A kiló nem százat jelent.

Pártok, kamupártok, viccpártok, amiket a mainstream média tilt, tűr vagy éppen támogat

2021. június 02.
  • Egyik állandó vesszőparipám: miért olyan pocsék a magyar politika és miért olyan szánalmas a politikai felhozatal? Miért kell ugyanazokat a leszerepelt, közepes pojácákat bámulnom sokszor 30 éve folyamatosan?
  • Valóban: az embereket nem érdekli, sőt taszítja a politika, a média pedig ennek megfelelően mutatja be azokat a lassan anyázásig redukált közéleti vitákat, amik ezt a szűk hiszterizált közeget foglalkoztatják.
  • Avagy fordítva: a média által visszatükrözött közélet nem szól másról csak hiszterizált álvitákról, ezért aki tájékozódni akar eleve csak ilyen tálalásban és csak a nyúl üregének a legmélyébe kap betekintést.

mkkp.png

partok_a_facebookon.png

Miközben vannak más szereplők is a politikai piacon. Elvétve. Bár az is világos, hogy harminc év keserű tapasztalata mennyire riasztó lehet pont azok számára, akik ezt fel képesek mérni: lehetetlenre vállalkoznának — ami képesség valószínű pont korellálna a realisztikus politikai gondolkodással.

Mindhiába.

Nem feltétlenül a Jobbikból kivált képviselők pártjaira gondolok: a Mi Hazánk mozgalomból IS kivált Volner János stílusosan Volner Pártjára. Nem. Sőt. Varga-Damm Andrea Reformerek nevű pártja is zászlót bontott pár napja, a hírről gyanítom a többség lemaradt, Veszprémben akár az ellenzéki versengésbe is beleszólhat. És ott van Bencsik János Polgári Válasz nevű formációja, amely szigorúan a hatpárti összefogáson KÍVÜL keresi a kiábrándult jobboldali szavazókat és a Fidesz leváltásának lehetőségét. Pálinkás József, volt MTA elnök már nevében is hasonló Új Világ Néppártja viszont hetediknek kéredzkedne fel a NER-t leváltani akaró hatpárti ellenzéki szerelvényre. A rossz nyelvek szerint potyautasként: úgy érzi ő is ugyanazokat a csalódott jobboldali szavatókat vonzaná "be", amiket Bencsik János is lázasan keres — kétségbeesetten végigkommentelve a fél Facebookot. Mindhiába.

Tényszerűen igaz, hogy ezen pártok Facebook-reprezentációja egy az enyémhez hasonló egyszemélyes kisblogéval érnek fel, és valószínű jóval ismertebb vezetőikről sem tudja senki, hogy az adott párt elnökei lennének és most épp merre tartanak. A pártok mint eszközök túl sok mindenre nem tűnnek használhatónak az emberek szemében, és nem is jegyzik azokat. Listázni lehetne a méltán elfeledett pártokat is, de ez a poszt nem róluk szól. Nincs minden hiába.

A jobboldali pártcsírák mellett a baloldalon is vannak aspiránsok

Pl. az EP-ből és az MSZP-ből is kieső Szanyi Tibor önironikusan ISZOM-ra rövidítettt Igen Szolidaritás Mozgalma — a név valóban a "nem hiszem el" kategóriája, mindent megtesznek, hogy ne vegyük komolyan őket. A baloldali Szolidaritás korábban Bajnai Gordon liberális Együttjében próbálkozott, majd Gyurcsány Ferenc DK-ja volt egy ideig az anyaszervezetük, képviselőjük onnan dobbantott le. Közel 8 ezer követőjükkel együtt mégsem írnám le őket azonnal egy tisztességes plurális versenyben. A magyar nem az, nem a Fidesz tette kétszereplőssé, előtte is az volt: a választásmatematikai logika, az egyéni választókerületek, és a 4-ről 5%-ra emelt választási küszöb következménye. 

Az alig 2 ezernél több lájkolóval rendelkező Jámbor András (ex-Mérce) által alapított szélbaloskodó Szikra Mozgalom is több médiafigyelmet kapott azonban, mint a náluk rögvest több követőt gründolni tudó tökéletesen agyonhallgatott szociáldemokrata Alternatíva Párt. Lényegében semmilyen megszólalási lehetőségben nem részesültek eddig — panaszolják a Facebook posztjukban. A Szikrához hasonlóan saját podcast-tal népszerűsítik magukat. Ebben az országban valakinek a valakije kell legyél, hogy szót kaphass. Legalábbis ez az érzésem. Jámbor András legutóbb egyenesen a fővárosi Városházáról érkezett, talán nem meglepő, hogy miniszterelnöki aspirációi nagyon gyorsan kimerültek, korábbi munkáltatója, Karácsony Gergely támogatásában. Semmi sincs hiába.

Máshol is vannak: gate keeper-ek. De nálunk nagyon kicsi a kapu és nagyon modortalan kopasz kigyúrtak állnak a beengedésnél... Nem hiába.

Magyarország egy rossz fesztivál.

A politikai töredezettség okának keresgélése itt a nagy összefogás idején messzire vezetne. Az egyik mozgalmacska a másiknak túl divatbalos, vagy túl megélhetési vagy túl radikális vagy ezek kombinációja. A jobboldali pártcsírák egymáshoz való viszonyát vagy iszonyát és az összefogás (értsd jól) hiányát kevésbé látjuk át. A szcéna kriptokommunistákhoz közeli "Munkások Újságja" nevű lapja egyenesen a hatpárti előválasztás esélyesei mellett Szanyi Tibor és mások közüli szavazásra buzdítja már a szélbalos szektáriusokat: a baloldalinak mondhat kategorizálható jelöltek helyett Jakab Péter nyeri a nem túl sok szavazót vonzó házi versenyt. Mindhiába.

screenshot_2021-05-31_at_21_34_26.png

A feltörekvő kispártok többsége még szimbolikusan is megspórolja magának a jelölést, nem mintha bárkinek lenne akár csak szimbolikus aspirációja is. Párszáz lájk besöprése egy Paintben gyártott mémért már óriási fegyvertény. 

