túlfizetett statisztaként szereplő, Juhász Péter és Fekete-Győr András konkrétan nem Csárdi javára, hanem esélytelenségüket felmérve léptek vissza — azután persze, hogy Juhász is "az esélyesként" reklámozta magát. Választási tragikomédia, hogy a humort nem ismerő választási plakátok még április 8. után is hirdették, hogy a kerületben az MSZP-P jelöltje az "esélyes". (Egyedül Csárdi nem hirdette, hogy "ő az esélyes" — ő csak nyert és kész.) A még működgető MSZP-gépezet pedig mindenféle manipulációs technikával igyekezett ezt a médiában terjeszteni, és rávenni a szemmel láthatóan az MSZP székházból szervezett "civileket" jelöltjük támogatására — ahogy arról még a választások idején beszámoltunk: Az MSZP-P is beszállt a választási fakenews-iparba c. cikkünkben. A választókat őrületbe kergető bohózat véghajrájában kétszer kelt híre jelöltjük visszalépésének, amit a párbeszédes jelölt persze cáfolt, végül tényleg visszalépett...

És ebben a bohózatban várta volna az önállóság és most legalább annyira egyszerűen a józanész mellett kiálló LMP-s politikustól Kálmán Olga, hogy az mint valami idióta tiltakozzon az MSZP támogatása ellen, netán azt is elvárta volna, hogy személyesen akadályozza meg a "szoci" választókat abban, hogy rá adják a voksukat, nehogy nyerjen...? 

Kálmán Olga és az MSZP fantáziavilágában a választók olyanok lehetnek, mint a krumpli, amiket a pártok zsákokban cipelnek ide-oda, mint a tulajdonukat. De innen üzeni egy választópolgár: egy demokráciában valójában nem a pártoknak vannak szavazóik, hanem jó ha a szavazóknak vannak pártjaik, amiket támogatnak, ha úgy hozza úri kedvük. Értjük, hogy a szocialisták látva, hogy saját "zsákuk" ürül kifele krumplitolvajként az LMP-s jelölt "zsákját" szerették volna megkaparintani. Aki egyébként valóban egy  tisztességes zöldséges, s épp ezért nem árul sem választókat, sem zsákbamacskát.

Még értelmetlenebb kérdést is feltehetett volna a riporter akár, hogy miért nem lépett vissza az LMP fölényes győzelmet arató jelöltje valamelyik másik ellenzéki jelölt javára mégis. Mert végülis a Kétfarkúkutyapárt és a Jobbik még a ringben maradt egyébként és 10%-ot össze is szedtek, ami nem kevés.

Csárdi győzelme nem csak azért volt meglepő, mert a kerületben a Jobbik és a Kétfarkú Kutyapárt nem léptek vissza a javára. Hanem mert a kerületben még sosem nyert baloldali jelölt, és valószínűleg nem is tudna nyerni. Az MSZP logóval vélhetően Csárdi is esélytelen lett volna. A választókerület egyik felét adó I. kerületet 1998 óta vezeti a Fidesz, de előtte is jobboldali volt a polgármester: Horn és Medgyessy sikerszériájának idején is. Ilyenformán Csárdi Antal (LMP) volt az egyetlen ellenzéki jelölt, aki képes volt megfordítani a trendet: a jobbratolódó országban meghódítani a kormánypártok egyik fellegvárát.

Tény/valószínű, hogy a Párbeszéd meghátrálása nélkül ez nem sikerült volna. (No és a pártszakadással többet tettek az ellen annak idején.) De sokkal jobban kellett hozzá az, hogy Csárdi ne dőljön be a kálmánolgai szirénhangoknak, ne inogjon meg és ne hagyja, hogy ledarálja az MSZP kampánygépezete, amely így saját visszalépést fetisizáló taktikájának lett az áldozata: Csárdi bírta legtovább a chicken-game-et. 

És legalább annyira beszédes tény, hogy a koordinációs hisztériától megfertőződött és abba belezavarodó két akkori LMP-társelnök, Szél és Hadházy, viszont bár megkapták ugyanazt a támogatást az MSZP-től és a DK-tól, de a választók szemében nem bizonyultak elég rátermettnek választókerületük képviseletére. Sok más főleg LMP-s visszalépéssel támogatott ellenzéki jelölthöz hasonlóan. (És előre borítékolható módon.)

Nem azért kelünk fel reggel, hogy rögtön visszafeküdjünk aludni. Az LMP politikájának nem az volt az életrehívója, hogy lépjen vissza a korrupt jelen helyett a korrupt közelmúltat visszasíró szocialisták javára, akkor meg sem kellett volna alakuljon a párt a Gyurcsány-Bajnai-válság idején. Épp ellenkezőleg: a magyar politika megújításának alapfeltétele, hogy ne az LMP, hanem az MSZP lépjen vissza — lehetőleg mindenhol — és vonuljon ki végleg a politikából. Az LMP még mostani lelakott állapotában is képvisel valamit, amiért mi is kiállunk és amiről írtunk korábban

Tehát Kálmán Olga tényleg nem érti, miért nem tiltakozott az LMP, az ellen hogy az MSZP első ízben kihátrált a politikai arénából, beismerve további küzdelmük reménytelenségét... 

Pedig volnának itt sokkal kézenfekvőbb kérdések is:

Miért nem tiltakozik ugyanígy magából kivetkőzve Kálmán Olga, minden hónapban amikor megkapja a fizetését ugyanannak a Simicska Lajosnak a HírTV-jétől, aki még Orbán jobbkezeként a Közgépen keresztül százmilliárdokkal részesült a közpénzekből?

Tudjuk, hogy Simicska elsíbolt közpénzből fenntartott médiabirodalma szimplán veszteséges volt, ezért azt az oligarcha most, hogy a választáson rossz lóra tett, úgy döntött felszámolja. Ebből a portfólióból sok mindenért kár: sok rendes újságíró kollega megélhetése kerül veszélybe, velük szolidarítunk, és hiányozni fog a színvonalas Heti Válasz mindenképp. De majd, ha utoléri a végzet, nem fog hiányozni Kálmán Olga. Értjük, hogy a fideszes korrupció és propaganda zavarja Kálmán Olgát — minket is. De vajon zavarja-e, hogy ő is abból él? És miért nem zavarja az MSZP korrupciója, és miért csinál ő maga is ugyanolyan butító propagandát?

UPDATE: El kellett volna indítanom a hülye kérdések versenyét párhuzamosan. Nyilván nem tartozik az értelmes kérdések közé, hogy tiltakozzon-e az ember, ha más jelöltek visszalépnek. De egy olyan politikai klímában, amelyik amúgy is szeret értelmetlen kérdéseken rugózni, ez sokaknak nem tűnik fel. Sőt még továbbra is úgy érzik: a képviselő nem adott választ a háromszor feltett kérdésnek álcázott provokációra. Pedig udvarias választ adott: nem szeretett volna a koordinációs bohózatban részt venni. Persze elég lett volna csak annyit mondania: ilyesmi ellen csak bolondok szoktak tiltakozni. Vajon hányan tiltakoznának a baloldalon, ha a Fidesz visszalépett volna lelkiismeretfurdalásból kifolyólag? (Jó vicc.) Nyiván tömegek vonultak volna utcára és a demokrácia végét hirdették volna? Azt hiszem nem. Ellenben az MSZP-DK még ekkor sem tudott volna nyerni. Mert a legerősebb ellenzéki párt a Jobbik volt. S míg szemmel látható, hogy az LMP képes kiábrándult Fidesz szavazókat megszólatani, addig ez a DK-ről pl. nem elmondható.  

Azoknak, aki még mindig nincsenek túl a választásokon a gyászmunka elvégzéséhez hétvégi olvasmánynak ajánljuk terápiás célzatú írásunkat.

Akiket az érdekel, hogy mégis, hogyan lehetne más a politika, azoknak ez a cikkünk adhat támpontokat.

A kiló nem százat jelent.

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr2714126321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cycmen 2018.07.21. 13:52:46

Kálmán Olga egy véresszájú demagóg libsi, egy antiújságíró, erőszakos kékharisnya.

Egon Bondy 2018.07.24. 10:50:25

Mivel abban körzetben szavaztam, ahol Csárdi Semmitsemcsináltamaközgyűlásben4évig Antalra befogott orral leadtam a voksom, kicsit másképp látom. Csárdi nem fordított meg semmit, épp ott volt, ezért ő került a papírra - ahogy a legtöbb fideszes jelölttel történt az országban - egy narancs, paprikajancsi illetve zöld alma is ugyanilyen eredményt ért volna el. A lényeg a Medián felmérése és az ennek következtében fellépő racionális választói és ellenzéki választási magatartás volt, ami az LMP-nek éppen nem nagyon akaródzott sok olyan budapesti OEVK-ban, ahol a Fidesz nyert. A Medián felmérése azt mondta, hogy 1-3%-kkal több szavazót tud Csárdi/Zöld alma/Uborka megszerezni a Fidesztől, mint Naszályi Márta a pm jelöltje. Az I-V-VIII kerület nem Magyarország, de Budapest, és a viszonylag jobban működő ellenzéki összefogású OEVK mutatták, hogy a baloldal is tudott nyerni. Bár utólag nem bizonyítható, de Naszályi is nyert volna - szerencsére ezt nem csak bizonyítani, de cáfolni sem lehet, csak max. fröcsögni rá. #lmp888.hu ;)