Azon túl, hogy mindegyik talán egy-egy partvonalra szorult egyébként nem feltétlenül rossz politikus személyes politikai ambíciónak túlélését szolgálják. Ahogy a Szikra is Jámbor András egyéni képviselői próbálkozását Ferencváros-Józsefvárosban. Az sem világos, hogy ha Pálinkás Józsefnek 2018-ig semmi baja nem volt az Orbán-rendszerrel, sőt egyenesen annak az Alaptörvénynek az egyik fővédnöke volt, amit most a hatpárti ellenzéki szivárványkoalíció — legalább politikailag megmagyarázható módon — igyekszik egyesített erővel lebontani. Pálinkás ide igyekszik éppen. Mindhiába?

Sok az ellenzéki eszkimó, kevés a listás befutó hely.

Sok kérdésem lenne Pálinkás Józsefhez még, de hát a tekintélyelvű Magyarországon az akadémia ex-elnöke szent és sérthetetlen, amikor éppen átáll a "jó" oldalra. Gyengébbek kedvéért: mindig a mi oldalunk a jó, a másik oldalon sosincs semmi jó, csak rossz. A 68 éves Pálinkás József pedig 2018-ban született, akármelyik baloldali publicista megmondhatja. Akár Pálinkás, akár a rendszerváltás fekete lyukában emlékek nélkül eltűnt MDF-et és a válság után is direkt neoliberalizmussal házaló, méltán tökéletes politikai megsemmisülést elszenvedő Bokros  pártot otthagyó Pusztai Erzsébet is valamiért megannyi bukás után még mindig a közéletben keresi a békés nyugdíjas éveit.(Varga-Damm mellett is feltűnik a KDNP-ből kipenderült Szalma Botond, aki szintén nem fért be az összefogás Gleichschaltung-ja alá.) Egészen hihetetlen ahogy a média számára ezek a választásokon elindulni sem tudó figurák mégis érdekesek. Mindhiába.

A magyar demokrácia nem tartozik a nagyon pezsgő, változatos közéletet produkálók közé.

És arról sem tudnék hosszan írni, hogy mennyi sok komoly, intellektuális szakpolitikai vita zajlik benne. SZFEFudan, CEU? — még ezek sem oktatáspolitikai kérdések pl. Eközben számos kelet-európai országban zajlott le szinte a teljes politikai osztály lecserelése, zavartak el kormányokat, a kis hibáknak is következménye is szokott lenni, mégha senol sem tökéletes a rendszer. Nálunk a jachton orgiázó Borkait éppúgy csodálatos módon újraválasztotta a nép, mint Kispest korrupt szocialista vezetését. Az egy egész nagy csoda, hogy pont a Fideszben távozott két olyan vezető is, akik méltatlannak bizonyult a közéleti szerepre: Borkai és Szájer. És lehet nem is ők azok, akiknek a leginkább le kellett volna mondania. Elvégre ők tényleg nem ártottak senkinek.

Mindhiába. Leginkább golyóállónak az ellenzék szégyenfoltjainak számító politikusok számítanak. Ahogy Gyurcsány örök, sőt már hozza a nejét is az Apró-klánból, jön Czeglédy Csaba, Tóth Csaba, Gy. Németh... mellettük igazából nem lehet morális mércéről, megújulásról beszélni és innentől kezdve szabad a pálya mindenkinek. Ez bizony hatalmas veszély az ország számára. Nagyobb mint 12 után 4 újabb év Orbánékkal, akik legalább szökőévente beépítenek némi önkritikát.

Nem értek azzal ugyan egyet, hogy a közéleti megszólalások nem szólnak másról szó, csak Orbánról vagy az Orbánozásról, de ez az interpretáció azért közel áll a valósághoz. A legközelebb meg az, hogy egy kontraszelektált média futtatja saját kontraszelektált primadonnáit, akkor is, ha már rég lejárt a szavatosságuk. Elnézően és kritika nélkül. Ugyanez a mainstream média mindent meg is tesz, hogy a kínálati oldal ne változzon.

Hagyományosan egy-két kivételtől eltekintve a média vagy agyonhallgat vagy egyből földbedöngöl minden új prbóálkozást, hogy a parlamenti küszöbön belüli kedvenceiknek (jobb- és baloldalon) véletlenül se legyen kihívójuk.

Bizony: nem minden párt kamupárt, amiről a média azt mondja.

Ellenben minden kamumédia híre kamuhír, ha nettó célzatos vagdalkozáson kívül nem támasztja alá semmi. Nekünk ez jutott mindkettőből?

Mindhiába.

Eszem ágában sincs, se az Alternatíva Pártot, se Gődény Györgyöt futtatni. Mert egyiket sem ismerem eléggé... Nem is igen hagyják, hogy megismerjem őket.

A sikertelenséget még nem lehet morális tőkeként felmutatni.

Ok.

Ne essünk át a ló túlsó oldalára sem.

Az viszont ténykérdés, hogy legalább annyi elszámolási problémája minden pártnak van az állami pénzekkel, mint Gődény pártjának, sőt. Mástól sem hangos a közélet a Fidesz és az MDF közös székházügye (1991) illetőleg már a KISZ és az MSZMP vagyonával való el nem számolása (1989) óta.

Gődényéknek ráadásul aprópénz jutott a közösből ahhoz képest, mit tapsol el akár egy kicsiny parlamenti párt évente. Legálisan. A számok és a tényleges teljesítmény figyelembevétele alapján a parlamenti pártok nagyobb kamupártnak bizonyulnak néha, mint akár a tényleg csak a pénzlenyúlás céljából induló politikai formációk. Ha van ilyen egyáltalán, és nem csak a kedvenceibe szerelmes média rosszindulú és belénk sulykolt mítoszainak egyikéről van szó.

Nincs minden hiába.

És tényszerűen igaz, hogy a politikai sikertelenség, ha nem is erény, de még önmagában nem "bűncselekmény".

És még az sem kizárt, hogy Gődény végül egy nagy feltartott középső ujj lehet a rendszernek: a COVID körüli ellentmondásos intézkedések és még ellentmondásosabb ellenzéki járványhisztéria miatt azonnal százezres követőbázisra tett szert. Tényleg nincs is mögötte semmi politikai szándék csak lenyúlni akar?

Sok ellenzéki népvezér nem mondhat ilyet el magáról. Csak közhelyek puffogtatását és jóval kevesebb követőt mutatnak fel. Gődény "többre vitte", mint Szél Bernadett egykori "miniszterelnök-jelölt", többre mint Varga-Damm Andrea vagy Bencsik János összesen, és hát több, mint százszor többre, mint az 1200 követővel büszkélkedő egykori MTA-elnök, Pálinkás  József "miniszterelnök-jelölt", akinek tökéletesen irreális előválasztási bejelentkezése hírértékű a média számára.

A jobb- és baloldali propagandamédiákban Első Számú Közellenséggé emelt Gődény ráadásul iszonyú szembeszélben érte ezt el. Kizárólag önerőből és a karanténszkeptikusokkal szemben kíméletlen social média cenzúrája ellenére a social médiában. Ismétlem a folyamatosan ellene kampányoló teljes jobb- és baloldali mainstream média ellenére. Valószínű mindhiába.

Sikertelenségben a hazai libertariánusok egészen kicsiny zászlós hajója a leánykori nevén "Levesbe az adók 75%-ával Párt" is megérdemelne néhány szót. Ecsenyi Áron elnök/újságíró (ex-próbaidős új-indiexes) aktivista egy viszonylag népesre sikerült karanténellenes tüntetéssel próbálta magára felhívni a figyelmet. Ki lehet találni: mindhiába.

Csak azért, mert az ember valami "jót" képvisel még nem állnak be mögé mások támogatni. Jól is kéne azt képviselni. Tény, hogy Áronék projektjét inkább kínosnak érzi az a libertariánus/piacpárti értelmiség is, amely nyomokban kimutatható az országban. Ne a szocialista Bokros Lajosra tessék gondolni, de nem is feltétlenül a magyar Facebook hiperaktív "levesemberére", a szcéna hiteles hazai képviselői nyilvánossághoz nem jutnak idehaza. 

A legmegdöbbentőbb igazából, hogy mennyire könnyedén hoz versenyhátrányba bizonyos szereplőket már indulásukkor a média. Másokat pedig kényeztet és felszínen tart bármilyen bakiparádé után. Az elfogultság tapintható. A fair play hiú ábránd. A társadalmi párbeszéd ezért lényegében lehetetlen. Ez azoknak jó, akik "birtokon" belül vannak, kormányon vagy legalább a parlamentben, szerkesztői székben vagy(is) a pixisben.

Én a véleménypluralizmus pártján vagyok, virágozzék ezer virág. Meggyőződésem, hogy a legnagyobb merítésből lehet csak mindig megtalálni a legjobb megoldást. A fóbiáik miatt vagy szűklátókörűségükből a világot egysíkúan látók nemcsak a dolgok megismeréséről mondanak le, de előbb-utób utat is tévesztenek.

Soha ne mond, hogy soha.

És igen. Végül ott van a Kutyapárt, ami az egyedül "megtűrt" alternatívának tűnik — még —, ha valaki nem akarja behúzni egyik "nagy" vagy "nagyra fújt" tömböt sem. Bár az Ács Danihoz méltón szokásosan alapos és korrekt műsorban minden oldalról megismerhetjük hitelt érdemlően a Kutyapárt motivációit és szerepét, a címben mégiscsak szájbarágva megkapja a kormányváltásig lélegzetvételét is visszatartani kívánó ellenzéki publikum jó előre, hogy igen, akár a Kutyapárton (is) múlhat, hogy hívják majd a miniszterelnököt — mégha ez legtöbbőnk életére zéró hatással is van, sokan mégis élet-halál kérdést csinálnak belőle. Hiába no.

A médiában járdafestő passzivistaként megtűrt Kutyapárton IS múlik... Ténykérdés. Ahogy a többi szereplőre adott szavazaton IS. (Pl. a Fidesz-szavazókon, akik ugyanolyan joggal és autonóm módon szavaznak le, mint bárki más.) Mintha ez nem lenne így "akár" minden választáson? És mintha a választásokat csak azért tarthatnának legitim módon, hogy a balliberális újságírók líblingjei hatalomra jussanak... Múlhat a történet azon is, hogy hol kik indulnak el. A kutyapárt rekord népszerűsége a social médiában és meglepően erős szereplése 2019-ben minimum egy rossz ómen azoknak, akik egy lefutott meccset szeretnének.

A választás továbbra sem csak Orbánról szól, nincs olyan rubrika, és egyáltalán nem közömbös, hogy a járt utat milyen járatlanra cseréljük el. A járt út előnye a biztonság, amiből 12 éves gyakorlatunk van. Mi akik nem számíthatunk nyertes közbeszerzésekből befolyó milliárdokra, akár magára is hagyhatnánk ezt a cirkuszt, de nem javaslom. Ne menjünk le kutyába vagyis menjünk le. Akár.