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.07.24. 13:40:27

@Egon Bondy: Érezheted úgy, hogy semmit se tett, de ő volt pl. az egyetlen, aki ellenezte az olimpiát. És volt értelmes javaslata a tömegközelekdéssel kapcsolatban is. Legalábbis szerintem a város megengedhetné magának, hogy az iskolások is ingyen utazzanak, ahogy a nyugdíjasok. De ez vitatható. Nem kell mindenkinek tetszen. Abban igazad van, hogy Csárdi nem volt különösebben ismert és népszerű a kerületben. Én is leszavaztam volna másra is. De történetesen ő nyert. És rajtunk kívül valószínű voltak olyanok, akik pont Csárdira tudtak csak leszavzni. Nem föltétlenül nyert volna ilyen arányban más. De lehet hogy az MSZP alul is maradt volna. Ahogy írtam: Csárdi MSZP-logóval valószínű kikapott volna. Ez persze egy érzés csupán. Nem tudom igazolni. De alapos a gyanú rá, mert más hasonló körzetekben ez történt. Nagy nevek buktak el: Gy. Németh, Bauer, Niedermüller. Velük szemben pl. én a Fideszesre szavaztam volna vagy érvénytelenül, ha nincs a Momentum vagy at LMP, akit most épp utálni rendeltetett. Tehát ne hidd, hogy a visszalépéssel bármelyik ballib jóljárt volna. Esélytelenek voltak. Sokan, akik akartak átszavaztak így az LMP-től és a Momótól is. Ennyi a történet. Ahogy a jobbikosok meg láthatóan a Fideszre húzták inkább. Ezzel is érdemes számolni. Szóval tartom az állítást: Csárdi volt az, aki megfordította a trendet. És jellemző módon a jelölt felfelé húzta a pártot is amúgy. CSodálatos amúgy az LMP 10%-ait hiányolni a ballibek győzelmeihez, de 10%-nyi itt is a levesbe ment, Csárdi nélkülük is tudott győzni és senki sem hisztizik. De még egyet mondok: Molnár Gyula is tudott nyerni, mert ezek szerint ő is jó jelölt volt a saját kerületében.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.07.24. 13:43:44

@Cycmen: én először irtózta a domina-stílustól majd előtört belőlem a mazochista. "Üss még, Olga!" Perverz állat vagyok, hogy őt nézem. Én bocs. Politikai bdsm pornó.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2018.07.24. 14:34:02

"Gy. Németh, Bauer, Niedermüller. Velük szemben pl. én a Fideszesre szavaztam volna"

Ez sokat ront a mértékadóságodon. Vagy talán javít, ami az LMP-t illeti, és ha hitelt adunk azoknak a hangoknak, amik egy fidesz fiókpártnak látják.
Fideszesre nem lehet tisztességes embernek szavazni, soha, sehol, semmiképp.

Egon Bondy 2018.07.24. 16:49:25

@Antlfinger Edvárd: Azabaj, hogy elfogult vagy és beleloopoltad magad abszurdisztánba. Csárdi azért nyert, mert nem volt kire másra szavazni, csak a Fideszre, vagy a Jobbikra, de ez utóbbi a belvárosban viccesen nem opció.
Gy. Németh, Bauer, Niedermüller azért nem nyert, mert nem lépett vissza az LMP részéről. A tények és a számok makacsok:
1. Dr. Simicskó István: 42.16%, Gy. Németh Erzsébet 40.53%, Kreitler-Sas Máté 6.1%
2. Gulyás Gergely 42.71%, Bauer Tamás 39.03%, Hajdu Mária 6.98%
3. Varga Mihály 41.82%, Niedermüller Péter 37.14%, Ungár Péter 10.1%.

Ha Juhász és Naszályi nem lép vissza ego túlcsordulás miatt, akkor kapnak 5-5%-ot és Csárdi a második legerősebb.
Ja és megsúgom: Kreitler-Sas, Hajdu és Ungár ha visszalép nincs 2/3-ad. És 2018-ban csak ennyi lett volna a reális cél. Arra kérlek, hogyha tények és adatok hiányában megint valami ideológiában párolt baromságot írnál, inkább ne tedd, mert annyira fel fogom baszni magam, mint április 8-án és az egyikünknek sem lesz jó.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.07.24. 21:21:28

@peetmaster: de ez a te véleményed. Szerintem meg egy dékásra nem lehet. Soha, sehol, semmikor. :) Attól szép a világ, hogy nem vagyunk egyformák.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.07.24. 21:25:35

@Egon Bondy: Fújod a magadét. Te is egy ilyen kétharmad-fetisiszta vagy: semmi jelentősége nincs az alkotmány megváltoztatása óta.Orbánnak eddig se kellett, eztán se kell a kétharmad. A kétharmad arra jó, hogy sokkal nagyobbat csattant a balliberális arcán. Hiába erőlteted: ha Ungár visszalép, akkor se nyer Niedermüller. Nincs az az isten. A választók megszavazták ezt a parlamentet, így ahogy van. Te okoskodhatsz utólag, hogy de a fotelt áttolod a szekrény helyére akkor több hely lesz a szobában: de nem lesz. Nyugodj bele baszki. Július vége van már. A választás meg áprilisban volt: kilonem100.blog.hu/2018/06/29/terapias_csoport_taktikai_szavazoknak

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2018.07.31. 08:43:30

@Antlfinger Edvárd: nem. A nemegyformaságnak van egy szintje, ahonnan ellenségességet, összeférhetetlenséget jelent. A fidesz túllépte már ezt a szintet.
süti beállítások módosítása