Több posztban is kritizáltam a Kutyapárt elkutyulódását is, amikor arról volt szó, azok a jelenségek a médiát nem érdekelték általában, más volt éppen célkeresztben. Viszont el kell ismerni, hogy észbe kaptak, Kovács Gergőék nagyon szépet mentek az önkormányzati választásokon, 10% feletti eredményeket elérve a nagy összefogás kellős közepén, és még az önkormányzati kifizetőhelyek ellen is felléptek, amire fel kellett volna kapjuk a fejünket. Ez a téma megérne egy posztot, de annyi baj van az önkormányzatisággal és annyira nem érdekel senkit, hogy... minden hiába.

De ez az egész gondolatmenet egy káros, beteg tévedés: nem a kis kutyapárton múlik.

Valójában a választókon múlik minden, akiktől persze el lehet venni a demokratikus jogot, hogy kifejezzék véleményüket és nemtetszésüket a jobb- és baloldallal szemben egyaránt, csak ezt nem nevezném éppen demokratikusnak. És az is tény, ha az az ellenzék, amelyik így érvel majd maga mellett (így fog, főleg az ellenzéki propgandalapok), nem érdemli ki igazán a demokrata jelzőt és a legkevésbé formálhat jogos kritikát a kormánnyal szemben.

Mindhiába. 

És persze lehet az egész amúgy is értelmetlen, mert lehet, hogy a hatpárti ellenzéknek éppúgy semmi esélye nincs, csak annyi a történelmi szerepe, hogy Orbán unalmában most már szétszéledőben lévő gigantikus bázisa esetleg NE másfelé kódorogjon el szavazatával holmi afféle lehet más a politikák felé. Biztosak lehetünk benne, hogy ennek az átszivárgásnak egy baloldali tömb kormányváltással fenyegető egységesülése, benne Gyurcsány Ferenccel és a régi és új, idős és fiatal, 19., 20., 21. stb. (húzz egyet) századi megélhetési politikusokkal a legjobb ellenszere. Sokan rémülhetnek meg egy Kálmán Olgától vagy egy Dobrev Klárától és menekülnek Orbánhoz, hogy azért van egy határ... Meg persze az is lehet, hogy olyan zseniális vezetőt emel ez a szedett-vedett társaság pajzsra, aki simán legyőzi Orbán Viktort, egymilliós Facebook-követőtábora ellenére, ami több, mint az összes többi vetélytársának együtt — főleg hogy ugyanazok a párszázezrek lájkolják a legtöbb ellenzéki vezető politikust már egy ideje. Mindhiába.

A social médiabeli megjelenések egy része persze fizetett tartalom. Időlegesen fel lehet pumpálni pénzzel az elérést, a lájkok számát, de a valódi aktivitás kiváltásához valódi reakciókra van szükség és állandó követőkre. A kép azért így is érdekes. Ez alapján a közvéleménykutatásokon alig mért Párbeszéd a magyar közélet egyik legerősebb szereplője, megelőzi a Momentumot, akikről azt hinnénk, hogy digitális natívként a social média zsonglőrei kellene legyenek. A pártok között azonban toronymagasan a Jobbik tűnik ki, megelőzve a Fideszt és látható, hogy viszonylag minimális kontenttel a viccpárt szorosan a harmadik a listán. A DK sem érte még be az MSZP-t lájkokban, de aktivitásban és hatékonyságban mindenképpen veri az anyapártot. Az LMP ebben a versenyben lemaradni látszik, tartalmaik nem ragadják meg a figyelmet már. Esetünkben ez korellál a párt(om) népszerűségével.

Kiszorul a listából a social médiáról száműzött Toroczkai László pártja, a Mi Hazánk. Nyilván a betiltásukkal akkor sem értek egyet, ha sok fundamentális vitám van/volt az "eredeti úton haladó" Jobbikból kiszakadtakkal. A Mi Hazánk oldal valójában megsérti a felhasználókra vonatkozó szabályokat, csak bitorolja a párt nevét. Lehet cinikusan élcelődni azon, hogy a nácik nem kapnak szót, de ahogy a fenti rövid szemle is mutatja, más sem. Na és aki így tesz az persze ne beszéljen szólásszabadságról, szájára se vegye a köztévét inkább. A social média ugyanolyan közmű kéne legyen. Akár egy étterem, nem szabadna válogatnia a vendégek között. Az az érzésem, hogy még ma is sajnos túl sokan az ötvenes években éreznék magukat otthon leginkább, és ez nem vetít túl sok jót előre a demokráciánk számára.

De bízom benne, hogy saját vérszegény erőfeszítéseim nincsenek mégse hiába.

A blog 2015 végén azért indult, hogy az ideológiai szekértáborokon túllépve tiszta vizet öntsön a pohárba.
Olvasottságunk 2020-ban lépte át az egymilliót.
Posztjainkat számos országos és helyi portál megosztotta vagy hivatkozta az Indextől a Mandinerig, a Mércétől a Propellerig, a Hírolvasótól a Kapuig, a Balmixtől a social mediáig...
Köszönöm, ha lájkolod és megosztod írásainkat, kövess minket: facebook.com/kilonem100, ha támogatni szeretnél: patreon.com/kilonem100 — köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr2116577678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nemzethy Fudan Elvtársellátó 2021.06.02. 11:40:32

Kedves NER elvtárs!

Köszönjük, hogy több hónapnyi vírustagadó, oltásellenes kontent valamint az 500 millárd magyar adóforintba kerülő, a kínai kommunista párt számára építendő Fudan egyetem teljes mellszélességgel történő megvédése után, immár padlógázzal szálltál be a kampányba is.

Tehát most jön a kamupártok megvédése. Elvégre pártunk és kormányunk nem véletlenül hívta életre ezeket, most, amikor az ellenzék összefog mindennél nagyobb szükség lesz a megannyi kamupártra, nehogy egyfelé szavazzon a nép. Be kell tehát bizonyítani, hogy a kamupártok nem is kamupártok, és hát ki lenne erre a feladatra alkalmasabb nálad, elvtárs!

Köszönjük a remek munkát ismét, pártunk és kormányunk hálája természetesen nem marad el, munkád jutalmául jár a zsák krumpli!

Csak a Fidesz!

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2021.06.02. 12:53:52

@Nemzethy Fudan Elvtársellátó: "most, amikor az ellenzék összefog" — ezt megkönnyeztem. Jaj, hát a végén mégsem lesz meg a megígért kukás állás?

Kálnoky Intrúder 2021.06.02. 18:19:05

@A kiló nem százat jelent.: Nyugi, mind tudjuk, hogy a Schiffer maffia most is mindent meg fog tenni, hogy az összefogást megfúrja, ahogy teszi ezt megbízhatóan mióta csak Orbán megbízta ezzel. Képzelem milyen posztok vannak már bekészítve a tarsolyba, biztos keményen ki fogjátok venni a részeteket a NER-t védő harcokból.

Kálnoky Intrúder 2021.06.02. 18:45:42

@Könyveslány: Vagyis a Fideszre szavazol. Sose fogom megérteni, hogy azoknak akik a Fideszt akarják hatalmon tartani, miért kell egy ilyen álcát húzni magukra? Amikor adjátok a hülyét és eljátszátok, hogy jajj, ti annyira szavaznátok ám az ellenzékre, de hát azok ilyen pfúj milyen emberek és akkor inkább szavaztok az LMP-re, Kutyákra, Puzsérra, vagyis bárkire akinek semmi esélye nyerni az adott választáson, és úgy tesztek, mint akik nem tudják, hogy így marad minden pontosan úgy ahogy volt, mehet tovább a szabadrablás, a demokrácia maradékának rombolása, és irány Belorusz.

Miért nem lehet nylítan beismerni, ha elégedett vagy a Fidesz munkájával? Orbánnak biztos jólesik a dícséret, ne fukarkodjatok hát vele, nem kell mindig kifogásokat keresni a Fideszességre.

Elégedett vagy a szétvert jogállammal, a letarolt médiával? Tetszik az évi többszáz millárdból üvöltő, Rákosit megszégyenítő propaganda? Örülsz az alapítványokba kimentett közvagyonnak, a 4-es metrónyi pénzből épülő Fudannak, a 30 ezer halottnak? Elégedett vagy a kínának, putyinnak nyalással, Mészárossal és a többi NER oligarchával is? Arra vágysz, hogy a gyerekeid diktatúrában nőjenek fel? Rendben, semmi gond, nincs ezzel, szíved joga, de akkor mond ezt cseszdmeg! Ne gyere a kamu dumával, hogy jajj milyen csúnya az ellenzék és akkor inkább becsukod a szemed, hátha attól jobb lesz. Add már össze, hogy mennyi közvagyon lett Orbáné csak az elmúlt 4 éveben! Az már az övé marad, soha senki el nem veszi tőle, bárki, bármit mond. Akarod, hogy folytassa? Ok, mondd ezt! De ne gyere 10 év NER után azzal, hogy szar az ellenzék! Igen, azok, és?! Ők az alternatíva, a kutyapárt meg nem az, ezt te is pontosan tudod.

Mi kormányváltást akarunk, ti pedig nem. Legalább magatoknak ne hazudjatok már folyamatosan!

Wildhunt 2021.06.02. 21:54:25

Ha így folytatod, az leszel aminek Puzsér hazudja magát.

Swin 2021.06.03. 11:40:06

Ne adjuk már a hülyét, légyszike!

Egyetlen nagyon egyszerű kérdést kell mindenkinek megválaszolnia magában:

Le akarod-e váltani jövőre a Fideszt, IGEN vagy NEM?

Nincs ha, nincs de, nincs ekkor, nincs akkor, mindenki tudja mi a felhozatal, mindenki tudja merre tart az ország, nem kell a sunyi mellédumálás, akarsz-e kormányt váltani, IGEN vagy NEM, ennyi, hagyjuk a blablát, 2021 van basszameg.

Ha a válasz IGEN, akkor mindenki pontosan tudja, hogy ahhoz egy út vezet: a közös ellenzéki listára és ellenzéki jelöltre szavazással.

Ha válasz NEM, akkor több opció is van:
- Lehet gerincesnek lenni és nylítan felvállani, hogy behúzod az X-et a Fideszre.
- Lehet kifogásokat keresni, mellédumálni és behúzni az X-et egy olyan pártra, amiről te is tudod, hogy esélye sincs és így marad a Fidesz.
- Lehet otthon is maradni és tettetni, hogy téged ez az egész nem érdekel - miközben politikai blogokon kommentelsz persze - és így is marad a Fidesz.
Persze utobbi két esetben szorgalmasan adni a hülyét, mint aki nincs tisztában a körülményekkel és a következményekkel.

A lényeg: aki kormányt akar váltani, az tudja kikre kell ehhez szavazni, aki nem ezt teszi, az írhat akár ezer oldalas magyarázkodást is, a lényeg akkor is az, hogy jó neki a Fidesz. Felesleges ezt a színművet előadni minden 4. évben.

Én le akarom váltani a Fideszt, mert nem akarom, hogy Magyarországból Oroszország legyen, épp ezért nem is kérdés, hogy a közös ellenzéki listára fogok szavazni, ha Gyurcsány, ha Jobbik, ha bárki, leszarom, én nem kérek Orbán diktatúrájából. Aki kér, annak egeszségére, de legalább legyen gerince felvállalni, hogy ő ebben a rendszerben akar élni, ne dumáljon mellé!

Szergej Csagajev 2021.06.03. 13:16:57

@Swin: Az igazi kérdés az, hogy értelmes alternatívát keresünk-e fideszék helyére és úgy általában a politikai életbe. Ha nem a válaszod, teljesen mindegy, kire szavazol. Ha ettől eltér, nem tudom, az egyik maffiát mennyivel jobb a másikra cserélni. Eredmény szempontjából mondhatni teljesen lényegtelen.

Politológus Mihály 2021.06.03. 15:57:00

@Szergej Csagajev: 12 év korlátlan hatalom és a fenti kommentekben vázolt ámokfutás után most már akár egy másik maffiára lecserélném ezeket. Az előválasztásra meg el kell menni és a szoci maffiózók helyett új arcokra szavazni.

A Kutyapártra leadott szavazat is tud hasznosulni, ha bejutnak a parlamentbe és kívülről támogatnak egy kisebbségi összefogás-kormányt, ami némi kontrollt is jelentene felette, de ehhez az összefogásnak kell nyernie.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2021.06.03. 17:23:47

@Swin: :) Ha nem én vagyok a kormányfő, miért számítana, marad-e Orbán vagy sem. Én éppoly jól elvagyok vele, mint Gyurcsánnyal vagy Bajnaival vagy elődeikkel voltam. Egyedül Horn/Bokros volt az, aki miatt sokat szívtunk. De ők nem jönnek vissza. Ezen túl kb. not my business. De feltétlenül érdekelne a dolog, ha a kihívó lennék.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2021.06.04. 12:52:08

@Wildhunt: na most vagy az én BMI-m fejlődik rossz irányba vagy Robi szeretett volna diszgráfiássá válni nyilvánosan. :)

GyMasa 2021.06.06. 10:53:30

@A kiló nem százat jelent.:
A cikkben szerintem a Gődény féle résznél az a "hátszél" sokkal inkább "Széllel szemben" akart lenni, nem?
(Vagy, nagyon rosszul tanultam meg 10 éves koromban, és akkor viszont a legmélyebb elnézésedet kérem)

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2021.06.06. 14:59:14

@GyMasa: teljesen igazad van. Klasszikus adhd tőlem. HÁTSZÉL nélkül, szembeszélben.

alöksz róz 2021.06.08. 11:30:02

@Politológus Mihály: tehát szerinted csak akkor hasznos egy szavazat, ha az ellenzéki összefosás "támogatódik" vele

alöksz róz 2021.06.08. 11:37:50

@Kálnoky Intrúder: @Swin:
jól adjátok a hülyét. mit nem lehet azon megérteni, hogy ha nem tetszik valami, akkor nem fogok rá szavazni, hanem inkább olyanra, aki jobban tetszene? :D
egy alapvető logikai hiba van beépülve az elmétekbe.
ha mindig olyanra szavaztok, akiről tudjátok is hogy rossz, akkor amit kaptok, mindenképpen rossz lesz...

GyMasa 2021.06.10. 12:28:12

@alöksz róz:
...csak legalább ne próbálnának minket is rákényszeríteni (amúgy igencsak nem demokratikus módon)...

Piffu 2021.06.10. 16:08:06

"Én a véleménypluralizmus pártján vagyok, virágozzék ezer virág. Meggyőződésem, hogy a legnagyobb merítésből lehet csak mindig megtalálni a legjobb megoldást. A fóbiáik miatt vagy szűklátókörűségükből a világot egysíkúan látók nemcsak a dolgok megismeréséről mondanak le, de előbb-utób utat is tévesztenek."

Teljesen egyetértek veled, de nálunk ennek már esélyes sincs. Nálunk szinte mindent visz a "orbán, meragyurcsány - gyurcsány, merazorbán"...

" Lehet cinikusan élcelődni azon, hogy a nácik nem kapnak szót"

Nácik? Ugyan, ne essünk már bele a cimkézés csapdájába. Őket nácizni kb. olyan, mint egy milliárdos ballibbantat kommunista munkáspártinak (komcsinak) nevezni. (még ha az eredet stimmel is). A náci jelentése nemzeti szocialista, ami egy MHM-ra semmilyen módon nem mondható el. Hogy ez sajnos, vagy szerencsére, ezen már gondolkozni sem érdemes. (a náci pedig nem szinonimája a fasisztának, de ezt már zárójelben jegyzem csak meg, és csak azért, mert átlagnépesség történelmi ismeretei igen alacsony szinten vannak).

Ami a választásokat illeti.
1. Szerintem nem lesz választás. Akár a szó eredeti értelmében sem. Jönnek-mennek a tizedik, huszadik hullámok rogyásig, simán el tudom képzelni, hogy elmarad a "rendes" választás. Hogy lesz-e helyette bármi, vagy halasztás lesz, az már lényegtelen.
2. Választás abban az értelemben sem lesz, hogy ugyanannak a bábájátékosnak a két kezén lévő marionettre szavazhatunk csak az elmúlt húsz-harminc évben, tehát "külső", zsinóron való rángatás nélküli, "zsinór nélküli - azaz független" jelölt nem lesz most sem, vagy ha mégis, úgysem lesz esélye semmire sem. Állítólag Mark Twain mondta egyszer, hogyha a demokratikus választásokkal valóban eldönthetnénk bármit, akkor biztosan nem engednék meg nekünk.
3. Amíg a választási szoftverünk kifürkészhetetlen útjai igen-igen különleges emberek kezein vezet át, és amíg a szoftver zárt forráskódú, addig én nem hiszek a választás tisztaságában.
4. Az ún. "kamupártokat" pontosan az a fidesz hozta létre, amelyik most sajtójában és megmondóemberei által leginkább szereti a kamupárt kifejezést használni - természetesen az esetleges konkurencia (pl. Gődény pártja) lejáratására. Anno a Jobbik térnyerése ellenében találták ki a korifeusok a kamupártokat. Persze megfelelően beépített "fékekkel".
5. Kőkemény megfigyelés - lehet próbálkozni a cáfolásával. Minél inkább "hisz" valaki egy pártban (-nak, pártvezérnek), annál keményebben és mélyebben nyelte be gyomorig a covid-csaligiliszta minden egyes milliméterét. Szikrányi kétség nélkül. És teljesen mindegy, hogy ballib, vagy jobblib - aki erősen kötődik egy párthoz, az hisz is neki. (még akkor is, ha éppen csak protestszavazó).
6. Amikor ilyen mélyen benyelethető egy népesség kb.70-80 százalékával egy médiajárvány, akkor mit várhatunk? Szavazásnál ugyanez lesz. Aki most oltástagadózza a baloldalt, az fideszre fog szavazni, aki szerint Orbán tömeggyilkos mert nem oltatott be mindenkit Pfizerrel (akár kötelező jelleggel - lásd a bolondkői kisinast), az meg a ballibbantra fog szavazni. Végelenül egyszerű emberek végtelenül egyszerű döntései.

Olvastam a közelmúltban egy nagyon aktuális viccet: " -Tudod mi a legnagyobb baj a világban? A tudatlanság és az érdektelenség. - Nem tudtam, de nem is érdekel".

Na, ez a vicc a szavazópolgárság nagy többségére igaz sajnos. (akár politikai, akár egészségügyi kérdésben)

Piffu 2021.06.10. 16:19:44

@Nemzethy Fudan Elvtársellátó:

Nemzethy Fudan Elvtársellátó
0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

2021.06.02. óta tag.
Nemzethy Fudan Elvtársellátó ezekben a blogokban publikált: Admin Tag

:) Annyira vidám, amikor valaki ennyire vergődik, mint te, Zsoltikám :)
Mesélj kicsit, jól hozott a konyhára a vakcinadílerkedés?
Oszt kihaltak-e nagy iramban az iskolások? XD

Piffu 2021.06.10. 16:20:23

@A kiló nem százat jelent.:

Ez a te kitartó, bosszúszomjától fulladozó kisinasod lesz megint XD

Piffu 2021.06.10. 16:25:46

@Swin:

Ne add már a hülyét légyszike:

"Egyetlen nagyon egyszerű kérdést kell mindenkinek megválaszolnia magában:

Le akarod-e váltani jövőre a Fideszt, IGEN vagy NEM?

Nincs ha, nincs de, nincs ekkor, nincs akkor, mindenki tudja mi a felhozatal, mindenki tudja merre tart az ország, nem kell a sunyi mellédumálás, akarsz-e kormányt váltani, IGEN vagy NEM, ennyi, hagyjuk a blablát, 2021 van basszameg."

Sajnos az első kérdés nem állja meg a helyét a második nélkül. Le akarom váltani a fideszt?
Igen. Kire, a ballibbantra a jobblibbantat? Nem, köszi, azt meg mégannyira sem. Utálom mindkettőt, teljesen biztos, hogy egyikre sem fogok szavazni. Ha lesz más, akkor másra, ha nem lesz, akkor senkire. Basszameg. (ez a basszameg valami olyasmi, mint az ámen?)

Piffu 2021.06.10. 16:29:44

@Politológus Mihály:

" ehhez az összefogásnak kell nyernie."

Ennek az összefogásnak nem kell nyernie. Nyerjen egy MHM-NÉP koala mondjuk.

Piffu 2021.06.10. 16:43:05

@Nemzethy Fudan Elvtársellátó:

Jaj, kisinas, majdnem elfelejtettem!
Egy jó kis bloggal szeretnélek megboldogítani, szerintem nagyon fog neked tetszeni :)

heroesneverdie.blog

alöksz róz 2021.06.10. 19:31:24

@GyMasa: hülyére vannak már ezek hergelve...

alöksz róz 2021.06.10. 19:37:10

@Piffu: "3. Amíg a választási szoftverünk kifürkészhetetlen útjai igen-igen különleges emberek kezein vezet át, és amíg a szoftver zárt forráskódú, addig én nem hiszek a választás tisztaságában." - mert ugyan mit befolyásol rajta a zárt forráskód?
amúgy meg papíron szavazunk, ha nem tudtad volna. utólag meg lehet számolni a szavazatokat. semmit nem befolyásol a szoftver...

GyMasa 2021.06.10. 22:27:26

@alöksz róz:
Hát, ez szomorú...
Látni, hogy mi megy otthon.

Piffu 2021.06.13. 18:20:38

@alöksz róz:

"mert ugyan mit befolyásol rajta a zárt forráskód"

A kontroll teljes hiányát.

"Eben Moglen, a Szabad Szoftveres Alapítvány jogásza szerint „aki kontrollálja a szoftvereket, kontrollálja az életet". Ez a tény főként elektronikus szavazások alkalmával kap kiemelt figyelmet. Az elektronikus választási szoftverek körül elsősorban az USA-ban alakult ki éles vita, amelynek mottóját a „Ha nem »szabad« a szoftver, nem szabad a választás sem" mondatban alkották meg a szabad szoftver támogatói. Ez a nézőpont az állampolgárok szemszögéből is egyértelművé teszi, hogy nem a szoftvergyártóknak kell a kormányokon és a kormányoknak az állampolgárokon hatalmat gyakorolni, hanem a demokrácia adta eszközök és az ellenőrzés lehetőségével élve az állampolgároknak kell biztosítani az ellenőrzés lehetőségét az éppen hatalmat gyakorlók felett. Gondoljunk csak bele az utóbbi két amerikai elnökválasztás körül kialakult botrányokba."

www.eszmelet.hu/laszlo_gabor-nyilt-forraskodu-szoftverek-es-demokratizalasi/

vagy:

"A Jobbik a BRFK-tól olyan tájékoztatást kapott, hogy számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény gyanúja miatt nyomozás indult a választási rendszer szoftverének ügyében. A Jobbik idén (2010) április 7-én tett feljelentést a választási rendszer jegyzékkészítő programjaival kapcsolatos “gyanús fejlemények miatt”.
Volner János, a Jobbik rendvédelmi kabinetjének elnöke szerint a volt belügyi dolgozók által alapított, jelenleg is nemzetbiztonsági felügyelet alatt álló Idom 2000 Zrt. ugyanis egy építőipari cégnek, az É.B.SZ.K. Kft-nek engedte át a választási rendszer szoftverének forráskódját, szoftverdokumentációit.
Úgy tudja, hogy ennek a társaságnak a tulajdonosa pedig jelenleg egy olyan marokkói állampolgár, aki még soha sem járt Magyarországon. Legalábbis a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Idegenrendészeti Hatósági Osztályának kimutatása szerint – tette hozzá Volner János."
24.hu/belfold/2010/04/23/jobbik-nyomozas-indult-a-valasztasi-szoftver-ugyeben/

"De mit történik a gépben?
Ezeknél a kritikáknál is súlyosabb gond azonban, hogy miként lehet biztosítani a szavazási procedúra átláthatóságát elektronikus szavazás esetén. Fogas kérdés, hiszen ki ellenőrzi, ki látja át azt a programot, amely begyűjti és összeszámolja a szavazatokat? És feltűnhet-e valakinek, ha az eredményben nem stimmel valami? (Szoros választási eredmény esetén a kis csalás is döntő lehet.)
Öt évvel ezelőtt a kaliforniai kormányzat az állam elektronikus választási rendszerének biztonsági felülvizsgálatát rendelte el az aggasztó kritikák hatására. A vizsgálati jelentés tanulságaiból okulva kidobtak több addig használt szavazógépet, hiszen a legalapvetőbb biztonsági feltételeknek sem feleltek meg. Az egyiket a felkért tesztelő informatikusok kevesebb mint egy perc alatt törték föl, és telepítettek rá olyan programot, amely a hacker elvárásai szerint alakítja a regisztrált szavazatok számát.
A kaliforniai és a Princeton egyetem komputertudósai is demonstrálták egy korábban biztonságosnak hitt szavazógépen, hogy milyen sebezhető. A leselejtezett gépet egy mindenki által hozzáférhető állami árverésen vették, majd a hardver és a szoftver működésének vizsgálatával visszafejtették a forráskódot. Innentől már könynyű volt szoftvert írni a csaláshoz. A demonstráción egy adathordozó kártyát kapcsoltak a gép egyik szabad csatlakozójára (amit egy-két perc alatt megtehet bárki, aki például éjszaka betör a szavazóhelyre), és máris manipulálták a működését."

molnarcsaba.wordpress.com/2015/07/01/elektronikus-kek-cedulak/

Annyira tudom, hogy papíron szavazunk, hogy választókörzetben szavazatszámláló bizottság tagja voltam. :) Ismerem a rendszert, meg a gyenge pontjait is.
A szoftver befolyásol mindent. Meg a szavazatszámláló bizottság összetétele.

alöksz róz 2021.06.13. 21:51:35

@Piffu: "A kontroll teljes hiányát." - butaság. tudod egyáltalán mit jelent az hogy nyílt forráskódú? nem tudod.
és azt tudod, hogy nálunk nincs elektronikus választás? ezt sem tudod.
csak hoztál három semmitmondó szöveget, ami a világon semmit nem igazol.

alöksz róz 2021.06.13. 21:52:21

@Piffu: "A szoftver befolyásol mindent." - mi mindent, sorold fel

Piffu 2021.06.14. 12:25:06

@alöksz róz:

De, tudom, különben nem nyilvánítanék róla véleményt.
És azt tudod, hogy nálunk a szavazólapok összegyűjtése után mi történik az összesítőlapokkal?
Nem tudod? Mit ad Isten, elektronikus formában rögzítik a választási szoftverünk adatbázisába.
Hoztam három értelmes szöveget, ami neked lehet, hogy nem szimpatikus, de attól még értelmes.
Semmit nem igazol? Nem igazolásként hoztam, hanem lehetőségként. Van-e lehetőség manipulálni egy választási szoftvert? Van. Ki ellenőrizheti a szoftvert? Akinek a birtokában van a forráskód, a dokumentáció. Ezt lehet cáfolni, hogy "de nem", csak nincs értelme.

alöksz róz 2021.06.14. 15:27:56

@Piffu: hoztál három semmitmondó szöveget, ami nem igazol a világon semmit. ne mondd már, hogy ilyenekre alapozod a véleményed :D
a papírt megőrzik, hogy lehessen ellenőrizni, újraszámolni. nem a "szoftverben" van a szavazat, hanem papíron. az első csekkolásnál ott a lebukás. ezért értelmetlen pont a szoftverrel csalni.

alöksz róz 2021.06.14. 15:31:50

@Piffu: akkor sincs hozzáférésed, ha nyílt forráskódú.
(amúgy szép is lenne ha közzétennék, hadd próbálkozzon boldog-boldogtalan a hekkeléssel, igaz-e)
és akár nyílt, akár zárt, ha csalni akar vele, úgy írja át, ahogy akarja

GyMasa 2021.06.16. 23:37:17

@alöksz róz:
Mondjuk, ha nyílt a forráskód, akkor azok is rámennek, akik javítani akarnak rajta, és nem visszaélni a hibákkal.
Ráadásul ez még az esetleges vitákat is sokkal áttekinthetőbé teszi.

gigabursch 2021.08.10. 15:03:31

Mitől náci az MHM?
Ezt azért illene indokolni is.

@Swin:
Azért ahhoz az igenhez nem ártana, ha látnék is bármit, amiért rájuk szavazzak.
Mert eddig csak az acdarkodás és a bosszúszomj a megjelenése ennek az összefo.ásnak.

gigabursch 2021.08.10. 15:09:55

@Piffu:
Az előválasztás számoló progija nyílt forráskódú lesz?
süti beállítások módosítása